View Full Version : Air Layering (Havai Köklendirme)
Ali H. ALI
23-06-2006, 15:33
selamlar,
iyi bir bonsai sahibi olmak icin nasil yanip tutustugunuzu izliyorum. Haksizda deyilsiniz ama bunun tek yolu var,butun bildiklerinizi teoride ogrendiklerinizi pratige gecirmelisiniz. yapamiyacagim, acaba yasatabilecekmiyim,benim agacim resimlerde gorduklerim gibi olana kadar,gibi olumsuz dusunceleri bir kenara itip bilgilerinizle ellerinizi hunerli utsa eller yapmaya koyulun hem de tek agac uzerinde deyil birkac agac uzerinde.
Tohum ekip onun bonsai olmasi ile ugrasmak en uzun bir zaman isteyen bir yontem olmasina ragmen denemeye deger.
Celikten uretilen fidanlar ile daha erken sonuca ulasabilirsiniz.
En hizli yontemlerden biri dogadaki bonsai olabilecek agaclardan faydalanmak bu da riskli bir yontem. Agaci dogadan sokup saksida yasatabilmek sansi dusuk ama yasarsa cok iyi bir bonsai olur.[Yamadori konusuna daha sonra deginmek isterim]
Bir baska yontem de agacin koklerini budayip basit ama etkili bir islemle topraga bahceye dikmek[ileriki gunlerde bu islemi resimlerle anlatmaya calisacagim] bahcede buyuyup gelismesi bir saksida buyudugunun iki kati olacaktir.
Fidan satilan yerlerden agaclar alip onlarin uzerinde calismak iyi bir yontemdir. Agaclari mumkunse uc dort ve yukari yaslarda alin, bir de cok dalli budakli olmasina dikkat edin dal diziminde daha cok secme sansiniz olur.
bir de simdi resimlerle benim tarif etmeye calisacagim yontem.
Dusunun govde capinin kalinligi 6-7cm olanabilecek bir bonsai nerden baksaniz 10-15 yil ister. Iste bu 10-15 yili 2-3 yila indiren bir yontem olan "AIR LAYERING "
Cinlilerin 1000 yildan bu yana kullandiklari bir yontem ki batida bu yontemin kullanilmasi iki asirddan fazla deyildir.'AIR LAYERING" bir diger ismi de "CHINESE LAYERING" dir.bu yontemin en guzel avantaji gozunuze kestirdiginiz ,bonsai olabilecek herhangi bir dali koklendirip , ana agactan bonsai adayinizi kisa bir sure sonra alabilirsiniz.
Bahcemde cok buyumus bir MULVER [SAMBUCUS nigra] agacim var, Nisanin sonlarinda onu budadim. Haziranda agacin yanindan gecerken yerde yeni acilmis surgunler gordum,cekip aldigimda ,baktim ki budarker yere dusup kalmis dal parcaciklari kok salmaya baslamis. Daha once mulverden bonsai yapmadim. Sizlerle de paylasirim diye hemen ise koyuldum. Iste calismam.
Ali H. ALI
23-06-2006, 16:24
kullanacaginiz alet ve malzemeler:
iki avuc kadar islatilmis PEATMOSS[curumus yosun diyebiliriz, turkcede ne dendigini bilmiyorum nem tutma ozelligi var. Orada bulamazsaniz belki curumus yapraklardan olusmus toprak kullana bilirsiniz], koklendirme tozu, kucuk bir suluboya fircasi,bir keskin ve temiz bicak,sert duran yuvarlak kesilmis ve ortasi koklendireceginiz dalin kalinligida cikarilip ve bir yani kesilmis plastik.[sert duran herhangi bir plastik olabilir]. 30x40 boyutunda temiz [bakildigi zaman arkasi gorunen] plastik, 15-20cm boyunda iki parca tel.
2085
air layering yapacagim dalin kalinligi 7.5cm capinda
2086
Ali H. ALI
23-06-2006, 16:54
[Dali istedigim yerden koklendirme imkanim var
2087
Goz karari govde capi kadar dalda bir isaret yapiyorum
2088
sonra keskin bicakla alttan ve usten isaretledigim yerlerden dalin kabugunu kesiyorum
2089
Ali H. ALI
23-06-2006, 17:05
kestigim yerlerin icinde kalan kabugu temizliyorum
2090
Dalin kabugu iyice her taraftan temizlenmistir ve tarih dusuyorum gelismeleri birlikte izlemek icin
2091
kalin plastigi kabugu soyulmus dalin alt kismina koyuyorum
2092
Ali H. ALI
23-06-2006, 17:14
Plastik resimde oldugu gibi duracak
2093
Koklendirme tozunu usteki kesimin her tarafina firca yardimi ile suruyorum
2094
Simdi islattigim curumus yosunu gordugunuz gibi sert plastigin uzerine yerlestiriyorum
2095
Ali H. ALI
23-06-2006, 17:27
simdi sirada plastik var islem yaptigim yeri plastik ile sardiktan sonra teli de altan palstigi tutacak sekilde sariyorum
2096
2096
usten de baglayip kok salmasini bekliyecegim ve olacak gelismeleri resimler ile iletecegim. Simdi soguk oldugu icin zaman alabilir . umarim anlattiklarimin zizlere bir yarari olur. Mutlaka deneyin, simdiden kolay gelsin.
hepinize iyi hafta sonlari
Ali
bonsaisever
23-06-2006, 18:56
Ali abi, bilgiler için teşekkürler :)
Daha önce yabancı bir site de bu şekilde bir köklendirme görmüştüm.
O sitede (http://www.canadiangardening.com/howto/tech_air_layer.shtml)köklendirme hormonu olarak İBA kullanılıyordu.
İBA yı köklendirme hormonu olarak ben de kullandım.
Ancak ne o sitede ne de senin resimlerinde gördüğüm köklendirme hormonu benim kullandığım İBA (indol butyric acid) ya benzemiyor.
Kullandığın köklendirme hormonunun;
1-Kullanma şeklini
2-İçeriğini
3-Markasını belirtir misin?
Bizim kullandığımız İBA da 1000 ppm için 1gr IBA tozuna 0.5Lt saf alkol 0.5Lt su karıştırılıyor.
Ali H. ALI
25-06-2006, 11:39
Iyi gunler,
Benim koklendirmek icin kullandigim isminden de anlasilacagi gibi toz halindedir
celik icin kesilen dallar bu tozun icine batirildiktan sonra toz fazlasi sallanarak tekrar paketin icerisine dusurulur ve celikler ekilir.
Paket uzerinde yazan karisimi gonderiyorum:
0.5g/kg indole butyric acid
0.5g/kg naphtalene acetic acid
Cesitli markalar var [sivi halinde olanlar da var] benim kullandigim marka MULTICROP, Take root, plant cutting powder.
iyi pazarlar
ALI
Ali H. ALI
03-08-2006, 12:55
Herkese selamlar bu gun dalda koklendirme resimlerine 2 resim daha ekliyorum mulver kok salmiya basladi .Dalda koklendirme islemine basladigimdan bu yana 6-7 hafta gecti ve kokler gorundu simdi havalar isinmaya basladi sanirim koklerin buyumesi daha da hizlanacak her asamada sizlere resimler gonderecegim. Imkani olanlar mutlaka denesin cabuk bonsai yapmak icin iyi bir yontem[bonsai yapmiyanlar da deneyebilir bu yontem sirf bonsai yapanlar icin deyildir] bol bonsaili gunler dilegi ile hosca kalin.
2985
Mulver 6-7 hafta sorara kok salmiya basladi
2986
Koklerin daha yakindan gorunusu
Ali H. ALI
06-09-2006, 12:36
Herkese iyi gunler.
Bu gun mulver agacinin uzerinde yaptigim koklendirme isleminde artik koklerin yeterince olgunlasmi olduguna karar verip koklu dali ana agactan kesip aldim ve bunu yaparken resimler cektim. bu asamadan sonra artik agaci bonsai yapmiya basliyacagim ve yine resimlerle bunu sizlerle paylasacagim.Iste asagida bonsai olacak mulver agaci.
3639
iyice gelismis kokler
3640
dali keserken koklere zarar vermemek icin siyah plastigi yukariya itiyorum
3641
ince bir testere ile dali kesmiye basladim
3642
koklu dali kestikten sonra, geriye kalan kesik dala tekrar ayni islemi uygulayip baska bir agac elde edilebilir.
Ali H. ALI
06-09-2006, 12:56
3644
ana agactan ayrilmis koklu dal
3643
koklu dalda ,cok buyumus yeni surgunleri budamadan ve saksiya dikmeden onceki gorunusu .
3645
%30 dere kumu %70 cicek topragi karisimi genisce bir saksiya agaci dikiyorum.
3646
saksiya diktikten sonra yari golge bir yere koyuyorum 3-4 ay hicbir islem yapmadan onu gozetim altina aliyorum.Daha sonra nasil bir tarz uygulaycagima karar verecegim, buyuk bir olasalik sag taraftaki kurumus dali oyup, govdesi kovuk bir goruntu verecegim. dalda koklendirmenin ikinci asamasi da bitmis durumda ucuncu asamada bulusmak uzere hosca kalin.
http://www.bonsaifarm.tv/demo/twob12fig%20-1.wmv bu linkdeki amcam o ağacın kafasından birşey geçiriyor falan.. Biri bana anlatsın lütfen bu adam ne yapıyor.
Ali H. ALI
02-11-2006, 13:28
Herkese selamlar,
Amcanin orda yaptigi islem, Hindistan ve tropikal bolgelerdeki incirler [ficus] gibi hava kokleri elde etmek icin bir yontem anlatiyor.
Yontemde kullanilan agac Queensland kucuk yaprakli inciridir. Hava koklerinin cikmasini istedigi yerleri bicakla cizdikten sonra cizilip sut akan yere cizigin acik kalmasi icin kirik cakil tasi yerlestiriyor ve agacin o sekilde birkac yerden kesilip cakil tascigi yerlestirilmesini oneriyor.
Tuvalet kagitlarinin bitiminden sonra kalan, karton borulardan birini agacin yapraklarini toparlayip karton boruyu yapraklara zarar vermeden, agacin govdesine gecirip, karton borunun icini kirilmis cakil taslari ile dolduruyor.
bu islemi baharda yaparsaniz, olusan kokler, yaz aylarinda artik cakillarin arasindan asagiya dogru uzadigindan, bu arada sularken surekli islanan karton boru da curuyup dagilacagindan , agacin uzerindeki hava kokleri ortaya cikmis olacak.
Ikinci agacin govdesini, hava koklerinin cikmasini istedigi yerleri elleri ile zedeledikten sonra agacin govde boyuna uygun, karton boruyu da kisaltarak ayni islemi tekrarliyor.
Murare boylece Amcanin yaptigini ogrenmis olduk. Belki bir gun incirlerinizde[bizim meyve veren incirlerde ficus carica da hava kokleri olusmaz]
denemek istersiniz.
Hosca kaliniz.
Ağacın kökü yetmemiş demekki :D Peki istediğim yerden dal çıkarmak içinde yapabileceğim bir şey var mı? Mesela kesik dal parçası saplasam ağaca aşı gibi birşey olabilir mi acaba?
bonsaisever
02-11-2006, 22:57
Yarma aşıdan mı bahsediyorsun? Yoksa...
Birde böyle bir teknik var.
Ağacın gövdesinde matakapla bir delik açıyorsun
4790
Uygun bir dalı delikten geçirip dalın ve gövdenin kaynamasını bekleyip
4791
aşılanan yerden dalı keserek dal oluşumunu sağlıyorsun
4792
Alıntı :http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATthreadgrafting.htm
tourkana
22-12-2006, 10:10
Ali bey ,araştırmalarıma hala devam ediyorum ve devam ederken bir çok farklı air layering tekniği ile karşılaştım,ancak bir tanesi çok güzeldi kısaca anlatayım ama onu yaparken aklıma takılacak sorular da var,
öncelikle teknik Acer Palmatum ağacının ana gövdesi üzerinde 2'ye çatallanan dalların hemen altına uygulanıyor,bir scraper(kazıyıcı) üzerine köklendirme tozu dökülüyor ,uygulama alanında kazıyıcı ile dış kabuk soyuluyor...Sonra Peat moss ile sarılıyor ve en sonunda iki yarım saksı ile peat moss'un etrafı saksı içine alınıyor,saksının etrafı açılmasın diye telleniyor..ancak naylon poşet ya da başka kapayıcı kullanılmıyor,işlem sonbaharda uygulanıyor yapraklar açtıktan sonra saksı açılıyor,dal kesiliyor...
sorularım şunlar:1- naylonla kapatmak gerekmez miydi?
2-Ana gövde üzerinde de bu işlem olabilir mi?
3-Köklendirme tozu mutlaka lazım mıdır?
4-İBA ,air layering yönteminde denenir mi?
Ali H. ALI
22-12-2006, 12:13
Iyi gunler Tourkana,
Hava koklendirmesinde kok salacak yeri ille de naylonla sarmak gerekmiyor.
Koklenecek yer saksi icerisinde peat moss la iyice ortulmusse bir sorun olmaz, belki naylon gibi her taraf kapali olmadigi icin su daha cabuk buharlasacak bu durumda nemliligini iyi kontrol etmen gerekecek[saksi ile benim de yaptigim calismalar vardir]
Yalniz dallar uzerinde deyil ana govde uzerinde de koklendirme yapilabilir[govdenin asiri kalin olmamasi sarti ile]
Koklendirme tozu kullanildigi zaman, koklenme sureci kisalir ve daha fazla kok elde edilir. Koklendirme tozu kullanilmazsa, koklenme sureci daha uzun olabilir.
Iba hava koklendirmesinde kullanilabilir diye dusunuyorum, sonucta koklendirme tozu ile ayni islevi goruyor. Bol sanslar
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
yucelozen
07-01-2007, 17:57
:confused: Dalda köklendirme veya çelik köklendirmede naftalin(naa) veya indol buturik asit(iba) tekbaşına kullanılabileceği gibi ikisi birliktede kullanılabilir.İBA daha güçlü bir köklendiricidir ama amatörler için fiyatı yüksek.Dalda köklenme kolay olduğundan bu maddeleri kullanmadan bile köklenme olabileceğinden,köklenmeyi teşfik için sadece (daha ekonomik olan)naftalin kullanıla bilir.
Ali H. ALI
14-01-2007, 09:52
Herkese selamlar Mulver agaci uzerinde yaptigim son calisma 3 ay kadar onceydi. Bu gun agacin govdesine kurumus dal gorunumu verdim. Calismami resimleyip buraya ekliyorum. Agaca simdilik lime sulfur surmedim, calistigim yerlerin agac uzerinde biraz kurumasini bekliyecegim. Agac uzerinde daha sonra yapacagim diger calismalar, dallarin siralanip budanmasi ve bonsai saksisina gecirme olacak. O zamana kadar hosca kaliniz.
6556
Mulver uzerinde calismaya baslamadan once.
6557
Matkap uclari ile 1 saatlik bir calismadan sonra ve kirmizi kalemle gosterdigim govde uzerindeki yer cok kalin gorunuyor, orda da agacin govdesini oyup biraz inceltecegim.
6558
1/2 saat sonra genis gorunen yer de govde uzerinde bu sekli aldi.
6559
Kurumus dal gorunumu verdigim yerin govde uzerinde yakindan gorunusu.
6560
Calismadan sonra mulver agacinin genel gorunusu ve agaci 1-2 aylik bir dinlenmeye aliyorum.
denizakvaryumu
14-01-2007, 12:39
çalışmalarınız çok yararlı tebrik ederim...merak ettiğim bir husus var:
ağacın tepesini budarken neden giyotinle keser gibi buduyoruz da ,aşşağı doğru yatay bir kesim yapmıyoruz?
aşşağı doğru yatay budamada tepede daha doğal bir görüntü oluşur gibime geliyor..öteki türlü o tepeyi dal ve yapraklarla kapatılması gerekecek?
Ali H. ALI
15-01-2007, 11:33
Iyi gunler denizakvaryumu, guzel bir soru sordunuz ve dediginiz gibi kesik yer agacin arka tarafina gelecek sekilde 45 derecelik bir aci ile kesilmis olsa daha guzel bir gorunumu olacakti, simdi agaci daha dogal bir gorunume getirmek icin kurumus govde gorunumu vermek zorundayim. Peki bu nicin boyle oldu ve agacin tepesi duze yakin bir egimde kesildi.
Ilk resimlere bakarsaniz bu dal koklenmeden once ana agacin uzerinde iken dal budanmisti ve bu dali bonsai yapacagimi bilmiyordum, siteye yeni katildigim bir zamandi sizlere resimlerle hizli bir sekilde nasil bonsai elde edebileceginizi anlatmak icin simdi koklenmis olan o dali secmistim cunku en uygunu o dal idi ve ustu de daha onceden budanmisti. Sizler hava koklendirmesi yaparken bonsaiye daha uygun dallar secmelisiniz, benim bonsai yapmiya ugrastigim bu agac beni ugrastirsada kisa bir zamanda iyi bir bonsai olacagina inaniyorum.
sevgi ve saygi ile kaliniz.
Selamlar Ali Hocam..
Benimde bir sorum olacaktı. Epey bir seyrettikten sonra; gövdenin üst kısmını nasıl incelteceğinizi merak ediyorum. Gövdenin kesilen üst kısmını ölü dal mı yapacaksınız? Bu kısmı anlayamadım. Doruğa doğru daralan formu nasıl vereceksiniz? Cevabınız ve sabrınız için şimdiden teşekkürler. Saygılar..
Ali H. ALI
15-01-2007, 12:39
Salam Turunc,
Dallardan sonra yukariya devam eden govdenin ici oyuktur. ve o kalinliktaki bir govdeyi ancak oyarak kuru govde gorunumu vererek inceltabilirim , yani aynen senin dusundugun gibi. Kurumus govde gorunumu vermek icin agacin uzerinde bir iki kez daha calismam gerekiyor. Yapacagim tum calismalari sizlerle paylasacagim.
Hosca kaliniz.
tourkana
04-02-2007, 11:50
hocam uzun gözlemlerim ve araştırmalarım sonucu,Köklendirme tozu olmamasına rağmen bu yöntemi uygulamaya karar verdim....
ormanın sitemize bakan tarafında bu tip ağaçlar çok,ve sanırım bonsai için oldukça uygun yaprak dökmeyen bir ağaç türü...ilerde köklenirse kaya üstü çalışmak istiyorum...bakalım ne diyeceksiniz....?
tourkana
04-02-2007, 13:00
bu uygulamada aklıma takılan en önemli sorun,Cambium a ulaşana kadar dış kabuğu soyabilmiş miyim,ulaşamadan da köklenme işlemi bu şekilde gerçekleşir mi, sanırım bu 2-3 ay içinde belli olur ancak...
sonradan farkettiğim bir önemli nokta da şu, soyulan kısmın uzunluğu gövde çapıyla aynı olacakmış,ben onu atlamışım maalesef,bu aşamada hatadan neresinden dönebilirim...zaten çok derin soymadığım için soyulan kısmı birşeyle sarıp ,daha yukardan bir deneme daha yapsam ,nasıl olur acaba?
bonsaisan
07-03-2007, 16:42
Sevgili arkadaşlar Bu yazıyı yazıyorum çünkü hormonu bulamay arkadaşalara sanırm çok büüyk bir yaraı olaöakdır.POKON firmasının türkiyede satışa sundugu ve benimde 6 yıla yakındır kulandığım ve içeri Sayın Ali beyinde yazmış oldugu 2 karışımdan oluşmakda yeşil kapaklı ve küçük bir plastik kutuda bulunan karışım naftalik asit ve indol bütrik asit yazılışları gelişi güzel yazdım.Doğrusu zaten yukarıda yazılı.Fiyatında çok pahalı değil ve size bol bol yeter.Herhangi bir ziraii ilaç satıiısından bulmanız mümkün.Zaten bu hormon örneği yine İzmirli bir bayan arkadaş tarafından anlatılmış.Site içi arama yaparak bulabilirsiniz
Bu yöntemi ilk defa görüyor, duyuyorum, çok inanılmaz, çok etkileyici bir yöntem.Hemen bir denemeye girişip fotoğraflamayı düşünüyorum.Fotoğraflı, detaylı anlatımınız için teşekkürler.
Harun Parlak
31-03-2007, 22:59
Selamlar BONSAİ seven arkadaşlar burada benide bonsaile zehirlediniz aşırı bir merak sardı benide.
Bende en hızlı ne ile başlayacağıma 20 gün önce karar verdim bu söğüt olabilirdi
çünkü köklenmesi en kolay bir ağaç türü.
Ben dalları köklendirmeye hiç uğraşmadım dallar olduğugibi kesip suda kölenirken filizleride çıkmaya başladı.
Şimdi bunları sizinle paylaşayım istedim bir kaç denemem daha var ileride onlarıda
başarabilirsem burada sizler le paylaşmayı çok isterim umarım başarırım
Ali H. ALI
02-04-2007, 12:33
Tekin iyi gunler, yuregine dusmus bonsai sevgisinin[zehir olmadigindan eminim] bir omur surmesini dilerim. Sogut agaclarin guzel bonsai olacak gibi gorunuyorlar, ozellikle su icinde olan guzel bir sal tarzi olacak. simdiden basarilar diler, diger calismalarini da paylasmani bekleriz.
Ali H. ALI
02-04-2007, 12:41
Herkese selamlar, Mehmet Saygin bey hava koklendirmesi calismalariniz nasil gidiyor. Havalar isinmaya basladi, isleme baslamissaniz erken sonuc alirsiniz.
Yaptiginiz calismalari da buralarda paylasirsaniz, paylasiminiz bircok arkadasi bu yontemle bonsai elde etmiye yonlendirecektir.
Icinizdeki bonsailer gercek olsun.
Harun Parlak
02-04-2007, 17:15
Selamlar Ali H.ALİ bey çok teşekkür ederim ham meyveye aşı yapargibi aşılamaya
çalıştğınız bonsai sevgisi ve yapma arzusu daha da çok ateşlendi yüreğimde umarım başarırım.
Sal tarzı güzel olacak demişsiniz sal tarzı olan bir bonsai resminiz varmı görmek isterdim.
Bana ve diyer bonsai sever arkadaşlara yol gösterir kanısındayım şimdiden çok teşekkür ederim.
Ali H. ALI
04-04-2007, 14:55
Iyi gunler Parlak, bonsaide basarili olmanin yolu, usanmadan agaclar uzerinde calisip deneyimler elde etmektir. Teorik olarak, ogrendigin bilgileri agaclarin uzerinde uygularken, ellerin ustalasacak, deneyim ve gozlemlerinle agaclarin cinslerine, cesitlerine gore nasil bir gelisme gostereceklerini ogrendik sonra onlardan daha guzel bonsailer tasarlayip yapmak sana hic de zor gelmiyecek.
Sal tarzinda bir iki denemem var, en yaslisi bir disbudak agaci, daha bonsai saksisinda deyil, bir kutuda buyuyor firsat bulunca onun resimlerini buraya eklerim.
Calismalarinda basarilar dilerim.
Harun Parlak
04-04-2007, 22:41
Selamlar ALİ bey çok çok teşekkürler ediyorum sizinde dediğiniz gibi bir sürü denemeler yapıyorum ve yavaş yavaş elim alışıyor. Umarım iyi birşeyler ortaya çıkar sonra burada bonsai seven dostlarla seve seve paylaşacağım.
Bu söylediğinizden sonra anladımki illaki belli bir sitil olması şart değil belirli sitillerin yanında kendi hayalimizdeki şekilleri de deneyebiliriz illaki yakışıklı olması gerekmez ya yaşasın yeter değilmi.
Ali H. ALI
05-04-2007, 15:34
Merhaba parlak, icinden geldigi gibi agacini sekillendirmek senin en dogal hakkin agac senin agacin. Yalniz simdi yazacaklarima kulak ver.
Guzel duvar oren bir yapici ustasi, bircok deneyimlerden sonra usta olur ve istedigi duvari istedigi taslardan istedigi tarzda orer. Isinin ehli usta oldugu icin de duvari ne tarzda orerse orsun, duvara bakanin gozunu cikarmaz, duvara bakan duvardaki calismadaki guzellikleri gorur. Hic duvar ormemis bir kimse de duvar orebilir ama o orulen duvar derme catma olur cunku deneyimsiz biri tarafindan orulmustur.
Simdi sen bonsaideki temel kurallari ogrenmeden kurallar disina cikip bonsai yaptim diye bir agaci saksiya dikersen o agac bonsai olmaz, olsa olsa saksidaki her hangi bir agac olur. Kurallari ogrendikten sonra, o kuralin nicin orda oldugunu bildikten sonra, kural disina yumusakca cikar ve kendi icindeki tarzi uygularsin. Bir gun iyi bir bonsai ustasi olmani dilerim.
Not: uyelerin bonsai calismalari forumunda yeni bir sayfa acip calismalarini oradan paylasabilirsin.
barisotazca
09-04-2007, 09:56
Merhaba arkadaslar sizlere faydalı olabileceğini düşündüğüm bir konudan bahsetmek istiyorum bugun.
Köklendirme yöntemi ile (Abmoosen) nasıl Bonsai yapılır?
Bu yöntemle oldukça hızlı bir şekilde yaşlı Bonsai ağacı elde edebilirsiniz. En uygun mevsim ilkbahardır. Ancak diğer mevsimlerde de bunu uygulayabilirsiniz. Köklendirme yöntemi (abmoosen), yetişkin bir ağacın dallarını ya da dal topluluğunu köklendirerek, ama ağaçtan bağımsız Bonsai ağacı elde edilmesine denir.
Yeni ağacınızın kökünün olmasını istediğiniz yeri, yani kabuğu keskin ve temiz bir bıcakla 3cm genişliğinde çepeçevre kesin.
Ardından bu yarığı hormon pudrasıyla pudralayın ve zaman geçirmeden 2 avuç dolusu nemli yosunla ya da en uygun malzeme ile sarın.
Tümünü şeffaf plastik bir folyoyka kaplayın ve sürekli nemli kalmasına dikkat edin. Belli zamanlarla sulayarak nemli tutabilirsiniz. Folyo sayesindede kök gelişimini gözlemleyebilirsiniz.
Daha sonra kesilen bölgede kök gelişimi sağlandıktan sonra köklendirme yapılan dalı uygun yerden köklü alanın altından yine keskin bir bucakla kesebilirsiniz.Çevrenizdeki çoğu birkilerde bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Bol doğalı günler diliyorum...
Herkese selamlar, Mehmet Saygin bey hava koklendirmesi calismalariniz nasil gidiyor. Havalar isinmaya basladi, isleme baslamissaniz erken sonuc alirsiniz.
Yaptiginiz calismalari da buralarda paylasirsaniz, paylasiminiz bircok arkadasi bu yontemle bonsai elde etmiye yonlendirecektir.
Icinizdeki bonsailer gercek olsun.
İlginiz için çok teşekkürler Ali Bey, görmemişim cevabınızı.Sürekli fikir değiştiriyorum, en son bir elma dalında karar kıldım, bir aksilik olmazsa bu haftasonu çalışacağım.Yalnız çürümüş yosun nasıl bulurum bilemiyorum, kaliteli bir torf kullansam aynı etkiyi alır mıyım, yoksa internetten bulup getirteyim mi yosun?
Teşekkürler
Ali H. ALI
26-04-2007, 13:10
Salamlar Mehmet bey, hava koklendirmesinde torf kullanabilirsiniz. ara sira torfu kontrol edip surekli nemli kalmasina dikkat ediniz.
Surekli dusuncelerinizi deyistirmek yerine, birden fazla dusuncenizi uygulamaya alsaniz ve bu uygulamalari gunluk tutar gibi, bir calisma yapsaniz, hem kendinize ilerde lazim olur hem de paylasirsaniz, ayni uygulamayi yapacak arkadaslara faydasi olur.
Basarilar dilerim.
merhaba,
Haftasonu malzemelerimi hazırlayıp işe koyuldum.Hedefim elma ağacı üzerinden seçtiğim bir dalı köklendirmekti.Tam ağacın altına gelince torfu unuttuğumu farkettim :o ama o kadar hazırlıktan sonra ertelemek istemedim.Çiftlikte araştırdım, ince kumla karışık perlit buldum.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kok1.jpg
Uygulama yapacağım yeri belirledim ve kabuğu yazdığınız şekilde kaldırdım.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kok2.jpg
Hazırladığım plastik parçayı yerine yerleştirdim.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kok3.jpg
Sonra açtığım bölgenin üst kısmına köklendirici tozu fırça ile sürdüm, iyice ıslattığım kumlu perliti bölgeye yerleştirdim.
Bundan sonra işler ters gitti, suyu çeken kumun ağırlığını parça taşımadı ve hepsi aktı.Ayrıca kumsu ile oldukça sertleşmişti, köklendirme için pek uygun bir ortam gibi görünmemişti bana.
Bunun üzerine kabuğu kaldırdığım parçayı iyice yıkayıp, kumdan arındırdım.Yeniden toz sürdüm ve bu sefer sadece perlitten oluşan bir kaplama yaptım.Plastik kaplamayı bir kaç kere sarıp, alttan ve üstten telle sarıp, paketledim.
Can sıkıntısından bu aşamalardaki fotoğraf çekimlerini ihmal ettim ne yazık ki.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/kok4.jpg
Şimdi, perlit bu iş için ne kadar uygun olacak emin değilim, sizce gelecek pazar gidip perliti kaldırıp, yerine torf koyayım mı? Yoksa bir kere başlayan işlemi kurcalamayıp perliti mi bırakayım?
Benim düşüncem torf ile değiştirmekte ama siz ne dersiniz?
Haftaya aynı uygulamayı bir de ceviz üzerinde yapacağım.
Selamlar,
Tekrar merhaba,
Haftasonu gelmeden bu perlit konusu üzerinde biraz konuşabilsek bir fikrim olsa çok sevinirim :) Düzeltme gerekirse halletmek istiyorum geç olmadan.
Selamlar,
Bence yanlız perlit kullanımı çok sağlıklı bir uygulama olmayabilir.
Perlit karışımın nem tutma özelliğini arttırmak için katıyoruz. Torf ya da bahçe toprağı olmalı karışımda.
Teşekkürler, ben de öyle düşünüyorum, bu hafta sonu trof ile değiştireyim perliti.Sadece sardığım yeri açınca bir zarar verir miyim ondan korkuyorum ama hızlı olursam bir sorun olmaz sanırım.Yeniden bir miktar toz da süreceğim.
Ali H. ALI
03-05-2007, 14:11
Mehmet bey selamlar, guzel bir calisma olmus. Bir haftayi gecmeden torf korsan bir sorun olacagini sanmiyorum. torfun surekli nemli olmasina dikkat ediniz. Orada havalar isinmistir, yakin bir zamanda elma dalindan cekilmis koklu resimler de gorecegimizi dusunuyorum.
Bol sanslar.
Teşekkürler,
Bu hafta torfu yerleştirdikten sonra haftada bir açıp fısfıs ile nemlendirmeyi düşünüyorum.Havalar çok sıcak bile olsa, ki öyle, kapalı olması nem korumasını sağlar sanırım.Bir de o dal ağaç içerisinde, pek doğrudan güneş görmüyor.
Merhaba arkadaşlar. Bugün Bauhause'dan köklendirme hormonu aldım. Akçaağacımda hava köklendirmesi işlemini uygulayacağım. Hormon toz şeklinde acaba toz olarak mı sürmem gerekiyor yoksa sulandırarak mı? Yardımcı olursanız sevinirim. Tüm yapım aşamalarını ve sonraki gelişmeleri resimleyerek sizlerle paylaşacağım.
bonsaisever
17-05-2007, 15:49
qasto
Aldığın köklendirme hormonun markasın ve içeriğini yazarsan ayrıntı bilgi alabilirsin :)
Genta firmasının toniplant isimli ürünü. Üzerinde bitki gelişim düzenleyicisi %0.43 Alphanaphtylacetic acid (NAA) %0.018 Alphanaphtylacetamide (NAD) yazıyor.
beonedge
30-05-2007, 17:01
selamlar,
köklenmenin gerçekleşmesi ne kadar sürer acaba?
bonsaisever
30-05-2007, 20:17
Genelde bir ay sonra köklenme oluşuyor.
Bu süre geçtikten sonra 15 gün arayla kontrol edersiniz :)
merhaba,
Elmaya yaptığım uygulamayı kontrol ettim bu hafta.45 gün oldu hemen hemen, şu an kabuğu alınıp, hormon sürülen üst kısım tamamen beyaz bir oluşumla çevrelenmiş.0.5cm kalınlığında beyaz kabarcıklar.Fotoğraf çekemedim ama çizdim, ekliyorum mesaja.
Yalnız henüz hiç köklenme yok, yani uzayan kök parçaları yok.Bu noktadan sonra köklerin daha hızlı uzayacağını tahmin ediyorum, bu beyazlık olumlu bir işaret gibi ama bu arada sarılı torfu da iyice oynattım, alttaki sabit plastik de yerinden çıktı.Mevcut torfu alıp atsam, yeni bir plastik ve torf koysam oraya bir sıkıntı olur mu sizce?
Selamlar,
orcanöbekçi
14-06-2007, 02:17
Sayın Selahattin Bey,
Air layering yaptığınız karaağacın başlangıç ve köklenip kesim arasında geçen süre nedir.Kimileri bir yıl bazı ağaçlar içinde altı ay diyorlar. Siz ne kadar sürede köklendi de kesip saksıya aldınız.Ben de air layering yaptım ama başarılı olamadım.Birinci sebep elimde İba yoktu (Şimdi siz gönderince elimde olacak artık.)Toprak olarak da torf kullanmamıştım.Şimdi airlayering yaptığım bir limonum var ama iba olmadığından ben hümik asit sürmüştüm.başarılı olacakmı bilmiyorum.Oyüzden torf da kalan süreyi öğrenmek istedim.Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
14-06-2007, 09:05
Toz köklendirici sürüp ortama aldıktan beri 60 gün kadar geçti (Nisan 20 gibiydi sanırım tam tarihi yazmadım). Sebahattin Sargın devamlı nemli tuttu bunun dışında başka bir işlem yapmadık.
tumbleweed
15-06-2007, 11:33
Yanılmıyorsam o beyaz oluşumlar yeni kabuk oluşumu. Işık görmediği için beyaz kalmış sanıyorum. Emin değilim ama köklendirmenin başarısız olduğunu gösteriyor bence o. Size benim yaptığım bir örneği göstereyim. Ben bunu kabuk olarak algıladım.
Yanılmıyorsam o beyaz oluşumlar yeni kabuk oluşumu. Işık görmediği için beyaz kalmış sanıyorum. Emin değilim ama köklendirmenin başarısız olduğunu gösteriyor bence o. Size benim yaptığım bir örneği göstereyim. Ben bunu kabuk olarak algıladım.
Evet, benziyor aslında bu fotoğraftakilere, ancak sadece kabukla, soyulan yerin arasında var benim ağaçta.
Yazdığınız gibi başarısız olduysa çok fena tabi :(
tumbleweed
15-06-2007, 14:59
Siz bekleyin bir kaç hafta daha. Nemlendirip üzerini kapatın. Bakalım Ali H. Ali ne diyecek. Ben kesin bilmiyorum yanıltmayayım sizi.
Sebahattin Sargın
15-06-2007, 15:50
Selahattin hocam ile yaptığımız çalışmada bir şeyi farkettim. Bu benim gözlemim yanlışta olabilir, kökler yavş yavaş çıktıktan sonra birden hızlı bir gelişim oluyor sanırım. Burda önemli olan sürekli nemli tutmak. Biz çalışmamızda başarılı olduk sonunda. 3 karaağaç ve bir tane acer negundo köklendirdik. Ben de ilk bonsaime bunlardan biri ile başlıyacağım :)
Ali H. ALI
16-06-2007, 16:23
Selamlar, Tumbleweed ve M. Saygin Hava koklendirmesinde olusan o beyazligin ne oldugunu bilmiyorum. Yaptigim hava koklendirmelerinde cizimde deyil de fotograftaki gibi o kaddar cok beyazlik olusmadi, kok cikacak yerler hafifce kabariyor ve beyazdan cok sarimtirak bir renk aliyor.
resimdeki beyaz olusum, nem ve sicaklik etkisi ile cogalmis bir cins mantar olabilirmi sizce?
Elmadaki koklenme sureci 3-4 ay veya daha da fazla surebiliyor. Bu surenin dolmasini bekleyebilirsiniz, Umarim elmaniz kok salar.
Bir kitapta hava koklendirmesinde agaclarin koklenme suresini veren bir cetvel olacak bulup buraya ekliyeyim.
Hepinize yapacaginiz calismalarda bol sanslar diliyorum.
Not: Sayin Tumbleweed yaptiginiz bonsai calismalarini bizlerle paylasirsaniz seviniriz ve bu paylasimdan bircok arkadas da yararlanmis olur.
Sevgi ve saygilarla.
tumbleweed
16-06-2007, 19:56
Evet haklısınız hocam mantar olabileceğini düşünmemiştim. Kabuğa benzemiyordu zaten. Mantar nasıl bulaşır nasıl çoğalır hiç fikrim yok ama kullandığım yosundan bulaşmış olabilir. M. Saygın'ın elması için umut var demektir. Bende farklı ağaçlarda altı yedi tane havada köklendirme yaptım, yaklaşık bir buçuk ay oluyor. Ancak aynı yosunu kullandığım için endişelenmeye başladım şimdi. Olumlu sonuç alır almaz resimlerini ekleyeceğim o zaman fikirleriniz alırım inşallah.
Saygılar
Çok teşekkürler cevaplarınız için.
Benim ağaçtakiler de pek mantara benzemiyor aslında, bilemem tabi.
Dün kayınbabamla açtık sardığım alanı, o bölgede kallus oluştuğunu, yavaş yavaş köklenmenin başlayacağını düşündüğünü söyledi.Torfu tutan tabla yerinden oynamıştı, onu yeniledim, sağlam bir alt destek yaptım, eski torfu da yeni taze torfla değiştirip iyice nemlendirdim, beklemeye devam ediyorum.
3-4 ay sürecekse zaten daha yolumuz uzun :)
Selamlar
Ali H. ALI
23-06-2007, 13:29
Hepinize iyi haftasonlari, Mulver uzerinde yaptigim son calismadan bu yana 5 ay kadar, bir zaman gecti. Bu zaman icerisinde kokler iyice gelisti, dal boylari da iyice uzadi. Onumuzdeki baharda yeni surgunler, artik bonsai saksisinda acilsin istedim. Zaten govde kalinligi yeterliydi. Baharda yeni cikacak surgunleri surekli budayip, agacin ust kismini gelistirecegim. Bu ara govdeye de biraz daha oyma islemleri de yapabilirim.
Bu calismaya basliyali, sadece bir yil kadar bir zaman gecti, ikinci ve ucuncu yillarda, guzel bir bonsai elde edecegimi dusunuyorum.
Uc yilda 30-40 yasinda gorunen bir agac. Bonsai yetistirmenin en hizli yontemlerinden birisi. Imkani olanlar bu yontemi mutlaka denemelidir.
Baharda tekrar agacin resimlerini eklemeye devam edecegim.[burada simdi kisdir]
14190
Mulverin uzayan dallari ile calismaya baslamadan onceki durumu.
14192
Fazla toprak koklerden alindiktan sonra.
14193
kokler budandiktan sonra.
14191
agacin dikilecegi bonsai saksisi.
14194
Agac bonsai saksisinda.
Ali H. ALI
23-06-2007, 13:33
14195
ve dallar budandiktan sonra.
Hepiniz hosca kaliniz.
Sebahattin Sargın
23-06-2007, 13:47
Sevgili ali hocam tebrik ederim gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş, imrendim vallahi. Umarım bizim çalışmalarımızda bu kadar güzel olur...
Ali H. ALI
24-06-2007, 13:17
Iyi pazarlar Sebahattin, bitkilerle ic icesin, yaninda bilgi aldigin degerli hocalarin var. Bonsaiye meraklisin, yeterli bilgi birikimin oldugunu da dusunuyorum. Is el becerisine kaldi bunu da deneyimlerinle her gun artirarak, benim yaptigim agaclardan daha guzel agaclar yapacagina inaniyorum.
Yarisma icin agac hazirliyorsun deyilmi?
Dusledigin tum bonsailer gercek olsun.
Sebahattin Sargın
24-06-2007, 22:22
Ali hocam desteğiniz için teşekkür ederim. Selahattin hocam ile birlikte köklendirme çalışmalarımızı tamamladık ve saksıladık. Ben bonsai macerama kısmetse eğer acer negundo ile başlıyacağım. Ama hayalimde güzel bir söğüt bonsaisi yapabilmek var :). Bakalım çalışmalarımda başarılı olabilecekmiyim? Sevgi ve saygılarımla....
Penelophe
24-06-2007, 22:25
Selamlar;
Bütün bu okuduklarımdan sonra belki biraz komik ve cahilce olacak ama fulden bonsai olur mu?
Sanırım Selahattin Bey çiçeklerden de olacağını söylemişti ama ben yine de sorayım dedim.
Önümüzdeki hafta bende bir bonsai yapıp aranıza katılmayı düşünüyorum. :)
Fulde en büyük sorun hassas olmasından kaynaklanacak bence, çabuk kuruma eğiliminde olması heves kırıcı olabilir.
Penelophe
25-06-2007, 07:44
Zor bir bitki seçmişsin diyorsun yani.
Tamam teşekkür ederim.
Ali H. ALI
25-06-2007, 13:26
Penelophe selamlar, fuldan bonsai yapabilirsin, olur. Yalniz ben de Memede katiliyorum. Zor bir cicek secmissin. Nazik bir bitki olmasinin yaninda, govdesini kalinlastirman icin uzun yillar gerekecek. O yuzden ful ile bonsaiye baslasan bile, fulun yaninda daha baska agaclar uzerinde de calisma yapmalisin diye dusunuyorum.
Yapacagin calismalari bizlerle paylasmayi unutmazsin deyilmi?
Yapacagin calismalarda kolayliklar dilerim.
merhaba,
Başka bir air-layering uygulaması fotoğrafları için tıklayın. (http://albums.photo.epson.com/j/AlbumIndex?u=4148728&a=31193555&f=) Air-layering yerine kullanılan bir başka terim ise "marcotting" imiş.
Buna bayılacaksınız (http://www.leevalley.com/garden/page.aspx?c=2&cat=2,47236&p=46938) :)
Ali H. ALI
10-07-2007, 14:35
M.Saygin selamlar, paylastigin icin tesekurler.
Elma dalindan bir haber varmi? kokler gorundumu? Baska agaclar uzerinde de denemeler yaptinmi?
merhaba Ali Bey,
Elma dalını bir hafta ziyaret edemedim, dün gittiğimde torf kurmuştu bayağı, yeniden iyice nemlendirdim, sardım.
1cm çapında toplar haline gelmiş o beyazlıklar ama uzayan kök yok henüz.Bu sefer, sanki alan azmış, torf zayıf kalmış gibime geldi.5ltlik bir pet şişeyi kesip, bolca torfla yeniden mi sarsam diye düşünmekteyim.
Başka ağaçla deneme yapmadım, buralar çok sıcak, kolay kolay çiftliğe gidilmiyor :(
Ali H. ALI
11-07-2007, 16:12
Iyi gunler M.Saygin, su an artik kok cikacak yerleri rahatsiz etmesen diye dusunuyorum. sarili yeri mumkun oldugu kadar nemli tutmaya calismalisin.
Uzakta isen bu nasil olacak bilmiyorum ama nem cok onemlidir.
Baska agaclar uzerinde de denemelisin gozune kestirdigin ve bonsai olabilecegini dusundugun bir baska cins agac uzerinde de deneyebilirsin.
Bol sanslar.
Mehmet bey;
Air Layering için en zor sonuç verecek, belkide hiç veremeycek bir ağacı seçtiğinizi belirtmek isterim.
Ayrıca elma ağaçından hastalık eksil olmaz, Layer uygulamanız başarılı olsa ve bundan bir bosai ortaya çıkarmış olsanız bile Elmaya özgü birçok hastalıkla her yıl mücadele etmek zorunda kalacaksınız.
Sayın Ali H. Ali bey bir sorum olacaktı.Air Layering köklendirme aşılı Mavi Ladinde yapma imkanımız varmıdır yapılıyorsa mavilik oranı azalırmı tekrar aşılamak gerekirmi bilgilendirirseniz sevinirim iyi günler.
Ali H. ALI
25-07-2007, 13:33
Iyi gunler Joy, herhangi bir agac uzerinde yaptiginiz hava koklendirmesinden sonra elde edeceginiz fidan ana acacin tum ozelliklerini tasiyacaktir[asili agaclarda asi yapilmis yerin uzerinden bir yerlerde hava koklendirmesi yapmalisiniz. asilanmis yerin alt tarafindan cikan surgunler uzerinden hava koklendirmesi ile fidan elde ederseniz, uzerine asi yapilmadan once nasil bir agacsa onun gibi fidan elde etmis olacaksiniz.]
Mavi ladinin, asi uzerinden, hava koklendirmesi ile alacaginiz fidanlari, tekrar asilamaniza gerek yoktur.
Ladin uzerinde hava koklendirmesi yaparken, goz onunde bulundurmaniz gereken onemli ozellik, igne yapraklilarda koklenme suresinin uzun olmasidir.
Bu sure 6aydan bir yila kadar uzayabilir.
Kolay gelsin.
Ali Bey bir sorum daha olacak size. Elimde bir adet acer palmatum var ama dalları çok küçük hava köklendirmesi yapabilmemiz için dalın çapı minimum ne kadar olması gerekir yardımlarınız için teşekkürler .
Ali H. ALI
26-07-2007, 12:29
Joy merhaba, akcaagacinin dallari cok ince ise biraz beklemen gerekecek, dallarin en az kursun kalem kalinligindan, daha kalin olmasi gerektigini, kabuk soyulduktan sonra geriye dali tutacak bir odunsu kisim kalmalidir diye dusunuyorum.
Hava koklendirmesi yaptiginiz dal uzerinde, plastik ile sardiginiz yeri kokler, doldurduktan sonra ana agactan kesip genisce bir saksiya dikmelisiniz.
Kokler iyice cikmadan dali kesip dikerseniz, dalin kok salip yasama sansi az olur.
Ali bey ben bu işi sevdim ben soruyorum siz cevap veriyorsunuz elleriniz dert görmesin çok teşekkürler.Sizin gibi bir insan ne dikse ne ekse tutar tabi bu kadar yardım seversiniz.Çelik yöntemi yapsam küçük acerimden tavsiye edermisiniz köklendirme tozu kullanarak konusu başka bölümde vardı orayada bakmıştım ama çok akıl karıştırıcı şeyler yazmış arkadaşlarda bilmeyen yani benim gibi arkadaşlar için zor oluyor sizler her şeyi biliyorsunuz sizin için kolay anlatırken misal hava köklendirmesi yapabilmek için dalın kalınlığı tepe orta veya alt dallardan yaparsak daha iyi olur örnek köklerin gelişmiş olması için olan belirtiler dalı ağaçtan ayırıken düz kesim **** açılı bir kesim yapmamız gerekir hangi mevsimde yapmalıyız vs. bu şekilde yazınca bilmeyenler için daha kolay olur bence siz daha iyi bilirsiniz ama her kezin anlayışı bir dehil.Ben köklendirme tozunu çözemedim misal biri nemlendirip batırın fazlasını silkeleyin yazıyor biri %96 netil alkol la karıştırın yazıyor bunlar benim gibi amatör arkadaşlar için zor gelen şeyler.Kusura bakmayın yazdıkça yazıyorum takıntı oldu çözmeden uyku uyuyamıyorum ben bu işi öğrenmem lazım :) sevgiler saygılar Ali abi
bonsaisever
28-07-2007, 00:18
Joy, mavi ladin düşük rakımlı yerlerde zaman geçtikçe rengini kaybederken yüksek rakımlı yerlerde bunu uzun süre koruyor.
Aşılama konusunda pek bilinmeyen bir yöntem kullandıkalrını ve Türkiyede aşılamayı yapamadıklarını duymuştum.
Aslında mavi ladin yetiştirme merkezlerinin biri hemen yanınızda.
http://www.samilfidancilik.com/
Buraya uğrayıp bize de bilgi aktarırsanız seviniriz :)
Köklendirmede kullanılan iki çeşit hormonda takılmışsınız anlaşılan.
Bunlardan biricisi toz olarak sürülen hormon.
Ağacın kalem büyüklüğünde veya daha büyük odunsulaşmış bir dal bulunur
Bu dalın en az eni kadar genişlikteki dış kabuğunu, alttaki odunsu yapıya zarar vermeden bıçak yardımıyla yüzük şeklinde çizilip alınır.
Ortaya çıkan beyaz odunsu bögeye toz köklendirici sürülür ve çevresi torfla kaplanıp, naylon bir poşetle kapatılır.
16782
İkincisi ise profesyonel yetiştiricilerin, bir çok çeliği, bir kerede köklendirmek için kullandığı indol buturik asit (İBA) dir.
Toz halinde satılan, metil alkol ve su ile eritilip sıvı olarak kullanılan bu köklendirici hormon için; ağacın köklenme derecesini bilmeniz, buna göre tozu ve sıvılarını ayarlayıp kullanmanız gerekmektedir.
Fazla veya eksik kullanmanız köklenmesini sağlamayacaktır.
Pahallı ve amatör yetiştiriciler için kullanımı zor olan bu yöntemi, mutlaka bir profesyonelin yanında denemenizi tavsiye ederim.
Merhaba, arkadaşımın bahçesinde kırmızı erik ağacı var. Bu ağaçtan bonsai yapmak istiyorum. Acaba bu mevsim air-layering için uygun mu? Sitede uygun mevsimle ilgili bir yazı bulamadım. Varsa da gözümden kaçtı. Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim...
Daldırma ile üretim (Dal Köklendirme) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2154)
Bir de eğer köklenme gerçekleşmeden ayırmayı yapmamanızı öneririm. Mevsim kışa giriyor. Toprak sıcaklığı düşecek. Siz en iyisi baharda köklenen dalı, anaçtan kesin.
Doğal olarak sorduğunuz sorunun tam karşılığı olacak biçimde yazılar bulamayabilirsiniz. Ama bazı ipuçları bulursunuz. Öğrendikçe bunlar birleşecek ve anlam kazanacaktır.
Sonbahara girdik sayılır. Bitkilerin canlanma zamanı ise bahar. Yani dalda köklendirme yapacağınız için bitki ölmeyecek ama kök oluşması gecikecektir. En iyisi denemek; bir dalı şimdi deneyin, diğerini baharda :)
tourkana
30-08-2007, 12:17
Merhaba, arkadaşımın bahçesinde kırmızı erik ağacı var. Bu ağaçtan bonsai yapmak istiyorum. Acaba bu mevsim air-layering için uygun mu? Sitede uygun mevsimle ilgili bir yazı bulamadım. Varsa da gözümden kaçtı. Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim...
Havai köklendirme için havaların ısınmaya başladığı dönem uygundur .
2008 bahar ortası bu işlem için en uygun zamandır. Bu mevsimde havai köklendirme işleminin başarısız olacağını düşünüyorum.
tasdelenmurat
01-09-2007, 23:19
Aynı soru benimde aklımda var.
Etrafımdaki bazı ağaçlara Ağustos ayı itabariyle hava köklendirmesi uygulamaya çalışmak sonuçsuz kalabilir mi? ( örn zeytin ağacı )
Köklendirme hormonu "olmazsa olmaz" bir olgumudur?
dentist48
02-09-2007, 00:32
Ben bu konudaki gözlemlerimi anlatmak istiyorum Bence herhangi bir zamanda köklendirme yapılabilir ama bahar dönemlerinde yani ağacın hızlı büyüme evrelerinde daha hızlı köklenebilir.Ancak bence bu dönemde (ağustos eylül) aylarında köklendirme yapmak daha iyi çünkü kök oluştuğunda kış veya bahar aylarınd olacağımız için saksıya almakta sorun olmuyor; ama ilkbaharda köklendirmeye başladığımız dalları yaz sıcağında saksıya almak zorunda kalacağımız için muhtemelen kuruyor, en azından bende öyle oluyor.
Diğer bir konuda; köklendirici kullanmak gerçekten avantaj sağlıyor hatta zor köklenen ağaçlarda şart diyebilirim. Ben bir incir ağacında önce normal denedim 1 adet kök verdi aradan bir aya yakın zaman geçtiği halde kök sayısı artmayınca açıp köklendirici toz ilave ettim 20 gün sonra 10-15 adet kök oluştu çok belirgin bir faydası olduğunu söyleyebilirim.....saygılarımla
bonsaisan
02-09-2007, 01:53
Üstat Harumi miyao ait bir hava köklendirme çalışmasında kendisi ile yapılan bir söyleşide havada köklendirmenin en uygun zaman aralığının mart ayında başlaması.
Kendisine göre mart ayında yapılaçak köklendirmenin haziran sonunda tamalanaçağını agustos ayının sonunda ise köklendirilen dalın anaç dan kesilerek saksıya alınmasını öneriyor.
Bu geçen süre 6 ay lık bir zaman dilimini oluşturuyor.
Ekilen bu dal ekim ayında dan itibaren ağaçın türüne bağlı olarak bonsai için şekilendirmeye uygun hale geliyor ve ilkbaharın başlanğıçında yavaş yavaş görsel güzelliğini bizlere sergiliyeçeğini belirttiyor.
Bu yazıyı bonsai art dergisinin 2001 kasım ayı sayısında hava köklendirme tekniğinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı 6 sayfalık yazısında size aktardım.
Saygılarımla
dentist48
02-09-2007, 14:11
tabii olabilir benim iddiam yom sadece kendi gözlemlerimi aktardım ama unutmayınki heryerin iklimi şartları farklı (o kişi nerede yaşar bilmem) ama marmaris te ağustos sıcağında köklendirdiğiniz dalı keser ve saksıya alırsanız büyük olasılıkla kaybedersiniz..
Ali H. ALI
02-09-2007, 14:20
Hava koklendirmesi icin, bazi bitki cinslerinde en uygun zaman baharin ilk gunlerinden basliyor. Ornegin, ardic,sedir,cam, nar,azelya, kamelya,sarmasik gibi bitkilerde hava koklendirmesi baharin ilk gunlerinde yapilabilir. Yazin ilk gunleri ise diger bazi cinsler icin daha uygun oldugu belirtilmistir. Ornegin akcaagac, zelkova, karaagac, alic, yasemin,armut gibi agaclar.
Bu bitki isimlerini Peter Chan'in "Bonsai masterclass" adli kitabindaki bir cetvelden alintiladim.
Yukardaki bazi cinsler uzerinde deneyimlerim var. Ornegin karaagac, akcaagac, yasemin, alic, incir sogut gibi ve hepsini uzerindeki denemelerim kis cikisi baharin ilk gunlerine rasliyor ve hepsi de hava koklendirmesine olumlu cevap vermislerdir.
baharin ilk gunlerinden(kista yapilan hava koklendirmesi havalar isinana kadar buyuk bir olasilikla hic kok salmiyacaktir) yazin ilk gunlerine kadar hava koklendirmesi yapilabilir diye dusunuyorum. Bu bilgiler dogrultusunda herkes yapacagi hava koklendirmesi deneyimlerini paylastigi surece daha fazla bilgi sahibi olacagimizi dusunuyorum.
Koklendirme tozu kullanmak, daha erken ve guclu koklerin cikmasini sagliyor.
Koklendirme tozu kullanilmadigi zaman ise koklenme sureci daha uzun olabiliyor bu da agacin cinsine bagli. Ornegin kok salmak icin firsat kollayan sogut agacinda yapacaginiz bir hava koklendirmesi, koklendirme tozu kullanmasaniz bile uc dort hafta icerisinde bircok kok verecektir.
Hepinizin hava koklendirmesinden elde edeceginiz, Bircok bonsainiz olsun.
bu yöntemin kolay yapılabileceği bir ağaç var mı acaba? ve de köklendirme tozu kullanmadan yapılabilir mi? mesela söğüt gibi kolay köklenen bir ağaçtan da bonsai olur mu?
nartsawa
18-09-2007, 16:33
*Bu mesaj kar amaçlı değildir.* Havai köklendirme (air layering -marcottage) için kullanılan saksılardan ülkemizde malesef bulamadım. (Muhtemelen aşağıdaki linkteki şirketten ) Yurtdışından O ülkede yaşayan tanıdıklarım vasıtası ile ilk elden temin etmeyi düşünüyorum.
Benimle aynı durumda olan üyeler varsa görüşmek isterim.
http://www.rootrainers.co.uk/gardeners/propagationpots/rooterpot
Not:İngiltere de daha uygun fiyatlarla bulabilirsek ordan da temin edebiliriz.
tasdelenmurat
26-09-2007, 00:00
Ali hocam Okaliptus ağacıyla ilgili bilginiz varmı?
Görev yaptığım okulun bahçesinde 5 katlı bina boyunda 4 okaliptus ağaçı var. Bir öğretmen arkadaşım "çok arsız" bir ağaçtır dedi.
Ali H. ALI
26-09-2007, 13:36
Tasdelenmurat, okaliptuslar buranin yerli agaclaridir, her adimda cesitli okaliptus agaclari gormek olasiligi var. Bu durumda bu agaclara karsi igisiz olamazdim.
Yanlis dusunmuyorsam, okaliptus agaclari uzerinde hava koklendirmesi yapmayi dusunuyorsun.
Okaliptus agaclari tohumdan yetistirilir, ender de olsa ozel sartlarda bazi cinsler celikten uretilebildi ama bu amatorce yapilacak bir is degildir tohumdan yetistirmek, yapmak istedigine en cabuk ulasacagin bir yontemdir.
son yillarda guzel cicekli olanlardan alinan celiklerden(sanirim yine ozel yontemlerle) fidanlar uzerine yapilan asilarla piyasaya surulen cicekli fidanlar vardir.
Okaliptus cok hizli buyuyen bir agactir yilda 1.5-2.5 metre buyuyebilir.
Bu agaclar hakkinda sormak istedigin baska birsey varsa sorabilirsin.
Iyi gunler.
karaselvi
30-09-2007, 13:20
Havai köklendirme sıcak bölgelerde (denizli gibi) sardığımız bölge çabuk kuruduğu için imkansız oluyor.
Bende aşağıdaki gibi bir çözüm buldum. Hem malzeme sorunu yok. Sadece bir poşet lazım.
karaselvi
30-09-2007, 13:24
Poşetin alt kısmını ortadan değil köşesinden delip dala geciriyoruz.
Sonra bu köşeyi su geçirmeyecek şekilde dala bağlıyoruz.
karaselvi
30-09-2007, 13:31
Sonrada poşeti ortasından su rahat geçecek şekilde kağlıyoruz ama toprak gecememeli.Poşetin üst kısmına toprağımızı bildiğimiz üzere dolduruyoruz.
Poşetin boşta kalan kısmı aşağıya sarkması lazım.
karaselvi
30-09-2007, 13:44
Dalımızı bolca suluyoruz ve fazla su poşetin altındaki bölümda toplanıyor. Poşetinizde delik yoksa ve bu bölümün büyüklüğüne göre toprağınız uzun bi süre buharlaşmayla nemli kalacaktır. Toprağın üstünüde kapatmanızda fayda var.
Vatana millet hayırlı uğurlu olsun.
tasdelenmurat
12-10-2007, 01:10
Ali hocam ;
Valla okaliptus ile ilgili ne anlatırsanız seve seve alırım. Ağaçlar zati halen ( Temmuzdan beri , Ekim ayı oldu ) tohum saçıyorlar etrafa. Bir miktar stokladım. İlkbahara doğru dikeceğim 500 ağaç tohumundan biri olacak. ( Yalanım yok 500 e yakın ağaç tohumu dikeceğim. 1/5'i en azından tutar inşallah )
Menderes
16-10-2007, 23:52
Merhaba Ali Bey
sizden öğreneceğimiz çok şeyler var öncelikle bir sorum olacak sizin denediğiniz yöntemi Doğada bulunan Sandal ağacında denemek istiyorum uygunmudur,Ayrıca Bonzai ağacına aşı yapılabilirmi?.
Gösterdiğiniz ilgi ve alaka için şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Ali H. ALI
17-10-2007, 04:58
Menderes merhaba aramiza hos geldininiz. Umarim agaclar.net'te istediginiz tum bilgilere ulasir ve bu bilgilere, deneyimlerinizi de ekleyip cok guzel BONSAI'ler yaparsiniz.
Sandal agaci uzerinde, hic hava koklendirmesi denemem yok, ama olabilecegini dusunuyorum.
Bonsai yapilacak agaclara gerekirse asi yapilabiliyor. Yapilan bu asiya daha fazla ozen gosterilip, ileride agac uzerinde goze batan bir yara kalmamasina dikkat edilir.
Size iyi calismalar diliyorum.
Sisyphos
20-11-2007, 17:00
selam.
Ben yarın bir zeytin dalına havi köklendirme uygulamak istiyorum. Çünkü çok sabırsızım hemen başlamak istiyorum. Acaba kışın yaşatmayı becerebilirmiyim? takviye için zirai ürünler varmı? Pahallılarmı?
Başlamadan önce, üzerinde çalışmak istediğin ağacın fotoğrafını çekmen mümkün mü?
Başlıktaki bilgiyi okumuşsundur. torfu kullanıp, gerekli uygulamayı yapıp, sonra sabretmelisin.
Kış olduğu için, köklenme zaman alabilir.
Sisyphos
20-11-2007, 22:27
evet aslında üç gündür sürekli okuyorum ama crt monitörde kitap okumak olduğu için tekrar tekrar okuyorum. Biraz yorgunum bu aralar. Ağaca da hasretim :(. Yapmayı düşündüğüm şey köklendirici, yosun kompostu ve boş pet şişelerle çeşmealtındaki zeytinliğe gidip orda bulcağım koni şekilli uygun dalın sonundan budağına doğru 10.cm den köklendirme yapmak. Sonra onu direk bonsai saksısına koymak. Benim istediğim oyun görüntü ve ışık üstüne değilde bir çeşit simulasyon. Yani ağaca farklı bir görünüm vermiyeceğim. Şehirde doğup büyümüş biri için ağaç şuanda çok kutsal.
Bunu yaptıktan sonra bir karaağaç ve bir orman çalışması düşünüyorum. Planlar çok. Yeterki 20cm i geçmesin. Fotoğraf makinam yok. Ama gayet açıklayıcı bir şekilde burda fotoğraflı olarak anlatılmış. Köklendirmeyi yapabileceğimden eminim. Ama köklendirme sonrası kışa denk geleceği için yaşatma konusunda kendimden emin değilim. Ve ben bunun sadece deneme olmasından korkuyorum. İlkokuldayken bir ağaç dikmiştim. Şuan kendimi baba gibi hissediyorum. O ağacı nereye diktiğimi numarasını kimse bana söylemedi. Evlat hasreti gibi :) o ağacı görmeyi çok istiyorum.
Birde bonsai saksısına koyduğumda solucan dışkısından elde edilen gübreden (bulabilirsem) kullanmam **** organik tarım yapan birinden rica edip yaprak artıklarından elde edilen gübreden kullanmamın nekadar faydası olur?(gübreleme bölümü kimyagerlerin forumuna dönmüş birşey anlayamadım :) ) hangisi daha faydalıdır?
Ağacının, ilk baharda gübreleme zamanı geldiğinde, gübreleme konusunda yardımcı oluruz.
Bunun için hangi gübreleri nasıl kullanacağına dair tarifleri de, bonsai başlığında okumuş olursun.
Mad-Bloody
29-12-2007, 02:45
Herkese çok teşekkürler..Bilgiler süper , teknikler süper , paylaşım süper , samimiyet süper , hocalar süper , öğrenciler süper... Bonsai ile sizlerin aracaılığıyla tanışıyorum. Geçmiş yıllarda merak etmiştim(hatta forumda çok cahilce bi de sorum vardı yanlış hatırlamıyorsam) ama bu kadar araştırmamıştım.Belki de doğru zaman bugünlerdi.. 1 hafta kadardır forumları takip ediyorum. Ofiste,evde,her zaman ve heryerde :) Bonsai forumlarındaki tüm yazılanları bitirmem sanırım 4-5 günümü daha alacak..Bir yandan okuyor , bir yandan web'den fotoğrafları takip ediyor ve bir yandan da koca koca ağaçları bonsai olarak görüyorum.. :) Sabırsız biri olarak başarılı olabilecek miyim çok merak ediyorum.Sabrımı sınayacağım , güzel bonsailer yapacağım... Tekrardan tüm bilgiler için teşekkürler..
lerdemir
31-12-2007, 12:58
karaselvi'nin önerisini çok zekice buldum; kendisine çok teşekkürler. Çok iyi fikir. Aşağıdan sürekli nemli kalacak böylelikle torf, toprak vs.
Bu arada, benim bu başlığı farketmeden önce açmış olduğum şu başlıktaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5689) Gardenyada Havai Köklendirmesi denemem bu haftasonu itibarı ile nihayete kavuştu. Bilgilerinize sunarım.
Bu arada, oturduğum apartmanın arka bahçesinde, çiçekleri aynen gardenya formunda ve kokusunda olan ancak yaorakları bizim bildiğimiz gardenyalrdan daha küçük ve sivri olan gardenya benzeri, kışa dayanıklı, çalı formlu bir bitki var. Gözüme onu kestirdim.
Kıştan çıktıktan sonra size onun fotoğraflarını yollayıp nereden havai köklendirme yapmayı düşündüğümü aktaracağım.
Burada sizlerin öÖnerileriniz doğrultusunda devam ederiz artık zamanı geldiğinde hayırlısı ile...
Aynı dal üzerinde farklı 2 noktada havai köklendirme yapılabilir mi?
Bitkinin boyu uzun, kökten 10-15 cm yukarıda bir köklendirme, çatal yapıp ayrıldıktan 70-80 cm sonra aynı dallardan biri üzerinde başka bir köklendirme yapılabilir mi?
bonsaisever
31-12-2007, 16:24
Uzman16, bu konuda yatırma yöntemi ile köklendirmeyi deneyebilirsin.
Fidanının köklenmesini istediğin yerlerinden açıp İBA türü bir hormon sürer ve o bölgeler yere gelecek şekilde toprağa yatırıp gövdenin üzerini yine toprakla kaplarsın.
Yeterli köklenme gerçekleştikten sonra topraktan çıkarıp keserek ayrı ayrı fidanlar haline getirebilirsin.
27233
Ali H. ALI
01-01-2008, 12:25
Farkli dallara hava koklendirmesi yapilabilir ve bir fidan uzerinde dal veya govde uzunlugu yeterliyse birden fazla hava koklendirmesi de yapabilirsiniz.
lerdemir
01-01-2008, 17:06
Ben de bugün, yukarıda bahsettiğim gardenyanın havai köklendirdiğim noktanın üzerindeki gözden bir kez daha aynı uygulamayı deneyeceğim.
Bakalım gelişmeler nasıl olacak...
nalan dayıoğlu
12-01-2008, 23:13
Merhaba bende şu ana kadar tüm mesajları okuyarak edindiğim bilgiler doğrultusunda bonsai çalışmalarına başlamak istiyorum bahçemdeki sarmasık gülü ve ceviz ağacını hedef seçtim umarım başarılı olurum. Ali beyin ayrıntılı anlatımı ile havai köklendirmeyi çok iyi anladım İzmirin havasınında yardımı ile bu işi başarırım inşallah
lerdemir
12-01-2008, 23:52
Dış mekanda havai köklendirme için şu mevsimdeki sıcaklıkların -İzmir için dahi olsa- elverişli olmadığını düşünüyorum, ama uzman arkadaşlarımız ne derler bilemem...
Sebahattin Sargın
13-01-2008, 01:21
Havai köklendirme için havaların ısınmasını beklemeniz bence de daha iyi olur Nalan Hanım. Bu sonbaharda bizde karaağaçta bir köklendirme çalışmasında bulunduk fakat havaların soğukluğu nedeni ile başarılı olamadık. İlkbaharı beklemek daha mantıklı.
Sevgiler ;)
Ali H. ALI
13-01-2008, 12:57
Nalan Dayioglu merhaba aramiza hos geldiniz.
Bonsai yapmak icin sectiginiz hedeflerden sarmasik gulu iyi de ceviz icin ayni seyi soyliyemiyecegim. Cevizden hava koklenmesi olurmu bilmiyorum denemedim, baska birinden de duymadim. Cevizden bonsai yapimi zordur, yapraklari kucultmek icin zorlanirsiniz, makas ve soz dinlemiyorlar. Dallarda geri olumler olabiliyor. Bence cevizden bonsai yapma isini daha sonraya birakmalisiniz. Ceviz yerine bir yabani zeytinle(delice) bonsaiye basliyabilirsiniz.
Izmirde kolayca yetisen ve kolayca bulabileceginiz bir zeytin cesidi her cesit budamaya olumlu cevap veren yaprak kucultme sorunu olmiyan bir agac.
Havai koklendirme yapmak icin, Lardemir ve Sebahattinin dedigi gibi bahari veya yazin ilk aylarini beklemelisiniz. su an oralarda havalar cok soguk oldugundan havai koklendirme yapsaniz bile havalar isinana kadar hicbir gelisme olmiyacaktir.
Bonsaide size bol sanslar dilerim.
Ali Bey merhaba,
Balkonda bekleyen acer palmatumda havai köklendirme deneyeceğim.IBA hormon getirdi Selahattin Bey dünkü Bursa toplantısına.
Öğrenmek istediklerim:
1- Havai köklendirme için baharı beklemem gerekiyor. Ama eğer ağacı içeri alırsam köklendirme yapabilir miyim? Bunun bir zararı olur mu?
2-Eğer içerde köklendirme yaparsam, ağacın iç ortamdan dolayı sürgün vermesi hızlanacağı için kök budaması yapamayacağım. Bu durumda küçük saksıya alamayacağım . Oysa ben şu anki ana köklerde budama da yapmak istiyorum. Sizin tavsiyeniz nedir?
Bir de oya ağacım var. Aynı soru onun için de geçerli.
Teşekkür ederim.
Ali H. ALI
28-01-2008, 13:36
Uzman 16 selamlar Bursa toplantiniza baktim keyifli bir toplanti yapmissiniz. Guzel bilgiler paylasmissiniz, dostluklari pekistirmissiniz, ne guzel olmus.
Hepinizin heyecanini ve tez elden bonsai sahibi olmanizi anliyorum. Bunlar bonsaiye basliyan herkesin basina geliyor, ama bonsainin temel kurallarindan biri de beklemeyi sabretmeyi ogrenmektir. Bonsaide siz agaclariniz uzerinde calisip onlari istediginiz foruma sokarken agaclariniz da sizi degistiriyor. Size beklemeyi, sabri, sevgiyi, bakmayi, bakarken gormeyi, gorurken dusunmeyi ogretiyor. Bonsai bir omur boyu suren bir ugrastir. bir iki mevsimde bir iki yilda bitmez, bitirilemez.
Akcaagaclar ve oya agaci dis mekan bitkileridir. Uzun zaman ic mekanda yasiyamazlar. Su an oralarda kis ve havalar oldukca soguk, dusundugunuz gibi agaclarinizi ic mekana alip havai koklendirme yaparsaniz ic mekandaki sicakliktan etkilenip belki koklenme olabilir. Ama bu sure belk biri iki ay kadar surebilir ve agacinizi tekrar dis mekana aldiginiz zaman olumsuz etkilenebilir.
Bence bahari bekleyiniz, Yeni surgunler acilmadan once kok budamasi yapiniz agacinizi tekrar genis bir saksiya aliniz, yeni surgunler acilip buymeye basladiktan sonra da istediginiz yerden havai koklendirme yapiniz.
Dilediginiz kadar bol, bol bonsaileriniz olsun.
Ali H. ALI
29-01-2008, 13:16
Kim bilir, belki dusundugunuz toplanti bir gun gerceklesir:)
İki farklı boyutta acer palmatum fidanım var. Sizce havai köklendirme için uygun zaman geldi mi? Geçtiğimiz yaz aylarında birinci (daha büyük olan) Acer'e havai köklendirme yaptım ama bu, dalın ölümüne neden oldu. Şimdi IBA da kullanarak havai köklendirme yapsam, başarılı olabilir miyim? İstanbul'da hava sıcaklığı 10-15 derecelere çıktı.
Aşamaları tek tek fotoğraflayıp foruma yükleyeceğim.
Acer sıcaktan etkilenmiş olabilir.
Bonsaiseverin denemesi vardı. bir sorun yaşamıyordu, ama sıcaktan etkilendiğini söylemişti.
*Bu mesaj kar amaçlı değildir.* Havai köklendirme (air layering -marcottage) için kullanılan saksılardan ülkemizde malesef bulamadım. (Muhtemelen aşağıdaki linkteki şirketten ) Yurtdışından O ülkede yaşayan tanıdıklarım vasıtası ile ilk elden temin etmeyi düşünüyorum.
Benimle aynı durumda olan üyeler varsa görüşmek isterim.
http://www.rootrainers.co.uk/gardeners/propagationpots/rooterpot
Not:İngiltere de daha uygun fiyatlarla bulabilirsek ordan da temin edebiliriz.
Ben olumlu bakıyorum. Ama mucidi olan İspanyol'un sitesinden **** dağıtımcısından alırsak çok daha uygun olabilir. Ama 450'lik kolilerde satılıyormuş. Çok sayıda istekli bulabilirsek, ortak sipariş verebiliriz. Çok ucuza gelir.
Çok sık kullanılan bir teknik değil. Pratik çözümleri uygulayan arkadaşların fotoğraflı çalışmaları var. Bir köklendirme için masrafa girmemeli derim
Sevgili polatuz,
Ben de yeni bir acer sahibi oldum. Benzer şekilde havai köklendirmek isterdim. Okuduğum kadarı ile havai köklendirmede başarılı olunsa dahi toprağa alındığında ölüyorlarmış. Bunun nedeni için acerların zor köklenmesi ve oluşan köklerin çok cılız olması gösteriliyor.
İllaki bir şekilde denenecekse kullanılacak İBA konsantrasyonun %2'den de konsantre olması öneriliyor. Bu konsantrasyon Türkiye'de sanırım yok.
Bizim burada bulabildiğimiz İBA'lar ise binde 5-8'lik. Sanırım sen de Selahattin Bey'den aldın. Biz genelde ondan binde 5'lik istiyoruz. Bu konsantrasyon çoğu ağaç ve bitki için yeterli. Ama acer'lara yetmiyormuş.
Köklendirme saksısına gelince,
ABD'de rootmaker I, Rootmaker III, rootbooster gibi daha işlevsel ve daha ucuz köklendirme teşvik edici saksılar var. Ama Mehmet Bey'in de dediği gibi bunlar getirtmek için uğraşmaktansa kendiniz de yapabilirsiniz.
Ayrıca bu saksılar havai köklendirme için değil. Taze filizlerin daha güçlü kök geliştirmesi ve çabuk kalınlaşması için kullanılıyorlar. Çoğunlukla yere gömülüyorlar.
Bu saksıların mantığı şu;
1.Toprak altında ana kök gövdesini saran bir plaka oluyor. Hem kökün kalınlaşmasını hem de nebari için yanları düzgün gitmesini sağlıyor.
-Bu klasik turnike uygulaması ve kök pulu (tile) uygulamasının bir benzeri.
2. Saksı olabildiğince büyük tutularak gerçek toprak taklit edilmeye çalışılıyor. Ancak köklerin sınırlı bir bölgede kalması için bir iç bölme de var.
-Bu büyük bir saksının içine yerleştirilen tül, sinek teli veya süzgeç ile de sağlanabilir.
3.Saksı, içinden çok miktarda su geçmesine izin veriyor. Saksının her tarafı kevgiri andırıyor.
-Yine sinek teli ile sarılmış kafes çöp kutuları aynı işi görür.
Kolay gelsin.
berduray
06-03-2008, 22:54
[QUOTE=Ali H. ALI;61623]
ALİ BEY
Vallahi sizi tebrik ediyor, çalışmalarınızı büyük bir ilgiyle izliyorum.
Bir gün sayenizde bana da bulaşacak bu bonzai hastalığı...
Fakat şu anda müsaadenizle size danışmak istediğim konu" ;kauçuk başlığı " altındaki resimleyip sorduğum havai daldırma.Oraya 1 göz atmanız mümkün mü acaba?
En başarılı köklendirmeyi sizin fotolarda gördüm.
Ama bilgisi olan başka arkadaşlarım var ise onların da fikirlerini bekliyorum.
Saygılar.
Berduray Bey,
Bahsetmiş olduğunuz konu başlığının altına kauçukla kendi tecrübemi yazdım. Orada da belirtiğim gibi ev bitkileri esas ilgi alanım değil. Belki havai köklendirme yapmanıza gerek olmaya bilir. Sadece, size fikir verebilir diye tecrübemi eklemek istedim.
Başarılar.
berduray
07-03-2008, 10:49
Berduray Bey,
Bahsetmiş olduğunuz konu başlığının altına kauçukla kendi tecrübemi yazdım. Orada da belirtiğim gibi ev bitkileri esas ilgi alanım değil. Belki havai köklendirme yapmanıza gerek olmaya bilir. Sadece, size fikir verebilir diye tecrübemi eklemek istedim.
Başarılar.
Merhaba Sayın Eaglion ben bayanım, ama farketmez konu bitkiyse kadın erkek değişmez nasılsa, hepimiz yeşile sevdalıyız.
Ben öyle ya da böyle kauçuğumla oynayacağım, bu formunu sevmiyorum.
1.10cm boy tepede 5 yaprak, hiç benim tarzım değil.
Görüntü zevkinden de öte bitkiyi gençleştirmeliyim, gövde buruşuk, sağlıksız duruyor.
Birkaç fikir daha alırsam harekete geçeceğim.
Yanlış 1 şey yapmadan önce iyice araştırmalıyım.
Teşekkür ederim.
Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın...
Yanlışlık için özür dilerim. Normalde mesaj yazmadan önce profile bakmaya çalışıyorum. Bu sefer ihmal ettim.
Ali H. ALI
07-03-2008, 14:41
Sayin Berduray, bahsettiginiz kaucuk agacinizin fotografina baktim.(orada cevaplamak yerine burada cevaplamayi uygun gordum. Nednmi? belki bonsaiye basliyacaginiz zamani daha da hizlandiririm diye:)) Sizin de belirtiginiz gibi pek saglikli durmuyor bunun yaninda surekli boyu uzarken, uzayan uc uzerinde hic bir budama yapilmadigindan tum enerjiyi uzayan uc aldigi icin alt taraftaki yapraklar da hep dokulmus. Havalar isininca agacinizin daha saglikli olacagina inaniyorum(agacinizin saksisi altinda suyu toplamak icin bir kab varsa onun icerisine su birikmemesine dikkat ediniz)
Agaciniza bahar sonlarina dogru hava koklendirmesi yapabilirsiniz.
Agac govdesinden cikaracaginiz bilezik seklindeki kabugun genisligi agacin uzerinde koklendirme yapacaginiz yerin capi buyuklugunde olursa soyulan yer kendini yenileyip kapanma firsati bulmadan koklenme olacaktir dar bir bilezik cikarirsaniz kabuk kendini yenileyip orada tekrar bir kabuk baglama olabilir.
Agaciniz kalan kismi hangi boyda kalmasini istiyorsaniz oradan koklendirme yapabilirsiniz. Koklenen yeri kasip agaciz uzerinden aldiktan sonra kalan govde uzerindeki tomurcuklar acilip acilacak ve iki agaciniz olmus olacak.
Kolay gelsin, bonsai calismalarinizi da bekliyoruz.
nilüfer28
07-03-2008, 21:39
merhabalar,
elimde köklendirici hormon(toz şeklinde) var ceviz ve manolya ağacına havai köklendirme uygulamasını yapmak istiyorum.
ne derece başarılı olabilirim? denemesini yapan var mı?
cevaplarınızı bekliyorum...
berduray
07-03-2008, 22:24
Yanlışlık için özür dilerim. Normalde mesaj yazmadan önce profile bakmaya çalışıyorum. Bu sefer ihmal ettim.
Hiç önemli değil, gerçekten...
berduray
07-03-2008, 23:42
merhabalar,
elimde köklendirici hormon(toz şeklinde) var ceviz ve manolya ağacına havai köklendirme uygulamasını yapmak istiyorum.
ne derece başarılı olabilirim? denemesini yapan var mı?
cevaplarınızı bekliyorum...
Eminim konunun uzmanları daha detaylı cevaplar verecektir ama...
Benim okuduğum kadarıyla...
*her ağaca bu uygulama yapılabilir mi?
*sadece hormon tek başına ne kadar başarılı olabilir?
*ağaçlarınızın durumu ne?(ağaçların durumu bu uygulamayı kaldırabilecek kadar uygun mu? yaşı, gelişimi?)
*bu ağaçlar için bu mevsim uygun mu?
*elinizde bu ağaçların ihtiyacına cevap verecek donanım mevcut mu?(hormon+torf+sera ortamı yaratacak malzemeler)
*ağaca bu uygulamayı yaptıktan sonra ihtiyacı olan sabit ışığı ve ısıyı sağlayabilecekmisiniz?
Görüldüğü üzre bu konular hassas, ben istedim yapıyorum olmuyor.
Başarıya ulaşmak için 1 sürü adım var.
Tüm bu uygulamalara ;
olayı fotoğraflamayla paralel bilgi akışı sağlarsanız, hem size yardımcı olabilecek profosyenellerin daha net bilgi vermelerine
hem de sizden sonra bu uygulamayı yapmak isteyen arkadaşların az hatayla çabuk sonuca ulaşmasına neden olursunuz diye düşünüyorum
bizler ölümlüyüz ama bilgi ölümsüzdür,
biz başaramasak ta bizden sonrakiler bizim hatalarımızdan ders alıp başarabilirler ,
net soru=net cevap ilkesiyle
başarılar dilerim.
*her ağaca bu uygulama yapılabilir mi?
*sadece hormon tek başına ne kadar başarılı olabilir?
*ağaçlarınızın durumu ne?(ağaçların durumu bu uygulamayı kaldırabilecek kadar uygun mu? yaşı, gelişimi?)
*bu ağaçlar için bu mevsim uygun mu?
*elinizde bu ağaçların ihtiyacına cevap verecek donanım mevcut mu?(hormon+torf+sera ortamı yaratacak malzemeler)
*ağaca bu uygulamayı yaptıktan sonra ihtiyacı olan sabit ışığı ve ısıyı sağlayabilecekmisiniz?
Berduray Hanım sizi de bonsaiciler arasına alıyoruz galiba. Hoşgeldiniz.
Nilüfer Hanım,
O soruların bazılarına genel yanıtlar verebilirim. Ceviz ve manolya için özel bilgileri yine de bakmak gerek. Benim o türler hakkında bilgim yok.
Sorulduğu sırayla;
* Her ağaçta uygulanmaz. İğne yapraklılarda başarı daha düşük. Çamlarda ise kesinlikle mümkün değil. Buna karşılık tropik bitkilerde çok daha kolay. Bazı ficus türlerinde sadece yüksek nem olması bile kendi kendine havai köklerin oluşmasına yetebiliyor. Salkım ve söğüt ağaçları içerdikleri salisilat sayesinde çok çabuk köklenen türler. Havai köklendirmeye gerek kalmadan direk çeliklerle bile kolaylıkla kök oluşuyor.
* Hormon köklenme sürecini teşvik eden bir yardımcı. Ancak daha önemli olan bu bölgenin sürekli olarak nemli tutulabilmesi. Elinizde hormon olmasa da havai köklendirme işlemlerini gerçekleştirirseniz başarılı olabilirsiniz. Tersi ise mümkün değil.
*Ağaçların sağlıklığı, canlılığı (vigor) ve gençliği şansı artırıyor. Çelimsiz ve zaten yaprak bile üretmeyen ağaçlarda başarıyı bırakın risk dahi olabilir. Aynı risk , köklenme şansı yüksek olsa da çok genç ağaçlarda da var.
*Her türün uygun mevsimi farklı olabiliyor. Bunun için tür rehberlerine bakmak gerek. Bu bilgiyi bulmak mümkün olmuyorsa genel olarak tomurcuklar patlamadan kısa süre önce yapmak düşünülebilir.
* Havai köklendirme için sadece yosun veya torf, plastik poset, ip ve su yeterli. Sadece bunlarla doğada her hangibir yerdeki ağaçta deneyebilir ve başarılı olabilirsiniz.Ekstra bir donanım gerekmez.
Bahsettiğiniz donanım ise ağacın hayatta tutulması için önemli. Bir sonraki sorudaki ısı ve ışık da öyle. Eğer havai köklendirme öncesi ağacınızı canlı tutmayı başarabiliyorsanız ekstra donanımı dert etmenize gerek yok demektir.
Ek olarak,
-Aynı tohumlarda olduğu gibi, havai köklenmede de, türler arasında farklılıklar olabilir. Bazı türler bir iki ayda köklenirken bazılarında 6-12 ay beklemek gerekebilir. Çabuk vazgeçmemek gerekir.
-Köklendirme yaptığınız bölgeden sonra olan dal miktarı ne kadar çok ve uzunsa kesip toprağa aldığınızda o kadar çok zorlanacaktır. Kesmeden önce bu dalları besleyecek kadar kök meydana geldiğinden emin olmanız lazım. Bazı yazarlar aşamalı ayırma da öneriyorlar.
-Eğer yosun yerine torf kullanırsanız mantarlanma olabilir. Dikkat etmek lazım. Ayrıca torfu iyice sterilize etmekte fayda var. Açtığınızda kök yerine yabani otlar bürümüş olabilir.
SON OLARAK
- Ağaca yakın zamanda yoğun kök budamsı yapılmışsa, kökler dalları ancak besleyebilirler. Havai köklendirme için yeterli kök olduştuğundan emin olana kadar beklemekte fayda var.
Başarılar dilerim.
berduray
08-03-2008, 11:07
Merhaba Eaglion tekrar hoş bulduk.
O kadar nefis bonzai resimleri konuyor ki siteye görünce kayıtsız kalamıyor insan.
Hele o işin sabır kısmı,meğer 1 bonzainin oluşması için 1 sürü basamak varmış, hakikaten büyük emek, özveri.
Şansımız sizlerin çalışmalarınızı fotoğraflayıp bilgilerinizle aktarmanız,foto olayı çok önemli.
Ali Bey'i de gerçekten yürekten kutluyorum, bu ne azimdir, maşaallah.
Yani ucundan kıyısından bulaştım bu işe galiba.
Bahçemde gözüme kestirdiğim 1 zeytin fidanım var.
Şu kauçuğu 1 köklendireyim , sıra ona da gelecek.
Ali Bey havai daldırma için bahar sonu demiş, bahar başında başlamıyor mu kök gelişimi?
En uygun zamanı saptamaya çalışıyorum.
Bir de bilezik kısmına saracağım yosunun yeşil kısmını mı sarmalıyım?
köklü topraklı kısmını mı?
Ben tabiattan naturel olarak buldum ,kayalıkların üzerinden topladım, arada 1 fısfıslıyorum, iyi durumdalar onu kullansam olurmu mesela?
nilüfer28
08-03-2008, 16:30
teşekkürler arkadaşlar bilgileriniz için
ceviz ağacı yaklaşık 20 yaşında çok iri meyvaları oluyor
onun için denemek istiyorum aslında ,manolya ise daha küçük
yeterli donanımı sağlarım fakat tek sorun yapacağım yer yaşadığım yerden uzakta
belki 1 ay göremeyebilirim.Okuduğum kadarıyla nem oranını sürekli kontrol altında
tutmak gerekiyor bu da önemli bir konu tabi...
yinede deneyeceğim
nilüfer28
08-03-2008, 17:10
esas sizinle mutluluk verici birşeyi paylaşmak istiyorum
kasım sonu gibi manolya ağacından çelikler almıştım bunları köklendirici toza batırarak
dikmiştim(keşke o zaman fotoğraflarını çekseydim gayet canlılardı ) 1 haftadır bakmıyordum ,bir ara çok soğuk oldu buralar bende üzerlerine büyük poşetler geçirdim
pet şişenin içine ektiğim bir gruptan pek umudum yok çünki bayağı kurudular birkaç yaprak kopardım kurumuş ama diğer bir saksımdaki bir manolyam gayet canlı ucundaki filizi bile bayağı büyümüş yinede inanamayıp bir yaprağını feda edip koparttım keşke kopartmasaydım :( çünki gayet sağlıklı ve tazeydi
bunların resimlerini en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım
ama yinede en sağlıklı mevsim bahar diye düşünüyorum su yürümesi olduğu için
çünki hormonsuz olarak daha önce birçok şey denedim daldan tutturdum
tekrar ***.ler
Cevizde havai köklendirmenin olacağını sanmıyorum olsada epey zor olur ama bu manolyada mümkün ben hormon kullanmadan manolya dalı köklendirdim gerçi benimki kısmi havai köklendirmeydi yani dibe yakın dalından yüksük şeklinde kabuk çıkarıp toprağa gömdüm uygun nemli ortam sağladığınızda bu şekilde kökleniyor havai köklendirme olmasa da yöntem aynı... Ama cevizinizi aşı yapmak dışında bu şekilde kolay üretebileceğinizi sanmıyorum...
nilüfer28
11-03-2008, 19:30
manolyamdam görüntüler
nilüfer28
11-03-2008, 19:48
sanırım bir problem yaşıyorum hata veriyor
Yüklediğiniz resim 70 kb'dan büyük mü?
nilüfer28
11-03-2008, 20:39
sanırım bu sefer oldu
microbil
02-04-2008, 18:52
merhabalar bende yeni bir bonsai satın aldım araştırırken forumlarınızı okudum ve yapmasını becerebileceğim bir iş olduğunu düşündüm.. bugün tarım ürünleri satan biryere gittim bana köklendirmem için humigold diye birşey verdi pek güvenemedim arkasından büyük bir çiçekciye girdim oda bir avuç beyaz ufak ufak topcuklar şeklinde birşeyler verdi ve adam çok suratsızdı bundan dolayı onada güvenemedim bu humigold işe köklendirmek için işe yararmı arkadaşlar??
TreePedagogue
03-04-2008, 08:41
merhabalar bende yeni bir bonsai satın aldım araştırırken forumlarınızı okudum ve yapmasını becerebileceğim bir iş olduğunu düşündüm.. bugün tarım ürünleri satan biryere gittim bana köklendirmem için humigold diye birşey verdi pek güvenemedim arkasından büyük bir çiçekciye girdim oda bir avuç beyaz ufak ufak topcuklar şeklinde birşeyler verdi ve adam çok suratsızdı bundan dolayı onada güvenemedim bu humigold işe köklendirmek için işe yararmı arkadaşlar??
Köklendirme hormonu şart değildir,
Önemli olan köklenecek bölgeyi nemli tutmak ve ışık, hava almamasını sağlamaktır. Ancak bölge sıcak olmalıdır.
Köklenmeyi tetikleyen madde Salisilattır bu Aspirin içinde yeterince vardır.
Aspirini toz hale getirip kullanabilirsin.
microbil
03-04-2008, 10:23
humigold yani humirik asit köklendirme işine yararmı peki?
Hoşgeldin microbil,
Humik asit köklendirme hormonu değil. Kimyasal yapısı nedeniyle, doğada bulunan katı ve organik gübrelerin parçalanarak bitki ve ağaçlar tarafından kullanımını kolaylaştırıyor. Bu arada oluşan kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar sayesinde toprağın asiditesinin düzenlenmesine yardımcı oluyor.
Bonsaide organik toprak ve organik gübre kullananlarda gübre kullanımını kolaylaştırdığı için tercih edilebilir. İnorganik toprak ve inorganik gübrelerde bu amaçla çok gerekli değil. Arasıra asidite düzenlemek için kullanılabilir.
Çelik ve tohumları, IBA'daki gibi humik aside daldırmak mümkün değil. Yanmaya neden oluyor. Saksıya koymadan önce toprak karışımına (seyreltilerek hazırlanan soluyonudan) az miktarda konulması bir miktar avantaj sağlayabiliyor. Ama bu avantaj köklenmeyi hızlandırmak değil.
Ali H. ALI
03-04-2008, 12:54
Kimi arkadaslar koklendirme hormonu bulmakta zorluk cekebilir. Aslinda diger arkadaslarin da belirtigi gibi hormon kullanmadan da koklendirme yapilabilir. yine de hormon kullanildigi zaman koklenme sansi daha yuksek ve daha erken bir zamanda koklenme gerceklesir.
Buralarda koklendirme hormonu rahatca bulundugundan ve pahali da olmadigindan, asagida verecegim iki tarifi ben hic kullanma geregini duymadim ama bir dahaki celik koklendirmede kullanip sonuclari da sizlerle paylasacagim.
1. tarife:
3/4 bardak kaynamis su
1/4 bardak bal
Bal su icerisinde karistirildiktan sonra buz dolabinda 6-8 saat bekletilip kullanilir.
Celiklerin dikilecegi saksidaki toprak karisimina kursun kalem veya baska birseyle delik acilir sonrada celigin topraga girecek ucu bu karisima batirilir ve topraga acilan delige dikilir.(havai koklendirmede de bir suluboya fircasi ile istenilen yere surulur.)
2. tarife:
sogut agaclarindan toplaycaginiz, taze filizleri su icerisinde 24 saat beklettikten sonra, sogut filizlerini icerisine koydugunuz suyu, bal tarifinde oldugu gibi kullanabilirsiniz.
Benden once denemeyi dusunen arkadaslar sonuclari paylasmayi unutmasin.
Bu yil hepinizin celikten urettigi onlarca bitkisi olsun.
lerdemir
03-04-2008, 15:09
Merhabalar,
Oturduğum apartmanın arkasındaki otopark-bahçede açıkhava yıllardır yaşamını sürdürmeyi başarmış bir çalı var. Geçen baharda o bitkinin yanından geçerken algıladığım enfes kokunun kaynağını bulmaya çalışırken, o çalının çiçeklerine odaklandım.
Bir de ne göreyim! Benim tutkunu olduğum gardenya çiçekleri ile özdeş kokuya ve yapıya sahipti çiçekleri, sadece biraz daah ufaktılar. Aynı şekilde yaprakları da çok benzemekle beraber, biraz daha ufak olup sivrice yapıda idiler.
Aşağıda; o bodur çalıya ait görüntüler var. Geçen yıl budanmış bizim apartman görevlisinin söylediğien göre ve de tepede taç oluşturmuş. İşte o tacın altından havai köklendirmeyi düşünüyorum.
Ayrıca bitki gövdesinin en kalın olduğu dip noktalarına yakın bir yerden de kalın gövdeyi de tekrar köklendirmeyi düşünüyorum.
Konunun ustalarından tam olarak nereden işe başlamam ve köklendirme çalışmam için en uygun görülecek noktaları tespit etmeleri için konuyu ilgilerinize sunarım...
Şimdiden teşekkürlerimle...
Not: Bildiğimiz standart gardenyaya ilişkin havai köklendirme çalışmamı ise dilerseniz "Gardenya'da Havai Köklendirme Denemesi / Air Layering Gardenia jasminoides (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5689)" başlığında bulabilirsiniz.
Hiç gardenya denemedim. Verdiğiniz linkteki bilgiler dışında ek bir bilgi veremem. Yazma nedenim, aklıma takılan başka bir konu oldu. Başlamadan önce araştırmanız gerekebileceğini düşündüm.
Resimde görünen yapraklar belirttiğiniz gibi normalden daha küçük. Yine de oran açısından bonsai için biraz büyükler. Acaba daha sonradan daha da küçülmeniz mümkün olabilecek mi? Yoksa boşa emek harcamış olursunuz.
lerdemir
03-04-2008, 21:49
Bilemiyorum Eaglion;
Bonsai konusuna -doğumgünümde hediye gelen 3 bacaklı ficus bonsai dışında- neredeyse tamamen yabancıyım.
Uç alma ve budama teknikleri ile zaman içinde yaprakları da küçültebileceğimi düşünüyordum.
Havai köklendirme konusunda sıkıtım yok; linkte de görüleceği üzere başarılı ilr sonuçlanan bir köklendirme denemem oldu.
Fotoğrafladığım dış mekan çalısının zaten kalınlaşmış gövdesi ve tepesinde oluşmuş taç beni cezbetti. Uygun olabilecek bir kaç yerinden köklendirerek belki tam bir bonsai niteliği olmasa da çok kalın göveli ve yaşlı görünümlü bir gardenyam olur ne dersiniz?
Bu noktada, tam nerelerden köklendirme yapmam gerektiği konusunda uzman görüşlerine ihtiyaç duymaktayım. Belki de sonrasında uygulanacak form ile de ilgili...
İlginize teşekkürlerimle...
berduray
03-04-2008, 22:47
Ben de kendi çapımda yaptım birşeyler beklemedeyim, şanssızlığım köklendirme hormonumun olmayışı ve Ali Bey'in bal tarifinin benim çalışmamdan sonra verilmesi ve son olarak sürekli yağmurun yağması.Dolayısıyle güneşi az görür olduk.
lerdemir
04-04-2008, 08:51
Sayın berduray,
Uygulamanızda yosun mu kullandınız? Eğer öyleyse ne yosunu spaghnum mu?
Bir de uygulama yerine sardığınız mavi malzeme balon mu yoksa?
BenBen1967
04-04-2008, 09:51
Havanın içindeki nedir ?
Bu arada Lerdemir benim havai kökde hala gelişme yok .Yazda geliyor ben gidince kim enjektörle su verecek derdine düştüm .Eşime sulaması gerektiğini hatırlatmaktan helak olurken birde enjektörü nasıl anlatacağım . ;)
BenBen1967
04-04-2008, 09:55
Lerdemir geçenlerde Koçtaş'ta bahçe gardenyası görmüştüm . Yukarda resimdeki ona çok benziyor .Hala var mı bilmiyorum .Gerçi akşam üstü bir Koçtaş ziyaretim olacak gene bakarım .Eğer kalmışsa birtane alayım bari .Ben evdeki ile cebelleştiğim için bahçedekini bakamam diye o zaman almamıştım . ;)
berduray
04-04-2008, 09:55
Merhaba arkadaşlar; hormonum yoktu yarım aspirini havanda dövdüm çıkardığım bilezik kısmına sürdüm.
O mavi şey balon, yosunun cinsini bilmiyorum, nemli bir yerden kayalıkların üzerinden kendim topladım, latincesini bilmiyorum.
O mavi şey balon, yosunun cinsini bilmiyorum, nemli bir yerden kayalıkların üzerinden kendim topladım, latincesini bilmiyorum.
Berduray Hanım, O yosunu kullanmanızın iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum. :(
Bildiği kadarıyla sphagnum Türkiye'de yok. Özelliği aldığınızda saman gibi kuruyken ıslattığınızda yüksek oranda içine su çekiyor. Normalde bu suya ihtiyacı yok, ama içinde iyi tutabiliyor. Banyo sünger gibi diyelim. Daha sonra bu su, tekrar yavaş yavaş dışarıya veriliyor. Böylece köklenirme için gerekli nem sağlanıyor.
Normal yosunlarda ise durum tam tersi. Hayatta kalabilmek için sürekli su çekmeye çalışıyor. Dışarıya nem vermek yerine köklenme için gereken nemi de kendi harcıyor.Ağaçlarını üzerindeyken dokunduğunuzda elinize nemli gelirler. Bunun nedeni nem sağlamaları değil çok fazla su içermeleridir. Eğer ağaçtan kazırsanız altından çıkan kısmın ağasın diğer yerlerinden dah kuru olduğunu farkedersiniz.
Bence, böyle bir yosun kullanmaktansa torf kullanmak nem açısından çok daha avantajlı olacaktır.
fundagor
04-04-2008, 23:22
merhaba arkadaşlar sayın berduray ağacı oradan köklendirip boyunumu kısaltacaksınız..anlayamadımda ve oradan köklendirip kestiğinizde kestiğiniz yerden tekrar filizlenecekmi o? yeniyimde yanlış anlamayın merak ettiğimden soruyorum..
microbil
05-04-2008, 00:12
selamlar biraz saçma bi soru olacak ama bende ufak bi osmanlı şimşiri var onun alt dallarını budamayı düşünüyorum budamadan önce şöyle yapmayı düşündüm bu alt dalların kabuklarını maket bıçağı ile soysam soysam ve soyduğum yerlere kadar saksıyı toprakla doldursam köklenme işlemi olurmu diye soracaktım dallar zaten köke çok yakın ve çok ufak bi şimşir olduğu için böyle yapmayı düşündüm...
ufak bi osmanlı şimşiri
Normal şartlarda söylediğiniz yöntem işe yarar. Şimşiriniz zaten ufak diyorsunuz. Dalları daha da ufaktır. Bu yöntemle köklense bile bonsai olarak işine yaramayacaktır. Sizin için zaman kaybı olur.
merhaba arkadaşlar sayın berduray ağacı oradan köklendirip boyunumu kısaltacaksınız..anlayamadımda ve oradan köklendirip kestiğinizde kestiğiniz yerden tekrar filizlenecekmi o? yeniyimde yanlış anlamayın merak ettiğimden soruyorum..
Funda Hanım,
Havai köklendirme yaptığınız yerde yeterli kök gelişimi olduğunda buradan kesip ektiğinizde kesilen parça yeni bir ağaç gibi yaşamaya başlayacak. Alta kalan bölümün filizlenmesi ise biraz, ağacın türü, kalınlığı, yaşı, kesimin yapıldığı mevsime de bağlı. Çoğu zaman filizlenecektir.
İleride ihtiyaç duyduğunuzda, detayları uzun uzun konuşuruz. Şimdiden kafanızı fazla karıştırmayalım.
fundagor
05-04-2008, 01:49
anladım Eaglion bey hızlı cevabınız için çok teşekkürler
berduray
09-04-2008, 19:29
08'e 03' tarihinde sormuşum bu yosunu kullansam mı diye?
Bir cevap alamamıştım içimden geldiği gibi yaptım.
Bir hareket yok.
Zaten hava da yağmur, fırtına, ben mayıs'a kadar bir gelişme beklemiyorum kauçuktan.
Bazen kimi sorular dikkaten kaçıyor. Bazen de anlaşılamamış olabiliyor.
Yosunun ne tarafının sarıldığı çok büyük bir fark yaratmayacaktır.
Zaten havai köklenme için acele etmeyin. Zaman alacaktır.
berduray
23-04-2008, 23:46
Benim emekler boşa gitti arkadaşlar, ufaklık tepede kalan beş yaprağa göz dikmiş, tabure üstünde suçüstü yakaladım.Yaprakları koparıp hamağa koymuş sallıyordu.
Yapraklara ulaşmak için dalı kendine doğru eğmeye çalışırken epey hırpalamış.
Bir hafta bekledim belki toparlar diye ama buruşmaya ve çürümeye başladı.Kesmek zorunda kaldım, üzgünüm .
Ali H. ALI
24-04-2008, 13:46
Berduray, uzulmeyiniz dilerseniz daha asagilardan tekrar havai koklendirme yapabilirsiniz. Yalniz boy kisaldig icin ufaklik oraya daha kolay ulasacak. O yuzden bir care bulmalisin. Bu ufaklik buyuyunce iyi bir bonsai ustasi olacak simdiden yaprak buduyor dal egiyor :).
berduray
25-04-2008, 18:04
Hocam ben köklendirmeden geçtim bitkiyi kurtarmaya bakıyorum, çürüme her gün daha aşağıya iniyor, acaba hava aldığı için mi?
Üzerine mum damlatsam önleyebilirmiyim kuruyup, çürümeyi.
Ufaklığa gelince çok isterim böyle bir hobisi olsun, ama ona önce ağaç, fidan sevgisi öğretmeliyim ki dallara zarar vermesin, biraz daha büyüsün de henüz 2,5 yaşında.
Ali H. ALI
26-04-2008, 12:08
Bitkinizin, curuyen yerinin altindan kesip, kesilen yere vazelin surerseniz su kaybi olmasini onler ve kesilen yeri korumus olursunuz.
Kolay gelsin.
berduray
27-04-2008, 21:39
Hocam vazelin yok şu an elimde alternatifi ne olabilir?
Maksat hava almasını önlemekse herhangi bir krem olabilir mi?
Vakit ayırıp, bilginizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum, saygılar.
tüm bilgi veren arkadaşlara çok teşekkür ederim..
bu başlık başka türlü düşünmemi sağladı...
artık köklendirme ilede bir bonzai yapmayı düşünüyorum..
Air layering için uygun yosun veya muadili nereden nasıl temin edebiliriz?
Sayın İrememre,
Malesef kullanılan sphagnum moss Türkiye'de yok. Eğer Havai köklendirme ile ilgili yazılanlara bakarsanız arkadaşlarımızın kullandığı karışımları görebilirsiniz. Ben son zamanlarsa köklendirme için kullandığım karışıma Stocksorb jel eklemeye başladım. Sonuçlardan menunum.
Kullandığım karışımın formülü:
1 bölüm torf + 2 bölüm perlit + 2 bölüm Stocksorb Jeli.
Sayın İrememre,
Malesef kullanılan sphagnum moss Türkiye'de yok. Eğer Havai köklendirme ile ilgili yazılanlara bakarsanız arkadaşlarımızın kullandığı karışımları görebilirsiniz. Ben son zamanlarsa köklendirme için kullandığım karışıma Stocksorb jel eklemeye başladım. Sonuçlardan menunum.
Kullandığım karışımın formülü:
1 bölüm torf + 2 bölüm perlit + 2 bölüm Stocksorb Jeli.
sevgili dostum
söylediğin başlığa daha önce bakmıştım. lakin diğer üyeler de ben gibi yosun muaidi şeyleri öğrenmek istediğinde, konu başlığının altında bulması iyi olur diye başlık açtım.
İyi etmişsin.
Dilerim, Türkiye için altını doldurabileceğimiz günlerde gelir.:(
Pen-jing usta
13-05-2008, 13:26
Sayın Ali.H. Ali bey aır layerıng adlı makalenizi büyük bir heyecanla okudum.Çok lezzet aldım. Aır layerıng tekniğini uygulamak istiyorum fakat hangi ağaçla başlamalıyım.Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum…. :confused:ESENLİKLER
Ali H. ALI
13-05-2008, 13:35
Yapragini dosken agaclarda daha cabuk sonuc alirsiniz. Bir iki denemeden sonra da, koklenmesi uzun zaman alan igne yapraklilari deneyebilirsiniz.
Kolay gelsin.
Köklendirme tozu yerine Naftalin kullanılabileceğini de okudum satırlarınızda. Bu hepimizin bildiği naftalin mi? Hani şu kışlık kazaklarımızı kaldırırken güve olmasın diye arasına serptiğimiz?
Havai köklendirmenin başarılı olmadığı bir durum olursa ne yapmak gerekir?
Ben yaptığım işlemin sonucunu görmek için siyah poşeti açıp bardakları çıkarmalı mıyım?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=224823&postcount=252 (Acer)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=218004&postcount=247 (Oya ağacı)
Oya ağacında süre neredeyse 2 ay olacak. Şu an hepsi koyu renk poşetle kaplı.
Diyelim ki köklenme olmadı, bitkinin o kısmı için ne yapılmalı? İyice merak etmeye başladım.
Açıp bakayım mı? Zarar vermek istemiyorum o nedenle çekiniyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=224823&postcount=252 (Acer)
Siz bu ağacın acer palmatum olduğuna emin misiniz?
Benim acer palmatumumla benzerliği yok da..
***
Buarada köklendirme tozu yerine kullanabileceğimiz naftalin, bildiğimiz naftalin mi diye sorumu yinelemek istiyorum..
Köklendirme tozu çok kolay bulunuyor, ben olsam naftalinle uğraşmam. İkincisi, Uzman16'nın ağacı bir Acer palmatum, renkleri benzemeyebilir. Çeşitli varyeteleri var.
Uzman16, isterseniz poşeti aralayıp bir bakın, zaten köklenmişse, poşetin kenarlarına kadar ulaşmış olur. Ulaşmamışsa biraz daha beklersiniz.
Ali H. ALI
16-05-2008, 14:31
Uzman 16 Vyssera nin yazdigi gibi dikatlice poseti acip bakabilirsiniz. Sonra durumu bizlerle de paylasirsiniz.
Evace, bence de naftalin kullanmamalisiniz. Benim kullandigim bir koklendirici icerisindeki karisimda naftalin oldugu belirtiliyordu Bu karisimdaki naftalinin miktari, ne islem gordugu belirtilmiyordu naftalinin tek basina koklendirme isleminde kullanilmasinin dogru olmiyacagini dusunuyorum.
Hem acer hem de oya ağacımda köklenme yok.:(
Topraklı bölgeye hiç dokunmadım. Dıştaki koyu renkli naylonu açtım. Plastik şeffaf bardaklardan görünen hiçbir köklenme emaresi yoktu.
Koyu renk naylonları tekrar sardım, eski haline getirdim.
Korktuğum başıma geliyor. Ne yapacağım şimdi? Beklemeye devam mı? Yoksa o bölgeyi iyice açıp aynı işlemi tekrar yapmalı mıyım? :confused:
msgurkan
20-05-2008, 22:12
Uzman 16, bu türler üzerinde tecrübem yok ancak daha fazla zamana ihtiyaç olabilir. Köklenme beklediğin kabuk dudağında kabarmalar varsa ve rengi de koyu değil, açık ve canlı görünüyorsa kök çıkabilir, beklemekte fayda var.
İncirden Havai Köklendirme
Bonsai yapmak amacı ile incirden yaptığım ilk havai köklendirmede başarılı olunca iki deneme daha yaptım. Zaman zaman üstten yaptığım konrolde henüz köklenme olmadığı kanaatine vardığımdan biraz geç kaldım. Dün bakınca alt tarafın tamamen kaynaşmış kökle dolduğunu gördüm. Diğer denemem de iyice köklenmiş olduğundan ikisini de ağaçtan kesip ayırdım ve saksıya diktim.
İncirin havai köklendirmesi gerçekten çok kolaymış. Üstelik ağaçta istediğin gövde formunu yakalayacak bir dal bulmak mümkün.
Konik gövde oluşturmak için ana dalın üzerindeki kabuğu soyarak ordan köklendirdim ve gördüğünüz gibi 3-5 yılda oluşturulabilecek konik gövdeyi 1,5-2ayda oluşturdum.
Ali H. ALI
21-05-2008, 12:11
Hem acer hem de oya ağacımda köklenme yok.:(
Topraklı bölgeye hiç dokunmadım. Dıştaki koyu renkli naylonu açtım. Plastik şeffaf bardaklardan görünen hiçbir köklenme emaresi yoktu.
Koyu renk naylonları tekrar sardım, eski haline getirdim.
Korktuğum başıma geliyor. Ne yapacağım şimdi? Beklemeye devam mı? Yoksa o bölgeyi iyice açıp aynı işlemi tekrar yapmalı mıyım? :confused:
Uzman16, Mehmet Salih beye katiliyorum. Havai koklendirme yapmak istediginiz agaclarda koklenme dusundugunuzden de uzun bir zaman alabilir. kok salacak yerdeki topragi surekli nemli tutmaya calisiniz. En erken bir zamanda yeni kokleri gormenizi dilerim.
Ali H. ALI
21-05-2008, 12:27
Mehmet Salih bey, Incir ve sogut en kolay ve en erken koklenen agaclar.
Dusundugun gibi, cabuk bir sekilde bonsai elde etme yontemidir havai koklendirme. Incirinizin bir tarafinda koklenme olmamis veya cok az olmus gibi.
Saksiya dikerken koklenme olmamis tarafdaki govde kabuklarini asagidan yukari dogru kesip(kabuklari yariya kadar soyulmus bir muz dusunun, muzun soyulan tarafi asagiya bakacak sekilde cevrildiginde, kabuklar nasil duruyorsa incirdeki kabuklar da onun gibi olacak) kabukla govde arasina kucuk bir odun parcasi veya tas koyup kesilen kabugun tekrar govde uzerine yapismasini engellerseniz kabugun kesildigi yerlerden yeni kokler cikabilir.
Kolay gelsin.
msgurkan
21-05-2008, 23:29
Ali Bey, önerinizi uygulayacağım, teşekkürler.
msgurkan
İncirin muhteşem bi görüntüsü var.
Onu saksıda gormek sana büyük bir zevk verecek galiba.
msgurkan
22-05-2008, 10:46
İremre, onu bonsai haline getirebilirsem gerçekten güzel olacak. Bu tekniği herkese tavsiye ederim.
Arkadaşlar,
Perlit arayan arkadaşlar için bir müjdem var. Bauhaus şubelerine perlit getirtilmeye başlanmış ben bugün (23.05.08) İstanbul Beylikdüzü bauhaus'tan 10 lt. lik perlit aldım üstelik fiyatı da 1.75 YTL idi. :rolleyes:
Bi de köklendirici toz sordum üzerinde Bitki Gelişim tozu/hormonu yazan bir toz verdiler. Turuncu renkli bir toz. Tekrar tekrar sordum ve köklendirmede de kullanabileceğimi söylediler. Acaba bu hormonu/ tozu havai köklendirmede kullanayım mı? Fikri olan var mı?
Bende havai köklendirmeyi, elma ağacında denedim.(19 mayıs günü) Umarım, Mehmet Salih Bey kadar başarılı olurum;)
Ali bey merhaba.. Air Layering makalenizi defalarca okudum. Sonra gaza gelip bahçemdeki zeytin ağacını kobay olarak kullanmaya karar verdim :) fakat elimde köklendirme tozu yoktu onun yerine bildiğimiz asprinin kullanılabileceğini duydum. Toz haline getirip aynen köklendirme tozuymuş gibi uyguladım. Yapalı 10 gün gibi bir süre geçti. Bir gelişme göremiyorum zaten bildiğiniz gibi zeytin yaprağını döken bi ağaç ta değil. Gelişmeleri (tabi olursa) burdan aktaracağım fakat zeytinin hava köklendirmesinde sonuç için tahmin ettiğiniz bir süre **** bir deneyiminiz var mı? şimdiden teşekkürler.. :)
Yaz mevsimi boyunca beklerken, boş durmayıp graliçyaya havai köklendirme uyguladım. 19 mayısta, kırmızı elmaya uyguladığım çalışma köklenmeye başladı. Graliçyanın fotoğrafı burda
Sayın zerdüst,
Zeytin nispenten kolay köklenen türlerden. Yine de kolay köklenen türlerde bile 6-8 hafta gibi bir süre beklemek gerekiyor. 10 gün çok kısa bir süre. Hiç zeytinle çalışmadım ama yanlış hatırlamıyorsam havai köklendirmeye bahar sonlarında başlamak daha idealdi. Yaz dönemi ise yarı yeşil dallardan çelik almak için ideal.
Teşekkür ederim Eaglion. Daha çok deneyimsizim deneye yanıla ( en az yanılma tercihimdir) öğreneceğim artık. 16 mayısta başlamıştım airlayering çalışmasına. Şimdi aralayıp baktım hepsine 4 tanesinden sadece 1'inde başlamış köklenme. Diğerleri hala duruyor öylece - hatta bir tanesinden hiç umudum yok diyebilirim-
Bir de ahlatta air layering denemesi vardı ama onu toprağa gömerek yapmıştım. Ona da baktım sonuç olumlu ancak daha çok ince kökler. Umarım yaz sonu gibi hepsini alıştırma saksılarına alabilirim.
Bu arada yarı yeşil dallardan çelik almak uygun demişken hemen iğdeden de çellik alayım bari. Cevabınız için çok teşekkür ediyorum tekrar.
Arkadaşlar haftasonu yaptığım 2 havai köklendirme çalışması: Kayın gövdeli akçaağaç ve kuş üvezi ağaçlarına IBA da kullanarak köklendirme uyguladım. Bakalım sonuç ne olacak.
Kabukta şerit açtım,
43503
Hormon sürüp, şeridin altından poşeti telle ağaca sabitledim.
43504
Toprak doldurup bağladım.
43505
Süpürge tarzı yapmak istediğim için, mevcut sürgünlerin hemen üstünden v şeklinde kesip, sürgünleri de yukarı yönlendirmek için poşetle çok sıkmadan bağladım.
43506
Bu da Üvez ağacındaki benzer uygulama. 2 yerden köklendirme uyguladım.
Ali H. ALI
28-07-2008, 12:03
Bol sanslar Vyssera. Posetteki topragin surekli nemli kalmasina dikkat et.
izzeterisen
31-07-2008, 14:55
3 hafta kadar önce (tarih kaydetmedim), Ficus benjamin bitkisini alçaktan filiz vermesi için kestim, bitki tek sap şeklindeydi çünki. Filiz vermeye başladı. Ben de üstten havai köklendirme yapıp iki bitki elde etmek istedim. 2 cm. kadar bitrkinin kabuğunu çepeçevre kestim.Bir plastik kutu alıp bitkiye üstten geçirdim. Üstteki kutunun içini de kum ve torf karışımı doldurdum. Bu gün bir baktım, resimdede görüleceği gibi üstteki saksının içi kök dolmuş. Ben bu bitkiyi ayrı bir saksıya almak istiyorum normal olarak. Ama hava dışarıda 40 dereceler dolayında ve çok sıcak. Ben şimdi bunu yapabilir miyim. Elde ettiğim bitkiyi öldürmekten korkuyorum. Bu bitki buna dayanıklı mıdır. Yeni saksıya alırken budama yapmama gerekir mi?
Herkese göstereceği ilgiden dolayı teşekkür ederim.
44149
Kökler
44148
Yeni bitkim
Üstten elde ettiğimi bonsai çalışmak istiyorum.
Bu arada ben havai kökl beklerken boş durmadım ve çıkan dalların hepsini yönlendirdim. Şekli acaba bonsaiye uygun mu?
izzeterisen
31-07-2008, 18:11
Ben sabredemedim ve bitkiyi sökerek ana gövdeden ayırarak bol saçak köklü olarak diktim. Bakalım ne olacak, ama arsız bir bitki , yaşar sanırım.
Ama gördüğüm şu oldu ilk çıkan dal toprak seviyesinde kaldı. Bakalım ne yapacağım ? Ne yapmam gerekir? Aslında taş üstünde (over rock) bu bitkiyi görmek isterdim.
Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Görünümler :
44164
44165
44166
44167
Ali H. ALI
01-08-2008, 13:35
Agaciniz uzerinde hic bir budama yapmadan gubre vermeden, onu 3-4 hafta golge bir yerde tutup sulamasina dikkat ediniz. bu sicak havalarda olumsuz etkilenebilir.
Onunuzdeki kis sonu onu saksisindan cikarip, daha once hazirlaycaginiz guzel bir tasin uzerine yerlestirip kokleri de tas uzerine istediginiz gibi dizip, seritler halinde kestiginiz bezlerle sarip, tekrar derince bir saksiya tas ve kokler toprakla ortulecek sekilde dikiniz.
Bir yildan sonra, saksinin ust kismindan bir tabaka toprak alip kokleri biraz ortaya cikariniz. Bu islemi 2-3 ayda bir tekrarlayip koklerin ve tasin istediginiz kadar asagisina indikten sonra onunuzdeki uygun mevsimde, agacinizin ust kismi ile calisabilirsiniz, bu calismayi isterseniz, agacinizi bonsai saksisina aldiktan sonra da yapabilirsiniz.
kolay gelsin.
izzeterisen
01-08-2008, 15:46
Teşekkür ederim Ali Bey,
Ama yine sormak istediğim bazı şeyler ortaya çıktı. Dediğinize göre en az 2-3 yıl bu bitki büyüyecek. Hiç dokunmazsam 2 m. boyunda kocaman bir bitki olur. Bu zaman boyunca hiç mi bir şey yapmayacağım. Örneğin budama,telleme, eğme gibi.
Ali H. ALI
02-08-2008, 11:34
Ilk yilda, koklerin iyice gelismesi icin yukardan budama yapmazsaniz iyi olur.
Agaciniz uzerindeki dal dizimini, dallari telleyip yapabilirsiniz (incirlerdeki tellemeleri surekli kontrol ediniz cabuk buyumelerle dallar teli, kabuk icine alip tel sarimlarindan yaralar meydana gelebilir) . Kalinlasmasini istediginiz dallar uzerinde(ornegin ilk dal ) hic budama yapmazsanis o dal daha cabuk gelisip kalinlasacaktir.
Agacinizin 2-3 yillik bir sure icerisinde bir metreden fazla buyumesi sorun degildir. agaciniz uzerinde istediginiz kokler ve govde olustuktan sonra budayarak agacinizi istediginiz boyuta indirebilirsiniz.
Yine de bu zaman size fazla gorunmusse ve agacinizin govde yapisi ile kokler istediginiz gibi gelismisse, ilk yildan sonra agacinizi budayabilirsiniz.
izzeterisen
21-08-2008, 12:05
İyi günler Ali Bey,
Bir yerde çok güzel, 1-3 m kadar boylarında çok güzel dallanmış çınar ağaçları (Platanus sp.) gördüm. Çay kenarında olduğu için kökleri çakılın içinde topraklı olarak almak veya kışın su baştığında o bitkilerden birini almak çok zor olabilecek.
Acaba bir tanesini alamazsam, havai köklendirme bu bitkide mümkün müdür.
Teşekkür ederim.
Ali H. ALI
22-08-2008, 12:05
Izzeterisen merhaba, cay kenarinda gordugunuz cinar fidanlarina hic bir uygulama yapmadan once, http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2975 burada yazilanlari isterseniz bir gozden geciriniz.
Cinar agaclarinin, sanirim yapraklari cok buyuk oldugundan, pek bonsai yapilmiyor. Ama ben cinardan da bonsai yapilabilecegini. Yapragini doken bircok agac cinslerinin yapraklarini kucultmek sorun olmuyor ayni yontemle cinarin yapraklarinin da kucultulebilecegini dusunuyorum.
Cinar uzerinde de havai koklendirme uygulanabilir.
izzeterisen
22-08-2008, 15:46
Ali Bey, benim çınarı almayı düşündüğüm yer, Muğla'nın ortaca-Dalaman ilçelerini bölen Dalaman Çayı yatağında. Ya bu ağaçları sel götürecek, ya da kum ocaklarına kiralanacak olan bir yerde. Ben buradan bir ağaç alırsam kurtarmış olacağım. Zaten çay toprağı, kumu getiriyor, onlar orada çıkıp yetişiyor bir süre, sonra da bir sel alıp onları söküp götürüyor veya kum ocaklar burası kum dolunca yok ediyorlar onları. Tam anlamıyla yetişmiş, büyümüş hiç ağaç yok, en uzununun boyu 3 m. dolayında . Sel geldiği zaman bu ağaçları söker götürür zaten. O açıdan hiç şüphe olmasın.
Gördüğüm ağaçlar yerden itibaren dallanmışlardı, o yüzden h0şuma gittiler.
iyi günler.
Merhaba arkadaşlar Air-Layering yöntemi genellikle tropik bitkilerde kullanılıyor bu yöntemin anavatanı Çin'dir.
Sphagnum Moss. Peat kullanıldığında başarı yüzdesi artmaktadır.
köklendirme hormonu bu işlem için aslında olmazsa olmaz değildir. Önemli olan kesilen bölgenin kambiyum tabakasının iyice çizilmesi , kaplama materyalinin hava almaması , güneş almaması ve sürekli nemli kalması burda dikkat edilecek husus Sphagnum Moss. Peat'i ıslamayınız. Sprey ile nemlendirilmesi yeterlidir.
Tekrar selam.havai köklendirme hakkında kafama takılan bi soru var. Siteyi araştırdım, mutlaka vardır ama gözüme takılmadı, yani bulamadım. Bu uygulamayı yapmak için en uygun zaman nedir. Silivri'deki evime gidip bir kaç çalışma yapmak istiyorumda.
tourkana
07-10-2008, 19:56
Aslında bu bilgi var.. Aslında bu her ağaç için değişir ,ama ilk bahar başı ve yaz başı arası 2-5 ay en ideal zamandır. Ağacın geliştiği dönemi baz almak lazım,bu mevsimde kesinlikle denemeyin.
Ali Bey. Daha önce havai köklendirme çalışmasını Lendemir'in gardenyasında görmüştüm. Ve çok hoşuma gitmişti. Denemek için sabırsızlanmama rağmen gardenyamın üzeri tomurcuk dolu olduğundan çiçek bitimini bekliyordum. Bugün de sizin çalışmalarınızı gördüm. Genelde havai köklendirme için ilkbahar uygun zaman görülmüş. Bizim burada iklim kışın ılık ve yağışlıdır. Don olayları görülmez. Vişne, dut gibi meyve veren ağaçlar üzerinde deneme yapmak istiyorum. Sonbaharın son deminde işe koyulsam hatamı etmiş olurum? İnşallah kısa süre içinde bu yazımı görür ve cevaplandırırsınız. Zira 2 gün sonra o meyve ağaçlarının çok yakınında olacağım :rolleyes:. Kendimi tutamayabilirim.
Ali H. ALI
18-10-2008, 09:42
Hatcee hanim iyi gunler.
Bu mevsim(sonbahar) agaclar uzerinde yapacaginiz havai koklendirmede bahar kadar hic bir gelisme olmiyacaktir. O yuzden, bahara kadar beklemenizin daha dogru olacagini dusunuyorum.
Sonbaharda agaclarin uyku donemi gelismelerini kismen ve ya tamamen durduruyorlar. Onun icin bu mevsim koklenme gerceklesmiyecek.
Baharda koklenmesini istediginiz yerden agacin kabugunu soyup resimlerde (bu forumdaki ilk mesajlarda)gordugunuz gibi bir islem uygularsaniz agac uzerinde koklenme olacaktir.
Agac uzerinde kabugunu soydugunuz yerden yukariya dogru odunsu kisimdan su ve besinler yurudugu icin, koklendirmek istediginiz yerin ust kisminda normal gelime olup tomurcuk ve yapraklar acilacaktir.
Yapraklarin gunes isinlerindan uretigi enerji ise kabuktan, agacin asagilarina ulasirken kabugun soyuldugu yerden kesintiye ugraycak ve kesinti olan bolgede iki kabuk arasindaki mesafe dar ise agac kabugunu yenileyip kendini iyi edecek ve asagilara dogru iletisimi sagliyacaktir.
Soyulan kabugun arasindaki mesafe yeterliyse(koklenme yapilacak dalin capi kadar bir kabuk soymasi uygundur) agac kabuk baglayip arayi kapatmak yerine, nemli ortamdaki toprak karisimi icerisine kok salmiya basliyacaktir.
Kolay gelsin.
Çok teşekkürler Ali Bey. İlkbaharı bekleyeceğim. Bu arada orman tarzı bir deneme yaptım. Çalışmamı şimdi yükleyeceğim. Gözatarsanız ve yorumlarınızı esirgemezseniz çok sevinirim.
185. mesajdaki akçaağacı dedem kesti, ama ilk 1 bucuk ayda köklenme işareti göstermemişti. 186. mesajdaki üvez ise 2-3 ay içinde köklenmedi. Bunun nedeni, bölgenin 1850 rakımda olması ve dolayısıyla biraz soğuk olması olabilir, ya da köklenme için sadece toprak yerine yosun kullansaydım belki köklenirdi. Kışın da yaklaşmasıyla umudu kesmeye başladım.
Ali H. ALI
17-11-2008, 13:00
Vyssera uzulme tekrar denersin.
Kabuk soyulan yerlerin iyice temizlenmesi gerekir. Temizlenmezse agac yarasini iyilestirmeye baslar kokler ve yapraklar arasinda tekrar iletisim basladigindan, bitki kabugun cikarildigi yerden kok salma zorunlulugunu asar.
poset icerisindeki karisim da surekli nemli tutulmalidir.
Havai koklendirme yapmak icin en iyi mevsim de bahardir.
Ali H. ALI
21-11-2008, 13:50
Gecen hafta, bir Cin karaagacinin uzerinde olan kurbanlik dali budamadan once, dal uzerinde havai koklendirme yapip yeni bir sey denemek istedim.
Bogma metodu ile govdenin kalinlastirildigini bilmekten yola cikip, havai koklendirme icin dalin uzerinden soyulan kabugun ust tarafini tel ile bogup nebari( Topragin, hemen ust kisminda gorunen, govde ile koklerin, iyice kalinlasip gelismesi) baslangici olusturabilirmiyim diye dusunerek asagidaki uygulamayi yaptim.
53433
53434
53435
53436
53437
Gelismalari sizlerle paylasacagim
Hepinize iyi bir haftasonu dilerim.
kaybol.2008
08-02-2009, 19:39
Ali Bey selam,
Yukarıda 3/4 birim kaynamış su + 1/4 birim bal ile yapılan köklendirme hormonunu deneyeceğinizi yazmışsınız.
Uygulama yapabildiniz mi? Sonucundan verdiğiniz bilgiyi göremedim.:(
Kolay gelsin.
Ali H. ALI
09-02-2009, 11:51
Kaybol. 2008 iyi gunler, bal ile yapacagim denemeyi, bir turlu yapamadim. Firsat bulur da yaparsam sizlerle paylasacagim.
Ali bey selamlar,
1. sayfadaki MULVER [SAMBUCUS nigra] ağacınızın son halini çok merak ediyorum. Lütfen şimdiki durumunu gösteren yeni resimler yüklermisiniz.
Selam ve saygılarımla.
Ali H. ALI
10-03-2009, 11:54
Sayin Indomie, aramiza hos geldiniz. Yeriniz var, bitki yetistirmeye meraklisiniz ustelik emeklisiniz ve bol, bol vaktiniz var(oyle saniyorum) Hazir bonsai bolumune de gelmisken forumda soyle bir dolasin. Bonsai mutlaka ilginizi cekecektir. Bonsai yapmak icin ortaminiz cok uygun. Bonsai ile gizemli seruven dolu guzel bir yolculuga ne dersiniz. Her donemecte yeni ve keyifli birseyler ogreneceginizi garanti ediyorum:)
Sanirim Murver agacini sizin gibi bircok uye merak ediyordur. Istedigim hizda gelismese de saglikli bir sekilde gelisiyor. Bir iki gun icerisinde son durumundaki fotografi buraya ekliyecegim.
Hosca kaliniz.
Sn İzzeterisen F.Benjamininiz son durumunu görebilirmiyiz?Kolay gelsin.
izzeterisen
10-03-2009, 21:16
Sn. salvia,
O bitki çok güzel gelişiyordu.
Ne yazık ki geçenlerde yağan dolu mahvetti.
Ben de sökerek attım. :(
Sevgili Ali bey,
İnanın latife olsun diye söylemiyorum. Forumda sizi ilgilendiren bir yazıyı görür görmez en kısa sürede cevap yazmanızı sağlayan enerjinize hayran olmamak mümkün değil. Önsezileriniz de çok kuvvetli, adeta düşüncelerimi okudunuz.
41 yıllık memuriyetten sonra emekli oldum ve küçük sayılabilecek (320 m²) bahçesi olan bir ev satınalarak Çeşmealtı’na yerleştim. Sizin de söylediğiniz gibi bahçe ile ilgilenmek için bol bol vaktim oluyor. Sabahları sahil boyunu takip ederek fırına gidip sıcacık ekmeği ve çıtır çıtır simitleri alıp kahvaltımı yaptıktan sonra evimdeki küçük bahçemle ilgileniyorum. Evin içinde olmak sıkıyor beni. Buranın ılıman havasının müsaade ettiği müddetçe devamlı olarak bahçemdeyim diyebilirim. Küçük bahçemdeki meyve ağaçlarını, asmayı, gülleri buduyor, gerekirse ilaçlıyor, az da olsa organik sebze yetiştirmek için ayırdığım bölümü belliyor, tek tük çıkan yabani otları anında köklüyor ve de çimimi biçiyorum. Herşey bir yana çimim bir yana. Gezmeye geldiklerinde torunlarımın (2 Tane) çimin üzerinde kuşuşturmalarını, yalancıktan düşüp çim üzerinde yuvarlanmalarını görmek 41 yıllık yorgunluğumu alıp götürüyor, mutluluktan uçuyorum.
24 saatin büyük bir bölümü küçücük bir bahçede geçince işler hemen bitiyor, yapacak fazla birşey de kalmıyor. Üç gündür başta sizin yazdıklarınız olmak üzere bonsai ile ilgili yazıları okuyor resimleri seyrediyor, öğrenmeye ve iyice özümsemeye çalışıyorum. Sizin de tavsiye ettiğiniz gibi bonsai ile uğraşmak inanıyorum ki çok zevkli olacak ve yaşamıma renk katacak.
Öyle de nereden başlayacağımı bilemiyorum. Anladığım kadarıyla bonsainin ilk şartı önce air layering yapmak. Yaşım dolayısıyla air layering’e genç dallar ile başlamamın pek akıllıca olmayacağı kanısındayım. Yapacağım bir çalışmanın neticesini, en azından bir bölümünü görmeyi arzu ederim.
Bahçemde; bir asma, bir nar, bir yeni dünya, bir portakal, iki limon ve iki erik ağacı var. Aşağıda sunduğum resimlerde de göreceğiniz üzere air layering yapmaya en uygun nar ve erik ağacı. Sorun da burada başlıyor. Eşim nar ve eriği çok seviyor. Erikler fındık büyüklüğüne geldiğinde daha çekirdekleri sertleşmeden (acı da olsa) turfanda çağla yer gibi yemeye bayılıyor. Zaten İzmir’in içinde bir ev satınalmamızı isteyen eşimi, denize ve alışveriş merkezine çok yakın olmasına rağmen, özellikle kış aylarında çok sessiz olan bu evi satınalırken “bak, çok sevdiğin nar ağacı da erik ağaçları da var” diyerek ikna edebilmiştim.
Kendisine bonsai ve air layering’den bahsedince hemen “nar ve erik ağaçlarıma dokundurtmam. Diğer ağaçlarla dilediğini yapabilirsin” diye ultimatomu verdi. Halbuki eşim yarın 10 günlüğüne bir geziye gidecek. Bonsai ve air layering’den hiç bahsetmeseydim de, o gittikten sonra emrivaki yaparak bu işi başlatsa mıydım? Air layering’i bilmeyen eşim geziden döndüğünde nar ve erik ağaçlarının dallarında ağızları aşağıya dönük ve içi torf doldurulmuş 5 litrelik pet şişelerini görünce “hayatım, sen gittikten sonra bir fırtına çıktı ki hiç sorma. O dallar kırıldı, belki kaynaştırabilirim diye böyle bir uygulama yaptım. İnşallah kırılan dalları kurtarabilirim” deseydim daha akıllıca mı hareket etmiş olurdum? Şimdi çıkın işin içinden çıkabilirseniz...
Ama, nar ve erik olmasa da bu işe bu bahar günlerinde muhakkak başlamak ve gelişmelerin resimlerini zaman zaman burada yayınlamak niyetindeyim. Bu arada sizin yayınlayacağınız resimleri de büyük bir heyecanla bekliyorum.
Yazım uzadıkça uzadı ve pehlivan tefrikasına benzedi, kusura bakmayın.
Selam ve saygılarımla, kalın sağlıcakla.
Ali H. ALI
12-03-2009, 10:32
Sayin Indomie iyi gunler.
Oyle gorunuyor ki bonsai sizin icinize de usulca yerlesiyor.
Erik ve narinizdan sececeginiz uygun dallar uzerine havai koklendirme yapabilirsiniz bu calisma agaclariniza hic bir zarar vermez. Zaten gordugum kadari ile agaclariniz budama istiyor:)
Bonsaide budama en onemli calismalardan biridir zamaninda ve gerekli olan budamalarla hedefinize cok cabuk ulasirsiniz.
Yaklasik 2.5 yil once ana daldan ayirip saksiya aldigim Mulverin (Murver) son durumu. Bir iki yil daha dusundugum sekilde bir bonsai olacagini umuyorum.
66637
Mulver(Murver) Sambucus nigra
Ali H. ALI
05-04-2009, 14:17
Herkese iyi pazarlar.
3 aydan fazla bir zaman once bu forumun 7. sayfasindaki 204. mesajdaki, fotograflari ekllenmis Cin karaagacinin kurbanlik dali uzerinde dal koklenirken, bogma yontemini de birlikte kullanip ayni zamanda govdeyi de kalinlastirabilirmiyim diye yaptigim deneme umut verici. Asagida ekliyecegim fotograflarda da goreceginiz gibi uzerinde koklenme yapimadan onceki dal kalinligi 8cm iken 4 aylik bir koklenme surecinde 2-3cm kadar bir kalinlasma olmustur koklerin govdeden ciktigi yerlerde(bogulmus yerde) daha dakalin bir govde olustugunu dusunuyorum kokleri rahatsiz etmemek icin acip bakmadim. Kok budamasi yapacagim zaman sonuclari daha iyi degerlendirecegim ve sizlerle paylasacagim.
70857
Cin karaagaci kurbanlik dal uzerinde iyice gelisen kokler.
70858
Koklerin hemen altindan kesip dali ana agactan ayriliyor.
70859
Koklerin basladigi yerinhemen altindan kesilmis dalcigin ve koklenmis dalin kalinliklari 2-3 cm kadar farkli.
70860
70861
Koklenmis dal saksiya dikilip golge bir yere alinip sulamasina dikkat ediliyor. Bir ay kadar sonra yapraklarini dokecek. Onumuzdeki baharda surgunler patlayip acilinca gubre verip bir yil ayni saksida iyice gelismesini bekliyecegim bir yildan sonra nasil bir calisma yapacagima karar verecegim. Belki uzerinde baska havai koklendirmeler yaparim.
Ali H. ALI
05-04-2009, 14:25
Daha onceleri de soz etmistim. agacinizin govdesini kalinlasmasi icin kurbanlik dal birakacaksaniz o dalin agacin on yuzunde degil de arkasinda olmasina dikkat ederseniz, kurbanlik dal budandiktan sonra kesik yer agacin on tarafindan gorunmez ve agacinizin bu kesik yeri iyilesmek icin uzun yillar alsa da, agacin arkasinda kalacagi icin agacinizin estetik guzelligini bozmiyacaktir.
70862
70863
Kurbanlik daldan arta kalan agacin arka yuzundeki kesik yer.
70864
Agacin on yuzunden gorunmiyen kesik yer.
Süleyman Koçak
05-04-2009, 16:30
Merhabalar.
Boyu 160 cm'ye yaklaşan fotograftaki şefleramı, hem boyunu kısaltmak hem de çoğaltmak için, işaretli yerlerden havai köklendirme yaptım. Köklendirme işlemine 26 Ocak ta başlamıştım. 3 Nisan'da da köklenen bölümleri kestim ve saksıya aldım. Kök miktarı umduğumdan az olmakla birlikte, yine de işlemin başarılı olduğunu düşünüyorum.
Benim sorum şu: Kök miktarının az olduğunu düşündüğüm yeni yavru şefleralarımın hayata tutunabilmeleri için yapmam gerekenler nelerdir? Yaprak sayısını azaltmalı mıyım mesela? Ya da besin takviyesine gerek var mı? Bakımları nasıl olmalı) Şu an, ayırma işleminden önce çıkmış sürgünlerin biraz boyunlarını büktüklerini görüyorum. Bu normal mi?Cevaplarınızı bekliyorum. Selamlar..
Ali H. ALI
06-04-2009, 13:28
Suleyman bey iyi gunler.
Seflaradan bonsai yapilabiliyor biliyormusunuz? belki yeni fidanlarinizdan birini bonsai yaparsiniz.
Yaprak sayisini azaltirsaniz iyi olacagini dusunuyorum alt yapraklarin bir kismini govde uzerinde 5-6 cm sapcik kalacak sekilde budayabilirsiniz.
Su an besin vermeyiniz. Uzerinde yeni surgunlerin buyudugunu gordugunuz zaman az miktarda besin veya gubre verebilirsiniz. Yeni fidanlarinizi bol isik goren bir yerde tutup sulamasina dikkat ediniz toprak nemli olsun ama, cok su verip topragi camurlastirmayin yeni kokler suya oldugu kadar havaya(oksijene) de ihtiyaci var.
Sasirtilan, saksi degistirilen, saksiya yeni dikilen bitkilerde ilk sok gecene kadar boyunlarini bukup, nesesiz olduklarini anlatirlar bu normaldir endise etmeyiniz.
Kolay gelsin.
Süleyman Koçak
06-04-2009, 14:04
Değerli tavsiyelerinizden ötürü şükranlarımı arz ediyorum sayın Ali H. ALI. Şefleradan bonsai meselesini hiç düşünmemiştim. Bu fikri yeniden değerlendirmeliyim belki de. Bonsai merakının adım adım ilerleme ve sabır gerektiren bir uğraş olduğu kanaatindeyim. Bonsai konusunda forumda çok fazla bilgi olmasına rağmen, ilk başlayacaklar için cesaret verebilecek, sıfırdan adım adım yapacaklarımızı, nereden başlayacağımızı, ne yapacağımızı anlatacak başlıklar yok gibi, ya da -ilgimi çekmediği için-ben göremedim. Herkes pastanın süsüyle, mumuyla, kremasıyla ilgilenmeye başlamış sanki. Bizler daha pastanın neyden yapıldığını dahi bilmiyoruz. Bu yüzden hiç başlayamıyoruz. Bu, çok güzel bir pasta yapıp, bütün olarak yemeye çalışmaya benziyor. Önce pastayı yapmalı, sonra süslemeli, en sonunda da dilim dilim afiyetle yemeli değil mi? ;)
Selamlar..
Ali H. ALI
07-04-2009, 12:25
Suleyman bey ise bonsaiye uygun bir fidan secmekle basliyabilirsiniz.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=11217
"Yeni basliyanlar icin yardim" sayfasinda bir cok bilgi var bunlara bir goz atarsaniz, bonsaiye nasil baslamaniz konusunda size yardimi olacaktir.
Kolay gelsin.
Arkadaşlar turunçgillerde havai köklendirme çalışması yapan yok herhalde, olmadığından mı yoksa başka sebepten mi bilmem ama umarım olmadığından değildir, çünkü hafta sonu balkondaki limon ağacına iki ayrı yerden havai köklendirme çalışması yaptım, umarım başarılı olurum. Fotoğraflar aşağıda, aşamaları fotoğraflamadım ama köklenme olursa onu fotoğraflarım.
msgurkan
15-04-2009, 22:24
Arkadaşlar turunçgillerde havai köklendirme çalışması yapan yok herhalde, olmadığından mı yoksa başka sebepten mi bilmem ama umarım olmadığından değildir, çünkü hafta sonu balkondaki limon ağacına iki ayrı yerden havai köklendirme çalışması yaptım, umarım başarılı olurum. Fotoğraflar aşağıda, aşamaları fotoğraflamadım ama köklenme olursa onu fotoğraflarım.
Sayın Sasahin, naranciye ağaçlarında da havai köklendirme olur. Ben geçen yıl uyguladım ve başarılı oldum. Yaklaşık 4-5 cm çapındaki bir dalı köklendirdim ve şimdi üzeri meyve (portakal) dolu. İki yeni deneme daha yapıyorum.
İnşallah bende başarılı olurum limon ağacı babamın balkonunda ve üzerinde her mevsim her ebatta limon ve çiçek bulunuyor (Maşallah deyin, nitekim çok nazar değiyor ağaca:)) Eğer çoğaltabilirsem babamda bende mutlu olacağız:)
Sizinkilerde başarılı olur inşallah msgurkan...
lerdemir
16-04-2009, 21:56
Aşılı olan limondan havai köklendirme ile ayrılan yeni ağaç da kendiliğinden aşılı olmuş mu olur, yoksa yeni köklendirilmiş parçayı da mı aşılamak gerekir?
msgurkan
17-04-2009, 07:44
Köklendirilen dal önceden verdiği meyveyi vermeye devam eder. Yani genetiği değişmez.
Ali H. ALI
17-04-2009, 14:07
Turuncgiller, genelde kok yapisi iyi gelisen ve dayanikli olan Turunc fidanlari uzerine asilaniyor.
Havai koklendirme ile elde edeceginiz turungillerin(Limon, Portakal vs.) kok yapisi ve dayanikliligi, turucgillerin uzerine asilananmis olan, turunc gibi olmiyabilir.
Süleyman Koçak
19-04-2009, 10:01
Merhaba. 215. mesajda fotoğrafını (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1429&page=2) gördüğünüz ve havai köklendirme denemesi yaptığım şefleramın son hali böyle. 1 numaralı fotoğraftaki ara çeliğin durumu ümitsiz gibi görünüyor. 2 numaralı olan ise tepe çeliği idi. O daha ümit verici sanki. Yanılıyor muyum.? Bu aşamada yapılması gereken bekleyip dua etmekten başka nedir?
Ali H. ALI
20-04-2009, 14:45
Solda duran agacinizin tum yapraklarini budayip onu yeni surgunler acmiya yonlendirebilirsiniz.
Süleyman Koçak
20-04-2009, 14:57
Sayın Ali H. ALI, bunları saksıya ilk aldığımda, sizin öneriniz üzerine her ikisini de alttan itibaren yapraklarını gövdede 4-5 cm sapçıklar kalacak biçimde budamıştım. Bu süreçte o kalan sapçıklar kuruduğu gibi, yukarıda sağlam olarak bıraktığım yapraklardan da dökülmeler, gövdeden sapla birlikte ayrılmalar oldu. Ayrıca, ana gövdenin su kaybederek buruşmaya başladığını gözlemliyorum. Tepe çeliğinin durumu ise -önceki mesajımda da belirttiğim gibi- daha iyi gibi. Soldakini kaybetmiş durumda mıyız? Yoksa henüz iş işten geçmiş değil mi (inşallah)? Sağdaki ve soldaki için hâlâ yapılacaklar var mı?
Pinpon topunu ikiye kesip içine torf doldurup dalın üstüne bağlasak ve bantlasak kalem kalınlığındaki kiraz dallarında köklenme yapabilir mi? veya benzer boyutlarda birşey ile sarsak dalı köklenme nasıl olur. Mayıs ayı havaların serin gitmesinden dolayı geç olmayacaktır düşüncesindeyim.
TreePedagogue
04-05-2009, 16:37
Pinpon topunu ikiye kesip içine torf doldurup dalın üstüne bağlasak ve bantlasak kalem kalınlığındaki kiraz dallarında köklenme yapabilir mi? veya benzer boyutlarda birşey ile sarsak dalı köklenme nasıl olur. Mayıs ayı havaların serin gitmesinden dolayı geç olmayacaktır düşüncesindeyim.
Mayıs için erken aslında, Air Layering için Haziran en ideal başlangıç dönemidir.
Kiraz kolay köklenen bir tür değil bunu dikkate alınız, Köklendirme hormonu (Salix) ile "Belki" şansınız olabilir...
TreePedagogue
04-05-2009, 16:48
Süleyman bey; 215 Nolu mesajınızı gördüğümde aslında yazacaktım ancak geç kaldığımı farkettim. Çok hızlı bir şekilde süreci tamamlamışsınız.. yetişemedim...
Başlangıçta 3 parçaya ayırmak yerine 2 paraçaya ayırmak gerekirdi.
Yani Önce en üstte köklendirme yapıp o bölümü ayırdıktan sonra alt kısıma tekrar Air Layering yapıp onunda köklenmesini bekledikten sonra dikseydiniz daha iyi bir sonuç elde ederdiniz. Çünkü ağaç gücünü en üst tepe noktasındaki Layer bölgesine yönlendireceği için sadece o kısım köklenecektir. Orta bölümde kalanın şansı azalacaktır.
Orta katmandan elde ettiğiniz Şefleranın yapraklarından birini kesin süt çıkmıyorsa ölme moduna girmiş demektir.
Köklendirme hormonu (Salix) ile "Belki" şansınız olabilir...
Bende geçen yıl aldığım %0,8 lik IBA var. Ayrıca bizdeki kirazların kökleri pullukla kesilmişti evelki sene, çok fazla sayıda fidan oldu. Sanırım 200 kadar yapmak istesem yapılabilir sayıda.
TreePedagogue
05-05-2009, 08:45
Bende geçen yıl aldığım %0,8 lik IBA var. Ayrıca bizdeki kirazların kökleri pullukla kesilmişti evelki sene, çok fazla sayıda fidan oldu. Sanırım 200 kadar yapmak istesem yapılabilir sayıda.
Hali hazırda çok sayıda fidan varsa hazır kök budamalarıda pullukla yapılmış madem air layering yerine aşı yöntemi (kalem, matkap vb.) ile kirazlarınızdan bonsai elde edebilirsiniz diye düşünüyorum.
bonsaisan
05-05-2009, 13:15
Sevgili bonsai dostları havai köklendirme uygulama olarak bonsaide yılardır kullanılan hızlı bir yöntemdir.
Japon ustaların genel uygulama da kendilerine özgü bir disiplin içinde yaptıkları mantıklı bir uygulamaları vardır.
Ağaçların gelişme dönemlerinde hızlı gelişim süreçini benimseyen bu mantıkda olası gece serinliği ve don olasılığı risklerini önlemek amacıylar bu tür uygulamaları şu şekilde yaparalar.
Gelişim dönem başlanğıcında tomurcuklar patlama hazırken yani mart ayı başı **** ortası
Seçilen uygun yer ağacın türü göz önünde bulundurularak kabuk soyma **** kabuk kaldırma işlemi ile ayrıca köklenmemin hızlı olması içinde köklendirme hormonu içerikli bir malzeme ve nem korumak amaçlı yosun bu bölgeye uygun bir yöntemle uygulama işlemi başlatılır.
Köklenmenin olması gereken bölgede nem çok önemlidir.
Bölge loş olmalı direk güneş ışığı sorun yarata bilir.
Köklenmede köklerin hızlı gelişmesi hızlı uzaması ve yayılması için karışım malzeme gevşek yapılı torf akadama kum gibi bir malzeme olmalıdır.
Bu sayede bu tür toprak yapısında kökler rahatca gelişeçekdir.
Normal şartlarda tropik türlerde 4 hafda yaprak döken türlerde 6 ayda kök yapısı istenilen seviyey oluşur.
İbreli türlerde bu süreç biraz daha uzun ama etkilidir.
mart ayında başlanılan uygulama ağustos ayında sonlandırılır.
Eylül ekim ayında köklenen bölge anaçdan ayrılarak saksıya ekim yapılır.
Olası erken donlardan koruma sağlanmalı ve kökler koyu kahve rengi almadan işlem sonlandırlmamalıdır.
Aşağıda ki linkte SChefflera türünde yapılan bir uygulama mevcuddur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15358
Sayın ali hocaya ait çalışmalarda konu içinde yer almaktadır.
Saygılar.
Hatice Tarhan
24-05-2009, 21:36
bonzai dostları ve değerli hocamız ali bey mart ayında incir ve yaban mersini havai köklendirme çalışması yapmıştım mayıs başı gibi sabırsızlanıp bu çalışmalarımı ağaçtan ayırdım çok ince kökler oluşmuştu saksıya ektim şu ana kadar kuruma belirtisi yok fakat yaprakta açmadılar gölgede sulamaya devam ediyorum işleme başlamadan önce köklendirme hormonu sürmemiştim sormak istediğime gelince bu bonzai adayları seneye yeşerirmi köklendirme yapmanın özel bir mevsimi varmı ne kadar köklendirilmesi için beklenilmeli şimdiden teşekkürler
bunyamax
19-07-2009, 16:17
merhabalar ben de ilk havai köklendirmemden bahsetmek istiyorum.
26 mayısta denememe başladım ve ilk havai köklendirmemme start verdim. dün itibariyle yani 18 temmuzda (23 gün aradan sonra) yaptığm köklendirmeye baktım. ancak beni şaşırtan şey kabuğunu alıp iba kullandığım yerden değil de köklenmenin daha yukardan olmasıydı. bu normalmidir? ve bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim... fotoğrafları da ekliyorum...
bunyamax
19-07-2009, 16:19
köklenmenin olduğu kısım daha yukarıda. fotoğraflar...
tekrar kapatıp poşetle sarıp çıkan kökleri de içine alacak şekilde paketledim:)
Crocus Şen
11-08-2009, 21:23
Arkadaşlar merhaba;
Sizlerden öğrendiğim kadarıyla, dün benjamin starlight bitkisine havai köklendirme yaptım. Sizlere sorum şu, köklendirme işlemi bu sıcak yaz günlerinde ne kadar sürer? Ayrıca sarmış olduğum kısmı en az ne kadar süre sonra açmalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sardım derken neyi kastediyorsunuz? Nasıl sardınız? Forumdaki anlatımlara uygun biçimnde mi uygulamanız?
Ortam şartlarına göre köklenme farklı olabilir.
Acele etmeyin bekleyin. yeni yapraklar vermeye başladığını gözlemleyin.
Crocus Şen
11-08-2009, 21:49
Sevgili Memet,forumdaki tüm yazılanları okudum,ona göre tatbik ettim..Dala gereken işleri yaptıktan sonra hava almasın diye önce strech film ve poşete sardım..Biliyorum çok aceleciyim,üstelik bana ait bir çiçek olmadığı için,bu şekilde sahip olmak daha sağlıklı olacak,çünkü ne şekilde üretmeye çalıştıysam bir türlü olumlu sonuç alamadım.Bu yüzden de çok aceleciyim..
Acele etmeyin. Bunu benim gibi telaşlı biri söylüyor.
Öğrendiğiniz biçimiyle uyguladıysanız bekleyin. Ficus dirençlidir. Umarım başarılı olacaksınız.
Tek bir fidanla tek bir çalışmayla yetinmeyin. Acemilik denedikçe aşılır. Birkaç fidan daha edinin .
Crocus Şen
11-08-2009, 22:08
Hımmm o zaman Ficus'un her dalı köklendirme işlemi görecek desenize;)
İyi günler;
Kayısı ağacınna havai köklendirme yapılabilirmi?
yapılabılırse koklerın cıkma suresı ne kadardır?
tesekkurler.
Ali H. ALI
01-09-2009, 11:40
Kayisidan havai koklendirme yapilabilecegini, erken yaz aylarinda yapilacak bir uygulama ile 4-5 ayda sonuc alinabilir diye dusunuyorum.
Teşekkür ederim Ali bey kayısı ağacımda havai köklendirme işlemini gerçekleştireceğim.
Bu işlem için köklendirme hormonu almayı düşünmüyorum çünkü maddi sıkıntı yüzünden Hocam
sizin ev yapımı denememiz için önerdiğiniz köklendirme hormonunu deneyeceğim bakalım sonuçlar ne olacak
Önerdiğiniz karışım; 1. tarife:
3/4 bardak kaynamis su
1/4 bardak bal
Bal su icerisinde karistirildiktan sonra buz dolabinda 6-8 saat bekletilip kullanilir.
Celiklerin dikilecegi saksidaki toprak karisimina kursun kalem veya baska birseyle delik acilir sonrada celigin topraga girecek ucu bu karisima batirilir ve topraga acilan delige dikilir.(havai koklendirmede de bir suluboya fircasi ile istenilen yere surulur.)
2. tarife:
sogut agaclarindan toplaycaginiz, taze filizleri su icerisinde 24 saat beklettikten sonra, sogut filizlerini icerisine koydugunuz suyu, bal tarifinde oldugu gibi kullanabilirsiniz.
inşallah işe yarar yaramazsa da önemli değil canımız sağolsun
saygılar görüşmek üzere
Harun Parlak
11-09-2009, 08:11
Havai köklendirmede ve ya çelik köklendirmede hormon şart değildir.
Hormonu çok fazla miktarlarda üretim yapanlar fazla zayat vermemek için kullanırlar. Üç beş çelik için almaya değmez.
izzeterisen
11-09-2009, 19:46
Merhaba Ali Bey,
Yakınlarımda bir bahçenin etrafındaki sulama kanalının kenarı kalın gövdeli Hederalar ile dolu. Sahibi hepsini sökle götür ben de kurtulayım diyor ama bu bu bitkiler sulama kanalının kenarındaki set üzerinde olduğu için saçak kökleri derinde yer alıyor. Bu nedenle söküp tutturmak çok zor. ben bu bitkilerden bir kaç tane daha almak istiyorum. Hederada havai köklendirme yapılabilir mi ? Yapılabiliyorsa acaba sonbahar ayları Hederada havai köklendirme için uygun mudur?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.