PDA

View Full Version : Horoz ibiği (Red Cockscomb) Celosia

Chotanaq
21-03-2009, 09:50
Arkadaşlar, Türkçe ismini bilmediğim bu çiçeği tohum olarak ektim. 3 hafta oldu ancak filizlendi. Fakat sebebi şu; toprağı alabildiğine sıkıştırmışım. İlk deneyimim olduğu için. Çok hoş bir çiçek en çok bu çiçeğimin açmasını istiyorum.

Büyük haline bir bakın.. :)

68081

68082

Tohumları 1 gün suda bekletin, daha sonra bir saksının dibine çakıl taşları koyarak, hava silkülasyonu sağlayacak şekilde, torf'u çok sıkıştırmadan doldurun.
Sonra tohumu tek başına, 1 tane olarak toprağın üstüne koyun, hafifçe parmağınızla bastırıp, gömülmesini sağlayın.
2-3 günde bir yarım küçük çay bardağı su koyun veya fısfısla hergün nemlendirin, YARI GÖLGELİ yerlerden hoşlanır.
2 haftada çimlenecektir. Yeterince büyüdükten sonra yani 1 parmak boyuna ulaşınca, dışarı havasına alıştırarak bahçenize ekebilirsiniz.
Organik saksıları öneririm çünkü saksıdan çıkarmaya gerek kalmadan toprağa ekebilirsiniz. Alıştırmak şöyle olabilir; Sabah kalkınca dışarıya koyun akşam karanlık olunca alın, bunu 1 hafta yapın.

Bu arada, benim diğer tohumlarım hızlı büyüyor. Lupinlerim sabah ile akşam arası boy atıyor hemen, Grimpante sensation denilen çiçeğim de sarmaşık türü olduğu için (3 metre) hızlı büyüyor.

Guzmanyalarım da sağlıklı maaşallah.

Bu bilgiler tamamen kendi tahminim ve tecrübemdir, yanlış varsa düzeltin.

(http://img19.imageshack.us/img19/9605/1004055w.jpg)

adaada
21-03-2009, 11:20
Arkadaş öncelikle hoş geldin. İsmini bilmediğin bu güzel çiçeği biz nasıl ve nereden temin edebiliriz acaba. Selamlar.

adaada
21-03-2009, 17:17
Sanırım o çiçeğin ismi Horoz ibiği yani Celosia olacak.

fikreteren
21-03-2009, 18:04
Evet o çiçeğin adı HOROZİBİĞİ

Chotanaq
22-03-2009, 00:46
Arkadaş öncelikle hoş geldin. İsmini bilmediğin bu güzel çiçeği biz nasıl ve nereden temin edebiliriz acaba. Selamlar.

Hoşbulduk, sağolun.

Ben bazen koçtaş'tan bazende internetten alışveriş yapıyorum.

Bu türü sadece GG'de bulabildim, daha doğrusu rastladım.

9.90 TL 100 adet tohum ve kargo bedava.

Horoz İbiği (http://urun.gittigidiyor.com/RED-COCKSCOMB-tohumu-100-ADET-kargo-bedava_W0QQidZZ16596553)

Orkun Kırcı
22-03-2009, 11:26

Sevgili adaada Aydın'da heryerde var bu çiçekten. İzmir de de olması gerekir diye düşünüyorum. Evlerin avlularına dikkat et bence. Bir de köyler de bunun türleri oldukça fazla olluyor. Bende bir tane vardı akıllara zarar bir çiçekti(bildiğin horoz ibiğinin aynısı ve kocamandı sanki kesip oraya yapıştırılmıç gibi duruyordu) ama nasıl olduysa memlekette bizimkiler bakamamışlar :(

adaada
22-03-2009, 21:00
Evet haklısın sayın orkunkırcı heryerde var ancak okadar gösterişlisini pek görmemiştim. Tabii ortam şartlarının etkisiyle renk,şekil ve büyüklük farklı olabiliyor. Genetiğiyle oynanmış olabilir **** hibrit olabilir. Çünkü resim hakikaten çok görkemliydi.selamlar.

Chotanaq
22-03-2009, 21:53
Sn. Orkunkırcı, bu çiçekten birçok yerde olduğunu söylüyorsunuz, benim için olağanüstü bir çiçek, yaprakları labirent gibi ve kadife. Söylediklerinizle biraz umutlandım, inşallah benimde tohumlarım çıkarda heryerde olduğu gibi bende de olur.

Problemim var, ben tohumları diktim ve horoz ibiği diye de yazdım eminim. Fakat çıkan filizler diğer çiçeklerden biriyle aynı neredeyse, acaba benzerlik olabilir mi diye düşündüm ve bu yüzden, filiz halinin resmini bulmak mümkün müdür?

Orkun Kırcı
22-03-2009, 23:40
Benzerlik olur mu olmaz mı bilemem ama yazdıysanız doğrudur. Biraz daha büyüsünler bakalım. Minik halleri hakkında hiç bilgim ve tecrübem yok çünkü..

Chotanaq
16-04-2009, 20:22
Horoz ibiği tohumlarından büyüyen olmadı hiç en çok bu boya geliyorlar sonra soluyorlar böyle 2 saksı filizim soldu.

Acaba sık diktiğim için mi ölüyorlar anlamadım ki...

Son halleri bu elimde kalanlardan.

Orkun Kırcı
16-04-2009, 20:28
Toprağın yüzeyindeki kalıplaşmış olanlar nedir öyle?

Chotanaq
16-04-2009, 20:54
Toprağın yüzeyindeki kalıplaşmış olanlar nedir öyle?

:D

ufak tefek gubre serptim öncekilere uygulamamıştım bu ilk oluyor. 2 gün oldu serpeli.

Orkun Kırcı
16-04-2009, 21:01
Pek eskimiş gübreye benzemiyorlar. Yakmasınlar minikleri :(

Chotanaq
16-04-2009, 21:06
Pek eskimiş gübreye benzemiyorlar. Yakmasınlar minikleri :(

Şöyle tarif edeyim hiç kokmuyor, içinde dışkıya benzer birşey göremedim bazı ufak tefek samanlardan başka. Bir seradan aldım, gittiğimde kum yığını gibi yerdeydi ve kürekle koydular. Ne gübresi bilmiyorum.

Eskimiş olup olmadığını anlayabilir miyim?

member şip
16-04-2009, 21:40
******* pek yanmış gübreye benzemiyor.Bu da benim geçen seneki horoz ibigim.

Chotanaq
16-04-2009, 22:25
******* pek yanmış gübreye benzemiyor.Bu da benim geçen seneki horoz ibigim.

Resme bakılırsa bunlar kocaman oluyor ya.

Anladığım kadarıyla yanmamış gübre çiçeği yakıyor.

Eski gübre olup olmadığını anlamak için gübre bölümüne bakayım.

Chotanaq
08-05-2009, 22:50
Horoz ibiği ilk denemeleri başarısız oldu.

Ben genelde evde yetiştirmeyi ve bir saksıya 3-5 adet koymayı tercih ettiğim için başarısız oldum.

Kesinlikle her tecrübem aynı. 2 adet bile olmayacak bir saksıda çok farkediyor büyümesi. Tüm çiçekler için böyle. İki filiz arası 20 cm diyorsa 20 cm olacak. 30 diyorsa 30.

Bu çok önemli.

Chotanaq
13-05-2009, 21:56
Horoz ibiklerinin son hali budur. Güneşe direk mi koymalıyım suyu bol mu vermeliyim artık şaşırdım. Çünkü yaprakları morardı neden bilmiyorum.

Gezegen
20-05-2009, 21:08
Bende 1 hafta önce GG den almıştım ama aldıgım kişi detaylı bilgi vermedıgı için arastırıyordum bakımı ve filizlenmesi hakkında bilgi almak için vermiş oldugun linkten anladımki 2 mizde aynı kişiden almışız :). Ben 2 gün once direk bahceye ektım uzerini torf a kapattım sulamama gerekte kalmadı ektıgımden beri yagmur saolsun kuru bırakmıyor bir kısmını ayrmıştı
tohumların onlarıda tektek pet bardaga ekicem ***. cimlenirler

Chotanaq
20-05-2009, 21:46
Valla tam güneşi seviyor. Bol su istiyor. Ben evde büyütüyorum, geniş bir saksıda duruyor.

Fakat bizim horoz ibiği benim istediğimden değil, benim istediğim şu linkteki idi.

http://www.resimdizin.com/resim.rsm?rid=NWhNJNWWZNUS&boyut=buyuk

Çimlenir merak etmeyin. Benim 25 adet filizim vardı hepsini kopardım 5 tane bıraktım.

İyi günler.

M_GULAN
21-05-2009, 22:14
iyi akşamlar arkadaşlar ......
bene geçensene horoz ibigi büyüttüm fakat birden ölü verdiler anlıyamadım ne oldugunu..
dün tirede seracı bir müşterimden bir koyu bordo birtanede sarısını aldım umarım aynı akibeti yaşamam çok güzeller ...

Chotanaq
21-05-2009, 23:01
iyi akşamlar arkadaşlar ......
bene geçensene horoz ibigi büyüttüm fakat birden ölü verdiler anlıyamadım ne oldugunu..
dün tirede seracı bir müşterimden bir koyu bordo birtanede sarısını aldım umarım aynı akibeti yaşamam çok güzeller ...

Ya benimkiler sürekli kızarık yaprakları, ilk yaprakları yeşil ve sağlıklı çıkıyor sonra güneşten kıpkırmızı oluyorlar. Güneşi de seviyorlar anlayamadım durumu.

3 yaprağı da yanmış. Bu nasıl güneşi sevmek?

Sizin aldığın horoz ibiği bu linkteki gibi mi?

yoksa herkesin bildiği tarzda mı yani kadife tüylü.

M_GULAN
21-05-2009, 23:14
Ya benimkiler sürekli kızarık yaprakları, ilk yaprakları yeşil ve sağlıklı çıkıyor sonra güneşten kıpkırmızı oluyorlar. Güneşi de seviyorlar anlayamadım durumu.

3 yaprağı da yanmış. Bu nasıl güneşi sevmek?

Sizin aldığın horoz ibiği bu linkteki gibi mi?

yoksa herkesin bildiği tarzda mı yani kadife tüylü.

benim kiler kadife olanında bu çeşidi degil ...yarı gölge yerde tutuyorum onları geçensene yaklaşık bir metreye yakın büyüdüler.

Chotanaq
02-06-2009, 20:27
Horoz ibiğimin son hali. Saksıda daha hızlı büyüyor. :)

ayferaksit
20-06-2009, 18:03
tomurcuklanmaya başladı

selis
05-10-2009, 09:52
Sanırım horoz ibiğiyle aynı aileden.. İsmini bulamadım..Bundan diken oldu mu?

selis
05-10-2009, 09:54
Rengi çok güzel..

esrem
05-10-2009, 10:42

Merhaba.Geçen sene balkonumuzda yetiştirmiştik.Hanım sallandı olarak biliyoruz bu çiçeğin ismini.Tohumlarını toplayıp bu sene de diktim fakat çıkmadı maalesef.Görünümü çok güzeldir:)

esrem
05-10-2009, 11:14
106267

Balkonumuzdaki horoz ibiği.

selis
07-10-2009, 17:08
Esrem ''hanım sallandı'' diye aradım ama öyle bir şey yok.. ;)

Orkun Kırcı
07-10-2009, 18:54
Haftasonu İzmir Kısıkköy mobilyacılar sitesindeydim. Horoz ibikleri öyle büyüktü ki ağzım açık kaldı doğrusu. Artık nasıl bakıyorlarsa....

uzman16
30-05-2010, 08:44

Sevgili selis, senin bana yolladığın tohumlarda sanırım bundan da vardı. Ben tohumdan yetiştirdim. Şu an boyları 20-25 cm. oldu. Saksıdalar. Bahçeye aktarınca fotoğraflarım.

süreyya
31-05-2010, 08:45
Son yıllarda unutulmaya başlanmış bitki horozibiği. (Sanırım bunda ithal çiçek modasının etkisi oldu.)
Anımsıyorum da çocukluğumda ( 60-70'ler) horoz ibiği evlerimizin bahçelerinde olurdu. Annemin her yıl yeniden diktiğini de anımsamıyorum, yani tek yıllık değil çok yıllık olması lazım. Çiçeğinden binlerce tohum alınan, bakımı ve üretimi zahmetsiz, uyumlu bir çiçektir. Yaprakları ve çiçeğinin formu, canlı kırmızı tonları, kadifemsi görünüşü ile mükemmel bir çiçek horozibiği.
Toprak ayırmaz, gölge, güneş demez. Bulunduğu ortama ayak uydurabilen bu uslu çocuğu tekrar güncellememiz gerektiğine inanıyorum.

Düzeltme: Bitki veritabanımıza baktım, horozibiği tek yıllıkmış:o

ayazkentli
06-08-2010, 11:04
Mavi vapur dumanlarımın arasında'da bir tane horoz ibiği çıkmıştı (her yıl olduğu gibi, bir çok yerde çıktı ama, 5-6 tanesini bırakıyorum hep. Çünki, bir sonra'ki yıl bahçeyi istila ediyorlar).

Gözlemlediğim kadarı ile, bol su'da çok iyi gelişiyor. Vapur dumanlarını bol suladığım için, o'da bol su görüyor ve diğer yerler'de çıkanlara göre çok daha iyi gelişmiş durumda.

Diğerleri oldukça küçük boy'da ve çiçekleri daha küçük.

ayazkentli
22-09-2010, 15:20
Horoz ibiğim mevsim sonuna doğru iyice büyümeye ve kıvrımlaşmaya başladı. Henüz tohumları gözükmüyor.

Bu büyük çiçeği komple, bir poşet içine bağlayacağım'ki, tohumları dört bir yanı istila etmesin.

Ateş Öztan
22-10-2011, 21:03
Bugün bahçeden horoz ibiklerini söktüm. Forumda yazıları okuyunca bir resim koymak istedim.
Tek gövdede 30cm genişliğinde dört parçalı çiçeği var. Gövde yelpaze gibi, yapraklarını biz temizledik yokde y[apraklardan görülmüyordu.

252154

sabırsız0606
09-04-2012, 16:58
Bende koçtaştan aldığım horoz ibiği tohumlarımı bir saksıya 6 adet ektim hepsi çimlendi ancak gelişimleri çok yavaş.Galiba bu bitki sıcağı seviyor ancak direkt güneş ışığı söylenildiği yaprakları yakıyor.Ben gölgede tutuyorum balkonda.Şimdi yazılanları okuyunca hepsini ayrı ayrı saksılara almayı düşünüyorum bayağı büyüklermiş ;)

sabırsız0606
11-05-2012, 17:56
Horoz ibiklerim gelişmeye başlayınca sizlerle paylaşmak istedim...

Türkan
26-06-2012, 19:34
merhaba arkadaslar.horoz ibigini cok severim ama benim su ciceyimede horozibigi diyorlar.o digilse o zaman ne?yardimci olurmusunuz?bastakinden bir tane fidanim vardi ama buzuserek garip bir hal aldi nedenini oyrenebilirmiyim?

eyyupk
28-12-2012, 19:40
Sanırım horoz ibiğiyle aynı aileden.. İsmini bulamadım..Bundan diken oldu mu? Amaranthus caudatus (Püskül Çiçeği)
http://planetmitchell.com/pattyo/wp-content/uploads/2012/09/Amaranthus-caudatus-II.jpg
http://masdudiable.files.wordpress.com/2010/04/amaranth-flowes-2.jpg?w=620

Özgür Çifci
28-05-2013, 14:25
Bir yapı markettem aldığım tohumlarla çimlendirip yetiştirmeye başladığım horoz ibiklerim ;)

yapraklarının iriliği herşey yolunda gibi izlenim veriyor, bakalım renkleri nasıl olacak çiçekleri olduğunda :rolleyes:

Akhenaton-A
21-07-2013, 22:22
Horoz ibiği tohumu elde etmek cok kolay kurudukları zaman birlikle renkli ot gibi duran minik çiçeklerinden siyah iri kum tanesi gibi tohumlar dökülür tek yapmanız gereken altina kap koymak tohumlar dökülüyor.

gülcicek
05-10-2013, 22:10
horozibigi tohumumlarımı ekim-kasım ayında evde saksıya eksem bahara bahçeye şaşırtsam olurmu aceba yoksa şubatımı beklemeliyim yardımcı olun lütfen:) teşekkürler

atekcan
19-04-2014, 12:54
Merhabalar,

Ben ocakta evde ekip nisanda dışarıya alıyorum. (bol güneş, bol su)
Aşağıda paylaştığım link soğuk hollandadan, adamlar aşmış.

http://www.youtube.com/watch?v=dHMwwfaycS4

Mücevher Çalısı
22-09-2015, 13:45
Bir kere dikilmeye görsün, sonraki yıllarda kafalarına göre her saksıdan çıkıyorlar...

578600

cockpit
12-09-2017, 20:16
Merhaba arkadaşlar , (eski konuyu gündeme getirdiğim için özür dilerim) rahmetli annemin yan mezarında her gün daha da büyüyen bu güzelliği paylaşmamak mümkün mü?

İki kolla ancak kucaklanabiliyor ve tahmini 2 kilogram kadar. Mezarın boyutu ile de kıyaslayabilirsiniz.

Kuruyunca ki umarım benim gibi kötü niyetlilerden önce davranırım, tohumlarını elde etmek istiyorum. Gel de alma :)

Saygılarımla.

cockpit
15-10-2017, 14:38
Merhaba, önceki mesajımda paylaştığım güzelliğin yanından çıkan küçük bir ibiği alıp kuruttum. Bunlar da tohumları, hala dökülüyorlar :).

Büyük olanın kuruyup tohum saçtığında nasıl bir alana yayılacağı hakkında fikir edinebilmeniz için fotosunu ekliyorum. İsteyen olmaz sanırım. :)

Saygılar

ozkan7708ozkan
24-10-2017, 17:15
merhaba horaz ibiği çiçeğinin adı nerden gelmiş biliyormusunuz