View Full Version : Arıcılıkta ana üretimi
Ana üretimi çalışmalarına başlıyorum. Her aşamayı resimli olarak sizlerle paylaşmak isterim.
Pazar günü arılıktaydım. Allah korudu neredeyse arıların yarısı açlıktan ölecekmiş. Bir kovan tamamen ölmüş. Bir kovanda da %50 kayıp var buna da şükür.
Bizim arılarda 15 ocak itibariyle günlük yumurta vardı. Haftada en az iki defa da ben besleme yaptım. İlk önce havalar çok iyi gitti arı çok geniş bir yavru attı. Daha sonra da bol yağmur ve soğuk hava arı yaklaşık 8-10 gün uçamadı. Yavrunun çok olması iç tüketimi arttırdı tabii ki...
Arının nufusu iyice artmış ama içerde bir gram bal kalmamıştı. Eğer hava 3 gün daha kapalı gitse imiş en az 25 kovan zayiatı olabilirdi.
Bunu şunun için sizlerle paylaştım. Eğer arınız geniş bir yavruya açıldı ve sonrasında 3-4 günü geçen bir süre uçamadı ise bal stoğunu mutlaka kontrol edin. Bu bana tecrübe oldu.. hem de acı bir tecrübe 2 kovanımı kaybettim. Diğer arıcı arkadaşımda tam sayısını bilmiyorum ama o da 3-4 kovan kaybetti sanırım.
Perşembe günü güçlü bir kovanın anasını alacağım. Bu kovanı ana üretimi için hazırlayacağım. Ruşet kovanlarda kullanacağım petekleri büyük kovanlarda işletmek için, petek isteyen kovanlara vermeye başladım. Bir büyük çıtaya 4 küçük çıta yerleştiriyorum. Resimler daha açıklayıcı olacak sanırım.
denizakvaryumu
04-03-2009, 11:11
Geçmiş olsun.
Arılar ne kadar geç yavruya durursa o kadar iyi anladığım kadarı ile.
Ama havalar sıcak giderse de yapacak bir şey kalmıyor.
Ana arı üretimi ne kadar detaylı ve resimli olursa o kadar iyi olur bizim için.
Teşekkürler.
Aslında erken yavruya gitmesi avantaj... Baharın iyice hızlandığı dönemde, genç nufusa sahip bir kovan çok hızlı üreme sağlıyor. Ancak havaların birden soğuması arının uzun süre uçamaması açlık sıkıntısı oluşturuyor. Şuan kovanlardaki arı nufusunun yaklaşık %90 nının 2009 yılına ait olduğunu düşünüyorum. Belkide tamamı 2009 yılına ait. Bu genç nüfus bol polen ve bal geliminin başladığı şu dönemde çok işimize yarayacak. Mart ayı içinde arıda nüfus patlaması bekliyoruz hadi hayırlısı..
En güçlü kovanımın anasını 06/03/2009 cuma günü bir çıta ile aldım. Ana üretimi için kullanacağım kovan anasız kaldı. Aynı gün 750gr şekerden yaptığım şurubu da kovana verdim. Bugün (08/03/2009) arılıktaydım. Yağmurlu bir gündü havanın müsade ettiği zamanlarda arılarımı kontrol ettim. 05 Martta petek verdiğim bir çok kovan tekrar dalak sallamış ve tekrar petek verdim. Ana üretim kovanını kontrol ettim. Yüsükler yapılmış ve arı sütü konmuş. Saymadım ancak 10-12 tane falan.. Mevsim erken olduğu için arı fazlaca yüsük yapmak istemiyor şuan. İki yüsükteki larva biraz gelişkin olduğu için onları imha ettim. Analar taze larvalardan olmalı... Aslında 5. gün yüsüklerin tamamını bozup günlük yumurtalı bir petek vermek ve kovanı ana üretimi için günlük yumurtalı peteğe mecbur bırakmak en uygunu ancak, şuan buna benim vaktim yok. Yanımda Fotoğraf çekecek kimse yoktu. Hava da biraz serin olduğu için kovanın ağzını fazlaca açık tutmak istemedim. Yinede kopardığım dalakları ve günlük yumurtaları resimledim.
İşte dalaklarve günlük yumurta
zooteknist
08-03-2009, 20:40
kamil35
Geçmiş olsun. Ama yavruların yeni olması koloni için bir avantaj.
Sağol Hocam.
Arkadaşlar resimlerin orjinal boyutlarını http://balpower.blogspot.com/ adresine yükledim.
Akşam üstü arılığa uğradım hava soğuktu ve arı tektük uçuyordu. Soğuk havada yapacak bir şeyde yoktu. Bir kaç kovana kenarından bir göz attım. Havaların soğuması ile birlikte arı biraz duraklamış. Bölmeyi yapalı 8 gün oldu. Pazar günü normal kovanlarda işlettiğim küçük çıtaları ruşet kovanlara alacağım. İnşallah salı günü de ana yüsüklerini ruşet kovanlara aktarabilirim.
Minik çıtaları bu kovanlara aktaracağım. Bu şekilde bir petek arı iki tane anayı yumurtlatıyor.
caucasus
14-03-2009, 15:26
Kamil35, ben arıcılık işine çok meraklıyım ama yazdığım gibi kovanlardan uzak olunca elden hiç bir şey gelmiyor. Geçen sene kışa girerken bölme usulüyle kovanlarımı 2 den 3 çıkardım. Bu sene tekrardan aynısını yapmak istiyorum. Bu işlemi yaza girerken yapsam en uygun ne zaman olur, uygun olur mu. ? Kışın yaparsak ne zaman önerirsiniz. ?
Tarih vermek.. Bu bölgeden bölgeye iklim şartlarına göre değişir. İzmir için en uygunu arı güçlü ise 15 marttan sonra uygun. Sizin orada havaların güzelleştiği arının petek aldığı bol verimli dönemde bölebilirsiniz. Yani, yanlış bilgi vermek istemem bulunduğunuz yerin iklimini bilmiyorum. Ben burada 06 martta böldüm. Aslında bu biraz erken bir tarih. Ancak böyle yapmazsam ben ana yetiştirinceye kadar kovanlar oğula meylediyor.
caucasus
15-03-2009, 16:55
Ben de bölmeye karar vedirm, arkadaşımla görüştüm nisan 20 gibi düşünüyoruz Adapazarı için biraz geç gibi duruyor ama bilmiyorum havalara bağlı biraz dasizin dediğiniz gibi.
Oğul verip kaçırmaktansa bölmek daha mantıklı geldi.
Pazar günü (dün) arılıktaydım. Aksilik olacakya fotoğraf makinesini evde unutmuşum. Vaktim de boldu çok güzel pozlar yakalanacaktı. Beş yıldır arılarla uğraşıyorum ilk defa arının papatyaya bu kadar konduğuna şahit oldum. Tektük polen aldığı olurdu ama o da iştahlı değil. Arılıkta bulunduğumuz 6-7 saat boyunca arı papatyaya kondu. Arıcı arkadaşımla İyice izledik arı papatyadan bal alıyordu. Yağışların etkisi mi bilinmez. Ancak papatyalar çok canlı. İnşaallah onların resimlerini de çekeceğim.
Başka kovanlarda işlettiğim küçük çıtalara ana yüsüklerini taktım. Ama bölmedim yine yüsükleri aldığım kovana yerleştirdim küçük çıtaları. İnşallah yarın Ruşet kovanlara aktaracağım. Yarın 12. gün .. Analar 1-3 gün arasında çıkarlar. Geç kalırsam ilk çıkan ana ya diğer yüsükleri parçalar. Ya da oğul olur gider. Emekler boşa gitmesin.
caucasus
17-03-2009, 14:53
Bol şanslar dilerim. İnşallah istediğiniz gibi olur.
Teşekkürler Caucasus. Çıtaları yüsüklerle beraber ruşet kovanlara aktardım. Geri dönüşü engellemek için kovanları eve getirdim. Balkonun altına yerleştirdim. Analar 3 gün içinde çıkacak inşallah. 14 tane yüsük var inşallah hepsi tutar. Kovanları evde uzun süre tutmayacağım. Analar burada erkek arı sıkıntısı çekebilirler. Bu da döllenmeyi geciktirir. 5-6 gün sonra ruşet kovanları tekrar arılığa götüreceğim. Arılıkta erkek arı bol.. Hadi hayırlısı.. Daha ayrıntılı resimler çekmek isterdim ancak yalnız olmuyor. Bir elimte çıta bir elimde fotoğraf makinesi... Fotoğrafların orjinal boyutları www.balpower.blogspot.com adresinde
caucasus
18-03-2009, 10:01
Fotoğraf sıkıntısını ben de çekiyorum. BUresimleri ve bilgileri aldıkça yerim de duramıyorum ancak emekli olunca beni kimse tutamaz. Gel 7 sene gel.
Ruşet kovanda arı, uçuyor. kontrol etmedim ancak analar çıktı. Benden iki gün sonra bölme yapan Arıcı arkadaşın yüsüklerini bugün aktardık. Anaların yarısı elimize doğdu. İyi ki ana kafeslerimiz yanımızdaydı. Ananın yüsükten çıkışının videosunu çektim. www.balpower.blogspot.com adresine ekleyeceğim.
Daha öncede yazmıştım. Arı bu yıl papatyaya bir başka konuyor. Geçmiş yıllarda bu kadar alaka gösterdiğine şahit olmadım. Hatta papatyayı pek dikkate almazdı.
Bir ana yüsüğü. Polen gelimi hızlandı turp otu bal vermeye devam ediyor.
zooteknist
24-03-2009, 22:36
Sn kamil35
Ana arılarınız hangi ırk? Kolay gelsin.
Analar yerli ırk. Muğla ırkı diye söyleniyor.
muammer74
25-03-2009, 07:35
kamil bey amcınız bal mı üretmek yoksa kovan sayısınımı artırmak
eğer kovan syısını artırmak ise yaptığınız doğru
ama kovanım cok olsun balım da cok olur ise yanlış
kovan ları bölmek yerine güclü kovan daha cok bal üretir oğul verme eğilimine gelince petekleri takip edin ana arı olacakolan larvanın etrafı nı ana arı özeli cevirir onuda toplu iğneğle delerseniz ondan ana arı cıkmaz kovanınız güclü olur
20000arılı iki adet kovanınız olacğına 40000arılı tek kovandan daha fazla bal elde edersiniz
ana arınızın genc olması şartı ile
coğaldıkca kat atarsınız
Bu yıl ilk kez arıcılık deneyecek biri olarak ilgi ile izliyor, bilgileniyoruz.
Teşekkürler.
denizakvaryumu
25-03-2009, 19:12
Ankara'da nerede deneme yapacaksınız?
Günalan -Karaali arasında bahçemde meyva ağaçlarını dölleme-acemilik amaçlı, sonra Fakıahmet'de (Mecitözü) orğanık karakovan.
Şuan sadece sıpariş ve niyet var, eylem 15 nisandan sonra.:)
denizakvaryumu
25-03-2009, 20:27
Ankara Çamlıderede organik balcılık yapıldığını biliyorum.
Organik balcılık konusundaki çalışmalarınızı paylaşırsanız sevinirim.
Mart başında arıcılık kursuna katıldım.
Kurs yöneticisi (İl Tarım Md.lüğü) Kızılcahamam ve Çamlıdere organik bal üretimi yönetimindeymiş.
Konu hakkında bazı bilgiler verdi.
Benim anladıgım ; kovan, malzeme, uygulama önemli.
Ancak arıcılık yapılacak bölge en önde olan husus. Fakıahmet seçimi bu yüzden.
Teşekkürler Muammer bey
Şuan 34 kovanım var. Bölme işine gelince kovanların tümünü bölmüyorum. Bir kovan arı 50 anayı üretmek için yeter ve artar bile... Ben de zaten en güçlü arının anasını aldım ve o kovana ana ürettiriyorum. Anaların çıkmasına yakın ana yüsüklerini ruşet kovanlara aktarıyorum. Bir çıta arı 3-4 anayı yumurtlatmak için yeterli... Bizim ırklarda kovan çok güçlü baharda çok kuvvetli olduğu bir anda sizin dediğiniz yöntemle oğulu engellemek mümkün değildir. 2006 altıda yaşadıklarımı anlatayım size 2005 de yirmi kovan yaptım (acemi zamanım şuanda usta olduğumu iddia etmiyorum öğrenmenin sonu olmaz) anaların tamamı 2005 model kovanlar nüfus olarak zayıf ama analar genç, 2006 baharına 3-5 çıta arasında çıktı arılar. Ben de besliyorum tabi... ilk oğul nisan 18 de çıktı 5-6 çıta civarında oğulun çıktığı kovanı kontrol ediyorum sanki ondan oğul çıkmamış nufus hala o kadar kalabalık. Mevcut petekler tamamen kapalı yavru ve üzerleri kum gibi arı ile kaplı... Yüsük denebilecek bir şey bile yok kovanda sadece ana gözleri var ve içinde larvası yani verim okdar yüksek ve arı güçlü oldu mu. Mevcut ana da sağlıklı ise yüsüğü kapatmadan oğul verebiliyor. Onun için arıcı ana üretimini önceden yapmalı... Ben hem arı satıyorum hem de bal üretimi yapıyorum. Nisan sonunda Burdur a götüreceğim arıları. analar genç ve 4-5 çıta arı yaylaya çıkmak için ideal.(benim için çünkü ben arının başında kalamıyorum sadece hafta sonları gidiyorum)2008 de 5 çıta ile yaylaya çıktığım arılarım 10 çıtanın üzerine çıktı. Arının kalanını satarım zaten. Arıların çama 10 çıta ve üzeri girmesi bizim ırk için yeterli.. Bizim ırk kafkas ırkı gibi 3 kat 5 kat olmaz. 10 çıta güçlü bir arı çamda bir teneke bal demektir.Egede 20 çıtayı geçen bir arı ile karşılaşmanız çok zor. Ben beş yıl içinde hiç görmedim. Irkın karakteristik özelliği buna uygun değil. Not; yazdıklarım sadece kendi görüş ve tecrübelerim bilimsel bir tarafı yoktur. Arkadaşların yorum ve görüşlerini bekliyorum.. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.
muammer74
26-03-2009, 11:58
kamil bey sizin arı ırkı nedir
Arılarımın ırkını Muğla ırkı diye biliyorum. Arının resimleri var. Irkları tanıyan arkadaşlar bakıp bir yorum yaparlarsa sevinirim.
Analar çıkalıbir hafta oldu. 14 yüsükten 9 ana sağlam şuan. Hava şartlarının soğuk gitmesi sebebiyle döllenme bira zgecikiyor. Havalar ısınıyor. İnşallah 5-6 Nisana kadar yumurta atarlar. Aslında bu kadar kayıp çok fazla. Kendi hatam. Gariplerim açlıktan öldü. Donmuş bal vermiştim ancak yetmedi. Bundan sonra daha dikkatli olacağım. Bugün 12 yüsük daha aktardım. Onların gıdasını biraz fazla verdim. Sütten ağzı yanan yoğurdu üflermiş...
el yapımı yüsükler. ihtiyaç olursa havalar ısınınca larva transferi yapacağım. Arı sütü üretimi için de çok uygun.
Satılık arılarım var. Arı arayanlara duyurulur.
apis_mellifera
04-04-2009, 21:44
kamil bey fiyat nedir acaba.
apis_mellifera
04-04-2009, 21:46
Arılarımın ırkını Muğla ırkı diye biliyorum. Arının resimleri var. Irkları tanıyan arkadaşlar bakıp bir yorum yaparlarsa sevinirim.
sadece fotoğraftan tanım yapmak doğru olmaz kanısındayım ama fotoları görebilirmiyim? yayınladınızda ben mi kaçırdım acaba
apis_mellifera
04-04-2009, 21:52
Teşekkürler Muammer bey
Şuan 34 kovanım var. Bölme işine gelince kovanların tümünü bölmüyorum. Bir kovan arı 50 anayı üretmek için yeter ve artar bile... Ben de zaten en güçlü arının anasını aldım ve o kovana ana ürettiriyorum. Anaların çıkmasına yakın ana yüsüklerini ruşet kovanlara aktarıyorum. Bir çıta arı 3-4 anayı yumurtlatmak için yeterli... Bizim ırklarda kovan çok güçlü baharda çok kuvvetli olduğu bir anda sizin dediğiniz yöntemle oğulu engellemek mümkün değildir. 2006 altıda yaşadıklarımı anlatayım size 2005 de yirmi kovan yaptım (acemi zamanım şuanda usta olduğumu iddia etmiyorum öğrenmenin sonu olmaz) anaların tamamı 2005 model kovanlar nüfus olarak zayıf ama analar genç, 2006 baharına 3-5 çıta arasında çıktı arılar. Ben de besliyorum tabi... ilk oğul nisan 18 de çıktı 5-6 çıta civarında oğulun çıktığı kovanı kontrol ediyorum sanki ondan oğul çıkmamış nufus hala o kadar kalabalık. Mevcut petekler tamamen kapalı yavru ve üzerleri kum gibi arı ile kaplı... Yüsük denebilecek bir şey bile yok kovanda sadece ana gözleri var ve içinde larvası yani verim okdar yüksek ve arı güçlü oldu mu. Mevcut ana da sağlıklı ise yüsüğü kapatmadan oğul verebiliyor. Onun için arıcı ana üretimini önceden yapmalı... Ben hem arı satıyorum hem de bal üretimi yapıyorum. Nisan sonunda Burdur a götüreceğim arıları. analar genç ve 4-5 çıta arı yaylaya çıkmak için ideal.(benim için çünkü ben arının başında kalamıyorum sadece hafta sonları gidiyorum)2008 de 5 çıta ile yaylaya çıktığım arılarım 10 çıtanın üzerine çıktı. Arının kalanını satarım zaten. Arıların çama 10 çıta ve üzeri girmesi bizim ırk için yeterli.. Bizim ırk kafkas ırkı gibi 3 kat 5 kat olmaz. 10 çıta güçlü bir arı çamda bir teneke bal demektir.Egede 20 çıtayı geçen bir arı ile karşılaşmanız çok zor. Ben beş yıl içinde hiç görmedim. Irkın karakteristik özelliği buna uygun değil. Not; yazdıklarım sadece kendi görüş ve tecrübelerim bilimsel bir tarafı yoktur. Arkadaşların yorum ve görüşlerini bekliyorum.. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.
kamilbey yavaş yavaş okudukça tek tek yorum yazıyorum belki birazda karışıyordur eski mesajlarada yorum yazınca..
dediklerinize katılıyorum . kafkas ırkı arıya 3 4 kat atılabilirken egede muğla ekotipi olarak bilinen arılar 2 kattan sonrasında ne yaparsanız yapın oğula giderler. çok zordur 3 katı atıp arıyı çalıştırmak. bu birazda arının çama endeksli yaşamasından kaynaklanıyor çamda bal bulabileceğini bilen arı neslinin devamı için oğul vermeyi sürdürüyor
Sayın Apis mellifera blog adresimdeki resimlere bakınız. www.balpower.blogspot.com
Allah a şükür analar 3 nisan itibariyle yumurtladı. Şuan 5 sağlam ana var. biri daha yaşıyor ama yumurtlamadan bir yorum yapmak zor. Ruşet kovana dalak bile yaptılar. küçük çıtada taze ana yumurtaları iyi seyirler. Orinal boyutta www.balpower.blogspot.com dan bakabilirsiniz.
heart02001
05-04-2009, 21:37
Merhaba kamil bey, fotolariniz cok güzel ve devam ederse kovanin kapagini acmadan epey sey ögrenecegiz sayenizde. Ben nazillide ikamet ediyorum ve bu yil 1-2 kovan ile ariciliga baslamayi düsünüyorum, satilik arilarinizin oldugunu yazmissiniz yakin olsa idim ilgilenirdim ama aramiz 170 km civarinda :( buralarda tavsiye edebileceginiz bir arici varmi acaba? ilginize tesekkurler.
Aydın arıcılar birliği başkanı Kadir bey var, onlarda satılık arı olur. Ya da sizi yönlendirirler. İnternetten telefonlarına ulaşabilirsiniz. Eskiden İncirliova Erbeyli köyünde yerleri vardı ancak taşındılar yeni yerlerini bilmiyorum. Karina arıcılık şirketin ismi, internette bilgi bulacaksınız. Saygılar.
heart02001
06-04-2009, 07:13
İlginize tesekkürler Kamil Bey, bahsettiginiz şahısa ulaşmaya çalışacagım. Bol ballı ve bol analı bir sezon dilerim. Saygılar...
3 nisanda yumurtlayan analardan biri...
caucasus
14-04-2009, 23:36
http://www.sanalsektor.com/25464-karina_aricilik.asp
zannedersem buradan ulaşabilirsiniz.
Sayfasın da problem var zannedersem, başka başka açılıp duruyor.
Arıcılıkla ilgili kaynaklar arasın da sayfası vardı ancak bulamadım.
caucasus
15-04-2009, 16:09
Üretmiş olduğunuz ana arıların üzerlerine senelere göre renklendirme yapıyormusunuz ?
2008 mavi
2009 kırmızı
2010 beyaz gibi.
Anaları boyamıyorum. Kovan ara tahtasında ana ile ilgili tüm bilgileri kaydediyorum. Kovana hangi gün petek verilmiş. Kıştan kaç çıtayla çıkmış, bal verimi, yavru atışı bununla ilgili tüm bilgileri kaydederim.
caucasus
16-04-2009, 14:08
Kovan tahtasına yazmış olduğunuz bilgiler çok güzel. Bilgilenip duruyorum ben de profesyonel olarak arıcılığa başladığım zaman yazdıklarınız gibi yaparım. :)
Sağolun.
Bu gün 4 tane akrep gördük, ikisi aynı kovanın ara kapağında birisi yine bu kovanın arkasında idi. 4. de baş ka bir kovanın yan tahtasında. İnşallah bu yıl akrep sokması yaşamayız. Son 6-7 günde 7-8 tane akrep oldu. Yağmur her canlıya yarıyor demek ki. 2007 deki kuraklıkta hiç akrep görmemiştim.
Arıyı anason çiçeğine götürdük. 24/06/2009 sabahı arı anasona çalışmaya başladı. Bu yıl ümitliyiz. 20-22 gün sonra anasondan bal hasadı yaparız inşaallah. Resimlerin orjinalleri blog adresimde var.
bloğa iki yeni video ekledim. www.balpower.blogspot.com iyi seyirler.
veteriner_1
15-01-2010, 22:45
Merhaba değerli üyeler ve arı dostları.
Yıllardır eğitimim sebebiyle yapamadığım arıcılığa bu sene başlayacağım kısmetse,mart başında 3 kovan arı almayı düşünüyorum,tecrübelerinize dayanarak bir kaç sorum olacak.
Öncelikle alacağım arı ailesinde ana arı benim tahminim 2-3 yaşlı olacak,bu yüzden yeni bir ana elde etmem lazım,ana arı üretimi ile ilgili çok yazı okudum merak ettiğim çiftleştirme kutuları denen kovancıklarda ana arı memeden çıktıktan sonra uçuş deliği kapatılıp içerdeki mevcut erkek arılarla mı çiftleşmesi sağlanıyor,yoksa normal olması gereken uçuş deliği açık bırakılarak çiftleştirme bölgelerinde hangi erkek arı denk gelirse(ya benim arlığımdan ya da başka bir koloninin erkeği ile) mi çiftleşme gerçekleşiyor?
Bir de suni koloni üretme ile ilgili olarak hangi yöntemleri kullanıyorsunuz paylaşırsanız sevinirim bunları sormamdaki sebep ilk sene bal üretimine yönelmek değil keza kolonilerim yönetimini öğrenmek.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
Ana arı kovanda çiftleşmez havada 5 7 9 tane erkekle çiftleşir.2,3 yaşlı ana arıda verım cok düşüktür ama şansınızı deneyerek eğer hala dişi yumurta atacak kapasıtesı varsa ananın yenı ana olusturabılırsınız.kolonıye gelince mutlaka güçlü kovanları bolerek artışa gidiniz oğuldan kacınmanız mumkun ıse kacınınız yok değil ise arılığa hergun sefer yapıp yenı bı oğul sahıbı olabılırsınız. detaylar zor ama bır kıtap ve karsılıklı sorular yontemı ıle bılgınızı arttırıp pratıge öyle gecınız
beyzagıda
15-02-2010, 19:48
arıcı dostlar bahar geliyor sesiniz çıkmıyor neler yapıyorsunuz
Arıcıların sesi bundan sonra çıkacak artık. Bizim buralarda bademler açtı. Turpotları zaten çiçekte, hardallar da çiçek açıyor. Ben 25 gündür arılara uğrayamadım. Bir arıcı arkadaş dün kendi arısını ziyarete gitti. Arının çok güzel çalıştığını ve çok gözel polen getirdiğini söyledi. Ben de yarın arıları ziyaret edeceğim. Gelişmeleri sizlerle paylaşırım. Bol verimli günler dileğiyle...
Yüzüm gülüyor.
Bu yıl tüm arıcıların da yüzü gülecek inşaallah. Arıların durumu çok iyi... Arılara petek takviyesi yapmaya başladım. Bu gün 12 petek verdim. 18/02/2010 da petek verdiğim arıların iki tanesi bu gün tekrar petek aldı. 2009 yılına göre en az 20 gün öndeyiz diyebilirim.
Geçen yıl 06/03/2009 tarihinde ana üretimi çalışmalarına başlamıştım. Düşünce olarak yine mart ayı girsin diye bekliyordum. Bu gün arının durumunu görünce; ana üretimi çalışmalarına yarın başlıyorum. Şu an hava yağmurlu, yarın yağmur durursa arılığa gideceğim.
Eğer anaları zamanında yetiştiremezsem; arılara hakim olamam. Bizim ırk (Muğla ırkı) 8-15 çıta arasında oğula giden arılar. Muğla ırkı 10 çıtayı geçti ve dışarıdan bol bal ve polen geliyorsa tutabilene aşkolsun.
denizakvaryumu
21-02-2010, 00:28
Kamil Bey,
karniyol ana arı için ne düşünüyorsunuz?
Bu günlerde arıcılar karniyol arı bulma derdinde.
Evet Karniyol bu sıra pek meşhur. Ben kullanmadım hiç bir fikrim de yok. Geçen yıllarda da Kafkas arısı pek meşhurdu. Kafkas ana arı alan Ege ve Akdeniz arıcısı bu arıdan memnun kalmadı. Yani Kafkas sahil kesimene uyum sağlamadı.
Karniyol sahile uyum sağlar mı bilmiyorum. Torbalı'da bir arkadaş geçen yıl karniyol getirtti. Sonuçlarını bu yıl göreceğiz.
Bu gün 21 Şubat tarihi itibariyle iki güçlü kovanın analarını aldım.
Bir kovanım ana kaybetmiş. Ananın birini bir çıta ile ana kaybeden kovana verdim. Diğer anayı da iki çıta olarak başka bir kovana aldım. Anasız kalan bu iki kovan ana üretimi için kullanılacak. Üç gün sonra; bu gün pazar, yani çarşamba günü Başka iki kovandan üçer adet arısını silkerek petek çekeceğim. Yerlerine de temel petekli ikişer çıta vereceğim. Bu iki kovanı bol şurupla beşleyip, verdiğim bu temel peteklere yumurtlatacağım. 2-3 gün sonra; (Ana üretim kovanlarının kendi yaptıkları yüsükleri tamamen temizledikten sonra) cuma akşamüstü ya da cumartesi sabahtan bu taze yumurtalı petekleri ana üretim kovanlarına aktaracağım.
Ana üretim kovanları benim verdiğim yumurtalı peteklere mecburen ana yüsüğü yapacaklar. Böylece analar yumurtadan itibaren ana olacak şekilde bakıma tabi tutulmuş olacak.
beyzagıda
21-02-2010, 16:05
Hocam sesinizi duydukya çok şükür,sizin sezon başladı galiba hayırlı olsun uygulamaları fotograflı olarak bekliyoruz.
Hocam sesinizi duydukya çok şükür,sizin sezon başladı galiba hayırlı olsun uygulamaları fotograflı olarak bekliyoruz.
Şuan için www.balpower.blogspot.com adresine video ve resim yükledim. önümüzdeki günlerde de agaclar.net'e de resim yüklemesi yapacağım.
Dün (24/02/2010) Kovanın birisinden, 3 peteği arısını silkerek aldım. Yerine iki tane temel petekli çıta verdim. Diğer kovandan 2 peteği arısını silkerek aldım. Yine yerine iki temel petek takılmış çıta verdim. İki kovana da bol şurup verdim. (Bu iki kovan anası alınan iki kovandan farklı iki kovan) Kovanların nufusu yoğun. Cuma ya da cumartesiye kadar verdiğim bu çıtalara analar yumurtlayacak. Cumartesi günü; günlük (1-2 günlük) yumurtalı bu petekleri ana üretimi için; anaları 21/02/2010 tarihinde alınan kovanlara vereceğim. Kovanlarda oluşmuş ana yüsüklerinin tamamını da temizleyeceğim. Artık arı benim verdiğim çıtalardaki günlük yumurtaları ana üretiminde kullanmaya mecbur kalacak.
Ana üretim kovanlarındaki tüm ana yüsüklerini bu gün temizledim. KOvan içerisinde ana üretimi yapılabilecek günlük yumurta ve larva da yok. Başka güçlü kovanlarda hazırladığım günlük yumurtalı birer peteği ana üretim kovanlarına verdim. Artık arı mecburen bu günlük yumurtalardan ana üretecek. Analar ilk günden itibaren ana olması için beslenecek. Böylece kaliteli analarımız. 14-16 gün sonra doğacak. Ananın kuluçka süresi 16 gün ancak; yumurtalar (sirke) cuma, cumartesi ve pazar gününe ait. Bu günkü yumurtanın ana olmasına 16, dünkünün 15, cuma güne ait olanın14 güne ihtiyacı var. Cuma günü atılan yumurtaların bugün catlaması gerekiyor. Ben de bölmelerimi analar çıkmadan 13. günde yapmam gerekiyor.
Günlük yumurtalı peteği w şeklinde kestim. Bu şekilde yüsük yapılacak alan genişliyor. Yüsükleri düzgün ve dikey yapmasını istiyorum. Kestiğimiz peteğin resmini çekemedim. Hava çok soğukve rüzgarlıydı günlük yumurtaları üşütmek istemedim. Resimdeki görüntü kesilen peteğin kalan parçalarıdır.
Arı sütlerini de afiyetle yedik:) Bir işçi arı 45-60 gün arasında yaşarken, arı sütü ile beslenen anaarının 5-6 yıla kadar yaşayabildiği söyleniyor.Yalnız, ben ana arının 4 yıl yaşadığına bizzat şahit oldum.
denizakvaryumu
28-02-2010, 16:54
Ana arının bu kadar çok yaşaması bu arı sütüne bağlı.
Arı sütü gerçekten bir mucize.
Arılar bu arı sütünü de yine nektar ve polenden yapıyorlar ancak nasıl yaptıklarına dair bir bilgim yok.
heart02001
01-03-2010, 08:05
*** kamil Bey; Gecen sezon aldıgım kovanlarla arıcılığa amatör olarak başladım. Aydın /Nazilli de ikamet ediyorum yani sizinle yaklaşık aynı iklim özelliklerine sahipbiz. Hafta sonu kovanlarımı incelediğimde her kovanda kapalı yavru gözü vardı. Tek bir kovanda ise yavru gözlerinin üzerinde bal kemeri bulunmakta. Polen akışı gayet güzel. Ben haftada bir kez kovanlarıma şurup takviyesi yapıyorum. Siz şurup takviyesini nasıl yapıyorsunuz (haftada kaç kez, miktarı ne kadar, şeker/su oranı ne, verdiginiz miktar dolu petek sayısına mı oranlı vs vs). İlginiz için simdiden tesekkürler.
Not: En aktif konu:rolleyes: bu olduğu için ana arı üretimi sayfasına yazmak zorunda kaldım.
*** kamil Bey; Gecen sezon aldıgım kovanlarla arıcılığa amatör olarak başladım. Aydın /Nazilli de ikamet ediyorum yani sizinle yaklaşık aynı iklim özelliklerine sahipbiz. Hafta sonu kovanlarımı incelediğimde her kovanda kapalı yavru gözü vardı. Tek bir kovanda ise yavru gözlerinin üzerinde bal kemeri bulunmakta. Polen akışı gayet güzel. Ben haftada bir kez kovanlarıma şurup takviyesi yapıyorum. Siz şurup takviyesini nasıl yapıyorsunuz (haftada kaç kez, miktarı ne kadar, şeker/su oranı ne, verdiginiz miktar dolu petek sayısına mı oranlı vs vs). İlginiz için simdiden tesekkürler.
Not: En aktif konu:rolleyes: bu olduğu için ana arı üretimi sayfasına yazmak zorunda kaldım.
Ben haftada 2 ya da 3 kez şurup takviyesi yapıyorum. Arılarda aşırı yavru var. Bu tarihlerde arı 5-6 gün uçmasa kovan zayiatları olabilir. KOvan içi stokların iyi takip edilmesi gerekiyor.
Miktar arının bir gecede bitirebileceği şekilde olmalı... Şurup bir gecede bitmez ise zayıf kovanlar yağmalanabilir.
Ben bu tarihlerde şeker su oranını 1/1 yapıyorum. Havalar ısındıkça su miktarı arttırılmalı... Havalar birazdaha ısınınca 1 şeker 1,5 su... Hava sıcaklığı daha da arttığında su miktarı biraz daha arttırılabilir.
Beş çıtalık bir arı (beş çıta derken petekler tamamen arıyla kaplı olmalı) 1 litre şurubu bir gecede bitirir.
Besleme yapılan arıların uçuş deliklerinin daraltılması gerekir. Güçlü kovanlar içeri yabancı arı girişine izin vermezler. Zayıf koloniler kendini koruyamaz yağmalanırlar.Zayıf kolonilere çok az şurup verilmelidir. Sabaha arıda şurup kalmamalı...
Arı beslemesi ile ilgili bir konu açıp orada bu konuyu ayrıntılı olarak değerlendirmek en güzeli.
heart02001
03-03-2010, 20:57
Verdiginiz bilgiler icin tesekkürler. Ayrıca kovanlardan birinde 27 subat itibariyle erkek arı gözü vardı. bu normal bir durum mu yoksa baska bir anlamı var mı ne dersiniz?
Verdiginiz bilgiler icin tesekkürler. Ayrıca kovanlardan birinde 27 subat itibariyle erkek arı gözü vardı. bu normal bir durum mu yoksa baska bir anlamı var mı ne dersiniz?
Erkek arı gözü benim kovanlarımda da var. Hatta şuanda kovanlarda uçan erkek arılar bile var.
Erkek arı gözü olan kovan kaç çıta? Ana arı kaç yaşında?
Kovan güçlü bir kovansa erkek arı gözü olması çok doğal. Arılar üreme zamanındalar ve bahar çok güzel gidiyor.
heart02001
04-03-2010, 13:57
Sanırım o kovan 6 çerçeve olması lazım bunun içinde 2 çerçeve kapalı gözlü yavru var. Ana arının yaşını bilmiyorum geçen sene almıştım.
Sanırım o kovan 6 çerçeve olması lazım bunun içinde 2 çerçeve kapalı gözlü yavru var. Ana arının yaşını bilmiyorum geçen sene almıştım.
Kapalı gözlü yavruların tamamı size erkek arı gözü gibi mi görünüyor?
Umarım resimdeki gibi bir görüntü yoktur.
heart02001
05-03-2010, 07:49
hayır hayır kamil bey sizin fotodaki gibi degil görüntü . Sanırım gönderdiginiz foto ana arısı ölmüş bir kovandan alınmış. Ben acemi bir arıcı olarak erkek arı gözlerini görünce kovanın oğul verme egilimine girmiş olabilecegini düsünmüstüm. Mantıken erkek arının görevi yeni kraliceleri döllemek olduguna göre kovanın böyle bir beklentisi var ki işçi arılar erkek arı gözü olusturmus olmalı. Ama bir de su husus var tabi olusan erkek arılar gözlerden cıktıktan kac gün sonra cinsel olgunluga ulasıyor? Yorumlarıma katılıyormusunuz? Simdiden tesekkürler.
hayır hayır kamil bey sizin fotodaki gibi degil görüntü . Sanırım gönderdiginiz foto ana arısı ölmüş bir kovandan alınmış. Ben acemi bir arıcı olarak erkek arı gözlerini görünce kovanın oğul verme egilimine girmiş olabilecegini düsünmüstüm. Mantıken erkek arının görevi yeni kraliceleri döllemek olduguna göre kovanın böyle bir beklentisi var ki işçi arılar erkek arı gözü olusturmus olmalı. Ama bir de su husus var tabi olusan erkek arılar gözlerden cıktıktan kac gün sonra cinsel olgunluga ulasıyor? Yorumlarıma katılıyormusunuz? Simdiden tesekkürler.
Altı çıtalık bir arı bu dönemde oğula gitmez. Erkek arıların çıkış süresi 24 gün. Ama kaç günde cinsel olgunluğa ulaşırlar bilmiyorum. Ana arı 7-15 gün arasında döllendiğine göre; erkek arıların da cinsel olgunluğa ulaşması 10 günü geçmez sanırım. Bunu bir araştırmak lazım.
Bu kovanlar standart kovanların bölümlere ayrılmış biçimidir. 4 gün sonra (perşembe) ana üretim kovanındaki yüsükleri bu kovanlara birer çıta ile aktaracağım. Analarda cuma ya da cumartesi günü çıkar inşaallah.
18/03/2010 tarihi itibariyle son doğumlar da gerçekleşti. Yüsükten çıkmayan anaarı kalmadı. Nisan girmeden tamamının döllenmesini bekliyorum. Hava şartlarından ve yalnızlıktan dolayı resimleme yapamadım. Yarın bir kaç yeni anayı görüntülemek istiyorum. Sizlerle de paylaşırım.
Metod; Sayın Ali ŞEKERLİ'ye aittir. Burdan kendisine çok teşekkür ediyorum.Arıcılık için çok önemli bir buluş...
Ana üretimi için seçilen larvalar el değmeden enjektörün içine yerleştiriliyor. Resimlerde görüldüğü gibi malzemeyi hazırladım. Kalemtıraş ile enjektörlerin ağzını keskin hale getirdim. Yarın uygulama var.
Ali Bey'in blog adresi;
http://alisekerli.blogspot.com/2009/05/ana-ari-yetistirmede-cok-kolay-bir.html
16/03/2010 tarihinde doğan analardan biri... Daha yumurtlamaya başlamadı. Yumurtlayacağı günü dört gözle bekliyorum. İnşaallah 7-8 gün içinde yumurtlar.
Önce uygun larvayı tespit ediyorum. Sonra enjektörü yavaş yavaş çevirerek larvanın olduğu gözü kesiyorum. Daha sonra larva şırınganın ucuna gelecek şekilde şırınganın pistonu ile itiyorum.
Ruşet kovanlardan biri dalak yapmış. Peteği çıkardım inceledim o da ne 2010 ana yumurta atıyor. Bu gün resimleme imkanım olmadı yarın inşaallah resimlerini çekerim.
denizakvaryumu
26-03-2010, 07:48
Ali Şekerli'ye ve size teşekkürler.
Arıcılıkta ana arı önemli.
Analar belirli bir süre sonra yaşlanıyorlar değiştirmek şart.Yine arı sütü için ana arı üretimi önemli.
2010 model sıfır km ana arılarla bol verimli bir sezon dilerim.
Arı sütü üretiminiz olacak mı?
Arı sütü üretimim olacak. Ancak arı sütü üretimiyle ne kadar uğraşırım bilemiyorum. Ana üretimi, polen toplama, böldüğümüz arıların nakledilmesi... Arı sütüne biraz vakit kalmıyor.
Bu yılın ilk yumurtlayan anası... Daha doğru bir ifadeyle 2010 model ilk yumurtasını tesbit ettiğim ana...
Ana arıyı kullanmak için petekteki yavrunun kapanması lazım. Yani anaarı şuan test ediliyor. Sınavı geçerse daha kalabalık bir ordu ile yoluna devam edecek. Büyük bir kovana alınacak ve asker sayısı arttırılacak.
Enjektördeki yüsükler kapandı. 4 tane sağlam var. Pistonları çok mu uca ittik bilmiyorum. Aldığımız larvaların bulunduğu gözler enjektörden yere düşmüş. Biraz daha dikkatli olmak lazım. Yüsüklerin bazılarını iyice mumla sarmalamışlar.
mehmet55
28-03-2010, 20:08
Ana arının bu kadar çok yaşaması bu arı sütüne bağlı.
Arı sütü gerçekten bir mucize.
merhaba arkadaşlar arı sütü hakkında birde ben bir şey eklyeyim
Arılar bu arı sütünü de yine nektar ve polenden yapıyorlar ancak nasıl yaptıklarına dair bir bilgim yok.
Arı sütünü genç arılar kafalarından salgılarlar arı sütünü sadece genç arılar üretirler tarlacı arılar arı sütünü üretemezler
Arı sütünü genç arılar kafalarından salgılarlar arı sütünü sadece genç arılar üretirler tarlacı arılar arı sütünü üretemezler
Haklısınız. "Arı sütü, 5-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir maddedir." Normal şartlar altında bu böyle...
İnsanın aklına şöyle bir soru daha geliyor:
Kışı uzun olan bölgelerde arılar 4-5 ay kovan dışına çıkamıyor. Bu sürenin sonunda faaliyete geçen kovanda genç işçi arı diye bir şey olmayacağı kesin.
Ana tekrar yumurtlama faaliyetine geçiyor ve yeni işçi arı üretimi başlıyor. Yumurtalar çatladıktan sonra larvanın ilk besini arı sütü değil mi? O zaman arı sütünü kim üretecek?
denizakvaryumu
28-03-2010, 21:28
Bu soru uzmanlık sorusu oldu :)
mehmet55
29-03-2010, 16:01
arılar kış mevsimine girerken besleme yapmanın bir sebebide bu kışa genç nufusla girmek kışın arı çalışmadığı için yıpranma olmuyor havaların çok soğuması arının salkıma girmesine sebep olur bu durumda arının yemeye ihtiyacı kalmaz diyelimki havalar ılık geçti ana arı bu durumdada yumurtlamaya devam eder bu döngü böylece sürer
Enjektörlerdeki 4 yüsükten ikisinde doğum gerçekleşti. Bir tanesi zayi oldu. 4. daha doğmadı. Her an doğabilir.
Ruşetteki 2010 model ananın eseri... Kapalı yavru gözleri...
Bu da başka bir 2010 model ananın eseri... Zamanında bakmayınca böyle oluyor işte...
Deve dikenleri çiçek açmaya başladı.
Bu kovanı otomobile koydum ve arılarımın bir kısmının bulunduğu diğer arılığa götürdüm. Bu akrebi kovanı arabaya koymadan farkettim. Geçmişte çok akrebe rasladığımız için. KOntrol etmeden kovan taşımıyorum. Akrebin videosuna blog adresimden bakabilirsiniz.
http://balpower.blogspot.com/
MaşaALLAH sizin o bal ne güzeldir hertaraf çiçek.
organikbal
09-03-2011, 22:55
Kamil Bey Elinize sağlık ana arı çalışmalarınız güzel olmuş. Ana arı olacak yumurtaları seçerken yere yatmış olanlardan seçiyoruz . peki bu tam olarak kaç gün içinde çıkar.
organikbal
09-03-2011, 22:56
Ana Arı olacak yavruyu şırıngayla aldıktan sonra içine Sulandırılmış arı sütü koymamıza gerek varmı?
Kamil Bey Elinize sağlık ana arı çalışmalarınız güzel olmuş. Ana arı olacak yumurtaları seçerken yere yatmış olanlardan seçiyoruz . peki bu tam olarak kaç gün içinde çıkar.
Sayın Organikbal, teşekkürederim.
"yere yatmış" derken neyi anlatmak istediniz?
Ana arının doğum süresi en fazla 16 gün, seçilen yumurta ya da larvanın kaç günlük olduğuna bağlı olarak 13-16 gün arasında ana memeden çıkıyor.
Ana Arı olacak yavruyu şırıngayla aldıktan sonra içine Sulandırılmış arı sütü koymamıza gerek varmı?
Şırınga ile yapılan işlem bir transfer değil. Yumurta ya da larva bulunduğu yer ile birlikte kesiliyor. Larvaya fiziki temas edilmiyor. Arı sütü verilmesine gerek yok. İçine larva alınmış şırıngaların güçlü bir (ana üretimi için hazırlanmış) kovana verilmesi yeterli...
organikbal
12-03-2011, 21:37
Birkaç defa Aşı kalemiyle ana arı üretmeyi denedim pek başarılı olduğum söylenemez. Bu şırınga yöntemi biraz daha yavruya hasar vermemesi açısından mantıklı geldi...
organikbal
24-03-2011, 08:02
Kamil Bey Anası alınmış bir kovana ana arılar ürettirmek için en fazla kaç tane bu şırıngalardan koyalım...
organikbal
24-03-2011, 08:05
Kamil bey birde benim arılar yaz döneminde çok oğula kaçmakta bunları nasıl önleyebiliriz...
Kenan GİŞAN
24-03-2011, 20:02
Sn.organikbal
Anasız bırakılan kovana 60 tane kurtçuk transfer yapılabilir.
Arıların oğul vermesinin belirli sebepleri vardır, bu sebepleri ortadan kaldırırsanız arının oğul vermesini önleyebilirsiniz.
Oğula meyilli arı ile çalışmayın.
Genç ana arıyla çalışın.
İlkbahar döneminde arıya çalışabilecek yer verin (sıkıştırmayın).
Ana arının yumurtlayacağı petek ve genç arıların kabartabileceği ham peteği zamanında verin.
Polenlikli kovanlarla çalışın (havalandırma için önemli).
İlkbahar döneminde haftada bir ana arı memesi kontrolü yapın, var ise kesin.
Bu önlemleri uygularsanız büyük ihtimalle arınız oğul vermeyecektir.
http://kenangisan.blogspot.com/
Kamil Bey Anası alınmış bir kovana ana arılar ürettirmek için en fazla kaç tane bu şırıngalardan koyalım...
Sayın organikbal, Sayın Gişan'ın da yazdığı gibi, 10 çıta güçlü bir kovan (petekler arıdan görünmemeli nufus o kadar kalabalık olmalı) 50-60 tane ana yüsüğünü besleyebilir. Arı dışardan bol bal ve polen de buluyor olmalı... Gece sıcaklığı 12-13 derecenin altına düşmemeli... Analar iyi bakılsın güzel ve sağlıklı olsun diyorsanız; 25 yüsüğü geçmeyin derim.
Ya da bu sayıyı arı belirlesin. Bu işi en iyi arılar bildiğine göre... Anasız bıraktığınız kovanı 5 gün sonra kontrol edin. Kendiliğinden kaç yüsük yapmış. Arının kendi yaptığı yüsükleri bozduktan sonra tesbit ettiğiniz sayı kadar; şırıngayla larva ya da yumurta aktarabilirsiniz.
Kamil bey birde benim arılar yaz döneminde çok oğula kaçmakta bunları nasıl önleyebiliriz...
Sayın organikbal, sayın Gişan söylenmesi gereken bir çok şeyi söylemiş. Ben de bir kaç ilave yapayım.
Bölgenize uyumlu arı ile çalışınız. Arınızın oğula meyilli olması normal bir durum. Çam arısı oğula meyillidir ve çama endeksli çalışır.
Ana sağlıklı her şey normal ve arı oğula gidiyorsa verim yüksek demektir. Bu da şunu gösterir. Yeterli bal ve polen geliyor arı nufusu da kalabalık. Böyle durumlarda kovana giren poleni %70-80 oranında azaltabilirseniz; arının oğul isteğini köreltebilirsiniz. Bunun için polenlikli kovan kullanın ve polen toplayın.
Yüsükleri tıraşlamak oğul eğilimini yok etmez, sadece oğul zamanını ileri bir tarihe atar. Siz 30 yüsük temizlersiniz arı yeniden 50 yüsük yapar. Bu yüsük temizlemi işlemi size zaman kazandırır. Bu süre zarfında da dışardaki verim azalır ve arı oğuldan vaz geçmiş olur. Baharın en verimli zamanının 15-20 gün olduğunu düşünürsek bu böyledir.
Arı 4-5 çıtada yüsük yapıyorsa ananın verimi düşük ya da yaşlı olabilir. Kovan ana kaybetmiş de olabilir.
ligustrum
25-03-2011, 04:05
Sayın Kamil Hocam;
Oğul verecek olan memesi bol kovanlarda,
Oğul çıkmasına 1-2 gün kala; özellikle akşam üzeri
kovanda "vınnn" gibi anaların sesini duyarız!
Bu tek şırınga memeli ana arı da çıkmasına yakın
"vınnn" gibi ince bir ses çıkarıyor mu?
Kolay gelsin. Sağlıcakla kalın.
organikbal
25-03-2011, 06:46
Geçen sene haziran döneminde bile oğula gitti. Ondan sonra ne oğul veren arıdan bişey öğrenebildik. nede oğuldan....
Arıcılık kursuna gidiyorum Yakında diplomada alacağız. Oğula engel olmak için kovanlara kat çıkıyorlar.
organikbal
27-03-2011, 06:38
bazen 2 katlı arılar bile oğula gidiyor. Bazen kat çıkmakta sorunu çözmüyor.
ligustrum
28-03-2011, 18:30
Oğul verme olayı; arının ırk özellikleri ile de ilgili. Kafkas ırkı oğula pek meyilli değil.
Sayın Kamil Hocam;
Oğul verecek olan memesi bol kovanlarda,
Oğul çıkmasına 1-2 gün kala; özellikle akşam üzeri
kovanda "vınnn" gibi anaların sesini duyarız!
Bu tek şırınga memeli ana arı da çıkmasına yakın
"vınnn" gibi ince bir ses çıkarıyor mu?
Kolay gelsin. Sağlıcakla kalın.
Ananın şırınga yöntemi ya da doğal yolla olması arasında bir fark yok. Şırınga yöntemi, kovanı anasız bırakıp meme yapmaya zorlamak ya da larva taransferi; bunlar sadece istenilen tarihte ana üretmek için kullanılan yöntemler.
Vınlama ya da anaların ciyaklaması hepsinde oluyor.
Ruşet kovanda tek meme varsa bu vınlama olmaya bilir.
Bir kovanda ilk doğan analardan sonra; vakti gelse de diğer analar memelerden çıkmıyor ve ciyaklıyor. Çünkü memeden çıktığı an iktidar mücadelesi başlıyor ve güçlü olan ana diğerini öldürüyor.
Üzerinde bir çok ana memesi olan bir çıtayı çektiğinizde (zamanı gelmişse tabi) 1-2 dakika içinde analar memeden çıkıyor(çıtanın işçi arıları da silkelenmiş halde..)
Bu şekilde yüzlerce ana yakaladım ve ruşetlere aktardım.
Arının oğula gitmesi için bir çok sebeb, oğulun önlenmesi için de bir çok yöntem var.
Arının kovan içinde sıkışması oğula gitmesi için bir sebeb... Bu sebebi zamanında kat atarak ortadan kaldıra biliriz.
Bazen bir değil 2 tane kat atın arıya 3 kat boşluk verin oğulu yine de önleyemezsiniz(Sahildeki çam arısı için söylüyorum). Bizimkiler böyle çünkü... Ege ve Akdeniz kıyılarında arılar 10-11 ay yavruyu kesmiyor. Hatta güçlü kovanlarda hiç kesmiyor. Arı oğul verdiğinde kendini her zaman toparlar (bal verimi de düşer tabi).
Kovana kat atılması(zamanında, arı oğula yatmadan. 8. çıtayı alınca katı da üzerine koymalı arı yerim dar dememeli...)
Yeterli havalandırmanın olması...
Ananın genç olması..
Bunlar arının oğula gitme riskini azaltır.
Ancak; verimin çok yüksek olduğu (bal ve polen birlikte gelecek)7-8-9 çıtalık bir Muğla ırkını ne yapsanız oğuldan vazgeçiremezsiniz.
Bu durumda; (daha önce de yazmıştım) polen toplamak yani kovan içine giren poleni en aza indirmek gerekir. Yeterli polen gelmiyorsa bal ne kadar çok gelirse gelsin sağlıklı bir kovan oğula gitmez. Dikkat edilirse arının oğul dönemi polenin en bol olduğu dönemlerdi. Bahar dönemi..
Biraz önce yazdıklarım Muğla ırkının özellikleri... Kafkas Muğla kadar oğula meyilli değil. Çamda kafkası deneyen çok arıcı oldu. Ancak; çam bölgesi için verimli bir arı değil.
Tavsiye edilen de bulunulan yere uyumlu arı ile çalışmak...
ligustrum
29-03-2011, 20:33
Üzerinde bir çok ana memesi olan bir çıtayı çektiğinizde (zamanı gelmişse tabi) 1-2 dakika içinde analar memeden çıkıyor(çıtanın işçi arıları da sikelenmiş halde..)
Bu şekilde yüzlerce ana yakaladım ve ruşetlere aktardım.
Sayın Kamil Bey; Ruşetlere yeni çıkmış genç anayı nasıl veriyoruz?
Kabul ediyorlar mı?
Anası eski normal kovana; bu çıkmasına 2-3 gün kalmış memelerden 2-3 tane kovan içersine çıtalın üzerine bıraksak ne olur?
Çok zayıf, analı iki kovanın birleştirmesini nasıl yapalım?
Sayın Kamil Bey; Ruşetlere yeni çıkmış genç anayı nasıl veriyoruz?
Kabul ediyorlar mı?
Anası eski normal kovana; bu çıkmasına 2-3 gün kalmış memelerden 2-3 tane kovan içersine çıtalın üzerine bıraksak ne olur?
Çok zayıf, analı iki kovanın birleştirmesini nasıl yapalım?
Ruşet kovanlara ana üretiminde kullanılan kovanın işçi arılarından koyduğum için sıkıntı olmuyor.
Ruşetlerde bir avuç işçi arı oluyor. Zaten yeni çıkan analar da, anasızlık duygusunu yaşamış işçi arılara veriliyor. Yoksa yeni çıkmış taze bir anayı; herhangi bir kovandan çektiğiniz bir çıta arıya verirseniz %90 ana öldürülür.
Aynı çıta iki gün anasız kalır da daha sonra yeni ana verilirse kabul edilme ihtimali yüksektir. En uygunu anayı kafeste vermek.
Öncelikle birleştirilecek kovanlar yanyana olmalı... Arının dışardan bol gıda bulduğu hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde olduğu bir günde, iki koloni öncelikle kovan içinde birbirine uzak olacak şekilde yerleştirilmeli... birleştirmede koku kullanılmalı... en uygunu sarımsak ezilip kovan içine atılabilir. Dört-beş saat sonra ya da ertesi gün çıtalar birleştirilir.
Kat kullanarak da birleştirme yapılabilir. Katla kovan arasına sinek teli konulur. Arı bir gün böyle bekletilip daha sonra kattaki koloni kovana indirilir.
"Anası eski normal kovana; bu çıkmasına 2-3 gün kalmış memelerden 2-3 tane kovan içersine çıtalın üzerine bıraksak ne olur?"
Eski kovanın anası gözden çıkarılmışsa öldürülmeli ve memeler bir gün sonra takılmalıdır. Yani koloni, takılacak memelere muhtaç olmalıdır. Anası olan kovana meme takılırsa arılar memeyi hemen bozar.
organikbal
06-04-2011, 01:20
Kamil Bey. hasta (Yavru çürüğü) olan kovanları pürmüzle yakıyoruz. bu kovanlara başka hangi yönetmi uygulayabiliriz?
Kenan GİŞAN
06-04-2011, 20:05
Kamil Bey. hasta (Yavru çürüğü) olan kovanları pürmüzle yakıyoruz. bu kovanlara başka hangi yönetmi uygulayabiliriz?
Sn.organikbal
Yavru çürüğü olan kovana yapılacak işlemler için kovanın durumu bilinmesi gerekir.
Kovanı pürmüzlemek yetmez.
Kovandaki yavru çürüğü olan çerçevelere ne yapıldı, o da önemli.
http://kenangisan.blogspot.com/
Kamil Bey. hasta (Yavru çürüğü) olan kovanları pürmüzle yakıyoruz. bu kovanlara başka hangi yönetmi uygulayabiliriz?
Kesin çözüm isteniyorsa; tüm arıların kovanda olduğu bir saatte kovana sinek ilacı sıkılıp öldürülmeli ve kovan tamamen yakılmalıdır.
Burada asıl önemli olan hasta kovanları tedavi etmek değil, kovanların hasta olmasını engellemektir.
Önce hastalığın sebeblerini ortadan kaldırmak gerekir. Kovan varroa tarafından zayıf düşürülürse, yavru çürüklüğüne davetiye çıkarılmış olur.
Arının her zaman kuvvetli tutulması gerekir.
Kovan içinde arının ihtiyacı dışında petek bulundurulmamalıdir.
Arıya dalak yapmadan(istekte bulunmadan) petek kesinlikle verilmemelidir.
Arı sıkışık tutulmalıdır. Yani petek üzerleri tamamen arı ile kaplı olmalıdır.
Ani sıcaklık düşüşlerinde peteklerdeki yavru üşümemelidir.
Bazı arıcılardan duyuyorum. Hava sıcaklığı biraz düştüğü zaman; "benim arı geri çekildi" diyorlar. Aslında arının geri çekildiği falan yok. Arıda ihtiyaç fazlası petek var. Sıcak havada arı yayılıyor. Ani sıcaklık düşmelerinde de toparlanınca son petekler arısız kalıyor.
İhtiyaç dışı her petek arı için bir yüktür. Arı kovan içindeki tüm petekleri temizlemek zorundadır.
organikbal
10-04-2011, 20:14
blogspotlar mahkeme kanalıyla durdurulmuş. başka bakabileceğim yer yok mu.
Açılmayan siteleri açma teknikleri kullanmak gerek. Ben de bütün siteler açılır.
metinbaba
10-04-2011, 23:00
İyi çalışmalar diliyorum..
Ana arı üretimini ne şekilde yapmayı düşünüyorsunuz? Janter kullanarak mı yoksa larva transferi ile mi?
İyi çalışmalar diliyorum..
Ana arı üretimini ne şekilde yapmayı düşünüyorsunuz? Janter kullanarak mı yoksa larva transferi ile mi?
Sayım metinbaba, önceki mesajları okursanız sorunuzun cevabına ulaşacaksınız. Janter takımı kullanmıyorum. Çok pahalı bir malzeme. Saygılar...
Kenan GİŞAN
11-04-2011, 20:59
Kesin çözüm isteniyorsa; tüm arıların kovanda olduğu bir saatte kovana sinek ilacı sıkılıp öldürülmeli ve kovan tamamen yakılmalıdır.
Sn. kamil35,
Adi yavru çürüklüğünde arıları öldürmenize gerek yok.
Kovandaki tüm çerçeveleri yakarak, yeni çerçeveler verilerek sorundan kurtulunmuş olunur. Bunu yaparken beslemede yapılmalı.
serhat_Önder
11-05-2011, 20:06
Ana arıda bazı satıcılar yalan dolan işler yapıyor.. Yalovada bizim başımıza geldi. 30 a yakın kovanımız var .. Ana arı üretimine felan pek merak salmadık ve bilmiyoruz.. Ondan dışarıdan lazım oldumu ana arı alıyoruz.. gecen yaz aldığımız ana arıların hepsi yaşlı ana arı cıktı ve 10 a yakın kovan söndü... Gerçekten genç ana arı bulmak zor .
E.Gulhan
12-05-2011, 13:41
Bu yıl arıcılık kursuna gıdıyorum, yakından ilgıleniyorum sizlerle bilgi paylaşmak istiyorum.
ligustrum
12-05-2011, 14:59
Ana arıda bazı satıcılar yalan dolan işler yapıyor.. Yalovada bizim başımıza geldi. 30 a yakın kovanımız var .. Ana arı üretimine felan pek merak salmadık ve bilmiyoruz.. Ondan dışarıdan lazım oldumu ana arı alıyoruz.. gecen yaz aldığımız ana arıların hepsi yaşlı ana arı cıktı ve 10 a yakın kovan söndü... Gerçekten genç ana arı bulmak zor .
Sayın serhat_Önder; Kovan sönmesi ana arı ile oldukça ilişkili.
Genç ana arı ile yaşlı ana arı arasındaki farklar, gözle görülecek ayrıntılardır.
Bahsettiğiniz yaşlı ana arı çıkması çok az ihtimal.
Yine de aldığınız analar da başka problemler de var olabilir...
Genç ana arıyı kovana kabul ettirmede zorluklar yaşanmışta olabilir.
Anasız kovanlara ana arı vermek veya eski anayı değiştirmek, teferruatlı işler gerektiriyor. Forumlarda bu konuda açıklayıcı bilgiler ve yöntemler mevcut.
En iyisi ana arı değiştirtmeyi ya siz yaptıracaksınız veya bırakın arı kendisi değiştirsin.
Her ikisinde de bazı riskler var tabi..
Yeterli kovan varlığına sahipsiniz. Arıcılıkla uğraşınız da bir kaç yılı kapsıyorsa,
gerçek problemi bulmaya çalışacağız. Bazen çözüm bizim elimizde de değildir.
Sağlıklı günler dilerim.
orucoğlu
26-05-2011, 13:27
arkadaşlar merhaba,
Ben ankarada bahçeme 1,5 ay önce 2 kovan arı aldım.bilenlerdende yardım alarak, bu işe ilk defa başlamış biri olarak bakmaya çalışıyorum.bu hafta sonu gittiğimde ilk kovandan 2-3 kere oğul verildiğini ,arı sıkışmasın diye balllığınıda koyduğum halde kovan nüfusunun yarıya düştüğünü gördüm. iki kovanda da ana memelerini temizledim bazıları yeniden çıkmak üzereydi.hafta sonu tekrar gidip bakıcam. en azından diğer kovanında oğula gitmesini engellemeye çalışıyorum.
ben çok fazla kovan istemiyorum,sadece bu iki kovanı sağlam bir şekilde söndürmeden seneye çıkarmayı istiyorum.
bunun içinde özellikle 2. kovanda da oğula gitmemesi için başka neler yapabilirim.Bilen ve tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Herkese kolay gelsin.
Kenan GİŞAN
26-05-2011, 21:04
arkadaşlar merhaba,
Ben ankarada bahçeme 1,5 ay önce 2 kovan arı aldım.bilenlerdende yardım alarak, bu işe ilk defa başlamış biri olarak bakmaya çalışıyorum.bu hafta sonu gittiğimde ilk kovandan 2-3 kere oğul verildiğini ,arı sıkışmasın diye balllığınıda koyduğum halde kovan nüfusunun yarıya düştüğünü gördüm. iki kovanda da ana memelerini temizledim bazıları yeniden çıkmak üzereydi.hafta sonu tekrar gidip bakıcam. en azından diğer kovanında oğula gitmesini engellemeye çalışıyorum.
ben çok fazla kovan istemiyorum,sadece bu iki kovanı sağlam bir şekilde söndürmeden seneye çıkarmayı istiyorum.
bunun içinde özellikle 2. kovanda da oğula gitmemesi için başka neler yapabilirim.Bilen ve tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Herkese kolay gelsin.
Sn.orucoğlu
Kovana ballık koymak yetmez.
Oğul almak istemiyor, bal almak istiyorsanız, bulunduğunuz bölgedeki bal akım dönemine kadar haftada bir tüm çerçevelere bakıp ana memelerini kesmeniz gerekir.
Bir kovan 2 - 3 defa oğul verebilir.
Oğul veren kovanınızda bir hata yapmış olabilirsiniz.
İlk oğul, ana memeleri kapandıktan sonra uygun gördüğü bir gün kovandan çıkar, kovanda arılarla ana memeleri kalır, siz bu ana memelerinden analar çıkmadan temizlediyseniz kovan anasız kalmıştır, tekrar ana arı yapmaları için kurtcuklarda yaşlanmış olabilir.
Kovanda ana varlığını tekrar kontrol etmeniz gerekir, bu dönemde yeni çıkan ana var ise dölsüz olacağından yumurta görebilmeniz için bir süre geçmesi gerekir.
http://kenangisan.blogspot.com/
orucoğlu
27-05-2011, 20:06
sayın kenan gişan,
ilginiz için teşekkür ederim. yarın bahçeye gidecem.ana arı kontrolu yaparım.ama kendisinden sonra ana çıkmayacağına göre enson doğan ana kovanda olması gerekmezmi.tabii bu kovan şu anda çok zayıf durumda ve dediğiniz gibi kendini toplaması uzun sürecektir.diğer kovandan bir tane kapalı gözlü yavrulu petek alıp koysam faydası olurmu?
Çünkü ben hafta sonları gidebildiğim için oğul verme zamanında orada olamıyorum.
diğer kovanda oğul vermemesi için mücadeleye devam ediyorum.inşallah bu kovanı kurtarırım. kolay gelsin..
Kenan GİŞAN
30-05-2011, 21:47
sayın kenan gişan,
ilginiz için teşekkür ederim. yarın bahçeye gidecem.ana arı kontrolu yaparım.ama kendisinden sonra ana çıkmayacağına göre enson doğan ana kovanda olması gerekmezmi.tabii bu kovan şu anda çok zayıf durumda ve dediğiniz gibi kendini toplaması uzun sürecektir.diğer kovandan bir tane kapalı gözlü yavrulu petek alıp koysam faydası olurmu?
Çünkü ben hafta sonları gidebildiğim için oğul verme zamanında orada olamıyorum.
diğer kovanda oğul vermemesi için mücadeleye devam ediyorum.inşallah bu kovanı kurtarırım. kolay gelsin..
Sn.orucoğlu
En son kalan ana çiftleşme uçuşuna çıkıp gelememiş olabilir.
Siz o kovana yumurtalı, kurtcuklu bir çerçeve verin.
Eğer ana arı yoksa tekrar ana memesi yapacaktır.
Yavrulu çerçeve vermenin bir faydası da, kovanda yalancı ana oluşmayacaktır.
Bu çerçeveye ilave olarak kapalı gözlü çerçeve de verebilirsiniz.
http://kenangisan.blogspot.com/
orucoğlu
01-06-2011, 20:35
sayın kenan gişan,
dediklerinizi yapacağım.şimdilik problem yok gibi ama yalancı ana oluşmuş olabilir. deneyip gözlemlemeye devam edeceğim. cevabınız için teşekkürler. kolay gelsin..
kilicaslan3561
15-04-2013, 12:06
Kamil bey güzel paylaşım olmuş. Ruşet kovanda tekli kovanın daha iyi olduğunu düşünüyorum.
Αntifiriz
12-08-2019, 17:57
Gerçekten burası bir forum, ticaret merkezi değil, kamil bey lütfen yorumlarınızı siliniz.
bal tüketimi hakklnda, doğru bildiğimiz, ancak tehlikeli olan yanllşlar:
https://www.youtube.com/watch?v=2fd8rz3qkdm
https://www.youtube.com/watch?v=o3pmpdphıhu
Salon Çamı
12-08-2019, 22:35
Gerçekten burası bir forum, ticaret merkezi değil, kamil bey lütfen yorumlarınızı siliniz.
Nasıl yani? Sahte ballarla başımız zaten dertte , birde bu çıktı , hangi balı nasıl tüketçezki o zaman?
Gerçekten burası bir forum, ticaret merkezi değil, kamil bey lütfen yorumlarınızı siliniz.
Şu yazdığınız, benim yazdıklarımı okumadığınızı nasıl da ispatlıyor.
Bu sayfada satışla ilgili tek kelime yoktur. Bu sayfanın başlığı " Arıcılıkta ana üretimi" dir.
mühürlü kurtcuk
01-07-2020, 11:05
Arımı böldüm ama amatör olduğumuz için videomu kendim izlediğimde de çok hoşlanmadım açıkcası çünkü bazı yanlışlar yaptığımı gördüm . Olsun ama öğrenmek için bunları yapmamız şart. Eskiler sürekli uğraşma diyolar ama nasıl öğrenebilirim ki başka türlü.
Böldüğüm arımın ana üretimini yapmak için 5 6 gün sonra ilk kapanan ana yüzüklerini bozcam erken kapandıkları için günlük yumurtadan olmamış oluyo bu yüzden güzel analar çıkmıyo . Daha sonra açık ana memelerini bırakıp 1 ay hiç dokunmuycam gerçekten burada eskilerin dediği gibi yapmamız lazım kurdalamak sıkıntı bu şekilde olduğunda , kendimize göre aynı arılıkta bölmüş olduk süreci youtube da da paylaşmaya devam edecez inşallah.
https://www.youtube.com/watch?v=DZ7k8L-B3wQ
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.