PDA

View Full Version : Ylang ylang (Parfüm ağacı)

hly999
23-03-2009, 10:07
Parfüm ağacı tohumu çimlendirebilen arkadaş var mı?
Varsa deneyimlerini öğrenebilirmiyim...

dubief
23-03-2009, 10:52
1 gece ılık suda beklettikten sonra torfa dikerseniz çabucak çimlenecektir. Fakat tohumlar taze olması lazım... 3 aydan yaşlı tohumlar çimlenmiyolar...

cemo
23-03-2009, 12:09
Ben denedim olmadı:(
Baharı bekliyeyim derken, tohumlarım bayatladı demekki:( Tohumları alalı 6 ayı geçti çünkü.
Bilgi için teşekkürler sevgili dubief.

otugay
23-03-2009, 12:39
Ben bu sene ikinci kere deniyorum. İlk tohum aldığım yerin açıklamasında bir gün suda bekletip 6 mm. derinliğe ekerek 30 derecede ve hafif nemli tutulması söyleniyordu.

Bu sene aldığım tohumun açıklamasında ise tohumların 2.5 cm derine ekilmesi ve 22 derecede olması söyleniyor. Ancak çimlenmenin 9 aya kadar uzayabileceği söyleniyor.

Oğuzhan
23-03-2009, 12:55
Bende denedim malesef çimlenmedi. Tohumlar çok sertti zaten.

hly999
23-03-2009, 13:17
Bende 5 tohum var. Satıcının tarifi ile 2 tohumu oldukça sıcak sudan geçirdim. Ilık suda 1 gün bekledi. Sonra ektim. Tohumlara bakıyorum 3 hafta geçti hala çok sert ....
Diğer 3 tohumun zayi olmaması için değişik yöntem denemek istiyorum. Acaba tohumu çatlatıp biraz GA3 temi bekletsem. ve azıcıkta aspirin eklesem işe yarar mı? diye düşüncelerim var.

Benim istediğim tohumu çimlendirebilen arkadaş varsa lütfen yazsın...

gurur
27-08-2009, 17:48
Arkadaşlar bu konuya epeydir birşey yazılmamış ama içinizde bunu çimlendirmeyi başaran kimse var mı? Tohum getirtmiştim ama kaynar sudan geçirmekten falan söz ediliyor dikim talimatlarında gözüm yemedi yapmayı araştırmadan. Yardımcı olabilecek, deneyimi olan kimse var mı?
Teşekkürler.

otugay
05-09-2009, 22:20
İkinci deneme de hüsran.:(

berduray
05-09-2009, 22:43
Zımpara ile kabuğu inceltmeyi denediniz mi?

Fazla tohumu olan varsa talibim:)

otugay
06-09-2009, 13:18
Çimlenme ile ilgili sadece 4. mesajdaki bilgiler vardı, zımparalama yapmadım.

iremmeric
14-10-2009, 00:45
söylendiği gibi 2ila4 ayda çimlenmiyor. sekiz tohumdan sadece biri çimlendi.24saat ılık suda bekletip saksıya bahçe toprağına ektim ve tam yedi ayda çimlendi.dört gün önce çıktı ve çok hızlı büyüyor şuan 4-5 cm boyunda.satın aldığım torfa ektiğim beş tohum çürüdü.sanırım uygun toprak kullanmak ve çok sabırlı olmak gerekiyor.bundan sonrasını ben de merak ediyorum inşallah sizlerde başarırsınız

Hatice Tarhan
14-10-2009, 09:58
Elinde fazla tohum olan arkadaşlar paylaşabilirmi.tohumu bulamadım .Araba camını şişeye katıp içine tohumları koyduktan sonra çalkalayın ,tohumlar kolay çatlıyor.

Günüm
14-10-2009, 15:15
Elinde fazla tohum olan arkadaşlar paylaşabilirmi.tohumu bulamadım .Araba camını şişeye katıp içine tohumları koyduktan sonra çalkalayın ,tohumlar kolay çatlıyor.

Sevgili cennetbahçesi bu yöntemi biraz anlatır mısınız?
İlk aklıma gelen araba camını nereden bulacağım oldu.

Beymen
03-03-2010, 21:06
Bende 5 tohum aldım ve geçen ekimini yaptım..bilgilendirme kartında yazılanalrı siznle paylaşayım..sizn anlattıklarınızdan çoğu değişik.. Güneşli güneye bakan bir yere ekmeniz doğru olur her türlü toprakta gelişim gösterirmiş geçirgen toprak ta taha hızlı gelişirmiş...hiç bir uygulama yapılmadanda ekilebildiği gibi çimlendirmeyi hızlandırmaak için 2 litre suyu kaynatıp 5-10 dk soğumasını bekleyin bir çay süzgeci yardımı iel suyu tohumların üzerine yavaş yavaş dökündaha sonra tohumları 24 saat el yakmayan ılık temiz suda bekletin ÇEŞME SUYU KULLANMAYIN sudan çıkarttığınız tohumu hemen ekin her tohumu geniş toprakla doldurulmuş saksılara ekin toprağını nemli tutun ekimi 1 cm derine ekin yaklaşık 2-4 ayda çimlenir.. net üzerinden aldığım diğer tohumlarıda anlattığı gibi yapmıştım...şebboy aslan ağzı datura çuha ve hatmilerim çimlendi bile...

can-nil
02-05-2010, 22:59
Ylang ylang tohumunu 1 yıl önce almıştım ,ekemedim, bu yıl elime geçti, ocak ayında kum ve toprak karışımına ektim, üzerini streç filmle kapattım,arada açıp havalandırdım, odada beklettim.Bir ara ektigim bardagı elimden düsürdüm, toprak dagıldı, umudum kalmamıştı, 1 hafta önce topragı karıstırıp tohum duruyormu diye bakmak istedim, topragın altında yeni filizlendigini gordum ; fidancıgım yaşarsa 10 cm. boyunda oldu, her gun büyümesine bakıyorum.Taze fidanın bakımı konusunda bilgisi olan var mıdır ? Ben bulamıyorum.
Tohumun tazeligi de sanırım cok hassas degil ,benim tohumlar 1 yıl bekledi

artemisia10
20-01-2011, 15:11
Uzun zamandır kimse yazmamış konuya acaba çimlendirip büyütmeyi başaran oldu mu ben de tohum almayı düşünüyordum ama biraz zor galiba...

oxygene
19-03-2011, 09:22
Bende ylang ylang ağacı yetiştirmek istiyorum. Internet üzerinden tohumlarının siparişini verdim. Ancak çimlendirme konusunda sağlık bir bilgi malesef hiç bir yerde bulamadım. Daha önce yetiştirmiş arkadaşlar lütfen bizleri aydınlatın ki bizlerde bu muhteşem ağaca sahip olalım.

http://www.youtube.com/watch?v=itqfgwUAwto

artemisia10
19-03-2011, 14:04
Ben de tohum almıştım henüz yetiştirebilmiş değilim ama ben şöyle yaptım önce 24 saat suda beklettim sonra süzgece koyup üstünden kaynar su geçirdim sonra perlit ve torf karışımına ektim sürekli nemli tutmak gerekiyor ev içinde sıcak ortamda tutuyorum ama süreç biraz uzun tohuma göre de değişiyor benim anladığım ,ama 2 ay ve belki daha uzun sürebilir.

gulşen
24-09-2011, 23:55
uzun zamandır bu konuya yazan olmamış ektiğiniz tohumlar ne alemde acaba merak ettim bende iki gün önce 3 tohum ektim önce sıcak sudan geçirdim sonra suda beklettim ve kestane toprağı,kum ve perlit karışımına ektim.havalar serin inşallah çimlenir akşamları içeri alsam mı acaba?

artemisia10
25-09-2011, 10:46
Benimkiler olmadı süreç uzun olduğu için sabır istiyor ayrıca sulama ve ısı önemli. Ben dayanmayıp kontrol etmiştim hemen hepsi çürümüştü. Sıcaklıklar düşüyor içerde olursa şansınız artar.

aukesen
08-10-2011, 21:36
Arkadaşlar 5 tohum aldım 3 ünü zımpara ile biraz incelttim suda 1 gün beklettim güzel bahçe toprağına ektim öylece duruyor şansa tutarsa iyi 2 tohum daha var buzdolabında bahara doğru ikisini denerim bakalım 1-2 ay bekleyeceğim sürekli fıs fıs ile nemlendiriyorum havalar biraz daha soğursa iceriye alacağım zamanla göreceğiz

samiye
22-02-2012, 09:27
Merhabalar arkadaşlar, ben de 5 tohum alıp, torfla saksılara 2 ay evvel ekmiştim hala hiç bir gelişme yok, ara ara streç filmi açıp fısfısla suluyorum, çimlenirlerse resmini yayılamayı düşünüyorum; ha bu arada ekmiş olduğum limonlarım büyüyor, italyan domateslerim de bay bi büyüdüler, bonzai yapmak için ektiğim leptospermum da 4 yaprak oldu, harika çiçeklerine hayran kaldığım için büyütüyorum, herkese kolay gele :)

mrduran
23-02-2012, 08:55
Merhabalar arkadaşlar, ben de 5 tohum alıp, torfla saksılara 2 ay evvel ekmiştim hala hiç bir gelişme yok, ara ara streç filmi açıp fısfısla suluyorum, çimlenirlerse resmini yayılamayı düşünüyorum; ha bu arada ekmiş olduğum limonlarım büyüyor, italyan domateslerim de bay bi büyüdüler, bonzai yapmak için ektiğim leptospermum da 4 yaprak oldu, harika çiçeklerine hayran kaldığım için büyütüyorum, herkese kolay gele :)

Sitreç var ise sulamayın bence. Nem yeterli, ıslaklığa gerek yok. Düzensiz tohum ise, çimlenme aylara dek uzayabilir.

İki cinsinden de denedim, sonuç; sıfır:))).

Şansınız açık olsun.

Saygılarımla lütfen.

bari
23-09-2012, 14:39
Parfüm fidesi...

maysan80
23-09-2012, 18:51
tohum dikim zamanı nedir

ocak iyi mi ona göre internetten sipariş vereceğim

sibelim
23-09-2012, 20:53
sayın bari fideyi nereden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim?

bari
25-09-2012, 18:46
sayın bari fideyi nereden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim?

Tohumdan olmuyor, Avustralyadan aldım..

sibelim
25-09-2012, 19:09
o zaman sizin fidenizin yetişmesini bekleyeceğiz .... yüzsüzlük oluyor ama affınıza sığınarak söylüyorum :)

bari
25-09-2012, 19:52
Asıl sarmaşığı var, onu bulmak lazım. Onun kokusu daha iyiymiş.
Artabotrys hexapetalus

Kryon
18-10-2012, 18:32
Bir deneme yapmak üzere ylang ylang tohumu temin ettim ebaydan, bir gece su içinde bırakıp tohumların yarısını ektim, yorumlardan anladığım kadarı ile muazzam bir sabır gerekiyor filizlenmelerini görmek için, umarım başarılı olurum...

Kryon
24-10-2012, 17:34
18.10 da ektiğim tohumlardan biri çimlendi ama yorumlara göre çimlendirebilenlerin sayısı az veya çimlenenler çok geç çimleniyor, ya bunlar yanlış tohum veya ben çok şanslıyım... Biraz büyüsün fotoğrafını ekleyeceğim...

Edit: İkinci tohumda çimleniyor, yanlış hatırlamıyorsam 8 tane ekmiştim...

Hurci
24-10-2012, 23:05
2-4 ay arasında çimleniyormuş acele etmiycez anlaşılan :D

Kryon
26-10-2012, 14:31
Daha önce çimlendiren arkadaşların çimlenmiş halde fotoğrafı olsa işimiz daha kolay olurdu sanki... Açıkçası ben 1 hafta gibi bir sürede bu tohumun çimlenmesine ihtimal vermiyorum, bizimkiler itiraf etmesede ben yokken üzerine toprak eklemiş olabilirler ki muhtemelen ekledikleri toprakta biber tohumu vardı çünkü bunlar sivri biber yaprağına benziyor yahu...

bari
05-05-2013, 23:05
Çimlenme fotoğrafları böyle.

bari
08-05-2013, 22:28
Biraz daha net çimlenme fotoları.

bari
20-05-2013, 20:25
Bayağı iyi bir yüzde yakaladım.

Gül Batur
20-05-2013, 21:03
sayın kryon benimkilerde gecen sene sivri açı biber cıktılar acıyıda hiç sevmem .
hiç kimse toprak eklememiştir.

bari
09-06-2013, 21:06
Parfümler son durum.

bari
02-07-2013, 20:04
GElişimleri hızlı..

bari
18-08-2013, 11:47
Geçen sene bir tane fidanı büyütemiştim, şimdi onlarcası saksıdan taşıyor, ve büyüyor...

In God We Trust
13-02-2014, 22:30
Sayın bari fidanlarınız ne alemde?

Perihan Bayram
10-12-2014, 12:08
Geçen sene bir tane fidanı büyütemiştim, şimdi onlarcası saksıdan taşıyor, ve büyüyor...

Sayın Bari,başarmışsınız,gelişmeleri nasıl ?Ben tohum alacaktım ama bu kadar zahmetli çimlenmesi korkuttu,çimlenmiş fide almak daha garantili sanırım,ama onu da bulmak gerek.Yeni görsellerinizi bekleriz.

ERKEN48
23-08-2015, 18:32
Yeni çimlenen ve biraz büyümüş ağaç ve sarmaşık formunda ylan ylanglar.

Gardenias
12-03-2016, 23:13
Cananga Odorata (Ylang Ylang) Ağacı;
İsmi "çiçeklerin şahı" anlamına gelmektedir.Yılın 365 günü, evet yanlış okumadınız yılın her günü istisnasız çiçek açmakta ve bu çiçekler dünyanın en pahalı parfümlerin yapımında direkt olarak kullanılmaktadır.
Chanel No:5 parfümü; bir işkadınının, bir iş gezisi nedeniyle bu ağacı hayatında ilk kez Uzak Doğu'da görmesi ve çiçeklerinin kokusuna hayran olarak ,bu ağaca atfen ,en yoğun notası Ylang Ylang çiçekleri olan bir parfümü yapmayı istemesi neticesi geliştirilmiştir.
Çiçeklerinin kokusu akşam olunca daha da artar..Canaga Odorata'nın bahçesine dikili olduğu bir eve yaklaşılırken ,yüzlerce metre öteden ,parfüm kokusu yayılmaya başlar.Böyle bir mahallede dolayısıyla tabiidir ki emlak fiyatları fırlar..
Çiçekleri yeşilimtrak sarımsı olup göze çarpmaz, ama muhteşem kokuludur..Parfüm sanayiinde,sabun sanayiinde kullanılır.Ayrıca ayurvetik tıpta ve aromaterapide de kullanılmaktadır.
Subtropik iklimde yetişir.
Zone 9b-10a-10b ve 11.
Ancak çiçeklerinin olağanüstü parfümünden ötürü; diğer bölgelerde de evlerde, kapalı mekanlarda saksı içinde yetiştirilmektedir.
Ylang Ylang ağaçları dikili yerlerde civarda yaşayanlara ve bölge halkının ekonomisine çok olumlu katkıları bulunmaktadır..Büyük bir endüstri ve o ülke için de büyük bir ekonomik katkı sağlamaktadır.Dünya piyasasında talep çok yoğundur.Parfüm sanayiini elinde tutan Fransızlar dünya genelinde toplanan çiçeklerin çoğunu satın almaktadırlar..
Resmini incelemek isteyenler Wikipedia'dan bakabilirler...
Sadece tohumdan yetiştirilebilir..Tohum dikildikten 3 ay sonra çimlenir.Ağaç kuraklığa kısmen dayanıklıdır.Hızlı büyür.12m.ye kadar ulaşır..
Her dem yeşil bir ağaçtır.
Bir de efsanesi var.. Çocukları olmayan ,hükümdarla eşine ,Allah bir evliyanın duasına icabet ederek bir kız çocuk ihsan eder.Ancak büyüyünce kıza hiçbir erkeğin eli değmemelidir..Kız büyüyüp çok güzel bir genç kız olunca bir delikanlı kıza aşık olur.Kızın hasretine dayanamayan delikanlı ailesinin olmadığı bir anı kollayarak kızı görmeye gittiğinde ona dokunur ve güzel genç kız o anda muhteşem güzel kokan çiçekler açan bir ağaca dönüşür..

Antalya'da belki yetişebilir diye düşündüm.Tohumunu getirttim.Ektim. Ama henüz bir sonuç yok..
Sizlerden de deneyip sonuç alan olursa,lütfen yetişme şekillerini birbirimize bildirelim,yardımlaşalım ve bu güzel ağacı ülkemize kazandıralım..

Gardenias
13-03-2016, 18:04
600074600075600076600077

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Lilazen
13-03-2016, 18:21
Sera gibi bir kış bahçesi ortamında yetişir mi acaba? Sizinkinin sonucunu takip ediyor olacağım.

Milla
14-03-2016, 07:09
Ben iki defa alıp denedim ama sonuç ikisinde de hüsran oldu.

ERKEN48
14-03-2016, 07:54
İki adet ağaç formunda olanın fidan ve fidesi var. Bir tanesi 5-6 cm. diğeri 30 cm. kadar. 7-8 adet sarmaşık formunda olanın fidanları var 10-20 cm arası.

Milla
14-03-2016, 08:39
Ne mutlu size :)

Gardenias
21-03-2016, 17:05
Sayin Erkan48 nasıl yetistirdiniz bizimle paylaşabilir misiniz?Fidanları satıyor musunuz?

ERKEN48
21-03-2016, 21:22
Sayin Erkan48 nasıl yetistirdiniz bizimle paylaşabilir misiniz?Fidanları satıyor musunuz?

İşin gerçeği Tohumları çimlendirmek zor. Ben birkaç denemede hüsrana uğradım. Çok taze tohum gerekiyor gibi **** sabır. Neticede tohumları çimlendiremeyince çimlendirme için kullandığım cocopeatı atmadım ve başka çiçeklerimde kullandım. o çiçeklerin içinden de 2 tane ylang ylang çıktı. Sarmaşık formunda olan kolay çimlendi. Onu da cocopeat içerisinde çimlendirdim. 2 defa yurtdışından fidan getirttim. ikisi de gümrüğe takıldı. İnşallah bunları yaşatabilirim.

ParlakYıldızlar
01-04-2016, 21:17
Benimde siparis verdiğim ylang ylang ve selluka tohumları yolda umarım cimlendirmede sorun yaşayıp,başarısız olanlara dahil olmam☺

ParlakYıldızlar
01-04-2016, 21:21
Sormadan gecemiycegim 2013 yılı Syn Bari'nin yetiştirdiği ylang ylang fideleri sağlıklı gelişip ciceklendimi?

ParlakYıldızlar
06-04-2016, 20:27
Ylang ylang tohumu bugün ekim yaptım,selluka yi da pazartesi ekmistim,bakalım sonuç ne olacak?

feyziuslu
06-04-2016, 20:45
Benim 7 ay önce ektiğim iki paket(10 adet) ylang ylang tohumları tümüyle çürüdü maalesef.Artık vazgeçtim.

ParlakYıldızlar
12-05-2016, 22:17
Ektigim selluka tohumları ndan sadece bir tanesi cimlendi henüz 5-6cm boyunda Ylang ylang ise hiçbir degisiklik yok.

Zeytinci
09-08-2016, 10:32
Osmantus diye satın aldığım fidenin boyu 2 metreyi geçti. Osmantus kesin değil. Yaprak ve dal yapısı onun Ylan Ylang olduğunu işaret ediyor. İki yıldır henüz çiçek açmadı.
Bekliyorum bakalım.:dilli:

Zeytinci
09-08-2016, 10:40
Yaprak ve dal fotosu budur:

asilonline
13-08-2016, 17:08
deneyelim bakalım ne olcak

Sûz-i Dilârâ
16-10-2016, 11:12
Konu başlığını böyle açtım ama yıllardır ylang ylang çimlendirmeye çalışan biri olarak hâlâ başaramadığımı da söyleyeyim.

En azından bu konuda başarılı olan ya da bilgi sahibi olan arkadaşlar burada paylaşımda bulunursa ylang ylang severler için de ufuk açıcı olur.

Son olarak yeniden bir paket tohum aldım ve ekimi de bugün yaptım.

Balkon sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/1482614-post464.htm) yeni çalışmamı fotoğraflarla paylaştım.

Süreç epey uzun, herhalde uzun zaman tekrar yazmayacağım. Nasip olursa baharda çimlenme bekliyorum:D ya da yeni bir hüsran.

ERKEN48
21-10-2016, 09:48
Ağaç formunda olanlar zor çimleniyor gibi. Bende 15 tohum ektim bakalım sonuç ne olacak. Ayrıca elimde 1.5 yaşlarında bir fidanım var. Sarmaşık formunda olanların tohumlarını coopeat içerisinde çok kolay çimlendirdim.Bunların tohumları daha büyük ve çimlenme süreleri çok daha kısa. 10 civarında da bundan fidanım var.

oğuz13
14-02-2017, 09:16
Fidan satan birileri varmi acaba
Çünkü tohumdan üretmek biraz zor galiba

oğuz13
14-02-2017, 10:22
Ağaç formunda olanlar zor çimleniyor gibi. Bende 15 tohum ektim bakalım sonuç ne olacak. Ayrıca elimde 1.5 yaşlarında bir fidanım var. Sarmaşık formunda olanların tohumlarını coopeat içerisinde çok kolay çimlendirdim.Bunların tohumları daha büyük ve çimlenme süreleri çok daha kısa. 10 civarında da bundan fidanım var.

Fidan satışı yaparmisiniz

oğuz13
14-02-2017, 10:26
Yaprak ve dal fotosu budur: siz çoğaltabildiniz mi. Hava daldirma yontemiyle falan cogaliyormu fazla fidaniniz var mı acaba

Zeytinci
24-03-2017, 21:31
siz çoğaltabildiniz mi. Hava daldirma yontemiyle falan cogaliyormu fazla fidaniniz var mı acaba

Henüz çiçeğini görmedim. Boyu 2,5 metreyi buldu. Yapraklarını döküyor. Yaprakları ve dal yapısı ylang ylang olduğunu gösteriyor. Osmantus fidesi olarak satın aldığım için çiçeğini görmeden ylang ylang diyemiyorum.

Zeytinci
13-05-2017, 13:42
Vazo şeklinde, küçük çiçeği var. Arılar bu çiçekleri ziyaret ediyor, ben koku alamadım. Bu ylang ylang olabilir mi?

Ne olduğunu hala bulamadığım bu ağacın Ylang Ylang olmadığını anlayıp kesip attım. Çan şeklinde minik çiçeği olan bu ağaçla işim bitti. Ne olduğunu hala merak etmiyor değilim ama bilen de yok galiba. 4 haziran 2017.

Sûz-i Dilârâ
02-10-2017, 17:05
Zengardentr.com adresine bir öneri olarak "tohumları kendilerinin çimlendirip fide olarak satışa sunmalarını rica ettim. "Yetkililere iletilecektir" diye bir cevap geldi. Yetkililer bu işe ne der bilmiyorum ama olsa ne güzel olur değil mi:D

Üyeler olarak bu işin altından acemi çabalarla kalkacak gibi değiliz. :o

Hatta düşündüm ki üyeler olarak zengarden'ı bu konuda biraz sıkıştırsak:D

Tohum sipariş etmekten ve çürütmekten bıkmış forum kişisi

oğuz13
02-05-2018, 00:23
Bende arayıp iletmistim geçen yıl ama sonuç alamadım. Yapmıyorlar çünkü onlarda yapamiyacak tohumdan para kazanalim insanlar denemek için alsa yeter onlara .

asyaa
02-12-2018, 20:59
Arkadaslar bende ylang ylang sarmasik turu var ama buyumuyor nedenini anlamis degilim. Yaz kis disarda balkonda. Iceri Alinca yaprak dokuyor. Bilgisi olan varmi bu konuda

Kerem Örenç
08-12-2018, 21:33
Ylang ylang ağacının ölümüne dayanabileceği en düşük ve en yüksek kaç derecedir?

Mevlüde Almalı
20-02-2019, 15:40
Adanada çoğu kişi tanır, eski emekli Ersin Öztopal isminde biri vardı, onun bahçesinde bu ylang ylang ağacı ndan ve farklı türlerden bulunuyor, 1993 yılında tohumunu gazimağusadan getirip dikmiş. Yalnız önemli bir unsur var ki, Türkiye de bir tek bu ağacı kendisi yetiştirebilmiş, ağaç 4 metre yükseliğe ulaşmış. Ne kadar denedilerse tutturamadılar, boşuna uğraşmayın diyordu, evde saksıda süs için olabilir, 10 derece altı hava durumunda bitki ölüyormuş.

Sûz-i Dilârâ
20-02-2019, 17:14
Adanada çoğu kişi tanır, eski emekli Ersin Öztopal isminde biri vardı, onun bahçesinde bu ylang ylang ağacı ndan ve farklı türlerden bulunuyor, 1993 yılında tohumunu gazimağusadan getirip dikmiş. Yalnız önemli bir unsur var ki, Türkiye de bir tek bu ağacı kendisi yetiştirebilmiş, ağaç 4 metre yükseliğe ulaşmış. Ne kadar denedilerse tutturamadılar, boşuna uğraşmayın diyordu, evde saksıda süs için olabilir, 10 derece altı hava durumunda bitki ölüyormuş.

Kendisi yapabilmişse "başkasının yapamayacağını" düşündürten nedir merak ettim?

Sırrını mı vermek istemiyor yoksa deneyip de tutturamayanlar mı çok acemi?

Ağacı dışarıdaysa Adanada 10 derece altında ölmesi gerekiyor yok serası varsa 4 mt yükseklikteki bir ağacı koruyabilecek kadar ona bir şey diyemem.
Bundan da aynı imkan ve bilgiye sahip olan insanların da başarabileceğini anlarım ki yukarıdaki cümlesi yine boşa çıkar.

Niye cesaret verip teşvik etmek yerine korkutup imkânsızlaştırırız hiç anlamıyorum. Neden başaramayalım????

siflera12
20-02-2019, 17:20
Adanada çoğu kişi tanır, eski emekli Ersin Öztopal isminde biri vardı, onun bahçesinde bu ylang ylang ağacı ndan ve farklı türlerden bulunuyor, 1993 yılında tohumunu gazimağusadan getirip dikmiş. Yalnız önemli bir unsur var ki, Türkiye de bir tek bu ağacı kendisi yetiştirebilmiş, ağaç 4 metre yükseliğe ulaşmış. Ne kadar denedilerse tutturamadılar, boşuna uğraşmayın diyordu, evde saksıda süs için olabilir, 10 derece altı hava durumunda bitki ölüyormuş.10 derece altında ölüyor diyorsunuz ama yabancı sitelerde Zone değeri 10 olarak gösterilmiş buda -1 dereceye kadar düşen bölgelerde yetişebileceği anlamına gelir [emoji848]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

AkisSoftware
20-02-2019, 18:57
Bu bitkinin tohumlarini aliexpressten aldim. Cok ucuz ufak yesil ve mavi arasi bir renkte tohumlar. Tazemi degilmi bilmiyorum. Insallah çimlenir

Sûz-i Dilârâ
20-02-2019, 19:39
Ylang ylang tohumları kahverengi oluyor, foto ekleme imkânınız varsa tohumları görmek iyi olurdu.

Çimlendirme için ne gibi işlem yaptınız?

AkisSoftware
20-02-2019, 21:23
Cimlendirme konusunda farkli soylenenler oldugu icin direkt torfa diktim. Surekli nemli tutuyorum. Zaman gösterecek.

Tohum yanlis olabilir bilemiyorum yarin aldigim linki atayim

Çetnevir
22-02-2019, 22:51
Turnera diffusa & Turnera aphrodisiaca isminde iki gurup aromatik bitkiler daha var ki, önemi henüz keşfedilmemiş ya da yaygın değil. Çok kıymetli bir bitkidir, kaliforniya, güney ve orta florida ikliminde yetiştirilmektedir. Şerbetleri, Likör yapımı ve daha bir çok alanda yahut cinsel sağlık açısından çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Ülkemizde varmı bilemiyorum...

AkisSoftware
25-02-2019, 14:47
Cimlendirme konusunda farkli soylenenler oldugu icin direkt torfa diktim. Surekli nemli tutuyorum. Zaman gösterecek.

Tohum yanlis olabilir bilemiyorum yarin aldigim linki atayim

Aldığım tohum linki burada. Bilmiyorum ne kadar doğrudur;

https://www.aliexpress.com/item/100-Pcs-Lot-Best-Selling-Cananga-odorata-Ylang-Ylang-Tree-container-or-indoor-plant-flower/1000006826872.html?spm=2114.13010708.0.0.3a994c4dn vjMfj

Tohum resmini ekledim

Sûz-i Dilârâ
25-02-2019, 15:40
Aldığınız bağlantıyı değil de elinizdeki tohumları görmeyi kastetmistim, istediginiz bitkinin fotoğrafını koyup yanlış tohum gönderebilirler

AkisSoftware
25-02-2019, 15:45
Unutmazsam yarın fotoğraflarını çekip buraya ekleyeyeyim. Ufak ufak yeşil renkli tohumlar. Tabii ki dediğiniz çok doğru. Ben pek güvenmiyorum ama fiyat olarak uygun olması ve nakliye ücreti istememesi sebebiyle tercih ediliyor.

Bu tohumu başka bir siteden alırsanız şuanki kur ile 75TL fiyata mal oluyor. 10 adet tohum.

Ağaç Tesbihler
25-02-2019, 15:57

Örneğin ,ocak ile şubat aylarında az su verilmelidir , serin havalarda bol su bitkiyi yorabiliyor , kaliteli gübreler , bu konuda çok ideal , toprak içinde karışımlı torf ilavesi yapılmalı, imkan varsa kışın kökler için akvaryum ısıtıcıları etkili olabilir.

ERKEN48
26-02-2019, 07:16
Üzgünüm ama elinizdeki büyük ihtimal ylang ylang tohumu değil. Aliexpresin çakma tohumlarından. sarmaşık formunda olandan 4 adet bitkim var 3 yaşlarında. saksıda dışarı dikmeye cesaret edemedim. saksı ufak olduğundan daha çiçek görmedim. birde kaç yaşında çiçek verir bilmiyorum. bu sene saksılar büyültülecek.

AkisSoftware
26-02-2019, 07:51
Üzgünüm ama elinizdeki büyük ihtimal ylang ylang tohumu değil. Aliexpresin çakma tohumlarından. sarmaşık formunda olandan 4 adet bitkim var 3 yaşlarında. saksıda dışarı dikmeye cesaret edemedim. saksı ufak olduğundan daha çiçek görmedim. birde kaç yaşında çiçek verir bilmiyorum. bu sene saksılar büyültülecek.

Bilemiyorum. Daha önce hiç bu bitkiden yetiştirmedim. Sadece burada görünce başka tohumlarla beraber o tohumuda talep ettim. Çimlenmediği içinde hiç bir şey diyemiyorum.

AkisSoftware
30-03-2019, 07:07
En sonunda; YLANG - YLANG( Cananga Odorata ) ve parfüm ağacı (SARCOCOCCA CONFUSA) bitkisi tohumlarından sipariş verdim. Macaristan'dan geliyor tohumlar. İnşallah çimlendirebilir ve büyütebilirim. Eğer çoğaltabilirsem buradaki bazı kişilerle paylaşmayı düşünüyorum.

AkisSoftware
30-03-2019, 07:30
Konu başlığını böyle açtım ama yıllardır ylang ylang çimlendirmeye çalışan biri olarak hâlâ başaramadığımı da söyleyeyim.

En azından bu konuda başarılı olan ya da bilgi sahibi olan arkadaşlar burada paylaşımda bulunursa ylang ylang severler için de ufuk açıcı olur.

Son olarak yeniden bir paket tohum aldım ve ekimi de bugün yaptım.

Balkon sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/1482614-post464.htm) yeni çalışmamı fotoğraflarla paylaştım.

Süreç epey uzun, herhalde uzun zaman tekrar yazmayacağım. Nasip olursa baharda çimlenme bekliyorum:D ya da yeni bir hüsran.

Sayın Sûz-i Dilârâ; başarılı olursam ilk size gönderim yapacağım :) Konuda epey müdacedele ettiğinizi gördüm. Belki acemi şansı olur başarılı olurum. Hayırlısı bakalım.

Selma_321
30-03-2019, 08:57
Sayın AkisSoftware, sarcococca fidesi bazı sitelerde var, almak isterseniz.

aloe
30-03-2019, 09:29
En sonunda; YLANG - YLANG( Cananga Odorata ) ve parfüm ağacı (SARCOCOCCA CONFUSA) bitkisi tohumlarından sipariş verdim. Macaristan'dan geliyor tohumlar. İnşallah çimlendirebilir ve büyütebilirim. Eğer çoğaltabilirsem buradaki bazı kişilerle paylaşmayı düşünüyorum.
Hangi siteden aldığınızı bilmediğim için inşallah doğru tohum gelir ve başarılı olursunuz diyorum. Ölmezde sağ kalırsam ve sizde başarılı olursanız Sûz-i Dilârâ'dan sonra bende talep için sıraya girerim belli mi olur :)

AkisSoftware
30-03-2019, 09:29
Sayın AkisSoftware, sarcococca fidesi bazı sitelerde var, almak isterseniz.

Evet görmüştüm. Ben asıl ylang ylang bitkisini yetiştirmek için tohumunu aldım. Yayında o bitkiyide görünce onuda ekledim. Deneyelim bakalım.

Ev için aslında 1 adet yetiştirmek gerek

Sûz-i Dilârâ
30-03-2019, 13:04
Sayın Sûz-i Dilârâ; başarılı olursam ilk size gönderim yapacağım :) Konuda epey müdacedele ettiğinizi gördüm. Belki acemi şansı olur başarılı olurum. Hayırlısı bakalım.

Hadi bakalım inşallah:D

AkisSoftware
07-04-2019, 21:34
Sonunda ebay uzerinden aldigim tohumlar geldi ve cimlendirme islemlerine basladim. Cimlenme gelismelerinj yazacagim.

Resimler;
YLANG - YLANG( Cananga Odorata )

Ve
SARCOCOCCA CONFUSA

aloe
07-04-2019, 22:00
Hadi kolay gelsin. İnşallah başarılı olursunuz.

AkisSoftware
08-04-2019, 07:39
Resimleri ekledim. Aliexpressten gelenle ebaydan gelen alakasız. İnşallah bu tohumlar dogru tohumlardır. Bilen arkadaşlar el atarsa sevinirim. Bakalım çimleneceklermi.

ERKEN48
08-04-2019, 08:25
ylang ylang tohumu doğru onda bir tereddüt yok ama diğerini bilmiyorum.

AkisSoftware
08-04-2019, 08:38
ylang ylang tohumu doğru onda bir tereddüt yok ama diğerini bilmiyorum.

İnşallah diğeride doğrudur. Bu satıcılar güvenilir satıcı. Aliexpressten gelen tohumların bazıları hiç alakasız.

Yuecel
08-04-2019, 10:37
Tohumlarin kabuklari sert ise zimparalamkta fayda var.
Ama çok az.
Ve sonra 24-48saat suda bekletilse yeter.

2-5cm dogru olamaz.
2-5mm olmasin o?

Figen Öztpl .
28-04-2019, 16:51
EVET CANlM ADANA'DA ÇOĞU YERDE YETiŞiYORMUŞ BU DOĞRU.
BU ARADA EVLiLiK TEKLiFi ALMlŞSlN TEBRiK EDERiM, CANlM FOTOĞRAFÇlLlĞA HALÂ DEVAM EDiYOR MUSUN?

AkisSoftware
08-05-2019, 21:13
https://www.botanikmarket.org/Ylang-Ylang-Parfum-Agaci-Fidani-20-30-cm,PR-342.html

Sonunda bitkiyi satan bir yer buldum.

sıkma kehribar
10-05-2019, 00:44
https://www.botanikmarket.org/Ylang-Ylang-Parfum-Agaci-Fidani-20-30-cm,PR-342.html

Sonunda bitkiyi satan bir yer buldum.
Ankarada yetişirmiymiş? Profilinizde bulunduğunuz kent ankara olarak görünüyor ama. İç mekanda tropik bitkiler mutlu olmuyorlar, güneş gören cephe şart, lakin bir süre sonunda büyüyünce dışarı almak kaçınılmaz sanırım... Fiyatıda el yakıyor, umudunuzu kırmak istemem, umarım iyi sonuç alırsınız :cool:

AkisSoftware
10-05-2019, 02:52
Ankarada yetişirmiymiş? Profilinizde bulunduğunuz kent ankara olarak görünüyor ama. İç mekanda tropik bitkiler mutlu olmuyorlar, güneş gören cephe şart, lakin bir süre sonunda büyüyünce dışarı almak kaçınılmaz sanırım... Fiyatıda el yakıyor, umudunuzu kırmak istemem, umarım iyi sonuç alırsınız :cool:

Merhaba. Ben Ankara'da yasiyorum ama henuz bitkim yok. Ben fide degil tohum aldim ve cimlendirebilirsem sicak iklimdeki bir arkadasa hediye edecegim.

Burada olur mu olmaz mi bilmiyorum.

ERKEN48
10-05-2019, 10:14
Botanik markette satılan sarmaşık formunda olan almak isterseniz bu hususa dikkat edin.

Sûz-i Dilârâ
03-10-2019, 12:08
Merhaba. Ben Ankara'da yasiyorum ama henuz bitkim yok. Ben fide degil tohum aldim ve cimlendirebilirsem sicak iklimdeki bir arkadasa hediye edecegim.

Burada olur mu olmaz mi bilmiyorum.

Ylang ylang tohumlarinizdan ne haberler var, çimlendirebildiniz mi?