PDA

View Full Version : Akçaağaç (Acer)

bonsaisever
10-06-2006, 21:24
Yurdumuzun hangi yörelerinde hangi tür Akçaağaçlar bulunuyor?
Bu ağacın fizyolojisi hakkında bilgiyi nasıl bulabiliriz ?
Esneme kabiliyeti çok yüksek olduğundan Osmanlı Yay yapımcıları
Akçaağaç kullanmışlar. Muhtemelen bir akçaağaç tan yapılmış
bulunan osmanlı yayıyla atılan okun uçtuğu mesafe rekoru
dünyada bugüne kadar kırılamamış.
Akçaağaç, sinir, boynuz ve balık tutkalı kullanılarak yapılıyormuş.

Bunlar çeşitli Akçaağaç (Acer) türleri (http://www.esveld.nl/catalen/heestersa.htm)
Çok fazla çeşit var :)

Türkiyede yetiştiğini öğrendiğim bazı türler
Doğu Karadeniz Akçaağacı,Yarasa Kanatlı Akçaağaç (Acer Cappadocicum)
Dişbudak Yapraklı Akçaağaç (Acer negundo)
Çınar Yapraklı Akçaağaç (Acer platanoides)
Kayın Gövdeli Akçaağaç,Kafkas Akçaağacı (Acer trautvetteri)

ormanbotanigi
15-09-2006, 19:59
Türkiye'de doğal olarak yetişen akçaağaç türleri:

*Acer campestre - Ova akçaağacı: Batı Karadeniz, Marmara
*Acer cappadocicum - Beşparmak akçaağaç: Orta ve Doğu Karadeniz
*Acer hyrcanum - Toros akçaağacı: Akdeniz
*Acer monspessulanum - Fransız akçaağacı: Akdeniz
*Acer opalus - Kartopu yapraklı akçaağaç:
*Acer platanoides - Çınar yapraklı akçaağaç: Batı Karadeniz, Marmara
*Acer quinquelobium - Beşloplu akçaağaç: Batı ve Orta Karadeniz
*Acer sempervirens - Doğu akçaağacı: Ege
*Acer tataricum - Tatar akçaağacı: Akdeniz
*Acer trautvetteri - Kayın gövdeli akçaağaç: Doğu Karadeniz

Halit Togay
02-10-2006, 19:52
ekonomik değeri olanlar hangileri .
sanırım bazıları hızlı büyüyüp kıymetli kereste veriyor.
ABD de maple syrup üretilen tür hangisi?
(bu arada maple syrup artık Türkiye'de de bulunuyor . mis gibi dut pekmezi dururken bunu içeçek arkadaşlar varsa duyurulur)

Todor
03-10-2006, 09:23
Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1703) akçaağaç şurubunun üretim şekli, zamanı gibi bilgiler konuşulmuştu. :)

Joy
21-02-2007, 18:48
Merhabalar akçaağaç özellikle bonsaiseverin avatarındaki çok güzel marmara bölgesinde yetiştirmek mümkünmü çelik veya tohum bilgilendirirseniz sevinirim

Mine Pakkaner
21-02-2007, 21:11
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=758 başlığını okuyun.

Joy
26-02-2007, 09:23
Ne zor şeymiş bu acerleri çimlendirmek okudukça daha zorlaşıyor işim .ilk bahardamı tohumları ekelim sonbahardamı bunu bilmek istiyorum siz söyleyin bizde deney yapalım belki tutar :)

efe-ÇAMan
24-09-2007, 08:35
Merhaba arkadaşlar. Ben bahçeme japonicum tipi bir akçaağaç dikmeyi düşünüyorum. Kırmızı-kızıl yaprakları hoşuma gidiyor. Hani sonbaharda kızaran yapraklar olur ya, o havayı veriyor internetten bulduğum resimlerden edindiğim izlenime göre. Sorularım:
1) Acaba bu ağaç türü nasıl gelişim gösterir (hızlı/yavaş?)
2) 200 cm civarı uzunlukta bir fidesi ortalama kaç liradır?
3) Bana tavsiye edecileceğiniz, yaprakları sarımtrak kırmızımtrak olan, az yaprak döken veya hiç dökmeyen, Marmara Bölgesi iklim koşullarına uygun olan ve hızlı büyümeyen bir başka ağaç türü var mı?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler...

efe-ÇAMan
25-09-2007, 15:37
Bir de acer rubrum (kırmızı akçaağaç) varmış... Acaba bu ağaçtam bulma şansım var mı fidan olarak? Veya benzeri bir tür de olabilir... Beni kim bilgilendirebilir bu konularda?

Selahattin Yılmaz
25-09-2007, 19:10
Bir de acer rubrum (kırmızı akçaağaç) varmış... Acaba bu ağaçtam bulma şansım var mı fidan olarak? Veya benzeri bir tür de olabilir... Beni kim bilgilendirebilir bu konularda?

Segili efe-ÇAMan, eğer bahçenize hobi amaçlı kırmızı bir ağaç dikecekseniz size Acer palmatum tavsiye ederim forumumuzda gerek galeride gerekse forum kısmında bulabileceksiniz. Acer rubrum ise biraz zor bulabilmekle birlikte fidancılarda bulmanız mümkün arayın sorun bulamazsanız bana haber verin ben size temin etmeye çalışırım. Bunun dışında imzanız dikkatimi çekti "35 yaşıma dek ağaçlara baktım, şimdi ise görmeye başladım... Yaşamım farklılaştı... Efe"insanları cesaretlendirmek ve başlığı zenginleştirmek adına hikayenizi buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5820) yazabilir misiniz?

tourkana
27-09-2007, 16:00
Efe çok iyi yazmış ve durumu çok güzel özetlemiş.Sanırım ben de aynı Efe'nin durumundayım.
Herşey Amerika'dan gelen bonsai tohumları(böyle bir tohum yoktur) ile başlamıştı.

seyhan2666
02-10-2007, 13:23
merhaba arkadaşlar emin değilim ama 2.resimdeki akçaağaç olması lazım. Ben bu resimdekileri nasıl çimlendirebilirim :confused:

21859

afelek
02-10-2007, 15:30
Merhaba,2. resimdeki akçaağaç sanırım belediyenin parklara diktiği çınar yapraklı akçaağacın tohumu. Bunlarda dormant dönemine gerek olmadan bahar başında dikerek çimlendirebilirsiniz.

seyhan2666
02-10-2007, 15:50
teşekkürler inşallah çimlenir :D

anilozer112
02-10-2007, 18:07
Kurumuş akçaağaç tohumları ile eğlenebilirsiniz. :) Banada kardeşim öğretti. Kurumuş akçaağaç tohumları havaya attığımızda dönerek aşağa inmesi gerçekten ilginç. Bir deneyin.

ilahi morluk
03-10-2007, 14:09
Ben baya bir akçaağaç tohumu topladım. Çimlendirme denemesine girişmek için ilkbaharı beklemek şart mı bunu merak ediyorum?

Düzenleme : Sorduğum sorunun cevabını burada buldum =>

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2977

seyhan2666
20-10-2007, 12:40
1.resim varya onun ortasından kök gibi uzun beyaz bişey çıkmış fazla incelemedim kırılabilir diye büyüyünce fotoğraflarını koyarım :)

Emre Albayrak
28-11-2007, 02:05
akçaağaç evde çimlendirmesi olağanüstü zor bir bitki.. bayağı uğraştım ama maalesef olmuyor.. sanırım asitle bir uygulama söz konusu.. hele ki bir Acer palmatum cv."Atropurpureum" varki.. doğada görebileceğiniz en güzel yaratıklardan biri.. okul bahçemizde pek çok acer türü mevcut eğer ben çimlenme olayını yapabilirim diyen arkadaş var ise bana da bir kaç filiz vermek koşuluyla bir sürü tohum gönderebilirim.. saygılar.

Selahattin Yılmaz
28-11-2007, 08:02
1. resim dışbudak (fraxinus sp.) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2977) tohumu...

afelek
28-11-2007, 08:14
akçaağaç evde çimlendirmesi olağanüstü zor bir bitki.. bayağı uğraştım ama maalesef olmuyor.. sanırım asitle bir uygulama söz konusu.. hele ki bir Acer palmatum cv."Atropurpureum" varki.. doğada görebileceğiniz en güzel yaratıklardan biri.. okul bahçemizde pek çok acer türü mevcut eğer ben çimlenme olayını yapabilirim diyen arkadaş var ise bana da bir kaç filiz vermek koşuluyla bir sürü tohum gönderebilirim.. saygılar.

Emre bey acer 'ler üzeine tohumdan üretim için uğraşıyorum. Anladığım kadarıyla tohumlar taze. Bana gönderebilirseniz çok memnun olurum. Elbette çıkartabilirsem sizede göndereceğim :) Bu arada acer atropurperium bildiğim kadarıyla çok uzun bir dormant dönemine ihtiyaç duymakta otalama 34-36 hafa soğuk periyodda kalması gerek. Fakat taze olanlarda durum değişbilir ümidi içindeyim.

Emre Albayrak
28-11-2007, 09:01
Emre bey acer 'ler üzeine tohumdan üretim için uğraşıyorum. Anladığım kadarıyla tohumlar taze. Bana gönderebilirseniz çok memnun olurum. Elbette çıkartabilirsem sizede göndereceğim :) Bu arada acer atropurperium bildiğim kadarıyla çok uzun bir dormant dönemine ihtiyaç duymakta otalama 34-36 hafa soğuk periyodda kalması gerek. Fakat taze olanlarda durum değişbilir ümidi içindeyim.

Bağlı bulunduğum okul acerleri aşı ile üretiyor.. Sanırım göz aşı dedikleri yöntemle.. Bu konuda tam bir bilgim olmadığından şu an pek birşey diyemeyeceğim.. Ama size hemen hemen bütün acerlerin tohumlarından gönderebilirim. Tabi çimlenme işi tamamen sizin becerinize kalmış :rolleyes: Saygılar..

A.Şahin
28-11-2007, 15:58
emre albayrak ; bende deneyebilir miyim. çimlendirecegime inanıyorum.Hatta göz aşısı yapma tecrübemde iyi.yaz sonunda göz aşısıda yaparız çelik temin edersenız. Hatta çimlendiremediremezsek bile benim geçen seneki çimlendirdiğim bir kac çeşit akça agaç çögürleri var bu sene kalem bulamayıp aşı yapamamıştım, olmazsa onlara aşı yaparız.

orcanöbekçi
31-12-2007, 01:40
Bağlı bulunduğum okul acerleri aşı ile üretiyor.. Sanırım göz aşı dedikleri yöntemle.. Bu konuda tam bir bilgim olmadığından şu an pek birşey diyemeyeceğim.. Ama size hemen hemen bütün acerlerin tohumlarından gönderebilirim. Tabi çimlenme işi tamamen sizin becerinize kalmış :rolleyes: Saygılar..

Sevgili emre albayrak,
Eğer gönderebilirseniz bende elinizdeki **** bizim için toplıyacağınız acer
tohumlarına talibim.Şimdiden çok teşekkürler.Çimlendirme engelli olduklarından
tohum adetlerini çok tutarsanız bize de çimlendirme denemeleri için imkan
vermiş olursunuz.Saygılar sevgiler sunuyorum.

kazim polat
03-01-2008, 12:13
Merhaba Arkadaşlar,
Acer türleriyle ilgili yazılarınızı dikkatle inceliyor ve de yazılanları okudukça oldukça heyecanlanıyorum.Çünkü aslında daha önceden hatırı sayılır bir sayıda mavi ladin üretmiş olmama rağmen, artık iğne yapraklı türlerden vazgeçip geniş yapraklı türlere yöneldim.Ve şu anda katlamaya aldığım acer rubrum (kırmızı yapraklı akçaağaç) ve de liriodendron tulipiferia (lale ağacı) tohumlarım var.Bahara doğru eksem de , çimlenseler diye dört gözle bekliyorum.Bu arada herkesin yeni yılını da kutluyorum.

kazim polat
04-01-2008, 14:06
Merhabalar,
Dün küçük bir hata yapmışım. Katlamada olanlar lale ağacı ve ıhlamur(tilia cordota)tohumları,acer değil.

ataser
05-01-2008, 01:26
Dışbudakları çelikle köklendirmek mümkün mü acaba?

Harun Parlak
06-01-2008, 21:38
Sivri meyveli dişbudak Tohum ile üretilir Tohumlar tam olgunlaşmadan toplanmalı ve hemen ekilmeli veya 2-3 aylık soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekim yapılmalı.

ADİ DİŞBUDAK Tohum ve çelik ile üretilir. Tohumlar yeşilken toplanıp hemen ekilir veya katlamadan sonra baharda ekilir. Yaz sonu alınan çeliklerle hormon uygulanırsa çakıl veya perlit ortamında başarı yüksek olur.

agabey10
29-02-2008, 09:01
arkadaşlar acer hakında bilgiye ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim

quercuslover
30-03-2008, 18:26
akçaağaçlar

Kıbrıslı
16-07-2008, 07:05
Selam arkadaşlar,

Ben yeni üye oldum. Bu bir test mesajıdır. Eğer giderse kendimi bir sonraki mesajla tanıtacağım. Daha önce iki defa yazdım ve gönderemedim.

Kibrisli

Tamtutulma
16-07-2008, 09:10
Bu yıl dişbudak yapraklı akçaağaç tohumları ektim ve yüze yakın fide elde ettim. Kendi deneyimlerimden hareketle: Tohumlar doğru zamanda toplanmalı; tam olgunlaşmamış tohumları dikmemeli. Toplanan tohumları bir süre soğukta, bir sürede sıcakta bekletmeli. Dikilen tohumların su ihtiyacı iyi izlenmeli. Ayrıca akçaağaç tohumlarının uçlarındaki pervaneye benzer kısım dikim sırasında tohumdan ayrılmalı. Tohumun iki takı kadar derinliğe dikilmeli.

Saygılar.

quercuslover
29-07-2008, 22:22
sayın Tamtutulma akçaağaç tohumlarını toplamak için doğru zaman nedir? Olgun tohum elde etmek için hangi ayda toplamalıyız?

otugay
11-08-2008, 11:46
Akçağaçlar hakkında her türlü bilgiyi Karaca Arboretumundan(Yalova) elde edebilirsiniz. Randevu almakta fayda var. Ayrıca fidan satışı da yapıyorlar.

Tamtutulma
11-08-2008, 12:17
sayın Tamtutulma akçaağaç tohumlarını toplamak için doğru zaman nedir? Olgun tohum elde etmek için hangi ayda toplamalıyız?

Kasım ve sonrası uygundur. Topladığınız tohumları soğuk katlamaya almayı unutmayın. Tohumları dikeceğiniz zamanda zarlarından ayırmanız gerekiyor.

Saygılar.

msgurkan
18-10-2008, 15:32
Kıbrıs'ın da yerli akçaağacı var: Acer Obtusifolium

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=301210&postcount=877

50116

Wolf_Kanuni
24-08-2010, 16:07
Segili efe-ÇAMan, eğer bahçenize hobi amaçlı kırmızı bir ağaç dikecekseniz size Acer palmatum tavsiye ederim forumumuzda gerek galeride gerekse forum kısmında bulabileceksiniz. Acer rubrum ise biraz zor bulabilmekle birlikte fidancılarda bulmanız mümkün arayın sorun bulamazsanız bana haber verin ben size temin etmeye çalışırım.

Selahattin Bey merhaba,

Biliyorum, siz bu mesajı yazalı 3 yıl olmuş ama yine de bir sorayım dedim. Almayı çok istediğim Acer Rubrum'u hiçbir yerde bulamıyorum. Acaba hala temin edebiliyor musunuz?

Jezebel
05-02-2011, 20:15
Sugar Maple'lın ülkemizde yetişip yetişmediğini merak ediyorum.

191519

Bildiğimiz gibi Akçaağaç şurubu(Maple syrup) üretimi için kullanılıyor.

191517

Maple syrup çok kullanılan bir şurup çeşididir.

191518

Tadına bakmak için yurtdışından getirtmemiz şart mı ?

Emre Kuzu
21-05-2011, 18:46
http://wwweski.tubitak.gov.tr/tubives/index.php?com=1100
Bu siteden bakabilirsin yetişip yetişmediğine.
İnternet explorer'le açmak gerekiyor diğer tarayıcılarla olmuyor.

Enver
24-05-2011, 12:59
yaklaşık 1,5 ay önce nisan ayının başlarıydı.
Acer palmatumdan çelik alarak hormona batırıp köklendirme yaptım.
Poşetlere kökledim. 25 kadar çelikten henüz bir uyanma ya da filizlenme göremedim.
Sitede görmüştüm. Acer palmatumdan çelik alma zamanında Haziran diye yazıyordu. Birde haziranda alıp deneme yapacam.
Merak ettiğim şu: Acaba kökleme yaptığım çelikler sürekli gölge bir yerdemi durmaları gerekir.

Enver
27-05-2011, 12:33
selamlar
Çelik alma tablosu vardı sitede bir yerde
Orada Acer Palmatum ların çelik alma zamanlarında Haziran ayı ibaresi vardı.
Acaba Haziran ayında çelik alıp hormonla kökleme yapsak tutarmı ?

Tohumcu Nılgun
28-07-2013, 13:31
Merhaba Arkadaslar,
yasadigim sehirde park ve bahcelerde bir cok Akcaagac turu goruyorum. Ozelliklede Japon Bahcelerinde.
Bu turlerin bazilarinin Akcaagac oldugundan bile haberim yoktu. Meger ne cok turu varmis, forumdaki ilgili basliktan (Bu Agacin adi nedir?) sorup ogrenmeye calisiyorum.
Dedigim gibi cevremdeki park ve bahcelerde bir cok turu var ve her mevsim ayri bir guzellige burunuyorlar.
Bu guzel, estetik Agaclarin tohumlarindan toplayip, Turkiye'de cimlendirmeyi dusunuyorum fakat Turkiye iklimine hangi turler uyum saglar hic bilmiyorum. Bu konuda bilgisi olan Arkadaslar, beni aydinlatirsaniz cok sevinirim.
InsaAllah ilerleyen gunlerde buradaki Akcaagac turlerinin fotograflarini cekip bu basliga eklemek istiyorum.

xar
12-08-2013, 17:30
merhaba ben ankarada çayyolunda oturuyorum.yaklaşık 6 ay kadar önce kırmızı ters japon akça ağacı aldım.yaprakları yeni yeni açıyordu.Yaprakları tamamen açıldı rengi kırmızıydı ancak son 1 aydır yaprakları yeşile dönmeye başladı.Hatta hemen hiç kırmızı yaprak kalmadı.Resim henüz yükleyemedim ancak böyle bir cins akçaağaç var mıdır?ben sadece yeşil veya kırmızı çeşitleri var diye biliyorum.Satıcı bana kırmızı akçaağaç dedi ki zaten alırken öyleydi ve açıkçası ben de rengi değişir mi diye sormamıştım.Güneş gören bir yerde ancak tüm gün güneş görmüyor yani yarı gölgede rüzgar almayan konumda diyebilirim.Bir sorun mu var yoksa cinsi nedeniyle mi rengi değişti?Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim

alibaba
12-08-2013, 21:29
Merhaba,
sanırım dissectum tarzı bir acer edindiniz.
Sadece sabah güneşini alması en iyi konumlandırma olacaktır. Aksi takdirde şu sıralar Ankara'da tüm acer yaprakları yanmakta güneşten. Sakın fıskiye suyu da değirmeyin yapraklara.
Aşısız olan acer palmatumlarda renk değiştirme olayı oluyor. Satıcının dediği ile iş yapılmaz hele ki Ankara piyasasında :) Ağacın doğası bu. sonbahara doğru yine kırmızıya dönecektir.
Tam cinsi hakkındaki yorumu resim eklerseniz yapabiliriz.
selamlar.

merhaba ben ankarada çayyolunda oturuyorum.yaklaşık 6 ay kadar önce kırmızı ters japon akça ağacı aldım.yaprakları yeni yeni açıyordu.Yaprakları tamamen açıldı rengi kırmızıydı ancak son 1 aydır yaprakları yeşile dönmeye başladı.Hatta hemen hiç kırmızı yaprak kalmadı.Resim henüz yükleyemedim ancak böyle bir cins akçaağaç var mıdır?ben sadece yeşil veya kırmızı çeşitleri var diye biliyorum.Satıcı bana kırmızı akçaağaç dedi ki zaten alırken öyleydi ve açıkçası ben de rengi değişir mi diye sormamıştım.Güneş gören bir yerde ancak tüm gün güneş görmüyor yani yarı gölgede rüzgar almayan konumda diyebilirim.Bir sorun mu var yoksa cinsi nedeniyle mi rengi değişti?Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim

Tohumcu Nılgun
25-10-2013, 15:26
Sonbahar ve Akcaagac... :)

gokselcetin
25-10-2013, 17:56
Nilgün hanım ağaç ve fotoğraflar harika. Aynı parktan mı (Parc de Laeken) ?

Tohumcu Nılgun
25-10-2013, 23:25
Nilgün hanım ağaç ve fotoğraflar harika. Aynı parktan mı (Parc de Laeken) ?

Tesekkur ederim Goksel Bey,
hayir fotograflari o parkta cekmedim.
Burasi kucuk ve cok eski bahcelerden biri.
Bazilarinin bu kucuk bahceye Fransiz bahcesi dediklerini de duymustum.
Genellikle sus bitkileri, kucuk agacciklar, calilar ve aromatik bitkiler var.
Beyaz cicekli Lavantayi ilk burada gorup, sasirmistim.

Tohumcu Nılgun
27-10-2013, 01:00
Arkadaslar, fotograflar Bruksel Botanik Parktan.

Bu buyuk yaprakli Akcaagaci internette biraz arastirdim ve
Acer Japonicum 'Attaryi' turune cok benzettim.

Tohumcu Nılgun
03-11-2013, 23:13
Yapraklari dokùlmùs olan bu Akcaagac da cok gùzel, tùrùnù bilmiyorum.

gökhan07
03-11-2013, 23:41
Yapraklari dokùlmùs olan bu Akcaagac da cok gùzel, tùrùnù bilmiyorum.

Nilgün hanım,
Acer palmatum Dissectum olabilir.
2-3 yıl önce tohumdan çimlendirmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam 24-48 saat ılık suda bekletip, 2 ay kadar sıcak katlama ve 2-3 ay soğuk katlama yapılması gerekiyor.

Tohumcu Nılgun
04-11-2013, 00:06
Nilgün hanım,
Acer palmatum Dissectum olabilir.
2-3 yıl önce tohumdan çimlendirmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam 24-48 saat ılık suda bekletip, 2 ay kadar sıcak katlama ve 2-3 ay soğuk katlama yapılması gerekiyor.

Gokhan Bey, az once bahsettiginiz tùre internette goz attim evet cok benziyor.
Uzerinde hic tohum yoktu, herhalde hepsi dokùlmùs.

Asagidaki Acer tùrleri de cok hos degil mi?
Bu tùrlerden kolleksiyon yapasim geliyor. :)

gökhan07
04-11-2013, 00:11
Nilgün hanım gerçekten çok güzeller ve çok fazla türü mevcut.
Bu türler için çok büyük bir bahçe lazım:)

Tohumcu Nılgun
04-11-2013, 00:32
Gokhan Bey, inanin bu fotograflarini ekledigim tùrlerin haricinde daha bir cok tùr var cevremde.
Bu eklediklerim tesadufen rastladigim, fotograf makinamda yanimda ise fotografladiklarimdan.
Evet cok tùrù var, bùyùk bir arazi sart. :)

En altdaki Akcaagac tùrù soguga dayanikli degil sanirim, govdeyi kamisla sarmislar.

gökhan07
04-11-2013, 00:41
Nilgün hanım akçaağaç türleri genelde soğuğa dayanıklı ağaçlar, belki yeni dikilmiş bir fidan olabilir. (ilk yıl soğuktan etkilenmesin diye sarmış olabilirler ya da kardan kırılmasın diye)

Tohumcu Nılgun
04-11-2013, 01:02
Nilgün hanım akçaağaç türleri genelde soğuğa dayanıklı ağaçlar, belki yeni dikilmiş bir fidan olabilir. (ilk yıl soğuktan etkilenmesin diye sarmış olabilirler ya da kardan kırılmasın diye)

Evet Gokhan Bey, soylediginiz bana cok mantikli geldi.
Agacin bulundugu yer sehirden biraz yuksekce ve bol ruzgar alan bir mevki.
Govdeyi bu sebeple sarmis olabilirler.

Ayni agacin degisik acilardan cektigim fotograflari.

vetman996
04-11-2013, 15:01
Merhaba Değerli Dostlar.

Acer çelik olarak üretilebilir mi? Bu konuda tatmin edecek cevap bulamayınca iş başa düştü. Bir kaç ağaç türünden çelik alarak bazılarını İBA ile bazılarını ise sıvı solucan gübresiyle köklendirdim. Sıvı solucan gübresinin iyi bir köklendirici olduğuna karar verdim. Çünkü içeriğinde hücre yenileyici hormon (solucan ortadan ikiye bölündüğünde bile yaşayabiliyor, bu hormon sayesindeymiş) ve köklenmeyi teşvik edici Hümik Asit olduğunu biliyorum.

Acer köklendirmesi için % 5 sıvı solucan gübresi ve % 95 su ile hazırladığım eriğin içinde 1 hafta süreyle bırakıp sonra dikimi gerçekleştireceğim. Umarım başarılı olurum.

Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Selamlar... Saygılar...

Tohumcu Nılgun
04-11-2013, 15:23
Merhaba Değerli Dostlar.

Acer çelik olarak üretilebilir mi? Bu konuda tatmin edecek cevap bulamayınca iş başa düştü. Bir kaç ağaç türünden çelik alarak bazılarını İBA ile bazılarını ise sıvı solucan gübresiyle köklendirdim. Sıvı solucan gübresinin iyi bir köklendirici olduğuna karar verdim. Çünkü içeriğinde hücre yenileyici hormon (solucan ortadan ikiye bölündüğünde bile yaşayabiliyor, bu hormon sayesindeymiş) ve köklenmeyi teşvik edici Hümik Asit olduğunu biliyorum.

Acer köklendirmesi için % 5 sıvı solucan gübresi ve % 95 su ile hazırladığım eriğin içinde 1 hafta süreyle bırakıp sonra dikimi gerçekleştireceğim. Umarım başarılı olurum.

Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Selamlar... Saygılar...

Sayin vetman996, benim de cok merak ettigim bir konuydu.
Gelismeleri 4 gozle bekleyecegim, insaAllah sonuc yùz gùldùrùcù olur. :)

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 02:32
Arkadaslar, 2013 bahar ve yaz aylarina ait Akcaagac fotograflari. :)

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 02:38
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 02:43
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 02:50
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 02:55
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 03:02
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 03:07
fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 03:11
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 03:27
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 03:30
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 04:23
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
08-11-2013, 04:27
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
09-11-2013, 22:29
Arkadaslar, fotograflarini bugùn cektigim, gùzel yaprakli Akcaagac tùrleri.

Tohumcu Nılgun
09-11-2013, 22:32
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
09-11-2013, 22:35
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
09-11-2013, 22:40
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
09-11-2013, 22:44
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
09-11-2013, 22:48
Fotograflarin devami...

Orhan Özbilgiç
09-11-2013, 23:11
Bu ne kadar çok akçaağaç! Gerçekten çok türü varmış. Ellerinize sağlık.

Sacitsavas
31-12-2013, 15:58
Arkadaşlar tohumdan 'Acer Rubrum Red Maple' Yetiştiriyorum 5 tane çimlendi şimdilik. Bilgi ve fotoğraf paylaşacağım.

alibaba
15-01-2014, 11:20
Peyzaj amaçlı, biraz gelişmiş dallanmış, 1-1,5m bloodgood acer'i uygun fiyata bulabileceğimiz yerler bilen dostlar var mı acaba?

sadecegeçen
15-01-2014, 17:25
Peyzaj amaçlı, biraz gelişmiş dallanmış, 1-1,5m bloodgood acer'i uygun fiyata bulabileceğimiz yerler bilen dostlar var mı acaba?

sayın alibaba

Boyları 120 cm ile 170 cm arasında, acer türü fidanlara 40 tl diyorlar. bi bakın isterseniz..

Anadolu Fidancılık (http://www.anadolufidancilik.com.tr/yaprakliyolagaci.html)

Daha uygun fiyata palmatum fidanları var. 7.50 tl

http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/acer-palmatum-japon-akcaagac-fidani-120-cm-101963971

alibaba
15-01-2014, 20:24
Teşekkürler, anadolu findan'daki ağaç resimdeki gibi bir gelişmişlikte ise iyi fiyat gerçekten..
Yarın bir arayayım..

ikinciden çok iş çıkmaz gibi, çok körpeler :)

sayın alibaba

Boyları 120 cm ile 170 cm arasında, acer türü fidanlara 40 tl diyorlar. bi bakın isterseniz..

Anadolu Fidancılık (http://www.anadolufidancilik.com.tr/yaprakliyolagaci.html)

Daha uygun fiyata palmatum fidanları var. 7.50 tl

ACER PALMATUM - JAPON AKÇAAĞAÇ FİDANI - 120 cm GittiGidiyor'da 101963971 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/acer-palmatum-japon-akcaagac-fidani-120-cm-101963971)

gökhan07
15-01-2014, 22:16
Sayın alibaba,
Acer palmatum bloodgood varyetesi sadece aşı ile üretilebilen bir varyetedir. Tohumdan olmaz.
Her iki sitede de bu türden mevcut değildir. İkinci sitede ki palmatum fidanı bence fiyat olarak makul fakat sizin aradığınız fidan değildir.

alibaba
16-01-2014, 11:22
Yok biliyorum zaten olmadığını da normal yeşil varyeteleri de alırım hemen uygun fiyatta bulursam..
Ama bir bloodgood, bir fireglow, orange dream felan apayrı tabi ki :)

Sayın alibaba,
Acer palmatum bloodgood varyetesi sadece aşı ile üretilebilen bir varyetedir. Tohumdan olmaz.
Her iki sitede de bu türden mevcut değildir. İkinci sitede ki palmatum fidanı bence fiyat olarak makul fakat sizin aradığınız fidan değildir.

maya
16-01-2014, 12:17
tohumdan acer rubrum çimlendirip, sonrasında maalesef yavruları yaşatmayı beceremediğim için bu birbirinden güzel fotoğraflara hayranlıkla baktım açıkçası!

sadecegeçen
17-01-2014, 21:48
tohumdan acer rubrum çimlendirip, sonrasında maalesef yavruları yaşatmayı beceremediğim için bu birbirinden güzel fotoğraflara hayranlıkla baktım açıkçası!

Ben acer rubrum çimlendirdim. Maalesef kırmızı yapraklı değiller, hepsi yeşil yapraklı. Ya tohumlarda vardı bir sorun, ya da açılma oldu.

maya
17-01-2014, 21:57
Belki zamanla kızarırlar Sayın Sadecegecen :) Ben buzdolabında soğuk katlama yaparak çimlendirmiştim ancak dediğim gibi yaşatamadım bebeleri :(

mk148a
18-02-2014, 01:42
Merhaba arkadaşlar, bitki veritabanındada inceledim ve ordada gördüm farklı yükseklik ve yörelerde yetişen bir çok akçaağaç çeşidi var. Benim akçaağaç diye bir ağaç olduğunu öğrenmemi sağlayan şey okçuluk ve yay yapımıydı. Özellikle geneleksel türk yaylarında akça ağaç sık kullanılmış. Ama benim merak ettiğim bazı şeyler var, bütün akça ağaçların odunları aynı özellikleremi sahiptir(elastikiyet modülü ve elastikiyet limitleri) ? Birde ben öğrenci olduğum samsun bölgesinde bafraya yakın olan kısımlarda ormanda uzun zaman geçiriyorum, bir çok ağaç gördüm fakat o bölgede akçaağaç yetişirmi ya da yetiştiğini bilen varmı?

alibaba
21-02-2014, 12:16
Teşekkürler,
Doğa peyzaj ,Ruhani Bey'den baya temin ettim hali hazırda :)

Sayın alibaba tam olarak istediğiniz boyda olmasa da fiyat bakımından ideal olduğunu düşündüğüm bu adresi (http://www.dogapeyzaj.com/urun-acer-palmatum-atropurpureum,akcaagac-187.html) inceleyebilirsiniz.

Saygılar.

Tohumcu Nılgun
23-02-2014, 20:29
Arkadaslar, bugùn kizimi parka gotùrmùstùm, agaclarin altlari ve cimenlik alanlarda o kadar cok Akcaagac tohumu cimlenmis ki, sasirdim kaldim.
Cok gùzeller, ùzerlerine basmamaya calistim fakat havalar isindikca insanlar parklara akin edecek ve bu gùzellikleri malesef farkinda olmadan cigneyecekler. :(

Tohumcu Nılgun
23-02-2014, 20:31
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
23-02-2014, 20:34
Fotograflarin devami...

sadecegeçen
25-02-2014, 17:01
Bizim iki tohum çimlendirmek için yapmadığımız kalmıyor, ama doğada kendiliğinden çimleniyorlar :) Bunların türü ne acaba?

Tohumcu Nılgun
03-03-2014, 14:17
Bizim iki tohum çimlendirmek için yapmadığımız kalmıyor, ama doğada kendiliğinden çimleniyorlar :) Bunların türü ne acaba?

Evet Size katiliyorum Sn. sadecegecen, tohumlar dogada daha kolay cimleniyorlar.

Tohum sekli ve iriligi Acer Platanoides (Cinar yaprakli akcaagac) tùrùne cok benzesede 2. yapraklari gormeden emin degilim.

Tohumcu Nılgun
14-03-2014, 13:36
Akcaagac tohumlarinin dogada cimlenisi.

Tohumcu Nılgun
16-03-2014, 18:19
Bugùn parkta rastladigim minik Akcaagaclar.

Tohumcu Nılgun
10-04-2014, 20:02
Bugùn fotografladigim Acerler, yenice yapraklandilar. Bazi tùrleri cicek acmaya baslamis bile.

Tohumcu Nılgun
10-04-2014, 20:07
Fotograflarin devami...

Tohumcu Nılgun
24-04-2014, 17:24
Dogada kendi kendine cimlenmeyi basarmis bir afacan daha. :)

Bu kùcùk Akcaagaci fidanin hemen yaninda da ayni tùrden bùyùk bir agac var,
yaprak formuna bakilirsa tohumlar o agactan dokùlmùs.

avtonoz
02-07-2014, 11:43
tohumdan çimlendirmeyi başardığım çınar yapraklı akçaağaç fidanı. Çimlenme süresi bir ayı geçiyor. Ama çimlendikten sonra hızlı büyüyor:

506382 506383

Tylerdurden
27-10-2015, 11:04
Agaci ekim ayi basinda budadim.fakat onunla beraber budadiigim agaclardan gozler patladi tekrardan yaprak acan oldu.bu agacta goz patlamadigi gibi yaprak uclarinda mevsim belirtileri haricinde koyu renkli kurumalar var.

Uysal01
28-10-2015, 21:53
Sayın Tylerdurden,Akçaağaç fidanınız susuz kalmış veya güneşte yanmış olabilir.

Uysal01
28-10-2015, 22:05
583036

583037

583038Arkadaşlar tohumdan ektiğim Akçaağaç fideleri çıktı büyüyorlar ama ismini bilmiyorum,aranızda bilen vardır umarım.

Ümit AYGÜN
24-02-2016, 20:52
Şeker akcaagaci na benziyor..dallarinin resmi var mi

eppolak
03-10-2016, 00:30
Merhaba arkadaşlar , Mavi akçaağaç tohumu aldım ve nereden nasıl başlayacağımı, tohumu nasıl çimlendireceğimi bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz?

yardimcierhan
20-04-2017, 15:57
Arkadaşlar merhaba 'acer atropurpureum', İzmir'de balkonda yetişir mi?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim : ' )

PrinceRa1n
06-05-2017, 20:48
nisan ayında yerde bulduğum akçağaç tohumunun aerodinamik yapısını çok beğendiğim için eve getirip pamukta ıslattım. forumda ki bilgiler 3 4 aydan önce çıkmıyacağını söylüyor ama benim ektiğim tohum 4. 5. gün fiilizlenmeye başladı (bu işte yeniyim bilgileri yanlış anlamış , çözümlemiş olabilirim ) şuan ektiğim akçaağaç filizi yaklaşık 3 4 cm oldu ve 2 adet yaprağı var bu 2. haftası 1.haftasında ufak bi kapta toprağa yerleştirdim ve ev ortamında bakıyorum çok hızlı ve düzenli büyüyor

tahminime göre filizlendirmek için en iyi mevsim şu aralar bu bitkiye ilgi duyanlar için tavsiyem yakın tarihte filizlendirsin çok harika ve yaratılış harikası bi bitki.

forumda yeniyim eğer yanlış bir bilgi verdiysem ve yanlış bir uslup kullandıysam tüm ağaç severler den özür diliyorum

yaptığım gözlemler sonucunda yukarıda yazdığım sonuca ulaştım ayrıntı isteyen olursa daha ayrıntılı olarak anlatabilirim

saygılar. iyi forumlar

PrinceRa1n
06-08-2017, 08:14
Tohumdan yetistirdigim acer fidanım 3 4 aydır güzelce büyüyodu fakat son bi haftadır gelişme yok
Konuyla ilgili tahminleri. Ve tavsiyeleri olanlar lütfen yardımcı olsunlar

CornusMas
24-12-2018, 11:15
Acer negundo variegatum tohumu topladım hafta sonu. Bunları çimlendirsem yine variegatum varyetesinde olduğu gibi beyaz yapraklı bireyler elde edebilir miyim yoksa tüm tohumlar çimlendiklerinde klasik Acer negundo gibi düz yeşil yapraklı mı olur? Bilgisi olan var mı?

hakkı911
17-01-2019, 15:29
ilk kez görüyorum ben bunu

safaguclu
27-01-2019, 12:51
Aşılı bir Acer Palmatum Bloodgood aldım. Epeyce uzun, 1 metreden fazla. Şimdilik bu şekilde bıraktım. Yapraklarının çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum.

yesildost
07-02-2019, 21:33
Merhaba arkadaşlar, internetten getirttiğim tohumları ılık suya koydum yarın 2-3 tanesini evimin bahçesine ekmeyi düşünüyorum geriye kalan 6 tohumu da saksıya ekip evde bonsai yapmak istiyorum. Umarım olur bir de doğada çimlenme ihtimali daha yüksek sanırım tohumların.

safaguclu
07-04-2019, 18:54
Yaprakları ve renkleri çok güzel.

yardimcierhan
18-07-2019, 23:32
Merhaba safaguclu ben çok uzun süredir Acer palmatum"Bloodgood" arıyorum. Siz nereden aldınız acaba? Fidanı satın alabileceğim bir yer biliyor musunuz? Forumda bilen arkadaşlar var mı? Teşekkür ederim ilginize.

sungurak
08-08-2019, 14:42
http://media.snimka.bg/s1/6423/039089819-big.jpg?r=1

sungurak
08-08-2019, 14:43
http://media.snimka.bg/s1/6423/039089820-big.jpg?r=1

çiftçioğuzhan
01-05-2020, 09:10
Aşılı bir Acer Palmatum Bloodgood aldım. Epeyce uzun, 1 metreden fazla. Şimdilik bu şekilde bıraktım. Yapraklarının çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum.

Merhabalar,

Aldığınız fidan nasıl gelişim gösterdi. Nereden ve ne kadar fiyata almistiniz bilgi verebilir misiniz?

ctrn08
09-05-2020, 09:23
Merhaba,

Cocukken de sanirim renk degisimlerindem dolayi cok ilgimi cektigi icin akcaagac aldim. 2 fidan 1 tane de agac olarak.

Hem genel olarak daha detayli bilgi edinmek hem de bonsai ilgimi gelistirmek ve teknikleri uygulamaya gecirerek ogrenmek amacindayim.

Onerilerinizi ve yonlendirmelerinizi iletirseniz cok sevinirim.

yardimcierhan
14-06-2020, 02:07
Dostlar merhaba,
Her yerde acer palmatum bloodgood fidanı arıyorum.
Bilen varsa söyleyebilir mi?
Sevgiler. ♥️

derin35
15-06-2020, 01:32
Dostlar merhaba,
Her yerde acer palmatum bloodgood fidanı arıyorum.
Bilen varsa söyleyebilir mi?
Sevgiler. ♥️

İnternet sitelerinde satılıyor. Güvendiğiniz bir siteden alabilirsiniz.
Ya da, bulunduğunuz çevrede semt pazarınız varsa, ben bulamadığım bir bitkiyi söylüyorum. Pazarcı bir sonraki hafta getiriyor.

evandevan5
15-06-2020, 08:35
Ya da, bulunduğunuz çevrede semt pazarınız varsa, ben bulamadığım bir bitkiyi söylüyorum. Pazarcı bir sonraki hafta getiriyor.
aa siz nerede otuyorsunuz ki pazarcı getiriyor. valla istanbul da pazarcılar öyle istediğini getirip satacak kıvamda değiller. ;(

derin35
15-06-2020, 10:46
aa siz nerede otuyorsunuz ki pazarcı getiriyor. valla istanbul da pazarcılar öyle istediğini getirip satacak kıvamda değiller. ;(

İzmir'de oturuyoruz. İlk kez gittiğim bir pazardan talep etmiyorum tabi ki.
Her hafta gittiğim, çiçekçisinden devamlı fide, çiçek aldığım, beni artık tanıyan pazarcı esnafı getiriyor sağ olsunlar. Hem fiyat olarak uygun oluyor, hem de kargoda yıpranma vs. durum olmuyor. ;)

İstanbul'da da getirseler, siz almasanız başkası alır. Ne kaybedecekler ki?
İnsan hayret ediyor. :eek:

yardimcierhan
15-06-2020, 12:57

Merhaba çok teşekkür ederim cevabınız için. Bu bahsettiğim tür yalnızca 1001fidan sitesinde mevcut. Oradan alışveriş yapan birisi var mı? Bir keresinde başka bir yerden aldığım fidan bambaşka bir şey geldi. Çekiniyorum o yüzden. Bir de ben de İzmir'deyim acaba hangi pazarlara gidiyorsunuz? Sevgiler.

derin35
15-06-2020, 13:29
Fidanları Urla pazarından alıyoruz, Ancak, Konak yönünden Çeşme yönüne giderken Güzelbahçe yolunda fidanlıklar var. Sizin oturduğunuz semte ters düşmezse, bu yolda aradığınız her türlü fidanı bulursunuz. Google'dan fidanlıkların iletişim bilgilerine ulaşıp, gitmeden telefonla bilgi almanızda fayda var.

Mehmet Zahid
19-09-2020, 23:13
Selamün aleyküm burada yeniyim ben Konya'da yaşıyorum Konya veya Karaman'da akçaağaç bulunurmu bulunursa dağın ne tür yerlerine bakmam lazım

Mehmet Zahid
19-09-2020, 23:14
Konya - Karaman'da akçaağaç bulunurmu hangi türleri vardır