Bağlan

View Full Version : Deniz Yosunları




Mine Pakkaner
30-06-2006, 23:39
DENİZ YOSUNLARININ ORGANİK TARIMDA KULLANIM OLANAKLARI

Kezban YAZICI , Lami KAYNAK


GİRİŞ

Deniz yosunları üzerinde araştırmalar ve onların kullanılmaları üzerindeki çalışmalar çok uzun yıllardan beri yapılmaktadır. Deniz yosunları M.Ö. 2700 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır. Milattan sonraları da tıbbi ve besin maddesi olarak Çin, Japonya ve Kore’de büyük öneme sahip olmuşlardır. Fakat bilimsel metodlarla değerlendirmeleri son yüzyıllarda olmuştur. Genellikle ada ülkelerinde besin olarak kullanılma olanakları nedeniyle dikkati çekerek zamanımıza kadar artan bir ilgiyle gözlenmiştir. Bu nedenle çok uzun bir tarihsel geçmişleri bulunmaktadır. Deniz yosunlarının bilinen en eski kullanım sahası gübre olup en çok uzak doğuda kullanılmıştır. Avrupa’da 12. yüzyılda Fransa, İrlanda, İngiltere gibi kıyıları geniş ülkelerde bu tip değerlendirme çok olmuştur. Fransa , deniz yosunlarından yararlanmaya genel olarak 17. yy’da başlamıştır. İngiltere de 1720 yılından itibaren yosun toplanmaya başlanmış ve bu yüzyılın sonlarında İskoçya’da yıllık yosun üretiminin 20.000 ton kuru alg ağırlığına eriştiği söylenmektedir. Bu değer de yaklaşık olarak 400.000 ton yaş alg’e eşdeğer kabul edilmektedir (Abetz 1980). Deniz yosunları; Japonya, Çin, Kore, Filipinler ve benzeri yerlerde yiyecek olarak, Avrupa ve Amerika’da endüstrinin bir çok alanında bazı ürünlerin ham maddesi olarak kullanılmıştır. Bu nedenle deniz yosunları her yönleriyle incelemeye ve üzerinde durulmaya değer organizmalar olarak karşımızda durmaktadırlar. İçinde bulunduğumuz yüzyılda deniz yosunlarından ham madde olarak yararlanma çalışmaları hızlanmış ve bu konuda çok sayıda yeni alg cinslerinden ve türlerinden ürün elde eden endüstriler geliştirilmeye başlanmıştır. Örneğin Danimarka’da agar elde etme denemeleri önem kazanmış ve 1940 yılında “Danimarka agarı” adı altında kırmızı alglerden olan Furcellaria cinsinden bol miktarda ürün elde edilmeye başlanmıştır (Blunden 1992). Deniz kıyısı uzun ve deniz yosunu bol olan Norveç, İrlanda, Fransa ve Amerika gibi ülkelerde mevcut algleri değerlendirmek için yukarıdaki çalışmaların dışında diğer yararlanma yollarıda aranmış ve gübre olarak fakir toprakların değerlendirilmesinde kullanılmalarına yönelinmiştir. Dolayısı ile gübre sanayi gelişmeye başlamıştır. Deniz yosunlarının tek hücreli, hareket edenleri olduğu gibi, Antarktiklerde yaşayan metrelerce uzunluğunda ve ağırlıkları 100 kg’ı bulan türleri de vardır.

Dünyada ticari olarak büyük ölçüde kullanılan yosun kaynakları genellikle 4 ayrı yosun türünü veya bu türlerden bazılarının karışımını ya da isimleri tam olarak belirlenmemiş türleri kapsamaktadır (Güner ve Aysel 1996);

1. Rhodophyta (Kırmızı Algler)
2. Phaeophyta (Kahverengi Algler)
3. Chlorophyta (Yeşil Agler)
4. Cyanophyta (mavi-yeşil algler)

Besin ve diğer ekonomik değerleri tam olarak saptanmış olan deniz yosunları, yeryüzünün 2/3’ünü kaplayan denizlerdeki dağılımı, suların yapısına ve iklimlere göre büyük değişiklikler göstermektedir. Denizler, genellikle suyun üst sınırından, 1000m derinliğe kadar değişik nitelik ve sayıda deniz yosunu ile örtülüdür (Güner ve Aysel 1996). Yosun özleri; meyve depo kayıplarının azaltılması, ürün miktarının, topraktan inorganik besin maddelerinin alınımının, tohum çimlenmesinin ve stres koşullarına direncin arttırılması gibi alanlarda özellikle gelişmiş ülkelerde organik tarımda daha fazla değerlendirilmektedir (Blunden 1991).

DÜNYA TARIMINDA DENİZ YOSUNLARININ KULLANIM OLANAKLARI

Deniz Yosunlarının Kullanım Şekli ve Tarımdaki Etkileri

Günümüzde deniz yosunları birçok ülkede; gerek sıvı ekstrakt gerekse direk olarak toprağa karıştırılmak suretiyle kullanılmaktadırlar. Toprağa direk olarak karıştırıldıklarında; toprak yapısının düzeltilerek, toprak verimliliğinin uzun süre korunması amaçlanmaktadır. Deniz yosunlarının çok eski zamanlardan beri topraktan, gübre olarak kullanıldığı biliniyorsa da sadece 40-50 yıldan beri deniz yosun ekstraktlarının (yosun özü) yapraklardan püskürtme yolu ile uygulanmasının da verim ve ürün kalitesini arttırdığı anlaşılmıştır.

Fransa sahillerinde "maerly" olarak bilinen bazı kırmızı yosunlar, %80 kalsiyum karbonat içerdiği için asitli topraklarda ve turbalarda toprak pH'sını düzenlemek için kireç yerine kullanılmaktadır (Şimşek 1995). Abetz ( 1980), Deniz yosunu ekstraktının yaprak ve toprağa uygulanabileceğini, ancak topraktan yapılan uygulamalarda daha fazla deniz yosun ekstraktı kullanılması gerektiğini bildirmiştir. Fransa, İngiltere, İrlanda ve İzlanda'nın kıyı bölgelerinde deniz yosunları taze veya işlenmiş besin olarak hayvan besiciliğinde kullanılmaktadır (Verkleij 1992).

Genellikle kahverengi alglerin sıvı extraktları tarımda ve bahçe bitkilerinde kullanılmak için pazarlanmaktadır. Bu extraktların çoğu Ascophyllum nodosum adlı yosundan (örneğin “Maxicrop” İngiltere’de imal edilmektedir) hazırlanmaktadır.

Yine Fransa'da “SM3” olarak adlandırılan extraktın yapımında, Fucus serratus ve Laminaria türlerinden yararlanılmaktadır. Bugün pazarlanmakta olan “Kelpak 66” Güney Afrikada, Ecklonia maxima türünden hazırlanmaktadır. Yine “Algifert” Norveç'li bir şirket tarafından; “Seagro” adıyla yeni Zellanda’da; “Seasol” adıyla Avustralya’da imal edilmektedirler.

Bu ürünler, hem kuru hem de ıslak deniz yosununun sıcak su extraktlarından hazırlanmaktadırlar. Bazen de ekstraksiyona hidrolizi kolaylaştırmak için sodyum karbonat eklenmektedir (Blunden ve ark. 1992). Okyanuslar ve denizler; vitamin, mineral ve iz elementlerin zengin kaynağıdırlar, deniz yosunları da tıpki bir sünger gibi bu elementleri yüksek konsantrasyonlarda absorbe etme yeteneğindedirler. Bu nedenle deniz yosunları eskiden beri diğer alanlarda olduğu gibi tarımda da çok geniş bir kullanım alanı bulmuştur (Dring 1986).

Deniz yosunları:

- Kuvvetli kök gelişmesini sağlayarak, bitkilerin topraktan daha fazla besin maddesi ve su almalarını
- Bitkilerde klorofil oluşumunu hızlandırarak yeşil aksamın artmasını, dolayısıyla daha fazla karbonhidrat, protein vb. maddelerin sentezlenmesini
- Bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı daha dirençli olmalarını
- Bitkilerin don, kuraklık, yetersiz güneş, aşırı su, aşırı sıcak ve aşırı soğuk gibi çevresel streslere dayanımını sağlarlar.
- Bitkilerin makro ve mikro besin kaynağıdırlar.
Toprakta bitki tarafından alınamayan özellikle mikro elementleri şelat formuna sokarak bitkinin en yüksek oranda almasını sağlar ve bunları bitkide dengeli hale getirirler.
- Meyve ağaçlarında yan dallanmayı ve meyve tutumunu arttırırlar. Ayrıca çiçek ve meyve dökümünü azaltırlar. Bitkilerde %30’a kadar verim artışı sağlarlar
- Ürünlerin depolamaya dayanıklılığını arttırırlar.
- Virüslerin çoğalmasını frenler, nematodların zararını azaltırlar.
- Tarım ilaçlarının etkilerini %25 arttırırlar.
- Makro ve mikro besin elementlerinin topraktan dengeli olarak ve uzun süreli alınmasını sağlayarak verimi yükseltirler, kaliteyi düzeltirler,
-Pazar ve ihracat değerini arttırırlar (Blunden ve ark 1992).

Deniz yosun ürünleri toprakta uzun müddet kaldıkları zaman doğal şartlarda kolayca parçalanarak bol miktarda azot (N) ve kalsiyum (Ca) ortaya çıkarmaktadırlar.

Ayrıca iz element olan magnezyum (Mg), mangan (Mn), bor (B), demir (Fe), çinko (Zn), bakır (Cu) ve kobalt (Co) da ihtiva etmektedirler.

Deniz yosunlarının bütün bu etkileri içerisinde bulunan; makro ve mikro elementler (N, Ca, Mg, Mn, B, B, Fe, Zn, Cu, Co), bitki büyüme düzenleyicileri (Oksinler, Sitokininler, Gibberellinler, Absisik Asit) ve betainler gibi bileşiklerden kaynaklanmaktadır (Hong ve ark. 1995).

Dünya Tarımında Deniz Yosunlarının Kullanım Olanakları

Günümüzde, deniz yosunlarının tarımda ve özellikle biyolojik tarımda verim ve kaliteyi arttırmak, bitki büyümesini düzenlemek, hastalık ve zaralılara karşı dayanıklılığı arttırmak, toprak yapısını iyileştirmek ve hayvan besiciliği amaçlarıyla dünyanın birçok bölgesinde kullanıldıkları bilinmektedir.

Deniz yosun ekstraktları birçok ülkede; örtü altı sebzeciliği, meyve (turunçgil, asma, elma, armut vb.) ve süs bitkileri (orkideler vb.) yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır (Güner ve Aysel 1996).

Uzun yıllardan beri denizler tarafından doğal olarak kıyıya atılan bazı deniz algleri tarlalarda gübre olarak kullanılagelmiştir. Bu konuda Avrupa ülkeleri genellikle Kahverengi Alg’lerden Fucus, Ascophyllum ve Laminaria cinslerini kullanmışlardır. Amerika’da ise Macrocystis, Nereocystis gibi büyük talluslu Kahverengi algler değerlendirilmiştir (Güner ve Aysel 1996).

Eski yıllarda deniz yosunu gübreleri çok özen isteyen özel kültürler için kullanılmıştır. Örneğin, Fransa’nın Atlantik kıyılarındaki seralarda sebze yetiştiricileri tarafından çileklerin gübrelenmesinde yararlanılmıştır (Whapham ve ark. 1994). Gübre materyali olarak yalnız kahverengi deniz yosunları değil yeşil ve kırmızı algler de kullanılmaktadır. Brezilya’lı Balıkçılar sahillerde bol olan deniz yosunlarından Hypnea türlerini toplayıp hindistan cevizi ve palmiyelerin kuvvetli kök yapmaları için gübre olarak değerlendirmişlerdir. Yine Brezilya’da Yeşil alglerden Ulva , Enteromorpha da aynı amaçlar için toplanıp değerlendirilmiştir (Güner ve Aysel 1996).

Düzenli bir şekilde deniz yosun ekstraktlarını kullanan çiftçiler; yonca, soya, karnabahar, hıyar, domates, patates ve çilekte yüksek verim ve kalite elde etmişlerdir. Yine turunçgil, elma, şeftali, kiraz, üzüm ve domatesde deniz yosun ekstraktlarının meyve tutumunu arttırdığı bildirilmiştir(Kumbul 2000).

Ascophyllum nodosum extraktının çim alanlarına uygulanması sonucu çimlerde yeşil rengi arttırdığı kaydedilmiştir. Son zamanlardaki birçok çalışma bu etkilerin sayısını arttırmıştır.

Domates bitkilerine Ascophyllum nodosum extraktının kökten ve yapraktan uygulanması sonucu yapraklardaki yeşil rengi farkedilir bir biçimde arttırdığı saptanmıştır.

Yine hıyarlarda deniz yosunu extraktlarının klorofil miktarını arttırdığı bildirilmiştir (Whapham ve ark.1993). Serada yetiştirilen hıyarlara haftada bir defa deniz yosunu özü verilmesi sonucu kök büyümesinin uyarıldığı, bitkinin toplam kuru ağırlığının %50 oranında arttığı ayrıca, kökler vasıtasıyla daha çok bitki besin elementi alındığı belirlenmiştir.

Benzer şekilde, lahanalarda topraktan veya yapraktan deniz yosunu özü uygulandığında kök ve sürgün büyümesinin arttığı saptanmıştır (Verkleij 1992).

Yine, Ecklonia maxima'dan elde edilen ekstraktın laboratuvar kosullarında yetiştirilen domates bitkilerinde köklenmeyi arttırdığı kaydedilmiştir (Finnie ve Staden 1985). Şimşek (1995).

Klemantin mandarininde deniz yosunu özü uygulamasının vegetatif gelişmeyi teşvik ettiğini saptamıştır.

Deniz yosunlarının yaprak spreyi şeklindeki uygulamaları portakal, laym, elma, hıyar ve domateste hasat süresince oluşacak bozulmaları önlediği belirtilmiştir (Blunden 1991).

Yine Verkleij (1992), şeftalilerde hasad öncesinde 100-1000 kez seyreltilmiş deniz yosunu özü uygulamasının depo ömrünü uzattığını, muz ve mango meyvelerinin sulandırılmış ticari deniz yosunu solusyonuna batırılmasının da olgunlaşma oranını arttırdığını bildirmiştir.

Ascophyllum nodosum ekstraktı olan Goemar GA 14'ün ıspanak bitkisine sprey şeklinde uygulanması sonucunda; ıspanakta taze ağırlık miktarının arttığı saptanmıştır (Gassan ve ark. 1992).

Buğdayda deniz yosunu extraktlarının gerek yaprak gerekse topraktan uygulanması sonucunda, bitkilerin boyunu ve kuru ağırlığını arttırdığı bulunmuştur.

Normal koşullarda deniz yosunu extraktlarının topraktaki mikroorganizma sayısını da değiştirdiği kaydedilmiştir (Allwright 1992).

Bazı deniz yosun ekstraktları kıraç alanları iyileştirmek amacıyla kısmen Aran Adaları, İrlanda ve İskoçya'da kullanılmaktadır. Yine besin maddelerince fakir alanlar ile kurak alanlarda suyu tutması nedeniyle deniz yosunları oldukça kullanışlı olabilirler. İngiltere’de deniz yosunları gübre ve toprak yapısını iyileştirmek amacıyla oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır (Güner ve Aysel 1996).

Bir kahverengi alg olan Himanthalia Elongata, Breton çiftçileri tarafından enginar yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Yine kahverengi alg ekstraktları tohumu uzun süre toprağa bağlamak ve topraktaki suyu tutması nedeni ile tohum çimlenmesinde işlenmiş toprağa sprey şeklinde uygulanmaktadır (Alwright 1992).

Marullarda büyüme ve besin maddesi içeriği üzerine sıvı yosun ekstraktı (Kelpak)'nın etkisi incelenmiş ve Kelpak'ın ürün miktarını ve yapraklardaki Ca, K, Mg miktarını arttırdığı kaydedilmiştir (Grouch ve ark. 1990).

Deniz yosunu ekstraktları bitkilerin hastalık ve zararlılara dayanıklılığını da etkilemektedir. Fakat bu konuda yapılmış çok az çalışma vardır. Deniz yosunu extraktlarının bitki nematodları üzerine olan etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada, deniz yosunu extraktının Belonolaimus longicaudatus nematodunun zararını azalttığı kaydedilmiştir (Grouch ve Staden 1993; Whapham ve ark. 1994). Morgan ve Tarjan (1980), bu exrtaktın domates bitkilerine uygulanması sonucunda kök büyümesinin arttığı ve kök ur nematodu (meloidigyne spp.)'nun zararının azalttığını belirtmişlerdir.

Verkleij (1992), şalgamlara her hafta 120 kez sulandırılmış deniz yosunu ekstraktının püskürtülmesi sonucunda uygulama yapılan bitkilerin toplam yaprak yüzeylerinin %15'inin kontrol bitkilerinin ise %85'inin mildiyöden etkilendiğini bildirmiştir.

Aynı araştırıcı çileklerde yaptığı bir çalışmada Botrytis Cinerea enfeksiyonunun oluşumunu araştırmıştır. Deniz yosunu ekstraktı püskürtülen bitkilerde enfeksiyon oluşum oranının %4.6, kontrol bitkilerinde ise %22.5 olduğunu belirlemiştir.

Ayrıca, elmalarda kırmızı örümceğin ilk generasyonunun deniz yosunu ekstraktı uygulanması ile baskı altına alındığını saptamıştır.

Deniz yosun extraktlarının dünya tarımında kullanımı sonucunda; daha iyi kök gelişmesi sağlamak, çimlenme ile meyve ve sebzelerin depo ömrünü arttırmak, daha koyu renkli, büyük çiçek ve yaprak oluşumunu sağlamak, hastalık ve zararlılar ile don, kuraklık gibi stres koşulları ve olumsuz toprak koşullarına dayanımın arttırılması, topraktaki besin elementlerinin alımının arttırılması, bitkilerin daha uzun süre genç kalmalarını sağlamak gibi bir çok farklı etkileri kaydedilmiştir (Hong ve ark. 1995).


SONUÇ


Dünyada tarım yapılabilecek arazinin sınırına gelinmektedir. Artan nüfusun beslenmesi için daha fazla gıda üretimine ihtiyaç duyulunca, birim alandan daha fazla ürün elde etmek zorunda kalınmış ve bunun sonucu olarak; kimyasal girdi kullanımı oldukça artmıştır. Tarım alanlarındaki bu yoğun girdi kullanımı sonucu verim ve üretim artmış, fakat sürdürülebilir toprak verimliliğini ve doğal dengeleri tehlikeye sokmuştur (Tortopoğlu, 2000).

Sentetik kimyasal girdilerin kullanımındaki artış ve çevre kirliliği; doğal dengenin bozulması ve besin zincirleriyle tüm canlılara ulaşan hayati tehlike yaratmaya başlamıştır. Bunun sonucu olarak: Başta gelir düzeyi yüksek ülkelerde olmak üzere birçok ülkede üretici ve tüketiciler örgütlenerek insanlarda toksik etki yapmayan, doğayı tahrip etmeyen yöntemlerle üretilen tarımsal ürünleri tercih etmeye başlamışlardır.

Bu amaçla, insan ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren; kimyasal gübre ve ilaçların kullanımını yasaklayan; organik ve yeşil gübreleme ile ekim nöbeti uygulamayı, parazit ve predatörler gibi doğal kaynaklardan yararlanmayı tavsiye eden ve üretimde ürünün kalitesinin yükselmesini amaçlayan bir üretim şekli olan organik tarım ortaya konmuştur (Akkaya 1999). Yukarıda saydığımız yararlı etkilerinden dolayı, dogal bir kaynak olarak deniz yosunlarının da organik tarımda geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.

Günümüzde, deniz yosunlarının tarımda ve özellikle biyolojik tarımda verim ve kaliteyi arttırmak, bitki büyümesini düzenlemek, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı arttırmak, toprak yapısını iyileştirmek amacıyla ve hayvan besiciliği için dünyanın birçok bölgesinde kullanıldığı bilinmektedir.

Son yıllarda deniz yosun extraktlarının bu büyük avantajları anlasıldığı halde; Çok sayıdaki deniz yosunlarından hangisinin deniz yosunu ekstraktı yapımı için uygun olduğu, extraktların nasıl kullanılacağı, aktif bileşenlerinin ne olduğu ve standardizasyon konularında birçok bilgiye ihtiyaç vardır. Bu nedenle bu konudaki yeni çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Kaynak: TÜRKİYE 2. EKOLOJİK TARIM SEMPOZYUMU Bildirileri 14-16 KASIM 2001




fmt79
24-09-2006, 11:11
Bu çalışmalar interdisiplinerdir (bölümler arası). Mutlaka farklı uzmanlık alanlarından araştırıcılar gerekir. Yosunların üretimi, hasatı ile ilgili kısmı Su ürünleri fakültesi, Tarım bakanlığının su ürünleri ile ilgili araştırma kurumları, enstitüleri, Organik Tarımda kullanımı ve faydaları ile ilgili kısımları Ziraat Fakülteleri ve Tarım bakanlığının ilgili araştırma enstitüleri üstlenmektedir.

denizakvaryumu
15-06-2007, 00:31
ALGOVITAL Plus® Organik Bitki Gübresi
Denizden Gelen Güç
Canlandırıcı ve uyarıcı bitki güçlendirme etkeni olan AlgoVital Plus® bitkinin besin almasını geliştirerek soğuğa direncini yükseltir ve meyve kalitesini artırır. AlgoVital Plus®, Bakanlıkça tescil edilmiş Organik Gübredir.

AlgoVital Plus®: Deniz yosunu Özütü, bitkinin hastalıklara ve böceklere karşı doğal direncini artırarak bitkinin eksiklik belirtilerini telafi eder. AlgoVital Plus®, vitaminler, amino asitler, alginik asit ve diğer aktif maddeleri içerir. Organik bileşenlerin yanısıra, özellikle bor, iyot, molibden, kobalt, manganez, kükürt, çinko, bakır, demir, selenyum ve krom gibi iz elementler bulunur.

Çekirdekli meyvelerin çiçeklenme dönemi sırasında uygulandığında, AlgoVital Plus® tomurcukları olumlu yönde etkiler ve elmalarda memeli pas hastalığının azaltılmasında etkili olur.

AlgoVital Plus®'ın avantajları:

Filizlenmeyi ve kök oluşumunu artırır
Hastalıklara ve zararlılara karşı doğal direnci güçlendirir
Topraktaki besinler bitki tarafından daha hızlı emilir
Ürünlerde daha yüksek verim elde edilir
Zor koşullara (kuraklık, soğukluk, nem) bitkinin dayanabilmesini sağlar
Dona karşı dayanıklılığı artırır
AlgoVital Plus®'ı özellikle, normal bitki koruma yöntemlerinizle birleşik olarak, fideleri desteklemek ve çiçeklenmeden sonra bitkiyi güçlendirmek için kullanılır. Ayrıca AlgoVital Plus®, ilaçların yapışkanlığını artırdığı gibi pek çok organik insektisit ve fungisitlerle problemsiz olarak karıştırılabilir. Karıştırılarak kullanıldığında zaman tasarrufu sağladığı gibi çok güçlü ilaçların bitkide oluşturabileceği olumsuz etkileri hafifletmeye de yardımcı olur.

Kullanım Şekli:
Kullanmadan evvel iyice çalkalanır.

AlgoVital Plus®, %0,1- 0,5 oranında su ile çözülür.

Yaprak GübresiMeyveler 4-5 litre / ha
Sebze ve patates 4 litre / ha
Üzüm bağları 4 litre / ha
Memeli Pas Hastalığının Azaltılması
Meyveler: Memeli Pas hastalığının kritik döneminde 3-5 litre/ha dozunda 4 uygulama yapılır. (çiçeklenme ile meyveler ceviz büyüklüğüne eriştiği dönem)

Kullanım Tavsiyeleri
Yaprakların çok olması durumunda, AlgoVital Plus® dozu artırılabilir. Uygulamayı düzenli aralıklarla tekrarlayın (yaklaşık 2 haftada bir defa).

AlgoVital Plus® suda çözünür olmasından dolayı direkt olarak su tankına katılabilir. Bilinen püskürtme ve spreyleme metotları ile sorunsuz olarak kullanılabilir.

Bitkinin uygulama yapılan tüm yüzeylerinin iyice ıslatılmasına dikkat edilmelidir.

Karışımı kullanmadan önce iyice karıştırın.
http://www.vit-verim.com/tr/biofa_tr.htm

nevsune
22-06-2007, 16:31
Merhaba Denizakvaryumu

Bu sözünü ettiğiniz organik bitki gübresinin sitesine baktım, Ankara'da bölge müdürlüğü yok. Ben de günlerdir balkonda yetiştirmeye çalıştığım sebzelerim için, organik gübreleri araştırıyorum. Koçtaş, Beğendik, Praktiker vs. Ulus tarım ilaçları satan yerlere baktım, oralarda bitki besini adı altında satılan gübreler var. Şu anda praktikerden aldığım Helin sıvı bitki besini kullanıyorum ama onun da üzerinde organik olduğuna dair bir yazı bulamadım.Siz bu ürünü kullanıyor musunuz ya da Ankara'da nerede satıldığı hakkında bilginiz var mı?

COYOTE
14-08-2007, 16:35
Merhaba
Ben de bugün alginafol /özel gübreler katkılı sıvı deniz yosunu diye birşey aldım. Hiç kullanan var mı acaba?

denizakvaryumu
14-08-2007, 21:08
Merhaba Denizakvaryumu

Bu sözünü ettiğiniz organik bitki gübresinin sitesine baktım, Ankara'da bölge müdürlüğü yok. Ben de günlerdir balkonda yetiştirmeye çalıştığım sebzelerim için, organik gübreleri araştırıyorum. Koçtaş, Beğendik, Praktiker vs. Ulus tarım ilaçları satan yerlere baktım, oralarda bitki besini adı altında satılan gübreler var. Şu anda praktikerden aldığım Helin sıvı bitki besini kullanıyorum ama onun da üzerinde organik olduğuna dair bir yazı bulamadım.Siz bu ürünü kullanıyor musunuz ya da Ankara'da nerede satıldığı hakkında bilginiz var mı?

Koçtaş da satılan-- sebze coşturanın ---içinde yosun extratı var

Mine Pakkaner
15-08-2007, 00:40
... katkılı sıvı deniz yosunu diye birşey aldım. Hiç kullanan var mı acaba?

Güvenle kullanabilirsiniz.

COYOTE
15-08-2007, 08:46
Teşekkür ederim Mine Hanım, pepino ve avokado için almış ama tam emin olamamıştım.

ykmzz
16-11-2007, 09:27
Merhabalar...

Sayenizde deniz yosunlarının bitkiler açısından ne denli önemli olduğunu kavramış bulunmaktayım... Bu konuda birşey merak ediyorum.. Yosunların önemi tamami ile denizde (tuzlu su diyelim) uzun yıllar kalmasından mı geliyor? Yoksa tatlı sularda oluşan yosunları da benzer çalışmalarda kullanmamız mümkün mü?

Ben Adana'lıyım ve Adana'da çok büyük sulama kanalları bulunur. Her birinin genişliği yaklaşık 20metre ve 2 metreye yakın dolulukta akar bu kanallar. Tüm yaz boyunca sulamada kullanılır. Son bahar ve kışa girerken ise bu kanalalrın suyu DSİ tarafından kesilir.. Bu durumda kanal içerisinde (kanallar betonarme olmasına rağmen) aşırı bir şekilde yosun oluşumu söz konusu olmakta.. Bu yosunları toprağı nemli tutmakta, airlayering uygulamalarında veya bahsedilen diğer uygulamalarda kullanmamız mümkün olurmu? Eğer mümkün olursa ilk fırsatta köklendirme çalışmalarımda denemeyi düşünüyor yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

sokak lambası
24-11-2007, 00:42
Merhaba arkadaşlar,
bulunduğum ilçede her yıl tonlarca ölü deniz bitkisi (sanırım alg) kıyıya vuruyor. Burası turizm bölgesi olduğundan her hafta bu yığınlar traktörlerle toplanıp boş bir arsaya bırakılıyor. Bu bitki atıklarından gübre veya kompost üretmek mümkün müdür?

sokak lambası
24-11-2007, 19:49
Peki deniz bitkilerini gübre haline nasıl getirebiliriz?

Mine Pakkaner
20-03-2008, 07:41
Deniz bitkilerini doğrudan gübre haline getiremezsiniz. Burada bahsedilen deniz yosunları soğuk ve nispeten tatlı okyanus suyunda yetişmekte olan makro algler.

Yani tuz çok önemli. Okyanustaki yosun ormanlarından hasat edilen yosunlar çok bol su ile yıkanmakta, sonra kurutulup asitle muamele edilerek sodyum veya potasyum alginatlara elde edilmekte.

İrlandalı çiftçiler ise eski çağlarda okyanustan topladıkları yosunları çok bol suyla yıkayıp parçalayıp temizledikten sonra tarlalarına karıştırmaktalarmış, bizim yeşil gübreleme gibi. Kompostlaştırılması da söz konusu olabilir belki.

Bu yosunların bizim denizlerimizde doğal olarak yetişmemekte olduğunu öğrendik.

kızılhisar
20-04-2008, 21:23
Deniz yosunlarını kökten mi, yoksa yapraktanmı vermek gerekir? ayrıca limoni selvilerdede

kullanılabilinirmi?

Mine Pakkaner
20-04-2008, 21:40
Hem topraktan hem yapraktan verebilirsiniz, Lİmon servide de topraktan vererek kullanabilirsiniz.

kızılhisar
21-04-2008, 13:31
Teşekkür ederim. Mine hn.

deniz-kızı
29-04-2008, 16:59
kırmızı deniz yosunundan şeker ve diş kalıbı yapıldığını duymuştum. aslında araştırınca her şeyin faydası olduğunu öğreniyoruz.

YorkerJenny
18-05-2008, 04:15
Burada sea magic diye satiliyor. Arka bahcede golet gibi bir sey var, yosunla kapli, onlari toplayip arada compost pile ima ekliyorum. Japon supermarketinden aldigim yenilebilir deniz yosunum var, paket cok buyuk bir kismini ogutup, su ile karistirip dogal gubre olarak sebze bitkilerime verecegim. Bir baska formda sormustum, sea magic in daha konstrante oldugunu soylediler. http://www.burpee.com/product/gardening+supplies/garden+growing/sea+magic+growth+activator.do

amatör hobici
04-01-2010, 10:46
Arkadaşlar bu yaz bir zirai ilaç satıcısından sıvı gübre istedim.(Bu konuda bilgim olmadığı için seçimi kendisine bıraktım.). Bana kuzey denizlerindeki yosunlardan yapılmış yaklaşık yarım Kg lık bir sıvı gübre verdi, ve 1 Kg suya 2 gr koymamı söyledi. Bahçemdeki sebzelere bir iki kere kullandım fakat gözle görülür bir gelişme görmedim. Püskürtücüyle yapraklarına uyguladım. Acaba ben mi bir yerde yanlış yaptım, veya bu gübre sanıldığı kadar verimli değilmi.? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların bilgilerini bizlerle paylaşmalarını rica ediyorum. Selamlarımla....

Güler
04-01-2010, 11:08
Yosun Gübresini ben de İzmir Eğitim Toplantısında sayın Mine Hanım'dan duymuştum. Ben bu gübreyi çim alanda daha çim tohumunu ekmeden öce toprakta kullanacağım. Sıvı gübreyi belirtilen oranda sulandırarak motorlu pompa ile toprağa vereceğim daha sonra da tohumu ekeceğim.

Siz bir bilene soralımda Mine Hanım'a danışın isterseniz.

idris şenol
04-01-2010, 11:54
Arkadaşlar bu yaz bir zirai ilaç satıcısından sıvı gübre istedim.(Bu konuda bilgim olmadığı için seçimi kendisine bıraktım.). Bana kuzey denizlerindeki yosunlardan yapılmış yaklaşık yarım Kg lık bir sıvı gübre verdi, ve 1 Kg suya 2 gr koymamı söyledi. Bahçemdeki sebzelere bir iki kere kullandım fakat gözle görülür bir gelişme görmedim. Püskürtücüyle yapraklarına uyguladım. Acaba ben mi bir yerde yanlış yaptım, veya bu gübre sanıldığı kadar verimli değilmi.? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların bilgilerini bizlerle paylaşmalarını rica ediyorum. Selamlarımla....
toprak analizi neticesinde kullanılırsa sonuç alınacağaından eminim
birde güvenilir firmalardan garanti içerikli tescilli ürünler almanızı tavsiye ederim
sanırım toprağnız zayıf içerikli sadece bir yosun gübresi ile çözülmeyecek siz
enisi biran önce toprak analizi yaptırın:))

amatör hobici
06-01-2010, 18:45
Sn. Mine Pakkaner,
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Adalet Yağcı
18-03-2010, 13:58
Sayın Mine Pakkaner, 5. Uluslararası Mersin Tarım Fuarından ComCat Alga deniz yosunu (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=128768&d=1267906500)(sağdaki yeşil kutu) almıştım.
20.gr. lık toz halinde, satıcı bana ağaçlar çiçek açarken sulandırıp vermemi söylemişti, ancak benim ağaçlarım iyice çiçeklenmişler.

Çok kalabalık olduğu için satıcıdan yeterli bilgiyi alamadım, bir şeyler söyledi ama not almaya bile fırsatım olmadı.

Şimdi bu ürünün nasıl kullanılacağı hakkında pek emin değilim, netten araştırdığımda bir sonuca ulaşamadım.

Organik gübre olarak geçen bu ürünü nasıl ve ne zaman kullanabileceğim hakkında beni aydınlatabilir misiniz?
Teşekkürler.

Mine Pakkaner
29-03-2010, 16:09
Adalet Hanım, yolladığınız fotoğrafta bir web adresi görüyorum, baktım, ürünle ilgili bilgi yok. Buraya mesaj yazıp ürünle ilgili bilgi istemeniz doğru olacak, çünkü hiçbir bilgi yok, üstelik ambalajda bunlar belirtilmek, kullanım şekli ve analiz sonuçları yazılmak zorunda...

Adalet Yağcı
29-03-2010, 16:34
Teşekkür ederim Mine hanım, ben de açıklayıcı bir bilgiye ulaşamadım netten.
Bir de mail göndereyim bakalım ne cevap gelecek.
Açık bir bilgiye ulaşabilirsem bu başlıkta paylaşırım.

canercp
30-03-2010, 16:15
Sayın Bay-Bayanlar bir sorum olacaktı
acaba denizdeki yeşil yosunlardan alıp evde güzelce yıkayıp saksılarıma koysam bir yarar veya zarar durumu olabilir mi? ne dersiniz?

kalambaklı
30-03-2010, 16:31
DENİZ YOSUNLARININ ORGANİK TARIMDA KULLANIM OLANAKLARI

Kezban YAZICI , Lami KAYNAK


GİRİŞ

Deniz yosunları üzerinde araştırmalar ve onların kullanılmaları üzerindeki çalışmalar çok uzun yıllardan beri yapılmaktadır. Deniz yosunları M.Ö. 2700 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır. Milattan sonraları da tıbbi ve besin maddesi olarak Çin, Japonya ve Kore’de büyük öneme sahip olmuşlardır. Fakat bilimsel metodlarla değerlendirmeleri son yüzyıllarda olmuştur. Genellikle ada ülkelerinde besin olarak kullanılma olanakları nedeniyle dikkati çekerek zamanımıza kadar artan bir ilgiyle gözlenmiştir. Bu nedenle çok uzun bir tarihsel geçmişleri bulunmaktadır. Deniz yosunlarının bilinen en eski kullanım sahası gübre olup en çok uzak doğuda kullanılmıştır. Avrupa’da 12. yüzyılda Fransa, İrlanda, İngiltere gibi kıyıları geniş ülkelerde bu tip değerlendirme çok olmuştur. Fransa , deniz yosunlarından yararlanmaya genel olarak 17. yy’da başlamıştır. İngiltere de 1720 yılından itibaren yosun toplanmaya başlanmış ve bu yüzyılın sonlarında İskoçya’da yıllık yosun üretiminin 20.000 ton kuru alg ağırlığına eriştiği söylenmektedir. Bu değer de yaklaşık olarak 400.000 ton yaş alg’e eşdeğer kabul edilmektedir (Abetz 1980). Deniz yosunları; Japonya, Çin, Kore, Filipinler ve benzeri yerlerde yiyecek olarak, Avrupa ve Amerika’da endüstrinin bir çok alanında bazı ürünlerin ham maddesi olarak kullanılmıştır. Bu nedenle deniz yosunları her yönleriyle incelemeye ve üzerinde durulmaya değer organizmalar olarak karşımızda durmaktadırlar. İçinde bulunduğumuz yüzyılda deniz yosunlarından ham madde olarak yararlanma çalışmaları hızlanmış ve bu konuda çok sayıda yeni alg cinslerinden ve türlerinden ürün elde eden endüstriler geliştirilmeye başlanmıştır. Örneğin Danimarka’da agar elde etme denemeleri önem kazanmış ve 1940 yılında “Danimarka agarı” adı altında kırmızı alglerden olan Furcellaria cinsinden bol miktarda ürün elde edilmeye başlanmıştır (Blunden 1992). Deniz kıyısı uzun ve deniz yosunu bol olan Norveç, İrlanda, Fransa ve Amerika gibi ülkelerde mevcut algleri değerlendirmek için yukarıdaki çalışmaların dışında diğer yararlanma yollarıda aranmış ve gübre olarak fakir toprakların değerlendirilmesinde kullanılmalarına yönelinmiştir. Dolayısı ile gübre sanayi gelişmeye başlamıştır. Deniz yosunlarının tek hücreli, hareket edenleri olduğu gibi, Antarktiklerde yaşayan metrelerce uzunluğunda ve ağırlıkları 100 kg’ı bulan türleri de vardır.

Dünyada ticari olarak büyük ölçüde kullanılan yosun kaynakları genellikle 4 ayrı yosun türünü veya bu türlerden bazılarının karışımını ya da isimleri tam olarak belirlenmemiş türleri kapsamaktadır (Güner ve Aysel 1996);

1. Rhodophyta (Kırmızı Algler)
2. Phaeophyta (Kahverengi Algler)
3. Chlorophyta (Yeşil Agler)
4. Cyanophyta (mavi-yeşil algler)

Besin ve diğer ekonomik değerleri tam olarak saptanmış olan deniz yosunları, yeryüzünün 2/3’ünü kaplayan denizlerdeki dağılımı, suların yapısına ve iklimlere göre büyük değişiklikler göstermektedir. Denizler, genellikle suyun üst sınırından, 1000m derinliğe kadar değişik nitelik ve sayıda deniz yosunu ile örtülüdür (Güner ve Aysel 1996). Yosun özleri; meyve depo kayıplarının azaltılması, ürün miktarının, topraktan inorganik besin maddelerinin alınımının, tohum çimlenmesinin ve stres koşullarına direncin arttırılması gibi alanlarda özellikle gelişmiş ülkelerde organik tarımda daha fazla değerlendirilmektedir (Blunden 1991).

DÜNYA TARIMINDA DENİZ YOSUNLARININ KULLANIM OLANAKLARI

Deniz Yosunlarının Kullanım Şekli ve Tarımdaki Etkileri

Günümüzde deniz yosunları birçok ülkede; gerek sıvı ekstrakt gerekse direk olarak toprağa karıştırılmak suretiyle kullanılmaktadırlar. Toprağa direk olarak karıştırıldıklarında; toprak yapısının düzeltilerek, toprak verimliliğinin uzun süre korunması amaçlanmaktadır. Deniz yosunlarının çok eski zamanlardan beri topraktan, gübre olarak kullanıldığı biliniyorsa da sadece 40-50 yıldan beri deniz yosun ekstraktlarının (yosun özü) yapraklardan püskürtme yolu ile uygulanmasının da verim ve ürün kalitesini arttırdığı anlaşılmıştır.

Fransa sahillerinde "maerly" olarak bilinen bazı kırmızı yosunlar, %80 kalsiyum karbonat içerdiği için asitli topraklarda ve turbalarda toprak pH'sını düzenlemek için kireç yerine kullanılmaktadır (Şimşek 1995). Abetz ( 1980), Deniz yosunu ekstraktının yaprak ve toprağa uygulanabileceğini, ancak topraktan yapılan uygulamalarda daha fazla deniz yosun ekstraktı kullanılması gerektiğini bildirmiştir. Fransa, İngiltere, İrlanda ve İzlanda'nın kıyı bölgelerinde deniz yosunları taze veya işlenmiş besin olarak hayvan besiciliğinde kullanılmaktadır (Verkleij 1992).

Genellikle kahverengi alglerin sıvı extraktları tarımda ve bahçe bitkilerinde kullanılmak için pazarlanmaktadır. Bu extraktların çoğu Ascophyllum nodosum adlı yosundan (örneğin “Maxicrop” İngiltere’de imal edilmektedir) hazırlanmaktadır.

Yine Fransa'da “SM3” olarak adlandırılan extraktın yapımında, Fucus serratus ve Laminaria türlerinden yararlanılmaktadır. Bugün pazarlanmakta olan “Kelpak 66” Güney Afrikada, Ecklonia maxima türünden hazırlanmaktadır. Yine “Algifert” Norveç'li bir şirket tarafından; “Seagro” adıyla yeni Zellanda’da; “Seasol” adıyla Avustralya’da imal edilmektedirler.

Bu ürünler, hem kuru hem de ıslak deniz yosununun sıcak su extraktlarından hazırlanmaktadırlar. Bazen de ekstraksiyona hidrolizi kolaylaştırmak için sodyum karbonat eklenmektedir (Blunden ve ark. 1992). Okyanuslar ve denizler; vitamin, mineral ve iz elementlerin zengin kaynağıdırlar, deniz yosunları da tıpki bir sünger gibi bu elementleri yüksek konsantrasyonlarda absorbe etme yeteneğindedirler. Bu nedenle deniz yosunları eskiden beri diğer alanlarda olduğu gibi tarımda da çok geniş bir kullanım alanı bulmuştur (Dring 1986).

Deniz yosunları:

- Kuvvetli kök gelişmesini sağlayarak, bitkilerin topraktan daha fazla besin maddesi ve su almalarını
- Bitkilerde klorofil oluşumunu hızlandırarak yeşil aksamın artmasını, dolayısıyla daha fazla karbonhidrat, protein vb. maddelerin sentezlenmesini
- Bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı daha dirençli olmalarını
- Bitkilerin don, kuraklık, yetersiz güneş, aşırı su, aşırı sıcak ve aşırı soğuk gibi çevresel streslere dayanımını sağlarlar.
- Bitkilerin makro ve mikro besin kaynağıdırlar.
Toprakta bitki tarafından alınamayan özellikle mikro elementleri şelat formuna sokarak bitkinin en yüksek oranda almasını sağlar ve bunları bitkide dengeli hale getirirler.
- Meyve ağaçlarında yan dallanmayı ve meyve tutumunu arttırırlar. Ayrıca çiçek ve meyve dökümünü azaltırlar. Bitkilerde %30’a kadar verim artışı sağlarlar
- Ürünlerin depolamaya dayanıklılığını arttırırlar.
- Virüslerin çoğalmasını frenler, nematodların zararını azaltırlar.
- Tarım ilaçlarının etkilerini %25 arttırırlar.
- Makro ve mikro besin elementlerinin topraktan dengeli olarak ve uzun süreli alınmasını sağlayarak verimi yükseltirler, kaliteyi düzeltirler,
-Pazar ve ihracat değerini arttırırlar (Blunden ve ark 1992).

Deniz yosun ürünleri toprakta uzun müddet kaldıkları zaman doğal şartlarda kolayca parçalanarak bol miktarda azot (N) ve kalsiyum (Ca) ortaya çıkarmaktadırlar.

Ayrıca iz element olan magnezyum (Mg), mangan (Mn), bor (B), demir (Fe), çinko (Zn), bakır (Cu) ve kobalt (Co) da ihtiva etmektedirler.

Deniz yosunlarının bütün bu etkileri içerisinde bulunan; makro ve mikro elementler (N, Ca, Mg, Mn, B, B, Fe, Zn, Cu, Co), bitki büyüme düzenleyicileri (Oksinler, Sitokininler, Gibberellinler, Absisik Asit) ve betainler gibi bileşiklerden kaynaklanmaktadır (Hong ve ark. 1995).

Dünya Tarımında Deniz Yosunlarının Kullanım Olanakları

Günümüzde, deniz yosunlarının tarımda ve özellikle biyolojik tarımda verim ve kaliteyi arttırmak, bitki büyümesini düzenlemek, hastalık ve zaralılara karşı dayanıklılığı arttırmak, toprak yapısını iyileştirmek ve hayvan besiciliği amaçlarıyla dünyanın birçok bölgesinde kullanıldıkları bilinmektedir.

Deniz yosun ekstraktları birçok ülkede; örtü altı sebzeciliği, meyve (turunçgil, asma, elma, armut vb.) ve süs bitkileri (orkideler vb.) yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır (Güner ve Aysel 1996).

Uzun yıllardan beri denizler tarafından doğal olarak kıyıya atılan bazı deniz algleri tarlalarda gübre olarak kullanılagelmiştir. Bu konuda Avrupa ülkeleri genellikle Kahverengi Alg’lerden Fucus, Ascophyllum ve Laminaria cinslerini kullanmışlardır. Amerika’da ise Macrocystis, Nereocystis gibi büyük talluslu Kahverengi algler değerlendirilmiştir (Güner ve Aysel 1996).

Eski yıllarda deniz yosunu gübreleri çok özen isteyen özel kültürler için kullanılmıştır. Örneğin, Fransa’nın Atlantik kıyılarındaki seralarda sebze yetiştiricileri tarafından çileklerin gübrelenmesinde yararlanılmıştır (Whapham ve ark. 1994). Gübre materyali olarak yalnız kahverengi deniz yosunları değil yeşil ve kırmızı algler de kullanılmaktadır. Brezilya’lı Balıkçılar sahillerde bol olan deniz yosunlarından Hypnea türlerini toplayıp hindistan cevizi ve palmiyelerin kuvvetli kök yapmaları için gübre olarak değerlendirmişlerdir. Yine Brezilya’da Yeşil alglerden Ulva , Enteromorpha da aynı amaçlar için toplanıp değerlendirilmiştir (Güner ve Aysel 1996).

Düzenli bir şekilde deniz yosun ekstraktlarını kullanan çiftçiler; yonca, soya, karnabahar, hıyar, domates, patates ve çilekte yüksek verim ve kalite elde etmişlerdir. Yine turunçgil, elma, şeftali, kiraz, üzüm ve domatesde deniz yosun ekstraktlarının meyve tutumunu arttırdığı bildirilmiştir(Kumbul 2000).

Ascophyllum nodosum extraktının çim alanlarına uygulanması sonucu çimlerde yeşil rengi arttırdığı kaydedilmiştir. Son zamanlardaki birçok çalışma bu etkilerin sayısını arttırmıştır.

Domates bitkilerine Ascophyllum nodosum extraktının kökten ve yapraktan uygulanması sonucu yapraklardaki yeşil rengi farkedilir bir biçimde arttırdığı saptanmıştır.

Yine hıyarlarda deniz yosunu extraktlarının klorofil miktarını arttırdığı bildirilmiştir (Whapham ve ark.1993). Serada yetiştirilen hıyarlara haftada bir defa deniz yosunu özü verilmesi sonucu kök büyümesinin uyarıldığı, bitkinin toplam kuru ağırlığının %50 oranında arttığı ayrıca, kökler vasıtasıyla daha çok bitki besin elementi alındığı belirlenmiştir.

Benzer şekilde, lahanalarda topraktan veya yapraktan deniz yosunu özü uygulandığında kök ve sürgün büyümesinin arttığı saptanmıştır (Verkleij 1992).

Yine, Ecklonia maxima'dan elde edilen ekstraktın laboratuvar kosullarında yetiştirilen domates bitkilerinde köklenmeyi arttırdığı kaydedilmiştir (Finnie ve Staden 1985). Şimşek (1995).

Klemantin mandarininde deniz yosunu özü uygulamasının vegetatif gelişmeyi teşvik ettiğini saptamıştır.

Deniz yosunlarının yaprak spreyi şeklindeki uygulamaları portakal, laym, elma, hıyar ve domateste hasat süresince oluşacak bozulmaları önlediği belirtilmiştir (Blunden 1991).

Yine Verkleij (1992), şeftalilerde hasad öncesinde 100-1000 kez seyreltilmiş deniz yosunu özü uygulamasının depo ömrünü uzattığını, muz ve mango meyvelerinin sulandırılmış ticari deniz yosunu solusyonuna batırılmasının da olgunlaşma oranını arttırdığını bildirmiştir.

Ascophyllum nodosum ekstraktı olan Goemar GA 14'ün ıspanak bitkisine sprey şeklinde uygulanması sonucunda; ıspanakta taze ağırlık miktarının arttığı saptanmıştır (Gassan ve ark. 1992).

Buğdayda deniz yosunu extraktlarının gerek yaprak gerekse topraktan uygulanması sonucunda, bitkilerin boyunu ve kuru ağırlığını arttırdığı bulunmuştur.

Normal koşullarda deniz yosunu extraktlarının topraktaki mikroorganizma sayısını da değiştirdiği kaydedilmiştir (Allwright 1992).

Bazı deniz yosun ekstraktları kıraç alanları iyileştirmek amacıyla kısmen Aran Adaları, İrlanda ve İskoçya'da kullanılmaktadır. Yine besin maddelerince fakir alanlar ile kurak alanlarda suyu tutması nedeniyle deniz yosunları oldukça kullanışlı olabilirler. İngiltere’de deniz yosunları gübre ve toprak yapısını iyileştirmek amacıyla oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır (Güner ve Aysel 1996).

Bir kahverengi alg olan Himanthalia Elongata, Breton çiftçileri tarafından enginar yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Yine kahverengi alg ekstraktları tohumu uzun süre toprağa bağlamak ve topraktaki suyu tutması nedeni ile tohum çimlenmesinde işlenmiş toprağa sprey şeklinde uygulanmaktadır (Alwright 1992).

Marullarda büyüme ve besin maddesi içeriği üzerine sıvı yosun ekstraktı (Kelpak)'nın etkisi incelenmiş ve Kelpak'ın ürün miktarını ve yapraklardaki Ca, K, Mg miktarını arttırdığı kaydedilmiştir (Grouch ve ark. 1990).

Deniz yosunu ekstraktları bitkilerin hastalık ve zararlılara dayanıklılığını da etkilemektedir. Fakat bu konuda yapılmış çok az çalışma vardır. Deniz yosunu extraktlarının bitki nematodları üzerine olan etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada, deniz yosunu extraktının Belonolaimus longicaudatus nematodunun zararını azalttığı kaydedilmiştir (Grouch ve Staden 1993; Whapham ve ark. 1994). Morgan ve Tarjan (1980), bu exrtaktın domates bitkilerine uygulanması sonucunda kök büyümesinin arttığı ve kök ur nematodu (meloidigyne spp.)'nun zararının azalttığını belirtmişlerdir.

Verkleij (1992), şalgamlara her hafta 120 kez sulandırılmış deniz yosunu ekstraktının püskürtülmesi sonucunda uygulama yapılan bitkilerin toplam yaprak yüzeylerinin %15'inin kontrol bitkilerinin ise %85'inin mildiyöden etkilendiğini bildirmiştir.

Aynı araştırıcı çileklerde yaptığı bir çalışmada Botrytis Cinerea enfeksiyonunun oluşumunu araştırmıştır. Deniz yosunu ekstraktı püskürtülen bitkilerde enfeksiyon oluşum oranının %4.6, kontrol bitkilerinde ise %22.5 olduğunu belirlemiştir.

Ayrıca, elmalarda kırmızı örümceğin ilk generasyonunun deniz yosunu ekstraktı uygulanması ile baskı altına alındığını saptamıştır.

Deniz yosun extraktlarının dünya tarımında kullanımı sonucunda; daha iyi kök gelişmesi sağlamak, çimlenme ile meyve ve sebzelerin depo ömrünü arttırmak, daha koyu renkli, büyük çiçek ve yaprak oluşumunu sağlamak, hastalık ve zararlılar ile don, kuraklık gibi stres koşulları ve olumsuz toprak koşullarına dayanımın arttırılması, topraktaki besin elementlerinin alımının arttırılması, bitkilerin daha uzun süre genç kalmalarını sağlamak gibi bir çok farklı etkileri kaydedilmiştir (Hong ve ark. 1995).


SONUÇ


Dünyada tarım yapılabilecek arazinin sınırına gelinmektedir. Artan nüfusun beslenmesi için daha fazla gıda üretimine ihtiyaç duyulunca, birim alandan daha fazla ürün elde etmek zorunda kalınmış ve bunun sonucu olarak; kimyasal girdi kullanımı oldukça artmıştır. Tarım alanlarındaki bu yoğun girdi kullanımı sonucu verim ve üretim artmış, fakat sürdürülebilir toprak verimliliğini ve doğal dengeleri tehlikeye sokmuştur (Tortopoğlu, 2000).

Sentetik kimyasal girdilerin kullanımındaki artış ve çevre kirliliği; doğal dengenin bozulması ve besin zincirleriyle tüm canlılara ulaşan hayati tehlike yaratmaya başlamıştır. Bunun sonucu olarak: Başta gelir düzeyi yüksek ülkelerde olmak üzere birçok ülkede üretici ve tüketiciler örgütlenerek insanlarda toksik etki yapmayan, doğayı tahrip etmeyen yöntemlerle üretilen tarımsal ürünleri tercih etmeye başlamışlardır.

Bu amaçla, insan ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren; kimyasal gübre ve ilaçların kullanımını yasaklayan; organik ve yeşil gübreleme ile ekim nöbeti uygulamayı, parazit ve predatörler gibi doğal kaynaklardan yararlanmayı tavsiye eden ve üretimde ürünün kalitesinin yükselmesini amaçlayan bir üretim şekli olan organik tarım ortaya konmuştur (Akkaya 1999). Yukarıda saydığımız yararlı etkilerinden dolayı, dogal bir kaynak olarak deniz yosunlarının da organik tarımda geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.

Günümüzde, deniz yosunlarının tarımda ve özellikle biyolojik tarımda verim ve kaliteyi arttırmak, bitki büyümesini düzenlemek, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı arttırmak, toprak yapısını iyileştirmek amacıyla ve hayvan besiciliği için dünyanın birçok bölgesinde kullanıldığı bilinmektedir.

Son yıllarda deniz yosun extraktlarının bu büyük avantajları anlasıldığı halde; Çok sayıdaki deniz yosunlarından hangisinin deniz yosunu ekstraktı yapımı için uygun olduğu, extraktların nasıl kullanılacağı, aktif bileşenlerinin ne olduğu ve standardizasyon konularında birçok bilgiye ihtiyaç vardır. Bu nedenle bu konudaki yeni çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Kaynak: TÜRKİYE 2. EKOLOJİK TARIM SEMPOZYUMU Bildirileri 14-16 KASIM 2001


Sayın Canercp, Mine hanım' ın deniz yosunu hakkındaki yukarıdaki açıklamalarını okuyunuz lütfen.

Lonicera
30-03-2010, 16:48
Adalet hanım, aşağıdaki linkte satışı var. Ürün üzerine tıkladığınızda biraz açıklama mevcut. Kullanım dozajı olarak da ayda 1 kere, 1 litre sulama suyuna 2 gr. koyarak uygulanmalıymış.

http://www.udopea.de/product_info.php/language/en/info/p11075_Plagron-Alga-Wuchs--1Ltr-.html

Adalet Yağcı
30-03-2010, 18:20
Sayın Lonicera, teşekkür ederim, benim ürünüm bundan, ama toz halinde.
Verdiğiniz linkteki açıklamaları anlayamadım, İngilizcem olmadığı için.
Bu ürün için de 1 Litreye 2 gr. karıştırılıp kullanılacaksa kolaymış.

Lonicera
30-03-2010, 19:22
Rica ederim Adalet hanım, linkteki ürün sizin elinizdeki ürünle aynı. Yani toz halinde ve kullanımı dozajı bu şekilde.

Aynı ürünü yine Mersin Tarım Fuarına katılan bir başka firma da satıyor. Orada da ürünün Alman menşeli bir firma ( Agraforum) olduğundan bahsetmiş. Ne yazık ki, ürün detayı bu sitede de yok. Diğer firmadan net yanıt alamazsanız buraya da sorabilirsiniz. Kolay gelsin:)

http://www.organikgrup.com/urunler.html

canercp
31-03-2010, 07:44
Sayın kalambaklı teşekkürler...
Mine hanımın yazısını okudum.
Acaba aramıza deniz yosunu'nu gübre olarak kullanan var mı?

Ben de biber filizlerimin bazılarında kullanmayı düşünüyorum bu konuda denemeler yapacağım (filizlerden birine kahverengi alg, diğerine yeşil alg vermek gibi)
böylece hangi alg'in daha çok verimli olduğunu ölçebilmiş olacağım...

canercp
31-03-2010, 08:11
Bir de merak ettiğim konu şu;
biz tabi amatör olduğumuz için bilmememiz normal, acaba bu yosunların diğer gübre çeşitleri ile birlikte kullanımı problem yaratır mı merak ediyorum (inek gübresi, koyun gübresi, meyve-sebze kompostu gibi)

Kedi Tırnağı
19-05-2010, 16:09
Yıllar önce okuduğum bir kitapta, İzlanda' da deniz yosunlarının( ve balıkların) gübre olarak toprağa karıştırıldığını okuduğumda şaşırmıştım. Kuzey adalarının verimsizliği ve tarım süresinin kısalığı malum. Sitede yeniden görünce bu konuyu bir an heyecanlandım; '' ucuz organik gübre buldum '' diye:) Ama tuz nedeniyle kullanılamıyormuş. Ben de ilk önce bu tuz durumu ne olacak diye düşünmüştüm. Peki, bizim denizlerimizdeki yosunu iyice yıkayıp saksıya koysak olur mu? Bir zararı ya da faydası olur mu?

Adana' lı bir arkadaşın sorduğu soruyu ben de merak ediyorum. Tatlı sularda( gölet, kanal, göl, akarsu vs.) yetişen yosunları doğrudan, bir işlemden geçirmeden saksıda gübre olarak kullanabilir miyiz? Ya da basitçe ne tür bir işlem yapmalıyız?

Bu soruların cevabı eminim çok kişiye faydalı olacaktır.

Güler
19-05-2010, 22:31
Mine Hanım, İzmir Eğitim Toplantısında Maxi Crop deniz yosunundan bahsetmişti. Guruptan bir kaç arkadaş da " burada biz de denizden toplayalım" dediklerinde onların okyanusların derinliklerinden elde edildiklerini söylediğini hatırlıyorum.

Ben çim alanın alt yapısında kullandım. 1 dönüm için 400 gr.lık üç kutu tükettim.
Tohumu atmadan evvel, granürleri suda eritip sıvı olarak toprağa pompaladım. Ondan sonra da tohum atarak kapak toprağını attım.

Granürler simsiyah ve suda erimeleri zaman alıyor, sık sık karıştırmanız gerekiyor.

Neticesi için şimdilik bir şey söyleyemeyeceğim henüz çıkmaya başladı çimler.

Kedi Tırnağı
20-05-2010, 01:52
Güler Hanım teşekkür ederim cevabınız için.
Tatlı su yosunlarını da merak ediyorum hala.

seyyah53
30-05-2010, 15:14
Sanırım bu başlıkta en önemli soru şu defalarca sorulmuş fakat kimse cevaplayamamış ülkemizde denize kıyısı olan çok fazla şehirimiz olduğundan ve şehirlerde ki arkadaşlarımızdan yetiştiriciliğe meraklı olanlarımız olduğu ap açık ortada ve bu arkadaşlar deniz kıyısından kilolarca yosun toplayabilirler soru şu bu yosunları tuz içerdileri nedeni ile kullanamıyoruz peki bu tuzu yosunlardan ayıklamak için ne kadar süre ile yıkamalıyız ...

Değerli arkadaşlar ben bu sorunun cevabını bulmak için marmara denizinden bir poşet yosun topladım şuanda bir bidonun içinde balkonda bekletiyorum ve 2 günde bir sularını değiştiriyorum bunu bir ay boyunca takriben 15 defa yapacağım sonra onları güneşte kurutup blendır da toz haline getirip aynı boy aynı cins domates ve biber fidelerine uygulayacğım sonucu hep beraber görceğiz ...başka bir arkadaşım denizden topladığı yosunları kışın olukların altına bırakıp kış boyunca yıkanmaları tekniğini de kullanıyor ..saygılarımla

artemisia10
30-05-2010, 15:26
Sanırım Mine hanım bu yosun türlerinin Türkiye'deki denizlerde yetişmediğinden bahsetmiş ve konuyu açıklamış ama gerçekten iyi bir konuya değinmişsiniz belki Türkiyedeki yosun türleriyle ilgili bilimsel araştırmalar yapan bilim adamları vardır.Eminim yosunlarımız bu şekilde değerlense çok faydalı olurdu.

epsody
31-05-2010, 07:39
Sanırım Mine hanım bu yosun türlerinin Türkiye'deki denizlerde yetişmediğinden bahsetmiş ve konuyu açıklamış ama gerçekten iyi bir konuya değinmişsiniz belki Türkiyedeki yosun türleriyle ilgili bilimsel araştırmalar yapan bilim adamları vardır.Eminim yosunlarımız bu şekilde değerlense çok faydalı olurdu.

Deniz yosunlarını ilk kulananlar arasında kuzey denizi ve baltık denizi ülkelerinin güneş ışınlarından yeterli yararlamadıkları için, denizin altında güneş ışınlarının zor olaştığı derinliklerde güneş enerjisini toplıyarak maksimum fotosentez yapabilen bitkilerin bu özelliklerini normal şartlar altında daha fazla fotosentez yapabilecek özellikler sağlanacağı düşünülerek algların ve deniz yosunlarının bu özellklerinden yararlanmak için tuzundan arındırılarak kurutulup ekstratlar edilerek bitkilerin gelişmelerini sağlayan enzimlerin varlığı insanları bu bitkilerden yararlanarak bitki besin maddeleri ile daha ileri tarımsal üretimler gerçekleştirebilirler.

Benim bu konuda özel çalışmalar içine girerek, derin ormanların içlerinden yaprakla toprak arasındaki çürüntüler içinde güçlü fotosentez bakterilerinin olabileceği inanci ile bu mataryeleri oluşturacağım kompost içine uyguluyarak, deniz yosunlarının özeliklerine benzeyen bir preparat hazırlama ve orman ekosisteminin güçlü özelliklerini bahçe bitkilerinde oluşturmak için iyi bir toprak şartlandırıcıya ulaşacağım inancını taşımaktayım.

idris şenol
23-06-2010, 18:57
Deniz yosunlarını ilk kulananlar arasında kuzey denizi ve baltık denizi ülkelerinin güneş ışınlarından yeterli yararlamadıkları için, denizin altında güneş ışınlarının zor olaştığı derinliklerde güneş enerjisini toplıyarak maksimum fotosentez yapabilen bitkilerin bu özelliklerini normal şartlar altında daha fazla fotosentez yapabilecek özellikler sağlanacağı düşünülerek algların ve deniz yosunlarının bu özellklerinden yararlanmak için tuzundan arındırılarak kurutulup ekstratlar edilerek bitkilerin gelişmelerini sağlayan enzimlerin varlığı insanları bu bitkilerden yararlanarak bitki besin maddeleri ile daha ileri tarımsal üretimler gerçekleştirebilirler.

Benim bu konuda özel çalışmalar içine girerek, derin ormanların içlerinden yaprakla toprak arasındaki çürüntüler içinde güçlü fotosentez bakterilerinin olabileceği inanci ile bu mataryeleri oluşturacağım kompost içine uyguluyarak, deniz yosunlarının özeliklerine benzeyen bir preparat hazırlama ve orman ekosisteminin güçlü özelliklerini bahçe bitkilerinde oluşturmak için iyi bir toprak şartlandırıcıya ulaşacağım inancını taşımaktayım.
sayın epsody bu çalışmayı sizden bekliyorum

mtopay
06-03-2012, 22:47
Deniz yosunu kullanan arkadaşlar kullandıkları marka ve gözlemlerini paylaşabilirler mi acaba?Bu sene badem bahçesinde kullanmayı düşünüyorum fakat marka konusunda açıkçası kararsızım.Sizlerden birinin referansıyla daha iyiye ulaşacağımı düşünüyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

pria
05-05-2012, 22:16
Deniz yosunu kullanan arkadaşlar kullandıkları marka ve gözlemlerini paylaşabilirler mi acaba?Bu sene badem bahçesinde kullanmayı düşünüyorum fakat marka konusunda açıkçası kararsızım.Sizlerden birinin referansıyla daha iyiye ulaşacağımı düşünüyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Ben Doktor Tarsa'nın PROTON'unu kullanmaya başladım bu yıl zeytinlerime..çiçek öncesi yapraktan organik yapıştırıcı ile kullandım..400 gram granül, 14 lira, erimesi çok kolay :

Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

Ascophyllum nodosum (Proton) Faydalı Bilgiler

Tuzluluk ve kuraklık Stresine karşı Ascophyllum nodosum özütü.

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Ascophyllum nodosum (Proton) Faydal Bilgiler I (http://www.drt.com.tr/blog/2009/07/ascophyllum-nodosum-proton-faydal.html)

Spirulina
28-05-2012, 19:19
Besin destegi olarak tablet seklinde spirulina kullaniyorum. Bitkilerede iyi gelecegini dusunerek topragin 5 cm altina bitki basina 5 adet tablet koyuyorum. Zamanla cozulup topraga karisiyor ve bitkilere besin oluyor.

MeyveliTepe
01-06-2012, 00:03
303029

Yuvarlak olanlar chlorella, mekik şeklinde olanlar scenedesmus türü mavi yeşil alg'ler. Muhtelif denemeler sonrası üretmesi gitgide kolaylaşıyor. Yoğunluk orijinal kültürü geçiyor.

Not: Yukarıdaki resim yaptığım son denemeden dün akşam aldığım bir damladan mikroskop altında çektiğim resim. Son 4-5 haftadır bir çok deneme yaptım. Mavi yeşil ALG üretmenin incelikleri bir bir ortaya çıkıyor.

Mete Tiren
01-06-2012, 07:24
Üniversitelerden rica ettiğim canlı kültürler sonunda chlorella spp yi evde çok basit bir şekilde üretmeye başladım mineral ağırlıklı bir beslenmeleri var. Saf elementlerle çok rahat beslenebiliyorlar en iyi form bitkilerin aldığı form sanırım kesin bir şey söyleyemiyorum en nihayetinde evde bir deneme yaptım kalkıp bu en iyi bununla beslenir der isem bunca yapılmış araştırmaları, bilimsel bilgileri hiçe saymış olurum bu da akıl karı bir iş olmaz. Analiz yaptırmadım çalışmalarım biraz daha çoğalınca analiz yaptırmaya çalışacağım sonucu yayınlarım.

Yaptığım çalışmalar bahçe sayfamda yakın zamanda kuru alg elde etme için yaptığım çalışmaları da ekleyeceğim.

http://www.agaclar.net/forum/973100-post161.htm
http://www.agaclar.net/forum/969839-post138.htm
http://www.agaclar.net/forum/974078-post170.htm

agozce
01-06-2012, 20:10
Mete bey merakla çalışmalarınızı açıklamanızı bekliyorum..:)

cebrail-
03-07-2012, 13:56
Deniz bitkilerini doğrudan gübre haline getiremezsiniz. Burada bahsedilen deniz yosunları soğuk ve nispeten tatlı okyanus suyunda yetişmekte olan makro algler.

Yani tuz çok önemli. Okyanustaki yosun ormanlarından hasat edilen yosunlar çok bol su ile yıkanmakta, sonra kurutulup asitle muamele edilerek sodyum veya potasyum alginatlara elde edilmekte.

İrlandalı çiftçiler ise eski çağlarda okyanustan topladıkları yosunları çok bol suyla yıkayıp parçalayıp temizledikten sonra tarlalarına karıştırmaktalarmış, bizim yeşil gübreleme gibi. Kompostlaştırılması da söz konusu olabilir belki.

Bu yosunların bizim denizlerimizde doğal olarak yetişmemekte olduğunu öğrendik.
sn mine pakkaner dağda çıkan soğuksu kaynakları var benim bölgemde bu yosnların minarel deyerleri yüksek mi bilmiyorum yalnız yosunun kendi olduğu bölgenin suyu ila reeksiyona giriyor diye biliyorum önce ufaltılıp sonra soğuk bir depodan dondurulup trekrar kendi suyunda potasyum dikromatla reeksiyona giriyordiye bilgi aldım deniz yosunu kadar eşdeğermi acaba tatlısu yosunu ince yeşil yosun var yaprak gimi benzer olan yosunvar su içerisinde hanhisi dahaiyi bir gübre olur acaba

Mete Tiren
10-07-2012, 08:29
Yosun (alg) Gübresi Üretimi

Algler bir çok ortamda yaşayan su canlılarıdır. Ayrıntılı bilgi elde etmek isterseniz yardımcı olabilecek iki site linki veriyorum ; DENİZ YOSUNLARININ ORGANİK TARIMDA KULLANIM OLANAKLARI - organikgubre - Blogcu.com (http://organikgubre.blogcu.com/deniz-yosunlarinin-organik-tarimda-kullanim-olanaklari/2997722) ve Egebiyoteknoloji | Algergy (http://www.egebiyoteknoloji.com/tr/icerik.php?id=79) .

Benim ilgilendiğim konu alglerin çoğalması hakkındadır. Diğer bilgilerim tamamen okumaya ve teorik bilgiye dayalıdır. Bu canlıları mikroskop altında incelemedim.

Alg gübresinin üretimi;

Kendi edindiğim pratik yöntemler ve çalışmalar sonucu gözlemlediğim sonuçları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle yetiştireceğimiz ortam bol ışık alıyor olmalı ya da bu mevsimlerde sabah güneşinden fazla güneş görmez ise iyi olur suyun sıcaklığı çok artabilir bu da içindeki canlı alg sayısına ve üremeye direk olarak olumsuz etki yapacaktır. Ortalama sıcaklık 20-30 arasında olsa iyi olur.

Evde basit bir üretim yapacağımızdan dolayı oksijen ve karbondioksit oranını dengeli tutabilmek için çoğaltma yapacağımız kabın ağzının açık kalması iyi olur. Tabi bu sırada havadaki bakteriler suya geçmesi çok normal. Ağzı kapalı olarak ta günde bir defa havasını almak kaydıyla güzel sonuçlar alınabiliyor.

Ortamdaki ışık miktarı gece gündüz ile aynı olmalıdır. Gece de florasan ya da başka bir kaynak ile ortama ışık verilirse oksijen zehirlenmesi olayını suda yaşar ve alglerimizi öldürürüz. Yani çatı, teras, tarla, bahçe gibi gece lambanın yanmadığı ortamlar bizim işimiz için çok ideal.

Üretim sırasında ortama başka algler girmesin diye dinlenmiş çeşme suyu kullanılması tercih sebebebimdir. Artezyen suyu kaynatılıp soğutulunca aynı işi çok iyi bir şekilde görür.

Ben besin olarak NPK 15 15 15 + İz Element sıvı gübreyi kullanıyorum. Ayda bir 30-40 cc gazı alınmış doğal maden suyu da eklenebilir.

Kabın büyüklüğü yeni başlayacaklar için önemli bir unsur. Çok besin verilmesinden dolayı bazı elementler zehirleyici etki gösterebiliyor. Bunun için kullanacağımız gübre kadar bir üretim kabı tercih etmek en iyisidir. Fazla besin ekleyip ortamı zehirleme gibi bir şansınız en aza inmiş olur.

Besinler ilk üretim ortamı oluşturulduğunda ve her su değişimi yapıldığında ve akabindeki her haftada 5 litrelik bir tank için bir çay kaşığı NPK 15 15 15+ İz E. gübre eklemeniz yeterli gelecektir.

Hasat süresi aldığı ışık ortam sıcaklığı ortamdaki ilk üremeye başlayan alg ve besin oranına göre değişkenlik gösterecektir. Nasıl olduğunu anlarız diyorsanız birkaç resim ekleyip hemen hemen o renge gelmesini beklemenizi önereceğim.

Hasat işlemini bir dahaki üretim sürenizi göz önünde bulundurarak yapınız. Tankın dibinde kalacak 5 – 10 damla sudan da bu alg ürer şişenin 1/5 kısmını bıraksanız da. Kullanılan tankın 1/10 kadar kısmının bir daha ki üretime maya olarak kalması taraftarıyım.

Hasat işlemi de gerçekleştikten sonra kullanım aşamasına geldik. Oran sorularını cevapsız bırakacağım. Bence bu oran kullandığınız topraktaki organik madde miktarına, besin değerlerine, bitkiye göre değişkenlik gösterecektir.

Ben bazı tek yıllık çiçek fidelerimi direk elde ettiğim saf algle suladım sorun olmadı. Ama adeniumlarda uygulama yaptığımda ½ oranında sulandırmama rağmen ağır geldi. Elde ettiğiniz gübreyi direk en değerli bitkinizde kullanın demiyorum. Üretim esnasında verilen besin gördüğü güneş içinde çoğalan bakteriler gibi her ihtimal birleşip sizin gübrenizin gücünü ortaya koyuyor. Bunu üretiminizi gerçekleştirdikçe tek yıllık sebze ya da gübreyi seven bitkilerinizde deneyerek ne kadar kullanacağınızı saptayabilirsiniz.

Olayın en basit ve kısa hali beş litrelik su şişesini alırsınız içini çeşme suyu ile doldurur bir gün dinlendirirsiniz ardından içine bir çay kaşığı NPK gübre ekler ve alg mayanızı ilk seferinde ortama eklersiniz. Şişe tamamen kuru kalmadığı sürece her hasattan sonra yeniden eklediğiniz su ve besinlerden üreyecektir.

Alg gübreniz oldu çalkaladınız dibinde bir ya da yarım santim su bıraktınız üzerine dinlenmiş su eklediniz ve gübreyi de eklediniz üretime devam edersiniz.

Dibinde tortulaşma olması iyiye işarettir korkmanıza gerek yok.

Peki ilk alg mayasını nereden alacağız derseniz ben üniversiteden çok zor olarak aldım derim en iyisi bunun üretimini yapan birisinden almak. Yok ben üniversiteden alırım derseniz hidrobiyoloji bilim dalından bulabilirsiniz bu ürünleri su ürünlerinde bulabilirmisiniz bilmiyorum.


Yazdığım yazı bilimsel bir çalışma olmadığını unutmayın ama onlarca deneme sonucu benim sizlere aktarabileceğim bilgiler bunlar. Belki atladığım söylemeyi unuttuğum noktalar olmuştur ve ya yazımda anlaşılmayanlar olmuştur gerek başlıktan gerek özel mesaj olarak hangisini uygun görürseniz sorabilirsiniz. Saygılar

Safranlı
10-07-2012, 08:58
metecim çok teşekkur ederiz
5 litrelik kapa maya yı ne kadar ekelmeliyim..
benim elimde yarasa gübresi var bir tutam onu eklesem diye düşünüorum...
yoksa senın formulundeki 15 15 15 ten mi yapalım...

Mete Tiren
10-07-2012, 09:14
metecim çok teşekkur ederiz
5 litrelik kapa maya yı ne kadar ekelmeliyim..
benim elimde yarasa gübresi var bir tutam onu eklesem diye düşünüorum...
yoksa senın formulundeki 15 15 15 ten mi yapalım...

Benim ilk üretimlerim 3-5 cc eklenerek oldu yani bir kapak da yeter bir damla da ne kadar hızlı üremesini isterseniz o kadar çok atabilirsiniz. Ama ben ilk başlangıçta yarım litrelik pet şişelerin kapağı kadar ekleme yaptım.

Yarasa gübresinin içindeki bazı bakteriler sanırım algleri parçalayarak besin olarak kullanacaklardır. Ama doğal diyorsanız gazı alınmış maden suyu kullanın yarasa gübresini tavsiye etmiyorum.

Sn MeyveliTepe azotu az fosforu yüksek gübre de daha iyi sonuç verdiğini yazmıştı ama kendi bilgimmiş gibi gözükeceğinden diğer bilgilerin içinde yayınlamadım yani anlayacağınız doğal derseniz maden suyu ama ben şunu söylüyorum bu algler verdiğimiz besinleri parçalayarak yiyorlar ve çoğalıyorlar. Yani bunlarda organikleşiyor diye bir düşünce var aklımda bilmem doğrumudur?

Safranlı
10-07-2012, 10:00
metecim ben anladığımı müsadenle tekrar etmek istiyorum...
5 kiloluk bidonlara suyu doldurdum..
mümkünse kaynatıp soguttum....
içine 3*15 kimyasal gübreyi bir çay kaşıgı koydum..
arada 30-40 cc maden suyu ekledim.
elimdeki alg mayasından bir pet şişe kapagı ekledim...
asıl bidonun kapagını günde bir kez havalandırdım....
sabah güneşi alan aksam karanlık olan bir yere koydum...
çayımı kahvemi demledim ve organik dönüşüm adına ümidimi artırdım ve keyfime baktim...
bu süreç doğrumudur...

Mete Tiren
10-07-2012, 10:15
metecim ben anladığımı müsadenle tekrar etmek istiyorum...
5 kiloluk bidonlara suyu doldurdum..
mümkünse kaynatıp soguttum....
içine 3*15 kimyasal gübreyi bir çay kaşıgı koydum..
arada 30-40 cc maden suyu ekledim.
elimdeki gübreden bir pet şişe kapagı ekledim...
asıl bidonun kapagını günde bir kez havalandırdım....
sabah güneşi alan aksam karanlık olan bir yere koydum...
çayımı kahvemi demledim ve organik dönüşüm adına ümidimi artırdım ve keyfime baktim...
bu süreç doğrumudur...

Aynen öyle hocam hayırlı olsun ama bahsettiğiniz ürünün algleri bilmiyorum benim çalışmalarım chlorella spp üzerine oldu siz o gübrenin içerisindeki alglerin bilimsel adlarını verin ben eğer ulaşabilirsem onlar üzerinede bir çalışma yaparım.

Ama genel olarak üreme şekilleri ve besin istekleri aynı hemen hemen çok bariz bir farklılık olacağını sanmıyorum. Ne diyelim çayınızda yeni üretim tesisinizde hayırlı olsun :)

Safranlı
10-07-2012, 12:02
Metecim bu konuda hocamız sensin....
Bizim toprak aşkımız çok,ama bilimsel literatürden konuşamayız...
Sen yazınca baktım ambalajda chlorella spp yazıyor....
Benim anladığım kadarıyla doğru yoldayız...
Bunun üzerine çay demlemenin yanında güzel dünyamızın dönüştüğünü güzelleştiğini düşünüp uzak noktalarda iyi dostlarımızın olduğunu bilip müthiş keyif yapmam lazım....
şöyle.....
Hertürlü organik nevale....
Her türlü faydalı içeçek....
Ve dostlarla hamak keyfi yapmayı hak etmiş oluyoruz...
Insanın hiç tanımadıgı ve sevdiği dostalarının olması ne kadar güzelmiş...
Bu arada em,kompost,enzim,menzim derken nerelere geldik....
Sonumuz hayır olsun....
Delimiyiz veli mi zaman gösterecek....

MeyveliTepe
11-07-2012, 13:33
İlgilenenler için bu yazının (http://blog.meyvelitepe.org/2012/07/11/guzel_gunler_ve_-bir-deney/) son bölümünde ilk bir kaç çalışmanın özet notları var. Açtığı yeni bir boyut sebebiyle üzerinde daha çok çalışma yapılacak.

İzmirİzmir
04-08-2012, 14:20
Teşekkürler

pria
16-09-2012, 21:36
Deniz yosunu kullanan arkadaşlar kullandıkları marka ve gözlemlerini paylaşabilirler mi acaba?Bu sene badem bahçesinde kullanmayı düşünüyorum fakat marka konusunda açıkçası kararsızım.Sizlerden birinin referansıyla daha iyiye ulaşacağımı düşünüyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Bu yıl 5 kez yapraktan uyguladım, sonuç çok çok güzel; zeytin hasadından ve yağ sıkımından sonrada izlenim ve tesbitlerimi yazacağım buraya:

http://www.agaclar.net/forum/1016983-post1772.htm

Ürün ve firma bilgileri:

DRT TARIM | Aylk E-Blten (http://www.drt.com.tr/blog/labels/proton.html)
Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

Tescil belgesi:
http://www.drt.com.tr/tescil/IZ_ELEMENT/Proton.pdf

400 gramlık PROTON toz denizyosununu 14 liradan alıyorum..
DoktorTarsa'nın birçok ürününü yıllardan beri güvenle kullanıyorum; tavsiye ediyorum..

savagegarden
04-11-2012, 17:30
deniz yosununu yanlızmı atıyorsunuz?bor veya baska bişey eklenip atılabilirmi?etidot67 mesela

çiftçi5234
04-11-2012, 18:06
Eskiden Karadeniz'de hamsiler kamyonla taşınırdı.O kamyonlardan dökülen hamsileri çocuklar kovayla toplayıp tarlalara dökerdiler.

mavisakal
02-12-2012, 18:30
Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.

cebrail-
22-04-2013, 18:23
Deniz bitkilerini doğrudan gübre haline getiremezsiniz. Burada bahsedilen deniz yosunları soğuk ve nispeten tatlı okyanus suyunda yetişmekte olan makro algler.

Yani tuz çok önemli. Okyanustaki yosun ormanlarından hasat edilen yosunlar çok bol su ile yıkanmakta, sonra kurutulup asitle muamele edilerek sodyum veya potasyum alginatlara elde edilmekte.

İrlandalı çiftçiler ise eski çağlarda okyanustan topladıkları yosunları çok bol suyla yıkayıp parçalayıp temizledikten sonra tarlalarına karıştırmaktalarmış, bizim yeşil gübreleme gibi. Kompostlaştırılması da söz konusu olabilir belki.

Bu yosunların bizim denizlerimizde doğal olarak yetişmemekte olduğunu öğrendik.
deniz yosunu asit ila muamele hcı hitroklorikasit ila muameleediliyor sodyum alginat sodyum karbonat kullanılıyor peki potasyum alginat için potasyum hitroksitmi potasyum dikromatmı kullanılıyor bu konuda bilginiz varmıdır

pria
24-04-2013, 18:52
deniz yosununu yanlızmı atıyorsunuz?bor veya baska bişey eklenip atılabilirmi?etidot67 mesela

Denizyosununda bitki gelişimi için gerekli herşey var..başka takviyelerle karıştırmıyorum..gerek te duymuyorum..

yağmur
27-03-2014, 07:59
Sayın pria'nın kullandığı hariç kimse marka önermemiş. Algovital ismi geçiyor ama onun satışını internette bulamadım. Organik tarım yapanların kullanabileceği hangi deniz yosunu markaları var? Kaliteleri nedir? Şimdiden teşekkür ederim.

erhan62
27-03-2014, 08:36
Rica ederim Adalet hanım, linkteki ürün sizin elinizdeki ürünle aynı. Yani toz halinde ve kullanımı dozajı bu şekilde.

Aynı ürünü yine Mersin Tarım Fuarına katılan bir başka firma da satıyor. Orada da ürünün Alman menşeli bir firma ( Agraforum) olduğundan bahsetmiş. Ne yazık ki, ürün detayı bu sitede de yok. Diğer firmadan net yanıt alamazsanız buraya da sorabilirsiniz. Kolay gelsin:)

http://www.organikgrup.com/urunler.html

Sanirim ürüne fazla güveniyorsunuz, sahte olma ihtimali olamaz mi. Cünkü yurtdisinda üretilip satilan kaldi ki Firma ismi var nette bilgisinin olmamasi OLAMAZ...Ucuz icerik ambalaj, güzel etiket, kolay paraya ulasma yolu olmasin..

untouchable
27-03-2014, 10:33
ben deniz yosunlarına çok mesafeli yaklaşıyorum, doğru dozda kullanılmadıkları taktirde ürün kayıplarına sebep oluyorlar,hem içerdikleri makro ve mikro elementler hemde su tutma kapasitesini arttırmaları mükemmel özellikler ayrıca yüksek organik maddeye sahip,Ancak içerdiği yüksek potasyum içeriği %20 gibi bu işte dikkat edilmesi gereken bir özellik erken dönemde uygulanan deniz yosunu içeriğindeki alımı çok yüksek potasyumdan dolayı meyva dökülmelerine sebep oluyor buna çok dikkat etmek lazım ayrıca asla uygun dozu aşmamak lazım, 100 lt'ye 60 gr civarında üstten tabandanda 100-150 gr'ı geçmemek lazım benim görüşüm bu yönde,ayrıca mikrobiyal aktiviteyi arttırması çok güzel bir özellik.az ama sık uygulamak en iyisi

Hüseyin güzel
23-04-2014, 17:42
ben deniz yosunlarına çok mesafeli yaklaşıyorum, doğru dozda kullanılmadıkları taktirde ürün kayıplarına sebep oluyorlar,hem içerdikleri makro ve mikro elementler hemde su tutma kapasitesini arttırmaları mükemmel özellikler ayrıca yüksek organik maddeye sahip,Ancak içerdiği yüksek potasyum içeriği %20 gibi bu işte dikkat edilmesi gereken bir özellik erken dönemde uygulanan deniz yosunu içeriğindeki alımı çok yüksek potasyumdan dolayı meyva dökülmelerine sebep oluyor buna çok dikkat etmek lazım ayrıca asla uygun dozu aşmamak lazım, 100 lt'ye 60 gr civarında üstten tabandanda 100-150 gr'ı geçmemek lazım benim görüşüm bu yönde,ayrıca mikrobiyal aktiviteyi arttırması çok güzel bir özellik.az ama sık uygulamak en iyisi

Merhaba sevgili arkadaşlar deniz yosunu firmadan firmaya ürün den ürüne değişiyor öncelikle hangi deniz yosunu kullanılmalı öncelikle bu konuda mutabık olmalıyız benim kişisel görüşüm bütün deniz yosunları kullanılmaya değer potasyum oranı olarak da ürün den ürüne farklılıklar arz edebiliyor...

GoodFood72
25-04-2014, 11:22
Deniz yosunu gübrelerinin iyisini bulursanız fayda görürsünüz.

pria
08-07-2014, 12:16
http://www.agaclar.net/forum/1300890-post3369.htm

http://www.agaclar.net/forum/1301088-post3372.htm

http://www.agaclar.net/forum/1301146-post3373.htm

http://www.agaclar.net/forum/1301171-post3374.htm

birnefestoprak
29-11-2014, 19:48
Ilk urunu hic kullanmadim ama Hollandalilar organik sivi gubrede cok iyiler. Ikinci urunu de kullanmadim ama ureticisinin cok kaliteli baska urunleri var.

arkadaslar ithal kaliteli yosun gübreleri türkçe içerikleri ürün bilgilerinde var göz atabilirsiniz.

Seaweed - Deniz Yosunu 1 lt GuanoKalong (http://www.growkent.com/Seaweed-Deniz-Yosunu-1-lt,PR-425.html)
GO BioWeed General ORGANICS (http://www.growkent.com/GO-BioWeed,PR-34.html)

Cumhur Tonba
30-11-2014, 09:11
Deniz yosunu,
bence geleceğin en etkili besin maddesi.

khanc76
26-05-2015, 22:07
arkadaşlar bu ürünle ilgili denemelerimi paylaşmak istiyorum.
deniz yosunlarından sıvı **** katı kontrast yapıp kullanma işi hemen her konuda olduğu gibi kuzey amerika ülkelerinde özelliklede kanada tarafında başladığı ve yoğun olarak bunun üzerinde çalışmalar yaptıklarını öğrenince işin uzmanlarını takip edeyim dedim.
kör-topal ingilizcemle araştırmalarım neticesinde katı granül ürünlerin gibraltik asit ve derişim miktarları sıvı ürünlere oranla daha fazla olduğundan bitkilerimi yakmamak için sıvı olanı kullanma yolunu seçtim.

bitki yosunlarının ağababası olan kelp denen devasa okyanus yosunlarının özütünün yarar ve zararlarını öğrendim.zira bu besin dünyadaki en kuvvetli yosun özütünü sunuyor ama en önemli dezavantajı bitkilerden ziyade insanlara oluyor.özellikle de yapraktan gübreleme solüsyonunun buharını içinize çekerseniz ufak yollu bir transa sokuyor adamı,dudaklarınız yanıyor,başdönmesi vesaire..böyle bir durumlarda karşılaşırsanız bolca süt için,yoğurt yiyin..başıma geldiği için biliyorum.kapalı ortamda bitki besleyenler yapraktan sulama yoluna gidecekse kelp yosunu özütünü kullanmamaları kendi hayırlarına olur.Türkiyemizde üretilen sıvı yosun özütleri kullanıcı açısından daha uygundur ama hem tereyağlı hem kaymaklı olmuyor bunun da kusurları kelpten çok daha az aminoasit ve iz madde konsantrasyonu.ülkemizde yapılanlar daha çok karayosun denen türden elde ediliyor.
katı granülleri suyla karıştırıp denemelerimde maxcrop bir ürün daha biliyordum aklıma gelmedi.dediğim gibi daha derişik ve sulandırma ayarını yanlış uygularsanız bitkileri çok kolay yakıyor.domatesleri pek etkilemiyor ama daha az topraktan besin çeken sebze ve çiçekli bitkileri besin yanığına maruz bırakabiliyor.

ben en son olarak şu üründen aldım. KOYUNCULAR (http://www.koyuncular.com/?Sayfa=Tarim&Urun=Kelpgrow) .bursada tarımsal ilaç,vs satan bir yerden aldım,sıvı kelp yosun özütü..vancouverden ithal edip Türkiye'de satıyorlar bu ürünü.şimdilik ürünün etkileri güzel.zira cal-mag eksikliği belirtisi gösteren bitkilerime yaptığım yapraktan gübrelemeyle kendine geldiklerini gördüm..ne olacak bakalım diye sadece su vermiştim bitkilere,ama hayata tutundular.
ben 1 litre suya 2-2,5 ml karıştırıp veriyorum bu ürünü sebzelerime ve diğer bir kısmının ne olduğunu bile bildiğim çiçekli-çiçeksiz bitkilerime.zaten Türkiye'de satılan çoğu benzer üründe de 100 litreye 100-250 ml civarı karıştırın der.ortalama değer sanırım bu dünyada..ben haftada bir ekliyorum sulama suyuna .zira ben bahçe **** saksı toprağı evime-balkonuma sokmadığımdan saksı harcımı ; gübresiz torf-cocopeat-perlit **** pomza taşı az biraz da solucan gübresiyle oluşturduğumdan toprağım boş ve besin açısından doldurma işlemini sıvı gübrelerle yapıyorum.ama siz bahçenizde-tarlanızda kullanacaksanız üretici firmanın yazdığı tarihlerde kullanmanızda fayda olur.**** bildiğimiz humuslu toprak içindeyse bitkileriniz nadir kullanımlar ile gözlemlemekte fayda var.

kısacası benim denemelerimde katı granülden ziyade sıvı ürün kullanımı daha iyi sonuç verdi.ayrıca gerçekten hiç böcek-sinek dadanması görmedim bitkilerime balkonumda bile.içeriğindeki amino asitler ve mikroorganizmalar da bitkilerin köklerinde faydalı olduğu her halinden belli.
kısaca paylaşacaklarım bunlar.
herkese rast gelsin

Silifkel
03-06-2015, 18:13
Sayın üyeler, bugün Drt atocrop deniz yosunu aldım zeytinlerime yapraktan uygulayacağım,yalnız üzerinde yazan içerikte iz elementler bulunmuyor , tarım kredi nin önünden geçerken uğradım,burdaki mühendise ağaçlarım için yapraktan nasıl demir,bor çinko gibi elementler verebiliriz dediğimde bana SYMBİO COMBİ diye bir kiloluk büyük alüminyum torba içinde organik olduğunu söylediği bir gübre önerdi bende aldım bunu deniz yosunuyla birlikte verebilirsinde dedi sizce doğrumudur ATOCROP deniz yosunuyla bu SYMBİO COMBİ yi beraber uygulamanın mahsuru varmıdır.

Garga
14-02-2016, 19:11
sayın pria, proton ürünü halen çanakkale ziraatde satılıyormu

Khan
23-02-2016, 11:48
Deniz akvaryumlarında fitoplankton dediğimiz nannochloropsis kullanırız, üretmesi de çok kolaydır. İleride bunları bahçede kullanabileceğimi hiç hayal etmemiştim.

pria
30-09-2017, 14:39
Sayın üyeler, bugün Drt atocrop deniz yosunu aldım zeytinlerime yapraktan uygulayacağım,yalnız üzerinde yazan içerikte iz elementler bulunmuyor , tarım kredi nin önünden geçerken uğradım,burdaki mühendise ağaçlarım için yapraktan nasıl demir,bor çinko gibi elementler verebiliriz dediğimde bana SYMBİO COMBİ diye bir kiloluk büyük alüminyum torba içinde organik olduğunu söylediği bir gübre önerdi bende aldım bunu deniz yosunuyla birlikte verebilirsinde dedi sizce doğrumudur ATOCROP deniz yosunuyla bu SYMBİO COMBİ yi beraber uygulamanın mahsuru varmıdır.

Fosfor(P) %3
Potasyum(K) %12
Kalsiyum(Ca) %0,2
Kükürt(S) %1,5
Magnezyum(Mg) %0,5
Sodium(Na) %1,8
Mikro Elementler:
Demir(Fe) 200ppm
Bakır(Cu) 6ppm
Mangan(Mn) 12ppm
Çinko(Zn) 100ppm
Bor(B) 100ppm
Molibden(Mo) 4ppm

Atocrop, Bitki Besleme Ürünleri | Doktor Tarsa Tarım (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?g%C3%BCbre=Atocrop)

ATOCROP veya PROTON'da çoğu iz elementler var :)

pria
30-09-2017, 14:40
sayın pria, proton ürünü halen çanakkale ziraatde satılıyormu

Hala satılıyor Çanakkale Ziraat Odası'nda..fiyatı artmış biraz..bu yıl yine oradan aldım..sanırım kutusunu 24 lira yapmışlar aklımda kaldığına göre..