PDA

View Full Version : Gübre (çeşitleri, özellikleri, kullanım yerleri...)

Sayfalar : 1 [2]

Safranlı
14-04-2012, 13:04
sayın safranlı
hayvan gübresini toprakta faydasını en az 15 yıl sürmesi çok iddalı bir cümle
toprağa her sene hayvan gübre atmanız gerekecek hele bir de fakir topraksa her sene hayvan gübresini mutlaka kullanın. Hayvan gübresini karşılığını en çok sebze ekerken görürsünüz. Tahıl ekiminde ekili olur ama sebze kadar etkili olmaz

evet hayvan gübresinin tesiri azaalrak ta olsa 15 yıl devam eder
topragınızın organık madde degerinin çok uzun süre için temınatı olur..
****** sürekli eklemek ve topragı beslemek gerekır
on beş yıl gübre atılmamalı gibi anlasıldıysa düzeltmek isterim
perıyodık olarak sürekli azar azar da olsa verılebılırse
sorunlar yavaş yavaş bitecektir...

Cymbelina
17-04-2012, 20:26
Selamlar, bir sorum olacak, yanlış yerde soruyorsam şimdiden özür dilerim: Külün bitkilere iyi geldiğini duyardım, okudum da. Odun - kömür külü haricinde, kültablasında biriken sigara külü de aynı şekilde kullanılabilir mi? Odun külünde potasyum varmış sanırım, sigara külünde potasyum veya besleyici birşeyler var mıdır acaba? Şimdiden teşekkürler.

Safranlı
18-04-2012, 08:03
Selamlar, bir sorum olacak, yanlış yerde soruyorsam şimdiden özür dilerim: Külün bitkilere iyi geldiğini duyardım, okudum da. Odun - kömür külü haricinde, kültablasında biriken sigara külü de aynı şekilde kullanılabilir mi? Odun külünde potasyum varmış sanırım, sigara külünde potasyum veya besleyici birşeyler var mıdır acaba? Şimdiden teşekkürler.

siz dogayı sevenlerin toplandığı bu sitede sigaranın külündeki potasyum için olumlu yazılar beklemeyınız
en güzeli sigarayı elinize almmaktır..
onun agır kokusu bu bahar ayında tertemız havayı teneffuz etmemize engel oluyor
sigara için baharı dahı yaşayamaz
cevabunızı verıyorum
sigara külünde potas motos yoktur.....
hiç kendinizi zorlamayınız....
çok potasyum istıyorsan patates kabugu işini görür....
saygılar

xenkebikec
18-04-2012, 20:48
Bir sorum olacak yaş tavuk gübresini nasıl steril edebilirim? Kullanıma hazır haline en hızlı hangi yoldan ulaşabilirim?

-Gürbe şerbeti (1/10 oranında su ile karıştırıp 2-3 gün bekletip yeniden su ile seyrelterek 1/10 sulama ile birlikte)
-Güneşte 3-4 gün kurutarak daha sonra toz haline getirip toprağa serperek.
-Enzimin içine katıp 1 ay kadar sebze atıkları pekmez vs. ile bekleterek.
-Çok ince kıyılmış sebze artıkları ile 1/3 oranında toprak - yaş gübre - sebze artığı karıştırıp kovalara alıp (20 lt'lik kovalar) 2-3 ay süre ile haftada bir karıştırarak.

8 tavuktan oluşan küçük bir kümesimiz var, yani elimdeki miktar çok az şu anda 20-25 kg kadar. Kullanacağımız alanda 200 metrekare kadar küçük bir alan.

Nasıl yapacağım konusunda kararsız kaldım, fikirlerinizi bekliyorum.

Safranlı
19-04-2012, 08:17
Bir sorum olacak yaş tavuk gübresini nasıl steril edebilirim? Kullanıma hazır haline en hızlı hangi yoldan ulaşabilirim?

-Gürbe şerbeti (1/10 oranında su ile karıştırıp 2-3 gün bekletip yeniden su ile seyrelterek 1/10 sulama ile birlikte)
-Güneşte 3-4 gün kurutarak daha sonra toz haline getirip toprağa serperek.
-Enzimin içine katıp 1 ay kadar sebze atıkları pekmez vs. ile bekleterek.
-Çok ince kıyılmış sebze artıkları ile 1/3 oranında toprak - yaş gübre - sebze artığı karıştırıp kovalara alıp (20 lt'lik kovalar) 2-3 ay süre ile haftada bir karıştırarak.

8 tavuktan oluşan küçük bir kümesimiz var, yani elimdeki miktar çok az şu anda 20-25 kg kadar. Kullanacağımız alanda 200 metrekare kadar küçük bir alan.

Nasıl yapacağım konusunda kararsız kaldım, fikirlerinizi bekliyorum.

mirim...
alternatifleri ne güzel sıralamışsınız....
hepsi de doğru yöntemler.
sizler hangısı kolayınıza gelıyorsa onu yapınız
birde 200 m2 bahçenizde neler yetişiyor o önemli
etkisini hızlı görmek isterseniz
bitkileriniz hemen canlansın istiyorsanız - ki herkes ister bence enzim yapabilirsiniz....
bir şekilde mutlaka degerlendiriniz...
kolay gelsin...

xenkebikec
19-04-2012, 14:17
Teşekkürler üstadım, madem ki yöntemlerden yanlış olan yok enzime ağırlık vererek hepsini az az uygulayayım. Bahçede sebzeler meyve ağaçları ve çiçekler var. Domates biber patlıcan salatalık ve çeşitli otlar.

Safranlı
19-04-2012, 14:25
Teşekkürler üstadım, madem ki yöntemlerden yanlış olan yok enzime ağırlık vererek hepsini az az uygulayayım. Bahçede sebzeler meyve ağaçları ve çiçekler var. Domates biber patlıcan salatalık ve çeşitli otlar.

aynen yola devam edebilirsiniz....
bende aynısını yapıyorum.....

Hakan_
20-04-2012, 22:30
Sayın üyeler,
Verdiğiniz değerli bilgiler için hepinize teşekkür ederim. Benim bahçem falan yok. Mutfağımda saksılara sebze ekip onları büyütmeye çalışıyorum. Ve bu konuda çok acemiyim. (ama olsun hayatın anlamını keşfettim) Sizlere bir sorum olacak. Aslında Soru da değil bir tavsiye istiyorum. Marketten "Gentafol" adında bir NPK Gübre Çözeltisi aldım. İçerik (Azot %8, Üre Azotu %8, Fosforpentaoksit %8, Potasyum Oksit %8)'ten ibaret. Sanırım bu organik bir gübre değil. Ankara' da ikamet ediyorum ve sizin yaptığınız gibi gübre şerbeti vermek istiyorum. Ben bu gübreyi Ankara' da nereden temin edebilirim. Saygılar. Hepinize iyi çalışmalar.

Bugün ben de bu gübre çözeltisinden aldım ancak eve geldiğimde kapağı açtımi, baktım içindeki sıvı sanki su.. Acaba sizinki de böyle miydi, gerçek rengi bu mu yani ?

Ekrem Uslu
20-04-2012, 23:04
Bugün ben de bu gübre çözeltisinden aldım ancak eve geldiğimde kapağı açtımi, baktım içindeki sıvı sanki su.. Acaba sizinki de böyle miydi, gerçek rengi bu mu yani ?

Sn. Hakan bey.

Aldığınız gübrenin ismi nedir.İçerik olarak ne yazıyor?

Hakan_
20-04-2012, 23:26
Sn. Hakan bey.

Aldığınız gübrenin ismi nedir.İçerik olarak ne yazıyor?

"Gentafol" Sebzeler için gübre çözeltisi. İçerik (Azot %8, Üre Azotu %8, Fosforpentaoksit %8, Potasyum Oksit %8)

Ekrem Uslu
20-04-2012, 23:41
"Gentafol" Sebzeler için gübre çözeltisi. İçerik (Azot %8, Üre Azotu %8, Fosforpentaoksit %8, Potasyum Oksit %8)

İçerik fena değil.Dengeli gübre.Tüm bitkilerinizde yapraktan ve topraktan kullanabilirsiniz.Rengi önemli değil.

Hakan_
20-04-2012, 23:55
İçerik fena değil.Dengeli gübre.Tüm bitkilerinizde yapraktan ve topraktan kullanabilirsiniz.Rengi önemli değil.

Aldığım market büyük bir market ama yine de olur ya içine su doldurdularsa diye şüphelendim, kokusu da yok çünkü. Geçen sene başka bir organik sıvı gübre almıştım, çok ağır bir kokusu vardı.. Ayrıca dikkatsizliğimden kimyasal olduğunu farketmeden aldım bunu. Neyse, firmaya mail attım, artık cevabı beklemek lazım, teşekkürler ilginiz için.

Cemil B.
21-04-2012, 14:27
Fideciden aldıgım koyun gübresini( toprakla karısık ) 5 litrelik su bidonuna su doldurup içerisine bir miktar bu topraklı gübreden doldursam , besin kaynagı olmus olur mu,
Eger olursa ne kadar süre bu karısımı kapalı kapta tutmalıyım , ve ne miktarda saksılardaki sebzelerimi bu karısımla sulamalıyım?

Cemil B.
21-04-2012, 14:46
aynı işlemleri yanı artıkları bidonu kesmeden içine doldur
yeterınce pekmez ilave ediniz
kapagını kapatınız arada havalandırmalısınız
veya başına balon takabılırsınız
işin sırrı besini parçalayacak organızmalarara pekmez vermektır

bu duruma göre biriktirip bir kerede mi yapmalıyım karısımı, mutfakta sebze atıgı oldukca icine ilave etsem olur mu?

Safranlı
21-04-2012, 15:45
bu duruma göre biriktirip bir kerede mi yapmalıyım karısımı, mutfakta sebze atıgı oldukca icine ilave etsem olur mu?

bir kerede oranları ayarlamak açısından daah uygun olur
ancak yeterınce mutfak nevalesı yoksa çokta sıkıntı olmaz..
taze ürünler olduktan sonra bir kaç gün içinde ekleme yapabilirsiniz..
enziminiz hazır olduktan sonra aynı posaların üzerıne ekleyip tekrar pekmez katarak ikincisini de yapabilirsiniz..
böylece devamlı bitkileriniz için atom bombası(burası biraz mizah)yapmış olursunuz...
çok kolay ve çok kuvvetli bir gübreniz olur....
hemen başlayabiliriniz....
pekmeziniz o anda yoksa fazla uzatmadan sonradan da ilave yapabilirsiniz....
bakın her açıdan kolay yöntemler mevcuttur....
Yaradanım ne güzel yollar açmış....

Güzin Çakar
21-04-2012, 22:08
Sayın Cemil B.

Forumun sayfaları arttıkça, benzer konu başlıkları açıldıkça konular birbirine karışmaya ve bilgi kirliliği oluşmaya başladı.

Siz 2 hatta 3 farklı konudan bahsediyorsunuz.
1.Gübre şerbeti; Koyun gübresi su ile karıştırılır.1-2 gün bekletilir. Süzülür. Sulama suyuna karıştırılarak bitkilere verilir. İhtiyacınıza göre, kullanılacağınız kadar hazırlanır.

2.Enzim; 3 birim organik madde(sebze,meyve,mutfak artığı)
1 birim pekmez veya melas
9 birim su (Saf ya da kaynamış, klorsuz)
ile hazırlanır. Bekleme süresi gaz çıkışı bitene kadar, yaklaşık 1-2 aydır.Hazır olduğunda süzülür. Kullanılacak kadarı alınarak, sulama suyuna karıştırılıp kullanılır.

3.Kompost; Değişik türleri ve yapım şekilleri var. Forumda herkez başka tarif ediyor.

Bunların içinden hangisi hoşunuza gidiyorsa ona göre hazırlarsınız. Kolay gelsin. (Fidelerinizin gelişimini takipteyim :) )

Cemil B.
21-04-2012, 23:34
Sayın Cemil B.

Forumun sayfaları arttıkça, benzer konu başlıkları açıldıkça konular birbirine karışmaya ve bilgi kirliliği oluşmaya başladı.

Siz 2 hatta 3 farklı konudan bahsediyorsunuz.
1.Gübre şerbeti; Koyun gübresi su ile karıştırılır.1-2 gün bekletilir. Süzülür. Sulama suyuna karıştırılarak bitkilere verilir. İhtiyacınıza göre, kullanılacağınız kadar hazırlanır.

2.Enzim; 3 birim organik madde(sebze,meyve,mutfak artığı)
1 birim pekmez veya melas
9 birim su (Saf ya da kaynamış, klorsuz)
ile hazırlanır. Bekleme süresi gaz çıkışı bitene kadar, yaklaşık 1-2 aydır.Hazır olduğunda süzülür. Kullanılacak kadarı alınarak, sulama suyuna karıştırılıp kullanılır.

3.Kompost; Değişik türleri ve yapım şekilleri var. Forumda herkez başka tarif ediyor.

Bunların içinden hangisi hoşunuza gidiyorsa ona göre hazırlarsınız. Kolay gelsin. (Fidelerinizin gelişimini takipteyim :) )

aynen konu kalabalıgı oluyor
farklı tür gübre sistemi hakkında , ama farklı iki soru olarak ayrı ayrı sordum,

Takibe devam (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26553.htm)

Halil Önen
22-04-2012, 20:46

Sn. Cymbelina;

doğru yerde sormuşsunuz, odun külü gübre olarak kullanılıyor; toprağa az miktarda karıştırılarak...

Sigara külü de _ yanmış tütün yaprağının külü_ diğer yanmış bitki yapraklarının külü de kullanılır. Ben saksılarda kullanıyorum.

Saksıların dibine odun kömürü _ bir kaç parça_ konursa iyi sonuç alınıyor.

Sobada yanmış kömür_ linyit külü_ dışında, yanmış odun ve bitki atığı külleri yanmış ahır gübresine karıştırıp da kullanılır. Bitki yapraklarının külü odun külüne göre çok daha az besin içerir.

İster odun külü olsun ister bitki dalları ve yaprakları olsun_ kül dünyanın en temiz maddelerinden biridir ve her şey yanmış haldedir.

Saygılar

ayseldeniz
25-04-2012, 10:57
Arkadaşlar açan çiçeklerim için(özellikle sardunyalar) evde nasıl gübre hazılayabilirim ya da ne gübrelerini ne miktarda kullanabilirim.Bilgi sahibi olan arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum..Büyümelerini ve çok çiçeklenmelerini istiyorum.Şimdiden teşekkürler..

arapsabunu
25-04-2012, 13:34
286851

Sayın Ayseldeniz,
Bu konularda çok çok yeni olduğumdan tecrübelerim değil sanırım okuduklarım işinize yarayabilir. Üyelerin balkon sayfalarını gezerken Hülya Hanım'ın sardunyaları için ÇİÇEKLENENE kadar üç haftada bir yukarıda resmi olan gül gübresini kullandığını öğrenmiştim, çok çok güzeldi sardunyaları. Bir de kışın uyku dönemleri için yapılanları okumuştum sardunya sayfasından, orada sardunya yetiştiricileri için mutlaka not alınması gereken bilgiler var. Size bol çiçekli rengarenk sardunyalar arasında mutluluklar dilerim...

ayseldeniz
25-04-2012, 14:12
Teşekkürler arapsabunu. Evde dışarıdan almadan ne yapabilirim onu öğrenmek istemiştim.Sardunya bölümünün sayfalarını yalan değil tek tek inceleyemedim.Gübre konu olunca burdan sormam uygun olur diye düşündüm.Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

selis
27-04-2012, 11:50
Bitkilerle ilgilenmeme rağmen yanmış gübre nedir?, bilmediğimi fark ettim..

Gübre yakma yöntemi olarak 2 seçenekten bahsediliyor..Ya gübre ölçüsü çok olacak yığın yapıp doğal yoldan yakılacak, ya da güneş alan bir zemine serilip 2 ay kurutulacak..

Babamın adaklık olarak aldığı koyunun bir günde bıraktığı artıkları topladım.. Yarısını kuru dallarla karıştırıp havadar bir yere koydum.. Diğerini kapalı ve karanlık bir ortamda sakladım..

Sonuç bu.. Ne olduğunu ben de bilmiyorum ;)

Cemil B.
04-05-2012, 16:46
Yaptıgım 5 lt lik su bidonu icerisindeki Gübre şerbetini bolca sebzelerime uyguladım,

ama su ile karıstırmadım,

bu gübre serbetini süzdükten sonra su ile karısımım ne oranda olmalı , ( kuyu suyu veya yagmur suyu elde etme imkanım yok malesef , çeşme suyuna devam)

Halil Önen
04-05-2012, 23:55
Yaptıgım 5 lt lik su bidonu icerisindeki Gübre şerbetini bolca sebzelerime uyguladım,

ama su ile karıstırmadım,

bu gübre serbetini süzdükten sonra su ile karısımım ne oranda olmalı , ( kuyu suyu veya yagmur suyu elde etme imkanım yok malesef , çeşme suyuna devam)

Sn. Cemil B.;

Bol verirseniz şerbeti sebzelerinizi yakabilir. En az yarı yarıya su ile karıştırp vermek gerekir...

Halil Önen
05-05-2012, 00:00

Gübre yakma yöntemi olarak 2 seçenekten bahsediliyor..Ya gübre ölçüsü çok olacak yığın yapıp doğal yoldan yakılacak, ya da güneş alan bir zemine serilip 2 ay kurutulacak..

Babamın adaklık olarak aldığı koyunun bir günde bıraktığı artıkları topladım.. Yarısını kuru dallarla karıştırıp havadar bir yere koydum.. Diğerini kapalı ve karanlık bir ortamda sakladım..

Sn. selis,

Güneş alan bir zemine serilir ve üzeri naylonla örtülmezse içindekiler uçar gider, gübrenin değeri kalmaz.

Her iki şartta da gübrenin üzeri kapatılmalı...

kgursan
10-05-2012, 22:29

Yanmış gübre?

Çiftçilikte yanmış gübre demek; en az 6 ay yığın halinde bekletilerek,içerisinde bakteri faaliyetleri sonucunda gübrenin ısınması ve amonyak (hayvanın sidiği-idrarı ) içinde Amonyak azotunun önce nitrifikasyon bakterileri tarafından önce nitrit e(No2) , sonra bitkilerin alabileceği Nitrat (NO3) formuna dönüşmesi, aynı zamanda potasyumun alınabilir formu olan (KO2) formuna dönüşmesidir.

Gübrenin (daha doğrusu hayvan dışkısının) bu dönüşümü esnasında, bakteriler ısı üretir, ve gübrenin sıcaklığı artar ve bu artan sıcaklık ile içerdiği ot tohumları da ölür. Bütün bu kimyasal olaylar, dönüşümler için en az 6 ay kadar dışkının yığın halinde (havasız) beklemesi gerekir. Bu arada arada sırada gübre aktarılarak bakterilerin oksijen ihtiyacı giderilir ve gübre (dışkı) daha hızlı yanar (dönüşür), ve içindeki besinler, bitkilerin daha kolay alacağı forma dönüşür.

Bilindiği gibi bütün dışkılar, (insanın ki de dahil) çok zengin mineral ve amino asit kaynağıdır. Çünkü yenilen gıdaların tümünü sindirim sistemi ememez ve sindirim sisteminde dönüşüme uğramış besinlerin yarıya yakın kısmı (% 30-40 ı) dışkı ile atılır.

Sonuç olarak : Babanızın adaklık koyununun dışkısı, kullanılır durumda olmadığı için (yanmadığı için) pek işe yaramaz.

kgursan
10-05-2012, 22:32
Bu arada Güneş altına serilerek yakma diye bir yöntem yoktur!!!?? Çünkü kuruyan dışkı, fermente olamaz, bakteri faaliyeti olamaz ve içindeki organik maddeler bitkinin alabileceği form a dönüşemez.

hepgül
10-05-2012, 23:36
Sayın Halil Önen 245 nolu mesajda hazırladığım karışım için yeterli süre geçmiş. Şimdi torbayı açıp kullanabilirmiyim? Yoksa birsüre ağzı açık şekilde bekleteyimmi? Teşekkür ederim. Saygılar...

Halil Önen
14-05-2012, 00:03
Sayın Halil Önen 245 nolu mesajda hazırladığım karışım için yeterli süre geçmiş. Şimdi torbayı açıp kullanabilirmiyim? Yoksa birsüre ağzı açık şekilde bekleteyimmi? Teşekkür ederim. Saygılar...

Torbayı açıp kullanabilirsiniz. Eğer gübrenin suyu kaçmış ve sertleşmiş ise ya da hala çok yaş ise bir çukur kazıp gübreyi buraya gömebilir, üzerine 2,3 parmak kalınlığında toprak atarak bekletebilirsiniz.

Zamanla buradan biraz biraz çıkarıp saksı toprağı olarak da kullanılabilir.

İsterseniz toprağa karıştırıp kullanabilirsiniz...

ayseldeniz
16-05-2012, 09:45
Sayın Halil Önen eşim bahçenin köşesine yaprak ve sebze,meyve atıklarını toprakla karıştırdı.Küçük bir yığın halinde duruyor.Ara sıra onları alt üst ediyor.Fakat üstü tamamen toprakla kapalı değil.Karışık duruyor.Bu şekilde iyi bir güre elde edilir mi?Karıştırdıktan sonra hep üstünü toprakla ya da bir naylonla kapatmalı mı?Naylonla kapatırsam kurtlanır diye kapatmamıştı.Nasıl yapmalıyız .Bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler.

Halil Önen
18-05-2012, 02:07
Sayın Halil Önen eşim bahçenin köşesine yaprak ve sebze,meyve atıklarını toprakla karıştırdı.Küçük bir yığın halinde duruyor.Ara sıra onları alt üst ediyor.Fakat üstü tamamen toprakla kapalı değil.Karışık duruyor.Bu şekilde iyi bir gübre elde edilir mi?Karıştırdıktan sonra hep üstünü toprakla ya da bir naylonla kapatmalı mı?Naylonla kapatırsam kurtlanır diye kapatmamıştı.Nasıl yapmalıyız .Bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler.

Bahçeni bir köşesinde yaş veya kuru otlar, yapraklar ve meyve atıklarının üzerine bir az toprak atmak ve sıkıştırmak yeterli. Aynı malzemeler tekrar edilerek 1 m. kadar yükseklikte bir yığın elde edilebilir.

Üzerine naylon ile kapamak gerekmez. En üstüne bir kalın karton ya da kalın bir bezle örtülebilir.

Yığını karıştırmak zahmetli bir iş, karıştırılmasa da olur. Ben hiç karıştırmıyorum. Üzerinden bir kış geçiyor ve her şey çürüyor.

Böylece güzel bir kompost elde etmiş oluyorum ve bunu toprağın üzerine ağaç diplerine yayıyorum.Çapalama yapıldığında toprağa karışıyor...

Komposta gübre özelliği vermek için içine kilino, leonardit, yanmış ahır gübresi veya içine _ 1 m3 yığın için_ 1 kg._ şeker gübresi serpilip bir az sulandırıp, erimesi sağlanarak; üzerini naylon ile kapatılabilir. Tabii kompost oluşumundan sonra...

Tabi en kolay kompost yapmak doğayı taklit ekmektir. Otları, yaprakları yığ üzerine _ tamamen kapaması gerekmiyor_ toprak at, bekle çürüsün...

Bu özellikle solucanların çoğalmasını ve besinini oluşturuyor... Ve topraktaki mikroorganizmalar faaliyetini arttırıyor, zenginleştiriyor...

ayseldeniz
18-05-2012, 07:54
Sayın Halil Önen verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

kastalya37
25-05-2012, 19:58
merhabalar
Ben geçen yıl yarı bodur meyva diktim(elma,armut,kiraz,dut...). bunlara bu yıl nasıl gübreleme yapmalıyım. yardımcı olursanız çok sevinirim.

Halil Önen
25-05-2012, 23:11
merhabalar
Ben geçen yıl yarı bodur meyva diktim(elma,armut,kiraz,dut...). bunlara bu yıl nasıl gübreleme yapmalıyım. yardımcı olursanız çok sevinirim.

Toprak tahlili yaptırıp eksikleri görmek ve gübrelemek en güzeli...

Eğer yeriniz az ise ve ter türlü durumda yanmış ahır gübresi kullanılabilir... Yanmış ahır gübresi ile birlikte toprak düzenleyicile zeolit, leonardit ya da hümük asit _ kullanılabilir...

Adalet Yağcı
26-08-2012, 16:55
Elimde MAP ve Potasyum Nitrat gübresi var.
MAP ın son kullanma tarihi 3 yıl geçmiş, Potasyum Nitratın son kullanma tarihi yok, ya da iyice silinmiş.

Bu gübreleri, kullanmamda bir sakınca varmıdır?
Kullanabilirsem, ne zaman, nerede, ne ölçüde kullanabilirim?
Yoksa hepsini çöpe mi atmalıyım?

327417

327416

pria
26-08-2012, 19:36
Adalet Hanım,

Benim görüşüme göre elinizdeki bu gübrelerin sadece içeriğindeki azot miktarı azalmış olabilir..
Potasyum ve fosfor oranları ve yapılarının değişmeyeceği kanaatindeyim..

Ben zeytin fidanlığımı kurarken fazladan aldığım potasyum nitrat gibi gübreleri 6-7 yıl sonra bile kullandım..
Keşke daha olsada kullansam..
Çünkü bunlar şimdi çok daha pahalı..(25 kiloluk paket 80 Tl gibi)

Bunları, ihtiyacı olan fidan ve ağaçlarınızda halâ toprakaltı gübresi olarak kullanabilirsiniz görüşündeyim..

Fidan ve ağaçların kök izdüşüm bölgelerine belli aralıklarla 20-30 santim derinliğe gömebilirsiniz, bitki o gübre topağından ihtiyacı oldukça alır.Kışa girerken veya erken ilkbaharda verebilirsiniz.

OSMAN45
26-08-2012, 19:47
Sayın Adalet hanım,

Her iki suni gübre suda çok çozülebildiğinden ve nem kaptıklarında dekompoze olduklarından kapalı kaplarda, serin, kuru mahallerde muhafaza edilmeliler. Her iki gübreyi(eğer ambalajı açıldı ise) kontrol ediniz. Topaklanma, renk değişimi, nemlenme tespit ederseniz kontrollu kullanınız. Eğer ambalajı açılmadı ise torbaların dışından topaklanma ve nemlenme durumunu tesbit edebilirsiniz. İyice betonlaşma ve sıvılaşma görürseniz kullanmayınız ama imha etmeniz de ayrı bir sorun.

Bu anorganik bileşikler nispeten stabil maddelerdir. Bozunma ve dekompoze olmaları uzun yıllar alır. Bu nedenle bakanlığın zoru ile yazılan miad tarihlerini geçse bile, iyi muhafaza edilmişlerse birkaç yıl fazlası önemli olmaz. Bu demek değil ki miadı geçmiş ürünleri alın. Satış ve el değişimi esnasında miad çok önemli.

Ayrıca biliyorsunuz POTASYUM NİTRAT halk dilinde Güherçile olarak bilinir. Biraz dikkat. Her iki gübreyi yaşama ortamından başka bir yerde muhafaza etmeyi söylememe gerek yok sanırım.

Tabi gübreleme mevsimini geçtiğimiz için aynı şartlarda Mart ayına kadar muhafaza etmeniz gerekir. Bahçenizi yazlık olarak kullandığınız için kış sebze ve bitkilerini yetiştirmediğinizi düşünerek söylüyorum.

Fotoğraflardaki torbalar oldukça dolu görünüyor. Kullanırken de bir kapda suyun içine dökün. Eğer çözünürse yine kontrollu kullanınız. Suda çözünmeyen kısmı kullanmayınız.

Her şey gönlünüzce olsun.

Adalet Yağcı
26-08-2012, 19:57
Sayın pria, açaıklamanız için çok teşekkür ederim.

Gerçekten pahalı almıştım ben de.
Bu ikisini birebir karıştırabileceğimi söylemişlerdi alırken.(yanlış hatırlamıyorsam)

Ağaçlarım 12 yaşındalar, sadece 2 fidanım var 3 yaşında.
Bu ağaçlara ikisini karıştırıp hangi ölçüde verebilirim acaba?
Meselâ çay bardağını ölçü kabul edersek, yaşlı ağaçlarım için 2 çay bardağı fazla gelir mi?
Bir de, "belli aralıklarla" demişsiniz, meselâ, 15 günde bir mi, ayda bir mi, yılda 3-4 mü uygun olur?

Adalet Yağcı
26-08-2012, 20:06
Osman bey, cevabınız için teşekkür ederim.

Gübreyi 3 yıl önce almıştım, malzeme odası olarak kullandığımız ayrı bir yerde nemden uzak muhafaza ettim.
3 yıl önce açıp kullanmıştım ama hangi ölçülerde kullandığımı hiç hatırlamıyorum.

Üründe renk değişimi yok, biraz sertleşmiş sadece.
Sonbaharda ağaçlara veremez miyim?

OSMAN45
26-08-2012, 20:36
Sonbaharda ağaçlara veremez miyim?

Adalet hanım,

bir önceki yazım konusunda sayfalar dolusu bilgi ve yorum yazabilirim, ancak çizmeyi aşmayı da hiç istemem. Sorunuza sanırım Ziraat Mühendisi veya konuda tecrübeli arkadaşlar cevap vermeli.

Her şey gönlünüzce olsun.

pria
26-08-2012, 22:27
Sayın pria, açaıklamanız için çok teşekkür ederim.

Gerçekten pahalı almıştım ben de.
Bu ikisini birebir karıştırabileceğimi söylemişlerdi alırken.(yanlış hatırlamıyorsam)

Ağaçlarım 12 yaşındalar, sadece 2 fidanım var 3 yaşında.
Bu ağaçlara ikisini karıştırıp hangi ölçüde verebilirim acaba?
Meselâ çay bardağını ölçü kabul edersek, yaşlı ağaçlarım için 2 çay bardağı fazla gelir mi?
Bir de, "belli aralıklarla" demişsiniz, meselâ, 15 günde bir mi, ayda bir mi, yılda 3-4 mü uygun olur?

Adalet Hanım,

12 yaşındaki ağaçlarınızın çevresinde birer metre aralıklarla (''Belli aralıklarla'' lafımla bunu kastettim..) açacağınız 20-30 santim derinlikteki çukurların birine potasyumlu, diğerine fosforlu olmak üzere ( her çukura ayrı gübre) birer su bardağı gübreyi toplu olarak dökün ve üzerini kapatın derim..

Ben 12 yıl önce zeytin fidanlarımı dikerken fidan çukuru tabanı etrafına böyle 8 noktaya toplam birbuçuk kilo TRİPLE süperfosfat ve 1.5 kilo kadarda potasyum nitrat koymuştum..(4 noktaya TRİPLE,4 noktaya Potasyumnitrat)
Bana o zaman böyle söylendi..Toplu olarak koyduğunuz gübreler topaklaşır ve fidan kökleri koyduğunuz 4-5 senelik gübreden her büyüme devresinde ihtiyacı kadarını alırlar, demişlerdi..İyide oldu..4-5 sene taban gübresi verme derdinden kurtuldum..Üstten sadece azotlu gübre takviyesi yaptım..
Benim bildiğim potas ve fosfor hareketli değildir..Nereye attıysanız oarada durur..
Ya derine gömeceksiniz ya da pulluk veya diğer aletrlerle karıştırmanız gerekir toprağa..
Azotlu gübreler ise böyle değildir..Yağmur sularıyla aşağılara iner hemen..

Soğan, sarımsak veya soğanlı süs bitkilerinede bu iki gübreyi kullanabilirsiniz..Metre kareye 30-40 gram yeter..Toprağa saçarsınız..Ama çapa ile karıştırmanız gerekir..

Adalet Yağcı
27-08-2012, 09:59
Sayın pria;
Elimdeki bu kaliteli gübreleri değerlendirebileceğim için mutlu oldum.
Günlerdir gübre konulu başlıkları inceliyorum, netten de araştırıyorum, öyle çok çeşit var ki, toprak analizi yaptıramadığım için kafam karışıyor :)

Anladığım kadar Şubat Mart gibi gübreleme işlemini yapmak daha doğru olacak.
Yine de, Eylül sonu gibi ağaçlarımın etrafına yanmış çiftlik gübresi serdireceğim, ağaçlarım çok bakımsız kaldılar.

MAP ve Potasyum Nitratı süs bitkilerinde kullanabilecek olmam da ayrıca çok sevindirdi beni.

Tüm yardımlarınız için tekrar teşekkür ediyorum.

gülenmelek
03-11-2012, 00:46
Ablam tarım fuarından numune gübreler almış, bana da gönderdi. Bu gübreler meyve, sebze için galiba. Bunları evdeki saksı bitkilerim için kullanamaz mıyım? Eğer kullanabileceksem; hangi dozlarla kullanmam gerektiğini, nasıl kullanacağımı ve ne işe yaradıklarını bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olur musunuz?

En alttaki fotoğraftaki gübreleri kamkat için almıştım. Ölünce gübreler de kaldı elimde. Soldaki Nitratmış. Sağdaki ise 20*20 kompoze gübre (3. 20'si yok, 2 tane 20 varmış)

343171
343172
343173
343174
343175

yaprak7
20-01-2013, 14:10
*** arkadaşlar..bugun bi çiçekciden elinde sıvı gübre olup olmadıgını sordum.özellikle menekşe için sormuştu. elinde ayvalı diye bi markanın mikro element katkılı super besin yazan ürününü verdi.her bitki için idealmiş.daha önce kullanan arkadaslar var mı? bu alanda yeniyim.2 menekşem 2 difenbahyam kaktusum şans bumbum var.

salihk.
23-02-2013, 12:06
Merhaba Ağaç Dostları,

Yakın zamanda bonsai ile ilglienmeye başladım. Düzenli olarak suluyorum bakımını yapıyorum. Fakat gübreleme konusunda pek bir bilgi sahibi değilim. Bu sebepten hem ağacım ile ilgili bilgi almak hem de gerekli takviyeleri almak için evime yakın bir fidanlığa gittim. Bonsaim ile ilgili bilgi edindikten sonra oradaki çalışan bana bitkime vitamin vermem gerektiğini söyledi. 1 litre suya bir çorba kaşığı atarak kullanacakmışım. Bu vitamin dediği şey turkuaz renginde tuza benzer birşey. Resmi aşağıda ekledim. Bu vitamin denilen şey hakkında bilgisi olanlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.

372208

Saygılarımla.
Salihk.

Hülyab
19-03-2013, 12:48
Merhabalar,

Balkonumda yetiştirdiğim sebzelerimin (domates,biber,salatalık,fasülye vb..) ilk şaşırtmasını birkaç gün önce yaptım yaklaşık bir ay sonrada gerçek saksılarına almam gerekecek fakat gerçek saksılarına alırken ne şekilde gübrelemem ve hangi gübreyi kullanmam gerektiği konusunda bir bilgim yok bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Daha önce sebze yetiştirdim ama hiç gübrelemediğimden hiçbir bilgim yok ona göre bilgi verilmesii rica ederim ilkokul derecesinde :D

Perhan
19-03-2013, 13:06
Sayın Gülen Melek
Bana göre elinizdeki ürünleri çevreye zarar vermeyecek şekilde yok edin. Kimyasal girdilerden mümkün mertebe uzak durun. Avrupa Birliğinde nitrat kullanımı yasaklanırken bizim ülkemizde yeni nitrat fabrikaları törenlerle açılıyor. Aşaığdaki yazıyı okumanızı öneririm.

http://www.ziraatciyiz.biz/toprakta-ve-suda-kimyasal-gubrelerin-yan-etkileri-t2981.html?

birnefestoprak
19-03-2013, 16:17
Kimyasal gubreye cok benziyor. Benim uzak durdugum bir urundur (%100 kimyasal gubre hic kullanmiyorum, bazi gubrelerin arasinda cogu organik olmak uzere az miktarda kimyasal malzeme barindiranlar oluyor, bunlardan kullandiklarim var). Eger kimyasal gubreyse, tek seferde cok kullanmamanizi tavsiye ederim, bitkiyi yakabilir. Kimyasal gubre kullanmanin sonuclari da gubrenin saksi ve bahce uygulamalarindan hangisinde tercih edildigine gore degisir.

Sizin uygulamanizda tecrubesi olan uyelerin tavsiyeleri daha yararli olacaktir.

Merhaba Ağaç Dostları,

Yakın zamanda bonsai ile ilglienmeye başladım. Düzenli olarak suluyorum bakımını yapıyorum. Fakat gübreleme konusunda pek bir bilgi sahibi değilim. Bu sebepten hem ağacım ile ilgili bilgi almak hem de gerekli takviyeleri almak için evime yakın bir fidanlığa gittim. Bonsaim ile ilgili bilgi edindikten sonra oradaki çalışan bana bitkime vitamin vermem gerektiğini söyledi. 1 litre suya bir çorba kaşığı atarak kullanacakmışım. Bu vitamin dediği şey turkuaz renginde tuza benzer birşey. Resmi aşağıda ekledim. Bu vitamin denilen şey hakkında bilgisi olanlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.

372208

Saygılarımla.
Salihk.

pria
19-03-2013, 17:19
Bonsaim ile ilgili bilgi edindikten sonra oradaki çalışan bana bitkime vitamin vermem gerektiğini söyledi. 1 litre suya bir çorba kaşığı atarak kullanacakmışım. .

Bu gübreler ''combi'' dedikleri, azot, fosfor, potas ve tüm mineral maddeleri içeren güzel bir gübredir..
Fakat 1 litre suya 1 çorba kaşığı çok fazla, siz litreye çok dolu olmayan bir çay kaşığı kullanın yeter..
Ben bu tür combi gübreleri 16 litrelik sırt tulumbasına 30 gram koyup yapraklara püskürtüyordum..Litreye 1-1.5 gram yeterlidir..
Çorba kaşığı koyarsanız bitkilerinizi kavurursunuz..
Zaten bunu sürekli vermeyin, 15 gün arayla iki kez verdiniz mi yeter..

pria
20-03-2013, 10:09
Artık benim gerek fidanlarımda, gerekse evdeki saksılarımda ektiğim nergis ve kıl biberlerimde gönül rahatlığıyla kullandığım organik denizyosunu vazgeçemiyeceğim en ideal gübredir..
Fidanlarıma geçen yıl yapraktan 5 kez verdim; zeytinlerim bir önceki yılın neredeyse 2 misli büyüklüğe ve 15 gün erkenciliğe ulaştı..çok çok memnunum..

Evlerde saksılarınızın sulama suyuna 15'er gün arayla 1 litre suya bir çay kaşığı denizyosununu eritip verirseniz mükemmel sonuçlar alabilirsiniz..
Denizyosunu içinde bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm ana ve mikrobesinler var..
Ben DoktorTarsa'yı kullanıyorum (PROTON):

Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

birnefestoprak
21-03-2013, 02:54
Ozellikle tasidigi dogal buyume hormonlarindan dolayi deniz yosunu cok iyi bir organik bitki gelistirici fakat Turkiye'de uretilen ya da pazarlanan gubre/bitki duzenleyici paketlerinin etiketlerinde dikkatimi ceken birsey var, o da urunle ilgili hep kesin ifadeler kullanilmasi. "Sunu yapar, bunu arttirir, onu gelistirir" gibi. Dogru olan sey "sunu yapabilir, bunu arttirabilir, onu gelistirebilir" olmali.

Soz konusu urunlerin etiketlerinde urunu mucizevi, ayni anda butun sorunlari cozuyormus gibi gostermek tuketici acisindan yaniltici olabiliyor.

gülcicek
25-03-2013, 22:42
18-46 DAP yani Di amonyum fosfat gübresidir. Dap kıymetli bir gübredir. Bitkinin fosfor ihtiyacını karşılamakta çok faydalıdır. Çiçekli salon bitkilerinde kullanabilirsiniz.

Üreyi diğer bitkilerinizde kullanın. Her ikisini de, 1 lt suya 1 silme (tepeleme değil) çay kaşığı, oranında eriterek topraktan verin.

MİNE hanım selamlar bahçemdeki hercai menekşelerime bol çiçek açması için dap gübreyi suda eriterek versem çiçekleri irileşip çok çiçek açarmı anladığım kadarıyla fosfor çiçek yapımını hızlandırıyor potasyum ise gövdelerini geliştiriyor yanlışımı düzeltin lütfen... bahçemde güllerimde var bulabildiğim gübreler çifçilerin tarlada tahıl için kullandıkları gübreler bunların dışında burda özel çiçek gübreleri satılmıyor küçük kasaba oldugu için( salonumda paşa kılıcı-difenbahya-yelken çiçeği-sardunyalarım var bunlar için hangi değerlerdeki gübrelerden kullanmalıyım lütfen cevap teşekür ederim.

nkutsay
03-04-2013, 14:30
Selamlar,

Dun ilk defa bir fidancidan hayvan gubresi aldim. Ne kokuyor ne de icinde solucan falan var. Bu iyi birsey mi bilemedim. Iyi yanmis da topraklasmis mi yoksa toprakla mi karistirilmis? Ne dersiniz? Fotograf bir fikir verir mi?

http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr6gv.jpg

Dima
21-04-2013, 21:55
Merhaba Arkadaşlar benim sormak istediğim bir konu var MAP(12-61-0) ile magnezyum Nitrat neden birbirine karıştırılamıyor ? bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

kürşad
22-04-2013, 10:13
Ayrıntı olarak vereyim ancak hesaplama sistemi buna dayanıyor.
Tüm hesabın abecesi elementlerin elektron değişimine dayanıyor.
Dikkat ederseniz mikro elementler hariç makro elementler bileşik halindeler.
Bu bahsettiğiniz iki kimyasal gübrenin içindeki elementler ait olduğu bileşiği bırakarak diğer bileşikteki bir elementle reaksiyona girerse kimyasal yapı bozulur.
Ancak seyreltirseniz ve karıştırırsanız sıkıntı olmaz.

ksswat
22-04-2013, 11:59
Kürşat bey detaylı cevap vermiş zaten ama benim yeteri kadar kimya bilgim olmadığı için dr tarsa web sitesindeki şu tabloyu kullanıyorum.

393844

Dima
22-04-2013, 12:59
Kürşat bey detaylı cevap vermiş zaten ama benim yeteri kadar kimya bilgim olmadığı için dr tarsa web sitesindeki şu tabloyu kullanıyorum.

393844

Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için ben de bu tablodaki durumu gördükten sonra sorma gereği duydum.

Öncelikle neden böyle bir şeye ihtiyaç duyduğumu belirteyim. Yurtdışından tanıdığım ve bilgisine güvendiğim bir arkadaşım Ordu'du da bulunan fındıklarım için bana bir öneride bulundu. Toprak analizini yaptırdıktan sonra kasım ayında uygulamayı düşündüğüm bir gübre karışımı sistemi var.

Bilgisi olan arkadaşların bir görüşüne daha ihtiyacım var.
Diyelim 30 kg Magnezyum Nitratımız var bu miktarı sulu çözelti olarak toprağa vereceğim anlaşılıyor. Kasım ayında magnezyum nitrat verirsem toprağa faydası ne olur bilmiyorum. Benim düşünceme göre magnezyum nitrat Mart ayında verilmeli. Bu konuda da sizlerden yardım istiyorum :rolleyes:

kürşad
22-04-2013, 15:07
Nitrat içeren gübrelerde azot vardır.
Magnezyumu bilemiyorum ama azotu kasım ayında ağaca vermeniz eğer yapraklar hala ağacın üstündeyse yaprak dökmesi yerine daha da canlanıp yeşillenmesine neden olur.
Ayrıca nitrat amonyum ve üreye göre daha hızlı alınır veya yıkanır.
Ağaçlarınız ilkbaharda yeşil yeşil yapraklar çıkarmaya başlayınca verirseniz iyi olur.
Magnezyumun de toprakta ve bitkinin bünyesinde ilerleme hızına göre verilmesi uygun olur.
Fosfor ve potasyum gibi elementler toprakta yavaş hareket ettiği için kök bölgesine banttan verilir. 2 yıl kadar toprakta tutunabilir ancak azotlu gübreler verildiği yıl ya bitki tarafından alınır ya da yağmur veya sulama suyuyla yıkanırlar.
Bundan dolayıdır ki gübreleme bitkinin çiçek veya yaprak açmaya başlayacağı zamana denk getirilir ve kışa girmeden de sonlandırılır.
Azotlu gübreleme haziran - temmuz gibi bırakılır.
Bitki yeşil aksamındakia azotu gövdeye almaya başlayınca yapraklar alttan sararmaya başlar ve en zonunda dökülür. Fazlasını verdiğinizde kışa yemyeşil girer bu da sakıncalıdır.

Dima
22-04-2013, 18:30
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Kürşat bey,
Normal şartlarda Kasım-Şubat aylarında fındık için önerilen gübre 15-15-15 veya DAP

Ben bunun yerine Postasyum Nitrat ve MAP(12-61-0) karışımı bir formül uygulamayı planlıyorum. Mart ayında ise magnezyum nitrat , Kalsiyum nitratlı ve Mikro elementli bir formul uygulamayı düşünüyorum.
Bu şekilde yapmam uygun mudur ?

kürşad
23-04-2013, 21:28
15-15-15 olan gübrede %15 azot, %15 Fosfor, %15 Potasyum vardır.
DAP ise %18 azot, %46 Fosfor içerir.
Siz bu gübreleri kokteyl yapmak yerine toprak tahlili yaptırsanız da fosfor ve potasyum var ise onların olduğu kısımdan az verseniz.
Bunun yanında gübreyi suyla beraber veya sulamadan önce verip su ile erimesini sağlayarak daha faydalı hale getirebilirsiniz.

Rizeli53
04-05-2013, 15:21
agrohum isminde bir gübre çeşidi var acaba bu bildiğimiz hümik asit mi ? bir de daha önce bu gübreyi kullanan arkadaşlar varsa işe yarayıp yaramadığı hakkında bilgi verebilir mi?. Salatalık, domates ve biber fidelerimde kullanmayı düşünüyorum. Teşekkürler

fındıkçı74
05-05-2013, 17:24
Merhaba arkadaşlar bitkilemizde normal klasik gübreler yerine organik asit içeren bitkiler tarafından tamamen alınabilir formda olan gübreleri kullansak daha iyi olabilirmi hekagro firmasının ithal ettiği actagro firması tarafından üretilen bu gübreleri kullanan arkadaşlar varsa gelişmeleri yazarlarsa çok memnun olurum .

yaprak7
09-05-2013, 20:22
Ntvyi acin.yarasa gubresi var. Bir donume alti kilo 2 sene yetiyormus

sickboy
27-05-2013, 22:57
Merhaba Arkadaşlar. siteye yeni üye oldum. Bahçeme gül ektim, ikisi zayıf çıktı. Ekerken doğal gübre kullandım. Acaba gül çoşturucu başka bir gübre önerebilir misiniz?

dussokagi
27-07-2013, 18:02
merhabalar toprak tahliline göre bana potasyum sülfat gübresi kullanmamı önerdiler 200 tane sert çekirdekli ve yumuşak çekirdekli meyve ağçalarım var ayrı cins yaşları değişik 1 olan 2 3 5 en büyüğü 6 yaşında bunlara potasyum sülfat ne zaman vermem gerek ve kaç uygulama yapmam lazım ağacın yaşı artınca gübre miktarı daha fazla vermek gerekir?

dussokagi
11-08-2013, 15:53
yardım edecek birileri yokmu yardımını bekleyen arkadaşlarımız var onlara yardımcı olun

orhanyasar
26-12-2013, 08:48
merhaba arkadaşlar ben kiraz üreticisiyim kirazlarımda bol çiçek açıyordu ama meyveye dönmüyordu. arkadaşlarım bor ve çinkolu mebor gübresini kullanmışlar. epey memnunlar. ben sitesini de inceledim. bende bu sene çiçek öncesi kulllanmayı düşünüyorum. başka tavsiyesi olan var mı?

Dima
05-01-2014, 21:48
Merhaba arkadaşlar araştırdım ama bulamadım. Sonbaharda toprağa Ph düşürmek için sönmüş kireç uygulaması yaptım. Sönmüş kirecin formülü Ca(OH)2 Toprak Kalsiyum ihtiyacını buradan karşılar mı yoksa ben ayrıca Kalsiyum vermeliyim ?

orhanyasar
14-01-2014, 09:51
dima kalsıyum topraktan alımı oldukça güç olduğunu bılıyorum.eksıkliği kapatmak için yapraktan uygulama daha etkili bi çözüm.Bununla ilgili bildiğim mebor-caz dıye urun var içeriği zengin kullanan arkadaşlarımda oldu .istersen bi araştır hayırlı günler

Lonicera
14-01-2014, 11:34
Merhaba arkadaşlar araştırdım ama bulamadım. Sonbaharda toprağa Ph düşürmek için sönmüş kireç uygulaması yaptım. Sönmüş kirecin formülü Ca(OH)2 Toprak Kalsiyum ihtiyacını buradan karşılar mı yoksa ben ayrıca Kalsiyum vermeliyim ?

Tam ters işlem yapmışsınız, ph düşürmek için kükürt yükseltmek için tarım kireci uygulanması gerekiyor.

Dima
15-01-2014, 05:15
Yanlış yazmışım kusura bakmayın. Ph yükseltmek için kireç kullandım.

Olcay GÜNEY
15-03-2014, 22:42
bana süs bitkilerinde kullanmak için (altuni taflan,alev çalısı vs.) yapraktan ve topraktan uygulanan sonuç alınmış gübre tavsiye edebilecek olan var mı?

kürşad
21-04-2014, 07:14
merhaba arkadaşlar ben kiraz üreticisiyim kirazlarımda bol çiçek açıyordu ama meyveye dönmüyordu. arkadaşlarım bor ve çinkolu mebor gübresini kullanmışlar. epey memnunlar. ben sitesini de inceledim. bende bu sene çiçek öncesi kulllanmayı düşünüyorum. başka tavsiyesi olan var mı?

15-15-15 i topraktan uyguluyor musunuz? önceki yıllarda nasıl bir gübreleme yaptınız. Fosfor geçen yıl yüklü verilmişse bu yıl daha az verebilirsiniz. Damlama sulama ile de verebilirsiniz kirazları topladıktan sonra yeni senenin gözlerini besleyecektir. Bu yıl 15 15 15 i verip toprağı sürmek yerine 2 bidon hum-elit-18 + 2x25 kg MAP (%12 azot-%61 fosfor) + 50 kg üre yi ilaçlama tankında eritip tabancayı çıkarıp ağaç kök bölgelerine el ile sulama yöntemiyle verdik ve şu an tutan kirazları görmelisiniz. Üreyi daha geç çalışmaya başladığı için tercih ettim. Çiçekte iken azot vermek de çiçeklerin tutmamasına sebep olabiliyor. Siz genel durumunuzu bir anlatın tekrar çözüm bulalım.

asmalıtepe
06-05-2014, 06:38
selamlar..ben de bir sebze yetiştirme yeri hazırlıyorum.fiziki düzenlemeyi yaptım.50mkare çok hafif eğimli.kırmızı toprakla düzenledim.hayvan gübresi
atacağım da gübreleme oranını tam olarak bilemiyorum.bu konuda bilenlerden yardım rica ederim.saygılar..

madlord
06-05-2014, 08:17
sayın asmalı tepe genelde dekara en az 3 ton hayvan gübresi atıyorlar. Bu hesaba göre de sizinde 150 kg hayvan gübresi atmanız gerekiyor

ozanemre
04-06-2014, 11:48
bana süs bitkilerinde kullanmak için (altuni taflan,alev çalısı vs.) yapraktan ve topraktan uygulanan sonuç alınmış gübre tavsiye edebilecek olan var mı?

Olcay Bey Merhaba,

Geç verilen bir bilgi olduğunun farkındayım ama zamanın bizim üzerimize yüklediği olumsuzluklar ve talih sebebiyle ancak yazabiliyorum. Ağaçlar net ailesini de çok özlemişim. Kısaca size aşağıdaki teknik detayları verebilirim.

Çalı grubumuz için genel gübreleme periyodunu Mart-Ekim arası tutun. Köklenme için 12-30-12 kompoze gübreleme (kaliteli uygulama) ya da MAP (18-46-0) (Standart uygulama ve bitki tarafından kullanımı farklı) verin. Kök ve dayanım periyodu için 15,5-0-0 Kalsiyum bileşikli gübreleme ve 10-12-13+TE yaprak gübresi kullanarak destekleme yapın. Şayet kök saçaklanması yani saksı iç yüzeyinde istenen kök yoğunluğu sağlanmak isteniyorsa CALMAG (15,5-0-0+17+6) ile birkaç uygulama yapın. İlerleyen aşamalarda yoğun bir yaprak dokusu ve çanak görüntü için 2:1:3 NPK oranını yakalamanız gerek. Bu da 12-7-18 + 2MgO +TE kompoze gübreleme ile işe başlayabiliriz. Tabana saksı yüzeyine 22-5-6 + 2MgO +TE birkaç uygulama ile de temel gübreleme işlemimiz tamamlanır. Gövdenin gelişmesi için 18-6-19 uygulayın. Ara dönemde Bakır Oksi Klorür yaprak tan uygulayın. Aşırı azotlu gübrelemelerden kaçının. Satış için çalı grubumuzu vitrine çıkarmadan önce 10-10-30 (potasyum) uygulaması ile işi bitirin. Kompoze gübrelerin birçoğu yavaş salınımlı olduğundan satışa kadar geçen süre zarfında size zaman ve güzel bir kalite sağlayacaklardır. Mart-Nisan-Mayıs aylarında fungal hastalıkların belirtilerini iyi takip edin ve koruma amaçlı ilaçları mutlaka uygulayın ve süs bitkileri pazarında tecrübeli bir ziraat mühendisinden bilgi desteği alın.

Saygılarımla.

oguz006
10-03-2015, 10:53
Merhaba Arkadaşlar,
Forum da biraz araştırdım ama tam anlamıyla net birşey bulamadığım. 800 m2 arazim var ve ben bunun 500 m2 sine sebze (domates,biber,patlıcan,salatalık,kabak v.s.) ekeceğim. Köydeki tanıdıklarımızın dediğine göre taban gübresi atmalıymışız yoksa fazla verim almak zor olurmuş. Çiçekte ilaçlama yapmamız lazımmış yoksa içine kurt girermiş. Tabi bu gübre kimyasal. Kışın yediklerimizin hiç biri sağlıklı değil hiç olmazsa yazın kendi bahçemden aldığım ürün sağlık olsun istiyorum. Aklıma takılan şu;

1- Ben bu gübreyi attığım zaman sebzenin içine işlermi yani insan sağlığına zararı olur mu.

2- Taban gübresinden başka, kimyasal olmayan hangi katı veya sıvı gübreyi kullanabilirim.

3- Sebzelerin geneline kullanabileceğim organik bir ilaç varmı kimyasal kullanmak istemiyorum. (kullanım şekli)

4- Son olarak hümik asit ve leonardit den bahsediliyor hangisi daha faydalı olur.

Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Herkese İyi günler dilerim.

serdar1984
26-03-2015, 17:31
15 M2 bir bahçem var amatör olarak sebze domates biber patlıcan fidesi ekiyorum lakin topraktan iyi verim alamıyorum sizden istegim bana en açık şekilde topragı işlerken hangi gübreyi atmam gerektiği yani fideden önce fideyi diktikten sonra hangi gübre olmalı... dforumu okudum 20 20 20 npk gübresi var perlit var birde doğal gübreler yani hayvan gübresi birde leonardit nasıl bir karışım yapmalıyım süreci nasıl işletmeliyim yardım lütfen.... 15 m2 bir alan bu gübrelerden ne kadar kullanmalıyım oranı nedir fazla kullanıp bitkilerin yanacagı yazıyor forumda bir çok yerde ?

heyyamola
26-03-2015, 23:14
15 M2 bir bahçem var amatör olarak sebze domates biber patlıcan fidesi ekiyorum lakin topraktan iyi verim alamıyorum sizden istegim bana en açık şekilde topragı işlerken hangi gübreyi atmam gerektiği yani fideden önce fideyi diktikten sonra hangi gübre olmalı... dforumu okudum 20 20 20 npk gübresi var perlit var birde doğal gübreler yani hayvan gübresi birde leonardit nasıl bir karışım yapmalıyım süreci nasıl işletmeliyim yardım lütfen.... 15 m2 bir alan bu gübrelerden ne kadar kullanmalıyım oranı nedir fazla kullanıp bitkilerin yanacagı yazıyor forumda bir çok yerde ?

Yanmış Keçi veya Koyun gübresi bulabilirseniz, metrekareye 3 kg hesabıyla yayıp bellemek suretiyle toprağa karıştırabilirsiniz. Fideleri diktikten sonra da 1/1000 oranında suyla karıştırdığınız humik asitle ( bir litre alsanız yeter) sularsınız. Bu sene başka bir şey istemez. Kimyasal gübre kullanıp yazık etmeyin derim toprağa...

Kışa girmeden önce de metrekareye 2-3 kg leonardit, 1-2 kg kadar klinoptilolit yayıp, toprakla iyice karıştırınız. Toprağınız killi yapıdaysa, biraz bims veya kum da karıştırabilirsiniz.

onur1975
02-04-2015, 06:28
npk maxplant 15-30-30 2mgo+te gübre aldım güllerim için vermeyi düşünüyorum ne oranda suya karıştırmalıyım ve kaç günde vermem gerekiyor. Toprak yapım çok sağlıklı esassında kullanmasam bile olur. Kestane çam bahçe toprağı vede yanmış keçi gübresi karışımı bütün bahçe toprağım az oranda kullanmayı düşünüyorum. Fikir verebilecek arkadaşlar.

rlcalikoglu
19-10-2015, 18:30
selamlar,

gübreleme konusunda birşey sormak istiyorum. birinci yaşını doldurmuş fidanlarıma DAP vermeyi planlıyorum. baharda da 15.15.15 ve azotlu gübre takviyesi yapmak istiyorum. bir yaşındaki fidana azot vermek zarar verir mi acaba?

cevap için şimdiden teşekkür ederim

vural-can
19-10-2015, 23:23
selamlar,

gübreleme konusunda birşey sormak istiyorum. birinci yaşını doldurmuş fidanlarıma DAP vermeyi planlıyorum. baharda da 15.15.15 ve azotlu gübre takviyesi yapmak istiyorum. bir yaşındaki fidana azot vermek zarar verir mi acaba?

cevap için şimdiden teşekkür ederim

Azot mutlaka ki zarar vermez oranını ihlal etmedikçe...

Ancak toprağınıza " Sen dur ..çalışma..ben hazır veririm " demek ne kadar mantıklı...

Toprak çalışan bir makina..onu çalıştırın bence...aynı doğa gibi...

Yörenizde tarım köy işleri gibi yeri arayın..yeşil gübreleme yapmak istediğinizi bakteri aşılanmış baklagil tohumu istediğinizi iletin. Bu yonca olur..fig olur..onu ekin..

Bakteri yardımı ile diktiğiniz bitki havadaki azotu toplasın..kökünde patates gibi biriktirsin...üçte biri çiçek açsın...tam o biriktirdiği azotu meyvesine göndereceği vakit hasad edip dibine bırakın.

Kökte birikenler toprağa karışır...

Üstüne bıraktıklarınız..toprağa karışana dek...toprağın yüzeyini kapar...yararlı bakteri oluşumuna fayda verir..güneşin ışığından toprağını korur...buharlaşmayı engellediği için susuzluğu engeller..yabani otlara engel olur..
Bir süre sonra da toprağa karışıp organik madde miktarını arttırır..

Bunu sürekli yaptığınızda ...toprağınızda ki her yer sürekli çalışır..

Yok çalışmasın dersenizde kök ve gövde için kullanılan gübreleri oranıyla kullanınız.

En önemlisi toprağınızı analiz ettiriniz...ezbere çalışmış olursunuz...

rlcalikoglu
20-10-2015, 10:00
Sevgili Vural-can öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. analiz yaptırmıştım. fosfor eksik çı9ktı ve DAP önderildi. bununla birlikte PH 7-7.5 aralığında çıktığı için kükürt önerildi PH düşürülmesi için. fakat ben Hümik asit ve leonardit kullandığımdan kükürte gerek kalmadı. Diğer yandan yeşil gübrede hep benim aklımda olan şekil özelliklede yonca. İşte bunun yanında da diğer gübrelerle desteklesek mi iyi olur emin olamadım.

vural-can
20-10-2015, 12:17
Link (https://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://samsun.tarim.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/organik_gubreler_ve_onemi.pdf&ved=0CCUQFjAFahUKEwiy6KqJ59DIAhVH3iwKHUHHDLw&usg=AFQjCNH__PR_lky_Cv7iram1fvXVvRdY9g&sig2=gWvEXJPGkWqKY8vJNqmQPQ)

Bulabilirseniz keçi...yoksa koyun gübrelemeye devam ediniz..
Kompost sürekli yapınız...
Üstteki linkte açıklamalar var...okuyunuz...
Burdaki üstadların çoğu biovin kullanır...konya şekerin...
Organik kalınız...

En önemlisi tarım bize sabrı öğretir...

Ancak yeni çiftçiler...bir an önce büyüteyim derdinler...

Doğa ne derse o olur... sabırlı olunuz...

Meyelitepeyi...taşlıbahçeyi takip ediniz...

Mikoriza aşılamaya çalışınız...araştırınız...

Bakterilerinize iyi bakınız..

Ara sıra ormana gidip...30cm toprak yüzey tabakası çalınız :)

estikey
21-10-2015, 23:55
Ticari anlamda bir bahçe tesis ettiyseniz, suni gübreler kaçınılmazdır. DAP ı Şubat ortası gibi atabilirsiniz. Bahar da Amonyum sülfat verin. Sonra amonyum nitrat. Haziran Temmuz gibi 15-15-15 verebilirsiniz. Sonrada meyve durumuna göre potasyum ağırlıklı gübrelere geçin derim.
Ama ben kendim yiyecek kadar yetiştirsem yeter diyorsanız. Ahır gübresini verin gitsin. O kadarını toprak verir zaten size çök exterm bir durum olmadıktan sonra...

vural-can
23-10-2015, 11:05
Benim yazdıklarım organik üretim için yazılmıştır...

Her işin bir uzmanı var ve herkes kendi işini yapmalı.

Verilen >> URL .

gibi bir tenkit doğrudur...İyi o zaman forumdaki tüm yazıları silelim...sade siz yazın...

Yazmaya...yazın da..."uzman " olarak da bizi aydınlatın...Işığınızdan faydalanalım..Sade sitenin linkini vererek...ticari bir amaca yönelmişsiniz. Bu bölümde ticari bölüm değil..

"Bu da benim fikrim " diyememişsiniz...

İlla bir üstteki fikri çürütmeye yönelik bir cümle eklemişsiniz...

Organik tarım kendisini kanıtlamamış bir sistemmiş gibi bir izlenim var....yazınızda...

Üretici mahkumdur bunlara gibi...

Kendi tarlasında ..kendine yetecek ürünler çıkarmak isteyen kişilerde...bırakın da organik takılsın....

Bitkiye topraktan mı...sonradan mı vermek...bitkiyi ilgilendirmiyor diyebiliriz biraz...

Ancak...altta makina gibi çalışabilecek bir toprak varken...." yok sen çalışma..ben hallederim" demek ne kadar mantıklı....

Size...bizi aydınlatmanız..bilgilendirmeniz için bir topik açmanızı öneririm...

Bilgi paylaştıkça daha da yararlı olur...

Forumdaki herkesin de amacı budur !

Yardım isteyen arkadaş burayı bulabiliyorsa...sizin siteniz gibi ticari siteleride bulmayıp...burda sormasında ki amacı düşününüz !

blnturkek
23-10-2015, 17:35
Azot mutlaka ki zarar vermez oranını ihlal etmedikçe...

Ancak toprağınıza " Sen dur ..çalışma..ben hazır veririm " demek ne kadar mantıklı...

Toprak çalışan bir makina..onu çalıştırın bence...aynı doğa gibi...

Yörenizde tarım köy işleri gibi yeri arayın..yeşil gübreleme yapmak istediğinizi bakteri aşılanmış baklagil tohumu istediğinizi iletin. Bu yonca olur..fig olur..onu ekin..

Bakteri yardımı ile diktiğiniz bitki havadaki azotu toplasın..kökünde patates gibi biriktirsin...üçte biri çiçek açsın...tam o biriktirdiği azotu meyvesine göndereceği vakit hasad edip dibine bırakın.

Kökte birikenler toprağa karışır...

Üstüne bıraktıklarınız..toprağa karışana dek...toprağın yüzeyini kapar...yararlı bakteri oluşumuna fayda verir..güneşin ışığından toprağını korur...buharlaşmayı engellediği için susuzluğu engeller..yabani otlara engel olur..
Bir süre sonra da toprağa karışıp organik madde miktarını arttırır..

Bunu sürekli yaptığınızda ...toprağınızda ki her yer sürekli çalışır..

Yok çalışmasın dersenizde kök ve gövde için kullanılan gübreleri oranıyla kullanınız.

En önemlisi toprağınızı analiz ettiriniz...ezbere çalışmış olursunuz...

teşekkürler

çamkokusu
12-03-2016, 17:47
Sadece meşenin değil genel olarak ağaçların yapraklarıda organik gübre yapımında kullanılıyor...

mesut çelik
13-04-2016, 00:35
Hayirli akşamlar cilek için gubreleme önerisi olan biri war mi yardımcı olursanız sevinirim

bitkisever07
13-04-2016, 17:53
Herkese merhabalar..
Geçen günlerde BİM'den Ekmekçioğulları Sıvı Bitki Besini adlı ürünü satın aldım. 500ml'si 5,75₺ idi. Sonra fark ettim ki bu üründe NPK diye bir ibare bulunmuyor. İçinde %0.7 oranında Çinko, %0.7 oranında Demir, %0.2 oranında Bakır, %0.2 oranında Mangan bulunuyor. Sizce bu sebzelerde kullanılabilir bir besin mi? Sahip olduğum sebze çok önemli olduğu için riske atmak istemiyorum.
Engin bilgilerinizle beni de aydınlatırsanız çok mutlu olurum...

tarku
13-04-2016, 19:35
Herkese merhabalar..
Geçen günlerde BİM'den Ekmekçioğulları Sıvı Bitki Besini adlı ürünü satın aldım. 500ml'si 5,75₺ idi. Sonra fark ettim ki bu üründe NPK diye bir ibare bulunmuyor. İçinde %0.7 oranında Çinko, %0.7 oranında Demir, %0.2 oranında Bakır, %0.2 oranında Mangan bulunuyor. Sizce bu sebzelerde kullanılabilir bir besin mi? Sahip olduğum sebze çok önemli olduğu için riske atmak istemiyorum.
Engin bilgilerinizle beni de aydınlatırsanız çok mutlu olurum...

Engin bilgi sahibi değilim. Umarım fikirlerimi söylemem sorun olmaz. Bim'den aldıysanız, kaldır at markadır. Aldığınız ürün iz element gübresi ve fiyatı fahiş. Bugün pancar kooperatifinden 40 litrelik biovin plus aldım 90 lira.

eceyıldız
27-04-2016, 09:15
Bilgi sahibi arkadaşlardan ricam NPK 20-20-20 gübreyi balkondaki saksılara vermek istiyorum ama ne kadar suya ne kadar gübre koyacağımı bilmiyorum. 5 lt suya ne kadar gübre koymam lazım bilgi verebilir misiniz.

pria
27-04-2016, 18:40
Öncelikle saksı toprağınızın NPK ihtiyacından emin olmalısınız..Toprağınızda yeterli NPK varsa ayrıca keyfi olarak sulama suyuna 20.20.20 koyarak sularsanız toprağınızı bitkiler açısından zehirlersiniz..

NPK'nın yetersiz olduğuna inanıyorsanız, 5 litre suya 6-7 gramı geçmemelidir bence..Kimyevi gübreleri çok dikkatli kullanmak gerekir..Her sulamada verilmememelidir..

Bu konularda yeterli bilginiz yoksa, deneme amaçlı olarak sadece bir saksınıza gübreli su veriniz ve bitkinin gelişiminde olumlu bir etki görürseniz diğer saksılarınızda da uygularsınız.

eceyıldız
27-04-2016, 21:12
Acele cevap için çok teşekkür ederim Sayın pria;
Saksılarımın gübreye ihtiyacı olduğundan eminim çünkü sık toprak değiştiremiyorum senede bir hayvansal gübre ilavesi yapabiliyorum ancak buna rağmen bitkilerimin gelişmesi çok yavaş ve istediğim verimi alamıyorum. Şöyle bir örnek vereyim arkadaşıma verdiğim çelikler bende ki anaçlardan çok daha sağlıklı ve iyi durumda çünkü onlar yeni bir toprağa ekildi, bende durum ise mevsimi geçen **** kaybettiğim bir bitkinin saksına yeni bir bitki ekmek oluyor...
6-7 gram dediğiniz bir tatlı kaşığı kadar mı olur...

Adalet Yağcı
06-05-2016, 20:12
Konuya hakim, uzmanlaşmış arkadaşlardan yorum bekliyorum.

Seralarda bitkilere bol çiçek açtırmak için kullanılan 10-52-10 gübre hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.

1-Tüm çiçek açan bitkilerde kullanılır mı, örneğin orkidelere de verilebilir mi?
2-Kullanılması uygundur diyorsanız, ölçü olarak Litre/çay kaşığı oranları nasıl olmalı?
3-Kaç gün aralıklarla verilebilir?
4-Kullanılmasının sakıncaları var mı?

Teşekkürler.

pria
06-05-2016, 22:45
Bence bu tür gübreleri yapraktan uygulamak daha doğru olur..5 litre suya 5-6 gram yeterlidir..Hava kararırken, 15 gün arayla iki kezden fazla da verilmemeli..

Adalet Yağcı
07-05-2016, 07:58
Teşekkür ederim sayın pria, KULLANILABİLİR diyorsunuz yani.

Çiçeklenmeyi teşvik eden gübrelerden korkarım, bitkiyi yorar yaşlandırır diye.
Açmış çiçeklerine hayran olup satın aldığımız bitkilerin çoğu belki de bu yüzden yaşamıyorlar.

pria
07-05-2016, 10:04
Teşekkür ederim sayın pria, KULLANILABİLİR diyorsunuz yani.

.

Elinizdeki bitkilerin gelişim ve çiçeklenme dönemlerindeki gözlemlerinize göre, gerekli ve yararlı olabileceğine inanıyorsanız verin derim bu tür gübreleri..

mesut çelik
09-05-2016, 03:02
Merhaba arkadaşlar bende bahcemde cilek ektim onlarla uğraşıyorum ama gubreleme konusunda tam bi bilgiye sahip degilim bu konuda deneyimi olan arkadaslardan yardim bekliyorum tesekkur ederim

mesut çelik
09-05-2016, 03:07
Aslında organik gübre kullanma taraftariyim ama cilek de hangi gubreyi kullanmaliyim gübre şerbetini nasil olmalı ne kadar arayla vermeliyim tam bilgi sahipi degilim

eceyıldız
27-05-2016, 15:31
Merhaba, bilgi sahibi arkadaşlara bir sorum daha olacak.
Üre gübresini saksılarda kullanabilir miyiz. Kullanabilirsek nasıl kullanacağız. Mesela her saksıya şeker gübresinde olduğu gibi bir çay kaşığı verebilir miyiz.

eceyıldız
14-04-2017, 09:30
Tam bir yıl önce bir soru sormuşum cevabı hala yok.
Ben şansımı tekrar deneyim ve bir soru daha sorayım zira riske girdim ve 5 lt suya bir tatlı kaşığı üre ekleyerek suladım ama bir fayda göremedim.
Şimdi sorum ise ben kimyasal gübre kullanmak istemiyorum saksıların azot , fosfor, ve potasyum ihtiyaçlarını başka nasıl karşılayabilirim. Mesela muzda potasyum açısından kabuklarının öğütülüp saksılara karıştırılabileceğini okudum aynı şekilde yumurta kabuğu içinde öyle söyleniyor.
Hatta bir video izledim muz kabuğu yumurta kabuğu ve kahveyi robottan geçirip bitkilere veriyorlardı.
Yaz geldi ve meyve sebze çeşitleri arttı eskiden annem dolma yaparken kabak ve patlıcan içlerini saksılara paylaştırırdı.
Benim bilmek istediğim kimyasal gübre olmadan saksıların besin ihtiyaçlarını nasıl giderebiliriz. Elimde koyun ve sığır gübresi var sadece ve yeterli olmuyor.

muratcolak
12-06-2017, 06:32
Yanmis hayvan gubresini (buyuk kucuk bas) dikimden once topraga karistiririip surmekmi yoksa dikimden sonra serbet olarak vermek mi daha faydali olur

muratcolak
20-06-2017, 13:01
Yanmis hayvan gubresini (buyuk kucuk bas) dikimden once topraga karistiririip surmekmi yoksa dikimden sonra serbet olarak vermek mi daha faydali olur

cevap yokmu

dal
29-06-2017, 09:19
Merhaba bahçemde sebzelerde kalsiyum eksikliğine dayalı çiçek burnu çürüklüğü oluştu.Her sene olmasa da ara ara bu problemi yaşıyoruz.Daha önce Kalsiyum amonyum nitrat gübresi atıyordum fakat bu gübre galiba kontrollü satışta oyüzden bulamadım.Kalsiyum eksikliğini giderebilmek için şuanda yapabileceğim en hızlı ve etkin gübreleme nasıl ve hangi materyalle olmalı?Yardımcı olursanız sevinirim.

pria
12-09-2017, 00:15
Merhaba bahçemde sebzelerde kalsiyum eksikliğine dayalı çiçek burnu çürüklüğü oluştu.Her sene olmasa da ara ara bu problemi yaşıyoruz.Daha önce Kalsiyum amonyum nitrat gübresi atıyordum fakat bu gübre galiba kontrollü satışta oyüzden bulamadım.Kalsiyum eksikliğini giderebilmek için şuanda yapabileceğim en hızlı ve etkin gübreleme nasıl ve hangi materyalle olmalı?Yardımcı olursanız sevinirim.

BARKİNSAN tarım kireci kullanabilirsiniz..

vural-can
13-09-2017, 18:55
Tam bir yıl önce bir soru sormuşum cevabı hala yok.
Ben şansımı tekrar deneyim ve bir soru daha sorayım zira riske girdim ve 5 lt suya bir tatlı kaşığı üre ekleyerek suladım ama bir fayda göremedim.
Şimdi sorum ise ben kimyasal gübre kullanmak istemiyorum saksıların azot , fosfor, ve potasyum ihtiyaçlarını başka nasıl karşılayabilirim. Mesela muzda potasyum açısından kabuklarının öğütülüp saksılara karıştırılabileceğini okudum aynı şekilde yumurta kabuğu içinde öyle söyleniyor.
Hatta bir video izledim muz kabuğu yumurta kabuğu ve kahveyi robottan geçirip bitkilere veriyorlardı.
Yaz geldi ve meyve sebze çeşitleri arttı eskiden annem dolma yaparken kabak ve patlıcan içlerini saksılara paylaştırırdı.
Benim bilmek istediğim kimyasal gübre olmadan saksıların besin ihtiyaçlarını nasıl giderebiliriz. Elimde koyun ve sığır gübresi var sadece ve yeterli olmuyor.

Merhaba...

Bilgim dahilinde cevaplamaya calisayim...mutlak daha iyi fikir verenlee olur...

Toprağa attığınız muz kabuğu..yumurta...vs.. malzemeler, azot, potasyum, fosfor gibi maddelere topraktaki bakteri, mantar ve benzeri canlılar tarafından çevrilir. Bunları bitkinin alabileceği kıvama getirirler....Adeta bir fabrika gibi çalışan..iş bölümleri olan bir faaliyetir.

Saksı içinde bu çok zor ve uzun olur.

İki seçenek var....

Biri...her yıl topraklarıni yenilemek...bunu araştırarak yapınız...

Digeride organik gübrelerle desteklemeniz...

Bu gübreleri araştırinız..örn...konya sekerin ürettikleri gibi...Dr.tarsa nın yosun u gibi...

Üre azot kaynağıdir...yeşil aksam içindir..deneyerek miktarı yükseltebilirsiniz...

Ama neyi kullanirsaniz kullanin..zamanla topragı değiştirmek şart olur..zamanla toprak tuzlanir

Daha yararlı bilgiler paylaşanlarda olabilir...

Kolay gelsin...

Beşiktaş
29-11-2017, 12:16
Vural Can bey bilgiler için teşekkürler.

esaveci
28-03-2018, 08:44
Merhabalar, yükseltilmiş sebze yatakları yaptık, elimizde keçi ve koyun gübresi var hangi oranda toprağa karıştırmak gerekiyor acaba

g.c.
28-03-2018, 08:53

Doğru şekilde hazırlanmış şerbet, toprağa karıştırılmış gübreden çok daha kısa sürede etki eder.(Suda hazır çözünmüş olacağından) Toprağın ihtiyacını tespit etmeden(toprak analizi veya gözlemle) hazırlanan şerbetinde faydası kısıtlı olacaktır.

"Gübre Şerbeti hazırlanması" olarak google amcaya sorarsanız geniş veri karşınıza çıkacaktır.

g.c.
28-03-2018, 09:01
Merhabalar, yükseltilmiş sebze yatakları yaptık, elimizde keçi ve koyun gübresi var hangi oranda toprağa karıştırmak gerekiyor acaba

Keçi ve koyun gübresi haricinde başka girdiniz var mı elinizde?

Eğer sadece bu iki gübreden karışım yapılacaksa aynı şekilde beslenen koyun ve keçinin gübresinin birbirinden çokta farkı olacağını sanmam. O yüzden keyfinize göre karıştırmanızda sakınca olmaz çünkü muhtemelen(hayvanın beslenmesi önemli) azotça zengin bir karışım elde etmiş olacaksınız.

Naturel Tarım
07-09-2019, 16:18
Ezber bozan açıklama, gines rekorlar kitabına girdi: https://www.youtube.com/watch?v=HzF0CmcOvyY

mustafa999
12-03-2020, 21:34
Merhaba arkadaşlar
400 m2 lik çim bahçe içinde 10 tane elma ve kiraz ağaçlarım var. Bu bahçeyi, yani hem çim hem de ağaçları yapacağım kimyasal sıvı gübre karışımı ile gübreleyeceğim. Bahçede manuel çim fıskiyeleri ve hortum ile sulama yapılıyor. Sıvı gübreyi toprağa nasıl ve neyle atmalıyım ki gübreden aldığım verim en üst düzeyde olsun?

evandevan5
13-03-2020, 13:41
potasyum ve üre gübresi koyun.

dobipa
01-05-2020, 22:28
Geçen sene taban gübreleme yapamadık. Her bir sebzenin kök bölgelerini eşeleyip gübreleyip tekrar örttük. Ama çok zor ve yorucu oldu.

Malesef bu senede taban gübreleme yapamayacağız galiba.

- Elle serpme usulü toprağa serpsek ama tırmık v.s ile gömmeye uğraşmasak? Öylece bıraksak ( Suda erimeyen solucan, hayvan veya organomineral toz gübreler için soruyorum)

Yağmurdan önce mi yapmalı sonra mı ? Bir faydası olur mu?

Auzdil
09-06-2021, 01:29
Sıvı solucan gübresi üreten firma sayısı çok artmış. Bunlardan hangisini kullanmamı tavs,iye edersiniz. Deneyimi olan arkadaşlardan bu konuda bilgilerini paylaşmalarını rica edebilirmiyim

( Üzüm bağında yaprak gübresi olarak kullanacağım )

Çamfıstığı
09-06-2021, 10:30
Ben kullanıyorum ürünlerini hatta solucanlarımıda buradan aldım ve ürünlerinden çok memnunum.Kargo aşamasındaki paketleme ve müşteri hizmetlerinden size dönüşler çok iyi.Tavsiye ederim.

https://shop.ekosol.com.tr/

Bişi Sorcaktım
05-07-2021, 00:52
Fermente olmuş kompost yahut çiftlik hayvanlarının dışkıları gübre olarak kullanılıyor; peki probiyotikler ile bunların benzerliği var mı? Mesela kefir bir ağaca topraktan verilebilir mi? Yahut, şu eczanelerde satılan probiyotikler bitkilerde kullanılabilirmi? Örnekler çoğaltılabilir, misal kuru hamur işi mayası falan vb?

Probiyotik demişken aklıma geldi, probiyotik haplar mesela çok pahalı, bunları ev şartlarında çoğaltmak mayalamak artırmak mümkün mü?

Yanlış hatırlamıyorsam, bir vidyoda, 10 litrelik damacanaya 1 adet probiyotik kapsulü açıp içersindeki tozu boşaltıp, iki kaşık da bal ekleyip üzerine su tamamladıkdan sonra homojen karıştırıp, bir kaç gün bekletip bunu bitkilere veriyorlardı...

Bu ve yahut benzer yöntemler bitkilerde işe yararmı?

Kimse yok mu?
17-07-2021, 16:39
Faydalı bakterilerin önemi.
Fermente olmuş kompost yahut çiftlik hayvanlarının dışkıları gübre olarak kullanılıyor; peki probiyotikler ile bunların benzerliği var mı? Mesela kefir bir ağaca topraktan verilebilir mi? Yahut, şu eczanelerde satılan probiyotikler bitkilerde kullanılabilirmi? Örnekler çoğaltılabilir, misal kuru hamur işi mayası falan vb?

Probiyotik demişken aklıma geldi, probiyotik haplar mesela çok pahalı, bunları ev şartlarında çoğaltmak mayalamak artırmak mümkün mü?

Yanlış hatırlamıyorsam, bir vidyoda, 10 litrelik damacanaya 1 adet probiyotik kapsulü açıp içersindeki tozu boşaltıp, iki kaşık da bal ekleyip üzerine su tamamladıkdan sonra homojen karıştırıp, bir kaç gün bekletip bunu bitkilere veriyorlardı...

Bu ve yahut benzer yöntemler bitkilerde işe yararmı?

Subayevleri
19-07-2021, 18:00
Probiyotik deyince solucan gübresi aklıma geldi, en iyi fermente gübre solucan gübresi bence, özellikle sıvı olanı süper.

KüRESEL lSlNMA
16-10-2021, 18:25
Çok pahalı, satışıda sıradan vatandaşa yasak, satış noktaları hiç yok, sır gibi, neymiş bu?
Lactobacillus acidophilus pahalı bitki aktivatörlerinin içeriğinde bu bakteri var; mesela Alltech SOIL-SET toprak düzenleyici içeriğinde bu bakteri ağırlıklı var.

Sindirim sistemi için satılan probiyotiklerin içeriğinde Lactobacillus acidophilus yaygın olarak kullanılıyor. Yararlı bakterilerdenmiş.

Gogo571
30-01-2022, 17:19
Takip

Likos
01-05-2022, 22:49
merhabalar bilgisi olanların cevaplamasını rica ediyorum son kullanma tarihi geçen gübrelerin kullanımından zarar meydana gelir mi?
ayrıca yavaş salınımlı damla sulama gübresini(entec solub 21) ,topraktan üst gübre gibi uygulamak (fidan taç izdüşümüne bant şeklinde)uygun mudur?

devrann
03-05-2022, 14:44
merhabalar bilgisi olanların cevaplamasını rica ediyorum son kullanma tarihi geçen gübrelerin kullanımından zarar meydana gelir mi?
ayrıca yavaş salınımlı damla sulama gübresini(entec solub 21) ,topraktan üst gübre gibi uygulamak (fidan taç izdüşümüne bant şeklinde)uygun mudur?
Herhangi bir zarar gelmez,azot dışındakilerde herhangi bir değişim olmaz,azotlu bölüm kısmen miktarlarında azalma olabilir.Amonyum sülfat içerikli gübreler uçarlar veya yıkanırlar bu yüzden inhibitör kullanılarak bahsettiğiniz marka nın ürünleri gibi ürünler çıkmıştır.Bant şeklinde uygulamada azot miktarı azalır.Damlamadan uygulamak daha iyi olur.

ozgurbilgin76
06-05-2022, 13:24
Toprak analizine göre ziraat mühendisi mangan sülfat önermiş. Almak için birkaç yere baktım magnezyum sülfat veriyorlar. Mangan ve magnezyum sülfat aynı şeyler midir, yanlış almayalım.

Doku_Kültürcü
07-05-2022, 00:17
Toprak analizine göre ziraat mühendisi mangan sülfat önermiş. Almak için birkaç yere baktım magnezyum sülfat veriyorlar. Mangan ve magnezyum sülfat aynı şeyler midir, yanlış almayalım.

Farklı şeylerdir.