PDA

View Full Version : Gübre Şerbeti




Kagan
26-06-2006, 17:44
Hayvan gübrelerinden "Gübre Şerbeti" yapılıp bitkilerin bu şerbet ile sulanmasının yararları çeşitli kaynaklarda yer alıyor. Ama yine kaynaklar, Gübre Şerbeti'nin seyreltilerek kullanılması gerektiğini ve çeşitli türdeki hayvan gübrelerinin (sığır gübresi, koyun gübresi, keçi gübresi, tavuk gübresi vs) değişik biçimlerde hazırlanıp, değişik oranlarda seyreltilmesi gerektiğini belirtiyor. Ben, elimdeki kaynaklarda bu hazırlanış ve seyreltiliş biçimlerini net olarak bulamadım.

Köyde bulunduğum için hayvan gübresini kolay ve bedava olarak temin edebiliyorum ve saksı bitkilerime harç hazırlarken belli oranlarda kullanıyorum. Fakat hangi hayvanların gübresinden nasıl gübre şerbeti yapılır ve şerbet yapılırken hangi hayvanların gübresi ne oranda seyreltilir, işte bu konuda bilgim yok. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa 18 saksı bitkim ve süs biberlerim çok sevinecektir... :p




arsakay
26-06-2006, 18:01
Evde hayvan gübresi kullanmanın en sıkıntılı yanı
koku yapması. Gübre şerbeti olunca değişir mi bilemem.

Bu arada hala birilerinin çay içmeye gelmesini bekliyorum.

sezinci
26-06-2006, 18:14
Salon bitkilerinde kullanılırsa kokunun yanında bir de sineklerle uğraşmak zorunda kalırsınız

Humeyra
26-06-2006, 18:29
Merhabalar,
Bu işin ilmi tarafını bilmem ama 15 yıldan beri iç mekan bitkileri hariç bütün bitkilerimde gübre şerbeti kullanıyorum.

Taze gübrede besin maddesi çok fazla olduğu için tercih ediyorum. 40 litrelik bir kova suya 3-4 kürek taze gübre ekleyip kovanın ağzını kapatıyorum. Bir kaç gün beklettikten sonra sulama sırasında bahçe bitkilerine veriyorum. Kuru kuruya vermeyin sakın. İnek ve koyun gübreleri 3-4 gün beklese yeter fakat her türlü kuş gübresi 10 gün suda beklemeli ve bitki sulandıktan sonra seyreltilerek verilmeli. Aksi halde yakabilir.

Şerbet bitkiye verilince sanki suni gübre verilmiş gibi çabucak tesir ediyor. Meyve veya çiçek verimi hemen artıyor.

Çok pis bir iş, onu da söyleyeyim. Eğer iyice yanmamis gubre ile yapilirsa gubreden bin beter kokuyor. Yalnız saksılar için tamamiyle yanmış koyun gubresinden yaptığım şerbet hiç kokmadı. Balkon bitkileri için böyle yapmak daha mantıklı olur.

Pek hijyenik bir iş değil ama ben zararını görmedim. Hiç suni gübre kullanmadan harika güller, çok lezzetli ve kaliteli sebzeler yetiştirdim. Bilenler daha ayrıntılı bilgi verebilirse sevinirim.

Humeyra
26-06-2006, 18:30
Yılmaz bey haklı. Ev bitkilerinde kullanmamak lazım.

arsakay
26-06-2006, 18:31
Hümeyra hanım buradaki "yanma" ne demek?

hasan42
26-06-2006, 18:40
Hocam, kürek derken hangi küreği kasdediyorsunuz?

Humeyra
26-06-2006, 18:43
Gübrenin yanması bekletilerek bir dönüşüm yaşaması demek. Gübre tazeyken besince çok zengindir ama direkt kullanılırsa bitkilere çok kuvvetli gelebilir ve köklerini yakar. Toprakta değişime uğrarken toksik etki yapabilir. Uygun şartlarda 1 yıl beklemiş gübre içindeki bakteriler yardımıyla adeta toprağa dönüşür. Kokusu kalmaz. Her türlü bitki için ideal bir yapıya kavuşur. İşte bu yanmış gübredir. Çiçekçilerde satılan gübre böyledir mesela.

Yalnız gübre uygun şartlarda bekletilmezse yağmur ve güneşin etkisiyle gücünden çok şey kaybeder. Konumuzun dışında ama belirtmek istedim.

Humeyra
26-06-2006, 18:45
Büyük bahçe küreğini kasdetmiştim. Hani şu toprak filan kürünen, ben onu kullanıyorum da:))

hasan42
26-06-2006, 18:50
Tamam, anladım. Kendi ölçülerime çeviriyorum. İki teneke (yirmişerden kırk litre) suya üç-dört kürek gübre. :))

Humeyra
26-06-2006, 19:02
Şu ölçüyü netleştireyim: Koyun- inek gübreleri için 3-4 fakat kuş gübreleri 40 litreye iki kürek yeter. Bahçe bitkilerini sularken karıkların arasına veya çevrelerine azar azar dökün. Dipteki tortuyu az suyla sulandırabilirsiniz.

Saksı bitkileri için sulama suyuna katmanız daha iyi olur. Mesela 20 litrelik bir kovanın 4/1 ine gübre şerbeti doldurun. Kalan kısmını temiz suyla tamamlayın ve sulayın.

sezinci
27-06-2006, 08:54
Gübrelemede çimi diğer bahçe bitkilerinden ayırmalıyız. Çimde kullanacağımız hayvan gübresi kesinlikle küçük baş veya kanatlı gübresi olmalı.

Ayrıca yanmış ve elenmiş olmasına dikkat edilmeli. Büyükbaş gübreleri kullanılırsa içinde yabani ot tohumları barındırabileceği için çimde yabani ot baskısına yol açabilir.

Selahattin Yılmaz
27-06-2006, 10:06
Oh oh mis gibi gübre koktu :)

Iyyyyk...

Kagan
30-06-2006, 07:20
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...

"Bu arada hala birilerinin çay içmeye gelmesini bekliyorum." Sanırım bu taş bana... Arsakay, sana bir özür borçluyum. Bazen peşpeşe gelen olaylar insanı internetten de, hayattan da -bir süreliğine olsa da- uzaklaştırabiliyor...

Kagan
19-07-2006, 02:09
Gübre Şerbeti'ni hazırladım ve evdeki bitkilerime verdim. İlginçtir, koku falan yapmadı (en azından şimdilik; 2 gün önce verdim).

Gübre Şerbeti'ni şu şekilde hazırladım: Plastik, ağzı sıkıca kapalı bir kap içine 1 ölçek gübre, 5 ölçek su koydum ve 15 gün beklettim. Daha sonra süzdüm ve elde ettiğim şerbete, kullanmadan önce hacminin 1,5 katı su ekledim.

Şerbeti süzerken kokusu rahatsız ediciydi ama su katıp da bitkilere verdiğimde saksılarda koku yapmadı. Hatta eşime koku olup olmadığını sordum ve hayır cevabını aldım...

Deveci Armudu
09-03-2007, 21:34
Bu bahsettiğiniz gübre şerbetini yine bahsettiğiniz oranlarda damlama sulama sistemiyle meyve ağaçlarına verebilirmiyiz acaba bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan rica edeceğim. Ha birde şunu sorayım, bu şerbet taze yanmamış tavuk gübresinden de yapılabilir mi. ***.ler

Selahattin Yılmaz
09-03-2007, 21:43
Damlatıcılarınızı tıkamayacak şekilde önlemini alırsanız ve yeterince de sulandırırsanız canı gönülden kullanabilirsiniz sayın Deveci Armudu. Ancak taze yanmamış şerbetinden sıvıyı ayırabiliriseniz ve de normal şerbetten daha çok sulandırabilriseniz kullanabilirsiniz. Yinede bahsettiğimiz tavuk gübresi olduğundan sadece tavuk gübresini en azından bir ay sadece bir bitki üzerinde denemekte fayda var...

Mine Pakkaner
09-03-2007, 21:43
Sayın Deveci Armudu http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001 başlığına bir uğramanızı rica edeceğim :)

merdiye
12-03-2007, 13:31
Selam arkadaşlar. Ben galiba bilmeden gübre şerbeti yapmaya başlamışım:p
Şöyle ki, yeni taşındığım evimin balkonunda dünya kadar güvercin gübresi ve muhtemelen güvercinlerin yuva yapmak için taşıdığı toprak, çam iğneleri falan vardı. Ben de gübreleri ayırıp suya koymuştum ama ağzını kapatmadım. Gübre taze değil ve 15 gündür ağzı açık halde balkonun bi köşesinde bekliyor. Hala işe yarar mı acaba:confused:

kürşad
22-06-2007, 21:06
Gübrenin yanması bekletilerek bir dönüşüm yaşaması demek. Gübre tazeyken besince çok zengindir ama direkt kullanılırsa bitkilere çok kuvvetli gelebilir ve köklerini yakar. Toprakta değişime uğrarken toksik etki yapabilir. Uygun şartlarda 1 yıl beklemiş gübre içindeki bakteriler yardımıyla adeta toprağa dönüşür.
Yalnız gübre uygun şartlarda bekletilmezse yağmur ve güneşin etkisiyle gücünden çok şey kaybeder. Konumuzun dışında ama belirtmek istedim.

Bugün 1 çuval keçi gübresi aldım yolumun üstündeki bir köyden.
Mal sahibi 3-4 ay önce elindeki tüm gübreyi satmıştı. Ve keçiler yeni gübre imal etmişler. Altlarına atılan saman vs ile gübreyi dışarıya dökmüşler. Kürekler üstündeki tezekleri aldıktan sonra un gibi gübreye elimle sıcaklık testi yaptım. Gübre sıcaktı ve halen yanıyordu. Neyse bir çuvak doldurup ağzını bağladım. Motorsikletle eve getirdim.
Terasta 1 ölçü orman toprağı çam kabuğu ibre çürüntüsü, Dere yatağından topladığım topraktan 1 ölçek ve yarım kova kadar da kum var. Kumu orman toprağı ile karıştırıp görüntüsü hoşuma gitmeyince ve organik maddelerin çürümesinden dolayı mantari hastalıkların üremesinden dolayı şimdi bu 3 malzemeyi karıştırayım diyorum.

1- Gübre yanmaya ve ısı vermeye aynı zamanda orman toprağındaki çürümeyi de dengelemeye yarar ve hastalık yayılmasını engeller diyorum siz ne dersiniz?

2- Kökleri gübre yanmasının sıcağından korumak için ise şu an yaptığım gibi her öğle yemeği arası sulama yaparak bunu engellemeyi düşünüyorum, yanarlar mı?

3- Gübre toprakla karışınca yanmaya devam eder mi? etmezse gübreyi 2 ölçek karıştırsam etkisi nasıl olur?

albay
23-06-2007, 09:36
Sütü mayaladık, yoğurt olmaya başladı. Naılsa sulandıracağız deyip cacık yapabilirmiyiz?
Gübrenin yanmasıda bir çeşit mayalanmadır. (fermantasyon) İyice yanmamış inek, koyun, keçi, at dışkısı henüz gübre değildir.

denizcool
23-06-2007, 10:00
biz evimizde yemeklerde kullandığımız bir takım sebze,ve meyvaların yaprak vede artıklarını bahçede açtığımız küçük çaplı bir kuyuya gömüyoruz vede çürüme olayını hızlandırmak için suluyoruz
buişlemi aynı zamanda bahçedeki ağaç yaprakları vede mevcut olan otları topladığımızdada yapıyoruz bu şekilde belli zaman sonra oluçan toprağı ev bitkileri için kullanıyoruz onlarda memnunlar sanırım görünüşlerinden anlıyoruz

pitbull
02-07-2007, 00:57
Bu bahsettiğiniz gübre şerbetini yine bahsettiğiniz oranlarda damlama sulama sistemiyle meyve ağaçlarına verebilirmiyiz acaba bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan rica edeceğim. Ha birde şunu sorayım, bu şerbet taze yanmamış tavuk gübresinden de yapılabilir mi. ***.ler

Eğer bahçede kullanıcaksanız gübreleri küçük çuvallara koyup sıra aralarına bu çuvalları koyabilirsiniz her yağmur yağdığında şerbetli su ile sulamış olursunuz.

COYOTE
15-07-2007, 22:03
Bugün yayladan gübre temin ettim. Yanmış olmasını umut ediyorum :( o kadar yağmur vardı ki anlamam mümkün olmadı. Hoş yağmur olmasada tam yanmış olup olmadığını anlayamazdım ama koku yoktu biraz açıkta bekletsem mi acaba şerbet yapmadan önce? Avokadom ve pepinom için kullanacağım ha bir de pembe domateslerim için:D

kürşad
18-07-2007, 09:37
Yanmış olmasını umut ediyorum

Yanmamış ile yapıldığını anlatmışlar yukarıda.
Yanmış olsa direk saksıya karıştırmalı.

COYOTE
18-07-2007, 10:25
Anlatmışlar da ben yanmış olup olmadığını anlamıyorum ki :)

çete
09-08-2007, 18:14
peki bu şerbet lahanaya yazın damla sulamayla verilirse zarar verirmi.yine aynı şekilde armut ağacına verilebilirmi?cewap beklıyorum.

GLCN
22-08-2007, 14:50
Gübre şerbetini ne zamana kadar vermeliyiz diğer sıvı gübreler gibi sonbaharda kesmelimiyiz??

GLCN
23-08-2007, 18:56
2,5 litrelik pet şişe içie bir çaybardağından belki biraz fazla gübre koydum sizce doğrumu, yeterlimi?
Ayrıca aldığım gübrede hiç koku yoktu acaba topraklamı karıştırmışlar anlayamadım iri taneler var ama genelde toprak gibi dağınık sizce nasıl anlarım gübrenin topraklı olmadığını?

mis-zambak
06-02-2008, 15:33
güvercin gübresi çok kuvvetli bir gübredir, bunu tavuk gübresiyle karıştırıp sebze yetiştirmekte kullanıyorlar,, eğer topladığınız güvercin gübresiyse bunu sulandırmadan kuru haldeyken toz haline getirip saksılara azar azar katabilirsiniz, yanlız çiçeğin dibine doğru değıl saksı kenarından toprağa karıştırın, bu çiçeklere çok iyi gelir,, yanlız fazla değil az az kullanın yoksa yakar çiçeği

mis-zambak
06-02-2008, 15:35
bir şey sorucam bahçedeki çiçeklere neden gübre şerbeti yerine dikek yanmış gübre kullansak olmaz mı? ben öyle yapıyorum da..

zooteknist
07-02-2008, 09:07
Gübre şerbeti içindeki besin maddeleri bitki tarafından daha kolay emiliyor olabilir.

özlem11
08-02-2008, 09:24
Merhaba arkadaşlar.
Bildiklerimi sizlerle paylaşmak isterim.Biz gübrenin yanması için ve bitkiye zarar vermesin diye sonbaharda bahçeye döküp üstünede toprak atıyoruz.Bu sayede hem böceklenme hemde koku olmuyor ve özü toprakta kalıyor. Baharın güzelce belliyoruz.Ekeceğimiz çiçek ve fidelerde kullanıyoruz.
Evde baktığınız çiçeklere gelince ben 2,5 lt lik pet şişeyi kesip 4 parmak kadar koyun gübresi koyuyordum ve ağzına kadar su dolduruyordum.Bu su 3-4 gün güneş gören bir yerde bekliyor.Sonra pet şişenin 3' te 1' i şerbet ( süzülüyor) kalanı su oluyor.Fazla vermenizi tavsiye etmem ağır gelip çiçeklerinizi yakabilirsiniz.Bu petşişedeki kalan gübreyide yine bahçedeki çiçek aralarına doğrudan verebilirsiniz...

özlem11
08-02-2008, 09:29
Arkadaşlar birde ben tavuk ve güvercin gübresinin solucan yaptığını biliyorum.Bilgisi olan varmı acaba...

ihsankaya45
17-04-2008, 15:02
Büyükbaş hayvan gübrelerinin atıldığı havuzda yıkama suyu ve idrar birikintisi sıvılar birikmektedir. bu sıvıyı bahçelerimizde direk kullanmamızın sakıncaları olurmu ?

nuzel
20-04-2008, 14:08
gübre şerbetini kaç günde bir vermeliyiz, soğanlı ve yumrulu bitkilere yeni ekildiğinde kullanabilirmiyim?

cyucel
29-04-2008, 13:44
Apartman aralığımızda bir sürü güvercin yuva yapmış. Çok sinirleniyordum. Ama artık değişik gözle bakmaya başlıycam. Peki bu güvercin gübresini nasıl kullanabilirim en azından balkondaki bitkilerime...

mavifatihguler
08-05-2008, 16:43
merhaba, gübre şerbetinin bukadar faydalı olduğunu bilmiyordum, bahçede etrafa gübreyi serpiyorum , yağmur yağdığında gübre yagmur karışımının şerbetleşmiş olarak toprağa süzüleceğini düşünüyorum, bu yaptığım doğru mu ? fidanların kenarınada aynı işlemi yapıyorum

kuzen38
03-08-2008, 00:20
Gübre serbeti dedigimiz olay aslında bir nevi sıvı organik gübre olmuyor mu?

fiona
03-08-2008, 16:44
Selamlar,

Gübre şerbeti verdikten sonra hele ki bu dönemde verirseniz çok güzel sulama yapmanız gerekir aksi takdirde bitki yanar.
Bir de güvercin gübresi ağırdır.Karpuzda vs faydalıdır ama başka bitkilere ağır gelebilir.

Nilüfer
23-03-2011, 09:37
güvercin gübresi çok kuvvetli bir gübredir, bunu tavuk gübresiyle karıştırıp sebze yetiştirmekte kullanıyorlar,, eğer topladığınız güvercin gübresiyse bunu sulandırmadan kuru haldeyken toz haline getirip saksılara azar azar katabilirsiniz, yanlız çiçeğin dibine doğru değıl saksı kenarından toprağa karıştırın, bu çiçeklere çok iyi gelir,, yanlız fazla değil az az kullanın yoksa yakar çiçeği


Sn. Mis-zambak'ı okuyunca çok parlak bir fikir oluştu bende.
Benim terasım yazın güvercin pisliğinden geçilmiyor. Apartmanın çatısına konan her türlü kuş maalesef imza atıp gidiyor terasıma :)
2 günde bir teras yıkıyorum bu su kıtlığında:(
Hatta bu yaz bir gölgelik mi taktırsam diye düşünüyordum.
Madem bu güvercin pislikleri bu kadar faydalı bitkiler için, sebze saksılarımı güvercinlerin pislediği duvar boylarına alsam nasıl olur? Böylece rutin olarak taze kuş gübresi verilmiş olmaz mı, sulama ile de azar azar toprağına karışır faydalı mineraller.

Denesem mi ?

Nilüfer
23-03-2011, 09:47
Artık ilk fırsatta köye gidip, bir kova taze hayvan gübresi almak şart oldu.

Lütfen bilenler yanıtlasın beni;
Bu gübre şerbetini hangi sıklıkla kullanabiliriz?
Ayrıca hazırlanan şerbeti ne kadar bekletebiliriz?
Çok hazırlayıp ped şişelerde aylarca depolayabilir miyiz ki, gerektiğinde kullanalım.
Çünkü hazırlanışı pek dayanılacak bir şey değil gibi, bir kez hazırlayıp depolamak daha mantıklı sanki.

Safranlı
31-03-2011, 14:04
Bende gübre serbeti kullanıyorum
kullandıgım oran şöyle
önce ıkı veya üç kürek yaş gübreyı 2o kıloluk boya kovasına dolduruyorum
suyu doldurduktan sonra bır su bardagı em faydalı baktarı koyuyorum
kapagını hava almıcak sekılde kapatıyorum 10 gun bekledıkten sonra
10 katı yanı 200 kg lık su dolu varıle aktarıyorum
böylece elımde 200 kg serbet oluyor
bu oran bıtkıyı yakmıyor
em ıle çok iyi netıce alınıyor

makaf
02-09-2011, 12:21
Ben topraksız domates yetiştirmek için deney yapıyorum. Domatesleri henüz çillendirmeye başladım. Bu gübre şerbetini domateste kullanmak istiyorum. Şu anda deney yapacak bir bahçem olmadığı için domatesi evin salonunda yetiştireceğim. Sorum şu; bu şerbet suyunu bi kum süzgecinden geçirirsem içinde besin değerleri kaybolurmu. Yani suya mümkün olduğu kadar berrak şekilde gübreleme yapmak istiyorum. Çünki su devirdaymı için akvaryum motoru kullanmayı düşünüyorum. Malum su çok çamurlu olursa motoru bozabilir. Ayrıca salonun gübre kokmasını istemiyorum.

Güzel Ülke'm
02-09-2011, 14:29
Sayın Safranlı,

Sözünü ettiğiniz EM1 mi, EMA mı?

Maliyeci-38
02-09-2011, 14:29
Merhaba Arkadaşlar ben 3 gün önce çatıdan topladığım güvercin gübresini çiçeklerime toprağın yüzeyine karıştırmak suretiyle vermiştim ve arkasından hemen sulama yapmıştım. güvercin gübresi çok kuru ve sertti parçalayarak attım ama şimdi ananasımın toprağının yüzeyini tesadüfen karıştırdığımda küçük ince hemen hemen yarım santim uzunluğunda saç telinden az kalın beyaz kurtçuklara rastladım ve birden fazlalardı. saksının tabağına biriken suya baktığımda orada da bir tane rastladım. bu durum için çok endişeleniyorum acaba gübreyi yanlış mı verdim lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımla...

Safranlı
02-09-2011, 15:36
Em a kullanıyorum
çok faydasını gördüm

Halil Önen
02-09-2011, 22:57
Ben topraksız domates yetiştirmek için deney yapıyorum. Domatesleri henüz çillendirmeye başladım. Bu gübre şerbetini domateste kullanmak istiyorum. Şu anda deney yapacak bir bahçem olmadığı için domatesi evin salonunda yetiştireceğim. Sorum şu; bu şerbet suyunu bi kum süzgecinden geçirirsem içinde besin değerleri kaybolurmu. Yani suya mümkün olduğu kadar berrak şekilde gübreleme yapmak istiyorum. Çünki su devirdaymı için akvaryum motoru kullanmayı düşünüyorum. Malum su çok çamurlu olursa motoru bozabilir. Ayrıca salonun gübre kokmasını istemiyorum.

Besin değeri pek kaybolmaz.

Zaten çok ince tortu içinde, kuma takılıp kalacaktır. Sıvı gübreleme için uygun bir yöntem.

Halil Önen
02-09-2011, 23:14
Artık ilk fırsatta köye gidip, bir kova taze hayvan gübresi almak şart oldu.

Lütfen bilenler yanıtlasın beni;
Bu gübre şerbetini hangi sıklıkla kullanabiliriz?
Ayrıca hazırlanan şerbeti ne kadar bekletebiliriz?
Çok hazırlayıp ped şişelerde aylarca depolayabilir miyiz ki, gerektiğinde kullanalım.
Çünkü hazırlanışı pek dayanılacak bir şey değil gibi, bir kez hazırlayıp depolamak daha mantıklı sanki.

Gübre şerbetini _ gübreden ayırdıktan sonra_ o gün kullanmak en güzeli. Ya da bir gün den fazla kalmamalı.

Gübre şerbeti en ideal kullanımı bir boş, bir dolu _ yani şerbet sonrası sadece su vermek_ şeklinde...

Gübre şerbetini ayırdıktan sonra _ pet şişede_ bekletmek ve sonra kullamak kokuşmayı arttırır.

Ancak içine melas ya da pekmez konursa bozulmayı uzatır ve şerbet içindeki mikroorganizmaları besler. Bu şekli ile bile bir iki günde içinde kullanılmalı.

Galiba en güzeli gübre şerbeti yerine gübre çayı_ kompost çayı_ yapmak en doğrusu. Daha çok yararlı mikroorganizmanız olur.

Zeytinlibahçe
03-09-2011, 07:42
Galiba en güzeli gübre şerbeti yerine gübre çayı_ kompost çayı_ yapmak en doğrusu. Daha çok yararlı mikroorganizmanız olur.


Halil bey kesinlikle haklısınız. Bunu hep sütten yoğurt yapmaya benzetmişimdir.

Gübrenin kompost olması, içine biraz melas/pekmez konulması önemli.

Kompost çayının içine balık yağı (fish oil), blood meal (kan) konulması faydasını çok daha arttıracaktır.

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=418

Safranlı
03-09-2011, 14:58
şimdi ben yukkarıdakı yazılanlara göre
aklımı kurcalıyanı
halıl hocama ve ziytınlı bahceye sorayım
ben serbetı hep yapıyorum
varılıme dolduruyorum diledıgım zaman kullanıyorum
sıvı gubrede yapıyorum
ancak sorum şu:
taze fırından yenı çıkmış temız hayvan gubresını akvaryum makınasıyla varılde **** bıdonda 48 saat fokurdatsam nasıl olur
herseye kattıgımız em yıde fokurdanmalardan sonra içine atsam nasıl olur
benım elımdekı en ucuz malzeme taze gubre
bunu denemedım olursa çok guzel olucak

Zeytinlibahçe
03-09-2011, 16:30
ancak sorum şu:
taze fırından yenı çıkmış temız hayvan gubresını akvaryum makınasıyla varılde **** bıdonda 48 saat fokurdatsam nasıl olur



Sn Safranlı, bu şekilde zararlı mikroorganizmaları da çoğaltmış oluruz.

Taze hayvan gübresinin doğrudan kullanılmaması konusunda Prof.Dr. Mustafa Öztürk hacanın yazısı.

''Taze sığır, tavuk, koyun ve at gübresinin tarım arazilerinde ve bahçelerde doğrudan kullanılması cinayettir. Çünkü taze hayvan gübresi ve atık suyu, her türlü hastalık yapıcı patojenleri, parazitleri, bakiye hormonları, yaban otu tohumlarını ve stabilize olmamış maddeleri ve diğer arzu edilmeyen maddeleri içerir.

Hastalık yapıcı patojen mikroorganizmalar (phytophthora, pythium, rhizoctonia) içeren taze hayvan gübresi ile daha geniş tarım arazisine yayılabilir. Taze hayvan gübresinde sağlık açısından tehlikeli olan Salmonella 25 g dan ve E.coli ise 1000 MPN’den çok daha yüksek oranda bulunur. Taze hayvan gübresi kullanılan bahçelerde ve tarlalarda üretilen köklü ve yeşil yapraklı sebzelerin, salatalıkların, domateslerin ve biberlerin hastalık taşıyıcı mikroorganizmalarla kirlenmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu tür hastalık yapıcı bakterilerin yıkanarak giderilmesi mümkün olmayabilir, dolayısıyla bu tür patojen bakterileri bulunduran yeşil yapraklı sebzelerin, domateslerin, biberlerin ve salatalıkların çiğ olarak yenmesi ciddi sağlık riski oluşturur.

Halil Önen
03-09-2011, 20:21
şimdi ben yukkarıdakı yazılanlara göre
aklımı kurcalıyanı
halıl hocama ve ziytınlı bahceye sorayım
ben serbetı hep yapıyorum
varılıme dolduruyorum diledıgım zaman kullanıyorum
sıvı gubrede yapıyorum
ancak sorum şu:
taze fırından yenı çıkmış temız hayvan gubresını akvaryum makınasıyla varılde ya da bidonda 48 saat fokurdatsam nasıl olur
herseye kattıgımız em yıde fokurdanmalardan sonra içine atsam nasıl olur
benım elımdekı en ucuz malzeme taze gubre
bunu denemedım olursa çok guzel olucak

Taze gübreyi küçük kovada ben de denedim. Sonuçları güzel. Büyütmek istiyorum sizin gibi.

Bir varilde yapmak kullanım alını geniş olanlar için çok iyi.

Site Üyemiz Egetropikal_ ki ege tropikal diye harika bir bloğu var_ varilde solucan gübresi ile yaptığı sistem kurmuş. Bana göstermişti.


Oldukça ucuz ve kullanışlı yaptığı solucan gübresi ile _ içine bir şeyler katıyor mu sormayı unuttum ama ema katılabilir_ zeytinlerde solgunluk hastalığı için bri arkadaşı ile mücadeleye başlamıştı.

Siz sadece taze gübre kullanacaksınız. Bu yöntem oldukça basit her zaman _bir çok köyde _yapılan bir sistem.

Ancak taze gübreye pekmez ya da melas katarsanız; bu mikro organizmaları besler ve çoğaltır. Mutlaka kullanın derim.

Ema yı ben çaylaşma anında kullandım. Sonradan kullanmak ne fark eder Sn. Doğasever daha iyi biliyor ama...

Saygılar.

Dogasever
03-09-2011, 22:28
Sn Safranlı

Sizin önerdiğiniz denemeyi yapmadım ama siz yaparsanız sonuçları biz de öğrenebiliriz. Ama genel kural kattığınız suyun en az %3'ü kadar EMA koymalısınız. %5 daha iyi olur. Ve koyduğunuz EMA kadar da melas veya pekmez koyun derim. Taze gübre olması bir sakınca yaratmayacaktır aksine, oksidasyona uğramadığı için daha da iyi. Hatta taze olmak kaydıyla bitki atıklarını da içine atabilirsiniz. Kolay gelsin.

Safranlı
06-09-2011, 08:57
Hocalarımıza teşekkurler
hep birlıkte birsey ögrendıgımız bu oramı gercekten çok sevıyorum
ben çok çeşitli denemeler yapmaya çalısıyorum
ana işimiz meyvecilik ve saksıda diş mekan süs bitkisi yetiştiriciliğidir
benim asıl arayısım saksıdakı bitkilerim için oluyor
saksıda kladıgından besleme konusu çok önemlı
toprak hazırlıgı nem ayarlaması ve en önemlısı besın ihtıyacını süreklı kollamak gerekıyor
bitki besleme bizim ana malıyetımız oluşturuyor
ithal torfu aldıktan sonra bunu besınlerle doyurmaya calısıyoruz
mınık bır saksı oldugundan bitki hemen eksıklıklerıni bellı edıyor
leonardıtten yarasaya neler neler yapıyoruz....
benım için elımdekı kendı hayvanlarımızdan (tavuk-inek)ucuz ve bolca kullanacagım sistemın pesındeyım
küçük çaplı bir seyler yaptım halende yapıyoruz
ancak bir sisteme karar kılıp düzenlı gübreleme düzenegıne ıhtıyacım var
onun için yaş gubreyı varılde doldurayım emyı katayım ve 15 gunde bır saksılarıma kökten hortumla vereyım dıyorum
dogasever hocamızın verdıgı oran malıyet noktasında fazal gelebılır
200 kg varılıme yuzde 5 ten 10 kg em ve 10 kg pekmez çok malıyet getırır
bilemedın yüzde 3 te olsa oran yuksek kalıyor
bu yaş gübredekı patojenler hava verılerek artıyorsa eger biraz kararsız kaldım.....

Zeytinlibahçe
06-09-2011, 10:10
benım için elımdekı kendı hayvanlarımızdan (tavuk-inek)ucuz ve bolca kullanacagım sistemın pesındeyım


Kompost yapma şansımız hiç mi yok? aslında oldukça kolaydır.

Taze hayvan gübresini bir müddet güneş, yağmur almayan yerde beklettikten sonra, birer hafta arayla, gübreyi harmanlayarak, 1/20 oranında yapacağınız iki EMA spreylemesinin maliyeti hiç de fazla sayılmaz. (Yığının üzerini ufak bir açıklık bırakıp muhakkak kapatmalı)

Bu yıl yaklaşık 6 m3 gübre için, 3 uygulamada yaklaşık 8 lt EMA kullandık.

Bir lt EM1 den 20 lt EMA elde edildiğini hatırlayalım. Bu şekilde elde ettiğiniz fermante gübreden alıp, yapacağınız gübre çayı sanırım oldukça ekonomik olacaktır.

Safranlı
06-09-2011, 10:49
Kompost yaptım
gayette guzel oldu
kendı ımkanlarımıza göre bolca çıkan gubreyı
çogu zaman bıraz karıştırıp cuvallara dolduruyoruz
cuval içinde ıyıce ısınıyor ve kuruyor
ama çok olunca oldugu gıbı traktore koyup bahceye atıyoruz
bır ıkı ay orda yıgın kalıyor sonrada dagıtıyoruz
kompost için yerım dar malesef
daha öncede yazdıgım gıbı serı şekılde ve işçiliği az olan bir yol
bulmak istıyorum
su anda iptıdai olarak
varılim şerbetle dolu
içine bulursam yumurta kabugu atıyorum
sopayla arada karıştırıyorum
15 gun arayla süzgeçli hortumla saksılarıma (üç bin adet)vermeye çalısıyorum
zararlı patojen konusu olmasa akvaryumla fokurdatıp vermeyi düşünmüştüm
ama biraz çekinceler belirdi...

Safranlı
08-09-2011, 08:52
taze gübreyi akvaryum motoruyla fokurdatmaya aklım çok yatıyor
zararlı patojen konusu moralımı bozdu bıraz
normalde varılımde serbet var
ancak sopayla karıştırıyorum ve kullanıyorum
bu patojen famılyası havalandırıldıgında mı çogalıyorlar
klasık varıl tarzında sopayla karısınca çogalmıyorlar da
havayla buluşunca mı çoğalıyorlar acaba...?
ben bu yöntemı kullanmak istıyorum
faydalı doslarımızda patojenlere (1 e 400 oranında)suya verır gıbı versek yetmıcekmı acaba...?

Dogasever
08-09-2011, 09:30
Sn Safranli

Bir deneme yapmak ister misiniz?
Havalandırma yapmadan önce yararlı mikroorganizmaları (EM) ilave edin. Öylece birkaç gün dursun. Sadece homojen karışması için çok az karıştırabilirsiniz. Ondan sonra biraz daha taze mikroorganizma ilave edip havalandırmaya başlayın. Buradaki amaç, yararlı mikroorganizmaların hem anerobik hem de aerobik olarak işe yaramalarını sağlamak. Böylece, patojenlerle daha iyi mücadele edeceklerini düşünüyorum.

Safranlı
08-09-2011, 11:12
işte bu...
patojen konusu böylece sorun olmaz gıbı görünüyor
basta em eklerım
bırkaç gun bekler daha sonra fokurdatırım sonra tkrar em eklerım...
böylece çok güzel kıvama gelmiş olucak gıbı görünüyor
kafamdakı oran söyle
varılım 200 luk üzeri açık gerekırse kapatabılıyorum
önce yarım kg em
daha sonra bir yarık kg daha eklendımı
bitkiler için bomba olur diye düşünüyorum
varilin kapağını ilk önce kapalı mı tutsam acaba.....

Dogasever
08-09-2011, 13:13
işte bu...
patojen konusu böylece sorun olmaz gıbı görünüyor
basta em eklerım
bırkaç gun bekler daha sonra fokurdatırım sonra tkrar em eklerım...
böylece çok güzel kıvama gelmiş olucak gıbı görünüyor
kafamdakı oran söyle
varılım 200 luk üzeri açık gerekırse kapatabılıyorum
önce yarım kg em
daha sonra bir yarık kg daha eklendımı
bitkiler için bomba olur diye düşünüyorum
varilin kapağını ilk önce kapalı mı tutsam acaba.....

Evet kapali tutun ama gaz kacmasina izin verin derim. Sonra patlama olayi yasamayalim. Koydugunuz EM kadar melas veya pekmez de koymayı unutmayın lutfen. Bunlar da mikroorganizmaların hazir yiyeceği (onların şerbeti!) Ekstra bilgi: Varile, akvaryumcularda satılan (pahalı değil) mercanlardan alıp bir iple bağlayıp sarkıtırsanız, bitkiler için değerli mineralleri de şerbetinize ilave etmiş olursunuz.

serpaco
08-09-2011, 13:28
güvercin gübresi en kuvvetli ikinci gübredir.(yarasadan sonra)ağacın veya bitkinin uzak kenarlarına gömerek sulandıkça dibe gitmesini,köke zarar vermemesini sağlayabilirsiniz.

Safranlı
08-09-2011, 15:34
Bu iş olgunlaştı artık
her halde tam bır bomba besin olur
hafta sonu işimiz belli oldu
denemelerden sonra durum netleşirse
galıba en kolay yol bu olucak
pekmez de koku problemı yapmaz dıye umuyorum
mercan uyarınızı akvaryuncuya mutlaka sorucam
ben elımdekı yumurta kabuklarınıda
eklemek nıyetındeyım
zararı olmaz netıcede....
Bakalım bıtkılerım daha neler görücek....
Bu işin son noktası yoktur
ileride yeni yöntemlerle karşılaşabılırız

islam_joker
30-05-2012, 19:52
elimde 5 6 lt tekabül eden hayvan gübresi var vede ben bunu suyla karıştırıp suyunu biber domates fesliğenlerin sulmaasında kullanıyorum bu acaba normal suya göre vitamin değeri yüksek birşekilde işe yararmı acaba bunu öğrenmek istiyorum olmadı bu gübreyi nasıl kullanabilirim yer mevcut saklamak içinde sıkıntı yok

limon_sever
04-06-2012, 11:37
2 tane 200 litrelik varillerin içinde yanmış inek gübresinden gübre şerbeti yapmayı düşünüyorum. Bu varillerin içi biraz küflü.

- Küfün bir zararı olur mu? (İçi demir olduğu için sanırım bir zararı olmaz gibi geliyor. Ama yine de bir sorayım dedim.)
- Bu varillerin içine ne kadar gübre koymalıyım?
- Gübreyi suyla dolu varillerin içinde arada karıştırarak 50 saat bekletmeyi düşünüyorum. Yeterli midir?

Safranlı
04-06-2012, 12:21
Varılınde sıkıntı olmaz
varıle 20-25 kg yeter yabı kbaca bir cuval yeter
imkan varsa eskimiş gübre ile kompost çayı yapabilirsiniz

limon_sever
04-06-2012, 12:31
Kompost çayı yapmayı düşünüyorum. Ama hava motorum küçük olduğu için daha küçük çapta yapacağım. Gübre şerbetini çok yapıp ağaçlara uygulamam gerekiyor.

Yanıtınız için teşekkür ederim.

06ugur06
17-07-2012, 17:56
arkadaşlar...öyle bir anlatıyosunuz ki variller 20 kiloluk tenekeler şerbetler falan.ben balkon sebzeciliği yapıyorum.önceden torfla yetiştirirdim 60 fidem vardı belli aşamaya geldikten sonra 20si gitti 40ı kaldı.sonra toprak al dediler.milli toprak çam altı toprağıdır dediler.dağa çıktık çam toprağı aldık torfla karıştırıp tekrar ektik.40 fidenin 10 tanesi daha gitti kaldı 30 tane fide.baktık çam toprağı olmadı gittik fındık toprağı aldık dağdan.çam toprağında yaşayan bitkiler az büyüdü fındık toprağındakiler birazcık büyüdü.bu arada 5 tane domates fidem daha gitti kaldı 25.tek toprak olmaz dediler gübre kullanmalısın dediler.gittim köye inek gübresi aldım.köylü teyze dedi ki bunu aç önce sula çamur gibi bitkinin tepesine sür dedi.okey dedim.eve geldim gübreyi açtım birde ne göreyim?içi solucan kaynıyor her biri orta parmağım büyüklüğünde.delirdim...solucanları ayıkladım kuru gübreyi bitkilerin üstüne serptim.sonra üstünü suladım.sonra 5 fidem daha gitti 20 kaldı.az önce balkona gittim 1 tane domatesim olmuş.domates de cherryden birazcık byük.biz 5 kişilik aileyiz.1 domatesi 5e bölüp yicez:))şaka gibi yaa bunca eziyetin karşılığı bumu diyorum nerde yata yaptım bilmiyorum.çok çok zahmetli

TaşevliBahçe
17-07-2012, 18:51
Sn. 06ugur06 ,

Fideleri yetiştirme uğruna verdiğiniz emeği ve çabayı gönülden kutluyorum..

Sonuna kadar mücadeleyi elden bırakmamışsınız. Fidelerinize çok üzüldüm.

Fakat Masum anlatımınız o kadar hoşuma gittiki ; okurken gülmekten karnıma ağrılar girdi , okudukça bir daha okudum , okudukça kahkaha attım , bir olay bu kadar mı güzel anlatılır..

Elinize , yüreğinize sağlık , Azmin zaferini mutluluğa çevireceğinizden şüphem yok.

Görüşmek dileğiyle , saygılar..

gtatas
17-07-2012, 20:48
arkadaşlar...öyle bir anlatıyosunuz ki variller 20 kiloluk tenekeler şerbetler falan.ben balkon sebzeciliği yapıyorum.önceden torfla yetiştirirdim 60 fidem vardı belli aşamaya geldikten sonra 20si gitti 40ı kaldı.sonra toprak al dediler.milli toprak çam altı toprağıdır dediler.dağa çıktık çam toprağı aldık torfla karıştırıp tekrar ektik.40 fidenin 10 tanesi daha gitti kaldı 30 tane fide.baktık çam toprağı olmadı gittik fındık toprağı aldık dağdan.çam toprağında yaşayan bitkiler az büyüdü fındık toprağındakiler birazcık büyüdü.bu arada 5 tane domates fidem daha gitti kaldı 25.tek toprak olmaz dediler gübre kullanmalısın dediler.gittim köye inek gübresi aldım.köylü teyze dedi ki bunu aç önce sula çamur gibi bitkinin tepesine sür dedi.okey dedim.eve geldim gübreyi açtım birde ne göreyim?içi solucan kaynıyor her biri orta parmağım büyüklüğünde.delirdim...solucanları ayıkladım kuru gübreyi bitkilerin üstüne serptim.sonra üstünü suladım.sonra 5 fidem daha gitti 20 kaldı.az önce balkona gittim 1 tane domatesim olmuş.domates de cherryden birazcık byük.biz 5 kişilik aileyiz.1 domatesi 5e bölüp yicez:))şaka gibi yaa bunca eziyetin karşılığı bumu diyorum nerde yata yaptım bilmiyorum.çok çok zahmetli

Üretip ürün elde etmek hele ziraatte gerçekten zor. Tabii sizinde şansınız yaver gitmemiş. Biraz araştırsaydınız daha iyi bir başlangıc yapardınız. Neyse seneye inşallah güzel ürünleriniz olduğunda fotolarla paylaşırsınız. Ha bu arada beni de çok güldürdünüz allah sizi de güldürsün inşallah.:p:p:p:p

antihistaminik
30-07-2012, 16:31
arkadaslar
ben 15 litrelik pet siseye 3-4 parmak tavuk gubresi (kumeste birikmis, kurumus, beklemis)
koyup uzerini suyla doldurup ve burada okuduklarima dayanarak pekmez yerine elimde keyfi kacmis recellerden 4-5 kaşık atip 2-3 gün bekletip arada karistiriyorum. kapak olarak toprak saksi altligi kullaniyorum. 2-3 günün sonunda bire bir sulandirarak azar azar sebzelere veriyorum.

doğru şeyler yapiyor muyum ??

2-3 gün yeterli süre mi?

Halil Önen
31-07-2012, 20:52
arkadaslar
ben 15 litrelik pet siseye 3-4 parmak tavuk gubresi (kumeste birikmis, kurumus, beklemis)
koyup uzerini suyla doldurup ve burada okuduklarima dayanarak pekmez yerine elimde keyfi kacmis recellerden 4-5 kaşık atip 2-3 gün bekletip arada karistiriyorum. kapak olarak toprak saksi altligi kullaniyorum. 2-3 günün sonunda bire bir sulandirarak azar azar sebzelere veriyorum.

doğru şeyler yapiyor muyum ??

2-3 gün yeterli süre mi?

Burada yani bu sayfada yazılanlara baktım melas/pekmez yerine recel kim kullanmış bulamadım ama 15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz sanırım.

3-4 gün gübrenin suya gecmesi için yeterli olmayabilir... Siz kullanıyorsunuz iki sulamadan sonra gübreli su _ gübre şerbeti_verirseniz daha iyi olur...

Pekmez ve melas, reçel gibi hazır şekerden yapılmıyor, meyvenin kendi şekeri. Enzim yaparken hazır şekerin kullanılması da tavsiye edilmiyor...

Siz gübre çayı yapıyorsunuz. Burada bazı arkadaşlar da yapıyor ve sadece su ile... 10 15 gün gibi bekletiyor, arasıra karıştırıp kullanıyor.

Gübre şerbeti ya da gübre çayı _ içine oksijen ( hava) verilerek mikro organizmaların daha fazla çoğalması sağlanır_ bitkiye verilme şekli;

bir boş bir dolu şeklindedir. Yani her gübreli su verdikten sonra su vermektir.

antihistaminik
01-08-2012, 14:35
Burada yani bu sayfada yazılanlara baktım melas/pekmez yerine recel kim kullanmış bulamadım ama 15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz sanırım.


halil bey;

reçel fikri tamamen bana aitti :( ama mantiktaki hatayi anlamis bulunmaktayim. ama "15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz" sözünüzden kastınızı tam anlamis degilim. yani hic koymamak daha mi iyi, yoksa az da olsa yarari mi olur ya da yarari olmaz, zarari olur ama bu miktarda birsey etki etmez mi anlayamadim?

Safranlı
01-08-2012, 14:56
siz pekmez kullanın tüm soru işaretleri ortadan kalksın....

antihistaminik
01-08-2012, 15:31
siz pekmez kullanın tüm soru işaretleri ortadan kalksın....
maksat eldeki çöpe gidecek reçeli işe yarar hale getirmekti. yüklenmeyin bu kadar, ayıp oluyo :)

Safranlı
01-08-2012, 15:50
maksat eldeki çöpe gidecek reçeli işe yarar hale getirmekti. yüklenmeyin bu kadar, ayıp oluyo :)

estagfirullah canım....
mikorganizmalar pekmezi seviyorlar
recek ve düz şeker olmuyor mesele bundan ibaret

Halil Önen
01-08-2012, 16:25
halil bey;

reçel fikri tamamen bana aitti :( ama mantiktaki hatayi anlamis bulunmaktayim. ama "15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz" sözünüzden kastınızı tam anlamis degilim. yani hic koymamak daha mi iyi, yoksa az da olsa yarari mi olur ya da yarari olmaz, zarari olur ama bu miktarda birsey etki etmez mi anlayamadim?

Sevgili antihistaminik,

15 lt.lik gübreli suya 3-4 kaşık atılan reçelin bitkiye zararı olmaz; bir gübreli su iki defa su verirsiniz...

Sn. Safranlı'nın dediği gibi gübre içindeki mikroorganizmalar en çok melas/ pekmez seviyor. Daha çok çoğalmalarını sağlıyor. Yoksa sadece su ile bile gübre şerbeti yapılabiliyor...

Gübre şerbetini içine bitkilerin taze sürgünlerini de katabilirsiniz biraz... Bu taze sürgünlerde büyüme hormonları vardır, gübreye oradan sulama suyu ile bitkiye geçer, bitkileriniz daha hızlı ve güçlü gelişir...

İster gübre çayı yapın ister gübreli su içine _olmazsa olmaz _ mutlaka havuç suyu ilave edilir.

Havuç suyu _15 lt ye bir çay bardağı gibi_ kokuşmayı önler. Yani zararlı mikroorganizmaları baskılar...

Kolay gelsin...

Safranlı
01-08-2012, 16:36
hocam yakalamışken soriyim...
hazırdaki bolca şerbeti bizim sevimli alg lerimize nasıl yedirsekte çifte kavrulmuş olsa....

Halil Önen
01-08-2012, 16:44
hocam yakalamışken soriyim...
hazırdaki bolca şerbeti bizim sevimli alg lerimize nasıl yedirsekte çifte kavrulmuş olsa....

Mete' ye bi koşu sorup geleyim...;)

Sanırım önce alg leri çoğaltıp _ başta_ gübre şerbetine karıştırmak daha iyi duruyor...

antihistaminik
01-08-2012, 17:36
Gübre şerbetini içine bitkilerin taze sürgünlerini de katabilirsiniz biraz... Bu taze sürgünlerde büyüme hormonları vardır, gübreye oradan sulama suyu ile bitkiye geçer, bitkileriniz daha hızlı ve güçlü gelişir...


sürgün fikri çok enteresanmiş. forum ve siz sagolun hergun birsey ögreniyoruz.
sürgünden kasıt nedir; kök sürgünü mü koltuk altı mı, yoksa ikisi de olurmu. saçma soruysa kusuruma bakmayin. bir de; herhangi bir bitkininki olur mu, misal ciceklerin , ağaçlarin ?

aydın
01-08-2012, 18:32
sürgün fikri çok enteresanmiş. forum ve siz sagolun hergun birsey ögreniyoruz.
sürgünden kasıt nedir; kök sürgünü mü koltuk altı mı, yoksa ikisi de olurmu. saçma soruysa kusuruma bakmayin. bir de; herhangi bir bitkininki olur mu, misal ciceklerin , ağaçlarin ?

bitkilerin tepe noktaları uç sürgünleridir..

antihistaminik
01-08-2012, 19:22
bitkilerin tepe noktaları uç sürgünleridir..
aydin bey
yani halil beyin dedigi gibi gubre çayına sadece bu uç sürgülerinden mi eklenirse işe yarar? kök ya da koltuk altı sürgünleri işe yaramaz mı? ya da ben sürgün konusunda toptan yanlis bilgiye mi sahibim ? öyle ise cehaletimi mazur gorun lutfen .

Mete Tiren
01-08-2012, 23:39
hocam yakalamışken soriyim...
hazırdaki bolca şerbeti bizim sevimli alg lerimize nasıl yedirsekte çifte kavrulmuş olsa....

Hocam çifte kavuracağız elbet :)

Yurt dışı kaynaklarında yanlış hatırlamıyorsam kuru algi çay ve şerbet yaparken kullanıyorlardı. Sanırım kurutulmasının sebebei tüm yaşamsal faaliyetler bitsin ve direk besin olarak işlem yapsın diye. Algleri bizim yetiştirme sebebimiz ne ? sorusu akla geliyor burda organik madde elde etmek peki bakteriler ne ile besleniyor organik madde yani bakteri faaliyetli gübreler kullanıldıktan sonra alg gübresi toprağa verildiğinde algler toprakta yaşayamacağı için bakterilere besi ortamı oluşturacaklar.

Bunun için bol miktarda alg üretmek lazım mesela bir tonluk yapılacak bir alg tankı tüm bahçeye mikrobiyal gübrelerden önce ve ya sonra besi ortamı gibi işlem yapacağından toprakta kullanılması harika olacaktır diye düşünüyorum. Ama bu gübre şerbetlerinde kullanılması biraz tehlikeli değil mi? Yanmamış ya da yanmış gübrelerde kompostlaşma tam gerçekleşmemişse ve ya sorunlar çıkmışsa zararlı bakterilerde olabilir bu da zararlı bakterilerin üremesine sebebp olmaz mı ?

Bundan dolayı kompost çaylarında ve enzim em gibi ürünlerde kullanılmasının daha çok taraftarıyım...

Halil Önen
02-08-2012, 00:25
... gubre çayına sadece bu uç sürgülerinden mi eklenirse işe yarar? kök ya da koltuk altı sürgünleri işe yaramaz mı?..

Doğru düşünüyorsunuz...

Hızlı büyüyen uc sürgüleri _ koltuk sürgünleri dahil_ kullanabilirsiniz. Köklerini de kullanabilirsiniz..

Bunlar doğal yollardan Büyüme ve Geliştirme Düzenleyecilerdir...

Hızlı büyüyen bitkilerin ve geniş yapraklarını kullanırsanız; bitkiniz boya gider...Genç meyvelerini ve köklerini de kullanabilirsiniz...

Dikkat ederseniz bunlar düzenleyicidir. İsteseniz yavaş gelişen sürgüleri, genç meyveleri, kökleri olan bitkileri secersiniz ve bitkinizin büyümesini ve gelişmesini yavaşlatırsınız yani engellersiniz...:)

aydın
02-08-2012, 14:52
aydin bey
yani halil beyin dedigi gibi gubre çayına sadece bu uç sürgülerinden mi eklenirse işe yarar? kök ya da koltuk altı sürgünleri işe yaramaz mı? ya da ben sürgün konusunda toptan yanlis bilgiye mi sahibim ? öyle ise cehaletimi mazur gorun lutfen .

Bitki buralardanda büyüme kaydediyor olduğuna göre, yan dallar ve kök sürgünleri de bitkilerin bir nevi uç sürgünleridir.

Muallim
02-08-2012, 16:09
200 litrelik bidonun içine bir el arabası taze sığır gübresi koydum,üstünü su ile doldurdum.
Bidonun ağzını kapattım,bir hafta bekledim.
Sonra 3 lt şerbete 15 lt su ilave ederek gül ve meyve fidanlarına verdim.
2-3 hafta sonunda şerbet verdiğim gül ve fidanlarda olumlu değişiklikler gördüm.
Tavsiye ederim.
Kokmadı mı ? Rahatsız olacak kadar kokmadı.
Gülü seven o kokuyu katlanacak.

Safranlı
02-08-2012, 16:18
200 litrelik bidonun içine bir el arabası taze sığır gübresi koydum,üstünü su ile doldurdum.
Bidonun ağzını kapattım,bir hafta bekledim.
Sonra 3 lt şerbete 15 lt su ilave ederek gül ve meyve fidanlarına verdim.
2-3 hafta sonunda şerbet verdiğim gül ve fidanlarda olumlu değişiklikler gördüm.
Tavsiye ederim.
Kokmadı mı ? Rahatsız olacak kadar kokmadı.
Gülü seven o kokuyu katlanacak.

yaptıklarınız çok doğru
içine halil hocanın tavsıyesi havuç suyu veya pekmez ilave edebilseydiniz çok güzel olurdu
birde em ekleyin süper sıvı gübre olsun...

antihistaminik
03-08-2012, 15:06
tesekkurler halil bey, aydin bey bir sonrakinde deneyecegim.
bu hormonlarin gubre suyuna-serbetine karismasi icin kabaca ne kadar beklemesi gerekir?
güneşli mi golge ortam mi tercih etmek gerekir?

Muallim
03-08-2012, 15:30
Süzme bal bulaşığı olan kaplar yıkandığında ortaya çıkan bal

şerbeti melas veya pekmez yerine gübre şerbetine katılır mı ?

Başka bir deyişle bu bal şerbeti nasıl değerlendirirlir ?

Bilgi verirseniz sevinirim.

Safranlı
03-08-2012, 15:53
Bal olmaz
antibakteriyeldir
bakteriler balı üketemez
pekmez lazım

antihistaminik
04-08-2012, 01:17
ben normalde istanbulda terasta saksilarda kendi konvansiyonel+deneysel yaklasimlarimla domates biber vs. yetistirirdim.

4-5 sene once bir yerlerden 2 çuval guvercin gübresi elime geçmisti. bunlarla gubre cayi yapip sebzeleri beslemistim ayrica internetten edindigim cesitli enterasan deneylerde de bulunmustum.

bunlardan bazilari; balik yemini suda bekletip vermek, karideslerin kaynama suyunu bitkilere vermek, paslı çiviler, yumurta kabuklarini ezip vermeler, domateslerin diplerini kirmizi agirlikli naylonlarla kaplamalar, vs.... o yaz teras ormana donmustu. yaz sonu yiyemedigimiz domateslerden kışlık konserve yapmistik.tabi bu kadar cok seyi deneyince hangisi etkiliydi onu anlamak mumkun degildi. bana sorarsaniz guvercin gubresi çayıydi ama kim bilir.

O yildan sonra cesitli sebeplerle hic ekmedim. Bu sene ektim ama 2 hafta once tatile çiktim. Kendi gelistirdigim ! (ipin ucunu kacirdigim desem daha dogru olur) otomatik sulama http://www.agaclar.net/forum/998928-post162.htm + kapiciya emanetler.

Şimdi tatil amacli antalya kaş'ta kayinpederlerdeyim. kayinpeder bahcenin bir kismini sebze bahcesi yapmis. agirlikli biber, az domates, salatalik. ama biraz zavalli gorunuyorlardi. ben de bunlarin bir kismini bana birakin ugrasayim oyalanayim dedim, bu aşamada burada gubre şerbeti konusuna daldim.cunku arkada kumes var ellerinde birikmis tavuk gubresi( daha dogrusu kurumuslar toplanmis).

neyse cok uzatmıyiim..
başladim eski deneyim! ve sizlerin destegiyle tarıma !
15 litrelik bi pet sise buldum icine gubre..
sordum pekmez var mi. yok dediler eski recel var .. olur herhalde dedim onu koydum karistirdim.
siz olmaz dediniz
ikincisine pekmez aldim migrostan onu koydum.
sürgün dediniz, başladım bahcedeki cicek vs leri yolmaya,
yumurta kabuklarini attiklarinda çöpten topluyorum.

bana bakislari degisti. eminim damat sıyırdı diyorlar.

yarın havuç suyu isteyince noolcak bilmiyorum !

Safranlı
04-08-2012, 08:17
ben normalde istanbulda terasta saksilarda kendi konvansiyonel+deneysel yaklasimlarimla domates biber vs. yetistirirdim.

4-5 sene once bir yerlerden 2 çuval guvercin gübresi elime geçmisti. bunlarla gubre cayi yapip sebzeleri beslemistim ayrica internetten edindigim cesitli enterasan deneylerde de bulunmustum.

bunlardan bazilari; balik yemini suda bekletip vermek, karideslerin kaynama suyunu bitkilere vermek, paslı çiviler, yumurta kabuklarini ezip vermeler, domateslerin diplerini kirmizi agirlikli naylonlarla kaplamalar, vs.... o yaz teras ormana donmustu. yaz sonu yiyemedigimiz domateslerden kışlık konserve yapmistik.tabi bu kadar cok seyi deneyince hangisi etkiliydi onu anlamak mumkun degildi. bana sorarsaniz guvercin gubresi çayıydi ama kim bilir.

O yildan sonra cesitli sebeplerle hic ekmedim. Bu sene ektim ama 2 hafta once tatile çiktim. Kendi gelistirdigim ! (ipin ucunu kacirdigim desem daha dogru olur) otomatik sulama http://www.agaclar.net/forum/998928-post162.htm + kapiciya emanetler.

Şimdi tatil amacli antalya kaş'ta kayinpederlerdeyim. kayinpeder bahcenin bir kismini sebze bahcesi yapmis. agirlikli biber, az domates, salatalik. ama biraz zavalli gorunuyorlardi. ben de bunlarin bir kismini bana birakin ugrasayim oyalanayim dedim, bu aşamada burada gubre şerbeti konusuna daldim.cunku arkada kumes var ellerinde birikmis tavuk gubresi( daha dogrusu kurumuslar toplanmis).

neyse cok uzatmıyiim..
başladim eski deneyim! ve sizlerin destegiyle tarıma !
15 litrelik bi pet sise buldum icine gubre..
sordum pekmez var mi. yok dediler eski recel var .. olur herhalde dedim onu koydum karistirdim.
siz olmaz dediniz
ikincisine pekmez aldim migrostan onu koydum.
sürgün dediniz, başladım bahcedeki cicek vs leri yolmaya,
yumurta kabuklarini attiklarinda çöpten topluyorum.

bana bakislari degisti. eminim damat sıyırdı diyorlar.

yarın havuç suyu isteyince noolcak bilmiyorum !

benzer şeyleri hepimiz yapıyoruz.....
anlat anlat bitmez...
merak etmeyiniz aynı taraftayız..
iki şık var ya deliyiz vada veli....

antihistaminik
08-08-2012, 19:10
büyüme hormonu amaçlı gubre şerbetinin içine şu yılışık arsız semizotlarinin uçlarından koparıp koysam yılışık arsız domates biberlerim olur mu ne dersiniz ?

Safranlı
09-08-2012, 08:13
Bence fazlasıyla olur....

101010ss
23-04-2013, 13:22
Merhabalar. Gübre şerbetini çiçeklere veya sebzelere hergün versek bir zararı olur mu? kullanma sıklığı ne olmalı?

MeyveliTepe
26-04-2013, 18:37
Hergün vermenize gerek yok. Haftada bir verin yeterlidir.

Hergün verdiğinizde şerbetin yoğunluğuna göre fazla gelebileceği gibi her gün sulama yapmış olursunuz.

ironturk
02-05-2013, 22:23
uzaman tvde herhalde bir yerde duymuştum. yanmış gübreyi bir poşetin içine koyun üstüne su ekleyip 1 gün boyunca gübreden alta birken suyu süzülmesini bekleyip şerbet elde etmeyi duymuştum. aceba böyle şerbet elde etmek mümkün mü birde elde edilse bile ustune su eklenerek mi çiceklere veya sebzelere verilmeli?

mormenekşe
20-05-2013, 14:24
Merhaba, ben de geçen sene gübre şerbeti yapmıştım. Bu sene içerisine makinada sıktığım sebze suyunun posalarını buğday çimi, havuç, ıspanak, ısırganotu, pancar yaprak ve sapı, brokoli, dereotu, maydanoz ve kereviz yaprağı ilave ettim. Ayrıca bir çay bardağı pekmez koydum.

Sorum şu gübre şerbetim 1 sene gibi beklettiğim için özelliğini kaybetmişmidir ve ilave ettiğim karışımların bir faydası olurmu ?

Safranlı
20-05-2013, 15:25
Gönül rahatlığı ile kullanabilirmisiniz

mormenekşe
21-05-2013, 13:42
Gönül rahatlığı ile kullanabilirmisiniz

Sorun da o ya emin değilim, uzman görüşü almak için yazdım yanlış bişey yapıp çiçeklerimi kaybetmek istemem :(

Safranlı
21-05-2013, 14:12
azar azar veriniz
sorun olmaz
bir litre şerbeti yaklasık 20 litre kovaya ekleyin güzelce verin
hiç beklemeyiniz

mormenekşe
21-05-2013, 14:40
azar azar veriniz
sorun olmaz
bir litre şerbeti yaklasık 20 litre kovaya ekleyin güzelce verin
hiç beklemeyiniz

Oleeyy teşekkür ederim sayın Safranlı, bende öyle yapıyorum zaten bir gün önce çiçeklerimi suluyorum, ertesi gün 1/20 oranında sulandırıp azar azar veriyorum. Ohh içim rahatladı :)

SAHIRE
05-09-2013, 22:11
yaptıklarınız çok doğru
içine halil hocanın tavsıyesi havuç suyu veya pekmez ilave edebilseydiniz çok güzel olurdu
birde em ekleyin süper sıvı gübre olsun...

Konuyu okudum ama bir noktayı gerçekten anlamadım:
Şerbeti yanmış gübreden mi yapacağız yoksa taze gübreden mi? Bir mesajda taze gübrenin çok patojenik olduğu söylenirken, bir diğerinde taze gübreden harika olur deniliyor. Taze gübre sulandırıldıktan sonra kapağı kapatılıp bekletilince mi hastalık yapıcı özelliği kayboluyor? Öyleyse ne kadar bekleteceğiz? Bilenlerin benim gibi bilmeyenler için bir daha açıklayabilmesi mümkün mü?:confused:

SAHIRE
11-09-2013, 22:25
Sorularıma cevap gelmemiş ancak nette yapabildiğim araştırmalar sonucunda doğru uygulama benim gibi merak edenler için gelsin:
Bir tank, plastik depo vb. bir kap içerisine su doldurulur ve içerisine geçirgen,
küçük delikli veya pamuk,keten çuvallara konulan ve ağzı bağlanan yaş çiftlik gübresi
çuvalları konulur ve ağzı açık 7 gün beklenir, işlem gölgede yapılır.Sonra gübre dolu
çuvallar çıkarılıp sıkılır ve tank içerisindeki su tarlalarda gübre olarak kullanılır. Ortaya
çıkan posa da kurutulduktan sonra, yine tarlalarda rahatça kullanılabilir.
Hayvan (çiftlik) gübresinin yakılmasındaki genel amaç, yanmamış hayvan
gübresindeki zararlı bakterilerin ölmesi, metan gazının çıkarılarak atmosfere
verilmesi, toprakta tuzluluk oluşturabilecek unsurların ortadan kaldırılması ve toprak
ile bitkiye zarar verebilecek ilaç, hormon, enzim atıklarının bertaraf edilmesidir.

Zeytinlibahçe
20-09-2013, 13:57
Sn Sahire selamlar

Bu yöntemi pek tavsiye etmem, kullanılacak olan gübrenin kompost edilmiş olması çok önemli, aksi taktirde zararlı olan mikro organizmaları da çogaltmış oluruz. Tarif ettiğiniz yöntemde zararlıların nasıl yok edildiğini anlayamadım.

http://www.agaclar.net/forum/kompost-cayi/24074.htm Kompost çayı mükemmel bir yöntem

ahmet-kara
29-10-2013, 14:31
Merhaba Güvercin gübresi dikkatimi çekti..
Hobi olarak beslediğim güvercinlerimin yuvalarında temizlik zamamanlarında bahçede biriktirdiğim gübreleri bir zaman sonra yağmur güneş derken hemen hamen yanmış vaziyete geliyor
zamanla toprakla harmanlayıp bir elekte eleyorum..:)

ufak bir alanda kum şeklinde zemine yaymış oluyorum.
biber domates patlıcan ektiğim zaman ...sonrasında dikkatimi çeken şu oldu.
normain dışında boyda uzama gövdede dallanma daha vazla yeşil örtüsü
ama verim kalitesi o dallanmaya ve boya göre çok az olduğunu farkettim.

limoncu33
10-11-2013, 01:03
arkadaşlar... bir arazime limon fidanı diktim... kışın fidanlara sadır dökmeyi düşünüyorum fakat bu durumda domuz korkusu sarıyor beni . malum domuzlar sadıra geliyor... sadır yerine sadır şerbetini damlamadan versen aynı besin oranına ulaşabilirmiyim.

makaf
09-04-2014, 00:28
bıldırcınların gübrelerini uzun süredir ışık ve hava almayan bir kova **** su tankında su ile karıştırıp bitkilere veriyorum. hiçbirşey olmuyor, Tabi ki uygun sıcaklıkta içine bir tatlı kaşığı kadar zeytin veya Ayçiçek yağı döküp en az 2 ay kadar bekletiyorum. Gübreye kattığınız bu az miktar da yağ gübre yanmaya başlamadan önce yararlı bakterilerin ölmemeleri için ilk besinleri oluyor. Zaten bu bakteriler hayvanların sindirim sistemlerinden gübreye geçiyor. Amaç bu bakterileri ilk etapta en az zaiyat la çalışmaya başlamalarını sağlamaktır. Neyin içinde bekletirseniz bekletin ama kesinlikle hava ve güneş ışığı girmemesi gerekiyor. Çünkü güneşteki UV ışınlar biogaz üreten bakterileri öldürüp hava ile birleşirse gübrenin küflenmesine neden olur ve işe yaramaz. Ayrıca ara ara kabı açarak karıştırmanız çok yararlı olacaktır. Aslında bu yöntemle gübrenin içindeki zararlı kimyasallar hava yoluyla gübreden uzaklaştırmaya yarıyor. Sizin yanma dediğiniz olayda bu işlemin daha uzun süreye yayılmış olanı. Hatta bu çıkan biogaz ı bir bölümde biriktirseniz yakıt olarak da kullanabilirsiniz, fakan dikkatli olmanız lazım çok miktarda biriktirmişseniz alev kapanı yoksa ve %90 oranda hava ile karışırsa oldukça patlayıcıdır.

yağmur
23-05-2014, 10:09
10. yıl toplantısında -kimin dağıttığını bilmiyorum- dağıtılan leonarditten gübre şerbetine katsam olur mu? 15 litre kovada 1- 1,5 litre keçi gübresi EMA ve pekmez katıp yapıyorum. Katabiliyorsam miktarı ne olmalı? 2 yemek kaşığı kadar yeter mi acaba?

Lonicera
26-05-2014, 15:14
Bildiğim kadarıyla leonardit suda çözünmüyor. Uygulama şeklinin ise doğrudan hangi bitkide kullanılacaksa onun kök bölgesine serpilip toprakla karıştırılmalı diye biliyorum.

Yarkin
04-06-2014, 16:12
At veya essek gübresi kokmuyor... Tabi ki, kapak acik kalacak. Kapali olursa kokuyor malesef... Ben senelerdir 20 litrelik Plastik kabin icine 3 x 2 el cogunlugunda (At) gübreyi 6-7 gün tutup haftada bir defa suyun yarisini kullanip tekrar su ile doldurarak bekletip veriyorum.... Bu islem bir kova icin 5-6 hafta devam ediyor... Ta ki rengi tamamen acilincaya kadar... Ciceklerin boyu ve yesili oldukca cogalmis oluyor... At ve essek gübresi büyümede ciddi rol oynuyor...

bizimbahcemiz
18-09-2014, 15:12
Merhaba,
Böyle bir şey soruldu mu tartışıldı mı bilmiyorum; bütün mesajları okudum ama belki gözden kaçırmış olabilirim.
İki tane kedim var. Yazlıkta, toprağı yumuşatılmış olduğu için tuvalet olarak limon ağacımızın dibini kullanıyorlardı. Şimdi gübre şerbetleri başlığını okurken "Acaba?!" dedim.
Acaba, kedi dışkısı da gübre olarak kullanılabilir mi, gübre şerbeti işlemi bu durumda uygulanabilir mi?
Çünkü artık yazlık mevsimi bizim için kapandı ve tuvalet olarak kedi kumuna geri dönmek zorunda kaldı beyefendiler. Yani her gün bir miktar kedi dışkısını alıp atıyorum. Değerlendirilecek bir şey midir bu?
(Parazit meselesini de düşündüm ama düzenli olarak aşılanıyorlar. )
Teşekkür ediyorum,
Sevgilerimle.

Lonicera
18-09-2014, 17:25
Sn bizimbahcemiz, bu sayfada (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/6519.htm) sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

bizimbahcemiz
19-09-2014, 07:45
Of of of...
Çok teşekkür ederim Lonicera, çok yanlış şeyler düşünmüşüm meğer. :)

sakagun
30-05-2015, 17:07
Gübre şerbeti yapmak için taze koyun gübresi kullanırken kapağın açık mı yoksa kapalı mı olması gerekiyor? Yabancı kaynaklarda açık olması gerektiğinden bahsedilirken forumda kapalı olması gerektiğini yazanlar olmuş. Bir de içine hava pompası koymak gerekli mi?

sakagun
06-06-2015, 09:20
Kapak kapalı olarak 5 gün beklettim. Su dolu bir kovaya iki bardak süzdüğüm sıvıdan ekledim. Ve bu suyu azar azar sebzelerime verdim. Sonra ardından bolca suladım.

Hava pompası kullanmadım.

Resulgur
21-03-2017, 00:56
Her yıl kuş gübresi kullanıyoruz . 1/10 oranı suda bekletip sürekli karıştırarak homojen bir karışım olduğunda uygulama yapıyoruz. Sonuç tabi ki de mükemmel ;)

Bu yıl deniz yosunu+humik asit+kuş gübresi karışımını denemeyi planlıyorum. Mükemmel ötesi olacak mı sizce ?

eceyıldız
14-04-2017, 10:28
Tavuk gübresi güvercin gübresi ve koyun gübresi ile yapılan şerbet saksılara ağır gelir mi acaba...

selim_50
13-03-2019, 08:08
geçen yıl çuval içerisine koyun-güvercin ve katı solucan gübresini doldurdum, sulama tankının içerisine salladım, her sulama da damlama ile sebzelere ve meyvelere verdim, sebze ve meyvelerde önceki yıllara göre hissedilecek şekilde aroma farkı oluştu.

g.c.
13-03-2019, 09:00
Elimde 20 Ltlik turşu kovaları var. En azından 2 kova şerbet için ayırıp sezonda sulama arasında kullanarak deneyimlemek arzusundayım.

Keten bez içine yanmış koyun, inek ve güvercin gübresini harmanlayarak suya daldırıp ağzı kapalı 1 hafta bekleterek elde edeceğim şerbet patojenik olur mu? (anladığım kadarı ile yanmış gübre ağzı kapalı, yanmamış olan açık şekilde muhafaza edilmeli; ama yanlış anlamış olabilirim)

Başlığı baştan sona okudum ancak yanmış ve yanmamış gübre kullanırken kova ağzının açık mı kapalı mı olması gerektiği konusunda zıtlıklara denk geldim. Netleştirmek adına bir üstad başlığa uğrasa ne güzel olur.

@Resulgur @MeyveliTepe

selim_50
13-03-2019, 13:24
sayın g.c konunun uzmanı değilim ama patojenik olup olmadığına bakmadan denemelisin derim, karpuzun kesilirken çıkardığı sesi, kokusunu metrelerce uzaktan alabilirsin,
bu yıl için koyun, güvercin gübresi ve pancar melası hazır sadece solucan gübrem gelecek aynı uygulamayı bu yıl tekrar yapacağım..

Resulgur
14-03-2019, 10:25
Elimde 20 Ltlik turşu kovaları var. En azından 2 kova şerbet için ayırıp sezonda sulama arasında kullanarak deneyimlemek arzusundayım.

Keten bez içine yanmış koyun, inek ve güvercin gübresini harmanlayarak suya daldırıp ağzı kapalı 1 hafta bekleterek elde edeceğim şerbet patojenik olur mu? (anladığım kadarı ile yanmış gübre ağzı kapalı, yanmamış olan açık şekilde muhafaza edilmeli; ama yanlış anlamış olabilirim)

Başlığı baştan sona okudum ancak yanmış ve yanmamış gübre kullanırken kova ağzının açık mı kapalı mı olması gerektiği konusunda zıtlıklara denk geldim. Netleştirmek adına bir üstad başlığa uğrasa ne güzel olur.

@Resulgur @MeyveliTepeSn. g.c. merhaba , bizde burada öğrendiklerimizi uyguluyoruz aslında farklı bir şey yok ..

Şerbet içerisine ekleyecek olduğunuz gübrelerin sağlıklı bir şekilde yanmış olması gerekmektedir. Ben genel anlamda bir sorun yaşamadım . Açık söylemek gerekirse patojen olup olmadığına pek dikkat etmeden uygulama yapıyoruz.

Örneğin burada http://www.agaclar.net/forum/1552850-post539.htm yanmış tavuk gübresini gübre şerbeti yapmadan önce fotoğraflamıştım. Bu şekilde yaparsanız bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tabi Sn. @Meyvelitepe eksiklerimiz varsa değinecektir .

Gübre şerbeti içerisine bir miktar sirke, melas, pekmez, solucan gübresi ve bokashi suyu gibi metaryeller de ekleyerek deneme yapmayı düşünüyorum.

Gübre şerbeti içerisinde hümik asit ve peyniraltı suyu gibi bir kaç deneme yaptım ileriki zamanlarda kısmet olursa deneyimlerimi sayfamda paylaşırım. Saygılar

g.c.
14-03-2019, 11:41
Sn. g.c. merhaba , bizde burada öğrendiklerimizi uyguluyoruz aslında farklı bir şey yok ..

Şerbet içerisine ekleyecek olduğunuz gübrelerin sağlıklı bir şekilde yanmış olması gerekmektedir. Ben genel anlamda bir sorun yaşamadım . Açık söylemek gerekirse patojen olup olmadığına pek dikkat etmeden uygulama yapıyoruz.

Örneğin burada http://www.agaclar.net/forum/1552850-post539.htm yanmış tavuk gübresini gübre şerbeti yapmadan önce fotoğraflamıştım. Bu şekilde yaparsanız bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tabi Sn. @Meyvelitepe eksiklerimiz varsa değinecektir .

Gübre şerbeti içerisine bir miktar sirke, melas, pekmez, solucan gübresi ve bokashi suyu gibi metaryeller de ekleyerek deneme yapmayı düşünüyorum.

Gübre şerbeti içerisinde hümik asit ve peyniraltı suyu gibi bir kaç deneme yaptım ileriki zamanlarda kısmet olursa deneyimlerimi sayfamda paylaşırım. Saygılar

Teşekkürler üstadım, takipte olacağım. Yanmış inek ve koyun gübresi ile solucan gübresi karışımı denemesini de ben yapacağım. Bahçemde umarım olumlu sonuçlarını paylaşmış olurum.

MeyveliTepe
14-03-2019, 13:23
Elimde 20 Ltlik turşu kovaları var. En azından 2 kova şerbet için ayırıp sezonda sulama arasında kullanarak deneyimlemek arzusundayım.

Keten bez içine yanmış koyun, inek ve güvercin gübresini harmanlayarak suya daldırıp ağzı kapalı 1 hafta bekleterek elde edeceğim şerbet patojenik olur mu? (anladığım kadarı ile yanmış gübre ağzı kapalı, yanmamış olan açık şekilde muhafaza edilmeli; ama yanlış anlamış olabilirim)

Başlığı baştan sona okudum ancak yanmış ve yanmamış gübre kullanırken kova ağzının açık mı kapalı mı olması gerektiği konusunda zıtlıklara denk geldim. Netleştirmek adına bir üstad başlığa uğrasa ne güzel olur.

@Resulgur @MeyveliTepe


Sağlıklı ve patojen içermeyen bir şey yapmak istiyorsanız iki yol var. Birincisi lactobacillus ile fermente ederek kapalı havasız ortamda yapmak. Diğeri ise yoğun hava basarak yapmak. Aksi durumda yüksek oranda patojen (e-coli, salmonella vb.) içermesi kaçınılmaz.

mohawk
23-03-2023, 20:39
Merhaba, naçizane balkonda domates, biber yetiştirmeye çalışıyorum. Bu konuyu baştan sona okudum. Ancak geçmiş senelerde Bauhaus'tan aldığım organik koyun gübresi ile nasıl şerbet hazırlayacağımı anlayamadım:) daha spesifik ne söyleyebilirsiniz? Mesela 2 lt şerbet hazırlamam için yarım çay bardağı koyun gübresini ezip karıştırmam yeter mi? Teşekkürler

çiçeksever
27-03-2023, 14:34
Gübre şerbetini un eleği gibi çok ince bir elekten geçirin. Sonra elekten geçmiş koyu şerbeti aynı ölçüde su ile karıştırın. Bununla bahçenizdeki ya da saksılarınızdaki bitkileri sulayın. Sulama esnasında tortusu dibe çökmesin: Arada çalkalayarak karıştırarak sulama yapın.
İnternetten öğrendiğim bilgi bu.

çiçeksever
27-03-2023, 14:37
https://azbitki.com/gubre-serbeti