View Full Version : Hindistan cevizi
ibuprofen
19-06-2006, 01:28
arkadaşlar bu alıp yediğimiz hindistan cevizinin tohumu içinde mi ya da nerde? nasıl büyütecez bu ağacı???
Mine Pakkaner
28-06-2006, 02:12
Hindistan cevizinin (Cocos nucifera) kendisini dikeceksiniz. :)
ibuprofen
29-06-2006, 10:27
hadiii, ben yedim onu :)
çok teşekkür ederim mine abla.
hadiii, ben yedim onu :)
ASS konusunda en yetenekli üye yarışması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1399)'na bir aday daha :)
Nasıl dikelim, nekadar derine ne pozisyonda ve her hindistan cevizi olurmu nasıl sulamalı nasıl bakmalı
tesekkurler
Mine Pakkaner
01-07-2006, 13:13
Her hindistan cevizi olmuyor, çünkü kısır tohum sayısı fazla ve türe göre değişiyor. Tohum ekilmeden önce 1-2 hafta suda şişiriliyor. Alt tarafında 3 göz gibi nokta var.Yukarıdaki resimde de filizin çıktığı yerde görünüyor. Şişirmeden önce, o üç noktayı hafiçe, bir aletle dürtüp kazıyorsunuz. Kumlu bir toprağa 2/3 ü toprak üzerinde kalacak şekilde yanlamasına yani üç göz bir tarafa gelecek şekilde yerleştiriyorsunuz. Gece gündüz yüksek nem ve çok yüksek sıcaklıkta, 4-5 ayda çimleniyor.
gokberkakman
19-05-2007, 09:59
Arkadaşlar 2 gün önce marketten hindistan cevizi aldım (hani şu tüylü olanlardan).Sanırsam ona Cocos Nucifera deniyor.Adını Bilmekle yetmiyorki.Çimlendirmek istedim.Sizce ne yapmam gerekiyor.Biraz ayrıntı verirseniz sevinirim.;)
Mine Pakkaner
19-05-2007, 10:09
Hoşgeldiniz.
Sorularınıza cevap alabilmek için öncelikle kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında kısaca bize tanıtıp merhaba demeniz gerekiyor. İmzamın altında bu başlığın kısa yolunu bulabilirsiniz. Forum kullanma kılavuzu da sizi yönlendirecektir.
Cocos nucifera ile ilgili sorunuz daha önce http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=29324#post29324 başlığında sorulup cevaplanmıştı. Açtığınız başlığı daha sonra oraya taşıyacağım.
Selamlar.
gokberkakman
19-05-2007, 10:15
Teşekkürler Mine Hanım çok yardımcı oldunuz.Verdiğiniz bilgi için sağ olun.Saygılarımla...
Arkadaşlar Marketlerde Satilan Hindistan Cevizini çimlendirebilirmiyiz. çiçekçide Gördüm Saksida Görünüşü çok Güzeldi.
newyorker
06-07-2008, 23:15
ben rizeden hakan henüz 11 yaşındayım bitkilere inanılmaz bir ilgim var. bir soru sormak istiyorum acaba benim bir kapalı balkonum var orda nem ve sıcaklık çok yüksek acaba orda hindistan ceviini çimlendire bilirmiyim? şimdiden teşekkürler:)
newyorker
17-07-2008, 17:30
kapalı balkonumdaki seram
newyorker
03-08-2008, 19:39
inat ettim yarın marketten 2 tane hindistan cevizi alıp çimlendiricem ayrıca mine hanım çok yardımcı oldunuz:))
berduray
05-08-2008, 23:27
Ben de dün bir tane aldım ve suya koydum ama daha çok tecrübesi olan varsa bilgilerini aktarabilir mi?
Yüksek ısı ve nemi sağlayacağım da...
Ne yapmamalıyım?
newyorker
07-08-2008, 11:39
suda 2 hafta beklet tohum şişip canlansın öyle dik.
Cihangir BAVER
08-08-2008, 12:51
Hindistan cevizi adı üstünde tropik bölge bitkisidir.Çimlense bile yaşayacağını sanmıyorum.
newyorker
08-08-2008, 14:11
iyi bakımla yaşar
newyorker
08-08-2008, 14:42
ayrıcada buraya bazılarının umutlarını harcamak için gelmedik. .
tolgahann
21-08-2008, 21:44
arkadaşlar sıcak bölgelerde ağaç yaşıyo ama meyve veriminde bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz ayrıca ağaç çok uzun boylu bu yüzden ananas , bodur papaya gibi meyvelere yönelirseniz hem hayal kırıklığı yaşamassınız hemde zamandan kazanırsınız.
En azından süs bitkisi olarak yetiştirmek adına:) Hindistan cevizinin kısır olmadığını anlamanın bir yolu varmı?
berduray
06-09-2009, 13:44
Yabancı diliniz çeviri yapabilecek kadar iyi mi?
Ya da etrafınızda yardımcı olabilecek biri varsa, benim eklediğim bir link var, oraya bir göz atın, çeviriyi siteye de aktarabilirseniz, herkes anlar, bilgilenir.
7 nolu mesaj (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=2067)
Baypolen
12-11-2009, 20:56
hiç kimse çimlendirmedi mi bende denemek istiyorum nasıl bir görünüşü var merak ettim
kazanlik
26-07-2011, 07:43
markette 3 adet hindistan cevizinin kendiliginden cimlendigini gordum, kenardaki 3 gozden birinde nohut kadar beyaz bir olusum vardi. bugun hemen kuma ekecegim, bakalim ne olacak,,
market rafinda kendiliginden cimlendigine gore cok zor bi is degil sanirim, gerci ben daha once denedim ama basarili olamamistim, sanirim onemli olan meyvenin kendisi.
not; meyveleri sallayinca icinde su sesi duyulabiliyor.
Birsen 33
21-12-2011, 22:53
Geçen yıl sadece toprağa ekerek kendi haline çimlensin diye denedim, filizlenmedi. Bu gün Bereket Tv de Bahçivan hindistan cevizi toprağı değiştiriyordu. Programın baş tarafını kaçırdım. Fakat cevizin yarısına kadar toprakta olduğunu gördüm, diğer yarısı açıktaydı. Toprağını nemli tutmak gerekiyormuş. Hemen hemen iki sulamanın birinde cevizin de nemlendirimesi gerekliymiş.
Bu gün tekrar Hindistan cevizi aldım. Gördüğüm şekilde ekip sıcak ve nemi sağlayacağı için muz serasına koyacağım. İnşallah çimlenir.
Geçen yıl sadece toprağa ekerek kendi haline çimlensin diye denedim, filizlenmedi. Bu gün Bereket Tv de Bahçivan hindistan cevizi toprağı değiştiriyordu. Programın baş tarafını kaçırdım. Fakat cevizin yarısına kadar toprakta olduğunu gördüm, diğer yarısı açıktaydı. Toprağını nemli tutmak gerekiyormuş. Hemen hemen iki sulamanın birinde cevizin de nemlendirimesi gerekliymiş.
Bu gün tekrar Hindistan cevizi aldım. Gördüğüm şekilde ekip sıcak ve nemi sağlayacağı için muz serasına koyacağım. İnşallah çimlenir.
Birsen Hanım;
İçindeki suyunu içmeden mi ektiniz? :rolleyes:
Birsen 33
15-02-2012, 14:41
Sorunuzu geç gördüm, özür dilerim.
Evet içmeden ektim. Tohumu delip zedelememek için içmedim. Yoksa delsem de filizlenir miydi bilmiyorum.
Saksımdaki h.cevizim hâlâ ektiğim gibi duruyor.
Charlaux
28-03-2012, 08:38
Merhaba,
2 hafta boyunca hindistancevizini kapalı bir kapta beklettim (suyla).İki haftanın sonunda altında süt renginde bir noktacık belirdi.Gerçi bu nokta akşam baktığımda sabaha göre daha saydamlaşmış gibiydi ama şimdi saksıya aldım;yarısını ekerek.Bu nokta çimlenme belirtisi midir?
Teşekkürler
Birsen 33
15-08-2012, 23:14
Arkadaşlar
Hindistan cevizim yarısı toprakta gömülü olarak 1,5 ay kadar saksıda bekledi, filizlenmedi. Daha sonra şehir dışına gideceğimden dolayı saksıdan çıkartarak sürekli sulanabilen muz serasına koymuştum. Mayıs ayında köklendiyse kopmasın diye yavaşça kaldırıp baktım . Köklenmemişti fakat üç gözün birinden 1 cm kadar bir çıkıntı oluşmuş, kahverengileşmiş, ceviz tümden çürümüş ve kabuğu elde tutunca kırılır hale gelmişti. Altta toprağa değen kısımda minik, beyaz kurtçuklar vardı. İçindeki suyu ekşimiş, mayalanmış, çok kötü kokuyordu.
Tekrar deneyeceğim inşallah :)
Saygılar.
hunter35
16-08-2012, 06:09
Merhaba,
2 hafta boyunca hindistancevizini kapalı bir kapta beklettim (suyla).İki haftanın sonunda altında süt renginde bir noktacık belirdi.Gerçi bu nokta akşam baktığımda sabaha göre daha saydamlaşmış gibiydi ama şimdi saksıya aldım;yarısını ekerek.Bu nokta çimlenme belirtisi midir?
Teşekkürler evet bu hindistan cevizindeki çıkıntı çimlenme belirtisidir :rolleyes: Bende bi kelime yazayım: Bir sitede izlediğime göre;
1)(bu kendimden)Hidistan cevizinizi üretim tarihine göre alırsak daha taze olması bizim için iyi olur.Suyu bol olsun elinizde ağırlığı bol olsun.
2)Bir kovanın 4te 2sinden biraz fazla ılık su doldurun hindistan cevizinizi içine koyun ve batması için üzerine taş yerleştirin ve suyun hep ılık kalabileceği uygun ışık alan bir ortamda(mesela ılık bir ağaç gölgesi) 3ila5 gün arası 4 diyelim biz :D bu suda bekletelim.
3)Bir kilitli poşat alalım hindistan cevizimiz rahat olsun diye çok az geniş olsun.Bu poşetin içine beklediği sudan çok çok az sadece nemli kalabilmesine yeteceğini düşündüğümüz kadar koyalım ve hindistan cevizimizi delikler kilide bakacak şekilde koyalım ve kilitleyelim.hindistan cevizinin icine oynamayacak şekilde oturabileceği bir kaseye koyalım ve evinizde tam güneş değil sadece ışığını alan bir yere (uygun sıcaklık mutlaka!!) koyalım.Ben diyeyim 10 siz deyin 7 günde beyaz bir baş verir(İnşallah).Poşeti açın ve cevizin yanına kadar sıyırın az biraz hava alsın sonra kapatın biraz daha bekledikten sonra :rolleyes::p
kazanlik
02-01-2013, 15:36
ben markette hindistan cevizlerinin bazilarinda beyaz bas verdigini gordum , hemen 3 tane aldim, bir naylon icinde surekli nemli tutuyorum, her gun havalandiriyorum,
beyaz kok belirdi ama yesil kisim daha cikmadi. belki bir aydan fazla olmustur, ortam surekli 20-24 C arasi, neresi kok, neresi yesil anlayinca topraga alacagim,
kutsalangemon
03-01-2016, 12:39
Ben de hindistan cevizi yetiştirmeye bir süredir kafayı baya taktım ve 2-3 ay önce marketten bir adet alıp 3-4 gün suda beklettim sonra da buzdolabı poşetine az su ile koydum fakat yanlış uygulama yaptım karanlık ve ılık soğuk arası bir yerde beklettim ve bir süre sonra üzerinde küf oldu. Tekrar açıp 3-4 gün dışarıda su içinde beklettim ve buzdolabı poşetine koydum bu defa kaloriferin üzerine koydum fakat tekrar küf oldu ve bir süre sonra delikten beyaz baş verdi fakat beyaz baş mantar gibi bir şeymiş içi boş balçık gibi beyaz bir şey zaten tüm hindistan cevizini küf kaplamıştı attım ve geçen hafta tekrar yeni bir hindistan cevizi aldım suda beklettim ve buzdolabı poşetine koydum yine kalorifer üzerinde güneş ışığını doğrudan almayan bir yere koydum ama bunun da üzeri tekrar hafif küf kapladı. Küf olayı normal bir şey mi? Bozdolabı poşeti 19x25 cm kilitli olarak tek bulabildiğim boy bu. Acaba buzdolabı poşetinin küçük olmasından mı küf olayı oluyor?
Selamlar,
Konuyu hortlatmış olacağım ama bu günlerde yaşadığım deneyimimi paylaşmak istedim.
Yaklaşık 6-7 aydır hindistan cevizini çimlendirmeye uğraşıyorum. 2 adet denemem başarısızlıkla sonuçlandı. Yaklaşık 4-5 hafta önce bir kez daha denemeye karar verdim.
-Marketten hindistan cevizi aldım. Alırken ağır ve içindeki su miktarı en fazla olanını seçtim.
-Et Balık Kurumu hamburger köftesi kutusuna damacana suyu doldurdum ve kapağını kapattım.
-1 hafta kalörifer peteği üzerinde beklettim.
-1 hafta sonra suyu tamamen boşalttım, dibine sadece 1 cm yüksekliğinde damacana suyu ekledim ve tohumu tekrar kutuya koydum, kutuyu üç koyu renk noktanın ağız gibi görüneni, diğerlerinden aşağıda kalacak şekilde yatay yerleştirdim ve 2 hafta daha beklettim.
-Bu aşamadan sonra üç koyu renk noktanın ağız gibi görünen noktasında patlama oldu ve beyaz oluşum belirdi.
-Beyaz patlama olan gözü hep altta tuttum.
-Beyaz kısım aşağıya yönlendi ve artık kutunun tabanına değecek büyüklüğe ulaştı.
-Daha büyük bir kutuya cocopeat koydum ve tohumu yarı yarıya cocopeat içine gömdüm.
-Beyaz kısmın üst tarafında bir patlama oldu ve 2 gün içerisinde patlayan kısım içinden sivri ayrı bir oluşum çıktı ve hafifçe yukarı yönlendi.
Bunun yaprak olma ihtimali var. Zaman içerisinde belli olur diye düşünüyorum. Önceki denemelerimde süreç bu kadar uzun sürmemiş, tohum çoktan çürümüştü. Bu uzu sürdüğü ve belirtiler de çimlenme yönünde olduğundan ümitliyim.
Son halinin fotoğrafını çekip paylaşacağım.
Sn. ilkayde lutfen fotograf ekleyin, gercekten cok ilgimi cekti konu.
Sn. Amanita,
Fotoğrafları ekliyorum.
Gelişmeler oldukça fotoğraf eklemeye devam edeceğim.
Çimlenmenin ilk zamanlarında üzerinde örtü sürekli duruyordu. Ancak çıkan filizin ışık ihtiyacı olabileceğini düşündüğümden köşesinden ışık alabileceği şekilde örtüyü açtım.
Örtüyü örtmemin amacı kalörifer peteğinden gelen ısıyı kaybetmemek.
Çimlenen hindistan cevizinin son hali
SElam herkese , ben bir kaç farklı tohum denemek adına alibaba ekspres ten hindistan cevizi tohumu da istemiştim. Minicik tohumlar geldi ama bunlar nasıl cimlendirilir bilmiyorum. Daha önce deneyen oldu mu acaba
blackflower
19-12-2017, 19:09
SElam herkese , ben bir kaç farklı tohum denemek adına alibaba ekspres ten hindistan cevizi tohumu da istemiştim. Minicik tohumlar geldi ama bunlar nasıl cimlendirilir bilmiyorum. Daha önce deneyen oldu mu acaba
Hindistan cevizinin kendisini dikiyorsunuz ( meyvesini )
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kerem Örenç
25-12-2017, 17:08
Arkadaşlar sizle önemli ilgi paylaşmak istiyorum.
HİNDİSTAN CEVİZİ -4 DERECEYE kadar dayanıyor.Ona göre bahçenize dikmeden önce tedbirinizi alın.
Eukalyptus
10-01-2018, 09:09
Arkadaşlar sizle önemli ilgi paylaşmak istiyorum.
HİNDİSTAN CEVİZİ -4 DERECEYE kadar dayanıyor.Ona göre bahçenize dikmeden önce tedbirinizi alın.
Referansınız yahut kesin kanıt sunabileceğiniz kaynak var mı? Akdeniz koşullarında yağmurlu kış mevsimleri dolayısı ile kökler ıslanır ve hindistan cevizi kökleri mantar hastalığına yakalanır ağaç kurur.
Hindistan cevizi yetiştirmek için, gündüz ortalamaları 20 derece altında olmaması gerekiyormuş, ülkemizde böyle bir iklim kuşağı bulunmuyor.
Florida daytona sahilinde yetişiyor, gece eksi 3 derece zirve kısa süreli soğuklar hindistan cevizine zarar vermez, fakat palmiye sağlığı için ortalama gündüz sıcaklığı belirli seviyede olması gerekiyormuş.
Şemalarda bariz farkı görebilirsiniz. Akdeniz koşullarında ocak şubat mart aralık yağışlıdır, fakat tropikal yahut ona yakın koşul ülkelerde ise yağışlar yaz aylarında gerçekleşmektedir...
Kerem Örenç
15-01-2018, 19:46
Referansınız yahut kesin kanıt sunabileceğiniz kaynak var mı? Akdeniz koşullarında yağmurlu kış mevsimleri dolayısı ile kökler ıslanır ve hindistan cevizi kökleri mantar hastalığına yakalanır ağaç kurur.
Hindistan cevizi yetiştirmek için, gündüz ortalamaları 20 derece altında olmaması gerekiyormuş, ülkemizde böyle bir iklim kuşağı bulunmuyor.
Florida daytona sahilinde yetişiyor, gece eksi 3 derece zirve kısa süreli soğuklar hindistan cevizine zarar vermez, fakat palmiye sağlığı için ortalama gündüz sıcaklığı belirli seviyede olması gerekiyormuş.
Şemalarda bariz farkı görebilirsiniz. Akdeniz koşullarında ocak şubat mart aralık yağışlıdır, fakat tropikal yahut ona yakın koşul ülkelerde ise yağışlar yaz aylarında gerçekleşmektedir...
Şunu belirtmek isterim ki;
Kaynağınız tam sağlam gözükmüyor.Sondaki iki iklim verisi CLİMATEDATA.ORG sitesinden alınmış Fakat Oranın iklim verileri tam sağlam değil. ilk İklim verinizde vikipedinin ingilizce modundan alınmış. Ve hindistan cevizi -4 e kadar dayanıyor diye kaynağımda var.Ve Kaynağımda vikipedidir. Bir çok kişi ve ağaçlar net sakinleri türkiyenin en sıcak ve en mikroklima yerini alanya olarak biliyorlar. ama yanlış. Doğru olan
hatayın iskenderun ilçesidir.
Alanyada ölçlen en düşük sıcaklık -3.1 derece (1961).
anamur -4,7 (1950),
dalaman -5.3(1976) ,
antalya -4.6 (1950),
marmaris -4.0 (1960)
bodrum bile -4.5 (1976)
çeşme -3.7 (1983) ölçülmüşki ;
İskenderunda da -0.8 derece ölçülmüştür.
Bu ölçümlerin kaynağı ise MGM dir
Ve hindistan cevizinin gelişmesi için optimum gündüz sıcaklığın 20 derece olması lazımMIŞ SİZİN SÖYLEDİĞİNİZE GÖRE
Fakat muzun da 26 avakadonun 21 olması lazım Ve bunlar ülkemizde sorumsuz yetişiyor Zaten optimum demek en rahat ve kolay demektir.Türkiyede kışın en sıcak nokta iskenderundur.En soğuk ay olan ocak ayıdır
ocak ayı ortalaması:12.6 derece
Ocak ayı en yüksek sıcaklık ortalaması: 16.4
Ocak ayı en düşük sıcaklık ortalaması:8.7
yani hindistan cevizi yetişir ülkemizde
ÇÜNKÜ;
Hindistan cevizi palmiyesi kumlu topraklarda gelişir ve tuzluluğa oldukça toleranslıdır . Güneş ışığı bol olan ve düzenli yağış alan (her yıl 1.500-2.500 mm [59-98 inç] alanlar) tercih eder, bu da tropiklerin kıyı kolonilerini nispeten basitleştirir. [47] Hindistancevizi , optimum büyüme için yüksek nemliğe (en az% 70-80) ihtiyaç duyar , bu yüzden nem oranının düşük olduğu bölgelerde nadiren görülür. Bununla birlikte, yılda yağış miktarı sadece 250 mm (9,8 inç) olan Karaçi , Pakistan gibi düşük yıllık yağışlı nemli bölgelerde bulunabilir , ancak sürekli sıcak ve nemli.
Hindistan cevizi avuç içi, başarılı bir büyüme için sıcak koşullar gerektirir ve soğuk havaya karşı dayanıklıdır. Yaz mevsiminin ortalama sıcaklıkları 28 ile 37 ° C (82 ve 99 ° F) arasında olan iyi bir büyüme ve bazı kış sıcaklıkları 4-12 ° C'nin (39-54 ° F) üzerinde olduğu sürece hayatta kalma bazı mevsimsel değişim tolere edilir; 0 ° C'ye (32 ° F) kısa damlalar atlayarak hayatta kalacaklardır. Şiddetli don genellikle ölümcüldür, ancak -4 ° C (25 ° F) sıcaklıklardan kurtulduğu bilinmektedir. [47] Bermuda gibi yetersiz sıcaklıkta yeteri kadar meyve yetişmeyebilirler .
Hindistan cevizi ağaçlarının bakım gerektirmeden büyümesi için gereken koşullar:
Yılın her günü 12-13 ° C'nin (54-55 ° F) üstündeki ortalama günlük sıcaklık
1,000 mm'nin (39 inç) üzerindeki yıllık yağış miktarı
Küçük ağaçlar bile doğrudan güneşe ihtiyaç duydukları için tepeden tırnağa çok az veya çok az gölgelik
Yağış ve sıcaklık şartlarını karşılayan çoğu lokasyon için ana kısıtlayıcı faktör, kumlu alanın ve tuz spreyinin çoğu diğer ağaçların büyümesini sınırladığı sahil şeridinde olanlar dışındaki gölgelik büyümesidir.
Eukalyptus
16-01-2018, 10:34
Sanırım uzmanlık alanınız bu konu üzerine, iddiam yok. Deneyimlerimi vurgulamak isterim. Mango Muz falan demişsiniz, bunların; hindistan cevizine kıyasla soğuğu çok daha tolere edebilecek dirençte bitkiler olduğunu duymuştum, hindistan cevizi ile karşılaştırma yapmak mantıklı olmaz.
Kakao gibi, Kahve gibi, Hindistan cevizi gibi zor bitkilerin ülkmizde var olabilme ihitmali imkansızmış.
Kafam çok karıştı, yakın zamana kadar sizin gibi düşünüyorken; veriler ve yorumlara bakarak bu işe olan inancımı yitirdim. Ben hindistan cevizi yahut tropik belde meraklılığının aksine; kendi ülkemde akdeniz koşullarında hindistan cevizleri var etme ihtimalini sevmiştim. Uzun boylu olan türler mesela harika olabilir.
En son palmtalk forumunda akdenizde en uygun koşulların malaga ispanya limanı ve lübnan beyrut olduğu söylenmişti, akdenizin en sıcak iki yeri olduğu halde, buralarda bile yetişme şansı yok, hatta fosili bile yok.
Funchalın denize sıfır, güney yörelerinde üç beş sağlıksız hindistan cevizi fotoğrafı gördüm. Funchal sahilinin ülkemizden kışları daha ılık olmasına rağmen, orada bulunan hindistan cevizlerinin bile, görünümlerinden, sanki avaz avaz o beldeye ait olmadıklarını haykırıyorlar.
Hindistan cevizinin yaprakları alabildiğine hard, yani soğuğu tolere edebiliyormuş, problem köklerde, işte asıl sorun burada; kökler kış döngüsündeki yağmur ile kombine olunca mantar hastalığı oluşuyor, böylece hindistan cevizi ağır hasar görüp ölüyormuş.
Arada bir gelen zirve soğuk hava dalgaları, palmiye meristemine zarar vermiyormuş, çok yüksek olmamak kaydıyla tabi.
Dolayısı ile belirli bir seviyeyi geçen kış dönemleri, ağacın direncini örseliyor. Gündüz ortalama yükseklik olan 20 derece sıcaklıktan kastım buydu, mesela sizin deyiminize göre; günlük ortalama 10 derece üzeri civarı yeterli geliyormuş. Fakat yabancı forumlarda bulunan uzmanlar, hafif ılık olsa bile, kesintisiz süren, soğuk ılık arası gidişat yapan hava dalgasının, bitki tarafından yorucu bir dönem olacağını belirtiyorlar. Ayrıca köklerin ıslaklığı bir yana, uzun süreli kışlar, hindistan cevizi palmiyesinin fotosentez yapabilme çabalarını boşa çıkarıyor, böylece bitki zayıf düşüyor.
Mesela güney amerikada, brezilya ve arjantin arasına göz attığımda, adım adım ilerledikçe hindistan cevizleri aniden yok oluveriyor. Birileri buralara hindistan cevizi nakletmeyi, yahut, buralarda yetiştirmeyi göze alma zahmetinde bile bulunmamış ihtimalini var sayalım hadi; ama orası sonuçta okyanus ve tohumlar kısa mesafe yüzüp çimlenme şansına sahipler öyle değilmi...
Okyanus iklimi olması, yağışların ülkemize nazaran fazla ve nem oranın yüksek olması, az ötede kuzey bölgelerde bulunup da, aşağıda kısa mesafede birden yok olmaları tesadüf olmasa gerekir, hindistan cevizi zor bir bitki, bu koşulları bile sevmiyor çünkü...
Türkiyeden daha sıcak olmalarına rağmen, buralarda hindistan cevizleri bulunmuyor. Dolayısı ile azizim, hal böyle iken orada bile; Türkiyeden bir çok avantaja sahip koşullar olmasına rağmen, hindistan cevizleri yok. Verilere gelince, o veriler sallamasyon bence, halep ordaysa arşın burada, çünkü kanıt olarak bir tane örnek bile bulamadım.
Sadece küçük ve zor bir ihtimal var, bu sadece kendi kanaatimdir; ıslak ve soğuk kış ayları kökleri öldürüyor, bunun için sahiller mantıklı olabilir. Sahil bir iki derece sıcak olabilir, bunun eşliğinde köklere deniz suyu yani tuz ihtiva eden yerlerde dikilebilir, tuz yağmur yağsa bile köklerdeki mantarı engelleyebilir. Tabi hindistan cevizi fidanı değil, en az 10 metre yüksekliğinde ağaçlar nakil edilerek gerçekleşebilir, bu zahmetide göğüsleyecek merakta zatı muhteremler bu ülkede varmı bilmiyorum.
1- Deniz suyu sahilde kaç metre öteye kadar tuz barındırır bu mesafe teyit edilmeli, gerekirse köklere deniz dalgası temas edecek yerlerde konuşlandırılmalı, koylar kumsallar vb. gibi yerler.
2- Yetişkin palmiye olması, soğuğu tolere edebilme açısınından önemli bir unsur.
3- En sıcak kıyılar tercih edilmeli.
Bunlara rağmen yinede ümitsizim, bu düşüncelerimi başka platform ve forumlarda paylaştığımda kesinlikle sonuç alamayacağımı ifade ettiler.
Elma kiraz yetiştirmek en makulü :)
Aslında önemli ve gözden kaçan bir neden var, dünyada bir çok ülkede deneme yanılma ile bir çok sonuç var iken, ülkemizde hindistan cevizinin var olmama nedeni, burada yetişip yetişmeyeceği falan değildir; asıl neden bizim insanımızın bu taraklarda bezinin olmaması. Merak yok bizde, hali hazırdaki ağaçları keserek yağmalayarak yok ederken, hindistan cevizi yetiştirme ile meşgul olabilecek insanların sayılarının hiç yok denebilecek kadar az olduğu kanaatini taşıyorum. Evet, tablo kapkara, hakaret değil herkesin bildiği elim gerçekler bu gidişat. Biride çıkıp demesin bunlar hep amerikanın israilin oyunları diye, yoksa bizim insanımız kesin bitki dostudur :))
siflera12
19-04-2018, 18:14
Hindistan cevizim çimlenmiş [emoji4][emoji4][emoji4] olmuyor diye bahçedeki saksının dibine koymuştum bugün de bir baktım çimlenmiş [emoji4] biraz daha büyüyünce fotoğraflarını eklemeyi düşünüyorum [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
bisnev99
20-04-2018, 10:06
merhaba ustalar. :) benim farklı bir sorum var.yemek amaçlı bunun tazesini nasıl anlarız?
siflera12
22-04-2018, 12:14
merhaba ustalar. :) benim farklı bir sorum var.yemek amaçlı bunun tazesini nasıl anlarız?Bildiğim kadarıyla içinde ne kadar çok su varsa o kadar taze oluyor
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Μediterranean
28-08-2018, 14:05
Mangonun yetişme ihtimali olan koşulların, hindistan cevizi içinde geçerli olduğunu duymuştum.
https://www.youtube.com/watch?v=0RKjao_WFLg
samandıra
03-10-2018, 15:54
Selam. İnternet de hindistan cevizi ile ilgili bilgiler ararken foruma denk geldim. Türkiyede hindistan cevizi varmı? Bir şey daha soracağım. Diğer bitkiler için tuz stres sebebiyken, hindistan cevizi nasıl tuzdan zarar görmüyor? www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17181-2.htm#post1548756
ΑliΕkber Taştan
02-12-2018, 17:04
SA. İyi forumlar ola. İklim denişikliği ve getirileri nelerdir. Ya da zararları nelerdir? Kırizi fırsata dönüştürmek adına yeni egzotik meyvalar yetişrilmeye başlanmalıdır.
https://www.youtube.com/watch?v=zsSQ14y7pwE
https://www.youtube.com/watch?v=F7XelqJk__c
Τapatalk
08-03-2019, 12:48
SA. İyi forumlar ola. İklim denişikliği ve getirileri nelerdir. Ya da zararları nelerdir? Kırizi fırsata dönüştürmek adına yeni egzotik meyvalar yetişrilmeye başlanmalıdır.
https://www.youtube.com/watch?v=zsSQ14y7pwE
https://www.youtube.com/watch?v=F7XelqJk__c
Gerçekten bunu bir kaynak olarak sunmanız saçma, іbrаhіm gökςеk bitki saplementi ticareti yapan birisi, bilirkişi olarak burada paylaşmanızın mantığını tam anlayamadım, sanki amacınız dolaylı olarak reklam mahiyetli gibi geldi bana, tuhaf :mad:
Tropikal Sahra
04-05-2019, 08:10
Zaten böyle bir başlık daha var, ikinci başlık fazla olmuş.
Port St. Lucie
05-12-2021, 11:51
(batı arap yarım adası) Medine: https://www.google.co.uk/maps/place/Yenbu+Suudi+Arabistan/@24.0231757,38.1899782,3a,75y/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMfJ77K0xKc3fM11fnDJPjXky xUItJ5Lpfv9cc!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleus ercontent.com%2Fp%2FAF1QipMfJ77K0xKc3fM11fnDJPjXky xUItJ5Lpfv9cc%3Dw203-h270-k-no!7i2448!8i3264!4m13!1m7!3m6!1s0x15e7b33fe7952a41 :0x5960504bc21ab69b!2sSuudi+Arabistan!3b1!8m2!3d23 .885942!4d45.079162!3m4!1s0x15b9060be2a84147:0xc29 4f09f5a959010!8m2!3d24.0213793!4d38.1884766
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.