PDA

View Full Version : Bonsai'de Budama ve Yaprak Küçültme

backyard
05-06-2006, 22:13
Budama ve Elle Uç Alma

Giriş
Yaprak döken bitkilerin budanması ve elle uç alınması bonsainin önemli bir unsurudur. Bu sayede, güzel görünümlü bir ağacın yaratılması için gerekli olan kusursuz yaprak yapısını ve hoşa giden ana hatları oluşturur, bakımını yaparız. Çoğu insan bunun nasıl yapılacağını, uyguladıkları yöntemin ardında yatan büyüme prensiplerini anlamaksızın, ezbere öğrenirler.

Budama - Elle Uç Alma Karşılaştırma

Gelin önce elle uç almanın aksi olarak budamanın işlevini tartışalım. Budama (dallardan bahsediyoruz) dalları şekillendirmede, dalların yönünü değiştirmede ve gittikçe incelen dal yapısı oluşturmada kullanılır. Bunların hepsi, uzamasını istediğiniz yöne doğru giden bir sürgüne geri budamayla yapılır. Bu genellikle, kesilecek bir çok boğumu olan bir filize ya da odunsu büyük bir dala uygulanır. Özenli olduğu sürece, budamayı çukur kesicilerle, parmaklarınızla, budama makası ile ya da elektrikli testere ile mi yaptığınız önemli değildir.

Elle uç alma yöntemini uygulayarak, bazı özel türler üzerindeki çok ince dallarda yukarıda bahsettiğimiz sonuçlar alınabilse de, asıl bahsettiğimiz dallanma ve ince dalların oluşmasıdır. Tüm dalların kabaca elle alınması bittikten sonra, geriye kalan tek şey dallanma için özenli bir çalışmadır. Bu, büyüyen dalın ucunun alınmasıyla, genellikle üç boğumlu bir filizin iki boğumu kesilerek (boğum, sürgünün ya da yaprakların büyümeye başladığı yerdir), gerçekleştirilir. Bu iki işe yarar: 1) dalları kısaltır. 2) tepe hakimiyetini engelleyerek gerisindeki filizleri serbest bırakır. Filizlerin açılması, son (uç) sürgünün ürettiği oksin hormonunun açığa çıkmasıyla engellenir. Artık diğer filizler ve uçla alınanın gerisindeki filiz açmaya hazırdır.

Bunun sonucu olarak, uçtaki sürgünün alınmasıyla veya ikili ya da üçlü filizin kaldırılmasıyla, bu kökten gelişen diğer bir çok filizin açması daha kolay hale gelir. Yeni uç filizin hormon salgılamaya başlamasından ve gelişimi durdurmasından önce, genellikle bir ya da iki filiz açmaya başlar. Böylece, bir zamanlar sahip olduğunuz çok boğumlu yumuşak ve düz sürgününüz yerine artık, daha kısa boğumlu ve çatallı bir dal biçimlendirerek ve dallanmayı başararak açan iki sürgününüz olacaktır.

Kısa Boğumlar Oluşturma
Yukarda çoğaltmaktan bahsettim. Çünkü çoğu insanın gözlemlemek için uğraşmadığı, gelişen filizin (budamayla yapılan) ilk iki ya da üç boğumunun, diğer gelişen filizlerin boğumlarından kısa olmasıdır. Bir ya da iki filize geri uç alarak, kısa boğumları bırakır ve uzun boğumlu güçlü sürgünleri atarız. Bu, dalların dış kısmına ulaştığımızda oldukça önem taşır. Çünkü dalların, gövdenin bizzat üstündekiler gibi, birbirine daha yakın yaprakları ve boğumları olmalıdır.

Boğum uzunluğu, mevsim ve gelişme oranından da etkilenir. Saksısı yeni değişmiş bitkilerde, daha uzun boğumlar biçimlenir. Baharda yoğun olarak gübrelenmiş ya da kışın budanmış bitkiler de, uzun boğumlara sahip olur. Yaz başında (ancak baharda değil) gübrelenen ya da budanan bitkiler ise daha kısa boğumlar geliştirir.

Sıralı ya da Ters
Buna ek olarak, türler hakkındaki bazı bilgiler önemlidir. Çünkü, tüm odunsu türlerin hepsi (genelde olmasına rağmen) budamaya karşı aynı yanıtı vermezler. Ayrıca odunsu bitkileri birbirinden ayıran büyük bir fark vardır; yaprakları sıralı olanlar (sürgünler), yaprakları ters olanlar. Sıralı olanlarda son sürgün kendisinden önce gelen sürgünden daha önce açılacağı için, bu türler üzerinde çalışılması genelde daha kolaydır. Bu, son sürgünden güçlü bir ana dal uzantısı ve son sürgünün yanındaki sürgünden daha zayıf ve daha küçük bir çatal biçimli dal (ikincil) yaratır.

Ters yapraklı türlerde, iki filiz doğrudan birbirinin karşısındadır ve çoğunlukla aynı zamanda, aynı güçle gelişir. Eğer düzeltilmezse bu, güçlü bir daldan ziyade pervane görüntüsü verir, zayıf yan dalcıklar bonsai için daha çok tercih edilir. Eğer bir filiz gelişirken çimdiklenirse, bitki sıralı yapraklı türler gibi davranabilir. Aynı sonuç, normalde doğada helezon olarak şekillenen tüm dalların, çatal olarak biçimlenmesi için büyük özen gösterilen Karaçam’lar üzerindeki çalışmalarda elde edilir. Doğada ancak yıllarca oluşan aşınmalar ve yıpranmalar sonucu çatal dallara sahip olabilirler.

Dalları Oluşturma
Dallandırma uygulamadan önce bir dal oluşturmanız gerekir. Dalın ilk bölümünde kaç boğum olduğu hiç önemli değildir, önemli olan sizin bir kıvrım biçimlendirmek için kestiğiniz yerden, dalın yeni bir sürgün mü vereceği yoksa ikincil (yan) bir dal ve yeni bir ana uzantı mı oluşturacağıdır.

Genel olarak, bir dalın ucunu keserseniz ya da budarsanız, dalın yanında yeni bir sürgün çıkacağı ve farklı bir yönde yeni uzantı başlayacağı için, dalın yönünü değiştirirsiniz. Aynı şey, gövdeyi budamak için de geçerlidir. Eğer düz bir dal istiyorsanız, onu budamamanız gerekir. Dalın sonundan elle uç alma da aynı işlevi görür. Bir uçtaki filizi ve yapraklarını alın ve diğer yaprakları ve filizleri bırakın. Bir sonraki yaprağın altındaki sürgün, ilk açılacak ve yeni bir yönde yeni filizlenecek ilk sürgündür. Dalın geri kalan kısmı, yaprak verebilir ya da vermeyebilir. Elle ucu alınmış bir dal, sürgünlü, olasılıkla yapraklı ancak yan dalcıkları olmayan, düz bir gelişim, ya da dalcık biçimi oluşturur. Her dalın, dalcığın veya filizin sadece tek bir uç sürgünü olur. Bu, filizin en sonundadır.

Türleri de Göz önünde Bulundurun
Bilmeniz gereken diğer bir nokta, hangi türün nasıl büyüdüğüdür. Örneğin, Çin karaağacı budamaya karşılık nasıl büyür? Bu türler, kabuğun altına gömülü yoğun, çekimser sürgünlere sahip olduğu kadar, yaprak sapı ile dal arasındaki köşede bulunan tek bir sürgüne de sahiptir. Eğer bu türleri budarsanız, her yerde bir sürü dal oluşur. Bu nedenle Çin karaağacı bonsai için biçilmiş kaftandır. Bu türlerde, gövde biçimlenene dek dallarla ilgili kaygılanmayın. Çünkü, dallanmasını istediğiniz her hangi bir bölgede gövdeyi sertçe budayarak, bu dallanmayı oluşturabilirsiniz.

Bu türlerde sertçe budama, küçük tüylü bir dal topu oluşturur. Bu dallar çok yumuşak, sulu, etlidir ve sayıca da çoktur. Eğer bunları da budarsanız, bitki zayıflar ve budandıkları yerden kururlar. Bırakın 20 -25 cm oluncaya dek büyüsünler, böylece daha da güçlenip yaşama şansı yakalayabilirler. Daha sonra istemedikleriniz budayıp, geri kalanı ile ne yapacağınızı düşünürsünüz. Eğer birinin belli bir yerden çatallanmasını isterseniz, oradan budayın. Önemli olan, bir ağacı şekillendirmeye başlamadan önce, kafanızda sahip olmak istediğiniz ağacın bir taslağını oluşturmalısınız.

Yelpazenin diğer ucunda, oldukça baskın filizlere sahip kayın gibi ağaçlar bulunmaktadır. Kayın yıl boyunca sadece bir dizi filiz ve yaprak şekillendirir. Ancak genel bir sert budama, baskın filizlerin körelmesine, çekimser filizlerin oluşumuna sebep olur. Sürgünlerin olmasını istediğiniz yerde körelen filizlere güvenemeyeceğiniz için, elle uç alarak dal şeklini ve dallanmayı sağlamalısınız.

Alıntı: Brent Walston (http://www.evergreengardenworks.com/pruning.htm)

Çeviri:ibuprofen

Bonsai’de budamanın rolü nedir? Bonsaimi ne zaman ve ne kadar budamalıyım?

Budama, bonsainin biçimini korumak (ya da doğru biçimi elde etmek için büyümesini şekillendirmek) ve sürgünlerin gelişimini teşvik etmek için gereklidir. Bazı bitkiler, ne kadar hassas olursa olsunlar budamaya doğal olarak iyi yanıt verirken, diğer bitkiler için toparlanmak, özellikle de budama yılın yanlış mevsiminde uygulanmışsa, oldukça zordur. Doğru budama için, bonsainizin türünü bulmanız ve eski ve yeni sürgünler için hangi budama zamanının uygun olduğunu araştırmanız gerekmektedir. Genel olarak tek yıllık sürgünler, bonsainin şeklinin korunması için, büyüme mevsiminde budanırken, çok yıllık sürgünlerin (odunlaşmış gövdelerin) budaması sonbaharın ortalarında yapılır.

Özellikle ardıç ve sedir gibi herdem yeşil kozalaklı ağaçların bonsailerinde, bonsai budamanın ana şekillerinden biri “elle uç alma” dır. Bu, gür yapraklanmayı arttırmak ve daha ağaca benzer bonsai görünümü elde etmek için, bonsainin genel biçimine uymayan yeni sürgünlerin ya da tepe noktasından çıkarak bonsainin görünümünü bozan sürgünlerin parmakla alınmasıdır. Bunu yapmak için, yeni büyümeye başlayan kısmı parmaklarınızın arasına alın ve dalı diğer elinizle tutarken, işaret parmağınızla bükerek çıkartın. Bu yöntem, filizleri makasla budamaktan daha iyidir. Çünkü, makasla budama, geride doğal olmayan bir görüntü ve yapraklarda çirkin bir kahverengileşme bırakır. Akçaağaç, çin karaağacı ve muşmula gibi yaprak döken ağaçlar için, makasla budama en iyisidir. Dışa doğru taşan ya obur dalları budarken, sürgünleri bir sonraki yaprak çiftinin hemen üzerinden budayın, ama yaprakları kesmeyin.

Bonsaide yaprak budama (yaprak döktürme olarak da bilinir), ficus ya da akçaağaç gibi bir çok yaprak döken ağaçlarda ve tropikal bitkilerde, yaprak boyunu küçültmek, kötü görünen yaprakları temizlemek ve iki dönemlik büyümeyi bir döneme sığdırarak büyümeyi hızlandırmak için kullanılır. Akçaağaç gibi ağaçlar için bu, sonbaharın daha canlı geçeceği anlamını taşır. Bu budama işlemi, yazın ortalarında, ağaç yapraklarının %60-90’ının kesilmesi, üstte sadece ağacın enerjisini koruyacak kadar yaprak bırakılmasıyla gerçekleştirilir. Yaprakları iyi bir makasla, hemen yaprağın arkasından keserek çıkartın. Sonraki birkaç hafta, bitkinizi iyi koşullarda tutun ve yeterli su almasını sağlayın.

Bu tür budamaların sadece belirli türdeki bitkiler için yapılabileceğini unutmayın.

-------------------------------------------------------------------------------

1. Dal budama
2.Yeni dal oluşturmak için budama yapılacak yerler
3- 1. Yaprak küçültme 2. Yaprak azaltma (Yapraksızlaştırmak)

1733

Biçim kazandırmak için yapılan budama

1707

Biçim korumak için yapılan budama

1708

Uç alma

1734

1722

Makale: http://www.bonsaisite.com/mprune.html
Resimler : http://www.bonsaiprimer.com/pruning/developing/developing.html
http://www.canadiancountrywoman.com/garden/prunebonsai.php
www.bonsai4me.com

backyard
07-06-2006, 23:10
1774

1775

1776

1777

1778

http://www.why-bonsai.com/bonsai_repotting.html

bonsaisever
08-06-2006, 00:14
İğne yapraklılarda uç almaya örnek :)

2826

Ali H. ALI
13-06-2006, 15:32
Iyi gunler, bir bonsainin meyvelerin ve ciceklernin kucultulmesi olanaksizdir. Yapraklara gelince onlar kucultulebilir.

Defoliation [Yaprak budama, Turkcelestirilmis bonsai terimi olabilir mi?] yaprak kucultmek icin kullanilan bir yontem, genelde bonsai kitaplarinda genis yaprakli agaclari bonsai yapmak icin secmeyin diyorlar mantikli gorunen bir uyari.

Ben bu uyariya yillarca uydum evde dikili bir incir agacim var meyve veren incir[Ficus carica] altinda fidanlar cikiyordu bir gun deneycegim tutu incirden bir bosai yaptim simdi 18 yasinda bir agac [resim gonderecegim hele bir bahar gelsin] yaprak kucutmeye olumlu yanit veren en iyi agac sanirim incirdir.

Yaprak budama nasil hangi zamanda yapilir:

Baharda agac yapraklandiktan sonra bir iki ay icinde yapraklar ogunlasir dallarin ucrindan baska bir yerde taze yaprak kalmaz. [sanirim orda simdi tam zamanidir]

iste o zaman agacin butun yapraklari, dallarin uzerinde 1-1.5cm lik sap kalacak sekilde budanir [not:yaprakbudama islemi yapilirken agacin saglikli olmasi gerekir] dallarin uclari da budanir [dal uclari budanmazsa ilk yapraklar uclardan acilir ve diger yerlerde yaprak acma ihtiyacini duymaz]

bu islem yapildiktan sonra agac golge ve serin bir yere konur agac erken bir yaprak dokumu geldigini sanir dallar uzerinde kalan sapciklar da bir iki hafta icinde sararip dokulur.

Sapciklarin dokulmesinden bir iki gun sonra agac tekrar eski gunesli yerine konur bu kez agac bahar geldi sanir ve yapralarini acmaya durur.

yeni yapraklar eskilerinden kucuk cikar ve agac iki bahar iki yaprak dokumu yasar. Bu islemi iki senede bir yapin ve yapraklar istediginiz kucukluge gelince durun ondan sora agaciniz hep kucuk yaprali olacaktir.

iyi yaprak budamalari.

Selahattin Yılmaz
14-06-2006, 11:04
Şu yaprağı budayarak yaprak küçültme tarifi ve gönderdiğim mesajdan sonra sevgili Ali H.ALI zaten bonzaiye dikkatimi çekti. Şimdilik neyle başlayacağımı bilmiyorum ama aklıma çınar ve meşe geliyor çünki bu ağaçların formlarına bayılıyorum, özellikle Ali H. ALI'nın incirden bahsetmesi dikkatimi çekti bu nedenle incirle de başlayabilirim ama başlamak için incirde bana ilk tavsiyelerimi bekliyorum.

Bunun için sorular:
1-Elimde çelikten üretilmiş incir fidanları var bunlardan hangi özelliğe sahip olanları kullanmalıyım (zayi riskine karşı 3-4 tekerrür denemeyi düşünüyorum :) ) **** bunları kullanabilirmiyim?
2-Toprak tercihi ne olmalı
3-Nasıl bir toprak-saksı kullanmalıyım
4-Başlangıç olarak karşılaşacağımı düşündüğünüz sorunlar neler olabilir ve ne gibi tedbirler almalıyım?

Not: Bu arada sevgili Ali H. ALI foruma da hoş geldiniz...

Ali H. ALI
14-06-2006, 12:57
Ben incir agacima iki sene ust, uste yaprak budamasi yapmistim. Ikinci budamadan sonra bir iki yapraktan baska yaprak acilmadi, agaca birsey olur diye uzuldum ama olmadi oyle bir iki yaprakla seneyi gecirdi. Ertesi sene yapraklara hic dokunmadim, bir sonraki sene yine yaprak budamasi yaptim olumlu yanit verdi agac yapraklarini dahada kuculterek acildi.

Sonralari daha genc agaclarda iki sene ust uste yaprak budamasi yaptim olumsuz birsey olmadi [acilmayan incir agacim 10 yasinda idi], sanirim ki genc agaclar kendini daha cabuk toparlayabiliyor da agac biraz yasli olunca iki sene ust uste onu strese sokuyor.

Sizler de deneyebilirsiniz her sene budanamaz diye kesin bir yargim yok, yalniz olumsuz deneyimim sizlerin agacinin basina da gelmesini istemedigimden iki senede bir dedim.

Unutmayin bu yaprak budamasi kesinlikle igne yaprakli agaclara uygulanmamalidir. Genelde yapraklarini doken agaclara, yapraklarini dokmiyen Incir ve diger agaclara uygulanabilir.

Yaprak budamasının diğer yararları:

yanik, yari kurumus, yirtilmis yapraklarin yerine yenilerinin cikmasini saglamak.
Sonbaharda yapraklar dokulmeden once daha guzel ve parlak renkte olmasini saslamak.
Agac iki bahar gecirdigi icin dal olacak tomurcuklarin daha cabuk buyumesini saglamak.

Gonderdiginiz resimdeki akcaagacin ilk ve ikinci dalindaki yapraklar tam olgunlasmis değil onlar simdi kucuk ama daha da buyuyeycekler gibi.
Agaciniz saglikli ama cok genc gorunuyor daha bonsai olacak kivamda değil.

Tellerini cikarin, bonsai saksisinda ise ordan da cikarin daha genis bir saksiya ekin bir iki sene ellemeden buyuyup serpilmesini bekleyin sonra ondan guzel bir bonsai yaparsiniz. Biliyorum simdi kiyamazsiniz ona gozunuz gibi bakiyorsunuz ama iyi bir bonsai olmasini istiyorsaniz elemeyin birakin buyusun.

Bir iki resimde fark ettim ki telleme yonteminiz pek dogru değil bu hafta sonu fisat bulursam resimlerle ornekler gostererek tellemeyi tarif edecegim
Iyi gunler dilegi ile hosca kalin

bonsaireef
14-06-2006, 21:35
Sayın Ali H. ALI , yaprak budama ile ilgili yazılarınızda tecrübelerinizi çok güzel aktarmışsınız.Çok faydalı bilgiler ve ipuçları var.Bu ipuçları bizim için çok önemli.

Mesela yaprak budarken dalın ucununda kesilmesi gerektiği çok önemli bir ipucu.Bunca zamandır bonsai ile ilgileniyorum bunu daha önce duymamıştım **** duyduysam da dikkat etmemişim.Aslında çok mantıklı.

Makale şeklinde yazılan yazıları okurken bazı yerleri atlayabiliyorsunuz fakat tecrübeler aktarılırken atlanabilecek noktalara dikkat çekiliyor.Bu tür anlatımlar çok daha faydalı oluyor.

Yardımlarınız için çok teşekkürler.Verdiğiniz bilgiler bizim için çok değerli.Elinize sağlık.

Şule
14-06-2006, 21:45
Sayın Ali H. Ali hoşgeldiniz!
Sizin gibi yıllarını bonsaiye vermiş birini bulmak bizler için büyük bir şans. Lafı fazla uzatmadan hemen soruma geçeyim. Bir ağaç yılda bir kaç kez budanır mı? Ya da şöyle sorayım hangi ağaçların bu özelliği vardır? Örneklendirecek olursam bir elma ağacım var. Kes büyüt yöntemini uyguluyorum. Bir baharda 5-6 ayrı noktadan dallandı. Bu baharda yeni çıkan dallar 1 metreyi geçmeye başladılar. Hala da uzamaya devam ettiğini görünce dalları budadım. Bu kadar hızlı büyüyorsa yan dallanmaları da bu sene içinde gerçekleştirebilirim diye düşündüm. Büyüme hızına bakarak bu yaz içinde tekrar bir budama yapmayı düşünüyorum. Doğru bir düşünce midir?

Ali H. ALI
15-06-2006, 14:57
Merhabalar,
once incir fiddanlarinizin dal durumu nasil dallandimi yoksa tek cubukmu? tek cubuksa yapacak pek birsey yok . Agacinin boyunun ne kadar olmasini istiyorsan ordan kes ve sulayip gubreleyib dallanmasini bekle ,bu bekleme sirasinda da usanmamak icin soyle dalli budakli uc dort yasinda bir agac bulup uzerindde ogrendiklerini uygulamaya koyul.
Incirlerin dalli ise, once incirlerine alici gozle bakip hangi tarzda bir agac yapacagina karar vermelisin, sora agacin her tarafina bakip agacin on tarafinin ne tarafi olacagina karar ver [dogada agacin onu arkasi yok da bonsaide var]sonra budayarak ve telleyerek itediginiz sekli verin[bu hafta sonu firsat bulursam tellemeyi sizlere anlatacagim] sonra agacinizin gelismesini izleyin yeni cikacak tomurcuklari iyice degerlendirin itemediklerinizi kesip atin [ornegin agac kivriminin dis tarafinda deyil de ictarafinda cikanlar istenmiyenlerdir cunku her zaman dallar agacin dis bukeyinde olmalidir]bu uygulama istediginiz dallari daha cabuk buyumesini sagliyacaktir.

Ise birden fazla agacla baslamak iyi bir sey belki kimi agaclarinizda yeni birseyler denemek itersiniz denemediginiz agaclarinizla gozlediginiz zaman aradaki olumlu **** olumsuz degisikligi daha iyi gorebilirsiniz .Birde yeni baslayan birinin deneyim yetersizliginden agac oldurme riskinin yuksek oldugunu var sayalim ikinci **** daha cok agaciniz yoksa oldurdugunuz ilk agaciniza uzulur cesaretiniz kirilabilr .Bir agactan fazla agacla baslamak iyidir.

Toprak tercihi size kalmis birsey. Daha once bir toprak karisimi vermistim isterseniz onu kullanabilirsiniz.
Simdiden bonsai saksisi kullanmaniza gerek yok agacinizin buyuklugune uygun plastik ve ya toprak bir saksi olabilir .[ilerde hangi agaclarin hangi saksilara bir uyum icinde ekileceginden bahsedecegim]
yapacaginiz ilk denemede sizlere basarilar dilerim,iyi gunler sizlerle olsun
Ali

Ali H. ALI
15-06-2006, 16:20
Agacinizi budamadan once onu hangi tarzda yapacagiza karar verip onun onden Iyi bir gorunusunu secmelisiniz. Bu bir bonsai yapma baslamasinin en onemli adimlarindan biridir [tipki bir ev yaparken kapisinin penceresinin ne yonde olacagina karar verilir gibi] bir on secmeden once gelisi guzel budama yaparsaniz hem siz hem agaciniz zorluk ceker.

Bir ağacın dogru ön yüzü nasıl seçilir?

Once agacinizi yavasca cevirerek her tarafina iyice bakin.
Govdesinin en guzel gorunusu ve kivrilari neresi ise ve o acidan secebileceginiz ilk dal varsa [ilk dallar govdenin sagindan ya solundan cikar. Hicbir zaman ilk dallar agacin onunden veya gerisinden cikmamali] agacinizin on gorunusunu secmeniz kolay olacaktir.
Birde unutmayin sececeginiz ilk dal agacinizin boyunun ucte birin oldugu yerden cikmasi gerekiyor[cikarsa iyi olur. Japonlar bu kurallarda cok katidirlar. Cinliler oyle değildir , doga da oyle değildir kaldi ki bonsai kitaplarindaki bircok resim de oyle değildir. Bu benim gorusum agac sizin agaciniz karari siz verin]
Dal dizimine devam edelim, diyelim ki
ilk dal sagdadir
ikinci dal geride[solda da olabilir ucuncu dal ozaman geride olur]
ucuncu dal solda
dorduncu dal saga yakin onde ama ilk dalla ayni hizada değil
besinci dal arka ile ilk dalin arasinda
altinci dal ikinci dal ile geri arasinda ve boyle sürüp gider dallar yukselirken hem boylari hem de dallar arasi mesafe kisalir.
Agacin one bakan ilk iki dali saat 8i 20 gecer gibi durmali ve agacin govdesi hafif one eyik olmali, nasil ki bir sevdiginize hos geldiniz der hafif one eyilir onu kucaklamaya hazirlanirsiniz agaciniz da ayni oyle olmali geriye yatik insandan kacar gibi durmamali.
Agacinizi budarken tum dallarinin dis gorunusu bir ucgen gibi olmali ucgenin her kenarinin ayni olmasi gerekmez [kenarlar esit olmasa da gorunum piramitteki gibi olmali. Cindeki bir inanca gore ucgenin en yuksek noktasi cenneti ortadaki nokta insani asagidaki nokta da yer yuzunu simgeler] Dallar kalin ise budadiktan sonra budama macunu surmelisiniz.
Yanlardan yeni dallarin cikmasini istiyorsaniz mutlaka o uzayan dallari budamalisiniz.

Yukarda yazdiklarimdan faydalanip elma agacinizi senede birden fazla budayabilirsiniz. Simdiden hepinize kolay gelsin.
ali

Ali H. ALI
01-09-2006, 14:56
Herkese iyi gunler.
Kac zamandir bu forumlarda gordugum yanlis budama sekillerine daha fazla devam edilmemesi icin[cunku yanlis bir budama ileriki yillarda agaci olumsuz etkileycektir] bu gu firsat bulup bir iki resim cektim. Sizlere, cok basit ama ayni zamanda cok onemli olan bonsaide budamayi anlatmaya calisacagim.

Her hangi bir agaci budarken belki bu ayrintilar onemli deyildir Fakat bonsai bir sanat bir estetik isi oldugu icin onemlidir.Cok guzel yapilmis, yontulmus bir heykel dusunun, ve o heykelin en goze carpacak bir yerinde bir yontma hatasi size bakiyor ve o heykelin butun guzelligini mahvediyor.Bu resim de olabilir bir yagliboya eserin bir yerinde kocaman bir leke veya bir yirtik o eseri nasil etkiliyorsa , yanlis budanmis dallar ve govde de bonsai oyle etkiliyor.

3576

Yanlis budanmis dallar budanan yerler karsidan bakildigi zaman gorunuyor

3577
3578

Yine yanlis budanmis dallar

3579

Yanlis budama ,duz kesilmis dal[kesik yer zaman icinde kapanmaycagi gibi su damlacigi kalip curumesine de sebeb olur]

3580

yanlis budama budanan yer agacin onunden gorunuyor

Ali H. ALI
01-09-2006, 15:10
3581

3582

dogru yapilan bir budama

3583

dogru budamanin agacin arkasindan gorunusu

Ali H. ALI
01-09-2006, 15:18
3584

3585

Dogru budanan dallar agacin onunden bakildigi zaman kesilen yer gorunmuyor

3586

kesilen dalin agacin arkasindan gorunusu

bonsaisever
28-09-2006, 20:18
Kök budaması

Sayın Mine Hanım
Sayın fmt79
Sayın Ormanbotanigi
Bizler konudan konuya atlıyoruz sizlerde sabırla cevaplıyorsunuz. Sabrınız için öncelikle teşekkür etmek istiyorum.
Ağaçları bonsai saksılarına alırken bazen çok ağır budamalar yapmamız gerekebiliyor. Ben geçen yıl Huş ağacınının nerdeyse gövde kalınlığındaki ana kökünü kestim ve sadece saçak kökleri bıraktım. Kendimce bu kadar açık bir yaranın ağaca zarar vereceğini düşünerek kesilen bölgeyi toprağa dikmeden önce aşı macunu ile kapattım. Sonuçta ağaç hala yaşıyor. Bu yıl benim için değerli birkaç Acer Palmatum türünü saksıya almayı düşünüyorum. Nasıl bir kökle karşılaşacağımı bilmiyorum. Ağır budamalarda kesilen ana köklerin aşı macunu veya tavsiye edeceğiniz başka bir şeyle kaplanması gibi bir uygulama varmı ? Huş ağacı ile ilgili sonuç olumlu olduğu için bu konu aklıma takıldı. Belki hiç bir şey yapmasaydım da sonuç yine olumlu olacaktı bilemiyorum. Belkide budanan ana köklere köklendirme hormonu sürmek daha faydalı olacaktır. bu konuda bizleri aydınlatırsanız sevinirim.
Tekrar teşekkürler.

Herkese merhaba.

Acerpalmatum, akcaagaclarini bonsai saksisina gecirirken, yapacagin kok budamasinda, budadiginiz kokler basparmaginizdan kalinsa, asi macunu surunuz.
Budadiginiz kokler ince ise macun surmeye gerek yoktur
[B]Keseceginiz kokun, kesik yuzu asagiya topraga baksin.

Agacinizda yeterli sacak kok yoksa ve daha fazla kok salmasini istiyorsaniz koklendirme hormonu kullanabilirsiniz.

Bonsaide ana kok istenmiyen koktur ve her bonsai yapilacak agacta ana kok budanir sebebi de sığ olan bonsai saksisina kolay dikilebilmesi icindir.
Dogada agacin dikili oldugu yerde sabitce kalabilmesi icin derinlere inen ana koke ihtiyaci vardir. Bonsaide ise bu sabitlestirme saksinin altindan baglanan tellerle saglanir. Sacak kokler ise dogada oldugu gibi, bonsaidede ayni gorevi ustlenip agaci besliyor.

Bonsailerinize kok budamasini kis sonu baharin gelmesine yakin yapiniz,
simdi yaparsaniz onunuzdeki soguk kistan olumsuz etkilenebilir.

agacli gunleriniz bol olsun.

acerpalmatum
28-09-2006, 20:55
Teşekkürler bonsaisever konunun burada da yeralması iyi olmuş. Saksı değişimi konusuna çeşitli şekillerde değinilmesine rağmen Ali hocamın değindiği ayrıntıya daha önce değinildiğine rastlamamıştım. Saksı değişiminin yaklaştığı önümüzdeki günlerde İlgili arkadaşlarada faydalı olur kanaatindeyim.

Uğur KANLI
ANKARA

bonsaisever
05-10-2006, 19:36
İğne yapraklı ağaçlarda yaprakları küçültme

Igne yaprakli agaclarda, igne yapraklari kucultmek, genis yaprakli ve yapraklarini doken agaclardan daha zordur. Sabir ve deneyim isteyen bir calismadir igne yapraklari kucultmek.

Once camlardan basliyayim, camlar uzerinde fazla deneyimim olmasada sizlere arkadaslarimdan, gorduklerimi ogrendiklerimi aktarayim, mutlaka yarari olacaktir.

Japon kara cami [Pinus thunbergii], kizil cam ve diger iki igne yaprakli camlarda yaprak kucultmeyi, ornek vererek soyle anlatayim, onunuzdeki yil agacta yeni cikacak surgunleri, "kandil" durumundan kurtulup[camlarda kandil, yeni cikan surgunlerde, tum igne yapraklarin toplu halde bir birine yapisik gibi, surgunun uzerinde bir zaman durur. Sonra igne yapraklar bir birinden ayrilip acilir, ingilizcede cam surgunlerinin acilmadan onceki durumuna "candle" deniyor o durumdaki surgunlere turkcede ne dendigini bilmiyorum, ben de ingilizcede oldugu gibi, tukcede ne dendigini ogrenene kadar kandil deyimini kullanmayi uygun gordum] tamamen acildiktan sonra. Yaz ortalarina dogru, keskin temiz bir makasla cikan tum surgunleri , dallarin uzerindeki cikis yerlerinden[surgunun dibinden az yukarisi] budayiniz. [dal uzerindde genelde iki ,uc surgun ayni yerden cikar bu surgunlerin bir tanesi diger birlikte oldugu surgunlerden daha hizli buyur.Once yavas buyuyen surgunleri budayin, bir hafta kadar sonra da hizli buyuyen surgunu budayin. bu bir hafta bile yavas buyuyen surgunlerin kesildigi yerler diger hizli buyuyenden once kasildikleri icin yeni cikacak surguncukler hep ayni hizla buyuyeycekler]Surgunleri budadiginiz yerlerden yeni surgunler cikacaktir, bu surgunler budadiklarinizdan hem igne yapraklari daha kucuk hem de surgunler daha kisa olacaktir. Bu yeni cikan surgunlerden hepsini agacinizda birakmayiniz, iki uc tanasini birlikte ciktigi yerde, hangi yone buyltmek isterseniz bir ikisini secip digerlerini , cimcik budama ile[isaret ve bas parmaklarinizla cimcikler gibi surgunu tutup koparmak] agacinizdan aliniz.
Sonbaharda yeni surgunlerin ciktigi dallarin uzerinde kalmis bir iki yilik igne yapraklari cekip agacin uzerinden sokunuz.[yeni surgunlerdeki yapraklari sokup almayiniz] bu islem agacinizin sonbahar ve kista dallarinin daha fazla isik gormesini saglaycagi gibi agaciniz uzun yapraklardan da kurtulmus olacaktir.
Agaciniz birakacaginiz surgunlerle istediginiz sekle geldikten sonra surekli cimcik alimla yeni surgunlerin uclarini alip agacinizi ayni sekilde tutmaya calismalisiniz surgunlerinizin uclarini cimcik alimla budayiniz, makas kullanirsaniz kestiginiz yer kahve rengi olacak ve uzun zaman agacinizin uzerinde oylece kalacak. Igne yapraklari yaridan kesip kisaltmayiniz kestiginiz yerlerden kaverengi kesik uclari hep gorunecek.

Bes igne yaprakli camlarda yaprak kisaltma islemi biraz daha deyisik bir yontemle yapilmaktadir. Bes igne yapraklilada yapraklar iki igne yapraklilardan daha kisadir bu yuzden kimi bonsai yapacaklar bes igne yapraklilari, bonsai yapimina daha uygun buluyor.[Japon beyaz cami, Pinus parviflora]

Bes igne yaprakli camlarda surgunler kandil seklinden kurtulup acilmaya basladiklari zaman tum surgunlerin, ucte biri, cimcik alimla uclari budanir.
Burdaki budama iki igne yapraklilarnin tersi olur once birlikte buyuyen surgunlerden en hizli buyuyenin ucu alinir bir hafta kadar sonra da yavas buyuyen surgunlerun uclari ilk budanan surgunun boyunda budanir. budanan surgunlerin uzerinde bir yil sonra cikacak olan surgunler daha kisa yaprakli surgunler olarak cikacaktir .Sonbaharda eski igne yapraklar, cekilerek agac uzerinden iki yaprakli camlarda oldugu gibi alinir. Ayni sekilde cimcik alimla yeni cikacak surgunlerin ucleri surekli alinarak agacin sekli korunur.

Bu igne yapraklilar camlara gore biraz daha kolay gibi gorunuyor, yalniz camlarda oldugu gibi bunlarda da zamanlama cok onemlidir.

Ladinlerde, daha sertlesmemis, yumusak olan yeni surgunler 2cm kadar olunca, ucundan cimcik alimla yumusakca, kivrilarak 1cm kadar alinip budanir.
agacin uzerinde yapilan bu uygulamaya, 4 hafta kadar devam edilir. Bu 4 hafta sirasinda zamana yayilip buyuyeycek olan surgunler, hep budanir.
Agacinizin uzerinde ince dallar varsa ve o dallarin kalinlasmasini istiyorsaniz o dallar uzerindeki surgunleri budamayiniz.
Bu 4 haftalik budama suresi icerisinde agacinizin uzerine zaman, zaman su puskurtup onu yari golge bir yere aliniz. Agaciniz istediginiz sekli almissa bu cimcik budamayi surekli olarak her sene yapmalisiniz ki toplu ve istediginiz sekilde kalsin. Agaciniz uzerinde bu calismalari yaparken, agacinizin yapraklarinin kuculdugunu goreceksiniz.

Ardic, Japon sediri, Sedir,Porsuk ve Goknar:
Bu agaclardayeni surgunler acilmaya baslarken[1-2cm olduklari zaman] cimcik alimla surgunlerin boylarinin yarisi budanir.Yine ladinler gibi uzerlerine zaman zaman su puskurtulup yari gaolge bir yere alinir.
Ardiclarda kalin dallar uzerinde ve govdede istenmiyen surgunler cikarsa buyumelerini beklemeden budayiniz.

Cin ardici, yalanci selvi ve selviler:
Bu agaclar genelde kisa surgunlerle buyurler, bu surgunler buyurken surekli cimcik alima budanmali, bu budama ilk bahardan, son bahara kadar devam etmeli, sonbahara yaklasirken, budamayi daha seyrek zamanlarda yapiniz bu, budamanin azaltilmasi, agacin dogru zamanda, soguklar gelmeden, buyumesini durdurmasini sagliyacaktir.

Igne yapraklilarda verebilecegim bilgiler simdilik bunardir. Zaman icerisinde ogrennecegim baska bilgiler olursa ,yine sizlerle paylasirim.

Resimlerle anlatmam mutlaka daha iyi anlamaniza yardimci olacaktir. Bunun icin kesin soz vermiyeyim[daha once resimlerle anlatacagim diye soz verdigim bazi konulari bile daha yerine getiremedim]ileride belki resimlerle de bir eklenti yaparak anlatmaya calisirim.

Her sey dilediginizce olsun.

Ali H. ALI
07-10-2006, 10:42
Herkese iyi gunler,
Bu gun porsuk[Taxus baccata] agacimi cimcik alimla budadim. Budamadan once , budarken ve budadiktan sonra resimler cektim cimcik alimin[pinching] nasil oldugunu bu resimlerle daha iyi anliyacaginizi dusunuyorum.

4204
Porsuk agaci cimcik alimla budanmadan once.

4205
4206
cimcik budama yapilirken

4207
avcumdaki budanmis surgunlerin uclari

4208
porsuk agaci cimcik alimla budandiktan sonra.

Onumuzdeki baharda, herkese iyi budamalar diliyorum.

Ali H. ALI
12-10-2006, 15:50
Herkese merhaba.
Sayin Ates Oztanin, bircok arkadasa verdigi disbudak fidanlari onumuzdeki yillar icerisinde kim bilir nasil guzel bonsailer olacaklar. Bu fidanlardan alan arkadaslar agaclarinin tarzini belirleyip agaclarini istedikleri gibi yaptiklari bir gun , yaprak kuculmeyi de isteycekler, dusuncesi ile, bir disbudak agacimada yaprak kucultmeyi uygularken resimler cektim, umarim gelecegin disbudak bonsailerni yapan arkadaslara yardimi olur.

Disbudaklarda yaprak kucultmek icin yapilan yaprak budamasi , diger yapraklarini doken agaclardan biraz farkli budaniyor. Bilesik yapraklilardan olan disbudaklarda[yaprak dalciginda 5-7-9-11 veya 13 yaprak olabiliyor] yapraklar olgunlastiktan sonra[ sanirim orada ,mayistan haziran sonuna kadar olan sure icerisinde] yapraklarin uzerinde dizili olan yaprak dalciklari uzerinde bir cift yaprak kalacak sekilde butun yapraklar ve surgun uclari budanir. agac yari golge bir yere alinir 4-5 hafta sonrada agac uzerinde kalan butun cift yapraklar, yaprak diplerinde biraz sapcik kalacak sekilde budanir ve yine yari golge bir yere alinir.[ bu 4-5 haftalik sure icerisinde cift yapraklarin diplerinde olan tomurcuklar
gelisecektir] agac uzerinde kalan eski yaprak sapciklari sararip dusunce agac gunes goren bir yere alinir ve agac kisa bir zaman sonra tekrar yapraklanmiya baslar, cikan yapraklar bir onceki yapraklardan daha kucuktur.
Asagida bunu resimlerle de anlatmiya calistim umarim yararli olur.

4348
Disbudak yaprak budamasindan once

4349
Yaprak dalciklarinin uzerinde bir cift yaprak kalacak sekilde budaniyor

4350
Surgunlerin uclari da budaniyor

4351
Agac budanip yaprak dalciklari uzerinde yalniz bir cift yaprak kaliyor

4352
disbudak uzerinde kalan cift yapraklar 4-5 hafta sonra tekrar budanacak.
O zaman tekrar resim gonderecegim. hosca kalin.

gallus
12-10-2006, 17:28
Hocam Dişbudaklarda uyguladığınız bu iki aşamalı yaprak küçültme yöntemini başka hangi ağaç türlerine uygulayabiliriz? Yani Bileşik yapraklı ağaç türlerinden biraz bahsedebilir misiniz?

Ali H. ALI
14-10-2006, 12:39
Iyi gunler Gallus.
Iki asamali budama yontemini su an, bilesik yapraklilardan yalniz disbudaga uyguluyorum. Elimde tohumdan yetistirdigim Bir iki japon sumagi fidani var, bir de dalda koklendirdigim murver. Zamani gelince onlara da uygulamayi dusunuyorum. bu yontemi bonsai kulubundan, bir arkadastan ogrendim,yeni yaprak olacak tomurcuklar daha cabuk gelisiyor ve yeni cikan yapraklar dahada kucuk oluyor. Elinde seninde bilesik yaprakli agacin varsa, deneyip sonuclarini bizlerle paylasman iyi olur. Yalniz zamanlamaya dikkat et.
Hosca kal.

bonsaireef
22-01-2007, 16:32
Ağaçların yaprak büyüklüğü sizi korkutmasın. Bonsainin yapraklarını küçültebiliyorsunuz.
Yaprakları küçülmüş bir hibiscus ve yapraklarının geldiği son durumla ilgili bir örnek fotoğraf ekliyorum.
6789
6790

bonsaisan
05-06-2007, 22:21
Sanırım herkezin sorduğu Ve merak ettiği bir konu olan yaprasızlaştırma metodunu görsel olarak en iyi mantıkda anlatmanın en basit yolu olduğuna inandığım bu görseli size sunuyorum.

Göreçeğiz üzere yapraksızlaştırma eğer aşağıda ki tablo baz alınarak yapılırsa ağaçlarınızda sorun yaşamadan daha ufak ve daha sık dalı ve sık yapraklı ağaçlara sahip olabilirsiniz.

Dikkat edileçek en önemli nokta ağaçın güçünü kaybetmemesi için C= işaretli bölgedeki yaprak bütünlüğünü bozmamanız olaçakdır.Bu bölge ağaçın kontrol noktasıdır.

A= işareli bölge ise ağaçınızn dış görünümünün son noktası ve ana kontrol noktanız olaçakdır.

Herkeze başarılar.

12656
12657

bonsaisan
16-06-2007, 20:41
Sevgili bonsai severler cizelgeye bakmayı unutmayın şu nada içinde bulunduğumuz ay yaprasızlaştırma tekniğini uygulayaçağınız zaman bu uygulama ile ağaçlarınızı cizelgede ki şekilde yapraksızlaştırıp suni bir ortam yaratmış olçaksınız bu sayede ağaç yeni ama ufak yapraklar oluşturaçak.
Eğer ağaçınız çok güçlü bir karektere sahipse tüm yapraklarınıda ala bilirsiniz ama dediğim gibi güçlü bir yapısı var ise.
Ayrıca bu yapraksızlaştırma işleminden sonra yeni yaprak oluşumu için çok fazla eberjiye ihtiyaç duyaçak olna ağaçınızı gübrelemeyi beslemeyi unutmayın.
Saygılarımla

bonsaisan
16-07-2007, 17:13
Uzun bir aradan sonra kademeli yapraksızlaştırma ve yapraksızlaştırmanın hemen ertesinde yaptığım dal eğimi sonucunda ağacımızın yeni yaprakları özelikle alt kısmlardaki sürgünlerde ufak ama üstte daha büyük yapraklar olarak çıktı ve çıkmaya devam ediyor.Ama malum şimdi sıra tekrardan üst kısmdaki büyük yeni çıkış yaprakların tekrardan yapraksızlaştırılması ile onlarda ufalacak.

http://img239.imageshack.us/img239/9035/ccc009wb6.jpg
Saygılarımla.

seckayn
20-08-2007, 13:58
Merhaba arkadaşlar. Budama konusunda bir deneyimimi paylasmak istiyorum.

Bir saksiya 2 tane ceviz diktim ve filizlendi. Daha sonra, nasil olduysa birtanesinin tepesi kopmus ve iki yandan filiz verip buyumeye devam etti. Digeri gayet guzel bir sekilde buyuyordu.Su anda boyu yaklasik 40 cm. civarinda. Ancak tepesi kopan ceviz 20 cm. civarinda ve govde kalinligi digerinin yarisindan birazcik fazla. Bu olayi anlatmamin nedeni "agacin tepesini koparin ki govdeye versin govdesi kalinlassin" gibi yanlis bilinen bir hurafeyi bizzat yasayarak cokertmemdir.

Yani ağacin büyümesini, gövdesinin kalinlaşmasini istiyorsak, hiç müdahalede bulunmamak en dogrusu olacaktır diye düşünüyorum. ****** son söz konunun uzmanlarının.
Not:Bu hurafeyi agaclar.net forumunun hiçbir sayfasında görmedim.

bonsaisever
20-08-2007, 15:23
Aslında bir bakıma doğru, bir bakıma değil :)
Bu, müdahalenin boyutuna bağlı bir şey.
Daima müdahalede bulunursan o ağacı bonsaiye çevirirsin ;)
Hiç müdahalede bulunmazsan dengeli bir büyüme ile göğe doğru yüselir.
Burada söylenmek istenen:
Gövdenin gelişmesini istediğimiz bölgeden çıkan dala dokunmayıp diğer kısmı budarsak; gövde, çıkan bu dala daha iyi su taşımak için o bölgeyi geliştirecek, kesilen dal bölgesine ise su akışı olmayacağında o bölge gelişmeyecektir.

cüce nar
30-05-2008, 19:18
Merhaba.
Benjamin için,içinde bulunduğumuz dönem ağır bi budama için uygunmudur.Aynı zamanda (aynı ağaç için)yaprak küçültme işlemi de uygulayabilirmiyim.Üstadların yorumunu bekliyorum.Saygılarımla

memet
30-05-2008, 20:52
Sıcaklar başlamışken ağır budama yapmayı neden gerekli görüyorsunuz?

cüce nar
31-05-2008, 10:39
Gerekli gördüğümden değil.Ağacımın gövde yapısı istediğim şekle kavuştu sıra dallara geldi.İşte şimdi onun sırasımı bunu bilmiyorum.Yoksa uygun zamana kadar bekliyeceğim.

Lymyt
31-05-2008, 10:56
İçinde bulunduğumuz mevsimde anca sürgün budaması ve çok ince dal budaması yapılabilir. Kalın dalların budaması ve diğer ağır budamalar için ocak ayını beklemeniz gerekecek.

Ayrıca Sn. Bonsaisan'ın oluşturduğu bonsai takvimini incelemenizi önerirrim işinize yarayacaktır.

gönder
20-09-2008, 13:46
Hocam ***,

Çin kara ağacımı daha önce size bahsettimiştim tam olarak ne zaman çelik alabilrim şu an burada 20/09/2008 havalar biraz serin bu günlerde olur mu?Yoksa 1 ay sonrasını mı?beklemeliyim.Ağacım halen yaprakları yeşil ve güzel bazı bölgelerde yaprak dökülmeleri var ama genel durumu iyi.

Ali H. ALI
05-10-2008, 13:00
Bu gun, uzun zamandir ilgilenemedigim ve forumunu kaybetmiye basliyan, bir Ingiliz sarmasigimi budadim.
Budamadan once ve budadiktan sonraki fotograflari sizlerle paylasmak istedim.

48811
Budanmadan once

48812
Budandiktan sonra.

cemboa
05-10-2008, 14:11
Ali Bey güzel bir bonsai. Fotoğrafı çekme açısındanmıdır yoksa her yönden aynımı görünüyor bilemiyorum ama gövdesinin güzelliğinin daha iyi görülme olanağı yokmu?

Ali H. ALI
06-10-2008, 12:59
Cemboa iyi gunler.
Ingiliz sarmasigi, kurumus bir govde uzerine sarilmistir(tanuki) sol tarafa uzanan dal(bircok dalcigin birbirine sarilarak elde edilmis) iyice gelisti ama sag tarafa uzananlar daha istedigim forumu almadi o yuzden agacin govdesi onunde duran, birbirine sarilmis bircok dalcik var. Belki bu yil veya daha sonra yaprak budamasi yapip, dallari ortaya cikarip tekrar bir dal dizimi yaparim.

Ali H. ALI
02-11-2008, 09:02
2007 yilinda yaptigim bir sarmasik orman tarzi 2007 aralik agaclar net dergisinde yayinlanmisti. O calismadan sonra sadece bazi agaclarin uzerinden telleri cikarmis baska bir calisma da yapmamistim.

Bu gun sarmasiklar uzerinde budama yaptim sizlerle paylasiyorum.

51578
Budama yapmadan once.

51579
Budama yaptiktan sonra.

nariçi
23-05-2009, 21:55
Yaprak küçültme işlemini, yukarıda yapılan açıklamalara göre yerde sabit yerinde iken yapamazmıyız. Çünkü yer değiştirmek gerekiyormuş. Yarı gölgeli yerde ise yapılması düşünülebilir mi?

Tree Beard
23-02-2010, 15:17
Selamlar, ilk mesajım bu.

Budama önemli bir mevzu olduğu için bu konuda deneyimli arkadaşlara nokta atışı sorular soracağım, umarım cevap alabilirim.

Ben bonzaimi yaklaşık 4 önce aldım, bu süre zarfında ise uzayan dalları 3. boğumun hemen ardından budadım. Burada okuduğumdan anladığım 3 boğuma sahip olan bir dalın 1. boğumundan sonra budanmasının daha faydalı olacağı. Doğru mudur?

Bir de ben budamayı tırnak makası ile yapıyorum. Bunun herhangi bir olumsuz etkisi olur mu?

Bonzaimin türü Carmona microphylla. Resim 1 ay önce çekildi, şu an bu resimde bulunan yaprakların 4te 3ünü kaybetmiş durumda.

unalsel
08-03-2010, 14:03
Bonsai'ye yapılan bu budama ve yaprak küçültmeyi normal bitkilerde de uygularsak aynı sonucu verecek midir? Mesela evdeki benjamine geriye doğru budama yapmakve kısmı yaprak küçükltme yapmak istesek aynı sonuca uaşabilir miyiz acaba?

Ali H. ALI
09-03-2010, 10:27
Sayin Unalsel, bonsaide yaprak kucultme, kucuk agacin, yapraklarinin buyuklu, agac ile orantili olsun diye yapiliyor.

Salondaki benjamin incirinizin yapraklarini kucultmek istiyorsaniz, bonsaideki yontemle kucultmeniz mumkundur. Bonsai yapilan benjamin incirlerinin(diger incir cinslerine gore kucuk olan yapraklari) yapraklari kucultulebiliyor.

cem_83
19-03-2010, 13:45
Selamlar, ilk mesajım bu.

Budama önemli bir mevzu olduğu için bu konuda deneyimli arkadaşlara nokta atışı sorular soracağım, umarım cevap alabilirim.

Ben bonzaimi yaklaşık 4 önce aldım, bu süre zarfında ise uzayan dalları 3. boğumun hemen ardından budadım. Burada okuduğumdan anladığım 3 boğuma sahip olan bir dalın 1. boğumundan sonra budanmasının daha faydalı olacağı. Doğru mudur?

Bir de ben budamayı tırnak makası ile yapıyorum. Bunun herhangi bir olumsuz etkisi olur mu?

Bonzaimin türü Carmona microphylla. Resim 1 ay önce çekildi, şu an bu resimde bulunan yaprakların 4te 3ünü kaybetmiş durumda.

öncelikle bonsainizin türü fukien tea hazır marketlerde satılan bir bonsai saksısındanda anlaşılıyor. bonsainiz guzel bir bonsai fakat hazır marketlerden alınanlar son kullanıcısına can çekişirken veriliyor.. sizinkisinin durumuda buna benziyor budamanızın neyle yapıldığı hiçbirşey farketmiyor fakat bonsainizin toprağı bitik durumda saksısı dar kökler kuş yuvası gibi ve çürümeye başlamak üzeredir. üzerine birde sulamada hata bitkiye alındıktan 3 ay içinde öldürüyor.. ilk başladığım tür fukien tea olduğundan oldukça tecrübeliyim bu türde.
tavsiyem forumda bir hazır market bonsaisi saksı değiştirme klavuzu var onu okyun. bitkiyi kenarlarını bıcakla yavasca dikkatlice sıyıra sıyıra saksıdan cıkarmaya calışın.köklere zarar vermemeye calışın. cıktıktan sonra köklere hiç dokunmayın açmaya bile calışmayın. bir boy buyuk saksıya alın parayla satılan plastik saksılara cicek saksılara yuksek olmayan. akvaryumculardan cakıl alın 5 ile 3 mm arası olan. vermikult veya carli kedi kumu alın . en kolay kedi kumu bulunur duruyalın kumu kucuk parcaları elekten geçirin biraz da torf lazı olcak . cakıl %40 olsun carli kum %30 torf %30 karıştırın. çakıl biraz daha fazla %50 bile olabilir.şarttır bu torf toprak az olmalı. saksının dibini taşlarla buyuk tas olur kaplayın. sonrada üstüne karışım koyun ardından bitkiyi koyun kalan yerleri tekrar karısım toprağıyla kapatın. toprağı bastırmayın. sonra kalan sulayın . biraz estetik olmucak ama fukien tea zor bir bitkidir dayanıklı değildir su andaki o saksıda kesin ölür toprağıda satıldığı toprak ve iyi değil.. yaprak dökmesindende belli dallar kurumaya başlamış olabilir toprak ve kök sorunundan. sevdiğim bir bitki estetiktir bonsainiz kıvrımlıdır ölmesine izin vermeyin. fukien tea nın sulama zamanı yapraklar bir sabah eğilmeye başladımı sulamak lazım olduğu kesindir ordan bir iki gun önce sulanmalıdır periyotu yakalamanızda etkili olur susuzluktan yaprak eğilmesi, önce sulanmalı. oda bitkisi olarak geçsede ısıtmalı odalarda cok olumsuz etkilenir. yaz yaklaşması bitkiyi olumlu etkilicektir. 15 derece altı yerlerde olmamalı
veya su andaki haline hiç dokunmadan sulamayı ayarlayın ama bu saksı değişiminden daha riskli...ben değiştirdim oldukça i durumdalar. hazır bonsai alıncaksa zelkova (chinase elm) alın müthiş dayanıklıdır. zaten olanlar ya ficus ya fukien tea ya zelkova dır.

izzeterisen
24-04-2010, 21:36
İyi günler Ali Bey,
Üzümümü önümüzdeki Ocak ayında bonsai saksısına almayı düşünüyorum. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10252) Zamanlı mı zamansız mı bilmiyorum ama öyle düşündüm. Yetiştirdiğim üzüm diğer üzüm çeşitleri gibi hemencecik dallarını kalınlaştırıverecek bir üzüm olmayıp 3-5 yılda dallarını kalınlaştıracağa benziyor.
Şu an yapraktan bitkinin içi görünmüyor ve içlerde oluşan filizler güneş alamıyor durumda. Şubat ayında filiz verdi. Üçüncü kere uç alma yaptım. Filiz vermeye devam ediyor.
Yaprak küçültmeyi ne zaman yapabilirim. Aslında bana sorarsanız şimdi istiyorum.
İlk çıkan yapraklar şimdi olgun. Resim gerekirse eklerim.
Ne önerirsiniz?

Ali H. ALI
25-04-2010, 14:37
İyi günler Ali Bey,
Üzümümü önümüzdeki Ocak ayında bonsai saksısına almayı düşünüyorum. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10252) Zamanlı mı zamansız mı bilmiyorum ama öyle düşündüm. Yetiştirdiğim üzüm diğer üzüm çeşitleri gibi hemencecik dallarını kalınlaştırıverecek bir üzüm olmayıp 3-5 yılda dallarını kalınlaştıracağa benziyor.
Şu an yapraktan bitkinin içi görünmüyor ve içlerde oluşan filizler güneş alamıyor durumda. Şubat ayında filiz verdi. Üçüncü kere uç alma yaptım. Filiz vermeye devam ediyor.
Yaprak küçültmeyi ne zaman yapabilirim. Aslında bana sorarsanız şimdi istiyorum.
İlk çıkan yapraklar şimdi olgun. Resim gerekirse eklerim.
Ne önerirsiniz?

Izzet bey iyi gunler. Onumuzdeki ocak ayinda(2011) de agaccinizi bonsai saksisina almayi dusunuyorsunuz. Oradaki iklimin nasil oldugunu bilmiyorum o yuzden ocak ayi uygunmu degilmi siz karar vereceksiniz. Asmanizin filizleri acilmadan once, onu bonsai saksisina alabilirsiniz bu da kis sonu bahar basina denk geliyor.

Agaciniz uzerindeki yapraklar dediginiz gibi caksa ve agacin ic taraflari isik ve hava alamiyorsa yaprak budamasi yapabilirsiniz. (bunu yaparken agacinizin saglikli olmasi gerekiyor.) Yaprak budamasi yaptiktan sonra agacinizi bir sure golge bir yerde tutunuz.

Kolay gelsin.

UfukMeşe
10-01-2012, 13:25
Ali Bey başta olmak üzere, bu başlık altındaki iki sayfaya emeği geçen herkese çooooooook teşekkürü bir borç bilirim. Gerçekten çok yararlı ve net bilgiler aktaran paylaşım...Zevkle değerlendireceğim...

opera
05-04-2012, 12:41
merhaba,
Subat ayinda aldigim bonsaim fotograflarda gordugunuz gibi kontrolsuz sekilde buyumeye basladi.Ilk aldigimda saksisini ve topragini degistirdim.Kok budamasi yaptim cunku saksiya sigamayacak kadar buyumustu kokler eski saksisinda.Sivi besin kullanmaya baslamadim henuz.
Dallarin bu sekilde buyumesine izin mi vermeliyim yoksa budamali miyim bilmiyorum.
Ayrica yeni cikan yapraklar daha buyuk ana govdedekilere gore.Yapraklari nasil kucultebilirim?
Yardimci olursaniz cok sevinirim.Simdiden tesekkuler:)

Sakaki
05-04-2012, 13:33
Sn opera,

Bonsailerimizin formunu belirli dönemlerde yapılan kök ve dal budamalarıyla sürekli koruyoruz.
Yaprak küçülme için de uygulanan yöntem/ler var.
Bonsai biçim verme teknikleri ve budama başlıklarına bakarsanız orada gerekli bilgiler yer almakta.

tourkana
07-04-2012, 09:57
Sn. Opera ,
Ağaçtaki belirgin forumu korumak için Sn. Sakaki'nin dediği gibi uygulamalar var.
Ben size yol göstermesi açısından bir kaç çizim yaptım, Buna göre ,
- ilk resimdeki çizdiğim üçgen dışındaki bölgenin uzaklaştırılması gerekiyor.
-Üçgenin kenarlarına yakın olan dalların bulunduğu bölgeler GÜÇLÜ bölgelerdir, bu yüzden burdaki ara dalları geride 1-2 yaprak kalacak şekilde,
- Üçgen kenarlarından uzaklaştıkça, yani iç kesimlerde ve dal gerilerinde ve daha az ışık giren yerler AZ GÜÇLÜ- ZAYIF bölgeler olduğu için en az 3-4 yaprak bırakarak budanması gerekmektedir.

Not : Burdan görebildiğim kadarıyla, Sarı renkli çizgi ile budanması gereken yerleri belirledim. Ama siz yukardaki dediğime dikkat ederek daha fazla yerde budama yapmalısınız.

enes_32
24-05-2012, 22:19
Şu an elimde fotoğraflarını gönderdiğim üç fidanım var. Budama ve şekil verme tekniklerini incliyorum belkide bunlar için bile erken. Bilemiyorum. Ama edindiğim bilgileleri uygulamaya dökmek çok zor. Siz ustadlarımızdan ricam özellikle flamingo türü fidanımı nasıl ve nazaman budam gerektiği konusunda bilgilendirmeniz ve mümkünse hangi dalları kesmem gerektiğini belirtmenizdir. Ben bu fidanı acıkcası hatalı bir müdahale yapıp kurutmak istemiyorum,ama bonzai içinde şimdiden az da olsa şekle sokmak istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim

enes_32
24-05-2012, 22:34
diger iki fidanım

memet
25-05-2012, 03:50
Bir flamingo bende de var. İzmir sıcaklarına dayanabiliyor ( biraz) pembe rengi çok güzel.

Fotoğrafta gördüğüm kadarıyla dip sürgünlerini alabilirsiniz. Yukarı düz giden obur dalı da budayabilirsiniz. Bir kuru dal var gibi. Bu mevsimde diğer dallarda uç alımı yapabilirsiniz. Tourkana uç alımı ile ilgili bir uygulama videosu ekledi aynı tekiniği burda uygulayabilirsiniz.

Çamı büyümesi için bir kaç yıl müdahele etmeden bırakın. Ben olsam onu için bonsai planı yapmazdım.

enes_32
25-05-2012, 13:43
çok teşekkür ederim mehmet bey. Düz giden obur dalı havai köklendirmesi yapıp çoğaltma düşüncem var.Fidanım için bir sakıncası olurmu? Diger söylediklerinize de uygulamaya koyulacağım hemen.

memet
25-05-2012, 15:40
Havai köklendirme fidana bir sorun yaratmaz ama uğraşmaya değer mi. Çok ince bir dal olacak, yere dikecekseniz bir fidan alın. O da bonsai olsun diyorsanız, çabanızın karşılığına değmez. Bende yapıyordum bunu sonra uğraşamaya değiyor mu aldığım netice deyip budamaya başladım.

Bir süre boyunda o dal kesilmediği için diğer dallara gidecek enerjiyi harcamış olacaksınz böyle bir sıkıntıyı düşünebilirsiniz.

tourkana
25-05-2012, 22:40
Sn. Enes32 , aşağıdaki önerdiğim işleri yapmadan önce biraz telleme tecrübesi edinin.
Çam ağacınızda eski yıl iğnelerini kesin, uçtaki bu yılın yeni çıkan sürgünleri kalsın. Gövdeye hareket kazandırmak için yeterli kalınlıkta bir tel ile sarım yapıp kıvrımları oluşturun. Telin gövdeye zamanla zarar vermemesi için arada bir gözlem yapın.

Ficus için biraz daha zamana ihtiyaç var, yeterli güçlülüğe ulaştıktan sonra sürgün uçlarındaki tomurcukları yaprakları çıkmadan koparın, diğerlerinden büyük yaprakları sapların hemen üzerinden kesin.Yine üstteki ince dalları telleyip yanlara doğru eğerek açın, bir taç görünümü kazanırsa daha estekik olacaktır.

Akçaağaç için ise havai köklendirme deneyin ama gövde üzerinden deneyin ki Memetin dediği gibi değsin , böylece hem ağacın gövde boyu kısalır, hem de fazladan adayınız olur ama ne olur havai köklendirme işlemi hakkında yeterince bilgi edinin.

Ali H. ALI
27-05-2012, 14:10
Sayin enes32, sordugunuz sorulari arkadaslarimiz cevaplamis. Umarim sizlere yardimci olur.

Bonsai yapmak icin cevrenizdeki fidancilari gezip bonsaiye uygun fidanlar bulmaniz mumkundur. Iyi bir fidan secimi ile bonsaide istediginiz yere daha cabuk ulasabilirsiniz.

Kolay gelsin..

elmaa
28-08-2012, 20:24
iyi günler. erguvan ağacının tohumunu doğadan alıp saksıma ekmiştim. çıkmış.şu an gövdesi çok ince, 40 cm civarında boyu var, ve üzeri yapraklarla dizili.. gövdenin kalınlaşması için kesmelimiyim yoksa istediğim kalınlığa gelene kadar hiç dokunmadan büyümesini mi beklemeliyim. teşekkürler.

Sakaki
29-08-2012, 00:41
Sn. elmaa,

Kalınlaşmasını istiyorsanız bırakın büyüsün ve gelişsin. Hatta mümkünse bahçenize ekin.
İstediğiniz kalınlığa ulaşana kadar gövdesine istediğiniz şekli verin veya istediğiniz bir tarz varsa bu doğrultuda ufak müdahalelerde bulunun derim.
Erguvan benim de çok sevdiğim bir ağaçtır ancak yaprak küçültmeye olumsuz cevap verdiğini okumuştum bir çok yerde.

Bende küçük bir erguvan adayı var ama sadece yaprak küçültmeye verdiği yanıtı görmek için mame (mini) tarzda geliştiriyorum şimdilik.

murcix
08-04-2013, 12:41
merhabalar,
7-8 ay önce ikeadan aldığım ve cinsini ulmus olarak bildiğim bir ağacım var. almadan önce bonsai ile ilgili bilgim yoktu ve sadece sempatim vardı. aldıktan sonra ise araştırma yapınca apayrı bir dünyaya yelken açılabildiğini keşfettim. bu ilgi ve merak ile epeydir yazılanları okuyorum ve sizlerden öğrendiğim bilgilerle ağacımın bakımını yapmaya çalışıyorum.

son olarak şekil verme ve yaprak küçültme operasyonuna kalkıştım. ağacımın yapraklarının bedenine göre çok büyük olduğuna kanaat getirerek yapraklarını küçültmeye çalıştım. telleme ile de şekil vermek istedim. bu çalışma bittikten sonraki ağacın şekli hoşuma gitti. tabi sizlerinde burada yapacağı yorumlar benim için çok önemli. doğru ve yanlışları teşhis edip paylaşırsanız çok sevinirim.

budama öncesi ve sonrası resimlerini ekliyorum.

bu işlem üzerinden 1 hafta geçti ve küçültmek için kestiğim yapraklar kuruyup dökülmeye başladı. bu normal mi, değil mi bilemedim. açıkçası biraz endişe ediyorum. umarım ağacı küstürmemişimdir. bu konuda da aydınlatabilirseniz iyi olur. şimdiden teşekkürler.

Sakaki
08-04-2013, 15:17
merhabalar,
7-8 ay önce ikeadan aldığım ve cinsini ulmus olarak bildiğim bir ağacım var. almadan önce bonsai ile ilgili bilgim yoktu ve sadece sempatim vardı. aldıktan sonra ise araştırma yapınca apayrı bir dünyaya yelken açılabildiğini keşfettim. bu ilgi ve merak ile epeydir yazılanları okuyorum ve sizlerden öğrendiğim bilgilerle ağacımın bakımını yapmaya çalışıyorum.

son olarak şekil verme ve yaprak küçültme operasyonuna kalkıştım. ağacımın yapraklarının bedenine göre çok büyük olduğuna kanaat getirerek yapraklarını küçültmeye çalıştım. telleme ile de şekil vermek istedim. bu çalışma bittikten sonraki ağacın şekli hoşuma gitti. tabi sizlerinde burada yapacağı yorumlar benim için çok önemli. doğru ve yanlışları teşhis edip paylaşırsanız çok sevinirim.

budama öncesi ve sonrası resimlerini ekliyorum.

bu işlem üzerinden 1 hafta geçti ve küçültmek için kestiğim yapraklar kuruyup dökülmeye başladı. bu normal mi, değil mi bilemedim. açıkçası biraz endişe ediyorum. umarım ağacı küstürmemişimdir. bu konuda da aydınlatabilirseniz iyi olur. şimdiden teşekkürler.

Merhabalar,

Öncelikle ağacınız ulmus değil, bir ficus.

Yarıdan kestiğiniz o yaprakların dökülmesi normal bir durum, ancak ağacınız tropik bir tür olduğundan yeterince gün ışığı alması ve toprağının devamlı nemli kalması (aşırı değil) gerekiyor. Bunlara dikkat ederseniz kısa sürede toparlanacaktır.

NOT: Ayrıca bitkiler için gelişme dönemine girdiğimiz şu aylarda bitkiniz gelişmeye ve dallar kalınlaşmaya başlayacağı için telleri sıkça kontrol etmeniz gerekir, aksi halde teller hızlı gelişen dalların içine gömülecektir.

Başarılar dilerim.

murcix
08-04-2013, 16:01
Merhabalar,

Öncelikle ağacınız ulmus değil, bir ficus.

Yarıdan kestiğiniz o yaprakların dökülmesi normal bir durum, ancak ağacınız tropik bir tür olduğundan yeterince gün ışığı alması ve toprağının devamlı nemli kalması (aşırı değil) gerekiyor. Bunlara dikkat ederseniz kısa sürede toparlanacaktır.

NOT: Ayrıca bitkiler için gelişme dönemine girdiğimiz şu aylarda bitkiniz gelişmeye ve dallar kalınlaşmaya başlayacağı için telleri sıkça kontrol etmeniz gerekir, aksi halde teller hızlı gelişen dalların içine gömülecektir.

Başarılar dilerim.

verdiğiniz bilgiler için sağolun. bu ağacı odada büyütüyordum, ortam aydınlık fakat gün ışığını direkt olarak almıyor. balkona çıkartsam daha faydalı olacak o halde. birde tam budama sayılmaz bu yaptığım, lakin şekil olarak uygun mudur yoksa önereceğiniz budama varsa bundan faydalanmak isterim.

Sakaki
08-04-2013, 16:13
Sn murcix,

Dallar fazla uzamış gibi ve bu şekilde geriden yeterince dallanma yapmayacaktır. Enerji daha ziyade uçlara gideceğinden yerinizde olsam geriden dallanma sağlamak için dalların boyunu kısaltırdım.

Başarılar dilerim.

murcix
08-04-2013, 17:11
Sn murcix,

Dallar fazla uzamış gibi ve bu şekilde geriden yeterince dallanma yapmayacaktır. Enerji daha ziyade uçlara gideceğinden yerinizde olsam geriden dallanma sağlamak için dalların boyunu kısaltırdım.

Başarılar dilerim.

çok teşekkür ederim Sn. Sakaki. forumdan o konularıda iyice okuyup dal budamasını da en kısa zamanda yapacağım.

delielveli
20-04-2013, 17:45
Mor salkımda (wisteria) yaprak küçültme nasıl yapılıyor?

badrobot
09-05-2013, 19:28
Konuyu kendim çıkardığım bir yerli Karaağacı örnek vererek başlamak istiyorum.
Ağacımı Şubat ayında topraktan çıkardım. Kazık kökkünün kesilmesine mütakip, 10cm bir beden kalınlığı karışında boyunu 40cm kütük boyu kalacak şekilde sert budamasını yaptım.
Sonuç olarak 10cm çapında 40cm boyunda hiç bir dalı ve yaprağı olmayan hatta ne olduğu bile belli olmayan bir şey çıktı ortaya.
Fakat o ŞEY baharın gelmesiyle bir çok göz patlattı. Kısa bir zaman içinde o gözler okadar hızlı geliştiki ağacın ana gövdesini görenmez oldu ve içte kalan yapraklarda güneş ışığı görmemesi ve hava almamasından dolayı sararmalar ve dökülmeler oldu. Dallarda seyreltme ve dalların seçilme zamanı geldiğinin bir işaretiydi bu. Ağaçta 1.dal, 2.dal, 3.dal derken ağaçta hangi dalların kalacağı ve geliştirileceğine karar verdim. Gereksiz olduğunu düşündüğüm dalları keserek ağaçtan uzaklaştırdım.
Şimdi kalan yan dalların kalınlaşması için hiç bir uç alımı veya budama yapmazken (maviyle işaretli), yan dallara bağlı dalcıklardan uç alımı almak (kırmızıyla işaretli) doğrumudur?
Veya doğrusu nedir?

Sakaki
09-05-2013, 22:30
Sn badrobot,

Açıkcası ben dal yeterince kalınlaşana kadar (en az bir sene) genelde herhangi bir budama veya kısaltma yapmıyorum sizin de yazdığınız gibi.
Tali dallarda ise boğum aralıklarının kısa kalması için uç alımı yapmak bence de doğru olanı.

Ama farklı yöntem izleyenler de var; yani dalın kalınlaşması için serbest bırakmayıp devamlı müdahale edildiği örnekler de gördüm ben. Böyle bir durumda ana dal kalınlaşmaz demek de doğru olmaz, ancak kalınlaşması daha uzun zaman alacaktır benim görüşüm.

Tabi tüm bunlar bir de türe göre değişiklik gösterebilecek durumlar: Örneğin Mercan ağacı, Oya ağacı (bazı meşe türleri) gibi odunu gevşek olan bazı türlerin dalları, kış başlangıcına kadar fazla kalınlaşmamaları halinde kışın geri kuruma yapabiliyor, bu durumda dalların yeterince hızlı kalışmasını sağlamak gerekiyor.

Demem o ki, bahsettiğiniz bu konu türe göre yorum farklılıkları olabilecek bir konu. Karaağaç ise benim gördüğüm kadarıyla hızlı gelişen, dallanması güzel, arsız bir ağaç ve gerek sizin gerek bizim bölgede kışlar çok sert olmadığından, "dal yeterince kalınlaşana kadar uzumasına müdahale etmemek gerekir" demek bence çok doğru olmaz.

trojen17
17-05-2013, 14:17
Merhaba arkadaşlar. 2 hafta önce migrostan zelkova aldım. Şimdiki ortamına alıştı, yeni filizler çıkardı. Nasıl budamalıyım ? Nasıl bir şekil verebilirim ? Yardımlarınızı bekliyorum.
http://i43.tinypic.com/2mz1vl.jpg

http://i43.tinypic.com/hx4xa8.jpg

http://i39.tinypic.com/w5kw1.jpg

http://i40.tinypic.com/2wekwo3.jpg

Sakaki
17-05-2013, 21:36
Merhaba sn trojen17,

Görünen o ki güzel bir süpürge tarzı olacağa benzer.
Forumda süpürge tarzı ile ilgil konu ve çalışmalara bir göz atın dilerseniz.

Başarılar dilerim.

eddie dean
18-05-2013, 20:40
Merhabalar

Besin verdikten hemen sonra veya önce bonsailerimizde budama ve yaprak küçültme işlemi yapmamızda bir sakınca var mı ?

tourkana
30-05-2013, 09:17
İyi beslenmiş güçlü ağaçlarda yaprak küçültme işlemi yapabilirsiniz, ama yapraklar kesildikten sonra yeni yapraklar çıkana kadar herhangi bir besin verilmiyor, yaprakları tekrar beslememek için :)

dusunenadam
13-11-2014, 16:38
Sayın badrobot, bende de bir delonix var. Gövde serçe parmağı kalınlığında. İlk kışını içeride geçirecek. Sıcak aylarda keyfi yerindeydi. Şimdi, sanırım soğuklardan yapraklarda dökülme ve cansızlık göstermeye başladı.
Asıl sorum şu: Bu ağacın bonsaileri var. Yapraklarını nasıl küçültüyorlar? Standart küçültme teknikleriyle mi? Merakımdan soruyorum, denemeyeceğim :)

badrobot
13-11-2014, 17:22
Sn.dusunenadam.
Bu tip ağaçlara birleşik yapraklılar diyoruz, Yani bir yaprak sapı üzerinde belli bir düzün içinde sıraya dizilmiş bir çok yapraktan oluşuyor. Hatta 100 mini yaprağa kadar gidiyor. Aslındabu yaprakları şöyle görmek lazım; yüzlerce yaprağın bağlı olduğu yaprak sapı sanki tek bir yaprakmış gibi düsünmekte fayda var.
Birleşik yapraklılar bonsaide yaprak yapılarından dolayı pek tercih edilmiyor. Fakat yinede Gülibrişim, Akasya, Sophora vb. birleşik yapraklılardan bonsai örnekleride yok değil.
Fakat kendi gözlemlerimide şöyle özetliyeyim; bu tip ağaçlardan genellikle mini ve küçük tarz değilde çok kalın bedenli ve büyük ağaçlar yapılmış. Çünki yaprak yapısını buna pek izin vermediğinden olsa gerek.
Birleşik yapraklı yapraklılar arasında dişbudak ağaçlarında yapılan bir yaprak budamasınıda çizimle anlatmaya çalıştım. Yaprak kümesindeki son iki yaprak dizisini bırakıp kesiyoruz. Bu işlem en azından çok fazla yaprağın neden olacağı karmaşaya bir çözüm olabilir.

dusunenadam
13-11-2014, 23:20
Sn.Hocam teşekkür ederim. Akasya veya sophora gibi yani. Bu çizimi 10 yapraklı bir akasya veya sophora veya gladiçya gibi algıladım. Doğru mudur?

dusunenadam
13-11-2014, 23:27
Yani on yapraklı bir dal gibi...

badrobot
14-11-2014, 07:33
Yaprak sayısının önemi yok. Birleşik yapraklılarda türe ve hatta dala göre yaprak sayısı değişiklik gösterebiliyor.

badrobot
14-11-2014, 10:21
Eğer Haziran ortasında yaprak gurubunu resimde çizdiğim gibi keserseniz sapın altındaki gözaktive etmiş olursunuz ve yeni dallanmaya teşvik edersiniz.

karabetca
27-01-2015, 08:13
Merhaba Ben ilk kez bir bonsai aldım ve yaptığım araştırmalarda karaağaç bonsai olduğu içi mart ayına kadar yaprak dökeceği bilgisini buldum. Fakat çok fazla yaprak döküyor yeşil olanlar bile dökülüyor. Budama yapılması gerekiyor sanırım. Oldukça fazla dallandı ve nasıl yapılacağı konusunda hiçbir fikrim yok. Yardımınızı rica edebilir miyim? Bir fotoğrafını gönderiyorum.
Teşekkürler.

badrobot
27-01-2015, 22:14
Genel olarak çizdiğim gibi bir budamadan bhsetmek isterim. Alt dallarda uçlardan az kesimler yaprkeni üst dallarda daha derin budamalar...

Han_09
20-11-2015, 14:24
Kendimi bonsai profesörü gibi sanmaya başladım sayenizde emeği geçenlere teşekkürler buraları okumadan tohum set olarak aldım henüz gelmedi, fısık çam fidanı var ormanın fidanlığında oradan bir iki fidan alsam bonsai ye uyarlanan bir ağaç mıdır ?

Sakaki
20-11-2015, 16:24
Kendimi bonsai profesörü gibi sanmaya başladım sayenizde emeği geçenlere teşekkürler buraları okumadan tohum set olarak aldım henüz gelmedi, fısık çam fidanı var ormanın fidanlığında oradan bir iki fidan alsam bonsai ye uyarlanan bir ağaç mıdır ?

İbrelilerle/İğnelilerle başlamanızı önermem. Mümkünse yaprak döken, bölgenize uygun, hataları tolere etme kabiliyeti yüksek ağaç türlerini tercih ediniz ve mümkünse gövdesi gelişmiş adaylar alınız. Aksi halde bonsai işlemlerine başlamadan önce birkaç yıl bitkinin büyümesini beklemek durumunda kalırsınız.

Kolay gelsin!

serdarsezgin
14-12-2015, 08:37
Merhaba Arkadaşlar,

2 yıl önce toprağa ektiğim bir greyfurt çekirdeği şimdi aşağıdaki şekilde. Bunu bonsai olarak küçük saksıya almak sonuç verir mi? Neler yapmalıyım? Fotoğrafta sola doğru uzunca bir dal çıkarmıştı çok biçimsiz ve çok büyük yapraklıydı. Dalın ortasından ilerisini kestim. Hiç tecrübem yok. Forumdaki konuları çokça okudum ama şu an bulunduğum duruma karar veremedim.
Bonsai - Album on Imgur (http://imgur.com/a/KCrlH)

reguler
14-12-2015, 23:47
Merhaba Arkadaşlar,

2 yıl önce toprağa ektiğim bir greyfurt çekirdeği şimdi aşağıdaki şekilde. Bunu bonsai olarak küçük saksıya almak sonuç verir mi? Neler yapmalıyım? Fotoğrafta sola doğru uzunca bir dal çıkarmıştı çok biçimsiz ve çok büyük yapraklıydı. Dalın ortasından ilerisini kestim. Hiç tecrübem yok. Forumdaki konuları çokça okudum ama şu an bulunduğum duruma karar veremedim.

Hocam bunun sağlam 10 senesi var. Ama sabrederim derseniz hafifce telleyip. Şekil verebilirsiniz.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

serdarsezgin
16-12-2015, 12:26
Hocam bunun sağlam 10 senesi var. Ama sabrederim derseniz hafifce telleyip. Şekil verebilirsiniz.

Cevap için teşekkürler. Yani aslında sonuç vermez demek benim için :)

-Doğadan-
06-01-2016, 21:42
Elimde bir ana dal 1 sürgünlü limon fidanı var . Yaklaşık 2 metre boyunda 1 parmak kalınlığında( 1-2 mm) aşşağıdaki ağaclar gibi olması için nerelerden budamalıyım ? Limon az sürgün veren bir bitkiyimiş , sürgün vermesi için neler yapmalıyım ? ( umrarım doğru başlıkta sorabilmişimdir )

Agaç budama konusuna yazdım ancak bu başlık sanırım daha uygun .. Yardımcı olabilecek var mı ?

minik_bonsai
08-01-2016, 09:38
Merhaba, siteye girip sürekli bilgilerinizden faydalanıyorum fakat ancak üye olabildim. 1.5 aylık bebek bonsaim var :) Yaprakları açık ve sağlıklı gibi duruyor. Yalnız evde klima var bazen açıyoruz acaba benim bebek bonsaim kendini baharda sanıyor da mı yapraklarını sürekli açıyor :/ yoksa bu durum gayet normal mi? Bir de yapraklarını küçültmek istiyorum yani tam bir ağaç olabilmesi için ama çok korkuyorum yanlış yaparsam diye :( Bu başlıkta anlatılmış ama dediğim gibi biraz cesaret isteyen bir iş. Ayrıca bonsai saksılarının genelde delikli olması gerektiği söylenmiş, ama benimki öyle değil bu durum sıkıntı yaratır mı? fotoğrafları paylaşabilirsem yardımınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim :)

reguler
08-01-2016, 09:51
Foruma öncelikle hoşgeldiniz. Kendinize başlangıç aşamasındaki çalışmalar altina yeni konu açıp fotograflarini oraya yüklerseniz yardimci olmaya çalışırız.
Saksinizda delik yok ise çok sulamayın kökleri çürür. Bu arada yaprak küçültme işi kolay ama yapilacak en son iş.

Namaste
05-02-2016, 10:31
Merhabalar, forumda yeni üyeyim.
Bu Ficus Ginseng'i 2 ay önce İkea'dan almıştım ve bir süre sonra bütün yapraklarını dökmeye başladı. Ben de çeşitli yazı ve videolardan sulama şekillerini öğrenmeye çalıştım ve tüm bu yapraklar ben aldıktan sonra çıktılar. Ancak evde bulunamadığım bir süre içinde bir tarafı aşırı derecede büyümüş durumda, yaprakları da kocaman. Zaten diğer taraftaki filizlerin de sadece uçları var, büyümeyi kestiler. Uzun tarafı bu mevsimde kesmemin bir sakıncası var mıdır ? Budama işlemini de bu yazı altında anlamaya çalıştım ama spesifik bir öneriniz varsa söyler misiniz?

Teşekkürler.

turhangokce
05-02-2016, 10:34
Harika bilgiler. Teşekkür ederim.

gencaslann
21-02-2016, 21:28
Begonvil bonsai
İyi günler ben de bu bonsai sevgisine yeni bulaşanlardanım :) ... Ancak bu kadar bilginin verildiği bir forumda benim gibi hiçbir şey bilmeyen biri kayboluyor. Gerçekten ne aradığımı bilmediğim için nereye bakacağımı bilmiyorum. Biraz sabırsız biri olduğum için geçen hafta merak saldığım bu iş için yazlığımızın bahçesinden bir begonvil fidanı ( gövdesi en kalın olan buydu) bir de zeytin fidanı aldım. Zeytin fidanı henüz elime ulaşmadı ancak begonvil ulaştı. Kendim seçemediğim için biraz hayalkırıklığı yaşadım çünkü beklediğimden çok çok uzun geldi. Bunu budayarak ilk deneyimimi mahvetmek istemedim . Size sormak istiyorum bu yüzden . Ne yapmalıyım ?<br />
<br />
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160221/37460951c29bef030f85f4f6626cc309.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

reguler
16-03-2016, 12:11
Merhabalar, forumda yeni üyeyim.
Bu Ficus Ginseng'i 2 ay önce İkea'dan almıştım ve bir süre sonra bütün yapraklarını dökmeye başladı. Ben de çeşitli yazı ve videolardan sulama şekillerini öğrenmeye çalıştım ve tüm bu yapraklar ben aldıktan sonra çıktılar. Ancak evde bulunamadığım bir süre içinde bir tarafı aşırı derecede büyümüş durumda, yaprakları da kocaman. Zaten diğer taraftaki filizlerin de sadece uçları var, büyümeyi kestiler. Uzun tarafı bu mevsimde kesmemin bir sakıncası var mıdır ? Budama işlemini de bu yazı altında anlamaya çalıştım ama spesifik bir öneriniz varsa söyler misiniz?

Teşekkürler.
Sayin namaste bonsainiz için market bonsaileri başlığı altına bir başlık açın oradan herkes elinden geldikce yardımcı olmaya çalışır . Şimdilik cevabinizi vereyim. Yapraklarin küçülmesi için dalin üzerindeki yaprakları koparın **** daha güvenli bir işlem yapmak isterseniz için yarısını makasla kesin.

Ama bana sorarsaniz daha güzel bir bonsai oluşturmak istiyorsanız .başlık açın farklı tavsiyeler verelim .

Namaste
03-04-2016, 08:52
Sayin namaste bonsainiz için market bonsaileri başlığı altına bir başlık açın oradan herkes elinden geldikce yardımcı olmaya çalışır . Şimdilik cevabinizi vereyim. Yapraklarin küçülmesi için dalin üzerindeki yaprakları koparın **** daha güvenli bir işlem yapmak isterseniz için yarısını makasla kesin.

Ama bana sorarsaniz daha güzel bir bonsai oluşturmak istiyorsanız .başlık açın farklı tavsiyeler verelim .

Teşekkür ederim ilginiz için, dediğiniz gibi ayrı başlık açıp da bu konuyu paylaşacağım, Market Bonzaileri kısmında.

reguler
06-12-2016, 18:45
Begonvil bonsai
İyi günler ben de bu bonsai sevgisine yeni bulaşanlardanım :) ... Ancak bu kadar bilginin verildiği bir forumda benim gibi hiçbir şey bilmeyen biri kayboluyor. Gerçekten ne aradığımı bilmediğim için nereye bakacağımı bilmiyorum. Biraz sabırsız biri olduğum için geçen hafta merak saldığım bu iş için yazlığımızın bahçesinden bir begonvil fidanı ( gövdesi en kalın olan buydu) bir de zeytin fidanı aldım. Zeytin fidanı henüz elime ulaşmadı ancak begonvil ulaştı. Kendim seçemediğim için biraz hayalkırıklığı yaşadım çünkü beklediğimden çok çok uzun geldi. Bunu budayarak ilk deneyimimi mahvetmek istemedim . Size sormak istiyorum bu yüzden . Ne yapmalıyım ?<br />
<br />
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160221/37460951c29bef030f85f4f6626cc309.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Gençaslan hoş geldiniz. Öncelikle fidanı kaloriferin yanından kaldırın. Bonsai bölümünün altında yeni bir başlık açın. Düzenli olarak oradan takibini yapar görüşlerimizi paylaşırız

LT26i cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

nurayburan
11-12-2016, 14:39
selamlar aranıza yeni katıldım acaba sizden bir ricam olucak sürgün geriye budama gibi terimleri biraz daha açarak yazsak **** biraz daha açık konuşsak biz amatör ve yeni başlayanlar için

badrobot
11-12-2016, 20:15
Hoş geldiniz Nuray Hn.
Sürgün geri budama; gelişmiş bir sürgünün gereğinden fazla uzaması durumunda bazı nedenlerden ötürü uzunluğunun kısaltılmasıdır.
Bu hem ağacın genel olarak şeklini kaybetmemesi için hemde sürgünün koniklik kazanması için periyodik olarak yapılması şart olan bir işlemdir. zaten Bonsai 'deki en önemli iki uygulamadır; telleme ve budama. Bir bonsai tüm yaşamı boyunca budanır, budanır, budanır ve yine budanır. Bu süreç neredeyse sonsuza kadar devam eder.

tur178
04-01-2017, 10:07
Öncelikler herkese merhaba aranıza yeni katıldım. İnternettte evime bitki ararken bonsai ile tanıştım. Forumda çeşitli konuları okuyarak bilgi toplamaya başladım bunun üzerine 1 tane karaçam fidanı satın aldım. Aldığım fidan Bonsaiye uygun mu? değil mi ? hiç bir fikrim yok ama bir yerden başlamak istiyorum bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var. Resimlerini eklediğim fidan için ne yapabilirim ? Nereden başlayacağımı bilmiyorum. Bulunduğum bölgede hava gündüzleri max. 3-4 derece geceleri -15 civarı ağacı balkonda bırakmalı mıyım yoksa içeride mi tutmalıyım bunu bile çözebilmiş değilim malesef. Budama ve şekil verme konusunda araştırma yapmama rağmen ağacı neye göre budamalıyım bilemiyorum. Ağaca zarar veririm endişesiyle bir dalı kafama göre kesmekten çekiniyorum. Tecrübeli arkadaşlar beni yönlendirebilirse çok sevinirim.

kamil35
04-01-2017, 12:02
Öncelikler herkese merhaba aranıza yeni katıldım. İnternettte evime bitki ararken bonsai ile tanıştım. Forumda çeşitli konuları okuyarak bilgi toplamaya başladım bunun üzerine 1 tane karaçam fidanı satın aldım. Aldığım fidan Bonsaiye uygun mu? değil mi ? hiç bir fikrim yok ama bir yerden başlamak istiyorum bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var. Resimlerini eklediğim fidan için ne yapabilirim ? Nereden başlayacağımı bilmiyorum. Bulunduğum bölgede hava gündüzleri max. 3-4 derece geceleri -15 civarı ağacı balkonda bırakmalı mıyım yoksa içeride mi tutmalıyım bunu bile çözebilmiş değilim malesef. Budama ve şekil verme konusunda araştırma yapmama rağmen ağacı neye göre budamalıyım bilemiyorum. Ağaca zarar veririm endişesiyle bir dalı kafama göre kesmekten çekiniyorum. Tecrübeli arkadaşlar beni yönlendirebilirse çok sevinirim.
Merhaba, bu fidanı uygun bir açık alana dikerseniz torunlarınızın torunları bile bu ağacın gölgesinde oturabilir. Bu bitki -15 den daha soğuk havalara da dayanır. Toroslar karaçam ormanlarıyla dolu... Hangi ağaç bonsaiye uygun bu konuda bilgim yok:) Ancak kara çam uygun değil diye düşünüyorum.

tur178
05-01-2017, 12:23
Merhaba, bu fidanı uygun bir açık alana dikerseniz torunlarınızın torunları bile bu ağacın gölgesinde oturabilir. Bu bitki -15 den daha soğuk havalara da dayanır. Toroslar karaçam ormanlarıyla dolu... Hangi ağaç bonsaiye uygun bu konuda bilgim yok:) Ancak kara çam uygun değil diye düşünüyorum.

Bilgilendirme için teşekkür ederim. Soğuk iklime dayanır demişsiniz, peki oda sıcaklığında sorunsuz yaşayabilir mi diye sorsam? :confused:

obigo
20-01-2017, 13:00
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Soğuk iklime dayanır demişsiniz, peki oda sıcaklığında sorunsuz yaşayabilir mi diye sorsam? :confused:

Merhaba, oda sıcaklığı demişsiniz, evin içerisinde mi bakmayı düşünüyorsunuz? Bildiğim kadarı ile dışarda kalması gerekiyor.

zeygin
03-04-2017, 22:10
merhaba,
almış olduğum begonvil fidanını budama yptıktan sonraki yapraklaşması, budamayı kafama gore yaptığımdan ilk deneme olarak ne hata yaptığımıda bilmiyorum açıkçası, bundan sonra ne yapmam gerekir, yaprak kucultme için erkenmi yardımlarınızı bekliyorum,

Furkan alpaslan
10-06-2017, 22:58
Merhaba yazışmalarını okudum hepsi birbirinden faydalı teşekkür ederim resimdeki Acer içi. Yapraksizlastirma işlemini nasıl yapmalıyım.
Şimdiden teşekkürler

winterhascome
14-09-2017, 12:29
Daha öğreneceğimiz çok şey var :)

boccereco
14-09-2017, 12:55
Daha öğreneceğimiz çok şey var :)

çok hemde, elime bir bitki geçti daha onun ne oldığunu bile bilmiyorum :)

AnlGncl
22-09-2017, 15:29
https://i.hizliresim.com/LOp36b.jpg

Tohum olarak aldım. Mart ayının ortasında ektim. Şuan resimde ki gibi. Sizce şu aşamada yapmam gereken birşey var mı?

irmtrk
27-12-2018, 14:09
685574

Merhabalar resimde görmüş oldugunuz fıcus gingeng bonsaim, ithal olan ve marketlerde satılan bir ürün. Tellemeye uygun olmadığı diğer konularda yazıyor.

Fakat telleme yapmak istiyorum arsız bir tür olduğu için tellemenin cok zor oldugunu okudum. Fakat bana önerebileceğiniz bir telleme yöntemi var mıdır?
Veya telleme yerine ne şekilde budama yapabilirim?

Birde toprağına yosun ektim bonsaime bir zararı olur mu?

Hasan20
02-01-2019, 12:47
merhaba arkadaşlar. bende bu işe yeni merak salanlardanım. bir kaç sorum olacak forumu okudum ama ilk başta haliyle kafa karışıklığı mevcut bende de .

internetten baktım kırmızı yapraklı akçaağaç fidanı satılıyor 30 TL filan , 60-80 cm boy var, ben Çorum ilinde ikamet ediyorum, evde yetiştirmeyi düşünüyorum, şimdi ben bu fidanı alsam eve koysam yeterli mi boyut olarak ?

burada baktım bazı arkadaşlar daha büyük ağaçları köküne yakın yerden kesip saksıya dikmişler, öyle bir şey yapsam ne zaman budamam lazım, 3-5 yaşında bir ağacı kesip saksıya diksem gövdesine nasıl şekil verebiliriz ? örneğin kıvrımlı bir şekil vermek istesek nasıl olacak ? nasıl bükülecek , kafamda deli sorular arkadaşlar.

Abaragambi
14-01-2019, 07:57
Öncelikle herkese iyi çalışmalar diliyorum. Bilgisi olan arkadaşlara bir sorum ve ricam olacak, şimdiden yardımcı olan arakaşlara teşekkür ederim. Yukardaki makaleyi 10larca kez okumuşumdur ama bazı yerlerini anlamakta zorlanıyorum. Örneğin ilk görseldeki “yeni dal oluşturmak için budama yapılacak yerler” başlığının 3. Görseli ardıç görseli midir? Eğer ardıç ise kırmızı çizgiyle gösterilen 9 yerden uç alımı yaparsak yeni dalın çıkabileceği muhtemel yerleri görsel üstünde çizerek gösterebilir misiniz rica etsem.

Srpp
09-04-2019, 18:24
:rolleyes:Merhaba arkadaşlar bonsailere yeni merak saranlardanım acaba nasıl bir budama yapmam lazım bazı dallar gereğinden fazla uzamış gibi geliyor

caglayesil
11-04-2019, 18:39
Merhabalar.Bonzaimi budamam gerekiyor mu?
https://resmim.net/f/QLUDab.jpg

erdem_camyar
19-05-2019, 16:59
Ateş dikeni ağacı aldım.Ne zaman budama yapmalıyım?

cum_hur1
26-08-2019, 15:27
Herkeze merhaba arkadaşlar ,
bu ağaç bonsai yapımına uygunmu ? ve nasıl budama yapmam gerekiyor ?
yardımcı olursanız çok memnun olurum teşekkürler.
http://hizliresim.com/866A5n][img]https://i.hizliresim.com/866A5n.jpg"></a>

Neogenetic
16-04-2020, 11:47
Merhaba H. Ali Bey,
Biliyorum aradan çok uzun yıllar geçmiş fakat araştırma yaparken 2006 yılında yapmış olduğunuz yorumları okudum. İncir ağacınız duruyor mu daha önce incir ağacından bonsai deneyeni görmemiştim.
Eğer duruyorsa resim gönderebilir misiniz?
Sağlıklı günler dilerim.

Ben incir agacima iki sene ust, uste yaprak budamasi yapmistim. Ikinci budamadan sonra bir iki yapraktan baska yaprak acilmadi, agaca birsey olur diye uzuldum ama olmadi oyle bir iki yaprakla seneyi gecirdi. Ertesi sene yapraklara hic dokunmadim, bir sonraki sene yine yaprak budamasi yaptim olumlu yanit verdi agac yapraklarini dahada kuculterek acildi.

Sonralari daha genc agaclarda iki sene ust uste yaprak budamasi yaptim olumsuz birsey olmadi [acilmayan incir agacim 10 yasinda idi], sanirim ki genc agaclar kendini daha cabuk toparlayabiliyor da agac biraz yasli olunca iki sene ust uste onu strese sokuyor.

Sizler de deneyebilirsiniz her sene budanamaz diye kesin bir yargim yok, yalniz olumsuz deneyimim sizlerin agacinin basina da gelmesini istemedigimden iki senede bir dedim.

Unutmayin bu yaprak budamasi kesinlikle igne yaprakli agaclara uygulanmamalidir. Genelde yapraklarini doken agaclara, yapraklarini dokmiyen Incir ve diger agaclara uygulanabilir.

Yaprak budamasının diğer yararları:

yanik, yari kurumus, yirtilmis yapraklarin yerine yenilerinin cikmasini saglamak.
Sonbaharda yapraklar dokulmeden once daha guzel ve parlak renkte olmasini saslamak.
Agac iki bahar gecirdigi icin dal olacak tomurcuklarin daha cabuk buyumesini saglamak.

Gonderdiginiz resimdeki akcaagacin ilk ve ikinci dalindaki yapraklar tam olgunlasmis değil onlar simdi kucuk ama daha da buyuyeycekler gibi.
Agaciniz saglikli ama cok genc gorunuyor daha bonsai olacak kivamda değil.

Tellerini cikarin, bonsai saksisinda ise ordan da cikarin daha genis bir saksiya ekin bir iki sene ellemeden buyuyup serpilmesini bekleyin sonra ondan guzel bir bonsai yaparsiniz. Biliyorum simdi kiyamazsiniz ona gozunuz gibi bakiyorsunuz ama iyi bir bonsai olmasini istiyorsaniz elemeyin birakin buyusun.

Bir iki resimde fark ettim ki telleme yonteminiz pek dogru değil bu hafta sonu fisat bulursam resimlerle ornekler gostererek tellemeyi tarif edecegim
Iyi gunler dilegi ile hosca kalin

Drsn_19
19-04-2020, 16:02
Herkese kolay gelsin. Dün bonsai ile uğraşmak için limon fidesi aldım yakşalık bir metre boyunda. Yazılanların bir çoğunu okumama rağmen anlayamadım nerden başlamam lazım tecrübeli arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.
1.) Bu limon ağacı bonsai için uygun mu?
2.) Şuan ki haliyle bir şey yapmak gerekir mi gövdesinin biraz daha kalınlaşmasını mı bekleyeyim. ?
3.) Nerden başlayayım ?

https://i.hizliresim.com/lagH0s.jpg (https://hizliresim.com/lagH0s)
https://i.hizliresim.com/fDSNrS.jpg (https://hizliresim.com/fDSNrS)

WaWeyLa
30-05-2020, 14:25
https://i.hizliresim.com/j2Ear5.jpg (https://hizliresim.com/j2Ear5)

https://i.hizliresim.com/fgnm87.jpg (https://hizliresim.com/fgnm87)

arkadaşlar bu bonsainin türü sanırım zelkova. fakat bonsai görünümünde değil. ne yapmam gerektiğini gerçekten bilmiyorum. yönlendirme olanağınız var mı?