View Full Version : Soğuksu Milli Parkı
Dev Sekoya
31-05-2006, 09:30
Parktaki çamlarda ökse otu bir çok ağacı kurutuyor. Bunun çaresi yok mu.
http://www.fotothing.com/photos/be1/be1aeb4c06c2278cfe3bc1d3e5cce26c.jpg
http://www.fotothing.com/photos/afe/afeb5972edad55daf56583189e08efc7.jpg
http://www.fotothing.com/photos/afe/afeb5972edad55daf56583189e08efc7.jpg
Çaresi ökse otlarını toplamak.
Ama çok yoğun değilse kalabilir. Çünkü ormanda kurumuş ağaçların da olması doğal dengenin bir parçası.Bunların da bulunması gerekli
Ayşe Özdil
26-08-2011, 10:28
Soğuksu Milli Parkı / Kızılcahamam / Ankara
Bu konu başlığı atıl kalmış. Elimdeki fotoğraflarla ben de biraz katkıda bulunmak istedim..
" Soğuksu Millî Parkı, 1959 yılında Millî Park olarak tesis edilmiştir. Kızılcahamam ilçesi sınırları içersinde bulunmaktadır ve Ankara merkezine 80 kilometre uzaklıktadır.
Arazisi volkanik bir sahadır. Bu nedenle içersinde bol miktarda sıcak ve soğuk su kaynakları olmaktadır ve bunlar kaplıca turizmi açısından da kullanılmaktadır. En yüksek noktası ise 1789 rakımlı Arhul tepesidir. Sarıçam ağırlıklı(%65) orman yapısı içersinde Karaçam (%24), Köknar (%6)ve Meşe(%5) de bulunmaktadır. -Flora yönünden de zengin bir bitki yapısına sahip iken bugün maalesef flora küresel ısınma nedeni ile de yok olma tehlikesi içerisindedir. -Milli Park alanının 800 hektarı ormanlık saha 250 hektarı ise açıklık olarak bulunmaktadır. Sahanın 1/3 ü kullanma, 2/3 ü ise koruma sahası olarak düzenlenmiştir. -Milli Park alanında ayı, çakal, yaban domuzu gibi hayvanlar ve 35'in üzerinde kuş cinsi yer almaktadır. -Ayrıca soyu tükenmekte olan Kara Akbaba da Milli Park içerisinde koruma altına alınmıştır...."
Kaynak : Vikipedi
9 ve 16 Temmuz 2011 de, kelebek fotoğraflamak amacıyla gittiğim sırada çektiğim fotoğraflar sırasıyla :
- 1300m rakımdan panoramik görünüm, sarıçam, karaçam, göknar ağaçları, bölgeye özgü doğal çiçeklerden Campanula ( Çan Çiçeği ) ve Callophrys rubi / Zümrüt Kelebeği
Ayşe Özdil
26-08-2011, 11:19
Bölge endemik bitkileri, böcekleri, kelebekleriyle de mutlaka görülmesi gereken doğal zenginliklerimizden...
Fotoğraflar, yürüyüş yolu civarından ağaçlar... Sondan bir önceki beyaz çiçekli kırmızı bitki sedum , bölgeye özgü sukulent bitkilerden biri.
En son fotoğraftaki kelebek ise;
Satyrium ilicis / Büyük Sevbeni
Ayşe Özdil
26-08-2011, 11:31
Temmuz ayında gördüğüm bölgenin doğal çiçeklerinden örnekler:
2 ve 3. fotoğraftakiler Digitalis spp. / Yüksükotu
En son fotoğraftaki kelebek ise ;
Pseudochazara anthelea / Anadolu Yalancıcadısı / Dişi Birey
Ayşe Özdil
26-08-2011, 12:12
Bölgeden birkaç fotoğraf daha...
En sonda 1300m rakımda, yarı bataklık bir alanda çektiğim minik sevimli kurbağa;
Hyla savignyi / Levanten Ağaç Kurbağası / Yeşil Kurbağa
Ayşe Özdil
26-08-2011, 12:57
Soğuksu Milli Parkında yaşayan kelebeklerden sırasıyla:
- Limenitis reducta / Akdeniz Hanımeli Kelebeği
- Polyommatus bellis / Çokgözlü Güzelmavi
- Bölgeye özgü harika bir renge sahip olan Dianthus spp. / Yabani Karanfil
- Yabani karanfil çiçekleri üzerinde birbirine kur yapan Aporia crataegi / Alıç Kelebekleri
- Bölgenin doğal çiçeklerinden Silene spp.
Ayşe Özdil
26-08-2011, 14:16
Soğuksu Milli Parkında yaşayan kelebeklerden sırasıyla :
Fabriciana niobe / Niyobe
İssoria Iathonia / İspanyol Kraliçesi
Lycaena alpichron / Büyük Morbakırgüzeli
İphiclides podalirius / Erik Kırlangıçkuyruk
Ayşe Özdil
26-08-2011, 14:31
Kızılcahamam / Soğuksu Milli Parkı / Temmuz 2011
Üçüncü fotoğraftaki kelebek
Lycaena tityrus / İsli bakır Kelebeği
Ayşe Özdil
26-08-2011, 14:45
Bölgede yaşayan sukulent bitkilerden Ömür Otu nu, 1200m rakımdan itibaren görebilirsiniz...
Fotoğraflar sırasıyla :
Sedum sempervivoides / Ömür otu / İkbal Çiçeği
Thymelicus sylvestris / Sarı Antenli Zıpzıp / Erkek Birey
Aporia crataegi / Alıç Kelebeği / Dişi Birey ( Yumurtlamak için bu bitkinin yaprak altını seçmişti.. )
Ayşe Özdil
26-08-2011, 15:38
İnsanların giysilerine konmayı çok seven Büyük Karamelek, orada da bizi yalnız bırakmadı ve gezi boyunca sürekli takip etti...
Hipparchia syriaca / Büyük Karamelek
Ayşe Özdil
26-08-2011, 15:41
Bu da kayalıkların hakimi Karamurat : )
Brintesia circe / Karamurat
Ayşe Özdil
08-09-2011, 07:48
Soğuksu da gördüğüm güzellikleri paylaşmaya devam ediyorum...
Temmuz ayında 1350m rakıma çıkana kadar yol kenarında gördüğüm bitkilerden örnekler..
Ayşe Özdil
08-09-2011, 08:02
En son fotoğrafta, yaklaşık 1250 m rakımda , bir yamaçtaki yüksek sarı çiçekli bitkilerin üzerinde uzaktan gördüğüm Libythea celtis / Çitlembik kelebeği, uzun burnuyla çok kolay tanımlanan bir tür. Daha önce, nisan ayında, Güdül civarında fotoğraflamıştım bu kelebeği. Burada karşılaşmayı hiç beklemiyordum doğrusu. Bana sürpriz oldu.
Ayşe Özdil
08-09-2011, 09:12
Satyrium acaciae / Minik sevbeni
Beyaz çiçekli laden / 1250 m.
Kelebeklerin üzerinde bayram ettiği bölgedeki doğal çiçeklerden örnekler..
Ayşe Özdil
08-09-2011, 09:20
İspanyol kraliçeleri bu mor çiçekli bitkiyi çok seviyorlar...
Ayşe Özdil
08-09-2011, 09:26
Nigella arvensis / Yabani çörekotu çiçeği
Ayşe Özdil
08-09-2011, 09:35
Bölgedeki doğal çiçeklerden örnekler..
En son fotoğraftaki kelebek, arının rahatsız etmesi sonucu tek poz alabildiğim ve hemen gözden kaybettiğim nadir kelebeklerden biri :
Celastrina argiolus / Kutsal Mavi
KAPTANzst
08-09-2011, 09:49
Fotoğraflar gerçekten harika.
Acaba bir fotoğraf sitesinde yayınlamayı düşündünüzmü
Gerçek bir doğa dostu olduğunuz belli.
Size kolay gelsin
Nuri Murvet
08-09-2011, 21:49
Merhaba sayın Ayşe Özdil
Soğuksu Milli Parkı Fotoğraflarınızla hayat bulmuş bilginize, emeğinize, bu güzellikleri sizin bakış açınızla bizleri gezdirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum ve ilgi ile izliyorum...
Kedi Tırnağı
08-09-2011, 22:33
Elinize, gözünüze sağlık. Umarım bu türler kaybolmadan yaşamaya devam ederler.
Ayşe Özdil
10-09-2011, 20:37
Fotoğraflar gerçekten harika.
Acaba bir fotoğraf sitesinde yayınlamayı düşündünüzmü
Gerçek bir doğa dostu olduğunuz belli.
Size kolay gelsin
Sayın kaptanzst, fotoğraflarımı beğenmenize sevindim. Onları burada sizin gibi doğaseverlerle paylaşmak beni çok mutlu ediyor; teşekkür ederim...
Ayşe Özdil
10-09-2011, 21:03
Merhaba sayın Ayşe Özdil
Soğuksu Milli Parkı Fotoğraflarınızla hayat bulmuş bilginize, emeğinize, bu güzellikleri sizin bakış açınızla bizleri gezdirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum ve ilgi ile izliyorum...
Sayın Nuri Mürvet, küçük bir başlangıç yaptık işte : ) Umarım, zaman içinde gidip geldikçe bölgeyi tüm güzellikleriyle tanıtma fırsatımız- imkanımız olur. İlginize ve beğeninize çok mutlu oldum. Teşekkürler..
Ayşe Özdil
10-09-2011, 21:14
Elinize, gözünüze sağlık. Umarım bu türler kaybolmadan yaşamaya devam ederler.
Sayın Kedi Tırnağı,
Hepimizin dileği bu şüphesiz. Öncelikle bu güzelliklerimizi tanımak, bilmek ve sahip çıkmak gerekli. İlginze çok teşekkür ederim..
Ayşe Hanım, bu güzel paylaşım için teşekkürler. Çekimler harkulade.
Ayşe Özdil
11-09-2011, 11:10
Ayşe Hanım, bu güzel paylaşım için teşekkürler. Çekimler harkulade.
Teşekkür ederim Zenfree, bir kısmı da sizin sayenizde oldu :)
Ayşe Hanım çok zarifsiniz.:)
Ayşe Hanım,
Gerçekten etkileyici bir tarzınız var. Zevkle izliyorum. Teşekkür ederim.
Ayşe Özdil
13-09-2011, 19:25
Ben teşekkür ederim, beğenmenize sevindim Sayın aygün.
Önümüzdeki günlerde bölgenin çok özel coğrafyasından, içindeki ve yakın çevresindeki jeositlerinden de kısaca sözetmeyi düşünüyorum...
Ayşe Hanım,
Gerçekten etkileyici bir tarzınız var. Zevkle izliyorum. Teşekkür ederim.
kuru.umit
13-09-2011, 22:52
Sevgili Ayşe hanım, güzel çekimler ve tanıtımlar için minnettarım. Emeğinize teşekkürler. Bilgi ve güzellikler paylaşıldıkça anlam kazanıyor.
Gerçekten çok güzel. Yüreğinize, bu güzellikleri gören gözlerinize sağlık.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.