Bağlan

View Full Version : Etobur bitkiler




Sayfalar : [1] 2

praecox
12-06-2006, 13:37
korkarım bazılarınız beni akvaryumcu arkadaşların sitesinden ya tanıyorlar **** gıyabi duymuşlardır. bu arada bende buraya bir miktar konsantre olmayı düşünüyorum. ilgi alanım tüm flora olsa da bazı noktalarda kendimce kısıtlamalar bazı noktalarda da geliştirmeyi öngördüm.
şöyle ki ana themalarım etoburlar olmakla birlikde orchideler ve farnlar başta olmak kaydı ile diğer bir dizi tabiri caizse "cins" bitkiler veya exotlar diyebiliriz.
yazılarımda bir dizi yabancı terim bulacaksınız ama korkarım ben bu huyumdan pekde vaz geçme niyetinde değilim. Ancak anlaşılmıyanları da açıklamaya hazırım.




malina
12-06-2006, 13:44
Yabanıcı terimler için bir sözlük hazırlamak gerekebilir. Hoş olur :)

arsakay
12-06-2006, 13:51
Hoşgeldiniz Praecox :)

praecox
12-06-2006, 13:51
o kadarlık değil mesela.... sympodial veya exotik... farn... orchideler gibi
birde bunun yok Türkçede "x" harfi yok veya orkide diye yazmak veya sympodialı simpodial diye bir dizi mesaj almamak için şimdiden uyarmak adına yazdım.... :)

malina
12-06-2006, 16:11
Hmmm, dediğinizi ancak anladım...

O zaman biz bonsai (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1235) bölümünde boşuna uğraşıyoruz öyle mi?

backyard
13-06-2006, 12:20
en büyük takipçiniz ben olacağım sanırım

Plumbago
13-06-2006, 14:01
En azından Türkçe'yi düzgün kullandığınız sürece fazla bir problem olmaz bence...

denizakvaryumu
13-06-2006, 15:43
Erkan Hocam ,
hoşgeldiniz,engin bilgi birikiminizi bu sitede de aktaracak olmanız çok iyi.
Bu sitedeki arkadaşlara Erkan Hocam hakkında şunu diyebilirim:
Carnivor bitkiler ve orkideler hakkında ,Türkiye de ondan daha bilgili ve tecrübeli kişi yok.Ben Erkan Hocam sayesinde bir cp fanatiği oldum kendisine bir kez daha teşekkürler.

praecox
14-06-2006, 22:07
Hakan bey,

beni şımartıyorsunuz forumdaki diğer arkadaşlar da yanlış anlıyacak ben en azından doğru bildiğimi söylemekle yetinmek isterim veya geçmişde yanlış bakımlarımdan öğrendiklerimi aktarıp diğer forumdakilerin de aynı üzücü deneyimlerden uzak tutmak adına...:rolleyes:
(bazen gözümüzden sakındığımız, bazen de boğazımızdan kısıp, edindiğimiz ülkemizde olağan sayılmıyacak ender bu bitkilerin kaybı ile sonuçlanan deneyimlerden alı koyabilmek adına)
bilmediğim anlamadığım diğer bilgileri de bilenelerden denemişlerden öğrenmek en iyi profilaktik yöntemdir...
trying and error un az hasar verdiği yer sanırım PC dir ;)

bu arada Dionaea nız nasıl hakan bey? dr.capensisden yana kuşkum olamaz da... size bir de sarr verelim az utriculari yanında... :)
saygılarımla

backyard
14-06-2006, 23:31
prophylactic: koruyucu
trying and error: deneme ve hata

ben burada tıkandım

Erkan Bey,

Sanırım kullandığınız yabancı terimler/kelimeler bizi zorlayacak.

Her ne kadar huyunuzdan vazgeçmeyeceğinizi belirtip, kullanacağınız yabancı terimlere karşı uyarı yapmış olsanız da, ben sizden yine de mümkün olduğunca, türkçeleri bulunan yabancı terimleri/kelimeleri, yazılarınızda türkçeleştirerek yazmanızı rica edeceğim.

Çünkü, değerli bilgilerinizin anlaşılırlığının yabancı terimlerle kısıtlanması, onların bizler için faydalı olması ihtimalini ortadan kaldırıyor.

denizakvaryumu
15-06-2006, 07:50
Sayın Erkan Hocam,
Şunu açıkça itiraf edeyim,sizin açıklamalarınız olmasaydı bendeki orkideler ve geçen yıl aldığım nepenthesler çoktan çürümeye başlamıştı.

Sayenizde tanıştığım venüs sinek kapanı ve drosera capensis ise yine yaptığınız uyarı ve açıklamalar olmasa fazla yaşama şansları yoktu.

Gerek torf ,gerek vft ve capensis yardımlarınız için çok çok teşekkürler.

Durumları nasıl derseniz;
DC çiçek açtı ,çiçek demek ne kadar doğru ise :) üzerine yapışan küçük sinekçikleri artık sayamıyorum.Yani DC favori etobur çiçeğim.

VFT ise 4 yaprak daha verdi kapanlar sizin dediğiniz büyüklükte ancak dediğim gibi DC favorim ,tabi bunda DC nin kış uykusuna yatmaması önemli etken.

Erkan Hocam
CP ler konusunda ,Türkiye ye katkılarınızın devam etmesi dileği ile...

Sevgiler-Saygılar

malina
15-06-2006, 09:47
Fotoğraf ekleyin de, görelim değil mi? :)

denizakvaryumu
15-06-2006, 13:01
Fotoğraf ekleyin de, görelim değil mi? :)

Erkan Hocam,
sizdeki terranın ve pencereniz önündeki etobur bitkilerin resimlerini buraya ekleyip kısa bir tanıtım yapmanız mümkün mü?

malina
18-07-2006, 16:33
Erhan Mirzaoğlu, Etobur Bitkiler hakkında bilgi verip, sorularınızı cevaplayacak... :)

arsakay
18-07-2006, 17:51
Merhabalar Erhan bey,
hep merak ettiğim bir konu var.
Görüntüleri çok güzel olan bu bitkilerin
çevreleri açısından bir zararları var mı?
Örneğin çocuklar açısından zararlı bir yönleri var mı?

praecox
18-07-2006, 18:31
Bu konu başlığına bir yazı ve resim hazırlığı içinde idim ki bu soru geldi.

Etobur denince akla ilk gelen bitki Dionaea muscipula ki Türkçe birebir tercümesi farekapan dionaea demek, ki bu da sinek kapan kelimesindeki latince karşılığı olan muscicipula ya denk gelir. İşgüzar bir kartaylama sekreterinin kendince kısaltması sonucu yazım hatası yüzyıl kadar farekapanı olarak kalmak zorunda bıraktı.

Bilindiği gibi karanfilgillere ait bir bitkidir. Dolayısı ile çocuklar için en az bir karanfil kadar tehlikeli olmakla beraber Atropa belladona kadar yakından uzaktan zehirli dahi değildir. Hareketleri ise Mimosa pudica dan daha hızlı utricularialardan yavaş ancak yine de bir sineği kapacak kadar hızlı.

detaylı yazımı birazdan foruma koyacağım.
saygılar

praecox
18-07-2006, 20:42
Hayvanların, böceklerin nebatatları yepesi otonormal insanlar için pek doğaldır.... ya peki bitkilerin böcekleri yemeleri fikri sizce nasıl ...?
hatırlarım da bu olay TRT'nin arkasında "1"harfinin dahi olmadığı 70 yıllarda kaçak dizisi hepimizi koltuklara bağlamış, sokaktaki yaşam ölmüş, reklam arası filim gibi felaket kavramlarının hayali dahi edilemezken... haftada bir yayınlanan o Mr. Steed'in ve Emma peel'in meşhur "Tatlı Sert" adlı dizi filimde onu ilk kez görmüşdüm... abartılı bir maket de olsa o...

Dionæa muscicipula... idi

sanırım bazı anne babaların asıl korku kaynağı o...
akli dengesi bozuk bir botanikerin üretiği, insanları dahi yiyen sarmaşıkları yetiştirdiği science fiction kahramanlarının olduğu filimler...
ve bu zavvalı :( dionaea'mı haksız yere suçlıyan şüpheli yaklaşımlar ;)

Caryophyllidæ Karanfilgiller
Dionæa muscipula

Sözü geçen bitkiyi 1759 larda ilk kez sinek yakalayan bitki olarak literatürlere geçse de o zamanlarda bu bitkinin sineği besin alması için yakaladığı ihtimali verilmemişti dahi. İlk defa bunu telaffuz eden J. Ellis olduğu söylenir. Dionæa muscipula adını aşk tanrıçası Afrodit'in annesi olan “Dione” den alır. Muscipula ise yazıldığı gibi Latincede anlamı fare kapanı demek olur, ancak sanılan o ki Latincede sinekkapanı anlamındaki kelime “muscicipula” kayıtlara bir yazım hatası sonucu Venüs Flytrap olarak da bilinen bu bitkinin adının bugünlere Dionæa fare kapanı olarak geçmesine neden olmuştur.

Dionæa muscipula türü ve sınıfı olarak tek bir örnektir. Bakımda olan diğer varyasyonları olası bir mutasyonlu halin klonlanması sonucu üretilen esasen de tipik olmayan varyasyonlarıdır. Dünyada sadece çok dar bir bölgede Amerika’da Wilmington kentinin etrafında 100 km çapında bir arazide ve de bu alanın da sulak bataklık bölgelerinde bulunur.

Evde bakımı yetiştirilmesi de bu alanın hava şartları ile bire bir doğru orantılı olup fazlaca tolerans göstermeyecekmiş gibi düşünülse de hava şartlarını sağlamak adına pek de sorun yaşanmasa da, Diğer CP’ler gibi… Dionæa yetiştiği substrat açısından oldukça seçicidir.

Böcek yiyen bitki dendiğine ilk anda akıllara gelen Dionæa bitkilerde çok ender görünen iki özeliği birden taşıyan iki ender türden biridir. Bir diğer böcek kapan su içinde buna benzer kapanları olan Aldrovanda’dır. Utricularia türü ise yine sözü geçen hızda hareket eden torbamsı kapanlar oluşturmakta.

Utricularia’nın kapanları öyle hızlı bir emişle canlıları torbasına çekmektedir ki, bugüne değin suda yüzen minik canlıları torbasının içine çekerken, ileri film teknolojilerine rağmen, başarılı görüntüleri olan bir kayıt yapılamamıştır.

Diğer hızlı hareketleri gözlenebilen bitkiler ki bunlar böcekçil değillerdir Mimoza pudica (küstüm otu) ve telgraf bitkisidir. 1.besinini hayvansal proteinden alması diğeri ise bir bitkinin hızlıca yaptığı hareket. Takdir edersiniz ki herhangi bir hayvanın sizin veya çevresindeki olaylara hareketli tepkileri veya da hayvanı hareket ederken görmek pek de zor bir şey değil iken bir bitkinin değil gözle görünen, hem de sineği yakalıyacak kadar bir da hızda hareket edebilmesi gibi sıradışı özelikler dioneayı bu denli merak edilir kılar.

Bunun dışında Dionæa kırlarda bahçemizde yetişen papatyadan başkaca da bir farkı yok iken bazı özelikleri de detayda gizlidir. Dionæa çiçeğini açarken kapanlardan ortalama 30 cm uzakta duracak şekilde bir sapın ucuna konuşlandırır. Bir yandan üremesi ve yaşamı için gerekli sineklere dölenmedeki mecburiyeti için bir avantaj sağlamak, bir ayrım yapmak zorunda olduğunun bilinci ile, yaptığı sıralamada önce üreme sonra beslenme gibi evrensel bir gerçeği vurgular...

Bu kadar temel ve de genel bilgiden sonra fazlacada gereksiz uzatmadan geçelim bu bitkinin bakımına.

Her bitkide ana temel olan su ışık sıcaklık ve toprak gibi kavramlar Dionæa’da daha kesin isteklerle karşılanılması gerekiyor. Şöyle ki:

Ekileceği “toprak”
Dionæa kumlu sulak bataklık bitkisi olduğundan zaman zaman yapılan alternatif substrat denemelerine rağmen en iyisi bu güne dek torf ve quarz kumun veya perlit'in 1:1 oranındaki karışımı onun en iyi gelişme gösterdiği substrat olarak birinci sırayı korumakda.

Perlit de esasen suya değişik mineraller salınımının yok denecek kadar az olması diğer silikat kumların saf olarak bulmanın zorluğu karşısında silikat kumuna en iyi alternatif olarak görülebilir.

Substrat konusunda Dionæa istedikleri şunlar:


pHı torfdan kaynaklanan 5,5 değerini yükselten etkileri olmamalı mümkünse neutral kalmalı.
Bu düşük pH değerine rağmen stabil kalabilmeli.
Kökleri fazlaca sıkıştırmamalı hatta torfun çökmesi karşısında onu da gevşetici kökleri koruyucu ve havalanmasını sağlıyacak çürümeyi önliyecek bakteriyel üremeyi bastıracak bir ek etkisi de olmalı.
Köklerin ıslatmalı ama kokuşmaması adına durağan su misali üremeleri kokuşmasını önleyici olamasada yavaşlatıcı etkisi bulunmalı.Substrat olarak saf torf da kullanılabilmekle beraber torfun zamanla çökmesi ve sıkışması köklerin havasız kalmasından maada mikro organizmaların anaerob bakterilerin hızlıca böyle bir ortamda çoğalması, üremesi sonucu çürümelerin sadece substratla kalmayıp kökü ve bitki soğancığını da sarması asıl tehlikeyi oluşturmaktadır.

Duyar gibiyim bu Dionæa da ama çok şey istedi der gibidir bazı okuyucular. Yok canım, bu benim olayı detaylandırmamdandır dediğim gibi torf ve saf quarz kumu ve/veya perlit karışımı yeterli, ancak torf da burdaki tanımı yurdumuzdaki kavram kargaşasında güme gitmemesi açısından tekrarlama tehlikesine rağmen söylememde fayda var bu torf sphagnumun ve de sadece ve sadece sphagnum türündeki yosunların H2-H4 çürüme skalasındeki değerlerinde az degrade olmuş kütlesinden olmalı.

yani beyaz veya kumral torf da denebilen torf piyasada bazen satılan kestane humusu katkılı siyah torf karışımlı, hatta bolu yenicaga gölünden sökülen saz çürüğü organik kütlenin torf tanımlaması ile, saksı toprağı karışımı adı altında satıldığından bu konuda azami dikkat gerektirir. Saf torf’un gübre katkılı olanı da mevcut bu gibi mamulatlarada dikkat!

Dionæa mart nisan gibi canlanmaya başlar yani vegetasyon zamanı dediğimiz ilkbahardan yaz sonbaharın sonlarına kadar sürer kışın sıcak evlerde dinlenmesi gereken bitki kış uyukusuna sokulmadan bakıma devam edilirse böylece iki kış devamlı canlı tutulan bitki bu iki senenin sonunda kuvvetten düşüp kuruyabilir

bundandır ki kışları serin bir yerde 5-10°C da 4 ay kadar soğancığı dinlendirilir bu ingilizcede dormancy de denen olay minik zambak soğancığına benzeyen rizomun buzdolabının sebzelik bölümünde de geçirtmek mümkün. Bunun için ağzı sıkıca kapanabilen nylon bir torbaya canlı çürümemiş nemli ama çok ıslak olmayan sphagnum yosunu ile sarılan Dionæa soğancığı konup 5 °C cıvarı saklanır bir iki haftada bir torba açılıp olası küflenme kontrol edilir.

İlk yılları bu bitkiye, ki ilkbahara doğru bir zamanda çiçeklenmeye başlar, çiçek sapının vakitlice kesilerek çiçek açmasının önlenmesi tavsiye edilir, zira bu çiçeklenme bitkiye gereksiz kuvvet kaybı oluşturmakda tohuma gereksinme görmeyen bakıcıların pekde güzel olmıyan çiçeklerinden feragat etmesi istenir.

Sulama alttan yapılmalı özelikle sadece saf su veya yağmur suyu ile yapılmalı, yazın sıcak aylarda güneşde duran Dionæa nın yapraklarına su değmemesi gerektiğini sanırım çoğumuz tahmin edebilir.

Dionæa yazları çok güneş seven bir bitkidir böylece kapanları kırmızı bir renk alırken kapanın kapanma hızı ortalama 17s/cm ile en hızlı kapma hareketini yapabileceği formuna girer.

Kapanları ortalama 7-8 kez kapanma açılma hareketi yapmakdan sonra miyadını doldurup kararak ölürler bu kapanma kontenjanında 3 kez böcek yakalama şansına varmış yaprak büyükçe bir besi katkısı sağladıktan sonra ölür.

Bundan dolayı Dionæa’nızı (biliyorum bu çok zor özelikle de yeğenlerimi kıramama adına bu kendi koyduğum kuralı kendim bozmaktayım ancak…!) gösteri amaçlı gereksiz yere yapraklarını kurcalamayın kurcalatmayın.

Bu kadarlık (bana göre kısa) bir giriş yazımdan sonra istenirse gelen sorular doğrultusunda detaylandırma yapabilirim.

saygılar

PS.:CP=Carnivorous Plant yani etobur bitki

praecox
18-07-2006, 22:05
Hakan bey,

burada Sarracenia hybridlerimden şimdilik yetiştirebildiğim kadarı ile çekip düzenlediğim resimlerini koymaya çaşıcağım.
Bir bakın bakalım... bu ne baş kaldırış... bu ne kibirlik... bu ne asalet...
boğaza nazır manzarayı izlerkende yan gözle çaktırmadan vede istiflerini dahi bozmadan sinek yakalamak için bu ne... nasıl bir pusuya yatıştır bu böyle...
2687

2688

2689

2690

2691

memet
18-07-2006, 22:17
bu bitkiler için birde sinek sorunu olmalı. ne kadar böcekle ne kadar beslenerek idare edebiliyorlar..bizim burası gibi sineği bol bir yer olursa iyi de..
aksi durumda ne oluyor

Kagan
19-07-2006, 00:35
Bu böcekçil bitkiler Türkiye'de (tohum veya yetişmiş olarak) satılıyor mu?

denizakvaryumu
19-07-2006, 08:06
Sayın Erkan Hocam,

öncelikle hoşgeldiniz ,Türkiye de etobur bitkiler ve orkideler konusunda en tecrübeli ve en bilgili kişinin bu forumda yazması ve tecübelerini bizlerle paylaşması beni çok mutlu ediyor.

Sağolun var olun.

Erkan Hocam ,herzamanki gibi sorularım olacak :)

1-Neden Etobur bitkileri üstten değil alttan suluyoruz?

2-Venüs sinek kapanı için perlit ya da quartz kumu seçme durumu sözkonusu olursa hangisi daha iyidir?

Saygılarımla.

praecox
19-07-2006, 11:57
CP.lerin böcek kapmaları veya yapraklarında tuzağa düşürüp sindirmeleri hayati elzem bir durummuş gibi görünse de sonuçta yaşam şartları çok da steril değil. Bu bitkiler sineksiz de bir tür ölmeden vegete ederlerse de sinek bulmaları durumlarda daha bir serpilip gelişirler.

Nepentheslere en iyi metot sulandırılmış süt damlatmaktır bazen kuru balık yemi de verildiği olur. ama en iyisi canlı yem.

vft leri asla ölü sinekle beslemeyin zaten kapanların kapandıktan sonraki fazda iç çeperlerinin cenlı böcek tarafından uyarılmama durumundan sineğin kaçmış olduğunu sanıp sindirime başlamadan açılır ordaki ölü sinek de bozunup yaprağın çürümesine de neden olur.

zaman zaman kıyma parçacığı peynir gibi şeyler tavsiye edilirse de kötü deneyimler yapmak istemiyenlerin bu tür besleme tekniklerinden uzak durmanız doğru olur.

Sarr.larda da böceğin canlı olması gerekir zira sarr.hunilerinde purpurea hariç su bulunmadığından canlı böceğin sıkıştıkça hareket ederek aşağı doğru sindirimi yapan çeperlere bastırılmaları gerekli.

bu tür pasif kapanlar dediğimiz yine ikiye ayrılır


nepenthes heliamphora ve sar.purpureadaki gibi sıvı içine düşerek sindirlenler ve
sar.alata, leucophyla, oreophyla, flava v.b. türlerindeki gibi böceğin huni dibine sıkışmasını sağlıyan kapanlar.
Ancak CP.leri antibiyotik üretimi için öngörülmüş steril sahada bakmıyor iseniz siz hiç merak etmeyin böcekler onu onlar da böceği çekmesini gayet iyi bilirler hatta miadını doldurmuş kuru sar yapraklarını dikine kesince içinde göreceğiniz minik mezarlığa siz dahi inanamıyacaksınız ;) aynen Hakan bey de de olduğu gibi... :)

evet zaman zaman yurdumuza CP.ler ithal edilmekte ancak pekde durumları iştah açıcı olamıyabiliyor. bir de bu çocukların eliyebileceği bir yapı market reyonunda 1-2 gün durmuş bir bitki ise yanlış sulanmış kurutulmuş hatta gübrelenmiş olma ihtimaleri karşısında bu bitkilere yeni merak sarmış arkadaşların hemen hevesini yok edebilmekee.

tohumdan üretim ise tüm idaaların aksine hem zor hem uzun vadeli bir iş. bir vft.nin olgun bir bitki haline gelmesi en az 3 yıl sürebilmekte bir de tohumların tazeliği çok önemli ilk hasatın ilk haftasında ekilen tohumların çimlenme oranı zaten çok düşük iken bir iki hafta içinde exponential bir hızla azalarak % 10 lara varbilmekde... bilmem sorunu anlatabildim mi?


perliti ben şahsen Quarz kumuna tercih ediyorum
1. substartı havalı tutup çürümeleri önleme açısından...

bir de istenmeyen diğer minerallerle kontamine olma ihtimali çok daha düşük bilmem bu forumda sudaki kirecin sadece çamaşır makinelere zarar vermeyip ;) cp lerin baş düşmanı olduğunu yazdım mı?

hatta cp lerde sudaki kireci tuzu, bazı "ismi lazım değil" üreticilerin fahiş denecek fiyatlara sattıkları saf posphat tuzları ile de bertaraf edemeyiz. ;)

CP.lerde üsten sulama ayda bir yapılır ancak yapraklara değmemek şartı ile
nepentheslerde (hatta bunu her gün iki kez) yapraklarını üzerlerinden püskürterek yapmanız tam bir zorunluluk iken drosera.lar vft bunu pek de hoş karşılamıyorlar.

sarr.ların hunilerine su girmesi yaprağın ölmesi demek iken heliamphoraların hergün su doldurmak sureti ile taşma deliğinden bir miktar taşana değin sulanması gereklidir.

saygılarımla

denizakvaryumu
19-07-2006, 13:42
Erkan Hocam,
cevaplar için teşekkürler.

Ancak sizde bu bilgi oldukça bende soru bitmez :)

1-pencereden manzara seyreden, sarracenialarınız, özellikle yeşil olanlar bu boya, bu yıl içinde mi geldiler?

Bir başka anlatımla sarr.lar da, kışın bildiğim kadarı ile toprağın 2 cm üstünden tüm ibrik kesiliyor ve yeniden çıkmaya başlıyor eğer 6 ay içinde bu boya yeniden geliyorsa ,gübre verilmeyen bu sarr.lar bu ibriği oluşturmak için azotu nereden buluyor?

2- sarr.lar da,vft lerde olduğu gibi 1/1 perlit torf karışımı uygulayabilirmiyiz?

3-vft lerle sarr.ları karşılaştırırsak hangisinin bakımı daha kolaydır?

Oğuz Sağlam
19-07-2006, 14:55
Sn. Mirzaoğlu,

Bu güzel bitkilerle ilgili etkileyici bilgi ve birikiminizden mahrum kalmamak için, dümen suyunuzda buralara kadar geldim.

Bu vesile ile bi-haber olduğum bu seçkin forumu da tanımış oldum.

Hem size hem de bu ortamı hazırlayan ve emek veren tabiat gönüllülerine teşekkür ederim.

Saygılar,

malina
19-07-2006, 15:29
Sizler biliyorsunuz ve bunları çok daha önce konuşmuşsunuzdur. Ama benim gibi bu bitkilerle yeni tanışanlar için bir sistematik gerek. O zaman hangisi nedir daha kolay anlayacağız...

Denizakyarvumu, Erkan'ın öğrencisi olarak görünüyor. Bence bu sistematiği o yapsın, Erkan de kontrol eder, bunca zamandan sonra dersini iyi öğrenmiş mi, öğrenmemiş mi? :)

Ne dersiniz Erkan? :)

Oğuz, hoşgeldiniz :)

Mine Pakkaner
19-07-2006, 15:31
Bu vesile ile bi-haber olduğum bu seçkin forumu da tanımış oldum.


Hoşgeldiniz Sayın Oguz SAGLAM, sitemiz üyelerimizin katkısı ile gelişiyor, genişliyor. Kendinizi yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=207) başlığında kısaca tanıtırsanız seviniriz. Bildiğiniz konularda katkıda bulunmaktan, bilmediğiniz konularda soru sormaktan çekinmeyiniz.

Selamlar
Mine Pakkaner

praecox
19-07-2006, 19:06
Hakan bey,

sorunuzun yanıtı zaten kendi içinde. yani Sarracenialar kışın yapraklarını keybedince (ki burda yaprakları kararmadan, kurumadan l ve de ilkbahar da önce kesmemenizi tavsiyemdir.) ilkbaharda yetişkin bir bitkinin rizomunda şaşırtıcı bir hızla, adeta buğday misali bu yükseklikler yaprakları fışkırır. bu sarr.ınızı geçen sene gayet iyi baktığınıza vede beslediğinize bir kanıttır. ;) burdan kendime övgüsel bir pay çıkartmam istemeden de oldu :)

VFT ler en iyi 1:1 torf perlit karışımında gelişir deneyimlerim de 4cm aşan kapan boyları da bunun isğpatı gibi ;) sarr.ları da bu sene böyle diktim cevabı için bakınız resimlere ;)

olgun bir sarr. VFT ye nazaran daha kolay gibi ise de ancak bu yazları böyle. Kışları soğuk, nem aşırı ıslaklık ve substrat faktörleri her ikisinde de önemli ve hassas konular. Dengenin kayması bitkinin kaybı demek olur.

PS:: VFT=Venus Fly Trap yani Dionaea muscicipula ;)

Hakan bey, malina'nın da belirtiği gibi systematik konusunda veya CPler genel konuda en azından bildiklerinizi de yazarsanız olası hataları görür neyin yanlış anlaşıldığı neyi anlatamadığımı da görür bende kendimi düzeltmiş olurum.
burdan malina'nın bıkmaz tükenmez sabrı ile yazılarımı düzeltim anlaşılır kılması da benim de bu foruma yazarken kendime çeki düzen vermeme sebep olduğu için ayrıca herkeslerin önünde one teşekkür ederim.
En azından diğer forumdaki tatsızlıklar (ki sanırım biraz yazı stilimden kaynaklanıyor da olabilir biraz da emotional telafuz vurguları satır aralarında anlaşılamadığından insanın da kendi o günki duyumları doğrultusunda yanlış hatta negatif değerlendirme meyili ile...) olmaz kanısındayım.

saygılar

denizakvaryumu
20-07-2006, 07:58
Erkan Hocam,
biliyorsunuz etobur bitkiler geniş bir tanım.
Sayın Malina bir üst başlık altında yani Etobur bitkiler üst başlığı altında konu ayrımı sistematiği istiyor.
Örneğin;

ETOBUR BİTKİLER

1-Kış uykusu isteyen etobur bitkiler (sarr.lar-vft-vs)
2-Tropik etobur bitkiler(nepenthes-droser-vs)
3-sucul etobur bitkiler

gibi bir özet yaptım....
Siz bu sistematiği düzenlerseniz ona göre bir üst başlık açılabilir ve altında ayrı konular olabilir.
Saygılarımla

Not:Konunun büyüklüğü bu linklerden anlaşılabilir :)
http://www.cobraplant.com/1-carnivorous-plant-store.html
http://carnivorous.netfirms.com/catalogue.htm

Kagan
20-07-2006, 11:59
Bu böcekçil bitkiler Türkiye'de (tohum veya yetişmiş olarak) satılıyor mu?

???????????????

praecox
20-07-2006, 12:53
evet zaman zaman yurdumuza CP.ler ithal edilmekte ancak pekde durumları iştah açıcı olamıyabiliyor. bir de bu çocukların eliyebileceği bir yapı market reyonunda 1-2 gün durmuş bir bitki ise yanlış sulanmış kurutulmuş hatta gübrelenmiş olma ihtimaleri karşısında bu bitkilere yeni merak sarmış arkadaşların hemen hevesini yok edebilmekte.

tohumdan üretim ise tüm idaaların aksine hem zor hem uzun vadeli bir iş. bir vft.nin olgun bir bitki haline gelmesi en az 3 yıl sürebilmekte bir de tohumların tazeliği çok önemli ilk hasatın ilk haftasında ekilen tohumların çimlenme oranı zaten çok düşük iken bir iki hafta içinde exponential bir hızla azalarak % 10 lara varbilmekde... bilmem sorunu anlatabildim mi?



sanırım cevabınız bu yazımda gizlenmiş...

denizakvaryumu
20-07-2006, 13:09
En iyi çözüm
Yurt dışından gelen bir tanıdık kanalı ile sipariş vermek ya da bir kişinin talepleri toplayıp yurt dışından gelirken etoburları getirmesi.
Geçen yıl forumdan bir kişi tüm talepleri toplamış yanılmıyorsam Japonya dan isteyen herkese getirmişti.

Bir diğer çözüm; Erkan Hocamın etoburlarının artık pencere önüne sığamayacak kadar çoğalmaları :p


Not:Minefloradan Mine Hanıma bu konuda devamlı mail atıyorum özellikle Almanya dan sarraceniaları getirmesi için yakında hibrit sarr.güzelleri İstanbulda ortaya çıkarsa şaşırmayın.
bu konuda son gelişme;
zannedersem sadece sarracenilar gelecek sebebi -7 ye kadar soğuğa dayanıklı olmaları.
Mine Hn.geçen sene Almanya dan getirttiği venüs sinek kapanlarının serada olmasına rağmen hepsinin öldüğünü belirtti
Bu nedenle muheşem güzellikteki etoburların kralı sarr.lar geliyor.
Bu haberle çok mutlu olduğumu belirtiyim ..:D

praecox
20-07-2006, 16:14
Hımmmmm.... demek Sarracenia'larımın fidelerini pazarlıyorsunuz... :p
valla nereme koyacağımı bilemediğim bir sürü Sarr. hybridi fidem var bir de çelikden üretiğim 5-10 kök Nepenthes ventrata'mı satışa sunabilirim VFT klonlarımı... düşünmem gerek... :rolleyes:
Sphagnum yosunu takdimimdir efem :cool:
2707
Sarr fidelerimle yarışmaktalar..2711

2708
bu resimdeki hurnaya torf doldurup bir dizi kışı dışarda geçirebilen CP diktim bu ilk bahar dormancyden cılız iki Sarrı ancak kurtarabildim
bu fotoğrafdaki hatayı gören var mı? yıllar sonra dahi bende bu hatayı yaptım ya helal olsun bana bunu kendime affetmiyeceğim.
Hata çok basit asidik torf mermeri eritip suyu substartı kontamine etti yani kireçlendi asidikliği kaçdı hurnanın iç çeperine epoxyd harz sürmeyi unutuydum...!:(

2710
ilk başlardaki hafif kırmızımsı renk resimde de görüldüğü gibi güneşin altında domates gibi kızarmakda böcekler için hatta arıların da kanabileceği bir nektar içeren çiçeği sinyalize etiğinden bu değerli bal işletmelerindeki işçi arkadaşımızı da iş kazası kurbanlarından sayabiliriz... Aslında ona kimse kırmızının tehlike demek olduğunu bahsetmemiş anlaşılan...:rolleyes:
2709
Dionaea'mın kapanları da ürkütücü boyutlara ulaşdı:eek:

malina
20-07-2006, 20:34
Hata çok basit asidik torf mermeri eritip suyu substartı kontamine etti yani kireçlendi asidikliği kaçdı hurnanın iç çeperine epoxyd harz sürmeyi unutuydum

valla anlayan beri gelsin :)

Hocam biz bu işe yeni başlıyoruz, etobur bitkiler kelimelerini şöyle bir duymuş kişiler olarak hiç bir şey anlamıyorum:)

Şöyle yapalım mı? Açacağımız bölümü ikiye ayıralım biri başlangıç aşamasında olanlar diğeri ileri seviye olsun...

İkisinin dili farklı olsa iyi olacak :)

malina
20-07-2006, 20:36
ETOBUR BİTKİLER

1-Kış uykusu isteyen etobur bitkiler (sarr.lar-vft-vs)
2-Tropik etobur bitkiler(nepenthes-droser-vs)
3-sucul etobur bitkiler


Ben etobur bitkilerin üst tarafını da merak ediyorum. onu da yazar mısın?

praecox
20-07-2006, 22:58
yazım geliyor ancak hem kolay anlaşılır olması adına hem de sistemetiğini doğruluğunu da gerekçelerini (güdülen mantıksal yolu) de ekleyerek (hem de bu da kolay anlaşılır olması) yazmaya çalışıyorum.

Malina bilmem siz taze kesilmiş bir limon parçasını veya bir salata sirkesi şişesinin üzerinden alta akmış bir sirke şişesini ertesi günü kaldırdığınızda o silerek çıkmayan lekelere tanık olmuşunuzdur.

bu asidin mermeden CaCO3'ün ayrışarak hatta bozunarak CaOH ye ve CO2 ye dönüştüğünü düşünebiliriz ki bu Hakan beyin devamlı pH3 nasıl elde edilir gibi yalvarırcasına medet umduğu sorunla eşdeğer gelmekte.

kısacası içeriye döktüğünüz saf su torf sayesinde pHı düşürdüğü asidik su mermere saldırdı ve de nerde ise değil sadece neutral 7 de kalması biraz da bazik kısma kayar olmuş hem de calsyum tuzu ile kontamine olarak (yani kirletilerek, ki biz hep aman saf su olsun tuz kireç istemessin derdik...

umarım en azınddan şimdi anlaşılmıştır konu ve de beriye gelenlerde sayı artışı oldu ;)

denizakvaryumu
21-07-2006, 08:14
Erkan Hocam,
Sarr.hibritlerinizin bu kadar çok olduğunu bilmiyordum ,açıkçası çok şaşırdım ve sevindim ben Mine Hanıma sarr.istiyorum diye defalarca mail çekerken siz sarr.ormanı içinde yaşıyormuşsunuz :))bu güzellerden birine talibim, lütfen şimdiden ayırın :)

Erkan Hocam,VFT kapanlarınızın resimleri kıskandıracak güzellikte ancak etoburların kralı sarr.lar......:)

Etoburların nazlı prensesleri ise utricilaria lar.,Etobur Prenses isteyenler hatta orkidelerden çok daha güzel bir çiçek görmek isteyenler utricilaria ya mutlaka sahip olmaları gerek derim.

denizakvaryumu
21-07-2006, 16:20
işte bir güzel

malina
21-07-2006, 20:33
15-20 dakidadır googleda arama yapıp anlayacağım biçime çevirmeye çalışıyorum :) Metni izninizle tekrar yazdım. İtalik kısmı hala anlamadım...

Bir mermerin üzerine taze kesilmiş bir limon parçasını koyun. Ya da kenarından sirke akmış bir sirke şişesinin mermer üzerinde bıraktığı lekeyi düşünün. Bu lekelerin ertesi günü silerek çıkmadığına tanık olmuşunuzdur.

Yukarıda sözü edilen malzemeler asit özelliklidir. Mermeden Kalsiyum karbonat (CaCO3) ayrışarak (hatta bozunarak) sönmüş kireçe (CaOH) ve Karbondioksite (CO2) dönüştüğünü düşünebiliriz ki bu Hakan beyin devamlı pH3 nasıl elde edilir gibi yalvarırcasına medet umduğu sorunla eşdeğer gelmekte.

Kısacası döktüğünüz saf su, torf sayesinde pH'ını düşürdüğü asidik su, mermere saldırdı. Nerde ise değil sadece neutral 7 de kalması biraz da bazik kısma kayar olmuş, hem de calsiyum tuzu ile kontamine (niteliği bozulmuş ya da yanlış kullanıma maruz kalmış olan maddeler) olarak. Aslında biz hep aman saf su olsun, tuz, kireç olmasın derdik...


Ama neutral 7'de takıldım :)

Bulduğum en anlamlı açıklama şöyle ama konuyla ilgisi olduğunu sanmıyorum :)

Estee Lauder, Sea Shimmer makyajı ile gözleri, denizin gizemli ışıltısına çevirtiyor. Gözler serin ama o kadar da ulaşılmaz bir ifade kazanıyor. CD Neutral 7 ve CD Blue 7.7 göz farları, yumuşak gümüşler ve grilerin yanındaki maviler uçsuz okyanusları çağrıştırırken maviye çalan yeşiller daha yumuşak bir kadınsılık katıyor.

praecox
21-07-2006, 20:49
pH skalası 1 den başlayıp 14 e kadar gider...

ortası olan 7 nötr olanı yani noytral ne asidik ne de basikdir.

7 den aşağı düşer iseniz su asidleşir ordan yukarı çıkar iseniz bazikleşir.

77den öteye ya da beriye sayılar artıkça olay sertleşir yani sirke asidi pH 4 cıvarı iken tuz ruhu 1 e varır (ki bu hydroklorür gazın tkrb.%32 m/m çözeltisidir)

maalesef hala ülkemizde üniversiteye girip hatta kimya bölümünü bitirip de HCl asidinin bir çözelti olduğunu sirke asidinin (yani asetikasit veya sülfirik asidin çözelti olmadığını bilmeyenler dahi var. her ne ise konu saptı)


şöyle ki torf malumaliniz bu 7 denen nötr bölgeden, 3 kadar sapma gösterebilir.

yani su ile asidik bir ortam oluşur işte bu asidik sulu ortama mermer reaksyon verir ve de mermerin ana yapı taşlarından olan kalsyumkarbonatı çözmeye başlar ....


sonuçta suyunuz artık suladığınız safiyetde değil sulamak istemediğimiz normal çeşme suyu kadar kireçli bir hal alır

sanırım yine anlatamadım.?
en iyisi konuyu avukatım anlatsın :) ;)

malina
21-07-2006, 21:26
bunu bir çizelge olarak hazırlayalım mı? Siz bana mailde tarif edin ben yapayım. Sonra buraya ekleriz.

Ben zavallı bir grafiker olarak yukarıda yazdığınız "cahillik" kısmından hiç alınmadığımı söyleyebilirim :) Yani avukata gerek yok :)

malina
21-07-2006, 21:30
şöyle ki torf malumaliniz bu 7 denen nötr bölgeden, 3 kadar sapma gösterebilir.

yani su ile asidik bir ortam oluşur işte bu asidik sulu ortama mermer reaksyon verir ve de mermerin ana yapı taşlarından olan kalsyumkarbonatı çözmeye başlar ....


sonuçta suyunuz artık suladığınız safiyetde değil sulamak istemediğimiz normal çeşme suyu kadar kireçli bir hal alır



Bakın bunu hepimiz anladık... Çok teşekkür ederim :)

malina
21-07-2006, 21:32
Ama sulamak istemediğimiz normal çeşme suyu kadar kireçli bir hal almaması için ne yapılması gerektiğini anlamadım.

Umarım yakında, keşke buraya gelmeseydim demek zorunda bırakmayız sizi :)

malina
21-07-2006, 22:45
CaCo3: kalsiyum karbonat

CaOH: kalsiyum hidroksit

CO2: karbondioksit

substart: mikrobiyal faaliyetler için gerekli karbon ve enerji
kaynaklarına verilen isim.

ph: herhangi bir ortamda hidrojen iyonlarının aktivitesini belirtmek için kullanılan skala. daha basit bir anlatımla, ortamın asidik mi bazik mi olduğunu bize gösteren, değerleri 1 ile 14 arasında değişen skala. ph dercesi 7'nin altındaysa ortamın asidik olduğunu, 7'nin üzerinde ise ortamın bazik olduğunu, 7 ise ortamın nötr olduğunu söyleriz. saf suyun ph derecesi 7'dir mesela. sirke asidik, sabun baziktir vb.

torf asidik bir maddedir, saf su torfla karışınca ph'ı düşüyor ve asidik oluyor, asidik su mermere temas edince, mermerden kalsiyum karbonat ayrışıyor ve ayrışmakla kalmayıp kalsiyum hidroksite ve karbondioksite dönüşüyor, uçup gidiyor. geriye kalan ise sinir bozucu lekeli bir mermer.


Kendimi giderek geliştiriyorum (tabii yardım alarak) sanırım :)

egökkuş
22-07-2006, 12:49
Sanırım tek sorun çiçeklerin mermer bir kapta olmaları. Asit mermeri çözüyor ve su kireçli bir hale geliyor.

Mermer saksı (kurna) toprakla doldurulmadan önce epoxy ile kaplansaydı su mermerle temas etmeyecek ve bu sorun ortaya çıkmayacaktı. yani bu konunun çiçeklerle pek ilgisi yok. Yanlıyor muyum?

malina
22-07-2006, 13:31
Neden çiçeklerle ilgisi olmasın? Sonuç doğrudan onları ilgilendirmese neden bunları konuşuyor olacağız? :)

bonsaisever
22-07-2006, 22:02
Hocam buraya tıklarsanız (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=10) mesaj sayısını ve gösterim adedini okuyabilirsiniz.
355 okuma olmuş :)

praecox
23-07-2006, 13:39
Sanırım benim anlatım şeklimden ciddi anlama, iletişim ve diaolg (yani karşılıklı sorma cevaplama) sorunları doğuyor. bir örnek vermem gerekirse...

bu resimdeki hurnaya torf doldurup bir dizi kışı dışarda geçirebilen CP diktim bu ilk bahar dormancyden cılız iki Sarrı ancak kurtarabildim
bu fotoğrafdaki hatayı gören var mı? yıllar sonra dahi bende bu hatayı yaptım ya helal olsun bana bunu kendime affetmiyeceğim.
Hata çok basit asidik torf mermeri eritip suyu substartı kontamine etti yani kireçlendi asidikliği kaçdı hurnanın iç çeperine epoxyd harz sürmeyi unutuydum...!

bu paragraf vede diğer tüm yazılarımdaki en büyük hatam belki CPler konusunda belli bir temel bilgi olacağını varsaymamadır.

bu alıntıda da ironik, kendimi kritize eden, sorguluyarak, eldeki verileri toparlıyarak, sokrates usülü kendi kendine bir sonuca varıcı anlatım tarzı... ya olmamış, veyahut da imlamdan, noktalamadan ve acelemden tamami ile yanlış anlaşmalara sebebiyetp verip gereksiz mesajlarla, bunlara cevaplarla, trade'i şişirip, konu gereksiz bir yöne sapma gösterebilmiş.

Ben burada şunu belirtmeye çalıştım,
ancak asidik bir ortamda mermer ve benzeri taşaların (cp ve böylesi asidik bir toprak isityen bitkilerde) yanlış olduğunu, vede bazı arkadaşlarımla görüşmelerimde, yazışmalarımda, yıllar sonra ben dahi kumun, quarz kumu olmasıymış yok dere kumunda kireçli taşlar karışık olma ihtimeline karşı suya mineral salınımı olurmuş gibi detaaylardan, burada aslolan hurnanın mermerini unutuverebildim. (kabacası eşeği ahırda unutmuşum mu desem) ;)

elbetteki epoxydharz boya vs. gibi bir kaplama malzemelerle mermeri torfdan isole edebilirdim. bunu da zaten son paragrafımda ilk paragramdaki soruma kendim cevap vererek yaptım
buna sokrates tarzı fikir yürütme, veya kısaca "türetme" de diyebiliriz

Sorunum şu idi

bu resimdeki hurnaya torf doldurup bir dizi kışı dışarda geçirebilen CP diktim bu ilk bahar dormancyden cılız iki Sarrı ancak kurtarabildim.

yazımın soru kısmı (kendime sorduğum ki bunu bir sorun karşısında herke yapabilir veya yapmalı) olası bir yanlışım nerede?
bu fotoğrafdaki hatayı gören var mı? yıllar sonra dahi bende bu hatayı yaptım ya helal olsun bana bunu kendime affetmiyeceğim.

Hata çok basit asidik torf mermeri eritip suyu substartı kontamine etti yani kireçlendi asidikliği kaçdı hurnanın iç çeperine epoxyd harz sürmeyi unutuydum...!

va sonuç büyük bir imla sorunu ile başlıyan bir cümle ordaki Hata kelimesini şöyle değiştirse idik nasıl olurdu acaba?

Cevabını ben söyliyeyim Hata esasen çok basit....
(bir de burdaki Hata kelimesinin birinci "a" sında bir şapka koyun)

bilmem şimdi bazı şeyler açığa kavuşturdu mu?
ben zaten biliyorum veya biliyordum epoxydharz süreceğimi vs... ben sadece forumun da görmesine yardımcı olmak CPlerde gereken düşünce tarzını, yolunu da öğretmek
Ne yapalım bu da benim eğitimci yanım ben doğru bildiğimi, bire bir hazır bir tepside sunmayıp...
bilgiyi iki beynin birbiri içine geçmiş çalışan çarkları ile aktarmak...
taraftarıyım... sebepleri ise... bire bir bilgi aktarmaların kulaktan kulağa oyunundaki gibi yanlışlara sebep olabilirliğidir.

Belki de sanırım en iyisi basit sorulara basit cevaplar vermek olacak...

saygılarımla

PS. psikolojiden sonra korkarım felsefeye de iyice bulaştım ne dersiniz Onur Hitit bey? :cool:

malina
23-07-2006, 15:37
Bu kadar yazının üstüne tam da şunu yazacağım diye kendimi hazırlarken baktım ki Onur Bey'le sohbet var, konunun sonunda :)

Şimdi lafa karışsam mı, sıramı mı beklesem bilemedim. Bekliyeyim bari :)

denizakvaryumu
24-07-2006, 09:09
Erkan Hocam

sorun gibi gözüken olay şu:

Sizin çok fazla olan bilgi birikiminizi bir anda anlatma gayretiniz..Tüm konuları bir anda anlatma isteği belirince ,o şevkle konular karışabiliyor.Ama benim için no problem artık alıştım :)

Bu nedenle, ben diğer arkadaşlar da ,konuya vakıf olsun diye dikkatinizi çekmiştir, sorularımı madde madde soruyorum, siz de eksik olmayın madde madde cevaplıyorsunuz...Bence en iyi çözüm yolu bu :)

Eğer konunun detayına girilmek istenirse ,kısa ve öz açıklama yapmanız en iyisi.

Yukardaki kurna meselesine gelince ,bir de ben açıklayayım :D

Bu güzelim etobur bitkiler malesef biraz nazlılar.. onun için bu bitkilere güzeller diyorum..İşte bu güzeller su olarak ,saf su isterler ,yani yağmur suyu ya da RO su dediğimiz damıtık su ,kabaca katkısız ütü suyu isterler de diyebiliriz.Yani içinde kireç,sülfür,magnezyum,karbonat vs.vs.olmayan su isterler...

Torfun yani içinde yetiştikleri toprağın ise asitli olmasını isterler ,bu iki isteklerini yerine getirdiniz mi, bu güzellerin deymeyin keyiflerine bakılmaya doyulmazlar :D

İşte Erkan Hocamın kurnası, bu güzellerin keyfini kaçırdı, mermer yapının özelliği nedeniyle kurna-su-torf (toprak) etkileşime girdi ve aslında olmaması gereken kireç karbonat gibi maddeler toprağa ve kurnada biriken suya geçti, eh bu durumda hamamdaki güzellerin keyfi kaçtı...

Oysa Erkan Hocam onlara bol güneş ,istedikleri kadar duru ve saf su ve bol asitli sabun (torf ) hazır etmişti.

Ne yapalım güzeli seven ,nazına katlanır,eh bu sitede de biz organik ürün istiyoruz,doğal ürün istiyoruz demiyormuyuz bu güzeller de katkısız,saf yağmur suyu istiyorlar işte bu kadar......

Erkan Hocam benim sarr.güzelime iyi bakın lütfen :p

denizakvaryumu
24-07-2006, 13:53
Erkan Hocam,
etobur bitkilerde, torfun zamanla sıkışmasını önlemek için ,torfu haftada bir ,kalem veya benzeri bir nesneyle çapalama (havalandırma) yapılabilir mi?

praecox
24-07-2006, 14:15
Hakan bey,

Torfu dediğiniz şekilde çapalama metodu ile havalandırmak uygu olabilir ise de CP'lerde bu tarz bir havalandırma gereksiz hatta zararlıdır.
1 çok körpe kökler ki, asıl amaç bu bölgeleri havalandırmaktır, hasar alabilir.
2.Cp'lerin istediği ıslaklıkda torf zaten en geç bir gün içinde tekrar çökme yapar.
3.Sphagnum'un oluşması önlenebilir. Substrat üst yüzeyinin zamanla bu Sphagnum yosunu ile kaplanması CP'ler için de zararlı sayılabilecek mavi alg oluşumunu bastırır.

CP'lerin köklerinin ve torfun havalandırması bu yukarda sayılı nedenlerden benim kanım ve deneyimlerimle göre en iyi 1 ölçek torfa 1 ölçek perlit veya quarz kumu (deniz kumu olmaması da burda yukardaki hurna örneğindeki gibi...) veya vermiculite karıştırmakla sağlanmış olur.

bu substrat karışımına CP'lerinizi ekmeden önce bu karışımı iyice sulandırıp karıştırın hatta bir gece böyle sırıl sıklam bekletmek sureti ile torf'un suyu çekmesini sağlayın.(yani paketden çıkartığını CP'ler için tehlikeli derecede kuru olan torfu akşamdan ıslayın)

denizakvaryumu
24-07-2006, 15:02
Erkan Hocam cevaplar için teşekkürler,

bu arada yukarda resmini eklediğiniz, sphagnum ormanınızı atladığımı zannetmeyin, bu ne muhteşem bir sphagnum bahçesidir ?İnanın şaşırttınız beni??:rolleyes: :eek:

Hocam bunla ilgili sorularım olacak-------------------------------------

1-Sphagnumu nasıl yetiştireceğiz ? Bakımı CP ler gibi mi?

2-Bu kadar çok sphagnumu ne yapıyorsunuz ?:D

3-CP saksılarında mutlaka canlı sphagnum olmalı mı?

4-Kışın sphagnumlar ölür mü?

5-Yazılarınızda 1 ölçü torfa bir ölçü perlit diyorsunuz ?

Buradaki bir ölçü torf ;
Ölü sphagnum yosunu mu? Peat moss mu? Canlı sphagnum mu?

Saygılarımla

praecox
24-07-2006, 17:00
1-Sphagnumu nasıl yetiştireceğiz ? Bakımı CP ler gibi mi?

sphagnumun yetişmesi yavaş ancak bakımı çok kolay burda asıl sorun şartlar. ısıya göre sphagnumun gerek duyduğu aşırı nemi ben ancak terramda bir nebulizatör ile sağlıyabildim. canlı sphagnumun uçlarını kesip kesip çelikler gibi çok sulu bir torfa üzerini de bir nylon torba ile kapatarak yetiştirebilirsiniz.
2-Bu kadar çok sphagnumu ne yapıyorsunuz ?
çok sphagnum mu?... :D alemsiniz Hakan bey bu kadar orch. ve CP ye sphagnum yetiştirmek sıcağa kar dayandırmak gibi bir şey...
3-CP saksılarında mutlaka canlı sphagnum olmalı mı?
Şart değil ancak olması birkaç sebepten dolayı iyi olur. substratın üstünün yeşil görünmesi hoş olabileceği gibi bazan sorun olacak alg oluşumu ve sirke sineği larvalarının oluşumunu bastırması için eh tabii bir de torfun yavaş çözünmesi ile olası pH kaybınızın bir nebze canlı sphag.la karşılanmasıç.
4-Kışın sphagnumlar ölür mü? spagnum soğukta vegetasyonunu yavaşlatır su olmazsa ölür ancak tekrardan ıslatılırsa küllerinden canlanan phönix misali tekrardan canlanır. sphag. uçlarından uzıyarak büyür asıl canlı kısmı o uçlardır gerisi kısmende ölü hücreler yığıntısıdır. Bu ölü saplar, kalıntılar hala kapilar güçlerle suyu çekmeye devam eder. bu kısımlar alt taraflara doğru yavaş yavaş çürümeye başlasa bile bu sphagnum çürüntüsü, ki artık "Torf" adını almıştır, yapısı gereği, altlardan suyu 10m den fazla yukarı çekme kabiliyetini, kısmen de olsa, korur.
Sphagnum için ölü mü diri mi bilinmez iki arada bir derede gibidir denir.

5-Yazılarınızda 1 ölçü torfa bir ölçü perlit diyorsunuz ?

Buradaki bir ölçü torf ;
Ölü sphagnum yosunu mu? Peat moss mu? Canlı sphagnum mu?
Peat moss torfun ingilizcedeki adıdır.
burdaki 1 ölçü torf dur vft için canlı veya ölü bozunmamış sphagnum kütlesi en uygun olanıdır ancak benim miktarlarda değil sphagnumdan torf'dan da tasaruf etmek için substrata ek bir ölçek perlit katılır . kurutulmuş sphag.ın fiyatının ne kadar pahallı olduğunu, sizin akvarkl.deki linklerinizden bulup bakarsanız..., bir de torf un tabiyattan sökülmesi ile ilgili kanuni yasakları hakkındaki benim yazımı da kısaltmak sureti ile derleyip bu foruma koyarsanız hepimiz hem sorunu hem konuyu anlamış oluruz.

PS.: etoburlarda hep, başka türlü belirtilmemiş ise "su" kavramı ile saf su, revers osmos veya yağmur suyu kastedilmektedir. Torf kavramı ise katkısız (NPK'sız, az çözünmüş oldukça asidik pH 3. cıvarlarına varabilir) beyaz veya sarışın da tabir edilen torf kastedilmektedir. Ülkemizde torf adı altında pH'ı6 olan bataklık sazı çürüntüsü satılabilinmekde. Bu torf türü CP'ler için katii surette kulanılamaz. Uygun değildir.

denizakvaryumu
25-07-2006, 08:05
Erkan Hocam
cevaplarınız için teşekkürler.

Etobur bitkiler için, su dert değil ,bir şekilde buluyoruz, ancak torf bulmak kolay değil ....Yani sarışın-beyaz torf...Türkiye de yanılmıyorsam sadece İstanbul da bir çiçekçide mevcut.Onun da zannadersem online satış yapan bir sitesi yok.Telefonla sipariş vermiştim, 1.5 ay oldu torf hala gelecek.

Mineflorodan Mine Hanıma, bu konuda e-mail attım,neticede online sitesi var alışveriş herzaman mümkün olabilir.(sarışın torf ve sarracenialar için)

http://www.mineflora.com/Default.asp

Etobur bitki sever arkadaşlar ve Erkan Hocam ,sizler de Mineflorodan Mine Hanım la bu konuda irtibata geçerseniz çok iyi olur kanaatindeyim.(torf ve etobur bitkiler için)

Etobur bitki severlerin sayısının artması en büyük dileklerimden-bu konuda devamlı uğraş veriyorum,sayı ne kadar çok olursa ,talepler artar ,yurt dışına bağımlı olmayız,isteklerimizi online gerçekleştirebiliriz.

Arkadaşlar,eğer bu torfu satan bilmediğim başka çiçek-bitki-fidancı varsa buraya yazın lütfen.

Erkan Hocam bir online satış sitesi açsanız bizi de şu dertlerden kurtarsanız,Türk etobur bitki severler de sevinse,eğer böyle bir olanağınız yoksa, Mineflora ile beraber çalışma yapılamaz mı?(özellikle torf ve sarr.lar için)

Sevgiler-Saygılar

praecox
25-07-2006, 09:58
Sayın Hakan bey,

sizin de bildiğiniz gibi, ancak bu forum üyelerinin bilemediği, asıl işim ve mesleğim (konunun tam ortasından ;) geçmediğinden mesleğim değil diyorum)bu olmamakla birlikde son yıllar ender bakımı sorunlu bitkilere yönelir bir durum söz konusu. Fizibilitelerim bitmek üzere site online satış bunlar da benim konum olmadığından destek verebilecek kişi arayışı içerisindyim.
Vakit yetersizliği diğer bir faktör piyasanın talebini karşılamak ise tuzu biberi...:cool:
ancak sizin gibi arkadaşların talebini karşılıyabiliyor isem de sizin de gördüğünüz gibi büyük balya torf transportu tüm ülkeye sorun, kaldı ki bu gerekmiyor ben hem kendi karışımımı uygun miktarlara son kullanıcıya yeterli gelecek halde hemde kendi karıştırabileceği substrat komponentlerini sunmayı hedefliyorum.
Asıl korkum, her konuda olduğu gibi bu cp lerde diğer orch. farn.vs,işi bilmiyenlerce danışmanlık veremeden piyasayı kar amaçlı bir bombardımana tutup ertesi sene kalıcı olamadan ortalığı savaş alanına çevirip yok olacak olanlar.
Yanlış anlaşılmasın ben burda Birilerini veya yukarda bahsetiğiniz kiş ve kuruluşlardan bahsetmiyorum kaldi ki şahsen de tanımıyorum.

denizakvaryumu
25-07-2006, 11:09
Erkan Hocam,
işte ortalığın savaş alanına dönmemesi için, çırpınıp duruyorum.:(

Acaba geçen yıl marketlerden etobur bitkilerden, nepenthes alan kaç kişi bu sene tekrar ibrik görebildi...Bence hiç kimse..Yüzlerce kişide hayal kırıklığı..Hüsran..Boşa giden dövizler...

Bundan dolayı ,henüz emekleme devresinde dahi olmayan ,Türkiye de doğumlara gebe, etobur bitki piyasası için ,önderliğinize ihtiyaç var.

Asıl işinizin bu olmaması bir dezavantaj, bu nedenle mineflora dan Mine Hanımla
bir konuşun, nasıl olur bu iş?Etobur Bitki severlere nasıl yardım edebiliriz diye?

(hep Mine Hanımın ismini kullanıyorum,kendisini tanımam ,sadece e-mailler gönderdim sağolsun ilgilendi, kendisini bu işle yakından alakalı gördüm ,geçen sene Almanyadan vft getirtmiş bu sene sarr.için USA ve Almanyadan talep etti ama malesef Türkiyeye göndermiyorlar,oysa Erkan Hocamın elinde onlarca sarr.mevcut,neden bu sarr.lar Türkiyeye pazarlanmasın,isteyenler istediği zaman ,sarı torf bulmasın)

İnternette, vft tohumları peynir ekmek gibi satılıyor,satın alanlar fasulye tohumu gibi bir haftada bu tohumların çıkacağına ve hemen sinek yakalıyacağını zannediyor, ????Oysa 3 sene geçecek ,o da çıkarmayı başarabilirlerse vs.vs.vs.

Şimdi bu insanlar, neden kapanı hazır ,vft leri almasınlar,neden tohumdan vft çıkaramayınca, etobur bitkilere küssünler,sarr.ları görüp de almak isteyen onlarca etobur bitki sever ,neden yurt dışından bir tanıdığının gelmesini beklesin.

Erkan Hocam, siz farkında değilsiniz belki ama, bu işin Türkiye de önderliğini yapacak kişi sizsiniz.

Bazen kızdığınızı hissediyorum " hep ben mi bilgi vereceğim,benim Türkiye de bilgi alacağım ,deneyimlerini görebileceğim,paylaşacağım kişi yok mu" der gibisiniz?
Erkan Hocam bunun cevabı ,evet malasef yok ...en azından sizin gibi nete giren yok.. bu nedenle siz öncüsünüz,öğrencileriniz yetişecek,biraz zaman verin ve deneyimleri karşılıklı paylaşma safhası gelecek (örneğin ben,çok yakında )

Ama bu zamanın sağlıklı işleyebilmesi için, bizlerin önce etobur bitki - torf -bulmamız ve sizden bilgiyi almamız gerekecek..

Bu işin sonunda belki birkaç yıl sonra inanın büyük bir topluluk olacağız işte o zaman gurur duyacaksınız.

Sevgi ve Saygılarımla

mineflora
26-07-2006, 11:06
Erkan Bey merhaba,
Ben işbirliğine hazırım,ne yapabiliriz bunları konuşmamız veya yazışmamız gerekir diye düşünüyorum..Ve sizden gelecek cevabı bekliyorum.
Teşekkür eder;sağlıklı,güzel günler dilerim.
Mine Özgür

bonsaisever
26-07-2006, 22:05
mineflora hoşgeldiniz :)

Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=36) bölümünde kendinizi tanıtırsanız seviniriz :)

denizakvaryumu
27-07-2006, 07:44
Erkan Bey merhaba,
Ben işbirliğine hazırım,ne yapabiliriz bunları konuşmamız veya yazışmamız gerekir diye düşünüyorum..Ve sizden gelecek cevabı bekliyorum.
Teşekkür eder;sağlıklı,güzel günler dilerim.
Mine Özgür

Mineflora ve Erkan Hocam ın işbirliği olursa Türk etobur bitki severler gerçekten aradıkları herşeyi bulabilecektir.

Hayırlı olur inşallah.

denizakvaryumu
27-07-2006, 16:13
inşallah çok yakında torf da bulacağız, etobur bitki de...Erkan Hocamın çalışmaları bitmek üzere :D :eek:

memet
28-07-2006, 12:27
Mine flora etoburbitkiler konusunda yardımcı olurken acaba arada mum çiçeği çeşitlerimizi arttırma konusunda da bize yardım edermi..

dgndmr
04-08-2006, 11:39
CP sevgimden dolayı uzun zamandır takip ettigim bu güzel hatrı sayılır bilgin kişilerin bulunduğu zamanımın olmamasından dolayı katılamadığım foruma sonunda katılabildim.
Herkese sevgiler saygılar.
Torf satan bir yer biliyorum.
Bugün iş yerime gelirken kartal sahilde geniz bir botanikci vardı. Yola bakan kısmında büyük bir tabelada TORF yazıyordu. İşimin yoğunluğundan dolayı uğrayamadım. İnşallah bu akşam dönüşte uğrayacağım ve telefon numaralarını alıp sizlerle paylaşacağım.
Bu bahsettiğim yer kartal sahilden pendik yönüne giderken sol taraf tel örgülerle çevrili bir botanikçi. Kartal Otobüs Duraklarının yaklaşık 300-400 metre ilerisinde kalıyor.
Yakınlarda bulunan kişilere duyrulur.:cool:
Saygılarımla

denizakvaryumu
04-08-2006, 20:08
CP sevgimden dolayı uzun zamandır takip ettigim bu güzel hatrı sayılır bilgin kişilerin bulunduğu zamanımın olmamasından dolayı katılamadığım foruma sonunda katılabildim.
Herkese sevgiler saygılar.
Torf satan bir yer biliyorum.
Bugün iş yerime gelirken kartal sahilde geniz bir botanikci vardı. Yola bakan kısmında büyük bir tabelada TORF yazıyordu. İşimin yoğunluğundan dolayı uğrayamadım. İnşallah bu akşam dönüşte uğrayacağım ve telefon numaralarını alıp sizlerle paylaşacağım.
Bu bahsettiğim yer kartal sahilden pendik yönüne giderken sol taraf tel örgülerle çevrili bir botanikçi. Kartal Otobüs Duraklarının yaklaşık 300-400 metre ilerisinde kalıyor.
Yakınlarda bulunan kişilere duyrulur.:cool:
Saygılarımla

Unutmayın sarı torf olacak öteki torflar etoburlarda işe yaramaz.

nigar
18-08-2006, 18:25
Merhabalar Erkan bey
Sitenin yeni üyesiyim forumları incelerken sizin etobur bitkiler ve orkideler konusundaki bilgi ve deneyiminizle tanıştım. Benim bitki ve ağaç merakım doğaya olan sevgimden kaynaklanıyor ve amatörce küçük bir saksıda orkidem var şu ana kadar sadece sulamasını yaptım çiçeklerini tek tek kaybediyorum yaprakları epey büyüdü nasıl bakmam gerekiyor, tekrar çiçek açarmı, çoğaltılabilirmi
yardımcı olursanız sevinirim
teşekkürler sevgiyle kalın......nigar

memet
18-08-2006, 19:38
burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1577)
takip edin bildiklerinizi ve öğrenmek istediklerinizi yazın.bilenler cevap vereceklerdir.

praecox
18-08-2006, 23:44
Merhabalar Erkan bey
amatörce küçük bir saksıda orkidem var şu ana kadar sadece sulamasını yaptım çiçeklerini tek tek kaybediyorum yaprakları epey büyüdü nasıl bakmam gerekiyor, tekrar çiçek açarmı, çoğaltılabilirmi
yardımcı olursanız sevinirim
teşekkürler sevgiyle kalın......nigar

Foruma hoşgeldiniz Nigar hanım,
size yardım edebilmem için öncelikle örkidenizin türünü bilmem gerekir. Tahminim sizdeki orkidenin de bir Phalaenopsis hybridi olduğu yönünde. Şayet bu tahminim doğru ise bu forumun "Orkideler" bölümünde "Phalaenopsis" trade'inde Phal. orkidesi hakkında kısaca bir özet çıkartmaya çalıştığım yazımı okuyun. Orkidenizin hangi tür olduğunu bilemiyor iseniz bir resmini yapıştırırsanız tür tahmininde bulunmamız vede bakımı ile ilgili bildiklerimi size aktarmamız daha doğru olur. Sizden bir ricam Orkidelerle ilgili sorularınızda ordaki bölümden devam etmeniz yönünde olacaktır.
3267
Örneğin bu bir Phalaenopsis türüdür.

mcdogan
15-09-2006, 12:15
Bunların fare yakalayanı varmı :D? Şaka bir tarafa praecox ilgilendiğin için teşekkür ederim.

praecox
15-09-2006, 16:48
Şaka değil gerçek... :) :D :rolleyes:
Borneo'da Nepenthes türü ibrikli etoburlardan ibriğinin büyüklüğü hemen hemen nerde ise tam bir alafranga closet büyüklüğünde olanlarında fare leşlerine rastlamak çok ender bir olay olmadığı söylenmekde:mad: ben avrupadaki botanik bahçelerinde oldukça büyüklerini gördüm bunlardan şayet evde de yetiştirmeyi düşünüyor iseniz en uygunu Nepenthes truncata olacaktır hem bakımı kolay lowland ve highland çevre kondüsyonlarına çabukça uyum gösterebilen vede kolayça büyüyen bir nepenthes cinsidir.:(
Ancak siz özelikle olası bir fare sorununa çözüm amaçlı düşünüyordu iseniz ben size yinede konvensyonel metodlardan fare kapanlarını veya fare zehiri cumarin ve türevlerini tavsiye ederdim...:p

yustas
16-09-2006, 01:48
merhaba erkan bey.ben sinek kapan tohumu aldım yurtdışından.bu tohumları ekmek için zaman ve ortamın nasıl olması gerekiyor toprak olarak sanırım torf ve quartz kumu kullanıcam.şimdiden teşekkürler yardımınız için..

praecox
16-09-2006, 18:23
Öncelikle Tohumları bekletmeyin hemen dikin...!
sarı torfun üzerine kapatılmıyacak şekilde yayvan bir kaba serpiştirin. varsa elinizde torfun üzerine canlı sphagnum yosunu serip sphagnum yosunu üzerine serpiştirseniz daha iyi olur. torfu önceden damıtık su ile ıslatmanız gerektiğini sanırım biliyorsunuz.
Tohumları asla sphagnum veya torf ile üzerini kapatmayın EB tohumlrı genelde ışık altında çimlene türden olduklarından karanlıkda çimlenmeden çürürler...
sonradan üzerine stretch film ile kapatım 12 saat ışık alabilecek bir sıcak yere koyun ancak direk güneş ışığından kaçının stretch filmin altında tohumlar fazlaca ısınırlar zira...
en azında 4-6 hafta sabır gösterin. ancak olgun bir bitki elde edebilmeniz için ise 3 sene sabır gösterin ;)
torfu ıslak tutun arada bir küflenme oluşmamasını kontrol edin. torfu da arada damıtık su ile ıslatıp kurumamasını sağlayın.
ancak 10 taneden 2 adeti filizlense büyük başarı bu tür gecikmiş tohumlarda çimlenme % 40 ve aşağısı olduğunu düşünün. giberelik asid GA3 de bulup eklerseniz daha iyi olur ancak bu asidi bulmak için harcanacak vakide ve paraya değip değmediği konusunda ben şahsen hala kesin bir fikire sahip değilim

my_kardelen
19-09-2006, 21:37
ben bu etobur bitkilerin nasıl resmini görebilirim

memet
19-09-2006, 21:49
My kardelen bu çok kolay, bu forumdaki önceki mesajlara bakman yeterli olacak...

L'ErableduJapon
20-09-2006, 03:17
Bölüm biraz haraketlensin değil mi ? :)

İşte sarr koleksiyoncusu.
http://www.resimekle.com/yukle/thumb/55530.jpeg (http://www.resimekle.com/yukle/view/55530)
bu video ise bir VFT'nin avlanmasına ait
http://www.hemenpaylas.com/download/1612458/Venusflytrap.avi.html


Nepenthes'ler tohumdan uygun ortam sağlandığında ne kadar sürede 5-10 cm boyunda olurlar

praecox
20-09-2006, 08:07
2-3 sene sürebilir...!
ilk yılları büyüme çok yavaş olur. Tohumların HEMEN dikilmesi gerekir 1 aydan fazla (soğukda dahi...) tohumlar beklemez. bayat tohumlar çimlenmez...!
Etobur bitki resimleri için hergün düzenlenen ve türe göre ayrılmış en kapsamlı sınıflandırılmış ekdeki linke bakın....
http://www.humboldt.edu/~rrz7001/

L'ErableduJapon
21-09-2006, 04:27
Erkan hocam saygılar. ben bu etobur bitkilere ait tohumlar alacağım.
sizden ricam mümkün ise birkaç soruma yanıt vermeniz.
dilerim yanlış sorular sormam ;)

ekim için mevsim uygunmudur ?
bahsi geçen toprak ortamını hazırlar ( peat moss + perlit + sphagnum ) isem bu tohumlar toprak üstünemi atılmalı yoksa gömülmeli mi ?
konunun bir bölümünde alttan sulamadan bahsedilmiş, nasıl yapılır bu ?
gözümde canlandıramadım birtürlü :p
kışın tohumları eker isem toprak sıcaklığı kaç derece olmalı ?
belki sormam gerekenleri soramadım, yani hocam feci halde acemiyim işte :(
ne bileyim belki adım adım yazabilirsiniz bana.
şimdiden çok teşekkürler.

Alacağım tohumlar bunlar :
Sarracenia leucophylla (favorim :dilli: )
Sarracenia minor
Sarracenia alata
Sarracenia flava
Sarracenia rubra
ayrıca 200 adet vft tohumum var ama maalesef uygun toprağa ( peat moss + perlit + sphagnum )sahip değilim. biraz acele ettim almakta.
sanırım heba olacak.

praecox
21-09-2006, 10:52
Sayın Aziz bey,

Bundan önceki mesajlarımda da değindiğim gibi hiç bir EB tohumu açıkda bekletmeye gelmez özeliklede nepenthes buzdolabında diğerleri belki bir kaç ay saklansa dahi nep.in tohumları hemen dikim gerektirir. VFT de öyle hemen torf üzerine serpiştirip toprağa değmeyen yüzü kurumaması için de üzerini folyo veya bir camla kapatmalı. EB tohumları ışık alınca çimlenme özeliğine sahip olan bitki türlerindendir onun içindir ki torf veya sphagnum üzerine serpiştirilip üzeri tekrardan substrat ile kapatılmamalıdır zira ışık almıyan tohumlar çimlenme göstermeyip çürürler.

Alttan sulama dediğimiz saksının altında delik var ise saksıyı 2-3 cm su içine oturtup suyu çektirmek sureti ile sulamayı kastetmekteyiz. su azalabilir ancak EBlerde hiç eksik olmamalıdır. deliksiz yası kaplara dikim yapıyor iseniz torfun altına 2 cm kadar perlit ile suyu hem drenaj etmiş olursunuz hemde su deposu görevi görerek torfun ihtiyacı kadar , yani çekeceği kadar suyu da yukarı verir. sarr.larda başdan hevesinizin kırılmaması adına saf türlerini değil onların hybridlerini tavsiye ederim hem çimlenme oranı yüksek olur bu hybridlerde hemde bakımı kolaydır özelikle de leucuphyla vede oreophlya species lerinden şimdilik uzak kalın derim ben ancak leuco.hybridleri hem güzeldir hem çimlenmesi vede bakımı çok daha az sorunludur.
sarrları çimlnendirmenin en başarılı bir diğer yolu ise tohumları ıslak ancak sıkınca fazla su akmıyacak kadar nemli ince kıyım saf sphagnum yosunu ile karıştırıp 1 ay buzdolabında bekletikden sonra sphagnuum ile beraber torfun üzerine ekim yapma yoludur. bu tohuma bir kışı atlatığını simule etiğinden sonrası ekiminde hemen tohumların dormancy den uyanıp çimlenmesini hızlandıran bir tür EBlere özel katlama yoludur. bundan evvelki mesajlarımdaki bazı hormon asitleri (gibberelik GA3, veya abssisin a.) pek gerek duyulmaz ancak çimlenmede artış sağlar.

1- Öncelikle torf perlit ve sphagnum kıyımı gibi substratları temin edin.:o
2- uygun bir kabın altına 2 cm perlit serin ıslatın.
3-ıslak perlitin üzerine iyice karıştırarak ıslatığınız torfu serpip az biraz bastırın sathını düzeltin..
4-tohumları VFT leri hemen srr.ları yukarda anlatığım katlama metodu ile hazırladığınız sphagnum tohum karışımını torfun üzerine serpin, yayın..
5-kabın üzerini stretch film ile kapatın ve kabı ışık alıcak ancak güneş yansımıyuacak bir cam kenarına koyun. veyahut daylight bir floresant ampulun 20 cm altına koyun.
6-6 hafta sabredin çimlenmesi için. arada bir ise stretch filmi açıp havalandırın.
gerekiyorsa sulayın.

kolay gelsin size sabırlar :cool:

PS. tüm bu ameliyelerde safsu kullanmanız gerektiğini bilmem tekrar tekrar yinelemem gerekli mi? :D

denizakvaryumu
21-09-2006, 14:56
Erkan Hocam
mütevazi kişiliğinden yazmıyor ama ben belirtmeden edemeyeceğim.

Etobur bitkiler için gerekli torf ve sphagnum ,Türkiye de sadece Erkan Hocam da var.Türkiye de başka yerlerde boşuna aramayın...(ya da yurt dışından posta ile getirtmeyi deneyin)

L'ErableduJapon
21-09-2006, 17:35
Erkan hocam resimdeki şili üretimi sphagnum moss.
bu uygunmudur üretim için yoksa canlı yeşil mi olmalı
saygılar.

http://www.resimekle.com/yukle/thumb/56525.jpeg (http://www.resimekle.com/yukle/view/56525)

praecox
21-09-2006, 19:50
;)

Elbetteki uygundur. şayet doğranmamış uzun lifli sphagnum ise bunu biraz su emdirerek satırla ufalayın mutfak robotunda ufalamayı denemeyin...! bu sıkıştırılmış sphagnum yosunu pahallı olmakla birlikde etobur substratlarının Mercedesi'dir :) Torf'un aksine kurutulup saklandıktan sonra tekrardan su ile ıslatılıp kullanılabilir. torf bir kez iyice kurudu mu değil EBler için diğer tüm saksı bitkileri için de kullanılamaz bir hal alır.
Esasen tüm bu quarz kumu perlit vermiculite ve diğer bir dizi işe yarıyan yarımayan katkılar sadece bu değerli substratlardan tasaruf etmek amacını gütmektedir.
Eh şimdi de benden bir soru Bu sphagnum'u nereden buldunuz? Türkiye'de temin edebilirmiyim? fiyatı nedir?

L'ErableduJapon
21-09-2006, 23:43
Erkan hocam resimde gördüğümüz balyalar şili'de satılıyor :p
100 gr yaklaşık 5 $ hocam. masraflı iş bu :(

praecox
22-09-2006, 07:37
Yahu...! :mad:

İlahi Aziz bey,;)
dalga mı geçiyorsunuz benle? :(
Chille ye kadar zahmet etmeyin tazesi Litvanya'da var...
Şayet Chille ye giderseniz salpeter de getirin de gübre yapalım...:p
bare oralara gitmiş iken bize de sphagnum getirin biraz. Parası ne ise öderiz :cool:
bare EBlerim bayram etsin.

my_kardelen
22-09-2006, 20:57
iyi ki bu et obur bitkileri evrimleştirmiyorlar. Mazallah insanları tüm tüm yutar.

praecox
22-09-2006, 22:51
Kim demiş evrimleşmediler diye:D
gerçi şimdilik tüm değil parça parça götürüyorlar...:rolleyes:
Bir şekilde bu bitkiler hakkındaki bu önyargı beni esasen çok da üzüyor:(

Hiç unutmam yeğenim bazı şeyleri yeni yeni anladığı zamanlardı bu bitkileri evde gösterip marifetlerini anlatığımda çocuğun gözlerindeki dehşeti çok geç farketmişim... zavallım bana korka korka "-Amca ben şimdi bunların ağzına parmağımı sokarsam ne olucak?" diye de sormadan edemediydi dehşetle...
ben de bilmem bi bakalım hele dedim vede soktum parmağımı. Kapan kapanır kapanmaz benden çıkan ."-aacch...!" sesi onu daha da korkuttu ancak benim şaka yaptığımı anlar anlamaz ise gülüp kendi de değdiriverdiydi parmağını...
adeta yaa şaka yaptın biliiyorum bişicikler olmaz der gibiydi bana bu kez gözleri...
ilk revers ozmos su filitre cihazımı aldığımda benim titizliğim karşısında satıcı dayanamayıp sordu ..."- abi ne için alıyorsun ne işde kullanıcan ki bu filitreyi?" dedi. ben resimlerle saplantı halimdeki hobimi anlatınca satıcının ilk sorusu
"-Eh peki be abi bunları beslemek yetiştirmek yasak değil mi?"
"-Yok canım... ruhsata tabii bende de taşıma değil ama bulundurma ruhsatı var." diye gülerek dalgamı geçtim.
... sanki evde kaçak silah bulunduruyormuşum muamelesi görüverdiydim ayak üstü.
Aslında evde sineklerle baş etmenin en doğal en çevreci yöntemi bu EB ler
tabii sivrisinekler hariç onun için de bayağı bir evrim değişikliği şart EBlerde...:cool:

L'ErableduJapon
23-09-2006, 05:01
Erkan hocam yine ben :p
hocam ben birşey mi keşfettim yoksa biliniyormuydu yani heyecanımı bağışlayın.
ülkemizde drocera türü bitki olması beni heyecanlandırdı. ya da amerikayı yeniden keşfettim belkide :D
hocam birde bir yosun **** ona benzer birşey buldum nadir tabir edilen bir bitki. bu bitki sphagnum gibi faydalı olabilir mi ?
işte resimler
http://www.resimekle.com/yukle/thumb/57581.jpeg (http://www.resimekle.com/yukle/view/57581)
dikkat ettim sanırım aradakiler sphagnum

http://www.resimekle.com/yukle/thumb/57582.jpeg (http://www.resimekle.com/yukle/view/57582)
renkler harikaaa


http://www.resimekle.com/yukle/thumb/57583.jpeg (http://www.resimekle.com/yukle/view/57583)
Bitki hakkında bulabildiğim kısa bilgi
Rare, on very wet peat with species like Great Sundew and Intermediate Bladderwort

praecox
23-09-2006, 06:45
Aziz bey...!
bugün beni sevindirin ve bu resimleri siz kendiniz bir yerlerde çektiğinizi söyleyin bana bir de burasının Chille (şile) olmadığını da yazın... ;)
Eh tabii bana özelimden de nerede olduğunu söyleme nezaketini bekliyor olacağım :)
Kanımca forumda aleni yazılmasına karşıyım talana uğraması işden bile değil...
hoş ülkemizde bu derece bataklığa yosuna çiçek böceğe meraklı çok büyük bir topluluk yok ama... en azından sıradışı mekanlarda sıradışı bitkilere meraklı pek yok diyeyim de forum yanlış anlayıp alınmasın... ;)

memet
23-09-2006, 11:51
Evet fotolar ülkemizde çekilmişse gerçekten güzel bir haber olur..

L'ErableduJapon
23-09-2006, 12:17
Arkadaşlar 1 kötü 1 iyi haber vereyim bu konu ile ilgili.
kötü haber
resimleri ben çekmedim :D
iyi haber
bu bitkiler kesinlikle üklemizde var (kesin yerini tam noktasını biliyorum) :cool:

praecox
23-09-2006, 13:22
Size dahasını da ucundan çıtlatayım bare... ;)
drosera rotundifolia ki resimdeki de bu. istanbulda bile var...
onun da yeri bende saklı olsun... :)
korkarım en geç 5-10 senede o da istanbulun betonlaşması sürecinde buralardan silinecek... :( :'(

L'ErableduJapon
23-09-2006, 13:28
Hocam rica etsem sizde istanbuldaki yeri paylaşsanız :D
2 adedine sahip olmak isterim açıkcası.

L'ErableduJapon
23-09-2006, 13:56
Erkan hocam yine ben :dilli:
drosera rotundifolianın nerede olduğunu buldum. 5 den fazla populasyonu olmakla beraber bulunduğu alanda sphagnumda var.
bu türlerin ülkemiz için çok nadir olduğunu paylaşmak isterim. tabi siz bunu biliyorsunuz erkan hocam. bitkiler ciddi şekilde betonlaşma baskısı altında olduğundan tohum bankasının oluşturulmasını öneriyorum.
bu arada son 1 hafta içersinde yapmış olduğum yoğun araştırmalar sonucu maalesef ülkemizdeki etobur, orkide ve benzeri türlerin yurtdışında RARE ibaresi altında yüksek rakamlara pazarlandığını görmek içimi biraz burktu.
avrupalının tohum bankası ile bir şekilde yerli türlerini koruma altına aldığını ve hatta yine nadir olan başka ülkelerin yerli bitki koleksiyonunu yaptığına şahit oldum. ömrümüzün bu yaşına kadar sayısını hatırlamadığımız kadar piknik alanı dağ gezileri orman içi sağlık koşuları vs vs yaptığımız ve zaman zaman farkettiğimiz ve farketmediğimiz yerli bitkilerimiz yurtdışında pazarlanıyor arkadaşlar.
soyu tehlikede olanlardan bahsediyorum.
bu arada türkiyenin gizli bitki örtüsü (evimizde bahçemizde baktıklarımız )bunların yanına tohum bankası sayesinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan türlere 1 adet saksı ayırmamızı da teklif ediyorum.
tamamiyle bitki türleri bakımı vs vs bu konulara acemi olan ben bütün bu acemiliğime ve cahilliğime rağmen sizlerinde vereceği teknik bilgiler ışığında takdirinizi alacak kişisel hemşirelik yapacağıma söz veriyorum
Saygılar..

praecox
23-09-2006, 14:00
Aziz bey,
gerçi tam deneyiminiz nedir ne değildir bilemiyorum ancak bunlar mevsimlik droseralar zaten sonbahara girmemiz ile köklerine geri çekilecekler evde bakılmaz soğukda dinlenmesi gerek tüm kış.
rica etsem Droseraları çevre bilincine sahip bir vatandaş olarak kopartmasanız 2 adetine sahip olmasanız...????
oldukları yerde kalsa derim? :)
ben size drosera capensis vereyim siz yeterki onları tabiyattan koparmayın :(
tabii bu arada atladığımız bir konu var Türkiye'nin de altına imza atığı bir antlaşma gereği CITIES'e göre korunması gerekenlerdeki kırmızı listedeler bu droseralar vede sphagnumların tabiyattdan toplanması yasak olup suç unsuru teşkil eder. iki sene hapis cezası gereğidir... paraya çevrilemez... en azından almanyada bu böle... hoş bu kadar başkaca derdimiz varken kim sever sphagnumu diyenler olsa da... Lütfen duyarlı olalaım...

praecox
23-09-2006, 14:05
mesajlarımız çakışdı görüyorum... bende bunla ilgili alel acela paniklemiş olarak mesaj yazıyordum ki siz yazmışsınız benim burda bir diğer takıldığım konu ki bunu uzun uzadıya sanırım birazını bu forumdaki bir bilene soralım tradeinde birazı da akvaryum kulübünün forumunda.. o da Orchis militaris başda olmak üzere O. macalatum vs.. gibi bir yabani vede tabii ve bir o kadar değerli olan Orchis sınıfı salep Orkideleri. bunu memleketimizde doğadan söken biz dışarı satan da biz asıl suçlu aramızda...
bir göz gezdirin ordaki orchideler hakkında yazdıklarımı.. isterseniz.

L'ErableduJapon
23-09-2006, 14:15
Erkan hocam nazik teklifiniz ve cömertliğiniz için teşekkür ederim.
emek vererek bakımını yaptığınız bitkinin güvenli ellerde kalmasından yanayım. bu ve benzeri bitkilerin resimleri ile kanaatkar bir tatmin yaşamaya devam edebilirim.
bu arada evim bahçelidir. buna rağmen 2 adet drosera rotundifoliayı yerinden sökmeyeceğime sizi temin ederim. belki tohum verdiği bir dönemde tohumlarını alma gayreti içine girebilirim.
bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi konu ile ilgili bilgisizliğim ortada olduğundan en kısa sürede kendimi yetiştirmem gerektiği açıkca ortadadır.
Saygılar...

L'ErableduJapon
23-09-2006, 14:51
Size dahasını da ucundan çıtlatayım bare... ;)
drosera rotundifolia ki resimdeki de bu. istanbulda bile var...
onun da yeri bende saklı olsun... :)
korkarım en geç 5-10 senede o da istanbulun betonlaşması sürecinde buralardan silinecek... :( :'(
Erkan hocam bugün bu konuda çok mesaj yazarak dilerim herhangibir rahatsızlık vermedim.
yanlız mesajlarınızın birinde farkettimki birileri birşey yapmalı.
kanaatimce bahsettiğiniz yokoluş süreci ile ilgili olarak birilerinin birşeyler yapmaması birgün gelipte ahh ahh dememizle sonuçlanabilir.
mevcut türlerden birisine ya da yeni bir türe olan ilgi alakanın yoğunlaşması,özel hayatımız, işlerimiz ve diğer konulardaki hobilerimiz arasında gözden uzak kalabilme ihtimali olan bu tür için, bu kayboluş süreci ile ilgili ciddi duruma siz başta olmak üzere birileri önlem almalı hocam.
kaçak olarak ağaç kesimleri,bataklıkların kurutulup sebze vs üretim alanları haline getirilmesi ve kaçak yapılaşma sürecinin ne hızda olduğu ve mevcut kontrollerin yeterince yapılmadığını düşünürsek durum daha da vahim.
açıkcası istanbulda soyları tükensede ülkemizin başka illerinde olması umurumda değil. neden derseniz ben yaşadığım şehirin sahip oldukları ile kendimi zengin hisseden birisiyim. diğer illerdeki türlerin mevcudiyeti o illerde yaşayan insanların zenginliğidir. kahramanmaraş dondurma üreticilerinin yabani orkide türlerine gösterdikleri özensizlik birgün torunlarının resimlerde göreceği bir türü tehlike altına sokmuştur.
yukarıdaki yazdığım yazının içinde okurken görebileceğiniz konular ile ilgili cehaletim sözkonusu ise şimdiden özür dilerim.
heyecanımı bağışlayın. bu arada 2 adet drocerayı yerinden söküp bahçemde yetiştirme düşüncesimin bu yazım ile çeliştiği ortadadır. fakat erkan hocamında uyarısı ile hata yapılmadan vazgeçmiş olduğumu birkez daha paylaşmak isterim.
Bir konu hakkında hiçbirşey bilmemek doğru ile yanlışı ayırt etmeme engel değildir.
Saygılar

malina
16-10-2006, 17:08
Etoburlar, yakalama metodlarına göre ikiyi ayrılır:

1. Aktif kapanlılar
Dionea muscipula (Venüs Sinek Kapanı)
Utricularia (Su içi bitkisi)

2. Pasif kapanlılar
A. Yapraklarında yapışkan bir sıvı üretenler
Drosera

B. sürahi biçimli olanlar
Nepenthes


Bunların hangi kategoriye girdiğini bulamadım:)

Pinguicula balcanica
Pinguicula crystallina
Utricularia
Adrovanda vesiculosa

Başka neler var bilmiyorum...

Hiç bilmeyenlerin konuyu kolay algılaması için çok önce buna benzer bir sistem yazmanızı rica etmiştim, ya yazılmadı ya ben gözden kaçırdım :)

praecox
16-10-2006, 17:59
Pinguiculalar da droseralar gibi yarı aktif kapanlardır aldrovanda resmi koyabilecek biri olasılığı pek zayıf görünüyor :(
utricularialar kendi başına genlisealarla beraber bir kategori de olabilir burda genlise a da zayıf bir olasılık ancak hep de şaşırtılmayı severim bu arada iki adet de ananasgillerden (bomeliad) etoburumuz var...
Heliamphoralarda....
şurdaki sıralamam bir göz atın isterseniz.
Türler... (http://de.geocities.com/drdionaea/turler.html)
bu sıralama şahsi keyfi bir listemdir taxonomik bir bütünlük veya botaniksel bir ilmi sınıflandırma değildir asla... şimdilik bilmek adına bir liste yaptım kendimce.

malina
16-10-2006, 18:16
Aktif kapanlılar
Yarı aktif kapanlılar
Pasif kapanlılar

En azından bu kısım netleşti mi? :)

praecox
16-10-2006, 19:17
Uygundur. :)

malina
16-10-2006, 20:18
Etobur Bitki Türleri

Dionaea muscipula
Aldrovanda
Heliamphora
Sarracenia
Darlingtonia californica
Nepenthes
Lowland
highland
Cephalotus follicularis
Drosera
Sezonluk ılıman iklim
Rotundifollia
Anglica
Tropikal iklim türleri
Capensis
Binata
Alicaea
Spatulata
Pinguicula
Sezonluk ılıman iklim
Alpina
Balcanica
Meksika tropikal türleri
Sethos
Macrophyla
Utricularia
Terrestrik
Aquatic
Ephiphytik
Byblis
Roridula
Genlisea
Bromelia’lardan
Catopsis berteroniana
Brocchinia reducta


Bunları verdiğin linkten kopyaladım. Aktiflik pasiflik durumlarına göre nasıl dizebiliriz?

praecox
16-10-2006, 22:12
Etobur Bitki Türleri

Dionaea muscipula Aktif
Aldrovanda Aktif
Heliamphora Pasif
Sarracenia Pasif
Darlingtonia californica Pasif
Nepenthes Pasif
Lowland
highland
Cephalotus follicularis Pasif
Drosera Yarıaktif

Sezonluk ılıman iklim
Rotundifollia
[INDENT]Anglica
Tropikal iklim türleri
Capensis
Binata (var multifada)
Alicaea
Spatulata
Pinguicula Yarıaktif
Sezonluk ılıman iklim
Alpina
Balcanica
Meksika tropikal türleri
Sethos
Macrophyla
Utricularia Aktif

Terrestrik
Aquatic
Ephiphytik
Byblis Pasif
Roridula Pasif Dolaylı karnivor Avlarını Drosera gibi yapışkan kılları ile yakalmış gibi de görünse, bu bitki,Drosera gibi sindirme özeliğinden uzak bir ilkel yapısı vardır. Bitki üzerinde yakalanmış avları yiyerek geçinen asalak etçil bir böceğin dışkısı Roridulanın asıl besin kaynağıdır. Roridula bu böcekle yaptığı symbiose ile bir tür dolaylı etçil bitki sayılmakda.
Genlisea Pasif
Byblis Pasif
Bromelia’lardan Pasif
Catopsis berteroniana
Brocchinia reducta


Bunları verdiğin linkten kopyaladım. Aktiflik pasiflik durumlarına göre nasıl dizebiliriz?
İzninize Alıntıyı düzeltmeye kalkıştım

denizakvaryumu
17-10-2006, 07:51
Bu arada konuyu bozmuş olmayayım ama yukarda Aziz Bey in düşüncelerine katılıyorum.
Eğer hiçbir şey yapılmazsa İstanbul a özgü etobur bitkiler yok olabilir.Bu bitkiler için de aynı erguvanlar gibi önlemler alınarak, yaşadığı yer koruma altına alınmalıdır.
Sayın Malina bu konuda öncülük yaparsanız etobur bitki severler adına çok memnun olurum.

Tanus
25-10-2006, 09:34
Merhabalar ;

Dün Erkan abi ile uzun uzun sohbet ettik msn üzerinden.Sağolsun tüm bildiklerini karşılıksız paylaşma gayretinde.Benim hem bir sorum hemde teorim olarak adlandırabileceğim bir konum mevcut.

Şimdi genel olarak tüm bitkiler/ağaçlarda bu torf karışımı tutturma vs vs çabamız,aslında herkezin bildiği gibi doğayı taklit etme uğraşımızdır.Şimdi yazıcaklarım terraryum tarzında bir ortamınız varsa sağlıklı olucaktır kanaatimce.

Carnivor bitkilerin bir kısmı (çoğunluğu) bataklık tarzında yerlerde yaşıyorsa ve bizde eğer Türkiyede gerekli olaran torf ve maddeleri bulamıyorsak.Belkide göl/gölet etrafındaki bataklıklardan toprak alıp kullanabiliriz.Tamam,kabul steril değil ama bu bitkiler doğada ne kadar steril yerlerde yaşıyorki ? Evet börtü böcek,solcan,zararlılarda olcak ama bunlarında ilaçları,tedavileri var.Bunlara ek olarak terraryumunuz varsa çok dert edilecek bir şeyde değil(bence).Bu bir öneri , olurunu olmazını bilmiyorum denemekten zarar gelmez bence.

Bir diğer konuda google.com da "torf" diğe aratınca,bolca firma var ve onlarca torf türleri mevcut.Mesela bir firmanın sitesinde mantar torfu adı altında bir torf var,özellikleri şöle ;

Kültür mantar üretiminde kullanılan bir torftur,hava geçirgenliği özelliği olup su tutma kapasitesi yüksektir.Olgunlaşmamış torfların karışımından hazırlanan ph ı ve ec si ayarlanıp özel karışımlarla desteklenmiştir.

İşte bunun gibi aslında onlarca türde değişik torflar var türkiyede üretilen,sadece biraz bakınmak araştırmak lazım.İlla carnivor ve orkide türlerinin nispeten diğer torflara göre daha rahat edebileceği karışımlar bulmak mümkündür diğe düşünüyorum.Bilmiyorum sizin görüşleriniz nedir ?

Birde mesela bonsai severlerin kullandığı akvaryumculardan alabileceğimiz volkanik kırık vs vs lerde belki bu bitkilerde kullanılabilir veya kedi kumu vs ?
Burda amaç ph ı nötr seviye düzeylerinde tutmak ve hava drenajı sağlamak ise,bence hava drenajı nispeten sağlamak için yeterli materyal Türkiyede bulunmakta.Ph işine gelince bilmiyorum belki bazı tarımsal ilaçlar ürünler ph olayında bize yardımcı olabilir ?

Hem öneri hemde sorular içeren bir msj oldu.Bakalım işi bilenler nediycek :rolleyes:

Mine Pakkaner
25-10-2006, 10:17
Tanus mantar torfu öyle özel bir torf filan değildir. Firma bu şekilde beyan etmiş olabilir.Mantar torfu mantar yetiştiriciliğinde kullanılan torftur ki, zaten tek başına asla kullanılmaz. Mantar kompostta yetiştirilir. Ayarlanan değerler ise torfun değil kompostun değeridir. Uzman olmayan ağızlar tarafından hazırlanan komposta kısaca mantar torfu denmektedir. İçerisinde taze at- tavuk gübresinden alçı taşına azotlu gübreden samana pirinç kavuzuna pek çok organik malzeme torfla bereber bir formülasyonla konur ve kompostlanıp pastörize edilir.


Ayrıca pH asla tarımsal ilaçlarla ayarlanmaz. Forumda kısaca bir arama yaparsan pH ayarlamakta neler kullanılır görebilirsiniz. Amacın pH yı nötr seviyede tutmak olmadığını ise forumu dikkatlice okursanız hemen görürsünüz.

Tanus
25-10-2006, 10:33
Bir msj da hatırlamıorum nötr un 3 derece altı gibi bişey okumuştum tam hatırlamıyorum.Zaten ondan "seviye düzeylerinde" dedim,nötr demedim.
Peki bu cevaplandı ama şu doğadan toprak alıp yapma olayının oluru nedir acaba ? ve bu arada aramaya "ph" yazınca bır sonuc alamıyorum sanırsam kelimenin kısalığından.

Mine Pakkaner
25-10-2006, 10:42
...Burda amaç ph ı nötr seviye düzeylerinde tutmak...

Burada pH yı nötr seviye düzeyinde tutmak diyorsun. Bu oynanabilir bir kavram değil. ph 7 iken nötrdür bir barem artması ve eksilmesi asitliğe veya bazikliğe yöneltir.

Mine Pakkaner
25-10-2006, 10:49
Peki bu cevaplandı ama şu doğadan toprak alıp yapma olayının oluru nedir acaba ? ve bu arada aramaya "ph" yazınca bır sonuc alamıyorum sanırsam kelimenin kısalığından.

Konuyu açarken teorim var dediğine göre, belki deneme de kurar ve olumlu olumsuz sonuçlarını bizimle paylaşırsın. Olurunu biz de öğrenmiş oluruz.

pH konusuna gelince pek çok yerde bu anlatıldı. (hımmm, bütün başlıkları takip etmediğini gördük böylece :rolleyes: )

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=46828#post46828 bu başlığı bir oku bakalım.

Tanus
25-10-2006, 10:53
Bonsai ile ilgilileri okumayı daha yeni bitirdim o kadar çok konu varki :) , şimdide bunları okuyım.Oh valla ne güzel ya her bilgi elimizin altında sayenizde , umarım bir gün bizde birşeyler katıcak seviyeye geliriz.Teşekkürler

denizakvaryumu
26-10-2006, 09:04
Etobur bitkilerde ph konusunda Erkan Hocam ın çalışmaları var... ancak Dünya da sphagnum yosunu ve peat (bataklık) yosunundan başka bir çare üretilmiş değil.

Tanus
26-10-2006, 09:48
Bataklılardan materyal toplayacağız desenize. =)

kürekçi
26-10-2006, 11:02
Buradan (http://www.drdionaea.com/) alıntıdır.

10-Dionaea'nın en sık rastlanan ölüm olaylarına sebep soğanın yanlış sulanmasından dolayı, havasız, fazlaca ıslak bir ortamda tutulması sonrası, üreyen bakteri ve mantarların bitkinin dibinden, soğancığın çürümesi ile olmaktadır.

Bu çürüme ile ölümü hızlandıran bir diğer ek faktör ise Drosophyla melanogaster'in, (sirke sineği) larvalarının bu çürümeye yüz tutmuş soğancıkları çok lezzetli bulması ve onu larvaların istilasına uğratıp yenmesidir.

Boşuna gün gelir devran döner dememişler. İşte sineklerin intikamı :D.

denizakvaryumu
26-10-2006, 11:11
:D Valla Captan ı ve DDVk uyguluyorsunuz ne mantar kalıyor ne sinek

omurkuscu
09-01-2007, 20:08
Sayın praecox Hocam
İnternetten Gitti gidiyor.com dan 5.00 YTL,ye 15 Adet Venus Fly Trap tohumları aldım.Tohumlar bana Yurtiçi Kargo vasıtası ile İzmir Bostanlı Şubesi Mario VALLERİ isimli bir şahıstan geldi. Tohumlarla birlikte birde tohumların nasıl dikileceği ve bakımı hakkında bir broşür geldi.Öğrendiklerimi ve broşürde yazanları uyguladım.Ama anladığım kadarıyla bunlar Venus fly Trap tohumu değilmiş.ben size bir resmini gönderiyorum.ve bu konuda diğer arkadaşların da mağdur olmaması için yorumlarınızı rica ediyorum.

Saygılar sunuyorum.

praecox
09-01-2007, 20:36
Ekde Dionaea'nın tohum resimlerini koyuyorum. sizin resimlerde torfun üzerinde gittigidiyor.com Mario Valleri isimli şahısdan aldığınızı söylediğiniz bezelye büyüklüğündekilerle hiçbir benzerlik taşımadıkları ortada. sanırım bu kişi bir dolandırıcı. bence gerekli yerlere şikayetinizi yapmanızı öneririm.
Bunları burada yazmamın sebebi ise diğer arkadaşları bu tohumlarla olası dolanırıcılıklar adına uyarmış olmaktır.
6461

6462 6463
Bundan evvel de belirtiğim gibi tohumların büyüklükleri bildik çörek otununkinden az daha ufak ve parlaktır. cam gibi de kırılgandır küçük bir basınç uygulaması ile kırılıp hasar görebilecek kadar da hassastırlar. çok iyi yastıklı balonlu zarflarla gönderilerin korunması gereklidir.

kupresus
09-01-2007, 20:48
Arkadaşlar İlla Tohum Almak İsteyen Arkadşlara Duyuru G.G sitesinden Sadece Bu ismin verddiğim arkadaştan tohum alın ben aldım tohumlar erkan hocanın dediği gibi. ve çok iyi bir paketleme ile elinize ulaşıyor adamlar hava yastığı ve pamuğasarıp yolluyorlar isim: msahin33

avukatkemal
09-01-2007, 22:53
ben siteye gerekli şikayette bulundum.. bu sitedeki tartışmalardan bahsettim, artık gerisi siteye kalmış, ama belki bi kaç kişinin daha uyarıda bulunması faydalı olabilir, erkan beyin mesla uzman görüşü önemli olabilir, sonuçta insanlar kandırılıyor anladığım kadarıyla..epey bir satış yapmış bu kişi.. gerçekten öyleyse çok yazık, kim bilir ne tohumudur sattığı :(

denizakvaryumu
10-01-2007, 07:42
bu tür sitelerde satış yapan kişinin sattığı ürünlerle ilgili olarak ,ürünü satın alanların yorumları oluyor...

Ürün satın alacaklar ;mutlaka bu yorumları okumalı ve bu yorumların eski tarihli olmasına dikkat etmeli..yorum sayısı da önemli....

Benim düşüncem ;EB forumundan,yani bu bölümden konuyla ilgili referans almadan, başka yerlerden EB alışı yapmamak:p :p





.

praecox
10-01-2007, 10:17
Zaten alım-satım geçmişini araştırılırsa bazı sorulara cevap bulunabiliyor veya kafada yeni sorular da oluşabiliyor. Örneğin izmirpazarı nickli bir zat mcsahin33 den VFT tohumu almış sonrada bir dizi kişiye VFT tohumu satmış. bu bir sürü şey demek. ....
Sonuçda bu bir antika parça değil alımı satımı yapılabilen. Taze olmaları gerekli bu gibi dubios (şüpheli) durumlarda en iyisi teklif dahi vermeden bunlara bulaşmamak...

denizakvaryumu
10-01-2007, 10:57
Bir de olayın diğer bir yönü var....
Bu sitelerde alıcı malı alıyor,kontrol ediyor ve onay verirse para karşı tarafa transfer oluyor...

Sonuçda malı kontrol etmiş oluyorsunuz aksi halde para karşı tarafa ödenmez..
Yani burada alıcıların da hatası var..eğer tohumdan şüphelendi ise

http://images.google.com.tr/images?svnum=10&hl=tr&lr=&q=dionaea+seed&btnG=Ara

basit bir aratma ile bu tohumun nasıl bir şekle benzediğini öğrenebilirdi...
Ancak burdaki önemli olan tohum gerçek olsa bile taze olup olmadığı ki bu da etobur tohumları için önemli...

Bir de merak ettiğim bu sitelere baktığımda özellikle vft tohumunun nerdeyse yüzlerce kişi tarafından satın alındığı..
ama ne bu forumda ne de başka bir yerde bu kişiler bilgi almak için yoklar..

EB sever arkadaşlar gelin eylül ayının ilk cumartesi EB 1.Etkinliğini yapalım..

Ve bu etkinlikte elimizde olan EB leri ,tohumları ,satalım ...böylece mercimek tohumu satan dolandırıcıları önleyelim derim.(ne ısrarcıyım ama:p )


.

izmirpazari
12-01-2007, 16:40
arkadaşlar tohumları izmirde bir seradan aldım bende kazık yedim öğrendiyim anda satışları durdurdum bilginize

malina
09-02-2007, 18:23
Bu mantar türleri genellikle ormanlarda yaşarlar. Asıl ilginç yanları, avlarını yakalamak için akla gelmeyecek tuzaklar kurmalarıdır.
Bir beyaz küf olan "Entomophtorales", toprağın altındaki sularda yaşayan amiplerle beslenir. Çevresinde dolaşan bir amip gördöğü zaman, dokunaçlarıyla onu yakalayarak tüm hücrelerini emer, geriye sadece zarını bırakır. Aynı şekilde, "Zoophagus insidans" adı verilen mantar da, "rotifer" denilen küçük yaratıkları mideye indirerek beslenir.



Toprakta yaşayan ve uzunlukları bir milimetreye ulaşan solucanlar ve ipliksolucanlarıyla beslenen mantar türü sayısının 50 dolayında olduğu tahmin ediliyor.

Bu mantar türlerinin bazıları, ipliksolucanlarını yakalamak için çok gelişmiş tuzaklar kuruyorlar, çok çeşitli stratejiler deniyorlar. Örneğin, "Dactylaria" grubu mantarlar, hücrelerinin üç tanesiyle çember biçiminde bir tuzak hazırlıyor ve büyük bir sabırla avlarının onun içine düşmesini bekliyorlar.

"Dactylaria gracilis" biraz daha ileriye gidiyor; bu hücrelerini tuzağa düşen ipeksolucanının etrafına bir yüzük gibi sarıyor ve onu iyice hareketsiz hale getiriyor. Daha sonra saniyenin onda biri bir süre içinde, tuzak olarak kullandığı hücrelerini suyla doldurarak iyice şişiriyor ve böylece avının ezilip ölmesine neden oluyor.

"Dactylaria candida" daha da acımasız bir mantar... Tuzağına düşen ipliksolucanının en küçük bir şansı bile yok. Örneğin, solucan son bir gayretle kendisini çembere alan hücrelerden vücudunun yarısını feda edip kurtulsa bile, hücrelerin bir bölümü solucanın kurtulan vıcut parçasında kalıyor ve daha sonra burada gelişip yeni bir mantara dönüşüyor ve ipliksolucanına saldırıyı sürdürüyor.

"Arthrobotrys oligospora" isimli etobur mantarın halk arasındaki adı ise "örümcek mantarı"... Tıpkı bir örümcek gibi minik bir ağ ören bu mantar, ağa takılıp hareketsiz kalan avını büyük bir iştahla yiyor.


ogm.gov.tr (http://www.ogm.gov.tr/sites1/etobur.htm)

unalceleb
22-05-2007, 13:41
http://www.gartengold.com/torf.asp internet sitesinde baltık torfu satışı yapıyorlar, bu ürün Dionea muscipula tohumu yetiştirmek için uygunmudur acaba?

praecox
22-05-2007, 14:47
bir de bu sayfyı okuyun.
http://www.gartengold.com/hobi.asp
:)

unalceleb
22-05-2007, 15:00
Ben firmayı aradım bu karışımların ph derecesine 5.5 veya 6 diyorlar, daha önce bir müşterileri http://www.gartengold.com/torf.asp bu üründen almış, hatta bizim sitemizin üyelerinden fakat ismini hatırlayamadılar, ben bugün almayı düşünüyorum, 300 lt yaklaşık 30 kilo civarındaymış, eğer onayı verirseniz kesin alıyorum, cevabınızı bekliyorum Sayın praecox.

praecox
22-05-2007, 15:14
O üyeyi sanırım ben tanıyorum hatta o sayfaya etobur bitki kelimesine sebep de o üye...:D
ama nedense Fatih bey o üyemizi tanımıyor da artık...:D

unalceleb
22-05-2007, 15:20
Ben o firmayı aradığımda fatih bey şirket dışındaydı, zannedersen o üyemizde malina olmalı, dediğim ürün ile ilgili fikriniz nedir acaba, az sonra olmaya gidiyorumda, ne dersiniz Sayın praecox üstat?

noreks
22-05-2007, 16:13
sayın unalceleb bence bekleyin derim..:))

praecox
23-05-2007, 08:27
Ben o firmayı aradığımda fatih bey şirket dışındaydı, zannedersen o üyemizde malina olmalı, dediğim ürün ile ilgili fikriniz nedir acaba, az sonra olmaya gidiyorumda, ne dersiniz Sayın praecox üstat?

o üye benim:D Fatih beyin aklına da ben soktum umarım benim verdiğim karışım reçetesinden yapıyordur saksı harçlarını. gartongold diye de foruma üye olmuştu, ancak sanırım reklam amaçlı girip bir daha buralara uğramadılar. forumda katılımı pek olmadı sanırım en azından benim ilgilendiğim çiçekler konusunda
geç kalmadım ise ben size istediğiniz miktar verebilirim. bende bir ara özel balyalarla getirmişdim.

saygılarımla

unalceleb
23-05-2007, 08:32
Benim için çok iyi olur sayın praecox, açıkçası 50 kg lık paket beni düşündürüyordu, sizden belirli bir miktar alabilirim, nasıl iletişime geçeceğimizi bildirirseniz sevinirim. Ben fatih itfaiyesinde çalışmaktayım.

noreks
28-05-2007, 21:28
Praecox Üstat,

yurdışından gelen tohumları tavsiyenizle 17.05.2007 de ekmiştim.
bu hafta sonu saksı yüzeyindeki sphagnum üzerinde resmide görülen (?) V şeklinde çıkmış iplik kalınlığında filizler var. 11 günde çıkma ihtimali var mı.?
resimler sırasıyla drosera admirabilis - drosera spatatula ve utricularia violacea

praecox
28-05-2007, 21:34
Sanmam bu çok hızlı bir gelişme bu sphagnumda kontamine olan başka bir bitkinin ve/veya yosunun marifeti olabilir. macro çekme özeliğiniz var mı?
yani pardon makinenizin macro çekme...
saygılar.

noreks
28-05-2007, 21:37
makro modum var. gün ışığında tekrar deneyeyim. gece şartlarında flaşla çekildiği için renkler de değişti.

praecox
28-05-2007, 21:50
Size benim birkaç ay evvel diktiğim spathulataların resmini ekliyorum
kibrit başı ise bir büyüklük oranlaması yapmanız açısından...
11898

11899

noreks
28-05-2007, 22:11
bir kaç ayda bu büyüklük...
hiç de cesaret verici değil..

praecox
28-05-2007, 22:16
Cesaretiniz kırılmasın diye bu tarz resimleri eklemekten hep kaçınıyodum. ama baştan yazılı uyarmışdım. ama bir de iyi yönü var VFT lerden hızlı gelişirler.:)

zaten EBlerin sadece farkı fiyatı gibi bir notasyonun sebebi de tohumdan yavaş gelişmeleri. orchlar da öyle hatta daha beter bir de onlarda steril kültür besi yerlerine ekim gerekecek...

ach bir zaman ayırsam da artık şu phal tohumlarını eksem tabii bir microbioloji laboraturı da bana laminair-flow'unu tahsis edebilse bir iki saatliğine....

saygılar

noreks
28-05-2007, 22:35
bahsettiğiniz laminar flow kabin steril dikim yapmak için mi ?

praecox
28-05-2007, 22:37
YES... ne o hayrola...yoksa... :D

ha bu arada etoburlarda da steril şartlarda tohum ve doku kültürü ile klonlanabileceğini bilmem söylememe gerek var mı...:D

noreks
28-05-2007, 22:47
bu kısmı beni aşıyor. elimdekileri çimlendireyim sağlıklı kızlarım olsun başka bir şey istemem.

noreks
28-05-2007, 23:08
Laminar flow la ilgili orkidelerde de yazmışsınız. Önceki yazılarınızdan birinde de biz doğayı simüle etmeye çalışıyoruz demiştiniz. Bu kadar kısıtlı bilgiden sonra anladığım insan eli deymemiş hatta daha insanın genetik varlığının olmadığı bir doğa bu. ( hiç bir kirleticisi olmayan anlamında )
X-files dan bir cümle ile bitireyim ; Doğa normal olanı sevmez devamlı olarak anormallik ( anomali de kullanılabilir ) üretir.

avukatkemal
29-05-2007, 00:58
benim tohumdan ektiğim spathulatalar hiç gelişmedi ölmediler de ufacık duruyorlar.. anlamıyorum tamam acemiyiz ama bende bir bahtsızlık var bu aralar.. kurşun döktürecem özendiğim ne varsa kuruyor :(

Size benim birkaç ay evvel diktiğim spathulataların resmini ekliyorum
kibrit başı ise bir büyüklük oranlaması yapmanız açısından...
11898

11899

noreks
29-05-2007, 21:21
Üstat,

kontaminasyon konusunda haklısınız. el mikroskobu ile baktım bambaşka bitkiler.
bu şartlarda yetiştiklerine göre sökmeyip beklesem bir zararı olur mu?
çok ince olduklarından makro ile bile net bir görüntü alınamıyor.

praecox
29-05-2007, 22:19
biliyorum onlar bir tür ot oluyor daha sonra sökmek kolay gibi bir müddet bekleyin cımbıza gelir gibi olursa çekin ama dikkat edin yakınlarda yeni filizlenen vft olmasın onun da köklerini oynatırsınız.

noreks
13-06-2007, 12:46
inanması biraz güç ama captan uyguladıktan sonra iki saksıda bir santim uzunlugunda sapı olan 2 mm kafa çaplı mantar çıktı. sabah gördügümde hemen söktüm. her gün yaklasik sabah iki saat direkt on saatten fazla endirekt işık alan yerde mantar çıkması....???
ne dersiniz üstat?

praecox
14-06-2007, 19:54
Mantar üremesi özeliklede anlatığınız şartlarda çiçeklenecek kadar bir mükoza oluşturmuş mantar kontamine bir substrata delalettir.
hangi substratda bu oldu bana bildirirmisiniz. benim verdiğim torf ise benim de sorunum var demektir bu. gerçi ben böyle bir oluşum gözlemlemedim ama...
tabii aydınlık hatta güneşli bir konumda bu durum havalandırmanın da yetersiz olduğu anlamına gelebilir.

noreks
14-06-2007, 20:27
sizin substrat değil üstat. bu internet marka substrat. havalandırma konusunda haklı olabilirsiniz. kendi imalatım sera içinde duruyorlar ön tarafı kapatan 3 adet a4 ebadında asetat var. hava hareketleriyle dalgalansalarda sanırım yeterli değil.

praecox
15-06-2007, 09:31
Mantar torfdan mı çıktı yoksa sphagnumdan mı? gerçi saf sphagnumdan pek mantar çıkmaz ama kontamine ise torfa da geçebilir.

noreks
15-06-2007, 12:19
internetten aldığım substrat üzerinde çıktı. onların üzerine sphagnum koymamıştım. akşam fotograflarına gönderirim.

Weezer
15-06-2007, 13:01
bende venus fly trap tohumlari var.. bu bitki icin saf su olarak ütü suyu kullaniyordum fakat şişenin bitmesine yakin üzerinde "parfümlü" yazisini gördüm :( bir şey olur mu ?

unalceleb
15-06-2007, 13:19
Sayın Weezer aynı soruyu farklı başlık altındada sormuşsunuz ve sayın üstat praecox yanıtlamış.

avukatkemal
15-06-2007, 22:52
erkan bey başta olmak üzere bilgisi olanlara bir sorum var: bu etoburlar hakkında yazılı veya basılı türkçe kaynak tavsiye edebilirmisiniz.. tüm etoburlar hakkında az çok bilgi alabileceğim (sarr neph dio gibi ayrımlarla) bir kaynak tavsiye ederseniz çok makbule geçer..*** şimdiden..

praecox
16-06-2007, 08:52
erkan bey başta olmak üzere bilgisi olanlara bir sorum var: bu etoburlar hakkında yazılı veya basılı türkçe kaynak tavsiye edebilirmisiniz.. tüm etoburlar hakkında az çok bilgi alabileceğim (sarr neph dio gibi ayrımlarla) bir kaynak tavsiye ederseniz çok makbule geçer..*** şimdiden..

yazılı türkçe kaynak ciddi anlamda ilahi değil de ilmi olarak anlatılan birkaç sayfayı geçen basılı yayın ben de bilmiyorum.

noreks
16-06-2007, 16:08
türkçe tek yazılı geniş kaynak bu forum. ben forum başlıklarını word dosyası içine atıp kaydediyorum. forum içinde gönderilen linklerden de aldığım kısımlar oluyor.
bir kaç yabancı sitede de çeşitli resimler buldum onlarıda ekleyince geniş bir arşiv oluştu.

praecox
16-06-2007, 16:23
korsana hayır...! :)))))
telif hakları kime mahsus dersiniz bu durmuda :)

avukatkemal
16-06-2007, 16:58
bu forumda okuyorum zaten herşeyi ve emin olun ne öğrendiysek buradan.. yalnız benm istediğim daha çok bu etoburların tüm çeşitlerini 1 sayfa da olsa temel özellikleriyle anlatan, sınıflandıran türkçe bir kaynak..galiba yok yanılmıyorsam :D

noreks
16-06-2007, 17:43
telifi tamamen precox üstada ait olup ; telif yasasına göre sadece kullanıcının kendisi için kopyalaması serbest.
zaten üstat , doc. un her 10 satırında bir adınız geçiyor. bu da zorunlu çünkü tek cevap bazen anlam taşımadığından mecburen soruyu da kopyalıyorum.
entellektüel birikiminiz bu dokümanla tarihe altın harflerle yazılacak. tatilde toparlamayı becerebilirsem size göndereceğim.
tavsiye ettiğiniz kitap hala gelmedi. eğer gelirse onun da bazı kısımlarını tercüme etmeye çalışıp "advise" makamı olarak göndereceğim.

avukatkemal
16-06-2007, 18:49
o zaman şöyle sorayım arkadaşlar : etoburlar konusunda tavsiye edebileceğiniz en derli toplu ve geniş web kaynağı nedir? ingilizce ******.. çok bilimsel olmayan herkese hitap eden :D çok şeymi istedim acaba

praecox
16-06-2007, 19:21
benim sitemde nereleri eksik veya daha çok neyi görmek isterdiniz onları sayın ekleyelim. ingilizce kaynak çok ancak hepsi de belli bir türde daha iyiler...

saydemir
16-06-2007, 19:28
Etobur bitkilerle ilgili buradan daha ayrıntılı bilgiler bulabileceğimiz bir site yok. Bu kesin..
Bir itiraf: Bende sayın noreks in yaptığı gibi burdaki konu başlıklarından geniş bir arşiv oluşturdum. Onlardan bir kitap yapabilirim. Tabi kendim için sadece :D
Ayrıca ingilizce kaynak olarak;
http://www.cpukforum.com/forum/
http://www.cobraplant.com
http://www.bestcarnivorousplants.com/
http://www.humboldt.edu/~rrz7001/ (Çok geniş bir resim arşivi)

Benim en çok faydalandığım kaynaklar...

avukatkemal
16-06-2007, 19:36
estagfrllah erkan bey benim sadece bilgiye bilgi ekleme isteği..size mümkün olduğunca az yük olma arzusu ayrıca :D

benim sitemde nereleri eksik veya daha çok neyi görmek isterdiniz onları sayın ekleyelim. ingilizce kaynak çok ancak hepsi de belli bir türde daha iyiler...

praecox
16-06-2007, 19:49
estagfrllah erkan bey benim sadece bilgiye bilgi ekleme isteği..size mümkün olduğunca az yük olma arzusu ayrıca :D

yok estagfrllah'lık bir durum yok bare ordan herkesler faydalanır. ancak sanırım sizde anladınız tarzım gereği yapraklara bakmaktan ne ağacı nede ormanı görebiliyorum bu bağlamdan bir dış gözlemcinin fikirleri istekleri olsa daha da o yöne doğru belki geliştirme aklııca olur anlamında yazdım...

denizakvaryumu
16-06-2007, 20:23
praecox hocam
sitenize biraz eleştiri ben yapayım o zaman :)

açıkçası sitenin genel havası "burada kimse yok" havası..

Sizin elinizde sizin yetiştirdiğiniz etoburların onlarca resmi olmasına rağmen siteniz resim fakiri...

Blog uzun zamandır çalışmadığından kaldırılmasında fayda var...

http://www.bizim.name.tr/ileti/index.php

yukarda verdiğim linkte yer alan --ileti panosu-- **** mini forum tarzı bir düzenleme acilen gerekli...

daha devam edeceğim ama --ya sabır--çekmemeniz için kısa kesiyorum :)


.

avukatkemal
16-06-2007, 20:43
benim merakım sınıflandırma herhalde: şöyleki
etobur çeşitler( sarr dionesia gibi alt başlıklar) sonra onların altında bunların temel özellikleri çeşitleri..tabi temel özllikleriyle..ne bileyim sarr. carpeux diyince bulmalıyım onu orda ne olduğunu :) çok şey mi istiyorum :D

yok estagfrllah'lık bir durum yok bare ordan herkesler faydalanır. ancak sanırım sizde anladınız tarzım gereği yapraklara bakmaktan ne ağacı nede ormanı görebiliyorum bu bağlamdan bir dış gözlemcinin fikirleri istekleri olsa daha da o yöne doğru belki geliştirme aklııca olur anlamında yazdım...

praecox
16-06-2007, 20:45
Sarr carpeux valla bende duymadım... hemen bir araştırayım.
nerden çıktı bu sarr. yahu benden habersiz kim keşfetmiş veya çaprazlamış...:)
yoksa siz mi uydurdunuz... :) ;) :D

denizakvaryumu
16-06-2007, 20:51
benim merakım sınıflandırma herhalde: şöyleki
etobur çeşitler( sarr dionesia gibi alt başlıklar) sonra onların altında bunların temel özellikleri çeşitleri..tabi temel özllikleriyle..ne bileyim sarr. carpeux diyince bulmalıyım onu orda ne olduğunu :) çok şey mi istiyorum :D

bu çok geniş bir çalışmayı gerektirir...
onun yerine istediğiniz etoburun ismini verip , özelliklerini sormak daha kolay..

noreks
16-06-2007, 20:53
birde bu site var.

http://www.plantarara.com/

denizakvaryumu
16-06-2007, 21:12
hımmm...

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2011

bu linke bir göz atalım....derim


.

avukatkemal
16-06-2007, 21:53
yok ben uydurdum onu :D örnek diye demiştim.. ama gerçekten kapsamlı ve zahmetli bir çalışma olmalı herhalde benim istediğim..ingilizce kaynaklardan da faydalanıyoruz ama hem teknik terimler nedeniyle hem de iş yorgunluğu nedeniyle beynim çok götürmüyor ingilizce okumayı :o ama emeksiz bilgi olmaz deyip biraz zorlayalım kendimizi

Sarr carpeux valla bende duymadım... hemen bir araştırayım.
nerden çıktı bu sarr. yahu benden habersiz kim keşfetmiş veya çaprazlamış...:)
yoksa siz mi uydurdunuz... :) ;) :D

bIRCOMsYSTEM
19-06-2007, 23:03
Merhaba Arkadaslar
Türkiye de dogada Etobur bitkiler yetisiyormu acba?:confused:

denizakvaryumu
19-06-2007, 23:22
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2443



.

denizakvaryumu
21-06-2007, 22:32
http://www.youtube.com/watch?v=L7wAkYrx-XM&mode=related&search=

Arkadaşlar bu örümcek neden yem olmuyor?


.

otuzbeşbuçuk
30-06-2007, 19:56
Hımmmmm.... demek Sarracenia'larımın fidelerini pazarlıyorsunuz... :p
valla nereme koyacağımı bilemediğim bir sürü Sarr. hybridi fidem var bir de çelikden üretiğim 5-10 kök Nepenthes ventrata'mı satışa sunabilirim VFT klonlarımı... düşünmem gerek... :rolleyes:
Sphagnum yosunu takdimimdir efem :cool:

Merhabalar ben CP yetiştirmeye yeni başlıyorum. Buradan da okuduğuma göre büyük bir hata yaparak VFT tohumu aldım. Bugün ektim umarım bir sonuç alırım. alamazsam bile bu işin peşini bırakmayı pek düşünmüyorum açıkçası. Ve eğer elinizde hala fazla CP varsa yeni başlayan biri olarak sizden bitki almak için İstanbul'a geldiğimde görüşmek isterim. Saygılar ve şimdiye kadar verdiğiniz ve bundan sonra vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.

saydemir
01-07-2007, 18:03
Tohumdan bitki yetiştirmek çok meşakkatli... Bir yerde yapacağınız ufak bir hata veya eksiklik onca emeğinizi heba edebiliyor. Ama alacağınız yetişkin bir bitki bazı ufak tefek hata ve eksikliklerinizi telafi edebiliyor. Ayrıca size rahatsızlığını belli edebiliyor. Ama küçücük fidelerde bu imkan pek yok.

selcuk44
22-07-2007, 11:35
Sayın Erkan bey,
Ben de sizin gibi bir akvaryum meraklısı idim.Hatta o kadar abarttım ki evde 4 akvaryum oldu ve Akvaryumların hepsınde Tanganika gölü balıkları(Tropehus İkola,İlangi ve leptosoma nım her cinsini besledi ve üretebildim ama İzmir Karşıyaka Atakentteki evimde geçen senelerde sık sık elektrik kesilmesinden dolayı Akvaryumların suyunun biyolojik ortamı bozuldu ve çok balık kaybettim ve akvaryumuı çok üzülerk biraktım.
Etoburlar konusunda çalışmalarınız da kolaylıklar diliyor ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler edi
yorum.

avukatkemal
22-07-2007, 12:28
kesintisiz güç kaynağı kullansaydınız keşke..

Sayın Erkan bey,
Ben de sizin gibi bir akvaryum meraklısı idim.Hatta o kadar abarttım ki evde 4 akvaryum oldu ve Akvaryumların hepsınde Tanganika gölü balıkları(Tropehus İkola,İlangi ve leptosoma nım her cinsini besledi ve üretebildim ama İzmir Karşıyaka Atakentteki evimde geçen senelerde sık sık elektrik kesilmesinden dolayı Akvaryumların suyunun biyolojik ortamı bozuldu ve çok balık kaybettim ve akvaryumuı çok üzülerk biraktım.
Etoburlar konusunda çalışmalarınız da kolaylıklar diliyor ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler edi
yorum.

aybala
06-08-2007, 14:35
http://farm2.static.flickr.com/1378/1018846333_d18961a18e.jpg

Yeşilgöl'de (Çankırı-Kastamonu sınırı) çekilmiş bir kır çiçeği fotoğrafı. Bunun etobur bitki olma olasılığı nedir acaba? Bildiğimden değil, şekil olarak benzettim ve en altta solda, bir böcek kapana girmek üzere sanki. Bilgi verirseniz sevinirim. :)

praecox
06-08-2007, 16:01
Bu bitki benim bildiğim etobur bitki tanımına göre etobur değildir. Bu tarz çiçeklerde böceği hapsetme durumları çoğu bitkilerde görülmekle beraber, (örneğin aurum, coryanthes, aristolochnia v.s.) bu sadece çiçeğin döllenmesini garantilemek amaçlıdır. Bitkilerce herhangi bir sindirim ispatlanamamıştır.
Bu bilgiler ışığında etobur bitki tanımına uymamaktadır. :o
Bir bitki Etobur bitkiler statüsünde olabilmesi için canlı hayvanlardan herhangi bir organı ile onların proteinlerini sindirebilmesi veya yakaladığı veya içine düşen ve/veya gelişen organizmaları bu organları ile emilim sureti ile özsuyuna geçmesi gerekmektedir.
Bu sukkulent gibi bir bitki özeliğidir özel bir sınıf değildir. yani nasıl ki phalaenopsis hoya dischidia gibi değişik sınıf ve aileden bitkiler sukkulent özelikler taşıyabiliyorsa EB.özeliği de örneğin iki tür bromeliad (annanasgillerden) bitki de bu özelikler günümüzde ispatlanmıştır.
Sarracenialarda da ilk keşfedildiği yıllarda hunilerde görülen sinek kalıntıları bir tür aurumlardaki gibi bir döllenme için hapisetme olayı gibi sanıldı ise de sonraki yıllarda yapılan azot phophor gibi işaretli izotoplarla bu hayvansal proteinlerin bitkide resorbsyonu (emilimi) sonucu özsuyunda bu işaretli izotopların teşhisi veya detektasyonu yolu ile ıspatlanabilmektedir.
Bu noktada Roridula gorgonias değişik bir konumdadır. bu emilimi dolaylı yolldan gerçekleştirdiği için EB olup olmama arası bir özelikli sınıfa da konabilmektedir.

bilmem anlatabildim mi :D

aybala
06-08-2007, 16:08
Biraz hayal kırıklığına uğramakla beraber bitki aklanmış oldu. :) Çok teşekkürler.

ephesos
06-08-2007, 17:58
Sayın Hocam Türkiyede yaşayan etobur bir bitki türü var mı? Pinguicula türünün türkiyede yaşadığı bilgisi var nette.
Kaynak http://www.geocities.com/cpgrower/CPTurkish2.html

praecox
06-08-2007, 18:06
Sayın ephesos,

sanırım EB'lere sizde yeni heves sardınız.

Evet Pinguicula balkanica ve Türkiye'ye özgün Pinguicula crystallina'nın yanı sıra Drosera rotundifolia, nadiren Drosera anglica (longifolia) da bulunduğu kayıtlara geçmiştir.
Şöyle ki nasıl ki Laelia purpurea Brezilyanın milli orkidesi statüsünde ise Pinguicula crystallina'yı da Türkiye'nin milli etoburu ilan edebiliriz.... :D

cpgrower Emre'bey ile tanışırız bu bitkinin çok peşine düştü. demek ki bir şekilde de bu ping.e ulaşmayı da becermiş.
gerçi resimdekiler P.crystallina değil ama... :D

uaslan59
12-08-2007, 12:24
Herkese selamlar,
çok iyi bir konu açmışşınız hepinizi tebrik ederim...benım bir sorum olacaktı.
Benim de evimde bir venus fly sinek kapanı var.
Alalı 1 ay oldu. Almanya'dan 1 haftalıkken aldım ve Türkiye'ye getirdim. Durumu gayet iyi ama ÇİÇEK çıkarıyor. Bazı forumlarda çiçek açması ona zarar verıyor dıye okumuştum. Sizce ne yapmalıyım? Çiçegi koparmalı mıyım? yoksa cıkması devam etsin mi?
şimdiden teşekkürler........

praecox
12-08-2007, 12:39
herkeze selamlar....çok iyi bir konu açmışşınız hepinizi tebrik ederim...benım bir sorum olavaktı.*** de evımde bır venus fly sınek kapn war.alalı 1 ay oldu.almanyadan 1 haftalıkken aldım ve turkııyeye getırdım.durmu gayet ıyı ama ÇİÇEK çıkarıyor.bazı forumlarda çiçek çıkarması oan zarar werıyor dıye okumustum sizce ne yapmalıyım.çiçegi koparmalı mıyım yoksa cıkması dewam etsın mı..???? şimdiden teşekkürler........


Sayın uaslan59,

Öncelikle forum kullanım kuralarımızı okuyun, sonra imla hatalarınızı düzeltin. Ve de bana göre en önemlisi bu konuda yazılmış bir dizi mesaj var. Bu bağlamda forumu iyice inceleyin. Kendinizi tanıtmayı da ihmal etmeyin.

Saygılarımla

praecox
27-08-2007, 22:01
Evet esasen bu tamamen saksı büyüklüğü ile alakalı bir ölçü. Bence saksı büyüklüğü ile izafi görmek gerekir.
deneyimlerime göre diyebilirim ki 10 cm çapında bir vft saksısına 2 cm su yeterlidir. ancak 15 - 20 cm çapında bir olgun sarracenia flava için su 5 cm yükseklikte olmalı. 10 cm lik vft saksısını 5 cm suya koyarsanız dediğiniz gibi yarısı su içinde kalır bunun da sakıncaları soğanın ve köklerin su içinde havasız kalması -> boğulması -> çürümesi demek olur...

avukatkemal
27-08-2007, 22:26
Evettt epey olmuştu resim koymayali biliyorum merak ediyordunuz etoburlarımı :) İşte son halleri, umarım iyi görmüşsünüzdür ;) merak ettiğim 3 husus var:

1) Vft sizce ne durumda yandakiler kararıp düşüyo ama ortadan 2-3 tane yeni çıkıyor

2) Papağan kafalım için saksı yetermi, çok hızlı gelişti şu an toprak görünmüyor saksıdaki!

3) Sarr excel im de gelişiyor ama sanki bir zayıflık var, daha doğrusu uzuyor ama hala sıska :D bir sorun olabilirmi..

Teşekkürler..

avukatkemal
29-08-2007, 15:27
Ceva yok mu kimseden hala :) dilinizi yuttunuz değil mi :P

praecox
29-08-2007, 15:45
Yanlış başlık altında açınca sanırım gözden kaçmış olabilir.
Eh malum siz bunları tohumdan yetiştirmediniz...
bir de forumlarda " aman efendim... evet efendim... çok güzel bir çalışma olmuş.." gibilerden mesajlarla doldurmak istemediğimizden de olabilir.
Sanırım ne kadar iyi geliştiklerini sizde biliyorsunuz. gereksiz teyid mesajları ile konu şişince eski mesajları okumaya üşenen yeni üyelerce aynı sorular tekrar tekrar sorulunca insan bıkıyor.
Evet gayet iyi durumdalar bir tek Dionaea'nız da bir sorun var onu da çözemedim. sanırım güneş yetmiyor. su seviyesini de o oranda belki yükseltmeniz gerekebilir.

saygılar

P.S. mesajları buraya taşıdım

avukatkemal
29-08-2007, 16:28
Tohumdan yetiştiremediğimi neden çaktırdınız erkan bey, hava atacaktık ne güzel :)) Yeni başlık açmak istemedim bunlar için, benim asıl aklıma takılan dionea idi zaten, diğerlerine göre gelişimi zayıf kaldı, ama toparlayacak gibi. Su ve güneş tavsiyenize uyacağım, çok teşekkürler :)

ataser
03-09-2007, 14:06
Sayın praecox, bu konudaki en uzman kişi olduğunuzu kabulederek birşey sormak istiyorum. Elimde şu an tohumdan çımış ve sanırım 1 cm filan boyu olan bir vft var. Bunu cam fanusa ekdim ve suyunu da gayet muntazam veriyorum. Kapanlar görülür şekilde, çok da iyi güneş alıyor. Yani genel tanımla şartlar uygun, ama bunu nasıl geliştireceğim yani büyüteceğim kafam basmadı. Sinek yakalayacak boyda değil kapanlar, sanırım gübre ile beslenmesi de söz konusu değil. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sağlıcakla kalın

praecox
03-09-2007, 15:24
Sayın Ataser,

zaten asıl sorun bu bitkileri olgunlaşana değin bakabilmektir. Ki bu da 3-4 sene sürebiliyor. Bu zaman zarfında çok küçük sinekler de yakalıyabilirse ne ala ancak bundan evvel de konuşulduğu gibi bu boy kapanların yakalıyabileceği sinekler genelde sirke sineğidir. bu sineğin de larvaları VFT.nin soğancığına zarar vermektedir.
Genelde torfun ayrışması ile oluşan az bir miktar da olsa organik madde vft nin gelişmesine yeterli olmak zorunda. burda soğancığın bu kapalı ortamda çürümemesine de çok dikkat emtek gerekir.
zaman zaman bu gelişme çağında bazı azotu yüksek oranda çok seyrelktilmiş gübrelerde verilebilir iken kökleri yakma olasılığı bu dengede öylesi bir bıçak sırtında ilerlemektedir ki amatörlere pek tafsiye edilmemektedir.
kısacası gözünüz üzerinde olacak vede sabredeceksiniz.

Saygılarımla

ataser
04-09-2007, 16:26
Çok teşekkür ederim, sabredeceğiz o zaman ne yapalım

avukatkemal
10-09-2007, 00:55
Nephenteslerle ilgili pek türkçe kaynak olmadığından ekim ve bakımlarına ilişkin temel bilgileri yabancı kaynaklardan toparlamaya çalıştım. Forumda da bu bilgilerin çoğu mevcut ancak çok dağınık. Forumdaki dağınıklığı toparlamak için umarım ilk adım olur. Erkan bey burak bey hakan bey gibi bu işte daha tecrübeli olanalrın katkıları olursa ben elimden geldiğince konuları toparlamaya çalışacağım. bu konular da üst başlık olursa aynı soruların tekrar ve tekrar sorulması sorunu bir nebze hafifleyecektir.

praecox
12-09-2007, 00:22
bu su konusunda bende birşeyler eklemek istiyorum arkadaşlar, EB bitkileri yetiştiren biri olarak bence su meselesini biraz abartıyorsunuz nedenmi bitkilere yağmur suyu vereyim diye 1000 lt su topladım ama hava kirliliğinden dolayı su çok kirli ve de bulanık bir haldeydi bitkilere zararlı olacağını düşünerek bu uygulamadan vazgeçtim bu kadar saf suyu da bulamayacağıma göre çeşme suyunu kömürlü banyo termosifonunda iyice kaynatıp her seferinde 80 lt su temin ettim 1-2 gün dinlendirdikden sonra bitkilere veriyorum 1 yıldır bunu uyguluyorum aksini tesir edecek birşeyle karşılaşmadım şimdiye kadar, hatta arkadaşımın birine geçen yıl vft vermiştim oda çeşme suyu vermiş sürekli olarak şimdi bitkisi, kışın sıcak bir ortamda geçirdiği için çiçek açmış tohum vermek üzere çeşme suyununda sertliği -9- iş yerinde ölçtürdüm karar sizlerin, ****** temiz yağmur suyunun yerini hiçbir şey tutmaz ama önce havanın temiz olması gerekiyor oda çok zor.
saygılar

Sanırım torf gibi su konusunda da aramızda değişik deneyimleri olan arkadaşlar var. bunları forumdan paylaşmaları iyi olur kanaatindeyim.

avukatkemal
12-09-2007, 08:47
Ne teknikler varmış :)

praecox
12-09-2007, 09:20
sorunun ne olduğunu daha anlamadınızmı
fatih beye torf ne kadar asitik olursa o kadar iyi olur demişsiniz sakın kireç vs atmayın diyosunuz
bana gelince ph 3,5 yakıcı olur kireçle ph ayarlaması yapman gerek bu hali ile yakabilir diyorsunuz
bu nasıl oluyor onu anlamakda zorluk çekiyorum
bende size uydum 30 tane VFT 20 tane S.Lucophyl yandı kurudu eminim kıs kıs gülmüşünüzdür elinize ne geçti? yani böyle yapmakla piyasayı elinize geçirdiniz herkes sizdenmi alıyor EB bitkileri yapmayın sizingibi kültürlü bir insana yakıştıramadım başkasına yapmayın
şimdide form üzerinden benimi karalamaya başladınız?bakkal gibi eski defterlerimi karıştırıyorsunuz devam edin size çok yakışıyor
Sayın flytrap05,

bu forum özel mesajlaşma, özelden bilgi edinme, danışmanlık hizmetleri veren bir forum değildir. Siz hem konuyu bilmiyorsunuz hemde saygısızsınız, forumu takip etmemeniz de bir diğer menfii yönünüz.
Profesyonel olan sizsiniz ancak para kazanmak istediğiniz konu hakkında da bilgi edinmekten okujmaktan acizsiniz.
ben yukarıdaki mesajınızı şu bağlamda tekrar gündeme getirdim:

Bu EB,ler konusunda benle pazarlığa oturmayın bunu bin kez dedim ve siz hala suyu kireçli torfu pH ayarı çekmek gibi konularda benle pazarlık yapar gibisinizx. eh madem siz çok asidik gördünüz bunu da ayarlamak konusunu elbetteki siz bilirsiniz derim. bu konu burda da bin kez işlendi hala neyi soruyorsunuz hesap ortada siz çocuklar gibi elini yakmadan işi öğrenemiyenlerdensiniz bir de hala beni suçluyor bana hakaret de edebiliyorsunuz.
Benim kim olduğumu ne olduğumu dahi bilmiyorsunuz ben bu işe profesyonelliğe soyunmadım matörce tek tük satışlarım var nedir hangi pazarı paylaşamıyoruz.
Bilgiler gün gibi meydanda ben kimseden doğru bildiğimi saklamadım.
Ama siz bu foruma girip devamlı özel mesajlaşma ile satış yapıyorsunuz.
size sorunlarınızı foruma yazın dedim. forumda tartışılsın herkesde bir şey öğrensin. sizin özel danışmanınız değilim ben. kaldı ki başkalarına verdiğim yanıtları da sapla samanı karıştırır gibi ortaya koyuyorsunuz. siz torf'un pH ayarını nasıl neye göre yaptınız. benim fatih beye yazdığım mesajı doğu okusaydınız bu işin çok da kolay olmadığını da anlardınız.
torf değerlerini forumda da e-dergi de de benim kendi sitemde de ne olması gerektiğini yazdım. ama siz hala istediğinizi duymak istediniz. eh bende tabii siz bilirsiniz derim. (kaldı ki bu torfun pH ayarı eb lere özel de olmıyabilir diğer bir dizi bitki için de ben yazıyorum.
Neyinize kıs kıs gülecekmişim anlıyamadım. ama şu anda forum sizin saygısızlığınıza gülüyor olabilir.
Siz hala şebeke suyu ile suluyor olabilirdiniz bu yukarıdaki mesajı onun için tekrar gündeme getirdim. zira o zamanlar sayın weezer e de satığınız şebeke sulu yanmış vft nizin durumu konusunda da uyardım.
Siz para kazanacaksınız diye forumda 1000 kez yazılmış ortada duran bilgileri hala gözünüze mi sokmam gerekiyor? Ancak su konusunda da, aşağıda görüldüğü gibi bartığım kanısına varan da yine sizdiniz. bitkilerinizin neden yandığını bilemiyorum, bunun sebebi suyun veya kireç eklemenin olabileceğini sanırım anladınız vede bu konunun çok abartılı olmadığını da örneklemiş oldunuz.
sonuçta alenen ve yanlış anlamaya mahal vermeden 9°dH sertlikte su ile suladığınızı söyleyip foruma yanlış bilgi veren de yine sizsiniz.
sizin bana neyi yakıştırıp neyi yakıştırmıyacağınızın takdirini de ortaya havale ediyorum ancak bu takdir size kalmamış...

saygılar.

avukatkemal
12-09-2007, 09:54
Tecrübem çok yeterli değil belki laf söylemek için ama etoburlarla ilgili yabancı forumlarda epey dolaştım yakınlarda ve saf su(disttilled water, pure water) ve yağmur suyu (rain water) dışında bir ibareye rastlamadım.. O yüzden su konusunda tereddüt yok tahminimce..Toprak için çeşitli karışımlar öneriliyor ama torf, sphangum moss ve dere kumu oranlarıyla oynanıyor sadece..Hatta birkaç forumda geleneksel, her zamanki, olağan karışım olarak geçiyor.. Umarım bu husustaki gereksiz tartışmalar sona erer de bu hobiyle uğraşanlar işi daha iyi bilenlerden tecrübelerini almaya devam edebilirler :)

noreks
12-09-2007, 11:17
flytrap05 in mesajlarını sanki daha önce okudum. Buraya taşındı mı ? Yoksa artık her konu başlığına tekrar tekrar girmekten beynim süngere mi döndü ?

praecox
12-09-2007, 12:07
Sayın noreks,

mesajımı tekrar düzenledim ordan da anlıyacağınız gibi bana özelden yapılan suçlamaları aleni bir savunmaya geçebilmek amacı ile gözden kaçabileceğini sandığım bir başlık altında ibret-i alem olsun diye tekrardan alıntılıyarak bu torf ve su konusunun önemini SON KEZ vurgulıyabilmek amacı ile buraya koydum.

Umarım bu örnek artık EB.lerin bu su ve torf konusunda ne kadar toleransız davrandıklarını gözler önüne sermiştir.

sizin değil ama bu konudan mutevellit benim beynim süngere döndü gibi :D

saygılar

ephesos
12-09-2007, 13:32
Sanırım asidk ayarı nasıl ve neyle yapılır bunun açığa kavuşması lazım.Bir arkadaşımızda dendrobiumlar asidik harçsever deyip toprağına limontuzu attığını söylemişti , sirke kullananda varmış ama mantık kocakarı uygulamalarının önünde olmalı.

avukatkemal
12-09-2007, 15:27
Bir de ateş yakıyorlar toprakta ama neden bilmiyorum, birkaç forumda gördüm ama tali bir yol olarak öneriliyor.. çimlenmenin hızlanması ile ilgiliydi sanırım..

Weezer
13-09-2007, 10:32
http://img147.imagevenue.com/loc1192/th_72037_Photo-0282_122_1192lo.jpg (http://img147.imagevenue.com/img.php?image=72037_Photo-0282_122_1192lo.jpg)http://img136.imagevenue.com/loc528/th_72042_Photo-0283_122_528lo.jpg (http://img136.imagevenue.com/img.php?image=72042_Photo-0283_122_528lo.jpg)http://img131.imagevenue.com/loc503/th_72044_Photo-0285_122_503lo.jpg (http://img131.imagevenue.com/img.php?image=72044_Photo-0285_122_503lo.jpg)http://img144.imagevenue.com/loc971/th_72050_Photo-0286_122_971lo.jpg (http://img144.imagevenue.com/img.php?image=72050_Photo-0286_122_971lo.jpg)



Purpurlar'ım taştı artık daha yaygın bir saksıya almayı düşünüyorum. Menekşe saksısı gibi, saksı değişimini şubat gibi mi yapayım? Ayrıca sarr'ımda çürüme başladı tepeden. VFT'ler çürümüştü fakat yenileri çıktı ve hizla büyüyor. Gerçi yavaşlaması durdu lakin kış uykusuna girme aşamasina yaklaştılar.

avukatkemal
13-09-2007, 10:46
Saksı değişimi için en uygun zaman şubat gibi diye hatırlıyorum.
Dormancy bitiminden sonra vegetasyon başlangıcından önce...

Mine Pakkaner
19-09-2007, 01:19
Sanırım asidk ayarı nasıl ve neyle yapılır bunun açığa kavuşması lazım.Bir arkadaşımızda dendrobiumlar asidik harçsever deyip toprağına limontuzu attığını söylemişti , sirke kullananda varmış ama mantık kocakarı uygulamalarının önünde olmalı.

Ephesos halk arasındaki isimiyle limon tuzu sitrik asittir. Sirkede ise %4-8 oranında asetik asit bulunur. Her ikisi de pH yı düşürür. Asetik asitin antifungal etkisi de bilinmekle birlikte, tarafımdan bitkilerde pH düşürmek amaçlı hiç kullanılmamıştır. Sitrik asit ise özellikle fungusit uygulamalarında kireçli suların pH sının düşürülmesinde, kireçli suyla sulanan saksı harçlarının pHsının düşürülmesinde ve yine kireçli suyla verildiklerinden dolayı alınma şansları az olan bitki besin solüsyonlarında kullanılır.

Kocakarı ilacı olmadıklarından da emin olunuz. Kolay bulunan ve heran herkesin ucuza temin edebileceği bir kimyasaldır.

Ancak ben bu bilgileri geçen sene verdikten sonra forumda üyeler bu bilgileri yorumladılar ve şu anda saksı harcına da bu kimyasalları katıyorlarsa onu bilemeyeceğim. Biz bu kimyasalları sadece sulama veya ilaçlama suyuna katarız, harca koymayız. Bu şekilde kullananlar ne miktarda katarlarsa harçta ne etki alacaklarını bilmek durumundalar. Bu yüzden de Sayın Praecox'un herzaman önerdiği gibi doğrudan asitliği belli olan materyal kullanmalılar.

geras
17-10-2007, 20:26
güzel görünümlü değişik bir etobur olan Drosera Derbyensis.

22664

saydemir
12-11-2007, 21:33
Sayın Praecox, cephalotusun köklerinin çok hassas olduğunu ve köklerinin rahatsız edilmemesi gerektiğini biliyorum. Peki ama bu avustralyalı türün saksı değişimi, substrat değişimi sırasında köklerinin zarar görmemesini nasıl sağlayabiliriz? :confused:

praecox
13-11-2007, 00:42
Sayın saydemir,

Cephalotus follicularis'in saksı değişimi elbetteki köklere azami dikkat göstermek sureti ile değiştirmelisiniz. Ancak her halükarda bu Darlingtonia californica'dan sonra ikinci methameli etobur nebatat, saksı değişiminden sonra uzunca bir stres döneminden sonra kendini toparlar veyahut kurur.
Bundan dolayı ki pek saksı harcını değiştiresim de gelmez. Gerkese de en uygun yöntem kökleri torfu ile barabet kaldırıp çok fazla da silkelemeden yeni bir karışıma dikmek olacaktır.
Bundan dolayı da uzunca bir süre yaşıyabileeği normalinde gereken saksı boyunun bir kaç numara büyüğüne dikmekte fayda varıdr.

Methameli etoburlar demiş iken Heliamphora'ları da es geçmemek gerekli :D

avukatkemal
13-11-2007, 10:09
Zoru hemen hallederim, imkansız biraz vakit alır :D

praecox
13-11-2007, 11:12
Sayın avukatkemal,

Cephalotus'u ve Darlingtonia'yı Sarracenia psittacina ile karıştırmayın. Darlingin yapısı S.psitt.e benzese de bakımı zor bu zor kavramındaki "hemen" veya imkansız daki "biraz zaman" bende 35 yıl oldu henüz kesin bir bilgim veya deneyimim yok.

Söz savunmanındır... :D
Buyrun başlayın avukat bey :D :) ;)

avukatkemal
13-11-2007, 15:41
Efem kem küm hınk mınk, darlingtonia psittacinadan ne kadar zor olabilir ki :D Şaka bir yana sizin etoburlarla geçen 35 yılınız bize etoburlar konusunda 35 yıl kazandırmış olmalı.. Bu arada siz darlingtonayı tohumdan mı denediniz yetişkinle mi denediniz.. Bir de benim etoburlara iyi bakıyor musunuz.. alacam sizden onları :) Evdekilerin ilaçlanma süreci de bitti, yenilerin yerleri de hazır sayılır :D

apuacan
15-11-2007, 22:47
son 4sattir bu7sayfayı okudum ve sanırım beynim süngere döndü burdaki bazı arkadasların tabiriyle:)
ama bu pembe drosera acayip hos görünmekte.
tam olarak tür ismi ne ki acaba?
ve burada yetişiyormu
ve erkan hocam siz cook sevaba girdinizn zannedersem bilgilerinizi bizim gibi çaylaklarla paylasmakla:)

praecox
16-11-2007, 08:00
Sayın geras'ın eklediği güneşgülünü kastediyor iseniz, bu bir Drosera paradoxa.

Endemik bir tür değil. Burda yetişiyor derken evlerde bakımı mümkün. Doğada ise exotic bir bitki.

Ophrys
16-11-2007, 08:39
Bunlarda benim yeni eb lerim.

denizakvaryumu
16-11-2007, 09:26
Hunilerin 1/3 su ile dolması lazım.

noreks
16-11-2007, 10:34
Üstat,

sizde de paradoxa olması lazım yanlış hatırlamıyorsam...

praecox
16-11-2007, 10:38
:o Evet haklısınız.
7 kök filizlenmiş durumda.
Mikroskopum var ama fotoğraf makinesi takma adaptörüm olmadığı için resim ekliyemiyorum.:p;):D:D

noreks
16-11-2007, 14:19
2 seneye kadar birine talibim desem...:)

Emre Albayrak
17-01-2008, 21:20
Arkadaşlar ben Plumeria Sellukaya dalım etobur cennetini kaçırmışım. Daha önce yetiştiren arkadaşlar başlangıç için acaba hangisini önerirler. Tabi tohumdan başliyacağım.

sempe
17-01-2008, 21:24
Öncelikle tohumdan başlamamayı önerirler.:)

Emre Albayrak
17-01-2008, 21:26
Öncelikle tohumdan başlamamayı önerirler.:)


= ) Becermez miyiz dersiniz? Hem çeliğini nereden bulacağım? Yahu çok fena paçayı kaptırdım ben bu bitki işine..

Ophrys
17-01-2008, 21:49
Çelik mi?

Emre Albayrak
17-01-2008, 21:57
Bilmem ki. Bu konu hakkıda çok bilgisizim. Tohumdan başka üretim şekli oalrak çelik olası geldi? Kısacası çelik **** tohum. Neresinden başlamalıyım?

Ophrys
17-01-2008, 22:06
Emre Bey önce etoburlar başlığındaki tüm konuları okuyun derim. Bu iş ne selluka ya ne plumeria ya benziyor.

Emre Albayrak
17-01-2008, 22:09
Çok güzeller ama terbiyesizler. İnsanın aklını çeliyorlar. Başlıyorum o zaman okumaya.. Kazamız mübarek ola.

avukatkemal
18-01-2008, 00:56
Ben de öyle başlamıştım..Hala vazgeçmezseniz buradayız :D

praecox
18-01-2008, 11:45
Çok güzeller ama terbiyesizler. İnsanın aklını çeliyorlar. Başlıyorum o zaman okumaya.. Kazamız mübarek ola.

Alınırım Emre bey,

siz bizim etoburlara terbiyesiz diyemezsiniz :D ;)

Çok terbiyeli söz dinleyen sesiz sedasız görevlerini ifşaa eden saygılı bitkilerdir. Hatta VFT'lerimiz ağzını da şapırdatmadan yemeklerini yer.

Ne diyelim kazaanız mübarek olsun da...
Asıl size gereken sabır... ya sabır okuyup denemek için sabır :D

Emre Albayrak
18-01-2008, 13:43
Yahu bu ne güzelliktir bu ne alımdır ama.. Resmen ahlaksızlık resmen baştan çıkartma sanatı..

avukatkemal
18-01-2008, 14:39
Aman diyim yenge duymasın :D Hevesiniz başlamadan biter

Emre Albayrak
18-01-2008, 14:42
= )) Aman derim.. Aramızda kalsın.. Hatun etobur bitkilerden kıskanmaya başlarsa yandımki ne yandım..

desberado
13-02-2008, 13:29
biraz damdan düşermiş gibi olucak ama,etobur bitki nasıl bula bilirim?

praecox
13-02-2008, 13:42
biraz damdan düşermiş gibi olucak ama,etobur bitki nasıl bula bilirim?

Doğru söze ne demeli... :D

Ancak biraz dağil de bayağı bir damdan düştü bu :D

Burdaki diğer ilgili başlıkları da okuyun. Türlere göre olan başlıklarda da paylaşımlar var.

desberado
15-02-2008, 20:22
yönlendirmeniz ve açık sözlülüğünüz için teşekkür ederim:Dsizce etobur bitki yetiştirmek çok zor ve emek isteyen bir işmi?

memet
15-02-2008, 20:29
Uygun ışık ve torf, gerekli saf su kullanılınca, pek çok türü bakmak o kadar büyük bir sorun değil. Tohumdan yetiştirmeyi kastetmiyorsanız tabi.

desberado
16-02-2008, 01:21
planta carivora lar
benim çok hoşuma gidiyor doğrusu.fakat ağaçlar netde onunla ilgili bilgi bulamadım .sizce böyle bir bitkiile bu işe başlamak doğru olurmu?

praecox
17-02-2008, 10:05
planta carivora lar
benim çok hoşuma gidiyor doğrusu.fakat ağaçlar netde onunla ilgili bilgi bulamadım .sizce böyle bir bitkiile bu işe başlamak doğru olurmu?

Sanırım Planta carnivora kast etiniz. Eh zaten bu da etobur bitki demek. Bu bağlamda bu forumda bilgi bulamadı iseniz yabancı kaynaklara bakmanız gerekecektir.

Ancak burda ben sizin özelikle hangi türü bulamadığınızı tam da anlıyamadım? :)
Türünü bilsek belki başlangıçtaki bakımı ile ilgili bir fikir yürütebilirdik,

desberado
17-02-2008, 15:42
aradığım tür dionaea muscipula.forumda bu türle ilgili bir yer var,fakat yararlı olabilecek fazla bilgi yok.

praecox
17-02-2008, 15:46
aradığım tür dionaea muscipula.forumda bu türle ilgili bir yer var,fakat yararlı olabilecek fazla bilgi yok.

Ah evet sayın desberado hiç de yararlı olabilecek bilgi içermiyorlar mı?...:mad:
Dionaea hakkında yararlı olabilecek fazla bilgilerin ne olabileceğini bilmekden kastetiğiniz nedir?
Neyi bilmek istiyorsunuz?

desberado
22-02-2008, 19:38
nasıl toprak kullanacaım?
nasıl besleyeceğim?
nelere dikkat etmeliyim?
........
gibi sorular.

Ophrys
22-02-2008, 19:44
Sayın desberado
Torf (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2580)
Su (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7440)
Ve diğer sorularınızın cevapları bu başlıklarda (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=56) mevcut. Sadece okumanız gerekiyor.

samowan
23-02-2008, 22:08
Araniza bir acemi daha katildi. Bugun seradan 3 adet EB aldik. Yardimlari icin sn. Memet'e tesekkur ederim.
Aslinda EBlerle ilk tanismam yaklasik uc yil once bir yaz gunu Uludag'da gerceklesmisti. O zamanlar Turkiye' de EB yetistiginden bi haberdim, cesitli bortu bocek gozlemlemek icin ormanin iclerinde gezinirken yerde ilginc bir bitki dikkatimi cekmisti. Egilip daha dikkatli baktim; cay bardagindan biraz daha kucuk ibrikleri olan bir bitkiydi, iceriye dogru kivrik killarida gorunce 'wohaaa etobur bitki' diye sevindim. buldugum ilk karincayi ibrigin icine attim. ibrikten cikti ve gitti, 2. karinca, 3. karinca baktim bitki bocek yakalacak gibi degil. Bende onu kendi haline birakip oradan uzaklastim. Gecen yil Turkiye de dogal olarak EB yetistigini okuyunca ayni yere tekrar gittim ama malesef bulusamadik. Hatirladigim kadariyla bitki nepenthes e benziyordu, yinede tam emin degilim. Yasadigi ortam ise kupkuru toprak ve agaclarin altinda gunes gormeyen bir yerdi.
Herkese merhaba...
samet...

praecox
24-02-2008, 11:45
Gördüğünüz bitkinin tasfirinize dayanarak bir Aristolochnia olma ihtimali üzerinde duruyorum. Anlatığınız gibi ibriklere benziyen çiçeğidir. Etçil olduğu bilinmiyor ıspatlanamadı. Bu bitki de döllenmeyi sağlama almak adına kılları ile Aurum'larda da olduğu gibi, böcekleri çiçeğin içinde hapseder. Bu tarz böcekleri gaspetmek çoğu bitkilerin çiçeklerinde gözlemlenir. Orkidelerden Coryanthes bu işin ustası, Paphiopediliumlarda biraz öyleler, Aurumlar da ciddi böcek hapishaneleri olan çiçekler oluştururlar. Ancak ordan böcekğin proteinlerinin sindirimi ıspatlanamadı.
Asıl sizin Uludağda rastlıyabileceğiniz etobur bitki Pinguicula balkanica olabilirdi.

samowan
24-02-2008, 13:56
Evet sn. praecox, sanirim gordugum bitki bir Aristolochia idi.

praecox
24-02-2008, 14:10
Aristolochia, sanırım lohusa otu diye de adlandırılmaktadır. Bu türün tropik olan kultive güzel, renkli çiçeklileri hollandalı piposu anlamına da gelen ducthmans pipe diye de süs bitkisi olarak bakılmaktadır. Herhangi bir EB'liği bilinmemektedir.
30791

geras
07-03-2009, 18:07
daha önce hiç görmediğim değişik bir drosera türü. Drosera Zonaria.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/DroseraZonaria.jpg

gulaymutlu
09-04-2009, 20:38
arkadaslar 1 cesıt etonurum cıktı 2 tane daha degısık tohum aldım toprak verdı yanında venusflytrap ıcın onu ektım bırde turkce adını bıldıgım maymun kapanı dıktım o topraga .. tabı farklı saksıya amcak nasıl bakıcam bılmıyorum suyunu ne kadar vermelıyım uzerlerını strecledım ama

optimus
17-07-2009, 07:00
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15670&page=3

burada görüldüğü gibi çimlenen bir scarlet droseram var. hala poşetin içinde duruyor. ne zaman onu poşetten çıkartayım? şimdi ne yapmam gerekiyor. lütfen etobur bitkilerde bilgisi olanlar bana yardımcı olabilirler mi?

is_m@il
17-07-2009, 09:13
Bence daha çok erken. Ama poşette olması sıkıntı veriyorsa bir çay kaşığı kullanarak torf ile birlikte alıp önceden hazırladığınız saksıya nakledebilirsiniz.

optimus
17-07-2009, 09:39
:D sanırım yazım şeklimden dolayı yanlış anlaşılmış. zaten bir kabın içinde duruyor. nemlilik olsun diye üzerine de poşet geçirmiştim. yani kabın üzerindeki poşeti artık çıkartayım mı demek istedim ;)

is_m@il
17-07-2009, 13:47
Evet çıkarabilirsiniz. Hatta çıkarmanız gerekir.

codgervural
06-10-2009, 08:07
merhaba hocam
dün tohumdan çıkarmak için çok uğraştığım ama bir türlü yetiştiremediğim drosera intermedia bitkime kavuştum .ben hep tohumlar bayattır diye düşünmüştüm ama şuan belki hata bendedir diye sormak istiyorum bu bitkinin yetiştirilmesinde ds veya dc den farklı bir yan varmı

praecox
06-10-2009, 12:41
Evet pek olmasa da farkı tohumların katlanması ile alakalıdır. Dc ve DS nerde ise EB lerin ayrık otu gibi düştüğü bulaştığı her yerde çimlenme gösterse de katlanma çok ciddi gereksinim duymazlar. ancak diğerlerinde bu değişir.
Bir de her droserada çimlenme oranı yüksektir diye bir durum da söz konusu değil.
Bazıları daha az çimlenir bazıları daha orta düzeyde.

Droseralar ıslak ölü sphagnumda bir iki ay soğukta katlamaya alıp sora da torf kum karışımına dikerseniz iyi olur.
En güvenilir yöntem budur benim bildiğim veya edindiğim deneyim.
Sphagnumun yeşermesini bastırmanız gerek zira canlı sphagnum hatta ölüsündeki sporlarda nda yeşeren sphagnum drosera filizlerine baskın çıkıp boğabilir.

codgervural
06-10-2009, 14:13
hocam çok özür dilerim filiformis di bana gelen bir an isimleri karıştırdım.bir adetde sarracenia minorum var her türlü yetiştirme tavsiyenize ihtiyacım var zira filiformis biraz kötü durumda

praecox
06-10-2009, 14:30
Filiformis ciddi dormancy geçirmesi gereken bir tür. Soğukta 1-2 ay katlamanız gerekli. ekimi yaptığınız saksı ile birlikte buzdolabında 1-2 ay katlamıya alın. Sıcakta filizlenmezler.

Kışın bir rozet gibi rizoid bir kök öbeğine çekilir bahara yeniden yaprak verip filizlenir. Bu şekilde yavular da.

Yaz sonu sonbaharda ekimi pek uygun değildir bu aylarda katlanmaya alınması ve kışın bir kaç ay sıcak bir oda ortamında çimlenmeleri uygun olurdu.

codgervural
07-10-2009, 15:00
demek benim önceki denemelerde tohumdan yetiştiremem bu yüzdenmiş sağolun hocam keşke o zaman yazsaymışım bu soruları ama bu sefer canlı bitki getirttim diğer droseralarımla aynı ortamda durur mu acaba?1 haftalık kargodan sonra durumu baya kötü gibi