Bağlan

View Full Version : Uğur böceği




Koyu yeşil
02-03-2009, 16:05
Bugün çok tuhaf bir olayla karşılaştım. Limanın ordaki Migros'un önünde yerlerde ezilip ölmüş belki 100 kadar uğurböceği vardı. Bir miktarda bunların arasında dolaşan henüz ayak altında kalmamış uğurböcekleri...Yakalayabildiğim kadarını toplayıp küçük bir kutuya yerleştirdim hemen, götürüp evin bahçesine salmayı düşünüyorum. Tahminim şu, belki organik tarım için limana getirtilen paketlerden biri devrildi, buncağızlarda ortalığa saçıldı. Ama niye uçup gitmemişlerde, kaldırımda tura çıkmışlar onu anlamadım. Bana çok ilginç geldi, sizle de paylaşmak istedim.




İlkin
03-03-2009, 09:42
İnanılmaz güzel canlılar; hem bitkilerin üstündeki unlu bitleri temizliyorlar, hem de çok cici bir görüntüleri var...

Uğurböcekleri ile ilgili yaramazca bir anım var. ;) İlkokul yıllarında bizim binanın arka tarafında çalılar içinde sukkulent tarzı bitkiler vardı, bir tür aloe zannedersem. Göbek kısmında onlarca uğurböceği olurdu. Bir gün evden iki kavanoz aldım, gittim bu bitkilerin başına bir dolu uğurböceğini bu kavanozlara doldurdum ve ev'e getirdim. Kavanozların kapağını açıp hepsini eve saçtım , canım annem baya bir deli olmuştu o kadar uğurböceğini evde görünce. :D Sonra annemin bulabildiklerini toplayıp dışarı saldığını hatırlıyorum. Çocukluk işte...

sakagun
04-03-2009, 20:24
Havalar tam ısınmadığından uçamıyor olabilirler mi acaba?

Koyu yeşil
05-03-2009, 13:38
Toplayıp bahçeme saldığım uğurböceklerini bu sabah bir kontrol edeyim dedim, 3-5 tanesi orda burda geziniyordu :)

İlkin
05-03-2009, 14:53
;) Sizin bahçeye alışıyorlar desenize... Kesin dediğiniz gibi limana gelen gemilerle gelmişlerdir, yoksa ne işleri var orada.

TuruncuHis
08-03-2009, 21:26
Bu konuyu araştırırken yine dönüp dolaşıp sitemize geldim. Uğurböcekleri sadece liman çevresinde değil, tüm Alsancak'ta varmış. Gözle görülür bir fazlalıkta.
Benim arka balkonumda arada sırada bir tane görürdüm. Bu aralar fazla görmeye başladım ki; o balkon otoparka bakıyor. Hiç bir çiçek, ağaç, ot yok çevrede. Evimin değişik bölümlerinde de rastlamaya başlayınca acaba parke arasına yuva mı yaptı diye araştırıyordum. Bir nedenden ötürü popülasyon artışı var demek ki.

Koyu yeşil
09-03-2009, 10:00
Çok ilginç, ya şehrin göbeğinde ne işleri var, ölüp gidiyor zavallıcıklar, acayip bir durum var bence ortada. Benim gördüklerim öyle şaşkın haldeydi ki, uçamıyorlardı bile. Ezilip kalmışlar kaldırımlarda. Şimdi daha çok merak ettim ne sebeple olduğunu bu durumun.

zooteknist
09-03-2009, 16:25
Çok ilginç bir durum.

Koyu yeşil
13-04-2009, 10:11
Bahçeye bıraktığım uğurböcekleri koloni kurdu sanırım :). Benim bahçeye ve yandaki büyük bahçeye yayılmış durumdalar ve keyifleri yerinde. Yan bahçe benimkinin 6 katı nerdeyse, bahçenin sahibi her yerde uğurböceği var çok güzel deyince, bir kısmını benim getirdiğimi anlattım çok sevindi.

üzüm
13-04-2009, 13:33
Benim bahçemde de çok miktarda uğurböceği var. Yanılmıyorsam çiftleşme zamanı.

Yumurta, larva, pupa ve yetişkin halini gösteren resim:
72376 (http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/NE/convergent_lady_beetle.html)

Koyu yeşil
13-04-2009, 13:54
Çok güzel sevgili Üzüm. Sanırım bahçede zararlılara karşı kimyasal kullanmadığımız için de yaşam alanı buldular.

hozat
13-04-2009, 18:15
:(koyu yeşil,

Ben bahçemde birtane bile görsem mutlu oluyorum ama ne yazıkki yokolup gittiler.Hani çiçek tohumu olsa ben sana yakınım (Bodrum) koy kutuya gönder derdim ama neyazıkki böyle bir şanşımız da yok .Belliki kutu içinde uyuşup kalmışlar.

size bir anımı anlatayım Enez DSİ kapındaydık yıllar önce bir akşam üstü havada bir bulut belirdi biraz sonra milyonlarca uğur böceği her yanı sardı saçlarımızın içine kadar doldular ne olduğunu anlayamadık.Sabah kaltığımızda yüzlercesi ölmüştü.en çok zaiyatta su akan küçük bir oluğun olduğu yerdeydi .O zaman bir göç olayı bibi yorum yapmıştık
sevgiyle kalın.

Koyu yeşil
14-04-2009, 09:37
Çok ilginç bir olay...

TuruncuHis
14-04-2009, 13:32
Uğurböceklerini biraz araştırdım ama net bilgi elde edemedim.
Arka balkonumda hep birkaç uğurböceği ölüsü buluyorum. Daha önceki yıllardan bu yana bu hep böyle ama bu yıl artık çiçekler var o balkonda. Henüz parazit yok üstlerinde ve acaba böcekler açlıktan mı ölüyor? Nasıl yaşatacağımı bilemiyorum. İşin ilginci nereden ve niçin geliyorlar son katttaki balkona onu da anlamıyorum.

Koyu yeşil
17-04-2009, 13:10
Bitkileriniz ilaçlı ise zehirlenip ölüyor olabilirler belki de?

nariçi
18-04-2009, 14:48
Bu tür böceklerden renkleri biraz farklı haşere türleri de var. Dikkat etmek lazım. Geçen gün ben otlar arasında çiftleşen uğurböcekleri gördüm. Kamera hazır değildi.

Koyu yeşil
20-04-2009, 15:13
İlkin, harika bir resim, teşekkürler. Nariçi rahat bırakmak lazım gençleri :cool:

kaktüs
22-04-2009, 16:08
UĞURBÖCEKLERİ
Yazan: Ric Bessin, Extension Entomologist
University of Kentucky College of Agriculture
Çeviri. Bendeniz :)

Uğurböcekleri aynı zamanda yedi noktalı gelin böceği veya uç uç böceği olarak da adlandırılabilen çok yararlı bir gruptur. Bunlar özellikle afitler ve emiciler olmak üzere pek çok böceğin doğal düşmanlarıdır. Bir tek uğur böceği hayatı boyunca 5000 den fazla afit yer. Kentucky’de pek çok tür bulunur ve bunlar çoğu yaşam alanında yaygın olarak rastlanır.
Yetişkin uğurböcekleri, çok karakteristik olarak sarı, pembe, turuncu, siyah ya da kırmızı renkli üzerlerinde belirgin benekleri olan konveks, ovalden yarımyuvara doğru değişebilen vücutları vardır. Bu onları yemek isteyen diğer hayvanlara karşı bir çeşit uyarıdır. Pek çok parlak renkli böcek gibi, bunlar da rahatsız edildiklerinde hoş olmayan kokularla, arkalarından fışkırtılan rahatsız eden sıvılarla kendilerini korurlar. Parlak vücut renkleri bazı avcılara bunları hatırlatarak benzer işaretleri olan böceklere saldırmamalarını sağlar.
Yetiştkin dişiler genellikle aşağıdaki resim gibi, afit, sümüklü böcek veya unlubit kolonilerinin olduğu bitkilerin yakınlarına bir yumurta kümesi bırakırlar.

kaktüs
22-04-2009, 16:14
Timsaha benzeyen larva (aşağıda) da aynı zamanla avcıdır. Bunlar dikenli ve parlak benekleri ile siyah renklidirler.

Her ne kadar tehlikeli görünselerde, uğurböceği larvaları insanlar için tamamen zararsızdır. Birkaç hafta boyunca böcek avları ile beslendikten sonra larvalar bir yaprak üzerinde pupalaşır. Larvalar kalıp daha fazla av arama eğilimindeyken, yetişkin uğurböcekleri zararlılar azalmaya başladığında yer değiştirme eğilimine sahiptirler.

Bazı uğur böcekleri türleri her yıl birkaç sefer üreyebilseler de bazıları sadece bir sefer üreyebilirler. Yaz ayları boyunca, aynı zamanlarda tüm evrelerine sıkça rastlanabilir. Bazı türlerinin yetişkinleri, kış aylarını yaprak kümeleri, kayalar veya diğer yığıntıların arasında büyük gruplar halinde birbirleri ile kümelenerek geçirebilir.

kaktüs
22-04-2009, 16:24
Kentucky’de Sıkça Rastlanan Uğur Böcekleri
Her ne kadar Kentucky’de pek çok tür uğurböceği varsa da, bunlardan az miktarı tarımsal alanlarda, ev bahçelerinde, peysaj alanlarında ve ormanlık alanlarda oldukça yaygındır. Bunlar:
Coleomegilla maculata (alttaki resim),
Kimi zaman benekli pembe uğur böceği olarak adlandırılan, orta büyüklükte, siyah beneklerle işaretlenmiş pembeden kırmızıya değişen renkli vücuda sahiptir. Hem yetişkinleri hem larvaları önemli afit avcılarıdır ancak bunlarla birlikte mite’ları (akarlar), böcek yumurtalarını ve küçük larvaları yerler. Pek çok uğurböceğinden farklı olarak, besinlerinin %50 sini polenler oluşturur.

kaktüs
22-04-2009, 16:35
Harmonia axyridis (aşağıdaki resim),
Asya uğurböceği, büyük turuncu uğurböceğinin bazıları benekli bazıları da beneksiz olabilir. Kafasının üzerindeki bölmede siyah bir M harfi ile beyaz parçalar vardır. Sonbaharda, Asya uğurböceği kümeleri evlere girmenin yollarını bulurlar. Uğurböcekleri halıları ve diğer mobilyaları sıvıları ile mahvederek sıkıntı verici olabilirler. Neyse ki evlerin içinde beslenemez ve üremezler.

kaktüs
22-04-2009, 16:40
Hippodamia convergens, Konverjan (yakınsak) uğur böceği, orta büyüklükte turuncu ve siyah türlerdir. Afitler için biyolojik kontroller için genellikle satışı olan tiptir.

kaktüs
22-04-2009, 16:41
Coccinella septempunctata,

Yedibenekli uğurböceği, kimi zaman C-7 olarak adlandırılır. Orta büyüklükte, 7 siyah beneği olan turuncu renkli bir böcektir. Bazı afit zararlıları ile mücadele için Amerika’ya getirilmiş olan bir Avrupa türüdür.

kaktüs
22-04-2009, 17:00
Plant Feeding Lady Beetles?
Bitkiyle beslenen uğurböcekleri?
Kentucky’de böcekler yerine bitkileri tercih eden iki tür uğurböceği vardır. Bunlar Meksika Fasulye böceği ve kabak böceğidir. Her ikisinin de tanınması çok kolaydır. Meksika Fasulye böceklerinin yetişkinleri fasulyeler, özellikle de soya fasulyeleri ile beslenir. Turuncu vücutları ve her kanat kapağında 8’er tane siyah beneği vardır. Kabak böcekleri ise kabaklara, bal kabaklarına ve kavunlara (kantalup) saldırır, ve sadece 7 tane beneği vardır. Larvaları da oldukça farklıdır ve avcı olanlarla karıştırılmaz çünkü sarımsı vücutları boyunca geniş çatal biçiminde dikenleri vardır.

kaktüs
22-04-2009, 17:04
Uğurböcekleri peysaj alanlarında ve tarlalarda bazı böcek zararlılarını kontrolde önemli rol oynar. Burada onların varlığını çoğaltmaya dair bazı ipuçları bulabilirsiniz.
• Yararlı böceklerin değişik evrelerini tanımayı öğrenin
• Sadece gerekli olduğunda insektisit ilaç uygulaması yapın ve genellikle uğurböceklerine vs zarar vermeyen tipte olanlarını tercih edin
• Uğur böcekleri için polen ve nektar içeren bitkiler dikin. Bunlar bazı türlerin beslenmesindeki önemli bileşenlerdir.

kaktüs
05-05-2009, 14:07
Bahçenize Uğurböceklerini Çekmek
Yazan: Arzeena Hamir

Bahçelerinizdeki tüm böceklerin içinde, muhtemelen en çok tanınanları uğurböcekleridir. Aynı zamanda uçuç böceği veya gelin böceği olarak da adlandırılan bu böcekler bahçıvanlanların en yakın arkadaşlarıdır. Sadece bahçenizdeki zararlıları (özellikle afitler) yemekle kalmazlar aynı zamanda parlak renkleri ile bahçenize neşe getirirler.
Onları bahçenize çekebilmek biraz planlama gerektirir, ancak zararlı böcek kontrolünde oldukça büyük avantaj sağlar. Ancak bahçenizde uğurböceklerinin sevdiği tip bitkileri dikmek için yeterli alanınız yoksa, ticari olarak satılan uğurböceklerinden getirmek, kendi uğurböceği popülasyonunuzu oluştururken saldırıya uğramış bitkilerinizin temizlenmesi için zaman kazandırır.
Tanımlama:
Yetişkin uğurböcekleri genellikle oval veya kubbeli şekle sahip, kırmızıdan turuncuya değişen renklerdedir. Üzerlerindeki siyah benekler de kimi zaman hiç benek olmamasından 15 beneğe kadar değişebilir. Bazı türleri tamamen siyah veya siyah üzerine kırmızı benekli olabilir.
Genç, larva şeklindeki uğurböcekleri genellikle daha az tanınır. Genellikle ince, altı bacaklı halleriyle timsahları andırır, mavi-siyah turuncu renkli benekleri vardır. Genellikle, bahçıvanlar bahçeye olan yararlarını bilmeden uğurböceği larvalarını ezer veya ilaç sıkarlar.
Hem yetişkinler hem de larvalar pek çok değişik yumuşak vücutlu böceklerle beslenir, ancak özellikle afitler temel yiyeceklerini oluşturur. Bir larva gelişimi boyunca yaklaşık 400 afit yer ve tek bir yetişkin ömrü boyunca 5000 den fazla afit tüketir. Buna ek olarak unlu bit ve örümcek akarla gibi pek çok böceği ve Kolorado patates böceği ve Avrupa Mısır kurdunun yumurtalarını yerler.
Yaşam Döngüsü

Bir yıl içinde ortalama olarak sadece 3-4 hafta içerisinde yumurtadan yetişkin olabilme döngüsü ile 5-6 nesil olabilir. İlkbaharda, yetişkinler yiyecek bulur ve dişiler herhangi bir yere 50-300 yumurta bırakırlar. Küçük, sarı ve oval yumurtalar genellikle afit kolonilerinin yakınlarında 10-50 kümeler şeklinde bulunur. Yumurtalar 3-5 gün içerisinde açılır ve larva 2-3 hafta boyunca onları yetişkiniğe ulaştırması için doymaz bir şekilde afitleri yemeye başlar.
Sonbaharda, yetişkinler bitki artıklarında veya çatlaklarda uyku moduna geçerler. Genellikle bunu yüzlerce yetişkinden oluşan gruplarla bir ağacın altında, çit boyunca veya bir kayanın altında gerçekleştirirler. Genellikle larvalarının kışın düşük sıcaklıklarından korunabileceği yerleri tercih ederler.
Bahçenize Uğurböceklerini çekmek
Afitlerin yanı sıra uğurböcekleri aynı zamanda yiyecek için polenlere de ihtiyaç duyarlar ve bazı tip bitkiler tarafından çekilirler. En popüler olanları şemsiye şekilli çiçeklerdir, bunlar; rezene, dereotu, kimyon, melekotu, solucan otu (Tanacetum vulgare), yabani havuç ve civanperçemi. Diğer bitkiler de benzer şekilde uğurböceklerini çekerler bunlar, kosmoz (özellikle beyaz olanlar), coreopsis ve kokulu sardunya, ıtır ve hindibalar.
Bahçenize, çekici bitkiler dikmenin yanı sıra aynı zamanda ilaçlamayı da keserek destek olmalısınız. Uğurböcekleri pek çok sentetik insektisit ilaçlara hassastır. Aynı zamanda yiyecek kaynaklarının pek çoğu yok olduğu için uğurböcekleri sizin bahçenize yumurta bırakmayacaklardır. Belki de en zor olan, bahçenizde afitlerin bazı bitkiler üzerinde yaşamasına izin vermektir, bu uğurböceklerinin yeterli yiyecek bulmaları için gereklidir. Buna ek olarak, yararlı olmadığından emin olana kadar bahçenizdeki böceklere ve yumurtalara zarar vermektekten kaçının.
Uğurböceği Satın Almak
Kimi zaman sizin veya komşunuzun, bahçenizde uğurböceği çeken bitkilere yer açmanız, zararlı kontrolü üzerinde hassas olmanız yeterli olmayabilir. Bazı durumlarda uğurböceği satın almanız bazı ciddi problemleri çözmenizde ve ihtiyacınız olan popülasyonu geliştirmenizde yardımcı olabilir.
Bilim adamları iç-ortamlarda yetiştirilen uğurböceklerinin, dışarı salındıkları zaman kendi yiyeceklerini bulmakta başarısız olduklarını buldular, bu nedenle pek çok ticari uğurböceği doğadan toplanmaktadır. Onları bahçenize salmadan önce, onların sizin istediğiniz yerde kalmalarını sağlamak için birkaç ipucu:
1. Uğurböceklerini sadece güneş battıktan sonra veya doğmadan önce salın. Uğurböcekleri güneş tarafından yönlendirilirler ve akşamları veya sabahın erken saatlerinde, koyuldukları yerde kalma eğilimindedirler.
2.Onları salacağınız yeri önceden sulayın. Bu hem uğurböcekleri için, etrafta içecek olması nedeniyle kıymetli olacak hem de serbest nem böceklerin bitki yapraklarına yapışmasına yardımcı olacaktır.
3. Sıcak aylarda, uğurböceklerini salmadan önce buzdolabında soğutmak yardımcı olabilir. Uğurböcekleri soğuk sıcaklıklarda uçmaktansa sürünmeyi tercih ederler ve bir gece buzdolabında kalmanın onlar için hiçbirşekilde zararı olmaz.
4. Oldukça işgal edilmiş bitkilerde örneğin güllerde, bitkinin üzerini örtün ve uğurböceklerini içine salın. Bir gün içerisinde uğurböcekleri afitleri bulacak ve onları mutlu şekilde yemeye başlayacaklardır.
Bir Not: Asya Uğurböcekleri
Seranız ya da bahçeniz için uğurböceği satınalmayı planlıyorsanız, sizlere önerim doğal uğurböceği türlerinden seçmeniz. Asya uğurböceği veya harmonia axyridis yerine Hippodamia convergensi tercih edin. Her ne kadar ikincisi afit kontrolünde oldukça etkili olsa da genellikle ticari seralar için seçim olabilir, bunun ana sebebi de evlerin içine yapılan “uğurböceği istilaları”dır.
Doğal bir uğurböceği dışarıda uyumaktan mutlu olurken, Asya türü sıcağı tercih eder ve yüksek sayılarla evlerin içlerini istila ettiklerinden, bir anda pek çok evsahibi için bir zararlı haline gelir. Buna ek olarak, dışarıdaki besin-zincirinin sağlanması açısından sayılarının adil olması gerekmektedir. Bazı tedarikçiler tüm türleri bulundururlar ve yapılabilecek en iyi seçim olabildiğince doğal olanıdır.

denizakvaryumu
05-05-2009, 14:13
...Afitlerin yanı sıra uğurböcekleri aynı zamanda yiyecek için polenlere de ihtiyaç duyarlar ve bazı tip bitkiler tarafından çekilirler.

En popüler olanları şemsiye şekilli çiçeklerdir, bunlar; rezene, dereotu, kimyon, melekotu, solucan otu (Tanacetum vulgare), yabani havuç ve civanperçemi.

Diğer bitkiler de benzer şekilde uğurböceklerini çekerler bunlar, kosmoz (özellikle beyaz olanlar), coreopsis ve kokulu sardunya, ıtır ve hindibalar...

Bu bilgiler çok yararlı oldu, teşekkürler.

kaktüs
05-05-2009, 14:21
:)) Benim bile deney yapasım geldi :)

Rezenesi, ıtırı, dereotu olan? :)

zenfree
05-05-2009, 20:46
3. Sıcak aylarda, uğurböceklerini salmadan önce buzdolabında soğutmak yardımcı olabilir. Uğurböcekleri soğuk sıcaklıklarda uçmaktansa sürünmeyi tercih ederler ve bir gece buzdolabında kalmanın onlar için hiçbirşekilde zararı olmaz.

Bilgiler için teşekkürler.
Bu buzdolabı işi beni biraz üzdü.:(

kaktüs
05-05-2009, 22:48
Buzdolabı ısısı +5 derece... (Deepfreze koymazsanız tabii)
E İstanbulda kışlar bu ısıdan çok daha aşağılara düştüğüne ve gene de baharda uğurböceklerini gördüğümüze göre sanırım cidden bişey olmuyor onlara.

kaktüs
06-05-2009, 09:13
Muhteşem fotoğraflar var :)))

Çeşitlerine inanamadım..

http://fiveprime.org/hivemind/Tags/insects,ladybeetle

ialp32
09-06-2009, 09:29
Evimin üst tarafındaki tarladan 3 ergin 1 pupa yakaladım dün akşam ve bahçeme saldım dahada yakalayacağım:p

Cumhur Tonba
09-06-2009, 10:25
Bu da benim uğurböceğim ve üstte karıncam.
85075

k0900
01-07-2009, 22:12
Yabani (yerli) ot temizliğinde civanperçemleri özel ilgi görecekler demektir:)

Sn. kaktüs, ekteki uğur böçeği türü nedir?

Delimus
01-07-2009, 23:03
Özellikle yaprak bitine kesin çözüm uğurböcekleridir, afiyetle yiyorlar.Karıncalar hiç sevmez :) hatta o ağaçta rastlarlarsa yaprakbiti beslemekten vazgeçiyorlar.

seaa
02-07-2009, 20:17
Ben uğurböceklerini seviyorum ve bana uğur getirdiklerini düşünüyorum. Hemen farkediyorum onları dikkatimi çok çekerler gittiğim her yerde görüyorum :)

sakagun
05-07-2009, 19:58
Bu fotoğrafı ben çektim. Umarım beğenirsiniz.

sındırgılı
05-07-2009, 20:31
Benimde erik ağacımda hem bıt hemde uçuş böceği larvaları olduğuğundan ilaçlama yapamamıştım.Amacım larvaların gelişmesini sağlamaktı. Büyüdüler ve kaçtılar.Şimdi kabuklu bitlerle kalakaldım.

feriha
05-07-2009, 21:52
Coccinella septempunctata olduğunu sanıyorum. Saydım yedi benekli. Turuncu renkli. Terasta tohuma kalkan dereotları ve ıtır var. Fakat hep başka bitkilerde görüyorum. En son biberlerdeydi.

90920

90921

İlkin
24-08-2009, 17:09
İnternetten bulduğum güzel bir makro çekim...

99519

kübra44
21-04-2010, 13:53
arkadaşlar ben uğur böcegi hastasıyım ve 2 dişi 2 erkek uğur böcegim var yumurtaları oldu sizce ne zaman yumurta çıkar ve benim yaptığım doğrumu?

hatta canlı canlı doğumu izledim

kübra44
21-04-2010, 14:03
he bide arkadaşlar uğur böceklerini yuvadan çıkarıp gezdirimmi yoksa kalsınmı yuvada

sakagun
21-04-2010, 15:48
Kübra, nerede yetiştiriyorsun uğur böceklerini? Besin sağladın mı onlara? Fotoğraf çekip ekler misin?

Adalet Yağcı
21-04-2010, 16:09
Pazar günü bahçemde üzüm yaprağının üzerinde gördüm, pek bi mutluydu, bu anı ölümsüzleştirdim ben de.

137685

cem kaptan
21-04-2010, 20:59
137790

137791

sakagun
22-04-2010, 07:24
Geçenlerde sizlerle bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=619832&postcount=149) paylaştığım uğur böceği larvalarımın marifetleri ve bugünkü fotoğrafları:

kübra44
23-04-2010, 11:29
sakagun,ben bir kapta 5 tane uğur böceği yetiştiriyorum ve yaprak biti bulup koyuyorum bu kadar. Onlar gerekli şeyi yapıyor çiftleşiyor ve yumurtaların elinde kaldım o kadar çok yumurta varki inanamıyorum...

kübra44
23-04-2010, 11:30
ya sakagun resim koyamıyorum kusara bakma ama belki koyarım

kübra44
23-04-2010, 11:31
sakagun sendemi yetiştiriyorsun uğur böceği

kübra44
23-04-2010, 11:32
uğur böcekleri su içermi:?:?:?:?:?:?:?

kübra44
23-04-2010, 11:32
yumurtalar kaç günde çıkar

sakagun
23-04-2010, 17:57
Yavrular ilk çıktıklarında su vermemek gerekirmiş. Çok küçük olduklarından boğulabilirlermiş. 3-4 gün sonra yapraklara su damlaları koyulabilirmiş. Bu arada yavrular yetişkinlerden daha fazla bit yermiş. Benimkiler doğrudan çiçeğimin üstünde. Kapta değil.

nariçi
23-04-2010, 19:54
Bağda ki bademlerde bugün yüzlerce uğurböceği gördüm.

sakagun
25-04-2010, 15:48
Bebekler büyüyor.

üzüm
25-04-2010, 16:13
Sayın sakagun,

Fotoğraflarınız çok güzel; umarım yetişkin hallerini de fotoğraflayabilirsiniz. Yavrular bu hallerinde çok narin oluyor; en ufak temasta yaralanabiliyorlar.

sakagun
25-04-2010, 16:32
Sayın Üzüm, saksıdan yere düşenleri saksıya geri koyarken narin olduklarını fark ettim. İki yaprak kullanarak kaldırıyorum. Hatta yaprağa kendisinin çıkmasını bekliyorum. Bazıları çok ufak kalmışlar. İyi beslenememiş olabilirler. Yeni yavru olamazlar çünkü şu an yetişkin uğur böceği yok yapraklarda. Hala yapraklarda bit var. Besinleri henüz tükenmedi. Siz de mi yetiştirdiniz?

üzüm
25-04-2010, 17:25
Organik bahçecilikle uğraştığım için bahçemde çok uğurböceği olur. Onları öldürecek ilaçlama yok, yiyecek bol; birlikte mesut ve bahtiyar yaşarız.:D

sakagun
25-04-2010, 17:30
Burada meyve bahçelerinde çok fazla ilaçlama yapıldığından pek uğur böceğine rastlanmıyor. Koca bahçemde 6 tane bulabildim.

kübra44
27-04-2010, 13:52
yavrular yumurtadan kaç günde çıkıyor? ve kaç günde kendilerini pupa yapıyor? öğrene bilirsem iyi olur.

bari
30-04-2010, 20:31
Bunlarda benim çektiğim değişik uğur böcekleri..

nariçi
30-04-2010, 20:43
Herhalde uğur böceğine benzer zararlı böcekler de var.
Ben bahçede normal uğur böceklerini ezmemek için yürürken zorlanıyorum. Bunların zararını görmedim.
Nerede ürerler onu da fark edemedim.

sındırgılı
30-04-2010, 21:05
Geçen sene yaşlı erik ağacımı kabuklu bit sarmıştı.Onun yanında uğur böceği larvalarıda var olduğundan ilaçlama yapamadım.Sonra uğur böcekleri kanatlanıp savaşımda yalnız bıraktılar.İlaçlamayıda es geçtim.Kışın, iyi bakımla kabuklu bitten kurtulurum sandım,Şimdi ağacım erik dolu ama kabuklu bitte dolu ? Karınca popülasyonunu azaltmaya ve uğur böceklerinin nüfusunu arttırmak hedefim.Organik mücadele yetmez ise Neemazal uygulaması yapacağım.

bari
02-05-2010, 21:14
Sonunda uğur böcekleri yerli gojime yumurtladı.. Bİraz araştırdım.. UĞur böceğinin yaşam döngüsünün fotosunu ekliyorum...Uğur böceklerinde pupadan çıkanların polen ve nektar ihtiyaçları varmış, aslından yetişkinler içinde böyle.. Yani protein ziyafetinden sonra tatlı yemek herkesin hoşuna gider:) O yüzden uğur böceklerini bahçemizde tutmak istiyorsak, sevdikleri bitkileride bulundurmak zorundayız.. Bahçemize salarken akşam üstünü seçmek gerekiyormuş, geceleri uçmadıkları için daha çok kalma eğilimi gösteriyorlarmış. Ayrıca yaprakları sürekli ıslatmakta su ihtiyaçları için önemliymiş..

denizakvaryumu
02-05-2010, 22:41
Bu yumurtaları takipteyim :)

Gojileri sevdikleri bir gerçek...Bahçede goji varsa bu bitkiyi tercih ediyorlar.

sakagun
03-05-2010, 11:20
Uğur böcekleri karanfillerimdeki bitleri bitirdi. Aç kalmasınlar diye bahçeye götürdüm.

nariçi
05-05-2010, 21:10
Bugün boynuma bir acıveren bir böcek kondu bayağı acı verdi elimle bir fiske yapınca uğur böceği olduğunu gördüm. Demek ki uğurböcekleri de ısırıyor.

sakagun
05-05-2010, 22:15
Özellikle yavrular fena ısırırmış.

bari
09-05-2010, 22:45
Uğur böcekleri yumurtadan çıktılar...

sakagun
10-05-2010, 10:34
Uğur böceğimin yumurtasını nereye koyduğunu bir türlü bulamadığımdan ben bu anı görememiştim. Teşekkürler Bari. Birkaç gün su vermeyin. Çok küçük olduklarından boğulurlarmış.

Karena
15-05-2015, 11:36
Çok sevdiğimiz için kır papatyalarından alıp balkonumuza yerleştirdik ve iki gün sonra resimdeki canlılar boy göstermeye başladı. Sayıları henüz 4-5 tane. Çocukluğumda bol bol gözlemleme fırsatı bulsamda hafızam beni şaşırtabilir. Bunlar gelişme evresindeki uğur böceklerimi acaba? kabukları, altı adet ayağı ve kafasındaki duyargaları uğur böceğini anımsatsa da kafalarını polenlere sokmaktan zevk alıyorlar.
İnternette biraz araştırma yapınca sadece benzer resimler bulabildimse de emin olamadım. Daha önce bu türü gözlemleyen oldumu acaba?

hira
16-06-2015, 14:04
Az evvel bahçede bulduğum uğur böceğini bitli kalanchoe saksısına saldım bakalım ne olacak :) sırada tohumdan yetişen minik haseki küpelerim var :o

Muda
18-06-2015, 07:41
Uğur böceklerinin pupa hali. Larva halini de bulabilirsem ekleyeceğim. Yanlışlıkla başka zararlı bir böcek zannederek öldürebiliyoruz.

560025

560026

Muda
15-07-2015, 00:27
Larva halleri. Fotoğraf makinası yanımda olmadığı bir zamanda kayalar arasında bir larva oldukça hızlı hareket ediyordu. Bitkiye geçmesini sağlayınca o hızlı hareketi azaldı.

Cıbrıska üzerinde

566187

Maydanoz çiçekleri üzerinde olan larva

566196

Ozlem A
14-05-2016, 16:30
Bunlar da bizim bebekler, bir kardeşleri daha var saklanmış. 7 günlükler, çok hızlı büyüyorlar. Şu sıra harıl harıl bit temini ile uğraşıyorum. Hikayenin gerisini bitki delilerinin öyküleri başlığına saklıyorum.

ttt14
19-11-2016, 14:19
Ben uğur böceği satışı yapan birilerini bulmak istiyorum ve bu böcekleri bitkiler nasıl kullanılıyor bilen arkadaşlar varsa beni bilgilendirebilir mi ?

oktaylaremlak
19-12-2016, 21:35
Ben uğur böceği satışı yapan birilerini bulmak istiyorum ve bu böcekleri bitkiler nasıl kullanılıyor bilen arkadaşlar varsa beni bilgilendirebilir mi ?

****** uğur böcekleri bahçemiz için çok faydalılar,ancak çevremizde bilinçsizce kullanılan kimyasal maddeler , ölümlerine neden oluyor.

looktr
28-04-2017, 10:40
rezene, dereotu, kimyon, melekotu, solucan otu (Tanacetum vulgare), yabani havuç ve civanperçemi, kosmoz (özellikle beyaz olanlar), coreopsis ve kokulu sardunya, ıtır ve
hindibalar.
Bahçem bir tepe yamacında. Yağmur suyu haricinde sulama imkanım yok. Yamaç olduğu için su tutma özelliği de yok maalesef.
Böyle bir bahçede bu bitkilerden hangileri sıkıntısı yetişebilir ve yayılır?

Ozlem A
31-05-2017, 13:24
Bunlar da bizim bebekler, bir kardeşleri daha var saklanmış. 7 günlükler, çok hızlı büyüyorlar. Şu sıra harıl harıl bit temini ile uğraşıyorum. Hikayenin gerisini bitki delilerinin öyküleri başlığına saklıyorum.

Geçen yıl yazıp devamını getirmeyi unutmuşum. Kısmet bugüneymiş.

Öncelikle buraya fotoğraf yükleyip bilgi veren herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Sayenizde bir çocuk çok mutlu oldu ve 6 tane bebek uğurböceği evde özenle büyütülüp doğaya salındı.

Geçen yıl Mayıs ayının ilk haftasıydı, pencereler sonuna kadar açık temizlik yaparken içeri bir uğurböceği girdi, kondu ve sonra bir yere kımıldamadı. Oğlum böcekleri pek sever, hatta ona inceleme yapması için büyüteçli özel kavanozları, vakumlu yakalayıcıları olan bir set bile almıştım. Oğlum okuldan gelince görsün diyerek böceği hazır üzerinde bitleri bulunan hedera helix yaprakları ile döşediğim özel böcek kavanozuna aldım. Bizimki geldi, sevinçten havalara uçtu tabii.

Biraz inceledi falan akşam oldu bizde kalsın bu gece dedik. Ertesi gün oğlum okuldan gelince salmaya karar verdik. Salma vakti geldi, kapağı açıp pencerenin kenarına koyduk, böcekte hiç hareket olmadı. Bütün gün kaldı olduğu yerde, oğlum da bizi sevdi diyerek ağzı kulaklarında geziyor.

Kavanoz pencerenin önünde durmaya devam etsin isterse gider diye bıraktık. Sonraki gün böceğimiz önce cama kondu sonra dışarı uçup gitti ama oğlum çok çok üzgün, ağlamaklı oldu. Herşeyi hemen temizlemek meraklısı olan ben nedendir hala şaşırdığım bir şekilde kavanoza dokunmadım, 2-3 gün daha aynı şekilde kaldı. Yine temizlik günü geldi, ablamız bu kavanozu yıkayalım mı artık deyince ben aldım elime içine bir baktım ki minik minik karıncadan küçük birşeyler geziniyor yaprakların arasında..

Hemen bu sayfayı açtım larva resimlerini hatırlayarak. Ama bizim kavanozdakiler o kadar küçük ki, emin olmaktan çok tahminle misafirimizin ona güzel yuva yaptığımız için bize bebeklerini bırakarak gittiğini anladım.

Oğlum okuldan geldi, buradaki resimlere de baktık ve birlikte emin olduk ki büyüteceğimiz uğurbebekleri var :D

Ve bit gördüğüme sevindiğim ve her yerde bit aradığım bir 15-20 günlük süre başladı.

İlk günlerde susuz kalmasınlar diyerek fısfısla sularken 4-5 yavrunun istemeden boğulmasına neden olduk. Bir kısmı da bitlerle gelen yaprakların altına saklanmış örümceklerin hedefi oldu. Aralarında kavga ederken de birşeyler oldu galiba ama 5-6 yavrumuz epeyce ortaya çıkmaya başladı. Bu arada parktan yürüttüğüm bol bitli gül tomurcuklarından iki üç tane de farklı uğurböceği larvasını da evlat edinmiş olduk.

Kozaya girdiler heyecanla çıkmalarını bekledik ve sonunda mutlulukla elimizden ve evimizden uçurduk..

Buraya evre evre fotoğraflarımızı ben de ekleyeceğim. Dışarıdan yavrularla birlikte renk renk heyecanlar yaşadık.

Kimbilir belki siz de bu minik timsahcıklara rastlarsınız da tanırsınız bahçıvanların en büyük dostlarını...

iyi ki ağaçlar.net var yoksa bu güzel anının hayatımıza girmesi mümkün olmazdı ;)

mister73
31-05-2017, 14:38
Allah kavuştursun Özlem hanım, belki sizi ve oğlunuzu ziyarete gelirler; sizden iyi ev sahibi mi bulacaklar... ��

nanemolla
29-11-2018, 17:58
684450

Kavanozda memnun edemediğimi düşünüp çiçeklerimin üzerine bıraktığım uğurböceklerimden evde kalmak isteyen 2 yetişkin iki pupa kaldı.gidene dur demedim:D. Ama meğerse onların istediği sadece uyumakmış.ne polenle ne bitlerle ilgilendiler.bende yerlerini sevmediler deyip aç kalmasınlar diye özgür bırakmıştım.megerse kendilerini güvende hissettikleri bir yerde sürekli uyumak istiyorlarmış:p. Eğer taşınmazlarsa yakın bir yerde toplu olarak gördüğüm bir yer buldum. Yavrumu pupamı yetişkinmi ne ararsanız var çok fazla olmasada.inşallah uyku dönemleri bittiğinde gidip toplamayı düşünüyorum eğer hala orada olurlarsa.