PDA

View Full Version : Musluk suyunun kireçi nasıl alınır?




Destan
28-06-2006, 13:57
Merhaba.
Evdeki süs bitkilerinin sulanmasında kireçsiz suyun önemini biliyorum.Bir kaç yerde, musluk suyuna 1-2 damla sirke veya limon suyunun damlatılmasının kireci yok edeceğini okudum.Bu ne ölçüde doğru veya bu konuda evde ne yapabiliriz.Teşekkürler.




praecox
04-07-2006, 16:20
sudaki kireç bazı reklamların aksine içine bir başka kimyasal ekliyerek yok edilemez ancak bir tür komplex bileşimi oluşması sonucu maskelenmiş olur. limon sirke yüksek oranda kireçden oluşan yumurta kabuğunu eritirkende suya ion olarak eklenmesi demek. sudaki kireç fazla ise kaynatmak sureti ile çökmesi sağlanır ise sudan ayrılmış olur veya bir dizi başka kimyasal reaksyon ile çöktürmek mümkün iken bu da ek bazı diğer kationları suya eklemek demek. kaynatılmış suya damıtık su eklemek sureti ile de kalsyum miktarı azaltılmak sureti ile tasaruf edilebilir.
evlerde sudaki kireci (en iyi çevreye ek bir yük getirmeden) kaynatıp soğutmak sonucu "CaO" olarak çökmesini sağlamak ile olur yolu ile tavsiye ederim.

malina
04-07-2006, 20:03
Musluk sularımız genel olarak saksı bitkileri için uygun değil; kireç ve klor bakımından oldukça zenginler (!). Evdeki bitkilerimizi sulamak için en uygun su, yağmur suyu; fakat yağmur suyunu her zaman için elde etmek kolay değil (benim stoğum tükenmek üzere). Büyük plastik şişelerde satılan sular ise pahalıya gelmekte (hem onlar da uygun mu bilemiyorum). Bu durumda, musluk sularımızı

a) Kireçten
b) Klordan
c) Hem kireçten, hem de klordan

arındırabileceğimiz pratik yöntemler yok mudur?

Kaynaklar, musluk ve kuyu sularının kireçten arındırılması için - 1lt'ye 2 gr olmak üzere- FeSO4, KHCO3 veya K2CO3 katılıp oda sıcaklığında bir süre bekletilmesi gerektiğini yazıyor. Bunun -evde bulunan materyalleri kullanarak uygulayabileceğimiz- daha pratik yöntemleri yok mudur (ve tabi klor için de bir yöntem)?

Yelken Çiçeğim (Spathiphyllum wallisii) uçlarından kuruyup yaprak kaybetmekte. Ben başta sigara dumanına bağlamıştım. Ama hala yaprakları -ucundan- kuruyor. Şimdilik bunu, bir süre önce sulamada kullandığım klorlu musluk suyuna bağlıyorum (gerçi yaklaşık bir aydır yağmur suyu vermekteyim).


Klor için en uygun yöntem suyu havalandırmak ve bekletmek.Böylece klor uçuyor. Havalandırma için kaptan kaba birkaç kez aktarmak gerekir. Bu sayede su aynı zamanda oksijenlenir de. Kaynamış suyu kullanırken de oksijenlendirmek için havalandırmak gerekir.

FeSO4 yani demir sülfat kolayca bulup uygulayacağınız bir madde. Aktarlardan, zirai ilaç satıcılarından karaboya ismiyle de alırsınız. Tarımda Fe eksikliğini gidermekte de kullanırız. Sudaki veya topraktaki kireç bitkinin demir alımını engeller. Bu yüzden kullanılır. 1 lt suya bir silme çay kaşığı koyunuz. Yalnız bu suyu dikkat edin yerlere dökmeyin, pas lekesi gibi leke yapar.

Yelken çiçeğiniz klordan başka tuza da hassatır.Dolayısıyla fazla gübrelemeye de tepki verir. Besinini azaltın, hatta kesin.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905&page=10

Konuyla ilgili yazıları buraya da ekliyorum...

Destan
05-07-2006, 08:01
Cevap için çok teşekkürler.

TigerX
28-09-2006, 15:39
En prtatik olarak sudaki kireci temizlemede, reçineli su arıtma cihazları kullanılabilir. Şimdilerde bu cihazların fiatı çok ucuzladı. Rahatlıkla alıp evde kullanılabilir.

Hem kendi sağlığımız ve hem de çiçeklerimizin sağlığı için bu kadar fedakarlığı yapmamız lazım.

Ben evdeki cihazımdan aldığım suyu test kitleri ile ölçtürdüm.

Sonuçlar:

Toplam sertlik : 0
PH : 7 -7.5 arası

Test eden kişi, suyun çok temiz olduğunu ve rahatlıkla kullanabileceğimi söyledi.

Mine Pakkaner
28-09-2006, 15:42
Bu değerler çok güzel.

malina
28-09-2006, 17:47
Bugün okuduğum gazetelerden birinde semizotunun kireç çözücü olduğundan söz ediliyordu. Aradım ama bulamadım.

Suyun kirecinin azaltılmasında da işe yarama ihtimali var mıdır?

lerdemir
01-10-2006, 13:12
Merhaba TigerX,

Kullandığın cihazın tam ismi nedir? Ya da benzerlerini nereden alabiliriz? Yaklaşık fiyatı nedir?

Teşekkürler...

Levent

En prtatik olarak sudaki kireci temizlemede, reçineli su arıtma cihazları kullanılabilir. Şimdilerde bu cihazların fiatı çok ucuzladı. Rahatlıkla alıp evde kullanılabilir.

Hem kendi sağlığımız ve hem de çiçeklerimizin sağlığı için bu kadar fedakarlığı yapmamız lazım.

Ben evdeki cihazımdan aldığım suyu test kitleri ile ölçtürdüm.

Sonuçlar:

Toplam sertlik : 0
PH : 7 -7.5 arası

Test eden kişi, suyun çok temiz olduğunu ve rahatlıkla kullanabileceğimi söyledi.

praecox
01-10-2006, 17:05
Revers Osmos filtrasyon aletleri de bu sıralar oldukça makul fiyatlara ulaşdı (technologie ved membranları açısından düşünür isek) 400-500 YTL eye ev kullanımına uygun içme suyu olarak da rahatlıkla kullanılır. RO'un reçine yataklarına olan avantajlarını sayar isek.

regenerasyon sorunu yok. şöyle ki reçine mix bet (yani karışık yataklı ion değiştiricileri) sofa tuzu ile regenerasyonu yapıldığından esasen sudaki kireç miktarı equivalent olarak sodyum chlorür ile değiştirilmiş olur bu da bazı bitkilerde sorun olabilir.

gerçi sertlik "0" olur ancak EC de de bir düşüş olmaz. kation anion değiştiricileri ayrı çalışanların ise ev ortamında regenerasyonu oldukça sorun yaratacağından (kezap gibi keskin asitler "tuz ruhu" vede sudkostik gibi yakıcı sıvılarla) yatakları ayrı ayrı katyon, anion değiştirme yapılır ise safsuya yakın bir su elde edilebilir. yani deionize su.

Ancak hem fiyatı iki katı na yakın hemde külfetli bir bakımı var.
bende olan 475 YTL'eya aldığım RO sistemimde kısmen yumuşak olan şebeke suyumuz ki sertli 10dH altı pH 7.0 cıvarı EC 270 milliSiemens iken çıkan su 9milliS sertlik "0" membranı ise alınan suya göre bir **** iki yıl kadar dayanabilir.

çiçekler için en ideali sanırım RO filtrasyonlu su olsa gerek en azından etoburların vede orchidelerin ihityacı rahatlıkla karşılıyabiliyorum sertliğin tuzun sorun olduğu durumlarda en uygunu gibi gelyior bana. kloru da aldığından akvaryumlar için de ideal.

TigerX
02-10-2006, 10:33
praecox durumu çok güzel açıklamış. Hergün yeni birşey öğreniyoruz. Bu forum çok faydalı bilgilerin paylaşıldığı bir yer...

Benim kullandığım cihaz mutfaklarda kullanılan eski olduğu için adını hatırlayamadığımbir marka, paslanmaz çelik gövdeli ve 2 tüplü basit bir cihaz. Tüplerin birinde reçine var. Diğerinde ise karbon var. Cihazı birikmiş kireçten temizlemek için, tuzla geri yıkama yapıyorum. Adını bulursam ayrıca yazarım...

EC hakkında pek bir bilgim yok. Ölçme imkanım da yok. Bana kirecini alması yeterli gibi gelmişti ama öyle görüyorum ki sadece kireçi temizlemek yetmiyor.

Yaklaşık 2 haftadır çiçeklerimi bu su ile suluyorum. Bariz gözle görülür bir iyileşme var. Çiçekler sanki kendilerine geldiler. Eskisinden daha hızlı büyüyüp daha canlı duruyorlar.

Kireç yüzünden alamadıkları besini sanırım almaya başladılar. Toprağımın yüzeyi de zaten önceleri hep beyaz beyaz olurdu. Bakalım şimdi nasıl olacak.

Toprak konusunda da forumda öğrediğim yeni bilgiler ışığında iyileştirme yapıyorum. Sadece su ile iyi bir bitki gelişimi olmuyormuş...

lerdemir
07-11-2006, 22:48
Praceox ve Tigerx, bilgi için çok teşekkürler ikinize de...

TigerX, evet haklısın, bu foruma katıldığım günden beri "sadece su devri" bitti...

Hele bugün okuduklarımdan sonra eşime "bundan sonra pirinç ıslattığındaki ilk suyu saklar mısın?" diye sorduğumda bir "niye?"si vardı ki sormayınnn :)

mirsat
08-11-2006, 13:47
Piyasada bir sürü marka var. Bunlardan filitre malzemesi olarak reçine barındıran bir model almanız yeterli fiyatlar 70 ytl den başlar.

lerdemir
11-11-2006, 02:12
Bilgi için teşekkürlerimle...

Levent

Sergüzen
30-01-2007, 22:25
Merhaba
Musluk suyunuzun kirecini (sertliğini) limon,sirke vs. dökerek gideremezsiniz.

Suyun kirecinin giderilmesi kimyasal bir işlemdir.Suyun içindeki sertliği yapan Ca ve Mg iyonları reçinenin içinde bulunan Na iyonları ile yer değiştirerek suyun sertliğini giderirler. Veya revers osmos yöntemi ile suyun içinde bulunan Ca ve Mg iyonları membranlar vasıtası ile tutularak suyun sertliği giderilir.

Her iki yöntemde çok ucuz değildir.Hele revers osmos yöntemi oldukça pahalıdır.Bu sistem ile sıfır sertlikte su elde edersiniz,fakat maliyet pahalıdır. Suyunuzun sertliğine bağlı olarak membranlar belirli süreler ile yenilenmek zorundadır. Fiatları da ucuz değildir.

Bu yöntemin ikinci dezavantajı su tüketimi çok fazladır. Kullandığınız suyun % 25 ni kanala vermek zorundasınız.Bu su hiç bir şekilde kullanılmaz.Çünkü membranlar yıkandığı için,içinde bol miktarda Ca ve Mg iyonları ve diğer sertlik yapan maddeler vardır.

Çiçekleriniz için sıfır sertlikte bir suya gereksiniminiz yoktur. Demineralize su kullanabilirsiniz. Bu su daha ucuzdur.

ferruh
06-02-2007, 15:41
Çam çıralarının suyun kirecini yok ettiğini biliyorum.. Ama yalanda olabilir :D

ŞahMat
06-02-2007, 16:08
benim bobrekler tas yapiyor zaman zaman, (babam sagolsun) ..
tam benlik bu tur bir makine.. buralarda arastirip bulup alayim..
ne zamandir su gun bugun diye kendimi oyaladim durdum..
dikkat cektiginiz icin tesekkur ederim..

Selahattin Yılmaz
06-02-2007, 19:59
Sevgili ŞahMat başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2720) bir inceleyin...

ŞahMat
06-02-2007, 21:51
Sevgili ŞahMat başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2720) bir inceleyin...

ustad, hizir gibi, lokman hekim gibi yetisiyorsunuz, sagolun varolun..

Sergüzen
07-02-2007, 12:55
Çam çıralarının suyun kirecini yok ettiğini biliyorum.. Ama yalanda olabilir :D

Yalan demiyelim de yanlış diyelim.Kireç alma olayı kimyasal bir işlem.

lerdemir
07-02-2007, 16:27
Sanırım Malina'nın sözünü ettiği konu şu bağlantıda (http://arsiv.zaman.com.tr/2003/05/01/guneydogu/h13.htm) haber yapılmış.

Ayrıca o habere ilişkin olarak bizim forum arşivimizde (http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-1902.html) de yorum mevcut.

Malina'nın okuduğu gazete tarihi ile bu alıntıların tarihleri çok farklı ama yanılmıyorsam konu aynı.

Özetle:

"Lise öğrencisi bir kardeşimiz 'Doğal kireç çözücü olarak semiz otu (portulaca oleracea) bitkisinin kullanılması' adında bir proje geliştirmiş. 'Kimyasal çözücüler yüzeylerde fiziksel bozuklular meydana getirmekte ama semiz otunda bu durum söz konusu değildir. Ticari olarak elde edilen kireç çözücüler çevreye zarar verirken, semiz otunun hiç bir zararlı etkisi yoktur. Bir miktar semiz otu bitkisinin çaydanlığa konularak su ile birlikte kaynatılıp, daha sonra soğutmaya bırakılması ile kullanıllanılabilir' demiş."



Bugün okuduğum gazetelerden birinde semizotunun kireç çözücü olduğundan söz ediliyordu. Aradım ama bulamadım.

Suyun kirecinin azaltılmasında da işe yarama ihtimali var mıdır?

Sergüzen
10-02-2007, 21:04
Bu tür maddelerin suyun kirecini azalttığını veya tamamen giderdiğini düşünen arkadaşlarıma bir önerim var:Mesela semiz otunu ele alalım.Piyasada suyun sertliğini ölçen şerit(strip) şeklinde kağıtlar var.Bunları kimyasal madde satan yerlerden temin edebilirsiniz.Fiatları da 15-25YTL arasındadır.(kutu fiatı 50 ad.)
Önce suyunuzun sertliğine bu şeritler ile bakabilirsiniz.Bir bardağa bir miktar su koyun ve şeridi suya batırın,10 saniye sonra şeridinizin rengi değişecektir.Rengi skala ile karşılaştırın ve suyun sertliğini direk olarak okuyacaksınız.Sonra suyunuzu semiz otu ile kaynatın ve soğumaya bırakın.(mutlaka soğutun) Soğuyan suyunuzun sertliğini yukarıda anlatıldığı gibi tekrar test edin.Ve iki değeri karşılaştırın.Sertlik 1 den 22 doğru artar.Alman sertliği olarak düşündüm.Kalan şeritleri de daha sonra evdeki suyunuzun sertliğini ölçmede kullanırsınız.
Kolay gelsin

Kagan
11-02-2007, 16:33
İnternette gezinirken GedikGross.com'da pH düşürücü bir ürüne rastladım. Canlı yardım hattından görevliyle görüşüp bu ürünün "çeşme sularının sertliğinin ve çeşme sularındaki kireç, klor gibi maddelerin giderilmesinde kullanılıp kullanılamayacağını" sordum... Hayır yanıtını aldım.

Görevliyle aramda şu konuşma geçti:

Şu anda GEDİK GROSS MARKET yetkilisi 'Selim Kaya' ile görüşmektesiniz.
Selim Kaya: İyi günler. Gedik Gross Market "Online Destek Hattı" na hoşgeldiniz.
Selim Kaya: Size nasıl yardımcı olabilirim?
siz: ph düşürücü (stok no:2068243) adlı ürün hakkında soracaktım
siz: bu ürün çeşme slularının
siz: sertliğini gidermek ve içindki kireç, klor gibi maddlerin giderilmesinde kullanılbilir mi
Selim Kaya: hayır .
siz: ev bitkilerimi sulamada problem yaşadığım için soruyorum
Selim Kaya: bu üğrün süs havuzlarında bitkilerin uzun ömürlü olması içindir.
siz: benim problemim için ürününüz var mı
Selim Kaya: asidik bazik ayarı için kullanılmaktadır.
Selim Kaya: Şu an aradığınız ürünle ilgili detaylı bilgiye ulaşmaya çalışıyorum.Kısa bir süre bekletebilirmiyim.
siz: elbette
Selim Kaya: site üzerinde bu tarz bir ürün bulamadım.sadece bitki besinleri var.
siz: tamam... teşekkür ederim...
Selim Kaya: rica ederim.
Selim Kaya: biz teşekkür ederiz.

Bir de sitedeki arkadaşların bilgilerine danışayım dedim... Bu ürün kireç, klor gibi maddeleri gidermese bile bir pH düşürücü. Çeşme sularının sertliğinden yakınanlar için bir çözüm olamaz mı?

Ürünün ilgili sitedeki sayfa adresi: http://www.gedikgross.com/Product.aspx?_pId=2068243&_catId=3785

Ürünün resmi de aşağıda:

Sergüzen
12-02-2007, 21:15
Suyun kireci,yani sertliği konusunda biraz bilgi aktarmak istiyorum:
Suyun sertliği dendiğinde,suyun içinde erimiş olarak bulunan toprak alkali metallerinin tuzları anlaşılır.Genellikle bu tuzlar da calcium ve magnesium tuzlarıdır.
Suyun içinde calcium ve magnesium tuzları bikarbonat formunda bulunursa bu sertliğe,geçici sertlik denir ve bu sertlik asetikasit(sirke de asetik asittir) ile muamele edilirse veya ısıtılırsa kısmen giderilir.
Calcium ve magnesium tuzları karbonat,sülfat ve nitrat ,klorür formunda bulunursa bu da kalıcı sertliktir.Suyun sertliği dendiğinde bu sertlik anlaşılır. Bu sertlik sadece kimyasal işlemler sonucu giderilebilir.Su bunlardan başka ağır metal iyonlarının tuzlarını da bünyesinde bulundurabilir
Diğer taraftan suyun sertlik tanımı ;
a-Toplam sertlik (sertlik dendiğinde anlaşılan kavram)
b-Karbonat sertliği
c-Kalker sertliği
d-Magnesium sertliği
e-Stronsium sertliği
f-Baryum sertliği
gibi sınıflandırmalar da yapılır.
Fakat pratikte toplam sertlik kullanılır ve bütün veriler bunun üzerine kurulur.
Birim olarak da sertlik derecesi tanımı kullanılır.Sertlik dereceleri de, Alman sertliği-Fransız sertliği-İngiliz sertliği ve amerikan sertliği olarak Avrupa da kabul görmüştür.
Ülkemizde en çok kullanılan Alman sertlik birimi ve Fransız sertlik birimleridir.Bu birimler kısaca aşağıdaki gibidir.

1°dH=1 Alman sertlik derecesi=10 mg CaO/litre Su
1°fH=1 Fransız sertlik derecesi=10 mg CaCO3/litre Su
1°eH=1 İngiliz sertlik derecesi= 10 mg CaCO3/=0,7 litre Su
1° USAH=1 amerikan sertliği= 1 mg CaCO3/ litre Su

Şebeke sularında bütün sertlik yapıcı maddelere ilave olarak bol miktarda da klor bulunur.Klor suyun içinde bulunan mikropları öldürmek için kullanılır.Klor da şebeke suyuna çamaşır suyu(Sodyumhipoklorit) formunda ilave edilir.Suyu dezenfekte etmek için ozon da kullanılır.Pahalı olduğu için tercih edilmez.

Suyun devridaimi (Buharlaşma-Bulutlar-Yağışlar-Yer altı ve yüzey suları-Nehirler-Denizler)sonucunda birço madde çözünmüş veya çözünmemiş olarak suya karışır.Yağmur atmosferdeki gazları(azot-oksijen-karbondioksit-vs) ve katı maddelerin bir kısmını bünyesine alarak yeryüzüne iner ve suyun yolculuğu başlar.

Su derinlere indikçe geçtiği katmanlardaki eritebildiği maddeleri de bünyesine katar veya bünyesinde bulunan maddelerin bir kısmını bu katmanlarda bırakır.Sanayi suları ve tarım arazilerinden artık sularda bu yolculuğa belirli yerlerde katılarak suyun içeriğini zenginleştirirler.(Madde bakımından)İşte bu su bize tekrar ulaştığında yaptığı yolculuğa göre, içerisinde değişik maddeler bulundurur.Suyun kullanılacağı alana göre arıtılması gerekir.Bu yolculuk sırasında suya en çok sertlik oluşturan calcium ve magnesium tuzları karışmıştır.Bu tuzlar kimyasal yöntemlerle suyun bünyesinden uzaklaştırılabilir.

Yeryüzüne çıkan sular içindeki sertlik yapan maddelerin miktarına göre
1-Çok yumuşak su 0-4° dH (toplam sertlik)
2-Yumuşak su 4-8° dH
3-Orta sert su 8-12°dH
4-Oldukça sert su 12-18°dH
5-Sert su 18-30°dH
6-Çok sert su 30 dan büyük
olarak sınıflandırılır.

Bu iş için arıtma tesislerine ihtiyaç vardır.Su arıtma tesisleri ard arda gelen tanklar zinciridir.En basiti iki tanktan oluşur.Tankın birinde reçine,diğerinde de tuz vardır.Ham su reçineli tanktan geçirilerek suyun içinde bulunan Ca ve Mg iyonları,reçinenin bünyesinde bulunan Na(sodyum) iyonları ile yer değiştirirler.

Na +CaCO3→Na2CO3+ Ca şekline dönüşür

.Bu işlem reçinedeki bütün sodyum iyonları bitene kadar devam eder.Reçinede ki sodyum iyonları bittiğinde,yani reçine calcium iyonları ile doyurulduğunda artık sizin suyunuz yumuşatılmaz.Reçineniz bu duruma gelince,rejenere edilir.Yani diğer tankta eritilmiş olan tuzlu su(NaCl çözeltisi) reçine üzerinden geçirilir.Böylece sizin reçineniz tekrar eski haline döner.Sistemin çalışması;

Ham Su arıtılır→Reçine rejenere edilir→Tuzun fazlası yıkanır→Ham su arıtılır

Bu sistemler genelde 18 saat arıtma,6 saat rejenere yaparak çalışırlar.(Suyun sertliğine bağlı olarak) Bu sistemle sıfır sertlikte su üretilemez.Rantabl değildir.Sıfır sertlikte su isteniyorsa,bu sistemin devamına revers osmos sistemi ilave edilmesi gerekmektedir.

Piyasada her kapasitede su arıtma sistemi yaptırılabilir.İçme suyu için aktif karbon ve ultraviolet üniteleri ilave ettirilirse daha temiz ve sağlıklı su içilir.Çok yumuşak su evlerde daha fazla su tüketimine neden olur.
Mutlaka yumuşak su istiyorsanız,semizotundan,çam reçinesinden veya diğer yöntemlerden vazgeçin.En az kahvelerde kullanılan arıtma sistemlerini sorun.Bu sizlerin işlerini görecektir.
Firma ismi vermiyorum.Çünkü bu işi yapan yüzlerce firma var.

Sergüzen
13-02-2007, 21:07
Bunlar çok teknik terimler ve bilgiler... Hobi amaçlı üretim ve yetiştirme yapan bir bitkisever için aşırı ayrıntılarla dolu...

Sanırım musluk suyunun ev bitkilerimize verdiği zararı engellemek için tek çözüm var: Klimadan çıkan suyu kullanmak... Acaba bu suyun da içinde bitkilere zarar verecek maddeler var mıdır? Yok yok; kesinlikle vardır... Çünkü hangi çözümü düşünsek, ortaya olumsuz bir durum çıkıyor.

Keşke klima suyu bitkilere zarar vermeseydi de pratik, kolay ve basit bir çözümümüz olsaydı...

Ayrıntıyı, daha fazla zaman ve para harcamamanız açısından yazdım.Hiçbir tarlada,tarlayı sulayan su için arıtma tesisi yoktur.Ben ziraatçi değilim.Hangi su,hangi bitkilere zarar verir bilemem.
Kolay gelsin.

calcium
19-02-2007, 00:15
eğer bahçeniz müsait ise yağmur oluklarının dibine büyük bir varil koyarak **** su deposu ayarlayabilirseniz bitkileriniz için güzel bir su elde etmiş olursunuz bence
hem ekonomik hemde zararsız

mrkay
21-02-2007, 01:18
sudaki kireç bazı reklamların aksine içine bir başka kimyasal ekliyerek yok edilemez ancak bir tür komplex bileşimi oluşması sonucu maskelenmiş olur. limon sirke yüksek oranda kireçden oluşan yumurta kabuğunu eritirkende suya ion olarak eklenmesi demek. sudaki kireç fazla ise kaynatmak sureti ile çökmesi sağlanır ise sudan ayrılmış olur veya bir dizi başka kimyasal reaksyon ile çöktürmek mümkün iken bu da ek bazı diğer kationları suya eklemek demek. kaynatılmış suya damıtık su eklemek sureti ile de kalsyum miktarı azaltılmak sureti ile tasaruf edilebilir.
evlerde sudaki kireci (en iyi çevreye ek bir yük getirmeden) kaynatıp soğutmak sonucu "CaO" olarak çökmesini sağlamak ile olur yolu ile tavsiye ederim.merhaba kireçsiz su için en ideal sisrem ro dur.ancak bunu hem evde hemde bitkilerde kullanırsanız maliyetini 6ay-12 ay da amorti eder.arıtma veya kireçsiz su için herkes başka birşey söyler doğaldır ancak reçineli sistem kullanım suyu için idealdir yani içme suyu ve gıda için ideal değildir.nedeni kirece maskeleme yapar ama yok etmez.ve sürekli tuza yatırmanız gereklidir.hangi model alayım derseniz yardımcı olurum bence ro nuntartışmasız üstünlüğü var mrkay30@gmail.com

Todor
21-02-2007, 05:15
Hoş geldiniz mrkay. Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.Katılımlarınızın devamını diliyoruz.:)

imo
12-03-2007, 11:54
Mine hanım bazı bitkileden bahsederken kesinlikle kireçli su kullanmayın diyor fakat İzmirin çeşme suyu o kadar kireçliki...Şişe su kullanmaya kalksamda çoook masraflı olur onca çiçeğe bu suyu almak.Kaynatıp kullansan kireç gider belki ama o zaman minerallaerde gidiyor sanırım.Ne yapmak lazım???

Gelibolu
12-03-2007, 15:43
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1448

Yukarıdaki linkten aradığınız cevabı bulabilirsiniz sanırım

imo
13-03-2007, 10:50
Evet buldum teşekkür ederim.

Mad-Bloody
11-04-2007, 00:22
Hem geç kalmış bir cevap , hem de o kadar profesyonel tavsiyenin üstüne ne kadar uygularsınız tartışılır tabi.Ama benim de çorbada tuzum olsun istedim.Tatlı su akvaryumlarına karşı çok merakım var ve yaklaşık 15 yıldır akvaryum hobisiyle ilgileniyorum.Kireçli su sorunuyla çok karşılaştım ve en pratik en masrafsız yol olarak şunları söyleyebilirim: 1)Suyu geniş ağızlı bir kovada en az 24saat kadar dinlendirmek. 2)Kovaya konulacak suyu küçük bir kaseyle mümkün olduğunca yüksekten tekrar tekrar kovaya dökmek. Bilimsel açıklaması nedir bilmiyorum ama halk ağzıyla "oluşan kabarcıklarla ilgili birşey" diyebilirim.Bu iki yöntemle,çeşme suyuna oranla çok daha az kireç olduğundan eminim.Deneme yanılma yöntemi sağolsun..

arb73
12-04-2007, 09:28
Hem geç kalmış bir cevap , hem de o kadar profesyonel tavsiyenin üstüne ne kadar uygularsınız tartışılır tabi.Ama benim de çorbada tuzum olsun istedim.Tatlı su akvaryumlarına karşı çok merakım var ve yaklaşık 15 yıldır akvaryum hobisiyle ilgileniyorum.Kireçli su sorunuyla çok karşılaştım ve en pratik en masrafsız yol olarak şunları söyleyebilirim: 1)Suyu geniş ağızlı bir kovada en az 24saat kadar dinlendirmek. 2)Kovaya konulacak suyu küçük bir kaseyle mümkün olduğunca yüksekten tekrar tekrar kovaya dökmek. Bilimsel açıklaması nedir bilmiyorum ama halk ağzıyla "oluşan kabarcıklarla ilgili birşey" diyebilirim.Bu iki yöntemle,çeşme suyuna oranla çok daha az kireç olduğundan eminim.Deneme yanılma yöntemi sağolsun..

Sizin dediğiniz yöntem, sanırım sudaki kloru bertaraf etmek içindi.Kireç içinse bildiğim kadarıyla mutlaka suyun kaynatılıp dinlendirilmesi gerekiyor.

Mad-Bloody
13-04-2007, 17:11
Evet haklısınız..Dikkatsizliğimin kurbanı olmuşum.Mesajınızı okumasam farkına varmayacakmışım,teşekkürler.Arkadaşlar yazdıklarım klorla ilgiliydi.Tekrar pardon..

Oyaman
14-04-2007, 00:58
Mesleğim gereği fazla detaylara ve förmülasyonlara gir bu konuyu sıkıcı hale getirmeden herkesin yaralanabileceği birkaç değişik saf su temini için ilk mesajımı yazıyorum,öncelikli kolay yöntemler

1- yağmur suları 2-4 alman sertliği

2-her marka doğal kaynak suları veya ambalajlı içme suları max 5 a.s.

3-kaynatma yöntemi ile sertliği oluşturulan CaCO3 ve MgCO3 çöktürülmesi

4-Su arıtma cihazları reçine dediğimiz (Sodyum Alimüna Silikat) ile iyon

değişimi ile sertliği giderir.Ancak belirli bir kullanım süresinden sonra

dejenere olan reçineyi tuz marifetiyle rejenerasyona tabi tutmak

gerekir.Bu işlem sonucunda reçinenin çok iyi temizlenip NaCl ün ortamdan

uzaklaştırılması zorunludur.

5-Buz dolabınızdaki buzun çözülmesi ile oluşan suyun sertliği bizzat benim

tarafımdan ölçülmüştür. 2-3 alman sertliği

6-Bulabilirseniz sodyum tripoli fosfat, sert suda azar azar eriterek suyun

bulandığını gördükten sonra su berraklaşıncaya kadar eritilmeye devam

edilir,berraklaşınca kesilir.Sürekli karıştırılmalıdır.Sonuç 0 sertliktir.

Ülkemizdeki şebeke içme sularımız bölgelerimize göre 15 alman sertliği ile

50 alman sertliğine çıkabilmektedir.Bu değerlere göre yukardaki değerlerin

ne kadar düşük olduğu görülmektedir.Herkese iyi çalışmalar.

lerdemir
14-04-2007, 01:18
Sevgili yeni üye deportivo,

Verdiğin önemli bilgi için teşekkürler,

Özellikle de bahsettiğin "sodyum tripoli fosfat"ı nasıl ve nereden temin edebiliriz?

Genelde nerelerde satılır ya da nasıl elde edilir?

Sergüzen
14-04-2007, 10:13
Sevgili yeni üye deportivo,

Verdiğin önemli bilgi için teşekkürler,

Özellikle de bahsettiğin "sodyum tripoli fosfat"ı nasıl ve nereden temin edebiliriz?

Genelde nerelerde satılır ya da nasıl elde edilir?

Su arıtma cihazı satan dükkanlardan teminedebilirsiniz.Mesela Bursada Gazcılar caddesinde bu maddeyi satan birçok dükkan var.Fiatı da oldukça pahalı.Tahminen 20-30 avru civarında olabilir.Çünkü iki yıldır kullanmıyorum.Şimdi evimde reçineli su arıtma cihazı var.Bu maddeyi kullanmak için de evinize bir sistem kurmanız gerekir.Bu maddeyi alırken büyük parçalı olanları almanızı öneririm.(4-5 cm)

praecox
14-04-2007, 11:26
poli phospatlar sadece Ca.u maskeler EDTA gibi chelat misali komplaxler oluşturur ki clagon'un ana hammaddelerinden biridir. bir de bulaşık çamaşır makinelerinin detergent tozlarında belli bir sertliğe kadar dayanabilecek miktarlarda eklenmiştir.

ancak bu maskelenen Ca. ların sertliği hercai ölçüm methodlarla sertliği "0" olarak görsek de bu ionlar hala suda vede tüm bunlara ilaveten çevreye ek bir phosphat yükü getiriyoruz demek bitkiler aşırı phospatlanma sonucu nemli bitkilerde alg oluşumu hatta patlaması kaçınılmaz oluyor.

buna en iyi örnek bundan takribi 20 yıl önce adriatik denizinde oluşan devasa alg yosunu patlamaları sonucu denizin büyük bölümü halı gibi alglerle kaplanması sonucu ddengeyi alt üst etmesi olmuştur. phospatları arıtmalarda çöktürmek vs . gibi önlemler alındı ise de söylemek istediğim bu gibi maskeleme chelatlar ile kirec dediğimiz olay yani CaO ve türevelri kolay oluşmayabilir ancak kalsyum hala sudadır...

manolyag
21-04-2007, 21:38
Kirecin bitkilerimiz için zararlı olduğunu biliyoruz ancak kireç oluşumuna neden olan Ca ve Mg iyonları insan gelişimi için olduğu gibi bitki gelişimi için de önemlidir.
Doğal olarak suda bulunan Mg ve Ca iyonları kalsit dediğimiz sert kireç haldeyken çöker ve borularda birikim, tıkanma ve tahribata neden olur. Aragonit formunda ise daha yumuşaktır ve hem insanlar hem de bitkiler için yararlı haldedir.
Büyük ölçekli kireç sorunlarınıza çözüm getirebiliriz. ayrıntılı bilgi içi manolya_gunindi@hotmail.com a mail atıp bilgi alabilirsiniz.

manolyag
23-04-2007, 09:24
reçine sistemleri gibi kireç tutucu cihazlar sağlık açısından çok da iyi değildir. vücut Ca ve Mg iyonlarına ihtiyaç duyarken bu sistemler iyonları tutmaktadır.
size önerim manyetik kireç önleyici kullanmanızdır. hem içme hem de kullanma suyu açısından kısa surede olumlu sonuçlarla karşılaşırsınız çünkü bu ürünler zamanla borularda ve cihazlarda biriken kireç tabakasını da çözmektedir.
Bir çevre mühendisi olarak gönül rahatlığıyla şunu da söyleyebilirim ki diğer kireç giderim cihazlarının aksine çevreye zarar vermemektedir. ;)
ayrıca yarar bile sağlmaktadır. Şöyle ki %50 oranında (sudaki kireç miktarına göre değişir) daha az deterjan kullanımı ile çamaşır ve bulaşıkta aynı temizliği sağlamaktadır.
bu konuda herkese yardımcı olabilirim.
manolya_gunindi@hotmail.com

praecox
23-04-2007, 10:00
Ben bu manjetik yumuşatıcı sistemleri anlıyamıyorum bana açıklarmısınız?
yani ben bu sistemden çıkan kireçli suyu çaydanlığımda kaynatınca kireç tortusu veya CaO taşları vs. oluşmuyor oyle mi?

Gülgün
25-04-2007, 18:09
Sayın manolyag daha ayrıntılı anlatabilirmisiniz lütfen.

manolyag
28-04-2007, 11:27
Evet; manyetik kireç önleyici kullanırsanız kireç çökme yapmayacaktır zaten çalışma prensibi de bu şekildedir, mıknatısların içeride oluşturduğu doğal bir manyetik alan sayesinde suyun içerisindeki kirecin yapısını bozarak iyonların suda asılı kalmasıyla, geçtiği tesisata yapışmaması esasına dayanmaktadır.

Kireç taşı, suyun yapısında var olan kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonatın CO2 etkisi ile bikarbonata dönüşmesi sonucunda meydana gelen bir maddedir. Kireç molekülünün fiziksel yapısı iğneli ve yapışkandır (kalsit yapı). Bu iğneli ve yapışkan moleküller, suyun geçtiği bütün yüzeylere yapışır ve üst üste birikerek, su tesisatlarında ve bağlı cihazlarda kireçlenme sorununu karşımıza çıkarır.

Kirecin Zararları:

1. İnsan sağlığına özellikle cilt, gözler ve saçlar başta olmak üzere önemli zararlar verir.

2. Sudaki kireç, çamaşır deterjanının köpürmesini engeller. Çamaşırları temizlemek için kullanılması gereken deterjan ihtiyacı iki kat artar.

3. Suyun sertlik derecesinin yüksekliği, aşırı deterjan kullanımı ve kireç oluşumu çamaşırların sertleşmesine neden olur, ilave yumuşatıcı ve kireç önleyici kimyasal kullanma ihtiyacı ortaya çıkar.

4. Isı iletimini zorlaştırır ve enerji tüketimini artırır.

5. Suyla çalışan cihaz, sistem, tesisat ve su borularına zarar verir, kullanım ömürlerini önemli ölçüde kısaltır.

6. Suyun kötü kokmasına neden olur, sertliğini artırır ve lezzetini azaltır.

7. Yüzey temizliği başta olmak üzere tüm temizlik faaliyetlerini zorlaştırır.

8. Borularda birikerek suyun akış hızını azaltır, yüksek katlara su çıkmasını engeller ve su giderlerinde tıkanıklığa neden olur.

Manyetik Kireç Önleyici Tasarruf Özellikleri:

1. Kireçlenme ve paslanmadan kaynaklanan arıza ve zararları tamamen ortadan kaldırarak, bakım ve onarım giderlerinden ciddi oranda tasarruf sağlar.

2. Suda; deterjan, sabun ve benzeri maddelerin kimyasal çözünürlük ve temizlik etkinliğini açığa çıkartarak, daha az madde ve suyla daha çok temizlik yapılmasını sağlar.

3. Isı, iletim vb. kayıpları önlediği için, enerji (elektrik, yakıt) tasarrufu sağlar.

4. Suyun sertliğini düşürerek çamaşır yumuşatıcı kullanım ihtiyacını ortadan kaldırır.

5. Bulaşık ve çamaşır makinelerinde kireç çözücü kimyasal madde ve tuz kullanım ihtiyacını ortadan kaldırır ve böylece sarf malzemesi kullanımından tasarruf sağlar.

6. Makine ve sistemlerin kullanım ömürlerini uzatarak maliyetlerini azaltır.
Kısaca "Kireç sorununun çözümü" tasarruf demektir.

Manyetik Kireç Önleyicilerin Su Tesisatlarında ve Bağlı Cihazlarda Sağladığı Yararlar:

1. Kireçlenme sorunu tamamen ortadan kalkar.

2. Daha önceden oluşmuş kireç tabakalarını çözer ve temizler.

3. Kireç tabakalarına yapışan organik (yosun, bakteri) ve inorganik (sülfat, demir) maddelerden kaynaklanan kötü koku ve tatları ortadan kaldırır.

4. Kalsiyum, magnezyum ve demir iyonlarının sabun ve deterjan kimyasallarıyla birleşerek çökelti oluşturmasını engeller. Bu da temizlik maddelerinin Köpürmesini ve aktif temizlik yapmasını sağlar.

5. İç cephesi kireçle örülmüş tesisatlarda ve cihazlarda ısı geçirgenlik katsayısı ciddi oranda azalacağından bu cihazların ısınmada daha çok enerji tüketmesine engel olur. mesela 9 mm.lik kireç tabakası ile kaplı bir kazanın ısınması için yaklaşık %53 daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır.

6. Kireçten temizlenen boruların iç yüzeyleri manyetik suyun etkisi ile hidrojen peroxid olarak adlandırılan bir işlem gördüğünden ince bir film kaplaması benzeri bir yüzey oluşturur. Bu da o borunun iç yüzeyinin oksijenle temasını engelleyerek korozyona uğramasını ve paslanmasını engeller.

7.
a. Banyo sonrası cildin kurumasını ve saçların keçeleşmesini engeller.
b. Yıkanan çamaşırların yumuşamasını sağlar.
c. Bulaşık makinelerinde yıkanan cam bardak, tabak vb. malzemelerin üstünde oluşan beyaz kireç lekelerini engeller.

8. Sistem bir arıtma sistemi değildir, kireç tutucu değildir. Bu bakımdan suyun girişteki formuyla çıkıştaki formu arasında bir değişiklik, kireç oranında bir azalma olmaz. Yapılan testlerle cihazın işlerliği anlaşılamaz. Öte yandan kireç tutucu cihazlar da çok sağlıklı değildir. Çünkü insan vücudu Ca ve Mg minarellerine ihtiyaç duymaktadır ve manyetik kireç önleyici cihazlarla bunu doğrudan alırlar. Seralarda kullanım amaçlarından biri de fıskiyelerin tıkanmaması yanında bitkilerde oluşan olumlu büyüme gözlemleridir.

(Bu bilgiler yeterli gelmez ya da bu cihazı temin etmek isterseniz 0 224 233 85 85'ten bana ulaşabilirsiniz.)

memet
28-04-2007, 13:22
Benim buradan anladığım sudaki kireç ortadan kalkmıyor. Su önceden kireçliyse yine kireçli.

praecox
29-04-2007, 11:19
evet benim de bildiğim anladığım bu. yani çiçeklerde sulama suyu olarak kullanırsanız. farkeden hiç bir şey olmıyacak...

reklamları izlediniz gibi bir duygu oluştu içimde...

manolyag
30-04-2007, 07:48
:) evet öyle bakınca su kireçliyse gene kireçli ancak kireç bildiğimiz gibi Ca ve Mg iyonlarının CO2 ile bikarbonata dönüşmüş şeklidir. yani doğal sularda da Ca ve Mg iyonları bulunur önemli olan bu mineralleri iyon halinde alabilmektir. eğer kireç giderici yöntemler kullanırsanız bu mineraller kirece dönüşmüş olduğu için bunlardan yararlanamazsınız ancak bu minerallerin kirece dönüşmesini engellerseniz bitkiler mineralleri doğrudan alıcak ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacaklardır.
Daha önce de söylediğim gibi aradaki farkı farketmek önemli.

praecox
30-04-2007, 17:25
kireç derken neyi kastediyorsunuz ben anlıyamıyorum.
bana aradaki farkı farkettirirmisiniz?

manolyag
02-05-2007, 16:54
Borulara yapıştığını ve tıkadığını gördüğümüz hali kireç oluyor.. Yani katı bir form..
Ancak mineral olarak bunlar suda çözünmüş halde olurlar.
Manyetik kireç önleyiciler, Ca ve Mg iyonlarını doğal manyetik alan etkisiyle çözünürlüğünü artırarak çökmesini önlerler. Yani kireç oluşumunu engeller; doğada ve suda normal bulunduğu form olan mineral halde kalmasını sağlar.

praecox
03-05-2007, 13:30
eskiden suyun sertlik ölçümünde kalibre edilmiş sabun çözeltileri kullanılırdı.
şöyle ki ...

sabunun eldesi sanırım çoğumuzun malumudur...
10128
ki burada katı sabunun su ile karışımı sonucu gözümüzde yanan sudkostiğin açığa çıkmasıdır...
kireçli bir suyun köpürmemsi da bu yağ asidinin kalsyum tuzunun çökmesi sonucu suyun yüzey gerilimini azaltan etkisinden uzaklaşması vede sabunun kesilmesi dediğimiz su üzerinde yüzen bu kalsyum metal sabunudur.
10127[/ATTACH
bu şekilde köpürme noktasına kadar bu sabun çözeltisi ile titre edip sertlik ölçümü yapardık veya halen yapılabilmektedir.
ancak tüm bunlara rağmen sudaki kalsyum bu aşağıdaki denklemdeki gibi ısıtılınca oluşan CaO de zor çözünür çöker hani suyu kaynatınca yumuşra dediğimiz olay lakin bu da havadaki karbon monokistle bir tür mermer oluşturur...
[ATTACH]10129
hani mermere limon değdirincede leke bırakır ya bu bağlamda bu kalsyum karbonat pekde asidik ortamlara dayanıklı değil

fazla derine dalmadan bu tarz manyetik sistemlerde kalsyum ion ları sudadır suda kalır borularınızda çökmez ancak burda asıl önemli olan bitki sulama suyunuzda bu kalsyum saksıda hala mermerleşir.
zaten inşaatlarda sönmemiş kireci söndürme duvarları kaplayıp sert bir tür mermerimsi tabaka oluşturma yöntemleri vs... takribi bu denkleme dayanır.

velhasıl sudaki kireç RO veya reçine yatakları olmaksızın damıtmaksızın her tür maskeleme yöntemleri ile arındırılacak gibi görünmüyor...
benim kimyadan hatırladıklarım bu kadar...

memet
03-05-2007, 14:36
Borularımızı kurtarsak bile bizim istediğimiz kireçsiz su olmuyor bu.
Denklemleri okuyamadığım ortada ama, İlk andan beri Praecox ile aynı şeyi düşünüyorum. Borular kurtuluyor olabilir, bize gereken kireçsiz su.
Bitkilere gereken mineraller zaten gübreleme ile veriliyor.
sudaki kireç sorunu ortadan kalkmıyor bu yolla.
Hele sözkonusu olan orkideler ve etobur bitkiler olunca cihazın işlevi faydalı görünmüyor.

manolyag
24-05-2007, 08:02
antalya ve adana da bazı seralarda bu cihaz kullanılarak bitki büyümesinin desteklendiği ve kireç kalıntılarının olmadığı görülmüştür.

Sergüzen
24-05-2007, 21:01
Suda iki türlü sertlik vardır.
1-Geçici sertlik;ısıtılınca gider
2-Kalıcı sertlik;ısıtılınca gitmez.Kimyasal işlem veya revers osmos sistemi ile tutulabilir.

Manyetik tutucular ile suyun içindeki sertlik oluşturan maddeler,(calcium,magnesium gibi) hiç bir şekilde ortamdan uzaklaştırılamaz.Bu sistemler ile calcium ve magnesium iyonlarının borulara yapışması önlenir.Fakat su geçişi durdurulduğunda bu iyonlar tekrar borularda çökmeye başlarlar ve bu çökme normal geçişe göre daha fazla olur.

Sıfır sertlikte su istenilen (boyahane,gıda sektörü,seracılık sektörü v.s de) işletmelerde bu sistem kesinlikle kullanılmaz.Günde 2000 ton ,evet ikibin ton, sıfır sertlikte su kullanan biri olarak bu sistemlerin yumuşak su vermediğini söyleyebilirim.

Kimya formüllerine ve detaya dalmadan;seracılıkta;özellikle otomasyonun olduğu seralarda revers osmos sistemi kullanılır.Bu sistemle sıfır sertlikte ve diğer yabancı maddeler de tutulabilir. Reçineli sistemlerde;sadece calcium ve magnesium iyonları tutulur. Diğer iyonlar;demir,bakır v.s suyun içinde kalırlar.Ayrıca reçineli sistemden geçen su bol miktarda sodyum iyonunu bünyesinde bulundurur.

Manyetik tutuculu cihaz satan firmaların referanslarına baktığınız da, hastahaneler,okullar,oteller,resmi daireleri görürsünüz.Bu firmaların referansların da;bir iplik veya kumaş boyahanesi,bir gıda sektörü,otomasyonla çalışan bir sera,yani mutlak sıfır sertlik isteyen bir işletme göremezsiniz.

Etobur bitkiler mutlak sıfır sertlikte su istiyorsa, revers osmos.Tarla sulayacaksanız,elinizdeki suyla yetinmek zorundasınız.
Revers osmos reçineli sistem ile desteklenirse daha ekonomik olur.

Reçineli sisteme başka tipte bir reçine ilave edilerek suyun içindeki katyonları da tutmak mümkündür.

Selahattin Yılmaz
26-05-2007, 19:41
Linkteki (http://www.ekosu.com/list/list.asp?ktgr_id=354) olaya ne diyorsunuz?

Sergüzen
27-05-2007, 02:34
Linkteki (http://www.ekosu.com/list/list.asp?ktgr_id=354) olaya ne diyorsunuz?

Yeraltı sularının hepsi yumuşak değildir.Yeraltından 30-40 alman sertliğinde sular da çıkmaktadır.Yeraltı suyunun yumuşak veya sert olması,suyun geçtiği yerlerdeki arazi katmanlarına bağlıdır.

Eğer suyun geçtiği yol üzerinde suya sertlik veren maddeler (Ca,Mg gibi) var ise ,su buralardan geçerken bu iyonlarıda bünyesine katar ve sertleşir.Suyun geçtiği yol üzerinde bu maddeler yok ise,su bu maddeleri bünyesine katamaz.

Yeraltı sularının kompozisyonu çok farklıdır.Eğer; o linkteki tez geçerli olsa yeraltından gelen suların tamamı yumuşak olur.Çünkü manyetik alan Bursa bölgesinde var ise Karacabey bölgesinde de vardır.Bütün sular manyetik alan etkisinde kalır.Buna göre bütün yeraltı suları yumuşak olmak zorundadır! Ama realite bunun tam tersidir.

Manyetik kireç tutucular konusunda,zengin bir arşivim var.Fakat bu sistemle yumuşak su elde edilmez.

Bu sistemlerle calcium ve magnesium iyonları boru çeperlerine yapışmadan musluktan dışarıya çıkarlar.Sistem durduğunda bu iyonlar hızlı bir şekilde boru çeperlerinde tekrar toplanırlar.

Bir fuarda bu sistemlerin satıcısı ile tanıştık ve bir adet manyetik kireç önleyici alarak evimin su sistemine bağladım ve ertesi günde yeni bir çaydanlık aldım.Evime giren suyun sertliği 5-6 alman sertliğinde olmasına rağmen çaydanlığım 4 ay sonra bir miktar kireç bağladı.Bu çaydanlık görülebilir.
Calcium ve magnesium iyonlarını istemediğiniz bir su kalitesi istiyorsanız,bu sistemi kullanamazsınız.

manolyag
27-05-2007, 13:09
Manyetik kireç önleyici cihazlar suyu yumuşatmazlar ve kireci yok etmezler sadece kirecin kendi malzemesine ve kullanılan malzemeye yapışmasını engellerler hatırlarsanız bunu ilk yazımda ve tüm yazışmalarımda belirttiğim ve adeta uyarı olarak slogan haline getirtiğim bir gerçektir. Manyetik kireç önleyici cihazların sertlik düşürücü, yumuşatıcı bir özelliği yoktur dolayısıyla eğer yumuşak su istenirse bu işlemi ancak arıtma sistemleri ile gerçekleştirebilir. ANCAK KİREÇ PROBLEMİ OLAN SUYUN GEÇTİĞİ HER YERDE MANYETİK KİREÇ ÖNLEYİCİ CİHAZLARI KULLANABİLİRSİNİZ.

Bazı firmaların referanslarında tekstil fabrikaları, gıda fabrikaları ile karşılaşmak mümkündür. (gerek satıcı gerek kullanıcı firmaların reklamını yapmamak adına bu isimleri açıklamamız etik olmayacaktır.) Bu konuda daha ciddi ve dikkatli bir araştırma yapılması taraftarıyım.

Bu gün arıtma tesisi bulunan bir çok firmanın arıtma tesisislerinde MANYETİK KİREÇ ÖNLEYİCİ bulmanız mümkündür. Eğer sorun kireçse kireçten kaynaklanan problemlerinize manyetik kireç önleyici cihazlarla çözüm bulabilirsiniz.

Arıtma tesislerinde reçineli sistemler veya reverse osmoz ile yumuşak su ve sıfır sertlikte su elde edimi emsallerine göre pahalı ve işletme giderleri de yüksek olan sistemlerdir. Ekonomik nedenlerle ve isdihdam göz alındığında oldukça masraflı olan bu sistemler, sorun kireçse, artık yerini bakım onarım elektrik kimyevi madde ve personel gerektirmeyen Manyetik Kireç Önleyici cihazlara bırakmaktadır.

Ayrıca manyetik kireç önleyici cihazlar seralarda kullanıldığında sulama sistemlerinin kireç tarafından tıkanmasını önlerken, kireci oluşturan ve bu cühaz sayesinde askıda kalan Ca ve Mg iyonlarının, bitkilerin bünyelerine doğrudan alınmasını ve böylece bitki gelişimine katkı sağlamaktadır.

praecox
27-05-2007, 21:10
Yeter sayın manolyag yeter...
saçma desteksiz ve de YALAN...

bu sistemlerle bitki sulanması yapılamaz. pek pek seraların ısıtma sisteminde, yani kaloriferde kullanabilirsiniz.

Sizden bir rica bana Calciumu Magnesiumu, sudaki kireci duvardaki kireci ANLATMAYIN. forumu da yanlış yönlendirmeyin.

Yahu nasıl beceriyorsunuz da ilmi pazarlama teknikleri çerçevesinde tersten gösterebiliyorsunuz.

Hoş ilaç'da da lise mezunu kişiler bir aylık eğitimden sonra ilaçları represente edebiliyorlar.

Ancak bu manyetik sistemle sudaki kireç askıda kalsa da demir alımını engeliyebilir. Sizin kadar kesin konuşamıyorum engeliyebilir diyorum.
Bir ara bu manyetik sistemin de kemik yapıştırmada osteo fracturlarda ( eh malum o da kireç ya) yapıştırıcı iyileşmeyi hızlandırıcı etkileri olduğunu gördük denedik vede GÖRDÜK...

Bize kimyasal analizinde 3-5 alman sertliğinde su alabilir miyiz bu sistemde onu söyleyin, kiren su mesela 16 ve de sulama suyu 3-5 cıvarı... CaO türünden

saygılar

Sergüzen
28-05-2007, 08:49
Manolyag
Birbirimize uzak değiliz.Bir ara bana uğra sana bu konuda biraz daha bilgi aktarayım.İstersen diğer sistemler konusunda da litaratür tavsiye edebilirim.Her söylenene hemen inanma,biraz derinine düşün ve araştır derim.Yumuşak su konusu kırk yıldır ilgi alanım içindedir.
Bir çay içmeğe beklerim.

limon_agaci
08-05-2008, 22:38
sudaki kireci dibe çöktürmek için yaklaşik kaç dakika kaynatmak gereklidir?

Özcan2007
10-05-2008, 08:33
Sudaki kireci sirke yok edebilirmi?

bonsade
09-06-2008, 22:35
Sayın manolyag . Antalyada gün ısılarda kireç problemini bu manyetik çözücüler giderebilirmi .?

damat ferit
10-06-2008, 22:25
suyu birkaçgün bekletin kireç dibe çöker,sonra sulayın....

BirLira
26-06-2008, 23:22
Bu linkte ki (http://www.bme.boun.edu.tr/biyomut/Biyomut_Sunumlar/biyomut%202004/B%C4%B0YOMUT%202004%20SUNUMLAR/52.%20DO%20AL%20ZEOL%20T%E2%80%99%20N%20DO%20AL%20 KAYNAK%20SULARINDA%20PH,%20%20LETKENL%20K%20VE%20S ERTL%C4%B0K%20%C3%96ZELL%C4%B0KLER%C4%B0N%C4%B0N%2 0D%C3%9CZENLEY%C4%B0C%C4%B0S%C4%B0%20OLARAK%20KULL ANIMI.pdf) sistemi yapmayı düşünüyorum ama önce Selahattin Yılmaz hocamızdan
likapalarımızın üretmesini bekliyorum.

Bu sistem hakkında görüşü, bilgisi olanlar ne der?
Kaliteli su elde edebilirmiyiz?

Sergüzen
27-06-2008, 08:39
suyu birkaçgün bekletin kireç dibe çöker,sonra sulayın....

Dibe sadece suyun içindeki katı maddeler çöker. Kireç ise kimyasal olarak suya bağlıdır. Bu konuda forumda geniş bilgi var.

Lonicera
18-09-2008, 18:57
Ben de evde kullanmadığım basit bir su arıtma cihazını yeniden faaliyete geçirdim.Tüm bakımını yaptıktan sonra, damla olarak akacak şekilde bir bidona suyu biriktirmeye başladım.Kireci ne kadar arıtacak bilmiyorum ama,yağmur sularına kavuşana kadar bu suyu kullanmayı düşünüyorum.Hiç olmazsa musluktan akan sudan daha kaliteli olacağını sanıyorum.

tommikks
27-03-2010, 13:44
sayın arkadaşlar,
iko filtre kireç kırıcı diye bir şey var buda linki http://urun.gittigidiyor.com/IKO-FILTRE-KIREC-KIRICI_W0QQidZZ25177162 alıp bunu taksam elektrikli şofben için yararlı olur mu? veya internette nışadır ispirtosu diye bir şey olduğu ve 1 lt ye yaklaşık 1 çay kaşığı atılınca sudaki kireci aldığı söyleniyor , böyle bir şey var mı?

Delimus
27-03-2010, 17:42
sayın arkadaşlar,
iko filtre kireç kırıcı diye bir şey var buda linki http://urun.gittigidiyor.com/IKO-FILTRE-KIREC-KIRICI_W0QQidZZ25177162 alıp bunu taksam elektrikli şofben için yararlı olur mu? veya internette nışadır ispirtosu diye bir şey olduğu ve 1 lt ye yaklaşık 1 çay kaşığı atılınca sudaki kireci aldığı söyleniyor , böyle bir şey var mı?
Filitre Kireci yok etmiyor fakat suyun gezdiği aksama yapışmasını engelliyor içindeki taşta çok pahalı birşey değil.Fakat önceden oluşmuş yapışmış kirece ne fayda yapar bilmiyor fakat sonradan yapışmasını engellediği doğru.Kısaca şofbeniniz için yararı olur.

MeyveliTepe
27-03-2010, 20:32
Nano teknoloji su arıtma sistemi (http://www.life2o.com/?title=urunler&menuid=3&ptitle=kirec_onleyici_sistemler&pro_id=46&ln=tr&gclid=CJaGuuDS2aACFVpb4wod0V58Aw) denilen yöntem ve ürünler hakkında deneyimi olan var mıdır?

tommikks
27-03-2010, 23:38
Filitre Kireci yok etmiyor fakat suyun gezdiği aksama yapışmasını engelliyor içindeki taşta çok pahalı birşey değil.Fakat önceden oluşmuş yapışmış kirece ne fayda yapar bilmiyor fakat sonradan yapışmasını engellediği doğru.Kısaca şofbeniniz için yararı olur.

şofben değil saçlarım için kireci bir şekilde arıtmak istiyorum , şofben pek önemli değil sanırım sudaki aşırı kireç saçları döküyor

bonsaikon
29-03-2012, 16:04
Selamlar,

Forumda bazı arkadaşlar tarafından gündeme getirilen manyetik kireç önleyici sistemler üreticisiyiz. Bu foruma bununla ilgili yazışmak üzere katılmadım, bir bonsai meraklısıyım ve diğer paylaşımlarımda çalışmalarım fotoğraflarıyla ve yorumlarıyla birlikte görülebilir. Ancak madem konu edilmiş, yine reklama girmeden bir iki cümle ile katılmak isterim. Bu sistemleri, tesisatlarda kirecin cidarlara, yüzeylere tutunmasını engellemek için kullanıyoruz. Tarımsal sulama tesisatlarında, endüstriyel tesislerde ve evsel olarak 10 yılı aşkın süredir uygulamalar yaptık ve hiçbir uygulamamızda olumsuz sonuç almadık. Tamamı amacına ulaştı. Diğer yandan bu sonuçlar ODTU tarafından yapılan laboratuvar testleri ile de desteklendi. Ancak sulama suyuna ve bitkiler üzerine etkileri bağlamında henüz Türkiye'de yapılmış detaylı bir çalışma yok. Ürünlerin diğer ülkelerdeki muadillerinin, mahsul verimi ve kalitesi üzerine olumlu etkileri nedeniyle tarımda kullanıldıkları belirtilmiş. Bunun dayanağı ise şöyle; manyetik alan sadece kireç kristallerinin değil sudaki diğer minerallerin de moleküler şeklini değiştiriyor. Nasıl ki kalsit kristalleri halinde olan kireç aragonite dönüşüyor ve iğneli yapısını kaybederek küresel bir hal alıyorsa ve bu sayede yüzeylere tutunma özelliğini kaybediyorsa, diğer minerallerde de benzer değişimler oluyor. Manyetik alanın kutupsallığına göre minerallerin molekül boyutlarını büyütmek veya küçültmek mümkün oluyor. Diğer yandan içerisindeki mineralleri bir yana bırakırsak, manyetik alan su molekülleri üzerinde de değişime yol açıyor. 104 derece olan H-O bağ açısı 180 derece oluyor ve suyun yüzey gerilimi düşüyor. Yüzey geriliminin düşmesi suyun arındırıcı, temizleyici özelliğini artırıyor. Yani fiziksel sertliğin düşmesi ile birlikte nasılki su daha iyi köpürür ve sert suya göre daha iyi temizler, bu daha da görünür hale geliyor. Bu aparatların deterjan sarfiyatını azaltması da buna dayanır.

Peki bu bitkiler için ne anlama geliyor?

Minerallerin çözünürlüğünün artması ve molekül boyutunun küçülmesi, toprakta süzülmesini ve bitki kökleri tarafından emilimlerini artırıyor. Böylelikle sulama sonrası topraktaki mineraller daha fazla çözünüyor, sudaki minerallerle birlikte bitki köklerine daha kolay ve fazla nufüz ediyor. Bu da mahsul verimini ve kalitesini iyileştiriyor. Çok farklı bir konu için Amerika'dan gelen bir misafirim limon bahçesinde bunu kullandığını söylemişti.

Peki biz bu ürünlerin sulama suyunda kullanımıyla ilgili bir çalışma yapamaz mıyız?

Biz de geçen gün bonsai konusunda bana yardımcı olan ve aynı zamanda da ağaçlar.net forum moderatörlerinden biri olan tourkana ile birlikte bu ürünleri bu alanda test etmeyi düşündük. Kendisi aynı zamanda bağcı olduğu için ve bu işi profesyonel olarak yaptığı için kendisine uygun bir aparat göndereceğim ve test edecek. Testin sağlıklı olması için aynı tür bitkilerden oluşan bir test grubu ve bir de kontrol grubu oluşturup bunlardan birini normal suyla diğerini ise manyetize suyla sulayacağız. Bu elbette ki kısa bir test süreci olmayacak. Muhtemelen bir sezonluk bir süreç olacak. Süreç tamamlandığında olumlu veya olumsuz sonuçlarını sizinle paylaşmayı umuyoruz. Böylelikle bu aparatları bitkilerimizi sularken kullanıp kullanmama konusuna hep birlikte karar verebiliriz.

Saygı ve sevgilerimle...

Temirhan
13-04-2012, 12:47
Konunun aktif olarak tartışıldığı dönemin üzerinden epeyce süre geçmiş ancak yine de takip edenlere bir kaç sorum olacak.
Tam olarak çalışma prensibini bilmiyorum ancak sürahi şeklinde su arıtma cihazları satılmakta. Sanırım içinde yer alan kartuş düzenli olarak değiştirilmek suretiyle çalışıyor. Kirecin arındırılması için sizce yeterli olur mu?
İkinci olarak suyu bir karbon filtre içerisinden düşük debiyle geçirmek sanırım klor için faydalı olacaktır ancak kireç tutma bakımından sizce çözüm oluşturur mu?

sinasi6
13-04-2012, 14:52
Sayın Bonsaikon,

Deneme çalışmaları ile ilgili ne sonuç alındı? Buraya yazmanız mümkün mü?
Konu ile ilgili biraz araştırma yaptım, ybancı kaynaklarda da sizin bahsettiğiniz sonuçlar alınmış. Bana mantıklı geliyor. Sanki büyük bir kaç mıknatısı su borusunun etrafına yerleştirirsek benzer sonuç alırız gibi geliyor. Ne dersiniz?

Ancak yanlış hatırlamıyorsam iyonlara ayrışma işlemi belli mesafelere kadar oluyor. Sanırım 50-60 mt.


Teşekkürler.

bonsaikon
19-04-2012, 14:56
Sn. Sinasi6 merhaba,

Tourkana'dan uygulama yapılacak yerdeki boru çapını bildirmesini bekliyorum. Bildirir bildirmez aparat göndereceğim ancak bu test bir kaç gün veya haftada bitebilecek bir test değil, aparatın tesisat üzerindeki kireçlenmeye etkisini test etmiyoruz. Bu zaten test edilmiş durumda. Biz bitkiler üzerindeki etkisini test edeceğiz. Bu da bir sezonda bitkilerin bir döngüyü devirmesiyle görebileceğimiz bir sonuç. Dolayısıyla mahsül alındıktan sonra sonuç bildirebiliriz.

Diğer yandan boruların etrafına bir kaç alelade büyük mıknatıs yerleştirmekle bunu sağlamanız pek mümkün değil. Burada kullanılan mıknatıslar gauss gücü çok yüksek, konumları ve adetleri boru çapı vedebiye bağlı olarak hesaplanarak uygulanan mıknatıslar. Eksik veya fazla olması, uygun manyetik kapasitede olmaması sonucu direkt olarak etkiler dolayısıyla basit bir konu değil. Biz uzun zamandır bu alanda çalışma yaptığımız için gerektiği şekilde uygulamayı yapacağız ve sonucu bildireceğiz.

50-60 mt mesafesine gelince, burada da mesafe doğru olmamakla birlikte hakkınız var. Aparatların etkisi sınırsız mesafe veya sonsuz süre korunmuyor. Dolayısıyla gerekli noktalarda takviye uygulamalar yapılır. Sonuçlar olumlu olursa bunlarla ilgili detayları, uygulamanın hangi aparatlarla hangi mesafelerde yapılması gerektiği bilgisini de sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyacağım.

Sakaki
19-04-2012, 15:04
Sevgili bonsaikon,

Bu konuyla ilgili geçtiğimiz birkaç ay boyunca bayağı bir araştırma yaptım ve bilgi edindim.
Şimdi öğrendiğim kadarıyla bu mıknatıslı sistemler kirecin yapısını değiştirerek tesisattaki hasarları minimize ediyor. Şöyle ki: kireç borulara ve tesisat yüzeyine yapışmıyor ama yok da olmuyor. Sadece yapışma özelliği ortadan kalkıyor.
Dolayısıyla bitkiler üzerinde uzun uzun test sonucu beklemek yerine, mıknatıslı sistemden geçen suyun kireç oranıyla mıknatıs sistemi kullanılmayan çeşme suyunu karşılaştırırsınız olur biter.
Yanlış mıyım? Neden bitkilerin tepkisini beklemek gerekiyor anlamadım!?
Kireç yok oluyor veya oranı azalıyorsa o zaman bekleyelim?

bonsaikon
19-04-2012, 15:34
Sn. Sakaki,

Aksine ! Dediğiniz gibi bu sistemlerde sudaki kireç oranı değişmiyorki sistemden geçen suyla geçmeyen suyu karşılaştıralım. Sudaki kireç oranını ölçerseniz her ikisi de aynı çıkacaktır. Biz değişen kristal yapısı ile kirecin ve diğer minerallerin suda çözünürlüğü, toprakta süzülümü, bitki köklerinde emilimi artıyor mu, artmıyor mu buna bakacağız. Siz hem kirecin yok olmadığını söylemiş hemde kireç oranlarını karşılaştıralım demişsiniz. Bu bir sonuç vermez.

Belki de şu noktayı atladınız. Bu manyetik aparatlardan geçen su sizin normal musluk suyunuz zaten, başka bir yerden gelen özel, farklı bir su değil. Bu aparatı mevcut tesisatınıza boru üzerine monte ediyorsunuz, sizin muzluk suyunuzdaki kireç üzerinde etkili oluyor. Yani bu nedenle suyunuzda ne kadar kireç varsa yine o kadar kireç kalıyor ancak kireç kristallerinin fiziksel yapısı değişiyor. Bu yeni yapı bitkileri nasıl etkiliyor buna bakmamız gerekiyor.

Sakaki
19-04-2012, 15:57
Demek istediğim şu:
Manyetizasyon metaller ve iyonlar üzerinde etkiyerek kirecin metal borulara ve tesisata yapışmasını engelliyor, burası tamam!
Ama bitkimiz veya bitki kökümüz metal değil ki? Bence çok birşey fark etmez diye düşünüyorum.
Fark etmesi için sizin de dediğiniz gibi miktarı değişmeyen ancak yapısı değişen kirecin saksıya, toprağa ve en önemlisi bitki köküne yapışmaması, kalmaması lazım.
Bana göre bu pek mantıklı gelmiyor.
Demek istediğim bu.
Ama umarım farklı bir sonuç elde edersiniz.

bonsaikon
19-04-2012, 16:15
Sadece metallere yapışmasını engelliyor gibi bir ayrım yok, tüm yüzeylere yapışmasını engelliyor. Plastik borularda da, evyelerde de, bazı sanayi tesislerinde kağıt filtreler veya diğer yüzeyler üzerinde kireç tutunmasını önlemek için de uygulama yapıyoruz. Ayrıca bu aparatların etkilediği kireç saçınıza, vücudunuza da tutunamıyor. Diğer bir nokta da minerallerin çözünürlüğünün artması ve molekül boyutlarının değişmesi. Yani sadece tutunamama olayıyla sınırlı değil. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bitkilerde olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz. Ayrıca yurt dışında da uygulanmış ve sonuç alınmış. Yani tek bir açıdan bakmıyoruz olaya, bir çok faktör var, işleyeceğini düşündüğümüz bir kaç farklı etki mekanizması var. Şimdi siz çok kısıtlı bilgiyle değerlendirmeye çalıştığınızdan bazı noktalarda tıkanmanız doğal. Biz daha fazla bilgi çerçevesinde bakabildiğimiz için beklentimiz olumlu. Ama tabii en doğrusunu deneyince göreceğiz.

tlgtck
28-04-2013, 22:56
Merhaba,
AKVARYUMDA Kireçsiz,klorsuz su kullanmak gerek. Kireç 0'a yakın olmalı. PH 7-8 olmalı.
Evde 100-200 Lİtrelik akvaryum ve balıkları düşündügümüzde

Bunun için damacana suyu mu kullanmam gerek? Ters ozmoz sistemi uygun mudur?

Yardımcı olursanız sevinirim.

tlgtck
29-04-2013, 00:46
Bu degerler uygun mudur? Madran su degerleridir.
Mangan (Mn) 103 mg/L
Kalsiyum (Ca) 3.9 mg/L İletkenlik 86.1 µ/cm
Magnezyum (Mg) 1.3 mg/L Oksitlenebilirlik 2 mg/L
Sodyum (Na) 4 mg/L Sertlik 1.6 mg/L
Demir (Fe) 9 µ/cm

turuncum
20-08-2013, 12:53
Sadece metallere yapışmasını engelliyor gibi bir ayrım yok, tüm yüzeylere yapışmasını engelliyor. Plastik borularda da, evyelerde de, bazı sanayi tesislerinde kağıt filtreler veya diğer yüzeyler üzerinde kireç tutunmasını önlemek için de uygulama yapıyoruz. Ayrıca bu aparatların etkilediği kireç saçınıza, vücudunuza da tutunamıyor. Diğer bir nokta da minerallerin çözünürlüğünün artması ve molekül boyutlarının değişmesi. Yani sadece tutunamama olayıyla sınırlı değil. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bitkilerde olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz. Ayrıca yurt dışında da uygulanmış ve sonuç alınmış. Yani tek bir açıdan bakmıyoruz olaya, bir çok faktör var, işleyeceğini düşündüğümüz bir kaç farklı etki mekanizması var. Şimdi siz çok kısıtlı bilgiyle değerlendirmeye çalıştığınızdan bazı noktalarda tıkanmanız doğal. Biz daha fazla bilgi çerçevesinde bakabildiğimiz için beklentimiz olumlu. Ama tabii en doğrusunu deneyince göreceğiz.
Eee? Sonuç yok galiba sevgili Bonsaikon?

bonsaikon
20-08-2013, 13:20
Turuncum merhaba,

Aparatı ilk deneyen tourkana'dan sonra, kendisinin yönlendirmesiyle 2 farklı üyenin daha aparat aldığını ve kullandığını söyleyebilirim. Aparatın üreticisi olduğum için daha detaylı ve objektif değerlendirmeyi kendilerinden almanı tavsiye ederim.

Sakaki
20-08-2013, 13:54
Aparatı ben de kullandım ve şunları kesinlikle söyleyebilirim ki: Toprağın pH değerinde çok büyük bir değişim olmuyor ANCAK toprak ve saksıda biriken kireç ve kireç kalıntıları kesinlikle büyük ölçüde kayboluyor.

Ben halen kullanıyorum ve ara sıra toprak pH'ını dengelemek için katkı maddeleri kullanıyorum (sıvı kükürt gibi) ama gerek saksılardaki kötü kireç lekelerinden gerekse toprak üzerinde birikim yapan kireç tabakasından büyük ölçüde kurtuldum!

Ayrıca bitkilerimin hiçbirisinde demir klorozu belirtisi hiç olmadı.

justice
29-08-2013, 12:46
merhabalar,su arıtımı (içmesuyu ve kullanmasuyu/atıksu) konusunda bende bir çevre mühendisi olarak şunu ekleyebilirim sanırım, sudaki kirecin bu tür manyetik aparatlarla giderimi sayın bonsaikonun da belirttiği gibi tamamen sağlanamamakta fakat yapısı gereği yüzey tutunumu engellenebilmektedir. Faydası muhakkak olumludur ama kireci sudan çıkarmadığı için tesisat ya da cihazların ölü noktaları dediğimiz akımın olmadığı durgun noktalarda kireç birikimi yapmaktadır. Bu bölgeler tespit edilmeli ve belirli zamanlarda bu kireçler sistemden temizlenip alınarak uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca butür işleme tabi tutulan sular bitkilere verilirken direkt kökten uygulama yapılamadığı ve ilk olarak toprağa temas edip kökün emiliminden önce topraktaki kimyasal maddeler ve minerallerle temas edeceği için arıtımdaki değerleri aynı kalarak köke ulaşamazlar. Sadece daha az kireçli olarak köke iletilmiş olurlar. Arıtma sonucu suda bulunan kireç toprak yüzeyine serpilmiş olur. Bunun suya verilmeden önce alınması gerekir. Tabi unutulmamalıdır ki arıtılmış su diğer sulara göre daha faydalı olacaktır.

bonsaikon
30-08-2013, 10:15
Justice selam, bu prensiple çalışan aparatları tanımlarken atladığın bir nokta var. Manyetik alan etkisi sadece kireç kristallerini yüzeylere tutunma özelliği olmayan aragonit yapısına geçirmiyor, bununla birlikte suyun yüzey gerilimini düşürerek, çözücülüğünü de artırıyor. Bu da sudaki molekül boyutu küçülmüş minerallerin çözünürlüğünün artmasına yol açıyor. Dolayısıyla hem kireç hem de sudaki diğer mineraller dediğin gibi toprak yüzeyine serpilmiş olmuyor, olağan duruma göre daha fazla süzülmüş, köklere ulaşan miktarları artmış oluyor. Molekül boyutu küçülen tüm minerallerin kökler tarafından emilimi de artıyor. Benim tespitime göre bitki sulama suyunda bu sistemin kullanımı kireçlenme önleyici özelliğinden çok bu nedenle faydalı. Diğer yandan arıtılmış su faydalı derken arıtma şeklini de belirtmek gerek diye düşünüyorum; ters osmoz mu, reçine mi, hang arıtma? Örneğin su saflaştırıldıktan sonra eklenen mineraller arasında bitkiye yaramayanlar da olabiliyor, suyun sertliği çok düşük veya çok yüksek ise, pH'ı uygun değil ise bunlar bitkiye faydalı olmayabilir. Manyetik kireç önleyici sistemler bir arıtma sistemi olmadığı için, sudaki mineral kompozisyonunu ve miktarlarını değiştirmediği sadece bunların fiziksel yapılarına etki ettiği, molekül boyutu ve çözünürlüklerini değiştirdiği için en doğrusu önce uygun suyu sağlayacak sistemi uygulayıp sonra manyetik şartlandırma sistemi ile bitkinin bu sudan maksimum faydalanmasını sağlamaktır. Bu sistemleri 13 yıldır üretiyoruz, bağcılık enstitülerinde, seralarda, tarım arazilerinde uygulamalarımız oldu. Bunlara ve resmi analiz sonuçlarına dayanarak bilgi verdiğimi bilmenizi isterim.

spy1983
28-11-2013, 09:59
Merhaba

Bir de kireçli su için silifoz diye bir madde var. Belirli filtreler içinde satılıyor ve evde ana hatta bile bağlanabiliyor.

Silifoz hakkında ne dersiniz?

murat doğan
25-11-2015, 16:00
Justice selam, bu prensiple çalışan aparatları tanımlarken atladığın bir nokta var. Manyetik alan etkisi sadece kireç kristallerini yüzeylere tutunma özelliği olmayan aragonit yapısına geçirmiyor, bununla birlikte suyun yüzey gerilimini düşürerek, çözücülüğünü de artırıyor. Bu da sudaki molekül boyutu küçülmüş minerallerin çözünürlüğünün artmasına yol açıyor. Dolayısıyla hem kireç hem de sudaki diğer mineraller dediğin gibi toprak yüzeyine serpilmiş olmuyor, olağan duruma göre daha fazla süzülmüş, köklere ulaşan miktarları artmış oluyor. Molekül boyutu küçülen tüm minerallerin kökler tarafından emilimi de artıyor. Benim tespitime göre bitki sulama suyunda bu sistemin kullanımı kireçlenme önleyici özelliğinden çok bu nedenle faydalı. Diğer yandan arıtılmış su faydalı derken arıtma şeklini de belirtmek gerek diye düşünüyorum; ters osmoz mu, reçine mi, hang arıtma? Örneğin su saflaştırıldıktan sonra eklenen mineraller arasında bitkiye yaramayanlar da olabiliyor, suyun sertliği çok düşük veya çok yüksek ise, pH'ı uygun değil ise bunlar bitkiye faydalı olmayabilir. Manyetik kireç önleyici sistemler bir arıtma sistemi olmadığı için, sudaki mineral kompozisyonunu ve miktarlarını değiştirmediği sadece bunların fiziksel yapılarına etki ettiği, molekül boyutu ve çözünürlüklerini değiştirdiği için en doğrusu önce uygun suyu sağlayacak sistemi uygulayıp sonra manyetik şartlandırma sistemi ile bitkinin bu sudan maksimum faydalanmasını sağlamaktır. Bu sistemleri 13 yıldır üretiyoruz, bağcılık enstitülerinde, seralarda, tarım arazilerinde uygulamalarımız oldu. Bunlara ve resmi analiz sonuçlarına dayanarak bilgi verdiğimi bilmenizi isterim.

Sayın bonsaikon konuyu güncel hale getirmek ve manyetik etki yaratan apartalarla ilgili kendi tecrübelerimi de aktararak bazı konularda bilginize başvurmak istiyorum. Sizin üretiminiz olan aparattan daire girişi için olan aparatı alarak kullandım. gerçekten de etkisini gözle görülür şekilde görüyorsunuz. duşta dahi farkını hissettim. sulama suyu olarak da saksılarım da ve toprak yüzeyinde biriken kireçte ciddi anlamda azalma oldu. Bu anlamda faydası olduğu kesin. ancak şöyle bir durumda gelişti. Kullandığım aparat suyun geçişinde kirecin tutunması engelliyor ve konuda çok başarılı. ancak suyun geçemeyip biriktiği yerlerde mesela evye üstleri, duşa kabinler vb. yerlerde normal kireç birikimi ve kalıntılarından daha sert bir birikim oluştu. daha önce kireç çözücü ile rahatlıkla temizlediğimiz kireç kalıntılarını temizleyemedik. daha sert bir katman oluşturdu. bir sürü ürün denedik ama başarılı olmadı. sanırım kirecin yapısını değişmesi ile alakalı bir durum. en son çare sanayiden su zımparası alarak fayans ve mermerleri zımpara ile arındırdım. daha sonrada aparatı söktüm. şu anda genel amaçlı kullanmıyorum. Bu durumdan sonra aklıma şu takıldı saksılarda sulama suyunun her nekadar fazlalığının akıp gitmesini sağlasakta tüm su tahliye olmuyor. dolayısıyla gerek toprakta gerekse köklerde bir miktar su kalacaktır. açıkçası ben fayans ve mermerde oluşan birikintiyi görünce saksılardada zamanla bu birikintinin oluşmasında korkarak aparatı söktüm. evet saksının çeperlerinde ve toprağın üzerinde su tahliye olduğu ve akıp gittiği için kireç birikmiyor ama kalan su birikim yaratacaktır. ha diğer türlü olmuyor mu evet oluyor hatta toprak yüzeyinde ve saksılarda da oluyor. benim kafamı karıştıran nokta iki durumda da oluşan birikintinin yapısı. aparatla oluşan birikintiden fiziksel yolla ancak kurtulabildim. ben dönem dönem sirkeli su ve sıvı kükürt gibi şeylerle toprakta ve köklerde biriken kireçten kurtulmaya çalışıyorum. ama sanırım aparat sonrası oluşabilecek birikinti için bu tür geleneksel yöntemlerde pek başarılı olamayacak. sizde bonsai meraklısısınız sizin bu konudaki fikrinizi alabilir miyim. birde daire girişi için olan aparatı balkondaki musluğa takarak kullanabilir miyim mıknatısıh etkisi ne olur çünkü su miktarı azalmış olacak.

Zümrüdüanka.
28-03-2016, 11:17
Arkadaşlar http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1448-3.htm isimli konuyu okudum birşeyler öğreneceğime kafam karıştı. Bilgi birikimine sahip kişiler bilgi paylaşımında ve fikir yürütmede bulunmuş ne yazık ki anlayacak kapasitede değilim. Amatör şekilde bitkilerle havayı temizlemeleri haliyle temiz bir hava sahası oluşturmaları(ev,ofis) ek olarakta yeşil güzellikleri için uğraşıyorum. Genelde de Dracena Marginata & Spatifilyum(Barış Çiçeği,Yelken Çiçeği) bakıyorum. Bu çiçeklere verebilmem için gerekirse öğrenci olmama rağmen 250-300 tl ye kadar arıtma cihazı almaya hazırım. Sadece ne yapmamız gerekiyor lütfen bizim de anlayacağımız şekilde açıklayabilir misiniz ?

WindWild
28-03-2016, 11:42
Siz bu bitkileri nerede yetiştireceksiniz kocaman bir bahçede mi yoksa birkaç adet saksıda mı?

Zümrüdüanka.
28-03-2016, 12:48
Siz bu bitkileri nerede yetiştireceksiniz kocaman bir bahçede mi yoksa birkaç adet saksıda mı?


Söylediğim gibi amacım yetiştiricilikten ziyade bakıcılık haliyle saksıda bakıyorum

WindWild
28-03-2016, 13:29
O halde 250-300 TL ye kireç arıtma sistemi alacağınıza daha az paraya mesela 10 litresi 2 liraya satılan kireç oranı dengeli doğal kaynak sularından satın alıp kullanabilirsiniz mesela

Doku_Kültürcü
28-03-2016, 13:42
Arkadaşlar http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1448-3.htm isimli konuyu okudum birşeyler öğreneceğime kafam karıştı. Bilgi birikimine sahip kişiler bilgi paylaşımında ve fikir yürütmede bulunmuş ne yazık ki anlayacak kapasitede değilim. Amatör şekilde bitkilerle havayı temizlemeleri haliyle temiz bir hava sahası oluşturmaları(ev,ofis) ek olarakta yeşil güzellikleri için uğraşıyorum. Genelde de Dracena Marginata & Spatifilyum(Barış Çiçeği,Yelken Çiçeği) bakıyorum. Bu çiçeklere verebilmem için gerekirse öğrenci olmama rağmen 250-300 tl ye kadar arıtma cihazı almaya hazırım. Sadece ne yapmamız gerekiyor lütfen bizim de anlayacağımız şekilde açıklayabilir misiniz ?
Bir adet ters osmoz cihazı edinin. Ters osmoz menbran filitrelerinden sonra mixbed iyon değiştirici reçine üzerinden geçirilen su oldukça saf olarak elde edilir. Akvaryum tipi olanlar en ucuz olanlarıdır.

Zümrüdüanka.
28-03-2016, 15:28
O halde 250-300 TL ye kireç arıtma sistemi alacağınıza daha az paraya mesela 10 litresi 2 liraya satılan kireç oranı dengeli doğal kaynak sularından satın alıp kullanabilirsiniz mesela

O şekilde sürekli olarak eve şu taşımak durumunda kalırım ayrıca okuduğum kadarıyla arıtma suyu bitkilere içme suyundan daha iyi gelmekte.

Doku_Kültürcü biraz daha açabilir misiniz ? Arıyorum henüz bulamadım.

Ekleme: Bayadır arıyorum 2-3 tane bulabildim onlarında fiyatları uçuk :(

Doku_Kültürcü
28-03-2016, 23:08
O şekilde sürekli olarak eve şu taşımak durumunda kalırım ayrıca okuduğum kadarıyla arıtma suyu bitkilere içme suyundan daha iyi gelmekte.

Doku_Kültürcü biraz daha açabilir misiniz ? Arıyorum henüz bulamadım.

Ekleme: Bayadır arıyorum 2-3 tane bulabildim onlarında fiyatları uçuk :(

Sayın Zümrüdüanka,
Akvaryum tezgahüstü reverse osmosis arıtma - 295.76 TL + KDV (http://www.optisu.net/akvaryum-tezgahustu-reverse-osmosis-aritma-urun156.html)

Pratik akvaryum üçlü arıtma - 168.64 TL + KDV (http://www.optisu.net/pratik-akvaryum-uclu-aritma-urun283.html)

Chemist1903
22-11-2016, 08:52
Suyu distile ederek istediğiniz yumuşatmayı ve saflaştırmayı yapabilirsiniz, bunun için kimyasal kullanmanıza gerek yok, bir kaç cam malzeme ile evinizde kuracağınız basit bir destilasyon mekanizması ile istediğiniz yumuşaklıkta ve saflıkta su yapabilirsiniz bu tabi ki çok yüksek oranlarda saflaştırma yahut yumuşatma yapmasa da sizin için gerekli olan saflık ve yumuşaklıkta olacaktır.

Ayrıca kireç dediğimiz şey CaCO3.xH2O ve MgCO3.XH2O dur bunlardan arındırmak için bir kimyasal kullanamazsınız sadece katyonların yerini değiştirir ve çökelek oluşumu yahut kolloidal oluşumunu tetiklersiniz ki kullanacağınız kimyasal yine başka bir safsızlık olarak su ortamında kalır , dediğim gibi herhangi bir kimyasala yahut filtreye ihtiyacınız yok destilasyon işlemi bunun için yeter de artar bile....

Saygılar...