View Full Version : Ev ve Balkonlarımız için Ucuz ve Pratik Yöntemler
Benim balkonlarımdan güneş alanı çok küçük, evin güneş alan tarafında ise yalnızca 1 pencere var. Bu yüzden ben istediğim bitkileri yetiştirebilmek için sürekli çözümler üretmek zorundayım. Ayrıca zaman zaman kendimi kaptırıp bitkiler için fazla harcamalar da yapabiliyorum. Bütçedeki dengeyi sağlayabilmek için çözümler üretmek de fena olmuyor doğrusu:)
Makrome saksıların en küçüğü 2,5 lira civarlarında sanırım (geçen yıl o fiyata almıştım). Bu yıl güneş isteyen soğanlı bitkilerimi bulabildiğim her duvar parçasına asabilmek için 1 liraya aldığım saksıları kullanarak makrome saksı imal ettim.
1 liraya aldığım yuvarlak saksıyı 3 yerinden, dörtgen saksıyı 4 yerinden elektrikli havya (benimkinin elektriği bozulduğu için ocakta ısıtıp) ile deldim.
68357
68358
Evdeki keten ipi deliklerden iki kat yaparak geçirip altından düğüm yaptım ve olur da saksı düğümden kayar diye düğümlerin üstüne birer boncuk geçirdim.
68359
İpi yukardan bağlayıp istediğim bir yere astım.
68360
68361
Evdeki malzemeler bunlardı. Ben bunları kullandım ama Bauhausda çok güzel zincirler var veya makrome biliyorsanız (ben bir kere yapmıştım unuttum:() daha dekoratif olur.
Birinin içinde yumrulu begonyam, birinde ise Oxalis deppei'm var. Şimdi bir tane de peacock'larım için imal edeceğim.
Sevgili Nevsune ;sizi tebrik ederim çok güzel bir fikir:)
S6303934.JPG
Bu resimdeki saksı altı nasıl havada duruyor:confused:
Saksıyamı yapıştırdınız?
Evin içinde de çözüm gerekiyor.
Yersizlikten eski kitaplarımı büyük bir kutuya koyup, bodruma indirecektim. Sonra bunu bir masaya dönüştürüp, güneş isteyen bitkilerimi pencereden giren güneşten yararlanmaLarını sağlayabilirim diye düşündüm. Kısa ve yuvarlak eski bir sehpa vardı (bu da atılacaktı). Bu sehpanın üzerine yerleştirdiğim kitap kutusunu başka ıvır zıvırların doldurulduğu bir kutuyla yükselttim. Bu katmanların üstüne, tezgahın altına sığmadığı için çıkartılıp evde bir dolabın arkasına sokuşturulmuş bulaşık makinesinin üst kapağını koyarak düzgün hale getirdim. Üstünü bir de örtüyle örttüm, ahım şahım olmasa bile fena da durmadı:)
68367
Uyduruk masamdaki bitkilerim hem radyatörün sıcağından etkilenmiyorlar, hem güneşten alabildiğince yararlanıyorlar. Hem de evdeki bir yığın ıvır zıvır işe yaramış oldu.
Yaratıcı zekana hayranım nevsune. Son derece basit malzemeler ile son derece kalıcı çözümler bulmuşsun. Ellerine sağlık.
Bu resimdeki saksı altı nasıl havada duruyor:confused:
Saksıyamı yapıştırdınız?
Her iki saksının altlığı geçmeli şekilde. Zaten makrome saksı olarak bunları seçmemin neden bu özellikleriydi.
Ahhh, sevgili malbman ne edeyim ben. Artık ne yer kaldı evde, ne de bende para. Bu bitkiler soyup soğana çevirdiler beni:p
Aslında ben habire Bauhausdan dünya paraya saksı alıp duruyordum. Sonra bir gün sağolsun Yücel bey bu milyoncuları akıl verdi bana. Biraz da kafa yorunca işe yarar şeyler çıkıyor.
Saksıları çok sade bulanlar için Derya Baykal'ca süsler de üretilebilir.
68379
Koyu yeşil
23-03-2009, 13:36
Saksılara bayıldım, hemen uygulayacağım :)
Valla ben de bayıldım.O duvar kimbilir daha kaç saksı alır:D
Şimdi de kafama bir şey taktım. Balkon yıkandıkça saksıların altı ıslak kalıyor ve o ıslaklıklarda mikro yaratıklar oluşuyor. Bu yüzden yürüyen altlıklar gerekiyor. Çeşitli malzemelerden yapılmış hazırları var biliyorum ama saksı sayısı düşünüldüğünde oldukça yüklü bir masraf olacak. Daha ucuza mal etmek için saksı altlıklarına tekerlek takmayı düşünüyorum.
Bu gibi işlere eli yatkın arkadaşlara sormak istiyorum, büyük saksılara böyle bir şey yapılabilir mi? Uygulanabilirliği varsa, delikleri matkapla mı açmam gerekir?
Nevsune Hanım, tek tek altlık pahalıya geliyor ama uygun boyda ve genişlikte tahtaların altına 4 tekerlek monte ederek, birden çok saksı için kullanabilirsiniz. Ben daha önce balkonda kullanmıştım, toplu halde saksıların yerini değiştirebildiğinizden temizlik de kolay oluyordu. Saksılarınız ağırsa ortaya da tekerlek ilave edebilirsiniz.
Evet, bu da çok güzel bir fikir sevgili Nurbahar.
İlk anda benim de aklıma gelen buydu. Daha doğrusu aklıma gelmek değil, bir markette aynı sizin yazdığınız tahta altlıklardan görmüştüm ama tekerleksizdi onlar. Sonra bunu tekerlekli yapsam diye düşündüm. Yalnız benim evim şehir dışında ve çevrede öyle tahta işleri yapan bir yer yok. Yani malzeme sorunum olacaktı. Bu yüzden saksı altlığı çözümünü düşündüm. Yoksa sizinki bence de en uygunu:)
Koyu yeşil
25-03-2009, 13:22
Şu sobaların altında kullanılan tekerlekler vardır, siyah, onların tek tek de satıldığını görmüştüm. Düzgün bir tahtaya montajı yapılırsa iş görür sanırım.
Tek tek satılıyor Koyu Yeşil. Yapı marketlerde tahta ve tekerlek de bulunur. Tekerlek yerine mutfak dolaplarında kullanılan plastik ayaklar da kullanılabilir. Bunlar yüksek olabildiği için, çekmeden altı da temizlenebilir.
mandalina
27-03-2009, 17:54
Mesela büyük marketlerde plastik peynir kovaları var.Bunları çöpe atıyorlar, eğer şarküteri elemanlarına rica edersenin sizin için ayırabilirler.Gerçekten çok kullanışlı ve büyük kovalar....
Bir başka öneri de benden olsun. Geçen yıl 4 tane kova satın alıp kiraz domatesler ekmiştim. Bu yıl ise bu işin ekonomik bir yolunu buldum sanırım, inşallah sonuçta iyi olur. Büyük boy yağ tenekeleri bulabilirseniz bunları kullanabilirsiniz. Ben bulduğum 9 büyük sanırım 16 lt lik filan yağ tenekelerini sitede gördüğüm gibi beyaza boyayarak terasa yerleştirdim. Bu yıl biberlerime saksı olacaklar.
Her birine 2 biber eksem saksı büyüklüğü yeterli olur mu sizce?
Geçen sene ben böyle bir uygulama yapmıştım. Şirketimize yemek getiren firmadan kullanıp attıkları yoğurt kovalarını istemiştim. Onlarda hatta yıkanmış bir şekilde bana vermişlerdi.10 ve 20 litrelik kovalardı. Altına matkapla 3-4 delik açmış, çevresini de güzel bir kumaşla kaplamıştım. Sonra içlerine 3-4 adet biber ya da 2-3 adet domates ( minik-çeri domatesi )fidesi dikmiştim. Ancak benden sizi uyarması kovanın içine toprak koyma ve ekme işlemlerini kovayı nereye koyacaksanız orada yapmanızdır. Aksi taktirde beliniz kopuyor.:D
Kumaşla kaplama, yazın güneşe veya yağmura dayanıyor mu? Plastik saksılarımdan bir kaçını kaplayıp, bahçe kapısının yanlarına yerleştirmek istiyorum da, en azından bir yıl dayanır mı merak ediyorum? Seneye tekrar kaplarım sorun değil... Aynı şekilde büyük çöp kovamın dışını da saksılarla uyumlu kaplamak istiyorum?
canerkus
03-04-2009, 12:39
Kumaş yerine isterseniz yapı marketlerde bulunana yapışkanlı kaplama kağıtlarını kullanabilirsiniz. Çeşit çeşit desenden istediğinizi seçerek yoğurt kaplarını, peynir kaplarını şık bir saksıya çevirebilirsiniz. Üstelik bu malzeme çok uzun süre dayanıklı ve fazla ıslanmadığı sürece uzun süre dayanabilir. Bir ara fırsat olursa resimlerinide eklerim kendi saksılarımın.
aykutince
03-04-2009, 12:48
SN.Meraklı
Bulduğunuz yağ tenekelerini yatay koyarak bir yanağında dikdörtgen bir oyuk açarak 5 tane kadar biber ekebilirsiniz kanımca. Biber büyük köklü bir bitki değil.
Selam Sevgili Limon benim kapladıklarıma hiç bir şey olmadı. Aslında kapalı balkondaydı ama ne de olsa balkon yıkanıyor, camlar açıkken yağmur yağabiliyor tarifini bulup gönderiyorum.
Kumaşla kaplama için ; E-dergi Temmuz 2007'de Sn Esra Dökmeci Cürgül / Kumaş Kaplı Saksılar olarak tarif etmişti. Çok güzel bir çalışma idi ben aynısını tatbik ettim.
Nişasta ile yapılan bir uygulamaydı, 2-3 cilalamayla daha dayanıklı olabilir. Vakit bulursam denemek istiyorum.
Canerkus, fotoğrafları bekliyoruz. Saksılar hafif bombeli yuvarlaklar, yapışkanlı kağıtları düzgün yapamam gibi geliyor. dikdörtgen ve düz saksılar için sanırım daha uygun.
çok güzel bir yöntem çok hoşuma gitti bunu mutlaka deneyecegim..
canerkus
05-04-2009, 16:54
sayın limon bahsettiğim saksılar bunlar. Bunlar bir zamanlar yoğurt kabıydı:p şimdi ise saksı . Benim kaplarımında dışı tam düz değil , hafif bombeli ama bu sorun olmaz . Yapışkanlı kaplama kağıdını daha küçük parçalar halinde yapıştırınca sorun olmuyor. Kenarlardan taşan kısımıda maket bıçağıyla düzleyince güzel bir saksı oluyor.( en azından eski halinden daha iyi oluyor:p)
Hatice Tarhan
05-04-2009, 21:42
arkadaşlar küçük tarzda çiçekler için konserve kutularıda çok güzel oluyor tabi dışını boyayıp birkaç ta çiçek resmi çizerseniz üstüne birde ben hindistan cevizi kabuğundanda saksı yapıyorum sütünü almak için deldiğiniz yer alta gelecek testereyle üst kısımdan kesin matkap la delip ister asın isterseniz kestiğiniz yeri saksı altı olarak kullanıp üstü saksı yapın
Bim'de satılan xl bir güzel yenilir.
Kabı itinayla yıkanır.
Kürdanla minik delikler açılır (sadece bir kapağına)
Delik açılan bölümlere torf veya toprak doldurulur.
Tohumlar yerleştirilir,can suyu verilir.
Tohumları ayrı ama tek kapta çimlendirmek için çok iyi bir fikir. De xl nedir?
Ülker halley tadında markası xl.
10'lu paket Bim'de satılıyor.
İnsanın çocuğu büyünce bu tür konularda cahil kalıyor:)
Gerçekten iyi bulmuşsunuz, aklınıza sağlık.
Ayrıca kapaklı olduğu için streç filmle üzerini örmeye gerek kalmıyor
Sayın Nevsune;
teşekkür ederim.Ben ülkerden başka marka tercih etmiyordum .
Birgün arkadaşım bir tane verdi,markasını sordum xl dediğinde çok şaşırdım.
Ucuz şeylerin kalitesiz olduğunu düşünüyordum ama yanılmışım .
Tadı aynı halley tadında.
nurcanaybay
18-04-2009, 19:10
Bu sene saksılarımı ,plastik boya ile boyayıp yeniledim.Şişi kızdırıp 2 delik açtım.Elimde bulunan plastik ,üzüm şeklinde ki boncukları ince tel ile monte ettim.Eski hallerine göre oldukça hoş oldu.
nurcanaybay
18-04-2009, 19:18
Bu da bahçe lambam.Hasırdan örme. Onu da aynı boyayla boyadım, pazardan 3 tl ye aldığım, ahşap kolyeyi üzerine geçirip, bir kaç yerinden bağladım.
73404
73656
Nurcanaybay elinize sağlık çok yaratıcı, şık ve zarif olmuş. Güle güle kullanın.
nurcanaybay
20-04-2009, 14:18
Beğenmenize sevindim.Teşekkür ederim.
Bazen sizin de başınıza gelir mi bilmem ama bir çiçek alırsınız, hani saksısı asılanlardandır. Hemen eve getirirsiniz suyunu verirken fark edersiniz ki verdiğiniz su biraz sonra damlamaya ve ortalığı ıslatmaya başlar. Aman altına tabak koymamışlar. Şimdi buna bir çözüm bulmak lazım gelir. Önce evde ki yapı market karıştırılıp makreme ipi ve ufak bir halka bulunur. Sonra basit makrome örme teknikleri kullanılarak çiçek saksısı ile uydurulan tabak bir araya getirilir.
Sonra hazır elim değmişken, ipte artmışken hatta bir de serde garantili çalışma alışkanlığı varken; saksıyı tutan kolların çıkma ihtimali düşünülerek az bir uğraşla işlem daha da kuvvetlendirilir.
Şahane olmuş , ellerinize emeğinize sağlık;)
yoğurt kaplarını plastik boyayla boyadım (plastik kapları boyarken ilk kata tutkal sürdüm) resimler web cam den olduğu için pek net değiller. ama ilk görüntülerinden iyi olduğunu söyleyebilirim :P
Ellerinize sağlık çok şirin olmuşlar.
kadiray27
22-04-2009, 16:44
İnsanların yapabilcekleri hayal güçleri ile sınırlıdır diyorlar ya burdaki arkadaşlarımızınkide o hesap. Bende Balkonu daha verimli kullanmak basamaklı ve tekerlekli bir sehpa yapayım diyorum. Atık sular şurda filan biriksin hesap kitap ama sadece proje uygulama yok. :D
teşekkür ederim söylemeyi unutmuşum renkli olan kısımlar ise sulu boya tabi üstüne vernikte atılıcak o zaman renkler daha iyi belli olur tabi korunmuşta olucak dış yüzeylerden gelicek zararlara :p
Ben ahşap boyama yaparken sprey vernikler vardı. Ve çok kullanışlıydı, aklınızın bir köşesinde olsun.
Teşekkür ederim öneriniz için. M.Sema önerin için fakat yat verniği denilen bi mazeleme var daha dayanıklı olduğu söyleniyor. Deniycez artık.
Ben de bir zamanlar saksılarımı su bazlı boya ile boyadıktan sonra verniklemiştim. İlk zamanlar iyiydi ama bir süre sonra nemden boyalar kalkmaya başladı ve sevimsiz bir görüntü oluştu. Kazısanız olmuyor. Sonunda özellikle salondaki saksıların hepsini değiştirmek zorunda kaldım.
Acarextt03
28-04-2009, 16:16
Derya baykal 2
sinemalarda..
Gibi olmuş. Tebrikler... Ben xl fikrinizi beğendim...
Hatice Tarhan
28-04-2009, 16:58
arkadaşlar resim gönderme özürlüyüm fakat son yaptığım hindistan cevizi saksılığı çok göstermek isterdim içini bıçak yardımıyla çıkardığınız hindistan cevizini üç yerinden havyayla delin başka bişey delmiyor ben denedim boşuna uğraşmayın deldiğiniz yerlerden jut ip geçirip üçlü sarkaç saksı yapın çok hoş görüntüsü var zaten altı delik su tahliye sıkıntısı da yok
Derya baykal 2
sinemalarda..
Gibi olmuş. Tebrikler... Ben xl fikrinizi beğendim...
Beğenmenize bende sevindim:)teşekkür ederim.
Tohumlar çıktıktan sonra 1-2 cm boyunda olunca hemen bardaklara alıyorum.
Sprey vernikler hakikaten 2 sene sonra alttaki boyayla birlikte pul pul kalkmaya başlıyor. Ama yat verniğine hiçbirşey olmuyor. Tavsiye ederim. Galvaniz saksılara boya ve vernik uygulanacaksa; boyamadan evvel galvaniz yüzeyi alkolle **** kolonyayla silmenizi tavsiye ederim. Boya bu şekilde daha dayanıklı oluyor ve metal yüzeye daha çabuk tutunuyor.
ayferaksit
06-05-2009, 13:19
http://www.sunset.com/garden/how-to-instant-patio-00400000040085/print-index.html
süper örnekler var aşama aşama resimle tarif edilmiş.
http://www.sunset.com/garden
ayferaksit
06-05-2009, 13:29
http://www.sunset.com/garden/backyard-projects/ultimate-raised-bed-how-to-00400000011938/
ya da sebzeleriniz için böyle yer yapabilirsiniz
http://www.sunset.com/garden/backyard-projects/ultimate-raised-bed-how-to-00400000011938/page9.html
Ben terasta kavun yetiştirmek için 2 metreye 1 metre, 40 cm toprak yüksekliği olan bahçecik yapmıştım. :o Fotolarda nasıl yapıldığı pek belli değil maalesef. Tarif etmeye çalışayım, oldukça basit :)
Kullanılan malzemeler:
-Gayet ucuza bulunabilen (ben ücretsiz tedarik ettim) tahta palet
-Çivi
-Kalınca naylon, muşamba vb malzeme.
-Üstte kalan fazla muşambaları bağlamak için ip.
2 adet paleti yere yatırdım, 3 adet paletlede duvar olmayan yan bölümlerde çivi yardımıyla yan duvar oluşturdum. Muşambayı serdim, alt kısma delikler açtım. Ormaniçinden taşıdığım toprağı serdim, ve ekim dikimimi yaptım.
Not: Oluşan ağırlık gözümü korkutmadı değil. Ve bu kadar toprağı taşımak kolay olmadı.
Not2: Etrafı güzel ahşap vb ile güzelleştirilip görsel halede getirilebilir tabi.
76727
76728
Çok zekice tebrikler. Keşke geçen sene benim de aklıma böyle bir şey gelmiş olsaydı.
kadiray27
06-05-2009, 17:06
Güzel iş sayın kömür ama o kadar toprağı taşıyacak babayiğit zor bulunur :D
Valla arkadaşla beraber taşıdık, kolay olmadı.
Aksilik kışın evsahibi teras zeminini yenilemeye karar verince hepsini toparlayıp annemin bahçeciğine kardeşimle götürdüm. Kaldırması daha zahmetliydi. Taşınabilir boyutlarda 26 çuvala doldurduk.
Ancak aklımda kalmadı hevesimi giderdim :D
Bu hevesler yüzünden bir gün milletin başına çökerteceğiz terasları, balkonları ya, hayırlısı:)
Valla bravo kömür, ben de balkonun bir bölümünü toprakla doldurup kaya bahçesi yapmak istiyorum ama gözüm yemiyor. Sen terasa denesene bir:p
İnsanın canı neler neler istiyor :) Terasta ne birşeyler yapmaya, ne keyfini çıkarmaya vaktim kalmıyor. :( Ama sonbaharda evin içine bir parça karasal biyotop kurgulamak hedefindeyim :D
Karasal biyotop kurgulamanın ne olduğunu anladığım anda bir yorumda bulunurum.
Sen yapıyorsan mutlaka hoş bir tuhaflıktır:)
bu da benden.
Sıvı sabun kabından,glayörüme bir mekan
celalsungur
09-05-2009, 22:06
yoğurt kaplarını plastik boyayla boyadım (plastik kapları boyarken ilk kata tutkal sürdüm) resimler web cam den olduğu için pek net değiller. ama ilk görüntülerinden iyi olduğunu söyleyebilirim :P
Çok güzel olmuş bu yoğurt kapları;)
bahtiyar02
11-05-2009, 10:15
ellerinize sağlık gerçekten çok güzel ve şık duruyor.ayrıca yoğurt kaplarınıda değerlendirmiş ekonominize katkıda bulunmuş oluyorsunuz.
saygılar.
Karasal biyotop kurgulamanın ne olduğunu anladığım anda bir yorumda bulunurum.
Sen yapıyorsan mutlaka hoş bir tuhaflıktır:)
--Canlı varlıkların yaşamını sürdürebilmesi için uygun çevresel koşulları taşıyan, çevresinden oldukça kesin sınırlarla ayrılabilen, homojen çevre koşullarına sahip bir coğrafik bölge veya değişken hacimli bir ortama biyotop denir ve bir kommunitenin yerleştiği alan biyotop olarak kabul edilebilir.--
İmiş tanım olarak. Yani, taşınabilir ebatta bir fanusta belirli bir yaşam alanının mini kesitini simüle etmek istiyorum. Kendi kendini çeviren çölümsü yahut bataklık bir sistem hayal ediyorum. Sorunum ise, Türkiye'nin askerlik sisteminde bana açtığı kontejyanı doldurma zorunluluğumun olması. :(
lerdemir
11-05-2009, 13:01
Bu onurlu görevi layıkı ile yerine getirmeni dilerim...
ayferaksit
26-05-2009, 14:22
http://picasaweb.google.com/elisianesevero/CursoCrocheEMacrame#
saksılarınız için makrome tekniklerihttp://picasaweb.google.com/ayferaksit/14MayS2009SalonCiceklerim#
Sn ayferaksit, verdiğiniz link için çok teşekkürler.
Bir kez kuzenimle birlikte yapmıştık bu düğümleri. Son derece basitti. Şimdi hiç anımsayamıyorum nasıl yaptığımızı. Sevgili M.Sema sen mutlaka bilirsin bunu. Bu veya buna benzer kolay yöntemlerin anlatımı var mı?
82060
Özellikle ince doğal ipten yapıldığında küçük saksılara çok sevimli oluyor.
82061
Aaaa bu çok güzel bir çalışma olmuş Sevgili Nevsune, ellerinize sağlık. Dediğiniz gibi doğal ipten olunca çok daha güzel duruyor. Ben bu sene 1-2 tane yaptım ama benim yaptıklarım sizinkine göre daha basit, aceleci, kolaya kaçmış insan emeği.
Bakıp da gülmeyeceğinize söz verirseniz (ben şu anda gülüyorum) 37 nolu mesajda var bakın ne kadar primitif.:D
M.Semacım el emeğinin basiti olur mu hiç? Önemli olan insanın yaratıcılığını kullanabilmesi.Bir ip parçasını göze hoş görünür ve kullanılabilir hale getiriyoruz ya, işte o. Basiti, bileşiği yok bu işin. Ellerine sağlık, ne kadar hoş duruyor seninki de.
Benim kuzenim yılların el sanatları hocası. Onun yaptığı hiç bir şeyin ben ucundan bile tutamam ama onun mesleği bu. Bu örneği de en kolayı diye bana gösterdi:p Aslında işin püf noktası düğümü atmayı bilmek. Ondan sonra çeşitlemeler yapılabilir (yani, herhalde:)). Yaparken çok kolay gibi gelmişti de, ah bir anımsayabilsem.
ugurtelefon
28-05-2009, 09:58
Hanımlar
Her ne kadar bu incik-boncuk işleri biz erkekleri çok enterese etmesede,her ne kadar bu konuya iştirak etmesekte,kendi adıma sebebi;güzel olmadıkları içinDEĞİL,genelde bizleri aşan konular olduğu içindir;)
Sizlerin eline bu işler daha bir güzel yakışıyor.
Belkide bir çok arkadaşın adına;
Ellerinize,emeğinize sağlık.
bahtiyar02
28-05-2009, 10:01
ellerinize sağlık büyük emek sarf etmişsiniz.kardeşim ve yiğenimden değişik türler ördüğünü gördüm.çok basit görünmesine rağmen çok uğraştırıyor.ama sonucu görünce tıpkı sizin asklılıklar gibi çok güzel oluyor.
saygılar
Sağolun dostlar; madem öyle eskilerden şöyle resimlerimi sizler için bir karıştırdım ve fikir verecek bazı uygulamalar buldum ekliyorum. Öncelik makromenin; önce saksı boyutu belli edildikten, boncuklar da kullanılarak bir makrome işi yapıldıktan sonra, saksının çevresi sevdiğiniz bir örtü vs. ile sarılıp (gerekiyorsa) saksı makromenin içine yerleştirilir. Sonra atmaya kıyamadığınız boncuklarla da süsleme yapılır ve asılır.
Evlerinizde kullanmadığınız sepetler vardır. Dağınık olarak durmasını istemediğiniz ufak saksılar bir sepetin içine konabilir. Mesela saksınızın görüntüsü iyi değilse (ya da önceden boyadınız ama iyi bir iş olmadı saksıyı atacak değilsiniz ya):D hemen sevdiğiniz bir kumaştan **** evde boş yere bekleyip duran örtülerden hatta eşarplardan biri ile saksının çevresi sarılır. Örtüyü sabitlemek için raptiye kullanabileceğiniz gibi rengine uygun kurdela da kullanabilirsiniz.
Eski çantalarınız vardır; mesela hasır olanlar, bir süre sonra askıları kopar. İşte sizde şöyle bir uygulama yapabilirsiniz: Not: Resimden içi gözükmüyor aramızda kalsın çanta ufak olduğu için saksı olarak su bidonunu kesmiş ve içine oturtmuştum.:D
Bu da bir sepet, ancak çok kötü görünüşlüydü. Ben de perdecimden aldığım malzeme ile şöyle bir uygulama yapmıştım:
Çok iyi fikir. Bir sürü eski hasır çantam var. Hatta hasır şapkalar bile olabilir. Bir deneme yapıp buraya eklerim. Teşekkürler Sema.:)
Bir de şurada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8388&page=5) 48 nolu mesajda bir uygulama var. Bu da evdeki fazlalıklar ve balkonda ki darlıkları kullanabilmek için yapılmış bir uygulama. Ahşap malzeme makrome ile tutturulmuş olup garantiye almak için (bir de nazara engel olmak için) boncuklu tel ile de destek olunmuştur.
Çok da güzel olmuş, pek de beğenilmiştir:)
ayferaksit
02-06-2009, 10:48
http://groups.google.com.tr/group/balbocugu/browse_thread/thread/5290687fa25f7c8f?hl=tr
çiçekleri çok seviyor ve yer bulamıyor musunuz?
sokaklardaki ilanlar için kullanılan dolapların bir çekmecesine de çiçek ekmişler... bakın ne kadar da güzel durmuş..
balkonlar ve koridorlar için çok yaratıcı..
çekmecelerin içini topraktaki suyun akmaması için naylon ya da su yalıtımlı malzemeyle kaplayın çiçeğinizi ekin ve herkesi şaşırtın...
http://groups.google.com.tr/group/balbocugu/browse_thread/thread/5290687fa25f7c8f?hl=tr
ayferaksit
02-06-2009, 15:50
http://picasaweb.google.com/elisianesevero/CursoCrocheEMacrame#
makreme teknikleri
Koyu yeşil
02-06-2009, 15:53
Çekmeceler harika:) Eşimin çekmeceyi açıp çorap yerine çiçeklerle karşılaştığını düşünüyorum da :)))
Sevgili Koyu yeşil, babalar günü hediyesi olarak düşünmez miydiniz;)
Evdeki malzemelerle sarmaşık saracağı (sarmaşık merdiveni demeye dilim varmadı);)
Evde bulunan biri çıta, biri bambu olmak üzere 2 ayak ve yine evde diğer işlerden artmış biraz tel ağ. Telin fikir babası hassoman'dı (teşekkürler:)), bambularla destek yapmak da benim katkım oldu:p İllaki bugün yapayım diye böyle oldu, gelecek yıla ikisi de düzgün bambudan olur artık.
83928
Valla iyi iş gördü.
denizakvaryumu
05-06-2009, 10:05
Yakında tüm balkon clematisle (clematislerle) kaplanacak, balkondaki diğer bitkilerinizi birer ikişer elden çıkarmak zorunda kalacaksınız belirtiyim :)
Yanındakini de ona sardırdım:) İkisi kardeş kardeş geçinecekler.
ayferaksit
08-06-2009, 13:12
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/GUIRLANDAFEITADEGARRAFAPET#
pet şişelerden kapı süsleri veya çelenkler
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/PORTAOVOSFEITOCOMABOMBONADEGUA#
pet şişelerden kutu yapılmış
Bu plastik siselerden yapilan avize modeli için 18 sise kullanmislar.Minik kare ve dikdortgenler kesip, eklemek içinse buzdolabi posetlerinin tellerini kullanmislar hepsi bu kadar;)
http://19bis.com/objectbis/fr/2008/06/07/eco-diseno/reciclar-y-reutilizar-botellas-de-plastico-para-elaborar-una-lampara/
http://reciclajelibre.blogspot.com/2008/11/botellas-plasticas.html
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/VASOCOMROSTINHOFEITONAFLOR#
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/VASOFEITODEGARRAFAPET#
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/ARTESANATOSEMGERAL#
pet şişeden vazo
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/CAPAPARACELULARFEITADEGARRAFASPET#
cep telefonu kılıfı
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/LACRES#
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/REVISTADELACREDELATINHAS#
kutu kola kapaklarından neler neler yapılmış
http://picasaweb.google.com.tr/rosagrosa/BOLSASEPORTAFOTODETIRASDEPET#
cigdemozkan
08-06-2009, 17:37
bayıldım hepsi birbirinden güzel
ayferaksit bu güzel paylaşımınız için çok teşekkür ederim
Tam olarak nereye ekleyeceğimi bilemediğim ama zihni sinir bir uygulama. Çiçekçimde gördüm ve sizler için fotoğrafladım. Biraz bozulmuşlardı susuz kalmışlar. Ben çiçekçiye girerken bir hanım en güzelini almış gidiyordu. Salkım domatesler görülesiydi.
celalsungur
19-06-2009, 10:28
Tam olarak nereye ekleyeceğimi bilemediğim ama zihni sinir bir uygulama. Çiçekçimde gördüm ve sizler için fotoğrafladım. Biraz bozulmuşlardı susuz kalmışlar. Ben çiçekçiye girerken bir hanım en güzelini almış gidiyordu. Salkım domatesler görülesiydi.
Ters mi ekmişler?
Ben de pek ne olduklarını anlayamadım. Onların içinde domates fideleri mi var?
Domates fidelerini ekmişler, fideleri torbanın altından çıkıyor. Domatesler küpe gibi salkım salkım idi.
ağaçlarısev
19-06-2009, 12:30
Arkadaşlar bu konuda bilgisi olmayan forumda bu konuyla ilgili bir başlık var başaşağı sebze yetiştirmek diye.
lerdemir
19-06-2009, 12:53
"Baş aşağı sebze yetiştirmek... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8760)" başlığı çok ilginizi çekecektir.
celalsungur
19-06-2009, 13:41
Domates fidelerini ekmişler, fideleri torbanın altından çıkıyor. Domatesler küpe gibi salkım salkım idi.
Ben de o torbayı nasıl taşıyor o gövde diye düşünüyordum.;)
bazı bahçelerde süs hayvanlar ,değişik saksılar görüyorum bunları kendimiz nasıl yapabiliriz.
Sevgili umut ka , bildiğim kadarıyle onlar hazır kalıplara dökülerek yapılıyor.Alçı olanları için böyle .
Birde değişik saksılıklar var metal olanları isteğinize göre yaptırabiliyorsunuz . İçlerinde yine plastik saksılarıyla muhafazalık görevi görüyorlar...
Hayal gücünüzün önemini unutmayın .Biraz slikon , renkli boncuk,taşlar,deniz kabukları ,ipler, kovalar,boyalar ...Hayal gücünüzden yardım alın. Ben size fikir vermesi için birkaç resim ekleyim .Sitemizde de var değişik saksılar. Üyelerin sayfalarında onlarca değişik uygulama göreceksiniz. Lutfen inceleyin , keşfedin..
Sevgiler...
153384
153385
153386
153387
ayferaksit
17-06-2010, 10:53
merdivenden saksılık yerim yok diyenlere güzel bir çözüm
http://www.margaretss.com.br/page/3
ayferaksit
17-06-2010, 10:56
http://www.margaretss.com.br/page/4
saksılardan şadırvan
şükran.koca
19-06-2010, 17:45
Nevsune hanım tekerlek fikrini çok beğendim biliyorsun taşınacağım ,eski tv sehpamı atacağım düşündüm altındaki 4 teker tam senin istediğin gibi
Bu proje ile balkonlarda ölü alan olan duvarların, etkin bir şekilde kullanılabileceğini düşünüyorum.
167285
1,2,3 ile gösterilen bölümlere takoz lastiği takılarak toprak düşmesi önlenebilir. Ayrıca bitki gövdesi kalınlaştığında lastik bölüm esneyerek gövdenin zarar görmesi önlenmiş olur. Peki fazla su(drenaj),diyenleri duyar gibiyim. Onun için de 3 nolu bölüme koyacağım süzgeç ve akvaryum hortumu ile fazla suyu hemen alttaki,zemine koyacağım başka bir bitkinin saksısına akıtmayı düşünüyorum.
Peki sulamak için her seferinde sandalyeye mi çıkacağız?. Sulama konusunda da yine akvaryum hortumu ve motoruyla aşağıdan su pompalıyarak, otomatik sulama sistemi oluşturulabilir kanısındayım.
Bana göre projenin tek olumsuz yanı; Misafirlerin yaramaz çocuklarının, rezervuarı görünce, duvara işemeye kalkmaları olurdu herhalde ;)
Bu da başka bir balkon projesi
167286
Bu tankın orjinalinde galiba mazot gibi akaryakıt ürünleri taşınıyordu.Beton binalarda yaşayalı o kadar uzun zaman olmuş ki, emin olamıyorum ama kesin bildiğim bişey var; Çocukluğumda tarlaya çalışmaya gidildiğinde romorkların üstünde su tankı olarak kullanılırdı bu metal bidonlar.Oldukça sağlamdırlar.Size çok uzun bir süre hizmet verebilir.
Tankın yan kenarlarının birini kestiriyoruz. Bu bölüm üste gelecek, harcımızı burdan koyacağız.altta kalan bölüme drenaj delikleri açıyoruz. ayrıca gövde üzerinde uygun yerlerde delikler açıyoruz.Bu delikler tankı 360 derece çevreliyor.
Buralardan domates fidelerimizi toprağa yerleştireceğiz. Son olarak tankı herhangi bir ahşap altlık(meyve, sebze kasası) altık üzerine yerleştirirsek balkon zeminini de korumuş oluruz. Eğer işe yararsa ki, benim en ufak bir kuşkum yok; komşulara bile domates satabilirsiniz.
Bu iki projeyi de henüz hayata geçirmiş değilim.Şuan sadece belleğimde.
Bahçecilik konusunda acemi olduğum olduğum için. Bu konularla foruma katkı sağlamak istedim.Esenlikle...
Not: Çizimleri paintte üstünkörü yaptım.Bu kadar oldu. Amacım sadece sizlere fikir verebilmekti.
süper olmuş bende düşünüyordum nasıl yapsam diye satılanlara baktım hoşuma gitmedi ama resimlerden baktım güzel elinize saglık
gerçektende çok faydalı bilgiler vermişsin...teşekkurler..
muthiş bir fikir.eline sağlık
çok beğendim eline sağlık
Alaska'dan sebze yetiştirme meraklısı bir hanım bakın yağmur oluklarıyla ne yaptırmış eşine:
http://www.juneauempire.com/stories/072508/nei_309624417.shtml
Azim diye bu Alaskalı hanımın yaptığına denir işte. Keşke biz de apartmanlara modifiye edebilseydik bunu, malum balkonlar yetmiyor hiç birimize :rolleyes: Paylaştığınız için teşekkürler sayın Nil.
Asya_lotus
03-11-2010, 22:32
Bu ayakkabılar dün Urlada gördüm bir yazlık evlerin kapılarında :p
Çevreci-Melek
05-11-2010, 20:28
Çok teşekkür ediyorum ;)
Bence çok güzel bir yöntem. Tebrikler :D
gokcegokce
06-02-2013, 19:03
Ben de internetten bulduğum bir kaç dizaynı paylaşmak istiyorum...
gokcegokce
06-02-2013, 19:05
Devam edelim...
gokcegokce
06-02-2013, 19:07
Devam...
gokcegokce
06-02-2013, 19:13
Devam...
Yaratıcılıktan hiç nsip alamamış biri olarak hayrete düştüm. Paylaştığınız için teşekkürler sevgili gokcegokce.
gokcegokce
07-02-2013, 15:39
Bir şey değil sn. Egülnur. Önmüzdeki balkon sezonunda ben de kafes içinde ve duvara asılmış organizerların içinde bitki yetiştirmeyi deneyeceğim. Evde bir sürü böyle malzeme var boş boş duruyor, değerlendirmek gerek. Sevgiler...
Bu da benim az önce yaptığım dekoratif saksı çalışmam.. :)
Deniz ürünleri ve toprak..
482237
482238
482240
482241
resatsolakoglu
15-04-2014, 14:17
benim balkon projem domatesleri ektim sıra çilekte :)/Users/resatsolakoglu/Pictures/iPhoto Arşivi.photolibrary/Previews/2014/04/15/20140415-151432/2QLzQOAyQiuIHMYzwb+L8g/IMG_4633.jpg
resatsolakoglu
15-04-2014, 14:21
benim balkon projem domatesleri ektim sıra çilekte :)
Emre İlhan
15-04-2014, 15:41
Gönderdiğiniz fotoğraf linki bilgisayar klasörünün yolu, bunun için fotoğrafınız görünmüyor. Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz.
Lütfen "http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm#post167915" başlığını ziyaret ediniz:)
mertgg27
26-05-2014, 12:05
xl kabında tohum çimlendirmek gerçekten mükemmel bir fikir olmuş tebrik ederim bunu kesinlikle yapacağım en azından bir iki hafta idare eder diye düşünüyorum
Sonuç:
Merhaba, fikir çok güzel, ellerinize sağlık. bu çiçek hoya mı?
brs_murat
04-09-2014, 20:15
merhaba arkadaşlar bende marketten
(şarküteri kısmından) boş pilastik kablar aldım
üstleri kapaklı olduğundan sera etkisi yapıyor
ayrıca streç ile kapatmayada gerek kalmıyor
viyoller gibi şaşırtmak için taşıması zahmetlide değil
516147
çicekseven
12-09-2014, 09:04
iyi fikir bende uygulayacagım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.