View Full Version : Örümcekler
cagirankaya
02-06-2006, 12:10
arkadaslar;
konu hakkinda nereye yazacagimi bilemedigim icin buraya yazayim dedim. Biliyorum ki burasi daha cok agac ve orman ekosistemi ile ilgili bir forum. ama bahse konu orumcek turunu biz Mayis ayinda bafa Golunde yaptigimiz arazi calismasi esnasinda goruntuleyebilidk. bu tur bazilariniz biliyordur Karadul Örümceği ülkemizde bulunan en zehirli tur. eger bunun tarafindan isirilirsaniz yarim saat icinde tam tesekkullu bir hastaneye gitmeniz gerekiyor.
Ben mi yanlış hatırlıyorum bilmiyorum ama
sanki bu türün anavatanının Türkiye olmadığına ve
ama gemilerle geldiğine dair bir haber okumuştum.
İstanbul'da evlerde görülmeye bile başlanmış.
cagirankaya
02-06-2006, 22:07
evet turkiye'ye yurtdisindan bir sekilde gelmis. ve cabuk dagilim gosteriyor. (ayni korku filmlerindeki senaryoya benzedi; orumceklerin istilasi)
bu arada neden ismine karadul demisler biliyor musunuz? ya da tahmin edebilir misiniz?
Mine Pakkaner
02-06-2006, 23:53
Neden Serhan? :(
bonsaisever
03-06-2006, 00:40
Erkeğini yediği için :))
Durup dururken yemiyor, yarım anlatma :)
Ayrıca bütün dişi örümcekler erkeğini yer. :)
Karadul kelimesi pek tekin olmayan bir bayan için söylenir. Bu kara örümcek de hem zehirli olduğundan , hem de dişi örümceklerin erkeğini yemesi olayına gönderme yapılarak bu ismi almış. Bu arada bu türün erkeği de dişiside aynı isimde. :)
Ayrıca bütün dişi örümcekler erkeğini yer. :)
Gerçekten böyle mi?
cagirankaya
03-06-2006, 18:29
evet,
arkadaslar cevabi guzel ozetlemisler. ama ben de her disi orumcegin erkegini yedigini bilmiyordum. bunu yeni ogrendim
Örümceklerin çiftleşmesinde erkek örümcek, daima ölümle karşı karşıyadır. Çiftleşme zamanında erkek örümcekler dişilerin karşısında çeşitli hareketlerle, dişilere açlığını unutturmaya çalışırlar. Sıçramalarla yaptığı bu hareketlere örümceğin sevgi dansı denir. Dişi örümceğe açlığını unutturmak için dans yaparken ondan uzak durmaya da dikkat eder. Zira bir anda yakalanmak tehlikesi vardır.
Bazıları, çiftleşme öncesi dişi örümceğe bir böcek ikram ederek açlığını giderir. Bir tehlike kalmadığını anlayınca dişiye yaklaşır. Açlığını hatırlayan dişi, erkeği yemeyi düşündüğü için, erkekler çiftleşmeden sonra hemen kaçarlar. Birçok örümcek kaçmaya fırsat bulamadan dişi örümceğe yem olmaktadır. Fakat her çiftleşmeden sonra dişinin mutlaka erkek örümceği yediği söylenemez.
vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96r%C3%BCmcek)
bonsaisever
04-06-2006, 11:52
Kim olsa, karşısında bu kadar zıplayıp duran bir örümceğin kafasına gazeteyi geçirip öldürür :))
Terbiyesiz... :mad:
Mine Pakkaner
04-06-2006, 12:10
İlahi bonsaisever, gözümden yaş geldi:D :D :D
Kim olsa, karşısında bu kadar zıplayıp duran bir örümceğin kafasına gazeteyi geçirip öldürür :))
Terbiyesiz... :mad:
Ben bu sitede bu akşamki kadar
güldüğümü hatırlamıyorum.
Önce Yılmaz, sonra Bonsaisever...
:D :D :D
Çiftleşme esnasında erkeği yiyenlerden dişi peygamberdevesi geldi şimdi aklıma, bir belgeselde izlemiştim , dişi ,erkek böceğin kafasını koparmakla başlıyordu yemeye...
Mine Pakkaner
03-08-2006, 13:01
http://www.haberturk.com/foto3/mansetorumcek01082006.jpg
ISIRAN, HATTA ET BİLE KOPARAN DEV ÖRÜMCEKLER PANİK YARATTI!
Et kopartan dev örümcek paniği
Ankara’nın Haymana ilçesi Çalış beldesinde ortaya çıkan 10 santimetre büyüklüğündeki örümceklerin zehirsiz bir tür olduğu belirlendi. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Çalış beldesi Yılanlı mevkiinde ortaya çıkan örümcekleri görerek paniğe kapılan vatandaşların başvurusu üzerine, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.
Beldede yapılan çalışma sonrası, yakalanan örümcekler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Böcek Bilimi Merkezine gönderildi.
Merkezde yapılan çalışmalar sonucunda, Haymana’da ortaya çıkan örümceğin "solifugae" türünden olduğu kaydedildi. Söz konusu örümceğin halk arasında "karabüyü" olarak adlandırıldığı belirtildi.
Zehirli olmadığı bildirilen örümceğin, güneş battıktan sonra ortaya çıktıkları, çok hızlı hareket ettikleri ve 1 metreye kadar sıçrama özelliği olduğu bildirildi.
10 santimetreye varan büyüklüğü ve iri görünümleri nedeniyle halk arasında paniğe neden olduğu ifade edilen Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü raporunda, bu tür örümceklerin ısırabileceği, hatta et dahi kopartabildikleri vurgulandı.
Kaynak:http://www.haberturk.com/newengine.php?haberturk=haber&@=239273
Mine Pakkaner
03-08-2006, 15:25
Bildiğimiz gibi kenelerin bazıları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüs taşıyor ve bu virüs hayvanlara birşey yapmadığı halde insanları öldürüyor.
Acaba örümcek de bir virüs veya bakteri taşıyor mu? Kuş gribi dolaysıyla anadoluda itlaflar yüzünden tavuk kalmayınca, örümcek, akrep, danaburnu gibi zararlıların doğal düşmanı da yok oldu. Besin zinciri bozuldu.Bu canlılar da kırsalda yayılmaya başladı.
Akşam bir profesörün açıklamasını izledim, maalesef sayıları artacak ve tehlikeli olabilirler dedi.
Gel zaman git zaman neler olacak acaba? :(
Baki Berk Kayalar
03-08-2006, 18:56
Ülkemize karadulun gelmiş olmasına hiç şaşırmadım. Anavatanı Anadolu olmamasına rağmen ulaşım ve ticaret olanaklarının gelişmesiyle dünyamız çok küçüldü biliyorsunuz ki. Bu yüzden bu tür sevimli!!! dostlarımızın gelmiş olması pek şaşırtıcı olmamakta. Yinede yaşadığım ülkeye dünyanın en zehirli ve tehlikeli üyelerinden birisinin gelmesi ve yayılmaya başlaması hiçte hoşuma gitmedi. Aslında bu konuda en çok endişelendiğim durum panzehirinin ülkemizde büyük bir ihtimal olmaması. Bu yüzden hiç ısırılmamaya özen göstermek gerekir. Panzehir yoksa insanlar için ölüm tehlikesi bir hayli yüksek.
Bir mail aldım, google'da arattığımda aynı mesajın bir çok sitede
aynen yayınlandığını ve başka bilgi olmadığını gördüm.
Bunun uyarının gerçekliği nedir?
Doğru ise bu örümcek hakkında diğer bilgiler nelerdir?
Uzman arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Doğrusunu bilip davranmakta fayda var.
Yoksa herkes gördüğü örümceği öldürür hale gelecek...
maili yayınlıyorum,
BU ÖRÜMCEĞE DiKKAT!!!!
BROWNREDUSE ÖRÜMCEĞİNİN SOKMASINA ÇOK DİKKAT EDİN
ÖZELLİKLE ÇOCUKLARI UZAK TUTUN.
GÖRDÜĞÜNÜZDE HEMEN ÖLDÜRÜN....
ÖRÜMCEK SOKTUĞUNDA YUMURTALARINI BIRAKIYOR VE
İÇTEN İÇE ETİNİZİ
YEMEYE DEVAM EDİYOR.
NOT:ANKARA'DA BU TÜR VAKALARA RASTLANMIŞ.
bu mail'i tanıdıklarınıza gönderiniz......
http://www.imagehell.com/out.php/i1834_brownrecluse1.jpg
uyarı: bu fotoğraflar pek hoş değil...
http://www.imagehell.com/out.php/i1835_Day3.jpg
http://www.imagehell.com/out.php/i1836_Day4.jpg
http://www.imagehell.com/out.php/i1837_Day5.jpg
http://www.imagehell.com/out.php/i1838_Day6.jpg
http://www.imagehell.com/out.php/i1839_Day9.jpg
http://www.imagehell.com/out.php/i1840_Day10.jpg
Be inanmadım açıkçası. Neden adamın elini tedevi etmek için 9 gün bekliyolar. Ayrıca daha ilk günden fotoğraf çekmeye başlıyolar. Bu el 10 gün içinde çok fena iltahap yapacak, dur bari resmini çekelim mi demişler. Madem iltihap yapacağını görüyorlar, neden önlemini almıyolar.
İnternette araştırma yapınca "BROWNREDUSE" cinsi bir örümceğin resmine ulaşmak mümkün olmadığı gibi, bütün sitelerde hep türk forum siteleri. Asparagas bence. :)
Bu fotoğraflar uzun zamandır ortada dolaşıyor. Son iki fotoğrafta hastahane odasında çekilmiş. Hastahane de gayet iyi hizmet veren bir yere benziyo. Bu adam şehirde ısırılmış olsa gerek. Belki de verilen örümcek ismi yanlıştır...:cool: "x-files" seyreder gibi hissettim kendimi. :p
Çoğu haberde "solifugae" ordosuna ait türler olduğu söyleniyor.
Benim hatırladığım kadarı ile solifugae ordosundakiler zehirsiz oluyordu. Ama yine de istisnalar olabilir tabi.
Örümceğin ismi brown reduce değil brown recluse. İlgili bir site buldum. Örümceğin ısırığının ısırılan kişide fotoğraftakine benzer bir etki oluşturabileceği söyleniyor. Volkan lezyonu denilen bu durumda doku kangrene kadar ilerliyormuş. Bunlar sayfaya şöyle bir göz attığımda gözüme çarpan bilgiler. Ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki linki inceleyebilir.
http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/2000/2061.html
Yalnız bunu mail yoluyla duyurmak işin tuhaf tarafı. Türkiye'de gerçekten bu örümcek varsa yetkililer halkı uyarırlardı. İşin mail kısmı, kendini X-files benzeri filmlere fazla kaptırmış bir işgüzarın işi olsa gerek. Ya da kendine malzeme çıkarmaya çalışan bir habercinin...
Brown recluse olarak bakınca bir çok kaynağa ulaşmak mümkün. Ama genede mailde belirttiği gibi deri altına yumurta bırakma gibi bir olaya rastlamadım. Sadece çok zehirli olduğu söyleniyor. Herhalde olayı daha fazla ürkünç hale getirerek, mailin daha fazla yayılmasını amaçlamışlar.
Aslında ismi Brown recluse olan bir örümceğin, kasten veya hata ile Brownreduse olarak adlandırılmış şekline bile, bu kadar sitede bulunması da, internetnetteki her bilgiye güvenilmemesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor diye düşünüyorum.
Ayrıca bu zehirli örümcek türlerinin ve kenelerin ülkemizde gözükmesinin en büyük sebebi olarakta geçtiğimiz yıl yaşanan kanatlı katliamı gösteriliyor.
(Ben evde saklamıştım tavuklarımı.)
Benim hatırladığım kadarı ile solifugae ordosundakiler zehirsiz oluyordu. Ama yine de istisnalar olabilir tabi.
Hayır, zehirsiz değiller. Ancak zehir insanları öldürecek düzeyde değil, ufak börtü böcek, kuşa ise etkili.
http://www.haberturk.com/newengine.php?haberturk=haber&@=239273&c_id=200
Bu dev örümceklerin (solifugae) bu kadar medyatik olması beni şaşırtmıştı. Bu örümcekleri buralarda yıllardır görüyoruz. Kimsenin aklına da medyaya duyurmak gelmemiştir. Örümceklerin insanların hayatına birdenbire girmesini doğanın bozulan dengesine bağlıyorum. Bu örümcekler, akrepler gibi geceleri avlanıyor. Gece en çok böcek bulabilecekleri yerler ışık kaynaklarının yakınları oluyor. Yani insanlar doğal yaşam alanlarını büyük bir hızla istila ediyor. Örümcekler de avlanmak için yeni av alanları bulmuş oluyor. Tabi kümes hayvanlarının itlafı da örümcek, kene gibi böceklerin kontrolsüz olarak çoğalmasına neden oldu.
harbour of tears
11-12-2006, 13:10
Bu dev örümceklerin (solifugae) bu kadar medyatik olması beni şaşırtmıştı. Bu örümcekleri buralarda yıllardır görüyoruz. Kimsenin aklına da medyaya duyurmak gelmemiştir. Örümceklerin insanların hayatına birdenbire girmesini doğanın bozulan dengesine bağlıyorum. Bu örümcekler, akrepler gibi geceleri avlanıyor. Gece en çok böcek bulabilecekleri yerler ışık kaynaklarının yakınları oluyor. Yani insanlar doğal yaşam alanlarını büyük bir hızla istila ediyor. Örümcekler de avlanmak için yeni av alanları bulmuş oluyor. Tabi kümes hayvanlarının itlafı da örümcek, kene gibi böceklerin kontrolsüz olarak çoğalmasına neden oldu.
Evet sevgili Şuleye canıgönülden katılıyorum. Malesef biz 3 ncü Dünya ülkelerinin bile uygulamadığı bir yöntem izleyerek KUŞ GRİBİ ile mücadele ettik. Sığ beyinli politikacılarımız nedeniyle resmen kümes hayvanları katliamı yapıldı. Aşılama yerine itlaf ettik ve sonuç...
keneler, örümcekler, çiyanlar, akrepler...
Not: Daha uzun bir yazı yazmıştım ancak tekrar okuyunca birazcık siyasi olduğunu fark ettim ve yukarıdaki gibi değiştirdim. :o
renovatio
14-12-2006, 15:29
bir üstteki kullanıcıya katılıyorum.halı sahada maç yapamadık bütün bir yıl...yeşil saha,daha çok siyahtı kara fatmalar yüzünden...ben temizleyip attıkça onlar düştü...hani içimizde böcek sevgisi olmasa onları tepeleyip maç yapacaz ama,ki oynayamadık da maçı doğru dürüst...
dengeyi bozmakta üzerimize yoktur...
renovatio
14-12-2006, 15:33
bir de bu "karadul" dediğiniz örümceğe benzer bir örümcek var ben de...evde de çok var.büyüklüğü bunun kadar olmasa da buna yakın büyüklüktekini de gördüm.örümceğin arka şişkin kısmında denizcilerin çapasını andıran sarı-yeşil gibi bir dövme gibi iz var.bugün bir arar bulursam resmini çekip getiririm.elime de aldım,hiç sokulmadım :)
Selahattin Yılmaz
14-12-2006, 16:17
6051
6052
6053
renovatio
16-12-2006, 21:33
6051
6052
6053
adı "tonguç" :)
eşek arısı dahil bulduğu böceği götürüyor.ve sabit durunca değilde,hareket ettiğinde gidip üstüne saldırıyor genelde böceklerin.çok sinirli bir böcektir :)
sinanelver
02-06-2007, 09:41
Merhaba,
İstanbul - Bağcılarda oturuyorum.2 hafta önce birden bire ortaya çıkan örümcekler her tarafı sarmaya başladı.Sadece bizim apartman değil mahalledeki birçok evde bu söz konusu.Örümceklerin çoğalmasının nedeni ne olabilir ?
teşekkürler...
Bahçedeki envai çeşit örümcekten biri. Enteresan bir ağ yapmıştı. Bildiğimiz gibi yuvarlak değil de uzun garip bir ağ.
14947
Türkiye'de pek zehirli örümcek türü olmadığını okumuştum bir dergide. Bazı örümcekler ürkütücü görünmek için canlı fosforlu renklere bürünürlermiş. Çok renkli olmaları zehirli olmaları anlamına gelmezmiş. Son günlerde de çok hızlı hareket eden örümcek türü çok görüyorum. Hem çok hızlı koşuyor hem de inanılmaz derece çabuk ağ yapıyor bir direkten diğerine. Gözümle bile zor takip edebiliyorum.
Bahçede leylandinin üzerinde bir de huni şeklinde ağ yapıp içine saklanıp avını bekleyen örümcek türü var. Siyah renkli ve oldukça kalın yapılı. Çocukluktan beri ilgimi çekmiştir örümcekler. Sinekleri yakalayıp bir kanadını koparıp örümcek beslerdim.
Pazar günkü Hürriyet gazetesinde bir haber vardı. Şaşkınlıkla ve biraz da sinirlenerek okudum. Bir bayan türedi bu aralar televizyonda ana haber bültenlerinde raslamıştım daha önce. Bugün de gazetede röportajı vardı. Türkiye'ye ithal meyvelerle veya gemilerle gelen zehirli örümceklerle ilgili felaket senaryoları çiziyor. Kendi fobilerini millete de aşılamaya çalışıyor. Fobisini mesleğe dönüştürmüş, evinde hiç çiçek yokmuş, toprak böcekleri çekermiş, müşterileri (kim acaba çok merak ettim????) arayıp bu fobili!! kadından medet umuyorlarmış. Kadın psikiyatriste gidip tedavi olacağına iş kurmuş. Garip...
vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96r%C3%BCmcek)
Bazı örümcek türlerinde ;çiftleşme sonrasında çoğu erkek örümcekler kendi vücutlarını dişi örümceğe sunarlar,Nesillerini devam ettirmek için bebelere feda ederlermiş.
Kaynak:Nat.Geo.Wild Dig.trk Kanal (82)
Bahçemdeki örümcek bir taneyken şimdi 2 tane oldukça ürkütücü boyda, 1 tane de yavru gördüm. Sebze bahçesinde yaşıyorlar. Gövdesi arıya benziyor.
Bugün çok büyümüş diye fotoğrafını çekmek isterken kocaman bir çekirge zıplayıp takıldı ağına. Bir çok fotoğraf çekmiştim ama bulanıktı. Net olanları sizinle paylaşmak istedim. Hantal gibi görünen örümcek 3 saniye içinde yerinden fırlayıp çekirgeyi paketledi. Ürkmedim desem yalan olur. :)
16605
16606
16607
16608
16609
Bu da Denizli Babadağ yaylasından. Türünü bilmiyorum ama oldukça iri sayılırdı. Yanına büyüklüğünü belli edecek birşeyler koyayım dedim ama cesaret edemedim doğrusu.
tasdelenmurat
28-09-2007, 21:19
Biz ( mahalle arkadaşlarım ) küçükken beslerdik örümcek. Benle mahalleye yayıldı bile diyebilirim. Bir kutuya alırdık örümcekleri. Yakaladığımız sinekleri ona ikram ederdik. Hatta hafta sonları örümcek arenası yapardık. Örümcekler yalnız yaşamayı severler. Avcı olmanın dezavantajları, herkes senin gibi avcı olunca av olmak da kolay oluyor. Yalnız örümceklerin birbirini yemesinde en önemli etken "ağ malzemesi ". Devletin altın rezevlerine girmeyi başarmak gibi bisey.
Benim beslediğim bir örümcek türü vardı. Adını bilmiyorum. Genelde bu türde biz disiyi küçüklüğünden tahmin ediyorduk. Bir kavanoza biri küçük biri büyük iki örümceği koyuyorduk. Küçük büyüğü öldürürse bu dişidir diyorduk. Kavanozda çileği andıran çok güzel bir koku oluşuyordu. Tiner bağımlısı gibi, sırf bu kokuyu koklamak için o örümceğe erkekler sunardık. Tarif edemem o kokuyu size. Çok hoş kokardı. ( Bizimkide sapıklık işte )
Sanırım salgıladığı bu koku ile erkeği sersemletiyor / **** çiftleşme sırasında doğal olarak oluşuyor. Yoksa küçük bir örümceğin büyük bir örümceği yemesi çok zor. ( Avlaması )
Her tür örümcekde çiftleşme sonrası ölüm riski çok yüksektir. Zavallı erkekler. Bu benim çocuklarımı taşıyor diye öldüremem diyor. Ama karşı taraf bu çocuklarımın babası demiyor. Hayatta yapılacak en iyi çiftleşmeyi yasıyor belkide erkek örümcek. Ölümle dans ederek çiftleşmek. Bol adrenalinli bir çiftleşme.
Şırnakta askerlik yapmıştım. Sarıkız denen bir örümcek vardı. Çok büyükleri yarım avuc içi kadardı. ( Bacak boyları ile ) Tavuk eti atardık ve onu bile yerdi. Çok yüksek bir zıplama gücü vardı. Boyundan yukarı ısırırsa şayet. Ölüme götürebiliyordu. Bir askerimizi sol yanağıdan ısırmıştı. Adamın yüzünün yarısı balon gibi olmuştu. Kertenkelerin sadece beynini yiyordu. Tavuk etini bile parçalayan bu örümceğin baş düsmanıysa "helikopter böceği" **** namı diyar Yusuf/Yusufçuk böceği idi. Normalda genel örümcek davranışı içine girmeyen bir davranış modeli var bu sarıkızlarda. Birbirleriyle birlikte yaşayabiliyorlar. bir ağaç kovuğu içinde 10 15 tanesini birbirinin üstünde gezinirken görmüştüm. ( yavru değiller, yarım avuç içi kadar boyları vardı hepsinin ) Yan yana yaşabiliyorlar. Birbirlerine saldırmıyorlar.
tasdelenmurat
28-09-2007, 21:22
Tarantula adlı örümceğin anlamı ise ateşli dans anlamına geliyor. Bu örümceğin zehiriyle buluşan insanlarda vücut ısısı artıyor. Yani ateşlenme gözüküyor. Yarı bilinçli halde sağa sola yalpalamalar o kadar çoklaşmaya baslıyorki halüsinojen etkilerle, karsıdan seyreden dans ediyor zannediyor. 15 dakika gibi kısa bir sürede etkilerini gösteriyor. Yarım saat içinde ölüme götürebiliyor.
Arkadaşlar bu örümceğin orjinal adı Latrodectus Tredicimguttatustur türkiyedeki en zehirli örümcektir malesef panzehiri yaygın değil sokulma esnasında kişinin metabolizmasına göre ölüm gerçekleşir
ve et koparan örümcek te asıl örümcek değildir sadece örümcekgillerdendir solifugae zehri yoktur sadece dişlerinde 2. iltihaba neden olucak bakteriler taşıyabilir bu yüzden ısırldıktan sonra yaranın temizlenmesi gerekir
Tarantula adlı örümceğin anlamı ise ateşli dans anlamına geliyor. Bu örümceğin zehiriyle buluşan insanlarda vücut ısısı artıyor. Yani ateşlenme gözüküyor. Yarı bilinçli halde sağa sola yalpalamalar o kadar çoklaşmaya baslıyorki halüsinojen etkilerle, karsıdan seyreden dans ediyor zannediyor. 15 dakika gibi kısa bir sürede etkilerini gösteriyor. Yarım saat içinde ölüme götürebiliyor.
bu bilgi kısmen yanlıştır aslında çoğu tarantulanın zehri arı sokmasıyla aynı etkiyi gösterir ama tabi örümcek zehrine karşı alerjiniz varsa hastaneye yetişmeniz bile mucizedir zehirli tarantulalara gelirsek p.murinus gibi türlerin zehri gerçekten etkili olabilir
Bu da Denizli Babadağ yaylasından. Türünü bilmiyorum ama oldukça iri sayılırdı. Yanına büyüklüğünü belli edecek birşeyler koyayım dedim ama cesaret edemedim doğrusu.
ve bu da wolf spiderdır lycosidae türkiyede bulunur atik agresif bi tür zehri varmı açıkçası bilmiyorum ama tam olarak tarantula ailesine mensup olduğunu sanmıyorum türkiyede gerçeken yaşayan tek tür tarantula vardır Chaetopelma gracile dir türkiyenin güney-güneydoğu bölümlerinde bulunur
http://img187.imageshack.us/my.php?image=chaetopelmagracile2qw8.jpg arkadaştan bir resim :)
Şırnakta askerlik yapmıştım. Sarıkız denen bir örümcek vardı. Çok büyükleri yarım avuc içi kadardı. ( Bacak boyları ile ) Tavuk eti atardık ve onu bile yerdi. Çok yüksek bir zıplama gücü vardı. Boyundan yukarı ısırırsa şayet. Ölüme götürebiliyordu. Bir askerimizi sol yanağıdan ısırmıştı. Adamın yüzünün yarısı balon gibi olmuştu. Kertenkelerin sadece beynini yiyordu. Tavuk etini bile parçalayan bu örümceğin baş düsmanıysa "helikopter böceği" **** namı diyar Yusuf/Yusufçuk böceği idi. Normalda genel örümcek davranışı içine girmeyen bir davranış modeli var bu sarıkızlarda. Birbirleriyle birlikte yaşayabiliyorlar. bir ağaç kovuğu içinde 10 15 tanesini birbirinin üstünde gezinirken görmüştüm. ( yavru değiller, yarım avuç içi kadar boyları vardı hepsinin ) Yan yana yaşabiliyorlar. Birbirlerine saldırmıyorlar.
o zıplayan eleman muhtemelen böğü denilen sarı bir örümcektir solifugae yani;) ama birlikte yaşamalarına biraz şaşırdım :? böyle bir özellikleri olduğunu bilmiyordum
sokak lambası
12-11-2007, 23:34
Şırnakta askerlik yapmıştım. Sarıkız denen bir örümcek vardı. Çok büyükleri yarım avuc içi kadardı. ( Bacak boyları ile ) Tavuk eti atardık ve onu bile yerdi. Çok yüksek bir zıplama gücü vardı. Boyundan yukarı ısırırsa şayet. Ölüme götürebiliyordu. Bir askerimizi sol yanağıdan ısırmıştı. Adamın yüzünün yarısı balon gibi olmuştu. Kertenkelerin sadece beynini yiyordu. Tavuk etini bile parçalayan bu örümceğin baş düsmanıysa "helikopter böceği" **** namı diyar Yusuf/Yusufçuk böceği idi. Normalda genel örümcek davranışı içine girmeyen bir davranış modeli var bu sarıkızlarda. Birbirleriyle birlikte yaşayabiliyorlar. bir ağaç kovuğu içinde 10 15 tanesini birbirinin üstünde gezinirken görmüştüm. ( yavru değiller, yarım avuç içi kadar boyları vardı hepsinin ) Yan yana yaşabiliyorlar. Birbirlerine saldırmıyorlar.
"Sarıkız" denen eklembacaklı bir ara basında "et yiyen örümcek" diye geçen böğ olmasın?
http://www.selimgumus.com/orum/WwwSelimGumusCom_g9767.jpg
http://www.selimgumus.com/orum/WwwSelimGumusCom_g9728.jpg
http://www.selimgumus.com/orum/WwwSelimGumusCom_g9729.jpg
Sayın grosea,
Nikiniz bana bir zamanlar evimde yetiştirdiğim Grammostola rosea yı hatırlatı nedense...
Bu konuda ne gibi bilgileriniz vardı acaba?
Saygılar
Sayın grosea,
Nikiniz bana bir zamanlar evimde yetiştirdiğim Grammostola rosea yı hatırlatı nedense...
Bu konuda ne gibi bilgileriniz vardı acaba?
Saygılar
şahsen kendi beslediğim tarantuladır :p
uygun bir plastik kapta bakıyorum malesef ama en kısa zamanda teraryuma geçicem para biriktiriyorum canlı yem kültürüm var onunla besliyorum adult 6 cm boyunda kırmızıdır
"Sarıkız" denen eklembacaklı bir ara basında "et yiyen örümcek" diye geçen böğ olmasın?
evet böğ,büyü,böğe,böğü,böğö,bö olarak bi sürü isim varyasyonu var asıl türü solifugae dir
Merhabalar,
Burada ilk mesajda resmi olan siyah örümceği bende bu hafta, bazı çalışmalar için gittiğim bahçemde otların arasında gördüm. Bir ağaçta biraz taş ile destekleme çalışması yaptık. Bende köyden bu işimi yapan ustaya yardım olsun diye bahçeden taş topladım. Taş aldığım bir noktada bu hayvan otların arasında idi. Tamamı ile siyah renkte idi ve olağanüstü parlakdı. Onu izledim ama fotğrafını alabilecek durumum yok idi. Tekrar döndüğümde ise epeyce uzamış olan yabani otların arasında onu görmem mümkün olmadı. Aynı köyde yaşamakta olan ustaya anlattım ve bana arka tarafı şişkin bir şeymi idi dedi. Evet dedim, tostopan idi. Biz ona büyü deriz ve zehirlidir dedi. Karadul mu bu yoksa deyince, bilmem ne dul olduğunu diye cevapladı ve daha fazla sormadım. Ama aklıma takılmış idi, hemen o akşam internetten karadul ile alakalı araştırma yaptım ama bulabildiğim resimlerde karadul olarak anlatılan örümcekte uzun arka ve ön ayaklar bulunmakta idi.Halbuki benim gördüğüm örümcekte (aynen yukarıda ilk mesajda yer alan resimde olduğu gibi) arkada görünen uzun ayaklar olmadığı gibi, ön ayakları da kısa idi. Burada yer alan bilgileri okuyunca gene kafam karıştı.Acaba karadulun da değişik türleri mi var. Yukarıda resimdeki örümcekte siyah dışında pek güzel renkler var, benim sadece üstten seyrettiğim hayvan ise taş kömürü gibi kapkara ve pırıldamakta idi.Acaba bu konuda bilgi alabilirmiyim diyerek bu konuyu buraya aktardım. Teşekkür ediyorum şimdiden.
Hoşçakalınız.
Bugün bahçede sulama yapaken sulama yaptığım yerden hızla uzaklaşan bir böcek gördüm. Kaçamayınca kuru bir otun üzerine çıktı; bende inceleme fırsatı buldum. Sayın sokak lambası'nın gönderdiği resimdeki sarıkız örümceğine benziyordu. Arkadaki boğum (karın kısmı) kafanın olduğu boğuma göre daha büyüktü. En önde bulunan zehir çengelinden beyaz baloncuklar çıkarıp durdu (bu madde zehiri olabilir mi?). Fotoğrafını çekemediğime üzüldüm, öte yandan forumu okuyup zıplayabileceğini öğrenince ucuz atlatmışım diye düşünüyorum.
Geçen yılki, örümceğin daha büyüğü yaz başında domateslerin arasına ağ gerip yerleşmişti. Doğanın dengesini bozmayayım diye hiç dokunmuyorum kendisine. Bazen unutup ağlarına takılıyorum çok sevimsiz bir duygu. Anormal sağlam ağları var. Değişik bir ağ örme stili var. Çok merak ediyorum türü nedir? Zehirli midir? Ürkütücü görünüyor... Altan, yandan, üstten fotoğrafları... Bir böceği emmekle meşguldü.
44831
44832
44833
meadowsons
11-08-2008, 06:53
Gerçekten ürkütücü..
Mailime gelen açıklama yazısını sizlerle de paylaşmak istedim.
"Wasp spider - Argiope bruennichi
İngilizce adını yaban arısı örümceği olarak çevirebileceğimiz bu örümcek adını abdomenindeki (karın bölgesi, arka kısım) renk ve şekilllerin yaban arılarını hatırlatmasından alır diyebiliriz. Yazın en sıcak olduğu zamanlarda, bahçelerdeki çalılıklarda bol miktarda görebilirsiniz. Bir orb weaver (ağ örücü) türüdür ve insanları etkileyecek zehiri yoktur. Özellikle dişileri büyük boyutlarda olur hele bir de hamile iken devasa bir hale gelirler. Erkekler dişilere göre oldukça küçüktürler. Çiftleşmenin ardından genellikle erkekler dişi tarafından öldürülür. En tipik özelliklerinden birisi ağlarının ortasında başı aşağıya dönük bir şekilde avlarını beklemeleridir, av ağa takılır takılmaz hızla saldırırlar ve kısa sürede avlarını ağla mumya haline getirir ve ağ üzerinde asılı bırakırlar :-) Ağlarının orta bölgesinde zigzag dikiş benzeri işaret oluştururlar. Avlarını genellikle çekirge ve kriketler oluşturmakla birlikte, arı ve sineklerde sıklıkla ağlarına yakalanırlar. Erkek bireyler 4-6 mm, dişi bireyler 14-17 mm boyunda olurlar."
Ayhan Ege
19-08-2008, 10:54
Çok güzel bir örümcek, resimleriniz de muhteşem, yerine koyamayacağımız şeyleri yok etmemek de öyle... Teşekkürler.
jaguar live
24-11-2008, 16:27
Arkadaşlar ben karabük yenicede kalıyorum,aslında börtü böcekten pek korkmam ama hiç görmediğim bi örümcek türüne rastladım ve yakından incelemeye çalıştığımda ön ayaklarını kaldırdı ve gerçekten 3-4mm uzunluğundaki zehir dişlerini gördüm,örümcek boyu 6-7cm ve kapkaraydı,inanın abartmıyorum,benim korkum evimde 4bucuk aylık bebek var ve tüylerim diken diken oldu,toplam 5tane gördüm yakaladım,4'ü evde 1'i apartman girişinde ve herhalde onlardan daha çok var.Akadaşlar bir tanesini kameraya çekmiştim ve ilk fırsatımda size onu göstermeye çalışacam,aranızda bilgili olanlar lütfen yardımcı olun,taşınmayı bile düşünüyorum.
baraküda
16-04-2010, 22:24
bu örümcekle karşılaşmam askerlik vesilesiyle oldu tunceli ovacıkta bi dağ karakolunda bir iki gün kaldığımızda tanıştık bu yaratıkla soğukta zannediyorm sıcak alanı bulabiliyo keza bu arkadaş soğuk iklim elbisemin cebine girmiş bende elimi atınca ....... haaaaaa yyyttt hala huylanıyorum elimde belirdi ısırdıktan yaklaşık 5 dakika sonra sol elim 2 el büyüklüğüne 10 dakika içindede bir yumruk kalınlığına ulaştı allahtan bu baya sık görülen bi durum olduğundan o karakolda iğnesini getirtmişler panzehir olarak 1 günün içinde de yavaş yavaş şişkinlik inmeye başlıyor zaten ertesi gün dönerken bitanesini yemek yerken yakalayıp sıkıştırdık hayvan acayip derecede saldırgan ve inanılmaz derecedede sağlam uzullara sahip adını sorduğumuzda (SARI KIZ ) dediler
küçük_bahçe
19-04-2010, 13:25
Arkadaşlar fotoğraflarını çekmiş olduğum iki adet farklı örümceğin türleri hakkında nereden bilgi bulabilirim veya aranızda bu iki tür hakkında bilgisi olan var mı acaba.:confused:
137023
137024
verdoque
09-05-2010, 18:11
Merhaba,
Bugün sebze bahçemizde sebze adaları dışında 1, henüz dikim yapmadığımız 2 sebze adasında 1'er delik gördük. Danaburnu bulduk diye önce deliklere su döktük. Hareket olmayınca kürekle toprağı kaldırdık. 3 delikten de aşağıdaki iri örümcekler çıktı. Bu örümcek yararlı mıdır, zehirsiz midir, türü nedir?
Hayvanların yuvalarını bozduğumuza üzüldüm. Ama gördüğümüz her danaburnunu yok etmek zorundayız.
5-6 sene önce annemi karadul tabir edilen örümcek ısırdı bacağından. o günden sonra ben de örümcek fobisi oluştu. duyduğuma göre karadulun zehiri dünyada ki en tehlikeli zehirler sınıfında. panzehiri ise neredeyse bulunamaz gibi. zaten bulunsa bile bir kişi hayatı boyunca sadece 1 kez kullanabiliyor. yani sokulan kişinin kaderi vücut direncine kalıyor, annemde olduğu gibi. etkileri ise korkunç. karaciğeri o kadar yoruyor ki tüm vücudu isilikler kaplıyor. nefes almak güçleşiyor. ısırdığı yer ise iltihap halinde akarak 10 cm çapında eriyerek delik oluşuyor. annem bu savaştan galip çıktı çok şükür. ancak tanıdığım birinin kayın validesi bu yüzden hakkın rahmetine kavuştu. yaptığım araştırmalara göre dünyada sadece alaska'da bulunmazmış karadul örümceği. en tehlikeli cinsi ise avustralya'da bulunan halk arasında "red ass" olarak tabir edilen kırmızı popolu karadul cinsiymiş. evlerden uzak...
meadowsons
16-07-2011, 14:28
Bu örümcek yatak odasından çıktı zehirli midir zararı olabilir mi ??
hayvan dostu
26-02-2012, 10:42
Sanırım zehirli. Dedem söylemişti. Bu örümcek onu ayağından ısırmış ve ayağı şişmiş. Daha büyüyor sanırım.
Muhsin Hanif
05-08-2012, 04:35
2 sene önce, yaşadığım apartmanın girişinde bu örümceği görünce çok şaşırmıştım. Karadula çok benziyordu ve bildiğim kadarıyla karadul Amerika dışında yaşamıyordu.:confused:
Tabii yanlış biliyormuşum :rolleyes:, Wikipedia'da yaşadığı yerlerde Kıbrıs'ı da sayıyor. Merak edenler : Latrodectus geometricus - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Latrodectus_geometricus) bakabilirler.
Yine de ben kısaca özetleyeyim : Karadul ( latrodectus Mectans)'un kuzeni sayılır. Kahverengi dul , gri dul , geometrik düğme örümceği isimleri kullanılıyor. Daha çok ABD'de görülmekle birlikte Avustralya, Afganistan, Japonya, Tanzanya, Güney Afrika ve Kıbrıs görüldüğü diğer ülkeler olarak geçiyor.
Teşhis için en geçerli yollardan biri yumurta kesesi ;Dikenli bir yapısı var, 2.fotoğraf . Tabii ki karınlarının altındaki ünlü renkli kum saati işaretini saymazsak.Benim fotosunu çektiğim güzel tam ergin olmadığı için belli olmuyor. Aşiretin diğer üyelerinde daha belirgin ( fotoğraf ekleyeceğim ).
Zehir : Diğer türlerdeki gibi nörotoksik etkili zehiri vardır. Bazı uzmanlara (ABD) göre karaduldan daha zehirli, başka uzmanlara göre ise ısırığının etkisi zayıf olduğu için daha zehirli olduğu söylenemeyeceği, başka kaynaklara göre ise zehirinin karadula (L.Mectans) göre zayıf olduğu belirtilmiş.
sertacturhan
06-08-2012, 11:08
Merhabalar;
Site üzerinde örümceklere karşı fobileri ve hobileri olan ağaçlar.net üyelerini görünce böyle bir konu açmak istedim.
Doğa fotoğrafçılığına başladığım yıllarda sadece kayıtlar alıp bunların türlerini araştırıp kendi arşivimi oluşturma çabası içerisinde idim daha sonraki yıllarda işin içine girdikçe Ünivesite hocalarımında yardımı ile dooğa fotoğrafçılığını daha da derinleştirdim.
Zaman içinde, yani son iki senedir kelebeklerin türleri, aileleri ve davranışları ile ilgili geniş araştırmalar yapıyorum. Kelebeklerle ilgileniyorsanız hem onların avcıları hem hemde besinleri ile ilgili bilgi toplamak gerekiyor ve onları en az kelebekler kadar iyi tanımak gerekiyor. Bu sebeple örümcekler, peygamber develeri, çiçekler, kimi zaman kuşlar ilgi alanının içine giriyor.
Açıkça konuşmak gerekirse ben biyoloji mezunu biri değilim fakat İngilizce Öğretmenliği okurken etrafımdaki biyoloji oluyan arkadaşlarım ve bölümlerdeki hocalarım sağolsun Biyoloji okur kadar oldum. :) İngilizce bilmem ise bana bu alanlarda bilgi yani literatür taramalarında bayağı yardımı dokundu.
Gelelim Örümceklerimize, son dönemlerde örümcek türleri ve onların yaşam alanları ile ilgili araştırmalarda bulunmaktayım. Açıkça konuşmak gerekirse çok meşakatli bir iş. Başta bana desteği olan hocama (hakiki hocadır) teşekkür etmek istiyorum. Çok iddialı olacak fakat Kadir Boğaç Kunt benim için örümceklerde tektir. Onunda yardımlarıyla örümceklere baş koydum. Benimde öğreneceğim çok şey var fakat size bildiklerim dahilinde yardım etmekten mutluluk duyarım.
Kadir Boğaç Kunt | Doğa Tarihi (http://www.dogatarihi.net/kadir-bogac-kunt/)
Örümcekler hakkında yalnış bilinen çok şey var....
Örümcekler güzeldir :)
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/399559_4292429079779_841364449_n.jpg
Muhsin Hanif
06-08-2012, 20:29
Sertaç bey öncelikle kendi adıma teşekkür ederim açtığınız konu ve paylaşımlarınız için. Gerçi http://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/1300-2.htm diye bir konu vardı ama anladığım kadarıyla bu sayfa farklı olacak.
Kadir Boğaç Kunt isimini ben de duymuştum Bilim ve Teknik dergisinden, özellikle de birlikte yaşadığımız kahverengi dul ( latrodectus geometricus ) örümceklerini araştırırken Türkiye'deki tanımlanmasında rastlamıştım. İnşallah faydalanma imkanı buluruz bilgilerinden. Bilgisiz ve amatör olmama rağmen benim de yapabileceğim bir şey olursa her zaman hazırım.
Biliyorsunuzdur, Kıbrıs'da iki tür tarantula yaşadığı söyleniyor: Chaetopelma gracile ve Chaetopelma karlamani . Ben bir kaç kez canlı ve ölü gördüm ama bilgim olmadığım için türlerini o zaman belirleyemedim, sanırım C.karlamani'ydi gördüklerim.
Bu sene inanılmaz bir patlama yaşanıyor burada tarantula konusunda.Değişen mevsimlerin buraya daha çok yağış gibi olumlu etkileri oldu ve bunun bitki ve böceklerin yaşamına da katkıları sayesinde bir canlanma, çoğalma yaşanıyor.
Kendim çekebilirsem ve arkadaşlarımdan alabildiklerimi burada paylaşırım.
Sevgi ve saygılarımla.
sertacturhan
06-08-2012, 21:12
Kıbrısta bu sene sadece orumcekte değil peygamber devrelerinde ve bir iki turde de patlama oldu sayılır. Bu iyi mi kötü mu tartışılır tabi.
Bu konu başlığı altında daha bilimsel noktalara yer vermek istiyorum sorulara ve orumcekler hakkındaki bahsi geçen konulara.. Bu sebeple ayrı bir konu açma gereği duydum.
Teşekkür ederim
Selamlarımla
sertacturhan
13-08-2012, 17:23
Av ve avcı...
Bu da benim bahçemdeki arı örümceği (wasp spider). Benim bahçemde bunlardan iki tane var. Bunlar zehirli örümcekler değil.
Bir arkadaşımız da bu örümceklerden bahsetmiş.
http://www.agaclar.net/forum/267137-post48.htm
328288
edis2209
12-09-2012, 09:34
Yer : Nif dağı etekleri. Çarık Deresi Orman yolu kenarı
Tarih : 07 Eylül 2012
Yol kenarında rastladığım bir örümcek.. Nedir acaba ..? Saygılarımla
Ayşe Yıldız
12-09-2012, 09:38
Aynı örümceğe ben de fasulye tarlamızda rastladım. Açıkcası ben de çok merak etmiştim.
331024
dulbasti
19-12-2012, 11:02
Merhaba arkadaşlar, bu mesajı atmak için üye oldum.Araştırırken bu sayfa çıktı. Evin odunluğunda,odunların arasına yuva yapmış kahverengi dul gördüm.Kocamandı.Yani 4 cm var. Fena uyuz oldum,irkildim.Bir tuhaf oldum.Götü kocaman koyu kahverengi top gibi,bacakları daha açık renkli. İstanbul küçükçekmecede oturuyorum.Bu örümceği araştırdım.Eminim kahverengi dul olduğuna.Zaten rüyalarıma giriyor normalde bu örümcekler,bir de bu eksikti.Bir yandan da severim adrenalini ama ne diyim haberi olsun ilgililerin. Burada görülmüştür en son.
talhacatalbas
07-07-2013, 21:20
bundan bizim mahallede vardı küçükken çok örümcek yakalardık ve bundan gördüm :) poposunda kırmızı benek oluyor bunların turuncu gibi
Bu sene böğ veya sarıkız denen örümcek ile bahçemizde çok defa karşılaştık. Bahçede 1 yaşındaki yeğenim gezdiği için her karşılaştığımda örümcekleri yakalayıp böğdüm =)
Gerçekten zehirliler mi ? Bir çok yerde zararsız oldukları yazsa da, parmak yediği hakkında rivayetlerde dolaşmakta ?
Bu arada daha önce akrep sorunumuz vardı. Örümcekler sayesinde bu sene akrep ile karşılaşmadık. Bakalım örümcekten kurtulmak için ne yapacağız.
Umarım köpeğimize de zarar vermez. Küçücük canlılar insanı ne kadar tedirgin ediyor...
"Sarıkız" denen eklembacaklı bir ara basında "et yiyen örümcek" diye geçen böğ olmasın?
http://www.selimgumus.com/orum/WwwSelimGumusCom_g9767.jpg
http://www.selimgumus.com/orum/WwwSelimGumusCom_g9728.jpg
http://www.selimgumus.com/orum/WwwSelimGumusCom_g9729.jpg
Siz siz olun, yerli muzdan şaşmayın derim:
Zehirli örümcekler, muzla evi bastı (http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/6367/Zehirli_orumcekler__muzla_evi_basti.html)
Kamuflaj bakımından çok iyi bir örümceğin fotoğrafını çekmiştim. Birkaç defa karşılaştım. Fotoğrafını bulunca buraya eklemek istedim. Görsel resimlere bakarken ne olduğunu da buldum. Crab spider (Thomisus onustus) Yengeç örümceği olarak adlandırılıyor. Rengine uygun çiçekleri avlanmak için seçiyor. Ben yabani hatmi üzerinde resimledim. Renk uyumu mükemmel. Böcekler için son derece zehirli sanırım. Kendinden büyük böcekleri avlayabiliyor.
530948
530947
cengiz1706
21-01-2016, 14:18
İki örümcek...
tasdelenmurat
23-08-2016, 20:04
Bu sene böğ veya sarıkız denen örümcek ile bahçemizde çok defa karşılaştık. Bahçede 1 yaşındaki yeğenim gezdiği için her karşılaştığımda örümcekleri yakalayıp böğdüm =)
Gerçekten zehirliler mi ? Bir çok yerde zararsız oldukları yazsa da, parmak yediği hakkında rivayetlerde dolaşmakta ?
Bu arada daha önce akrep sorunumuz vardı. Örümcekler sayesinde bu sene akrep ile karşılaşmadık. Bakalım örümcekten kurtulmak için ne yapacağız.
Umarım köpeğimize de zarar vermez. Küçücük canlılar insanı ne kadar tedirgin ediyor...
Bu benim şırnakta askerlik yaparken gördüm örümcek dediğim şey. Böğ.
Normalde çok agresif olmayan bir canlı. Saldırması için çok fazla tahrik etmeniz gerekiyor. Yalnız şunuda belirtmeden edemeyeceğim. Normalde örümceğin baş düşmanlarından biri akreplerdir. Karanlığın, örümceğin olduğu her yerde akrep bulabilirsiniz diye bir söylemde vardır. Örümceğin diğer azılı düşmanıysa helikopter/yusufçuk'dur. Hiç affetmez havadan direk saldırır, gövdesinden boynunu çeneleriyle bir güzel kopartır , afiyetle yer.
Tahrik edilmedikçe saldırmaz. Yalnız şöyle bir deneyimim var. Gece 11 vakti taburumda revirden çıktım astegmen yatakhanesine gidiyorum. Karanlıkta önüme sıçrayarak çıktı. Korkuyla koşmaya başladım. İnanırmısın 15 mt kadar üstüme sıçramaya devam etti. Askerdeki erlerimden birinde vardı, kutuda besliyordu ( kertenkele yavruları ve tavuk eti veren şahıs o ) eline alıyordu. Avucunun ortasında öyle sessiz sedasız duruyordu. Gövdesini iki parmağıyla çok sıktığında ancak dişlerini sıkan kişiye doğru kullanıyordu. Yani böyle durumlarda söz konusu. Neyin onu tahrik ettiği muamma ( benim gece vakti yolumda yürürken yolun kenarından önüme sıçrayanda var, elde öyle melun melun duranda )
Üstegmenim ve bölge halkının söyledikleriyle boğaz bölgesine yakın bir yerden ısırılmadığınız sürece sorun teşkil bir canlı değil. Sol yanağından ısırılan erimizde tüm yüz şişmiş, boğaza doğru şişlik devam ediyordu. O şişlik nefes almayı engellerse öldürüyor. Bizimkinde şişlik nefes yollarına ilerlemeden durmuştu.
Kedi , köpek oyun amaçlı bög'ü tahrik ederse belki saldırır. Kaçınma eylemi çok yüksek bir canlı, tahrik edilme oranı bayağı yüksek olsunki saldırsın.
Tavuklar affetmez bög'ü afiyetle bir güzel yerler. Tarımda doğal silah kullanımından yanayım. 1-2 tavuk besleyin :) Etrafda zararlı haşerat bırakmazlar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.