PDA

View Full Version : Ocimum basilicum (Fesleğen - Sweet basil)




Sayfalar : [1] 2

Mine Pakkaner
04-06-2006, 23:29
http://www.diepenboomgaard.be/images/kruiden/basilicum.jpg
FESLEĞEN

TAKIM:Tubiflorales

FAMİLYA:Lamiaceae

CİNS:Ocimum

TÜR: Ocimum Basillicum L.

KÖKENİ VE YAYILIŞI:

Nane, kekik ve yabani kekiğin akrabasıdır. Kökeni güney Asya özellikle Hindistan'dır. Uzak ülkelerden onu ilk defa getiren İskender'dir. Fesleğen Sezar'ların Roma'sında XII. Yüzyılda güney Fransa'da ekilip biçilen bir bitkiydi.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ:

Fesleğen tek yıllık bir bitkidir. İnce, dallanmış kökleri vardır. Dallanmış veya dallanmamış dik veya yarı dik, 50-60 cm yükseklikte saplara sahiptir. Yapraklar çeşitlere göre değişmekle birlikte genellikle yumurtamsı uzun, taban kısmı küt, az dişli ve saplıdır. Tabandan itibaren dallanma veya dallanmayansap veya yapraklar çıplak ve zayıf tüylüdür. Yaprak rengi açık yeşilden koyu yeşile kadar değişir. Az veya çok fazla olan yaprak yüzü bazende dalgalıdır. Büyük veya küçük yapraklar vardır. Çiçek sapın ucunda bulunur. Çiçekler genelde altısı bir arada bulunan başak görünümündedir. Alt kısmında başaktaki çiçekler seyrek, üst kısmında sıktır. Taç yapraklar beyaz renklidir. Meyvesi yumurta şeklinde uzunumsu eliptik şekle kadar değişir. Karın kısmı keskin köşelidir. Uzunluğu 1,5-2,0 mm, kalınlığı ise genellikle 1. 0 mm kadardır. Hilum daha açık renkli ve belirgindir. Meyvenin yüzeyi kırışık ve damarlıdır. Rengi koyu kahverengidir.

ETKEN MADDESİ:

Çiçekler dalı veya yapraklarının distilasyonu ile uçucu yağ elde edilir. Uçucu yağın oranı %0. 1-0. 45 arasındadır. Uçucu yağın en önemli kısmını methyl cavicol (estragol), lilanol ve acimine teşkil eder. Herbada doneli maddeler vardır. Ticari ölçüde yağ birimi bilinmemektedir. Deneme, ekimleri dönümünden 2-4 kg yağ alınabileceğini göstermiştir. Buhar destilasyonu ile ayrılan yağından 37 bileşik (madde) tespit edilmiştir. Fidedeki önemli yağ maddesi methyleugenol 'dür.

Dorg olarak sap, yaprak ve çiçekleri kullanılır.

FAYDALANMA YÖNLERİ:

Fesleğen çok uzun zamandan beri ilaç olarak kullanılan güzel kokulu bir bitkidir. Halk arasında birçok hastalığa karşı kullanılmasına karşın modern ilaçlarda önemli bir yeri yoktur. Öksürükte, mide rahatsızlıklarında, idrar yolları hastalıklarında, streste ve çeşitli çayların bileşiminde kullanılır. İlaç sanayinde, yiyecek endüstrisinde konserve yiyeceklerde ve içkilerde kullanılır ve bakterilere karşı koruyucu bir özelliği vardır.

Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahta kurusu gibi haşaratı kaçırır. Zafiyeti ve hazımsızlığı giderir, arı sokmalarında faydalanılır.

YETİŞTİRİLMESİ:

Fesleğen yabancı ot bulunmayan temiz bir tarla ister. Ekim nöbetinde çiftlik gübresi ile iyi gübrelenmiş çapa bitkisinden sonra gelmesi önerilmektedir. Tarlavari üretimde tohum direkt tarlaya mibzerle ekilebilir. Bu durumda dekara kullanılacak tohumluk miktarı 0,6-1,0 kg civarındadır. Sıra arası ise 30-40 cm' dir. Ekim soğuk bölgelerde don tehlikesi geçtikten sonra yapılmalıdır. Ege bölgesinde eğer ön sulama olanağı varsa eylül ayında ekmek en uygunudur. Eğer ekim sonbaharda yapılamayacak durumda ise ilkbaharda erken ekime gidilmesi gerekmektedir. Soğuk bölgelerde sonbaharda ekme olanağı bulunmadığından zorunlu olarak ilkbaharda ekim yapılmaktadır. Ancak aslında bu bölgelerde ilkbaharda da tarlaya geç girilebildiği ve son don tehlikesi geç ilkbahar' da ortadan kalktığından bu tarihlerden sonra yapılan ekimlerle oldukça geç kalınmaktadır. İşte bu geç durumu gidermek için direkt tarlaya ekim yanında fide şeklinde üretimde söz konusudur. Bu durumda kıştan yastıklara ekim yapılmakta ilkbahar da fideler tarlaya 30 x 25 cm aralıklarla şaşırtılmaktadır. Yastıklara 60-80 gr tohum bir dekar yer için yeterli fideyi sağlayabilmektir.

Fesleğen bol besinli toprakları tercih eden bir bitkidir. Bu nedenle zengin topraklarda yetiştirilmesi yanında üretiminde kimyasal gübrelerinde kullanılması gerekmektedir. Bunun için ekiminde dekara 4-6 kg n, 3-5 kg p2o5 ve 10-12 kg/da k2o verilmesi önerilmektedir. Ancak bu miktarlar fakir topraklarda en az 1/3 oranında arttırılmalıdır.

Fesleğenin vegetasyon devresi esnasında en önemli sorunu yabancı otlarla mücadeledir. Özellikle kurak bölgelerde yabancı ot yanında sulamada iyi bir gelişim için üzerinde durulması gereken kültürel önlemlerdendir.

HASAT:

Biçme genel olarak çiçeklenme başlangıcında yapılır. Uygun yıllarda birden fazla biçim söz konusudur. Ege koşullarında verim, geciktikçe azalmakla beraber üç biçim yapılabilmiştir. Biçimi takiben bitkileri sıkı demet yapmadan taşımalı ve 30-35 c de kurutmalıdır.

VERİM:

Almanya şartlarında ortalama drog herba verimi 80-150 kg/ da arasında değiştiği belirtilmektedir. Eğer ikinci biçim yapılabilir ise bunun 200 kg/da'ı bulabileceği bildirilmektedir. Ege koşullarında ise yapılan ön araştırmalarında drog herba miktarının 350 kg/da 'ı bulduğu saptanmıştır.

HASTALIK VE ZARARLILARI:

Fesleğende en fazla görünen hastalık mantarların yaptıkları yaprak lekeleridir. Genç devrede yaprak bitkilerinin de zararı oldukça büyük olmaktadır.

KULLANILAN BİTKİ KISMI:

Herba Basilici

ETKEN MADDELERİ:

Fesleğenin çiçekli dal ve yapraklarının destilasyonu ile uçucu yağ elde edilmektedir. Uçucu yağ oranı %0.1- %0.45 arasında değişir. Uçucu yağın en önemli kısmını methylcavucol (astragol) ve linalol teşkil eder. Ayrıca fesleğen herbasında taneli maddelerde vardır. Fesleğen midevi, balgam söktürücü ve idrar yolları antiseptiği olarak kullanılır.




memet
05-06-2006, 09:29
fesleğeni salatalarda deneyin az miktarda..
özelliklede makarna soslarında ..
yemeklere çok farklı bir lezzet katıyor.
hatta kurutup,nane gibi saklanabiliyor

malina
05-06-2006, 10:36
Sivrisinek kaçırıcı olarak da işe yarıyor :)

backyard
07-06-2006, 17:35
sanırım bende hiç sivrisinek olmayacak
bu sadece saksının yarısı :rolleyes:

eskimo
07-06-2006, 17:55
backyard,
bence bu fideleri seyreltmen gerekiyor,diğerleride büyümez sonra.
bende aynı hatayı roka tahumlarında yaptım 1 m2 yere bir cay bardağı fincanı rokayı serptim, çıktılar ama minik fideler halinde bir iki kez yiyebildik kalanları
yandı ve büyümeden tohuma gitti.

backyard
08-06-2006, 14:34
evet haklısın
bu yüzden bir sürü fesleğenim olacağını düşünüyorum
isteyene veririm :)

memet
01-08-2006, 12:19
Reyhanı çok severim. bu aralar buldukça kurutup kışa saklarım. köklü buldum pazarda,saksıya ektim hoş kokusu feslehene benziyor.

saksıda sularken her serferinde kokusunu yayıyor bir anda.
önce yanıldığımı düşündüm ama,saksıya suyu koyarken güçlü şekilde koku salıyor.Sulamayı algıladığını düşünüyorum.
ne dersiniz bu konuda.benmi yanılıyorum.Reyhanmı gerçekten tepki veriyor

Baki Berk Kayalar
01-08-2006, 19:26
Fesleğeni orta düzeyde severim. Kokusunun fazlası biraz boğucu karekterli olur. Yemekte kullanıldığında fazla kaçırılmaması gerekir.

Todor
07-08-2006, 08:57
Bende çok seviyorum fesliğeni. Hem iri yapraklı hemde küçük yapraklıdan ektim. Önümüzdeki sezon bahçenin kuzey tarafına bordür yapmayı planlıyorum. Rüzgar estikçe kokusu bana gelsin. 2 saksı bile sivrisinekleri kaçırmaya yetiyo.
Birde karasinekleri kaçıran bi bitki bulabilsem.

Bir not: Zeytinyağında sarımsak,defne, kekik, fesleğen, reyhan bekletirseniz çok güzel bir salata yağı elde ediyorsunuz.

Mahmut Leventoğlu
22-10-2006, 17:27
Fesleğen bizim yörede(Sütçüler) en çok Dut pekmezi ile kullanılır. Yemeklerde tatlı olarak dut pekmezi sunulunca içine bir dal iri yapraklı fesleğen atılır. Fesleğenin rayihası pekmeze inanılmaz bir lezzet verir.
Bulgur pilavına çok az Reyhan atınca oda çok lezzetli olur.
Bu arada Sütçülerin Çandır köyün de yani Yazılı Kanyon da çok fazla MERSİN Bitkisi var.Burada köylülere toplatıp Antalyada ki otellere **** Barlara veriliyor. Onlara ben öğretmiştim Cintonik **** Cin fiz in içine bir adet azıcık ezip atınca çok lezzetli ve keyifli oluyor.Ayrıca İsparta da üzüm hoşafının içine de atıyorlar.

aer
18-02-2007, 14:51
ayrıca fesleğeni kurutup zeytinyağlı dolmalarda ve çorbalarda da kullanılabilir..lezzet katıyor.yeşili gibi kurusunuda salataya karıştırıyorum..

caploonba
21-02-2007, 13:57
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Yine benim sorum olacak.Bu fesleğenlerden nasıl tohum alabiliriz?

Oğuzhan
21-02-2007, 17:49
Çiçeklendiği zaman koparmayın.Tohuma dönüşürler.

merdiye
02-04-2007, 16:32
Paparazzi programlarının anonsu gibi oldu galiba bu başlık:p
Ben de fesleğeni çok seviyorum. Bizim oralarda sadece kokusu için saksı da yetiştirilir.
Şöyle balkonda ya da bahçedeki masanın üzerinden akşam yemeği sofrası toplanıp masanın üzerine örtüsünü örtüp hemen fesleğen saksısını oturtursun masanın ortasına. Biraz su verirsin, elinle de hafifçe dokunursun, okşar gibi. Sonra fesleğenin kokusu tatlı bir yaz akşamı serinliğine karışıp yayılır ortalığa.
Hele bir de karşında güneş denize yarıya kadar batmışsa...

Hayallere daldım galiba ben:p
Lakin fesleğenin yendiğini geçen yıl öğrenmiş ve çok şaşırmıştım:o
Peki fesleğenle reyhan aynı bitki mi değil mi? Hani reyhanın yendiğini duymuştum ama kendisini hiç görmedim zannımca. Kafam karıştı :(:( :(

beyaz melek
02-04-2007, 20:29
Yukarıdaki bilgileri okuyunca benimde kafam karıştı diye bilirim. İkisi aynı bitkimidir yoksa ayrımı bilemiyorum ama bakın şöyle birşey buldum. DOĞRUMUDUR BİLEMEM AMA OKUMAKTA YARAR VAR :)

http://www.bitkisel-tedavi.com/bitki/bitki(f).htm

sukranayalp
03-04-2007, 10:16
Sn Merdiye,
Fesleğeni iki ayrı bitki için kullanıyoruz.
1- Yemeklerde tad veren fesleğen (Ocimum basilicum. bunun kırmızı yapraklısı da var : Ocimum basilicum ''Purple Ruffless''
Yemeklerde tad veren fesleğene reyhan da diyoruz.
Bir de yine reyhan olarak adlandırdığımız diğer bir baharat otumuz (herb) var ki onun latince adı da Perilla frutescens. Eskiden Perilla için synonim isim olarak Ocimum frutescens kullanılmış. Zamanla bunların aynı cins olmadığı kesinleşince isimler ayrılmış.
2- Yazın saksıda yetiştirdiğimiz , özellikle balkonlarda sinek kovar olarak kullandığımız fesleğen(bunun latince adını bilmiyorum)

merdiye
03-04-2007, 13:34
Sn Sukranayalp çok teşekkür ederim.
Yoksa annemin saksıdaki fesleğenlerinden salata yapmaya kalkışacaktım bu yaz:):):)

ismail fazıl
04-04-2007, 11:20
Sukranayalp'e teşekkürler, en sonunda bu işten anlayan biri sokakta her yaz başında satılan
"top fesleğen"--> http://blog.milliyet.com.tr/Images/Blog/131/42/4206.jpg ile

resmî fesleğen --> http://plants.usda.gov/gallery/standard/ocba_001_shp.jpg
(sweet basil / Ocimum basilicum)in iki farklı bitki olduğunu deklare etti...

Yaklaşık 7 yıldır sağdan soldan aldığım her türlü tohumla top fesleğen yetiştirmeye çalıştım: doğrudan toprağa dikme, şaşırtma, sadece torf, bahçe toprağı, karışım...
Ancak her seferinde başarısız oldum; ya küçücük kaldı fidelerim, ya da sırık gibi uzadı, ancak verimli bir şekilde yaprak vermedi. Top fesleğenin ayrı bir tür olduğunu duymaya ihtiyacım vardı...

Şaka bir tarafa bu top fesleğen meselesini tam olarak bilen bri yardımcı olmayacak mı bu başlığa? Şu ana kadar bildiğimiz (ya da benim anladığım):

- Reyhan ile Fesleğen dediğimiz şey, aslında Basil'in iki farklı renkli türü, mor yapraklısına reyhan, yeşil yapraklısına fesleğen deme eğilimindeyiz. Bu bitkinin yapraklarını salatada kullananlar var.

- Bir de salatada kullanılamayan, sadece kokusu için alınan ve bazen sivrisinek kovucu gücüne inanılan bir bitki daha var ki buna halk "top fesleğen" diyor ve bu bitki her baharda seyyar satıcıların tezgahına bir yerden "düşüyor!"

İşte bu top fesleğen dediğimiz şey nedir? Tohumu nereden bulunur? (Top fesleğen satın alırken bu konuda danıştığım çiçekçiler ağız birliği etmişçesine "bunların tohumlarını biz de bulamayız, Ege'de serada yetişiyor bunlar." diyor. Diyemiyorum ki "E birader, Leibniz'in monadları mıdır bu top fesleğen tohumları, yapan nereden buluyor?!!")

Bu sene ümidimi kesmiştim artık fesleğenden, biraz da geç oldu ama tünelin ucunda ışık ver denilirse tekrar koşmaya başlarım, sekiz yediden %14 daha büyük hepi topu...

Ek: "Yunan Fesleğeni" tanımı abd-i acîzin labirent macerasına yardımcı olmayacaktır. Teşekkürlerimle...

ozlemkoybasi
08-04-2007, 12:29
Merhabalar.Benim kokusunu beğendığim ve bahçemde yetiştirdiğim fesleğen bitkisini sizinle paylaşmak istedim.Ekim için geç değil.Bahçenizde, balkonunuzda veya odanızda hoş bır koku hissetmek ve bitkiden faydalanmak istiyorsanız bu bitki tam size göre...

Feslegen: (Basilienkraut / Basilic / Sweetbasil / Reyhanotu / Ocimum basilicum )

Haziran-eylül aylari arasinda, pembemsi veya sarimsi-beyaz renkli çiçekler açan, 20-40 cm yüksekliginde, çok senelik, kuvvetli kokulu, otsu bir bitkidir. Reyhan otu olarak da bilinir. Vatani Iran ve Hindistan’dir. Gövdeleri dik, tüysüz veya hafifçe tüylü, çok dalli ve yapraklidir.Yapraklar karsilikli ve uzunca sapli olup, hos kokuludur. Çiçekler üst yapraklarin koltugunda ekseriya 6 çiçekli durumlar hâlinde toplanmistir.Çanak ve taç yapraklari tüp seklinde ve 2 dudaklidir.Meyveleri oval sekilli, küçük ve parlak siyah renklidir.

Türkiye’de yetistigi yerler: Yerli degildir. Süs bitkisi olarak yetistirilir.

Kullanildigi yerler:
Bitkinin kullanilan kisimlari, tâze çiçekli dallari ve tohumlaridir. Uçucu yag tasimaktadir. Bu yag içinde estragol,linalol, cineol ve pinen vardir. Feslegen midevî, yatistirici ve barsaklarda gaz tesekkülüne mâni olucu özelliklerinden dolayi % 1-2 lik çay hâlinde kullanilir. Uçucu yagda da ayni hassalar vardir.

Idrar yollari hastaliklarina karsi tesirlidir. Tohumlarindan öksürük kesici olarak istifade edilir. Baharat olarak salata ve çorbalarda kullanilir. Ete, baliga ve sosise konur. Süte ve hardala karistirilir.Anadolu’da aroma vermesi için pekmez yapilirken içine konulur. Uçucu yagi parfümeride de kullanilir. Ayrica öksürügü kesici, hazimsizligi ve bas dönmeleri giderici özelligi de bilinir. ari sokmalarina karsi da faydalidir.

malina
08-04-2007, 13:18
Kaynak belirtmeyi unutmuşsunuz. Lütfen buna özen gösterin...

http://www.bitkisel-tedavi.com/bitki/bitki(f).htm

dulantes
09-04-2007, 19:42
Fesleğenin kök gelişimi nasıl oluyor?
Saksı büyüklüğü nasıl olmalı?

sukranayalp
09-04-2007, 20:06
- Şifalı bitki olarak yetiştirdiğimiz fesleğenin kök gelişimi için minimum 20 cm. derinlikte toprak alan kap gerekir.
- Sinek kovar fesleğen de derin saksı sever. Bunu da en azından 15 cm. derinlikte toprak almalı diye kabul edebilirsiniz.

imo
09-04-2007, 20:29
Sevgili ozlemkoybası ,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,tamda yeni bir fesleğen alıp gelmişken eve...Bende çok severim hem tadını hemde kokusunu fakat her sene kuruturum aldığım fesleğenleri,umarım bu sene kaderim değişirde daha iyi bakabilirim.
Yanlız sanırım fesleğenle rayhan arasında fark var değilmi?Sanki bir daha küçük yapraklıda diğeri büyük yapraklı,bilmiyorum.

selenn
13-04-2007, 22:57
Sevgili Özlem Hn.,

bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. ben de fesleğeni çok severim. hem kokusunu hem de tadını... Bu arada ben de ek bir bilgi vermek istedim. Fesleğen sivrisinek savar özellik taşıyor.Cam önlerine konulduğunda yaz akşamları sivrisinekten uzak geçiyor diye duymuştum. paylaşmak istedim.

lizard
26-04-2007, 01:33
Fesleğenle ilgili bir bilgi de benden olsun;
En çok makarnaya yakışıyor tadı, kokusu. Bir de kolayca erişilir yerdeyse eğer mesela masa üstünde saksıda, yemekten sonra veya gün içinde şöyle bir severseniz ellerinizle süper bir koku bırakır. Hele yaz akşamları çok iyi gelir kokusu :p

zenfree
03-05-2007, 21:55
Çiçekçiden fesleğen aldım. Kendisine de sordum "bakımı için neler yapmalıyım?" diye.
"Sulayacaksın Abla" dedi.;)
Artık asla aldığım yere bakımla ilgili soru sormak yok.;)

Sevelim
12-05-2007, 20:01
Fesleğen güneş mi sever gölgeyi mi? Az mı sulamak gerek yoksa bol su mu verilmeli?

Fesleğenim kurudu. :( Yenisini alacağım ama bari bakımını öğreneyim de öyle alayım diye düşünüyorum.

lizard
12-05-2007, 23:05
Benim bildiğim kadarıyla (anneannemden) gölgede bulunması gerekir fesleğenin. Su ihtiyacı da genelde her akşam azar azar verilmesi gerekiyor sanırım.
Hatalıysam lütfen düzeltin :)

zenfree
12-05-2007, 23:32
Fesleğen güneş mi sever gölgeyi mi? Az mı sulamak gerek yoksa bol su mu verilmeli?

Fesleğenim kurudu. :( Yenisini alacağım ama bari bakımını öğreneyim de öyle alayım diye düşünüyorum.

Benim fesleğenim de kurudu malesef.:(

Sabahtan öğlene kadar güneşte kalıyordu. :( Gün aşırı akşamları suluyordum.:(

Dış mekanda rüzgar almayan bir yerde idi.

Sevelim
13-05-2007, 00:25
Benim fesleğenim de balkonda idi. Balkonum güneye bakıyor ve cam kenarı birkaç saat kavurucu güneş oluyor. Buralarda hava oldukça sıcak olmaya başladı. Ben uyandığımda sularım çiçekleri. Kaçta uyandığımı hiç sormayın çünkü o günkü ruh halime göre saati değişiyor.

Şimdi ben dışarda tutmakla mı hata ettim, her gün sulamakla mı. Ben bu denklemi çözemedim.

Ela
20-05-2007, 11:44
Geçen sene aldığım fesleğenim kuruyunca kendime yeni fesleğen fideleri aldım ve saksılara diktim.Bu sene fesleğenlerimin kurumasını istemiyorum.Yukarıdaki yazıları okuyunca ;nasıl bir yerde tutmam gerektiği konusunda ,tereddüte düştüm.Güneşi mi yoksa gölgeyi mi sever.Sulama konusunda nasıl davranmalıyım?Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

agartha
30-05-2007, 04:51
Bu sene 'Siam queen', 'Lemon basil', 'Cinnamon basil', 'Lime basil' tohumları alıp ektim. Ekeli daha 2 gün olduğundan sonucunu göremedim. Ama bu arada iri yapraklı fesleğenim büyümeye devam ediyor. Aranızda yukarıda yazdığım fesleğen çeşitlerini ya da başka çeşitleri yetiştiren var mı?

zodiac3111
09-06-2007, 13:14
Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahta kurusu gibi haşaratı kaçırır. Zafiyeti ve hazımsızlığı giderir, arı sokmalarında faydalanılır.Bu yaz sıcagında denemeye değer bence...

Belmas
14-06-2007, 09:04
Merhabalar, ben de bu hafta fesleğen diktim. Fesleğenim cılız bir kökten çıkan üç daldan ibaretti. Şimdi dallardan biri kurudu, diğeri pek keyifsiz duruyor, ortada uzayanın rahatı yerinde gibi. Daha canlı ve dik. Gidip gelip "ben bunu salatalarda kullanabilir miyim" diye başında dikiliyorum fesleğenciğimin. Yukarıdaki yazılarda geniş yapraklı olanların salatalarda kullanıldığı yazılmış ama top fesleğen yenmez de denmemiş. (Ben niyeti bozdum, illa fesleğen yiyeceğim ya, birinin "kör gözün parmağına" hesabı söylemesi gerek).
Bu top fesleğenden yiyen var mı arkadaşlar?

Sergüzen
15-06-2007, 21:12
Merhabalar, ben de bu hafta fesleğen diktim. Fesleğenim cılız bir kökten çıkan üç daldan ibaretti. Şimdi dallardan biri kurudu, diğeri pek keyifsiz duruyor, ortada uzayanın rahatı yerinde gibi. Daha canlı ve dik. Gidip gelip "ben bunu salatalarda kullanabilir miyim" diye başında dikiliyorum fesleğenciğimin. Yukarıdaki yazılarda geniş yapraklı olanların salatalarda kullanıldığı yazılmış ama top fesleğen yenmez de denmemiş. (Ben niyeti bozdum, illa fesleğen yiyeceğim ya, birinin "kör gözün parmağına" hesabı söylemesi gerek).
Bu top fesleğenden yiyen var mı arkadaşlar?

Evet rahatlıkla yiyebilirsiniz.Domates soslu makarnanın sosuna bir miktar fesleğen ilave ederseniz,makarnanın lezzeti nefis olur.
Fesleğenin bünyesinde eterik yağlar(astragal ve linalool) ve tanenli bileşikler vardır.
Mide rahatsızlıklarında,öksürükte(balgam söktürücü olarak) ve idrar yolları antiseptiği olarak da kullanılır.
İtalyan ve Fransız mutfağının gözde bitkilerindendir.

Sevelim
20-06-2007, 13:30
Öğrendim, fesleğenin bakımını öğrendim. Önceki fesleğenim kurumuştu. Geçen hafta pazardan üç kök fesleğen daha aldım. Hepsini ayrı ayrı saksılara diktim. Ama bir türlü kendine gelemiyorlar. Yaprakları susuzluktan solmuş gibiler, suladığım halde kendine gelemiyorlar. Balkonda güneş alıyorlar diye mutfağa aldım kendine gelmiyor bir türlü. Üzüntüm çok büyük anlayacağınız. Bir gün arkadaşım gördü benim fesleğeni. Sabah-akşam azar azar sula dedi. Ben sulamaya devam ediyorum. İçerde mi dışarda mı tutacağım konusunda kararsız olduğum için bir içeri bir dışarı çıkarıp duruyorum fesleğenlerimi.

O arkadaşın evine gidince bir baktım ki sağlıklı bir fesleğen, saksı elinde biz dışarı çıktık saksı da dışarı geldi. Sen neler yapıyorsun da bu kadar sağlıklı deyince; Ben sabah/akşam hiç farketmiyor azıcık azıcık sularım dedi. Saksı toprağı hep nemli kalması gerek dedi. Bir de her çiçekte olduğu gibi sevmek gerekiyormuş. İşin ilginç tarafı gelip gittikçe dokunuyor, kokuluyorum fesleğenlerimi ve azar azar günde 1-2 kez suluyorum. Yapraklarının yarısını dökmelerine rağmen hepsi de dirildiler.

Ben fesleğen yetiştirmesini öğrendim. Sadece su vermek yaşamasına yetmiyormuş. Yaşadığım ortamlara elimde taşıyorum. Aynı benim gibi sevgi dokunmaktır ilkesini doğrularcasına dokunulmaktan hoşlanıyor. Yapraklarını öpüp kokluyorum. Azıcık da su verdim mi kokusunu daha güzel yayıyor etrafa.

Sizlere de bu işin sırrını anlatayım ki benim kadar mutlu olun.

dulantes
20-06-2007, 14:23
Fesleğenimin yapraklarının rengi açıldı iyice.
Çiçek de oluşturuyor. Ölecek, tohuma kaçıyo dediler
ölecek mi acaba :(

Süha Şendoğan
20-06-2007, 14:46
Öğrendim, fesleğenin bakımını öğrendim. Önceki fesleğenim kurumuştu. Geçen hafta pazardan üç kök fesleğen daha aldım. Hepsini ayrı ayrı saksılara diktim. Ama bir türlü kendine gelemiyorlar. Yaprakları susuzluktan solmuş gibiler, suladığım halde kendine gelemiyorlar. Balkonda güneş alıyorlar diye mutfağa aldım kendine gelmiyor bir türlü. Üzüntüm çok büyük anlayacağınız. Bir gün arkadaşım gördü benim fesleğeni. Sabah-akşam azar azar sula dedi. Ben sulamaya devam ediyorum. İçerde mi dışarda mı tutacağım konusunda kararsız olduğum için bir içeri bir dışarı çıkarıp duruyorum fesleğenlerimi.

O arkadaşın evine gidince bir baktım ki sağlıklı bir fesleğen, saksı elinde biz dışarı çıktık saksı da dışarı geldi. Sen neler yapıyorsun da bu kadar sağlıklı deyince; Ben sabah/akşam hiç farketmiyor azıcık azıcık sularım dedi. Saksı toprağı hep nemli kalması gerek dedi. Bir de her çiçekte olduğu gibi sevmek gerekiyormuş. İşin ilginç tarafı gelip gittikçe dokunuyor, kokuluyorum fesleğenlerimi ve azar azar günde 1-2 kez suluyorum. Yapraklarının yarısını dökmelerine rağmen hepsi de dirildiler.

Ben fesleğen yetiştirmesini öğrendim. Sadece su vermek yaşamasına yetmiyormuş. Yaşadığım ortamlara elimde taşıyorum. Aynı benim gibi sevgi dokunmaktır ilkesini doğrularcasına dokunulmaktan hoşlanıyor. Yapraklarını öpüp kokluyorum. Azıcık da su verdim mi kokusunu daha güzel yayıyor etrafa.

Sizlere de bu işin sırrını anlatayım ki benim kadar mutlu olun.

Maalesef bir hafta öncesine kadar gayet sağlıklı olan fesleğenim bir gün güneşte unutulunca kurumağa başladı bir haftadır kuruma devam ediyor.Bu gidişle kurtaramıyacağım galiba.

Sergüzen
21-06-2007, 08:34
Fesleğeni direk güneşten mutlaka korumanız gerekir.Bol ışıklı ortam,fakat gölge.Hergün sulamanız(çamur değil) gerekir.Benim fesleğenim üç yıllık ve gayet sağlıklı görünüyor.Üretimi çok kolay,gözünüze kestirdiğiniz çeliği koparıp suya koyun,üç gün sonra kökçükler oluşuyor ve bu süre sonunda toprağa dikiyorum.Sonra onları dostlara veriyorum.Bendeki top fesleğen değil,iri yapraklı fesleğen... Top fesleğenler de ayni ortamı istiyor.

selenn
21-06-2007, 11:52
Benim fesleğenim de gölgede. Nemli tutuyorum toprağını sürekli. Güneşten hoşlanmadıklarına ben de şahidim.

limon
10-07-2007, 16:44
Tohumdan yetiştirdiğim reyhanlarım (fesleğenlerim). Yanındakiler nanelerim. Kullanacağım zaman tepelerinden koparıyorum, iki gün sonra eskisinden daha güzel oluyorlar. Nane bol suyu seviyor. Fesleğeni bilmiyordum ama nanelerin yanında, gayet keyifli olduklarına göre uyum sağladı demektir :)
15656

Keyahnu
19-07-2007, 14:40
Değerli Grup Üyeleri,

Yeni yeni evimde saksılarda bitkiler yetiştirmeye başladım. Acemiyim yani. Bu nedenle sizlere birseyler danışmak isterim.

Evimde iri yapraklı fesleğen yetiştirmeye çalışıyorum. Forumdan da okuduğum kadarıyla fesleğenler gölge de kalmalı ve bol su verilmelidir denilmekte. Fesleğenleri kendi saksısında çimlendirdim. Evin içinde gölgede duruyor. Ancak çimlenme çok hızlı olmasına rağmen belli bir aşamöadan sonra yapraklarda hiçbir gelişme olmamakta. Ayrıca ufak olan yapraklarda sanki sararmaya başladı. Gölgede durması gerektiği için odanın içinde tutuyorum. Doğru dürüst Güneş almıyor, neden bu olabilir mi?

Resimlerini ekliyorum, yorum yaparsanız çok memnun olurum.

Sevgiler,

Keyahnu
06-08-2007, 12:54
Bu konuyo kimse ilgi göstermiyor galiba. Mesajlar arasında aylar var. Forum yöneticilerine duyrulur. Birçok kişi balkonda sebze yetiştirmek konusuna yazıyo ama ordada herşey birbirine karışıyor. Bence herkes neyle ilgili konuşmak istiyorsa o konuya yazsın. Bir düzenleme olmalı!

limon
06-08-2007, 13:31
Keyahnu, tohumdan yetiştirdiğim iri yapraklı fesleğenlerim ve reyhanlarım dışarda saksı içindeler. Bol bol gün ışığı alıyorlar. Sizinkiler biraz ışığı az suyu fazla almış gibi görünüyor fotoğraflardan. Boyları fazlaca uzamış. Ama sorun değil biraz ışığa çıkarın bence, gölgede kalmasınlar. Benimkiler çiçeklenmeye başlamışlardı ancak ben tohum istemediğim için ve kısa boylu gür sevdiğim için tepelerini buduyorum. Her çiçeklenme oluşumu gördüğümde yapıyorum bu budama işlemini. 1 büyük 3 orta boy saksıda oldukça keyifliler. Büyük saksıda olan nanelerle beraber yaşıyor.
1802218023
1802418025
Bir de kabınızdakiler biraz daha büyüdülerse daha derin bir saksıya geçirin. Bir orta boy saksıya 3-4 kök yeterlidir. Derin saksıyı seviyor fesleğen.

Keyahnu
07-08-2007, 08:07
Çok teşekkür ederim. Fesleğenleri sık diktiğimi tahmin ediyordum, şaşırtıcam ama daha çok ufaklar diye elliyemiyorum. Resimlerde sadece iki yaprakları vardı şimdi 4 oldular. Şaşırtma zamanı nasıl anlaşılır acaba?

limon
07-08-2007, 10:16
2-3 tanesini alıp başka bir saksıya dikin deneyin. Geçireceğiniz saksının önce toprağını iyice suya doyurun. Fidelerinizi sonra dikin. Ertesi güne kadar sulamanıza gerek yok. Evinizin en serin ama ışıklı yerine koyun saksınızı. İki günde toparlanmaları gerek. Toparlayıp büyümeye başladıktan sonra dışarıda istediğiniz yere koyabilirsiniz saksınızı. Benim fesleğenlerim öğlen 2'den akşam gün batana kadar güneşteler. Ama suyunu bir gün ihmal etsem hemen yaprakları aşağıya doğru sarkıyor. Deneyin bakalım sonuçlar nasıl olacak? :)

Süha Şendoğan
07-08-2007, 19:53
Fesleğeni direk güneşten mutlaka korumanız gerekir.Bol ışıklı ortam,fakat gölge.Hergün sulamanız(çamur değil) gerekir.Benim fesleğenim üç yıllık ve gayet sağlıklı görünüyor.Üretimi çok kolay,gözünüze kestirdiğiniz çeliği koparıp suya koyun,üç gün sonra kökçükler oluşuyor ve bu süre sonunda toprağa dikiyorum.Sonra onları dostlara veriyorum.Bendeki top fesleğen değil,iri yapraklı fesleğen... Top fesleğenler de ayni ortamı istiyor.

Benim kurumağa yüz tutan fesleğenlerim tavsiyeleriniz ile kurtuldu ikinci hayatlarını yaşamağa başladılar.Şu anda gayet sağlıklı bir şekilde büyümeğe devam ediyorlar.
Tavsiyelerinize tekrar teşekkürler.

Hakan KINACI
25-09-2007, 14:42
Dostlar;
Ben işerimde bahçede bulunan fesleğenden bir miktar tohum aldım. (en azından tohum aldığımı sanıyorum) Küçük siyah tanecikler. Bu tanecikleri şimdi uygun bir kaba diksem (ev içerisinde güneş alan bir yerde, üşümeyeceklerine garanti verebilirim :) ) şimdi çıkarmı? yoksa uygun bir zaman değil mi? bu tohumları ekmek.

aysemelike
25-09-2007, 14:53
Dostlar;
Ben işerimde bahçede bulunan fesleğenden bir miktar tohum aldım. (en azından tohum aldığımı sanıyorum) Küçük siyah tanecikler. Bu tanecikleri şimdi uygun bir kaba diksem (ev içerisinde güneş alan bir yerde, üşümeyeceklerine garanti verebilirim :) ) şimdi çıkarmı? yoksa uygun bir zaman değil mi? bu tohumları ekmek.

Hakan bey, o siyah tenecikler fesleğeninizin tohumları. Aslında bahçede baharda ekilir ve yaza büyür gelişirler ama ev ortamında nasıl olur benim bir tecrübem yok. Yinede söylediğiniz şartlar bir sera ortamı gibi kabul edilebilir ve bence bir deneyin derim..... Neden olmasın......Hodri meydan.....
Yanlız derince bir saksıya ekin ve filizler 3-5 yapraklı olduktan sonra mutlaka saksınızın büyüklüğüne göre fazla sık olanları alarak seyreltin......

COYOTE
25-09-2007, 16:35
Bu tanecikleri şimdi uygun bir kaba diksem (ev içerisinde güneş alan bir yerde, üşümeyeceklerine garanti verebilirim :) ) şimdi çıkarmı? yoksa uygun bir zaman değil mi? bu tohumları ekmek.

Hakan Bey ben 1 hafta önce diktim fesleğen. Üzerine de streç film kapattım. Havalar burada hiç iyi gitmiyor ama ona rağmen çıktılar. Ayrıca tohum paketinin üstünde içmekanda yıl boyu ekilebileceği yazıyordu.

M.Sema
25-09-2007, 23:25
Benim fesleğenler kapalı camlı balkonda şu sıralar Ankara'da gece-gündüz arasında ki sıcaklık farkları artmış olsa bile bir zarara uğramadan yaşıyorlar çok şükür.

Tuba
27-09-2007, 12:44
Merhaba,
Eksik kalmışım fesleğen foumunda. Cık cık... Hiç beğenmedim kendimi.
Ben taaa yaz başında iri fesleğen tohumu ekmiştim 2 ay buyunca boyları 5 cm olmadı. 4 yapraklı yattılar. Sonra ben tatildeyken diğer tüm bitkilerim gibi zulmümden kurtulup büyümüşler. bir geldim 20 cm boy vermiş, bisürü yapraklanmışlardı. Ben de dayanamadım ve yemek için nane gibi dibine yakın kesip aldım. Ama nene gibi tekrar çıkmadı... İri yapraklı fesleğeni kullanmak istersen nasık kopartmamıız lazım gelir. **** kopardıktan sonra ne yapmak gerekir???

aysemelike
27-09-2007, 14:21
Merhaba,
Eksik kalmışım fesleğen foumunda. Cık cık... Hiç beğenmedim kendimi.
Ben taaa yaz başında iri fesleğen tohumu ekmiştim 2 ay buyunca boyları 5 cm olmadı. 4 yapraklı yattılar. Sonra ben tatildeyken diğer tüm bitkilerim gibi zulmümden kurtulup büyümüşler. bir geldim 20 cm boy vermiş, bisürü yapraklanmışlardı. Ben de dayanamadım ve yemek için nane gibi dibine yakın kesip aldım. Ama nene gibi tekrar çıkmadı... İri yapraklı fesleğeni kullanmak istersen nasık kopartmamıız lazım gelir. **** kopardıktan sonra ne yapmak gerekir???

Ne yazıkki nane **** maydanoz gibi dipten kestinizmi yeniden vermez.....
Ben iri yapraklı fesleğeni iyice yapraklandıktan sonra dipten biriki boğum kalacak şekilde kesip, yıkayıp, yapraklarını dipten koparıp bütün olarak kurutuyorum. Kavanoza koyup kışın kullanırken ufalıyorum. Böylece kokusunu korumuş oluyor.
Çok dipten kesmeyince bir süre yeniden dallanıp yapraklanıyor. Eğer tohum almak istiyorsam, üzerindeki iri yaprakları dalına yakın yerden koparıp kurutuyorum.....bitkinin kalanı tohuma gidiyor....
Anladığım kadarı ile bazıları kışın içeride sera ortamındaymış gibi de büyütüyorlar ama ben bunu hiç denemedim.
selamlar.
Melike

sarper
29-09-2007, 14:36
Fesleğeni direk güneşten mutlaka korumanız gerekir.Bol ışıklı ortam,fakat gölge.Hergün sulamanız(çamur değil) gerekir.Benim fesleğenim üç yıllık ve gayet sağlıklı görünüyor.Üretimi çok kolay,gözünüze kestirdiğiniz çeliği koparıp suya koyun,üç gün sonra kökçükler oluşuyor ve bu süre sonunda toprağa dikiyorum.Sonra onları dostlara veriyorum.Bendeki top fesleğen değil,iri yapraklı fesleğen... Top fesleğenler de ayni ortamı istiyor.

Benim sormak istediğim şey demişsiniz ki iri yapraklı fesleğen suda kök veriyor,acaba top fesleğende aynı şeyi yapabilir mi çünkü ölen fesleğenimi böyle kurtarmayı düşünüyorum.Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim:D

Sergüzen
29-09-2007, 15:27
Top fesleğenin suda köklenmesini denemedim. O konuda birşey söyleyemem. İri yapraklı fesleğen çok kolay çoğaltılabiliyor. Bu sene en az on arkadaşıma ufak saksılarda iri yapraklı fesleğenden hediye ettim. Bitkiyi kışın içeride koruma altına alıyorum. Yazın da yarı gölgede tutuyorum. Bu sene saksı sayısı epey arttı. Kullanacağım zaman da bitkinin uygun yerlerindeki dalları koparıyorum.
Top fesleğenler sanırım tek yıllık.

Sebahattin Sargın
29-09-2007, 18:48
Top fesleğini ben denedim olmuyor ne yazık ki :(

ALABALIK
01-10-2007, 14:21
Fesleğen ya da reyhan.İkisi de aynıdır ama tür farkları var tabii olarak.Bu konuda kafalar karışmış gibi.Genelde küçük yapraklı ve top gibi olana fesleğen deniyor.Peki mor renkliyi ayrı mı tutacağız.Ya da iri yapraklı olup yeşil olanı?Ya da iri yapraklıdan biraz küçük olanı?Bende mor hariç diğerleri var ve tohumdan yetiştiriyorum.Tohum zamanı da herkese dağıtıyorum.Tanıdık, tanımadık, kimi bulursam hediye ediyorum.Bakımı kolay,kokusu güzel ve üstelik sinekkovucu.Daha ne olsun?İsteyene iri ve orta yapraklıdan birer çimdik tohum gönderebilirim.Şöyle 15 gün sonra filan tabii.Daha kurumadı tohumları.Hoşça kalın.

aysemelike
02-10-2007, 09:07
Aşağıda verilen linkde fesleğen ve reyhanın hem fotoğraflarını hemde açıklamalarını bulabilirsiniz.

www.humeyraozdamar.net/baharatpage.htm

celalsungur
08-10-2007, 10:50
Fesleğenin yapraklarına Miller marka Nutro-leaf 20.20.20 katılmış su püskürttüm(1 litreye 1 çay kaşığı).Fesleğenin yaprakları yanmış gibi karardı.
Yalovada bu marka gübreyi seralarda çok methettikleri için satın almıştım ama fesleğene bu yöntemle uygulanınca yaramıyor demekki.

Ela
20-10-2007, 19:25
İlk defa bu sene fesleğenim ölmedi.Her sene fidesini alırdım ancak 3 ay yaşatabilirdim fakat bu sene kocaman oldu ve hala çok güzel.

sinaninci1
20-10-2007, 21:36
Cicek actiysa tohimlarini toplayin.Baharda yine ekersiniz.

Ela
21-10-2007, 09:16
Maalesef çiçek açmadı.Ben de çiçek açmasını bekliyorum.

İklimsiz
06-11-2007, 00:00
Minik yapraklı bodur fesleğen tohumu arıyorum. Elinde olan arkadaşlar paylaşırlar mı acaba?

Sebahattin Sargın
11-11-2007, 11:25
Merhaba Arkadaşlar;

Nevsune Hanımın göndermiş olduğu feslenğenlerim çimlendi ve sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyorlar.
24307

Bu sene baharat tohumlarım Nevune Hanımcığımdan gelmişti ;) Kendisine bir kere daha teşekkür ederim.

Sevgiler ;)

imperfect
26-01-2008, 11:20
Merhaba arkadaşlar kuruyan Fesleğen yapraklarınızı atmayın onları da özellikle acılı ve bulgurlu yemeklerde kullanabilir veya çayını içebilirsiniz :)

radem63
13-05-2008, 14:22
fesleğen makarnaya süper lezzet katıyor

aykutalp
18-05-2008, 16:43
Bu da benim top fesleğenim. Büyümesini ve daha fazla koku yaymasını umuyorum:

37694

YorkerJenny
18-05-2008, 19:39
sweet basil - tatli feslegen en cok bilinen turu olmasina ragmen bri suru cesidi var.
Ben ayciceklerinin altinda domateslere yakin yetistiriyuorm. Biraz golge istiyorlar.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_basil_cultivars
http://rareseeds.com/seeds/Herbs

üzüm
18-05-2008, 22:06
Sayın YorkerJenny,
Domates altında -yakınında yetiştirilen fesleğenin domatesin aromasını değiştirdiği okumuştum. Bu sene denemek istedim ama fesleğenleri geç ektiğimden (gerçek ilk yapraktalar) henüz domateslerin altına taşıyamadım.
Acaba aromasında fark yaratıyor mu? Fark edebildiniz mi?

Sûz-i Dilârâ
05-06-2008, 20:04
Benim minik fesleğenim de bu ve yanında da onun fanatik hayranlarından Sütoğlum.;)

zeonka
06-06-2008, 21:37
Benim de top fesleğenim var gölgede duruyor hergün azar azar suluyorum gayet keyifli.

mert1998
09-06-2008, 11:18
arkadaşlar benim fesleğenim sizinkine hiç benzemiyor
10 cm civarında,ne açık yeşil ne kapalı yeşil ama daha çok kapalı yeşile benziyor yaprakları 1 cm civarında çoğu daha küçük nane gibi kokuyor sent bir gövdesi var

the
09-06-2008, 19:44
fesleğeninin fotoğrafını ekleyebilirsen belki daha çok yardımcı olunabilir...

Todor
12-06-2008, 17:56
Bir saksıda iki çeşit fesleğen, nerden geldiğini bilmediğim anason ve ipek çiçeği fidelerim.

40470

osmann
21-06-2008, 22:09
mert1998 yaprak rengi kapalı yeşil değil de koyu yeşil olmasın sakın.Evet resmini ben de merak ettim.Ama tarife bakılırsa küçük yapraklı fesleğene benziyor.

kuzen38
03-08-2008, 10:38
Bordo fesleğenlerim. tohumdan yetiştirdim. Gerci henüz bir bordoluklarını göremedim ilk çıkan yapraklar harici ama neyse:)

ezgili dünyam
03-08-2008, 12:51
Baharda pazardan aldığım fesleğenin tohumlarını bahçeye serptim. Artık çıkmayacak derken bir kaç fidenin olduğunu gördüm.:p

kuzen38
10-09-2008, 23:00
bordo feslegenlerim. epey çiçeklendiler.

kuzen38
26-09-2008, 04:37
Ne dersiniz son dönemleri mi? seneye gene açar diye düsünüyorum ama belki kışı geçirir bu şekilde. Bildigim seneye evin bir çok yerine dikecegim.

Zeferan
28-09-2008, 00:05
Ne dersiniz son dönemleri mi? seneye gene açar diye düsünüyorum ama belki kışı geçirir bu şekilde. Bildigim seneye evin bir çok yerine dikecegim.

Kuzen38 , bildiğim kadarıyla son günleri. Siz tohumlarını korumaya çalışın. İnşallah, tohumlarınızı benimle de paylaşırsınız.

osmann
29-09-2008, 00:53
İklimsiz, tohum aradığını yazmışsın.Eğer bulamadıysan yardımcı olabilirim.Gerçi mesaj tarihin biraz eski ama yine de yazayım dedim. Bir fesleğen fanatiği olarak çevreme ne kadar yayarsam o kadar iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca makarna sosuna çok yakıştığı doğru, ama kimse tarif etmemiş. Ben kabukları soyulmuş domatesleri ince doğrayıp zeyinyağında sarmısak+fesleğen+tuz ile pişiriyorum. Sonra sıcakken peynir rendelenmiş makarnanın üzerinde servis yapıyorum. Arkadaşlar makarna partisi için evden çıkmıyor:rolleyes:Şikayetçi miyim? Tabii ki hayır! :D

Not: Todor yazdığın salata sosunu mutlaka deneyeceğim çünkü bu tip şeylere çok meraklıyım. Arkadaşlar fesleğenle ilgili bildiniz bu tip tarifler varsa esirgemeyin lütfen.

Zeferan
29-09-2008, 03:35
http://img20.imageshack.us/img20/6213/indextx8.jpg (http://imageshack.us)


-4 iri patlıcan
-1/2 kg domates
-250gr mozarelle peğniri (her hangi peynir olabilir)
-2 yumurta (ben 1 kullanıyorum)
-rendelenmiş parmesan
-biraz un
-sıvı yağ
- fesleğen
- tuz
-karabiber




Uzunlamasına dilimlenmiş patlıcanları unladıktan sonra sıvı yağda kızartıyoruz.Kağıt havluda yağını almayı unutmayın. Daha sonra olgun domates ve fesleğenli sos hazırlıyoruz. Kabukları soyulmuş domatesler ve fesleğen yağ ilave edilmeden katı sos haline gelenedek pişirilmeli. Tuz ilave edilerek,tabiiki :). Kare bir fırın kalıbına yağ sürüyoruz. Daha sonra dibine az sos dökülüyor. 1 kat patlıcan diziliyor. Üzerine tuz ve karabiber katılmış yumurta sürülüyor. Daha sonraki aşamada ince mozarelle dilimleri, sonra yeniden sos döküyoruz. Üzerine de rendelenmiş parmesan. Malzemeler bitene kadar, bu sırayla katları yapıyoruz.En son kata daha çok peynir rendesi dökülmeli. Fırında 140-150 derecede 30 dakika pişirilmeli.

Tarif alıntıdır http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=5834.0

Nariel
29-09-2008, 13:40
Benim top fesleğenimden düşen bir tohum, çelikle çoğalttığım bir başka bitkimin yanında çimlendi. Hızla büyüdü ancak top fesleğene hiç benzemiyor :( Nasıl oldu bu iş acaba..

48458

malbman
30-09-2008, 12:21
Bordo fesleğenlerim. tohumdan yetiştirdim. Gerci henüz bir bordoluklarını göremedim ilk çıkan yapraklar harici ama neyse:)

Sevgili kuzen38, ben de İngiltere' den kırmızı/bordo her neyse fesleğen tohumu getirtmiş ve ekmiştim. Senin dediğin gibi önce bordo rengi çıkan yapraklar, daha sonra yemyeşil oluyordu. Bir, iki üç, baktım olmayacak, sinirden köpüre köpüre tohumları aldığım firmaya bir mesaj attım. Adamlar aynı gün bir özür mesajı geçip tohumların paketlenirken yanlışlık yapılmış olabileceğini, yeni bir paket halis kırmızı fesleğen (Basil Red) tohumunu postaya verdiklerini belirtmişlerdi. Neyse dört gün sonra yeni tohumlar geldiğinde hemen beş tanesini torfa ektim. Allahtan kısa sürede çimleniyorlar da fazla beklemedim. Ama o da ne: yapraklar ilk çıktıklarında bordo, bir kaç saat sonra yeşil. Siz benimle dalga mı geçiyorsunuz diye bir mesaj daha attım. Bu defa adamlar benden bitkilerin durduğu yerin fotoğraflarını istediler. Ben de boy boy fotoğraf çekip yolladım. Ertesi gün gelen mesajda ne yazıyordu biliyor musun? Felseğenlerinizi gölgede değil de güneşte yetiştirmeyi denerseniz, yapraklarının bordo renkte kaldığını göreceksiniz. :D:D Meğer ben atadan kalma bilgilerle( fesleğen doğrudan güneşe bırakılmaz derlerdi annanem ve teyzelerim) zavallıları gölgede resmen yeşrtiyormuşum. Bol güneş isterlermiş meğerse.

malbman
14-10-2008, 04:40
Bunlar da benim bordolar. Güneş gördükleri sürece renkleri koyulaşıyor.

adnankaraer
14-11-2008, 09:15
Saksıda yetişen küçük yapraklı hoş kokulu fesleğen yenir mi yenmez mi?

(Ben yıllardır saksılardaki fesleğeni yenir diye bilip; sos filan yapıp makarnada kullanıyorum. Çocuklarım da bayılıyorlar)

yeşilisev
17-04-2009, 18:26
Sukranayalp'e teşekkürler, en sonunda bu işten anlayan biri sokakta her yaz başında satılan
"top fesleğen"--> http://blog.milliyet.com.tr/Images/Blog/131/42/4206.jpg ile

resmî fesleğen --> http://plants.usda.gov/gallery/standard/ocba_001_shp.jpg
(sweet basil / Ocimum basilicum)in iki farklı bitki olduğunu deklare etti...

Yaklaşık 7 yıldır sağdan soldan aldığım her türlü tohumla top fesleğen yetiştirmeye çalıştım: doğrudan toprağa dikme, şaşırtma, sadece torf, bahçe toprağı, karışım...
Ancak her seferinde başarısız oldum; ya küçücük kaldı fidelerim, ya da sırık gibi uzadı, ancak verimli bir şekilde yaprak vermedi. Top fesleğenin ayrı bir tür olduğunu duymaya ihtiyacım vardı...

Şaka bir tarafa bu top fesleğen meselesini tam olarak bilen bri yardımcı olmayacak mı bu başlığa? Şu ana kadar bildiğimiz (ya da benim anladığım):

- Reyhan ile Fesleğen dediğimiz şey, aslında Basil'in iki farklı renkli türü, mor yapraklısına reyhan, yeşil yapraklısına fesleğen deme eğilimindeyiz. Bu bitkinin yapraklarını salatada kullananlar var.

- Bir de salatada kullanılamayan, sadece kokusu için alınan ve bazen sivrisinek kovucu gücüne inanılan bir bitki daha var ki buna halk "top fesleğen" diyor ve bu bitki her baharda seyyar satıcıların tezgahına bir yerden "düşüyor!"

İşte bu top fesleğen dediğimiz şey nedir? Tohumu nereden bulunur? (Top fesleğen satın alırken bu konuda danıştığım çiçekçiler ağız birliği etmişçesine "bunların tohumlarını biz de bulamayız, Ege'de serada yetişiyor bunlar." diyor. Diyemiyorum ki "E birader, Leibniz'in monadları mıdır bu top fesleğen tohumları, yapan nereden buluyor?!!")

Bu sene ümidimi kesmiştim artık fesleğenden, biraz da geç oldu ama tünelin ucunda ışık ver denilirse tekrar koşmaya başlarım, sekiz yediden %14 daha büyük hepi topu...

Ek: "Yunan Fesleğeni" tanımı abd-i acîzin labirent macerasına yardımcı olmayacaktır. Teşekkürlerimle...
Sayın İsmail Fazıl, Eminönü Yeni Cami karşısındaki çiçekçilere hiç gitmiş miydiniz? O civarda tohumun her çeşidini bulmak mümkün oluyor. Ben henüz oradan aldığım tohumları yeni ektim. Eğer top fesleğeni de yetiştirebilirsem haber veririm.

yeşilisev
17-04-2009, 18:30
Fesleğeni salataya değil de Napolitan Spagetti yapmak için kullanıcam. Maretlerde çok az miktardaki fesleğeni 2.5 tl den satıyorlar. Bu arada napolitan spagetti çok güzel ve mideyi rahatlatıcı bir özelliği var. Denemenizi tavsiye ederim.

deryailter
24-05-2009, 06:32
Bütün mesajları okudum iyice kafam karıştı..
Bende top feslegen var..Bir ay kadar önce fide olarak almıştım.Kapalı yerde devamlı güneşte duruyor vede az suluyorum ama boyuna büyümesi devam ediyor.
Gölgeye alsam dahamı iyi gelişir acaba.

radem63
13-06-2009, 19:02
Şubat ayında ektiğim fesleğenim hiç gelişmiyor:(

hüzün
07-08-2009, 21:56
Arkadaşlar bizim buralarda ağaçhaline gelmiş fesleğenler mevcut budanıyor ve daha da gelişiyorlar .Ben de bayılıyorumama bir tane bile fesleğenim yok henüz.

Neslihan-
26-08-2009, 01:04
Fesleğenime çokmu su verdim anlamadım nedensiz bir şekilde nane kurutmuş gibi kurumaya başladı ayrıa toprağı kuru. Hafif yeşilimsi bazı yaprakları var ama kurtulurmu bilemiyorum lütfen yardım edermisiniz??

Süleyman Koçak
26-08-2009, 09:25
Aslında hikaye Isparta'da bir seyyar satıcının birkaç liraya sattığı fesleğen saksılarını görünce başladı. O hevesle eve gelir gelmez çimlendirdiğim fesleğenlerimi, gür bir top fesleğen formuna nasıl sokacağımı düşünürken (acaba bir saksıya birden fazla mı dikilmeli, fideler büyümeden uç alma yöntemi mi uygulanmalı v.s.), tevafuken iki fesleğen türünün birbirinden farklı olduğunu öğrendim. Ve böylece top fesleğen hayalim saksıya düştü.. Şimdi ise normal fesleğenlerimin gelişimini izlemekten başka yapılacak birşey kalmadı..
Selamlar.

anıl özgür
18-10-2009, 01:46
Arkadaşımın fesleğeni güneşte kaldığı için bir ara kurumak üzereydi. Al sen belki kurtarırsın dedi. Hiç bilgim yoktu. Önce sulama sorunu çözdüm. iyi de bir yer buldum. Tesadüfen öğrendim bakmayı. Şimdilik sağlıklı. Söylenildiği üzere bende sabahları ve akşamları azar azar suluyorum. Merak ettiğim bir iki şey var. Bir senelik bir bitki olduğu kesin bir doğru mu? Yani istisnai durumlar **** koşullar yok mudur? Ömrünü uzatmak mümkün müdür? Onun dışında Benim fesleğenim her gün düzenli olarak bir düzüne yaprak döküyor ve bir o kadar yeni yaprak veriyor. Bu normal mi? Selamlar.

burcuy100
24-11-2009, 10:02
İki-üç gün önce bahçedeki büyük yapraklı fesleğenle reyhanı havalar soğuduğu için donmasın diye saksıya ekip içeri aldım. Kötü yapraklarını budadım, ışığı güzel bir yere koydum ve sık sık azar azar suluyorum, ama nerdeyse tamamen kuruyup gittiler. Nerede hata yaptığımı bilemiyorum, acaba kurtarmak mümkün müdür, yoksa yeniden tohumdan mı yetiştirmeliyim? Şu fesleğenleri bir türlü yaşatamıyorum, nasıl bir hata yaptığımı da bilemiyorum...

denizakvaryumu
24-11-2009, 11:15
Fesleğenler tek yıllık bitkidir.

İçeri alsanız da öleceklerdir.

cenan
22-01-2010, 14:41
Fesleğen tohumu hangi ayda ekilmelidir?

Kiraz
22-01-2010, 16:00
Sevgili Cenan, baharın başında bahçeye ektiklerim çimlenmiyor. Havalar biraz daha ısınınca (mayıs ayında) ektiklerimde problem olmuyor.

cenan
22-01-2010, 16:03
Teşekkür ederim kiraz. Ben saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum.Evin içinde çimlendirebilirim değil mi?

Kiraz
22-01-2010, 16:05
Çimlendirebilirsin, aydınlık bir yere koyarsan problem olmaz.

a1919
01-04-2010, 14:10
2 hafta önce fesleğen tohumları ektim ama hiç bir hareket yok. Fesleğen kaç günde çıkmaya başlar? Umudu kesmeli miyim artık?Teşekkürler

pembegül
01-04-2010, 14:53
2 hafta önce fesleğen tohumları ektim ama hiç bir hareket yok. Fesleğen kaç günde çıkmaya başlar? Umudu kesmeli miyim artık?Teşekkürler

Fesleğen suyu ve sıcağı çok sever evde çimlendirmeniz gerekir bu güne kadar çimlenmedi ise nemli ve sıcak tutmalısınız .

defnilaume
20-04-2010, 12:15
Arkadaşlar,
çarşıdan aldığım 2 adet bordo fesleğenlerin birini yere diğerini saksıya diktim.
Alalı 1 ay olmak üzere maalesef her ikisindede bir gelişme olmadı.toprak gübreli,gün aşırı suluyorum,sabah güneşini görüyorlar ama büyüme yok :(
Ne yapmalıyım?

gülsümkaya
08-06-2010, 17:57
annemden yemeklerde kullanılan fesleğen tohumu alıp ektim .şimdi bu büyüyenler fesleğen mi anlayamıyorum .yaprakları çok büyük gözüküyor.

Zeytinci
08-06-2010, 22:44
şimdi bu büyüyenler fesleğen mi anlayamıyorum .

Adı reyhan. Yeşil reyhan. Bir de kahverengisi var. Fesleğen ailesinden.

Zeytinci
14-06-2010, 22:32
Tohumdan yetiştirdiğim Kırmızı Reyhan'lar boylandı. Yaprakları muhteşem kokuyor. Salatalara çeşni katma olarak mükemmel tat.

Emre İlhan
20-06-2010, 22:26
;)Yaklaşık üç yıldır baktığımız çok yıllık fesleğen.Kışın yapraklarını döküyor ve baharda yeniden açıyor.

Emre İlhan
20-06-2010, 23:14
;)Havai köklendirme denemesi yaptım ve başarılı oldu köklenmeyi sağladım.

üzüm
21-06-2010, 19:57
Sayın emreilhan,

Çok yıllık fesleğenden bahsedildiğini duymuş ama görmemiştim. Fotograflar için teşekkür ederim.

Emre İlhan
21-06-2010, 22:08
Sayın emreilhan,

Çok yıllık fesleğenden bahsedildiğini duymuş ama görmemiştim. Fotograflar için teşekkür ederim.


;)Önemli değil ne demek.

Saygılar.

umutyolcusu
22-06-2010, 08:29
Bunlarda bizim fesleğenler.İlki annemin benim verdiğim tohumlarla yetişen fesleğeni diğeride aynı tohumdan aynı zamanda(minik olanlar)ekilen benimkiler.Sanırım benim toprak gübresiz olduğundan gelişemediler.Daha seyrekleyeceğim tabi.Alttakide iri yapraklı fesleğen.Acaba dalları çoğalsın diye uç alma yapılacak mı biber gibi?
154993
154995
154994

mehmet55
22-06-2010, 17:16
Reyhan[fesleğen] bende ektim bu bitki biraz kuvvetli toprağı seviyor toprağını sevmese yaprakları sararıyor gübrelemek gerekiyor

zekkayseri
25-07-2010, 10:54
işte bu da benim top fesleğenim ve fesleğenimden aldığım çelikler

162643
162644
162645

fesleğenlerim kış aylarında ölmezlerse eğer bu şekilde küçük fideler haline getirip piyasaya sürmeyi düşünüyorum.

zekkayseri
26-07-2010, 13:34
küçük yapraklı bu fesleğenler evde kışın kururlar mı yoksa çok yıllıkmıdırlar.

alihan444
29-07-2010, 11:22
çok önemli bir sorum olacak.ben pazardan aldığım top top olan fesleğenleri yetiştirip kuruyuncada tohumlarını alıyorum.sonra diğer yıl kendim o fesleğen tohumlarını ekiyorum.ama benim ektiklerim tek tek çıkıyor.öyle toplu toplu nasıl yapılır?

mehmet55
30-07-2010, 14:22
Fesleğenler büyüyünce toplu oluyorlar belki gölgeli yere ekmiş olabilirsin yeteri kadar güneş almazsa uzar gider

ankdemir
05-08-2010, 08:17
Bu da benim fesleğenim. Arada az az koparıp yoğurda falan karıştırıp yiyorum :p

164287

Gülbeşeker
18-09-2010, 12:05
mehmet55 bey fesleğeniniz çok güzel gözüküyor tohumundan rica edebiliriim

aslı1
27-04-2011, 14:18
:( minik fesleğenlerim devrilmeye başladı,çok mu suladım acaba,bunları nasıl sulamam gerekiyor fısfısla suluyorum..herkese sevgiler

dindymene
02-05-2011, 15:02
bende de aynı problem oldu aslı :( umarım biri cevap verir :(

elek
02-05-2011, 15:19
Devrilenlerin boğazlarını toprakla destekleyip yetiştirmeye devam edin. Güneşli yere koyarsanız problem kalmaz.

aslı1
02-05-2011, 15:42
evet dün bi tanesini dediğiniz yapmıştım kurtuldu sanırım..toprağı kuru ama su verince bi kaç tane devriliyo,su vermeye korkar oldum..neyse bakalım öğrenecez yavaş yavaş..teşekkürler .)

1999kartal
31-07-2011, 12:49
fesleğen kaç günde çimlenir

1999kartal
31-07-2011, 12:50
lütfen hemen söyleyin

nrş
31-07-2011, 18:50
Affedersiniz benim kafam bayağı karıştı.Ama sonra konuyu okuyunca ve biraz araştırınca daha iyi anladım.
Yanlış anlamadıysam düzeltin lütfen. Fesleğen ailesi geniş bir aile;
bunlardan en bilineni evde balkon önünde ya da masamızda bulunan aklımıza geldikçe elimizi sürüp kokusunu içimize çektiğimiz minik yapraklı top fesleğen. Bir diğeri top fesleğenden az biraz daha büyük yapraklı olan bir tür.
Daha sonra büyük yapraklı reyhan geliyor sırada... Sonra onu diğer büyük yapraklı türler izliyor...
Şimdi bu fesleğen türleri arasında kullanım farkı var mı? Bütün türler yemeğe katılbiliyor mu ya da hepsi sivrisinek kovucu özelliğe sahip mi? Hangileri bir yıllık hangileri çok yıllık vs...
Ve bir foto sorum olacak ; bahçede uzun süredir bildiğim bitki.Çileklerin arasında yetişiyordu. Bayağı bir çoğaldı. Özellikle çilek gibi sürgün kolları ile yayılma özelliği de var. Kokusu keskin.Acaba bu fesleğen mi? Fesleğen ise bu şekilde sürgün kolları ile çoğalır mı? Eğer fesleğen ise hangi tür ?
Saygılarımla...

üzüm
31-07-2011, 20:14
fesleğen kaç günde çimlenir

Sayın 1999kartal, fesleğen tohumu 18-30º'de 1-2 haftada çimlenir (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=367924&postcount=99).

üzüm
31-07-2011, 20:45
Affedersiniz benim kafam bayağı karıştı.Ama sonra konuyu okuyunca ve biraz araştırınca daha iyi anladım.
Yanlış anlamadıysam düzeltin lütfen. Fesleğen ailesi geniş bir aile;
bunlardan en bilineni evde balkon önünde ya da masamızda bulunan aklımıza geldikçe elimizi sürüp kokusunu içimize çektiğimiz minik yapraklı top fesleğen. Bir diğeri top fesleğenden az biraz daha büyük yapraklı olan bir tür.
Daha sonra büyük yapraklı reyhan geliyor sırada... Sonra onu diğer büyük yapraklı türler izliyor...
Şimdi bu fesleğen türleri arasında kullanım farkı var mı? Bütün türler yemeğe katılbiliyor mu ya da hepsi sivrisinek kovucu özelliğe sahip mi? Hangileri bir yıllık hangileri çok yıllık vs...
Ve bir foto sorum olacak ; bahçede uzun süredir bildiğim bitki.Çileklerin arasında yetişiyordu. Bayağı bir çoğaldı. Özellikle çilek gibi sürgün kolları ile yayılma özelliği de var. Kokusu keskin.Acaba bu fesleğen mi? Fesleğen ise bu şekilde sürgün kolları ile çoğalır mı? Eğer fesleğen ise hangi tür ?
Saygılarımla...

Sayın nrş,
- Fesleğen ailesi çoğunluğu tek yıllık olan geniş bir ailedir. Çapraz döllemeye yatkındır.

- Bildiğim kadarıyla yenmeyen çeşidi yok, tabi ki kararında kullanılmak kaydıyla.

- Fesleğenin çeşit ayrımı yapmadan sivrisinek kovucu özelliği olduğu söylenmekle birlikte ben top fesleğenin iri yapraklı fesleğene göre daha etkili olduğunu gözlemledim.

- Yanılmıyorsam fotoğraftaki bitki fesleğen değil.

ismail seyrek
31-07-2011, 21:21
Ve bir foto sorum olacak ; bahçede uzun süredir bildiğim bitki.Çileklerin arasında yetişiyordu. Bayağı bir çoğaldı. Özellikle çilek gibi sürgün kolları ile yayılma özelliği de var. Kokusu keskin.Acaba bu fesleğen mi? Fesleğen ise bu şekilde sürgün kolları ile çoğalır mı? Eğer fesleğen ise hangi tür ?
Saygılarımla...

Bahçenizdeki bitkinin nane olduğunu sanıyorum.

Toprak.boga
01-08-2011, 09:24
Merhaba, Ben de bir mağazadan dün 2 tane fesleğen aldım. Yenebileceği veya diğer faydalarını bilmediğim halde sadece görüntüsünden hoşlandığım ve şirin durdukları için almıştım. Şimdi bunları okuyunca daha da hoşuma gitti. Sorum şu. Bu tarihte aldığım bu fesleğenlerimin artık tohumlanma veya çiçek açma süresi geçmiş midir? Bu aldığım bitkiler solmak zorunda mı? Bu tarzda sorularımı cevaplarsanız sevinirim. Bir de eğer bu bitkiler ölürse bana istanbuldan tohum veya filiz verebilecek arkadaşlar olursa çok sevinirim. Sağlıklı bir fesleğenim olsun istiyorum. Aslında hayatımda hiç bitki yetiştirmedim. Bu yüzden başka bitkiler de olabilir. Destek bekliyorum. Teşekkürler.

üzüm
01-08-2011, 10:00
Sayın Toprak.boga,

Bendeki fesleğenler henüz çiçek açmaya başlamadı. Bitkiniz sağlıklıysa çiçek açmasına biraz daha zaman var.

nrş
01-08-2011, 21:04
Yorumlar ve bilgiler için teşekkürler. Evet bir çeşit nane olabilir. Saksıya biraz kökledim. Bakalım tutar mı?

merlict
01-08-2011, 21:30
Yorumlar ve bilgiler için teşekkürler. Evet bir çeşit nane olabilir. Saksıya biraz kökledim. Bakalım tutar mı?

Sayın nrş.

Evet resimdeki nane ve yayılmayı aynı çilekler gibi gerçekleştirir.Attığı kollar vasıtasıyla yayılır ve çok suyu severler.Saksıda yetişirler ama yerdeki gibi gür ve sağlıklı olacaklarını sanmam

Mehmet

cekmece
07-09-2011, 23:24
feslegen tohumları baya bir kücük bunlar torfamı ekilir tohumunu nasıl ekecegiz bunun... birde top fesleğenin yapraklarıda yeniyormu

esra34
08-01-2012, 15:23
saksıda feslegen nasıl yetiştirebilirim

canannuman
10-01-2012, 11:43
Kışı atlatan fesleğen olduğunu ilk kez duydum ve gördüm teşekkürler.
Onunda yaprakları yeniyor herhalde. Acaba Dış mekanda da yaşarmıymış kışı atlatan fesleğen.

denizakvaryumu
10-01-2012, 11:56
Çok yıllık çalı reyhan da var.

Nette fideleri satılıyor.

Kiraz Ağacı
08-02-2012, 13:57
Marul yapraklı fesleğen almışım saksıda yetiştirmek için. İri yapraklı diye almıştım ama internette resimlerine baktığımda marul yapraklı fesleğenin her bir kökünün koca bir bitki olduğunu gördüm. Saksı için uygun bir bitki olmayabileceğinden şüphelendim :)
Marul yapraklı fesleğen konusunda tecrübesi olan varsa bana bu konuda bilgi verebilir mi?

vulcano
02-04-2012, 23:32
Şok markete gelmiş tohumları, sweet basil cinsi, 1.25 krş :) Almak isteyenlere duyurulur.

esinruzgar
13-04-2012, 17:15
Bugün ilk kez tohumdan bitki yetiştirme çalışmalarımı başlattım. Çok heyecanlıyım. Daha önce sadece bir kez tohumdan biber yetiştirmiştim o da babamın yardımıyla. Çok araştırdım, okudum, sordum, soruşturdum ve tohumlarımı bugün toprağıyla buluşturdum ama içim bir tuhaf. Onlara en doğru ortamı hazırlamaya çalıştım ama bir türlü emin olamıyorum.
Fesleğen ve reyhan tohumları çok minikti. Minik tohumların üstü örtülmez deniliyor ama bazı yerlerde de bir cm'e ekiliyor diyor. Ben de Islak torfun üstüne serpiştirip, üzerine de yine torf serpiştirdim. Ne çok örtüldü ne de açık kaldı. Sonra da fısfısladım, biraz fazla suladım galiba.
Birileri bana yardım etsin. İçeride mi tutayım, üstüne streç film mi kapatayım, biraz daha torf koymalı mı, vs. vs. Fesleğen tohumları çimlenmek için neyi sever. Burayı da okudum ama net bir şey bulamadım. Bu ilk denememin başarıyla sonuçlanmasını çok istiyorum. Şimdiden teşekkürler...

mutter
13-04-2012, 18:21
Şok markete gelmiş tohumları, sweet basil cinsi, 1.25 krş Almak isteyenlere duyurulur.

Şok'a çoktandır uğramıyordum, bitki tohumları için en kısa zamanda uğramam lazım. Sweet basil'i kaçırmak istemiyorum.

vulcano
13-04-2012, 23:21
Bugün ilk kez tohumdan bitki yetiştirme çalışmalarımı başlattım. Çok heyecanlıyım. Daha önce sadece bir kez tohumdan biber yetiştirmiştim o da babamın yardımıyla. Çok araştırdım, okudum, sordum, soruşturdum ve tohumlarımı bugün toprağıyla buluşturdum ama içim bir tuhaf. Onlara en doğru ortamı hazırlamaya çalıştım ama bir türlü emin olamıyorum.
Fesleğen ve reyhan tohumları çok minikti. Minik tohumların üstü örtülmez deniliyor ama bazı yerlerde de bir cm'e ekiliyor diyor. Ben de Islak torfun üstüne serpiştirip, üzerine de yine torf serpiştirdim. Ne çok örtüldü ne de açık kaldı. Sonra da fısfısladım, biraz fazla suladım galiba.
Birileri bana yardım etsin. İçeride mi tutayım, üstüne streç film mi kapatayım, biraz daha torf koymalı mı, vs. vs. Fesleğen tohumları çimlenmek için neyi sever. Burayı da okudum ama net bir şey bulamadım. Bu ilk denememin başarıyla sonuçlanmasını çok istiyorum. Şimdiden teşekkürler...

esin hanım merhaba,

1 hafta önce 30 kadar, dün de 20 kadar sweet basil cinsi fesleğen tohumu ektim. Geçen hafta ektiklerim 5. gün çıktılar, boyları şu anda 0,5 cm kadar. Daha önceki ekimlerimde 10 günde çıkanlarda olmuştu.

Balkonda bulunan seramın içinde bahçe toprağı ile karıştırdığım torfa ekim işlemini yaptım, tohumları 0,5 - 1 cm kadar derine gömdüm ve sanırım şu anda firesiz olarak çıkıyorlar. Toprağı nemli tutabilmek için de toprak kurudukça fısfısladım. Size tavsiyem suyu fazla vermeyin, amacınız toprağı nemli tutmak. Zira birçok tohum çimlenebilmek için suya değil neme ihtiyaç duyarlar. Bunun için streç filmi kullanabilir ve toprağın kuruyarak nem kaybetmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca balkonumda bulunan seram sabahtan öğlen 1'e kadar güneş görebilen bir ortamda. Antalya'da hava sıcaklığı 10 derecenin üstünde gittiği için, biraz büyüdükten sonra içeri almayı düşünmüyorum. 8-10 cm kadar boylanınca da sağlıklı olanları daha büyük saksılara alacağım.

Yıl sonunda çiçek başlarının kurumasına izin vererek tekrar tohumunu toplayabilir ve tekrar ekebilirsiniz. Yetiştiğinde diğer bitkilerinize yakın tutun, fesleğenin uçucu yağları sayesinde birçok böcek ve sinekten kurtulma imkanınız var. Özellikle Antalya'da sivri sineklerden kurtulmada oldukça etkili. Ayrıca fesleğen bol bol okşanmayı sever, okşandıkça koku saçar. Susuz kalırsa yapraklarını eğmeye başlar, bu sayede de su ihtyacının olup olmadığını anlayabilirsiniz. Son olarak bol güneş ve sık budamayı unutmayın.

Hemen hemen her yıl yetiştiririm fesleğeni, siz de yetiştirin sonra size bir de kiremitte fesleğenli alabalık tarifi yazayım. :D

esinruzgar
14-04-2012, 13:23
Sayın Vulcano,

tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Sürekli kontrol halindeyim, nemli mi, ıslak mı, çıkmış mı :)
demek hemen çimlenmiyorlar. Üzerine streç geçirmemiştim, sanırım tavsiyeniz üzerine streçleyip, içeri alacağım.

Fesleğeni çocukluğumdan anneannemin bahçesinden hatırlarım. o koku benim hayatımda çok özel ve farklı bir yere sahiptir. Her yıl saksıda alırdım, kışa solar, kururdu. Şimdi ilk defa kendim yetiştireceğim. Umarım başarılı olur, büyütürüm ve de sizin alabalık tarifinizi uygulayabilirim :rolleyes:

sardunyadervis
24-04-2012, 23:56
celiktende oluyormus Fesleğen ve Reyhan (Ocimum basilicum) | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/feslegen-nasil-cogaltilir)

bcandar
25-04-2012, 06:53
Ektiğim onlarca tohumun için bugüne kadar yaşatabildiğim sadece bu oldu. Nerede hata yapıyorum, neden büyümüyor anlayamadım

286750

limon_sever
01-05-2012, 12:55
Fesleğen sayfasını yeni gezebildim. Tek yıllık olduğundan bahsediliyor. Geçen sene komşumuzun verdiği 3 kök fesleğeni domateslerin aralarına dikmiştim. Sonbaharda orayı güzelce bellemiştim. Geçen ay tekrar alt üst edeyim derken 10-15 cm 3 iri kök şeklinde yapraksız morumsu bir bitki dikkatimi çekti. Söktüm. Güneş gören bir yere diktim. Merakımdan ne olacaklar diye her gün düzenli suladım. Sonuç ise fesleğen oldular. Sanırım kışı gübre ve toprak altında korunaklı geçirdiler ve tek yıllık olmaktan çıktılar.

289548

289549

kelebek çalısı
01-05-2012, 14:21
African blue basil ve Thai basil (aynı zamanda holy basil, anise basil adları ile de anılır) çok yıllık olan fesleğen türleridir.

Sweet Genovese Basil olarak geçen tür ise tek yıllıktır.

limon_sever
01-05-2012, 14:29
African blue basil ve Thai basil (aynı zamanda holy basil, anise basil adları ile de anılır) çok yıllık olan fesleğen türleridir.

Sweet Genovese Basil olarak geçen tür ise tek yıllıktır.

Benim fesleğen African blue basil'e oldukça benziyor.

serdarulusoy
17-05-2012, 06:27
Bu fesleğen hala büyümedimi acaba .?

bcandar
23-05-2012, 20:10
Bu fesleğen hala büyümedimi acaba .?


Büyüdü nihayet :p

299593

serdarulusoy
24-05-2012, 07:40
Çok boylu geldi bana cinsinden olmalı..**** başka bir sorunmu var acaba,gölgede büyümüş gibi..

Orcn
28-05-2012, 17:07
Tohumdan yetiştirdiğim domates fidelerimin ileride şaşırtılacakları saksıların aralarına koymak için fesleğen almaya karar vermiştim, iki gün önce fidancıya fesleğen diye sorup iki küçük saksı aldım. Fotoğraflarını da ekliyorum.

Görüntüsü ve kokusu harika bir bitkiymiş!

Bir saksıda iki tane ayrı kök var, ben bu iki kökü ayrı ayrı ve daha büyük saksılara ekmeyi planlıyorum, sanırım bir sakıncası olmaz.

Benim fesleğenlerim sanırım top fesleğen oluyor. Merak ettiğim, makarna sosları ve salatalarda kullanılan, yenilen fesleğen bu mu yoksa iri yapraklı olan mı?


301678 301679

Emre İlhan
28-05-2012, 20:07
Fesleğenlerinizi daha büyük saksıya geçirmenizin bir sakıncası yok. Hatta daha iyi olur.

Yalnız, dikimi yaparken toprağını bozmamaya gayret edin. Saksı değişimi için forumda yazılmış birçok yazı var. Araştırırsanız kolayca ulaşırsınız.

Mutfakta kullanılan fesleğenler, esasında iri yapraklı ve mor olanlar. Ama bunu da gönül rahatlığıyla yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Cinsine gelince; evet, fesleğenleriniz top fesleğen:)

Basar Bolukbas
30-05-2012, 12:34
Merhaba
Feslegen yapraklarinin koparilacak caga geldigi nasil anlasiliyor ve buyuyen feslegen yapraklarini nasil koparmak gerekiyor?
Bu konuda bilgi verirseniz cok memnun olurum.
Simdiden tesekkurler saygilar...

elek
30-05-2012, 17:57
Başar bey, yetiştirdiğiniz tür hangisi bilmiyorum. Ancak ben yaprak sapının dibinden yeni yapraklarını çıkartıp yaklaşık olarak fasulye boyutuna getirdiğinde eski yaprağı kopartıyorum. Dipten çıkanlar büyümeye devam ediyor. Özel bir yöntem yok, tırnağınızla kestirir gibi sıkıştırsanız yeter.

Basar Bolukbas
01-06-2012, 15:46
Başar bey, yetiştirdiğiniz tür hangisi bilmiyorum. Ancak ben yaprak sapının dibinden yeni yapraklarını çıkartıp yaklaşık olarak fasulye boyutuna getirdiğinde eski yaprağı kopartıyorum. Dipten çıkanlar büyümeye devam ediyor. Özel bir yöntem yok, tırnağınızla kestirir gibi sıkıştırsanız yeter.

Sayin Elek cok tesekkur ederim...

Biz direkt dalmistik yapraklara haldir huldur... :)

M.Çelik
09-06-2012, 11:54
Öncelik bu başarılı siteyi kuran herkese teşekkür ederim.

Fesleğen başlığı altında birçok mesajı okudum. Özellikle hergün azar azar sulama tavsiyesine uyarak sararmaya başlayan fesleğenimi tekrar dirilttim. Allah Razı olsun.

Benim sizlere ufak iki sorum var.
Birincisi sizce fesleğenimin saksısını değiştirmeli miyim? Saksı boyutları: Yükseklik 10 cm dıştan dışa çap 12 cm.
İkincisi fesleğenim çok yıllık mıdır? (Yaklaşık 1 senedir bizim evde)

İşte fotoğraflar:

http://img94.imageshack.us/img94/1792/grnt0585.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/8541/grnt0586.jpg
http://img844.imageshack.us/img844/4396/grnt0587.jpg

M.Çelik
16-06-2012, 09:53
Arkadaşlar lütfen yardım saksısını değiştirmeli miyim ?

kelebek çalısı
16-06-2012, 22:46
Arkadaşlar lütfen yardım saksısını değiştirmeli miyim ?

Değiştirebilirsiniz, ayrıca yanlara doğru genişleyerek büyümesini teşvik için yarıya kadar budamanızı tavsiye ederim. Cılız ve boya gitmiş durumdan daha kuvvetli ve çalımsı forma girmesine yardımcı olacaktır.

Fatih Çelik
09-07-2012, 15:40
http://img109.imageshack.us/img109/6365/sam5049q.jpg
Herşey bu ıkısıyle başladı
http://img15.imageshack.us/img15/817/sam5050.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/9437/sam5051.jpg
http://img534.imageshack.us/img534/2607/sam5058.jpg
http://img100.imageshack.us/img100/7881/sam5060m.jpg
http://img266.imageshack.us/img266/1264/sam5071.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/6296/sam5072.jpg

Bunlarda benimm...

kelebek çalısı
09-07-2012, 17:13
Fesleğenleri yiyeceklerinizle birlikte tüketmiyor musunuz? Yaprakları nane gibi kurutularak kış aylarında daha farklı yiyeceklere de çeşni oluyor. Ben de ihmal etmişim mutfağımda kullanmayı benimkiler de tohuma kaçmış bu arada :D

feriha
09-07-2012, 18:06
Marul yapraklı fesleğen-basılıc feuılles de laıtue tohumdan yetiştirildi.

Gelişen yapraklar marul kadar olmasa da diğer türlere göre oldukça geniş, lezzeti çok güzel..

Üstten iki yaprak kopararak tohuma kaçmasını şimdilik önledim. Bakalım nereye kadar taze fesleğen ihtiyacımızı karşılayacak..:)

316880

mali1957
02-08-2012, 14:08
fesleğen tohumlarını saksıya sıra ya da karışık düzen ekiyorum çimlenme mükemmel oluyor ama sonra hersi tek tek solup gidiyor.6-7 cm boyuna uzayan fideler 4 yapraktan bir türlü 6 yaprağa geçemiyor ve bir şekilde solup gidiyorlar.nerede yanlış yapıyorum anlayamadım.sulama gayet yeterli oluyor,viyolde denedim gene aynısı oldu.şimdi saksıda deniyorum gene aynı.bunun özel bir bakım şekli mi var.yardım lütfen

p.nermin
03-08-2012, 08:21
Benim fesleğenim de çok sıcakta kaldığından kurudu. Şimdi yeniden tohumdan yetiştireceğim.

Kryon
19-08-2012, 16:38
Bu mevsimde fesleğen tohumu ekilir mi bilmiyorum ama elimde 10 tane kadar tohum vardı bunları biraz evvel ektim. İnşallah sorunsuz çimlenirler çünkü fesleğenleri çok seviyorum...

Bu arada yaz ortasında aldığım bir top fesleğen var, henüz çiçeklenmedi normal mi?

limon_sever
01-09-2012, 09:29
Bu (http://www.agaclar.net/forum/957172-post145.htm) mesajımdaki fesleğenler yayılıcı olarak çoğalıyor. Çileğin kol atmasına benzettim. Kol atıp kökleniyor. Dallarını kestikçe yan dallar oluşturup sürünüyor.

328815

serguzel
11-12-2012, 01:37
Merhabalar;resimde gördüğünüz fesleğenim hazirandan beri benimle :) ve tohuma kaçmasını hiç istemedim sürekli kopardım yedim ama gene fırsat bilip çiçeklendi,neyseki daha çok fesleğenim var..

En alta kadar çiçeklenip tohumlanıp kurumasınımı bekliycem acaba toplamak için?birde ben tohumları siyah ekmiştim,bunların üzerindekiler yeşil,konu hakkında bilgisi olan varsa memnun olucam,yardım edin lütfen :)

kelebek çalısı
11-12-2012, 01:45
Tohumların bitki üzerinde kurumasını beklemelisiniz.

kelebek çalısı
11-12-2012, 02:32
Bitkiniz çok sağlıklı görünüyor Sn. serguzel. Sadece yaprak koparmakla kalmayın, makas yardımı ile budayarak ya da biçmek de diyebiliriz, dalların uzayıp boya giderek tohuma kaçmasını engelleyiniz.

Gerçi bir kök değil bir kaç kök fesleğen sanırım bu fotoğraftakiler. Kısalttığınızda bitkiniz yanlara doğru gelişme de gösterecektir, gürleşecektir.

Ben olsam en uzun çiçeklenen dalı en az yarı seviyeye kadar biçerdim. Hiç bir zararı olmaz.

Revnak
02-03-2013, 13:24
Geçen Eylül ayında Fethiye'den topladığım iri fesleğen tohumlarını artık zamanı geldi diyerek 3 gün önce havalandırdığım toprağı nemli saksıya serpiştirdim. Dikkatimi çeken bütün tohumların üstlerinin 5 dakika içersinde beyaz bir tabaka ile kaplanması oldu. Daha önce böyle bir şey görmemiştim, sebebi nedir bilen var mı?

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 20:29
Ektikten 5 dakika sonra mı oldu? Eğer öyleyse böcek olabilir mi? Ben de bu günlerde dikkat ediyorum ilaçsız tohumların üstünde minicik beyaz böcekler var. Belki ondandır.

Revnak
02-03-2013, 22:43
Evet kesinlikle 5-7 dakika içinde bütün tohumların etrafı beyazlaştı, çok dikkatli baktım ama toprakta herhangi bir zararlı görmedim. Fotoğraf yüklemeyi deniyorum ama hata veriyor sistemde bir sorun var sanırım.

Fagus Sylvatica
02-03-2013, 22:57
Bilemiyorum. Kireç falan diyeceğim ama mümkün değil.

Revnak
02-03-2013, 23:13
Tamam sularımız çok kireçli kabul ama topraktaki nemden 5 dakika içinde tohumu etkileyeke kadar değildir herhalde:o
Belki de normal bir şeydir, ama daha önce hiç dikkatimi çekmemişti böyle bir şey.
Ben kendimi tohumlar anında çalışmaya başladı olarak kandırıyorum:p

Revnak
03-03-2013, 00:27
Tohumlarım

374302

Toprakla buluşmadan sonraki ilk 5-7 dakika:

374307
374308
374309

Toprakla buluşmadan sonraki 3. gün:

374310

Fagus Sylvatica
03-03-2013, 23:14
Belki de doğal olarak fesleğenlerde böyle oluyordur. Örneğin çam fısıklarının kabuklarındaki siyahlık kayboluyor ekilince. Belki öyle bir şeydir. Ama daha iyi bilen birine sormakta fayda var tabii. Umarım bir şey olmaz tohumlarınıza.

Revnak
03-03-2013, 23:30
Eh hayırlısı artık, zamanla göreceğiz ne olacağını;)

himone
28-03-2013, 18:48
arkadaşlar fesleğen tohumu doğrudan yerine mi ekilmeli yoksa bir kaba ekip daha sonra şaşırtma yapsam olur mu? yaklaşık 70 tohumum var ve bir kaba ekip şaşırtmayı düşünüyorum. Olur mu?

bay tömürcek
28-03-2013, 20:55
arkadaşlar fesleğen tohumu doğrudan yerine mi ekilmeli yoksa bir kaba ekip daha sonra şaşırtma yapsam olur mu? yaklaşık 70 tohumum var ve bir kaba ekip şaşırtmayı düşünüyorum. Olur mu?

Bir saksıya ekseniz daha iyi olur sayın himone çünkü fideler şaşırtınca daha güzel büyüyor :) Ben her sene büyük sksıya ekip küçük saksılara tek tek fideliyorum çok güzel büyüyorlar ektiğim yerde kalanlarda çok olunca şimşir gibi toplu bir görüntü oluşturuyorlar gayet hoş gözüküyor :):)

himone
29-03-2013, 18:16
Bir saksıya ekseniz daha iyi olur sayın himone çünkü fideler şaşırtınca daha güzel büyüyor :) Ben her sene büyük sksıya ekip küçük saksılara tek tek fideliyorum çok güzel büyüyorlar ektiğim yerde kalanlarda çok olunca şimşir gibi toplu bir görüntü oluşturuyorlar gayet hoş gözüküyor :):)

teşekkürler cevabınız için. saksıya 50 tane tohum ektim. biraz büyüyünce şaşırtacağım.

cemduy
15-05-2013, 00:19
Araştırdım, ancak bulamadım.

Bugün pazarda iri yapraklı fesleğen fidesi aradım, ama bulamadım sadece top fesleğen fideleri vardı.

Onun yerine mutfakta kullanmak için taze fesleğen aldım. Eve gelince aklıma geldi, aldığım fesleğenlerden biri 20-25 cm uzunluğunda bir dal.

Acaba bu dalı köklendirip saksıya ekme şansım var mı? Dalı şimdilik büyük bir bardak suyun içerisine koydum. Yapmam gereken ekstra bir şey var mı?

Muda
16-05-2013, 10:26
Araştırdım, ancak bulamadım.

Bugün pazarda iri yapraklı fesleğen fidesi aradım, ama bulamadım sadece top fesleğen fideleri vardı.

Onun yerine mutfakta kullanmak için taze fesleğen aldım. Eve gelince aklıma geldi, aldığım fesleğenlerden biri 20-25 cm uzunluğunda bir dal.

Acaba bu dalı köklendirip saksıya ekme şansım var mı? Dalı şimdilik büyük bir bardak suyun içerisine koydum. Yapmam gereken ekstra bir şey var mı?

Bir tanıdığım kopardığı fesleğen dalını suda köklendirip onu saksıya dikiyordu. Herhangibir ekstra yapacak bir şey yok. Bende Iğdır'dan arkadaşımın gönderdiği fesleğen tohumları var. Ancak iki üç yıldır dalı ile beraber duruyorlar. Pazardan rengi mor olan reyhan alıp onları da köklendirebilirsiniz. Reyhan da fesleğenin mor hali.

cemduy
21-05-2013, 14:02
Geçtiğimiz hafta internetten fesleğen fidesi aldım. Yaklaşık 1 haftadır balkonumdalar.

İnternette okuduğum kadarıyla belli bir süre geçtikten sonra bitkinin daha sağlıklı gelişmesi için tepeden budamaya başlamam gerekiyormuş, ama ne kadar zaman veya bitki kaç cm'ye ulaştıktan sonra başlamam gerektiğini bulamadım.

Bu konuda bana yardımcı olabilecek biri var mı?

limon_sever
18-07-2013, 11:57
Yayılıcı fesleğenlerden bir tanesi sebze bahçesinde. Bu sene bu fesleğeni hasat etmedim. Bakalım tohum bırakacak mı diye. Ama inatla büyüyor. Dal budak oluşturuyor. Daha çiçek belirtisi yok. Bu gidişle ağaç olacak sanırım :p Boyu 40-50 cm var.

427343

427344

427345

loveforlife
18-07-2013, 12:23
Yayılıcı fesleğenlerden bir tanesi sebze bahçesinde. Bu sene bu fesleğeni hasat etmedim. Bakalım tohum bırakacak mı diye. Ama inatla büyüyor. Dal budak oluşturuyor. Daha çiçek belirtisi yok. Bu gidişle ağaç olacak sanırım :p Boyu 40-50 cm var.

427343

427344

427345

Ağaç olmuş bile bu Sevgili Limon_sever! Şayet tohum yaparsa, tohumlarına talibim...

ardakls
20-07-2013, 03:01
Öğrendim, fesleğenin bakımını öğrendim. Önceki fesleğenim kurumuştu. Geçen hafta pazardan üç kök fesleğen daha aldım. Hepsini ayrı ayrı saksılara diktim. Ama bir türlü kendine gelemiyorlar. Yaprakları susuzluktan solmuş gibiler, suladığım halde kendine gelemiyorlar. Balkonda güneş alıyorlar diye mutfağa aldım kendine gelmiyor bir türlü. Üzüntüm çok büyük anlayacağınız. Bir gün arkadaşım gördü benim fesleğeni. Sabah-akşam azar azar sula dedi. Ben sulamaya devam ediyorum. İçerde mi dışarda mı tutacağım konusunda kararsız olduğum için bir içeri bir dışarı çıkarıp duruyorum fesleğenlerimi.

O arkadaşın evine gidince bir baktım ki sağlıklı bir fesleğen, saksı elinde biz dışarı çıktık saksı da dışarı geldi. Sen neler yapıyorsun da bu kadar sağlıklı deyince; Ben sabah/akşam hiç farketmiyor azıcık azıcık sularım dedi. Saksı toprağı hep nemli kalması gerek dedi. Bir de her çiçekte olduğu gibi sevmek gerekiyormuş. İşin ilginç tarafı gelip gittikçe dokunuyor, kokuluyorum fesleğenlerimi ve azar azar günde 1-2 kez suluyorum. Yapraklarının yarısını dökmelerine rağmen hepsi de dirildiler.

Ben fesleğen yetiştirmesini öğrendim. Sadece su vermek yaşamasına yetmiyormuş. Yaşadığım ortamlara elimde taşıyorum. Aynı benim gibi sevgi dokunmaktır ilkesini doğrularcasına dokunulmaktan hoşlanıyor. Yapraklarını öpüp kokluyorum. Azıcık da su verdim mi kokusunu daha güzel yayıyor etrafa.

Sizlere de bu işin sırrını anlatayım ki benim kadar mutlu olun.
Teşekkürler, evcil bir hayvan gibi bakıyorum artık insallah soluk olan yaprakları da canlanır :)

Muda
20-07-2013, 22:55
Fesleğen sayfasını yeni gezebildim. Tek yıllık olduğundan bahsediliyor. Geçen sene komşumuzun verdiği 3 kök fesleğeni domateslerin aralarına dikmiştim. Sonbaharda orayı güzelce bellemiştim. Geçen ay tekrar alt üst edeyim derken 10-15 cm 3 iri kök şeklinde yapraksız morumsu bir bitki dikkatimi çekti. Söktüm. Güneş gören bir yere diktim. Merakımdan ne olacaklar diye her gün düzenli suladım. Sonuç ise fesleğen oldular. Sanırım kışı gübre ve toprak altında korunaklı geçirdiler ve tek yıllık olmaktan çıktılar.

289548

289549
Bu yıl bir tanıdıktan aldığım çok yıllık reyhan olarak verdiği bitki de muhtemelen African blue basil. Gördüğüm kadarı ile birbirlerine çok benziyorlar. Ben aldığım zaman çok az filiz ve kışın ölmeyen nane gibi yayılıcı kökleri vardı. Şu anda yeşiller. Ancak belirli bir zaman sonra mor hale geldiklerini söylemişti. Bizim burada kışın dahi ölmediğine göre soğuğa dayanıklı bir bitki.
Pazarlarda satılan fesleğenlerin büyük kısmı benim gördüğüm kadarı ile tarlalarda yetiştirilip sonradan saksıya alınanlar. Bu fesleğenler saksıya alınınca yeterli sulamada yapılmaz ise kısa bir süre sonra kuruyabiliyorlar.

limon_sever
28-07-2013, 16:27
Çok yıllık yayılıcı fesleğenimiz ısrarcılığımıza fazla dayanamayıp tomurcuklar oluşturmuş. Sanırım çiçek açmak için niyetlenmiş. Bakalım çiçeğini ne zaman açacak. ;)

430211

Bu arada fesleğen çalı formuna doğru gidiyor.

430212

Battlegazi
30-07-2013, 16:05
Diğer sayfaları gezdim ama soracağım soruların cevabını bulamadım yardımcı olursanız sevinirim;
1-) Annem saksıya fesleğen ekmişti sinek kovucu olarak biliniyor ama ilginçtir üstünde ufak ufak hatta çok ufak sinek değil de sinekcikler bastı bitkiyi çok çok fazlaydılar bizde atmak zorunda kaldık bitkiyi bu nedir ne değildir tekrar alıp ekmeyi düşünüyorum annem gene öyle olur diyor yardımcı olursanız sevinirim.
2-)Bazı tohum sitelerinde tarçın limon portakal aromalı fesleğenler görüyorum yetiştiren var mı gözlemlerini aktarabilir mi

Şimdiden teşekkür ederim saygılar....

limon_sever
15-08-2013, 21:05
Çok yıllık yayılıcı fesleğen çiçeklerini açıyor...

433897

limon_sever
01-03-2014, 18:01
Geçen yaz tohum oluşturmayan çok yıllık yayılıcı fesleğenin bu sene tohum oluşturmasını ümit ediyorum.

473188

473189

Muda
10-03-2014, 11:50
Geçen yaz tohum oluşturmayan çok yıllık yayılıcı fesleğenin bu sene tohum oluşturmasını ümit ediyorum.

473188

473189

Sayın limon_sever; Yayılıcı fesleğen olarak nitelendirdiğiniz bana arkadaşımın çok yıllık reyhan olarak verdiği ile aynı görünüyor. Mor renk alacağını söylemişti. Bendekiler çiçek açmadılar. Çoğaltmak için çiçek açmasına gerek de yok. Nane gibi dip sürgünlerinden çoğalıyorlar. Dün baktığım zaman dip sürgünleri ile çoğalmış gibi görünüyor. Soğuklara dayanıklı olduğu kesin. Her yıl ekmek zorunda değiliz. Muhtemelen adı African blue basil. African blue basilin kullanılmadığı ile ilgili bir bilgi okumuştum. Aldığım kişi salatalara kullandığını söylemişti.

limon_sever
10-03-2014, 12:10
Sayın limon_sever; Yayılıcı fesleğen olarak nitelendirdiğiniz bana arkadaşımın çok yıllık reyhan olarak verdiği ile aynı görünüyor. Mor renk alacağını söylemişti. Bendekiler çiçek açmadılar. Çoğaltmak için çiçek açmasına gerek de yok. Nane gibi dip sürgünlerinden çoğalıyorlar. Dün baktığım zaman dip sürgünleri ile çoğalmış gibi görünüyor. Soğuklara dayanıklı olduğu kesin. Her yıl ekmek zorunda değiliz. Muhtemelen adı African blue basil. African blue basilin kullanılmadığı ile ilgili bir bilgi okumuştum. Aldığım kişi salatalara kullandığını söylemişti.

Evet, dip sürgünleri ile çoğalıyorlar ama tohum takas etkinliğinde bir çok kişiye ulaşması için tohum almayı denemekteyim.

African blue basile benzerliği var. Ama aynısı değil sanırım.

Ben salata olarak ve kurutarak değerlendiriyorum. Çok lezzetli.

03.05.2014
489107

08.05.2014
Yan bahçedekiler...
490767

laylay
15-03-2014, 16:11
Acaba küçük saksıya kaç tohum ekmek gerekli? Tohum miktarı konusunda bir tavsiye var mıdır?

limon_sever
06-04-2014, 09:49
Sebze bahçesindeki çok yıllık fesleğen bu sene biraz yayılmış.

480980

14.04.2014

483215

Bunlarda yan bahçedekiler...

483216

483217

483218

abdullahçetin
21-07-2014, 17:02
güneşsiz olmaz ben dışarda tümgün güneşin altında yetiştiriyorum yapraklar daha koyu oluyor. özellikle sabah güneşi çok önemli

Karlıçınar2
12-08-2014, 23:01
Lütfen yardım edin bir ay kadar önce bir fesleğen almıştım sağlıklı ve iyi durumdaydı alışımızdan iki hafta sonra şehir dışına çıkmamız gerekti fesleğinimi ve diğer bitkilerimi kapının önüne koydum komşumuz baktı on gün kadar kaldık geldiğimizde fesleğenimin üst kısımları kurumuştu ben de bir kısmını temizledim altları canlı göründüğünden bir şey olmaz diye düşündüm ama fesleğenim daha kötüleşti biraz daha kurudu komşumuz fesleğene fazla su verdiğini söylemişti ondan olabilir mi fesleğenimi kaybetmek istemiyorum ne yapmalıyım lütfen yardım edin :'(

Novicegreen
02-09-2014, 15:34
Arkadaşlar, kurumaya başladığını farkettiğimiz fesleğenimizin birkaç gün önce bit tehdidiyle karşı karşıya olduğunu farkettik. Bunun üzerine (internetten öğrendiğimiz) zeytinyağı, sarmısak, arap sabunu ve sudan yapılmış bir karışımı bitlerin üzerine günde iki kere spreyle sıkmaya başladık. (Bu arada dalların arasından yeşil tırtıl da çıktı, onu da spreylemiş olduk) Şu an daha iyi durumda. Fakat bitlerin yapıştığı saplarda kuruma lekeleri duruyor. Bu fesleğenleri budayarak yeni yaprakların çıkmasını sağlamak iyi bir fikir mi? (Herhalde budadığımız kısmı yenilecek durumda değildir, değil mi?) Toprağını değiştirmemiz gerekir mi? Ya da herhangi bir işlem yapmamız gerekir mi?

Mücevher Çalısı
24-05-2015, 11:51
554912


Tohumdan ektiğim Alacalı Reyhan. Annesi Mor Reyhan geçen sene pazarda satılıyordu. Evde toprakla buluştu, kök saldı, çiçeklendi, tohum verdi. Anne Mor Reyhan sizlere ömür ama bu sene bolca melez yavrularımız oldu...

Mücevher Çalısı
02-06-2015, 17:16
556768

Antalya'da bahçelerde çok yetiştirilen, çok yıllık fesleğen...

Mücevher Çalısı
11-06-2015, 14:36
Alacalı Reyhan çiçeklenmeye çabuk başlıyor. Çiçek başını gösterdiği gibi koparmak kar etmmiyor, ardından yaprak değil yine çiçek geliyor. Geçen sene kopardım her seferinde, bu sene çiçeklenmesi bitince koparacağım tekrar çiçeklensin, çiçeğini de sevdim :)

558528

558529

Mücevher Çalısı
11-06-2015, 14:52
558530

Yeni oluşan filizleri koparılan çok yıllık fesleğen, haftada bir salata malzememiz çıkıyor.

558531


Bu çeşit yılda bir ya çiçekleniyor ya çiçeklenmiyor. Bu senemiz ilk, geçen sene minicik bir çelikle üretmiştim. Çiçeklenmelerini daha önce pek takip etmemiştim...

Resulgur
11-06-2015, 15:09
558530

Yeni oluşan filizleri koparılan çok yıllık fesleğen, haftada bir salata malzememiz çıkıyor.

558531


Bu çeşit yılda bir ya çiçekleniyor ya çiçeklenmiyor. Bu senemiz ilk, geçen sene minicik bir çelikle üretmiştim. Çiçeklenmelerini daha önce pek takip etmemiştim...
Nasıl salata yapıyorsunuz daha önce hiç yemedim salatasını[emoji4]

Mücevher Çalısı
11-06-2015, 19:48
Nasıl salata yapıyorsunuz daha önce hiç yemedim salatasını[emoji4]

Bildiğimiz çoban salatasına yeşillik olarak ekliyoruz.

Bizim evde salatalara; maydonoz, tere, roka, nane, semizotu ve fesleğen -reyhan- yeşil olarak doğranıyor, salatamız bazen ot salatası görünümünde oluyor :)

Fesleğen aslında bu yörede yemeklere konuluyor, tarhana çorbasına bile konuluyormuş. Biz aslında Akdenizli değiliz Egeliyiz yeşil olarak tüketmeyi tercih ediyoruz :)

Annem şu güzelim alacalının yapraklarını bile koparıyor salata için, ben ona yaprak güzeli olarak bakarken...

Resulgur
11-06-2015, 21:04
Bildiğimiz çoban salatasına yeşillik olarak ekliyoruz.

Bizim evde salatalara; maydonoz, tere, roka, nane, semizotu ve fesleğen -reyhan- yeşil olarak doğranıyor, salatamız bazen ot salatası görünümünde oluyor :)

Fesleğen aslında bu yörede yemeklere konuluyor, tarhana çorbasına bile konuluyormuş. Biz aslında Akdenizli değiliz Egeliyiz yeşil olarak tüketmeyi tercih ediyoruz :)

Annem şu güzelim alacalının yapraklarını bile koparıyor salata için, ben ona yaprak güzeli olarak bakarken...
Ne bilim bende yemeklere katılıyor diye biliyorum salatada da denerim en kısa zamanda bakalım nasıl olacakk .. :);)

barışd
23-06-2015, 14:03
merhabalar,

sweet basil yaprakları altında küçük sarı lekeler oluştu. izmirde, güneye bakan pencerenin dışında, iri bir saksının içinde duruyorlar. fazla güneşten kaynaklanabilir mi diye düşünüyorum.

himone
28-06-2015, 14:14
556768

Antalya'da bahçelerde çok yetiştirilen, çok yıllık fesleğen...

Mücevher hanım bu çok yıllık fesleğini internette nereden alabiliriz? Her yerde top fesleğen var.

Mücevher Çalısı
28-06-2015, 15:45
Mücevher hanım bu çok yıllık fesleğini internette nereden alabiliriz? Her yerde top fesleğen var.

Ben konu komşudan buldum Sn himone, maalesef internetten hiç araştırmadım...

purplelake
30-07-2015, 19:18
Fesleğen yıllık bir bitkidir, mutfağımın baştacıdır. Taze, kurutulmuş ya da dondurulmuş 4 mevsim her yemekte kullanılabilir. İtalyan bayrağındaki yeşil sanırım fesleğeni sembolize eder.. Fesleğen bakımı (http://www.guzelcicekler.com/salon-cicekleri/feslegen-bakimi/) aslında kolay görünmekle birlikte, itina etmek lazım evlerde.. güneşe pek çıkarmamak yeterli suyunu vermek lazım.

Mücevher Çalısı
06-08-2015, 11:51
569937

Bu minik, tohumdan düşüp kendi çıkanlardan. 2 senedir bu şekilde yetişiyor ve çok çabuk çiçekleniyor. Fesleğenin özelliği böyle sanırım. Satın alınan anaç uzun süre yeşil durmasına rağmen, verdiği tohumlardan çıkanlar çiçeğe hızlı geçiyor.

ilkerk88
16-10-2015, 15:49
Pazardan aldığım top fesleğen yaz sonuna doğru tohum verdi iki tane tohumu pamukta çimlendirip saksıya aldım. Fakat şuana kadar sadece su verdim buna gübre olarak sıvı **** katı ne ekleyebiliriz? Birde bu kışı çıkartır mı bu güneşli günlerde balkona çıkarmayı düşünüyorum.

ilkerk88
21-10-2015, 10:40
Yapraklarına dokununca kokusu gelmeye başladı internette çiçek coşturan diye bir şey buldum haftada bir gün ondan koymaya başladım. Beş günde bu kadar büyümesi güzel. Gündüzleri güneş gören yere koyuyorum. Bir ya da iki hafta sonra saksısını değiştirip daha büyük bir saksıya alacağım.

ilkerk88
23-10-2015, 13:37
İnanılır gibi değil balkona camın kenarına koydum güneş hava alsın diye hain beyaz renkli kargaya benzer kuş devirdi benim saksıyı balkona. Bugün iki ayrı saksıya ayırdım ikisini de. Umarım ölmezler.

ilkerk88
07-11-2015, 08:56
Büyümeye devam... Bazı yaprakları kurudu az mı suluyorum ya da çok suluyorum çürüyor mu acaba?

Mücevher Çalısı
07-11-2015, 10:00
Büyümeye devam... Bazı yaprakları kurudu az mı suluyorum ya da çok suluyorum çürüyor mu acaba?

Merhabalar...
Bir ihtimal mevsimsel. Kışın kuruyan mevsimlik yetiştirilen bir bitkidir Fesleğen. Akdeniz bölgesinde kurumayabiliyor, bu demek oluyor ki kışın don yemezse hayatta kalabilir. Fakat kışın kurumasa da bozuluyor. İlkbaharda gelişmesi daha iyi oluyor. Kurursa üzülmeyin, ilkbaharda tekrar denersiniz yetiştirmeyi...
Sağlıcakla kalın...

Jezebel
20-11-2015, 22:53
Kıbrısa veya Rodosa gittiğimde dikkatimi çekmişti bu çok yıllık olduğunu düşündüğüm fesleğen.
Bitki gövdesi ağaçsı bir hal almış, neredeyse kendi kendine bonsai'ye dönüşmüştü.
Bizdeki fidancılarda bu türü hiç görmedim.
Bu seferki Sakız adası gezmelerimde hedefe aldım:)İki saksı kapıp getirdim.
Önce sarsıldılar ama şimdi çok keyifleri yerinde.
Çelikten yetişir mi acaba? Suyun içine birkaç dal koydum.
İki saksı değil çok saksı istiyorum bundan.:rolleyes:



586232


Yaprakları ne ufak ne çok büyük, hiç tohum yapmadı.

Mücevher Çalısı
20-11-2015, 23:18
Kıbrısa veya Rodosa gittiğimde dikkatimi çekmişti bu çok yıllık olduğunu düşündüğüm fesleğen.
Bitki gövdesi ağaçsı bir hal almış, neredeyse kendi kendine bonsai'ye dönüşmüştü.
Bizdeki fidancılarda bu türü hiç görmedim.
Bu seferki Sakız adası gezmelerimde hedefe aldım:)İki saksı kapıp getirdim.
Önce sarsıldılar ama şimdi çok keyifleri yerinde.
Çelikten yetişir mi acaba? Suyun içine birkaç dal koydum.
İki saksı değil çok saksı istiyorum bundan.:rolleyes:



586232


Yaprakları ne ufak ne çok büyük, hiç tohum yapmadı.

Antalya'da pek çok bahçede yetiştirilen bir bitki Fesleğen. Hepsi aynı tür mü pek anlamıyorum ama boylananları çok yıllık, çalı formda gelişiyor. Benim yetiştirdiğim ilkbahardan-şimdiye kadar sürekli yaprak verdi (ben tepe budaması yaptım tüm yaz), çiçek-tohum vermedi...

Ben toprakta çelikle yetiştirdim, zahmetsiz tuttu. Suya koydum kök saldı...
İstediğiniz şekilde çelikleyebilirsiniz Sn Jezebel.
Saygılarımla...

ilkerk88
24-11-2015, 20:49
Evin en güneş alan camını belirleyip kaloriferin üstüne koydum çok da iyi büyüyorlar kokuları da güzel fakat ben bunları yanlış ekmişim aslında aynı noktaya ekmem lazımmış sanırım bu şekilde cılız kalacaklar. Önemli olan bahara doğru ekeceğim fesleğenlerde. Onlar için bu iyi bir tecrübe oldu.

Jezebel
12-12-2015, 13:00
5 Çelik almıştım bundan http://www.agaclar.net/forum/1421819-post215.htm
Köklendi.;)


588661



588662



Çelikten fesleğen oluyor son tahlilde :p

mihrinur
23-12-2015, 18:05
Merhabalar, ben de evde fesleğen yetiştirmeye çalışıyorum. Ekim ayı gibi Eminönü'nden aldım fidelerini. İki üç hafta öncesine kadar güzel güzel büyüyorlardı. Arada hava sıcakken evimin terasına çıkarıyorum onları da diğer bitkilerimle, güneşlensinler diye. Bi gece içeri almayı unutmuşum, ertesi sabah baktığımda yapraklarının renkleri sararır gibi olmuş, bir tanesi de dibine düşmüştü. Bir de bir iki tane yaprağında karanlık benekler olmuştu. Gece dışarıda üşüdü herhalde diye düşünüp pek önemsemedim. Fakat zaman geçtikçe bu benekler arttılar ve artık uçlarından kararmaya başladı yapraklar.

590021

Yakından bakınca aslında karartıların leke değil, yaprakların kurumuş olduğunu gördüm. :( Bu konuda yardıma ihtiyacım var. Lütfen yardım edin. fesleğenlerimi kaybetmek istemiyorum... En azından neden kuruduklarını da öğrensem yeter...
Beni yanlız bırakmayacağınızı biliyorum bitki dostlarım, cevaplarınızı bekliyorum...

ilkerk88
26-12-2015, 14:34
Benim fesleğenlerin son durumu bu şekli aldı genelde kalorifer üzerinde tuttum yanlarına da çiçekçiden aldığım soğanı koydum ne çiçeği tam bilmiyorum ama baya güzel açtı.

Mücevher Çalısı
26-12-2015, 19:16
Benim fesleğenlerin son durumu bu şekli aldı genelde kalorifer üzerinde tuttum yanlarına da çiçekçiden aldığım soğanı koydum ne çiçeği tam bilmiyorum ama baya güzel açtı.

Ne güzel gelişmişler, maşaallah...

Soğanlı bitkiniz de Sümbül (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm), o da çok güzel açmış.

Mis gibi de kouyordur hepsi de şimdi;)

Saygılarımla...

ilkerk88
26-12-2015, 19:56
Ne güzel gelişmişler, maşaallah...

Soğanlı bitkiniz de Sümbül (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm), o da çok güzel açmış.

Mis gibi de kouyordur hepsi de şimdi;)

Saygılarımla...

Teşekkür ediyorum. Zaten her geçişimde önce birini sonra diğerini kokluyorum mükemmel :p

Jezebel
14-01-2016, 22:43
Fesleğenler İzmir kışına dayanamadı, üşüyüp öldüler
Aldığım çeliklerden biri yola devam ediyor.


592356



.

Şükufezar
14-01-2016, 23:23
Kıbrısa veya Rodosa gittiğimde dikkatimi çekmişti bu çok yıllık olduğunu düşündüğüm fesleğen.
Bitki gövdesi ağaçsı bir hal almış, neredeyse kendi kendine bonsai'ye dönüşmüştü.
Bizdeki fidancılarda bu türü hiç görmedim.
Bu seferki Sakız adası gezmelerimde hedefe aldım:)İki saksı kapıp getirdim.
Önce sarsıldılar ama şimdi çok keyifleri yerinde.
Çelikten yetişir mi acaba? Suyun içine birkaç dal koydum.
İki saksı değil çok saksı istiyorum bundan.:rolleyes:



586232


Yaprakları ne ufak ne çok büyük, hiç tohum yapmadı.
Sn Jezebel, bu fesleğenlerden (sanırım) biz de yetiştiriyoruz ve yaz sonunda gövdeleri bu hale geliyor. Dayanıklılılğını görmek için bahçede birkaç kök bırakmıştım. Sıcaklık sıfırın altına düşünce pes etti haliyle.
Bu arada bizdekiler tohum oluşturuyor.

Mücevher Çalısı
15-01-2016, 10:27
Fesleğenler İzmir kışına dayanamadı, üşüyüp öldüler
Aldığım çeliklerden biri yola devam ediyor.

592356



Havaların şiddetli rüzgarlı ve "0" dereceli ısısında, benim kuzeye bakan cephede duran fesleğenim de kurudu. Belki bahara filiz verir diye ellemeyeceğim, öylece bıraktım:)

Güney cephedeki bozuldu biraz ama hala dimdik ayakta;)

Bardakta kök salanlar ise içeride olduğu için en sağlıklı olanları;)

potemkin
06-02-2016, 22:23
Fesleğenlerim 2 haftadır aynı boyda yerinde sayıyor :(

Jezebel
24-04-2016, 14:32
Son tahlilde fesleğen be reyhanın aynı yani Ocimum Basilicum oldukları konusunda fikirdaş olunmuş.
8 kök Reyhan elde etmenin kestirme yolu.
Pazardan bir demet alınır ve 1 hafta bir bardak su içinde bekletilir.


607715


Bu zamandan tasarruf sağladığı gibi sabrınız da aşınmamış olur.

ilkerk88
04-05-2016, 10:27
Benim fesleğenler çoktan kurumaya başlamıştı. Bende dallarını koparttım ve suda beklettim kök verdi toprağa diktim bir ay oluyor tuttu sanırım. Aralarına da tohum serpiştirmiştim onlar da çıkmış. Yani top fesleğen kurumaya başlayınca hemen dalları kesip suda bekletip kök verenleri toprağa dikmek lazım. Bu arada suda kökü 3-4 günde çıkıyor.

ilkerk88
27-05-2016, 13:14
Kuruyan fesleğenimden çelikler alarak saksıya yeniden ektiğim fesleğenler başta pek bir ışık vermese de gün boyu güneş alan sıcak ve son derece nemli(Ankara'nın kuru havasına rağmen) cam balkona koymam ile çok büyük bir değişim gösterdiler. Kendilerini tebrik ediyorum. Aralara serpiştirdiğim tohumların büyüme azimlerini kararlılıkla izliyor, başarılarının devamını diliyorum.:D

Bu arada nem ve sıcaklık isteyen fesleğen için önümüzdeki sonbaharda bir terrarium yaptırıp onda büyütmeyi düşünüyorum.

Jezebel
09-06-2016, 00:03
Çelikten Fesleğenlerim :)


617032


Sakız Ada'sından getirdiğim fesleğenin torunları.
Kışa dayanmayan bitkilerden çelikleşirim bitkinin yavruları :)


Sağda da Ful var, çelikten o da :)

Jezebel
20-07-2016, 22:15
Boyu kaç santimetre olacak görelim. Bunları da yarıngölgede yetiştiriyorum.


622481



Şimdilik 35 cm .

Jezebel
10-08-2016, 17:34
Tohum takastan elde ettiğim İtalyan Fesleğenlerinden aldığım çelikler de firesiz kökleniyor :)
Bu sanırım sos yapılan fesleğen.

624607


Yemeyip köklendirip duruyorum :)

ilkerk88
10-09-2016, 19:36
Ben sıvı gübrenin çok faydasını görüyorum tavsiye ederim.

bunyaminmd
10-09-2016, 19:50
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=40001

Şurada yeni konu açtım ama görünmüyor sanırım. Bana yardımcı olabilecek biri var mıdır? Çok teşekkür ederim.

webertt
25-09-2016, 12:09
Merhabalar,
Evde az biraz tohumlardan bitki yetiştirmeye çalışan meraklılardanım. 1 ay önce ektiğim iri yapraklı fesleğenlerde hastalık var sanırım internette görsel olarak bulamadım ama mantar olabilir diye düşünüyorum.

http://s21.postimg.org/onebm1e1v/image.jpg (http://postimg.org/image/onebm1e1v/)http://s21.postimg.org/4u27tc0o3/image.jpg (http://postimg.org/image/4u27tc0o3/)
(Fotoğraflara tıklayarak büyütebilirsiniz.)

Bunlar dışında tohumlar çimlendikten sonra yapraklara bir şeyler girmiş ve yaprakla beraber büyümüşler. Alt yapraklarda kaldığı için sonradan fark ettim.

http://s21.postimg.org/opy78vhpf/image.jpg (http://postimg.org/image/opy78vhpf/)http://s21.postimg.org/p3zj8h1sz/image.jpg (http://postimg.org/image/p3zj8h1sz/)http://s21.postimg.org/rzcmfc5sz/image.jpg (http://postimg.org/image/rzcmfc5sz/)

Kullandığım toprak eski topraktı, balkonda poşetin içinde beklediler bir süre. Tohum ekmeden önce 4 5 gün güneşlendirme havalandırma yaptım ama işe yaramamış olabilir. Genel itibariyle bu böceklerden yapraklarda yok. Üst resimdeki yaprakların lekeli olma durumu 3 farklı saksıda da bulunuyor yenir mi saklanır mı bu fesleğenler ve düzeltmek için ne yapabilirim, ileri-kısa vadede öneride bulunursanız sevinirim.

Jezebel
11-03-2017, 20:00
Yarın bir miktar tohumu toprakla buluşturmayı düşünüyorum.
Zamanı gelmişmidir:confused:

Resulgur
11-03-2017, 22:52
Ben tohumları ekeli 1 haftayı geçti şu an için bir sorun yok .. Gelişimleri gayet iyi

Jezebel
12-03-2017, 08:08
Ben tohumları ekeli 1 haftayı geçti şu an için bir sorun yok .. Gelişimleri gayet iyi

Sn.Resulgur, ev içinde mi, yoksa dışarıda mı?

SaWYeR53
05-07-2017, 18:31
Arkadaşlar Cuma günü pazardan fesleğen aldım rengi yemyeşil ve canlıydı. Adama nasıl suluyacağım hep aldıklarım kuruyor dedim her akşam su ver dedi.

Adamın dediğini yaptım her akşam su döküyorum ama gene sararmaya başladı yeşillik gitti üstelik çok fazla dökülmeye başladı yaprakları.

Nasıl yapıcam ne yapıcam bilmiyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

bergenia
17-07-2017, 16:46
Bu da benim tohumdan yetişen 1 aylık mor reyhanlar. Kuşlar saldırınca bikaç fideyi içeri almıştım. Dışarıda güneşin altında duran fideler içeride cam kenarında duranlara göre daha hızlı gelişti. Yenilen fesleğen bu değilmi zehirlenmeyelim sonra:D
https://i.hizliresim.com/8daYOA.jpg

Selim orhan
25-06-2018, 16:00
Sayın dulantes eğer fesleğenlerinizin daha fazla yaşaması için çiçeklerini koparın. Eğer koparmassanız ölebilir

bitkicicocuk
09-04-2019, 17:55
Bu da benim top fesleğenim. Büyümesini ve daha fazla koku yaymasını umuyorum:

37694

lütfen fesleğenlerinizin top halinde kalmasını istiyorsanız budayın:)

bitkicicocuk
09-04-2019, 17:59
budayın satılırken budayarak satıyorlar

bunyaminmd
29-05-2019, 09:40
Bir ay kader önce fotolarda attığım saksılara çeşitli fesleğen tohumları ektim. Güneş görmeyen arka balkonda çimlenene kadar beklettim. Dün boyları 3 4 cm iken sabahtan açıktaki ve sabah güneşi alan balkonuma koydum. Bu sabah baktığımda hepsi yatmıştı.

Fotolar (biraz önce sulamadan evvel de yatık durumdalardı) .

Bakıyorum dışarda feslegenler süper güçlü ama benimkiler neden böyle cılız? Bunların hiç büyüyeceğini sağlıklı olduğunu düşünmüyorum
. Fazla tohum mu koydum? Fazla mı suladım? Güneşi daha erken mi gormelilerdi? Ya da başka bir sebep? Çok üzüldüm yardım ederseniz sevinirim. Sağlam güzel güçlü bir şekilde saksilarda feslegen nasıl yetistiririm?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190529/3b07ea79039075e84f7f9beccbeb7ec3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190529/acdcab50cef46dd84448c37c9720cbf5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190529/350a388b6a6d96d395c61d551c1f093b.jpg

Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

denizayda
30-05-2019, 18:50
Güneşe geç çıkarmışsınız ışık almadığı için boya gitmiş. Eğer çimlenir çimlenmez çıkarsaydınız böyle olmazdı. Fotoğraftan toprağın ne kadar nemli olduğunu anlayamıyorum ama sırılsıklam ıslaksa o da boya gitmesinde bir faktör olabilir. Nemli olması yeterli. Bence elinizde fazla tohum varsa şimdi biraz daha ekin. Hava sıcak olduğu için çabuk büyürler. Bunları da atmayın belki hayatta kalan olur.

bunyaminmd
30-05-2019, 20:42
Güneşe geç çıkarmışsınız ışık almadığı için boya gitmiş. Eğer çimlenir çimlenmez çıkarsaydınız böyle olmazdı. Fotoğraftan toprağın ne kadar nemli olduğunu anlayamıyorum ama sırılsıklam ıslaksa o da boya gitmesinde bir faktör olabilir. Nemli olması yeterli. Bence elinizde fazla tohum varsa şimdi biraz daha ekin. Hava sıcak olduğu için çabuk büyürler. Bunları da atmayın belki hayatta kalan olur.Cevap için çok teşekkür ederim haklisiniz. Annem de bugün aynısını söyledi geç kalmışsın çıkarmakta dedi. Elde biraz daha tohum var serpeyim tekrar.

Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

its_just_a_ride
01-06-2019, 00:39
Cevap için çok teşekkür ederim haklisiniz. Annem de bugün aynısını söyledi geç kalmışsın çıkarmakta dedi. Elde biraz daha tohum var serpeyim tekrar.

Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Tekrar deneyecek olursanız suyu daha az verin. Aşırı su genç fidelerde boya gidip yatmaya ve çökerten hastalığına davetiye çıkarıyor. Kolay gelsin.

bunyaminmd
01-06-2019, 07:28
Tekrar deneyecek olursanız suyu daha az verin. Aşırı su genç fidelerde boya gidip yatmaya ve çökerten hastalığına davetiye çıkarıyor. Kolay gelsin.Spreyle veriyordum ama daha da az vermeyi deneyeyim. Bazen fıs fıs kendimi kaptırdığım oluyor

Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

oftalmolog35
05-06-2019, 14:07
Tohumdan geniş yapraklı fesleğenlerimhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190605/9e097794030653827498529f3b6ba0c8.jpg


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

aras09
04-07-2019, 08:48
Fesleğenimi 15 gün kadar önce çiçekçiden aldım. Salonumdaki diğer çiçeklerimin yanına koydum. Salonum çok sıcak ve bunaltıcı. Birkaç gün sonra yapraklarını aşağı bıraktı, solmaya başladı. Rüzgar alan bir yere koydum, dirildi ama yapraklarında kararmalar var, dokununca düşüyor bazı yapraklar. Aşırı rüzgardan korumak için kapalı ama havadar bir yere aldım. Son fotoğrafını ekliyorum.
Bu arada birkaç dalını alıp suya koydum, tekrar üretmek için. Suda da solmaya başladılar. Doğrudan toprağa eksem olur mu?
Fesleğenim ölüyor mu düzeliyor mu?

:(