Bağlan

View Full Version : Kivi (Actinidia) Yetiştiriciliği




Sayfalar : [1] 2

Mine Pakkaner
11-06-2006, 23:56
KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

2536


Anavatanı Çin olan kivi, ticari olarak 1940’lı yıllarda ilk kez Yeni Zelanda’da üretilmiştir. 1970’li yıllardan sonra diğer ülkelerde de yetiştirilmeye başlanmış ve hızla yayılmıştır.

Bugün dünyada kivinin en çok üretildiği ülke Yeni Zelanda’dır. İtalya ise dünyada kivi üretiminde 2. sıradadır. Fransa, Güney Afrika, İspanya, Japonya ve Yunanistan gibi ülkelerde de kivi üretimi yaygınlaşmıştır.

Ülkemizde kivi ilk defa 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü’nde denemeye alınmış ve deneme sonucunda kivi yetiştiriciliğine, iklim ve toprak yapısı bakımından Marmara ve Karadeniz bölgelerinin uygun olduğu tespit edilmiştir.

İthal etmek için milyonlarca dolar ödemek zorunda kaldığımız kivinin ülkemizde de yaygınlaşması için Ordu Tarım İl Müdürlüğü, 1994 yılında deneme üretimi çalışmalarına başlamış, müdürlüğün deneme fidanlığında damızlık olarak kullanılmak üzere bir kivi bahçesi tesis edilmiştir.

Kivi; sarıcılıcı, tırmanıcı, yaprağını döken, çok yıllık bir bitkidir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. C Vitamini kaynağıdır.

Kivi yetiştiriciliğinin yapılabileceği alanlar kışları ılık, yazları sıcak ve nemli yörelerdir. Baharda tomurcukların sürmesi ile birlikte oluşan genç sürgünler dona karşı çok hassastır.

Genel olarak kivi, derin ve süzek olan, kireçli olmayan topraklarda iyi sonuç verir. Ph’ı5,5 - 7.6 olan topraklarda iyi yetişir.

Kivi fidanı; Çelikle, Tohumla ve Doku kültürü ile üretilir. Ancak yaygın olarak kullanılan yöntem, çelikle üretimdir.

Çelikle üretim için, kivi çeliği; kışın Ocak-Şubat aylarında, yazın ise 15-30 Temmuz tarihleri arasında olmak üzere iki farklı zamanda alınır.Çelikler 2-3 göz, yani 15-20 cm olacak şekilde hazırlanır.

Köklendirme hormonu olarak kışlık çelikte 2000 ppm naftalin asetik asit, yazlık çelikte ise 4000 ppm indol bütrik asit kullanılır. Çeliklerin dip kısmı keskin bir bıçakla düzeltilir. Köklenmeyi teşvik için çelikler bıçakla 3-4 yerinden, 5 mm uzunluğunda çizilir. Hazırlanan çeliğin dip kısmı yazlık çelikte 5 saniye, kışlık çelikte 10 saniye süreyle hormona batırılır. Hormonu kuruyan çelikler, köklerde çürüme olmaması için ayrıca, benlayt ile hazırlanmış sıvıya batırılır ve perlite dikilir.

Kışlık çeliklerde köklenme ortamında istenilen ısıyı temin etmek ve köklenmeyi teşvik etmek için alttan ısıtma sistemi kurulmalıdır. Isıtma yapılırsa köklenme oranı da buna paralel olarak yükselir. Ayrıca, 2 günde bir yapılacak sulama da çeliklerin köklenmesini hızlandırır ve perliti nemli tutar.

Perlit, yani köklendirme ortamı, 20-25° dereceye ayarlanır. Çeliklerin kurumasını önlemek için ortamdaki rutubet kontrol edilmelidir.

Yazlık çeliklerde sisleme yoluyla sulama yapılmalıdır. Sisleme sulama; yarım saatte bir 30 saniye süre ile uygulanır. Yazlık çeliklerde mevsim gereği ısıtmaya gerek yoktur.

Perlite dikilen çelikler 4-6 hafta içinde köklenir. Köklenen çelikler fazla bekletilmeden usulüne uygun olarak hazırlanmış toprakla doldurulmuş tüplere alınır. Can suyu verilir.

Köklenen çelikler doğrudan fidan üretim parseline dikilmek istenirse, toprağın tavında olması ve ortamın iyi hazırlanmasına özen gösterilir.
Dikim sonrasında ise sırasıyla; dikimin yapıldığı yerde yabancı ot kontrolü, fidanların sulanması, çapalanması, askıya alınması ve tepe alma işlemleri yapılır. Bu fidanlar yıl sonunda dikime hazır hale gelir.

Kivi fidanları sıra üzeri ve sıra arası 4 metre olmak üzere, 8 dişiye 1 erkek hesabıyla dikilir.

Kivi fidanı dikmek için, 40 santimetre derinliğinde, 50 santimetre genişliğinde fidan çukuru açılır. Çukur açılırken üst toprak bir tarafa, alt toprak bir tarafa konulur. Üstten çıkan toprak bolca yanmış çiftlik gübresi ile karıştırılır. Bu toprakla fidan çukurunun üçte ikisi bombeli şekilde doldurulur.

Dikilecek fidana kök tuvaleti yapılır, fidanın ezilmiş, kurumuş, zarar görmüş kökleri ayıklanıp temizlenir, sonra fidan bombenin üzerine oturtulur. Fidan çukurundan çıkan alt toprak, fidanın kök boğazına kadar doldurulur.

Toprağın köklere temas etmesini sağlamak için çiğnenmesi gereklidir. Dikim işi bitince fidanın yanına bir herek dikilerek fidan bu hereğe bağlanmalı fidanın tepesi üç göz üzerinden kesilerek, mutlaka can suyu verilmelidir.

Kivi tesisini tamamlamak için; zaman geçirilmeden bu fidanlara T sistemi yapılmalıdır. T sistemi yapılırken 2,5 metre boyunda direkler kullanılır. Direkler beton, ahşap veya demirden yapılabilir. Hazırlanan bu direkler, iki fidanın tam ortasına gelecek şekilde ve 50 cm’lik kısmı toprağa gömülerek dikilir. Direklerin tepesine konulacak T’nin uzunluğu, 1,5 metre olmalıdır. Hazırlanan bu direkler T’nin üzerine, 30 cm ara ile beş sıra tel çekilir. Bu teller 3-5 mm kalınlığında, çelik halat olmalıdır.

Kivi fidanı kendi haline bırakılırsa birden çok sürgün ile gelişmeye başlar. Çardak seviyesine çıkana kadar fidanı tek gövde olarak büyütmek gerekir. Bunun için en kuvvetli gelişen bir sürgün bırakılır, diğerleri kırılır.

Tellerin hizasına, yaklaşık 2 metre yüksekliğe, gelince bu sürgünün de tepesi kesilir. En üstteki iki gözün sürmesine izin verilir. Böylece T üzerinde iki tarafa kollar oluşturulur. Bu kolların uçları 1-1,5 metre uzayınca kırılarak yan dallar oluşturulmaya çalışılır.

Kivi; üçüncü yılından itibaren meyve vermeye başlar.
Kivi; Mayıs ayının ikinci yarısında çiçek açmaya başlar. Dişi kivi çiçeğinin, dişicik tepesi çok belirgin, erkek püstülleri çok azdır. Erkek kivi çiçeğinin ise püstülleri çoktur, dişicik tepesi ise dumura uğramıştır. Açan çiçekler geç ilkbahar donlarından zarar görmez. Döllenmeyi artırmak ve meyve tutumunu çoğaltmak için bahçede bir iki arı kovanı bulunmalıdır.

Kivi geniş ve çok yapraklı bir bitkidir. Bu nedenle fazlaca su tüketmektedir. Su noksanlığı başladığı zaman bitkinin yaprakları cansızlaşır, kıvrılır ve solma eğilimi gösterir. Ağaç üzerinde meyve varsa buruşmaya başlar. Yağışın yetersiz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında, bitkide böyle bir durum görülürse, haftada bir iki defa sulama yapılmalıdır.

Meyve kalitesini yükseltmek ve pazar değerini artırmak için Haziran sonu, temmuz başlarında meyvenin sık olduğu dallarda, bir salkımda en fazla bir iki meyve olacak şekilde seyreltme yapılmalıdır.

Kivide hasat zamanının gelip gelmediği Refrektometre adlı optik alet ile tespit edilir. Meyvenin kuru madde oranı %7,5-9 olduğu zaman kivi hasat edilebilir. Daha erken hasat edilirse meyvenin kalitesi ve pazar değeri düşer.

Hasat; meyve sapı ağaç üzerinde kalacak şekilde, elle koparılarak yapılır. Kivi hasadı, iki defada yapılabilir. Önce irileşmiş meyvelerin hasat edilmesi ile bitkide kalan küçük meyvelerin beslenip irileşmesi sağlanır.

Hasat edilen meyvelerin paketlenmesinde, ağaç ve karton kutular kullanılır. Temin edilme imkanı varsa kivi meyveleri, kutulara viyoller içinde yerleştirilir. Üzerine, su ve ağırlık kaybını önlemek amacıyla, plastik film örtülür. Bundan sonra meyve pazara sunulur.

Toplanan meyveler oda sıcaklığında iki ay süre ile korunabilir. Meyve daha sonra satılacaksa soğuk hava depolarında muhafaza süresi 5 aya kadar çıkabilir. Meyveler, eksi 1,5 derecenin altıda donarak soğuktan zarar görür. Bu nedenle, depolama sıcaklığı 0,5° derece civarında tutulur. Depolardaki nem oranı, %90 civarında olmalıdır. Depolama sırasında nemin düşük olması meyvelerde ağırlık kaybına yol açar. Depolamada, ambalajlamaya gerek yoktur, ürün, kasa veya sandıklara konarak muhafaza edilir.

Depolama sırasında meyvelerin çıkardığı etilen gazı olgunlaşmayı hızlandırır. Bu gazı dışarı atmak için depo, günde 2 saat havalandırılır. Ayrıca kivi meyvesinin saklandığı depoda, başka bir meyve depolanmamalıdır.

Hasat edilen meyveler hemen yenecek durumda değildir. Yeme olgunluğuna gelmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekir. Kivi normal şartlarda, oda sıcaklığında 15-20 günde olgunlaşır. Evlerde meyveleri olgunlaştırmak için naylon torba içinde 15-20 adet kivi meyvesinin yanına 1 adet elme koyulur. 2 gün bekletilen elma torbadan çıkarılır. 8-10 gün içerisinde kivi meyvesi olgunlaşır, yenecek duruma getirilir.
Hasat yapıldıktan sonra, bitki yaprağını dökünce kivi bahçesinde budama işlemi yapılmalıdır. Budama yapılırken o yılın meyve veren dalları ile birbirine örülmüş kıvrılmış dallar kesilir. Ana çatının zarar görmemesine özen gösterilir. Ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin uçları ise 12-13’üncü göz üzerinden kesilir.

Kivi meyvesi diğer meyve türlerinden farklı özelliklere sahip olması nedeniyle, tüketim ve kullanım alanları da oldukça çeşitlidir.

Kivi; taze olarak tüketildiği gibi pasta, kek, dondurma, reçel, marmelat, konserve ve çay yapımında da kullanılır.

Kaynak: Tarım Bakanlığı Yayınları




souLshah
11-07-2006, 14:01
Kivi fidanları sıra üzeri ve sıra arası 4 metre olmak üzere, 8 dişiye 1 erkek hesabıyla dikilir.

Merhaba,
geçen sonbaharda bahçeye dikmiş olduğumuz 5 kivi fidanı var 4 dişi ve 1 erkek ve fidanları aldığımız seradaki görevlinin bize söylediği aralıkta yani yaklaşık yarım metre aralıkla diktik. Fakat burada 4 metre yazıyor fidanların arasını açmam gerekiyormu yoksa bu şekilde kalabilirlermi ve fidan sayısını artırmak gerekiyormu ?

kiviler bu sene hiç boy atmadılar aldığımda yaklaşık 15 - 20 santim arasındalardı hala aynı boydalar ne filiz verdiler ne kurudular. haftada 2 kere sulanıyor. ne yapmalıyım ?

ibuprofen
11-07-2006, 15:39
ben kivi çekirdeklerini pamuğa koydum ve oksijenli su (yarım litreye bir tatlı kaşığı) ile suluyorum ancak hiçbir gelişme izleyemedim. acaba yanlış yaptığım bir şeyler mi var? :confused:

http://img129.imageshack.us/img129/129/kivi16qt.jpg (http://imageshack.us)

:(

trockya
11-07-2006, 20:05
ben kivi çekirdeklerini pamuğa koydum ve oksijenli su (yarım litreye bir tatlı kaşığı) ile suluyorum ancak hiçbir gelişme izleyemedim. acaba yanlış yaptığım bir şeyler mi var? :confused:

http://img129.imageshack.us/img129/129/kivi16qt.jpg (http://imageshack.us)

:(

Kivi'nin çekirdeklerini kışın saboanızı yaktığınızda 2-3 gün sobanın altında bekletip ekin.Çok çabuk çimleneceklerdir.

trockya
11-07-2006, 20:08
Dikim mesafeside 4 metre çok fazla. 2,5 metreye 2,5 metre yeterlidir.

Gezgin_Adam
19-11-2006, 07:12
Kendi tükettiğimiz meyvaları kendimiz yetiştirsek daha lezzetli oluyor bende kivi yetiştiriciliğine başlıyuorum bugünden itibaren :)

sukranayalp
30-11-2006, 23:22
Kivi fidanının meyve vermesi için yaklaşık 3 m. mesafede en azından bir erkek ve bir dişi olarak dikilmesi gerekir diye biliyorum. Benim sormak istediğim soru şudur :
Erkek ve dişi olduklarını nasıl anlayabiliriz?

lokmanbahçe
30-12-2006, 00:12
arkadaşlar kivi çimlendirme başlıklı yazılarda tohumların buzdolabında bekletilmesi gerektiği söyleniyor; burda ise soba altı yani sıcakta kurutulması gerektiği... zıt değilmi bu? ben anlayamadım şimdi bunu?!?!?...

Mine Pakkaner
30-12-2006, 00:35
Sayın Lokmanbahçe, buradaki bir arkadaşımızın kendi görüşüdür. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=54624&postcount=15
başlığında ise Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden yetkin bir ağızdan çöğür üretimine dair teknik bilgi detaylı olarak verilmektedir. Yetkin ağızdan alacağınız teknik bilgiye itibar etmenizi öneririm.

bonsade
09-01-2007, 08:49
Kivilerin dişi ve erkeğini nasıl anlarız.Çift dikilmesi yeterlimidir.

caucasus
28-01-2007, 19:15
*** arkdaşlar bende yaklaşı 4 senedir kivi fidesi alıp köye götürecem ama her seferinde bir problem oluyor **** ben önemsemiyorum.Ben okuduğum kadarıyla tohumlarındanda yetiştirilebiliyor arkdaşın yazdığı gibi oksijenli su ile pamukların arasında yetiştirebilirmiyim yoksa başka bir türü varmı.Evde yetiştirmek için tam olarak tarif verebilecek arkadaşım varmı.Yardımlarınız için teşekkürler
Birde 10 puanlık uzmanlık sorusu sorcam aynı meyve içinden çıkan çekirdekler tek cinsmi oluyor yani erkek **** dişimi yoksa ikisidemi.
ilginiz için teşekkürler. :D)

Todor
28-01-2007, 20:41
yoksa başka bir türü varmı.

Kivi Çimlendirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1889) başlığına bakabilirsiniz. :)

*** arkdaşlar

***. ***. ASL *** gibi kısaltmaları kullanmamaya dikkat ediyoruz. Sizde aynı itinayı gösterirseniz seviniriz.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

kürşad
29-01-2007, 10:28
*** arkdaşlar bende yaklaşı 4 senedir kivi fidesi alıp köye götürecem ama her seferinde bir problem oluyor **** ben önemsemiyorum.Ben okuduğum kadarıyla tohumlarındanda yetiştirilebiliyor arkdaşın yazdığı gibi oksijenli su ile pamukların arasında yetiştirebilirmiyim yoksa başka bir türü varmı.Evde yetiştirmek için tam olarak tarif verebilecek arkadaşım varmı.Yardımlarınız için teşekkürler
Birde 10 puanlık uzmanlık sorusu sorcam aynı meyve içinden çıkan çekirdekler tek cinsmi oluyor yani erkek **** dişimi yoksa ikisidemi.
ilginiz için teşekkürler. :D)

çekirdekten çıkanlar deli oluyor.
dişisini ayrı erkeğini ayrı aşılıyorsunuz.

caucasus
30-01-2007, 18:41
çekirdekten çıkanlar deli oluyor.
dişisini ayrı erkeğini ayrı aşılıyorsunuz.

Hımmm bu konu beni aşıyor desenize ben gidip hazır fidanlardan alayım.Çekirdekten yetişenler yabani oluyor anladığım kadarıyla.Neyse ilginiz ve bilginiz için teşekkür ederim iyi günler.

kürşad
13-02-2007, 22:07
14 ocakta soğuklama olmadan çimlenmeye bıraktığım 15 adet tohumdan 1 tanesi çimlendi. diğerleri buzdolabında halen. yakında torfun içinde onlardan bir deneme yapacağım.

caucasus
13-02-2007, 22:55
14 ocakta soğuklama olmadan çimlenmeye bıraktığım 15 adet tohumdan 1 tanesi çimlendi. diğerleri buzdolabında halen. yakında torfun içinde onlardan bir deneme yapacağım.

Arkadaş bende kaloriferin üzerinde 3 gün kuruttuktan sonra pamukun içinde,ilk okulda fasülye tohumlarını yetiştirir gibi yaptım ama bir tanesi bile çıkmadı halen beklemekteyim ama yarın atacam hepsini.

murat alan koç
21-02-2007, 11:47
selamlar çelikle kivi yetiştirmek istiyorum,yıllardır deniyorum ,başaramadım. Yardımcı olursanız sevinirim,saygılar.

Selahattin Yılmaz
21-02-2007, 16:04
Kivi çeliklerini henüz uyanmadan bu dönemde 18-20 cm uzunlukta çelikler alın, çeliklerin alt uçları düz olsun. 2000 ppm IBA solüsyonunda alt ucunu 10 saniye tutun ve bir kaç dakika da kenarda bekletin solüsyonu iyice emsin çelikler. 19-21ºC de mümkünse sisleyerek veya devamlı nemini muhafaza ettirerek 30-45 gün bekleyin çelikler köklenecek ve köklenen çeliklerinizi serin bir ortamda tüpleyin bir hafta onbeş gün tekrar serin bir ortamda bekletin çelikler toğrağa adapte olsunlar ve esas yerlerine dikebilirsiniz. Ve bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1129&highlight=%E7elikle) ayrıca bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2198&highlight=%E7elikle) ve son olarakta bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=736&highlight=%E7elikle) inceleyin ondan sonra köklenmeyecek çeliğiniz olmayacak zaten bu başlıkları okuyanlar bir şey anlamazlarsa daha da yapacak bir şey kalmamıştır kivi köklendirmekten vazgeçin. :).

Selahattin Yılmaz
21-02-2007, 18:47
Kivi fidanının meyve vermesi için yaklaşık 3 m. mesafede en azından bir erkek ve bir dişi olarak dikilmesi gerekir diye biliyorum . Benim sormak istediğim soru şudur :
Erkek ve dişi olduklarını nasıl anlayabiliriz?

Sn sukranayalp, yukardaki soruya cevap verdikten sonra kivi konusunda çalışmaları olan bir arkadaştan çiçekleri konusunda bilgi aldım. Aldığım bilgilere göre kivi erkek ve dişi çiçekleri birbirine çok benziyor. Ancak yakından bakıldığında erkek organlar ve dişi organlar ayırt edilebilir. Bunun dışında çiçek tablası, taç yapraklar birbirlerine çok benziyor bilgisini aldım. Yine de eğer ulaşabilirsem çiçeklenme döneminde bu başlık için çiçeklerin resmini çekip göndereceğim.

Mine Pakkaner
21-02-2007, 19:02
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1889&page=5 başlığında çiçeklerin resimini bulacaksınız.

kürşad
21-02-2007, 23:19
tesadüfi oldu ama sonuca ulaştım.
20-25 gün soğuklama yaptım.
evde pamuk yerine 5cm*5cm gazlı bez buldum. dedim bundan olsa nolur acaba?
konserve tenekesine 1 tane koydum araya tohumları üstte 2 tane daha.
suyunu hiç kurutmadım.
şimdi 10 tohumdan 8 i çatlamış.
yaklaşık 20 gün oldu sanırım tarih atmamışım.

murat alan koç
22-02-2007, 11:12
Teşekkürler agaç dostu. Şimdi sanırım İBA bulmam lazım. Yanlız ,ben çok amatör sayılırım çelikleri İBA,ya batırdıktan sonra topragamı dikmeliyim?Oda sıcaklıgında bu iş olurmu? Tekrar teşekkürler.

yilmaztuysuz1965
23-02-2007, 12:31
Kivici arkadaşım,internetten hava durumunu takip et.Geceyarısından sonra etkili olan donlara karşı kivinin bulunduğu yerde sap saman veya kuru yapraklar yakmak suretiyle oluşan duman kivideki don zararını önleyecektir. selamlar.

Yılmaz TÜYSÜZ

caucasus
23-02-2007, 12:59
Sabrın sonu selamettir.
Bende sonuca ulaştım ama ben pamuğun içine koymuştum fincan tabağının üzerinide streç filimle kaplamıştım ve sürekli ıslak kaldı 3 gündür çekirdekler çatlayıp çıkyorlar,1 tanesinin boyu yaklaşık 2 cm oldu. Sıra saksilere aktarmaya geliyor.

kürşad
23-02-2007, 16:29
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/HPIM6493.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/HPIM6496.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/HPIM6497.jpg

süleyman kırpık
04-03-2007, 09:28
iyi gunler o zaman kıvı yetiştiriliciği için akdeniz ve doğu karadeniz oldukça uygun eğer yanlış anlamadıysam

caucasus
09-03-2007, 10:49
Benim kivi fidelerim 3 _4 cm kadar oldular.Tam olarak 26 tane saydım ama daha çıkacaklar var.

oguzhand0
15-03-2007, 22:18
merhabalar kendimi tanıttıktan sonra ilk mesajımı buraya yazıyorum.
kivimi yerken bunu neden ben yetiştirmeyeyim diye düşündüm.
sonra kendimi burda buldum.
bugün zorlu uğraşlar sonunda bir kividen 6-7 tutam çekirdek çıkardım.Onları kuruttum.
Yarısından biraz azını sanki fasulye yetiştirimişcesine pamuk arasına koyup suladum.
diper kalanı da bir kavanoz da buzdolabına koydum.

Bu yetiştirmede umarım bilgilerinizi eksik etmezsiniz.
Kitapların arasında boğulurken böyle şeylerle uğraşmak insana nereden geldiini hatırlatıyor.

Eksik gördüğünüz bi şeyim olursa lütfen beni bilgilendiriniz.

Kolay gelsin..

Todor
16-03-2007, 04:20
Sevgili Oguzhand0, Kivi Çimlendirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1889) başlığında ayrıntılı bilgi bulacaksın. Kolay gelsin.:)

caucasus
16-03-2007, 10:49
merhabalar kendimi tanıttıktan sonra ilk mesajımı buraya yazıyorum.
kivimi yerken bunu neden ben yetiştirmeyeyim diye düşündüm.
sonra kendimi burda buldum.
bugün zorlu uğraşlar sonunda bir kividen 6-7 tutam çekirdek çıkardım.Onları kuruttum.
Yarısından biraz azını sanki fasulye yetiştirimişcesine pamuk arasına koyup suladum.
diper kalanı da bir kavanoz da buzdolabına koydum.

Bu yetiştirmede umarım bilgilerinizi eksik etmezsiniz.
Kitapların arasında boğulurken böyle şeylerle uğraşmak insana nereden geldiini hatırlatıyor.

Eksik gördüğünüz bi şeyim olursa lütfen beni bilgilendiriniz.

Kolay gelsin..

Bende senin yaptığın gibi yaptım ancak 1 hafta kadar durdu tam atmayı düşünürken vaz geçtim ve üzerine strech film çektim bir nevi sera etkisi oldu 3 güb kadar sonra çekirdekler çatladılar ve şimdik 23 tane kadar kivi fidem var.Ben yukarıdada yazdığım gibi 3 gün kaloriferin üzerinde kuruttuktan sonra bu işlemi yaptım başka herhangi bir işlem yapmadım ( buzdolabında bekletme gibi ) iyi günler kolay gelsin :)

oguzhand0
30-03-2007, 16:02
arkdaşlar hiç bir gelişme yok tam 15 gün oldu.çekirdekleri ikiye ayırmıştım.bir kısmını buz dolabında soğumaya aldım.kalanları da iki pamuk araasına fasulye yetiştirir gibi koydum.kaloriferin üstünde tutuyorum ki ısı ihtiyacı giderilsin+ devamlı da nemli duruyor.
Şimdi bir kaç sorum olacak
1-15 gündür beklettiğim pamuk arasındaki çekirdekleri bir 15 gün daha beklerim baktım çekirdekler çatlamadı sabır taşım çatlar ve aynen çöp! sizce bu 15 günlük süreyi nasıl hızlandırabilirim.streç mi çeksem kabın üstüne **** sulama miktarı ne sıklıkla olmalı.ne kadar ıslak olmalı pamuğum?
2-Buzdolabında 15 gündür kavanoz içindeki kağıt havluya sarılmış çekirdeklerimi ne zman ve nasıl ekmeliyim.çiçekçiden gidip poşette toprak aldım.toprağın ne kadar altına ekeyim.toprakla o çiçekçi toprağını karıştırayım mı yoksa salt o toprak iyi mi? ne sıklıkla sulayım?

Biliyorum çok abarttım ama insan uğraşıpta bir yeşillik elde edemeyince huzursuz oluyor :(


Şimdiden Teşekürler!!

caucasus
01-04-2007, 00:02
Bilmek istediğin tam olarak nedir ? Bende acemiyim ben nasıl yetiştirdiğimi yazmıştım ama birde buradan aktarayım.Ben ilk olarak kivi çekirdeklerini kaloriferin üzerinde 3 gün kadar kuruttum ilk okulda fasülyeleri yetiştirir gibi pamuğun içine koyup sürekli nemli tutmaya çalıştım ancak 10 gün kadar bekledim bir hareketlenme olmadı sonradan kivileri koymuş olduğum kabın üzerine streçh film çektim bir nevi sera etkisi oldu ondan sonra çekirdeklerinden çıkmaya başladılar belkide zamanı gelmişti ama bundan sonra kivilerim çıktı ve şu andada büyümeye devam ediyorlar.şu an pamuğun içinden çıkarıp toprağa ektim.Başka sormak istediğin bir konu varsa yanıtlamak isterim
Not :ben kivilerimi buz dolabında falan bekletmedim

caucasus
01-04-2007, 22:49
Arkadaşlar son bir şey daha ben buzdolabında soğuklama yapmadım derken benim kivim zaten 15 belki daha fazla gündür buzdolabındaydı demek istediğim çekirdeklerine soğuklama yuapmadım.
tekrar başarılar.

karakurt
02-04-2007, 10:57
Merhaba arkadaşlar.
:confused: Birşey belirtmek istiyorum. Piyasada bir sürü fidan satışı yapan yer varken bu yetiştiricilik hevesi niye? Üstelik yabani bir fidan için uğraşmak! Biliyormusunuz bunları aşılamak için ikinci bir işlem yapmanız gerekecek. Fidan fiyatlarıda oldukça uygun iken bence bir fidancıya uğrayıp hem dişi hemde erkek kivi fidanı temin etmek daha mantıklı. Üstelik fidancıdan 1-2 yaşlı fidanlar alıyorsunuz ve enaz 1 yıl önde oluyorsunuz meyve alabilmek için.

:mad: Ayrıca büyük çaplı yetiştiricilik yapmak isteyen arkadaşlara küçük bir not.

Tarım İl Müdürlükleri ve İlçe Müdürlüklerinde proje kapsamlı bahçe tesisi yapmak mümkün. Piyasada fidan başı fiyatların ne olduğunu pek bilmiyorum ama Tarım il,ilçe müdürlüklerinde proje kapsamlı fidan temini fidan başına 1,25 ytl gibi oldukça küçük bir rakam. Piyasa rakamlarıda 10 ytl civarında olması gerekir.
Proje kapsamlı bahçe tesisine başvurmak için en az 500 m2 (yarım dönüm) bir alan gerekiyor (bu rakam müdürlüğe göre değişebilir ama en fazla 1 dönüm).
Büyük düşünen arkadaşlara duyurulur. :rolleyes:

caucasus
02-04-2007, 14:36
Burada önemli olan başkasının yetiştirdğini para karşılığı alıp ekmek değil,önemli olan kendi el emeği göz nurunu vererek büyütebilmek onunlada gurur duymaktır bence en güzeli bu.Ben köye gittiğim zaman bu ağaçları bu fideleri ben ektim diyebilmem yoksa herkes alıp dikebilir.Anladığım kadarıyla pek bişeyler yetiştirip meyvelerinden tatmış birisi değilsin,bence sende bir an önce birşeyler yetiştirmeye çalış o zaman bizi belki anlayabilirsin.

oguzhand0
04-04-2007, 12:20
Az önce Tarım il müdürlüğüyle görüştüm ve eskişehirde kivi fidesi bulunmadığını eskişehirin kivi yetiştirmek için uygun olmadığını vs. vs. bir çok şey söyledi.Yani kısaca fidelere ulaşmam mümkün değil.ancak ben bu konuda kararlıyım.Gerekirse evimin balkonunu kapattırır yere toprak döşer yinede yetiştiririm kivilerimi.

Şimdi; eskişehir de kivi fidesi bulamadığıma göre; bana karşı ödemeli kargo ile aşılanmış kivi fidesi gönderebilecek arkadaşlarımız mevcut mudur.Çünkü çekirdeklerden umudu kesmeye başladım :( :( :(

Cevaplarınızı bekliyorum:cool:

karakurt
04-04-2007, 16:47
Burada önemli olan başkasının yetiştirdğini para karşılığı alıp ekmek değil,önemli olan kendi el emeği göz nurunu vererek büyütebilmek onunlada gurur duymaktır bence en güzeli bu.Ben köye gittiğim zaman bu ağaçları bu fideleri ben ektim diyebilmem yoksa herkes alıp dikebilir.Anladığım kadarıyla pek bişeyler yetiştirip meyvelerinden tatmış birisi değilsin,bence sende bir an önce birşeyler yetiştirmeye çalış o zaman bizi belki anlayabilirsin.

:) Bu yazıya verecek çok cevap var ama neyse... Merak ediyorsan söyleyeyim. Şu günlerde torflu viyollere tohum ekmekle meşgulüm. Domates, biber, patlıcan, salatalık, fasulye, kavun, karpuz tohumu ekiyorum. Geçen senede yaptım ve dogal organik sebze ile beslendim 4-5 ay. Bahçede 300 m2lik bir sera var. Ayrıca meyve bahçesi kuruyorum. Elma, kiraz ve kivi.
Ben birşeyler yetiştirmeyin uğraşmayın demedimki. Sadece yabani olan yani meyve alamayacağınız bir şeyle uğraşmayın dedim. Elma tohumu dik. Kiraz tohumu dik. Tamam arkadaş yapıyorsun helal olsun diyeyim. Çünki sonunda meyve almak var ama bunda öyle bir şans yok. Uğraşların boşa gidecek üzgünüm. Ama ben sadece ağaç yetiştirmeye bakarım diyorsa o zaman başka. Yinede gayretlerin için tebrik eder ve başarılar dilerim.

caucasus
04-04-2007, 21:10
:) Bu yazıya verecek çok cevap var ama neyse... Merak ediyorsan söyleyeyim. Şu günlerde torflu viyollere tohum ekmekle meşgulüm. Domates, biber, patlıcan, salatalık, fasulye, kavun, karpuz tohumu ekiyorum. Geçen senede yaptım ve dogal organik sebze ile beslendim 4-5 ay. Bahçede 300 m2lik bir sera var. Ayrıca meyve bahçesi kuruyorum. Elma, kiraz ve kivi.
Ben birşeyler yetiştirmeyin uğraşmayın demedimki. Sadece yabani olan yani meyve alamayacağınız bir şeyle uğraşmayın dedim. Elma tohumu dik. Kiraz tohumu dik. Tamam arkadaş yapıyorsun helal olsun diyeyim. Çünki sonunda meyve almak var ama bunda öyle bir şans yok. Uğraşların boşa gidecek üzgünüm. Ama ben sadece ağaç yetiştirmeye bakarım diyorsa o zaman başka. Yinede gayretlerin için tebrik eder ve başarılar dilerim.

Bu şekil bir cevabı geleceğini bekliyordum buradan laf tartışmasıda yapmak istemiyorum ben zaten aşılı fidede alacam ondan almış olduğum kalemlerle kendi fidelerimi aşılamayı düşünüyorum konu bu başka bir problem yok.Sadece bu benim fidem bu benim kivim demek birazda kendimizi tatmin etmek.sanada başarılar alındıysan **** kızdıysan kusura kalma sadece yazışıyoruz.
sağlıycakla.

kopshtar
11-04-2007, 11:30
ben geçen yıl bursadaki bir seradan hollanda dan ithal 2 ad. kivi fidanı aldım. üzerindeki kartta hem erkek hemde dişi aynı kök üzerine aşılanmış veya erkek bitkiye ihtiyaç duymadan kendi kendini dölleyebilir gibi birşeyler yazıyordu. böyle birşey mümkünmüdür? bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.

albay
11-04-2007, 18:25
Mümkündür, aynı ağaç üzerine kırmızı elma, sarı elma, armut, ayva aşılamak mümkün olduğu gibi kivilerde de iki farklı cins/cinsiyetteki bitkileri birbirine aşılamak mümkündür. Güle güle büyüt

oguzhand0
13-04-2007, 17:13
bir kaç gün sonra bir ay olacak! çekirdeklerden bir tanesi(pamukların arasındaki) çatlamış arasından 1-2 milim boyunda fide çıkmış.Aptalca bir mutluluk hissettim.Bakalım bir hafta sonra ne olacak =)

caucasus
13-04-2007, 23:35
Sana mutluluklar.Benim kivilerim kazaya kurban gittiler birincisi yere düşürdüm daha sonrada hava alsınlar diye dışarıda bıraktım 2 akşam dışarıda kaldılar şimdik hepsi off durumdalar maalesef kurudular.Artık mecburen büyük kivi alacam.Herkese başarılar.

nermin baykan
14-04-2007, 20:08
Kivinin latince adı nedir?

caucasus
15-04-2007, 08:40
kivinn latince adı nedir?

Ben bilmiyorum ama buradan yanıtlayacak birşçok arkadaş vardır. :D

caucasus
15-04-2007, 08:45
Actinidia chinensis Latince adı
google sağolsun kivinin latince adını bulmama yardımcı oldu ( Actinidia chinensis )
başka soru varmı :)

nermin baykan
15-04-2007, 10:50
Teşekkür ederim.:)

caucasus
16-04-2007, 11:38
Mühim değil :)

oguzhand0
19-04-2007, 11:33
Geçen hafta bir kaç milimlik filizlerin olduğunu söylemiştim.Şimdi tüm çekirdekler teker teker çatladı.bi tanesinin yaprakları belli oldu.5-6 tane fidenin boyu bir kaç cm.ye uzadı.Artık üstündeki pamuğuda kaldırdım hafif bir sargı bezi koydum yine sera ortamında bekletiyorum.

Bu çalışmaya 15 martta başlamıştım.İlk 15 gün bir şey olmayınca pamukların olduğun kabın kapağını kapattım.kapaktada ufak 5-6 cm. karelik bi delik açtım ve suladım. o gün bugündür sulamıyorum.Devamlı bemli tutuyorum bitkiyi.Aslında ben bir şey yapmıyorum.15 gün önce koyduğum su hala içinde.buharlaşıp buharlaşıp devir daim yapıyor.Yani son durum iyi.
Bir kaç resimde koyuyorum.Çizgilerin içindekiler fideler.
http://img155.imageshack.us/img155/5271/jpg202sq6.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/3588/jpg203et8.jpg
Peki şimdi bir sorum olacak.Şimdi ne yapmalıyım. Yani ne zaman toprağa alıcam ve nasıl yapıcam bu işi?.

Şimdiden teşekkürler..

caucasus
20-04-2007, 09:14
Ben sana nasıl yaptığımı anlatayım sende aklına nasıl yatarsa öyle yaparsın.Ben fideleri ayıklayabildiğim kadarını ( zedelemeden ) pamuklardan ayırıp,ekmeden önce toprağı kalem yardımıyla biraz açtım ve yine fideleri ezmeden yanlarından fazla baskı yapmadan birmiktar kapattım,derinliğine gelince bir miktarı yok kafama göre ayarladım.Pamuktan ayıramadıklarım nede olsa kökleri pamuğun içine yayılmışlar bunlarıda 1 er 2 şer makas yardımıyla köklerin etrafından dolaşarak pamuklarını kestim daha sonra da toprağa aldım ben bu şekilde yaptım kafana takılan başka bir şey varsa yardımcı olurum.Başarılar dilerim

oguzhand0
20-04-2007, 12:48
Dediğin yöntem çok iyiymiş.Teşekkür ederim onu uygulıcam.

Peki toprağa ne zaman aktarayım.Yani boyları ne kadar olunca+ tamamını toprağa mı gömücem yani dışarda belli bir kısım kalıcak mı?

Şimdiden çok sağol..

caucasus
21-04-2007, 10:39
Toprağa aktarma zamanı olarak bence fazla bekleme boyları 3 **** 4 cm olunca ek derim nede olsa sadece suyla fazla beslenemezler.Yanlız mümkün olduğu kadar nazik tutmaya çalış çok çabuk zedeleniyorlar.Bide mümkün olduğu kadar güneş alan yerde tutarsan zannedersem daha iyi olur.başarılar.

caucasus
21-04-2007, 10:42
Pardon bir de tamamınımı toprağa gömecem diye yazmışsın sadece 3 te 1 lik kısmını **** dik duracak kadar kısmını ( köklerini gömecek kadar da olabilir ) toprağa gömersen yeterli olur.

peta
16-05-2007, 17:09
merhaba
15 gün önce acaba bu kivilerin çekirdekleri de çimlenir mi diye çimlendirme mantarına bir kaç tohum attıydım , bir baktım çimlenmişler .Bende ne yapayım diye soracaktım ki ancak deli olacaklarını yukarıda yazılanlardan anlamış oldum .

Ben yine de torfla karışık toprağa bunları dikeyim en azından yaprakları ne biçim birşey......... Evde yaşar mı ?Yeşillik olarak deneyeyim

kürşad
16-05-2007, 21:44
Beni de heveslendirdiniz.
Akşam akşam leğende toplu haldeki fideleri viyole şaşırttım.
Çekirdekten çıkan ve şu anda 2-3 yaprağı olan fideler eğer ölmezlerse önümüzdeki yıla kadar bekleyip aşı yapacağım.

caucasus
17-05-2007, 09:39
Heveslenmek güzel birşey,birde yeşillikle toprakla uğraşınca insanın siniri stresi kalmıyor.Başarılar dilerim.

limon
29-06-2007, 14:47
Kivimin yaprakları dev gibi oldu. Kendi kendine bahçe demirine bir güzel sarılmış ki... Çiçek açmasını bekliyorum merakla. İlk defa görücem kivi çiçeğini...

caucasus
30-06-2007, 20:01
Kivimin yaprakları dev gibi oldu. Kendi kendine bahçe demirine bir güzel sarılmış ki... Çiçek açmasını bekliyorum merakla. İlk defa görücem kivi çiçeğini...

Valla şimdik içim buruldu,benim fidelerim kazaya kurban gitmeseydi demek ki benim fidelerim de bir tutunacak dal arayacaklar dı.Senin adına sevindim.

limon
10-07-2007, 12:38
Kivi çiçeğini Temmuzda açar gibi kalmıştı aklımda fakat Mine Hanım yazısını tekrar okudum biraz önce. Mayıs ayında çiçeklenirmiş. Demek benim kivi hiç çiçek açmadı. Ben de her gün biraz daha boylanan kivilerim bu sene meyve verir diye ümitle çiçek açmasını bekliyordum. Seneye açar inşallah :)
Fotoğrafı:
15666

caucasus
11-07-2007, 10:52
İnşallah seneye açarlar.Çok güzel olmuşlar benim kivilerim kazaya kurban gitmeseydi demek ki resimdekiler kadar olacaktı. :( Neyse sağlık olsun.

apo9816
11-07-2007, 11:56
Benim kivilerde bukadar olmuştu fakat eşya taşırken kırıldı ve sonra kurudu. Bu sene tekrar diktim. İnşallah olur.

caucasus
12-07-2007, 14:15
İnşallah :)

Deveci Armudu
15-07-2007, 05:37
Ben bahçeme giresun dan getirdiğim 3 adet tüplü kivi fidanını mart ayında diktim. Ancak nisan ayında don olayı oldu ve fidanlarım soğuktan yandılar. Bu fidanları ilkbahar ve sonbahar donlarından nasıl korurum acaba? Diyelimki fidanları büyütüp askıya aldık, yani Mine hn.ın yazdığı gibi 2 metrelik askılara aldık. O takdirde ilkbahar geç donlarından kurtulurmu, yoksa yinede kırağıdan kurtarmak için üzerine naylon vs.örtmek gerekir mi? Benim arazim Bursa da yaklaşık 800 m.rakımlı bir bölgede. Bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

caucasus
15-07-2007, 20:40
Bu konuda benim kapsamlı bilgim yok ama bizim orada (Adapazarı'nda) dağ köyünde dışarıda yetiştiğini biliyorum dondan ya da kardan etkilenmiyor ve korumak için herhangi bir işlem yapmıyorlar.Belkide kivilerin yeni ekildiği için tutmamış ya da benim bildiğim kadarıyla kiviler karadeniz iklimini seviyorlar belki iklim farkından olabilir.Bunlar sadece benim fikirlerim ya da gözlemlerim.bilmem ne kadar yardımcı oldum **** olamadım bilemiyorum.

A.Şahin
15-07-2007, 23:40
Bende tohumdan çimlendirmeyi başarmıştım ancak direk toprağa ekmiştim yani torf falan da değil sadece eskimiş hayvan gübresi ve kumlu karışık toprağa ektim. Çıkmaları biraz uzun sürdü ama saglıklı gibi görünüyorlardı. Dışarıda daha iyi olacağına kanaat getirdiğim bir gün bahçeye çıkardım ve akşamında acı manzara beni bekliyodu, sadece bir günde ölmüşler. Çenek yaprakları dışında iki yaprakları daha cıkmıştı ama malesef olmadı...

caucasus
16-07-2007, 13:34
Bendede aynısı oldu bir gün havalandırmak amacıyla camın dışına bırakmıştım ancak ertesi gün hepsi ölmüşlerdi.Bence dşarıya erken çıkardım,belkide sizdede aynı sorundan ölmüşlerdir.Biraz daha büyümeleri lazım diye düşünüyorum.

Tüysüz Kartal
16-07-2007, 15:47
Kiwi en çok sevdiğim meyvedir ama malesef onca bahçem var bir tane bile yetiştiremedim. iklim uymuyor. Soğuğa dayanıklı türleri var mıdır acaba?

caucasus
17-07-2007, 19:02
İklim uymuyor derken karadeniz kıyısı boyunca bir çok ilde yetişiyor,siz nerede yetiştirmeye çalışıyorsunuz.Adapazarı'nda ve dağ köylerinde de yetişiyor siz neden yetiştiremediniz bilemiyorum.beliki sizinde yazdığınız gibi türü değişik olabilir.Bence tekrar alıp dikin derim sonuçta bir çok yerde yatişen bir meyve.Bol şanslar.

bagcibey
24-07-2007, 19:40
3 Yıldır kivi fidanı yetiştirmek için çelikleme yapıyorum, şimdiye kadar bir tane bile köklendiremedim. Sanırım köklendirmek için hormon kullanmak gerekiyor.

caucasus
30-07-2007, 13:50
Çelikleme yapmak yerinekivinin içindeki tohumlardan yetiştirmeyi denesen bence daha iyi olur.

CURLY
20-09-2007, 16:43
Merhaba, ben bu siteye yeni üye oldum ve gerçekten çok beğendim, sanki herkes kardeş, arkadaş gibi.İnsan kendini çoktandır tanıdığı bir gurubun içindeymiş gibi hissediyor.
Konuya hemen gireyim; kiviyi tohumdan nasıl çimlendiriyorsunuz? Teşekkür ederim.
Bülent Bayırcılar.

Todor
21-09-2007, 10:08
Aramıza hoş geldin Curly.:)

Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsan seviniriz

Kivi tohumunu çimlendirmek için Kivi çimlendirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1889) başlığındaki yazışmalara bakabilirsin.

caucasus
22-09-2007, 21:56
Bende nasıl yetiştirdiğimi yukarıda yazdım okursan belki yardımı olur.

miskenacar
24-09-2007, 14:55
İzmir çevresinde kiwi yetiştirmeyi deneyen arkadaş var mı?

İki sene önce Ayazma'dan dönerken Edremit fidanlığına uğrayıp kiwi fidanı sormuştum. İzmir'de yetişmeyeceğini söylemişlerdi.

Baldaş
24-09-2007, 15:06
Merhaba Rize ili ilçelerinde kivi anavatınıymış gibi kolaylıkla yetiştiriliyor. Hatta buralarda kivilerin sarılması için özel üretilmiş betonlardan satılıyor. Bu betonların arasına gerilen çelik teller üzerinde fideler sarılıyor. Biz de bahçemize birkaç kivi fidanı diktik. Henüz meyve alamadık ama bakımlarını yapıp otlarını temizliyoruz. Köklerine gübre koyuyoruz. Çok da zorlamıyorlar hemen adapte oluyorlar. Tavsiyem Karadeniz sahilinde yaşayan arkadaşların üretim yapması. Ben de yeteri kadar bilgi sahibi değilim ama isteyen arkadaşlara burada, daha önce üretim yapmış komşularımdan ve Ziraat odası yayınlarından bilgi alarak yardımcı olmaya çalışırım.

cihat59
24-09-2007, 18:18
İzmir Kemalpaşa da bahçemin biraz ilerisinde kivi yetiştiren biri olduğunu duydum.Yan komşum çelik getirdi.Serada diktim fakat köklendiremedim.Dişi erkek olmadan meyve alınmadığını duymuştum.

limon
24-09-2007, 19:01
Kivi yetiştirip te meyve alabilen var mı? Sanırım hepimiz yeni yetiştirmeye başladık.
Meyve alabilen varsa dalında bir kivi fotoğrafı görsek ne güzel olurdu.

Baldaş
25-09-2007, 09:32
Dijital makine almadığıma şimdi yanmaya başladım işte. Tam da meyveler olgunlaşmaya başlamışken. Çok güzel alımlı çiçekleri oluyor ve kokusu muhteşem. Şimdi ise herbiri ampul büyüklüğünde meyveler sarkmış durumda.
Ha bir de bana fotoğraf yüklemeyi öğretmeniz lazım. Sık yapmadığım için unutuyorum. :)

CURLY
25-09-2007, 17:16
İzmir çevresinde kiwi yetiştirmeyi deneyen arkadaş var mı?

İki sene önce Ayazma'dan dönerken Edremit fidanlığına uğrayıp kiwi fidanı sormuştum. İzmir'de yetişmeyeceğini söylemişlerdi.

MERHABA ARKADAŞIM, EVET İZMİR'DE KİVİ YETİŞİYOR BEN GÜMÜLDÜR'DE GÖRDÜM VE MEYVE ALIYORLAR.KENDİMDE BAHÇEMDE DENEDİM İLK SENE İYİ GELİŞTİ FAKAT DAHA SONRA SANIRIM AŞIRI YAGIŞLARDAN OLSA GEREK BİRDENBİRE ÇÜRÜDÜ. ŞİMDİ TEKRAR DENEMEK İSTİYORUM VE ŞİMDİDEN 6 ADET ARI KOVANIM VAR...KİVİLERİM ÇİÇEK AÇACAK VE ARILARDA TOZLUYACAKLAR YAA..:)):
OKUDUKLARIMDAN SONRA HAZIR FİDAN ALMAYA KARA VERDİM. ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİRMEK BİR MESELE VE ONU AŞILAMAK AYRI BİR MESELE...
TÜM ARKDAŞLARA SEVGİLER VE ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLERİM..
BÜLENT BAYIRCILAR

Todor
25-09-2007, 17:47
Kivi bitkisi, elma yetişen iklimlerde de, portakal yetişen iklimlerde de olur. Dikkat etmek gereken, geç donlardan korumaktır. Ayrıca kivi bitkisinin yüzeyde saçak kök yaptığını, suyu çok fazla sevdiğini hatırlatayım.

Eğer İzmir gibi sıcak iklimlerde yetiştiriciliği yapılacaksa ne kadar ticari olacaktır tartışılır. Çünkü Yalova şartlarında yetişmiş bir kivi bitkisine günlük 70 Lt su verilir. 1000 bitki için günlük 70 ton demektir. Ayda 2100 ton, sezonda yaklaşık 9000 - 10.000 ton su eder. İzmir gibi bölgelerde sezonun daha uzun ve sıcak olduğu düşünülürse elde edilecek gelirin büyük bölümü sulama masrafına ayrılacaktır. BU yüzden ticari yetiştiriciliği o bölgeler için tavsiye edilmez. Yetişmemesi için bir neden yoktur.

caucasus
25-09-2007, 20:43
Kivi sever arkadaşlara teşekkürler.

richirich2
07-10-2007, 23:41
Kivi fidanlarında doku kültürü ile çoğaltılmış fidelermi yoksa çelikleme yöntemiyle çoğaltılmış fideleri dikmek daha iyi olur? Doku kültürü ve çelikleme fidenin arasındaki tam farkı merak ediyorum.

richirich2
15-10-2007, 22:44
Kivi bahçelerinden bir kaç görüntü. Altınova

richirich2
15-10-2007, 22:50
Birkaç resim daha.

caucasus
16-10-2007, 13:47
Resimler çok güzel arkadaşlar ellerinize sağlık.****** verilen bilgiler içinde teşekkürler.

CURLY
16-10-2007, 21:49
Kivi yetistirmek isteyen arkadaslar, sunu unutmayin iki fide sahibi olmaniz gerekiyor erkek ve disi erkek olani cicek acar disi olani acmaz bilgilerinize ufak yumrular yapar,dollenmeden sonra buyur dollenme olmassa buyumez ve yumrular kurur
Saygilar

MERHABA, PAZARLARDA VE DEĞİŞİK SERALARDA KİVİ FİDANI SATILIYOR FAKAT ALMAK İÇİN GÜVENEMİYORUM. GERÇEK AŞILANMIŞ BİR FİDANI NEREDEN BULABİLİRİM VE ERKEK VE DİŞİ OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİM.
TEŞEKKÜRLER..

CURLY
16-10-2007, 21:52
Merhaba, Benim Daha önce Aldiğim Kivi Fidanlarinda Yapraklar Tüylü Idi Fakat Sizin Resimlerinizdeki Yapraklar Tüysüz Ve Parlak, Benim Fidanlarda Bir Yanlişlikmi Var?

richirich2
17-10-2007, 22:13
Merhaba, Benim Daha önce Aldiğim Kivi Fidanlarinda Yapraklar Tüylü Idi Fakat Sizin Resimlerinizdeki Yapraklar Tüysüz Ve Parlak, Benim Fidanlarda Bir Yanlişlikmi Var?

Yok bir yanlışlık olduğunu sanmıyorum. Benim resmini çektiğim kivi yapraklarıda tüylü.Çekimden dolayı parlak çıkmış olabilir.

ngunduz71
26-10-2007, 14:44
Arkadaşlar kısmetse Kasım ayında Karadenize kivi toplamaya gideceğim.
Resmi Ağustos ayında çekmiştim.Sanırım iyice irileşmişlerdir. :-))

caucasus
26-10-2007, 21:54
Kivi toplarken benim içinde topla,nede olsa benim böyle bir şansım yok.

celalsungur
27-10-2007, 11:01
Kudret kardeşim, serasından 3 adet dişi kivi fidanı hediye etti, 1 adet de ben erkek fidan satın aldım, Şeker Bayramında Dikili'ye diktim. Sebocuğum azıcık sabret, önümüzdeki 10 yıl içinde meyvelerinden yollayacağım sana.... 2-3 km. civarda erkek kivi varsa ayrıca almaya gerek yok, tozlaşır diye duydum. Yalova'da gerekmiyormuş mesela...

Sebahattin Sargın
27-10-2007, 11:19
10 yıl kısa süre canım, beklerim ben sabırlı bir insanım ne olsa ;). Düşünceniz ve inceliğiniz için çok teşekkür ederim Celal Bey....


Sevgiler ;)

kuzen38
12-11-2007, 20:16
Kiviler 3 yılda meyve veriyorlar demek, peki daha önce meyve almak icin ne yapmak gerekir, fideside yok sanirim.

Harun Parlak
12-11-2007, 20:19
Kim yok demiş fidesi olmaz olurmu var kara denizde dolu ben 20 gün önce aldım 10 adet getirdim istanbula ORDU dan daha doğrusu FATSA dan adet fiyatı 3 ytl den.

kuzen38
13-11-2007, 02:34
Pardon ben ayni anda mango topiginede bakarken kivi yazmama ragmen fidesi yok yazmisim. Yakinda alicam fidesini bakalim neler olacak...

kuçukamazon
13-11-2007, 12:44
İzmir çevresinde kiwi yetiştirmeyi deneyen arkadaş var mı?

İki sene önce Ayazma'dan dönerken Edremit fidanlığına uğrayıp kiwi fidanı sormuştum. İzmir'de yetişmeyeceğini söylemişlerdi.
Ben kendi bahçemde yetiştirdim.Halada yaşıyorlar.Meyva alabilmeniz için iki tane kivi fidanını dibdibe dikmeniz gerekiyormuş.Ben nisandan beri yetiştirmeme rağmen meyve alamadım çünkü kediler sürekli kivilerimi kırdı.Kedilere dikkat edin derim:)

Harun Parlak
13-11-2007, 12:50
İki tane dib dibe değilde yakın çevrede erkek fidan yoksa bir erkek bir dişi dikmeniz gerekiyor.
DÖRT BEŞ dönümde bir erkek gerekli.

celalsungur
13-11-2007, 12:57
İki tane dib dibe değilde yakın çevrede erkek fidan yoksa bir erkek bir dişi dikmeniz gerekiyor.
DÖRT BEŞ dönümde bir erkek gerekli.Ben de Şeker Bayramında, Yalovadan aldığım, (Yalovalı Kudret kardeşim'in hediye ettiği) 3 dişi 1 erkek kivi fidanını Dikili'ye ektim. Suyu çok seviyorsa Dikili de taban suyu çok yüksek, geç donlara karşı da Dikili Yalova'ya göre daha ılıman ,izleyip göreceğiz, inşallah yetişir. Bursa'dan Sebo kardeşime kivi sözüm var, meyvesinden yollayacağım...

Harun Parlak
13-11-2007, 13:05
Dip suyun çokluğundan ziyade nemli hava sisleme yaprkları nem ister. Arada bir yağmurlama
sulayın.

chakuza
13-11-2007, 13:18
kiviler 3. yıldan sonra meyve vermeye baslarlar yalnız en iyi verimi 6-7 yaşında vermeye başlarlar. 2 metre yukseklikte direklere sardırırsanız daha iyi olur meyve kolay toplanır:) meyvelerini kasım ayında toplamaya baslayabilirsiniz(yani hasat zamanını kastediyorum) kivilerin dikildigi yerde tozlasmayı saglayacak arı ve böcek gibi canlılar olursa daha iyi tozlaşma olur:) bildiklerim bunlar arkadaşlar

celalsungur
13-11-2007, 13:37
Dip suyun çokluğundan ziyade nemli hava sisleme yaprkları nem ister. Arada bir yağmurlama
sulayın.
Tamam, uygulayacağım önerilerinizi, herhalde yağmur yağmadığı zamanlar yağmurlama yapacağız değilmi doğal olarak.:p

kuçukamazon
14-11-2007, 15:55
Susuzluğa karşı çok çok çok hassaslar.Yazın bir gün bile sulamazsanız yapraklarını hemen büzüp aşağı doğru eğiyorlar.Ama kışın yani yağmurlar yağmaya ve havalar soğumaya başladığından beri hiç susuzluk çekmediler.

çam fıstığım
19-11-2007, 13:53
arkadaşlar benim trabzonda hiç bir işe yaramayan arazim var buralara kivi ekmeyi düşünüyorum ekonomik açıdan değerlendirirsek kiviyi acaba ne kadar gelir elde edebiliriz bilgisi olan varmı teşekkürler

caucasus
19-11-2007, 20:54
arkadaşlar benim trabzonda hiç bir işe yaramayan arazim var buralara kivi ekmeyi düşünüyorum ekonomik açıdan değerlendirirsek kiviyi acaba ne kadar gelir elde edebiliriz bilgisi olan varmı teşekkürler

Ekonomik olarak getirisi hakkında bir bilgim yok ancak yukarıda yazdığın gibi hiçbir işe yaramayan bir araziyse getirisinden önce senin arazin de yetişmeye uygun olup olmadığını bir araştırsan diyebilirim sonuçta bakım ve su isteyen bir bitki.Sayfadaki yazıları okursan sana yardımcı olur **** diğer arkadaşlar sana yardım da bulunabilirler.

renon
20-11-2007, 11:49
Kivi yetiştiriciliğine meraklı arkadaşlara Rize bölgesinde kendi yetiştirdiği kivi fidanlarını gönderebilirim.ilgilenenler mail atabilir.
Kendim kivi ve kivi fidanı yetiştiriciliğiyle uğraşıyorum ve henüz 2 gün önce 2 ton meyve topladım.Gerçekten çok zevkli ve kilosunun 2 ytl ye alıcı bulduğu düşünülürse kazançlı bir iş.herkese tavsiye ederim.yetiştirmek isteyen arkadaşlar irtibat için mail adresim lexmat@hotmail.com

caucasus
20-11-2007, 13:25
Kivi yetiştiriciliğine meraklı arkadaşlara Rize bölgesinde kendi yetiştirdiği kivi fidanlarını gönderebilirim.ilgilenenler mail atabilir.
Kendim kivi ve kivi fidanı yetiştiriciliğiyle uğraşıyorum ve henüz 2 gün önce 2 ton meyve topladım.Gerçekten çok zevkli ve kilosunun 2 ytl ye alıcı bulduğu düşünülürse kazançlı bir iş.herkese tavsiye ederim.yetiştirmek isteyen arkadaşlar irtibat için mail adresim lexmat@hotmail.com

Çam fıstığım adlı arkadaş ilgileniyor,kendisiyle bağlantı kurarsanız zannedersem memnun olur.

Harun Parlak
20-11-2007, 17:14
Pahalı ben 20 gün önce Fatsa' dan tanesini 3.5 ytl ye almıştım ziraat da bir ziraatci arkadaş kendi serasında yetişdirmiş boylar dediğikadar değil ama güzel formlu köklü 1 yaşdan az olduğunu da sanmıyorum.

fico
20-11-2007, 21:08
arkadaşlar zaten kivi bahçesi yapmak istiyorsanız ekilecek fidanların en az 2 yaşında olması gerekiyor bulundugu ortama uyum saglaması için..

kuzen38
21-11-2007, 01:42
Sayin Renon bize biraz daha bilgi verebilirmisiniz. Örnegin hobi olarak kivi yetistirmek isteyenler en az kac fide almali vs...

renon
21-11-2007, 08:39
Bu forumdaki ve bazı yazışmalardaki bilgileri okuyorum,görüyorum ki gerçekten kivi konusunda bilgi eksikliği çok fazla.ben bu işi 5-6 senedir yapıyorum ve hergün yeni bişey öğreniyorum.

Öncelikle şunu söyleyeyim kivi bitkisi 3 seneden sonra meyve vermeye başlar,bu yüzden 2 yaşındaki bir kivi fidanını kolay kolay kimse satmaz.
ayrıca dikilecek yerin yakınlarında erkek kivi yoksa dişilerin döllenebilmesi için en az 1 adet erkek kivi olması gerekir.
Son olarak her fidenin %100 tutma ihtimali yoktur.ama eğer toprağı uygunsa %90 tutar.

renon
21-11-2007, 09:06
Eğer Hobi olarak yetiştirmek isterseniz 1 erkek 2-3 tane dişi olması yeterli olur sanırım.

fico
21-11-2007, 15:02
sevgili renon ben izmirin kemalpaşa ilçesine bağlı ovacık yaylasında 97 dönüm bir çiftligim var bundan 2 sene önce 1500 adet kivi fidanı aldım mersinden ve 2 yaşındalardı ve burası kış aylarında bazı zamanlarda -12. 13 derecelere çıkıyor bana söylermisininiz eger bir yaşında olan fidelerin sürgünleri sogukta ne hale gelirdi acaba. bu arada eger 2 yaşında fidan isterseniz ben size istediginiz kadar temin edebilirim. internet sayfalarında okumuşsunuzdur muhtemelen dikim yapılacak fidanların 2 yaşında olması tercih edilir diyor ve normalde kivi fidanları 4. ve 5. yıllarda meyve vermeye başlarlar...

HASAT :
Kiwi 4-5 yılda mahsul vermeye başlar, 9 uncu yaşında en yüksek verime ulaşır, ortalama dönümden 2,5 ton ürün alınır. Bitki başına ortalama 50 kg ürün alınabilmektedir. Sofralık olarak kullanılanların hasadı bütün yapraklar hemen hemen döküldüğünde yapılmalıdır. Ancak hasadın sonbahar donlarından önce yapılması kalite ve meyvelerin depolanması bakımından önemlidir. Meyveler kendi etrafında döndürülerek hafifçe çekmekle veya meyve seviyesinden sapını kesmekle hasat edilir. Uzun süre depolanacak meyvelerde kuru madde oranı % 7-8 civarında olunca hasat yapılmalıdır. Hayward çeşidi, kontrollü atmosferli soğuk hava depolarında 5-6 ay kadar muhafaza edilebilirler. Normal odalarda ancak 2-3 ay veya biraz daha fazla muhafazası mümkündür.

http://www.trayfa.com/index.php?opti...=402&Itemid=53 (http://www.trayfa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=402&Itemid=53)

bahcevan0618
21-11-2007, 18:05
Selamlar,

Ağustos ayında Giresun'dan bir takım ( 4 dişi 1 erkek takım oluyormuş ) kivi fidesi aldım.Yaşlı bir amca yol kenarında satıyordu biraz sohbet ettik Ankara şartlarında yetişip yetişmeyeceğini sordum. Bana bahçede yeterli suyun olup olmadığını sordu. Sebep olarak Kivinin suyu çok sevdiğini her fidenin dibine günde bir kova su dökmemi söyledi.Kar ve soğuğun karadeniz bölgesinde de olduğunu yeter ki iyi sulamamı tavsiye etti. Şimdi sizlere de sormak istiyorum Ankara şartlarında( özellikle kış aylarında kuru ayaz çok etkili oluyor) kivi yaşar mı? kivinin çok su istediği doğru mu?

Harun Parlak
21-11-2007, 18:13
Donlara duyarlıdır genc bireylerde -2 c de ölümler başlar Latent döneminde -12 c yekadar dayanır. Ilıman ilklimleri sever soğuk iklimli yerleri sevmez onun için korunaklı yerlere dikmeklazım yazın akşamları ayrıca yapraklarına su serpilmeli

renon
21-11-2007, 19:18
elbette 2 yaşındaki fideyi diksen tutması ve meyve vermesi daha kolay olur.bunu mantığı olan herkes anlar.benim demek istediğim 2 yaşındaki fideyi kimse 10 ytl ye vermez.
Kivi suyu çok sever,dibinde devamlı su olsun ister.ama soğuk havaya da hiç gelemez.özellikle çiçek açma zamanı don vurursa meyve veremez.

kuzen38
22-11-2007, 01:04
Sayin Renon kivi hangi mevsimde meyve veriyor peki, ay olarak yani.

renon
22-11-2007, 08:25
Bizim buralarda Kivi çiçek açmaya nisanda başlar, haziran gibi yavaş yavaş meyvesi belirgenleşmeye başlar.Kasım ayının 2. haftası itibariyle de dalından toplanacak duruma gelir.

deryasengul61
30-11-2007, 19:47
Arkadaşlar malum karadenizliyiz ve burada da Kivi yetişiyor ama usulune uygun olarak nasıl dikilir bilgisi olanlar varsa bilgilenmek isterim.

hassoman
30-11-2007, 20:03
Arkadaşlar malum karadenizliyiz ve burada da Kivi yetişiyor ama usulune uygun olarak nasıl dikilir bilgisi olanlar varsa bilgilenmek isterim.


Öncelikle şu iki adrese bir bakın bakalım..

http://www.bafratarim.gov.tr/yetistiricilik/detay.asp?bolum=312&katid=64

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1362&highlight=kivi

Araştırdığınızda eminim daha başka bilgi kaynaklarına ulaşabileceksiniz;)

albertino
08-12-2007, 15:45
zeytin yetistiriciligi hakkinda bilgi
abiler

caucasus
09-12-2007, 21:33
zeytin yetistiriciligi hakkinda bilgi
abiler

Yanlış başlık altında bulunuyorsun fprum içinde diğer başlıklara bakabilir ya da bir bileni soralım bölümünden faydalabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=10 Mine PAKKANER'e Bir bilene soralım
Ya da
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=727 Malinadan bilgi alabilirsin umarım linkleri yanlış girmemişimdir.Sorularının cevabını alabilirsin umarım.

alperen55
29-12-2007, 10:02
Yok bir yanlışlık olduğunu sanmıyorum. Benim resmini çektiğim kivi yapraklarıda tüylü.Çekimden dolayı parlak çıkmış olabilir.tam ben yazacaktım sen yazmısıın bile:)

alperen55
29-12-2007, 10:50
Selamlar,

Ağustos ayında Giresun'dan bir takım ( 4 dişi 1 erkek takım oluyormuş ) kivi fidesi aldım.Yaşlı bir amca yol kenarında satıyordu biraz sohbet ettik Ankara şartlarında yetişip yetişmeyeceğini sordum. Bana bahçede yeterli suyun olup olmadığını sordu. Sebep olarak Kivinin suyu çok sevdiğini her fidenin dibine günde bir kova su dökmemi söyledi.Kar ve soğuğun karadeniz bölgesinde de olduğunu yeter ki iyi sulamamı tavsiye etti. Şimdi sizlere de sormak istiyorum Ankara şartlarında( özellikle kış aylarında kuru ayaz çok etkili oluyor) kivi yaşar mı? kivinin çok su istediği doğru mu?
aga ankarada elinde sonunda o kiviler soğuktan yana bilirler bilmiyorum belkide bazı yerlerinde yetiştirilede bilir ama sunu iyi biiyorumki su ihtiyacı var onların:)

aysun çavuş
15-01-2008, 16:52
teşekkür edrim verdiğin bilgilere.eğer bu konuda başarılı olursam emın ol bende bilgilerimi paylaşmaktan çekinmem.eğer kivi yetiştirebilirsem bahcemde hatta kivileri bile paylaşırım emın olun

aysun çavuş
16-01-2008, 14:19
merhaba renon.sormak ıstedıgım bişey var sana
samsunda denız kenarında arsam var orda yetıstırmek ıstıyorum.denızın kivilerin yetişmesıne olumsuz etkısı olurmu.gercı denızın hemen kıyısında degıl bıraz yuksekte kalıyo.benı bılgılendırırsen sevınırım.bu konuda oldukca deneyımlı oldugunu yazmıssın
şimdiden teşekkürler

bluecrop
22-02-2008, 19:06
sayın aysun çavuş

Genel olarak Doğu Karadeniz iklim kuşağı kivi bitkisi için uygun istemdir. Yıllık ortalama sıcaklık 12-16c olması gerekmektedir. kısaca kivi bitkisi, kışın -6 ile -10c
;ilkbahardaki sürgünler -0,5c ; sonbaharda meyveler -2c nin altındaki sıcaklıklarda zarar görürler.
Kivi bitkisi ve meyveleri, iklime göre yılda 800-1400mm su tüketmektedir .Hasat zamanına kadara geçen dilimde %50-70 arasında oransal neme ihtiyaç duyarlar. Bu nemin doğal olarak karşılanmaması durumunda sulamaya gerek duyulur.
Sert rüzgarlar ,yaprakların parçalanmasına, özelliklede sürgünlerin kırılmasına çiçeklerin dökülmesine ve meyvelerin yaralanmasına neden olurlar.Deniz yakın civarlarda rüzgar sorun teşkil etmekte çiçekler , yapraklar ve meyveler olumsuz etkilenmektedir . rüzgar kıranlar ve rüzgarın geldiği istikamete dikilecek ağaçlarla olumsuz etkisi azaltılabilir.
Kivi bitkisi toprak isteği : derin ve geçirgen, aşırı su tutmayan ve kireçsiz topraklarda yetişmektedir. en uygun ph 6.0 isede 5.5-7.5 arasında yetiştirmek mümkündür.Kivi bitkisinin ekolojik isteği konusunda samsun iklimini iyi etüd etmeniz gerekir. http://www.meteor.gov.tr/2006/zirai/zirai-ziraitahmin.aspx?subPg=C ziyaret etmenizde yarar var.

bluecrop
23-02-2008, 19:04
Saanichton 12 çeşit ağaç kivisi hakkında bilgisi olanlardan yardımlarını bekliyorum. (Ağacı 2m kadar boylanır meyveleri salkım şeklinde verir hayvard çeşidine göre biraz daha iri yuvarlak ve tatlı meyvesi olur. 3m-2m dikilir. 2-3 senede vermeye başlar)
not :daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır . verim?, tozlayıcıya gerek varmı?,v.s.....

Oğuzhan
27-02-2008, 13:40
Dün dayanamadım kivi fidanı aldım .Dişi ve erkek satıcının dediğine göre tabii.
Tam bir deliyim balkonda deneme yapacam.Bakalım.

Kerem50
15-03-2008, 21:59
2 ton meyveyi, kac donum, kac fideden elde ettiniz?
Tesekkurler...

bluecrop
16-03-2008, 06:47
Kivi yatırım gelir analizi;
1 dönüm araziye sıra üzeri 4,4,5m , sıra arası 4,5 ,5 m dersek takriben dönüme 45-50 fidan dikimi yapılır. 7 dişiye 1 erkek fidan dikimi yapıldığıda göz önüne alınaraktan ; takriben,38-43 fidandan verim alınacaktır. iyi bakımla 7 .ve 8 . yıllarda, fidan başına 75-85kg(tam verim) meyve hasat edilir.(bu miktar D.Karadenizde fidan başına 100-150kg a kadar çıkabildiği gözlemlenmiştir.)

Ortalama fidan başına verim(80)* 1 dönüme dikilen dişi fidan fidan adedi(40) + iyi sulamam tesisi = 80*40+ sulama=3200 kg ürün almak mümkün, Bu değerler kivi meyvesinin ekolojik isteğine (iklim isteği) göre hesaplanmıştır. Ülkemizde bu günlerde birçok bölgede ekolojik isteği dışında kivi bahçeleri tesis edilmekte, birim alandan elde edilen verim düşmekte ve dolayısıla gelir kaybı yaşanmaktadır .

Lun@tiC
23-03-2008, 11:41
istanbulda kivi fidanı veya fidesi alabileceğim biryer bilen varmı

burrcu
24-04-2008, 18:42
Arkadaşlar birçok kivi tohumunu çimlendirdim ufak saksıdalar ne yapmam lazım şimdi?

Özhan
24-04-2008, 19:56
Dün dayanamadım kivi fidanı aldım .Dişi ve erkek satıcının dediğine göre tabii.
Tam bir deliyim balkonda deneme yapacam.Bakalım.

Şaşkınlıkla senin msjlarına rastlıyorum. Hangi konuyu açsam ordasın ve her verilen siparişte varsın veya her bahsi geçen bitkiden alıyorsun. Şu balkonun bir resmini görmek isteriz :)) valla helal olsun .. selamlar

bluecrop
24-04-2008, 23:45
Arkadaşlar birçok kivi tohumunu çimlendirdim ufak saksıdalar ne yapmam lazım şimdi?

sn burcu
Özetle;
Çimlenen tohumlardan çıkan genç fideler35545 2-3 yaprak olunca tüplere veya direkt aşı parseline 35547dikilmeli direkt güneş ışığından kaçınmalıdır. sulama ve gübreleme işlemleri periyodik takip edilmeli çöğürler aşı kalınlığına gelince35544 uygun bir metodla aşılanmalıdır .35548 aşılanan fidanlar 4*4 veya 4*5 m mesafelerde t direkle 35546 desteklenmelidir. aşı yaparken dişi ve erkek çeşitlerden ayrı ayrı aşılama yapmalısınız . 7 dişiye 1 erkek yeterlidir.

Eğer kiwi fidanımı tohumdan büyütmek istiyorum , derseniz ki yinede siz bilirsiniz 7-8 yıl meyve vermesi için beklemeniz gerekecek benden söylemesi.

burrcu
25-04-2008, 20:43
Çok teşekkür edrim bluecrop yani meşakatli bir yol beni bekliyor ama malesef hepsini dikecek kadar yerim yok napalım en azından bir kaç tanesini dediğin yolu takip ederek yaşatmaya çalışacağım:)

bluecrop
25-04-2008, 21:02
Kiwinin saanicton 12 kültür çeşidi hakkında bilgisi olan var mı? Satıcıdan destek gerekmiyen ağaç kivisi diye aldığım fidanların çeşidi hakkında nette Türkçe veya İngilizce önemli bir kaynağa rastlıyamadım.



Şuan ki resmi35602

http://www.pfaf.org/database/plants.php?Actinidia+deliciosa

'Saanichton 12'
The fruit is large and sweet[183]. This cultivar has grown well on Vancouver Island, Canada, for several years, it is not harmed by winter temperatures that have damaged other cultivars[183]. Recommended for garden use, it is also being investigated as a possible commercial cultivar[183].

bluecrop
25-04-2008, 21:08
sn burrcu
Çimlenen kivilerin yerlerini değiştirmeden önce mutlaka 2-3 yaprak olmalarını bekleyın veya hiç yerlerini değiştirmeden vejatatif gelişimi iyi olanlardan bir kaçını kendi ortamında bırakarak diğerlerini çıkarabilirsiniz böylece kalan kivi fidelerinin gelişim hem hızlı hemde sağlıklı olur

Bagomcası
27-04-2008, 19:53
Sevgili Arkadaşlar bu siteyi ve kivi bölümünü bugün farkettim. Kivi konusundaki araştırmalara on yıldan fazla zamanını ayıran bir araştırmacı olarak kivi konusunda yardımcı olabileceğim birşey olursa bana bu forum üzerinden veya atakarif@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Özellikle yeni çeşitler, fidan üretimi ve bahçe tesisi konularında her türlü sorularınız için hiç çekinmeden temasa geçebilirsiniz. Kivinin ilk üretiminin yapıldığı Yalovadan tüm türkiyeye hızla yayılan kivi bitkisinin ülkemiz üreticileri için buyuk bir potansiyeli vardır. Bunu iyi değerlendiren girişimciler bugunlerde bu bitkiden iyi paralar kazanmaktadırlar. Umarım değişen pazarla birlikte yeni çeşitlerde en kısa sürede ülkemiz üreticileri tarafından yetiştirilmeye başlanır.
Bu arada Haywardın bir mutantı olan ve haywarddan 40-50 gun erkenci olan Green Light çeşidinin İtalyadan yeni ithal sınırlı sayıda elimizde fidanı bulunmaktadır. İlgilenenler email kanalıyla ulaşabilirler. Ayrıca www.bagomcasi.com sitemde kivi konusunda temel bilgiler bulunmaktadır. Herşey gonlunuzce olsun

tolgahan-
14-05-2008, 15:56
Net üzerinden Kivi Fidanı Alcağım Bi Adres Varmı

bluecrop
14-05-2008, 18:44
Net üzerinden Kivi Fidanı Alcağım Bi Adres Varmı

selam aradığınız ürünle ilgili adet yaş gibi ayrıntıları belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım. mümkünse özelden görüşelim

Kerem50
20-05-2008, 10:24
Dün kivi bahçemizden çektiğim kivi çiçeklerinin resimleri.
Çiçeklerden erkek veya dişi olduğu nasıl anlaşılır?
Resimdeki erkek mi dişi mi?
Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler...

Bagomcası
20-05-2008, 15:53
Resimleri biraz uzaktan çekmişsiniz. Ancak gorebildiğim kadari ile iki resimde erkek bitkiye ait. Dişi olanların erkekten farklı olarak orta taraflarında beyaz ve daha uzunca olan dişicik boruları vardır(15-20 li halde.).
Daha yakından çiçekleri birebir çekerseniz daha kesin size bilgi verebilirim. **** bana maille **** yalovada araştırma enstitüsüne getirirseniz örnekleri yerinde yardımcı olabilirim. Kolaylıklar dilerim.

bluecrop
20-05-2008, 16:31
Dün kivi bahçemizden çektiğim kivi çiçeklerinin resimleri.
Çiçeklerden erkek veya dişi olduğu nasıl anlaşılır?
Resimdeki erkek mi dişi mi?
Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler...

sn kerem50
Öncelikle harika bir kapama bahçe oluşturmuşsunuz tebrikler,
sorunuza gelince; kiwide erkek ve dişi fidanlarının bir birinden ayırt etmenin bir çok değişik yolu vardır bunlardan en kolay ve basit olanı çiçeklerin gözlemi ile yapılandır.

Erkek çeşitlerde çiçekler 1-3-5 li gruplar halinde,38210
Dişi çeşitlerde 1-2 li gruplar halinde 38209ve ortasında beyaz dişi organ belirgindir.

Sizin resimdeki çiçekler erkek matua çeşidine ait .....

Sanırım yardımcı olabildim .
hoşçakalın.

Kerem50
21-05-2008, 12:46
Sayın Bağomcası, mesai günleri İstanbul'da olduğum için Yalova'ya gelip sizi ziyaret etmem zor. İlk firsatta düşünüyorum. Vaktiniz olursa bahçemizide görürseniz, tecrülerinizden yararlanabiliriz. Ayrıca erken hasat yeni fidanlar da çok ilgimi çekiyor. Bu konudada ilk firsatta görüşmek isterim.

Sayın Blucorp, bahçemiz bu sene 3. yilinda. Geçen senede çok az miktarda ürün almıştık ama bu seneden itibaren artarak devam edeceğini ümit ediyorum..

Eklentilerinize ulasamadim.
Yine de hem sizin hem de Bağomcası'nın tarifi yardımcı oldu.
Benim gözlemlerimde soyle, gönderdiğim resimde çok çiçek vardı.
Daha seyrek çiçek olan kivilerde vardı. Sanıyorum bu seyrek olanlar dişi.

Eğer bu şekilde ise, bizde gerektiğinden fazla erkek var diye düşünüyorum.
Benim bildiğim dönümde 75 dişi, 5 erkek. Ve erkekler aralara dağilmis şekilde
olmali. Benim gördüğüm kadariyla, üzerinde çok fazla çiçek olan, erkek olduğunu düşündüğüm kivi fidanlari yanyana ve oldukça fazla.

bluecrop
21-05-2008, 13:33
sn kerem50
Kivi bahçesi kurulurken yapılan hataların giderilmesi çok zor hatta bazı hallerde olanaksızdır. Bu nedenle, kivi bahçesi tesis etmeden önce iklim, toprak özellikleri(ph 5,5-7,5)sulama suyu , fidan ve çeşit seçimi dikim aralık ve mesafeleri çok iyi planlanmalıdır.
Kivi yetiştiriciliğinde en çok kullanılan T direk sisteminde bu aralık ve mesafeler sıra arası için 4,5-5m, sıra üzeri ise 4-4,5m idealdır.
Dikim aralık ve mesafeleri göz önüne alınarak yapılan hesaplama sonucu ;1 dönüm alana dikilecek dişi ve erkek kivi fidanı sayısı; ortalama 42 dişi fidana 6 erkek fidan(genelde7/1) şeklindedir.
Erkek bitkilerin bahçeye orantılı olarak dağıtılması ve sayısının arttırılması verimi olumlu yönde etkiler.
Kivi bahçesinde birkaç koloni arı bulundurulması verimi arttıran diğer önemli bir faktördür


D E D D E D
D D D D D D
D D D D D D
D E D D E D 1 Dönüm alanda erkek ve dişi kivi dikim planı
D D D D D D
D D D D D D
D E D D E D
D D D D D D
d: dişi, e;erkek

Bagomcası
22-05-2008, 15:40
Malesef bu erkek bitki dağılımı Ozellikle Yalova Altınova daki üreticilerimizin çok yanlış uyguladığı bir sistem...daha doğrusu yanlış... Son yıllarda özellikle italya gibi modern meyveciliğin uygulandığı ülkelerde meyve kalitesini arttırmak için donume erkek bitki oranı 1/4 e kadar düşürülmekte. ANcak bizde üretciler verimden ödün vermemek için kaliteyi hiçe sayıyorlar. Bu durumdada erkek bitki oranı 1/8 in bile altına iniyor. Netice dişi bitkide irilik artışı bir türlü sağlanamıyor bu seferde seyreltme ile uğraşıyorlar. Onuda doğru düzgün yapmıyorlar.
Biz kiviye emek ve gonul verenler olarak Özellikle Türkiye de üretimin en fazla yapıldığı yalova ilinde sistem yanlışlıklarını üreticilere anlatmaktan artık yorulduk. Üreticilerin tek ilgilendiği konu verim ne kadar?..peki ya KALİTE.
Siz bir tüketici olarak ceviz veya limon iriliğindeki bir meyveyimi alırsınız yoksa deveci armudu iriliğindeki bir meyveyi.
Şu an ülke üretimi 15-20 bin tonlarda ama herkes kivi dikmeye başladı. Birkaç yıl içinde üretim yüzbin tonları aşınca ne olacak? O zaman elinde iri meyve olanlar, farklı çeşit olanlar ve erken hasat olumuna gelenler para etmeye başlayacak. Sorunda burada. Biz İtalyanların 20 yıl once yaptığı sistemi kullanıyoruz. Ama onların verim değerlerine ulaşınca o zaman tüm sistemler bizim soylediğimize donecek ama bilmiyorum iş işten geçmiş olacak mı.
Herneyse ben hafta sonu müsait olduğumda bahçenize bakmak isterim. Ozel mesajdan cep numaramı veriyorum. Umarım emeklerinizin karşılığını en kısa zamanda alırsınız.

bluecrop
22-05-2008, 19:20
Malesef bu erkek bitki dağılımı Ozellikle Yalova Altınova daki üreticilerimizin çok yanlış uyguladığı bir sistem...daha doğrusu yanlış... Son yıllarda özellikle italya gibi modern meyveciliğin uygulandığı ülkelerde meyve kalitesini arttırmak için donume erkek bitki oranı 1/4 e kadar düşürülmekte. ANcak bizde üretciler verimden ödün vermemek için kaliteyi hiçe sayıyorlar. Bu durumdada erkek bitki oranı 1/8 in bile altına iniyor. Netice dişi bitkide irilik artışı bir türlü sağlanamıyor bu seferde seyreltme ile uğraşıyorlar. Onuda doğru düzgün yapmıyorlar.
Biz kiviye emek ve gonul verenler olarak Özellikle Türkiye de üretimin en fazla yapıldığı yalova ilinde sistem yanlışlıklarını üreticilere anlatmaktan artık yorulduk. Üreticilerin tek ilgilendiği konu verim ne kadar?..peki ya KALİTE.
Siz bir tüketici olarak ceviz veya limon iriliğindeki bir meyveyimi alırsınız yoksa deveci armudu iriliğindeki bir meyveyi.
Şu an ülke üretimi 15-20 bin tonlarda ama herkes kivi dikmeye başladı. Birkaç yıl içinde üretim yüzbin tonları aşınca ne olacak? O zaman elinde iri meyve olanlar, farklı çeşit olanlar ve erken hasat olumuna gelenler para etmeye başlayacak. Sorunda burada. Biz İtalyanların 20 yıl once yaptığı sistemi kullanıyoruz. Ama onların verim değerlerine ulaşınca o zaman tüm sistemler bizim soylediğimize donecek ama bilmiyorum iş işten geçmiş olacak mı.
Herneyse ben hafta sonu müsait olduğumda bahçenize bakmak isterim. Ozel mesajdan cep numaramı veriyorum. Umarım emeklerinizin karşılığını en kısa zamanda alırsınız.


sn begomcası
Kiwi konusundaki birikimlerinizle , ileriye dönük dikkate değer çok önemli öngörülerde bulunmuşsunuz ;
Halen kiwi üretiminin iç talebi karşılayamaması ,üreticimizin iyi araştırma yapmadan , kısa süreli karlılık hesapları yapmasını cazip kılmakta ve uzun dönemde yaşanacak geri dönülemez büyük zararların farkına varmasını engellemektedir. Kiwi üreticisi , asıl sorunla sizinde belirtiğiniz gibi, talebin arzı karşılayamadığı zamanda yüz yüze gelecek ve bu sorunun gün yüzüne çıkması pek de uzak sayılmaz . Kiwi üretimindeki artış bu hızla devam ederse İç talebin üretimi karşılayamadığı durumda italya ve yeni zellanda gibi profösyonel kiwi üreticisi ülkeleri ve çin deki yeni kurulan büyük çaplı kapama kiwi bahçelerini de göz önüne alırsak dış pazarda bugün ki, kalite ve çeşit ile yer bulabilmemiz neredeyse imkansız gibi gözüküyor. Neticede ileride kivi bahçelerinin sökümü gündeme gelerek, üreticinin büyük gelir kaybına uğrayacağını öngörmek zor olmasa gerek.
Bu aşamada önemli bir sorumluluk payı araştırma enstitülerine ve tarım il,ilçe müdürlüklerine düşüyor, bu kurumlar önceliği proje sayısına değilde proje kalitesine verdiği anda bu sorunun bir nebze olsun önüne geçilmesini sağlayacak önlemleri almış olacaklardır.
ilgili kurumlar, Üreticimizin çeşit ve alternatif ürün seçiminde esnek ve değişime açık davranış geliştirmesini sağlayacak önlemleri( teşvik) önceden almalı daha erkenci(green light), aromatik ,pazar değeri yüksek(gold-kiwi) ,organik, markalı ürünlere üreticiyi yönlendirmelidir.
Çiftçiler de üretici birliklerini biran önce kurmalı ve bu sürece katkı vermeli yoksa ileriki yıllardaki yaşanacak gelir kaybına şimdiden endişelenmeye başlamalıdır.

Bagomcası
23-05-2008, 08:13
Malesef ülkemizde kivi yetiştiriciliği sizinde belirttiğiniz gibi çok iç açıcı değil. Tabi bunda ana sorun tarımda ürün planlamasının bir türlü gerçekleştirilememiş olması. Bunda sadece bakanlığın değil pekçok kurumun eksiklikleri var. EN onemli konulardan bir taneside il-ilçe müdürlüklerinin alıp dağıttığı fidanlarda ve oncülük ettiği konularda çok yetersiz kalmasıda var. Fidan kalitesinden çeşide kadar yanlışlar çok....sıralamaya gerekte yok...Çünkü uzmanlaşmış elemanlarıda yok bünyelerinde. Bir zairaat mühendisi herşeyden anlayamaz anlamaya kalkarsada komik duruma düşer. Belki burada en az hatası olan kurumlardan belkide biri araştırma enstitüleri bana gore.
Neden derseniz ARGE nin hemen hiç olmadığı bir ülkede AR-GE yapmak ve yapanları teşvik etmek gerekirken yapılanlar tam tersi yonde. Proje sayıları ve içerikleri bunlar detay konular. ELbette bunlardada eksiklikler var. Ama ben sadece şunu belirtmek isterimki bu ülke ne zamanki savunma harcamaları kadar bilime ve AR-GE ye para ayırırsa işte o zaman pek çok gelişmiş ülkenin önüne geçebilir. Yetişen insanlarınımız neden kendi ülkesinde kalmıyor derseniz cevabıda aslında burada gizli.

Kivide de durum aynı. Zespri firması neden gold kiviyi oncelikle italyada sözleşmeli üretiyorda avrupada başka ülkede üretimine izin vermiyor...Çünkü ürün planlaması olmayan bir ülkede siz bu ürünü sözleşme dışında üretimini kontrol edebilirmisiniz?..İmkansız. O zamanda ne oluyor biz patent hakkı olmayan kalitesiz çeştilere mahkum kalıyoruz. İtalyada en büyük doku kültürü fidan üretimi yapan firmanın genel müdür ve ortaklarıyla bu sene başında gorustum ve geliştirdikleri yeni melez kivileri türkiyede deneme sözü verdiler. Bende bunların beğenilip türkiyede yetiştirileceği sozunu verdim. Ama daha sonra Türkiyedeki sistemi duşununce ve biraz şartları araştırınca vazgeçtiler. Demek istediğim herşey bizim elimizde aslında. Biz karşıya o guveni verecek şartları hazırlarsak gerisi gelir. Ama biz kendimize ve etrafımzıdakilere yeterince değer vermezsek onların haklarına saygı duymazsak o zaman bu durumdan daha ileriye gidemeyiz.

Umarım ileriki yıllarda çocuklarımız bu cennet ülkenin değerini anlar ve kendi insanına ve ozkaynaklarına gereken önem ve değeri vererek ülkemizin kalkınmasını sağlayabilirler. Tüm kivi dostlarına bol kazançlı bereketli gunler.

bluecrop
04-06-2008, 15:06
Kalem aşısında zahmetli ve sınırlı sayıda fidan üretimi gibi olumsuzluklar yanında aşı yılı içerisinde süpriz meyvelerle karşılaşmak mümkün olabiliyor.

39568
3 yaşlı bruno çeşidi çöğürlere bu yıl mart ayında uygulanan omega aşısında kallus oluşumu erken sonuçlanmış ve mayıs ayında açan kivi çiçeklerinin meyveye dönüştüğü görülmüştür.
39569

fatih190760
06-06-2008, 07:55
Arkadaşlar merhaba biraz tepeden inme giricem konuya kusura bakmayın Tokat'lıyım benimde 10 tane kivi fidanım var.
-Erkek fidanım nedense gelişmiyor;
-Dişileri ise tepe kesimi yaptım iki defa tepeden çıkan filizler küçük kaldı tabandan tekrar filiz verdi onlarda ana gövdenin boyunu geçti bir önerisi olan varmı acaba.

bluecrop
14-06-2008, 21:42
selam fatih190760
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=248688&postcount=8

fatih190760
16-06-2008, 08:41
teşekkürler BLUECROP

Maydon0z
16-06-2008, 15:37
Bu sene aldigim kiwi "Jenny" :

40810

Iyi gelissin diye tek surgun biraktim, bakalim ne olacak...

Kerem50
17-06-2008, 14:50
Yaklasık 2 ay once kivi çiçeklerinin resimlerini eklemiştim.
Şu ana mevler oluşmaya başladı. Birkaç resim ekledim.

ozturk.kerim
18-06-2008, 09:21
sn bluecrop
benim de 5 kök kiwim var ve bunları 2 sene önce diktim. demirden te yaptım arasına tel de çektim ve tele tutunmalarını sagladım fakat hala gelişemediler dediğiniz gibi gübresini ve suyunu veriyorum ancak 2 tanesi yolcu gibi gözüküyor.
bu mevsimde onların gövdesinin kalınlaşması için onları dipten kessem daha güzel gelişirmi yoksa zamanı geçtimi ?
yardımcı olursanız sevinirim

bluecrop
18-06-2008, 16:51
sn ozturk.kerim
Vejetatif gelişme (büyüme) döneminde derin budama yapmanızı önermem. zira bitkide öz suyu akışının üst düzeye çıktığı dönemde derin budama yapmak halk arasında ağlama denilen bitkide öz suyu kaybına yol açar ve gelişimde sağlıksız durumlar ortaya çıkabilir.
Sanırım sizin kivi fidanlarınız, çelikleme yapılarak üretilmiş ve kök yapısı zayif gelişmiş ve bitki üst aksamını besleyip güçlendirecek besinleri topraktan almakta zorlanıyor veya dikim yılı aşırı gübrelemeden kökler zarar görmüş olabilir . bir başka tahmin arazinin taban suyu seviyesi bitki köklerine zarar veriyordur , şuan elde olan bilgilerle bu varsayımları çoğaltmak mümkün ,
iyisimi siz ilgili başlıktaki yetiştiricilik kısmına bir göz atın. Resim yükleme şansınız olabilir ise fidanları yakından görüp değerlendirme yapmak mümkün olabilir .
HOŞÇAKALIN

ozturk.kerim
19-06-2008, 15:42
sayın bluecrop
enkısa sürede resimlerini çekip forma koymaya çalışacagım
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
iyi günler

veysald
20-06-2008, 11:00
merhaba arkadaşlar istanbuldayım fakat tokat zilede 40 dönümlük ve su problemi olmayacak arazim var uzun süredir yapmaya cesaret edemediğim kivi yetiştirmeyi artık yapmaya başlayacağım öncelikle hangi tür kivi fidanını tavsiye edersiniz 40dönümlük araziye kaç adet fidan almam gerek bu sene dikim için geçmi kaldım yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.

bluecrop
20-06-2008, 16:43
Değerli kivi dostları merhaba,
Son yıllarda ülkemizde profesyonel meyve yetiştiriciliği konusunda önemli gelişmeler kaydedilmiş. Ekonomik getirisi yüksek bir çok meyve çeşidi tamamen ithal olmaktan çıkıp yerli üretime dönüşmüş, alternatif yeni ürünlere erken yönelen , değişime açık ,yatırımcısının yüzünü güldürmüştür.
Kivi bu yeni ürünler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. ülkemizin yetiştiricilik anlamında bu meyve ile 90 lı yıllarda tanıştığı düşünülür ise halen, bugün ki üretimin ( 11-12 ton) iç talebi(30 bin ton) karşılıyamayışının nedeni ; devlet teşvik ve yol göstericiliğinin eksikliğinin yanında üreticimizin de esas üründen biran da vazgeçecek ,yeni ürüne ikame olacak , ön yargısız ,pragmatik bakış açısına sahip olmadığından kaynaklandığı kanısındayım.

Mevcut kivi bahçelerimizin, büyük bir kısmının iyi toprak analizi yapılmadan, sulama imkanı araştırılmadan ve ekolojik isteği dışında kurulmuş olması , verimsiz niteliği kazandırmaktadır. Bu da bize gelecek 10-15 yıl daha arz-talep dengesi sağlanamayacağı ve kivi meyvesinin, ülkemizin diş ticaret indeksinde , ithal hanemize yazılmaya devam edeceğini gösteriyor.

Kaliteli ürün, erkenci -geççi ,yeni çeşitler ve organik kivi gibi konuları ön plana çıkaran üreticilerin geleceğe dönük, ayakları üzerine sağlam basacağını söylemek doğru olur.
sn veysald size önerim çeşit seçim konusunu , doku kültürü üretimi ve erkenci çeşit (greenlıgh tüm erkenci meyveler gibi verim biraz düşük) hakkında kivi uzmanı sn begomcası ile görüşmeniz .
Dikimde kullanılacak fidan sayısı sıra üzeri , sıra arası mesafelere ve arazinin durumuna göre değişebilmektedir , dekara ortalama 50 fidan dersek 40 dekar*50adet=2000 toplam fidan dikmeniz gerekecektir.Erkek fidan sayısını artırmanın verim ve kaliteyi çok olumlu etkilediği göz önüne alınaraktan 5-6 dişiye 1 erkek yeterli gelecektir;ortalama 340 erkek (tozlayıcı).ve de 1660 dişi fidan gerekir. çeşit konusuna benim tavsiyem 1 yaşındaki fidanlardan uzak durmanız . en az 2 yaşında ve kök gelişimi iyi olan ucuz fidan temin etmeniz maliyet ve geri dönüşüm açısından size büyük fayda sağlıyacaktır .
Birinci önceliği doku kültürü ile çoğaltılmış fidanlara verin , ikinci sırada aşılı ucuz fidan temin etmeye çalışın , çelikle üretilmiş fidanlar en son tercihiniz olsun.
Dikim konusunda biraz geç kaldığınızı söyleyebilirim, dikim yapacağınız bölgede eyer erken don riski yoksa ekim -kasım gibi dikim yapabilirsiniz , bu şekilde verim açısından 5-6 ay avantaj sağlamış olursunuz.
Hoşçakalın

fatih190760
30-06-2008, 13:36
merhaba arkadaşlar istanbuldayım fakat tokat zilede 40 dönümlük ve su problemi olmayacak arazim var uzun süredir yapmaya cesaret edemediğim kivi yetiştirmeyi artık yapmaya başlayacağım öncelikle hangi tür kivi fidanını tavsiye edersiniz 40dönümlük araziye kaç adet fidan almam gerek bu sene dikim için geçmi kaldım yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.
Veysal bey bende Tokat'lıyım ve 10 tane kivi fidanım var fakat yanlış anlamayın büyük düşünüyorsunuz bölge iklim şartları kivi için tam uygun değil iyi araştırmanızı öneririm. (bahar donları, erken don, nadirde olsa -20'lere düşen hava sıcaklığı v.s.)

Organik
09-07-2008, 19:40
Aşağıda bu konu hakkında karşıma çıkan yazıyı buraya koyayım dedim..

İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ

Genel olarak kivi kültürünün yapılabileceği alanlar kışları ılık, yazları sıcak ve nemli yörelerdir. Yıllık ortalama sıcaklıkların yanında özellikle Mart-Kasım dönemini kapsayan gelişme dönemindeki sıcaklık toplamları da önemlidir. Bitkilerdeki gelişme faaliyet-leri 8 º C ve üzerinde olur Bunun altın-daki sıcaklıklarda kök, sürgün yaprak çalışması durur. Genç bitkiler -4 º C ye yetişkinler ise -14 º C' ye kadar dayana-bilirler. Gelişme döneminde en uygun sıcaklıklar 10-30 º C arasıdır. Don olayları kivi yetiştiriciliğine en çok kısıtlama getiren etmenlerden biridir. Özelikle gözlerin sürmesi ve yapraklan-madan sonra olan don olayları bitkiye büyük zarar verir. İlkbahar geç donlarının olduğu ekolojilerde en uygun araziler güneye bakan, hafif meyilli arazilerdir.

Kivi sürgünleri çok gevrek ve kırılıcı olduğundan rüzgar etkisi artmaktadır. Bu yüzden, bitkiler sert ve sürekli rüzgar alan yörelerde iyi gelişemez. Kivi bitkisi yıllık yağış miktarı 800-1400 mm olan yerlerde iyi bir gelişme göstermektedir. Türkiye de Doğu Karadeniz Bölgesi dışında hemen hiçbir yer bu yağış düzenine sahip değildir. Bu yüzden su isteği sulama suyu ile karşılanmalıdır.

Kivi toprak yönünden oldukça seçici bir türdür. Ağır ve su tutan topraklarda gelişmesi düzenli olmaz Çok kumsal topraklarda ise su düzeni zor sağlanır ve gelişme düzensiz olur.

Genel olarak kivi derin ve süzek olan, kireçsiz topraklarda yetişebilir. Organik maddece zengin, PH' sı 5.5-7.6 arasında olan topraklar kivi yetiştiri-ciliğine elverişli topraklardır.

BAHÇE KURULMASI

Kivi bahçesi kurulmadan önce; İklim, bahçe yerinin seçimi, fidan ve çeşit seçimi, toprak özellikleri, toprak işlemeye uygunluk, sulama suyu temini, fidan ve çeşit seçimi, fidanların dikim aralık ve mesafelerinin çok iyi planlanması gerekmektedir.

Bahçe kurulmadan önce toprak hazırlığı yapılmalıdır. Bahçe kurulacak yerin derin işlenmesi, dekara 5-6 ton olacak şekilde yanmış çiftlik (hayvan) gübresi verilmesi, hem toprak özellik-lerinin düzeltilmesi hem de bitkiyi beslemesi açısından son derece yararlı olacaktır. Ayrıca toprak analizlerine dayalı temel ticari gübrelemede yapılmalıdır

Fidan dikim aralıkları toprak özelliklerine göre değişmektedir. Bitki besin maddelerince zengin topraklarda dikim aralık ve mesafesi, fakir toprak-lara göre daha geniş tutulur. Dikim aralık ve mesafesi ayrıca uygulanacak terbiye şekline göre de değişmektedir.

En çok kullanılan T direk terbiye sisteminde sıra arası.5 metre, sıra üzeri 4-4.5 metre olarak önerilir.

Fidan dikimi arazi uygunsa Kuzey-Güney yönünde düzenlenmelidir. Bu şekilde sıraların iki tarafı da güneşleneceğinden verimlilik ve ürün kalitesi artar.

Kivi bitkisinde erkek ve dişi bitkiler ayrı ayrı olduğundan bahçe kurulurken genel olarak 7-8 dişi bitkiye 1 erkek (tozlayıcı ) bitki şeklinde bahçe dikim planı yapılması gereklidir. Kivide tozlanma böceklerle daha ziyade arılar-la olmaktadır. Bu nedenle erkek bitki-lerin düzenli bir şekilde dağıtılması gereklidir.

FİDAN ÖZELLIKLERI VE DİKİM



Fidan çepeçevre ve bol saçak

köklü olmalıdır. Köklerde ur nematod-larının belirtisi olan urlar olmamalıdır. Kökler canlı ve sarımsı olmalıdır. Aşılı fidanlarda sürgün uzunluğu 80-100 cm olmalıdır. Erken verime yatmaları için 2 yaşlı fidanlar kullanılmalıdır. Fidan gövdesi odunumsu olmamalı ve sürgünler 3- 4 göz üzerinden kesilerek dikilmelidir. Kışın sert geçmediği yerlerde sonbahar dikimi uygundur. Kış donlarının hatta ilkbahar donlarının olduğu yörelerde dikim ilkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra yapılmalıdır. Dikim çukuru en az 30-40 cm derinlik ve 35-40 cm genişliğinde olmalıdır. Dikim çukurunun alt tarafına, çukur açılırken çıkan üst toprak yanmış çiftlik gübresiyle karıştırarak konulmalı ve kökler bu toprak üstüne serbestçe gelecek şekilde yerleştirilerek, üst top-rakla örtülmeli ve çukurlar kümbet yapılarak doldurulmalıdır. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Yine dikimden sonra gövdenin dik ve düzgün büyümesi için, gövdenin dik ve düzgün büyümesi için bu hereğe bağlanmalıdır.

DESTEK SİSTEMİ

Kivi kuvvetli gelişme gücüne sahip bir bitkidir. Normal gelişme ve büyümelerini sürdürebilmeleri için desteğe ihtiyaç duyarlar. Eğer destek sistemi yapılmazsa kuvvetli toprak üstü aksamı nedeniyle Toplu çalı şeklinde gelişirler. Anavatanlarında ağaçlara sarılarak büyürler . Ancak ticari amaçla yapılan üretimde mutlaka destek sistemine ihtiyaç vardır. Bu destek sistemi ve malzeme teli bağcılıkta kullanılan destek sistemine oldukça benzemektedir. Direkler ağaç, beton veya demirden olabilir. Destek sistemi sağlam, dayanıklı ve ucuz olmalıdır. Beton direkler 8X10 veya 10X10 cm kesitinde olabilir. Boyları ise 2.25-3.00 m arasında olabilir. Ağaç ve beton direkler toprağa 50-60cm derinliğinde çakılmış ve gömülmüş olmalıdır.

Bir bitkinin 30-50kg ( 300-500 ) adet meyve taşıyacağı düşünüldüğünde tel sistemini sağlam olması önemlidir. Kol üzerinde 50cm aralıklarla 3 paslan-maz tel çekilebilir.

KİVİDE GÜBRELEME
Kivi bitkisi bol saçak kök yaptığı için topraktan çok fazla bitki besin elementi alan bir bitkidir. Bu nedenle Dikim öncesi yapılan taban gübrelemesi ile verim çağın-da yapılan yıllık gübreleme çok önemlidir. Çizelge-1

Gübrelerin veriliş zamanı ve şekli çok önemlidir. Prensip olarak azotlu gübre-nin 2/3' ü bitki uyanmadan önce (Mart içinde), kalan 1/3'ü ise çiçeklenme sonun-da (mayıs sonunda) toprağa verilmelidir. Azotlu gübre verilirken toprağın nemli ol-ması gereklidir. Toprak kuru ve bitki susuz ise azotlu gübre verilmemelidir. Fosforlu ve potaslı gübreler. İse sonbaharda veya erken dönemde (Şubat içinde) bir defada ve toprağın 20-25cm derinliğine verilme-lidir. Gübreler başlangıçta gövdeden 40-50cm uzağa ve daire şeklinde kök bölgesine verilir Yaş ilerledikçe daire çapı genişletilerek gübre uygulanır

SULAMA
Kivi kültüründe en kısıtlayıcı etmenlerden birisi su isteği ve düzenli sulama zorunluluğudur. Su yetersizliği durumunda yapraklar kıvrılır, sertleşir ve kenarlarda kurumalar başlar, yapraklar sarkar, meyveler küçük kalır, sürgünler yeterli uzunluğa ulaşamazlar. Alüvyal top-raklarda, verim yaşındaki bitkilerde her gün veya gün aşırı 4-10 saat süre ile sulama yapmak gerekir. Mayıs-Eylül dönemindeki 5 aylık sürede su tüketimi oldukça fazladır. Bu yüzden bu dönemde yeterli miktarda su verilmelidir.

BUDAMA

Gövde sarılıcı olduğundan budama kivi için çok önemlidir. Kivi budaması 3 başlık halinde incelenebilir.

1- Şekil budaması

2- Yaz budaması

3- Kış budaması.

42663
Koltuklarda iki yana uzanan kolları oluşturacak şekilde budanırlar. Meyve bir yaşındaki çubukların gözlerinden oluşacak sürgünler-den medyana geldiğinden çubuk üzerinde 6-10 göz bırakılacak şekilde kalan kısımlar kesilip çelik alınabilir. Bu şekil-de kış budaması yapılır.

Kış budaması yaprak dökümü ile gözlerin uyanması arasında kalan sürede yapılır.
42664
Yaz budamaları adından da anlaşılacağı gibi bitkinin yapraklı olduğu dönemde kollar arasındaki sıkışıklığı gidermek, güneşlenmeyi artırmak için meyvesiz sürgün kollarının dipten kesilmesidir.


Kaynak: Oğuzhan YÜCEL
http://www.bafratarim.gov.tr/yetistiricilik/detay.asp?bolum=312&katid=64

kiwici77
08-08-2008, 13:46
Ben Emrah, Yalova, Altınovalıyım, çiftçiyim. Asıl uzmanlık alanımız elma armut ve ayva olmak üzere küçük çekirdekli meyvelerdir, bunların yanında erik, hurma, zeytin ve hünnap üreticiliğide yapmaktayız. Bu sene bunlara ilave olarak 2.250 metre kare Hayward kivi bahçesi kurdum, seneyede kısmetse 2.500 metre kare Greenlight cinsini denemek istiyorum. Benim sorum; 2 yaşında Greenlight kivi fidanını nereden temin edebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...

kiwici77
08-08-2008, 14:16
Sayın organik, metninizde sulamayla ilgili cevabını bulamadığım bi sorum olacak; 1 yaşındaki kivi fidanı, 90 lık minispring ile, ilk senesinde, kaç saat sulanmalı? Bu sorunun cevabı çok işime yarayacak çünkü yapraklarımın uçlarında bahsettiğiniz gibi kurumalar var ve aşağıya kıvrık buna rağmen bugün itibariyle tele varmış ve 1 er metre sağa ve sola dal yapmış durumdalar. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...

tropikana
11-08-2008, 16:48
bende size başka bir kivi cinsinden bahsetmek istiyorum hem bu kivinin yetiştirmesi kolay:)
HARDY KİWİ:

normal kividen farklıdır, üzüm salkımı şeklindeki meyveleri normal kivinin yarısı kadar,tüysüz ve normal kividen daha aromalı, tatlıdır.
YETİŞTİRİLMESİ: -35 derceye dayanmasından dolayı diğer bir ismi sibirya kivisi dir. tek başına meyve tutar, ikinci bir eşe ihtiyaçı yoktur, ağaç diplerine ekildiğinde ağaç dallarına ve gövdesine sarılarak ilerler, tel örgü kenarlarınada dikilebilir, az güneşli yerleri sever. 50 litrelik saksılarda cam kenarı ve balkonlarda yetiştirilir.
bilginize

kiwici77
11-08-2008, 22:10
***Koltuklarda iki yana uzanan kolları oluşturacak şekilde budanırlar.***
Bu konuya özellikle dikkat çekmek istedim, çünkü bizlerin yıllardır denediği tele varan her filizi bırakıp, tele bağlama tekniği, beldemize davet üzerine gelen işin uzmanı bir italyan teknikere göre yanlış. Doğru olan, belirtildiği gibi tele varan fidanı iki kol halinde, sağa ve sola, tele bir!!! kere dolamak sureti ile yapılan teknik imiş. Bir kere dolamak ağacın maximum ürün verdiğinde dallarının kırılmasını önlüyormuş, malumunuz kivi doğasında herhangi bir destek olmadan, başka bir ağaca dolanmadan formunu bulamıyor ve ürün vermiyor. Ürün vermeyen çeşitli ağaçlarınız hakkında fikirlerimi ve birikimlerimi zevkle paylaşabilirim.

kiwici77
11-08-2008, 22:14
Yarın kısmetse kivilerimin ve diğer çeşitlerimizin fotoğraflarını çekip paylaşmak istiyorum, gelişimi ve eksikliklerim hakında fikirleri olanlar lütfen fikirlerini belirtsinler...


işte kivilerim 2. fotodaki erkek kivi, erkekler dişilerden daha geç sürgün veriyor ama ağustos itibariyle dişileri geçiyorlar...

45189

45190

45191

45192

Nariel
17-08-2008, 13:26
Kivim çok uzadı ancak demir eksikliği çekiyor, üstelik sık sık demir gübresi vermeme rağman. Ne yapmalıyım, toprağı asitli hale mi getireyim? Kükürt mü yoksa limon tuzu mu kullanmalıyım? Yeni sürgünlerinin uçları da kurumaya başlamış, ben evde yokken bakımsız kaldı sanırım.Bir de bu kivinin dişi mi erkek mi olduğunu anlamak mümkün mü? Bu baharda küçücükken aldık ve hiç çiçek açmadı.

45296

kiwici77
17-08-2008, 14:52
Sayın nariel, gördüğüme göre sararmaların nedeni demir eksikliği ya da kivinin dibinde çok su durması (fazla sulanması). Kükürtün sararmayı engelleyeceğini zannetmiyorum, biz kükürtü ph dengelemek için kullanıyoruz daha çok.
Bence yapmanız gereken yukarıdan ilk sağlıklı yapraktan kivinizi koparmanız, ileriki günlerde ucundan filiz patlatacak, aynı anda kök gelişimi hızlanacak, beden de kalınlaşacaktır.
Erkekte olsa dişide olsa kivi (kart fidan değilse) ilk yaşında çiçek açmaz, yapraklarını ve aşı yerini yakından çekip gönderirseniz erkekmi dişimi anlaşılır, fakat;
Eğer kividen meyva almak istiyorsanız toprağa dikip destek sistemi (direk üzeri tel, çardak v.b.) yapmalısınız ayrıca tozlayıcısını ya da dişisini de yanına dikmeniz gerekir.
Saygılarımla
Emrah.

Nariel
17-08-2008, 16:41
Teşekkür ederim sayın kiwici77. Cinsiyetini belirledikten sonra yanına eşini dikmeyi düşünüyorum. Kükürdü toprağı asidik hale getirmesi için söylemiştim çünkü bildiğime göre toprak çok alkali olursa bitkiler topraktaki demiri alamıyor, asidik hale getirirsem demirli gübrem işe yarar mı diye düşünmüştüm çünkü önceden gübrelediğimde sararmış yapraklar yeşeriyordu, şimdi ise gübre kâr etmiyor. Aşı yerinin ve yaprakların fotoğraflarını yolluyorum.

45320
45321
45322

sinaninci1
17-08-2008, 23:59
sn kerem50
Öncelikle harika bir kapama bahçe oluşturmuşsunuz tebrikler,
sorunuza gelince; kiwide erkek ve dişi fidanlarının bir birinden ayırt etmenin bir çok değişik yolu vardır bunlardan en kolay ve basit olanı çiçeklerin gözlemi ile yapılandır.


Sayın kerem50 sizden ricam çiçek harici erkek ve dişi ayrımının degişik yollarını bizimle paylaşırmısınız.
Saygılar

Nariel
27-08-2008, 18:13
Daha önce yollamış olduğum kivi fidanımın görüntülerinden, dişi mi erkek mi olduğunu bildirebilecek misiniz sayın kiwici77?

kiwici77
29-08-2008, 13:27
Daha önce yollamış olduğum kivi fidanımın görüntülerinden, dişi mi erkek mi olduğunu bildirebilecek misiniz sayın kiwici77?

Emin olamadım, ama siz yapabilirsiniz, yaprakların üstünde hafif tüyler varsa dişidir, ki ben buradan öyle zannediyorum, bu arada sararan dallar ne durumda?

Nariel
29-08-2008, 13:49
Evet hafif tüylü. Aşı yerinden de anlaşılabiliyor mu? Sararan yaprakların büyüklerini kestim, biraz daha bekleyeceğim, sonra yarıdan keseceğim fidanı. Yani durumu pek iyi değil. Klimanın motoru, kivinin üzerine doğrudan sıcak hava üflüyor, zavallı bitki dayanamıyor buna. Arada su serpiyorum yapraklarına serinlesin diye.

kiwici77
30-08-2008, 06:28
Evet hafif tüylü. Aşı yerinden de anlaşılabiliyor mu? Sararan yaprakların büyüklerini kestim, biraz daha bekleyeceğim, sonra yarıdan keseceğim fidanı. Yani durumu pek iyi değil. Klimanın motoru, kivinin üzerine doğrudan sıcak hava üflüyor, zavallı bitki dayanamıyor buna. Arada su serpiyorum yapraklarına serinlesin diye.

Aşı yerini sorma nedenim fidanızın doku kültürümü çelikmi olduğunu anlamak içindi. Çelikten üreme fidanlarda erkekler daha koyu yeşil ve yaprak üstleri tüysüz olur.

Nariel
24-10-2008, 23:40
İyi günler,
Benim dişi olduğu anlaşılan kivim şu aralar yaprak döküyor, yaprakları kahverengileşip çıtır çıtır oluyor. Oysa henüz kış gelmedi buraya, hala yakıcı sıcak var ve sıcaklık 30 derecenin altına düşmüyor gündüz. Kivimin bu mevsimde yaprak dökmesi normal mi?

Bir de, çok biçimsiz uzadı, yarısından fazlasını kesmek istiyorum. Bu mevsimde mi kesmeliyim yoksa kış sonunda mı? (Tahmini toplam uzunluğu 3.5 metre.)

(Acaba keseceğim yerleri çelik olarak kullanabilir miyim? Kullanabilirsem nasıl dikmeliyim?)

bluecrop
25-10-2008, 21:06
sn. nariel

Yaşadığınız gelişme aşırı sıcaklarla birlikte bitkide susuzluktan meydana gelen yaprak kavrulması ve ardından yaprak dökülmesi olabileceği gibi , genelde bu tarihlerde yaz büyümesi sonlanıp bitki dinlenme döneminin ilk aşaması belirtileri görülmeye başlanır ki bu kiwi bitkisi için normal bir gelişme süreci sayılabilir.
Ayrıca Kiwi (Actinidia deliciosa) kendine verimsiz bir tür olarak kabül edilir ve tozlayıcı (erkek bitki-pölenatör)'e ihtiyaç duyarlar, eyer etrafında tozlayıcı bulundurmassanız verim alamazsınız.
Kiwi bitkisi, üzüm asması şeklinde omca oluşturduğundan kendi ağırlığını taşıyamaz ve desteye ihtiyaç duyarlar bu nedenle uygun destek sistemiyle terbiye edilmelidir .
size önerim Aralık ayı başlarında 1,65cm. den budayıp nisan ayı başlarında oluşacak yeni sürgünleri uygun destekle sağlıklı büyütmeniz.
Kesmiş olduğunuz kısımdaki dal çeliklerini köklendirmeniz pek tabii ki mümkün fakat bir o kadar da zahmetli olacaktır (çeliklerin yaz aylarına kadar muhafazası sık sık sulama köklendirme ortamı ,harcı v.s)

Nariel
25-10-2008, 22:00
Teşekkür ederim Sayın bluecrop. Destek sistemini güzel ayarlamıştık ama istediğimiz yere sarılmadı. Sürekli balkonun gölge köşelerine doğru hareket etmek istedi, destek telleri ise mecburi olarak güneş alan tarafa doğruydu.

Önümüzdeki sene yerini değiştireceğim, yeniden destek sistemi kurmak zor olacak ama eski yerinde telef etmekten iyidir.

Bu baharda iki yaşında olacak, bir tozlayıcı arayışına girmem lazım. Yaşlı fidan bulabilir miyim acaba satılık?

bluecrop
26-10-2008, 17:39
sn. nariel
Kivi bitkisi hava nemini çok sever , gölge ortamın hava neminden yararlanmak istemiştir.genç sürgünleri destek tellerine bağlayıp ortamın nemini muhafaza etmelisiniz ....
Tozlayıcı konusuna gelince ;bir dişi kiviye bir erkek fidan çok fazla gelir. zira 5-6 dişi bitkiye 1 erkek tozlayıcı yeterlidir verim için. size önerim dişi bitkinizin bir dalına erkek tozlayıcı aşılıyabilirseniz boş alan israfından kaçınmış olacağınız gibi bitkilerin ileriki yıllarda sarmaş dolaş olmasından ve görüntü kirliliğinden kaçınmış olursunuz.....
Ama genede tozlayıcı temin etmek isterseniz . aşılı fidan göndermem mümkün olabilir kasım ortasında...

karaaslan50
04-11-2008, 21:36
Konunun şu anki bölümüyle ilgili değil ama çelik köklendirmeyle ilgili olduğu için burada sormak istiyorum. Köklendiricilerle ilgili kullanılan ppm değerini nasıl ayarlayabiliriz,bunun ölçüsü nedir? Profesyonel olmayan bizlerin bu değerleri ayarlaması mümkünmüdür?

karaaslan50
04-11-2008, 21:40
Sayın Tropikana, bahsetmiş oldunuz Hardy kivi yi nasıl temin edebiliriz, yardımcı olabilirmisiniz?

sinaninci1
05-11-2008, 12:33
Yalovada 10-15 dönüm kivi bahçesi yapmak istiyorum, onun için ön etüt çalışmalara başladım, bazı bilgilere ihtiyacım var, internernetten araştırıyorum fakat bazı bilgilere ulaşamıyorum.
Destek direkleri ve galveniz tel kurulumu, dönüm başınamı, yoksa kulanılacak direk sayısı, harcanan tel ve işçilik olarakmı hasaplanıyor. (5x5 veya 5x4 olarak kurmayı düşünüyorum) Maliyet hesabı yapmak için.
İnternette aradım fakat bulamadım, bilgisi olan arkadaşlar varmı.
Saygılar

sinaninci1
05-11-2008, 22:28
İnternetten buldum tozlayıcıya ihtiyacı varmış.
http://www.burntridgenursery.com/nutTrees/index.asp?Dept=25&Parent=23

bluecrop
06-11-2008, 12:37
merhaba sn sinaninci
Genelde kivi bahçesi tesis etmeden önce yapılan etüt amaçlı maliyet hesabı dönüm başına ortalama(afaki) bir hesap olmakla birlikte , tesis tamamlandıktan sonra ortaya çıkan maliyetle önemli sapmalar gösterebilmektedir ..
Size tavsiyem arazi üzerinde ölçüm ve işaretlemelerle çalışmanız bu size net bir fikir edindirecektir . maliyet azaltmanın püf noktaları yanında optimum verimde hesaba katılmalıdır. Zira arazinin uzun kenarına düşünülen sıra üzeri planlaması baş direklerde tasarruf sağlayabileceği gibi verimlilik ve meyve kalitesi ile paralllellik gösteren küzey güney istikameti(güneşlenme) ile çakışmayabilir . saygılar..

sinaninci1
06-11-2008, 17:23
bluecrop cevabın için teşekkürler.
Zaten pergole sistem için afaki bir rakkam arıyorum, net bir fiyat olmayacağını 3 aşagı 5 yukarı olacagını biliyorum.

Burda bir bahçeyi gezdim, fakat sahibi yoktu konuşamadım.
Ölçümleme yaptım, aşagıdaki tablo gibi kurulmuştu. 5X6 olarak yapılmış,
kiwileri 6 metre üzerine 3 metre araylan dikmiş, bayagı bir direk tasarufu saglamış, ama verim ve kalite ne olur bana 3 metrede bir çok yakın geldi.
kurulum
direk kiwi kiwi direk
bu konuda fikrini alabilirmiyim.
Saygılar

bluecrop
07-11-2008, 10:58
bluecrop cevabın için teşekkürler.
Zaten pergole sistem için afaki bir rakkam arıyorum, net bir fiyat olmayacağını 3 aşagı 5 yukarı olacagını biliyorum.

Burda bir bahçeyi gezdim, fakat sahibi yoktu konuşamadım.
Ölçümleme yaptım, aşagıdaki tablo gibi kurulmuştu. 5X6 olarak yapılmış,
kiwileri 6 metre üzerine 3 metre araylan dikmiş, bayagı bir direk tasarufu saglamış, ama verim ve kalite ne olur bana 3 metrede bir çok yakın geldi.
kurulum
direk kiwi kiwi direk
bu konuda fikrini alabilirmiyim.
Saygılar

Kivi saçak kök yapısı itibari ile dikilen arazinin enine yayılım gösterir.Ortalama 7yaşına ve ekonomik verim çağının zirvesine çıkmış bitkinin kökleri 2,5 m çaplı bir alanda sağlıklı gelişir . Bu değerler tesisi aşamasında verim ve kalite açısından dikkate alınmalıdır . zira iki bitki arası mesafenin kısa tutulduğu durumda birçok hastalığa davetiye çıkarabileceği gibi(güneşlenme ,toprak nemi) bitki kökleri birbirleriyle beslenme yarışına girecek ve dolayısıyla kalite ve verimi olumsuz yönde etkileyebilecektir .(dikimde mesafelerin kısa dutulması çoğu zaman birim alandan ilk yıllarda alınan meyve verimini artırdığı görülsede , kivi bitkisinin 20-25 yıllık ekomomik ömrü dikkate alınınca , gelişimin ileriki yıllarında yaşanacak sorunlar maliyeti daha da artıracaktır.)
tavsiyem bitki direk arası 2,5m ,iki direk arası 5m olarak planlamanız . kaliteli fidan konusunda tedarik sorunu yaşarsanız aşılı fidan temin edebilirim .....
saygılar

sinaninci1
07-11-2008, 23:39
bluecrop degerli bilgilerin için çok teşekkürler.
Aşılı fide konudunda mutlaka seninlen irtibata geçeceğim.
saygılar.

nariçi
13-11-2008, 20:06
Aşılı fidan temini kolaysa bir erkek iki dişi kivi fidanı talep edebilirim. Bahçede kendi tüketimimizi karşılarsa, ekzotik tür olarak da güzel olur.

Harun Parlak
13-11-2008, 20:24
Karasal iklimde kivi yetiştirmek imkansızgibi . İnşallah sonuç alırsınız.

nariçi
13-11-2008, 21:08
Merhaba, Tekin bey, Biraz zor olur ama ladin, fındık, göknar sekoya şimdilik var, çevreden duydum bahçesinde kiwi olanlar var.

Harun Parlak
13-11-2008, 21:52
Merhaba Sayın nariçi Ozaman size önerim şu kışları soğuk yerlerde turunc gillerin üzerine naylon çekilir soğukdan fazla etkilenmesin diye. Siz Kivi için tersini yaz yapın yaz aylarında
gündüz değil ama geceleri üzerine naylon geçirin oraların sıcağında topraktaki su buharlaşıp giderken naylon nemi koruyacaktır.
Birde sulama yaparken Sabah erken saatlerde yağmurlama sulayın nemi çok seviyor. Hem yaprakları hem saçak kökleri.
Yaparkaları aşırı sıcaklara maruz kalırsa kuruma ve yanma yapabilir. Birde kesinlikle Güney cepheye dikmeyin Mümkünse kuzey cephe ye dikin.

nariçi
14-11-2008, 07:44
Önerilerilerinizi uygulayacağım, teşekkür ederim.

nariçi
22-11-2008, 12:59
Mutlu Kutlu Bey Kiwi fidanlarını gönderdi, Şimdi iki dişi ve bir erkek fidan en yakın kaç metre aralıkla dikilmeli? Erkek fidan ortada olması mı gerekiyor ? Bilen arkadaşlar söylesin.

nariçi
22-11-2008, 15:39
Sayın, Tekin bey iki dişi bir erkek kiviyi, burası yazın fazla kuru ve güneşli olduğu için çam ağaçları altı yarı gölgeli oluyor onların altına (siper altına) diksem olabilir mi ?

Harun Parlak
22-11-2008, 16:55
Mutlu Kutlu Bey Kiwi fidanlarını gönderdi, Şimdi iki dişi ve bir erkek fidan en yakın kaç metre aralıkla dikilmeli? Erkek fidan ortada olması mı gerekiyor ? Bilen arkadaşlar söylesin.

Beş km mesafe de bile olsa yeterli. Erkek fidanın çiçeğine konan her hangi bir arı Dişi kivi fidanının Salgıladığı bir koku yüzünden dişi çiçeğine uğramak zorunda kalırmış.
Dolayısı ile sizin erkek fidanınızz tek başına 5 km kare alanda tüm komşularınıza yetecektir. Gölgeli bir ortam olması iyi birde nemli alan yaratabilirseniz değmeyin keyfine. Birde soğuk havalara dayanıksız olduğu için korunaklı olursa soğukdan da korumuş olursunuz. Kuru rüzgarların etkilemeyeceği yer olursa sizde oda memnun kalacaktır.

limon
22-11-2008, 19:07
İstanbul'da Kivisi meyve veren veya çiçek açan var mı?

Harun Parlak
22-11-2008, 19:17
Sayın limon Sarı yer futbol sahası arkasında kivi bahcesi var. Meyvelerde vardı iki yıl önce gördüğümde ama uzun zamandır oradan geçmedim şimdi ne durumdalar bilmiyorum.

nariçi
22-11-2008, 23:37
Teşekkür ederim Tekin Bey. Sağolun.

serdar1
28-11-2008, 07:37
Benimde kivi bahçem var 4 dişiye 2 erkek cok değilmi, bendekiler 10 dişiye 1 erkek hiçde sorun yaşanmıyor.

Kivi bahçesi kuracak olanlar mutlaka yeşil gübre olayını uygulasınlar, hem toprağı kurak olaylarından fazla etkilendirmiyor hemde bitkiler gür ve yeşil kalıyor.

yalovaburaktarim
28-11-2008, 15:10
0 0 0 0 0 0
0 X 0 0 X 0
0 0 0 0 0 0
X 0 0 X 0 0
0 0 0 0 0 0
0 0 0 0 0 0
0 X 0 0 X 0
0 0 0 0 0 0

Erkek ve dişi oranına göre dikim planı
( 0 ) Dişi bitkiler
( X ) Erkek ( tozlayıcı ) bitkiler

biz bahçeyi böyle kuruyoruz
4 dişi 1 erkek **** 4 dişi 2 erkek olarak

nariçi
10-12-2008, 17:36
Tekin bey bana kiwi fidanı için unutmadı herhalde. Ben aldığım fidanların durumunu soracaktım bilen arkadaşlara. Fidanın (kiwi) aşıdan sonraki ikinci sürgünleri hiç boy uzaması yapmamış. 10 cm de aralıksız yaprak açmış (10 cm sürgün vermiş-yapraklar şimdi dökülmüş durumda) sürgün boyu uzamamış. Bu durum bitkinin önceki bulunduğu yerde sıkıntıda olduğunu gösteriyor. Normalleşmesi için en yapmam gerekir. Kiwici77 bilir herhalde başka bilen de varsa yazsın.

bluecrop
12-12-2008, 17:26
Kiwi bitkisi dikimden sonraki gelişim sürecinde nemli ve organik yapısı yüksek toprak ortamına itiyaç duyar. Açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla sorun büyük bir olasılıkla dikim ortamından kaynaklanıyor... bol miktarda iyi yanmış ahır gübresi ilen toprağı zenginleştirebilirsiniz . dikim ortamının nemini muhafaza etmesi için de gerekli sulama önlemini almalısınız. bu önlemlerde yetersiz kalırsa satın aldığınız bitkilerin sağlığından ne yazık ki kaygı duymaya başlıyabilirsiniz ......

nariçi
12-12-2008, 17:34
Henüz kalıcı yerine dikmedim, fidanlık poşetinde duruyordu poşeti çıkararak gübreli kırmızı karışık topraklı tenekeye aldım. Baharda veya gelecek sonbaharda kalıcı yerine dikmeyi düşünüyorum. Bu yaz belki biraz düzelebilir.

Harun Parlak
12-12-2008, 17:44
Tekin bey bana kiwi fidanı için unutmadı herhalde. Ben aldığım fidanların durumunu soracaktım bilen arkadaşlara. Fidanın (kiwi) aşıdan sonraki ikinci sürgünleri hiç boy uzaması yapmamış. 10 cm de aralıksız yaprak açmış (10 cm sürgün vermiş-yapraklar şimdi dökülmüş durumda) sürgün boyu uzamamış. Bu durum bitkinin önceki bulunduğu yerde sıkıntıda olduğunu gösteriyor. Normalleşmesi için en yapmam gerekir. Kiwici77 bilir herhalde başka bilen de varsa yazsın.

Kivi Toprak isteği. Orta derecede ıslak iyi dranajlı topraklarda iyi yetişir. Yetişme döneminde suya olan gereksinimi fazladır. Organik madde açısından zengin toprakları çok sever. Tuzluluğu ve ve kireci sevmez. Optimal pH=5.0 6.0 dır.

Yüzeye yakın ince yoğun saçak kökler meydana getirir. Yanlara doğru
1 ,1.5 metre kadar uzayan yan kökleride vardır.
Toprağaınız uygun değilse 2m çevresine bir 10 15 cm kadar nemli toprak serebilirseniz faydalı olur.

nariçi
12-12-2008, 18:22
Sayın Tekin Bey,Teşekkür ederim.

bahcevan0618
19-12-2008, 00:18
Arkadaşlar Ankara'da kivi yetiştirme uğraşlarım hüsranla sonuçlandı malesef. Yanlız merak ettiğim bir konu var; neden kivilerin erkek ve dişilerini tek bir gövdeye aşı yapmıyorlar? Böylece her kivi ağacından meyve alınır erkek kiviler boşyere bahçede yer kaplamamış olur.
Tabi bunu profesyonel kivi yetiştiren arkadaşlar daha iyi bilirler benimkisi sadece bir merak.
Ama aynı köke erkek ve dişi aşılanmış kivi fidesi gördüm ve meyve dahi verdi ancak Ankara iklimine oda fazla dayanamadı.Bahsettiğim kivi yurt dışından gelmişti.

Harun Parlak
19-12-2008, 00:36
Yukarda #194 nolu mesaji bir okuyun bu tür aşıya gerek kalmayacağını görürsünüzz.

bahcevan0618
19-12-2008, 06:04
D E D D E D
D D D D D D
D D D D D D
D E D D E D 1 Dönüm alanda erkek ve dişi kivi dikim planı
D D D D D D
D D D D D D
D E D D E D
D D D D D D
d: dişi, e;erkek
ozaman yukarıdaki önerilen bir dikim planına da gerek yok demekki

Harun Parlak
19-12-2008, 10:37
Dikim çok fazla yapılacaksa, Ticari düşünülüyorsa çevrende başkada erkek yoksa Yatırımı riske sokmama açısından bir erkek fidana bırakmamak gerekir ******. Bir kaçtane olsun ki biri çiçeklenmezse diğeri çiçeklensin.

Uysal01
20-12-2008, 23:48
Arkadaşlar kivi üretiminde damlama sulama mı? Yağmurlama sulama mı? Hangisi uygulanmalıdır.Kullanılacak sulama başlıkları nasıl seçilmeli?
İlgilenen arkadaşlardan yanıt bekliyorum.

tolgahann
21-12-2008, 00:15
Bu konuda fazla bilgili değilim ancak, yağmurlama sulama bana göre daha iyi ****** belirli zamanlarda yapılmalı.

Uysal01
21-12-2008, 16:47
Teşekkür ederim. Yağmurlama başlıklarının özellikleri-Yani hangi başlık kivi bitkisinin
ihtiyacı olan suyu akıtabilir?Yaz aylarında bunun önemli olduğunu düşünüyorum.

çamsever94
01-01-2009, 14:03
ben kivi çekirdeklerini buz dolabında değilde sıcakta 3 gün kurutup pamukladım(çimlendirmek için) ama 4 gün falan oldu hala tohumlar patlamadı ne yapmalıyım???

zxmuzo
09-02-2009, 07:59
tekin bey ben yeni üye oldum ismim muzaffer fidancıdan 2 adet kivi fidesi aldım fakat erkekmi dişimi bilmiyorum nasıl anlayabilirim teşekkürler

copur 09
18-02-2009, 20:30
Arkadaşlar Kivi'yi asmaya aşılayan oldu mu? Aşılayan olduysa aşının sonuçları ne oldu?

mustafa07
23-03-2009, 11:43
Arkadaşlar bizim bahçeye 2 dişi 1 erkek kivi ekmiştik.üç sene önce bunlar ilk sene iki metre uzadı ve tepesinden kestik oradan iki üç kola ayrıldılar. ikincisene biraz daha büyüdüler ve bi tanıdık a budattık.Ama bu sene üçüncü sene budatıcak kişi bulamadık ben de vakti geçicek diye dalların uclarından biraz kestim.
Sorum şu kivi fidanı nasıl budanır? Neye dikkat etmek gerekir? Çoğu sitede kivi budamayla alakalı şeyler yazıyor ama bişey anlamadım.Lütfen biri yardımcı olsun :confused:

doğalbahçe
23-03-2009, 13:42
Sayın Mustafa07

Geçen günlerde Toprak Tv kanalında dikkatimi çekti kivi yetiştiriciliği, budaması, üretiyle ilgili hazırlanmış çok güzel bir program vardı, bir arternatif olarak önerebilirim. Bu kanalı takip ederseniz umarım faydalanabilirsiniz.

mustafa07
23-03-2009, 17:58
Uydudamı çıkıyo ilk defa duydum bu kanalı.

doğalbahçe
23-03-2009, 20:09
evet uyduda çıkıyor gıda, tarım, hayvancılık, su ürünleri ve çevre-orman sektörünün sanayi gelişimi başta olmak üzere tematik yayıncılık ağırlıklı programlar yapılmaktadır.

aydın
24-03-2009, 00:50
Evet toprak tv'yi bende izliyorum.Son konuları dikkat çekici ve hiç duymadığın, bilmediğim mevzularda görsel olarak öğretmesi beni çok mutlu etti.Mesela sebze fidelerinin yaprak, meyve, çiçek budamalarının yapıldığını ilk kez duydum.Bizim gibi acemilere yol göstermesi güzel birşey.

mustafa07
24-03-2009, 10:44
Kivinin nasıl budanacağını biri bana yazılı olarak anlatabilirmi? mtuncer54 kivi budamasının toprak tv de videosu var dedi ama daha dek getiremedim o yayını.toprak tv nin yayın akışını söyleyen bi siteside yok.

nariçi
24-03-2009, 11:33
Kivilerim tomurcuklandı, üçünü diktim, üçü nü de tenekeye diktim, biraz iyi köklensin diye. Yanlış mı olur.?

silmoren
24-03-2009, 13:18
salonumda bir erkek bir dişi kivim var 3 yaşına gelince meyve alabilirmiyim

aydın
24-03-2009, 13:26
Sn. mustafa07

http://www.gelisimtv.com/index.php?option=com_content&task=view&id=753&Itemid=20

Buradan izleyebilirsiniz.

Toprak tv frekansı: Türksat 2A uydusunda, 12647 frekansında, 3600 sembol oranında, vertical (dikey) pozisyonunda ve 5/6 Fec parametreleri ile yayına başlamıştır.

mustafa07
24-03-2009, 18:28
Çok sağol toprak tv'yi uydudan arıcam.o verdiğin link'de video açılmıyo.

aydın
24-03-2009, 21:22
Videoda bir problem yok açılıyor.

serdar1
25-03-2009, 10:03
Sayın Bluecrop kivilerin aşılanmasında Omeğa aşı yapımında kivi lerde aşılama esnasında toprak,aşı bandı ,aşı macunu bunlardan hangisini kullandınız.

c4z4dor
28-04-2009, 15:19
Benim kivilerden sadece dişi olan büyüyor erkek aynı 3 haftadır aynı neden acaba :(

mustafa07
29-04-2009, 12:09
Dişi kivilerim çiçek açtı ,ama erkek kivim çiçek açmadı ve açmıcak gibi gözüküyo. Sorum şu erkek kivi çiçek açmadan dişi kivinin çiçekleri tutmaz mı?

kuşçubaşı
29-04-2009, 12:46
Cümleten selamunaleyküm, aranıza yeni katıldım. Bunun sebebide çalıştığım işten artık bunaldım ve Memleketime (Trabzon) gidip profesyonel olarak kivi yetiştiriciliği yapmak istiyorken yaptığım araştırmalarda en dolu bilgilere burada rastladım ve üye olmaya karar verdim. Sormak istediğim 1 - 2 soru olacak

1- Tarım ve köy işleri kivi yetiştiriciliği konusunda herhangi bir eğitim veriyor mu? Ya da başka bir kurum
2 - Devlet bu iş için herhangi bir kredi, teşvik veriyor mu?
3 - Yetiştiricilik için öncelikle toprak analizi yaptırılmalı mı?

Aslında kafamda çok soru var belki sorduğum soruların cevaplanmışlarıda forumda vardır ama işim gereği vakit bulamadığım için tüm konuları okuyamadım.

Herkese selamlar,

estergonlu
16-06-2009, 14:21
Arkadaşlar merhabalar ben de kivi üretimini önce çelikle denedim. Çünkü köklenme kolay oluyor ve zaman kazanmak açısından cazip gelmişti. Ama çelikte yaklaşık altı ay gibi bir süre geçmesine rağmen herhangi bir gelişme olmadı bazı çelikler hala canlılığını korumakla birlikte birçoğu kurudu. Burada şunu da özellikle belirtmek isterim ki tüm koşullar üretimde yerine getirilmiştir. Fakat az da olsa çelikle üretimde ümidim var. (köklendirme hormonu kullanılmamıştır.) Buna rağmen tabiî ki kivimi kendim üretmek istediğimden tohumdan üretmeyi denedim. Elde ettiğim sonuç da ayrı bir kabullenilmişliğimi yıktı. Çünkü katlama tabi tutulması gereken kivilerin daha az çimlendiğini tespit ettim. Saksılara ektiğim tohumlardan katlama tabi tutmadıklarımda ki çimlenme oranı yüzde 90 civarında öbüründe yani katlamalıda (dolapta bekletme süresi dâhil tüm kurallara uyulmuştur.) sonuç olarak tohumla üretimin daha faydalı ve isabetli olduğu kanısındayım. Çelikle üretilen kivinin gelişiminin yavaş olduğu da ayrıca tespit edilmiştir. Bunu basit bir testle ortaya çıkarabilirsiniz. Bir fidancıya gidin ve iki ayrı üretilmiş kivi fidanının fiyat farkını sorun. Şunu söyleyecektir size fidancı aralarında en az 10 lira fark var. Süreden kazanayım çelikle üreteyim düşüncesinde olanlar için yazıyorum. Burada yazılanlar tecrübeyle sabittir.

caturanga
16-06-2009, 23:53
ticari olarak yetiştiricilik yapacak arkadaşlara doku külrürü ile virüs ve hastalıklardan ari olarak üretilmiş fidanları tavsiye ederim....

caturanga
16-06-2009, 23:56
doku kültürü ile üretilmiş fidanların bir diğer önemide kaliteli vede verimli anaçlardan üretilmiştir.buda yatırımınız size en vermli şelkide dönmesini verim çağında süprizler yaşamamanızı sağlar...

kopshtar
17-06-2009, 13:28
Bende de 1 ad. ithal kivi fidanı var. 4 yılda neredeyse ağaç kıvamına gelmesine rağmen hiç çiçek açmıyor. Elma ağacımı neredeyse sarmış durumda. Her yıl seneye açar diye ümitlerimi erteliyorum :) Sizce bu neden kaynaklanıyor olabilir?

Uysal01
17-06-2009, 16:32
Tek başına bir kivi fidanının meyve vermesini beklemeyin. Onun yanına bir tane tozlayıcı kivi fidanı dikmelisiniz.

kopshtar
17-06-2009, 21:54
Biliyorum sn uysal01; ben de zaten meyve vermiyor demedim çiçek açmıyor dedim :))

caturanga
18-06-2009, 00:24
güneş görmüyor olabilir ağaca sarıldığına göre...

caturanga
18-06-2009, 00:25
eğer güneş problemi yoksa kışın budamanızı tavsiye ederim...

kopshtar
18-06-2009, 08:05
Evet caturanga yeterli güneş almadığını düşünüyordum ben de. Ancak hemen hemen her gün de sulama istiyor. Yüzeysel kökleri nedeniyle sulamayı da geniş çaplı istiyor. Daha güneşli bir bölüme alırsam kurur diye endişe ediyorum. Bendeki çeşit Hollandadan ithal, yerli kivi değil.

caturanga
19-06-2009, 01:17
Sn kopshtar çeşidin ismini bilmediğimiz için özellikleri konusunda da bir fikir yürütemiyoruz.belkide geç verime yatan bir çeşit olabilir.birde buadama yapmanızı tavsiye ederim...

caturanga
19-06-2009, 01:19
elinizdeki fidan a aşılama yapılmışmı görebilyormusunuz...

caturanga
19-06-2009, 01:21
genelde hollanda da doku kültürü ile üretilmiş fidanlar kullanıyor.elinizde kaliteli bir fidan olduğunu düşünüyorum...

kopshtar
19-06-2009, 08:43
Bu forumun başlarında da yazmıştım ama kimse bir anlam veremedi. Keşke üstündeki ürün kartını atmasaydım fotoğrafını koyabilirdim. Bendeki kivide üzerinde hem dişi hemde erkek çiçek açan dallar olduğu yazıyor ingilizce olarak. Dişili erkekli satılan kiviler olmasına rağmen bunu alırsam erkek tozlayıcıya ihtiyacı olmadığını söylemişlerdi. Çiçek açtığını görebilsem doğru mu yanlış mı anlamış oluruz. Forumda ve internette de böyle bir türe rastlamadım açıkçası. Ama adamlar hususi biyolojide erkek ve dişi simgelerinin içiçe girdiği bir ürün kartı basmış. Arkasına da bitkinin üzerinde açacak çiçek resimleri ve açıklamalarını koymuşlar ve bitkinin hermafrodit olduğu yazıyor.

Bu konuda bize Eylems yardımcı olabilir diye düşünüyorum. Hollandadaki ithalatçısıyla temasa geçerse böyle bir kivi hibritinin olup olamadığı doğrulanmış olur :)
Eğer varsa site ahalisinden epey taliplisi olacağını düşünüyorum :))

eylems
19-06-2009, 12:41
Bu konuda araştırmam vardı. Kopshtar içine mi doğdu?;) Gold kivi araştırıyordum. Çalıştığım ithalatçı süs bitkileri belgesine sahip meyve fidanı getirtebilme yetkisi olan başka bir ithalatçı araştırıyorum. Doğru kişiyi bulduğumda sanırım sorularınıza ve taleplere cevap verebilirim.

caturanga
20-06-2009, 21:33
Sn kophstar tahminim elinizdeki çeşidin ismi jenny erkek ve dişi çiçekleri üzerinde barındıran bir çeşit.holllanda menşeli üreticisinide biliyorum.doku kültürü ile üretim yapan bir firma...güneş gören bir yere alıp bu kış budama yapmanızı tavsiye ederim...

caturanga
20-06-2009, 21:38
Actinidia deliciosa
88369

caturanga
20-06-2009, 21:39
elinizdeki fidanın muhtemel meyveleri actinidia delicosa (jenny)

kopshtar
22-06-2009, 07:59
Çok teşekkür ederim caturanga, tavsiyelerinizi uygulamaya çalışacağım. Yanlız güneş mezuu beni düşündürüyor. Yarı gölgede bile her gün sulama ihtiyacı oluyor. Güneşte hemen yaprakları yanıyor. Bir de ana gövde henüz oklava kalınlığında biraz daha gelişmesi mi gerekiyor çiçek açması için?

caturanga
22-06-2009, 17:24
SNn kophstar jenny çiçeklenme dönemi temmuz başına doğru bu sene açmassa dedğigim gibi kışın budayın.güneş içinde elmayı budayabilirsiniz:))tercih sizin...

setusa
22-06-2009, 18:06
Bunlar aylar önce çekirdekten çimlendirdiğim kiviler. Ama pek büyümüyorlar. Gaziantep'in havası mı yaramadı yoksa yanlış birşey mi yapıyorum.Daha hızlı gelişmeleri için ne yapabilirim?

tugo
22-06-2009, 20:15
Kivilerin erkekleri dişilere nazaran daha çabukmu uzarlar?

Geçen yaz sonu aldığım diz boyundaki fidelerimin erkek olanı 2,5 metreyi geçti ancak dişiler henüz diz seviyesinin yeni yeni üzerine çıkmaktalar.

Satın aldığım fidanlıktaki kalan kiviler de aynı şekilde ve üretici bu durumun normal olduğunu söylüyor.

Deneyimi olan arkadaşlardan alacağım bilgi muhakkak daha gerçekçi olacak.
Teşekkür ederim.

gurgenli şumnulu
24-06-2009, 12:43
Arkadaşlar, Gümüşyaka' ki bahçemde kivi yetiştirmek istiyorum. Fakat Marmara iklimi buna uygunmudur acaba? Bildiğim kadarı ile bol yağışlı yerlerde yetişiyor. Ama bunu da sık sulayarak telafi etmeye çalışırım. Ne dersiniz. Denemeye değer mi?