View Full Version : Jel (Su tutucu jeller)
Epey eskiden ıslatıp jel haline getirdiğim bir malzeme almıştım. Farklı renkleri vardı. Adı ne, nereden alınır bilen var mı?
Bunları görünce (http://www.tpt.com.tr/products/plantarium.html) aklıma geldi :)
Mine Pakkaner
17-06-2006, 00:56
izmir'den sana renksiz olanlarından temin edebilirim.Ziraat malzemesi satan arkadaşlarımda var.
Ben şu anda bir su bardağı dolusu jelde şeflera çeliği köklendiriyorum. Şefleram çok kocaman oldu da budadım, çelikleri ziyan olmasın :)
Su Deposu Rulo
Su Deposu Rulo, bitkilerinizin su ihtiyacını, hava sıcaklığına bağlı olarak,
1 Hafta - 10 gün karşılayacak bir ürün.
2 mm kalınlığında bir kağıt düşünün, görünüşü öyle... 5 m uzunluğunda tek parça da alınabiliyor...
Genişliği 52 cm. Rengi beyaz; kir götürmüyor yani, tek eksiği de bu... :)
Önce benim denemem gerek deyip, 20x20 cm bir kare kestim.
Kestiğim kadar büyüklüğün, 3-4 bardak suyu tamamen içmesi gerekiyor.
52x100 cm'lik büyüklük ise 15-16 litre suyu bünyesinde tutabiliyor.
2420
Bakalım içebilecek mi deyip başladım :)
2421
1-3 dakikalık aralıklarla bardaktaki suyu döktüp (Yani döktüğüm kadarını tümüyle çektikçe)
Laf aramızda başlangıçta hiç de ümitvar değildim :)
Şu kadarcık kağıt bu suyu nasıl çeker?
2422
1, 2, 3, 3.5, 4 ... :)
2423
2 mmlik kağıt 4-5 katı kalınlığa ulaştı... İçini açıp baktım...
Bu malzeme gerçekten su deposu...
2424
Kullanım biçimi 1: Saksının içine yerleştirmek
Bu tabakayı, ıslatmadan saksının dibine yerleştirmek gerekiyor. Önce az bir miktar küçük taş koymakta fayda olabilir. Kağıdan üstüne de hazırladığınız toprak karışımını döküyor ve bildiğiniz gibi bitkinizi dikiyorsunuz.
Saksının altından su sızıncaya sulayın, yani yaklaşık 1.5-2 litre kadar su dökün. Bunun bir litresini kağıt emecek, diğer kısmı toprağın ıslanması ve sızması için yeterli olacak...
Yukarıda su tutma denemesi yaptığımı bir saksının dibine yerleştirdim. 20 x 20 cm büyüklük, dört köşesini ortaya toplayınca taşınabilir oldu ama daha büyük parçalar için bu mümkün olmaz...
Ürün 2 yıl kullanılabiliyor, 3-5 yıl arasında da yok oluyor.
Kullanım biçimi 2: Saksıların altına yerleştirmek
2425
Saksılarınızı rulonun üzerine yerleştirin. Önce rulonuzun büyüklüğüne bağlı olarak yeterli miktar su dökerek iyice su çekmesini sağlayın. Tabaka halinde aldığınız malzemeyin bir ucunu, sürekli su çekmesi için, su dolu bir yere sokabilirsiniz. Geniş plastik saksılar bu işi görebilir...
Sürekli ıslak olacağı için, saksılardaki toprak, altındaki deliklerden, kendisi gereken nemi alacaktır.
2. kullanım biçimi için "Zihni Sinir" projesi :)
Aslında böyle bir bilgi yok, bunu ben uyduruyorum. Biliyorum ki, sizler de benim gibi, bir malzemeyi en uzun süre ve optimal biçimde kullanmak istiyorsunuz.
Uydurmamın nedeni şu: Hani yukarıda önce ıslatıp sonra saksıya kadar taşıdığımı anlatmıştım. Ne kadar su çektiğini gözümle görmek istemesem bunu yapmama gerek yoktu... :)
Bu ürün 2 yıl kadar kullanılabildiğine göre, bu 2 yıl içinde yer değiştirmek gerekebilir... Oysa büyük parçaların yerini değiştirmek zor, hatta imkansız...
Dedim ki kendi kendime, ıslatma işlemine başlamadan, sağlam, suya dayanıklı bir kılıf içine konursa taşınabilir...
Sineklik olarak kullanılan malzemeyi bilirsiniz. Naylon olduğu için suya dayanıklıdır, ve belli bir ağırlığı bir arada tutacak kadar da sağlamdır.
2426
Ruloyu sineklik olarak kullanılan malzemenin arasına koyarak, bir naylon iple dikebilirsiniz. Belki ortadan da aralıklarlarla tutturmak iyi olabilir. (Bu yazdıklarımı denemedim, onun için proje diyorum)
2427
Belki bu yöntemle daha uzun süre kullanabilirsiniz...
nautiluspro
13-07-2007, 00:44
bu jellerde şu anki durum nedir?Zira bu konu yazılalı 3 sene olmuş.Fiyat konusunu da biraz çıtlatır mısınız? çilekleriniz ne durumda? :)
Hoş geldiniz Nautiluspro.:)
Sizi yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanımak isteriz. Ayrıca forumda Türkçenin kullanımına elimizden geldiğince özen göstermeye çalışıyoruz. Bunun için ilgili başlığa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)bakabilirsiniz. İmzamdaki linkler de size bir çok konuda yardımcı olacaktır.
Tekrar hoş geldiniz. :)
Çilekleriniz ne durumda? :)
Sanırım bir harf hatası olmuş. Çilek- çelik.:)
smartfly
03-08-2007, 09:35
Benim de bu konuda merak ettiğim bir şey var. Bildiğim kadarı ile bitkilerin köklerini ışıktan korumamız gerekiyor. Bu jeller de neredeyse transparan olduğuna göre, kökler ışığı görünce, büyümesini durdurmayacak mıdır?
Sürekli bunda tutulmuyor, belli bir aşamada toprağa geçirmek gerekiyor.
Fiyat konusunda aldığım yanıt; insanın çocuğuna bir tohumun nasıl çimlendiğini göstermesi bakımından, eh belki bir tane alabileceği civarlarda.
Sevgili Malina, bu ürünü kullanmaya devam ediyor musun?
Hayır, sadece tanıtım için ilgilenmiştim...
Hakan KINACI
06-11-2007, 10:34
Sn.Manila;
Peki bu ürünün bir markası veya adı yokmu?
Sadece kağıt mı?
Bu başlığı yazın tatile girderken farketmemişim.:(
berduray
07-11-2007, 18:33
Bu bebek bezlerinde kullanılan malzemeye benziyor,yakinen haşır neşir olduğum için biliyorum,hüpper emici...
Konuyu açalı bir yılı geçmiş, unuttum :)
karaselvi
11-11-2007, 21:51
Bu jeli kendimiz yapamazmıyız. İçinde neler var.
Bu Jel esasen bir tür modifiye edilmiş selüloz türevi. Bundan dolayıdır ki yaklaşık bir sene sonra çürüme de gösterir. Bu jeli çocuk bezinde, kadın bağında, seramik çimentosunda da bulmak mümkün. Çimentoya katma amacı ise seramiğin arkasında kalan betonun bu jel sayesinde sonradan sulamasını sağlayıp sertleşmesini oluşturmasıdır.
Bunu ilk zamanlarda çölde kumun su tutabilmesi ve tarım yapılabilmesi ile ilk Filistinde kullanılmak amacı ile geliştirildiği de bilinmekte. Bu tür modifiye selüloz ve türevleri ilaç sanayinde de sıkça kullanılmakta. Bu tür bir jeli evde yapmak takdir edersiniz ki "biraz" zor olur.
Esasen çok ciddi kimyasallarla işlenen, ağaç talaşından mamul selülozlar sonradan doğaya tamamen zararsız ve de kolayca degrade olan (ayrışan) ve çevreye zarar teşkil edebilecek hiç bir atık oluşturmayan örnek bir kimyasal ürün. Evet imalatı maalesef çok zor hatta kimyager olmayanlar için imkansız diyebiliriz.
Saygılar.
karaselvi
12-11-2007, 16:16
En azından çimleninceye kadar İdare edecek bir şey yapamazmıyız. **** bakteri barındırmayan bir şey. Tohumları pamuk arasına koyunca çürüyorda.
1 çay kaşığı kadarı, bir su bardağı jel ediyor diye hatırlıyorum...
70 -80 gr.'lık bir ambalaj 15 YTL civarında diye not almışım. Yani çimlendirme için epey jel edilebilir...
En azından çimleninceye kadar İdare edecek bir şey yapamazmıyız. **** bakteri barındırmayan bir şey. Tohumları pamuk arasına koyunca çürüyorda.
Bu da doğada hazır olarak var. Adına torf veya sphagnum yosunu da diyorlar.
Ama siz hala amerikayı para harcamadan keşfedeceğim diyorsanız...
Yüzmeye başlayın derim ben... :D
Pardon yani... :D
karaselvi
12-11-2007, 17:07
Tabi istanbuldan konuşması kolay. Denizlide torf bile bulamadım. (çokta aramadım ama). Ama illa biz istanbuldan bir paket jel alır sana yollarız diyorsanız . Hatrınızı kırmam tabi.
Denizli'de biraz daha torf araman daha uygun olabilir.
Kompost hazırlayarak, kendi malzemene de sahip olabilirsin.
Kompost başlığında yapımı tarif ediliyor.
Jel ve rulo farklı iki başlıktı değil mi?
İşlevleri de farklı. Biri çimlendirme için, su deposu rulo bitkinin 1 hafta ile 10 gün arası su ihtiyacını karşılamak için. Hani mesaj hangi başlığa yazılmış karışmış.
İkisi de aynı. Sadece birisi özel bir tabaka arasında şişiyor...
Yazlık çantaları kaldırırken birinin dibinde, alıp da unutmuş olduğum Hydro-gel broşürünü (Sanırım Koçtaştan almıştım) buldum. Dekoratif çiçek toprağı olduğu yazıyor.
web sitesi: www.megiterm.com
Buket Aknar
14-11-2007, 19:16
Ben geçen yıl, bir çiçekcide tesadüfen görüp sırf merak ettiğim için aldığım jeli uzun bir vazoya doldurdum. Aldığımda küçücük pirinç tanesi kadar taneler şeklindeydiler. Tarife göre su ekledim suyu hemen emerek şişip küp şekline dönüştüler, ben de içerilerine bambularımı yerleştirdim. Bu bir yıl zarfında vazonun ağzına yakın olanlar küçülmeye başladığında su eklemeye gayret ettim herhangi bir sorun da yaşamadım. Fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.
Yenibosna Koçtaş ta var.Pazartesi günü aldım ve hazırlayamadım hatta. 26 numaralı mesajdakinin yeşil renkte olanı.4.39 YTL.Paket içeriği 5 gr. bu da 1 lt yumuşak su içinde hazırlanıyormuş.İsteyen olursa yarın akşam gideceğim Koçtaş a.Alıp gönderebilirim.
karaselvi
14-11-2007, 21:30
Merhaba
İsteyen var da ücretini nasıl yollucam. Bir hesap numarası ver oraya yatıralım. Rengi çok önemli değil ne kadar şeffaf olursa o kadar iyi çimlenirken görüntülemek istiyorum. Vidyo hazırlaya bilirim.
celalsungur
15-11-2007, 09:47
Yenibosna Koçtaş ta var.Pazartesi günü aldım ve hazırlayamadım hatta. 26 numaralı mesajdakinin yeşil renkte olanı.4.39 YTL.Paket içeriği 5 gr. bu da 1 lt yumuşak su içinde hazırlanıyormuş.İsteyen olursa yarın akşam gideceğim Koçtaş a.Alıp gönderebilirim. Bende Kartal koçtaş'tan aldım. açıklamasını aşağıya yazıyorum. 3lü 7 şer gramlık paketi 7,5 ytl'ye aldım yanılmıyorsam. 1 litre suya 7 gram katılıyormuş.
''Jel Haline Getirilir: 1 litre su ile dolu bir kabın içine 1 poşet (7gr.) STOCKOSORB dökülür, ilk 15 dakika 1-2 kez karıştırılır. 1 saat içerisinde tanecikler suyu tamamen emerek jel kıvamına gelir.
Jel olarak toprağa karıştırılır; Saksılarda her 1 litrelik jel, 30-40 cm çapındaki saksının toprağına bitki köklerini saracak şekilde karıştırılır, saksının dip kısmına da bol miktarda jel konur.
Ağaç Çalı-Çiçek Dikimi; Jel, bitkinin dikim çukuru içerisine köklerin etrafına ve çukurun dibine dökülerek kapatılır.
Tohum Ekimi; 1 m2 için bir paket (21 gr.) Stockosorb 3 litre suyla jel haline getirilir. 10-15 cm. derinliğe karıştırılır, üzeri toprakla örtülerek uygun derinlikte ekim ya da dikim yapılır.''
Celal Bey in mesajındaki ürün daha hesaplı.Eğer Celal Bey ilgilenemezse ben alır gönderirim.Bakarım tekrar 3 lü olanından var mı diye
celalsungur
15-11-2007, 13:43
Celal Bey in mesajındaki ürün daha hesaplı.Eğer Celal Bey ilgilenemezse ben alır gönderirim.Bakarım tekrar 3 lü olanından var mı diyeKoçtaş'ın online alışveriş sitesi de var, oradan sipariş imkanı var, ama üzerimize düşen bir şey olursa seve seve hepimiz yardımcı oluruz.
Buket Aknar
15-11-2007, 14:49
Daha önce sözünü ettiğim jel içerisinde bambu'larımın fotoğraflarını eklemeye çalıştım. Bu şekilde bir yıldır kullanıyorum.
24583
24584
24585
Köklendirme için jel kullanıldığında, ana kök uzar giderken, yan köklerin yeteri kadar gelişmediğini okumuştum, bunu doğrulayacak ya da aksini tecrübe etmiş olan var mı acaba?
celalsungur
16-11-2007, 04:41
Celal Bey in mesajındaki ürün daha hesaplı.Eğer Celal Bey ilgilenemezse ben alır gönderirim.Bakarım tekrar 3 lü olanından var mı diye
Alışveriş fişine baktım, fiyatı 4.90 ytl.(3 lü paket)
İst.Peyzaj ve Süs Bitkileri Fuarında su jeli satışı vardı. Satıcı, uygun oranlarda kullanıldığında bitkinin 1 aylık su ihtiyacını karşıladığını söyledi. Denemek için bir paket aldım. Kullandığımda sonucunu yazarım.
Merhaba, Ankara'da bu ürünü satan bir firma var. Ben Web adreslerinden ulaşıp ürünü satın aldım. küp ve küre şeklinde iki formu var ve rengarenk, ben yalnızca oturma odama uygun mor ve mavi, salonuma uygun sarı şeffaf ve kırmızı renkli küre ve küplerden satın aldım yaklaşık 8 gr ambalajında ve bir ambalaj yaklaşık 1.5 lt hacme ulaşıyor, kendim evde bambu peygamber kılıcı ve yuka yı jel toprağa aldımnefis bir görünümü var , akvaryum seyreder gibi hergün işten dönünce çiçeklerime bakıyorum. Arzu eden olursa adresini vereyim. www.crystagel.com e-mail ile iletişim için bilgi@crystagel.com. oda sıcaklığına göre buharlaşma oranınca su kaybediyor ama yenien su eklendiğinde tekrar eski formuna ulaşıyor, yaklaşık 4-5 aydır büyütüyorum yeni filizlerim oluştu yeni kökler ve daha hızlı büyüdüğünü farkettim, bitki besini ekleyen arkadaşlarımda var, ancak kendim görmediim için net birşey söyleyemeyeceğim. sağlıklı ve doğayla başbaşa günler diliyorum tüm doğaseverlere...
Bana bundan bir ay kadar önce Raın Bırd diye bir firmadan bölge bayilik teklifi gelmişti.Kalın,salam ambalajı gibi paketlenmiş,çeşitli boyutlarda jel halinde sular vardı.içeriği 255 gr pakette;su %97.85,selüloz %2,Şap %0.15.Saksı boyutuna göre ve bitki çapına göre kaç adet konacağı yazıyor 30 gün bitkinin su ihtiyacını karşılıyor.sizin bahsettiğiniz jellerde vardı sanırım ama o dönemde pek ilgilenmemiştim(aklıma bu siteye üye olacağım gelseydi belki ticari boyutunuda düşünürdüm:D)www.rainbird.fr adresinde ayrıntıları vardır.İsteyen arkadaşlara konuyla ilgili bilgi toplayabilirim hatta mümkün olursa üründe isteyebilirim
madeleine
25-03-2008, 21:45
Arkadaşlar burada 2 tür polimerden bahsediliyor sanırım,birisi tarımsal olarak kullanılan ürün genel literatürde ''sutut'' olarak bahsediliyor.Alman menşeili ''Stockosorb'' Amerikan menşeili ''SoilMoist''-''Quemisoyl'' ve İngiliz menşeili ''Rain Jel'' bunların önde gelenleri,bunlar potasyum tabanlı ve tarım için elverişli olanlar.Ancak birde sodyum tabanlı su tutucu polimerler varki asla ve asla tarım için kullanılmaz!!!Fakat ne yazıkki potasyum tabanlı polimerlerin 4/1'i fiyatına piyasada tarımsal amaçlı kulanıma yönelik satılmaktadır.Saydığım markalarla ilgili yönlendirme/reklam yapmış olmamak için mukayesede bulunmayacağım.Bu bilgiler doğrultusunda araştırma ve kıyaslama yapılabilir.
Birde dekoratif amaçlı polimerler mevcut,bunlarda yuvarlak,kare ve jel şeklinde renkli kristaller(En son Ankara Bahçeli 7. caddenin sonunda bir çiçekçiden almıştım)Bunların genel adıda ''Jel Toprak'',''Nano Jel'' **** ''Crystagel''.Çeşitli ev bitkilerinin yetiştirilmesi için ideal,Kelepek rumuzlu arkadaşın söylediği ithalatçının sitesinde bu bitkiler detaylandırılmış :) Sevgi ve saygılarımla..
Bazı antibiyotiklerin ve cam şişede bulunan ilaçların şişesinde yutmayınız yazılı içinde boncuk benzeri şeyler içeren paketler oluyor. Son zamanlarda bilgisayar parçalarının olduğu kutularda da 3-5 g. civarı kağıt paket içinde olanları çıkıyor.
Sanırım nemi alma maksatlı ve yukarıdakine benzeyen bir şey. Bir tane bulup bir deneyelim dğeil mi :)
dilekagaci
04-04-2008, 22:07
iyi akşamlar,
acaba kullandınız kristaljelin fiyatı ne kadar bilgi verebilir misiniz? istanbul da henüz bulamadım da...ayrıca ne kadar süre kullandınız ve bitkinizde ne gibi gelişmeler oldu?
saygılar
mavifatihguler
08-04-2008, 18:09
ben aldık bu üründen yanlız fıyatlar koçtaşta pahalı kilosunu 20-25 ytl arasında bulabildim en ucuz
madeleine
09-04-2008, 11:33
Kürşad; Asla deneme derim çünkü su tutucu polimerlerin çeşitli varyasyonları olduğundan bahsetmiştim,senin söylediğin polimerler suyu sadece alır ve ihtiyacı olduğunda bitkiye vermez,hatta bitki kökü ile rekabete girip bitkinin içerisindeki suyu bile emer ve kurumasına neden olur
dilekagaci
09-04-2008, 22:31
Kürşad; Asla deneme derim çünkü su tutucu polimerlerin çeşitli varyasyonları olduğundan bahsetmiştim,senin söylediğin polimerler suyu sadece alır ve ihtiyacı olduğunda bitkiye vermez,hatta bitki kökü ile rekabete girip bitkinin içerisindeki suyu bile emer ve kurumasına neden olur
aaa daha bügün aldım koctaş'tan...bir paketi 5 ytl...3 renk aldım ama henüz suya koyup şişirtmedim...kutusunda çok saglıklı diyor bitkileriniz için, cyrstagel marka jel toprak...şanş bambularımı koyacaktım vazoda...na'piim şimdi ?...
madeleine
10-04-2008, 12:19
Bazı antibiyotiklerin ve cam şişede bulunan ilaçların şişesinde yutmayınız yazılı içinde boncuk benzeri şeyler içeren paketler oluyor. Son zamanlarda bilgisayar parçalarının olduğu kutularda da 3-5 g. civarı kağıt paket içinde olanları çıkıyor.
Sanırım nemi alma maksatlı ve yukarıdakine benzeyen bir şey. Bir tane bulup bir deneyelim dğeil mi :)
Kürşad bey'in kasdettiği anti-moisture(nem alıcı) olarak kullanılanlar.Tavsiyem onları kullanmamasıydı.Sevgili ''Dilekağacı'' Crystagel ve diğer tarımsal polimerleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.Saygılar.
remzi çalık
14-07-2008, 17:57
Herkese merhaba.
Foruma yeni üye oldum. Çok güzel ve faydalı bir forum yürütülmesinde ve içerikte emeği geçenlere burada teşşekkür ediyorum.
Link te okuduğum haber üzerine
http://www.haber7.com/haber/20080507/Kurakliga-Turk-tozuyla-cozum.php
araştırdım ve şirketi buldum.
EcoSorb
http://www.mersinecotech.org/?islem=5&list=6
QEMISOYL
http://www.tarimdasulama.info/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=6
Ürünün adı EcoSorb ve QEMISOYL ile karşılaştırılıyor. QEMISOYL ile ilgili bol miktarda bilgi bulmama rağmen EcoSorb ile ilgili hiç bir bilgi bulamadım. Şirketi aradım fakat ulaşamadım yarın yeniden deneyeceğim. EcoSorb ilgili kullanıcı seviyesinde bilgisi olan var mı? QEMISOYL ile karşılaştırabilir misiniz?
Yardımlarınız için teşşekkür ederim bugün tatile çıkıyorum gelecek hafta görüşmek üzere.
seldagularslan
07-08-2008, 09:35
Merhaba Arkadaşlar. ben siteye yeni katıldım.
İsmim Seldagül Arslan,
Konuyla ilgili olarak benimde söyleyeceğim şeyler vardı. Ben Stockosorb ürünün satış ve pazarlamasından sorumlu kişiyim. Yani son günlerde Sututcu jel diyede bilinen ürünlerden bir taneside benim ürünüm.
Biraz ürünümüz hakkında bilgi vermek istiyorum.
Stockosorb potasyum tabanlı poliakrilamik jel diyede bilinen kopolimer dir.
su tutmakapasitesi oldukça yüksek olan bu jeller bünyesine aldıkları suyu muhafaza edip toprak nemine bağlı olarak geri vermektedirler.
...
Bizim ürünümüz 2006 yılından bu yana Türkiyede olup satışı yapılmaktadır. Tekzen , Koçtaş , ve Bauhaus mağazalarında ufak paketler halindede bulabilirsiniz. Stockosorb diye ararsanız çok rahat bulursunuz.
2006 yılından bu yana birçok alanda kullanılmış olan ürünümüzün halen daha fazla faydalarının araştırıldığı denemelerimiz devam etmektedir.
...
MeyveliTepe
10-08-2008, 12:34
Mevcut çim alanlarda ve dikili fidanlarda nasıl uygulanabileceğini izah ederseniz sevinirim..
Ecosorb ile ilgili olarak burada kısaca uygulama videosunu izleyebilirsiniz.
http://www.ziza.net/tr/rulocim/ecosorb-nem-koruyucu-bitki-gelistirici/
Mevcut dikili fidan çevresinde uygulaması yapılırken, fidan çevresinde çember şeklinde bir hendek oluşturulur. Bu hendeğe, toprağın durumuna, bölge sıcaklığına göre 50-100 gr arası ecosrb serpilir ve hendek kapatılıp sulanır.
Ekili çim alanları için ise çimler kısa olarak biçildikten sonra ecosorb gübre serper gibi dönümüne göre 2-3kg kadar serpilir. Çim üzerinden dişli tapan çekilerek ecorobun toprağa gömülmesi sağlanır. Sulanır...
bir çok marka bu üründen çıkardı . ve kullanmak istediğiniz alana göre değişik türleri var . ilk etapta ekonomik görünmemesine rağmen uzun vadede faydalı olacağını düşünüyorum. ayrıca üreticiler çoğaldıkça fiyatların düşeceği kanaatindeyim. İşte o zaman uygulama ve kullanım artacaktır. Zira şimdilik çok ta fazla kullanım olmadığını görmekteyim.
http://www.ekosorb.com/index.asp
MeyveliTepe
11-02-2009, 15:03
Bu ürünlerde fiyat araştıran var mı acaba? Ben bir kaç yere sorduğumda kilosu 25 TL + KDV dediler.
begonvil 14
11-02-2009, 15:43
Ben de bugün Toprak Tv de gördüm bu ürünü.
bahtiyar02
23-02-2009, 21:01
Ben de bugün Toprak Tv de gördüm. gerçektende çok güzel bir buluş bence.özellikle kırsal kesimde ve suyun az olduğu bölgelerde çok ihtiyaç duyulac bu ürün.özellikle alıp deneyeceğim. temmuz ayından sonra su kıtlığı çekiliyor.meyva ağaçlarım için ve sebzelerimde kullanacağım.
saygılar
madeleine
24-02-2009, 09:25
Herkese selam,
Daha önce bu konu ile ilgili olarak Ankarada stockosorb isimli su tutucu polimerin ithalatçı firması ile (www.sutut.com.tr)görüşmüştüm ve 34 TL/Kg gibi bir fiyat almıştım ancak dün firmadan aldığım bir mailde stok politikası gereği ürün fiyatının kısa bir süreliğine 20TL/Kg gibi bir fiyata çekildiği bilgisini aldım.İlgilenen arkadaşlara duyurulur.
Bilginize,selamlar
Merhaba,
Bende bir arkadaşımda gördüm. İncekteki villa peyzajında kullandılar, her safhasına şahit oldum. Daha önce ektirdikleri çim sarı ve kel kel duruyordu , su, gübre epey uğraştılar ancak kendine gelemedi bir türlü. Daha sonra naturapol peyzaj firması ( adresini ben bilmiyorum ancak sitesi hatırımda. www.natura-pol.com ve www.sutut.com.tr) stokosorb isimli madde ile yeniden bahçe düzenlemesine başlayıp , bitkileri ağaçları ve çimleri düzenlediler. inanılmaz bir hızda bahçe şekil değiştirdi. Gözlerimize inanamadık, sonra bende satın alıp, tüm saksı çiçeklerimin toprağını değiştirirken kullandım(kullanım oranlarını firmanın ziraat mühendisine sorduğunuzda kendisi düzenliyor)büyüme hızı yaprak ve çiçek kalitesi görülmeye değerdi gerçekten.kiraz ve karadut bahçesinde kullanan arkadaşımda kesinlikle tavsiye etmektedir. Gerçekten çok başarılı bir ürün , öğrenmeme neden olan arkadaşım hülyaya bir kez daha çok teşekkür ediyorum
Merhabalar, arkadaşlar renkliler daha çok dekoratif iç mekan bitkileri ve süsleme de kullanılan bir üründür, ben bambuda kullanıyorum ve ankarada www.crystagel.com isimli firmadan aldım , birde , www.sutut.com.tr de satılan tarımsal alanda kullanılan stokosorb isimili ürün var, naturapol peyzaj firması tarafından yapılan villa düzenlemeleri ile kiraz ve karaduttan kullanımını bizzat gördüm gerçekten çok başarılı bir ürün, tavsiye ederim. internetten ulaşabilirsiniz. renkli olanları ise www.crystagel.com.tr den satın aldım.Adresiniz gönderiyorlar, gidip aramaya adrese gitmeye gerek yok.
çok aşırı pahalıya almışsın, ben en son ankarada www.sutut.com.tr den aldım, bir kilosu yanılmıyorsam 30 lira idi, şimdi kampanyası varkilosu 20 lira, sizin 7 gramı 7,5 lira diyorsunuz ama bir yanlışınız olmalı, o hesapla kilosu 1065 e falan geliyorki korkunç bir rakam, ya yanlış hesapladınız, ya yanlış hatırladınız, ben size adreslerini vereyim isterseniz görüşün, www.sutut.com.tr, renklileri de var onlarda www.crystagel.com da satılıyor.
aaa daha bügün aldım koctaş'tan...bir paketi 5 ytl...3 renk aldım ama henüz suya koyup şişirtmedim...kutusunda çok saglıklı diyor bitkileriniz için, cyrstagel marka jel toprak...şanş bambularımı koyacaktım vazoda...na'piim şimdi ?...
crystagel i ben de kullanıyorum, bir yıldan beri bambularım içinde 3 kocaman vazom var ve hepside çok sağlıklı üstelik dah acanlı ve parlak ve sağlıklı bence kullanabilirsiniz, küre ve karaleri karıştırıp renk geçişli hazırladığınızda mücevher parçaları gibi duruyor, yalnız direk güneş ışığından korumanız gerektiğini söylemişlerdi, ben pencere kenarına koymadım, deneyin ve sonra da bana sağlığım için dua edin yalnızca
aynı ürünün renklileri de var, şekilli (küp, küre ve karışık şekilli gibi granülleri var) www.crystagel.com.tr de bulabilirsiniz, cam vazo, kavanoz veya saksılarda muhteşem duruyor, özellikle bambu da gerçekten tıpkı mücevher gibiler..
seldagularslan
04-03-2009, 12:09
Merhaba Arkadaşlar,
Stockosorb'un Eylül 2008 den bu yana ana distribütrlüğünü yapmaktayız. Stockosorb ile ilgili fiyat veren firmalar ellerindeki eski stokları eritmek için fiyatta indirime gitmişlerdir.
Ürünün kg fiyatı 25 TL. dir. Fakat alım miktarına bağlı olarak yüklü oranlarda alımlarda iskontolar uygulamaktayız.
Seldagül Arslan
Ziraat Mühendisi
Stockosorb Sorumlusu
Üretimi yerli, hammaddesi ithal olabilir ;)
Pek çok sutut'un kaynağı; almanya, fransa, abd ve çin.
Kalitesi yüksek olanların rengi beya; kalitesi düştükçe sarı olmakta.
Benzer şekilde Ecosorb (http://www.ziza.net/tr/rulocim/) da mersin üretimi ancak hammaddesi ve orjinal patenti ithal bir üründür.
Çok yakında piyasaya değişik özellikte su tutucular gelecek.
Merhaba arkadaşlar
Türkiye coğrafik konumdan dolayı hali hazırda su sıkıntısı çeken ve önlem alınmadığı takdirde küresel ısınmadan enfazla etkilenecek ülkelerden biri olacaktır. Ecosorb süper organik adsorbantlarla hacminin 400-600 misli su tutan geleceğim ürününüdür. Su hasadı olarak adlandırılan bu yöntemlerin gübrelerle kullanılmasıyla çok daha az su ile kıraç yerlerde bile başarılı bir yeşillendirme ve tarimsal üretim yapılabilecektir. Böylece hem kıraç bölgelerde bile tarimsal üretim yapılabilecek hem de gelecekteki küresel ısınmaya karşı en hazır ülkelerden biri olacağız.
Yemyeşil dünya için Ecosorb
Su deposu - Ürün Özellikleri
-Ecosorb toprak içerisinde su deposu görevi görerek ortamdaki fazla suyu yüzeyinde toplar.
-Ecosorb, potasyum tabanlı sellülozik bir bileşik olup tamamen doğal bir yapıya sahiptir.
-Hormon ve ağır metal içermez, toksik değildir.
-Bitki, toprak ve insan sağlığına zarar vermez.
-Ecosorb, tuzlu topraklarda kullanıldığında bitkilerin tuzdan dolayı kullanamadıkları suyu kolay bir şekilde kullanmalaırın sağlar.
-Ecosorb gübrelerin etkinliğini artırır.
-Ecosorb, gübre ve besleyici substratları toprakta tutar.
-Ecosorb'un %100 su kapasite ile su emme süresi iki dakikadır.
-Ecosorb,, depoladığı suyun %99'unu bitkiye geri verir.
-Ecosorb, nötral Ph değerine sahiptir. (pH=7,12)
-Ecosorb, su tutma özelliğinden dolayı sıvı Gübre maliyetlerinde de çok Önemli düşüşler meydana getirir.
-Ecosorb, besleyici değildir.Nem koruyucu-Bitki geliştiricidir.
-Ecosorb, -60 derecede kıristallendiğinden bitkinin kök donmalarına karşı bir antifiriz görevi görecektir.
-Ecosorb, kullanılan ürün-kullanım şekline göre toprak altında 4-7 yıl gibi bir süre kendisini muhafaza edecektir.
-Ecosorb, % 100 TÜRK üretimidir.
Kullanım Alanları
-Ecosorb mutlaka kök bölgesine uygulanmalıdır.
-Kıraç alanlarda tarla tarımında (2-3kg/da)
-Fiden dikimi (25-100gr/fidan)
-Çim alanlarda(20-40kg/da)
-Meyve ağaçlarında (yaş ve gelişime göre 25-100gr/Ağaç)
-Sebzelerde (5gr/bitki)
-Kök daldırma ve fidelemede
-Tohum kaplamada
-Bitki yetiştirme saksılarında
Kısaca sulamanın olması gereken her yerde Ecosorb.
Fiyatı: 26 TL/kg ( 22TL+ %18 KDV)
NOT: Sera bitkilerinde normalde ekim sırasında uygulanması gerekirken hasad yapılmakta olan salatalıkta (su tutmayan yapıya sahip bir serada) farklı bir uygulama yapıp oldukça başarılı olduk ve her gün sulanan salatalık 10 günde bir sulanmaya başlandı.
ayrınıtılı sorularınız için;
hidayet taşdemir
htd07@hotmail.com
0532 206 0340
Su tutucu jel kullanılarak yapılacak çim uygulamasında jelin faydası tam olarak ne olacaktır?
Çim yağmurlama şeklinde sulandığında gereksiz su kullanımı bildiğim kadarı ile fazla olmamalı. Dolayısı ile çime vermemiz gereken su miktarı değişmeyecektir diye düşünüyorum. Bence olabilecek tek fayda birkaç gün sulanmasa çim zarar görmeyecektir, fakat ilk sulamada jelleri doyurmak için eksik yapılan sulama miktarı kadar fazla su kullanmalıyız.
İlgili arkadaşlar bu konuda bilgi verirlerse sevinirim.
Ecosorb - su tutucu nem koruyucudur.
İlk sulamada jelleri doyurmak için demeniz yanlıştır, ecosorb toz halindedir.
Ecosorb tuttuğu suyun %98ini bitkiye geri verir.
Ecosorb kullanılıyor diye ilave sulama yapmanıza gerek yoktur.
Eğer dengeli bir şekilde sulama yapabiliyorsanız ve toprağınızın da su tutcu özelliği varsa gerekli gereksiz her yere ecosorb kullanmanıza gerek yok. Aşırı su bitkilerde su stresi yapacaktır, toprakta mineraller tuzlar vs belki de toprağınızın dengesini bozacaktır.
Tavsiyemiz, ecosorbu su sıkıntısı olan yerlerde ve bol sulama ile torağın verimini kaybedebileceğinizi gördüğünüz alanlarda kullanmanızdır.
Ecosorb- Su tutucu - Nem koruyucu (http://www.ziza.net/tr/rulocim)
experienced
25-05-2009, 13:47
İşin endüstriyel yanını bir yana bırakırsak otomatik sulama sistemi için parası olmayanlar ve tembeller için harikulade bir ürün. Fakat bence fiyatı cok yüksek. Bitkiler içinse su stresi büyük bir problemdir bu ürün bunu engellediği ve su rejimini stabil hale getirdiği için büyük yararı olan bir ürün. Bence devlet kurak alanları ağaçlandırırken mutlaka bu tür ürünleri kullanmalı. zaten 4 ila 7 yıllık süreden sonra buna gerek bile kalmaz.
Susama Aquasorb
İnsan faaliyetleri her geçen gün daha fazla kaynağa ihtiyaç duymaktadır - bunlar arasında su elbette en değerlisidir. Modern tarım, dünyada pompalanan suyun yaklaşık üçte ikisini tüketmektedir. Bu nedenle, pek çok kişi bu suyu muhafaza etmek için yollar aramaktadır.
Toprağa veya substrata katıldığında yüksek miktarlarda su ve besleyici madde emen ve saklayan bir su tutucudur. Birçok ürünün aksine, AQUASORB, emilen su ve besinleri kolayca serbest bırakır, böylece emilim-salınım devrelerinde bitkinin istediğinde su ve besin alması sağlanabilir.
SUSAMA - AQUASORB (http://www.ziza.net/web/arge/tk/forum94.htm):
_ Birkaç yıl boyunca toprağın Su Tutma Kapasitesini artırır. Sulama sıklığı % 50 oranına azaltılabilir.
_ Su ve besinlerin topraktan süzülerek kaybedilmesini engeller.
_ Topraktan buharlaşmayı azaltır.
_ Toprağın havalanma yoluyla fiziki niteliklerini iyileştirir.
_ Bitki gelişimini güçlendirir. Su ve besinler, kök bölgesinde bitki tarafından emilim için sürekli hazır olur.
_ Çevreyi kuraklığa ve yeraltı suları kirliliğine karşı korur.
http://www.tennar.com/susama-aquasorb/foto/susama_1.jpg
Kaynak: Susama - Sevdiklerini Susuz Bırakma (Aquasorb) (http://www.ziza.net/tr/susama/)
Jel ve granür şeklinde satışa sunulacak ürünün perakende satış fiyatı henüz tam belirlenmedi ancak 1KG jel = 20TL olarak düşünülüyor.
Arkadaşlar merhaba, bu ürünlerden kullanan oldu mu? Fiyatları nedir? Memnun musunuz? Bizlerle paylaşa bilir misiniz?
Arkadaşlar Su tutucu jellere karşı değilim ama bu jellerin toprak yapısını su yönünden düzenlemesinin yararı Klinoptilolitler ve leonardit kadar daha aktif olması düşünülemez, çünkü bu jeller suyu tutma özelliği varsada bitkiye sunmada bir pozatif bir enerji taşımamaktadır, halbuki Klinoptilolitler ve leonardit toprağın ısınmasını mütakip bitkinin emrine sunacak potansiyel enerjiyle bitkiyi isteğine uygun nem ihtiyacını karşılamaktadır.
ahmetshur
12-12-2009, 11:50
Herkese merabalar.
Sututucuların yararlı olacağı muhakkak. Özellikle bizim Güneydoğu Anadolu bölgesi gibi kurak bölgelerde çok iyi olacağını düşünüyorum. Kendim önümüzdeki yıl denemeyi düşünüyorum. Bu ürünleri bizzat denemiş olan arkadaşlardan, yorumlarını bizden esirgememelerini bekliyorum.
doğalbahçe
12-12-2009, 12:44
Arkadaşlar merhaba, bu ürünlerden kullanan oldu mu? Fiyatları nedir? Memnun musunuz? Bizlerle paylaşa bilir misiniz?
Ecosorb ürününü sera'da leylandi, gold raider, mazı kökelndirilmelerinde ve yurt dışından temin ettiğim tohumlarımın çimlendirilmesinde kullandım ve kullanmaktayım, çok az dozlarda kullanmama rağmen çok memnun olduğumu belirtmek isterim.
Samsunlu55
19-12-2009, 18:51
Sn. zizanet, siteniz (Ecosorb- Su tutucu - Nem koruyucu (http://www.ziza.net/tr/rulocim)) açılmıyor. Bu yüzden 20. mesajdaki bahsettiğiniz ürünede bakamadım.
Ecosorb fiyatı için kimi site 22+KDV=26 diyor kimi site 25+KDV diyor. Hangisi doğru? Aynı ürün değişik fiyatlara satılıyor. 25+KDV diyenin içinde KDV'de dahil midir? Ceviz fidanı ekiminde tam olarak ne kadar kullanılmalıdır?
Merhaba,
Bu konuda forumda arama yaptım ama bi bilgiye ulaşamadım. Internette bi yerlerde kaktüslerin jel toprakta yetişebileceği yazıyor. Bu konuda deneyimi olan var mı?
Teşekkürler
bunyamax
22-03-2010, 07:47
bilgsi olan varsa istifade etmek isteriz...
bunyamax
22-03-2010, 07:48
elimde bir miktar jel toprak var hobi amaçlı bişeylerde kullanabilirim diye düşündüm bonsai için uygunmudur acaba? mükemmel bir su tutucu
Samsunlu55
27-03-2010, 23:26
Ağır, su tutan topraklarda su tutucuların kullanılması zarar yaratır mı?
Ağır, su tutan topraklarda su tutucuların kullanılması zarar yaratır mı?
Bunlar ömürlü materyaller. Kısaca hava ile temas ettiklerinde kısa sürede bozuluyor ve toprak içinde bir süre sonra özelliklerini yitiriyor. Bunların yerine daha ucuz olan perlit, zeolit, iyi yanmış ahır gübresi, kompost, nematoddan ari bulabilirseniz dere kumu, talaş, çok geniş yelpazede organik maddeler, pomza gibi materyaller daha iyi çözüm olacaktır. Bunlar toprağın yapısını düzenler, organik olanlar organik maddece zenginleştirir, su tutmayı ve havalanmasını sağlar.
dekoratif amaçlı kullanılan jel topraklar hoşuma gidiyordu ne zamandır.netten sipariş verdim.gelir gelmez ateş çiçeklerimi ona dikmeyi düşünüyorum.buna ne kadar dikmek denirse artık:) resimli olarakta paylaşırım uygulamayı yaptığımda
bariselektronik
03-04-2011, 12:18
Sayın arkadaşlar,bu adreste bulunan jel toprak artık topraksız tarımda kullanılıyormuş.Yeni bir ürün olduğu ifade ediliyor,perlite alternatif olduğu ve daha uzun ömürlü olacağı söyleniyor.Deneyip kullanan arkadaşlar varmı.Teşekkürler.
http://www.crystagel.com/
(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1316)
Bayramda tarım aletleri ve gübre satan bayiii uğradım su tutucuları sordum fındıkta deneme yapacaktım Dükkan sahibi bir deneyen var dedi ama hiç memnun kalmadı su bittiğinde ağaçtaki suyu çekmiş kurutmuş fındıkları dedi sakın deneme pişman olursun dedi .... korktum yaniiii doğal ormanda su yosunu bulursam onu uygulayacam bahçeme o da çok zor gibi görünüyor....
hala cvp yok firma yetkilileri hayır olmaz demediler daha... gerçeklik payı var o zaman ...
Sayın Abay54,
Sorunuzun cevabı hidrostatik kök basıncı ile alakalıdır.Şöyle ki;
"Bitki kökü ortamda bulunan su ve mineralleri alır ve ksileme aktarır.(ksilem su ve minerallerin iletimi için özelleşmiş bitkisel dokulardır.) iletilen su içindeki mineraller ksilemim osmotik basıncının yükselmesine neden olur.Osmotik basınç yükselince su potansiyeli de ters orantılı olarak düşer.Kökte su potansiyelindeki bu düşüş kökten su emilimi için pozitif bir kuvvet ya da emilim kuvveti oluşturarak kökün su emilimini sağlar. Buna Kök Basıncı **** Pozitif Hidrostatik Basınç adi verilir.
Daha açık bir şekilde susuzluk başladığında bu basınç düşerek bir emilim kuvveti uygulamaktadır.Tarımda kullanılan potasyum tabanlı polimerlerdeki absorpsiyon/emilim,monomerler arasındaki çapraz bağların daha zayıf ve aralıklı tutularak bitkinin kök basıncının üzerinde bir basınç oluşmasını önleyecek şekildedir.
Örnek verecek olursak sanayide yağ ve türevlerinin emilimini sağlamak için kullanılan polimerler,tarımsal polimerlerin aksine çok güçlü bir emilim kuvveti uygulayarak ağır içerikleride edebilmektedir.Tarımsal polimerlerde ise suyun tuzluluğu dahi emilim oranını etkilemektedir.
Faydalı olması temennisi ile,saygılarımla.
yani nasıl bir sututucu almalıyız gerekirse marka verebilirseniz sevinirim...
desingby
28-02-2014, 09:27
yaklaşık bin ağaçlık bahcem var ve sulama imkanım biraz zor yanlız bu su tutucular hakkında kafam iyice karıştı özellikle kökteki suyu çekme konusunda bilgisi olan varmı acaba?
kökteki su konusunda kimse net bir şey demediler firmalar da açıklama net değil bende talaş la işi çözmeye çalışacam...
MeyveliTepe
04-04-2014, 13:30
Su tutucu jeller fidan dikimi sırasında doğru uygulanır ise faydalıdır. Fidan çukuru köklerin 2-3 yılda gelişeceği kadar geniş açılmalı, sadece çukurun kenarlarına bir silindir şeklinde aşağıdan yukarıya doğru verilmelidir. Böyle yapılırsa ağacın kök büyümesini teşvik eder, kılcal kökler nemin bulunduğu yere doğru yayılır.
Sayın Abay54,
Sorunuzun cevabı hidrostatik kök basıncı ile alakalıdır.Şöyle ki;
"Bitki kökü ortamda bulunan su ve mineralleri alır ve ksileme aktarır.(ksilem su ve minerallerin iletimi için özelleşmiş bitkisel dokulardır.) iletilen su içindeki mineraller ksilemim osmotik basıncının yükselmesine neden olur.Osmotik basınç yükselince su potansiyeli de ters orantılı olarak düşer.Kökte su potansiyelindeki bu düşüş kökten su emilimi için pozitif bir kuvvet ya da emilim kuvveti oluşturarak kökün su emilimini sağlar. Buna Kök Basıncı **** Pozitif Hidrostatik Basınç adi verilir.
Daha açık bir şekilde susuzluk başladığında bu basınç düşerek bir emilim kuvveti uygulamaktadır.Tarımda kullanılan potasyum tabanlı polimerlerdeki absorpsiyon/emilim,monomerler arasındaki çapraz bağların daha zayıf ve aralıklı tutularak bitkinin kök basıncının üzerinde bir basınç oluşmasını önleyecek şekildedir.
Örnek verecek olursak sanayide yağ ve türevlerinin emilimini sağlamak için kullanılan polimerler,tarımsal polimerlerin aksine çok güçlü bir emilim kuvveti uygulayarak ağır içerikleride edebilmektedir.Tarımsal polimerlerde ise suyun tuzluluğu dahi emilim oranını etkilemektedir.
Faydalı olması temennisi ile,saygılarımla.
Kesinlikle bitki özsuyuna müdahalesi sözkonusu değildir.
Mücevher Çalısı
22-07-2015, 15:39
Keşke bu ürünler ticari kaygı gözetmeksizin paylaşılabilinseydi. Kullananlar yararını görmüş mü görmemiş mi anlayamadım tam olarak. Faydalı bir ürün ise niçin hala popüler değil ?
Bu sıcak yaz günlerinde konuyu hortlatmak istedim :)
MeyveliTepe
22-07-2015, 15:45
Keşke bu ürünler ticari kaygı gözetmeksizin paylaşılabilinseydi. Kullananlar yararını görmüş mü görmemiş mi anlayamadım tam olarak. Faydalı bir ürün ise niçin hala popüler değil ?
Bu sıcak yaz günlerinde konuyu hortlatmak istedim :)
Daha önce yazdığım gibi, evet, kullandım ve faydalı olduğunu gördüm. Fakat yerinde ve doğru kullanılmalı. Yanlış kullanım fayda yerine zarar da getirebilir.
Arkadaşlar,
Fidan dikiminde su tutucu jel kullanan var mı? Varsa kışın köklerde çürüme yapıyor mu? Net'te bu konuyu İngilizce,Türkçe çok araştırdım ancak kesin bir bilgiye ulaşamadım. Özellikle muz bitkisinde kış mevsiminde köklerde sorun olur mu, tecrübesi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Doku_Kültürcü
11-02-2018, 11:18
Arkadaşlar,
Fidan dikiminde su tutucu jel kullanan var mı? Varsa kışın köklerde çürüme yapıyor mu? Net'te bu konuyu İngilizce,Türkçe çok araştırdım ancak kesin bir bilgiye ulaşamadım. Özellikle muz bitkisinde kış mevsiminde köklerde sorun olur mu, tecrübesi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Doktora tez çalışma dönemimde Phalaenopsis orkidesinde denemiştim. Denemeden canlı çıkan bitki olmadı.:(
İnternette ballandıra ballandıra anlatıyorlar sulamada faydası oldugunu. Yaz aylarında hava sıcakken az miktarda kullanıldığında zararı olmaz diye düşünüyorum ancak kış aylarında bitki köklerin de çürümeye neden olur mu çok merak ediyorum. Bir iki tanesinde denemek lazım, belki çok da kötü olmaz :) Ayrıca bu jeller sodyum ve potasyum tabanlı diye ikiye ayrılıyormuş. Potasyum tabanlı olanlar daha iyiymiş diye okudum.
Doktora tez çalışma dönemimde Phalaenopsis orkidesinde denemiştim. Denemeden canlı çıkan bitki olmadı.:(
Hiç orkide yetiştirmedim, çok su isteyen bir bitki mi? Belki o yüzden bitkilere ağır gelmiştir.
Merhaba, tarihi bir taş evin zemin katı dış duvarı yaklaşık 3karış bahçe toprağının altında kalıyor. Tüm çeper boyunca hiç su almaz ve rutubet almazken çok aşırı yağmurlar sonucu sadece bir köşe su almaya başlamış duvar ıslak. Ustalara danıştığımda dışardan toprağın komple açılıp duvarın dışına izolasyon malzemesi yapılması gerektiği, zor ve pahalı bir iş olduğu üstelik bunun için toprağın kurumasının beklenmesi gerektiği iletildi. Çok kalın taş duvarlardan diğer bölümler su çekmezken sadece burası çekiyor. Dış tarafında sarmaşığın kökü var buna bağlı sorun olabilir mi ? Konuya gelecek olursam bu bölümdeki toprağa su tutucu jel koyarsam aşırı yağmurlarda toprağın kapasite fazlası suyunu tutarak duvara işlemesini engeller mi ? Çünkü kısa sürede çok yağmur yağınca oluyor sadece. Tuttuğu suyu kademeli olarak mı salıyor çevresindeki nem ihtiyacına göre ? İçerden boya badanayı da yeni yaptırmıştım önceden rutubet yoktu. Duvarlar küflenmeye başlamadan yardım edin lütfen. Not : İzmir den yazıyorum yağmurlar devam ediyor. :(
selim_50
29-11-2019, 12:03
sayın prion; toprağa su tutucu jel koyarsanız çevredeki suyu ve nemi üzerine toplayıp bölgenin uzun süre yaş ve nemli kalmasını sağlamış, amacınızın tam tersi bir iş yapmış olursunuz,
Mebran denilen ziftli su yalıtım malzemeleri var, su alan kısmı açılıp ısıtılarak uygulanıyor, uzun yıllar boyunca sıkıntınıza çözüm olacaktır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.