View Full Version : bahcedeki agaclardan bonsai
Ali H. ALI
25-06-2006, 13:19
Bahcemde bir erik agacim var. Biraz uzaginda ekilmis MELIANTHUS major[Honey bush] Turkcesinin ne oldogunu bilmiyorum. Ismi yoksa belki " bal damlasi " diyebiliriz. Cunku koyu kirmizi ciceklerinin icinde cok tatli bir sivi [nektar] olusuyor ve arilar ile kuslar buna bayiliyor.
Guney Afrika yerli bitkisidir. Yapraklari mavimsi bir yesil rengindedir.Dort mevsim yesil duran bir bitki. Kokleri toragin altindan uzayip gidiyor ve yer yer yeni surgunler atip yeni agacciklar olusuyor.
Iste erigin altina kadar yuruyen koklerden cikip buyuyen govdeleri erige zarar vermesin diye kesmistim.Iki uc ay sonra [simdi] yeni filizler cikmaya basladi. Bonsai yapabilirmiyim diye dusundum, denemeye karar verdim ve sizlerle de paylasmak istedim.
Australyada dogadan agac sokmek yasaktir. Ozel izin gerektiren bir is, yani dogadan agac sokmemiz zor. Kisilere ozel, yerlerden izin alip agac sokmek daha kolay .
Sizler de bu Yamadori konusunu bir tartisin. Turkiyede su an bonsai yaygin bir ugras degildir. Varsayalim ki 10 yil icinde Turkiyedeki bircok insan bonsai yapmaya karar verir ve dogadan agac sokmeye kalkisir, buna bir de bu isin ticaretini yapmiya kalkisacaklari eklersek dogada nasil bir kiyim olabilecegini simdiden kestirmek zor.
sizler de bunu ozel izinlerle sinirlar [sinirlayabilirseniz] en azindan bilen kisilerin[cunku dogadan sokulen agacin yasama sansi azdir]
dogadan agac sokmesi ,bir agac kiyimi olmasini onler diye dusunuyorum.
Benim bahcemden soktugum bu agaci yamadori gibi degerlendirin, cunku yapilan islem aynidir.
Once bir agaci sokmek icin en uygun zamanin kis sonu oldugunu dusunuyorum
cunku gelecek olan baharda agac yeni surgunler verirken yeni kokler verme ihtiyacini da duyacak ve yeni yerinde kok vermesi daha kolay olacak.
Soktugunuz agaci mumkun oldugu kadar bekletmeden ekin. Eger uzak bir yerden sokum yapmissaniz koklerinin nemlilik oranini yuksek tutmak icin islak bir bezle, bataniye veya bez bir torba ile sarin. Mumkunse sokumu sabah erken veya aksam uzeri yapin .
Bonsai saksisina degil de once genisce bir saksiya ve ya daha onceden hazirladiginiz tahta bir kutuya ekmelisiniz. Sonra yari golge bir yere alin ve en az bir yil onu ellemeyin ama gozleyin, suyunu ihmal etmeyin yeni filizlere bakip yapacaginiz bonsai hayal edebilirsiniz. Sansli iseniz ve agaciniz tutmussa bir yil sonra yavas yavas agacinizin ust tarafi ile ugrasmaya basliyabilirsiniz.
Simdi resimlerle bu gun soktugum agaci gorelim. Daha once bu agactan bonsai oldugunu gormedim olursa belki de bir ilk olacak.
Ali H. ALI
25-06-2006, 14:19
Bahcemdeki "Melianthus major" [Honey bush],Bal damlalari
2156
2157
Bahcemde iki ay kadar once budadigim ve yeni surgunler atan Melianthus,
2158
Ali H. ALI
25-06-2006, 14:25
onu bir saatlik bir ugrastan sonra sokebiliyorum
2147
2148
Ali H. ALI
25-06-2006, 14:39
]Agac sokuldukten sonraki resmi
2149
fazla topragi aldiktan sonra agacin onunu seciyorum
2150
2151
2152
Ali H. ALI
25-06-2006, 14:47
Agacin onunun bu olacagina karar verip kok budamasi yapiyorum bu arada koklerin nemli kalmasi icin koklere su puskurtuyorum.
2153
Agacin kok budanmasindan sonraki gorusu
2154
Ali H. ALI
25-06-2006, 15:03
%50 dere kumu %50 cicek topragi karisimi ile, tarih dusup agaci 45cmx32cm buyuklugunde bir kutuya ekiyorum[kavcarimsi bir maddeden yapilmis bir meyve kutusu. Kimi zaman eletronik esyalari ambalajlarken kirilmasin diye kutuya koymadan once bu maddeden yapilmis koruyucu kullaniyorlar] bu kutu tahtadan da olabilir. kutuya ektigim agaci yari golge bir yere aldim ve en az bir sene onu gozlemekle yetinecegim.Gelismeleri sizlerle de paylasacagim.
bahcenizde bonsailik agac varsa simdi sokmeyin kis sonunu bekleyin.
Baska bir bonsai yapiminda bulusmak uzere hosca kalin
Ali
2155
bonsaireef
25-06-2006, 15:15
Elinize sağlık.Paylaşım için çok teşekkürler.
Raft stilimi yapmayı düşünüyorsunuz?
İlerleyen yıllarda yapacağınız değişiklikleri ve bonsainin alacağı şekli şimdiden merak ediyorum.
Ali H. ALI
26-06-2006, 13:10
Iyi gunler
once agaci yasamasi icin gerekeni yapip beklemek gerekir sonra cikacak olan yeni surgunleri degerlendirip ona gore bir tarz uygulaycagim. Buyuk bir olasilikla sizin de dusundugunuz gibi raft style olabilir, daha onceden budadigim govdelere de kurumus govde gorunumu verebilirim, belki sag veya sol taraftaki havada uzamis koklerden birine de kurmus dal gorunumu veririm. Hele agac bir tutsun, onun uzerinde yapacagim calismalari sizlere resimler ile iletip paylasacagim.
Benim yatmam gerekir bu aksam Australya - Italya maci var onu seyredip daha sonrada ise gidecegim.
her sey dilediginizce olsun,
Ali
Ateş Öztan
19-11-2006, 15:25
Ali Bey,
Merhaba,
Ağacınızın bugünkü durumunu bilemiyorum. Ümit ederim sağlıklı bir şekilde büyüyordur.
Benim de bahçemde kızıl kayın ağacı var. Bulunduğu yerde büyümesi zor. Yer değiştirmeyi düşünüyordum. Acaba böylr bir işe kalksam ağaca yazık edermiyim? Bilemiyorum.
Baharda yeni yaprak verdiğinde muhteşem oluyor.
Ne dersiniz.
Sorum aynı zaman da diğer bonsai severlere de.
Ateş Öztan
19-11-2006, 15:27
Gövdesinden yakın plan, Biraz fazla büyük gibi,
Ağacınızı istediğiniz yere aktarabilirsiniz.Ama bu işi için ilkbaharı beklemenizi tavsiye ederim.Tomurcuklar patlamadan vejetasyon(büyüme) dönemi başlamadan önce rahatlıkla yapabilirsiniz.Bu İstanbul da hangi döneme gelir,üniversiteyi orda okumama rağmen tam kestiremiyorum.Bunu siz tomurcuklar kabarmaya başlamadan önce yaparsanız (Zira kök faliyeti tomurcuklar kabarmaya başlamadan yaklaşık 15 gün önce başlar.) fidanınız tutacaktır.
Fidanın etrafında gövde çapının yaklaşık 7-8 katı olacak şekilde bir daire çizin.bu dairenin dışını bel ile simit şeklinde açın.Karşınıza çıkan kökleri makasla kesin .Etrafını 30 cm kadar derinlikte açtıktan sonra fidanı hafifçe sağa sola yatırarak alta giden kökler varsa onları kesin.Eğer aktaracağınız yer uzak ise fidanın etrafındaki toprağı bezle sarın ve o şekilde taşıyın.Bu işlemi yapacağınız zaman toprak ne çok kuru ne de çok fazla ıslak olmasın.Umarım analatabilmişimdir.Bu konu ile ilgili resim bulabilirsem yüklemeye çalışacağım.
5371
Ateş Öztan
19-11-2006, 16:27
Teşekkürler,
Mart-Nisan ayları sanırım uygun zamanlar. Martta bazen çok soğuklar olabiliyor.
BU resimler biraz yardımcı olur galiba.
5375
5376
5377
5378
5379
Ateş Öztan
19-11-2006, 17:28
Mükemmel !
bonsaireef
19-11-2006, 17:59
Albiza harikasın. )
Adamlar koca ağaçları nasıl taşıyorlar. Biz neden bunu yapmak yerine ağacı kesmeyi tercih ediyoruz?
Daha önce yamadori bölümünde yayınlanan fotolar
http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-126-02_01.jpg http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-126-02_03.jpg
http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-126-01_01.jpg http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-126-01_02.jpg
http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-126-01_03.jpg http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-126-01_04.jpg
http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-127-01_01.jpg
http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-127-01_02.jpg
http://www.motherearthnews.com/menarch/archive/issues/056/056_images/56-127-01_03.jpg
http://www.motherearthnews.com
İnsana değer verilmeyen bir zaman da ağaçların bir değeri olmasa gerek :(
Ali H. ALI
20-11-2006, 11:19
Sayin Ates albizanin soylediklerine katiliyorum, dogru zamanda sokum yaparsaniz agaciniz mutlaka tutar, Agaci sokmeden once onu dikeceginiz yeri hazirlayin, diktikten sonra da, govdeye yakin bir yere, bir tahta direk cakip, govdeyi anun uzerine baglayiniz, ruzgar veya baska seylerden sarsilip kokleri sallanmasin, kolay gelsin bol sanslar.
Albizanin ekledigi resimlerdeki o kocaman agaclar yerden bir defada sökülmüyor. agacin stresini en aza indirmek icin iki , uc asamada belli bir zamana yayip oyle söküyorlar.
sevgi ile kaliniz.
Ali H. ALI
20-11-2006, 11:23
Bahceden bonsai yapmak icin söktüğüm agac saglikli yasamini surduruyor daha uzerinde hic bir calisma yapmadim. Yapacagim calismalari sizlerle paylasacagim.
Hosca kalin.
Ateş Öztan
20-11-2006, 19:51
Bu ağacı bonsai yapabilir miyim?
Yoksa fazlaca büyük mü?
bonsaireef
20-11-2006, 20:52
Yapabilirsiniz neden yapamayacaksınız. Gayette güzel olur. :)
Ali H. ALI
21-11-2006, 07:53
Bonsaireefe katiliyorum, zaten kisa bir zaman sonra butun agaclara bonsai yapma gozu ile bakacaksiniz. Kocaman agaclari kafanizda kucultup bonsai saksisina alirsam ne guzel olur diye hayaller kuracaksiniz ve bunlar bonsai ugrasinda normaldir. Su an bonsai olacak agaclar cogaliyor, ne dersin bonsaireef bunlarin hepsi sergiye yetisir deyilmi?
Saglicakla kaliniz.
bonsaireef
21-11-2006, 08:26
Yetişecek Ali hocam, görüyormusunuz Türkiyede bonsai nasıl hızlı ilerliyor. Bu tablo beni çok mutlu ediyor.
Olacak Ali hocam bu iş olacak. Biz de her ayın 3. salı günü toplanacağız gün gelecek. Bir salıda şeref konuğumuz Ali hocamız bizi ziyaret etmeye gelecek. Olacak Ali hocam inanıyorum.
epey büyük iki metre kadar gövde kalınlığı dört beş santim..
alt dallar çok zayıf, üstte iki güzel dalı var biraz yukarda ,şimdilik saksıya dikip boyunu kısaltacağım yanlızca bir tutsun.. bakalım tarz olarak neye uyacak
bu epeydir duruyor köklendi gibi yapraklar canlı bir iki ufak sürgünü var..
dalların bazılarına ölü dal biçimi vermeyi düşünüyorum şimdilik..
Ali H. ALI
04-12-2006, 11:30
Memet, mazin masallah saglikli gorunuyor mutlaka tutacaktir.
Sarmasigin kanarya adalari sarmasigina benziyor, bende de var, yapraklarini kucultmede zorlaniyorum. Diger ingiliz sarmasigina benzemiyor. Yaprak budamasina hic olumlu tepki vermiyor yapraklarini, yine buyuk acarak diretiyor, boyle olmasina ragmen sevdigim bir agac.
Tum bonsailerin diledigin gibi olsun.
mazının yaklaşık bir metresini kesip saksıya aldım.. şimdilik canlı ..
şamdan tarzına uyacak gibi gelmeye başladı..
şöyle bir çizim yaptım
çOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR. aĞACINA BU BİÇİM VERME FİKRİ ÇOK HOŞ. Ne zaman çalışırsın? Resimlerini unutma sakın. Bize bol örnek lazım memet.. Sevgiler İstanbuldan taa İzmire:)
önce saksıda canlı kalacağından emin olmalıyım..
şimdilik boyu bir metrede.. kendine gelirse biraz daha kısaltacağım alt dallar çok ince onlar kalınlaşacak mı bakacağım..hepsi yolunda giderse..
aşama aşama görüntülemeyi denerim..
bakalım nasıl olacak.
bonsaisever
08-12-2006, 20:10
Memet bakıyorum bonsai iyiden iyiye sardı seni :)
Senden güzel bir bonsai bekliyorum ;)
Ali H. ALI
13-07-2007, 16:06
Hepinize merhaba, Bahceden soktugum, Bal damlasi [Malianthus major] uzerinde yaptigim son calismadan bu yana bir yili gecti. Bu bir yil suresinde agacta hic bir budama yapmadan gelismesini surekli izledim suyunu ve gubresini eksik etmedim. Agacin verdigi dallara bakarak yeni yerinde, iyice kok gelistirdigine ve artik onun uzerinde istedigim calismayi yapabilecegimi dusunerek ise koyuldum. Calismalarimi resimleyip sizlerle de paylasiyorum.
Agacin tum dallarini derince budadim. Etraf acildi ve bu daha kolay calismami sagladi. Matkaba taktigim delici bir ucla agacin kurumus govdesi uzerine yaptigim kabaca oymadan sonra daha kucuk bir aletin ucuna taktigim bir zimpara uc ile oydugum yerleri istedigim gibi sekillendirip kurumus ve kovuk govde gorunumu verip, kurumus gorunum alan yerlere lime sulphur surdum.
Yaptigim derin budamadan sonra onumuzdeki iki, uc ay icerisinde cikacak olan yeni filizleri cimcik alimla surekli budayip dallarin uzamadan yayilarak gelismesine dikkat edecegim ve agaca istedigim sekli verecegim.
Agacin govdesi yeterince kalin oldugu icin, onumuzdeki bir yil sadece dallar uzerinde yogunlasacak bir calisma uygulaycagim . ve bir yil kadar sonra belki bu zamanlar agaci Bonsai saksisina veya duz bir kaya uzerine dikecegim.
Sizlere bu calismamda anlatmak istedigim Bahcenizde [ve ya bir tanidigin bahcesinde] istenmiyen agaclar, sizlere bonsai yapmak icin guzel malzeme olabilir. Kisa bir zamanda[3-4 yil bonsaide kisa bir zamandir] iyi bir bonsai elde edebilirsiniz.
15839
Bir yil kadar sonra agacin yeni olusan dallarini budamadan once.
15840
Dallari budadiktan sonra
15841
Ucuna zimpara takilan aletle kurumus yerleri sekillendirirken.
15842
Kurumus yerlere lime sulphur surerken[lime sulphur kurumus yerlerin curumesini onledigi gibi agacin kurumus yerlerinde guzel dogal bir de beyezlik sagliyor, lime sulphur surulen yerlerin cok beyez oldugunu dusunuyorsaniz lime sulphur icerisine bir iki damla cini murekkeb damlatabilirsiniz.]
Ali H. ALI
13-07-2007, 16:11
15843
Iki gun sonra, suruldugu zama sarimtirak bir renkte olan lime sulphur kuruduktan sonra.
15844
Oyulmus yerlerin daha yakindan gorunusu.
Arkadaşlar biri beni tutsun etrafımdaki bütün ağaçlara tel sarasım geliyor. Bu bir hastalıkmıdır ne dersiniz. Tedavisi varmıdır? :)
Sayın Bepsi,
Böyle düşünmeniz güzel. Ağaçlar içindeki saklı bonsaileri görme yeteneğinizi geliştireceği kesin. Ama siz yine de her ağacı tellemeyin.:D
Teşekürler Eaglion korkmayın yapmam ama elimde değil işte inanın bir haftadır bu şekildeyim. İşten eve evden işe giderken artık yürüyerek gidip geliyorum. Araba kullanmamaya dikkat ediyorum. Özellikle şu günlerde havaların da etkisiyle sanki ağaçlar canlanmaya başladı. Bununda etkisi olsa gerek. Hafta sonu bir gezi düzenleyip neler yapabilirim diye doğa ile daha yakın olmak istiyorum ve şu da varki hafta sonu gelmek bilmiyor.
Merhaba; köklendirme ve yamadori ile ilgili bir sorum var. Bahçedeki iğde ağacının yanından ve dibinden sürgünler çıkmış. Bunları köklendirip bonsai çalışmasında kullanabilir miyim? Çekirdekten kendi kendine çıkmış erik ve elma fidanları, aşılı dutu sıkıştırıyor diye kesmişler. Siteden öğrendiğim yamadori aklıma geldi. Eriği söktüm, kurumaması için gazetelerin arasına koyarak ıslattım. Fazla dallarını serada kestirerek(ince testere yok), ektim. Serada acele ettiğimi, sonbaharın daha uygun olduğunu öğrendim :( Bu yüzden, elmaya hiç dokunmadım. Kök söktürmek deyiminin ne kadar yerine oturduğunu anladım :o Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Yaprak döken ağaçlarda ben ilkbahar başında söküm yapmayı tercih ediyorum, Sonbaharda söktüklerim kışı geçirmekte zorlanıyorlar, İlkbaharda ağaçtaki enerjiyle birlikte yaşama şansı artıyor, tabi bunu ağacın tomurcukları açmadan yapmak lazım. Eğer yeterince kök olmadığını düşündüğünüz bir dal-sürgün varsa, köklendirme hormonu ile oradaki kök sayısını artırmanız mümkün. Şu anda söktüğünüz eriği, zamansız söktüğünüz için ihmal etmeyin, erken yaprak dökse bile bir dahaki yıl hayata dönebiliyor. Kuruma ihtimali de yüksek tabi. :) Başarılar.
Çok teşekkür ederim Vyssera. Sözünü dinleyip, ilkbahara kadar bekleyeceğim:p Gözüm sürekli ağaçlarda... Örneğin, daha önce incirlerin bu kadar azimli olduklarını farketmemiştim.Betonunun arasından yeşermişler ve yaşıyorlar. Olasılık olarak hesaplansa; imkansız görünüyor. Minicik bir tohum yol ile bina arasında bir boşluk bulmuş ve yeşermiş :D İnanılır gibi değil.
Evet İncir güzel bir tür. Bonsai saksısında zorluk çekeceğini sanmam. Benim bir incir çalışmam var, bu yıl bir kaç tane daha yapmak niyetindeyim. Arkadaşlarım için :)
Bahcemde bir erik agacim var. Biraz uzaginda ekilmis MELIANTHUS major[Honey bush] Turkcesinin ne oldogunu bilmiyorum. Ismi yoksa belki " bal damlasi " diyebiliriz. Cunku koyu kirmizi ciceklerinin icinde cok tatli bir sivi [nektar] olusuyor ve arilar ile kuslar buna bayiliyor.
Guney Afrika yerli bitkisidir. Yapraklari mavimsi bir yesil rengindedir.Dort mevsim yesil duran bir bitki. Kokleri toragin altindan uzayip gidiyor ve yer yer yeni surgunler atip yeni agacciklar olusuyor.
Iste erigin altina kadar yuruyen koklerden cikip buyuyen govdeleri erige zarar vermesin diye kesmistim.Iki uc ay sonra [simdi] yeni filizler cikmaya basladi. Bonsai yapabilirmiyim diye dusundum, denemeye karar verdim ve sizlerle de paylasmak istedim.
Australyada dogadan agac sokmek yasaktir. Ozel izin gerektiren bir is, yani dogadan agac sokmemiz zor. Kisilere ozel, yerlerden izin alip agac sokmek daha kolay .
Sizler de bu Yamadori konusunu bir tartisin. Turkiyede su an bonsai yaygin bir ugras degildir. Varsayalim ki 10 yil icinde Turkiyedeki bircok insan bonsai yapmaya karar verir ve dogadan agac sokmeye kalkisir, buna bir de bu isin ticaretini yapmiya kalkisacaklari eklersek dogada nasil bir kiyim olabilecegini simdiden kestirmek zor.
sizler de bunu ozel izinlerle sinirlar [sinirlayabilirseniz] en azindan bilen kisilerin[cunku dogadan sokulen agacin yasama sansi azdir]
dogadan agac sokmesi ,bir agac kiyimi olmasini onler diye dusunuyorum.
Benim bahcemden soktugum bu agaci yamadori gibi degerlendirin, cunku yapilan islem aynidir.
Once bir agaci sokmek icin en uygun zamanin kis sonu oldugunu dusunuyorum
cunku gelecek olan baharda agac yeni surgunler verirken yeni kokler verme ihtiyacini da duyacak ve yeni yerinde kok vermesi daha kolay olacak.
Soktugunuz agaci mumkun oldugu kadar bekletmeden ekin. Eger uzak bir yerden sokum yapmissaniz koklerinin nemlilik oranini yuksek tutmak icin islak bir bezle, bataniye veya bez bir torba ile sarin. Mumkunse sokumu sabah erken veya aksam uzeri yapin .
Bonsai saksisina degil de once genisce bir saksiya ve ya daha onceden hazirladiginiz tahta bir kutuya ekmelisiniz. Sonra yari golge bir yere alin ve en az bir yil onu ellemeyin ama gozleyin, suyunu ihmal etmeyin yeni filizlere bakip yapacaginiz bonsai hayal edebilirsiniz. Sansli iseniz ve agaciniz tutmussa bir yil sonra yavas yavas agacinizin ust tarafi ile ugrasmaya basliyabilirsiniz.
Simdi resimlerle bu gun soktugum agaci gorelim. Daha once bu agactan bonsai oldugunu gormedim olursa belki de bir ilk olacak.
Hocam ***,
Ben Bir Bonsai ahyranıyım ve çalışmalarınızı yakından takip ediyorum.Benim başağı yukarı 11 adet ağacım var bu ağaçların fotoğraflarını eklesem ve bana biçim verme konusunda yarımcı olurmusunuz eğer olursanız çok memnun olurum.
yakamozsimsek
18-07-2008, 20:20
Albiza harikasın. )
Adamlar koca ağaçları nasıl taşıyorlar. Biz neden bunu yapmak yerine ağacı kesmeyi tercih ediyoruz?
Nedeni açik allah veriyor nedenini aramaya gerekmi var bizim gibi ulkelere bakin bir de digerlerine.
Hocam ***,
Ben Bir Bonsai ahyranıyım ve çalışmalarınızı yakından takip ediyorum.Benim başağı yukarı 11 adet ağacım var bu ağaçların fotoğraflarını eklesem ve bana biçim verme konusunda yarımcı olurmusunuz eğer olursanız çok memnun olurum.
Forumumuza hoşgeldiniz, Ali Hocam'ın cevabından önce, kendi adıma, ağaçlarınızı görmeyi Ali hoca'nın da yardımlarıyla beraber çalışmayı isterim. Ne kadar zamandır bu işe merakınız var?
Öncelikle merhaba,
Mesajınızı yeni okudum şu sıralar sık seyahat ediyorum.Bugün ağaçlarımın resimlerini ekledim.Görmek incelemk isterseniz bakabilirsiniz ve bende çok memnun olurum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9816
aşağı yukarı 6-7 yıllık bir zamandır merak duyuyorum.
İlginiz için şimdiden çok teşekkürler
Burhan GÖNDER
Öncelikle merhaba demek istiyorum.Ve Mailinize çok geç cevap yazdığım için özür dilerim sürekli seyahat etmem ve rahatsızlığım nedeni ile cevap yazamadım kusura bakmayın.Aslında net olarak 2000 yılında izmirde fuarda otazca firmasının ağaçlarını görmemle içimde sevgi o zaman başladı ve gün bugündür devam eden ve artan bir sevgim var.Bugüne kadar çok ağaç kuruttum ama eskisi kadar artık kurutmuyorum ama birkaç ağacımının formunu kazandırırken yanlış seçim diyelim ağaçlarımın fomunu beğenemedim.Daha sonra satın aldığım veya gelen ağaçlarımı şekillendirme konusunda zannedersem bir korku oldu bu yüzden bu ağaçlarımı bir türlü şekillendirememkteyim.Bu yüzden yardım alsam diye düşündüm sayın vyssera ağaçlarımın fotoğraflarını zannedersem görebiliyorsunuzdur değilmi .Saygılarımla Burhan GÖNDER
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.