View Full Version : Turunçgil Yetiştiriciliği
denizakvaryumu
09-01-2009, 23:01
Yararlı bir tablo olmuş, teşekkürler.
Neden flying dragon yok?
Flying Dragon üç yaprağın bir alt çeşidi, aynı gruptan olduğu için yazmadım.
arkdaşlar bir şey sormak istiyorum limonda hasat zamanı ne zamandır bilgisi olna varsa söyleyebilirmi
Farklı limonların farklı hasat zamanları vardır.Ağustos ayından başlar, Ocak sonuna kadar sürer.Daha uzun süre ağaçta kalan limonlar da olabilir.
Arkadaşlar "seville orange" diye bilinen bol pektinli olduğu için marmelat yapımında kullanılan bir portakal var, kalın kabuklu bol çekirdekli ve genellikle meyvesi küçük oluyor. Bu portakalın Türkiyedeki muadili nedir?
petulya, seville orange dediğiniz turunçtur.Turunçlar 4-5 çeşittir, bergamot, çin turuncu, ve çiçek buketi denilen, çiçeği gösterişli başka turunç çeşitleri de vardır.
snowman77
21-01-2009, 09:46
petulya, seville orange dediğiniz turunçtur.Turunçlar 4-5 çeşittir, bergamot, çin turuncu, ve çiçek buketi denilen, çiçeği gösterişli başka turunç çeşitleri de vardır.
Merhaba Msaygın çiçek buketi dediğiniz çiçeği gösterişli turunç türünün netten araştırabileceğimiz başka ismi var mı?
Bir de köydeki evimizin yanında bir portakal ağacımız var dış görünüşü portakal ancak içi mandalina gibi ve çekirdeksiz bu türün adı nedir?
snowman77, "Bouquet de Fleurs" olarak geçiyor, ben edinemedim henüz.Çiçekleri katmerli.
Bahsettiğiniz ağacın, meyvelerin fotoğrafı olsa belki bilebiliriz :) Portakal gibi iri olup, içi mandalina gibi olan Tangelo grubundan, Minneola olabilir.Ülkemizde çok yaygındır, 10 sene öncesine kadar pazardan alınan iri mandalinalar hep bunlardı.Tamamen çekirdeksiz değildir, tek tük çekirdek çıkar.Tabi yetiştiği yerle de ilgili.
Minneola fotoğrafı şurada var. (http://www.tradewindsfruit.com/citrus_minneola_tangelo.jpg)
snowman77
21-01-2009, 15:35
snowman77, "Bouquet de Fleurs" olarak geçiyor, ben edinemedim henüz.Çiçekleri katmerli.
Bahsettiğiniz ağacın, meyvelerin fotoğrafı olsa belki bilebiliriz :) Portakal gibi iri olup, içi mandalina gibi olan Tangelo grubundan, Minneola olabilir.Ülkemizde çok yaygındır, 10 sene öncesine kadar pazardan alınan iri mandalinalar hep bunlardı.Tamamen çekirdeksiz değildir, tek tük çekirdek çıkar.Tabi yetiştiği yerle de ilgili.
Minneola fotoğrafı şurada var. (http://www.tradewindsfruit.com/citrus_minneola_tangelo.jpg)
Bahsettiğim ağac ve meyvesi bu sap kısmı bombeli teşekkür ederim Msaygın.
Rica ederim, çözebildiğimize sevindim :)
gün ışığı
04-02-2009, 16:34
buda bizim yediveren limon ağacı.
Limonlarınızın Maşallah ı var gerçekten. Bende 6 adet fidan diktim. Bu sene daha ilk inşallah sizinkiler gibi olurlar.
Konuyu görünce benim de aklıma kendi ağaççıklarım geldi. Taşındıktan sonra büyük limon, portakal ve mandalinamı saksıdan çıkarıp bahçeye dikmeyi düşünüyordum. Ama öğrendiğim kadarıyla Ömerli, Göztepe'den daha soğuk oluyormuş. Ne yapsam acaba, saksıda bakmaya devam mı etsem yoksa bahçeye dikip soğuklar başladığında naylonla sarıp korusam mı? Karar veremedim bir türlü. Konu ile ilgili düşüncesi olan arkadaşlar fikirlerini belirtirlerse çok memnun olurum. Şu anda ağaçların üçü de 100 lt'lik saksılardalar.
Bende limon, portakal, mandalina ağaçlarını şimdiye kadar hep saksılar içerisinde görmüştüm. Ama fidanları aldığım kişi toprağa dikmemde bi saknca olmadığını söyledi. Yeterki kışın özelliklede kar yağmadan naylonla muhafaza edilirse korunabileceğini söyledi. Bakalım beklicez. ******* arazide saksının içindekinden daha çabuk gelişir.
İklimi, yeri uygun olduğu halde halen evinde turunçgil ağacı yetiştirmemekte ısrar eden üyelerimizi, terastaki ağacımın çiçeklerinin fotoğrafıyla derin ızdıraplara sürüklemekten mutluluk duyacağım :D
71549
lerdemir
09-04-2009, 11:08
MSaygin,
Görüntüsü bile enfes; kaldı ki kokusunu hayal bile edemiyorum. -Aslında ediyorum; portakal bahçelerinde az dolaşmadım; güneş ışığının toprağa zor eriştiği bahçelerdi- Düşünün kokuyu :)
Bu arada,
Farkettim ki biraz yukarıda iki ayrı yardım talebi -suzukici ve silmoren- yanıtsız kalmış. Özel bir sebebi yoksa diye, hatırlatmış olayım istedim; zira, "fındık büyüklüğüne ulaşan limoncukların kaybı" benim de sorunum.
Meyve tutum aşamasında gerekenden fazla sulama ile ilgili sanırım :(
Sevgili MSaygin,
Benim bir diğer sorum da, kışın sert zamanlarında açık balkondan kapalı ortama, mutfağa aldığımda yapraksız kalan Kıbrıs limonumun, tam da bu dönemde yeniden ve aşırı yapraklanmaya ve hatta çok sayıda dal sürgünü vermesiyle ilgili.
Yeni ve minik minik dal sürgünlerinde budama yapmam gerekir mi? Olduğu gibi bırakayım da tüm sürgünler yeni yeni dallar mı oluştursun.
İdeal olan bir yapı varsa bu safhada o yapıya doğru yönlendirmek gerekir mi? Gerekirse, nasıl?
Haftasonu fotoğraf da ekleyebilirim bir çok açıdan, ancak o zaman kadar da dayanamadan sormuş oldum :)
Balkonum rüzgara açık; İstanbul'da bulunduğum yerde şu aralar ısı 9-15 derece arasında değişmekte. Rüzgar, örneğin bugün yok sayılır, 6km/sn; ama genelde çok çok daha fazla oluyor.
Limonumu dışarı almak için hangi ısı koşullarını beklemeliyim?
Bir de limonum son iki limoncuğunu düşürdükten sonra bir tane yeni çiçek açıyor; onu tozlaştırdıktan sonra yine kaybetmemek için ne yapmalıyım?
Çok soru sordum, biliyor ve mazur görmenizi diliyorum :)
merhaba lerdemir,
Bir çok mesajı gözden kaçırıyoruz, bir de açıkçası ben tam bir uzman olmadığım için yanıltıcı yanıtlar vermek yerine, bazen hiç yazmamayı tercih ediyorum.Bir kaç kez düşündüğümü yazdım ve sonra yanlış olduğunu görerek üzüldüm.
Genelde okuduğum teorik bilgilerden yazıyorum ama sorun tanımlamak, tedavi önermek beni aşıyor ne yazık ki. :rolleyes:
Meyve ve çiçek dökülmesinden daha önce bahsetmiştik, 142. mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=176367&postcount=142).Orada da yazdığı gibi bir çok etken var ama benim gözlemlediğim sulama stresi ve sıcaklık en önemli etkenler.
Benim gördüğüm kadarıyla turunçgil saksıdaysa harcın önemi çok çok büyük.Drenajı çok iyi, köklerde su tutmayacak bir harç en önemli etken.Ben harç kalitemi iyileştirdikçe ağaçlar daha bir keyifli oluyor, bunu serada torbadaki bitkilerde de çok açık görüyorum.
Sulama hatalarının dezavantajını da azaltmış oluyoruz böylece.
Selamlar :)
zuisudra
09-04-2009, 12:51
bahçemde iki limon ağacım var, aşılanmaları gerekiyor ama nasıl yapılacağını bilmiyorum, şu an uygun bir zaman mı, bu konuda bana yardımcı olusanız çok sevinirim:)
Diğer soruya gelince, öncelikle kışın içeri aldığımızda yaprakların dökülmesini tetikleyen bir sendrom var, turunçgillerde kış yaprak dökümü diye, onun çevirisini yapmak istiyordum fırsat olmadı.
Bence yeni sürgünleri hiç ellemeyin, bırakın büyüsünler, ağaç çalışsın.İdeal yapı, biliyorsunuz belli bir yükseklikte taçlandırıp 3 açıdan ağacı büyütmek, sonra da o dallarda aynı uygulamayı yapmak ama bitki kafasına göre düzenliyor onu ve bakınca siz zaten anlıyorsunuz vereceğiniz şekli.Daha önce konuşmuştuk siz de teyit etmiştiniz, budama hiç sorun yaratmıyor onlarda, ileride yine düzenlersiniz ağacın formunu, bırakın büyüsünler şimdi.
Ağacın tacı altında gövdeden çıkan oburları, sürgünleri makasla en dipten kesmek yeterli bence şu an.
Ben olsam ağacımı 9-15 derecede dışarı alırım, zaman geldi.Çok şiddetli olmadıkça rüzgarın da ağacınızın gelişmesine etkisi büyük, dayanımını arttırıyor.Bitkiler için tehlike olan sıcaklıklar geçer geçmez dışarı almak gerekiyor.Tabi burası daha sıcak oradan ama benim çekirdekten çıkan fidelerim bile uzun süredir dışarıda.
Selamlar :)
zuisudra, aşı yapmayı bilen birisinden yardım almanızı öneririm, zaten 2 ağaçmış, hata yaparsanız bir sezon kaçırırsınız.Aşı yapacağınız ağacın kabuk vermesi lazım, yani bıçakla açınca dış kabuğunun kolayca kalkması lazım.Aşıyı yapacak kişi bunu anlar zaten kolayca.
apprentice
09-04-2009, 15:45
Selamlar MSaygin,
Adana için belirli bir turunçgil aşılama zamanınız varmı? Yoksa anacın veya gözün kabuk verip vermemesine göremi hareket ediyorsunuz. 15 gün önce üçyaprağa kamkat aşılamak istedim, kamkat göz vermeyince üç adet üç yaprağa ve üç adet turunca limon aşıladım, bıçağı elimize almışken boşa gitmesin diye. :) Geçtiğimiz hafta sonu kontrol ettiğimde aşıların tutmasında sorun olmadığını gördüm ve bağları çözdüm. Limonun göz vermesinde ve anacın kabuğunda problem yoktu.
Saygılarımla..
Sonbahar ve ilkbahar başı olarak 2 dönem yapıyoruz biz ama seradaki bitkilerimizde anacın kabuk vermesine göre ara dönemlerde de yapıyoruz ve başarılı oluyoruz.
Şu anda gözleri patlayıp sürgün vermemiş ağaçlardan aşıya devam ediyoruz.
Patlayan gözler aşılanıp tuttuktan sonra yeniden sürgün verebiliyor ama hiç patlamamışlarda başarı oranı çok daha yüksek.
Ama dediğim gibi asıl hareket noktamız kabuk vermesi.
Aşılarınızın tutmasına sevindim :)
apprentice
09-04-2009, 16:17
Cevabınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar...
lerdemir
10-04-2009, 12:57
Sevgili MSaygin,
İlgi ve cevaplar için çok teşekkür ederim.
Hatırlarsınız, benim taç ev içinde bakıma göre gereğinden fazla yukarıda oluşmuştu.
Öyle de kaldı mecburen.
Yarın pek çok açıdan fotoğraflayıp, görsel olarak anlatacağım inşaallah.
Tekrar teşekkürlerimle...
lerdemir
10-04-2009, 13:13
Sevgili MSaygin,
Geçmiş mesajlarınızda Meyve Tutumu ve kalitesi için vermiş olduğunuz önemli bilgilerden bazılarını şöyle alıntılıyorum:
"...Çiçeklerin meyve dönüşümü ve bu meyvelerin kalitesini arttırmak için uygulanan bir yöntem varmış, ben hiç denemedim, gelecek sezon uygulayacağım.Çiçeklenmeden1,5-2 ay kadar önce yapraklara PotasyumNitrat püskürtülüyor.Bu domateslere de uygulana bir yöntemmiş ancak potasyum nitrat ne kadar suda ne miktarda çözdürülecek, bu bilgiye sahip değilim, halen araştırıyorum.
Bir diğer yöntem de çiçeklere gibberellik asit püskürtmekmiş.Bu uygulamda ağacın tümüne değil sadece çiçeklere piskürtme yapmak gerekiyor.Ne yazık ki bunun için de oran bilgisine sahip değilim..."
"...Edindiğim bilgileri kısaca yazayım;
Potasyum Nitrat (13,5-0-46) turunçgillerde meyvelerin büyümesine ve meyve sayısının artışına yardımcı oluyor.Ağacımıza uyguladığımız normal gübreleme işlemlerinin yanı sıra 3 kere de yapraklardan Potasyum Nitrat vermemiz gerekiyor.Şubat ayında, ya da sizin ağacınızla ilgili tecrübelerinize dayanarak, çiçeklenmeden 1 ya da 2 ay arası bir süre kadar önce ilk gübrelemeyi, Mayıs'ta çiçeklenme döneminde ikinci gübrelemeyi ve Temmuz'da yaz gübrelemesini yapmalıyız.Bunlardan en önemlisi çiçeklenme öncesi şubat ayında yapılacak olan ilk gübreleme.Bu takvime uyulduğunda meyve boylarında %33'e varan olumlu bir fark yaratılabiliyormuş.
Potasyum Nitrat uygulamasında ölçü 1lt suya 2gr. olarak hesaplanabilir.Uygulama sabah erken saatte ya da akşam üzeri yapılmalı.
Uygulama sonrası yağmur yağarsa, yapraklardan süzülen potasyum kökler tarafından yine emiliyor, problem değil.
Gibberellik Asit daha dikkatli kullanılması gereken bir kimyasal.Çiçeklenme öncesi ya da çiçeklenme döneminde kullanıldığında çiçeklerin dökülmesine ve ağacın yeşil kısımlarının çalışmasına neden oluyor, meyve tutumuna ters etki yaratabiliyorsunuz.Doğru zamanda kullanıldığında ise bol miktarda , özellikle çekirdeksiz turunçgil meyvesi elde etmenize yardımcı oluyor. Bu daha çok kendi kendini dölleyemeyen Robinson, Nova, Clementine, Minneola gibi cinslerde kullanılıyor ve ne yazık ki küçük boylu ve rengini geç kazanan meyveler oluşturuyor.Dozajını biraz fazla kaçırdığınızda da yaprak dökülmesine neden oluyor.En iyisi buna hiç bulaşmamak. Bu tarz ağaçları olanlar bahçelerine zaten dölleyici cinsler ekiyorlar.Bizim kendi bahçemizde Nova mandalinalarımız var ve dölleyici olarak da Fremont cinsi mandalina ağaçlarımız var.
Biz ev kullanıcıları için en uygunu yapraktan potasyum nitrat uygulamak gibi görünüyor..."
İstanbul'da şu dönemde potasyum nitrat uygulasak iyi olur mu dersiniz?
Bir de, çok az sayıda uygulama için Potasyum Nitratı nereden edinebiliriz İstanbul'da acaba?
Tabi, uygulasanız olur.
Alıntı yaptığınız uygulama Amerika'da ev yetiştiricileri için önerilen bir uygulama.
Biz burada ticari bahçemizde biraz daha geç bir dönemde başlıyoruz zaten Postasyum nitrat vermeye.
Yalnız potasyum nitrat, gübre falan diyoruz ama açıkçası ben kendi adıma şöyle bir düşünceye geldim yakın dönemde.Ben evimdeki ağaçları estetik amaçla, ağaca olan sevgim, ağacın güzelliği, çiçekleri için yetiştiriyorum.Ağaç bir kaç tane sembolik meyve büyütse yeter, mutfak ihtiyacımı ondan karşılamak niyetim yok.O yüzden, bu kadar titizlenmeyi, kimyasallar vermeyi bıraktım bu sezon.
Şimdi haftada bir organik sıvı gübre vereceğim yapraktan, ilk 2 ay 15 günde bir de kökten sıvı organik gübre vereceğim.
Bu uygulama fazlasıyla yetecektir bitkiye diye düşünüyorum, varsın üzeri dolu dolu meyve olmasın.Evden şu kimyasalları falan uzaklaştırmak istiyorum.
Benim terastaki ilk turunçgil ağacım bir Çin turuncu idi, evlendiğimizin ertesi yılı hediye gelmişti.Ben ne bakımını biliyordum ne de bakım gerektiğini 3-4 yıl hiç bir bakım uygulamadım ağaca.Ne gübre, ne ilaç, ne fungusit.O yıllarda da ağaç dolu dolu meyve verdi, sürgün verdi, sadece harcındaki hayvan gübresi sayesinde.Ondan sonra temposu düştü ben de bakımını öğrenmiş oldum o arada.
Bu aralar görüşüm böyle, sık sık azar azar organik gübre vereceğim, başka bir şey vermeyeceğim.Tabi bu söylediklerim evdeki süs ağaçlarım için.
lerdemir
10-04-2009, 13:44
Ben de sadece ve sadece zevk için, görsel estetik ve çiçekleri için evde limon ağacı yetiştiriyorum; o da zaten 1 tek tane :)
Dolayısı ile ticari bir mahsül kaygım yok.
Sadece üzerinde sarı sarı limonlar varkenki görüntüsü çok mutluluk verici oluyor; o sayıyı artırabilme niyetindeyim.
suzukici
12-04-2009, 22:09
Balkonumuzun keyfi limon ağacımız önemli sorunlarla karşı karşıya. Yapraklarda parlak izler gördüğümde bir sorun olduğunu anladım ama galiba geç kaldım. Ağacın bazı dallarında ve yapraklarında ekli resim dosyalarında da görüldüğü gibi bazı şeyler! var. Bunlar galiba yaprak biti. Limon meyvesinde de pas lekeleri gibi şeyler var.
Bunlardan nasıl kurtulabilirim? Balkonum kış bahçesi tarzı kapalı yazın açılabilir türden. Yani ev ile birleşik durumda. Yani ağır ilaç kullanmayı pek tercih etmem.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Saygılar.
lerdemir
13-04-2009, 18:52
Yaprak ve gövdenin görüntüsü tam olarka KABUKLU BİT görüntüsü.
Ben daha önce aynısını ficus benjaminimde yaşamıştım.
Kimyasal çözümü YAZLIK YAĞ/BEYAZ YAĞ da denilen bir ilaçtır. KAPALI ALANDA UYGULAMAYINIZ. Mümkünse maske kullanınız, ilacı solumayınız.
Yalnız, bu ilaç sistemik bir ilaçtır; meyvesi yenen bir bitkiye uygulanması ile ilgili sorun olur mu olmaz mı onu teknik uzmanlarımız söylesin.
Limon fotoğrafındaki yoğunluk çok fazla, eğer ilk fotoğraftakilerle aynı zararlı iseler durum o bölgede çok ilerlemiş demek ki.
Forumda KABUKLU BİT diye ARAMA yaparsanız kolaylıkla sonuca ulaşabilirsiniz.
syıldıran
14-04-2009, 19:23
Yaprak ve gövdenin görüntüsü tam olarka KABUKLU BİT görüntüsü.
Ben daha önce aynısını ficus benjaminimde yaşamıştım.
Kimyasal çözümü YAZLIK YAĞ/BEYAZ YAĞ da denilen bir ilaçtır. KAPALI ALANDA UYGULAMAYINIZ. Mümkünse maske kullanınız, ilacı solumayınız.
Yalnız, bu ilaç sistemik bir ilaçtır; meyvesi yenen bir bitkiye uygulanması ile ilgili sorun olur mu olmaz mı onu teknik uzmanlarımız söylesin.
Limon fotoğrafındaki yoğunluk çok fazla, eğer ilk fotoğraftakilerle aynı zararlı iseler durum o bölgede çok ilerlemiş demek ki.
Forumda KABUKLU BİT diye ARAMA yaparsanız kolaylıkla sonuca ulaşabilirsiniz.
Sn. lerdemir ,
Zararlının kabuklu bit olduğuna hemfikirim , yazlık beyaz yağ önerinizde doğrudur. Ben ziraat mühendisi/teknisyeni değilim , turunçgil ve zeytin yetiştiriciliğide yapmaktayım. Bildiğim kadarıyla yazlık beyaz yağ sistemik değil ve hatta zehirli bir ilaç değildir , zararlıların üzerini kaplamakta ve boğularak ölmelerine sebep olmaktadır. Bu nedenle açık veya kapalı alan olmasının ve meyvesi yenen bir ağaca uygulanmasının hiçbir sakıncası yoktur. Ancak yazlık beyaz yağ uygulaması yapılacak ağaçların eğer hava sıcaklığı yüksek ise mutlaka sulanması gerekir. Selamlar . .
syıldıran
14-04-2009, 19:31
Sonbahar ve ilkbahar başı olarak 2 dönem yapıyoruz biz ama seradaki bitkilerimizde anacın kabuk vermesine göre ara dönemlerde de yapıyoruz ve başarılı oluyoruz.
Şu anda gözleri patlayıp sürgün vermemiş ağaçlardan aşıya devam ediyoruz.
Patlayan gözler aşılanıp tuttuktan sonra yeniden sürgün verebiliyor ama hiç patlamamışlarda başarı oranı çok daha yüksek.
Ama dediğim gibi asıl hareket noktamız kabuk vermesi.
Aşılarınızın tutmasına sevindim :)
Sn. MSaygin ,
Zeytinde yağtığım göz aşılarının tutma oranı % 80 civarında olduğu halde , soğuktan zarar görerek veya başka nedenlerle aşı gözünün altından tekrar turunç olarak sürmüş anaçlara yaptığım Washington portakal göz aşılarında başarı oranım maalesef ki % 10-15 , araştırdım ama nerede hata yapıyorum hala bulamadım. Selamlar . .
Chotanaq
16-04-2009, 20:32
Balkonumuzun keyfi limon ağacımız önemli sorunlarla karşı karşıya. Yapraklarda parlak izler gördüğümde bir sorun olduğunu anladım ama galiba geç kaldım. Ağacın bazı dallarında ve yapraklarında ekli resim dosyalarında da görüldüğü gibi bazı şeyler! var. Bunlar galiba yaprak biti. Limon meyvesinde de pas lekeleri gibi şeyler var.
Bunlardan nasıl kurtulabilirim? Balkonum kış bahçesi tarzı kapalı yazın açılabilir türden. Yani ev ile birleşik durumda. Yani ağır ilaç kullanmayı pek tercih etmem.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Saygılar.
Aman Allahım günlerdir bir türlü açıklayamadığım şeyin resmini buldum.
Bende aynı sorun var.
Benim limonum bu bahara doğru eski yaprakları kadar yaprak açtı fakat biraz solgunluklar gördüm ve iltihap gibi şeyler dikkatimi çekti bunun üzerinde eski yapraklarının hepsini kestim :(
Birşeyi farkettim onları kazıyayım derken elini sürünce gittiğini farkettim. Dün peçeteyle hepsini sildim. Fakat hala durum parlak değil sürekli terleme yapıyor yapraklar hala.
Ben o denilen ilacı nerde bulacağım?
Fidenin son hali resimde gerçi net değil.
syıldıran, nerede aksama oluyor bilemeyiz tabi ama %10-15 çok düşük rakamlar.
Şu sayfada fotoğraflı bir anlatım var (http://aggie-horticulture.tamu.edu/citrus/budding/budding.htm), oraya bakıp sizin yanlış yaptığınız bir şey var mı kontrol edin isterseniz.
Bir de şu sayfa (http://ag.arizona.edu/pubs/crops/az1146.pdf) var.
Değerli arkadaşlar ben yeni üye sayılırım. Küçük bir hobi bahçem var. Bir adet bodur santa maria armudum ve kıbrıs limonum var. Ayrıca çileklerim var. Problemim limonumda. Limonumun büyük yapraklarının damarları yeşil kaldı diğer kısımları ise sarardı. Biraz araştırdım. Sanırım çinko eksikliği var. Ben limonuma iz elementli sıvı besin veriyordum. Bu sorunu nasıl çözebilir ve limonumu rahat ettirebilirim?
Herkese iyi günler bol meyveli günler dilerim.
Turunçgil ağaçlarının soğuğa dayanıklıklarıyla ilgili kabaca bir fikir vermek için bir tablo hazırladım.
58533
Bu tablo değerlerine nisbi nem etkili oluyor mu? Denizden uzak iç kesimlerde hava kurudur.
selimmert
16-07-2009, 14:34
Arkadaşlar,
Mısır'dan gelirken beraberimde, ingilizcede Lime (citrus medica, var. acida ya da citrus aurantifolia) diye bilinen minik limon fideleri getirdim. Bu fideler ya da fidanlar (terimleri karıştırıyorsam affınıza sığınıyorum zira işletmeciyim ziraatten anlamam) İskenderun'daki yazlığımın bahçesine ekerim diye düşünmüştüm. Forumuda biraz gezindim vede öğrendimki bu fidanlar türüne çekeceği için Lime alamıyacağım turunç alacağım.
Bilenlere sorum şu:
Aşılama için turunç olmazsa limon anaç olarak kullanılabilir mi? Anaçlar kaç yaşında olmalı vede gelecek sefere Mısır'dan aşı için kalem getirirsem aşılayabilir miyim? Yani tutar mı?
Selimmert
küçük bir mandalina ağacım var istanbulda ve mandalinalar cok kalın kabuklu. rengi hep yeşil ve içi de kupkuru oluyor. problem nedir bilen var mı?
teşekkürler.
yelegenliler
15-10-2009, 09:31
arkadaşlar portakal depolamada kullanılan mumlama işlemi yapmak için kullanılan mumunun adı nedir, nereden temin edebiliriz. teşekkürler.
roseskin
19-10-2009, 12:19
arkadaşlar merhaba, küçük mandalina ağacım var. meyveler sararmadan kahverengileşmeye başladı. sorun nedir acaba?
lerdemir
04-11-2009, 15:07
Sayın Üstad arkadaşlar (başta Sn.MSaygin),
İlgili başlıkta yazdığım şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=527436&postcount=110)ı o başlığın pek de faal olmaması nedeniyle buradan işaret etmiş olmak isterim.
Saygılar
Alonesmaug
07-11-2009, 11:18
Ben portakal çekirdeği ekmiştim ve topraktan çıktı.Bu acaba ileride meyve verebilir mi?
Fotosu ;
lerdemir
09-11-2009, 10:18
Sn. Alonesmaug,
Çekirdekten çimlendirilen turunçgilllerin daha sonradan aşılanması gerektiğini belirtmişlerdi uzman üyelerimiz.
Yoksa, meyvesini yediğiniz ağacın aynısını elde edemezmişsiniz çekirdeğinden. Yabani turunç ağacı olurmuş aşılanmayınca.
DÜZELTME NOTU: Sn.MSaygin'in hatırlatması üzerine, bu yazımdaki bilginin hatlı oldunu ve doğrusu için çekirdekten turunçgil yetiştirme üzerine... (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=172860&postcount=105) başlıklı yazıyı okumasınızı rica ederim
Alonesmaug
10-11-2009, 20:51
Sn. Alonesmaug,
Çekirdekten çimlendirilen turunçgilllerin daha sonradan aşılanması gerektiğini belirtmişlerdi uzman üyelerimiz.
Yoksa, meyvesini yediğiniz ağacın aynısını elde edemezmişsiniz çekirdeğinden. Yabani turunç ağacı olurmuş aşılanmayınca.
Anladım Sayın Lerdemir aşılatırım ben de.
lerdemir
11-11-2009, 10:00
Bu arada bahçede, açık alanda ise limonunuz, kışı İstanbul'da rahat geçirip geçiremediğini bize bildirebilir misiniz mümkünse Sn.Alonesmaug?
atila filmer
11-11-2009, 12:15
Merhabalar arkadaşlar,
Yaz aylarında Mersin'den aldığım bir limon fidanım var. Yediveren cinsi olduğunu söylediler.Bir kaç sorum olacak:
-Öncelikle limon ağacım kapalı balkonda duruyor ve direk güneş olmadasa sabah güneşi ve gün boyu ışık alıyor bu yeterli olur mu? Balkonun ortalama Sıcaklığı 15 C
-Yazın yaklaşık 23 tane çiçek açtı, hepsini suluboya fırçası ile dölledim ve zar büyüklüğünde küçük limonlar çıktı ancak zamanla çoğu döküldü ve 1-2 tane kaldı. Bularda biraz büyüdükten sonra düştüler. Sebebi aşırı sulama mıdır?
Genel olarak ağacın durduğu ortam
http://img526.imageshack.us/img526/1193/1004078.jpg
Aşağıdaki fotoda budanmaya ihtiyaç var ise nerelerden budamalıyım yardımcı olabilecek var mı?
http://img694.imageshack.us/img694/7517/1004079.jpg
Ağaçta çiçekten dönüşen 2 tane meyve var, bunlar daha önce düştü veya kurumuştu, ne yapmalıyım?
http://img41.imageshack.us/img41/8384/1004080.jpg
Yapraklar ve ağaç genel olarak sağlıklı görünüyor mu? Benim gözlemim yeni çıkan filizler parlak ve sağlıklı iken yaşlı yapraklar sertleşip mat bir hal alıyorlar. Ve sanırsam ışık yetersiz geliyor, çünkü yapraklar çok büyüdüler.
http://img526.imageshack.us/img526/3174/1004081f.jpg
Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir anda çok soru ve foto oldu kusura bakmayın. İyi forumlar...
atila filmer
12-11-2009, 13:56
Yardım edebilecek olan var mı?
syıldıran
16-11-2009, 16:21
Merhabalar arkadaşlar,
Yaz aylarında Mersin'den aldığım bir limon fidanım var. Yediveren cinsi olduğunu söylediler.Bir kaç sorum olacak:
-Öncelikle limon ağacım kapalı balkonda duruyor ve direk güneş olmadasa sabah güneşi ve gün boyu ışık alıyor bu yeterli olur mu? Balkonun ortalama Sıcaklığı 15 C
-Yazın yaklaşık 23 tane çiçek açtı, hepsini suluboya fırçası ile dölledim ve zar büyüklüğünde küçük limonlar çıktı ancak zamanla çoğu döküldü ve 1-2 tane kaldı. Bularda biraz büyüdükten sonra düştüler. Sebebi aşırı sulama mıdır?
Genel olarak ağacın durduğu ortam
http://img526.imageshack.us/img526/1193/1004078.jpg
Aşağıdaki fotoda budanmaya ihtiyaç var ise nerelerden budamalıyım yardımcı olabilecek var mı?
http://img694.imageshack.us/img694/7517/1004079.jpg
Ağaçta çiçekten dönüşen 2 tane meyve var, bunlar daha önce düştü veya kurumuştu, ne yapmalıyım?
http://img41.imageshack.us/img41/8384/1004080.jpg
Yapraklar ve ağaç genel olarak sağlıklı görünüyor mu? Benim gözlemim yeni çıkan filizler parlak ve sağlıklı iken yaşlı yapraklar sertleşip mat bir hal alıyorlar. Ve sanırsam ışık yetersiz geliyor, çünkü yapraklar çok büyüdüler.
http://img526.imageshack.us/img526/3174/1004081f.jpg
Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir anda çok soru ve foto oldu kusura bakmayın. İyi forumlar...
Sn. Atilla Bey ,
Daha fidan o , yani çocuk. Biraz daha büyümesi gerekir. Siz zorlamayla meyve tuttursanız da besliyemiyeceği için dökmesi normaldir. Gördüğüm kadarıyla durduğu yer iyi . Meyve tutması için zorlamayın. O kendi doğasına göre bir kaç yıl sonra meyve tutar. Selamlar . .
Alonesmaug
16-11-2009, 16:46
Bu arada bahçede, açık alanda ise limonunuz, kışı İstanbul'da rahat geçirip geçiremediğini bize bildirebilir misiniz mümkünse Sn.Alonesmaug?
Balkonda dikdörtgen biçiminde büyük bir alanda duruyor.Kışı atlatabilirse yazarım.
atila filmer
16-11-2009, 16:55
Tesekkur ederim cevabınız için. Buarada budama (şekil) yapılmasına gerek var mı?
syıldıran
17-11-2009, 12:18
Tesekkur ederim cevabınız için. Buarada budama (şekil) yapılmasına gerek var mı?
Sn. Atilla Bey ,
Gördüğüm kadarıyla budama için henüz çok erken , zaten küçük bir fidan , ayrıca budama dönemi hava şartlarına bağlı olarak şubatın ikinci yarısı ile martın ilk yarısıdır. Uzmanı değilim ama benim görüşüm fidanınıza daha bir yıl makas vurmayın , erken. Selamlar . .
Sn. Alonesmaug,
Sen de mi Brutus?
lerdemir
16-12-2009, 16:07
Sn.MSaygin,
Hatalı bir bilgi mi aktardım? Ya da farkedemediğim bir husus mu var?
Düzeltmem gereken bir detay varsa hemen halledeyim, ya da sileyim mesajımı. İstemeden hatalı bilginin dolaşmasını istemem ortalıkta...
Çekirdekten turunçgil yetiştirme üzerine... (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=172860&postcount=105)
Selamlar,
lerdemir
17-12-2009, 13:16
Hmmm, çok net oldu; teşekkürler...
İlgili mesajımı da düzetiyorummm...
oktaysen508
18-12-2009, 22:58
arkadaşlar bu sorunumu calamondin bölümünde de sordum gruptaki arkadaşlara lakin tatminedici bilgi alamadım. Sorunum şu http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=548507&postcount=122 lütfen yardımlarınızı esirgemeyin arkadaşlar.
Özgür Ayata
24-12-2009, 20:10
Selamlar,
Elimde 1,5-2 yıldır baktığım çeşitli narenciye(Limon,Lime,Portakal,Mandalina,Greyfurt) fideleri var. Birçoğunun üzerinde meyve ve çiçek var. Bunları yerlerine şu an ekebilirmiyim? Elimde, yanmış hayvan gübresi, güvercin gübresi ve at gübresi var. bunları dikim sırasında hangi oranda ne şekilde uygulamalıyım? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
__murat__
14-01-2010, 00:10
sapanca gölü kıyısında mandalin yetişirmi?
kumyaka2010
21-01-2010, 22:52
Mine hanım ! benim bahcemdeki mandalinlerde bilhassa, 2 senedir yaprak bitleri mevcut .Butun mahsul dibine çokuyor ve ekşi .Tarım ilaç satıcılarından aldıgım ilaçlar fayda etmedi .Buraları zeytinci ,pek bilgileri yok .Bana yardımcı olurmusunuz ?
Alonesmaug
30-01-2010, 16:05
sapanca gölü kıyısında mandalin yetişirmi?
Bu işten çok anlamam ama bence yetişir.Çünkü Sapanca gölü ve çevresi kışı ılıman geçiriyor.
izzeterisen
30-01-2010, 18:53
Mine hanım ! benim bahcemdeki mandalinlerde bilhassa, 2 senedir yaprak bitleri mevcut .Butun mahsul dibine çokuyor ve ekşi .Tarım ilaç satıcılarından aldıgım ilaçlar fayda etmedi .Buraları zeytinci ,pek bilgileri yok .Bana yardımcı olurmusunuz ?
http://www.zmmae.gov.tr/rehber/turuncgil_sari_kabuklubiti.pdf
Probleminiz budur. Şimdi Porkan adlı yazlık yağ ile hemen ilaçlayın. Yazın olursa ilaçlamayı tekrarlarsınız.
Sapanca'da "Rize" cinsi mandalin yetişebilir zannediyorum.
mustafaazizoglu
04-03-2010, 16:32
Merhaba gecen sene haziranda tasindigim evin bahcesinde bes alti yasinda oldugunu tahmin ettigim bir mandalina var. Malesef gecen sene meyve vermedi. Sorunu ne olabilir? Nasil onlemler almaliyim bu bahardan itibaren?
Değerli Mustafaazizoglu, üç neden olabilir:
1- Yeteri kadar besine sahip olamayan ağaç, çiçek açsa bile, besleyemiyeceği çiçek veya meyvayı döker.
2- Tomurcuk akarı ve çiçek güvesi zararlıları dolayısıyla meyva tutmayabilir ya da tutarsa da şekil bozuklukları olabilir.
3- İstanbul gibi, mandalina açısından iklim sınırında olan yerlerde, soğuktan dolayı meyva tutmayabilir.
merhaba ben de yeni bir üyeyim kendim birşeyler ekip yetiştirmeye pek hevesliyim bu sene bahçeye domates biber salatalık çilek fasülye semizotu maydanoz soğan sarmısak ektim hergün başlarındayım büyüdümü fidesi tuttumu şimdilik herşey yolunda gibi gözüküyor ama bakalım
benim tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak bahçeye 1 mandalina birde portakal fidesi ektik ama 4 5 gün önce birde baktım ki siyah iri iri karıncalar kuşatmış yapraklara çiçeklere ciddi şekilde zarar vermeye başlamışlar su ile yıkadım kireç sür gövdesine karınca gelmez dediler ama bu sabah bir baktım yüzlercesi canım fidanlarımın üzerinde geziyor yine ddt lazım sana dediler ama ben ilaç kullanmak istemiyorum acaba bana önerebileceğiniz bir yöntem var mı
Merhaba aytul73, hoşgeldiniz. Bu soruyu, "ev yapımı ilaçlar" bölümünde sorarsanız, size cevap verecek arkadaşlar olacağını zannediyorum.
copur 09
27-04-2010, 22:32
Bu turunçgilin cinsi üç yaprak olabilir mi?
syıldıran
28-04-2010, 08:02
Bu turunçgilin cinsi üç yaprak olabilir mi?
Merhaba copur 09 ,
Doğrudur . Resmini koyduğunuz turunçgil bitkisi üç yaprak tır. Turunç gibi , portakal , mandalin , limon vb. diğer çeşitler için anaç olarak kullanılır. Gerçi işin uzmanı arkadaşlar daha iyi bilirler ama , yaprak kenar ve uçlarındaki sararma bor toksisitesini andırıyor. Selamlar . .
copur 09
28-04-2010, 09:20
Teşekkürler sayın Syıldıran. Kıymetini bilmediğimizden meyvesinin içi sırf çekirdek diye 2 - 3 yıl önce arkadaşa kesmesini söyleyenlerden biriydim. Şimdi yanlarından fışkıranları meyve versin diye bekliyorum. Selamlar.
Alonesmaug
19-05-2010, 20:18
Küçük turunçgilim.Kışı açık balkonda geçirdi.
lerdemir
11-06-2010, 23:00
Merhabalar,
Kıbrıs Limonu'mda maalesef ki "Uçkurutan" hastalığı başgösteri.
Ve ne yazık ki, balkonda Bodrum Mandalinası fidanım ile birlikte dipdibe durmaktalar.
İlk sayfada, Sn.Mine Hn'ın bu hastalıklar ilgili verdiği bilgiler var, ancak buna rağmen bu hastalığa yakalanmış bir turunçgil fidanını bu hastalıktan nasıl kurtarabileceğimize dair, nasıl ilaçlama yapmamız gerektiğine dair tam bir fikir edinebilmiş değilim.
Yardımcı olabilecek olan var mı acaba?
Mine Hn'ın verdiği bilgi şöyle:
UÇKURUTAN HASTALIĞI
Özellikle de limonlarda büyük zarar oluşturan çok tahripkar bir hastalıktır. Yeni bulaşmalar en fazla sonbaharda ve ilkbaharda en az kışın olmaktadır.
Hastalığın Belirtileri
Yapraklar aniden solar, dalcıklar kurur. Limonlarda büyük dallar ve daha sonra bir veya iki yıl içinde ağacın tamamı kurur.
Kültürel Tedbirler
a) Bahçeye dikilecek fidanlar hastalıksız olmalıdır.
b) Hasta fidanlar imha edilmelidir.
c) Hastalıklı dallar budanmalıdır.
d) Gübreleme zamanı iyi ayarlamalıdır.
syıldıran
14-06-2010, 09:04
Merhabalar,
Kıbrıs Limonu'mda maalesef ki "Uçkurutan" hastalığı başgösteri.
Ve ne yazık ki, balkonda Bodrum Mandalinası fidanım ile birlikte dipdibe durmaktalar.
İlk sayfada, Sn.Mine Hn'ın bu hastalıklar ilgili verdiği bilgiler var, ancak buna rağmen bu hastalığa yakalanmış bir turunçgil fidanını bu hastalıktan nasıl kurtarabileceğimize dair, nasıl ilaçlama yapmamız gerektiğine dair tam bir fikir edinebilmiş değilim.
Yardımcı olabilecek olan var mı acaba?
Mine Hn'ın verdiği bilgi şöyle:
UÇKURUTAN HASTALIĞI
Özellikle de limonlarda büyük zarar oluşturan çok tahripkar bir hastalıktır. Yeni bulaşmalar en fazla sonbaharda ve ilkbaharda en az kışın olmaktadır.
Hastalığın Belirtileri
Yapraklar aniden solar, dalcıklar kurur. Limonlarda büyük dallar ve daha sonra bir veya iki yıl içinde ağacın tamamı kurur.
Kültürel Tedbirler
a) Bahçeye dikilecek fidanlar hastalıksız olmalıdır.
b) Hasta fidanlar imha edilmelidir.
c) Hastalıklı dallar budanmalıdır.
d) Gübreleme zamanı iyi ayarlamalıdır.
Sn. lerdemir ,
Merhaba . Uçkurutan hastalığı için şu dönemde Benomly etkili maddesini ihtiva eden Benlate vb. bir fungusit kullanmanız , sonbaharda da bordo bulamacı veya bakırlı bir fungusit kullanmanız uygun olacaktır. Benomly sistemik bir fungusit olup uçkurutan hastalığına karşı etkilidir. Ama dönüşümlü kullanılmaz ise mantarlarda ilaca karşı bir direnç oluşur. Bu nedenle sonbaharda bordo bulamacı kullanmanız doğru olacak , ayrıca bitkinin soğuklara karşı direncini artıracaktır. Selamlar . .
lerdemir
14-06-2010, 21:20
Bilgi için çok teşekkür ederim Sn.syıldıran.
Bahsettiğiniz ilaçtan temin edebildiğim anda uygulayacağım.
Bu haftasonu, elimdeki bakır içerikli fungusit ile muamele etmiştim (Cupravit)
syıldıran
15-06-2010, 08:06
Bilgi için çok teşekkür ederim Sn.syıldıran.
Bahsettiğiniz ilaçtan temin edebildiğim anda uygulayacağım.
Bu haftasonu, elimdeki bakır içerikli fungusit ile muamele etmiştim (Cupravit)
Sn. lerdemir ,
Merhaba . Geçen hafta sonu Cupravit uyguladığınızı yazmışsınız , doğru yapmışsınız. Copravit Bakır Oksiklorür ihtiva eden , koruyucu özellikte bir preparattır . Bu durumda Benomly ihtiva eden bir ilacı uygulamakta acele etmeyin , Cupravit uygulamanızdan takriben 4 hafta , bir ay sonra uygulayın. Hem ilaçlar birbini etkilemesin , hemde daha ekonomik olur. Selamlar . .
yasarugur
10-09-2010, 14:47
Arkadaşlar bu meyvelerin çatlamasının sebebi nedir acaba,birisi evimin önünde diğeri arkasında iki portakal fidanım var,önde olan fidan gayet normal ama evin arkasında olan fidanın meyvelerinin bazıları her yıl böyle çürür,ikisine de aynı ilacı veririm ve aynı zamanda sularım,bir yerde hata var ama nerede bilemedim.
Sorunun cevabını Erdemli Fidancılığın sayfasında buldum, teşekkürler;
"Meyve yarılmasının esas nedeni bilinmesede, sulama ve meyvenin kabuk kalınlığı ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Meyve yarılması genellikle yağmurdan veya sulamadan sonra görülür. Meyvelerde büyümeyle birlikte kabukta enine veye boyuna yarılmalar meydana gelir. Meyve yarılmasını etkileyen diğer faktörler, potasyum ve bakır noksanlığıdır. Her iki faktörde meyve kabuğunun kalınlaşmasına neden olur. Genç meyveler daha fazla çatlama eğilimindedirler. Bahçede uygun üretim koşulları sağlanırsa, ağaçlarda daha az meyve yarılması meydana gelir."
Sevgili ağaç dostları bir kaç sorum var (daha önceki sorularıma pek cevap alamadım ama) calamondin çekirdeği, portakal çekirdeği,limon çekirdeği ektim ve filizlendi şimdi hepsi birer fide halinde.
Benim öğrenmek istediğim istanbul'da yaşıyorum ve salonumda çiçek yetiştirmeye çalışıyorum,yetiştirdiğim bu fideler büyüdüğünde(2 yıl) çiçek, meyve veriri mi?bunları aşılamazsam hepsi turunç mu olur?Portakal fidesi sağlıklı büyüyor(25 cm) acaba salonda çiçek açıp meyve verir mi? yoksa portakalda turunç mu olacak,?portakal salonda yetiştirip meyve alan var mı?
komşu bahçede mandalina ağacı var( üstü mandalina dolu)mandalınadan kalem alsam portakal'a aşılasam mandalina mı olur? son bir soru... aynı fide'nin her dalına(mandalina,portakal,limon)ayrı aşı yapılsa her adlında ayrı turunç olurmu?
bu uzun sorularım için şimdiden özürdiler cevaplarsanız sevinirim...
merhaba,
Uzun süredir benim de yanlış bildiğim, forumdaki pek çok üyemizin de aklını karıştıran, pek çoğumuzun yanlış bildiği bir konu var; tohumdan turunçgil yetiştirme.
Bir süredir konuyla ilgili bilgileri karıştırıyorum, işin doğrusunu bulmaya çalışıyorum.Yaygın düşünce, bir turunçgil çekirdeği ekildiğinde, ne çekirdeği ekilirse ekilsin turunç fidanı çıkacağı, bu yanlış bir bilgi neyse ki.Turunçgillerin pek çoğu çekirdeklerinden türüne doğru çıkıyorlar.
Kullanacağım terimlerde hata yaparsam, daha doğru terimler varsa, bilenler düzeltebilirlerse sevinirim.
Turunçgil çekirdekleri monoembriyonik ya da poliembriyonik olabiliyorlar.Çekirdeğin kabuğunu açıp içine baktığımız zaman tek bir embriyo varsa monoembriyonik, birden fazla embriyo varsa poliembriyonik oluyor.Çekirdeği sivri bir cisimle ayırmaya çalıştığınızda bir kaç parçaya ayrılıyorsa bu poliembriyonik olduğunu gösteriyormuş.Bu noktada bu konuyla ilgili fotoğrafları olan üyelerimiz yüklerlerse hepimiz için daha açıklayıcı olacaktır.
Çekirdeğin poliembriyonik olması ekilen çekirdeğin cinsine doğru çıkacağını gösteriyor ki turunçgillerin büyük çoğunluğu böyle.
Portakal, greyfurt, mandalina (king ve Clementine hariç) ve lime cinsleri, kumkatlar, istisna çeşitleri olmakla birlikte, poliembriyonik.
Limonlarınsa bir kısmı poliembriyonik, Meyer limon gibi bir kısmı ise monoembriyonik, en iyisi cinsin çekirdeğine bakıp karar vermek.
Monoembriyonik çekirdeklerin de istisnaları var, örneğin Yuzu monoembriyonik olmasına rağmen cinsine doğru çıkıyor.
Çekirdekten yetiştirmek ve aşı yapmanın avantaj ve dezavantajlarına gelince;
1. Çekirdekten yetişen turunçgiller 5-6 yaşına kadar düzgün bir çiçeklenme ve meyve üretimi yapamıyor.Aşılanan bir anaç ise, aşının hangi yaşta bir ağaçtan alındığına bağlı olarak, aynı yıl içerisinde bile meyve üretimine geçebilir.Aşı gözü alıncak ağaç yetişkin, meyve üretimine geçmiş ve sağlıklı olmalı.
2.Çekirdekle üretimde virüs taşıma şansınız yok ama aşı yaptığınızda virüs taşıma şansınız var.Çekirdekten büyüyen bir ağacın ömrü aşılanan ağaçlara göre daha uzun oluyor.
3. Uygun bir anaca aşı yaptığınızda ağacınızı daha verimli, ortama daha uygun, daha dirençli bir hale getirmeniz mümkün.Çekirdekten büyüyen bir ağacın çevre adaptasyonu ve verimi görece daha düşük olacaktır.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/polyembryony.jpg
Yukarıdaki fotoğrafta benim çimlendirdiğim bir turunçgil fidesi görülüyor.Poliembriyonik olduğu için ikinci bir embriyodan çıkan ikinci bir gövde görülüyor.Biraz daha büyüdüklerinde bu ikinci parçayı ayırıp ayrı bir fide olarak da büyütmek mümkün.Ya da kesip ana gövdeyi tek bırakmak gerekiyor.
Bu anlattıklarım, dediğim gibi istisnaları olmakla birlikte genel kural.Daha bilimsel bir şekilde açıklayabilecek ve her iki tür için fotoğraf desteği olabilecek üyelerimizin desteğini bekliyorum.
Selamlar,
Calamondin'i yazmamışsınız acaba çekirdekten yetişir mi?
merhaba,
Uzun süredir benim de yanlış bildiğim, forumdaki pek çok üyemizin de aklını karıştıran, pek çoğumuzun yanlış bildiği bir konu var; tohumdan turunçgil yetiştirme.
Bir süredir konuyla ilgili bilgileri karıştırıyorum, işin doğrusunu bulmaya çalışıyorum.Yaygın düşünce, bir turunçgil çekirdeği ekildiğinde, ne çekirdeği ekilirse ekilsin turunç fidanı çıkacağı, bu yanlış bir bilgi neyse ki.Turunçgillerin pek çoğu çekirdeklerinden türüne doğru çıkıyorlar.
Kullanacağım terimlerde hata yaparsam, daha doğru terimler varsa, bilenler düzeltebilirlerse sevinirim.
Turunçgil çekirdekleri monoembriyonik ya da poliembriyonik olabiliyorlar.Çekirdeğin kabuğunu açıp içine baktığımız zaman tek bir embriyo varsa monoembriyonik, birden fazla embriyo varsa poliembriyonik oluyor.Çekirdeği sivri bir cisimle ayırmaya çalıştığınızda bir kaç parçaya ayrılıyorsa bu poliembriyonik olduğunu gösteriyormuş.Bu noktada bu konuyla ilgili fotoğrafları olan üyelerimiz yüklerlerse hepimiz için daha açıklayıcı olacaktır.
Çekirdeğin poliembriyonik olması ekilen çekirdeğin cinsine doğru çıkacağını gösteriyor ki turunçgillerin büyük çoğunluğu böyle.
Portakal, greyfurt, mandalina (king ve Clementine hariç) ve lime cinsleri, kumkatlar, istisna çeşitleri olmakla birlikte, poliembriyonik.
Limonlarınsa bir kısmı poliembriyonik, Meyer limon gibi bir kısmı ise monoembriyonik, en iyisi cinsin çekirdeğine bakıp karar vermek.
Monoembriyonik çekirdeklerin de istisnaları var, örneğin Yuzu monoembriyonik olmasına rağmen cinsine doğru çıkıyor.
Çekirdekten yetiştirmek ve aşı yapmanın avantaj ve dezavantajlarına gelince;
1. Çekirdekten yetişen turunçgiller 5-6 yaşına kadar düzgün bir çiçeklenme ve meyve üretimi yapamıyor.Aşılanan bir anaç ise, aşının hangi yaşta bir ağaçtan alındığına bağlı olarak, aynı yıl içerisinde bile meyve üretimine geçebilir.Aşı gözü alıncak ağaç yetişkin, meyve üretimine geçmiş ve sağlıklı olmalı.
2.Çekirdekle üretimde virüs taşıma şansınız yok ama aşı yaptığınızda virüs taşıma şansınız var.Çekirdekten büyüyen bir ağacın ömrü aşılanan ağaçlara göre daha uzun oluyor.
3. Uygun bir anaca aşı yaptığınızda ağacınızı daha verimli, ortama daha uygun, daha dirençli bir hale getirmeniz mümkün.Çekirdekten büyüyen bir ağacın çevre adaptasyonu ve verimi görece daha düşük olacaktır.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/polyembryony.jpg
Yukarıdaki fotoğrafta benim çimlendirdiğim bir turunçgil fidesi görülüyor.Poliembriyonik olduğu için ikinci bir embriyodan çıkan ikinci bir gövde görülüyor.Biraz daha büyüdüklerinde bu ikinci parçayı ayırıp ayrı bir fide olarak da büyütmek mümkün.Ya da kesip ana gövdeyi tek bırakmak gerekiyor.
Bu anlattıklarım, dediğim gibi istisnaları olmakla birlikte genel kural.Daha bilimsel bir şekilde açıklayabilecek ve her iki tür için fotoğraf desteği olabilecek üyelerimizin desteğini bekliyorum.
Selamlar,
Sayın MSaygin
Ben sorularıma cevap alıyorum fakat herkes farklı söylüyor lütfen sorularıma cevap yazın yoksa uykusuzluk beni öldürecek:)
Calamondin çekirdeklerinden fidelerim var bunlar büyüyünce çiçek açıp meyve verir mi?
Bir tanede limon yetiştirmek istiyorum ama Calamondin'in yanında salonda,kıbrıs'da tanıdıklar var onlardan kıbrıs limonu istesem devamlı çiçek açan meyve veren cinsimidir kıbrıs limonu dedikleri yoksa çeşitleri var mı? Kıbrıs'da bulunan hangi limon cinsi salonumda uygun olur?
İlginize şimdiden teşekkürler..
narportakal
02-10-2010, 22:16
umarım konuya uyar,yeniyim,ilk mesajım,bağışlayın,
lime ağıcı, (misket limonu ) araştırıyorum
Bayram Güçlü
02-10-2010, 22:31
lime fidesi bulunur arkadaşlar.hemde iki çeşit,mexican ve tahiti lime fidesi.
yasarugur
07-10-2010, 08:22
bu yapışkan beyaz küreler limonun aşısının sürgün yapraklarında ,bunlar yaprak bitlerinin marifeti mi acaba?
Mutlu Kutlu
07-10-2010, 08:48
Salyangoz yumurtalarına benziyor, sürgün yapraklarına bırakılmış olması, bunları bırakan zararlılının bu yaprakları yiyip büyüsün çocuklarım diye düşünen canlının marifeti. Bence hemen kurtulun, toprak yüzeyinin altını eşeleyin çevreye bakının. Bunları bırakan zatı muhteremi imha edin.
yasarugur
07-10-2010, 11:03
hemen toprağa bir göz atıyorum hocam, sağolun.
Sn Mutlu Kutlu hocam,daha sonraki gelişmeyi de şöyle anlatayım ,dediğiniz gibi bu salyangoz yumurtası ise öyleyse sirke bunu defeder diye düşündüm ve minik bir el pompasına sirkeyi doldurup yaprakları sirkeyle yıkadım (bir kaç aylık aşı dalı olduğu için on onbeş yaprak vardı topu topu) bir iki gün sonra kontrol ettiğimde yumurtaların şekli deforme oldu ve o ıslak yuvalak yapışkan şeyler tozlanır gibi oldu ,sonrasında ise bir kez de yaprak biti ilacı attım ,zararlıdan kurtuldu ağaç.Bunu da bilginize sunayım.
seckinmucteba
31-10-2010, 16:10
ilk baharda aldığımız limon ağacı.çiçek açtı baharda.meyva verdi ve hepsini döktü.ben mersinde yaşıyorum.balkonda besliyoruz bu ağacı.böyle bi şekil aldı .ne yapmamız lazım.bahardan beri de asla çiçek vermedi.budanacaksa nerelerden ve nasıl ?
http://img535.imageshack.us/img535/3982/capture1iy.jpg
http://img835.imageshack.us/img835/1619/capture2pw.jpg
Mutlu Kutlu
31-10-2010, 17:05
Limonunuz yediveren ismiyle anılan limon türü. İz elementleri sıkıntısı çekmeye başlamış, zaten besin verirseniz bol meyve tutturabilirsiniz. Hiç bir şey vermezseniz baharda çiçeklenir yine, şansınıza birkaç limon tutar.
seckinmucteba
01-11-2010, 16:55
evet annem de öyle dedi.yedi veren diye almış kendisi ...ilk defa yetiştiriyoruz...kesmemiz gerekmiyor değil mi herhangi bi yerden .ama gördüğüm resimler çok güzel toparlanmış ağaçlardı...dibine dün güvercin gübresi döktük..neden durmadan çiçek açmıyor.mersin şartlarındayım sonuçta ve iç balkonda muhafaza ediyorum..besin vermek derken nasıl bir besin.
Mutlu Kutlu
02-11-2010, 06:57
Yedi veren dendiğine bakmayın, diğer limonlardan farklı davranmıyor. Sürekli çiçek açacak meyve tutacak diye bakmayın.
Budama lüzumsuz dallar, yukarı gitmesin diye tepe budamaları ve şekil vermek için yapılır.
Besin olarak iz elemetlerince zengin bir besin kullanmanız lazım.
plant health
13-03-2011, 14:37
arkadaşlar bende mandalına agacı var bır tane yılda bazane 8 9 tane verıyor bazen 2 3 tane mını agaç ama aldıgımda satan kişi en fazla bu kdr buyur demıstı onun mu bır etkısı var yoksa ağacımda tozlaşma olmadıpından dolayı mı eger tozlaşmadan dolayısı ile nasıl tozlaştırcam:( acil yardımlarını beklyrm...
Zeytin agaci
02-04-2011, 12:33
Merhaba
Mandarin agacinin fazla büyümedigini düsünerek, aldigim fidani binayla bahce duvari arasi kismen 4 m, kismen 3 m olan veya havuzla yürüme yolu (kayrak tasi/beton) arasi kismen 2 m, kismen 3 m olan alana dikmek istiyorum. Ancak köklerinin zamanla zarar verip vermeyecegi konusunda bir bilgim yok. Beni bilgilendirir misiniz.
Sevgiyle kalin.
Zeytin agaci
03-04-2011, 09:10
Merhaba
Fidancidan aldigim saksi icindeki mandarin agacinin dallari bol cicekli. Bir kac gün icinde topraga dikmemde bir sakinca var mi, yoksa dikim isini Ekim/Kasim ayinda yapmam daha mi dogru olur.
Sevgi ve selamlar.
hakikitosunpasa
03-04-2011, 11:01
selam,
limonla ilgili bir deney yapıyorum, hani o dışındaki odunsu kabuğu var ya çekirdeğin, bir şişeye onu falçatayla çizip, iki şişeye tamamen soyup, diğer bir şişeye de normal olarak koyup üstlerini inceden torfla kapattım, başköşede bekletiyorum, üzerine not aldım hangisinin hangisi olduğunu, neticeyle ilgili haberdar etmeye çalışacağım sizi
yalnız daha öncedenki çekirdeklerden biri çimlendi, onunla ilgili bir sorum olacak izninizle
yandan fırlayan ufak dalı daha önce de annemin çekirdeklerinden birinde görmüştüm, büyüyünce ucunda tek bir yaprak olmuştu, sonradan da bir gelişme olmamıştı onda, o yüzden bitkinin büyümesini engelleyebileceğini düşündüm, bir bilene danışayım dedim, almalı mıyım sizce o dalı sevgili agaclar.net limondan anlayanları?
Merhabalar. 1 yıl önce aldığımız limon ağacımızın önce yapraklarının yeşili benekli olmaya başladı bu bahar ise üzerindeki bolca şekerlenme oldu. Bu hastalık mıdır, hastalıksa çözümü nedir. Artık yerler bile şekerlenmeye, lekelenmeye başladı. Bir de yapraklar üzerindeki kahverengi şeyler böcek midir? Lütfen yardımcı olur musunuz, nasıl bir ilaç kullanmalıyız?
Bir de şu kahverengi garip şeyler ve yaprağın alacalı olması.
yasarugur
05-08-2011, 12:31
330 nolu mesajımda görülen her ne zararlısı ise Aydın ili merkezindeki bütün narenciye fidanlarının yapraklarını sarmış durumda ,ağaçların yapraklarına kar yağmış gibi sanki,özellikle kaldırım kenarlarındaki turunç ağaçlarını perişan ediyor, zavallı ağaçlardan yere yapışkan bir sıvı akıyor,son dönemde yapraklar kıvrılmağa başladı...
Chotanaq
05-08-2011, 16:18
Mine Hanım, bir sorum olacak müsait olursanız:
Benim bahçe kat bir dairem var ve bu bahçede sadece 3 ana fidana yer verdim.
1-Siyah kokulu üzüm
2-Mandalina
3-Nar
Sadece mandalina için tedirginim, dik gelen güneş ışıkları sanki zarar veriyor çünkü yaprakları, hani avucumuzu nasıl kapatırız öyle kapanmaya başladı hatta bazıları o kadar yaklaştı ki yaprağın iki yanı buluştu. Sararma şimdilik yok ama yapraklar çok dik çok kıvrık ve sertleştiler.
Ben bahçeyi her gün sularım fidanımı şubat ayında diktim ve 60 cm boyu var. Sulamayı rastgele her yerine yedirerek bazen de dibini hedef alarak yaparım. yakınında ona mani olacak ot vs hiç birşey yok sadece domates ekmiştim bir karış kadar yakın birbirilerine.
Şimdi bu kıvrılma sulamadan mı yoksa tam 7-8 saat süren dik güneş ışınları mıdır?
Evim Avcılar'da nemlilik var yani sevdiği birşey olsa gerek rüzgar almıyor.
Eğer güneşten etkliyorsa bir şekilde büyütsem bile büyüdüğü zaman bir işe yaramayacak. Çünkü büyürken onu güneşten korumam imkansız hale gelip üst yapraklarını sürekli dökecek. Bu arada Nisan ayında çiçekleri oldu mandalinaya benzer ufak yeşil toplar yaptı ve döktü. Her alde zamanı şaşırdı.
Durum nedir acaba?
Aynı bu resimdeki gibi;
http://free.7host05.com/targelmut/turunc46.jpg
Arkadaşlar aşağıda resimlerini paylaştığım calamondin ve mayer limonu taçlandırmak istiyorum. Aslında 3. resimdeki kamkat gibi olmasını istiyorum.
sizce nasıl budamam gerekir? Budamam gereken kısmı fotoğraftan işaretleyebilir misiniz?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
http://b1110.hizliresim.com/11/10/10/3969.jpg
http://b1110.hizliresim.com/11/10/10/4014.jpg
http://b1110.hizliresim.com/11/10/3/2779.jpg
gülenmelek
10-10-2011, 09:46
Yardımcı olamayacağım ama bu soruyu yakından takip edeceğim ;)
FatihBahce
24-10-2011, 12:40
Bizim İzmir Urla'daki bahçenin toprağı kireçli ve turunç aşılı olmayan bazı narenciye çeşitleri kireçli toprağı sevmez. Kepçe ile 2 mt çapında 70cm derinliğinde çukurlar açtırdım ve torflu ve humuslu özel toprak attım. Bahçeme 8 yaşında 15 adet narenciye ağacını bu ay bu şekilde diktim. Kökler 1mtyi aşıp kreçli tabakaya ulaştığında ağaçlar bozulur mu? Kirecin etkisini azaltmak için toprağa ne atmak gerekir?
Ayrıca ağaçlar çim alan üzerine kurulu. Çim alan ağaç gövdesinden kaç cm sonra başlamalı?
Merhabalar;
aşağıda kamkatımın tesmini paylaşıyorum. Son zamanlarda çok yaprak dökmeye başladı. yaprak dipten itibaren sararmaya balıyor sonra tamamen sararıp düşüyor. Üçüncü resimde birkaç örnek paylaştım. Acaba bu bir hastalık mıdır? Kamkatın tamamen kurumasından korkuyrum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
http://c1112.hizliresim.com/s/2/vtqv.jpg
http://c1112.hizliresim.com/s/2/vtrc.jpg
http://c1112.hizliresim.com/s/2/vtrn.jpg
Turunçgil
03-12-2011, 15:30
Sanki susuz kalmış gibi kalorifer,soba vs yanında duruyorsa yerini değiştirin.Odanın nemsizliğindende kaynaklanabilir.O kıvrılmış yaprakları düzeltip içine bakın örümcek ağı vs varsa başka bir hastalığın işaretidir...
Sanki susuz kalmış gibi kalorifer,soba vs yanında duruyorsa yerini değiştirin.Odanın nemsizliğindende kaynaklanabilir.O kıvrılmış yaprakları düzeltip içine bakın örümcek ağı vs varsa başka bir hastalığın işaretidir...
Sayın Turunçgilll;
Cevabınız için teşekkürler. Bol su verdim, düzelmesini bekliyorum. İnşallah daha kötüye gitmez.
Lonicera
10-12-2011, 15:16
Bir süre önce arkadaşım kokulu ve bol çekirdekli olan Bodrum Mandalinası fidanı hediye getirmişti. Yapraklarını ezip kokladığımda o nefis kendine has kokuyu alabiliyorum. Ancak gövde ve yan dallarda oldukça fazla sayıda diken mevcut. Dikenli olması bu türün özelliği mi, yoksa fidan aşısız, çekirdekten mi yetiştirilmiş?
Turunçgil
14-12-2011, 20:35
Öncelikle merhaba...
Fidanınızla ilgili bir kaç soru sormam gerekiyor.Fidanın yaşını biliyormusunuz ve aşılı olup olmadığını alt dallardan anlayabilirsiz.eğer alttan dalları yoksa muhtemelen aşısızdır.Çok fazla dikende yabani olduğunun göstergesidir.
Lonicera
15-12-2011, 07:34
Sn Turunçgil,
Fidanın tam olarak yaşını bilmiyorum ama elimdeki diğer turunçgil çeşitlerine bakarak en fazla 3 yaşında olabileceğini söyleyebilirim. Alt gövdede herhangi bir aşı işareti göremedim. Bazı mandalin türlerinin dikenli yapısı olduğunu internetten görmüştüm. Bu cinsin de öyle olabileceğini düşündüm ama bu kadar fazla dikenli olması bana da yoz bir fidan olduğunu düşündürüyor.
Turunçgil
15-12-2011, 16:52
Benimde bir jumbo limonum var, oda çok dikenli ancak çokta iyi meyve alabiliyorum.Sürekli bir sürgün verme eğilimi varsa,tomurcuk açma,yan dallar oluşturma, çiçeğe yönelme vs durumlar söz konusu değilse fidanınız yabani olabilir...
maysan80
16-12-2011, 12:29
gübre zamanları hakkında bilgilendirme lütfen
iyi akşamlar yeni bir bahçe yapmaya çalışıyoruz bugün yediveren cinsi limon aldık fakat üstünde dikenler var 1 buçuk metre uzunlugunda alt yapraklar koyu yeşil fakat üst yapraklar hafif sarı ama yaprakları çok güzel kokulu sanki limon mandalin karışımı kokuyor acaba gerçekten yediveren limonmu yoksa kandırıldıkmı birde ektigimiz yer hafif rüzgar alıyor sakıncası olurmu son soru gerçek limonsa bu sene limonu olurmu
fotosentez
15-05-2012, 22:23
mSaygin bey poliembriyonik limon çekirdeği fotoğrafı bulabildiniz mi örnek teşkil etmesi açısından?
iyi günler ben sizleren bi yardım isticektim benim bahçemde de portakal ağacım var yalnız şöle bi sorun var portakal oluşıyo tadı çok güzel bi süreden sonra yarılıyor kullanılamaz oluyor yardımcı olursanız sevinirim
FatihBahce
11-08-2012, 12:45
Bahçemdeki turuçgillerin son durumu
Narenciyeler 11.8.2012 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JOxdMOM-Lyw)
ciftcibası
14-08-2012, 09:47
Merhaba,
Bilen arkadaşlar aşı konusunda yardımcı olabilirler mi?İzmir'de limon (Daha doğrusu lime) aşılama için en uygun zaman nedir ve hangi teknik kullanılmalıdır?Saygılar...
Bu limonu yaklaşık 1 ay önce fidan olarak aldık diktik.
Bazı yaprakları sarardı gibi.
Birde aşı yerinden bağlıydı aldığımızda o ipi çözmelimiyim?
Gelişim göstermiyor gibi neler yapmalıyım. 7veren dedi türüne satıcı.
Bu limonu yaklaşık 1 ay önce fidan olarak aldık diktik.
Bazı yaprakları sarardı gibi.
Birde aşı yerinden bağlıydı aldığımızda o ipi çözmelimiyim?
Gelişim göstermiyor gibi neler yapmalıyım. 7veren dedi türüne satıcı.
Merhaba,
Yapraklarının sararmasına takılmayın. Yetiştiği o daracık plastik torbadan köklerini bir genç kızın saçlarını savururcasına toprak ananın köklerine salacağı yeni yerine alışma nazları onlar.
Aşı yerindeki o ip; fidanınızın daha güzel bir form yakalaması için satıcı/ üretici tarafından bağlanmıştır. Fidanınızın uygun mesafesine güzel bir destek dikerek fazla sıkı olmadan fidanınızı o desteğe bağlayın ve form almasını sağlayın. O ipide belli bir süre sonra kesin atın.
Gelişimi için forum sayfalarını biraz araştırmanız size gerekli gübreleme formül ve şekillerini verecektir.
Saygılarımla...
serhatcan
22-11-2012, 13:15
*** arkadaşlar bir adet mandalina ve bir adet limon fidanım var evin içinde tabi saksıda, daha büyk bir saksıya aldım. limon ve mandalina yapraklarını döküyor. organik toz kompost gübre aldım bunu nasıl kullanacam ne oranda kullanacam Fİdanlar 2 yaşındaymış öyle dediler. Aldığım yere sordum bir çay kaşığı gübre ekle denildi. gübreyi aldığım yer bir kğ kullan dedi. sonuç olarak beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Herşey video da gösteriliyor kolay gelsin.
Barrel Gardening Lemon Tree Planting Part 4 Snail Bar & Fert.mov - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gYabugEZAfg&playnext=1&list=PL910D9741F2DB3B1E&feature=results_video)
ESRA-GÖKHAN
20-01-2013, 02:40
bu 3 minik dal bahsedilen obur dallarmı kesmem mi gerekiyor
ESRA-GÖKHAN
20-01-2013, 02:44
2 ay önce aldığım limonum geldiği hafta bütün yaprakları döküldü.şimdi tomurcuklanmaya başladı.toprağı 2 ölçü bahçe toprağı-2 ölçü torf-1 ölçü ponza taşı.serin bir odada cam önünde duruyor.gündüzleri camı açık bırakıyorum.tavsiyeleriniz nelerdir
ESRA-GÖKHAN
20-01-2013, 02:46
yanındaki kamkat da limonla beraber geldi ve aynı şartlar onun içinde geçerli.ama o yaprak dökmedi.geldiği gibi duruyor.ama bir gelişme de yok
Romantik
20-01-2013, 20:15
yanındaki kamkat da limonla beraber geldi ve aynı şartlar onun içinde geçerli.ama o yaprak dökmedi.geldiği gibi duruyor.ama bir gelişme de yok
Merhabalar,
İç mekanda bakılan narenciyeler bazen yer değişikliğinden veya başka olaylardan strese girip bu tür yaparak dökümü yapabilirler herşeyde önce sabırlı olmak gerekir, bitkinize kimyasal herhangi bir şey takviyesi yapmamınızı öneririm. Sulaması aynı şekilde devam edin ama sulamayı abartmayın. Sıcak havalarla birlikte açık, havadar bir yerde kendine gelecektir,
ESRA-GÖKHAN
20-01-2013, 23:19
çok ***.ler budama yapmam gerekir mi acaba
Güzin Çakar
21-01-2013, 04:48
çok ***.ler budama yapmam gerekir mi acaba
bu 3 minik dal bahsedilen obur dallarmı ke
smem mi gerekiyor
5 mesajınızın 2 tanesi budamayla ilgili. Yanılmıyorsam kesmeyi düşündüğünüz dallardan birinde tomurcuk var. Buna rağmen, bu kadar istiyorsanız kesin.
ESRA-GÖKHAN
21-01-2013, 12:26
5 mesajınızın 2 tanesi budamayla ilgili. Yanılmıyorsam kesmeyi düşündüğünüz dallardan birinde tomurcuk var. Buna rağmen, bu kadar istiyorsanız kesin.
ben bu konuda çok bilgisizim.yanlış bir şey yapmak istemiyorum.forumda bir kaç yerde obur dal diye birşey olduğunu mutlaka kesilmesi gerektiğini okudum.o yüzden ısrarla soruyorum bir zararı yoksa dursun.zaten tomurcuklarına kıyamıyorum
Romantik
21-01-2013, 18:16
ben bu konuda çok bilgisizim.yanlış bir şey yapmak istemiyorum.forumda bir kaç yerde obur dal diye birşey olduğunu mutlaka kesilmesi gerektiğini okudum.o yüzden ısrarla soruyorum bir zararı yoksa dursun.zaten tomurcuklarına kıyamıyorum
Daha önceki mesajımdada belirttiğim gibi yapın herşeyi,
Budamayı yapmak istiyorsanız yapın, istemiyorsanız yapmayın, budama sorun değil.
ESRA-GÖKHAN
22-01-2013, 20:10
çok sağolun
Merhaba arkadaşlar.
Bence turunçgiller ile uğraşanların bunları izlemesini tavsiye ederim.Kimi amatör kimi ticari olarak bu sevda peşinde.En azından doğru bilgiyi bulma adına videolar faydalı olacaktır.
Turunçgil Hastalıkları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD97_turuncgil-hastaliklari.html)
Turunçgil Zararlıları (http://www.tarimtv.gov.tr/VD90_turuncgil-zararlilari.html)
Standart Turunçgil Çesitleri (http://www.tarimtv.gov.tr/VD92_standart-turuncgil-cesitleri.html)
Turunçgil Yetiştiriciliği (http://www.tarimtv.gov.tr/VD88_turuncgil-yetistiriciligi.html)
Sadece turunçgiller değil diğer tüm bitkiler hakkında geniş bilgi (budama, ilaçlama, zararlılar, toprak ve su, vs.) bulabileceğiniz bir yer.
Tarım TV (http://www.tarimtv.gov.tr/index.php)
Mehmet
FatihBahce
13-02-2013, 15:01
- Turunçgilleri nasıl budamak gerekir?
- Zararlılarla nasıl ve ne zaman mücadele edilir?
- Turunçgil ağaçlarınızda virüs veya zararlılar çoksa nasıl bir gübreleme tercih edilir? Cevap : PotasyumSülfat tercih edilir.
Bu soruların cevabı aşağıdaki Güzelbahçe Bahçecilik kursu saha çalışmasında çektiğim filimde alınabilir:
Turungillerde budama, zararlılarla mücadele ve gübreleme - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gvuka9vL6OE)
Gecen sene limon cekirdeginden yetistirdigim fidelerimi bir hafta once disari cikardim. Bir tanesinin yapraklari asagidaki gibi oldu. Acaba cok mu susuz biraktim? 1.5 L pet siselerde dikililer. Toprak nem ölçme cihaziyla kontrol ettim devamli. Hic kuru gostermedi cihaz.
umutlugunes
11-04-2013, 12:21
merhabalar yeni üye eski takipçiyim. bir sorum olacak haşlama sebze sularıyla (tabi yağsız ve tuzsuz) limon ağacını sulamak doğru olur mu?
naturefan
11-04-2013, 21:42
Narenciye hakkında detaylı bir site:
Citrus Pages / Sitemap (http://users.kymp.net/citruspages/sitemap.html)
Fagus Sylvatica
22-02-2014, 21:12
Bir sene önce tohumunu ektiğim ve şu an yaklaşık 40 cm olmuş bir mandalinam var. (eğer tohumundan çıkan hala mandalinaysa tabii) Bu mandalinanın yapraklarında sonbaharda eve aldığımdan ber,i özellikle son 1-2 aydır belirginleşen yapışkan bir madde var. Henüz bir sorun gözlemlemedim ancak bu gün gövdede ufak, sarımsı, yapışkan ve yuvarlak lekeleri fark edince merak ettim. Bu nedir ve bir zararı olur mu acaba?
crazycarisma
15-03-2014, 11:25
Merhaba arkadaşlar çekirdekten resimde gördüğünüz limon fidesini yetiştirdim fakat acemiyim sorularımı cevaplarsanız çok mutlu olurum
1.Dallarında dikenler var
2.Budamam gerekir mi
3.Ne zaman çiçek açar
4. aşısız oldğu için limon verirmi yardımcı olursanız çok sevinirim
476218
476219
476220
Merhaba,
Sitemizde hemen hemen herkesin bahçesinde narenciye ağaçları var ve hepsi de hallerinden memnun ancak benim limon ve portakal ağacımla başım dertte.
İkisini de iki sene önce aldım, geçen sene limon epey meyve verdi, şimdi de çiçekte ancak yaprakları sarı ve cansız gözüküyor.
Portakalım iste aldığımda çiçekliydi fakat hepsini döktü hiç meyve vermedi. Geçen sene zar zor 2 tane küçücük portakal büyütmeyi başardı, ancak bütün yapraklarını döktü. Bu sene baharda tam toparlıyor yeni sürgünler veriyordu ki, çıkan bütün yeni yapraklar ve çiçekler yine döküldü. Artık hiç yaprağı yok, dallardan bir tanesi hemen hemen tamamen kurumuş gibi, yeşil olanın ise yan dalları tamamen kurudu. Her gün üzerinden salyangoz temizliyorum, o kuru dallarda yiyecek ne buluyorlar onu da anlamış değilim.
Geçen hafta ortancalarıma verirken onlara da 1.5 lt de 2 çay kaşığı sacıkıbrıs eritip verdim, az olduğunu ve sadece onun yeterli olmadığını biliyorum ancak artık yanlış bir şey yapmamak için size danışmaya karar verdim.
Limonumu iyileştirmek, portakalımı da kurtarmak için ne yapmalıyım?
Portakal;
482019
482020
Limon;
482021
482022
482023
485578
22 ay önce limon çekirdeğinden yetiştirdiğim turuncum gelişmiyor. 1.5 L lik pet şişedeydi. Bugün 5 L lik şişeye geçirdim. Kök sistemi zayıf görünüyordu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Sent from my iPhone using Tapatalk
narenciyefidanı
14-10-2014, 22:23
-3, -4 dereceye kadar dayanabilen bir narenciye ağacı -14, -15ler de tamamen kurur. 25-30 derece arası sıcaklıkta en etkili gelişimini gösteren narenciye ağacı 35 dereceyi bulan sıcaklıklardan sonra yanar ve kurumaya başlar. Narenciye çeşitleri arasında soğuğa karşı dayanıklık sırası ise şöyledir: Mandalina, portakal, greyfurt ve limon.
limon fidanı eksi derecede kurur ve en hassas narenciye çeşitidir.
narenciyefidanı
20-10-2014, 22:03
NARENCİYE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Türkiye de ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege kıyıları az miktarda olsa da Doğu Karadeniz kıyısında yetiştirilen narenciye fidanı elma ile üzümden sonra en fazla yetiştirilen ve aynı zamanda en çok ihracatı yapılan meyvedir. Daha çok kıyılarda yetiştirilmesinin nedeni soğuğa çok fazla dayanıklı olmamasındandır. -3, -4’e kadar dayanabilen bir narenciye ağacı -14, -15 lerde tamamen kurur. 25-30 derece arası sıcaklıkta en etkili gelişimini gösteren narenciye ağacı 35 dereceyi bulan sıcaklıklardan sonra yanar ve kurumaya başlar. Narenciye çeşitleri arasında soğuğa karşı dayanıklık sırası ise şöyledir: Mandalina, portakal, greyfurt ve limon.
Ülkemizde 4 farklı anaç üzerine üretimi yapılan narenciye fidanında şu anaç türleri kullanılmaktadır: Turunç, C-35, Carrizo, Troyer. Anaç seçimi yaparken ise şunlara dikkat edilmelidir ;
*Bölgenin iklim koşulları ve toprak yapısı
*Anaç üzerine aşı yapılacak çeşitin uygunluğu
*Hastalık ve zararlı haşerelere karşı dayanıklılığı
*Verimliliği
*Meyve kalitesi
*Ağaç ömrünün uzun olmasını sağlaması ve bodurluk
Narenciye fidanı seçimi ise en önemli hususlardan biridir seçilen çeşit bölgenin iklim koşullarına uygun olmalı, pazarı geniş olmalı ve alınan yer işini profesyonelce yapıyor olmalıdır. Narenciye fidanını aldığımız işletmenin bütün üretici belgeleri olmalı aldığınız fidan için sertifika vermeli ve aşı gözünü aldığı yerin bilinen bir arazi olması gerekmektedir. Rastgele aşı gözü alınmış bir araziden narenciye fidanına yapılan aşılama işlemi sonucunda farklı sonuçlar doğabilir. Bu yanlış çeşit, hastalık vb. durumlardır.
bilgiler için teşekkürler.
485578
22 ay önce limon çekirdeğinden yetiştirdiğim turuncum gelişmiyor. 1.5 L lik pet şişedeydi. Bugün 5 L lik şişeye geçirdim. Kök sistemi zayıf görünüyordu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Yaz boyunca turuncum güzel gelişti. Sürgünler ve yapraklar verdi. İki gün önce aşırı soğuk ve don tehlikesi nedeniyle kalorifer yanmayan, yapay ışıklı ve havalandırmalı odaya aldım. İki günde 3 yaprak döktü. Bugün tekrar dışarı aldım. İçeriyi sevmedi sanırım. Kışı dışarıda atlatabilir mi?
Dün komşumuz öğretmen teyze arayıp gözbebeği saksıdaki 'mandalinasına' artık bakamadığını, kıymetini bilecek biri olarak istersem gelip alabileceğimi söyledi.. Ben de seve seve aldım.
Öncelikle mandalina deği calamondin sanırım, meyve çapı 3-4 cm. Çok güzel kokulu ve çok çok ekşi. Bilenler teyit ederse sevinirim.
İlk bakışta unlu bitleri farkettim ama yaprak altlarında da beyaz benekler sanki ilaçlanmış unlu bit gibi ama emin değilim.
Epeyce boylanmış, 75 - 80 cm kadar var. Genel durum iyi gibi de olsa en azından unlu bit için müdahale etmek lazım.
Klasik sarmısak - kırmızı biber -arap sabunu - yağ karışımı hazırladım, yarın süzüp uygulamayı düşünüyorum.
Biraz kendine gelince saksı değişimi ve toprak-besin takviyelerini yapacağım.
Bu da diğer problem ile ilgili fotoğraf.
iyi geceler bende 50 aded büyük mandalin agacı var meyvesi dökülüyor dökülen mandalinleri ne yapmam lazım çöpe atmak istemiyom çünkü çok fazla bahçeye atıp gübre yapsam olurmu asiti çok olur topraga zarar verir dediler yardımlarınız için teşekkürler
merhaba ben aydın karacasu dayım mandalin ağaçlarım bu sene soğuk yüzünden yaprakları ve taze filizleri kurudu şu an ağaçta yeşil yaprak yok bişey yapmam gerekirmi bu kadar soğuk olmazdı ama bu sene bayabi don oldu . ***
Mete Sinan
18-03-2015, 18:26
Merhaba, portakal ağacımın gövde kısmında sürgünler oluşuyor. Koparıyorum ama kısa bir süre sonra yine çıkıyor. Bunu engellemenin bir yolu var mı. Saygılar
benim bahçemdeki hemen her genç ağaçta çıkıyor elimle temizliyorum
Mete Sinan
23-03-2015, 17:44
Teşekkürler orhank. Her kopardığımda ağacın canını acıtıyormuşum gibi geliyor bana.
Emre OTLU
28-06-2015, 18:37
Öncelikle Herkese Merhabalar,
Elimden geldiği kadar forumda yazılan turunçgil yetiştiriciliği ile ilgili yazıları takip ettim ve akabinde internetten sertifikalı iki fidan siparişi verdim. Aldığım fidanların yazılan özellikleri;
İthal Yediveren Limon:
3 Yaşında Bakımlı ve Saksılı +100cm Fidan Saksı Harcı: Torf, Saksı toprağı ve organik gübre karışımı...
Fortune Kumquat (Kamkat) Fidanı:
2 Yaşında Bakımlı ve Saksılı +50cm Fidan Saksı Harcı: Torf, Saksı toprağı ve organik gübre karışımı...
Bu fidanlarla beraber yaklaşık 1kg civarında narenciye gübresi de satın aldım. Site ile iletişime geçtim ve NPK 15 15 15 olduğunu 25 günde bir kez bir çay kaşığı gübre + bol sulama yapmam gerektiği söylendi. Anladığım kadarı ile fidanların ihtiyacı olan magnezyum, demir vs. gibi katkıları içermiyor. Bitkileri saksıda ve doğuya bakan salonumuzda cam önünde yetiştirmeyi planlıyorum.
Bitkiler konusunda çok becerikli olmadığım için planımı ve anladıklarımı yazayım. Sizden ricam yanlışım varsa düzeltin lütfen.
1- Saksı boyu seçimi:
Kumquat fidanının boyu 48cm yaklaşık 50L bir saksı yeter diye düşünüyorum. Limon ise 140 cm boyunda 70-80L bir saksı da ona gerekecek diye düşünmekteyim. Gönül ister ki toprak saksı kullanayım fakat çok ağır olacağından plastiğe yöneleceğim zannediyorum.
2-Saksı harcı: %60 cocopeat (hindistan cevizi torfu), %20 iri inşaat kumu ve %20 torf önermiş MSaygin nickli arkadaş. Yabancı kaynaklarda çok farklı öneriler var. Hatta birinde kaktüs karışımı kullanın deniliyor. İçinde bulundukları toprağı direk bu karışıma gömmeyi planlıyorum. Kök budaması vs. için baharı beklersem bu küçük saksılarda kökler boğulur gibime geliyor. Biran önce yeni karışım topraklarına nakletmeyi düşünüyorum.
3- Budama: Turunçgil türleri alt dallarında meyve toplama eğiliminde oluyormuş. Limonum 3 yaşında. Mart gibi yukarıya doğru uzayan ana dalı biryerinden budasam mı acaba? 3 yaşına kadar şekil budaması yapılır diyor kaynaklarda. Hayatımda hiç ağaç budamadığım için hata yapmak istemem.
4-Gübreleme: Yeni topraklarına aldığımda gübrelemeyi 3 haftada bir kez NPK 15 15 15 olarak aldığım narenciye gübresi ile toprak volümü artacağı için 3 çay kaşığı yapmayı düşünüyorum. 3 ayda bir kere de magnezyum eksikliğini gidermek için 1 çorba kaşığı epsom tuzu vermeyi planlıyorum. Diğer iz elementleri nasıl verebilirim? Yapraktan gübrelemeden bahsedilmiş. Nereden bulabilirim bu iz element gübresini? Uygulaması ile ilgili de bir makale önerirseniz sevinirim.
5-Sulama: Toprak üzerini kuru hissettiğim zaman sulamayı düşünüyorum. Bonzai sular gibi arada biraz zaman bırakıp (10-15 dk gibi) ikinci kez sulamayı planlıyorum. Sularına belli bir oranda üzüm sirkesi karıştırdığını yazmış yabancı birisi. Asiditeyi sevdikleri için. Siz ne dersiniz?
Fidanlarımın fotoğrafları:
https://www.dropbox.com/s/72hste3uov3pyrk/20150628_192852.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/l775qgewrljzhty/20150628_192938.jpg?dl=0
Sevgi ve saygılarımla.
FrozenLady
08-08-2015, 08:40
Bir de yeri değil ama yeni üyeyim ilgili bölüme konu açamıyorm.
Ben gül yetiştirmek istiyorm nasıl yapabilirim fide mi almalıyım nasıl ekmeliyim ?
beni yönlendirebilir misiniz , teşekkürler
Mehmet KÖKNAR
13-12-2015, 14:27
Merhabalar ustalar..İyi Pazarlar..Sayenizde limon ağacı ile ilgili herşeyi burada öğrendim.Buradaki arkadaşlarımızın hiç üşenmeden tüm konuları tek tek okudum ağaçlarına çocukları gibi bakıyorlar yeri geldiği zaman üzülüyorlar. Burada bi aile oluşmuş.
Benim de bi sornum var ustalar aslında sorum olacak idi.
Ziraaat mühendisinden limon ağacım için gerekli besi mağzemelerini aldım.Nasıl uygulayacağımı tam emin değilim.İsterseniz limon ağacımın yaşadığı bazı sorunların geçmişini anlatayım.Limon ağacını ( yediveren ) 1 sene önce bi site görevlisinden almıştım.Yaklaşık 10 tane limon almışlar.Saksısı baya büyük arabayla zorla eve getirdim.İlk başta herşey güzeldi.Sonra şu pas lekesi denen böceklenmeden oldu. Ev yapımı ilaçlama yöntemlerini yaptım geçmedi.Babam da hastalıklı olan dallarını budadı.Yine de devam ediyordu.Bizde toprakdan geliyordur diye toprağını değiştirelim dedik.Ne görelim.Toprağı içden ortadan çatlamış, su döktüğümüzde zaman geçmeden aşağı dan çıkıyordu.( verimli toprak ile değiştirdik)İkinci olay ise Böceklerin Kaynağını bulmuştum.Saksın'ın kenar alt kısmında bi koza oluşturmuşlar oradan geliyorlardı.toprağını değiştiriken komple yıkadık.Ve babam kökü çürümüş diye ağacın ana kökünü altını kesti.Kesilmez dedim ama dinlemedi.Doğal olarak üstüne Ani budama ve toprak değişimi filan derken ağaç bize küstü.Bu olaylardan sonra Köklendirici ile sulamaya başladım 5 ay sonra ilk filizlenmesini verdi. Budama dan dolayı kesim yerlerini kapatmadığmızdan aşağıya doğru kurumaya başlamıştı. Kuru bölümlerini tekrardan 45 dercelik açı ile kestim.Kesim yerlerine mum damlattık dan sonra kuruması durdu.Limon ağacı'nın kuruma ve böceklenme olayını ortadan kalkmış gibiydi. Sadece biraz güçsüz filizlenme sırasında çok küçük yapraklar kararıp kuruyor.Yinede o filiz büyümeye devam ediyor.yaprak kaybı oluyor sadece. şuan sadece Güçlenip yeşillenmesini istiyorum.Gerekli mağzemelerimi aldım.
Bu arada suyu çok veriyormuşuz 2 günde bir.Hafta 1 olacakmış.
Gelelim konumuza Gerekli resimler aşağıdadır.
Ziraaat mühendisin dediklerini tam anlayamadım arkadaşlar kabaca anlatayım nerede yalnışsam düzeltin beni.
Mağzemelerin resimleri aşağıdadır;
1 kg beyaz işlenmiş gübre
5 kg torf çiçek toprağı
1 lt Sıvı gübre çözeltisi
Anlantıkları ; Saksının üzerinden 10 cm filan toprağının alınması,
Sonra yeni aldığım torf toprağın 1 kg kısmını alıp 1 veya 2 kaşık gübre ile eklenip harmanlanması.
Gübreli toprağı saksının üzerine dökülmesi. buraya kadar normal sanırım
Elimdeki sıvı gübre çözeltisini 1 lt suya 10 ml sıvı gübre döküp çalkadıkdan sonra ne zaman çiceğe dökeceğimi ve hangi aralıklarla yapacığımı anlamadım.:o
Limon ağacın ilk zamanki halleri
588781
Aşılı OLduğu ve 6 yaşında olduğu gövdesi kalın fena değil
588778
Hastalıkdan kurtulduğu ve budaman sonra küsüp 6 ay sonra yeşillenmiş hali
588779
Ve Besi Mağzemeleri paslı çivim bile var:rolleyes:
588780
Mehmet KÖKNAR
18-12-2015, 17:06
Sanırım Artık ustalar ilgilenmiyor.Ziraat mühendisine tekrardan sordum halletim.yinede sağolun arkadaşlar iyi günler.
veliglçyz
20-01-2016, 14:33
mersin silifkede çiftçiyim limon bahcesi yapmayı düşünüyorum yanlız taban suyu40 cm felan yakın yani bunu için önerebileceğiniz bir sistem varmı acaba
ALİ.GOK.89
15-04-2016, 14:38
merhaba,
875 mm ne demek oluyor tam olarak.
yani yılda kaç litre eder bu rakam ?
Selçuk Boz
02-12-2016, 09:17
Merhaba,
Bahçemdeki vaşington portakalım bu mevsimde çiçek açıyor ve çok fazla yaprak döküyor. Kalan yapraklar da, diğer narenciye ağaçlarına nazaran daha açık renkte. Ağacı zorlamamak için, normal zamanda oluşturduğu meyveleri topladım. Ağacın kurumasından korkuyorum.
Bu mevsimde (Ekim-Aralık) portakal ağacı neden çiçek açar ve neden çok fazla yaprak döker?
Konu ile ilgili değerli bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyorum.
Doğadann
03-12-2016, 13:28
Rahmetli dedem de çok yetiştirirdi.
Mehmet KÖKNAR
30-04-2017, 22:58
Ustalar merhabalar 6 yaşındaki yediveren limon ağacım malesef kurudu.uzun aradan sonra yeniden narenciden tüplü1 yaşında aşılı fidan aldım. Şuan geçici orta boylu saksıya diktim.daha sonra büyük saksı var ona dikerim. Bu arada aldığımda bi kaç yaprağında büzülme var.besin takviyesimi az.Besi takviyesini bi türlü çözemedim. ALLAH aşkına bu limonumunda kurumasını istemiyorum. Bu arada ankarada oturuyorum. Limon diğer çiçeklerle kapalı balkonda duruyor.Hava artık güzel.
Mehmet KÖKNAR
01-05-2017, 14:09
%15 Azot (N)
%15 Fosfor (P2O5)
%15 Potasyum (K2O)
%25 Kükürt (S)
Bitkilerin topraktan en fazla kaldırdığı Azot (N), Fosfor (P2O5) ve Potasyum (K2O)"un yanında
topraktan aldığı kükürt miktarı birçok bitkide fosforun yarısı ve hatta yarısından daha
fazladır. Bitki besini olarak kükürt tüm bitkilerde protein miktarının artmasına, kalitesinin
yükselmesine, meyve ve sebzelerde parlak renk meydana gelmesini sağlar.
Limon Ağacı için yeterli sanırım 15+15+15 hepsi uyuyor.
Buraya yazmam doğru mu bilmiyorum ama bahçemde iki tane limon ağacı var. Fotoğraflarda göreceksiniz; bir tanesi daha ince onu bu kış diktik. Benim sorum büyük ağaçtaki bazı yapraklar kurumuş. Bunun sebebi nedir? Nasıl bir bakım yapmam gerekir. Ağaçlar çiçeklendi bu mevsimde budama yapılabilir mi?
Yeni ekilen ağaçta küçük böcekler gördüm. Yazılardan hangisi olduğunu anlayamadım. Ne yapabilirim. Bazı dalları kurumuş. Onları budasam olur mu?
Genel, özel tüm önerilerinizi bekliyorum.
Mine Pakkaner
04-05-2017, 22:32
Buraya yazmam doğru mu bilmiyorum ama bahçemde iki tane limon ağacı var. Fotoğraflarda göreceksiniz; bir tanesi daha ince onu bu kış diktik. Benim sorum büyük ağaçtaki bazı yapraklar kurumuş. Bunun sebebi nedir? Nasıl bir bakım yapmam gerekir. Ağaçlar çiçeklendi bu mevsimde budama yapılabilir mi?
Yeni ekilen ağaçta küçük böcekler gördüm. Yazılardan hangisi olduğunu anlayamadım. Ne yapabilirim. Bazı dalları kurumuş. Onları budasam olur mu?
Genel, özel tüm önerilerinizi bekliyorum.
Kuru ve bozuk olanları hele böyle küçük bir fidanda her zaman çıkarabilirsiniz. Bazı yaprakların kuruması çok fazla nedenden olur. Sizdeki foto hastalık veya zararlı hatta besleme sorunu gibi değil.
Tam büyüme sezonundayız, güzel bakın toparlarlar. Yaprak bitleri için ilaç atmayın, forumda ev yapımı terkiplerin tarifleri var onlardan kullanın. az sayıda yapraktaysa ıslak bir bezle silerek toplayın.
Bu başlığı güzelce okudunuz mu, işinize yarayacak bir dolu bilgi var.
İki başlıktaki yanıtlarınız için de çok teşekkürler Mine Hanım. Başlığı okudum fakat bitkiler konusunda sıfır bilgi olunca insana çok karışık geliyor ve korkuyor biraz. O sebeple sorma gereği hissettim. İlginize teşekkür ederim. Kolay gelsin. :)
FatihBahce
16-05-2017, 10:28
%15 Azot (N)
%15 Fosfor (P2O5)
%15 Potasyum (K2O)
%25 Kükürt (S)
Bitkilerin topraktan en fazla kaldırdığı Azot (N), Fosfor (P2O5) ve Potasyum (K2O)"un yanında
topraktan aldığı kükürt miktarı birçok bitkide fosforun yarısı ve hatta yarısından daha
fazladır. Bitki besini olarak kükürt tüm bitkilerde protein miktarının artmasına, kalitesinin
yükselmesine, meyve ve sebzelerde parlak renk meydana gelmesini sağlar.
Limon Ağacı için yeterli sanırım 15+15+15 hepsi uyuyor.
Aynı bileşenlere ilave olarak Mg,Zn ve Fe gibi mikro element katkılı olanını tercih ederseniz daha iyi verim elde edersiniz.
FatihBahce
16-05-2017, 10:43
Kükürt daha çok alkali oranı yüksek kireçli topraklarda phı düşürmek için kullanılmakta.
Bir saksı için %25 gözüme fazla geldi. Fazla kaçarsa bitkiyi yakabilirsiniz.
Ancak ustalar benden daha iyi bilir.
Bahçede benzer gübreyi ben de kullandım. Turunçgillere iyi geldi ancak, alkali toprak seven bazı çiçekli bitkilerimi kükürt nedeniyle yaktı.
Mehmet KÖKNAR
17-05-2017, 01:51
FatihBahce ustam değerli cevaplarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.Mg (Mangan), Zn (Çinko),Fe (Demir) mikro karışımı elemeti bi arada olan hangi ürün var ustam. Bu arada 15+15+15 Gübreyi alacağım yer dediğiniz gibi ölçüleri az belirkeyin dedi.Bide onun yanına humax asit veyada solucan sıvı gübre takviyeside yapabilirsin dedi.ve çiçeklerdede kullanabilirmiyim dedim yine az olmak şartıyla kullanabilirsin dedi.
FatihBahce
17-05-2017, 11:57
Piyasada aynı fiyatlara çoğunlukla çinko katkılı olan değişik markalar (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/leonardit-pelet-npk-15-15-15-25-kg-ucretsiz-kargo-277252915) var. Çinko meyve tutuculuğu sağladığı için çok önemli. Diğer element katkılı olanlar da var ama fiyatı daha yüksek (http://www.compo-expert.com/tr/ueruenler/dmpp-inhibitoerlue-oezel-granuel-guebreler/compo-novatec-kompoze-granuel-guebreler/compo-novatec-pro-14-7-17-2mgo-me.html) ve her yer satmıyor. Bulamazsanız demir ve çinko için ayrı besin alabilirsiniz. İlla 15 15 15 olsun diye bir şey yok. Sağlıklı meyve için Potasyum oranı Azot oranından biraz fazla bir kompozit gübre de olabilir. Toprakta demir eksikliği varsa yaprak daha sarı görünür. Hatta eser miktarda Bor ve Mg (Magnezyumun) minerallerine de ihtiyaçları var.
Oranları tutturmak zor olduğundan ME (Mikro element) katkılı gübreler daha pahallı olsa da benim gibi amatörler için daha kullanışlı.
648315
Mehmet KÖKNAR
18-05-2017, 20:07
FatihBahce ustam ilk öncelikle değerli cevaplarınız için teşekkürler.Baklım ben npk 15+15+15 ve solucan sıvı gübresini çok araştırarak sipariş ettim solucan gübresinde de çinko,demir,manga oluyormuş.Ziraat mühendisi katı gübre ile beraber kullanıyormuş memnun kalacağını söyledi.Bu arada ustam önceki konularımda da yazmıştım elim de 8 ay önce başka ziraat mühendisinden aldığım bu npk işlenmiş markalı karşım var
18-18-18
Azot %18
Fosfor %18
Potasyum %18
Mehmet KÖKNAR
20-05-2017, 01:35
FatihBahce ustam NPK 15 15 15 Kompoze gübrem geldi.Sıvı solucan gübreside geldi.Kompoze Gübreyi büyük sakısaya ağacın taç izdüşümüne 1 yemek kaşığı serpip kapattım.Diğer küçük bitki sakılarımıda 1 tatlı kaşığı anca verdim. 4 gün sonra dinlenmiş 5 litrelik suya 15cc yani 15 ml sıvı solucan gübresi koyup 2 sulamada bi yapcağım 3 adım da yapacağım.(1.çiçek öncesi,2. uygulama çiçek sonrası, 3. uygulama meyve oluşumunda ) Baklım ne olacak.
Mehmet KÖKNAR
11-06-2017, 22:02
Evet arkdaşlar yavaş yavaş sonuçlarını almaya başladım.5 Tane limonum büyüyor :) daha da arkasından geliyor.
Kibriselye
15-09-2017, 13:13
Merhaba...
Resimde de göründüğü gibi King çeşidi mandalina bahçemde yer yer meyveler yanmis gibi bir görünüm aldılar. Bunla ilgili bana yardımcı olursanız. Sevinirim. 657306
latif.07
15-09-2017, 22:05
Merhaba...
Resimde de göründüğü gibi King çeşidi mandalina bahçemde yer yer meyveler yanmis gibi bir görünüm aldılar. Bunla ilgili bana yardımcı olursanız. Sevinirim. 657306
Ceratitis capitata yani Akdeniz Meyve Sineği gibi duruyor. Eylül ekim aylarında erkenci turunçgillerde görülen bir hastalık erken tanı önemli diye biliyorum ilacı 15+14tl den 30 tl oda 9 ton su ile karıştırılıyordu.
Kibriselye
16-10-2017, 15:26
Ceratitis capitata yani Akdeniz Meyve Sineği gibi duruyor. Eylül ekim aylarında erkenci turunçgillerde görülen bir hastalık erken tanı önemli diye biliyorum ilacı 15+14tl den 30 tl oda 9 ton su ile karıştırılıyordu.
Teşekkürler ilgilendiginiz için.
Çok güzel bir kaynak olmuş. Emeği geçenlerin eline sağlık.
Buda benim çalışmam.Umarım birinin işine yarar. Yeni başlayan hobicilere başarılar.
https://www.youtube.com/watch?v=Qn5dr49wXB4&feature=youtu.be
Merhaba
Yaklaşık 10 yıldır limon ağacımız var fakat hiç meyve vermedi. Bakamadığı için biri verdi.
Aşılatmak istedik. Dikenlerş varsa aşılıdır. Aşılamaya gerek yok dediler.
Ağacın aşılı olup olmadığını nerden anlayabiliriz?
Yıllardır meyve vermeme sebebi ne olabilir?
siflera12
06-03-2019, 04:15
Merhaba
Yaklaşık 10 yıldır limon ağacımız var fakat hiç meyve vermedi. Bakamadığı için biri verdi.
Aşılatmak istedik. Dikenlerş varsa aşılıdır. Aşılamaya gerek yok dediler.
Ağacın aşılı olup olmadığını nerden anlayabiliriz?
Yıllardır meyve vermeme sebebi ne olabilir?Bitki aşılıysa zaten alt kısmında aşı izi olması gerekiyor [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
yesilbaris
27-04-2019, 08:41
Geçen sene 2018 Turunçgiller Alanya rezaletti... (bazı "insan"ların elleri az değdiğinden) :D Bu sene çok güzeller... Hem bozulmasın hem de daha güzel olmaları için yapılması gerekenler konusuyla bilgisi olanlarla haberleşelim. Sevgiler.
Sicilyadan bir portakal bahçesinin budaması ilginç geldi.
701221
Belki ilham olur.
Cuneyt.Oz
18-04-2020, 13:04
Arkadaşlar merhaba aranıza yeni katıldım. Limon ağacımla ilgili bir problemim var. Bana yardımcı olur musunuz. Daha önce ağaca annem balkıyordu ben pek anlamıyorum bu işlerden ama ağacada baya önem veriyorum. Ağaçta reçine gibi yapışkan birşeyler var burda başka birinde de varmış okudum yazlık yağ kullanın demişlerdi ama ben yinede resimlerle beraber soruyum teyit ediyim diye tekrar soruyorum.https://hizliresim.com/wV0E6l
https://hizliresim.com/wV0E6l
Görseller bu şekilde böyle kabuklu gibi bişeyler var bıcakla kaldırdım bir iki tanesini canlı mı değil mi anlamadım.
Resimleri düzgün yükleyemedim heralde gözükmüyor.
its_just_a_ride
18-04-2020, 23:08
Arkadaşlar merhaba aranıza yeni katıldım. Limon ağacımla ilgili bir problemim var. Bana yardımcı olur musunuz. Daha önce ağaca annem balkıyordu ben pek anlamıyorum bu işlerden ama ağacada baya önem veriyorum. Ağaçta reçine gibi yapışkan birşeyler var burda başka birinde de varmış okudum yazlık yağ kullanın demişlerdi ama ben yinede resimlerle beraber soruyum teyit ediyim diye tekrar soruyorum.https://hizliresim.com/wV0E6l
Görseller bu şekilde böyle kabuklu gibi bişeyler var bıcakla kaldırdım bir iki tanesini canlı mı değil mi anlamadım.
Resimleri düzgün yükleyemedim heralde gözükmüyor.
Limon hastalıkları başlığında çokça konuşuldu bu konu. Bitlenmiş ağacınız. Neemazal T/S alıp kullanabilirsiniz.
Benim de bir sorum olacak, tüm sayfaları sırayla gezdim ancak soruma bir cevap bulamadım. Benim 1,5 hafta önce edindiğim bir limon fidanım var, bunu balkonumdaki saksıya yerleştirdim fakat elimde sadece bahçe toprağı ve çok az torf vardı. Şimdi bu toprağa kumu nasıl ekleyebilirim, saksıyı eşelersem köklerine zarar veririm diye korkuyorum. Kum eklemezsem de drenajı iyi sağlayamamaktan ve kökleri çürütmekten korkuyorum. Kenardan kenardan kazarak eklesem bir sıkıntı olur mu? Ya da başka bir fikri olan varsa merakla bekliyor olacağım. Şimdiden teşekkürler.
Benim de bir sorum olacak, tüm sayfaları sırayla gezdim ancak soruma bir cevap bulamadım. Benim 1,5 hafta önce edindiğim bir limon fidanım var, bunu balkonumdaki saksıya yerleştirdim fakat elimde sadece bahçe toprağı ve çok az torf vardı. Şimdi bu toprağa kumu nasıl ekleyebilirim, saksıyı eşelersem köklerine zarar veririm diye korkuyorum. Kum eklemezsem de drenajı iyi sağlayamamaktan ve kökleri çürütmekten korkuyorum. Kenardan kenardan kazarak eklesem bir sıkıntı olur mu? Ya da başka bir fikri olan varsa merakla bekliyor olacağım. Şimdiden teşekkürler.
Kum saksı harcına karışmış olmalıydı.
Şu an ne yapabilirim diyorsanız, saksınızın altlığı varsa altrlık ve saksı arasına mesafe kalacak şekilde alyına tuğla, taş veya başka bir çürümeyen malzemeyle saksıyı altlıktan yükseltin. Altlıkta su birikmesini engelleyin.
Uzun süre su içinde kalınca çürüme olur, buna izin vermezseniz üzün yillar yaşar.
Kum saksı harcına karışmış olmalıydı.
Şu an ne yapabilirim diyorsanız, saksınızın altlığı varsa altrlık ve saksı arasına mesafe kalacak şekilde alyına tuğla, taş veya başka bir çürümeyen malzemeyle saksıyı altlıktan yükseltin. Altlıkta su birikmesini engelleyin.
Uzun süre su içinde kalınca çürüme olur, buna izin vermezseniz üzün yillar yaşar.
Tamamdır, dediğinizi uygulayarak bir nebze de olsa önlem almaya çalışacağım. Belki 1-2 yıl sonra da toprağını değiştirir, sizlerden kazandığım tecrübeyle tam manasıyla bir turunçgil toprağı oluşturarak işlemi tamamlarım :D
Cevabınız için teşekkür eder, iyi forumlar dilerim ;)
flora_fauna
05-12-2020, 19:34
sevgili üyeler merhaba,
öncelikle forumda yeniyim, sürç-ü lisan eylersem kusura bakmayın. Son zamanlarda botaniğe merak saldım ve limon ağacı (yediveren/mayer) satın aldım. Fidan elime henüz ulaşmadı ama 2 yaşında olduğu yazıyordu, tüplü. Şimdi öncelikli sorum alacağım bu fidanı kaç litrelik saksıya dikmem gerekli? Bir de Eskişehir'de yaşıyorum, malum karasal iklim. Fidanımı salonda yetiştirebilir miyim, kapalı mekanda? Evim iki cepheden de güneş alıyor, sadece öğlen tepedeyken almıyor, sabah arka odalar akşam da ön odalar güneş görüyor. Okuduğum bazı yerlerde meyve alabilmek için soğuklama yapmak gerektiği yazıyordu, kışın burası çok soğuk oluyor ama çift camlı kapalı balkonumuz var, minimum kaç dereceye kadar bu balkonda bu işlemi yapabilirim? Veya bu işlem zaruri mi? Son olarak da hangi dönemde, ne tür bir gübreleme yapmam gerekli? Genel kullanım (bu a101'de mixflor marka sıvı gübre) çiçekli/çiçeksiz bitki gübresi yeterli olur mu?
Şimdiden teşekkür ediyorum.
gurcan52
16-01-2021, 11:58
Merhaba, hobi olarak yetiştirdiğim mandalina ve kumkat meyvelerini tam olarak olgunlaştırmıyor ve mandilinada meyve tam olgunlaşmadan döküyor. Yapraklara bakınca hastalık ve topraktan beslenemiyor gibi.. Aslında geçen sene çok güzel meyve vermişlerdi. Sorun ne olabilir, uzman arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210116/4b33accf55c21b1cabb5eb1eda9b186e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210116/e374c746064c0645dfc24d4724a01811.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210116/25bc3f63765c63af2ebe559e20e76d69.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210116/a1df054e4860b82788e3110ccd147879.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210116/5bf902c250a4ddad7742e3e86b6a83db.jpg
flora_fauna
22-01-2021, 18:04
Merhabalar, evimde bir tane 3 yaşında limon fidanım var. Yapraktan iz element gübresi yapacağım fakat bir sorum var. Yaprak gübresi için yayıcı yapıştırıcı olmazsa olmaz bir madde mi, yoksa iç mekanda olduğu için fidanım bu yayıcı yapıştırıcı olmadan da uygulanabilir mi? Musluk suyu ile değil, topladığım kar suyunu eriterek oda sıcaklığındaki suya karıştırıp uygulayacağım gübreyi, yani PH açısından sıkıntım yok.
FrozenLemon
23-01-2021, 18:54
Merhaba ağaçlar.net ailesi! Aranıza yeni katıldım ismim Doğan. Bursalıyım. Balkonumuzda yaklaşık 20 yaşında bir limon ağacımız var. Genellikle balkonda bakıldı. 17 Ocak günü başlayan yoğun kar yağışı ve buzlanma ile hava sıcaklığı sert şekilde düştü. Şu an kar ve buzlar eridiğinden hava eskisi kadar soğuk değil. Dün ve bugün gün ortasında kısa süreli güneş de açtı. Şu an ağacımızın yaprakları sararıp kıvırılmış ve üzerindeki tek meyvesi soluklaşıp yumuşamış. Ayrıca dallarının ucu da hafiften kuruyup odunsu olmuş. Ağacımız donup, ölmüş müdür? Herhangi bir müdahalede bulunabilir miyiz? Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.
its_just_a_ride
25-01-2021, 07:07
Merhaba ağaçlar.net ailesi! Aranıza yeni katıldım ismim Doğan. Bursalıyım. Balkonumuzda yaklaşık 20 yaşında bir limon ağacımız var. Genellikle balkonda bakıldı. 17 Ocak günü başlayan yoğun kar yağışı ve buzlanma ile hava sıcaklığı sert şekilde düştü. Şu an kar ve buzlar eridiğinden hava eskisi kadar soğuk değil. Dün ve bugün gün ortasında kısa süreli güneş de açtı. Şu an ağacımızın yaprakları sararıp kıvırılmış ve üzerindeki tek meyvesi soluklaşıp yumuşamış. Ayrıca dallarının ucu da hafiften kuruyup odunsu olmuş. Ağacımız donup, ölmüş müdür? Herhangi bir müdahalede bulunabilir miyiz? Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.
Şu durumda beklemekten başka yapacak bir şey yok gibi. Soğuk havalar için bitki koruma örtüsü temin edebilirsiniz. 20 yaşında bir ağacı riske etmemek gerek naçizane.
Çekirdekten çıkmış olan bu ağaç yedi yılın ardından çiçek açtı, hangi tür bir bitki çıkacak (limon, mandalina, portakal) merak içerisindeyim. Umarım yenmeyen portakal değildir. ☺️
Portakal Rengi
07-05-2022, 09:04
Çekirdekten çıkmış olan bu ağaç yedi yılın ardından çiçek açtı, hangi tür bir bitki çıkacak (limon, mandalina, portakal) merak içerisindeyim. Umarım yenmeyen portakal değildir. ☺️
Narenciyegiller ailesinin çekirdeğinden TURUNÇ yetişir. Türü, çeşidi ne olursa olsun. :(
Aşılayarak istediğiniz ürüne ulaşabilirsiniz.
ozanceylan01
24-05-2022, 21:10
Merhaba;
W. Murcott fidanlarım 2021 Kasım ayında toprağa indi. Bulunduğu bölgede hava şartları sert geçse de genel olarak fidanlarım iyi. NİSAN ayı içerisinde bazı cılız fidanlarımda görseldeki gibi gövde çatlakları oluştu. Soğukla alakalı olduğunu düşünmekteyiz. Daha önce böyle bir şey deneyimleyen var mı acaba ?
Teşekkür ediyorum ..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.