View Full Version : Bağ evi için elektrik çekme şartları nedir?
ertansinan
08-03-2009, 16:11
Bağ evi için elektrik çekmek için ne yapmak gerekir? Maliyeti nedir? Köye yakınlığı 700-1000 m olan bir kerpiç ahırlı tarlam var. Burada fidancılık yapmak istiyorum. Yer Bursa'nın batısındaki bir ilçede köy.
Saygılar.
Harun Parlak
08-03-2009, 17:17
Ev **** kulübem var elektrik bağlatmak istiyorum derseniz. Naz yaparlar hatda bağlamayabilirler.
Ama benim burda kuyum var bağ bahce yapacağım derseniz bağlatabilirsiniz.
Merhabalar;
Size iş öğretiyormuş gibi gözükmek istemem ama Tekin Bey çok haklı, yanı sıra size yardımcı olabilecek birini bulursanız işinizi daha kolay halledersiniz.
Kimse yanlış anlasın veya üzülsün istemem ancak acı gerçek; zamanında arkadaşım benzer bir eve bağlatmak için de aynı problemleri yaşadı. Kimse elektrik bağlamaya yanaşmayınca, tanıdıkları olan bir elektrikçi dükkanına biraz ücret ödeyip işini halletmelerinde yardım istedi. Sonra bir baktık ki; günlerce uğraştığı iş üç günde halloldu.
Umarım maksadımı yanlış anlamazsınız,
Saygılar.
Bizim bahçemize 150m mesafeye kadar elektrik var, biz de yıllardır bekliyoruz.Kendimiz direk dikip getirtsek voltaj düştüğünden iş görmüyormuş, trafo gerekiyormuş, o da bayağı masraflı.
Trafo için kullanıcılardan ücret isteniyor mu bilmiyorum açıkçası ancak kendi evimiz için 60-70 metreden elektrik gelmemişti, sonra bir ek direk dikildi. Zaten tahmin edeceğiniz gibi şehre uzak semtlerde ve köylerde elektrik pek düzenli ve sağlam değil.
Bursa'da her lodos çıkışında **** yoğun kar yağışında mutlak bir kesinti oluyor, yanı sıra voltaj çok düzensiz olduğundan geçen sene 2 kere splitterım ve 1 kere de bilgisayarın güç kaynağı yandı. :( Hal böyle olunca aydınlatma araçlarının ve elektronik aletlerin de ömrü kısalıyor. Bunları sizde biliyorsunuzdur ancak hatırlatayım dedim. :)
ertansinan
15-03-2009, 21:18
benim öğrenmek istediğim trafoya yakınlık mesafe şartı var mı yok mu
Harun Parlak
15-03-2009, 21:23
Trafoya yakınlık ve uzunlukla ilgisi yok yanında emsal gösterebileceğin yer varsa Sizde alırsınız.
Bugibi durumlarda Size en yakın Abone numarasını alır gider talebinizi yaparsınız.
Önemli olan yakınında bir abone olması.
Harun Parlak
15-03-2009, 21:28
Bizim bahçemize 150m mesafeye kadar elektrik var, biz de yıllardır bekliyoruz.Kendimiz direk dikip getirtsek voltaj düştüğünden iş görmüyormuş, trafo gerekiyormuş, o da bayağı masraflı.
Siz bence hiç beklemeyin Yüksek gerilime dayanıklı kablo ile hatdınızı kendiniz çekin.
Voltaj düşmesinin sizin oraya çekilecek hatla uzakdan yakından ilgisi yok. Trafo yetersizliği varsa zaten sorun diğer yerlerde de yaşanır.
Bir elektrikciye giderek derdinizi anlatın Normal kablo ile çekerseniz sorun yaşayabilirsiniz. Ama yüksek voltaj taşıyabilen kapalı kablolar var. Onlardan kullanırsanız sorun olmaz. Açık kablo kullanamazsınız onu tek Elektrik kurumu yapar.
Elektrik ihtiyacı olan arkadaşlar, öncelikle elektrik almayı düşündükleri direğin kaç voltluk gerilim taşıdıgını ögrensinler.
Alçak gerilim direği 220-380 V ise mesafe önemli degil mesafenin uzunluguna ve kullanılacak güçe göre kablo kesiti kalınlaştırılak enerji taşınır (Mutlaka profesyonel yardım alın)
Orta gerilim veya yüksek gerilim sınıfında bir enerjı nakil hattıysa trafosuz enerji kullanamazsınız...
syıldıran
17-03-2009, 21:08
Merhabalar ,
Soru ve cevapları okuyunca , bazı yanlış bilgilendirmelerin olduğunu gördüğüm için sorularınıza cevap vermem gerektiğini hissettim.
1- Öncelikle ne kadar bir elektriksel güce ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Sadece bağ/bahçe evi olarak kullanacaksanız , ihtiyacınız olan talep gücü 1 kW. civarında olacağı ve genelde aydınlatma amaçlı kullanacağınız için elektrik şebekesi iletken tertibatına da bağlı olmakla birlikte pek sorun olmaz. Ama motor yükü olacaksa (Sulama pompaj vb. gibi) sorun yaşarsınız. Elektriksel güç kaynağı durumunda olan trafodan uzaklaştıkça mesafeyle doğru orantılı olarak gerilim düşümü sorunu ortaya çıkar. Elektrik dağıtım şebekelerinde yönetmeliğe göre müsade edilen gerilim düşümü oranı % 5 ' tir. Bu değeri aşan gerilim düşümü oluştuğunda elektrik dağıtım şirketi elektrik verememektedir. Gerilim düşümü nedeniyle elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren motorlar zorlanmakta bazen de aşırı ısınma nedeniyle yanmaktadırlar.
2- Sn. Tekin'in 08.03.2009 tarihli mesajında yazdığı gibi "Ev **** kulübem var elektrik bağlatmak istiyorum derseniz. Naz yaparlar hatda bağlamayabilirler.
Ama benim burda kuyum var bağ bahce yapacağım derseniz bağlatabilirsiniz. " değidir. Mesken , bağ/bahçe evi vb. benzeri yapılara elektrik götürülmesi için gerekiyorsa yatırım dahi yapılabildiği halde , tarımsal sulamaya ödenek konmadığı için maalesef tarımsal sulama tesislerine elektrik götürülmesi için yatırım yapılmamakta , elektrik dağıtım şirketince elektrik hattı tesis edilmemektedir.
3- Sn. ertansinan'ın 15.03.2009 tarihli mesajında "benim öğrenmek istediğim trafoya yakınlık mesafe şartı var mı yok mu " denilmektedir. Evet % 5 gerilim düşümünü aşmamak için , trafoya talep ettiğiniz güç ne kadar büyükse o kadar olmanız gerekmektedir. Bu konuda bölgenizdeki bir elektrik mühendisinden teknik yardım alabilirsiniz.
4- Sn. Tekin'in 15.03.2009 tarihli cevabında "Siz bence hiç beklemeyin Yüksek gerilime dayanıklı kablo ile hatdınızı kendiniz çekin.
Voltaj düşmesinin sizin oraya çekilecek hatla uzakdan yakından ilgisi yok. Trafo yetersizliği varsa zaten sorun diğer yerlerde de yaşanır.
Bir elektrikciye giderek derdinizi anlatın Normal kablo ile çekerseniz sorun yaşayabilirsiniz. Ama yüksek voltaj taşıyabilen kapalı kablolar var. Onlardan kullanırsanız sorun olmaz. Açık kablo kullanamazsınız onu tek Elektrik kurumu yapar. " denilmektedir. 220/380 V. gerilimli AG. (Alçak gerilim) şebekesinin devamına kaç kV. luk olursa olsun OG. (Orta gerilim 1-36 kV.) veya YG. (Yüksek gerilim 36 kV. üzeri) kablo çekerseniz çekin ki ; İletken kesiti aynı olduğu müddetçe düşecek gerilim düşümünde hiçbir değişiklik olmaz. Ayrıca OG. ve YG. mazlzemeleri AG. malzemelerine göre kat kat pahalıdır. Hiç gerekmediği halde , izolasyon gerilimi yüksek malzeme kullanılmasının hiç bir esprisi yoktur ve boşuna para harcamaktan başka bir şey değildir.
Sn. ertansinan ,
Sorununuzun çözümü için bir elektrik mühendisinden teknik yardım almanız gerekmektedir. İhtiyacınız olan elektriksel gücün tesbiti , yerinde etüd ve inceleme yapılarak mesafe , iletken kesiti gibi parametrelerin belirlenmesi sonucu durum netleşecektir. Selamlar . .
Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Komşu bahçe sahibiyle anlaştık, 2 farklı elektrikçiden proje ve fiyat istenildi, bir aksilik olmazsa hallolacak sorunumuz.
Geçmiş olsun MSaygın; umarım her şey yolunda gider.
Yaptığınız işlemleri, hatta ne şekilde yaptığınızı tarif ederseniz gelecek için benim gibi acemilere çok yardımcı olursunuz :) hem de çok sevinirim..
Burdur'da tesis ettiğimiz 500 dönümlük bahçe için sulama motorları , genel elektrik ihtiyacı , ileriye dönük genişleme ihtimalleri ve yeni motorların koyulması göz önüne alınarak 160 kw bir trafo ile yaklaşık 1200 metrelik direk + tel çekimi yapıldı. Tüm bu işlemler bu işi anahtar teslim yapan firma tarafından yapılmıştır. Proje,etüd,çizimler onu takiben TEDAŞ izinlerinin alınması , malzemelerin temini ve kurulması gibi işlem sırası söylenebilir.
teksavasci
22-04-2009, 15:13
ertan bey bende size kendim projelendirdiğim yenilebilir enerji (solar enerji) den bahsedeyim. silivri çayırdere köyünde bulunan 2 dönüm arazim elektrik almak için senelerdir uğraşıyorum.fakat elektrik direkleri geçmedigi için direkleri ve trafo maliyetini ben ve diger kullanıcılara yüklemek istiyorlar,maliyete baktığınız zaman çok çok yüksek kimsede bu işe yanaşmıyor.Bende bir elektrik teknisyeni olarak kendim bir proje hazırladım. ilk önce kulandığım elektrik güç hesabını yaptım. nedir.? bir televizyon,uydu alıcısı ,5 adet lamba, dalgıç pompa vs vs bunları calıştırmak için gereken sistem içinse; bir adet 50w güneş paneli, 3 adet 12v 100A akü kuru tip akü, bir adet solar akü şarj kesici, 600w invertör(12v/220 çeviriçi). Sistemi yaklaşık 3 haftadır kullanıyorum. tabi bu sistem benim isteklerim dogrultusunda yapılmıştır.örnek vermek gerekirse, ben haftasonları orada bulunuyorum ve elktrik ihtiyacım hafta sonları oluyor bütün hafta sarj ettigim akülerimi ben oradayken bütün ihtiyacımı görüyor ve elektrik faturasıda ödemiyorum. hatta bu hafta çardak yaparken dekupajımı calıştırarak çok rahat ettim. benim kurduğum sistem bana yaklaşık 2000tl buldu. eger böyle bir sistem düşünürsenizsize hertürlü desteği verebilirim . iyi günler
olcay YANAR
teksavasci
11-05-2009, 13:34
sayın atmaca
yenilebilir enerji konusunda size yardımcı olabilirim .
İzmirde bir koyda çiftliği olan arkadaşım da kendi kurduğu rüzgar türbünü ile elektirik elde ediyor hatta, yan komşularının da ihtiyaçlarını karşılıyordu.
Rüzgar ve güneş kaynakalarını rahatlıkla kullanabileceğiiz bir coğrafyadayız. Sn teksavaşçı'yı kutluyorum.
Makine Mühendisleri Odasının, Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yayaınları olduğunu sanıyorum. Hatta Sempozyumları da oluyor iki yılda bir. Ancak yeteri kadar ilgi duymuyor yöneticilerimiz galiba... Duymak istemediklerini yine duymuyorlar.
BalıkcıSerdar
11-05-2009, 13:52
Sn. Teksavaşçı;
Kurduğunuz sistem, dalgıç pompanızı çalıştırabiliyor mu?
Pek anlamam ama sanırım monofaz, 220 volt ve (invertörünüze göre) 600 W elektrik elde edebiliyorsunuz, doğru muyum?
Bir hafta şarj eden akülerle, iki gün televizyon da çalıştırmak şartı ile idare edebildiniz mi?
Birde sanırım, güneşli günlerde, bir yandan şarj ederken, bir yandan kullanabileceğiniz içinsadece akşamları aküye yüklenmiş olacaksınız o yüzden uzun süreli kullanımda da verim alabileceksiniz.
Bunun yanısıra maliyet 2000 TL. çok uygun gözüküyor.
Gerekirse sizden detay alabilir miyim? Bağlantılar (şema olarak) ve ihtiyaca göre kullanılan malzemelerin değişiklikleri için yardım hususlarında.
Önce benim lazım olacak toplam enerji sarfiyatını hesaplamam gerekecek sanırım.
Şimdiden teşekkürler, selamlar, saygılar.
teksavasci
11-05-2009, 17:01
Serdar bey
50w güneş panelinin 17volt cıkış gerilimi ile 2,94amper alabiliriz,ortalama gün ışıgının 10 saat oldugunu düşünürsek 10*2,94 = 29,4amper yükleyebiliriz. bir hafta boyunca şarjda olan akülerim 29,4 * 7 = 205amperi doldurmuş oluyorlar.
150 w bir güneş panelini düşünürsek günlük 90amper yükleyebiliriz. tabi buda maliyette biraz artış sebeb olur.
calıştıracağınız elektrikli aletlerin güç hesabını yaparak invertörü 1200w olarak alabilirsiniz. tabi maliyet bu oranda artacaktır. :)
dalgıç pompalar 400w civarlarında oldugu icin gayet düzenli bir şekilde calıştırabilirsiniz .
şuanki benim sistemimde televizyon uydu ve lambaları kesintisiz olarak 36 saat kullanabiliyorum. işin güzel yanı elektrik faturası gelmiyor. :)
kurdugum şuanki düzen ile akşamları otomatik olarak saat 20:00 ile 24:00 arası bahce aydınlatmam çalışıyor.
sizin gereksiminiz olan elektrik enerjisini hesaplamam için isteklerinizi yazarsanız.hesaplamasını buradan yapabiliriz .
saygılar
Olcay Yanar
celalsungur
11-05-2009, 18:18
Elektrikçinin birine basit bir proje çizdirip tapuyla birlikte Tedaş'a baş vuruyorsunuz. İnşallah, tarlanın önünde elektrik direği (hattı) vardır. Muhtar da bilir bu detayları, ona da sorma imkanınız varsa yol gösterir ama özet olarak böyle.
Arkadaşlar ben TARIM ELEKTRİĞİ için işlemlere başvurdum.
Öncelikle birinci, şart tapunuzda mülkiyetinizin cinsinin tarla olması gerekiyor eğer arsa ise böyle bir hakkınız olmuyor.
İkincisi tarlanızın üzerinde konut olarak kullanılabilecek bir yapı olmaması lazım
Son olarak tarlada tarımsal üretim için sulama yapacak suyunuz bulunması lazım.Su için bir açılım yapmak gerekiyor, suyu eğer el açma keson kuyu ile sağlamış iseniz bir problem yok, ancak sondaj vurularak açılmış bir derin kuyu pompası ise su kaynağınız, bunun için önce DSİ'den su kullanma izni almanız gerekiyor.Bunu sanırım sizin için sondajı yapan firma yapabilir ücret karşılığı.
Bu şartları sağladıktan sonra, İl Tarım müdürlüğüne tapu fotokopisi, kimlik fotokopisi ve bir dilekçe ile başvuruyorsunuz.Size Proje kısmından bir randevu veriyorlar, o gün geldiğinde Tarım Müd.ne gidip ilgili kişileri alıyor ve tarlanıza götürüyorsunuz.Benim gittiğim günlerde hava yağmurlu vre ortalık çamurdu o nedenle fazla kalamadılar.Daha sonra birkaç gün içerisinde uygunluk/uygunsuzluk raporunu size döner sermaye payınızı yatırdıktan sonra veriyorlar.
Bundan sonra iş, bu raporla birlikte, ehliyetli bir elektrikçi bulup projeyi yaptırmakta.Siz işlere karışmıyorsunuz onlar hallediyor.Ben bir elektrikçiyi alıp tarlaya götürdüm. En yakın direkten 4 direk ile elektrik alabileceğini hesapladı diğer malzemeler(saat, kablo, kutu, kaçak giderici vs vs) ve işçilik nakliye olarak fiyat çıkardı .Çıkardığı fiyatın 1200 TL kısmını direkler oluşturdu.Dört direğin iki tanesinin mutlaka demir olması gerektiğini yoksa projenin onaylamayacağını belirtti.Toplam hesap olarak da 2.000 TL hesap çıkardı.
Ancak bölgenin elektrik dağıtım firması ie yaptığım görüşmede demir **** ahşap direk arasında bir seçim şartı olmadığını istediğimi kullanabileceğimi söylediler.Sadece, demir direklerde her direk için topraklama şartı olduğunu belirttiler. Ahşap direkler için de minimum 8 mt ve ilaçlanmış direk olması gerekliliği varmış. Tahmin edebileceğiniz gibi ahşap direkler çok daha hesaplı
Bu arada ahşap direk bulmak gerçekten zor bu kurumlarda bir tanığınız var ise bazı köylerden beldelerden yenileme nedeni ile çıkan direkleri edinebilirsiniz.Yok ise araştırmanız lazım, ben internette Adapazarı ve Kocaeli Derince taraflarında buldum.Şimdi yeni bir elektrikçi buldum bana direk hariç bir fiyat çıkaracak.
Sizi gelişmelerden haberdar ederim.
Tarım elektiriği hattı çekimiyle ilgili masraflar(Elktırik teli- trafo gibi) kişiye mi ait ? Bu giderleri herhangi bır kurum karşılıyormu?
Bu konuda herhangi bir devlet desteği varmı?
Bundan iki yıl önce Kiraz bahçemize elektirik kattı için müracatımız olmuştu ve bize büyük bir rakam söylemişlerdi, bizde vazgeçmiştik.
Elektırik hat çekimi kuralları hala geçerlimi? Bilgisi olan arkadaşlardan ilgi bekliyorum.
Sıfır devlet desteği :)
Özelleştirilen bölgelerde katkı, hattı ilk yapana (yaptığı hattın kullanılan kısmı için) ödenmeden sadece kendi hattınızın tüm masrafları size ait olmak üzere çalışma yapıyorlar.
Bu konuda enerjinin kişilerin tesis ettiği hattan alınması mahkemelere intikal etmiş onbinlerce dosya var:)
Kısaca; projelendirme, ruhsat, tesis, abonelik parasını vermek zorundayız.
Evet, malesef tarım ve ticari elektrik hattı için devletin hiç bir katkısı yok.Tüm masrafı kendinzi yapıyorsunuz.Kurum sadece gelip denetliyor ve onaylıyor.
Ancak konut elektriği almanız gerekiyorsa, yani ruhsatlı projeli bir ev yaptırdıysanız, her türlü prosedürleri var ise, siz sadece talepte bulunuyorsunuz onlar getiriyorlar.
Bizim elektirik alabilmemizim mümkünü yok gibi anladığım kadar.Kiraz bahçesine elektirik alabilmemiz için iki yıl önce otuz milyar masraf çıkarmışlardı.Hatta babam bahçeyi satalım elektirik alalım diye sitem etmişti.
Teşekkürler k0900 ve aslan k verdiğiniz bilgiler için.
Bahçebe oturulan bir ev var ama ruhsatlı değil. Bu eve ruhsat alınamazmı? Böyle yöntem olabilirmi?
Yoksa planlı -ruhsatlı yeni bir ev yapana kadar beklemek durumundamıyız.
teksavasci
01-06-2009, 09:38
Bizim elektirik alabilmemizim mümkünü yok gibi anladığım kadar.Kiraz bahçesine elektirik alabilmemiz için iki yıl önce otuz milyar masraf çıkarmışlardı.Hatta babam bahçeyi satalım elektirik alalım diye sitem etmişti.
sn uysal
güneş enerjisi fikrini bir düşünün.! tek bir seferde yapacağınız masrafla 20 yıl süre ile hic elektrik faturası ödemeden günlük ihtiyacınız olan elektrik enerjisini elde edebilirsiniz. bu konuda sizi yardımcı olabilirim . saygılarla
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9511&highlight=g%FCne%FE+paneli
ozanutku
01-06-2009, 15:26
Sayın Sinanertan nın sorusuna benzer bir olayda bizim başımızdan geçti.
"Bağ evi için elektrik çekme şartları nedir?
"Bağ evi için elektrik çekmek için ne yapmak gerekir? Maliyeti nedir? Köye yakınlığı 700-1000 m olan bir kerpiç ahırlı tarlam var. Burada fidancılık yapmak istiyorum. Yer Bursa'nın batısındaki bir ilçede köy."
Kendi kiraz ve cevizden oluşan 45 dönümlük meyve bahçemize elektirk hattı çekmek istedik, biraz araştırınca aslında gayet kolay bir yolu olduğunu öğrendik. Meyve bahçemiz köye yaklaşık 550 metre uzaklıkta .(Yanlız nisan 2009 son müracat tarihi idi yanılmıyorsam.)
Meyve bahçesi veya tarlanızın içine bir ev tek kat veya iki katlı veya dört duvar örseniz bile yetiyor.sonra köyün muhtarından bu binanın 2004 yılının temmuz ayından önce yapıldığına dair bir belge alıyorsunuz. onu T.E.K. e veriyorsunuz. T.E.K. köydeki en son evden sizin bahçenize kadar olan mesafedeki 250-300 metre ye kadar elektrik direklerini kendi veriyor, geri kalan mesafe için elektirik direklerini kendiniz alıyorsunuz ( 50 metrede bir direk dikiliyor, direklerin tanesi 200-250 TL arası) biz ilave olarak 5 direk almıştık, T.E.K. yetkilileri nezaretinde direkler dikiliyor ve sonra eve elektrik bağlanıyor.
Galiba Avrupa birliği fonları ile ilgili bir kanun maddesine istinaden böyle bir uygulama vardı.
Netice olarak biz bu şekilde eletrik işini halletmiştik.
Sayın Teksavascı
Güneş enerji elektirik projesinin maliyeti kaç tl ye çıkar.
Normal yaz kış oturlmakta,Aydınlatma-Televizyon-Evdeki diğer cihazlar-Sumotoru için gereken enerjiye ihtiyaç duyulacak.
fatih2009
01-06-2009, 19:08
Sayın Teksavascı ben de gunes enerjisi icin ugrasıyorum ama 6000 TL kadar bir fiyat cıkardılar.Ustelik pompa da calıstırmak istemiyorum.Dalgıc pompa jeneratore baglı.Siz cok uygun bir fiyata maletmişsiniz.Hangi firmanın malzemelerini kullandıgınız,kurulumu kime yaptırdıgınız gibi konularda yardımcı olursanız sevinirim.
Bugün bahçede derinkuyu pompasının çalışmadığını farkettik. Araştırmamızda fazın birinin olmadığı anlaşıldı.
Tek kesinlikle ilgilenmedi, tesiside devir almadığı için şehirden ekip bulup getirttik, 1 sigorta geliş, gidiş parası 200 TL mizi hatıra binaen indirimli tarifeden aldılar.
Bu sene 3. kez başımıza gelen hususuda değerlendirin derim:)
BalıkcıSerdar
01-06-2009, 20:00
Sigorta nereden atmıştı, sizin tesisatta mı, trafoda mı?
Hatbaşında, bizim trafodan yaklaşık 2 km. ilerde.
BalıkcıSerdar
01-06-2009, 20:16
Ve ona TEK gelip bakmadı öyle mi? En kısa sürede, en yakın yere şikayet edin, ama sizi hatlara izinsiz müdahale ettiniz diye suçlamasınlar, bir araştırın.
Aynı şey bizde de oldu, hemde Pazar günü, bir telefonla 3 kişilik ekip geldi. Sigortayı halledip, oldu mu diye bahçenin trafosundan ölçüm yapmaya tekrar geldiler.
Bizim tesisi ( hat ve trafo) teslim alıp mülkiyetlerine geçirmedikleri için gelmiyorlar.
Yani yasal durumu uyğuluyorlar. Taki birileri bizim hattan faydalanmak istiyene kadar.
Böylece bakım onarımıda tesisi yapanın üsyüne yıkıyorlar:)
BalıkcıSerdar
01-06-2009, 20:25
Bizlerin eksiğimiz ne biliyor musunuz? Kimi zaman sınırlarımızı bilmediğimiz gibi, haklarımızı da bilmiyoruz. Bizlere araştırmak öğretilmemiş, çevremizden ne verildiyse onunla yetinmek öğretilmiş.
Polis memuru "kimliğini ver lan" diyor, bizde "buyur abi" diyoruz. "siz bana lan diyemezsiniz" demeyi bilmiyoruz (örnek olarak genelleme yapıyorum kimse üstüne alınmasın lütfen).
Hoş hukuk devleti diyoruz, ama hukuk devletinde kendisine kimlik soran polise "önce siz kimliğinizi gösterin" diyen avukat, polisten sopa yiyor. Avukat buna maruz kalırsa, sade vatandaş "buyur abi" demiş az bile.
Hep bunlar haklarımızı bilememekten kaynaklanıyor. Ama hırsızı evinizin içinde yakalayın dövün, bakın bakalım kim davacı oluyor, mahkeme de kim ceza yiyor.
Hani birisi bir laf etmişti "keşke dürüstlerde dürüst olmayanlar kadar cesur olsa" mıydı neydi.
Nerden nerelere geldim, canım sıkldı valla bu haksızlıklara.
BalıkcıSerdar
01-06-2009, 20:34
Allah Allah, peki tesisatınıza saat bağlı ve kullandığınız elektriğin parasını almıyorlar mı? Zaten sizin kendi cebinizden yaptırdığınız hattı, birde mülkiyetlerine almadan....
Nasıl bir iş ya, bu ne biçim bir iş. Kimin eli kimin cebinde belli değil memlekette. Memleketi götüren götürüyor, dürüst vatandaşın sırtına bindikçe biniliyor.
Bir zamanlar, bir psikoloğa gitmiştim (deli değilim:p). Adam "kanunlar dürüst insanlar için vardır" demişti. O zamana kadar o yönden düşünmemiştim ama öyle ve devlette bunu resmen kullanıyor.
Zamanında devleti hiçe sayıp, devlet arazisini gasp edip gece kondu yapanlar, şimdi daire zengini. Devletinden korkup çekinip kendi yağıyla kavrulanlar, kavrula kavrula yandı artık. Ne biçim işler bunlar, şimdi de 2B çıkarttılar, zamanında ormanı açan malı götürdü, ama evinin önündeki kuruyan ağacı kesen hapisle yargılansın. Ne ala işler bunlar ya.
Yine çok sinirlendim, daha fazla yazıpta küfre günaha girmiyim en iyisi.
BalıkcıSerdar
01-06-2009, 20:43
Bizim tesisi ( hat ve trafo) teslim alıp mülkiyetlerine geçirmedikleri için gelmiyorlar.
Yani yasal durumu uyğuluyorlar. Taki birileri bizim hattan faydalanmak istiyene kadar.
Böylece bakım onarımıda tesisi yapanın üsyüne yıkıyorlar:)
Burada asıl sorun ne biliyor musunuz? (yasal prosedürünü bilmiyorum, mantıken düşünüyorum) hat ve trafoyu kontrol etmek, teslim almak değil mi, diğer bir deyişle; hat ve trafoyu teslim almak için kontrol edilmesi gerekmiyor mu? Eğer kontrol edildiyse neden teslim alınmıyor? Bakım ve onarımı vatandaşın kafasına patlasın diye mi? yok kontrol edilmediği için teslim alınmıyorsa, kontrol edilmeyen hatta nasıl elektrik veriyorsunuz? Sorunun iki tarafından da ...
Yok yok daha fazla yazmayım günaha gireceğim.
Yasalar :)
Yandan dolaşmadan olmuyor, malesef.
Tesadüf okuma memuruda geldi, mecburen yandan dolaştık:)
Artık hem hızlı hemde baya indirimli hizmet alacağız.
Ağlanacak halimize gülüyoruz. Şu güneş **** rüzgar enerjisi işallah kısa zamanda yaygınlaşır, ucuzlar, yüksek kapasitelerede cevap verirde bu millet kurtulur:)
teksavasci
02-06-2009, 12:03
Sayın Teksavascı
Güneş enerji elektirik projesinin maliyeti kaç tl ye çıkar.
Normal yaz kış oturlmakta,Aydınlatma-Televizyon-Evdeki diğer cihazlar-Sumotoru için gereken enerjiye ihtiyaç duyulacak.
sn Uysal
ilk önce şehir olarak olarak güneş enerjisinden %100 yararlanabileneceginiz bir bölgede bulunuyorsunuz.güneş haritasına baktığımız zaman marmara bölgesine güneş enerjisi potansiyeli yıllık 1400-1500 KWh/m2 iken, akdeniz bölgesine düşen güneş potansiyeli yıllık 1700-1800 KWh/m2 dir.
şimdi evinizde kullanılan cihazlardan örnek bir tablo çıkaralım;
eviçide kullanılan lambalar 6 adet 12w tasarruflu ampul,55 ekran tv 80w,uydu alıcısı 30w dalgıç pompa 400w, 150 w buzdolabı, gibi bir örnek verecek olursak sizin bu cihazları günde ortalama ne kadar çalıştıracağıza gelelim
lambalar 12w * 6h= 72w *6 adet = 432w
55ekran tv 80w *4h= 320 w
uydu alıcısı 30w *4h= 120 w
buzdolabı 150w *12h=1800w
dalgıc pompa 400w *2h =800w
bunlar sizin günlük ihtiyaçlarınız 3472w = 3.5KW/gün tabi bu günlük olarak degişecegi için mesala dalgıç pompanızı 2 günde veya 3 günde bir calıştırabilirsiniz.
gerek duyacağınız sisteme gelince ;
2 adet 125 Wp Güneş Paneli CONERGY
Fiyatı: 521 euro*2 1042 euro
steca PR3030 akım kesici 157 euro
HAZE jej akü12v/100Ah *4adet *220euro= 880euro
tam sinüs invertör SPW1000W/12V/TS = 471euro
toplam = 2550euro+KDV
bu sistem 3 gün güneşsiz gün olarak hesaplanmıştır.fiyatlara KDV,nakliye ,montaj dahil değildir. güneş panelleri 20yıl garanti kapsamında,akü ve diger cihazlar 2yıl garantilidir
sn Uysal fiyatın arması veya azalması sizin gereksinleriniz ile dogru orantılı olarak artacaktır veya azalacaktır. daha detaylı bilgi için özelden msj atarsanız **** dmrsolar@gmail.com adresine mail atarsanız size yardımcı olabilirim .
saygılarımla
OlcayYANAR
teksavasci
02-06-2009, 13:12
Sayın Teksavascı ben de gunes enerjisi icin ugrasıyorum ama 6000 TL kadar bir fiyat cıkardılar.Ustelik pompa da calıstırmak istemiyorum.Dalgıc pompa jeneratore baglı.Siz cok uygun bir fiyata maletmişsiniz.Hangi firmanın malzemelerini kullandıgınız,kurulumu kime yaptırdıgınız gibi konularda yardımcı olursanız sevinirim.
fatih bey
güneş enerjisi uygulamasını kendim yapıyorum. malzemeyi norm enerji ltd şti den temin ediyorum. güneş panellerinde CONERGY Güneş Panelleri **** KYOCERA Güneş Panelleri kullanıyorum.şarj regülatörü olarak Steca ,phocos,Conergy marka regülatör kullanıyorum,Akü seçenekleri elimizde oldukça çok, invertör olarak tam sinüs **** modifiye sünis invertörler kullanıyorum. anladıgım kadarıyla fazla bir güç sarfiyatınız olmadığına göre sizin uygulamanız daha az bir maliyete halledebiliriz .
sistem iÇin gerekli malzemeler ;
CONERGY 80 Watt Güneş Paneli 400euro
CONERGY SSC 10 eco şarj regületörü 30euro
dryfit 12v 110A kuru tip akü 250euro ( 2 adet olabilir)
modifiye sinüs invertör 600w 100 euro
toplam : 780euro +KDV
tabi bu fiyatlara nakliye montaj ve kdv dahil degildir. günesşiz 3gün sizi idare edebilecek şekilde hesaplanmıştır.güneş panelleri 20yıl garanti, diger cihazlar 2 yıl garanti kapsamındadır.
bu sistem ile 6 saat 4 adet lamba, 2 saat 37ekran tv,6 saat laptop rahatlıkla calıştırabilirsiniz. bu sistemi gereksinlerin kapsamında ilerleyen zamanda yeni panel ve akü ile büyütebilirsin. 600w invertör ile matkap, dekopaj vs gibi cihazları calıştırabilirsin. bu uygulamayı yaptığım silivride bulunan yan komşumuz mehmet amca okadar dua ediyorki anlatamam.
düşünürseniz pojelendirme ve montaj konusunda size yardımcı olurum . görüşmek dilegi ile iyi günler .
dmrsolar@gmail.com
saygılarla
OlcayYANAR
Teşekkürler sayın Teksavaşcı verdiğiniz bilgiler için,
Bu sisteme TEK karışıyormu,Herhangi bir makamdan onay almak gibi.
teksavasci
03-06-2009, 10:04
Teşekkürler sayın Teksavaşcı verdiğiniz bilgiler için,
Bu sisteme TEK karışıyormu,Herhangi bir makamdan onay almak gibi.
herhangi makamdan izine gerek yok ..
BalıkcıSerdar
03-06-2009, 10:10
herhangi makamdan izine gerek yok ..
Hayret nasıl kalmış bu iş böyle, vergiye bağlamamışlar, yakında izin/vergi vs. başlığı altında bir şey icat ederler.
Devletimiz kalkınsın, vatandaş çalışır çabalar yine kazanır nasıl olsa. Kazanamazsa da o onun basiretsizliği, devlet ne yapsın.
fatih2009
04-06-2009, 19:26
Sayın Teksavascı verdiginiz bilgi icin cok tesekkurler.Temmuz ayında bu isle ilgilenebilecegim.Mutlaka sizinle irtibata gecip oyle hareket edecegim.Cok tesekkurler.
Ekosolarenerji
08-06-2009, 16:29
Ekosolarenerji alternatif enerji Sistemleri İzmir!
********
Ekosolarenerji olarak tarla sulama projelerinde de siz değerli müşterilerimizin hizmetindeyiz. Sulama amaçlı kullanılan Güneş Enerjili pompalar marifetiyle tarla veya arazinizin sulamasını şebeke ihtiyacı duymadan yapabilirsiniz. Yukarıdaki resimde arazi sulaması için kurulmuş olan trifaze bir güneş enerji sistemi görmektesiniz. Her türlü sulama ihtiyacı için istenilen büyüklükte kurulabilen sulama amaçlı güneş enerji sistemleri için bizimle irtibata geçiniz. Derin Kuyu yahut santrifuj pompalar için gereken elektrik enerjisini güneşten sağlayabilirsiniz.
Sulama projeleri için gerçekleştirilen güneş enerjisi sisteminin bir başka avantajı ise üretilen elektriği sulama yapmandığınız dönemlerde şebekeyle bağlantısını sağlayarak üretilen elektriği şebekeye satma prensibidir. Bu sayede hem sulama için kullanılan elektrik güneşten sağlanmakta hem de bu elektriği kullanmadığınız süre zarfında kurulan sistemden gelir elde etmeniz sağlanmaktadır. Detaylı bilgi için lütfen irtibata geçiniz. info@ekosolarenerji.com **** www.ekosolarenerji.com
Evler, bağ ve bahçeler için kurulabilecek düşük maliyetli güneş enerjili sulama pompaları sistemlerini sizin bütcenize göre programlıyoruz..Ekosolarenerji gurubu İzmir
Örnek bir güç için fiyat verebilirmisiniz, aküler için ömür zamanı nedir?
Ekosolarenerji
09-06-2009, 23:33
Elbette şuan Bergamada bir kooperatif için uygulaması devam eden Rüzgar türbini ile sulama projemizde bir kuyudaki 30kW motor gücü yaklaşık derinliği 90m olan enerji ihtiyacını anahtar teslimi 17,500euroya anlaşmış bulunmaktayız! elbette bu fiyat 30KWlık bir rüzgar türbini için değerlendirilmiştir. 1KW 2KW,5KW,10KW, anahtar teslimi uygulamalarımızda mevcuttur. bilginize..
elbette yukardaki uygulamamız Rüzgar uygulaması için siz solar enerji düşünürseniz ve enerjiyi saklamak isterseniz akülerdeki Jel ve aşınma oranına göre değerlendirebilriz örneğin dryfit60Ah bir jel akünün bizdeki garanti ömrü 12 yıldır.
teksavasci
11-06-2009, 09:12
sn Uysal bey kusura bakmayın biraz gec oldu,güneş panelleri ile ilgili bir kac resim ekliyorum
http://img81.imageshack.us/img81/2442/73363278.jpg
http://img81.imageshack.us/img81/5200/orman.jpg
http://img81.imageshack.us/img81/2442/73363278.jpg
saygılarla
Teşekkerler,
Güneş panellerimi -Geneşpilimi kullanılmalı?
Hangisi dahaverimli ve ekonomik olur?
teksavasci
11-06-2009, 12:57
***
Güneş pillerinin enerji depolama, saklama özelliği mevcut değildir. Güneş veya ışık olduğu sürece işlevseldir. güneş panelleri ise enerjiyi direk depolayabilirsiniz. bana sorarsanız panelleri tercih ederim
Sayın Teksavasci, Resimdeki güneşpaneli, tek panelmi? Doğal koşullardan olumsuz etkilenmezmi?
teksavasci
12-06-2009, 15:28
paneller -20 +50 derecelere dayanıklı 130 km/h rüzgara dayanıklı üretimleri yapılmaktadır. ondan bir endişeniz olmasın .
Arkadaşlar sonunda bahçeme Tarımsal Sulama Amaçlı Elektrik Aboneliği işlemlerini bitirdim ve elektriğim bağlandı çalışır durumda. :p
İşe başlamadan önce 21 nolu mesajımda belirttiğim, elektrikçinin çıkarttığı anahtar teslim fiyatı 2,250.00 TL'ye çıkmıştı.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=419629&postcount=21
Bu durumda araştırmaları yoğunlaştırarak direkleri kendim Adapazarından temin ettim, tanıdığım bir kamyoncu ile de onun dönüşüne denk getirerek köye kadar getirttim .Direkler 8-9 mt aralığında, standardı yok çünkü hepsi çeşitli yerlerden çıkma.
Daha sonra elektrikçi işlemlere başladı ve 3-4 gün içerisinde bitirdi.Ben sadece dosyadaki evraklara imza attım, anlaştığım elektrikçinin ilişkileri iyi olduğundan diğer teferruatları Elektrik Dağıtım İşletmesinde kendi halletti.
Direklari dikme, hat çekme ve pano kurma işlemleri bittikten sonra kurumdan kontrole geliyorlar ve projeye kontrol ediyorlar, bu onaydan da geçtikten sonra, dosyanın teslimi ve aboneliğin yaratılması ile işlem bitiyor.
Masrafları bilgi için listelersek (merak eden arkadaş olursa diye ;) )
4 adet direk 320 TL
Direkleri yükleyen vinç 30 TL
Elektrikçi (Malzeme+işçilik) 900 TL
Abonelik Harcı 105 TL
Toplam 1,355 TL
Yarın Karaköy'den bir Dalgıç Pompa ve Sulama hortumu alıp Cumartesi fidanlarımı sulamaya gideceğim.
Aslında bu işlemler çok daha hızlı yapılabilirdi ama malumunuz İstanbul'da yaşayıp iş sıkıntılarına dalınca ancak halloluyor.
Adınıza sevindim, hayırlı olsun:)
teksavasci
26-06-2009, 08:49
cok uygun bir fiyata halletmişsiniz. sizin adınıza sevindim .
Çok teşekkür ederim Teksavaşçı ve k0900. Dün sulama için dalgıç pompamı kuyuya indirdim hortumu bağladım ve şalteri açtım :p En basit yol olan elde hortumla bahçemi suladım sonunda.
Ohh be, kendimin suya kavuştuğum günü hatırladım:)
Şimdi damlama sistemi daha fazla düşünme zamanı, bitkilerinizdeki gelişme farkını göreceksiniz.
Sanırım öncelikle suyu depolamak için bir havuz yaptırmak lazım, ve de damlama için ayrı bir küçük depo değil mi?
MeyveliTepe
30-06-2009, 21:38
Yüksekçe bir yere olabildiğince büyük bir depo yaptırıp 50'lik veya 63'lük çıkışla ana boruları döşeyip sisteminizi kurabilirsiniz. Depo ayrıca kuyudaki suyun düzensizlik ihtimaline karşı siz ek bir imkan sağlar.
Havuz imalatı zor ve sorunlarla doludur:)
Sn. Meyvelitepe'nin önerisindeki yüksekçe yerdeki depoyu eski tanker deposunu birkaç metre yükseklikteki çelik ayaklar üstüne koydurabilirsiniz, ekonomik bir depo isterseniz sert PVC tankları düşünebilirsiniz.
Aşırı yoğunluk nedeniyle foruma bakamamıştım,
Depo ve havuzdan kastımız betondan yapılan dikdörtgen prizma değilmi?
Sn k0900;
"Havuz imalatı zor ve sorunlarla doludur" derken kastettiğiniz sorunlar nelerdlr nelere dikkat etmem gerekir. Eski bir tanker deposunu bahçeme çıkan yolun darlığı nedeniyle taşımam çok zor.Sert plastik depo bir süre sonra doğal şartlar( kar don güneş vb) karşısında sağlamlığını koruyabilir mi?
Sn Meyvelitepe;
Depo'nun büyüklüğü kuyunun debisi ile orantılı olmalı mı? Sözgelimi kuyu yaz aylarında 2-3 ton günlük su veriyorsa depo da buna orantılı olarak küçük tutulmalı mı yoksa her türlü büyük yapmak daha mı faydalı?
Bir de, çıkış borusu 50'lik ve 63'lük diye tabir ettiğiniz materyalleri bilmediğimden tam anlayamadım. 2'lik, 3'lük diye tabir edilen borular bunlar mı? Bana depo ağzındaki çıkışı mümkün olduğunca geniş (3'lük) yap daha sonra içini temizlemesi kolay olur dediler. Depo işini halledince ana boruları ve damlama sistemini kendim kurabilirmiyim, yoksa illaki projelendirmem mi gerekli? Projeden kastım gübre deposu, filtreler, vanalardan oluşan bir profosyonel kadronun yapacağı sistem.
MeyveliTepe
10-07-2009, 09:35
Sn.Aslan_k,
Depo ne kadar büyük olsa o kadar iyi. Kuyunuz yaz aylarında bir günlük ihtiyacınız kadar su vermeyebilir. Belki peş peşe bir kaç gün kuyudan su alıp depoda biriktirmeniz gerekir. Bu yüzden büyük kuyu sizin için daima bir avantajdır. Öte yandan, deponun büyük ve içinde çok su olması doğal basınçlandırma için de faydalı.
50, 63 ile kastım, depodan sulamaya giden çıkış borusunun milimetre cinsinden çapıdır. 63mm'lik çıkış çapı, deponun da biraz yüksekçe bir yerde olması durumunda çok iyi sulama basıncı sağlar.
Depo işini kolay ve ucuz halledeyim diyorsanız, 2-3 metre çapında, 1-1.5 mt yüksekliğinde betondan dökülmüş bilezik gibi malzemeler var. Bunlardan birkaç tane alıp üst üste koyuyorsunuz, içini izole ediyorsunuz oluyor bir depo :)
Kolay gelsin.
Sert plastik depo bir süre sonra doğal şartlar( kar don güneş vb) karşısında sağlamlığını koruyabilir mi?
Hiç merak etmeyiniz, istensede plastik yok olmuyor:) Bu tür imalatların içine sağlamlık için kalsıt, UV koruyucu, vs. ilave edilir. Yıllarca olduğu gibi kalır.
Depo'nun büyüklüğü kuyunun debisi ile orantılı olmalı mı? Sözgelimi kuyu yaz aylarında 2-3 ton günlük su veriyorsa depo da buna orantılı olarak küçük tutulmalı mı yoksa her türlü büyük yapmak daha mı faydalı?
Havuz düşünürseniz; günlük değilde birkaç günlük su kapasitesi kadar düşünün, hatta bir haftalık ihtiyacınız kadar olabilir, ilerde havuzu büyütmek çok zor olacaktır. Birde kuyunun su verimi düşerse (dileriz hep artar) tanker vs. su getirdiğinde sizin bir haftalık su ihtiyacınız karşılanır.
Bir de, çıkış borusu 50'lik ve 63'lük diye tabir ettiğiniz materyalleri bilmediğimden tam anlayamadım. 2'lik, 3'lük diye tabir edilen borular bunlar mı? Bana depo ağzındaki çıkışı mümkün olduğunca geniş (3'lük) yap daha sonra içini temizlemesi kolay olur dediler.
2 ve ya 3 denenlerle 50, 63 denenler aynı şey. Biri milimetre, diğeri inç. Siz çıkışınızı kuracağınız tesisatı basıtte olsa çizerek şekillendirin, çap kendiliğinden çıkacaktır. Havuzlarda çıkış borusu tabandan birkaç cm yukardan alınır. Temizleme ve ya boşatma ayrıca mümkün olduğunca büyük çaptakı başka bir boru ile sağlanır. Temizleme boşaltma borusunun su aldığı yer havuzun en düşük kottaki (suyun biriktiği yer) yerden beton dökülmeden önce konarak sağlanır.
Depo işini halledince ana boruları ve damlama sistemini kendim kurabilirmiyim, yoksa illaki projelendirmem mi gerekli? Projeden kastım gübre deposu, filtreler, vanalardan oluşan bir profosyonel kadronun yapacağı sistem.
Kesinlikle kurabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken sistemi bilen biri ile dizayn etmeniz ve (tekrar aynı tavsiye) basıtçe bile olsa kağıda dökmeniz.
Basınç hususu tamamen yükseklikle ilgilidir. Örnek: 10 Mt. yükseklik (su ile sulanan yer arasındakı kot farkı) size yaklaşık 1 atü basınç sağlar. Eee artık elektrik sahibi olarak basıncı küçük, ekonomik bir pompa ile halledebilirsiniz. Bu pompayı ilerideki zamanlarda da ilave edebilirsiniz. Kısaca havuz ile sulanan yer arasındaki yükseklik farkını metre olarak ölçün her metre için 0,1 ile çarpın sisteminizdeki oluşan basıncı bulursunuz. Size 0,5 atü basınç damlama sulama için yeterli olacaktır.
Havuzun zorluklarına gelinirse;
Kafanızı fazla karıştırmadan 1- maliyeti hesaplatınız.
2- İmalatınız su kaçırmamasını (beton içine konan katkılar ve ya yalıtımla) sağlayınız.
3- Temizlik konusunu (Boşatma borusu) ihmal etmeyiniz.
4- Çıkış borusu dahil tüm boruları betondan önce monte ettiriniz.
Sn. Meyvelitepe ve Sn. k0900 verdiğiniz bilgilere çok teşekkürler.Şu anda İstanbul dışında izinde olduğumdan fazla internete giremiyorum( iyi ki) dönünce bu konudaki sorularım sanırım devam edecek, benden kurtuluş yok. :))
syıldıran
13-07-2009, 10:53
Sn.Aslan_k,
Depo ne kadar büyük olsa o kadar iyi. Kuyunuz yaz aylarında bir günlük ihtiyacınız kadar su vermeyebilir. Belki peş peşe bir kaç gün kuyudan su alıp depoda biriktirmeniz gerekir. Bu yüzden büyük kuyu sizin için daima bir avantajdır. Öte yandan, deponun büyük ve içinde çok su olması doğal basınçlandırma için de faydalı.
50, 63 ile kastım, depodan sulamaya giden çıkış borusunun milimetre cinsinden çapıdır. 63mm'lik çıkış çapı, deponun da biraz yüksekçe bir yerde olması durumunda çok iyi sulama basıncı sağlar.
Depo işini kolay ve ucuz halledeyim diyorsanız, 2-3 metre çapında, 1-1.5 mt yüksekliğinde betondan dökülmüş bilezik gibi malzemeler var. Bunlardan birkaç tane alıp üst üste koyuyorsunuz, içini izole ediyorsunuz oluyor bir depo :)
Kolay gelsin.
Sn. Meyveli Tepe ,
Mesajınızda bahsetmiş olduğunuz bilezik şeklindeki prefabrik beton havuz elemanlarını nereden temin edebiliriz , üreten firma/firmalar hangileridir. Selamlar . .
Ekosolarenerji
15-07-2009, 23:57
Derin kuyu sistemlerini aşağıdaki alanlarda kullanabilirsiniz
Sulama tertibatları
Basınç artırma
Tarla sulama
Zemin suyu seviyesini düşürme
Ev suyu ve genel su tedariki
Endüstriyel su tedariki
Kaynak kuyuları
Hayvan sulakları vs.
Verimlilik alanı Çıkarma miktarı : günde 220 m3’e, 60 l/sn’ye kadar Çıkarma yüksekliği : 200 metreye kadar
Güneş enerjili bir derin kuyu sistemi nasıl çalışır? Güneş enerjisi modülleri güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürür. Üretilen doğru akım transformatör tarafından pompayı çalıştıran dalgalı akıma dönüştürür. Bu sistemde üretilen elektrik bataryalarda muhafaza edilmediği için her defasında verimlilik güneş ışınlarına bağlıdır. Bundan dolayı pompa sadece gün içerisinde kullanılabilir. Bu durum suyun geceleyin borularda tekrar toplanabilmesine fırsat sağlar. Böylelikle, boru ağızlarının kumla veya çamurla tıkanma ihtimali büyük ölçüde azaltılmış olur. Derin kuyu pompa sistemlerini verilen çalışma alanlarında istenilen büyüklüklerde temin etmekteyiz. Taleplerde çok büyük değişiklikler olduğu için bu konuda tam takım sunma imkanımız bulunmamaktadır. info@ekosolarenerji.com **** 0555 2065235 direk proje müdürü online iletişim!
fatih2009
25-08-2009, 21:03
Olcay bey ile daha önceki görüşmelerimiz neticesinde bu hafta sonu İstanbul'dan gelip solar sistemi kurdu.Evin elektrik tesisatındaki karışıklık ile de kendi iyi niyeti ile ugraşıp halletti.Kendisine çok teşekkür ediyorum.Eline, emegine saglık.Sizlerle de fotograflarını paylaşayım.
teksavasci
26-08-2009, 08:16
Fatih bey öncelikle sizin gibi güzel bir insanla tanıştıgım için kendimi çok şanslı hissediyorum.Biliyorum ki olmayacagını düşünen bir çok insan gördükdüklerine inanamıyacaklardır.Göstermiş oldugunuz misafirperverliginiz için çok teşekkür ederim.
İyi günlerde kullanmanız dilerim.
saygılarımla
FATİH 61
12-09-2009, 23:53
Merhabalar
sitedeki yazıları bir süredir okuyorum. Bu konuda teksavaşcı beyin bilgi sahibi olduğunu anlıyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Hatayın kırıkhan ilçesinde 40 dk. Nar bahçesi yaptım. Benimde sıkıntım elektrik. Yüksek gerilim hattına ve ayrıca köy elektriğine 700 m mesafedeyim. Buralardan elektrik almam sıkıntılı olacak. Bu yüzden güneş enerjisi ile ilgilenmeye başladım. Kırıkhanda güneşten uzun süre yararlanılabilir.ben bahçedeki evde şu elektrikli cihazları çalıştıracağım.5 tane lamba 1 buzdolabı 1 tv. Birde musluk suyu kadar su çıkaracak bir dinamo. Bunların ne kadar enerji harcayacağını bilemiyorum.bu cihazları çalıştırabilmem için güneş enerjisinin hangi güçteki parçalarına ihtiyacım olacak. Birde enerjiyi depolamak için aküye gerek var. Yazılarda jel akü deniyor. Ama baya pahalı. Bunun yerine araçlarda kullanılan 100 amperlik aküler kullanılabilir mi?. Bu sistemdeki paneller güneş olmayan bulutlu havalarda da elektrik üretebilir mi?
Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler
teksavasci
13-09-2009, 02:55
fatih 61 bey merhabalar
Sorularınız ve istekleriniz dogrultusunda size özel den mesaj attım. Umarım ki size yardımcı olabilmişimdir.bilmek istediğiniz ve kafanıza takılan sorularınız için 532 4344999 no lu telefondan bana ulaşabilir **** dmrsolar@gmail.com adresine mail atabilirsiniz,diğer bilgilerimi size özelden attım.
Saygılarımla
OlcayYANAR
FATİH 61
20-09-2009, 15:43
Olcay bey yazınızı okudum. Teşekkür ederim. Bahçeye evi inşa ettikden sonra sizin bilgilerinize daha çok ihtiyacım olacak. Selamlar.
zulkufhacettepe
29-10-2009, 21:07
Yıllar önce bizim köydede olmuştu aynı dert. Sera ve sulama için elektirik isteyen komşumuza tedaş, direkleri dikemeyeceklerini, ancak standartlara uygun direkleri komşumuzun kendisinin temin etmesi halinde elektiriği çekebilecekleri cevabını vermişti. Adamcağız 6 direk alarak köyün içinden tarlasına elektiriğin gelmesini sağlamıştı. Belki tedaş naz yaparsa direkleri dikip istediğiniz yere elektiriği çektirebilirsiniz.
Yukarıda okuduğum bazı arkadaşlarım güneş enerjisinden faydalanmayı düşündüklerini yazmışlar. Güneş enerji panellerinin çok pahalı olduğunu ve onu yaptırma maliyetlerinin çok yüksek olduğunu biliyorum. Ayrıca ovada su motoru, güneş paneli ve rüzgar paneli gibi araç ve gereçlerin hırsızı ve hasar vereni çok fazla. Tüm bunları dikkate alırsak bikaç direkle halledilebilecek birşeyse direğe yönelmek daha kolay sanırım.
seyirci38
03-11-2009, 17:18
çok faydalı bir konu olmuş,teşekkürler.
fatih2009
05-11-2009, 19:04
Ben resimlerini koydugum sistemi yazdan beri kullanıyorum.Sistem tamamen evin içinde.Eger çalınırsa zaten evdeki herşey gitmiş olacak.Fakat kesinlikle tavsiye ederim.Direklere ve tellere verecegim paradan cok daha azına mal oldu ve verimliligi cok guzel.Fatura derdi yok, zam derdi yok.Gece gündüz tüm lambaları ve televizyonu kapatmıyorum gene de aküleri zayıflatamıyorum.Kendi adıma tavsiye ederim.Her lamba açışımda da sayın Teksavaşçı'ya dua ediyorum.Elleri dert görmesin, beni kurtardı.
beyzagıda
05-11-2009, 19:11
sayın fatih2009 sizin sisteminizin maliyeti ne kadara malolmuştu ve neleri çalıştırabiliyorsunuz
fatih2009
11-11-2009, 18:47
Sayın beyzagıda, maliyeti hakkında birşey söylemek istemem.Yalnız kullandıgım elektrik süresini düşünürsek deger bence.Yaklaşık on kadar tasarruf ampulu, televizyon, radyo 24 saat çalışıyor.Biraz ufak bir buzdolabını da çalıştırıyor ama henüz alamadım.Matkap, lehim makinesi, kompresör de çalıştırıyorum arada.Sadece çamaşır makinesine yetmiyor bendeki sistem.
tevhit06
21-01-2010, 18:35
Benim bahçenin Kenarından alçak gerilim hattı geçiyor 220 ve 380 Volt. Bahcenin bir bölümünde taban suyu var, bu suyu yüzeye çıkarıp hem bahçeyi taban suyundan kurtarmak, hemde sulama amaçlı kullanmak için Elektirik almak istiyorum. Bahçenin Tapusu ölmüş Babama ait. Ben müracaat etsem Elektirik alabilirmiyim.
syıldıran
22-01-2010, 21:05
Benim bahçenin Kenarından alçak gerilim hattı geçiyor 220 ve 380 Volt. Bahcenin bir bölümünde taban suyu var, bu suyu yüzeye çıkarıp hem bahçeyi taban suyundan kurtarmak, hemde sulama amaçlı kullanmak için Elektirik almak istiyorum. Bahçenin Tapusu ölmüş Babama ait. Ben müracaat etsem Elektirik alabilirmiyim.
Sn. tevhit06 ,
Tapuyu üzerinize aldıktan veya veraset ilamı aldıysanız veraset ilamındaki diğer mirasçıların yazılı (Genelde noterde yapılmış) onayını aldıktan sonra kendi adınıza abone olarak elektrik alabilirsiniz. Birde ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu yani kaç kW. gücünde motor koyacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Uygulama her dağıtım şirketinde farklılıklar göstermekle birlikte genelde 5 kW. üzerindeki güçlerde dağıtım şirketi elemanlarının yapacakları inceleme sonucu enerji müsadesi almanız gerekir. Selamlar . .
tevhit06
22-01-2010, 22:08
Sayın syıldıran vediğiniz bilgiler için Teşekkürler. Kullanacağım motor gücü 5 kw. ın altında olacak.
Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi ile sürekli, randımanlı enerji elme etmek mümkün değildir. Rüzgar potansiyelinin 1.derece olarak kabul edildiği İngiltere'nin kuzey bölgelerinde, yapılan hesaplamalara göre 1oo birim enerji üretmek için kurulmuş tesislerde 36 birim enerji üretilebilmiştir.Kaldı ki Türkiye'de bırakın 1.derece rüzgar bölgesini, 3.derece rüzgar bölgesi bile yoktur. Foça'da küçük bir bölge 3.derece rüzgar belki alır. Bazı yayınlarda Türkiyede 2. derece rüzgar bölgeleri olduğu bilgisi ise yalandır.
Rüzgar enerjisi **** güneş enerjisi ile kesinlikle bir evin enerji ihtiyacı karşılanamaz. Kesinlikle bu tür şeylere para harcamayın. Harcadığınız para karşılığında belki cep telefonunuzu şarj edebilirsiniz.
Temiz enerji, doğal yaşam adı altında dünyada ve ülkemizde bir dolandırıcılık başlatılmıştır.
Taşıma suyla değirmen dönmez.
Forumdan tanıdığınız insanlara, aceleyle sistem kurdurmaya kalkmayın. Kesinlikle bir uzmana hatta bir kaç uzmana danışın.
acemi_caylak
02-03-2010, 14:02
Sn. Mors,
Elinizde söylediklerinizi ispat edecek bir araştırma var mı? Bizi ayrıntılı olarak bilgilendirirseniz sevinirim.
Ayrıca termik santrallere alternatif olarak hangi enerji türünü öneriyorsunuz?
teksavasci
02-03-2010, 16:38
Sn. mors,
bu konudan canınız yanmış ki bu kadar emin konuşuyorsunuz. 11 mart 14 mart 2010 tarihinde 3.Güneş Enerjisi Teknolojileri Fuarı düzenlenecektir.Katılımcı ve ziyaretçilere temiz enerjinin önemini anlatmayı hedefleyen ve Fuar kapsamında sempozyumlar ve konferansların yanı sıra birçok farklı etkinlik düzenlenecek ve bilgilendirilecektir.İsterseniz bu fuar biletlerinden size yollayabilirim.
Bilmediğiniz konular üzerinden yorum yapıyorsunuz ve dolandırıcı diye ithamda bulunuyorsunuz. internet kullanan bilgili birisi olarak acın İnternet de araştırın.
Avrupa da 15 yıldır rüzgar ve güneş enerjisi sistemleri kullanıyor. rüzgar türübünleri için 3. derece 2.derece rüzgar bölgesi olması gerekmez, aşırı rüzgarlarda sistemler otomatik kendini kapatır.görüyorum ki bu konularda hiç bir bilginiz yok sadece birilerinden duyup, insanlara iftira atmak,kafaları bulandırmak için yazmışsınız... foruma da sırf bu konuya yazı yazmak için üye olmuşsunuz.
saygılarımla
Çok bilmiş doktor.
not: Elimde 50 adet fuar bileti var istersen sana ücretsiz kargo ile yollayabilirim.
Bende elektiriğimi yeni bağlattım sonunda:) Benim aldığım elektirik tarımsal önce tarlanızda su kuyusuna DSİ den ruhsatlandırıyorsunuz Tarım il müdürlüğünden yetkeliler gelip kuyu olduğunu ve burada tarım arazisi olarak kullanıldığını onaylıyor.Bazı hesaplamalarla ne kadar su gerektiğini ve kaç voltluk elektirik gideceğini hesaplayıp DSİ ye geri gönderiyor dosyaları bunun maliyeti 150 tl daha sonra DSİ tekrar başka elemanlar gönderip şayet 10 mt derinliği geçmiyorsa kuyuyu ruhsatlandırıyor.Eğer geçiyorsa bir ceza ödeyip öyle ruhsatlandırıyorsunuz:=).Geçmediğini var sayarak bunun maliyetide size 200 tl.tabi size uygun görülen elektirik monofaze veya tirifaze ise yanılıp daha fazla maliyet çıkmasın derseniz yanılırsınız zira aradaki fark 100 tl imiş.Size en yakın direkle saattin yapılacağı mesafeyi de maliyeti arttırıyor her bir metre.Kablonun mt si 35 tl. elektirik saati ise 40 tl hepsi bu en yeni fiyatlar bunlar ve bende elektirik ve suyuma kavuşmuş oldum.Bu arada işlemler 15 gün sürüyor bilginize umarım işinize yarar ..:)
Sn. Mors,
Elinizde söylediklerinizi ispat edecek bir araştırma var mı? Bizi ayrıntılı olarak bilgilendirirseniz sevinirim.
Ayrıca termik santrallere alternatif olarak hangi enerji türünü öneriyorsunuz?
Enerji açığını kapatacak bir enerji türü şuan için yoktur.
Hidrojen enerjisinin kullanılabilir olması ancak 2050-2060 yıllarında mümkündür.
Bugün dünyada olan olayların sebebi kaynak kıtlığıdır.
Ekonomik kriz dediğimiz olay aslında kaynak kıtlığı sebebiyle suni yaratılmıştır.
Petrol tüketimi artmaya başladığında ikinci dip yaratılır ve kriz derinleştirilir. Böylece petrol tüketiminin düşmesi sağlanır.
Kömür zaten eroi değeri olarak petrolün yerini alamaz. Herkesin de bildiği gibi, petrolden önce kömür temel kaynak olarak kullanılıyordu. Petrol bulunduktan sonra, kömür hızla terkedildi.
Petrolde bir birim harcarsanız( ilk bulunduğu yıllarda) 100 birim alırdınız.Zamanla çıkarma zorlukları sebebiyle bu değer 30'a düşmüştür. Şuanda ise bir varil petrolü çıkarmanın bedeli dünyada ortalama 60 doları geçmiştir.
Nükleer enerji ise ayrı bir üçkağıtçılık konusudur. Dünyada çıkan yayınları takip ederseniz, dünyaya 60.000 yıl yetecek uranyum olduğunu yazarlar. Bu bilgi aslında doğrudur. Fakat ''ore grade'' denilen cevher kalitesi konusunu bilmeyenler için doğrudur. Evet gerçektende 60.000 yıl yetecek uranyum vardır, fakat cevher kalitesi çok düşüktür. Yani bu uranyumu topraktan çıkarıp enerji üretilecek kaliteye ulaştırmak için, bu uranyumdan elde edilebilecek enerjiden daha fazla enerji harcamanız gereklidir. Zaten bu yüzden 2009 yılında Abd ve Rusya'daki nükleer santrallarde, silahsızlanma sebebiyle sökülen nükleer başlıklardaki uranyum kullanılarak enerji üretilebilmiştir.
Bir başka üçkağıtçılık konusu elektrikli araçlardır. İnsanlığın içinde bulunduğu durum, içinden çıkılmaz bir durum olduğundan, bir dünya savaşı ve dünyadaki insan sayısının azaltılması gerçekleşmeden bu durumdan bir çıkış yolu olmadığı için bir sürü masal uydurulmakta, bu sayede insanların kafalarını kuma gömüp yaşamlarına devam etmeleri ve kaderlerine razı olmaları istenmektedir.
Elektrikli araçlarda Lityumdan yapılmış bataryalar kullanılır. Literatürü araştırırsanız Lityumunda bitme aşamasında olduğunu görürsünüz. Zaten bu araçlar son derece pahalıdır. Bunun dışında bu araçlarda kullanılan bataryalar 400-600 dolumluktur. Bu kadar dolum yapıldığında bataryayı değiştirmeniz gerekir. Bu bataryalar aracın değerinin 1/4'ü kadardır. Ayrıca bu bataryaların üretimi esnasında ortaya çıkan CO2, otomobilin üretimi sırasında ortaya çıkan CO2'den fazladır.
Bu konularla ilgili bir çok link, bigi ve araştırmayı aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.
Lityum, uranyum, hidrojen enerjisi, kaynak kıtlığı konularında 5-6 yıldır bu konuları araştırmam sebebiyle bende de çok bilgi var. Boş bir zamanımda isteyen olursa bunları eklerim.
www.peakoil.com
Not: Google'a peakoil **** petrol zirvesi yazarsanız çok kaynağa ulaşabilirsiniz.
5-6 yıldır bu konuları araştıran biri olarak Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi konusunda şu yorumu yapabilirim. Bu alanda yapılan yatırım kesinlikle geriye dönmez. Kesinlikle para ve zaman kaybıdır. Güneş enerjisinden yararlanılarak su ısıtan sistemler konuluyor. Güneyde yaşayanlar bunu yaptırabilirler. Elektrik üreteceğini düşünenler, evet elektrik üretirler, bir önceki mesajımda yazdığım gibi ancak cep telefonlarını şarj ederler. Rüzgar enerjisi ise tam üçkağıtçılıktır. Çünkü Türkiye'de 3. derece rüzgar bölgesi yoktur. Açgözlü insanlar ülkemizi rüzgar regülatörü çöplüğüne çevirmek istiyorlar.
Bağ ve bahçenize elektrik almak istiyorsanız da kesinlikle şebeke elektriği alma yönünde çaba harcayın. Bir önceki mesajda da görüldüğü gibi o kadar da zor değil...
Bu arada ben kimsenin yazısından alıntı yapmadım ve kimseye de edepsizce hitap etmedim. Ben ''3. derece rüzgar bölgesi yok'' şeklinde yazmışım, cevap olarak ''aşırı rüzgarda sistem kendisini kapatıyor'' denmiş. 2. **** 3.derece rüzgar bölgesi yok demek, rüzgar yok demektir. Dünyada 1.derece rüzgar bölgesi İngiltere'nin kuzeydoğusudur. Bu bölgede yüksek yatırımlar yapılmıştır. Dünyanın en fazla rüzgarın olduğu yani 1.derece rüzgar bölgesinde yapılan yatırımlar; 100 birim enerji elde etmek amacıyla projelendirilmiş ve kredilendirilmiştir. Şuanda bu yatırımlardan sadece 37 birim enerji üretilebilmektedir.
Yani bu konuda çok bilmişler İngiltere devletini dolandırmışlardır.
Benim bu yazıları yazarak bir menfaat elde etmem mümkün değildir.
Fakat evlere sistem monte ederek menfaat sağlayabilirsiniz. Yaptığınız iş doğruysa kimse itiraz edemez. Yukarıda verilen cevaptan anladığım kadarıyla bunu bilmeden yapıyorsunuz. Dünya çapında yapılan bir dolandırıcılığın bilmeden de olsa bir parçasısınız.
Yukarıda yaptığım açıklamaların ve verdiğim linkin inşallah size de faydası olur.
İnternetin ortaya çıkmasıyla ve tartışma ortamının olduğu forumlar sayesinde doğrunun ortaya çıkması kolaylaştı.
İyiki forumlar var, insanlar fikirlerini beyan ediyorlar.
fatih2009
10-03-2010, 17:22
Sayın Mors, ben sadece bir kullanıcı olarak sizin guneşten elektrik elde etme konusunda deneyiminizin olmadıgını düsünüyorum.Gelirseniz sizi misafir edeyim ve sayın Teksavascı'nın kurdugu sistemi göstereyim.Ne kadar verimsiz!!! oldugunu kendiniz görünüz.
teksavasci
14-03-2011, 10:18
Fatih bey bu yaz sizi ziyarete gelecegim .
merhaba, bugun ELEKTRIK ihtiyacim icin arastirma yaparken forumunuzu buldum. bu basligin tamamini okudum, diger bolumlere daha bakamadim. istanbulda yasayan bir emekliyim. canakkalede bir tarla aldim 20 donum. tarlanin alt ucu gölete 100 m, ust ucu 300m. aralikli olarak yilin 4-5 ayini tarlada gecirecegim. PLANLAMA asamasindayim. onceleri ceviz bahcesi yapmayi dusunuyordum ama (TECRUBELI BAHCECILER) ''toprak cok guzel cevizi baska yere yaparsin buraya klasik deveci armutu bahcesi yap'' dediler ikna oldum. bu ay tarlanin etrafina tel cit yaptiracagim. sonra sirada toprak tahlili ve derin surdurme var. daha sonra fidan anlasmasi yapip, kasim ayinda tupsuz dikim yapacagim yaklasik 800 klasik deveci armutu... MAYIS 2012 de de damlama sulama kuracagim. onceleri goletten pancar motorla su cekersin dediler ama motor disarida olacak 100 m mesafe... tarlaya artezyen yaptirsam 10m inince golet su seviyesine inilir, 15m den su cikar diye dusunuyorum. hemde tel orgumun icinde olur hersey. SORUN SURDA ... buradan bulacagimiz suyu nasil cikaripta yaninda olusturacagim havuza dolduracagiz. dizel motor ilemi elektrik motoru ilemi. ELEKTRİK TARLAYA 800 metre uzaklikta. degerli arkadaslar bana şu konularda yardimci olabilirlermi? 1-Yeni bir kanun cikti (500KW elektirik uretme icin izne gerek yok)bu kanun yukarida foruma daha once yazilmis olanlari nasil etkiler? 2- yukarida anlatilan usullerle ahsap direklerle tarlaya elektrik getirsem 16 direk 1300 tl 800m kablo 35 liradan 28000 tl rakamlar cok buyuyor. ilerde oraya 70-80 metrekare prefabrik bir ev de dusunecegim. bu durumda buzdolabi, tv, uydu, laptop vs elektirkli aletlerde olacak. ben bu isin icinden en uygun maliyetle nasil cikabilirim. ruzgar turbinimi gunes panelimi yoksa ikiside mi? hepsini simdiden planlamam gerek evin yonu bile onemli. ne dersiniz nasil bir yol izleyeyim?
bağ evinde elektrik konusunda çok sıkıntı yaşadık. ilk başta evin yapılışının ruhsatlı olması gerekiyor. diğer yandan da başvurunuzu yapıyorsunuz ama yokuşa sürülüyor hep iş. trafo ücretini kendiniz öderseniz kapınıza kadar geliyor. ama bu arada oradaki çalışanları da biraz ikna etmeye çabalamanız gerekiyor. hele ki elektrik şirketi özel sektörün elindeyse işiniz daha da zorlaşabilir.
attila026
21-09-2011, 19:18
merhaba.yeni üyeyim ve doğrusu siteyi kullanmakta biraz acemiyim.arama çubuğuna ilgili bir kaç kelime yazdım ve bu konulara ulaştım.sizlerden benzer bir konuda yardım talep ediyorum.6 dönümlük, badem ve karışık meyvadan oluşan bir bahçem var.bahçeye yaklaşık 20-30 metrelik bir kuyu kazdırmayı düşünüyorum.bu kuyudan ki eğer yeterli su çıkarsa,güneş enerjisi ve dalgıç pompa yardımıyla fidanlarımı sulamak istiyorum.bir de jeneratör ve dalgıç yöntemini duydum.acaba hangisi daha ekonomik olur?benim gönlüm güneş enerjisinden yana(pahalı bir kurulum maliyeti olmasına rağmen).bu arada bahçemin özellikleri şöyle:6 dönüm,150 ağaç,eğimli bir arazi,açmayı düşündüğüm kuyu yeri en alçak noktada,bahçenin en yüksek yeri ile kuyu arasında yaklaşık 9 metre kod farkı 120 metre de mesafe var.bu özelliklerde bir fidanlığı sulamak için hangi sistemi ne kadara maledebilirim acaba?Yardımlarınızı bekliyorum.şimdiden teşekkürler.
teksavasci
22-09-2011, 09:52
Şebekeden uzak olan her yerde problemler aynı, damla sulama sistemlerinde jeneratör ile kuyudan su basmak, taşıma su ile değirmen döndürmeye benziyor. kısa vadeli cözüm olarak görünsede uzun vadede eziyete dönüşüyor.
Güneşlenme süresi Türkiye'nin 1/3 olan Almanya'da 15 yıldır kullanılan bu sistemler bizde 5-6 senedir kullanılmaya başladı. dogal olarakta bizdeki yeni olan bu sistemler,Almanyadaki fiyatlara oranla 2 katı gibi rakkamlar ulaşmakta.
hibrit sistemler ile yerin durumuna göre güneş enerjisi **** rüzgar enerjisi ile elektrigimizi kendimiz üretebiliriz. ve ihtiyaclarımız doğrultusunda kullanırız.
direk güneş enerjisi ile calışan 12/24 volt solar dalgıç pompalar sayesinde yer altındaki suyumuzu çıkarabilmekle beraber güneşlenme sürasinin az oldugu bölgelerde rüzgar enerjisi ve akü grubu ile bu işlem yapılmaktadır
yaklasık 12 adet dalgıç pompa mevcuttur. fiyatlarıda su basma hızı ve yükseklikle dogru orantılı degişmektedir. Örnek olarak;
0-22m 5000lt/saat 890euro iken ,
70-90m 2000lt/saat 1380 euro
0 -19m 600 /saat 149euro
akülü kurulan sistemlerde toplanan enerji ile bağ evinin ihtiyacı olan lamba, tv, uydu, matkap, vb gibi elektrik giderlerinide karşılayabilirsiniz. kurulan sistemler ilerleyen zamanlarda eklemeler yaparak sistemi büyültebilirsiniz, örnek olarak ; bir -iki adet daha güneş paneli eklenebilir, 2-4 akü eklenebilir ,hatta güneş panellerine rüzgar trübini eklenip evin diger ihtiyacları karşılanabilir.
ilk görünüşte cok maliyetli oldugunu düşünsenizde ilerleyen zamanlarda kendini kısa zamanda amorti edecektir.kurulan sistemlerde aküler 10 yıl ömürlü , güneş panelleri 20 yıl , 20 yıl sonrası %80verimli olarak 50+yıl olarak fabrika verileridir. uzun vadeli bir yatırım olarak görebilirsiniz.sulama sistem ortalama fiyatları 1000tl başlayıp 8000-10000 tl kadar çıkmaktadır. bu sistemlere bir kere para veriyorsunuz uzun zamanlar kafanız rahat ediyor. şebeke elektrigi gelse bile sizin ihtiyacınız olmuyor. egerki uzun vadeli bir yatırım yapıyorsanız bu sistemleri kullanmanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla
OlcayYANAR
attila026
22-09-2011, 17:53
Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
mehmet erdem
25-10-2011, 08:22
olcay bey bende izmir aliağa da güneş enerjili benzer bir sistem kurmak istiyorum 80 m sondaj kuyusu açtırdım. 40 m ye dalgıç pompa indirilip düzenli su alabileceğimi söylediler bu mesafeden su çekip 220 m ileride 30 tonluk 10 m kod farklı depom var bu suyu oraya aktarmak için ne kadarlık bir güneş enerji sistemine ihtiyaç duyarım. Yardımcı olursanız sevinirim
teksavasci
26-10-2011, 14:33
Mehmet bey merhabalar
size özelden mesaj attım. umarım yardımcı olabilmişimdir.
Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi bunlar bir işe yaramıyor.
Paranızı boşa harcamayın, şebeke elektriği almaya çalışın.
Selamlar, uzun zamandır siteye uğramamıştım, kendimize bağ evi aramakla meşgülüz ve bizimde elektirik sorunlarımız olabilir, sayın teksavaşcı bu konuda vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Saygılar
teksavasci
09-01-2012, 10:59
Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi bunlar bir işe yaramıyor.
Paranızı boşa harcamayın, şebeke elektriği almaya çalışın.
merhabalar
Almanlar 15 yıldır. boşa kullanıyorlar herhalde, isterseniz bir araştırın. :)
rüzgar ve güneş enerjisinden elektirik kullanmayı bende cok önemsiyorum ntv de bir doğa proğramında çıkan bir bey evi için sadece kücük aletleri ve aydınlatma için 1000 tl gibi bir harcama ile sorununu çözdüğünden bahsetmişti buzdolabı çamaşır makinası vs. için ise ayrı bir yatırım yapması gerektiğinden bahsetmişti ben sapanca'nın bir dağ köyünde yaşıyorum şebeke elektiriği uzun süreli olmasada sık kesiliyor özelliklede kışın ikamet ettiğim yer kendimin olmadığı için çözüm üretemiyorum ama kendi yerim olsa ilk baş vuracağım çözüm en azından elektirkler kesildiğinde doğal enerji olurdu lektirik kesintileri yüzünden 50 adet bıldırcın yumurtam kuluçka makinaında riske girdi :(
teksavasci
09-01-2012, 21:18
Aslinda sizin isiniz cok daha kolay, elektrik kesintileri icin yapacaginiz cok kucuk bir yatirimla elektriginiz kesilse bile sizi 24 saat idare edebilecek bir sistem icin odeyeceginiz ucret 500- 600 tl gecmez .tabi bunun icinde buzdolabi yok:-) guneydogudada elektrik kesinleri cok oluyormus. bunlar icin degisik cozumler sunuyoruz .
Güneş enerjisinden tarimsal sulamada yararlanan arkadaşlar varmı? kullanımı,verimliliği ve maliyeti hakkında tecrübelerini paylaşabilirlermi?
Aşağıdaki havuzdan daha yukarıdaki havuza su aktarmak gerekecek.Bu güneş enerjisiyle mümkünmüdür?
Eve takılan rüzgar türbinlerini gördünüzmü bayıldım,tek kötü yanı çok rüzgarlı havalarda biraz ses yapması.
PARS MAKINA EV TİPİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ, PARS (http://www.parsmakina.com/projeler.php?sayfa2=67&sayfa=70&altmenu=3)
teksavasci
27-02-2012, 00:40
Güneş enerjisinden tarimsal sulamada yararlanan arkadaşlar varmı? kullanımı,verimliliği ve maliyeti hakkında tecrübelerini paylaşabilirlermi?
Aşağıdaki havuzdan daha yukarıdaki havuza su aktarmak gerekecek.Bu güneş enerjisiyle mümkünmüdür?
Uysal bey merhaba
güneş enerji ile calışan yer üstü pompalar var aşagıdaki havuzunuzdan yukarıdaki havuzunuza suyunuzu aktarabilirsiniz. lorentz PS1800 CS-37-1 modelini inceleyiniz. 96v calısır. 2m de 32ton,,,14m 16ton (yükseklik)su basar.pompa fiyatı 2100tl (piyasa fiyatı 1420euro)
3 adet 200pw 2400tl dir.akü grubuna gerek yoktur güneş oldugu sürece calısır.istenilirse akü grubu eklenebilir.
Saygılarımla
Fatih Bey (Fatih2009), Özelinize mesaj attım. Lütfen beni cevapsız bırakmayın. İyi günler diliyorum
Olcay Bey(Teksavaşçı), özeli'nize bir mesaj attım. Lütfen ilgilenirseniz sevinirim...
teksavasci
24-07-2012, 14:07
yardımcı olabildiysen seviririm.
bambaska
27-11-2012, 23:44
arkadaslar bende yeni bir arsa aldim..ruhsatli konteyner koymayi dusunuyorum elektrik ise 2-3 direk mesafede..sagimda solumda onumde arkamda evler mevcut (100m mesafede) bu elektrigi ben kendim mi cektirmeliyim..yoksa elektrik sirketi gelip kendimi cekecek bir bilgilendirirseniz sevinirim..yerim izmitin gedikli koyu. gecen hafta cikan bir yasa ile mahalle statusune gecti artik kocaelinde koy kalmadi..
yardimci olursaniz cok sevinirim..
gökhan küçük
16-01-2013, 18:13
hayırlı akşamlar sayın arkadaşlar bir bağ evim var 150 mt derinliğinde su kuyusu maksimum 800 mt uzaklıkta bir trafo var şahısa ait ben burdan elektrik almam lazım
ne gibi aksamlar yapmam lazım
lektrik düşümü % kaç olur 7,5 kv lık su dalgıcımı çalıştırırmı
gökhan küçük
17-01-2013, 01:48
mahalle olduğu için tedaş çeker yanılmıyorsam tedaşa baş vur
gökhan küçük
17-01-2013, 09:59
mahalle old. in kapına kadar tedaş ilgilenir
hüseyindeniz
17-01-2013, 16:40
arkadaşlar evinizin, tarlanızın,bahçenizin yakınlarında akarsu varsa YouTube sitesinde
su koçu pompası veya ram pump yazarak oradaki pompaları ısrarla incelemenizi tavsiye ederim.
su gücü haricinde hiç bir enerji kaynağına ihtiyaç yok. sağlıcakla kalın.
*** benahaşap ev yapmak ıstıyorum 2.5 dönüm yerım var elek tırık sorun olacaga benziyor dönüşe bilir enerjiyle 10 beygirlik motoru çalış tırmam mümkün olurmu teşekurler
Bursa nın bir köyünden 1350metre karelik 68 metrekaresi imarlı köye yakın bir bahçe aldık elektirik ve su bağlatmak için proje çizdirmek gerektiriyormuş . Biz prefabrik ev yaptıracağız ,prefabriklerin çok detaylı planları olmasına rağmen belediye bu planları kabul etmiyor illa bir mimarla görüşeceksiniz diyor bu konuda bir bilginiz varsa bana bu prefabrik evlerin ayrıntılı olan planlarının kabul görmemesinin nedenini açıklayabilir misiniz. Belediyedekilerden ısrarlarıma rağmen bu konuda bir cevap alamadım. İknicisi bizim arsanın hemen karşısında bir elektirik direği var , bu direk yanında ki evin sahibi tarafından diktirilmiş diyorlar . Biz de bu direkten elektirik alabilir miyiz ? Bunun için ne yapmamız gerekir?
kenan kırca
12-06-2013, 19:10
Bursa nın bir köyünden 1350metre karelik 68 metrekaresi imarlı köye yakın bir bahçe aldık elektirik ve su bağlatmak için proje çizdirmek gerektiriyormuş . Biz prefabrik ev yaptıracağız ,prefabriklerin çok detaylı planları olmasına rağmen belediye bu planları kabul etmiyor illa bir mimarla görüşeceksiniz diyor bu konuda bir bilginiz varsa bana bu prefabrik evlerin ayrıntılı olan planlarının kabul görmemesinin nedenini açıklayabilir misiniz. Belediyedekilerden ısrarlarıma rağmen bu konuda bir cevap alamadım. İknicisi bizim arsanın hemen karşısında bir elektirik direği var , bu direk yanında ki evin sahibi tarafından diktirilmiş diyorlar . Biz de bu direkten elektirik alabilir miyiz ? Bunun için ne yapmamız gerekir?
prefabrik yapıları bazı belediyer normal inşaat işlemi yaptırıyorlar plan proje vb buda 4 5 bin tl arasında bazıları ise 300-400 tl lik bir ücret karşılığında rushat veriyorlar sizin şansınıza kalmış kolay gelsin.
Gerçekten en berbet olan konu elektrik aboneliği ve ruhsat mevzusu. kanun da açık var gibi. Tarımsal amaçlı veya bahğ evi gibi yapılarda ruhsata gerek yoktur deniliyor. Fakat elektri verilmiyor . Anlayamadım nasıl bir iştir bu ?
mustafanevzat
18-06-2013, 21:40
Elektrikçinin birine basit bir proje çizdirip tapuyla birlikte Tedaş'a baş vuruyorsunuz. İnşallah, tarlanın önünde elektrik direği (hattı) vardır. Muhtar da bilir bu detayları, ona da sorma imkanınız varsa yol gösterir ama özet olarak böyle.
keşke bu kadar basit olsa .bahçemin önünde elektrik direği de var bahçede kuyu da var .elime bir dosya tutuşturdular .dolaşmaya başladım. 1. tapu,çap,nufus sureti. 2. muhtar tastiki. diğerleri sırada .bakalım nezaman bitecek .
musa_ekrem
04-08-2013, 13:05
Merhabalar, konuyu okudum ancak herkes farklı şeyler söylemiş.
Benim sağında ve solundaki arazilerde elektrik bulunan önünden genel sulama kanalı geçen bir portakal bahçem var. Bu bahçeye elektrik getirmek ve küçük bir kulübe yaparak hem eşyalarımı koymak hemde piknik yeri gibi bir yapı oluşturmak istiyorum. Sizce elektriği buraya getirmek iiçin ne kadar bir masrafım olur? Sulama kanalına dalgıç pompa kuracağım desem tarımsal elektrik alabilir miyim?
*** arkadaşlar sizlerden elektrik aboneliği için yardım istiyorum.
Ankara ilçesinin bir köyünde bulunan üzüm bağı ve tarla tapusu bulunan arsamıza bir bağ evi yapmak istiyoruz yaklaşık evin büyüklüğü 50-60metrekare olucak tarlaya en yakın elektrik hattı bulunan hane akrabamıza ait tavuk çiftliği buraya hem ev yapıp hemde elektrik hattı çekmek için neler yapmamız gerek bu konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Nurettin güldeş
13-08-2016, 11:26
arkadaşlar köy dışında arılarım var ve oraya ev yaptıracagım küçük bişey.ama elektrik beni düşündürmekte köydeki evimden toprak altına kablo çekip götürsem ne gibi sorunlar olabilir.mesafe yaklaşık 1 km
shawshang
28-04-2017, 15:18
bu yöntem ile açılan kuyu için tarımsal sulama elektriği alınabilir mi acaba ?
https://www.youtube.com/watch?v=TeDsQzTStoI
İzin Belgesi Verilebilmesi İçin Teknik Kriterler
Madde 7- Belgenin verilebilmesi için aşağı teknik kriterler yerinde tespit edilerek bu
kriterlere uygun olanlara belge verilecektir. Bu belgenin verilebilmesi için;
a. Sondaj kuyusu olarak açılmış yerlere derinliği ne olursa olsun belge verilemez.
b. Su kaynağı olarak keson kuyular gösterilmiş ise keson kuyu aşağıdaki kriterlere
uygun olmalıdır.
1. Keson kuyular sızıntı şeklindeki yüzey sularının depolandığı, dere
yataklarında ve alüvyon sahalarda açılan açık kuyular olup bunların çapı
2.00 m ve daha yukarı, derinliği 10.00 ye kadar ve içerisinde minumum
1.00 m. Civarında suyla dolu olmalıdır.
2. Kendini tutamayan zeminlerde açıldığından çember şeklinde beton,
betonarme, taş, tuğla veya briketle örülmüş olmalıdır. Kendini tutabilen
(çatlaklı kaya) zeminlerde ise buna gerek görülmeyip buna ilgili teknik
eleman karar verecektir. Örme işlemi yapılmamış kuyulara belge
verilmeyecektir.
c. Kaptaj, galeri ve tünel vasıtasıyla alınacak su kaynakları, sulama kanalları,
biriktirme havuzları, göletler, dere ve diğer su kaynaklarından alınacak su için
belge istendiği takdirde bunlara ait tesisler eksiksiz olarak tekniğine uygun şekilde
tamamlanmış olacaktır.
d. Belgenin verilebilmesi için gösterilen su kaynağı, sulanması düşünülen saha için
yeterli miktarda olacaktır.
e. Belge istenilen su kaynakları için etüt aşamasında tesisler yapılmış ve gerektiğinde
su etüdü için pompa kurulu ve çalışır vaziyette olacaktır.
f. Keson kuyular belgenin alınacağı tapulu alan içerisinde olacaktır. Dere içine açılan
ve parsel dışında kalan kuyuların olması durumunda mahallinde bu kuyunun
kendisine ait olduğunu araştırması ve tespiti yapılacaktır.
g. Kooperatif, Belediye veya köy halkının tamamının veya bir kısmının yararlandığı
tesislerden elektro motopomp ile su alınması durumunda suyun alınmasına
müsaade edildiğini gösteren belgenin verilmesi mecburidir. (Kooperatif ise Genel
Kurur Kararı, Belediye ise Belediye Encümen kararı, köy muhtarlığı ise köy karar
defterine alınmış karar sureti)
kriterlerine uygunluk şartı aranacaktır.
shawshang
24-05-2017, 13:48
Bağ evi için "tarımsal sulama elektriği" haricinde birde içi boş ( ev, kulübe vb. yapı olmayan) ve çevresi çitle çevrilmiş tarlalar için "güvenlik amaçlı elektrik" aboneliği adıyla abonelik veriliyormuş fakat içeriğini tam olarak öğrenemedim.
Bahçeye alınan aydınlatma elektriği ( ev elektriğine eş değer ) hakkında şöyle bir yazım var;
Bahçeye Elektrik Aboneliği Nasıl Yapılır? (http://www.bahceblog.com/bahceye-elektrik-aboneligi/)
Bahçeye aldığımız aydınlatma elektriği aboneliğini hem bahçe işlerinde hem aydınlatmada hem de konteyner evde kullanıyoruz. Yazıyı inceleyebilirsiniz.
Saygılar.
muratcolak
13-06-2017, 13:43
Dsi den sulama icin rapor alirsaniz bag elektrigini yari yariya nerdeyse daha az oderesnz
Elektrik işini bayağı araştırdım ve Araziye trafo koyulmasını şart koşuyorlar. Minimum 30 bin trafo bedeli deniyor. Bunları karşıladığınız da bile iş bitmiyor. Trafo koyulduğu için hiç elektrik kullanmasanız bile (2 sene önceki miktar)aylık 250 lira sabit ücret alınıyormuş. Bunları düşününce güneş enerjisi veya rüzgar türbini daha mantıklı geliyor.
furkan d.
05-04-2018, 13:13
Arkadaşlar Ankaranın Çubuk ilçesinde bahçem var ve elektrik çektirmek istiyorum. ev 2004 yılı öncesinde yapılmış bi yapı. belediyeden onaylı yazısını da aldık. projemizide çizdirdik. En yakın elektrik trafosu 600 m uzaklıkta TEK e başvuruda bulunduğumuz taktirde bahçemize kadar olan kablo ücreti bizden talep edilirmi? daha önce başına gelen varmı? Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar Ankaranın Çubuk ilçesinde bahçem var ve elektrik çektirmek istiyorum. ev 2004 yılı öncesinde yapılmış bi yapı. belediyeden onaylı yazısını da aldık. projemizide çizdirdik. En yakın elektrik trafosu 600 m uzaklıkta TEK e başvuruda bulunduğumuz taktirde bahçemize kadar olan kablo ücreti bizden talep edilirmi? daha önce başına gelen varmı? Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Kablo ile kurtulursanız şanslısınız. Özelleştirmelerden sonra; Her istediğiniz yere zırt diye elektrik getirmiyorlar. Önce izinleri alacaksınız, izin sonrası mühendis tarafından proje çizilecek, direkleri diktirip (en fazla 50 metre açıklıkta ) ve kablolamayı yaptıracaksınız. Elektrik idaresinden gelip, elektriği açacaklar (kurdela ve makas hazırlamayı unutmayın). Benim arazim elektriğe kuş uçuşu 1 km ve sırf direk maliyeti 50 bin lira tutuyordu.
shawshang
02-05-2018, 11:16
Henüz komisyona gitmemiş affın taslağı aşağıdaki gibi.
MADDE 13- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 16- Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla; 30/09/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine 31/12/2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.
Bu tespitler, yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ve diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapı sahibinin beyanına göre kaydedilir.
Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden (%3) oranda alınacak kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından 6306 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen dönüşüm projeleri özel hesabına yatırılır. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, ayrıca bölgelere göre kademelendirmeye ve başvuru süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Yapı Kayıt Belgesi; yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.
Yapı ruhsatı almış yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ve maliklerin üçte iki çoğunluğunun muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda, üçüncü fıkrada belirtilen bedelin iki katı ödenir.**
Yukarıdaki fıkra uyarınca kat mülkiyetine geçilmiş olması 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Ek-1 inci maddesinin uygulanmasına engel teşkil etmez.
Birinci fıkrada sayılan yapı sahiplerinin binalarında kentsel dönüşüm yapılması halinde Yapı Kayıt Belgesi aranır.
Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların 30/3/2014 tarihinden önce Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Bakanlığa da tahsis edilebilir. Yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerinin talepleri üzerine taşınmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Bu durumda elde edilen gelirlerin yüzde ellisi genel bütçeye, yüzde ellisi ise 6306 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilir.**Ayrıca bu gelirler hakkında 4706 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrası hükmü uygulanmaz.
Bu belgenin geçerlilik süresi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadardır. Yapı Kayıt Belgesi, sahibine bu maddede sayılanların dışında imar açısından başkaca bir hak sağlamaz. Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.
Kamu yapıları bu madde hükmünden bedelsiz olarak yararlanır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.”
Tam olarak bu şekilde onaylanıp onaylanmayacağı belli değil fakat, vatandaşın beyanı ile yapı kayıt sistemine kayıt başvurusu ve onaylanması sonucunda alınan belge ile elektrik ve su başvuru yapma hakkı verilecek gibi görülüyor.
Henüz komisyona gitmemiş affın taslağı aşağıdaki gibi.
MADDE 13- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 16- Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla; 30/09/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine 31/12/2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.
Bu tespitler, yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ve diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapı sahibinin beyanına göre kaydedilir.
Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden (%3) oranda alınacak kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından 6306 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen dönüşüm projeleri özel hesabına yatırılır. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, ayrıca bölgelere göre kademelendirmeye ve başvuru süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Yapı Kayıt Belgesi; yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.
Yapı ruhsatı almış yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ve maliklerin üçte iki çoğunluğunun muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda, üçüncü fıkrada belirtilen bedelin iki katı ödenir.**
Yukarıdaki fıkra uyarınca kat mülkiyetine geçilmiş olması 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Ek-1 inci maddesinin uygulanmasına engel teşkil etmez.
Birinci fıkrada sayılan yapı sahiplerinin binalarında kentsel dönüşüm yapılması halinde Yapı Kayıt Belgesi aranır.
Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların 30/3/2014 tarihinden önce Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Bakanlığa da tahsis edilebilir. Yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerinin talepleri üzerine taşınmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Bu durumda elde edilen gelirlerin yüzde ellisi genel bütçeye, yüzde ellisi ise 6306 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilir.**Ayrıca bu gelirler hakkında 4706 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrası hükmü uygulanmaz.
Bu belgenin geçerlilik süresi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadardır. Yapı Kayıt Belgesi, sahibine bu maddede sayılanların dışında imar açısından başkaca bir hak sağlamaz. Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.
Kamu yapıları bu madde hükmünden bedelsiz olarak yararlanır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.”
Tam olarak bu şekilde onaylanıp onaylanmayacağı belli değil fakat, vatandaşın beyanı ile yapı kayıt sistemine kayıt başvurusu ve onaylanması sonucunda alınan belge ile elektrik ve su başvuru yapma hakkı verilecek gibi görülüyor.
Bağ evlerini kapsıyor mu acaba?
shawshang
02-05-2018, 18:44
Tarla, arsa vasfındaki alanlarda bulunan yapılarında bedeli ödenerek yapı kayıt belgesi alması sağlanacakmış.
Benim bahçenin numarataj belgesi olduğu için bağ evi kapsamına alınacak gibi görünüyor.
shawshang
11-05-2018, 08:38
dün akşam tasarı paketin içinde onaylandı
Gunebakan44
06-11-2018, 12:45
Fatih bey, güneş enerjisi ile ilgili olumlu görüşleriniz hala devam ediyor mu acaba merak ettim. Bu kadar yıl sonra hala memnunsanız bu çok önemli bir veri olacak benim için.
aziztoprak
21-11-2018, 18:08
Merhaba, imarlı arsama yaptığım ruhsatsız bağ evi (konteyner ev) 12 m2 sundurma ile beraber 25 m2. Bunun için yapı kayıt belgesi aldım. Bu belge ile su ve elektrik alırken problem yaşar mıyım. Bildiğim kadarıyla yapı kayıt belgesi ile elektrik su bağlanabiliyor. Yaptıran var mı? Arsanın etrafı tel ile çevrili. Numaratajı yok. Sadece imarlı arsa. Lihkap ölçümü mevcut.
Merhaba, imarlı arsama yaptığım ruhsatsız bağ evi (konteyner ev) 12 m2 sundurma ile beraber 25 m2. Bunun için yapı kayıt belgesi aldım. Bu belge ile su ve elektrik alırken problem yaşar mıyım. Bildiğim kadarıyla yapı kayıt belgesi ile elektrik su bağlanabiliyor. Yaptıran var mı? Arsanın etrafı tel ile çevrili. Numaratajı yok. Sadece imarlı arsa. Lihkap ölçümü mevcut.
numarataj almadan, yapı kayıt belgesini nasıl aldınız? Ben de başvurdum ve numarataj almadan hiç bir işlem yaptıramıyorsunuz. Ölçümü yaptırdığınız kişinin sizi belediye fen işlerine yönlendirmesi gerekirdi. Lihkap ölçümünü yapan kişinin size verdiği belgeleri (özellikle belirli bir formatta oluşturulmuş cd) belediyenin fen işlerine götürüp, adres bilgilerinizi alın.
Elektrik konusu biraz karışık. Evinize 400 metre mesafede trafo var mı? eğer yoksa birbirine 400 metre mesafede abone olacak 5 kişi olması gerekiyor diyorlar. 5 abonenin ortasına trafo koyuyorlarmış (tabi bu 5 rakamı nereden çıkıyor o da ayrı bir saçmalık. Neden 5? 6 değil, 8 değil, 4 değil de 5!) Trafoya maksimum uzaklığınız 400 metreden fazla olamazmış.
İşin özü; Devlet para toplamak için kuyuya bir taş attı. Elektrik şirketleri değneğin hangi ucundan tutsak acaba diye düşünüyorlar. İşi yokuşa sürmek için binbir dereden su getiriyorlar. Bir tanıdığım bu işleri dağıtım şirketinin ilçe merkezinde yapmak istedi olumsuz yanıt alınca, CB. na şikayet dilekçesi yazdı. Bir kaç gün sonra dağıtım şirketinin ana merkezinden arayıp "ilçeye başvurmadan keşke bize başvursaydınız, biz işinizi yapardık" mealinde bir cevap aldı. Yani, dişinizi gösterdiğiniz de kurt kuzu oluveriyor.
İmar barışından yararlanıp, yapı kayıt belgesini aldım ve elektrik çektirmek için girişimde bulundum. Buradan sonrası çok ilginç.
Önce dağıtım şirketine gittim. Bir elektrik mühendisinin dilekçe yazması gerektiğini söylediler. Elektrik mühendisine gittim ve bana söylediği şey ;" Başvuruyu yaparız ancak yakınlarda dağıtım hattı olmadığı için 5 YIL İÇİNDE DEĞERLENDİRMEYE ALIRIZ diye cevap verirler dedi. Bahçemi ilk aldığımda elektrik çektirmek için sözlü müracaat ettiğimde "hattı kendin çek biz elektrik veririz" demişlerdi. Elektrik çekme konusunda, özellikle dağıtım hatlarına uzak yerlerde isteksizler ve yönetmelikler de hakkınız olanları size asla söylemiyorlar. Örneğin hattı kendiniz çektiğiniz de yaptığınız masrafı 10 yıl boyunca dağıtım bedelinden mahsup edebiliyorsunuz. Bunu yönetmelikte okudum ve elektrik mühendisine söylediğimde önce "yok öyle bir şey" dedi. Yönetmelik de yazıyor deyince "haaa bende okumuştum" dedi. Köpekleri tenzih ederim "it iti ısırmazmış gerçekten"
mustafa sahin
21-02-2020, 14:52
ertan bey bende size kendim projelendirdiğim yenilebilir enerji (solar enerji) den bahsedeyim. silivri çayırdere köyünde bulunan 2 dönüm arazim elektrik almak için senelerdir uğraşıyorum.fakat elektrik direkleri geçmedigi için direkleri ve trafo maliyetini ben ve diger kullanıcılara yüklemek istiyorlar,maliyete baktığınız zaman çok çok yüksek kimsede bu işe yanaşmıyor.Bende bir elektrik teknisyeni olarak kendim bir proje hazırladım. ilk önce kulandığım elektrik güç hesabını yaptım. nedir.? bir televizyon,uydu alıcısı ,5 adet lamba, dalgıç pompa vs vs bunları calıştırmak için gereken sistem içinse; bir adet 50w güneş paneli, 3 adet 12v 100A akü kuru tip akü, bir adet solar akü şarj kesici, 600w invertör(12v/220 çeviriçi). Sistemi yaklaşık 3 haftadır kullanıyorum. tabi bu sistem benim isteklerim dogrultusunda yapılmıştır.örnek vermek gerekirse, ben haftasonları orada bulunuyorum ve elktrik ihtiyacım hafta sonları oluyor bütün hafta sarj ettigim akülerimi ben oradayken bütün ihtiyacımı görüyor ve elektrik faturasıda ödemiyorum. hatta bu hafta çardak yaparken dekupajımı calıştırarak çok rahat ettim. benim kurduğum sistem bana yaklaşık 2000tl buldu. eger böyle bir sistem düşünürsenizsize hertürlü desteği verebilirim . iyi günler
olcay YANAR
teksavascı ; ben tarlama sürekli oturacağım bir ev yapacağım ailemle birlikte ve normal ev elektriğini karşılayabilirmi bu paneller mesela kışın ısınma açısından soruyorum yazın belki sıkıntı olmaz ama..
abdullah1978
12-05-2020, 07:38
:mad:Merhabalar
sitedeki yazıları bir süredir okuyorum. Bu konuda teksavaşcı beyin bilgi sahibi olduğunu anlıyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Hatayın kırıkhan ilçesinde 40 dk. Nar bahçesi yaptım. Benimde sıkıntım elektrik. Yüksek gerilim hattına ve ayrıca köy elektriğine 700 m mesafedeyim. Buralardan elektrik almam sıkıntılı olacak. Bu yüzden güneş enerjisi ile ilgilenmeye başladım. Kırıkhanda güneşten uzun süre yararlanılabilir.ben bahçedeki evde şu elektrikli cihazları çalıştıracağım.5 tane lamba 1 buzdolabı 1 tv. Birde musluk suyu kadar su çıkaracak bir dinamo. Bunların ne kadar enerji harcayacağını bilemiyorum.bu cihazları çalıştırabilmem için güneş enerjisinin hangi güçteki parçalarına ihtiyacım olacak. Birde enerjiyi depolamak için aküye gerek var. Yazılarda jel akü deniyor. Ama baya pahalı. Bunun yerine araçlarda kullanılan 100 amperlik aküler kullanılabilir mi?. Bu sistemdeki paneller güneş olmayan bulutlu havalarda da elektrik üretebilir mi?
Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler
abdullah1978
12-05-2020, 08:02
Merhaba fatih61
bende kırıkhandan siz neredesiniz 05379386335 numaradan ulaşabilirsiniz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.