Bağlan

View Full Version : Toprağın su tutma kapasitesini artıran ürünler




malina
05-06-2006, 10:07
Sutut nedir?

Sutut toprak içindeki besleyici substratları ve toprağın su tutma kapasitesini artıran özel olarak dizayn edilmiş yüksek teknoloji ürünü çapraz bağlı süperabsorbenttir polimerdir.

Neden sutut kullanılır?

Bitkilerin yıllara ve gelişme sikluslarına göre su ihtiyacı değişiklik gösterir. Bitkiler yetişmesi sırasında ortamda su ve besleyici maddelerin hazır olması gerekir. Sutut bir su deposu gibi davranarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyu verir.Böylece hydrik stres ve şoktan kurtulmasını ve solma ve kuruma oranlarını aşağılara çekilmesini sağlar. Bu durum sulama ve gübreleme sıklığı azaltacağından zaman ve para tasarrufu sağlar.


Tarımda kullanılan iyi bir süper absorbant nasıl olmalıdır?

1. Non toksik olmalıdır,çevreye zarar vermemelidir.
2. Bitkiye zarar vermemelidir.(tarımda kullanıla bilmesi için)
3. Nötral ph ta olmalıdır.
4. Potasyum bileşiği olup toprakla dost olmalıdır.
5. Toprak sodyumunu arttırmamalıdır.
6. Tek tip partikül çapına sahip olmalıdır.Tek tip partikül çapı stabil süspansiyon sağlar.Buda tohum kaplama yönteminde etkinliği arttırır.
7. Emme kapasitesi 400 kattan daha yüksek olmamalı,300 kattan da daha aşağıda olmamalıdır.Araştırmalar emme kapasitesi 300 kat ile 400 kat arasındaki süper absorbantların tarımda kullanılabildiğini göstermiştir.
8. Kullanımı basit olmalıdır.
9. Kökün ihtiyacı olduğunda nem dengesini koruyarak ortama nem vermesi gerekir.Ancak bazı polimerler suyu tutar fakat geri vermezler.
10. Kuruduğunda kristal gibi olmalı,kokusuz olmalıdır.
11. Hidrate edildiğinde( su çektirildiğinde) ne kauçuk gibi elastik nede kaya gibi sert olmalıdır.Jel ele alındığında kolayca parçalanabilmeli ve elde ıslaklık bırakmalıdır.Toprakta en az 4 yıl kalmalıdır.
12. Uluslar arası standartlarda üretim yapan ve bu üretimi uluslar arası kalite belgeleriyle belgeleyen kuruluşlar tarafından üretilmelidir.

Tarımda kullanıldığı alanlar nelerdir?

Bitki yetiştirme saksıları
Funda ve ağaç dikimleri
Çim ve çim alanlar
Geniş alana yayma ve yüzey uygulamaları
Kök daldırma ve fideleme
Meyvecilikte
Sulu tohumlama
Tohum kaplama
Mahsülün toplandıktan sonraki işlemlerde
sutut.com (http://www.sutut.com/default.asp?mid=sutut)




arsakay
05-06-2006, 10:38
Yıllar önce çiçekcilerde çeşitli renklerde ve granül halinde
satılan ve cam saksılarda çok şık duran birşeyler moda olmuştu.
Sanırım hala da var ama eskisi kadar moda değil.

Bu maddelerin İsrail'de geliştirildiğine dair bir bilgi edinmiştim
o zamanlar. Amaç malum. Kumlarla kaplı geniş arazilerin
su tutar hale getirilerek tarıma açılması. Daha sonra zengin
arap ülkelerinde de bu ve benzeri maddelerin kullanılmasıyla
yapılmış portakal bahçelerinin fotoğrafları yayınlandı
bazı gazetelerde.

Bu şekilde sututan ve tarımda kullanılan
birkaç farklı madde olduğunu tahmin ediyorum.
İlginç bir konu!

Mine Pakkaner
05-06-2006, 14:09
Toprağı su tutma kapasitesini arttıran diğer ürünler;

perlit, pomza, vermikülit, volkanik tüf, zeolit, montmorillonit, torf, kompost, deniz yosunları, hayvan gübreleridir.

Bunların içinden kompost, deniz yosunları, hayvan gübrelerini aynı zamanda bitki besler.

Sutut gibi jelleştirici ürünler toprakta suyu bünyelerine alıp şiştikleri için hem yapıyı gevşetir hem de suyun süzülüp gitmesini önler. Yavaş yavaş suyu salar.

Ayrıca jelleştirici yapısından ötürü kumlu topraklarda erozyonu önler.Özellikle bu tür jelleştirici ürünlerin rüzgar erozyonunu durdurduğu biliyoruz.Ben kendi uygulamalarımda su erozyonunu da durdurduğunu tespit ettim.

Ancak içeriğinde besin elentleri olmayan bu sentetik ürün tek başına kullanıp bitki yetiştirilemez.

Markadan markaya değişmekle birlikte tarladan en fazla 3-5 sene gibi bir sürede bozunup kalkmaktadır.Formülasyonlarında Na olan jelleştiricileri kullanmaktan kaçınmanız gerekir.

Ben şahsen kumlu alanlardaki çalışmalarımda kullanıyorum. Ağır bünyeli topraklarda, drenaj sorunu olan yerlerde, taban suyu yüksek arazilerde kullanmayın.

BirLira
05-06-2006, 20:39
Jelli başka bir ürün (http://www.bnbkimya.com.tr/qemi.php?la=tr)

backyard
05-06-2006, 21:46
konuyla ilgisiz olacak ama jel kedi kumları var
diğerlerinden daha uzun ömürlü (20-30 gün)
kullanmak isterseniz :)

praecox
10-05-2007, 22:36
Su tutan jeller.

superabsorber de denen bu tozlar esasen selüloz bazlıdır. yani selülozun modifiye edilmesi ile elde eilirler. kadın bağında, çocuk bezinde, fayans yapıştırıcı çimento harçalarında da kullanılırlar.
bazı ülkelerde çölde hydroponik tarım için kullanımı da yaygındır. Sayın Mine Pakkaner hanımın da anlatığı gibi erozyonu önler kumla karışınca da kolayca rüzgarla dahi erozyona uğramaz. çöl kumu ile karıştırılarak yapılan ekimlerde sulama suyu ile (damlama sulama) devamlı bitki besini katılması gerekir.
bunu yazmamdaki amaç ise bazı üyelerimizin sentetiktir diye çakinmesine bir açıklık getirmek amacıdır.
kısacası ana maddesi ağaç talaşıdır da diyebiliriz. zaten 2-3 senede degrade olması yani ayrışması, yok olması da bundandır.

saygılar

mavifatihguler
10-04-2008, 15:42
2007 aralık ayında uygun fiyata sutut bulabildim, kilosu sanırım 20-25 ytl filandı, aynı ürünün 20-30 gr mı marketlerde 5 ytl ye satılıyordu,şuan için tam faydasını gördüm diyemem, daha yeni kullanmaya başladım, ama testlerimin sonucunda 1 gün suda bekletip toprakla karıştırarak bitki köklerine uygularsanız baya faydalı bir ürün, toprağı nemlendirme diye bir sorununuz kalmıyor, uzun bir süre

2 çeşiti mevcut taneleri büyük olanı birde küçük olanı

kızılhisar
16-04-2008, 13:06
sutut malzemesinin dikilmiş çiçeklere veya ağaçlara uygulanma imkanı varmı ? yoksa sadece ilk dikimde toprakla karıştırarak mı kullanılmalıdır.

nevsune
09-05-2008, 12:09
Kuraklığa Türk tozuyla çözüm

'Ecosorb' adı verilen toz, kâğıdın hammaddesi olan selülözden üretiliyor.
Mersinli Ecotech firması, sulama ihtiyacını 'yüzde 90' azaltan toz geliştirip patent aldı. Firma iddialı: Bu tozla çölde bile tarım yapılır.

Tarım üzerine arge çalışmaları yapan Ecotech firması, yüzde 90 su tasarrufu sağlayan toz geliştirip patentini aldı. Mersin Tarsus merkezli Ecotech Genel Müdürü Halil Öztoprak, Çukurova Üniversitesi uzmanlarıyla birlikte geliştirdikleri tozla çölde bile tarım yapılabileceğini söyledi.
Öztoprak'a göre ürünü geleceğin vazgeçilmezi olacak: "Yeryüzündeki içme sularının yüzde 80'i tarımda kullanılıyor. Bunun yüzde 90'ı yeraltına inip kayboluyor. Yüzde 3 kadarı buharlaşıp havaya karışıyor. 100 litre suyun üç-beş litresi bitkiye faydalı. Bizim yaptığımız bu kaçışı engellemek. Eskiden 100 litre su kullanılırsa, tozla 10 litre su kullanmak yeterli. Bunu da yüzde yüz doğal malzemeyle yaptık. Ürünün muadili ABD'de de var ama kimyasal içeriğinden dolayı tercih edilmiyor üstelik pahalı."

'Saksıya 1 gram koy, bir ay tatile çık'
Peki bir tür sünger görevi yapan selüloz esaslı bu toz nasıl kullanılıyor? Öztoprak'a göre kullanım basit: "Bitki köküne 5-10 gram, ağaçlara 100, fidanlara 50 gram dökülüyor. Tarımın her alanında kulanılıyor. Bin metrekare buğday tarlası için üç beş kilogram kullanmak yeterli. Dört yıl boyunca etkili. İthal ürünün fiyatı 40 avroyken bizim patentini aldığmız ürünün kilogramı 10 avro. Mersin Tarım Fuarı'nda ilk kez tanıtıma başladık. Büyük ilgi gördü. Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta çim yetiştirdik. Bu yöntemle çölde de tarım yapılır ancak verimlilik daha az olur. Suudi Arabistan'da bir üniversite de kullanılacak. Önümüzdeki ay Dubai'de tanıtımını yapacağız. kullananların tepkisi çok olumlu. Örneğin salatalıklar çoşmuş."
Ar-ge çalışmaları Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Cumali Karaman tarafından yürütülen çalışmada, peyzaj ve ziraat mühendislerinin de destek alınmış.
'Ecosorb' için 10 yıldır çalıştığını anlatan Karaman, ürünün tarlalarda da tatile giderken evlerdeki saksılarda da kullanılabileceğini anlattı:
"Ürünün temel prensibi bitkinin kök bölgesini nemli tutmak. Ayrıca tutulan suyun bitki tarafından alınabilecek formda olması da önemli. Bu materyali bitkinin kök bölgesine konmuş bir sünger olarak düşünebiliriz. Suyu bünyesine tutup şişiyo. Bitki suyu kullandıkça bözülüyor ve bunu defalarca tekrarlıyor. Bu ürünün dünyada benzerleri, örneğin ABD'de de üç muadili var. Biz farklı olalarak bitkisel orjinli selülozdan üretiyoruz. Ürünün ömrü mikroorganizma faaliyetine bağlı olarak iki ila beş yıl. Küresel ısınmada daha az su ile bitkisel üretim yapma olanağı sağlaması açısından son derece önemli. Üç dört günde bir sulanan bahçe 10-15 günde bir sulanabilir. Her gün sulanan çimler sekiz - 15 günde bir sulanıyor. Evdeki saksılara 1 gram koyarak tatile rahat çıkılabilir. Bunu damla sulama yapılan alanlarda da kullanarak daha az su tüketimini sağlarız."

'Ecosorb' adı verilen toz, kâğıdın hammaddesi olan selülözden üretiliyor.

Alıntı: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=254765&tarih=04/05/2008

praecox
09-05-2008, 12:35
İyi de bu selüloz türevi superabsorberler yıllardır vardı. çocuk bezi kadın bağı fayans çimento yapıştırıcıların yanı sıra bir dizi kullanım yeri varken İsrael'de zaten yıllardır bu metodla çölde ekim dikim yapılıyor.
Nedir yeni olan? Biraz fazla biraz daha az su tutma özelikleri mi?

şenol dalkıran
10-07-2008, 15:19
Bu konu işlendimi bilmiyorum,suyun öneminin hat safhada olduğu bir dönemde güzel bir gelişme ayrıca tatile gidecek arkadaşlar içinde güzel bir çözüme benziyor.

http://www.trabzonticaret.net/bilisim.php?link=haber&no=17082861

Günüm
10-07-2008, 15:40
Çok heyecan verici görünüyor.Ancak nereden tedarik edilebileceği konusunda bir bilgiye rastlayamadım..Sizin bilginiz var mı?

şenol dalkıran
10-07-2008, 16:00
Mersin'in Tarsus ilçesinde kurulu bir üretici firma ve Ecotech Genel Müdürü Halil Öztoprak,olduğunu netten öğrendim.Mersinli arkadaşlar bu konuda bize yardımcı olabilirler sanıyorum.

mücahit bereket
31-08-2008, 16:20
yerli bir firma hammaddesi selülöz olan bir materyal piyasaya sürmek üzre,
bu materyal yüksek su tutma kapasitesine sahip,yani hacmini 500-600 kat büyültebiliyomuş.
geleneksel tarımda kullanılan suyun büyük miktarı bitki tarafından kullanılmadan kaybolur gider.bu materyal suyu bünyesinde hapsederek bu kaybı önlüyor,
bu arada saksılarda dahi kullanılabılıyomus,yanı saksınızı ayda bır sulamak kafi:)
aslında benzeri urunler batıda mevcuttu,
yerli ürünün farkı fiyatı ve üretimde kimyasal kullanmamaları.

number0ne
31-08-2008, 22:25
Arkadaşlar bu malzemenin adı ECOSORB ve tüm türkiye dağıtımını ankara bölgesinden başlamak üzere biz yapmaktayız. Bir kaç yerde deneme yaptık ve oldukça başarılı görmek isteyen arkadaş olursa da bana telefonla ulaşabilir. Tel: 543 872 09 96
Ürün yaklaşık 2.5 dk. içerisinde bünyesini %100 oranında suyla doldurarak bunu bitkiye yavaş yavaş belli bir sürede empoze ediyor ve ürün her yıl %10 luk kayıplar halinde çevreye hiçbir zarar vermeden yok oluyor. Optimum faydalı olduğu süre 4 yıldır bundan sonraki dönemlerde artık yenilenmesi gerekiyor.

Broşür ve bilgilendirme kitapçığı gönderilir.

kızılhisar
01-09-2008, 21:52
Bu madde sutut ile aynı mı?

pala mehmet
05-09-2008, 23:45
Arkadaşlar bu malzemenin adı ECOSORB ve tüm türkiye dağıtımını ankara bölgesinden başlamak üzere biz yapmaktayız. Bir kaç yerde deneme yaptık ve oldukça başarılı görmek isteyen arkadaş olursa da bana telefonla ulaşabilir. Tel: 543 872 09 96
Ürün yaklaşık 2.5 dk. içerisinde bünyesini %100 oranında suyla doldurarak bunu bitkiye yavaş yavaş belli bir sürede empoze ediyor ve ürün her yıl %10 luk kayıplar halinde çevreye hiçbir zarar vermeden yok oluyor. Optimum faydalı olduğu süre 4 yıldır bundan sonraki dönemlerde artık yenilenmesi gerekiyor.

Broşür ve bilgilendirme kitapçığı gönderilir.

Sayın numberOne kullanımla ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorum. Adresinizi verebilir misiniz?

Gurtunca
20-11-2008, 11:16
Bu yıl çim sulaması işinde oldukça sıkıntımız olduğu için araştırırken İzmir'de (http://www.ziza.net/tr/rulocim/ecosorb-nem-koruyucu-bitki-gelistirici/) Ecosorb işini yapan bir firma buldum.Aynı zamanda rulo çim işi de yapıyorlar..Yaklaşık 60 m2 lik bir çim saha için 2 kg ın yeterli olacağını ifade ettiler..ki bu da 25 YTL+KDV/kg olduğuna göre 50 YTL lik bir bedel...Çimdeki sulama süresini yaklaşık 10 günde bire indirecek gibi bir anlatım var,ya da ben yanlış algılamış olabilirim..O zaman bu tip bir madde kullanımı ile su kullanımımızı minimale indirmiş olacağız..Özellikle Ege'deki arkadaşlarımızın bu konudaki görüşlerini merak ediyorum....

elnino
16-12-2008, 14:01
sutut un fiyatı konusunda bilgisi olan var mı?

irism
25-12-2008, 15:25
Arkadaşlar bu malzemenin adı ECOSORB ve tüm türkiye dağıtımını ankara bölgesinden başlamak üzere biz yapmaktayız. Bir kaç yerde deneme yaptık ve oldukça başarılı görmek isteyen arkadaş olursa da bana telefonla ulaşabilir. Tel: 543 872 09 96
Ürün yaklaşık 2.5 dk. içerisinde bünyesini %100 oranında suyla doldurarak bunu bitkiye yavaş yavaş belli bir sürede empoze ediyor ve ürün her yıl %10 luk kayıplar halinde çevreye hiçbir zarar vermeden yok oluyor. Optimum faydalı olduğu süre 4 yıldır bundan sonraki dönemlerde artık yenilenmesi gerekiyor.

Broşür ve bilgilendirme kitapçığı gönderilir.

ecosorb için evde saksı bitkilerinde kullanımını analatırmısınız?bildiğim kadarıyla bitki kök bölgesine uygulanması gerekiyor,ama halihazırda evdeki saksı bitkileri için kök uygulaması yapmak zor,toprak üstünden nasıl uygulama yapılabilir?

madeleine
23-02-2009, 20:34
Herkese selam,

Daha önce bu konu ile ilgili olarak Ankarada stockosorb isimli su tutucu polimerin ithalatçı firması ile (www.sutut.com.tr)görüşmüştüm ve 34 TL/Kg gibi bir fiyat almıştım ancak dün firmadan aldığım bir mailde stok politikası gereği ürün fiyatının kısa bir süreliğine 20TL/Kg gibi bir fiyata çekildiği bilgisini aldım.İlgilenen arkadaşlara duyurulur.

Sevtap
24-02-2009, 00:18
Peki bu ürünü kullandığımız da fazla sulama yaparsak sakıncaları oluyormu?

madeleine
24-02-2009, 10:26
Fazla sulama yaparsanız hiç bir sakıncası yok ancak sutut'u fazla kullanırsanız toprakta kabarma yapıyor.

nariçi
24-02-2009, 11:09
Arkadaşlar perlit benzeri olan Nevşehir toprağı biriket yapımında kullanılıyor. Aslında iyibir su tutucu olarak değerlendirilebilir. Pomza taşı da bu toprağın kütle olarak iri taneli şekli. Nevşehir ve yöresi oldukça kurak olmasına rağmen bu toprak özelliği nedeniyle bitkiler susuzluğa dayanmaktadır. Bu yörede toprağın su tutma ve aynı zamanda geçirgenliği nedeniyle yol boylarınca dikkatimi çeken, köprü ve menfezlerin çok yerde olmamasıdır.

Cumhur Tonba
24-02-2009, 11:33
Ve Koyun Gübresi.
Dekara (1000 m2) verilecek 3 ton yanmış koyun gübresi, toprağın su tutma oranını en az 20 kat arttırır.

Khan
25-07-2009, 13:56
başlığa tam olarak ne yazacağımı aslında bilemedim. elime abd den, ekilen bitkinin köklerine konulan tohum benzeri suyu tutan ve uzun sürede suyu bırakan bir şey geçti. 2-3 mm kadar bir su dolu bardağa konunca tüm suyu emiyor. daha sonra bunu gömüyorsunuz suyu bitkinin kökleri emiyor. muhteşem birşey.
konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Khan
25-07-2009, 22:00
oldukça yaygınmış anladığım kadarıyla. teşekkür ederim.

duran bozkurt
12-08-2009, 12:28
Dünyadaki kullanılabilir suyun % 80 i tarım için kullanılmaktadır.Günümüzde su kaynakları gittikçe azalmakta ve var olanlarda kullanılamaz hale gelmektedir.Halbuki insanlığın beslenmesi için yapılan hertürlü tarımda,su ya ihtiyaç duyulmaktadır.Elektriksiz,petrolsüz ve hatta örtünmeden yaşayabiliriz.Ama susuz asla. Özellikle ülkemiz su kaynakları gün geçtikçe azalan bir bölgede.Suyun akıllıca,ekonomik ve verimli kullanılması zorunlu bir hal almıştır.

İşte bu yüzden sizlere tarımda su ve gübreleme maliyetlerini %50,90 oranında düşüren,verimi artıran emek maliyetlerini azaltan bir ürün ü tanıtmak istiyorum.Avrupa,Amerika ve Birçok batı ülkelerinde yıllardır kullanılan su tasarrufu sağlayan bu ürünü yerli hammadde ile türkiye de ürettik.

www.ecosorb.com.tr (http://www.ecosorb.com.tr/)

Saygılarımızla

Duran BOZKURT

MeyveliTepe
12-08-2009, 12:47
Duran bey,
Hoşgeldiniz. Epeydir kimse yazmıyor ama sizin bizzat gelişinizle pek çok soru gelecektir.
Saygılar

duran bozkurt
17-08-2009, 10:51
Merhaba
Bu bölüm'e yazmak için ancak zamanım oldu,fırsat buldukça yazacağım,hem ürünle ilgili gelen soruları,hem de deneyimlerimizi ve kullanıcılarımızdan gelenleri sizlerle paylaşacağım.

Selamlar

Duran BOZKURT

nkoksal
17-08-2009, 11:56
Merhaba Duran bey hoşgeldiniz. Ürününüzü geçen yıl telefonla istemiştik, sizde çok ilgilenip hiç üşenmeden 2 kutuyu yollamıştınız. Ankarada bir ev (teras) kullanıcısı olarak ürün benim için hayati önem taşıyor. Geçen sene elden geçirebildiğimiz bütün topraklarımıza ecosorb karıştırdık ve Ankaranın sıcağında beton üzerinde yetiştirdiğimiz bitkilerde müthiş bir su ve zaman tasarrufu yaşadık. Çok sıcak aylarda Ankarada genellikle 2 sulama yapmak gerekiyor, ecosorb bu işi günde bir sulamayla halletti. Bu sene damla sulama kurmaya çalışıyoruz sanırım o zaman ecosorbun yararlarını daha çok göreceğiz. Size geçen sene gösterdiğiniz ilgi ve ürününüz için çok teşekkür ediyorum.

duran bozkurt
12-09-2009, 10:15
Teşekkürler,nkoksal biraz geç yazdım kusura bakma.Bizim kayıtlarda sizin adınıza adresinize rastlayamadık,bu mesajı alınca yazarmısınız telefon numaranızıda tabi.İyi çalışmalar.

ECOSORB DAVETİ
8-12 EKİM YALOVA FUARINDAYIZ
EKOS EKOLOJİK TARIM LTD.ŞTİ

Klinoptilolit
25-09-2009, 13:57
TARIM
Gübreleme ve Toprak Hazırlanması Doğal zeolitler yüksek iyon değiştirme ve su tutma özellikleri nedeniyle toprağın tarım için hazırlanmasında, çoğunlukla kil bakımından fakir topraklarda yaygın biçimde kullanılmaktadır.Su tutma özelliğinden dolayı Klinoptilolit kullanılan tarım sahalarında sulama ihtiyacı hemen gözle görülür oranda azalmaktadır. Ayrıca yüksek anomyum seçiciliği nedeniyle gübre hazırlanmasında taşıyıcı olarak klinoptilolit kullanılmasıyla amonyumun bitkiler tarafından daha etkin kullanılması ve gübre tasarrufu sağlanmaktadır. Klinoptilolit nem fazlasını adsorbladığı için gübrelerde depolama sırasında oluşan pişme ve sertleşmeyi de önlemektedir. Ayrıca fazla sulama nedeniyle oluşan mantari hastalıkların da önüne geçtiği belirlenmiştir. Klinoptilolit toprakta yok olmamaktadır.

Toprak Kirliliğinin Kontrolü
Doğal zeolitlerin katyon seçme ve değiştirme özelliklerinden sadece besleyici iyonların bitkiye aktarılmasında faydalanılmayıp, aynı zamanda besin zincirlerinde Pb-Cd-Zn-Cu (kurşun,kadmiyum,çinko,bakır) gibi istenmeyen bazı ağır metal katyonlarının tutulmasında da yararlanılabilir. Bu alanda kullanılan klinoptilolitin radyoaktif kirlenmenin söz konusu olduğu topraklara ilave edilmesi ile bitki tarafından alınan Sr90 miktarının büyük ölçüde azaldığı da saptanmıştır.

Tarımsal mücadele
Doğal zeolitlerden iyon değiştirme ve adsorplama kapasitelerinin yüksekliğinden dolayı tarımsal mücadele ve ilaç taşıyıcı olarak yararlanılmaktadır.

baba.monk
13-01-2011, 22:28
Bebek bezindeki su tutucu - süper emici polimer tozun kullanımına dair bir deney şuradadır:

http://www.babamonk.com (http://www.babamonk.com/2011/01/bebek-bezi-ve-su-tutucu-polimer-tozlar.html#axzz1Ax8TmECZ)

188641

Cumhur Tonba
13-01-2011, 23:27
Bebek bezindeki su tutucu - süper emici polimer tozun kullanımına dair bir deney şuradadır:

http://www.babamonk.com (http://www.babamonk.com/2011/01/bebek-bezi-ve-su-tutucu-polimer-tozlar.html#axzz1Ax8TmECZ)

188641

Kişisel sayfanızdaki açıklamayı okudum. Çok harika anlatmışsınız. Hele bebekten izin almanız çok hoş. Teşekkürler.

madeleine
30-11-2011, 16:41
Bebek bezindeki su tutucu - süper emici polimer tozun kullanımına dair bir deney şuradadır:

http://www.babamonk.com (http://www.babamonk.com/2011/01/bebek-bezi-ve-su-tutucu-polimer-tozlar.html#axzz1Ax8TmECZ)

188641

Endüstriyel alanlarda kullanılan polimerler,tarımsal polimerlerden farklı olarak potasyum tabanlı değil sodyum tabanlı ve tarımda kullanılması kesinlikle önerilmez.Bilgilerinize...

baba.monk
23-12-2011, 11:53
Buna dikkat etmek gerek o zaman. Bu bilgiyi bloguma da ilave ediyorum müsadenizle.

Zafer ALV
29-02-2012, 18:55
Benim evde deneme olarak kullandığım su tutucu aşağıdadır.her yumurta yuvası büyüklüğünde parçalayıp hem toprağın havalı olmasını hemde su tutma kapasitesini arttırmayı amaçlıyorum.Tabi her yıl yenilemek gerekebilir.
Sizce bunun bir sakıncası var mı?

bulut7655
25-07-2012, 06:37
Su tutuculardan birini deneme imkanım oldu. Anladım ki bitki köküyle rekabet ediyor. Ortama nem verici değil ortamın nemini bünyesine emiyor. Köklerin bile nemini emiyor. Toprağa karıştıralı 6 ay oldu fakat şu an orada su tutucudan eser yok.

secatdinf
28-07-2012, 10:07
Sutut nedir?

Sutut toprak içindeki besleyici substratları ve toprağın su tutma kapasitesini artıran özel olarak dizayn edilmiş yüksek teknoloji ürünü çapraz bağlı süperabsorbenttir polimerdir.

Neden sutut kullanılır?

Bitkilerin yıllara ve gelişme sikluslarına göre su ihtiyacı değişiklik gösterir. Bitkiler yetişmesi sırasında ortamda su ve besleyici maddelerin hazır olması gerekir. Sutut bir su deposu gibi davranarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyu verir.Böylece hydrik stres ve şoktan kurtulmasını ve solma ve kuruma oranlarını aşağılara çekilmesini sağlar. Bu durum sulama ve gübreleme sıklığı azaltacağından zaman ve para tasarrufu sağlar.


Tarımda kullanılan iyi bir süper absorbant nasıl olmalıdır?

1. Non toksik olmalıdır,çevreye zarar vermemelidir.
2. Bitkiye zarar vermemelidir.(tarımda kullanıla bilmesi için)
3. Nötral ph ta olmalıdır.
4. Potasyum bileşiği olup toprakla dost olmalıdır.
5. Toprak sodyumunu arttırmamalıdır.
6. Tek tip partikül çapına sahip olmalıdır.Tek tip partikül çapı stabil süspansiyon sağlar.Buda tohum kaplama yönteminde etkinliği arttırır.
7. Emme kapasitesi 400 kattan daha yüksek olmamalı,300 kattan da daha aşağıda olmamalıdır.Araştırmalar emme kapasitesi 300 kat ile 400 kat arasındaki süper absorbantların tarımda kullanılabildiğini göstermiştir.
8. Kullanımı basit olmalıdır.
9. Kökün ihtiyacı olduğunda nem dengesini koruyarak ortama nem vermesi gerekir.Ancak bazı polimerler suyu tutar fakat geri vermezler.
10. Kuruduğunda kristal gibi olmalı,kokusuz olmalıdır.
11. Hidrate edildiğinde( su çektirildiğinde) ne kauçuk gibi elastik nede kaya gibi sert olmalıdır.Jel ele alındığında kolayca parçalanabilmeli ve elde ıslaklık bırakmalıdır.Toprakta en az 4 yıl kalmalıdır.
12. Uluslar arası standartlarda üretim yapan ve bu üretimi uluslar arası kalite belgeleriyle belgeleyen kuruluşlar tarafından üretilmelidir.

Tarımda kullanıldığı alanlar nelerdir?

Bitki yetiştirme saksıları
Funda ve ağaç dikimleri
Çim ve çim alanlar
Geniş alana yayma ve yüzey uygulamaları
Kök daldırma ve fideleme
Meyvecilikte
Sulu tohumlama
Tohum kaplama
Mahsülün toplandıktan sonraki işlemlerde
sutut.com (http://www.sutut.com/default.asp?mid=sutut)
Evet o ürünler denildiği gibi su tutma özelliği yüksek ürünler ama olabilecek en iyi kapsamlı ve mucizevi ürün leonardit maddesidir hem besleme hem su tutma konusunda 10 numara bir üründür.

beckham_711
07-12-2012, 04:30
Evet o ürünler denildiği gibi su tutma özelliği yüksek ürünler ama olabilecek en iyi kapsamlı ve mucizevi ürün leonardit maddesidir hem besleme hem su tutma konusunda 10 numara bir üründür.

leonardit ve humatı bu sene denedim çimlenme şuan eşit işe yararsa foto larını yayınlarım. ama hesaplarıma göre ekonomik değil tabi şaşırtıcı derecede verim yüksek olursa bilemem.

her neyse sututa gelelim ayçiçeğinde kullanmak istiyorum fakat hep saksı gibi bilgilendirilmiş büyük arazilerde yaptığımız ilkel tarımda nasıl uygulama yapabiliriz
fiyatlandırma nedir
da/kg oranı nedir v.b.

bilgilendirirseniz memnun olurum

ekizilaslan
06-01-2013, 21:56
leonarditin çimleme kökleme kabiliyeti muhteşem. beslemesi de öyle şimdilik. fiyatı da 1,5 tl gibi toptanda kömür ocakları civarında çok daha ucuza olabilir belki. afşin civarı kaynakmış galiba

ekizilaslan
06-01-2013, 21:57
ben saksıdaki domateslerime kullandım harika

miralay
23-02-2013, 15:44
Hobi usulü üretici ve yetiştiriciler için gereksiz maliyetten öteye gitmiyor perlit torf kullanın

Perhan
24-02-2013, 09:19
LEONARDİTİN FİZİKSEL YARARLARI

• Toprağın yapısını düzeltir. kil mineralleri ile birleşerek toprağı daha tanecikli duruma getirir. Böylece, toprağın hava ve su geçirgenliği artar. Toprağın gevşekliği ve işlenebilirliği artar, topaklanma önlenir. Verimsiz killi toprakların parçalanmasını sağlayarak verimli toprak haline dönüştürür. Toprağın zamanla sıkışmasını önleyerek daha havadar ve kabarık kalmasını sağlar.

• Toprağın havalanma özelliğini artırır. Köklerin daha iyi havalanmasını sağlar. Yorgun toprakları gençleştirir.

• Toprağın su tutma kapasitesini artırır (Kendi ağırlığının 20 katı fazla ağırlıktaki suyu tutabilme yeteneği vardır). Topraktaki su miktarını dengeler ve düzenler. Böylece, bitkinin kuraklığa karşı direnci artar ve kuraklık şartlarında bile daha iyi verim alınmasını sağlar. Daha az su ile daha verimli bir sulama için zemin hazırlar.
• Uygun tohum yatağı şartları hazırlar.

• Topraktaki kolloidlerin (çok küçük toprak parçacıklarının) birbirlerini tutma yeteneklerini artırır. Topraktaki erozyonu azaltır.

• Toprağın rengini koyulaştırarak daha fazla güneş enerjisinin emilmesini sağlar.

Ayrıca leonarditin kimyasal yararlarıda vardır.

miralay
24-02-2013, 23:59
Benim evde deneme olarak kullandığım su tutucu aşağıdadır.her yumurta yuvası büyüklüğünde parçalayıp hem toprağın havalı olmasını hemde su tutma kapasitesini arttırmayı amaçlıyorum.Tabi her yıl yenilemek gerekebilir.
Sizce bunun bir sakıncası var mı?
Malesef tavsiye etmiyorum şöyle bir şey deneyin saksının dibine yerleştirin bunu, suyu tutsun ama toprağa karıştırmamak gerek sürgün döneminden sonra kışın saksıyı söküp bakarsınız kök ile olan ilişkisine.

Sutut
17-04-2014, 13:24
Bazı arkadaşlar maalesef aşılamada kullanılan,yapılarda su izolasyonunu engelleyen sutut ile tarımda su tasarrufu maksadı ile kullanılan sutut'u karıştırıyor.Sutut polimerin örnek resmi aşağıdaki gibidir.Saygılarımla.

http://sutut.com.tr/turkce/popup.html?resimler/jel1b.jpg

doğalhayat
23-08-2014, 20:01
en iyisi solucan gübresi

consiglier
24-04-2020, 23:15
Arkadaşlar, bu ürün kullanışlı ama meyve sebzede kullanılması sağlıklı olur mu tereddüt içerisindeyim? Anladığım kadarıyla ürün bir kimyasal ve kökler suyu alırken kimyasalı da bünyesine çeker mi? İçeriği tam olarak nedir?