View Full Version : ade1 / Penjing (Mini Doğa)
bu tuf kaya odunc aldim
1849
ben kayayi delik koydum,o delikler saksi gibi olacaklar,agac deliklerde koyacagim
1850
baska resim delik gosteriyor
1851
bu eski plastik kutu,isterseniz odun kutu kullanabillirsiniz
1852
simdi plastik torba kesecegim ve kutunun icinde koyacagim
1853
burada plastik poseti kestim
1854
simdi delik koyuyorum sulama dan sonra su kolay cikabilir,su plastikte oturmayabilir kokunu curutmeyecek yani
1855
simdi kum tanesiyi ekliyorum 2-3cm kat derin olarak
1856
baska resim kum tanesini gosteriyor.
1857
simdi toprak ekliyorum 'standart' bonsai toprak olur 50-60%organik toprak 40-50% kum tanesi
1858.
burada kayayi yerlestirmek calisiyorum en guzel tarafini gostermek isterim
1859
baska resim
1860
bu agaclar normal bitki dukkan dan aldim onlarin cesiti 'ilex'
1861
baska resim
1862
burada normal toprak bahceden ve bonsai toprakla karistiriyorum.agaci kayaya ekledik ten sonra onlari bu toprak tutacak.
1863
simdi agaclarin dali azaltim,ve her agac tan cogunun kokunu kestim,deliklerde bonsai toprak koydum ve camurlu toprak deligini ustunde suruyorum
1864
resim birinci iki agac gosteriyor
1865
baska resim
1866
cimen icin kucuk bitkiler kullaniyorum cok fazla buyumeyecekler ve gercek cimen gibi makasimla kesebilirim
1867
simdi cimeni ekliyorum,kucuk tel parcasi cimenli sokuyorum,cunku kuslar calabilir,ve kucuk bitkinin koku direkt toprakta olacaklar,daha hizli buyuyecekler
1868
1870
cimeni koymak icin devan ediyorum
1869
simdi iki tane daha fazla agaclari ekedim ve gelecekte uc tane daha fazla ekleyecem,
1871
baska resim ben suladim ve golgede koydum bu kaya surekli golgede kalacak,cunku agaclar kucuk delikte yasiyorlar,ve eger direkt guneste koyarsam kokleri yanacaklar
1873
isim bitti!bu proji gelistirmek icin 2/3 sene zaman isteyecek ama her birkac ay size resimler/haber verebilirim
1872
bonsaisever
17-06-2006, 13:45
Ade çok güzel olmuş :)
Ellerine sağlık.
tesekkurler umarim yardim eder ama tum resimleri bir linkte nasil yapiyoruz?
bonsaisever
17-06-2006, 16:02
Yeni konu açmayı kısaca gösterdim :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=27185#post27185
bonsaireef
17-06-2006, 22:27
Mükemmel olmuş.Ellerine sağlık.Resimlerle anlatmanda çok iyi olmuş.Gerçekten çok faydası olacak.
İleriki zamanlardaki resimlerini şimdidem merak ediyorum :)
Baki Berk Kayalar
19-06-2006, 00:19
Teşekkürler... Çok güzel anlatmışsınız..
Bonsaide belirli aralarla kök budaması yapılıyor, bunlarda nasıl yapılacak? Yoksa yapılmayacak mı?
Harika bir çalışma elleriniz dert görmesin
Bu çalışma forumdaki bütün bonsai sever arkadaşlar için iyi bir ilham kaynağı oldu çok teşekkürler...
Su kaplumbağalarımın akvaryumu için kullanıp sonra bir kenarda sakladığım taşı buldum :)
Uygun bir deliği var ama biraz daha büyütmem gerek. Uygun bir bitki arıyorum. Ne dikeyim?
merhabalar,bu agaclar koku verecekler,ama delikler tufta cok kucukler bu yuzden cok fazla vermeyecekler,ve agaclari gelistirmek icin daha fazla zaman lazim olacak.Ben her 3/4sene topragi degistirecegim.
tas projile en guzel agaclar larix (larch) juniperis her cesiti (juniper) ama tabbi baska cesiti kullanabiliriz fagus (beech) ilex (holly) zelkova, bile cogu agaclari kullanabiliriz, umarim yardim eder
ade
1908
Taş gibi ağır ama taş değil... Ortasındaki çukurluğu, çekiç ve tornavida yardımıyla derinleştirebiliyorum. Zor oluyor ama milim milim derinleşiyor :)
Benim tavsiyem önce serbest şekilde istediğiniz türü mini bir bonsai haline getirip ondan sonra taşa monte etmeniz.
tas cok guzel gorunuyor,bana kalirsa bir/iki/toplam uc agaci koyacagim,ve bir kac kucuk delikleri tornavidala tasinda su cikmek icin yapacagim,ozaman o tasi bir saksi gibi kullanabilirsiniz baska resimleri gonderebilirsiniz daha iyi olabilir
umarim fikir verir!
musubeyd
25-08-2006, 21:01
selam,
Sitedeki penjingle ilgili çalışmaları gözden geçirdim ama kafamdaki soruya dair bir açıklama göremedim.penjing çalışmasında kullanılan kayalar üzerine ağacı ekmek için oyuklar açılıyor.bu oyukların dibine suyun süzülmesi için delik açılması gerekmiyor mu? gerekiyorsa bu işlem nasıl yapılabilir? (belki sonuçta küçük bir oyuk olduğundan, sulama sonrası toprağın çektiği suyu kaya içine emiyor da olabilir,o yüzden delik açılmıyordur!?)
bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bir fikir verebilirse sevinirim.
Ali H. ALI
26-08-2006, 16:09
Iyi gunler Musubeyd.
Kaya uzerine ekilen agaclarda senin de dedigin gibi, agacin kaya uzerinde durabilmesi icin oyuklar acilir. Suyun suzulmesi icin ta asagiya kadar delikler delmene gerek yok saniyorum yine de delmek istersen bir sakincasi yok delebilirsin[ ozel, tas ve beton delinen matkapla delinebilir]
13 seneden fazla bir zamandir kaya uzerine ekilmis bir mazi agacim var ,suyun suzulmesi icin kaya asagiya kadar delinmis deyildir. Sanirim artik kokcukler kayanin icine iyice yerlesmistir. Hic kok budamasi yapmadim, , her gun, yaz mevsimide ise gunde iki defa sulaniyor, gubresi veriliyor ve saglikli bir sekilde yasamini kaya uzerinde surduruyor.
Yalniz kaya uzerine actigim oyugun icerisine matkapla 3cm derinliginde delik acip o delige agaci baglamak icin tel koymalisin. Agacini bagladiktan sonra teli kivirip oyugun icine gomeceginden ve oyugu da toprakla dolduracagindan tel disaridan gorunmeycek ve agacin da hic bir seyden etkilenip yeriden sokulmeycek kadar saglam duracak.
Kayanin icerisine teli tarif edecegim sekilde kolayca yerlestirebilirsiniz. Kayanin uzerindeki oyuklarin derinligine gore 10 veya 15cm lik bir tel kesip telin bir ucundan, balikcilarin oltalarinin ucuna taktiklari kursun agriliklardan bir tane gecirin sonra teli ikiye katlayin,kursun teli katladiginiz yerde dursun, sonra tel ile birlikte kursunu daha once matkapla actiginiz delige yerlestirip bir demir cubuk ve cekicle iyice cakin saglam olmusmu diye kontrol edin olmamissa kursunun dis kenerlarina tekrar vurup iyice saglam cakilmasini saglayin. Artik kayanin icerisinden cikan iki tel ucunu kullanarak agacinizi bagliyabilirsiniz.
Umarim verdigim bilgiler yararli olur. Kolay gelsin.
Açılan oyuğa ağacı yerleştiriyoruz. Bir miktar toprakla oyuğu dolduruyoruz. Normalde saksı içindeki bir bonsaiye ara ara saksı değişimi yapılıyor. Peki bu oyuk içindeki toprağı zaman zaman değişiyor muyuz, ya da toprağa ekleme yapıyor muyuz?
musubeyd
26-08-2006, 21:20
Ali Bey çok teşekkür ederim!
oyuk altına delik açma konusunda; sanırım oyuğun ebadı çok küçük olduğundan
ve köklerle toprak tarafından burası zaten iyice doldurulduğundan (yani sıkı bir ortam) su tutma kapasitesi kısıtlı olacak tabi olarak.suyun süzülmesine gerek yok yani.
ağacı telle nasıl sabitleyeceğimiz hakkındaki verdiğiniz ekstra (arayıp da zor bulanacak) bilgi de çok yerinde oldu.anlaşılmıştır! kayaya sabitlenen ağaç artık bir daha sökülmemek üzere yaşamına devam edecek galiba.kökler oyuğu zamanla tamamen dolduracak, gövde ve dal gelişimi de bu zaman zarfında
artık yavaşlayacak.yani bodurlaşma kendiliğinden sağlanacak.yanılıyor muyum?
bir de kayayı zemine sabitlemek için ne yapmalı diye sorayım.(saksı olarak düz taş kullanıldığını varsayarsak)
tekrar teşekkürler!
bonsaireef
26-08-2006, 22:29
bir de kayayı zemine sabitlemek için ne yapmalı diye sorayım.(saksı olarak düz taş kullanıldığını varsayarsak)
tekrar teşekkürler!
Bir videoda görmüştüm.Kayayı saksıya sabitlemek için çimento kullanıyordu.Tabi beyaz çimentoya boya da karıştırıp kayanın rengini elde edip sonra kayayı saksıya yapıştırıyordu.Boyasız yapılırsa yapışma noktası görünüyorsa çok yapay olur.
Ali H. ALI
27-08-2006, 13:15
Iyi gunler.
Kaya uzerine ekeceginiz agaclarda diger saksilara ektiginiz bonsailer gibi her bir iki yilda sokulup kok budamasi yapilmiyor. Agac ekildikten sonra kaya ile birlikte yasamini surduruyor. Zaman icerisinde toprak kaybi olursa, yeni toprak eklenir.Sicak gunlerde daha fazla dikkat edilmeli. Toprak hacmi kucuk olacagindan buharlasma cok cabuk olur bu da agaci olumsuz etkiler yaz gunleri sulamaya daha fazla onem vermelisiniz.
Kaya secerken hayal gucunuzu kullanin ornegin kayayi bir ucurum,bir dag bir tepe olarak dusunup agaclarinizi kayanin olabilecek en dogal bir yerine ekmeye calisin. Kaya ve agac ayni buyuklukte olmasin biri digerinden daha kucuk olsun,daha guzel bir denge ve gorunum saglanir. Agaclarinizi kaya uzerine dikmeden once onlari normal saksilarda bonsai sekline getirip da ekerseniz istediginizi daha cabuk elde edersiniz.Kaya uzerine ektikten sonrada tel sarip sekil vermeye devam edersiniz. Kaya uzerine ektiginiz agaca 5-6 haftadan sonra gubre verebilirsiniz.
Agacinizi ektiginiz kaya buyuk bir kaya parcasi ise ve altida duz ve saglam bir sekilde yere oturuyorsa, altinda delikleri olmiyan oval veya dikdortgen sig bir bonsai saksisi icine yapistirmadan oturtabilirsiniz saksinin icine de beyaz kum veya su korsaniz guzel bir gorunumu olur.
Kayanizi duz bir tas uzerine koyacaksaniz sayin bonsaireefin dedigi gibi cimeto ile duz tasin uzerine tuturabilirsiniz.yapacaginiz calismalari bu sayfalarda gormek bizleri mutlu edecektir.
Tum agaclariniz dilediginiz gibi olsun.
musubeyd
27-08-2006, 20:55
kayayı düz taşa tutturacak harç içerisine ufak çakıl taşları ve kaya tozu (kullanılan kayanın tozundan) karıştırıldığında yapaylık durumu oluşmaz sanıyorum Tarık..sağolasın!
Ali bey, tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum.bu bilgilere ulaşmak başka yolla kolay olmayacaktı! iyi günler diliyorum..
denizakvaryumu
29-08-2006, 10:36
Uygulamada genelde kayrak taşı denilen düz kayalar üzerine yapılıyor,bu kayalar ise matkap vs. ile delinemiyor çünkü düz kayada çatlama yapıyor bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?
Ali H. ALI
29-08-2006, 13:12
Selam denizakvaryumu.
Ben sorunu anlamadim, kayrak tasin uzerine agacini dogrudan mi dikeceksin yoksa once kaya uzerine ekip kayayi kayrak tasin uzerinemi yerlestireceksin?
bir aciklik getirirsen belki yardimci olabilirim.
Iyi gunler.
denizakvaryumu
29-08-2006, 16:27
Selam denizakvaryumu.
Ben sorunu anlamadim, kayrak tasin uzerine agacini dogrudan mi dikeceksin yoksa once kaya uzerine ekip kayayi kayrak tasin uzerinemi yerlestireceksin?
bir aciklik getirirsen belki yardimci olabilirim.
Iyi gunler.
Merhaba,
elimde bulunan köklü ve küçük bonsai saksısında olan sakız bonsai ağacımı doğrudan kayrak taşına taşımak istiyorum.
Ali H. ALI
30-08-2006, 00:28
merhaba Denizakvaryumu.
Duz tasin uzerine ekecegin agaci , telle duz tasin uzerine baglaman gerekecek.Tasin cok sert ve delerken kirilabileceginden soz ediyorsun, bu durumda teli duztasin uzerine baska bir yontemle tuturman gerekecek. Ornegin kaportacilarin kullandigi soguk macunla teli duz tasin uzerine tuturabilirsin, veya herhangi sudan etkilenmiyen bir tutkalla tutturabilirsin.
Daha onceleri bahsettigim kil ve gubre karisimindan duz tasin uzerine bir duvarcik orup agacini o duvarcigin icerisine yerlestirip telle iyice bagladiktan sonra teli kivirip toprak icerisine gomersin. Kis aylarinda nemli yerlerden toplaycagin yosunlari da bir guzel topragin uzeri ortersin.[not: agacini duz tasin uzerine ekerken ortasindan az geriye ve ortasindan az saga veya sola ekiniz. Duz tasin bir tarafinda bosluk kalsin ve o boslugun hertarafini toprakla ortmeyin duz tasin ciplakligi da gorunsun]
Iyi gunler ve kolay gelsin
denizakvaryumu
31-08-2006, 07:36
Teşekkürler,
uygulamasını yapacağım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.