Bağlan

View Full Version : Avokado Yetiştiriciliği




Mine Pakkaner
29-05-2006, 18:28
AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ

http://www.foodreference.com/Avocado2_B.jpg

Avokado, genelllikle yayvan fakat bazen belirgin şekilde dikine gelişme gösteren, herdem yeşil 6-20 m. yükseklikte bir ağaçtır.

Avokado meyvesi, yağ içeriği, kg başına kalori ve protein bakımından bir çok meyve türüne göre üstünlük gösterir. Kalori değeri muzun 3 katı, bifteğin 1-1.5 katıdır. Yapısında %1-2 protein %10-17 yağ, %1.5-2.0 toplam şeker ve %80 su bulunur. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmolması kolaydır ve kandaki kolesterol seviyesini düşürüçü bir etkiye sahiptir. Ayrıca içeriğinde 11 değişik vitamin (A, B, C ve E gibi) ve 14 değişik mineral madde (demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko gibi) bulunmaktadır. Doğal olarak yetiştiği yerlerde yerli halkın önemli bir besin kaynağını oluşturmakta ve “fakirin tereyağı” olarak isimlendirilmektedir.

Avokado yaprağı, oval, mızrağımsı, yumurtamsı veya yuvarlağımsı veya bunların karışımı şekillerdedir.

Küçük, yeşil-sarımtırak çiçekler salkım uçlarında oluşur. Her çiçekte birbirine benzer yapıda 3’er adet taç ve çanak yaprak, 1 adet dişi organ ile 2 sıralı olarak dizilmiş, 9 tanesi fonksiyonel 3 tanesi kısır toplam 12 adet erkek organ bulunur. İç sıradaki erkek organların dip kısmında birer çift nektar (bal özü) kesesi bulunur. Tam açılmış bir avokado çiçeği 1 cm genişliğ’inde 6-7 mm uzunluğundadır.

Avokado meyveleri değişik şekil, renk ve büyüklüktedir. Meyve iriliği 200-600 gram arasında değişir. Meyveler yuvarlak, oval veya armut şeklinde olabilir. Kabuk rengi hafif sarımtırak yeşilden koyu yeşile, kahverengi kestane renginden, erguvani siyaha kadar değişir. Kabuk yüzeyi düz veya pürüzlü olabilir. Meyve eti açık sarı - krem renginde olup kabuğa doğru yeşilimsidir. Meyve eti yüksek oranda yağ içerir. Her meyvede tek bir çekirdek bulunur.

Avokadonun döllenme biyolojisi diğer birçok meyve türüne göre oldukça farklıdır.
Avokado çiçekleri hem dişi, hem erkek organa sahip olmasına rağmen bu organlar aynı anda işlev yapmazlar. Çiçekler iki eşeyli bir açılma düzeni gösterir. Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır. Bu açılışta ise erkek organlar çiçek tozu saçarken dişi organ artık kabul edici değildir. Dişicik tepesi kararmış ve kurumaya başlamış olabilir. Bu safhaya da “Erkek Safha” denir. Avokado çiçeğinin bu durumu bilimsel olarak “Senkronoiz Dikogami” olarak adlandırılır. Yani erkek ve dişi organların olgunlaşması farklı zamanda ama günün hep aynı saatlerinde olur.

Avokado çeşitleri çiçek tipi bakımından A ve B tipi olarak 2 grupta sınıflandırılır.

A tipi çeşitlerde çiçek ilk günün sabahı dişi, ertesi gün öğleden sonra erkek safhadadır.
B tipi çeşitlerinde ise çiçek birinci gün öğleden sonra dişi, ertesi sabah erkek safhadadır.Avokado çiçeğinin bu iki eşeyli açılma düzeninden dolayı iyi bir meyve tutumu ve yüksek verim alabilmek için A ve B tipi çeşitler birlikte dikilmelidir.

Avokadolar değişik yöntemlerle çoğaltılabilir. En çok kullanılan ticari üretim yöntemi aşı ile çoğaltmadır.

Ülkemizde avokadoların aşı ile çoğaltılmasında anaç olarak soğuğa, kirecin neden olduğu kloroza ve bazı hastalıklara daha dayanıklı oldukları için Meksika soyu çöğürleri tercih edilir.

Tohumlar, kuvvetli çöğür meydana getiren, hastalıktan temiz ve soğuğa dayanıklılığı bilinen bir çeşidin ağaçlarından alınır. Tohum, meyveden çıkarıldıktan sonra hemen ekilmelidir. Ekilmeden önce tohum kabuklarının çıkarılarak alt ve üst kısmından ince bir tabakanın kesilmesi, tohumların sıcak su ile muamele edilmesi bazı hastalıkları önler ve çimlenmeyi çabuklaştırır.

Ayrıca tohumların tohum kasalarına 3-4 hafta süreyle katlanması da bir örnek çöğür çıkışı sağlar.
Tohumları kum veya talaş içinde 4,5-7°C de birkaç ay saklamak mümkünse de taze tohum kullanılması daha iyidir.
Tohumun sivri ucu toprak yüzeyinin hemen altına, geniş olan dip kısmı aşağıya gelecek şekilde her torbaya bir tohum ekilir. Tohumun ekildiği ortam 3:1:1 oranında torf: kum: perlit karışımıdır. Ekim yapılan ortamın pH’sının 6.5-7.0 arasında olması gerekir. Daha yüksek pH derecelerinde bazı besin maddelerinin alımı güçleşeceği için iyi bir fidan gelişimi sağlanamaz.

Avokado fidan yetiştiriciliği mevcut imkanlara göre ya doğrudan yarı gölge ortamda ya da başlangıçta serada daha sonra yarı gölge ortamnda yapılabilir. Yarı gölge ortamda 2-2.5 yılda fidan yetişirken, başlangıçta serada daha sonra yarı gölge ortamda yetiştiricilikte bu süre yarı yarıya kısalır.

Ekilen tohumlar yetiştirildiği ortama bağlı olarak 1 ila 6 ayda çimlenirler. Gelişmekte olan çöğürlere 5-6 yaprak olduklarında gübrelenmelidir. Çöğür gelişimi süresince görülen hastalık ve zararlılara karşı da gerekli mücadele yapılmalıdır.

Serada yetiştirilen çöğürler tohum ekiminden 5-6 ay sonra aşılanacak duruma gelirler. Çöğürlerin tepeleri toprak seviyesinin 12-15 cm. üzerinden kesilerek yarma aşı veya dilcikli İngiliz aşı ile aşılanır. Aşı kalemleri, çöğürle aynı kalınlıkta, üzerinde 3-4 göz bulunan sürgünlerdir. Aşılamadan sonra, aşı yeri plastik aşı bağı ile bağlanır ve aşı kaleminin üstüne aşı macunu sürülür.
Aşılamadan 2-3 hafta sonra, tutan aşıların yaprak sapları düşer ve sürme belirtileri görülür. Bu devrede anaçtan süren filizler temizlenmelidir. Kalemden süren sürgünler 10-15 cm’ye eriştiklerinde en iyi gelişme gösteren sürgün bırakılır diğerleri kalemin dibinden kesilir. Daha sonra kalan sürgün bir hereğe bağlanarak fidanın dik olarak ve tek gövde halinde büyümesi sağlanır. Aşı bağları aşılamadan 8-10 hafta sonra alınmalıdır.

Gelişmekte olan fidanlara 3 hafta arayla Azot-Fosfor-Potasyum’lu gübreleme yapılmalıdır. Demir noksanlığı gösteren fidanlara demir şelat ilave edilerek noksanlığın giderilmesi sağlanır. Bu devrede görülecek hastalık ve zararlılara karşı gerekli mücadele yapılır.

Büyüme süresince fidanlar 7-10 gün arayla sulanır. Kuru ve sıcak rüzgarların estiği yaz günlerinde, sulama aralığı daha da kısaltılabilir.
Bu şekilde yetiştirilen fidanlar tohum ekiminden itibaren 1 yıl sonra bahçeye dikilebilecek duruma gelirler.

Yarı gölge ortamda fidan yetiştiriciliğinde ise, sonbaharda ekilen tohumlar 1 yıl sonra aşılama kalınlığına erişirler.

Avokadoların istediği iklim ve toprak şartları göz önünde bulundurularak yer seçimi yapılmalıdır. Avokado bahçesi kurulacak yer doğal olarak rüzgarlardan korunmuyorsa rüzgarkıran tesisi mutlaka gereklidir.
Ayrıca bahçe yerinin toprak yapısı da incelenerek bünye durumu, yüzeyde 1.5-2 m derinliğe kadar geçirgen olmayan, killi ve sert tabakalarının bulunup bulunmadığı ve taban suyu seviyesi saptanmalıdır. Taban suyu 1.5-2 m’den yüksek yerlerde kapalı ve açık drenaj yapılarak, taban suyu seviyesi düşürülmelidir.

Arazini, eğim durumu ve uygulanacak sulama sistemlerine göre toprak hazırlığı yapılır. Eğim durumuyla ilgili olarak gerekli tesviye ve teraslama işlemleri dikimden önce tamamlanmış olmalıdır.
Avokado ağacı gevrek yapısından dolayı rüzgara oldukça hassastır. Kuvvetli rüzgarlarda, büyük dal kırılmaları meydana gelir. Bu nedenle rüzgara açık alanlarda yetiştiricilikte rüzgarkıran tesisi gereklidir. Rüzgarkıranlar bahçe kurulmadan mümkün olduğunca önce tesis edilmelidir.

Soğuklara dayanıklılık bakımından avokado çeşitleri arasında farklılık bulunduğundan çeşit seçiminde bahçe kurulacak yerin iklim özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca çeşitlerin birbirini tozlama durumu, hasat mevsimi, taşımaya uygunluğu ve ticari olarak değerleri dikkate alınır.

Avokadolara verilecek dikim aralığı çeşide, toprak yapısına, kültürel uygulamalara ve fidanın kalitesine göre değişir. Bununla birlikte 7x7 m., 6x6 m veya daha az dikim aralığı verilebilir. Daha fazla verim almak amacıyla sık dikim yapıldığında ağaçlar budamayla kontrol altında tutulmalıdır.

Dikimden önce arazinin düzgün ve uzun kenarından, en az verilecek aralık ve mesafenin yarısı kadar uzaklıktan, ana hat çekilir. Sonra ana hatta dik ikinci bir hat çekilir ve bu hatlar üzerinde belirlenen dikim aralıkları işaretlenir. Daha sonra hazırlanan dikim tahtası ile, diğer dikim yerleri işaretlenip yine dikim tahtası ile üçlemeleri yapılır.
Dikim çukurları toprağın bünye ve derinliğine göre en az 60 cm derinlikte açılır. Üst toprak yanmış ahır gübresi ile karıştırılıp çukura doldurulur. Eğer imkan varsa dikim yerlerinin işaretlenmesi ve dikim çukurlarının açılma işlemleri dikimden önceki sonbaharda yapılmalıdır.
Avokado fidanları genellikle ilkbahar döneminde dikilir. Soğuk tehlikesinin kalktığı Mart ayı içerisinde veya Nisan ayı ortalarında dikim yapılmalıdır. Don tehlikesi olmayan yerlerde sonbahar dikimi de yapılabilir.

Avakoda fidanları genellikle polietilen torbada yetiştirilir. Dikim sırasında torba kesilip alınır, kıvrılmış kökler varsa makasla temizlenir, fidan toprağı dağıtılmadan çukura oturtulur. Kökle tacı dengeleyen dikim budaması mutlaka yapılmalıdır. Dikim seviyesi, fidanın alt toprak seviyesi, arazi seviyesinin 3-5 cm üzerinde olacak şekilde ayarlanır. Derin dikimden kaçınılmalıdır. Dikimden sonra fidanlara can suyu verilir ve herekleme yapılır.

Avokado fidanları yarı gölge ortamda yetiştirildiklerinden dikimden sonra fidanların güneş yakmalarına karşı korunması gerekir. İlk yıllar fidanın çevresinin çıta, kargı, hurma dalı, gölgelik bezi vs. materyallerle gölgelenmesi, fidanları yazın güneş yakmasına, kışın da düşük sıcaklıklara ve kırağıya karşı koruyacaktır. Fidanın etrafına eğer bir gölgelik yapılamıyorsa, hiç değilse gövdenin su geçirmez kağıt vs. gibi materyalle sarılması da güneş yanıklarına karşı fidanı korunmada yeterli olacaktır.

Genç avokado ağaçlarının çevresindeki gelişmeyi engelleyen yabancı otların sık sık temizlenmesi gerekir. Her bir iki sulamadan sonra çıkan yabancı otlar çapa ile temizlenir.

Verime yatmış bahçelerde açık ve örtülü toprak işlemesi uygundur. Yaz aylarında bahçe işlenerek temiz tutulur. Kış aylarında ise baklagiller gibi örtü bitkileri bulundurulabilir.

Avokado bahçelerinde turunçgillerde olduğu gibi derin toprak işlenmesinden kaçınılmalıdır. Yaz aylarında her 2 sulamadan sonra toprak tava geldiğinde goble disk, diskaro, rotovatör ve kaz ayağı gibi aletlerle yabancı otlar toprağa karıştırılır. Ayrıca ot öldürücü ilaçların kullanımı toprak işlemeyle ortaya çıkan kök yaralanmalarını azaltma bakımından tercih edilebilir.

Avokado fidanları, dikimden sonra ilk gelişmeye başladıkları andan itibaren gübrelenmeye başlanmalıdır. Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir. Her gübre uygulamasını az ve kontrollü bir sulama izlemelidir.

Verime yatmış ağaçlarda azot ihtiyacı en çok çiçeklenme ve meyve tutumu sırasındadır. Azotlu gübrenin tamamı Şubat ayı içerisinde yağışlarla birlikte verilebildiği gibi 2-3 defada Şubat-Mayıs-Haziran döneminde de verilebilir.

Fosforlu ve potaslı gübreler ilk yıllarda çok gerekli değildir. 4. yıldan itibaren bu gübreler triple süper fosfat ve potasyum sülfat olarak ağaç taç izdüşümüne çepeçevre açılacak 10-15 cm derinliğindeki banda verilip kapatılabildiği gibi, yine taç izdüşümü içinde açılacak 4-6 adet ocağa da verilebilir.

Uygulama zamanı Ekim-Kasım aylarıdır.
Ayrıca toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştirmek için her 3-4 yılda bir dekara 2-3 ton civarında ahır gübresi uygulanmalıdır.

Ağaçlara verilecek gübre miktarının belirlenmesinde en iyi yol yaprak ve toprak analizine göre gübreleme yapmaktır. Yaprak örnekleri ağacın 4 ayrı yönünden, 1.5-2 m yükseklikten, o yılın 5-7 aylık meyvesiz ilkbahar sürgünlerinden Ağustos ortası Ekim ortası dönemde alınmalıdır. 5 dekarlık bir alandan 60-80 yaprak alınması yeterlidir. Toprak analizinin dikimden önce yapılması yararlıdır. Toprağın yapısına göre bahçeyi temsil edecek şekilde örnek alınarak analiz yaptırılmalıdır.

Avokado bahçelerinde ilk yıllarda her fidan için yapılan çanak veya fidanları içine alan karıklara su verilerek sulama yapılır. İklim ve toprak yapısına göre fidanlar 7-10 gün ara ile kök bölgesini ıslatacak kadar sulanmalı, fazla sulamadan kaçınılmalıdır.

Ağaçların verime başlamasıyla birlikte genellikle tava ve karık usulü sulama yöntemi uygulanmaktadır. Son yıllarda kurulan bazı ticari avokado bahçelerinde modern sulama sistemleri olan damla sulama veya mini sprink sulama yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Bu sistemlerin birçok avantajları vardır. Aynı zamanda sulama ile birlikte ağaçlara gübre uygulamasına da olanak verir. Sulamaya başlama ve bitiş tarihlerini yağmurların başlama ve bitiş tarihlerine göre ayarlanır.
Avokadolar, en fazla Temmuz-Ağustos aylarında suya ihtiyaç duyarlar. Bu aylarda susuz bırakıldıkları takdirde şiddetli meyve dökülmeleri ortaya çıkar.

Genellikle avokadolar için sistemli bir budama yöntemi izlenmez. İlk birkaç yıl dengeli bir taç gelişimi sağlanmak amacıyla, özellikle dikine gelişme gösteren çeşitlerde, sürgün uçları koparılarak veya kesilerek bu eğilim kırılmalıdır. Tepe kısmın kesilmesi dışında genç ağaçların budama istekleri azdır.

Verime yatmış ağaclarda budama; kültürel işlemleri daha kolay ve az masrafla yapmak, kuru ve obur dalları temizlemek, şiddetli periyodisitiyi (ağaçların bir yıl ürün verip diğer yıl çok az veya hiç ürün vermemesini) azaltmak, hasat işlemlerini kolaylaştırmak, dal kırılmalarını önlemek ve ağaç yüksekliğini devamlı konrol altında tutabilmek için uygulanır.

Budama yapılan dallarda 2-3 cm den daha kalın kesim yerlerine aşı macunu sürülmelidir. Budama için en uygun zaman gelişmenin henüz başlamadığı Şubat ayıdır.

Dünyada avokado yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde birçok hastalık ve zararlı görülmesine rağmen Ülkemizde yeni bir ürün olduğu için nispeten daha az hastalık ve zararlı görülür. Görülen bu hastalık ve zararlılara karşı gerekli mücadele konu uzmanı kişilere danışılarak yapılmalıdır.

Bazı avokado çeşitleri ikinci yıldan itibaren çiçek açıp meyve bağlayabilirler. Bu çiçeklerin koparılması fidanın daha kuvvetli gelişmesi açısından yararlı olacaktır.

Avokado meyveleri çeşitlere bağlı olarak değişik zamanlarda olgunlaşırlar. Olgunluğun belirlenmesinde en önemli ölçü meyvedeki yağ oranıdır. Yağ oranının saptanması laboratuvarda yapılabilir. Bazı ülkelerde hasat edilecek meyvelerde en düşük yağ oranı %8 olarak belirlenmiştir.

Son yıllarda meyve olgunluğunun belirlenmesinde kolay, ekonomik ve pratik bir yöntem olarak toplam kuru ağırlık veya meyvenin su içeriği, üzerinde en fazla durulan bir kriter olmuştur. Ülkemizde de yapılan çalışmalarda %21 kuru ağırlığın minimum olgunluk standardı olarak kabul edilebileceği saptanmıştır.

Derim olgunluğunun belirlenmesi meyvenin dış görünüşüne bakılarak da tespit edilebilir. Mor renkli meyvelerde renk, yeşilden mora dönmeye başladığında; yeşil renkli meyvelerde ise, kabuk zemin renginin sarımsı bir durum alması ve parlaklığın azalmasıyla, meyvelerin olgunluğa geldiği kabul edilebilir.

Ayrıca tohum kabuğu rengi ve bazı çeşitlerde çekirdeğin meyve etine bağlılığının azalması da bir olgunluk belirtisidir. Meyve olgunlaştıkça tohum kabuğu rengi sarımsı beyazdan, kahverengiye döner ve tohumdan kolay ayrılır.

Meyveler hasat olumuna eriştikten sonra ağaç üzerinde uzun süre kalabilirler. Yumuşamaları ancak toplandıktan sonra olur. Olgun olmayan bir meyve ise buruşur ve yumuşamaz.

Hasat olumuna gelen meyveler saplı olarak koparılmalı, daha sonra meyve makası ile sapları kısaltılmalıdır. Meyve sapsız koparılırsa kopma yerinde çürümeler olur.

Meyvelerin toplanmasında zedelenmemeleri için gerekli özen gösterilmelidir. Toplanan meyveler bahçede gölge bir yere alınır, daha sonra meyveleri berelemeyecek kaplarda paketleme yerine getirilir. Ülkemizde henüz çok miktarda avokado üretimi olmadığı için özellikle uzak pazarlar ve dış satım için yapılması gereken seçme, boylama, ambalajlama gibi paketleme evi uygulamaları yapılmaz. Yinede uzak pazarlara gidecek meyvelerin tercihen 270-330 gr arasında olmaları ve üzerlerinde çürüme, yaralanma, ezilme gibi bir belirti bulunmaması gerekir. Bu özelliklerdeki meyveler tercihen, karton kutularda tek sıralı ambalajlanır. Genel olarak ambalaj kapları içine 12, 15, 18 veya 21 adet meyve konulabilir.

Meyveler normal oda sıcaklığında 6-12 günde, 5°C de 30-40 günde yumuşar. Depolama sıcaklığı çeşitlere göre değişmekle birlikte 4-7°C olarak belirtilebilir. Daha düşük sıcaklıklarda tutulan meyvelerde soğuk zararı ortaya çıkar. Depo nispi nemi %85-90 olmalıdır. Depolama süresi en uzun 2 aydır.

Avokado esas olarak taze salata meyvesi olarak tüketilir. Değerlendirilen kısım kabuk ile çekirdek arasındaki meyve etidir. Avokado ile hazırlanan bazı yiyeceklere örnek olarak avokado salatası, değişik ürünlerle hazırlanan avokado püreleri, avokado çorbası, avokado dondurması verilebilir.

Avokado ayrıca kozmetik sanayiinde kullanılır; kremleri, sabun ve şampuanları yapılır.

Kaynak: Tarım Bakanlığı Broşürleri (http://www.tb-yayin.gov.tr/basili/2002/bahce_bitkileri_yetistiriciligi_IV_orta.htm)




kemalyüksel
07-01-2007, 20:30
Avokado kaç metre yükseklikte yaşar?Bilgilendirirseniz sevinirim.

Samsunlu55
18-11-2009, 21:27
Avokado kaç derece soğuğa dayanabiliyor?

Harun Parlak
18-11-2009, 21:29
Karadeniz sahil kesimlerinde kışın yaşamadığını söyleyebilirim. Güney cephelerde denemek lazım Kuzey rüzgarları öldürüyyor

nariçi
18-11-2009, 22:33
Benim diktiğim avakadolar büyük yağ tenekelerinde yazın hergün su istiyor du. Birgün sulanmasa toprak kuruyordu. Üç avakado fidanı var, tenekedeler, dahasonra onları sera içine yere dikmeyi düşünüyorum. Açık alanda idiler sürgün vermeyi durdurmuşlardı bir ay oldu örtü altına aldım, şimdi yeniden uyandılar yeni yapraklar çıkıyor.

silence
01-12-2009, 21:33
çekirdeksiz avakado diye bişe bulduk pazarda bilen duyan varmı ufak salatalıklara benziyolar çok sevimliler...

silence
02-12-2009, 22:26
http://img99.imageshack.us/img99/9400/95545575.jpg

Bu avokado hakkında bilgisi olan yokmudur? acaba ;)

Mutlu Kutlu
02-12-2009, 23:00
Bence bu avakado meyveleri hormon kullanılarak çekirdeksiz olarak üretilmiş olabilir.

Kış aylarında domates vb. sebzelerde tozlaşmanın az, hatta tozlaşma olmadığı zamanlarda üreticiler hormon kullanıyorlar. Bu hormon sayesinde çiçek kendini polenlerle tozlaşmış saydığından meyve tutumu gerçekleşiyor. Bu oluşan meyvelerde çekirdek olmuyor, kısaca kış aylarında yediğimiz sebze ve meyvelerde çekirdek görmediğimizde bilmeliyizki düşük miktarda hormon yiyoruz.

Diğer bir olasılık, çekirdeksiz üzüm gibi ayrı bir avakado türü geliştirilmiş olabilir.

siniroluyorum
03-12-2009, 16:39
Bende bir kök avakado var yazın çok fazla sulamıyordum ilk geldiğinde ben bir yere gitmiştim üç gün su içinde durmuş o zaman yaprakları sörpmüş hala düzelmediler ancak yeni yapraklar veriyorlar uzun süredir sulamdadım belki bir hafta belki daha fazla bu sıralar ne kadar sıklıkla sulamalıyım?

Mutlu Kutlu
03-12-2009, 17:15
Toprak nemli kalmalı, suyun fazlasıda saksı veya teneke gibi şeylerin dibinden dışarı çıkabilmeli. su dışarı çıkamazsa kökler boğulur ve çürür.

siniroluyorum
04-12-2009, 20:53
Saksının altı delik şimdi sulayacağım sonra da sıklıkları artıracağım bakalım gelişme ne olacak?

siniroluyorum
08-02-2010, 13:59
Avokadom donlardan etkilendi!!Yaprakları kurudu üst kısım da gitmiş kırdım kupkuruydu geri kaan kısmının yaniden filizlenme ihtimali var mı acil yardım!!:((

tropik
17-03-2010, 18:16
Mutlu abimden aldığım 2 adet avokado'dan biri bu sene yeni yaprak ve tomurcuk çıkardı inşallah meyvelerinide görebileceğim. Şu an gayet sağlıklılar. :)

nariçi
14-04-2010, 18:46
Avakadoları açık alana aldım. Önce içeride verdiği sürgünler güneşi görünce boynunu büktüler, güneş geçince düzeldiler. Bugün hem güneşte hem gölgede normal idiler.

tropik
14-04-2010, 20:50
Maalesef bu sene avokadolarımdan meyve alamadım ama seneye kesin bekliyoruz.

nariçi
17-04-2010, 20:41
Kaç yılda meyve başlıyor?

dünyam1
13-08-2010, 23:59
arkadaşlar 2 senelik 7-8 kök aynı saksıda olan avakodoyu ayrı ayrı saksıya dikmek istiyorum hangi ayda ayrı saksıya dikeyim,şimdi yapsam olurmu?bir okulda avakado agacı meyve veriyor ,ondan aşı yapmak için nasıl alınır bilgi verirmisiniz?
aşı olmazsa meyve verirmi?

nariçi
28-08-2010, 22:06
Dört adet avakado var ama aşılı değil. Köy TV den izlediğim görüntülerde avakadolar çok geniş ve boylanan ağaçlar. Çevre dalları da oldukça yaygınlık gösteriyor. Bu durumda saksıda ve serada olacak gibi gözükmüyor. Belki aşılı küçük, bodur saksı ev avakadosu olarak yetiştirilebilir. Bunun için de aşılı fide bulmak gerekli.

cahit55
23-09-2010, 17:13
Çekirdekten yetiştirdiğim avokadomun boyu 4 senede 3 m.yi geçti.Bu yaz ilk defa bol çiçek açtı,döküldü.Meyve vermesi için ne yapmam gerekiyor.Ağacım Samsun'da.

Ali İnan
24-09-2010, 19:18
Bende 2 yaşında bir avokado var, aşı kalemini nereden bulabilirim?

Samsunlu55
26-09-2010, 13:06
Çekirdekten yetiştirdiğim avokadomun boyu 4 senede 3 m.yi geçti.Bu yaz ilk defa bol çiçek açtı,döküldü.Meyve vermesi için ne yapmam gerekiyor.Ağacım Samsun'da.

Samsun'da açık alanda avokado yetişiyor mu:confused: Bir sitede 4,4°C altında soğuktan zarar görür yazmış, korumaya mı aldınız yoksa kivi gibi buda gençken 4 derecede zarar görüp geliştikçe daha mı toleranslı oluyor:confused:

istcallst
09-10-2010, 12:27
Bende 2 yaşında bir avokado var, aşı kalemini nereden bulabilirim?


Buradan bulabilirsiniz sanirim:

http://www.batem.gov.tr/haber/fidansatis.htm

Ama asi yapmak icin en uygun zamani 21 Mart - 28 Mart diye okumustum


burada soguga dayaniklik ve cesitli bilgiler yaziyor:
http://www.batem.gov.tr/urunler/meyvelerimiz/avokado/avokado.htm

haserkut
14-10-2010, 09:45
İyi günler,ben Antalya/Kemerden yazıyorum bahçemde 2 adet avokado ağacı var,2 farklı tür olduğunu düşünüyorum zira birtanesinin boyu 10-12m oldu diğeri salkım söğüt gibi aşağı sarktı.Boyu uzun olan iri fakat az meyve veriyor,diğeri ise daha çok meyve veriyor.Yalnız bu sene salkım söğüt gibi olanın üstünde yine bol meyve var ama 1 hafta 10gündür meyveler buruşmaya başladı sanki suları çekiliyor gibi bir hal aldılar ve ağacın üzerinde büyümeden kararıp dökülüyorlar.Acaba bir hastalıkmı geldi,aşağı yukarı 10 yıldır meyve alıyordum bu ilk bu yıl başıma geldi,ne yapabilirim?Yardımcı olur ve yol gösterirseniz sevinirim.

siyim
01-03-2011, 11:57
http://img849.imageshack.us/f/pic0228.jpg/

merhaba,
avokado bitkimizi çekirdekten yetiştirdik ve neredeyse kış başından beri yapraklarında karamalar başladı. buna rağrem yeni yaprak vermeye devam ediyor ancak onlarda bir süre sonra uclarından kararıyor. ilk önce yaprak uclarını kestim ilerlemesini belki bu şekilde durdurabilirim diyerek. sonra yeni bir toprak alıp toprağını değiştirdim ama fayda etmedi.. sizin bu konuda öneriniz nedir?

bb_re
10-09-2011, 10:46
http://img849.imageshack.us/f/pic0228.jpg/
avokado bitkimizi çekirdekten yetiştirdik ve neredeyse kış başından beri yapraklarında karamalar başladı. buna rağrem yeni yaprak vermeye devam ediyor ancak onlarda bir süre sonra uclarından kararıyor.

Ben de aynı sorunla karşı karşıyayım. Kuzenimin çekirdekten yetiştirdiği 2 yaşındaki avokadosunun yaprakları uçlarından kavrulmaya başlıyor. Yer yer yaprak damarlarının etrafında renk açılmaları da var. İstanbul'da, evde büyüyor. Ne yapmamızı önerirsiniz?

Virtue
10-09-2011, 10:50
Aynı sorun bende de var.Alt yapraklar tamamen kurudu koparttım.Üstten filiz verip büyümeye devam ediyor ama alttan yukarı doğru yaprakların uçlarından kurumalar devam ediyor :S

neşride
10-09-2011, 11:41
Ben de aynı sorunla karşı karşıyayım. Kuzenimin çekirdekten yetiştirdiği 2 yaşındaki avokadosunun yaprakları uçlarından kavrulmaya başlıyor. Yer yer yaprak damarlarının etrafında renk açılmaları da var. İstanbul'da, evde büyüyor. Ne yapmamızı önerirsiniz?

Bence saksı artık küçük geliyor ve topraktan yeterli besin alamıyor. Saksı değişimi ve toprak ilavesi yapabilirsiniz.

Benim de Ocak ayından beri tohumdan yetiştirmeye çalıştığım iki adet avokadom var. Bahar'da camın dışına koymuştum. Sulamayı da azar azar yapıyordum. İlk çıkan yaprakları kurudu ve döküldü. Geçen ay 2 hafta yoktum. Giderken bolca suladım ve tabağına su doldurdum. Geldiğimde gözlerime inanamadım. Yaprakları kocaman olmuş ve gayet sağlıklı gözüküyor. Yaz döneminde bol su seviyor anladığım kadarıyla. Bir de toprağı büyük oranda bahçe toprağı benimkinin.

Sulamayı nasıl yapıyorsunuz? Sıcak havalarda yapraklarına su da püskürtebilirsiniz.

gultar
10-09-2011, 16:22
Benim bahçemde de 11 adet çekirdekten yetiştirdiğim avokadolarım var.Belli bir boya gelinceye kadar ör; 2 m alttan gelen yaprakları temizleyip çatallanmasını engelliyorum.
2 metreden sonra gelişmesi için dal-budak salmasına izin veriyorum.o boya gelene kadar,yapraklarda sararma ya da beslenememek gibi bir sorun oluşmuyor.Şu anda 2 m olan 1 adet diğerleri 40-60-80cm civarında.Diğerleri daha küçük. Yaprakların kuruması besleyememesinden bence.Alt yaprakları temizleyin sararma duracaktır.

bb_re
11-09-2011, 09:56
Neşride ve Gultar, önerileriniz için teşekkürler. Bakalım neler olacak. Elimde bir miktar yarasa gübresi var, onu da kullanmayı düşünüyorum.

Sulaması kısa aralıklarla ve az miktarda ama iki sulama arasında biraz kuruyacak şekilde yapılıyor. 2 sene önce çekirdekten ekildiği saksıyı kullanıyor hala. Bu vesileyle şaşırtmasını da yaparız.

Avokadoyu apartmanın bahçesine dikmeyi düşünüyoruz ama İstanbul iklimi bu tropik bitki için pek uygun değil. Ekim'de dikip, soğuklarda üzerini forumdaki bir başka yorumda okuduğum gibi siyah çöp poşetiyle örtüp alttan bağlamak yeterli olur mu dersiniz? Kışı atlattıktan sonra dikip, yeni yerinde güçlendikten sonra gelecek kışı karşılaması da bir başka yol olabilir. Ama gövdesi henüz kendini taşıyamadığından hala desteğe ihtiyaç duyuyor.

neşride
11-09-2011, 14:41
Neşride ve Gultar, önerileriniz için teşekkürler. Bakalım neler olacak. Elimde bir miktar yarasa gübresi var, onu da kullanmayı düşünüyorum.

Sulaması kısa aralıklarla ve az miktarda ama iki sulama arasında biraz kuruyacak şekilde yapılıyor. 2 sene önce çekirdekten ekildiği saksıyı kullanıyor hala. Bu vesileyle şaşırtmasını da yaparız.

Avokadoyu apartmanın bahçesine dikmeyi düşünüyoruz ama İstanbul iklimi bu tropik bitki için pek uygun değil. Ekim'de dikip, soğuklarda üzerini forumdaki bir başka yorumda okuduğum gibi siyah çöp poşetiyle örtüp alttan bağlamak yeterli olur mu dersiniz? Kışı atlattıktan sonra dikip, yeni yerinde güçlendikten sonra gelecek kışı karşılaması da bir başka yol olabilir. Ama gövdesi henüz kendini taşıyamadığından hala desteğe ihtiyaç duyuyor.

Sayın bb_re, İstanbul iklimi avokado için çok uygun değil, ama sizinkinin gövdesi biraz kalınlaşmış. Bahçede denemeyi düşünürseniz benim önerim, Ekim'de değil de İlkbahar'da bahçeye almanız. Böylece gelecek kışa kadar biraz güçlenir.

Siyah poşet yerine de, eskiden kullanılan konik biçimli, çubuklarla örülmüş arı kovanları vardı. Ben bu yaz Tekirdağ'da gördüm. Daha çok dekoratif amaçlı asılmıştı dükkanın önüne. Bal satışı yapan bir yerdi. Ben sorunca, merkalandı o da. Ne amaçla kullanacağımı merak etti. Ben de bazı tropikal bitkileri kışın korumak için üzerine geçirmeyi düşündüğümü söylediğimde bayağı ilgilendi. Olabileceğini söyledi. Hem de bitkiyi tamamen naylonlara sarıp hapsetmekten daha iyi olduğunu, havalanmasının da sağlanacağını söyledi.

Ben henüz denemedim. Ama bitkilerimi dışarıya dikeceğim zaman böyle bir yöntem uygulamayı düşünüyorum.

neşride
11-09-2011, 14:45
Bunu internette görmüştüm. Ağaçları korumak için kullanılıyormuş. Buradan esinlendim.

neşride
11-09-2011, 14:50
Benim bahçemde de 11 adet çekirdekten yetiştirdiğim avokadolarım var.Belli bir boya gelinceye kadar ör; 2 m alttan gelen yaprakları temizleyip çatallanmasını engelliyorum.
2 metreden sonra gelişmesi için dal-budak salmasına izin veriyorum.o boya gelene kadar,yapraklarda sararma ya da beslenememek gibi bir sorun oluşmuyor.Şu anda 2 m olan 1 adet diğerleri 40-60-80cm civarında.Diğerleri daha küçük. Yaprakların kuruması besleyememesinden bence.Alt yaprakları temizleyin sararma duracaktır.

Sevgili gultar, sizinkiler kışı bahçede mi geçirdiler, yoksa bu ilk kışları mı olacak?

istcallst
21-10-2011, 19:16
Istanbullu arkadaslar merhaba, iklim uygun degil derken bir daha dusunun. Bugun Caddebostan sahile yakin bir yerde apartman bahcesinde kocaman bir avokado agaci gordum ve uzerinde onlarca meyve vardi, henuz tam olgunlasmamis. Agac cok saglikli gozukuyor, oradaki apartman 6 katli ve agac dorduncu katta kadar uzmis. Agaci gormek isteyenlere adres veririm.

Virtue
21-10-2011, 20:46
Benim çekirdekten çimlendirdiğim Hass cinsi avokado ;
251991251992251993http://4.bp.blogspot.com/-g1tXXhBDe1k/TV2TRNJiRII/AAAAAAAACBQ/irQTvzQYj18/s1600/avokado11.jpg

toprak5552
06-01-2012, 21:33
iki adet çekirdekten yetiştirdim bir senede yaklaşık 1 metre boyunda ama aşısız

cliepy
09-01-2012, 21:01
mine hanım,

lütfen yardım edin yoksa tüm avokadolarım ölücek.
yaprakları kuru ve kahverengi bi hal alıyor sonra da gövde de kuruyor ve ölüyor.
böcek bit vs yok ama sorunu anlıyamıyorum.
ne yapmam gerek

teşekkürler

bluemercan
04-12-2012, 17:43
mine hanım,

lütfen yardım edin yoksa tüm avokadolarım ölücek.
yaprakları kuru ve kahverengi bi hal alıyor sonra da gövde de kuruyor ve ölüyor.
böcek bit vs yok ama sorunu anlıyamıyorum.
ne yapmam gerek

teşekkürler

Eğer saksıda ise saksının sabahtan öğleye kadar güneş gören bir yerde olmasına dikkat edin öğleden sonra güneşi yakar ayrıca topragını kurutmayın fazla, nemli dursun...Eğer bahçede ise de aşırı rüzgarlı bir yerde ve aşırı güneş gören bir yerde ekili olmasın çok güneş ve çok rüzgar yaprakları yakar öğleye kadar güneş gören bir yer yeterli ve toprağı çok kurutmayın nemli kalsın

qwerty16
04-02-2013, 10:23
ben avakado aldım ama tadı nı pek sevmedim.tohumunu ektim ama tohumunun zarı yırtıldı zararı olurmu

bluemercan
04-02-2013, 22:55
ben avakado aldım ama tadı nı pek sevmedim.tohumunu ektim ama tohumunun zarı yırtıldı zararı olurmu

Avakadoyu salata olarak mı yaptınız direk yenmez cunku

qwerty16
05-02-2013, 06:34
direk tadına baktım.teşekkürler. salatasını yaparım.

h0cA
05-02-2013, 23:34
avakadoyu dilimleyip üstüne biraz limon sıkınca gayet yenilir oluyor :)

cliepy
07-02-2013, 21:12
Eğer saksıda ise saksının sabahtan öğleye kadar güneş gören bir yerde olmasına dikkat edin öğleden sonra güneşi yakar ayrıca topragını kurutmayın fazla, nemli dursun...Eğer bahçede ise de aşırı rüzgarlı bir yerde ve aşırı güneş gören bir yerde ekili olmasın çok güneş ve çok rüzgar yaprakları yakar öğleye kadar güneş gören bir yer yeterli ve toprağı çok kurutmayın nemli kalsın

Bluemercan,
Yazınızı şimdi gördüm. Bütün bunlara dikkat etmiştim ama sorun devam etti. Ben de önce tüm kahverengi yaprakları kestim ve avokadolarimin sadece gövdeleri kaldı. Öyle upuzun çubuk misali tüm kış böyle geçti baharla beraber bende harekete geçtim bolca gubreledim güneşli yere bıraktım yaz sonunda hepsi gürleşti, hepsi dallandi yapraklandi meğer topraktaki besin yetersiz gelmiş. Şimdi kış olması sebebiyle yine duraklama dönemine girdiler ama ben sorunu çözdüm. Artık birbirimizin dilinden anlıyoruz :)
İlginiz için teşekkürler

bluemercan
02-03-2013, 14:14
Bluemercan,
Yazınızı şimdi gördüm. Bütün bunlara dikkat etmiştim ama sorun devam etti. Ben de önce tüm kahverengi yaprakları kestim ve avokadolarimin sadece gövdeleri kaldı. Öyle upuzun çubuk misali tüm kış böyle geçti baharla beraber bende harekete geçtim bolca gubreledim güneşli yere bıraktım yaz sonunda hepsi gürleşti, hepsi dallandi yapraklandi meğer topraktaki besin yetersiz gelmiş. Şimdi kış olması sebebiyle yine duraklama dönemine girdiler ama ben sorunu çözdüm. Artık birbirimizin dilinden anlıyoruz :)
İlginiz için teşekkürler

Tabi saksıda yetiştiriyorsanız mutlaka besin eksikliği olur gübrelemek lazım zamanla. Daha da büyüdükçe imkanınız varsa bahçeniz bahçeye ekmenizde fayda var kuzeye bakmayan ve güneş gören bir yön olursa daha sağlıklı olur İstanbul için

cliepy
02-03-2013, 14:34
@ bluemercan
Maalesef İstanbul'da site bahçesine dikmeyi düşündüm ama bazı insanlar çok dar görüşlü ben de vazgeçtim (2008 yılında). 2011 de kendi köyümde bir yer aldım onları da orda saksıda bakıyorum şimdilik ama daha birkaç yıl bahçeye alamam zira gecen kıs soğuk rekoru kırdı resmen gece -30 C civarında idi. Alıştıra alıştıra soğuk toleransını kırıyorum biraz daha büyüyünce bahçeye alıcam ve kısları da gereken önlemleri :)

Beymen
23-03-2013, 16:56
bir sürü siteden avokado yetiştirciliği konusuna baktım.. asıl merak ettiğim en çok soğuğa dayanıklı türün hangisi ve sınır -C derecesinin ne kadar olduğu, bide A-B cinsleri olmadanda az da olsa meyve verip veremeyeceği idi ..ama bütün baktığım sitelerin çoğu diğer çoğu ürnlerde olduğu gibi birbirnden kopyala yapıştır yapmışlar.. pek azıda çok az değişiklik yaparak bilgilendirme yapmış..kimse zahmet edip kendi tecrubesini **** okuyucuya hitab edecek bir şeyler katmamış..
bitek sayın istcallst in verdiği adres güzel..kendisine teşekkür ederim...

hanımeli
24-03-2013, 22:13
çkirdekten çıkan avokado da bazı meyveler gibi ana ağaç mı oluyor,yani aşılanmasımı gerekiyor meyve vermesi için.

yoksa hangi çekirdekse o ağaç mı oluyor,

gokselcetin
02-03-2014, 17:25
Tokat'ta nasıl yaşayacak bilmiyorum ama geçen yıl tohumdan yetişen avokado fidanım.

Yeni yeni yapraklanmaya başladı.

473355 473356

fleabattery
29-04-2014, 17:12
Bu da benim avokadom. Bir deneyeyim diye işe başlamıştım, şimdilik durumu iyi gibi.

http://www.gulceunsal.com/wp-content/uploads/2014/03/avokado_1.jpg
http://www.gulceunsal.com/wp-content/uploads/2014/03/avokado_2.jpg
http://www.gulceunsal.com/wp-content/uploads/2014/03/avokado_4.jpg

Es kaza başına bir iş gelmezse sanırım büyütebileceğim. Bloğumda tarihler ıvır zıvır hep yazmıştım ama sanırım buradan link vermek kurallara aykırı olur.

15 temmuzda ki halleri
http://www.gulceunsal.com/wp-content/uploads/2014/07/avokado_buyuk.jpg
http://www.gulceunsal.com/wp-content/uploads/2014/07/avokado_buyuk_2.jpg

gmzkzm
18-05-2014, 17:36
493692
Bunlarda 1,5 yaşındaki avakadolarım, kışın yaprak uçları kuruduğu için kesmiştim. Şimdi sadece sabah güneş gören balkonumdalar.

ugur-
14-10-2014, 22:22
arkadaşlar sizlere bir kaç sorum olacak cevaplarsanız çok sevinirim :)
Avokado yabancısı olduğum bir meyve bir çok mekanizması diğer türlere göre de çok farklı, sorum şu baktığım kaynaklarda bazı çeşitler için çiçeklenme dönemi 8 nisan-20 mayıs yazıyor ve hasat dönemi ise kasım başı nisan sonu olarak belirtilmiş yani çiçeklenmeden 6 ay sonra hasat başlıyor ve hasat süresi de 5-6 ay sürüyor. Hasat süresinin 5-6 ay sürmesi nasıl oluyor ? yani bir tek ağaç için düşünecek olursak hasat için belirtilen Kasım-Nisan ayları içerisinde tekrar çiçeklenme mi meydana geliyor ? Biz bu 6 aylık hasat döneminde 2 kez çiçeklenme olup mu meyve alıyoruz ? Meyveler toplandıkça çiçeklenme mi başlıyor ?
Sizler için basit bir soru belki saçma gelecek ama gerçekten yabancıyım konuya
teşekkür ederim

defender77
01-12-2015, 14:32
bir sürü siteden avokado yetiştirciliği konusuna baktım.. asıl merak ettiğim en çok soğuğa dayanıklı türün hangisi ve sınır -C derecesinin ne kadar olduğu, bide A-B cinsleri olmadanda az da olsa meyve verip veremeyeceği idi ..ama bütün baktığım sitelerin çoğu diğer çoğu ürnlerde olduğu gibi birbirnden kopyala yapıştır yapmışlar.. pek azıda çok az değişiklik yaparak bilgilendirme yapmış..kimse zahmet edip kendi tecrubesini **** okuyucuya hitab edecek bir şeyler katmamış..
bitek sayın istcallst in verdiği adres güzel..kendisine teşekkür ederim...


Avocado (Persea americana) varieties - TopTropicals.com (http://toptropicals.com/html/toptropicals/articles/fruit/varieties_avocado.htm) linkte fantastic adlı çeşidinin 15 F ya da -9,4 C derecelerdeki kısa süreli donlara dayanıklı olduğu söylenmekte ve https://tr.wikipedia.org/wiki/Avokado wikipediada da USDA 8b zone değerinde 32 yaşındaki bir avakado ağacına ait olduğu söylenen ağacın fotosu var. Yine wikipediada üretimde kullanılan yaygın çeşitlerin hangi sıcaklık derecelerine uyumlu olduğu hakkında da bilgi var.

Türkiye Bitki Soğuğa Ve Sıcağa Dayanıklılık Tablosu

http://www.mgm.gov.tr/FILES/ziraat/bitki_dayaniklilik/tablo.jpg


Yine wikipediada çiçeklerin tozlaşması hakkında söyle yazılmış:

Avokado çiçekleri hem dişi, hem erkek organa sahip olmasına rağmen bu organlar aynı anda işlev yapmazlar. Çiçekler iki eşeyli bir açılma düzeni gösterir. Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır. Bu açılışta ise erkek organlar çiçek tozu saçarken dişi organ artık kabul edici değildir. Dişicik tepesi kararmış ve kurumaya başlamış olabilir. Bu safhaya da “Erkek Safha” denir. Avokado çiçeğinin bu durumu bilimsel olarak “Senkronoiz Dikogami” olarak adlandırılır. Yani erkek ve dişi organların olgunlaşması farklı zamanda ama günün hep aynı saatlerinde olur.

Avokado çeşitleri çiçek tipi bakımından A ve B tipi olarak 2 grupta sınıflandırılır.

A tipi çeşitlerde çiçek ilk günün sabahı dişi, ertesi gün gündüz geç saatlerde veya öğleden sonra erkek safhadadır.
B tipi çeşitlerinde ise çiçek birinci gün öğleden sonra dişi, sonrasında kapanıp ertesi sabah erkek safhadadır.[20] [21]
Bu duruma göre kültür türleri şu şekilde sınıflandırılmaktadır.

"A" tipi kültür türleri: Hass, Gwen, Lamb Hass, Pinkerton, Reed.
"B" tipi kültür türleri: Fuerte, Sharwil, Zutano, Bacon, Ettinger, Sir Prize, Walter Hole.

Avokado çiçeğinin bu iki eşeyli açılma düzeninden dolayı iyi bir meyve tutumu ve yüksek verim alabilmek için A ve B tipi çeşitler birlikte dikilmelidir. Ancak aynı tipteki kültür türlerinden bazıları gün ve saat farkı ilede olsa farklı zamanlarda çiçek açtıklarından belli ölçüde birbirlerini tozlama imkanı da bulunmaktadır. Belli Hass, gibi kültür türleri düzensiz verim nedeniyle belli yıllarda iyi ürün verir. Soğuk (avokado ağaçlarının pek tolere edemedikleri bir durum) gibi bir durumdan kaynaklı düşük ürün verme hali ağaçların bir sonraki yıl için daha bol ürün vermesine neden olur. Bazı yıllar ise çevresel koşullar tohumsuz (çekirdeksiz) avokado meyvelerinin oluşmasına neden olabilir.Avokado endüstrisinde bunlar "cukes" diye bilinir ve küçük boylarından dolayı bunlar ticari olarak dışlanır satılamazlar.

Tabi bunlar benim tecrübe ettiğim bilgiler değil, bütün avokado çeşitleri -9 C dereceye kadar dayanır sonucunu da bu yazıdan çıkarmamak lazım. Faydalı olmasını umarım.

kutsalangemon
10-02-2016, 19:26
En bilinen yöntem olan kavanoz kürdan su üçlüsüyle defalarca denedim ama hiç çimlenmedi çekirdekte kırılma belirtisi bile olmadı. 1 ay önce yeni 3 avokado çekirdeğiyle tekrar denemeye başladım fakat bunlarda da bir gelişme yok birisi hafif çatlar gibi duruyor ama çok ümitli değilim. Kalorifer üzerinde tutuyorum suyu ılık kalıyor. Hindistan cevizi, mango ve salak yetiştirmek bile çok daha kolay oldu benim için ama avokadoda hala başarılı olamadım

putko
10-02-2016, 20:45
Bende kalorifer üzerinde tutuyorum, sanırım yanlışı orada yapıyoruz. Benim 4 çekirdeğimden sadece biri açıldı ama onunda üzerini beyaz birşeyler kapladı. Umudum kalmadı. Diğer çekirdekleri denerim artık.

plat
14-02-2016, 18:11
Merhaba

3 kurdan ile su icinde cimlendirmeyi bende denemistim. Uzun sure durdular. Herhangi bir cimlenme belirtisi olmadı.
Bende cekirdekleri alip balkonda duran cocopeat dolu saksiya oylesine gomdum. Ektim bile demiyorum cururse organik atik olsun niyetiyle.

Iki **** uc ay sonra kucuk saksilara bir miktar cocopeat aktarmak istedim ve o zaman cekirdeklerin cimlendigini elime denk geldiklerinde anladim.

Dogala en yakin yontemi uygalayip sabirla beklemek lazim. Mumkunse unutmak daha yerinde olacaktir.

Iyi aksamlar

edobay
05-04-2016, 20:55
Avakado 5 yaşında ,3 metre oldu.aşısız ve meyvesiz.çekirdekten yetiştirdim.
nasıl meyve verir hale getiririm.

In God We Trust
26-04-2016, 17:58
Antalya Manavgatta arkadaşım da çekirdekten 7-8 sene önce direk bahçeye dikmiş şimdi dev gibi ağaç onlarca meyve veriyor herhalde etrafta tozlayıcısı var çünkü ağaç tek başına bahçede başka avokado yok

zelish
04-05-2016, 14:24
Komşum yediği avokado çekirdeklerini gelişi güzel bahçesine atmış. 3-4 fidesi var. Aksam kandil ziyareti için gittiğimde yaprak yapısını beğendim ve sordum nedir diye ? "Amaaaan avokado işte, 2 senedir bahçede çiçek açıyor ama meyve vermiyor sen seversin böyle şeyleri al senin olsun" dedi.
Sevinçten çığlık atacağım olmayacak, :eek: Zeliş sakin deyip derin bir nefes çektim.
Bugun çok yağış vardı, 1-2 gün sonra gidip fideyi sağlıklı bir şekilde bahçeme taşıyacağım.

aral
06-05-2016, 01:44
benim bahçede aşılı avokado agacım var geçen sene 1 meyve verdi. kışın -10 gördü şimdi biraz hırpalanmış yeni filizler çıkmaya başladı. erken meyve işin aşılı olaması lazım

zelish
06-05-2016, 09:45
peki nasıl aşılayacağım ? Çevrede olgun bir ağaç yok ki... :(

kutsalangemon
11-06-2016, 11:19
Bunlar da benim avokadolarım. Tecrübelerimden şunu söyleyebilirim ki avokadonuzu güneş ışığında tutun. Güneş ışığı alan avokadolarım daha hızlı büyüdü almayanlar ya yeni kök verdi ya da hala olmadı. Gördükleriniz en az 3-4 saat güneş alıyor

korcekmez
09-07-2016, 10:42
2 yaşında avokadom var .ya da var idi olacak. balkonda saksıda yetiştiriyorum. geçen 5 gun once yoğun yağmur yağdı. yapraklarının hepsi gövdesine doğru büküldü. yavaş yavaş yapraklar yumuşamaya başladı. hemen saksıyı değiştim. toğrağınıda. ama kökün olduğu toprağı değil. sadece çevresi ve altı yeni toprak. belki düzelir dedim. yağmur alan yerden aldım onu ortaya. şimdi tık yok.bazı yapraklar sararmaya başladı.galiba yavaş yavaş geberiyo avokado. nasıl kurtarabilirim onu. yağmurdan olduğu besbelli. ekstra bir vitamin vs. versem düzelir mi? cevaplarınızı bekliyorum. tesekkürler.

Sebastiyan_467
15-10-2016, 11:54
arkadaşlar annem benden habersiz gitmiş avakadomu dibinden budamış en kısa sürede nasıl yeşertebilirim bilgilendirirseniz sevinirim

Narphus
26-10-2016, 22:40
Avokadoyu çekirdekten yetiştirme hakkında sorunlar yaşayanlar olmuş kendi deneyimimi anlatmak istedim. Yaza daha girmeden yaklaşık 5 ay önce avokado çekirdeklerini bir kısmını bahçeye bir kısmını saksıya olmak üzere 2 ayrı yere diktim, sanırım toplamda 10 çekirdek dikmiştim 10'u da çıkmış. Özel bir uygulama yapmadım, çekirdekleri alıp toprağa yarısı dışarda kalacak şekilde sapladım, tamamını içeri sokmadım ve öylece bıraktım. O esnada da evde yoktum 4 ay, ailem ne kadar suladı veya yağmur suyu haricinde sulandılar mı bilmiyorum. Alttaki fotoğraf 3.5 ay önce çekildi, yaklaşık 1.5 aylıklardı.

http://s15.postimg.org/6txh4thsr/IMG_6718.jpg

Kışın üstlerini naylonla kaplayıp muhafaza etmeyi düşünüyorum bakalım İstanbul koşullarında ne olacak, inşallah meyve verdirmeyi başarırım.

In God We Trust
19-11-2016, 09:44
Avokadoyu çekirdekten yetiştirme hakkında sorunlar yaşayanlar olmuş kendi deneyimimi anlatmak istedim. Yaza daha girmeden yaklaşık 5 ay önce avokado çekirdeklerini bir kısmını bahçeye bir kısmını saksıya olmak üzere 2 ayrı yere diktim, sanırım toplamda 10 çekirdek dikmiştim 10'u da çıkmış. Özel bir uygulama yapmadım, çekirdekleri alıp toprağa yarısı dışarda kalacak şekilde sapladım, tamamını içeri sokmadım ve öylece bıraktım. O esnada da evde yoktum 4 ay, ailem ne kadar suladı veya yağmur suyu haricinde sulandılar mı bilmiyorum. Alttaki fotoğraf 3.5 ay önce çekildi, yaklaşık 1.5 aylıklardı.

http://s15.postimg.org/6txh4thsr/IMG_6718.jpg

Kışın üstlerini naylonla kaplayıp muhafaza etmeyi düşünüyorum bakalım İstanbul koşullarında ne olacak, inşallah meyve verdirmeyi başarırım.

İstanbulda büyük ağaçların olduğunu söyleyen çok kişi var

In God We Trust
24-11-2016, 11:03
2 adet aşılı satın aldığım büyük 2 adet de çekirdekten yetiştirdiğim fidanım var bu kış askerde olacağım bakalım aşılı olanlar büyük saksıda duvarlarını sert köpükle izole ettiğim 3 tarafı cam kaplı spor salonuna koyacağım bakalım dışarıdaki küçük fidanlarım yaşayacak mı yaşarlarsa aşılıları da dışarıya dikerim avokadoyu pek sevmiyorum ama ağacı çok hoş peyzaj için bile dikilir

Narphus
01-12-2016, 16:01
Umarım ben de yaşatıp güzel bir meyve ağacı yapmayı başarabilirim.

İstanbulda büyük ağaçların olduğunu söyleyen çok kişi var

dembudemdir
06-04-2017, 18:47
Benim de çekirdekten yetiştirdiğim 2 yaşında avokadom var. Yapraklar uçlarından sürekli kuruduğu için ustten 2 göz bırakarak budadim ve iki gözden de sürgün vermeye başladı. Yeni çıkan dallara şekil vererek bonsai yapmayı düşünüyorum. İnşallah başarılı olurum.

In God We Trust
13-04-2017, 10:02
İstanbulda bir aşısız 2 aşılı avokadom kışı sıkıntısız atlattı insan boyu kar yağmış ben askerdeydim ilgilenemedim.

hobiciakvarist
12-05-2017, 06:44
İstanbulda bir aşısız 2 aşılı avokadom kışı sıkıntısız atlattı insan boyu kar yağmış ben askerdeydim ilgilenemedim.

Hayırlı olsun askerliğiniz. Aşılı ile aşısız arasındaki fark nedir? Meyve iriliği mi tadı mı? Yenmeyecek kadar kötü ise tohumdan yetiştirmenin (peyzaj dışında) bir anlamı olmaz diye düşünüyorum.

Kerem Örenç
06-06-2017, 15:27
Avakado bazı türler -7 dereceye kadar dayanıyor.İçiniz rahat olsun.

cypria
25-06-2017, 16:22
Benim yaprak uçlarındaki kuruma ve gelişme ile ilgili tercübelerim.

1.Drenajı yüksek toprak kullanmalısınız. Fazla su mutlaka süzülüp atılmalı. Bunun için en ideali saksı...

2. Arada bir besinli su verilmeli. Ben 7.7.7 süper trio organik gübre kullanıyorum. Yapraklar iri ve ışıl ışıl..

3. Avakadolar klorlu yani çeşme suyunu sevmez. Buna dikkat edersek iyi olur...

tubi00
19-08-2017, 22:15
Selam arkadaşlar. Bende tohumdan iki tane avokado yetiştirdim ama gövdesi biraz zayıf sanki . Nasıl kalinlastirabilirim .

Kerem Örenç
25-12-2017, 16:51
Selam arkadaşlar. Bende tohumdan iki tane avokado yetiştirdim ama gövdesi biraz zayıf sanki . Nasıl kalinlastirabilirim .

Yan sürgünler oluştuğunda bitkiyi budamanızı öneririm.

viyol
31-12-2017, 09:52
Merhabalar,
Avakadom iyice boy attı toprağa ekebilirmiyim? Ekim yaparken çekirdek kısmı ile berabermi topraga gömüyoruz??
Toprak nasıl olmalı torf mu toprakmı?

siflera12
31-12-2017, 17:07
Merhabalar,
Avakadom iyice boy attı toprağa ekebilirmiyim? Ekim yaparken çekirdek kısmı ile berabermi topraga gömüyoruz??
Toprak nasıl olmalı torf mu toprakmı?
Ben direk torfa ektim tohumu ( tamamen toprağın içinde )

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

viyol
31-12-2017, 17:52
Ben direk torfa ektim tohumu ( tamamen toprağın içinde )

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Teşekkürler.

devrann
10-03-2018, 06:52
Avokado filizlerinden köklendirilibilirken niye tohumlarından çimlendirilip bunun üzerine aşı yapılıyor ama anaçta belki çeşitle aynı olabiliyor,fuerte çimlendirilip üzerine fuerte aşılanabiliyor oysa aşı yapmanın mantığı çimlenme gücü yüksek olan anacın köklerinin gücünden faydalanıyor yani normalde bu yabani avokado üzerine aşılanması gerekirken çeşit üzerine çeşit aşılanıyor.

tcoalngsau
13-03-2018, 20:06
Antalyada yaşıyorum aklım olsa 10 sene önce 5 dönüm yer alıp avokado dikerdim..Şuan pazarda bilr tanesi 3 lira 4 lira..5 dönüm avokado 5 yıllık ağaçlar olsa şayet en az 150 bin tl her yıl geliriniz olur..

ajmasseur
12-05-2018, 14:35
Merhaba Arkadaşlar. Istanbulda apartmanın arka bahçesine pvc borulardan bir sera kurdum. İçinde de mutlu mesud bitkilerim var. Avocado bitkilerimden bazılarında yaprakta sararma ve noktalar meydana geldi. Toprağı asitlendirmek için kahve telvesi kurusu denedim. Pek bir sararmada azalma olmadı. Az önce sirke ilaveli su ile suladım. Sonuç bekliyorum. PH metre ile ölçtüğümde biğer yeşil yapraklı avocadoların PH sı ile aynı buldum sararanları. Yapraktaki noktalanmaları hiç anlamadım. Teşhisinisi bekliyorum. Saygılarımla
673570
673571
673572
673573

Şimdiden teşekkür ederim.

aydemir_07
05-06-2018, 12:42
Arkdaşlar avokadolarım boynunu büktü. Çok sulanmadan olabilir mi? Geçen gün yağmurda kalmış. Veya neden olabilir? Yardımcı olabilir misiniz?

Eomer07
14-07-2018, 20:39
Avokado filizlerinden köklendirilibilirken niye tohumlarından çimlendirilip bunun üzerine aşı yapılıyor ama anaçta belki çeşitle aynı olabiliyor,fuerte çimlendirilip üzerine fuerte aşılanabiliyor oysa aşı yapmanın mantığı çimlenme gücü yüksek olan anacın köklerinin gücünden faydalanıyor yani normalde bu yabani avokado üzerine aşılanması gerekirken çeşit üzerine çeşit aşılanıyor.

Selamlar, aşılamanın tek amacı anacın köklerinden yararlanmak değildir. Aşı yapılarak hem ağacın meyve verme yaşı erkene çekilir hem de kaliteli meyve vermesi garanti altına alınmış olur. Washington portakaldan turunç çıktığı gibi, fuerte avokadodan da yabanisi çıkabiliyor. Bu yüzden aşılama şart.

tubi00
28-07-2018, 20:35
Peki farkli iki cins çekirdekten yetişen avokado yu birbirine aşılaya bilirmiyiz

Eomer07
01-08-2018, 21:59
Peki farkli iki cins çekirdekten yetişen avokado yu birbirine aşılaya bilirmiyiz

Evet aşılanabiliyor. İki yabani fidanı birbirine aşılamış oluruz sadece. Aşılı bir fidan elde etmek için, meyvesinin verimini, tadını, cinsini beğendiğiniz bir ağaçtan aşı almalı ve yabani fidana aşılamalısınız.

Son yıllarda avokado fidanı pahalandı. Dolandırıcılar türedi tabi. Onlar da buna benzer bir şey yapıyor. İki yabani fidanın tepelerini birbirlerine aşılıyorlar. Hatta bazen aynı fidanın tepesini kesip gövdesine tekrar aşılıyorlar. Sonuçta ağaç yabani oluyor tabi.

Еukalyptus
01-10-2018, 18:54
Avokado; egede, karadeniz de dahi var, serasız korunaksız yetişiyor, endişeye gerek yok zor bir bitki değil. Mango ondan daha zor bir bitki, o bile ülkemizde mevcut.

siflera12
16-10-2018, 07:03
Avokadolarım [emoji4][emoji2969][emoji177]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181016/9067115f193be9f6a4223e5095b3241b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20181016/5972fe8f2a13895ade5a8a660571ba16.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

huso93
13-01-2019, 09:27
Gazipaşa’ da 3 seneden beri milli avokado çeşidimiz üretiliyor. Bu çeşit Antalya’nın ikliminin diğer tropikal bölgelere nazaran daha soğuk olmasından dolayı dünyada üretilen en yağlı avokado çeşidi olarak özellikle Rusya’ya ihracatında ülkemize dekar/karlılık açısından en fazla döviz girdisi getiren çeşidimiz olmuştur. Bakınız Fuerte
Saygılar

mutoberk
14-01-2019, 13:29
Adana da 5 dönüm bir araziye ticari anlamda avakado bahcesi yetistirmeyi düşünüyorum, sizce verim alabilir miyim,ticari degeri yüksek baska bir urun tavsiye eder misiniz

Mangonas
24-01-2019, 09:39
Yerli avokadom [emoji1]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190124/65abbaf427ecb494e3d9a43e55eaeb65.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190124/dc8f763b9cab669e521eff64ccb16d4c.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

chelik26
24-01-2019, 10:13
Nerdeyse 6 aylık bardak serüveninde nihayet, kök verme aşamasına geldi. Muhtemelen 1-2 aya kadar toprağa gömülecek seviyeye gelir. Kök verme aşamasına gelmesi bardağı petek üzerine koymamdan dolayı sanırım yoksa bi 6 ay daha yatardı suyun içinde :)
686409

686410

686411

its_just_a_ride
26-01-2019, 00:46
Nerdeyse 6 aylık bardak serüveninde nihayet, kök verme aşamasına geldi. Muhtemelen 1-2 aya kadar toprağa gömülecek seviyeye gelir. Kök verme aşamasına gelmesi bardağı petek üzerine koymamdan dolayı sanırım yoksa bi 6 ay daha yatardı suyun içinde :)
686409

686410

686411

1-2 aya çatlar aslında normalde çekirdek. Sizinki baya uzun sürmüş.

chelik26
26-01-2019, 07:43
1-2 aya çatlar aslında normalde çekirdek. Sizinki baya uzun sürmüş.

Belki havlardan belki mevsimden belkide ortam sıcaklığı yeterli değildi. Kalorifer patağine koyunca gelişme başladı. Son 2 günde kök çekirdek dışına 1cm kadarda çıktı. Gelişim hızlandı yani. Kimbilir belkide baharın gelişini hssetmiştir

Mangonas
27-01-2019, 05:49
Belki havlardan belki mevsimden belkide ortam sıcaklığı yeterli değildi. Kalorifer patağine koyunca gelişme başladı. Son 2 günde kök çekirdek dışına 1cm kadarda çıktı. Gelişim hızlandı yani. Kimbilir belkide baharın gelişini hssetmiştirKeşke toprağa ekseydiniz toprakta kısa sürede çimleniyor , ben bütün avokadolarımı toprakta çimlendirdim [emoji4] ( Bulunduğu yerinde çok soğuk olmaması lazım ****** )

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Eomer07
12-03-2019, 16:39
Bir süs bitkisi olarak avokado.

https://i.hizliresim.com/7aL46v.jpg (https://hizliresim.com/7aL46v)

siflera12
12-03-2019, 16:40
Bir süs bitkisi olarak avokado.

https://i.hizliresim.com/7aL46v.jpg (https://hizliresim.com/7aL46v)Meyve veriyormu [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Eomer07
12-03-2019, 17:28
Meyve veriyormu [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ağaç fuerte cinsi ve meyve veriyor ama bu büyüklükte bir ağaç için az meyvesi var. Yaklaşık 10-15 meyve tutuyor. Meyvesi az olduğundan da çok iri oluyor. Bir de çekirdeksiz sosise benzeyen meyveleri var, bunların sayısı baya fazla. Sosis ağacı esprisi yapmayalım lütfen fuerte cinsinde gördüğüm bir durum bu ve sanırım tozlaşmayla ilgili. Bakalım bu yıl nasıl olacak?

siflera12
12-03-2019, 17:33
Ağaç fuerte cinsi ve meyve veriyor ama bu büyüklükte bir ağaç için az meyvesi var. Yaklaşık 10-15 meyve tutuyor. Meyvesi az olduğundan da çok iri oluyor. Bir de çekirdeksiz sosise benzeyen meyveleri var, bunların sayısı baya fazla. Sosis ağacı esprisi yapmayalım lütfen fuerte cinsinde gördüğüm bir durum bu ve sanırım tozlaşmayla ilgili. Bakalım bu yıl nasıl olacak?Benimkiler de baya büyüdüler belki 1 -2 yıla bende meyve alabilirim İnşAllah bende 3 tane avakado var 2 si A tipi 1 tanesi B tipi sanırım [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

chelik26
12-03-2019, 18:08
Geçen hafta bir çekirdeğimi daha saksıya diktim ve 5cm oldu 1 haftada (suda patlamıştı çekirdek). Toplamda 4 avokadom oldu. 2 si 2 yaşlarında aşılı 2 si çekirdekten aşısız. 2 sini yarın götürüp bahçeye diksemmi yoksa havaların biraz daha ısınmasını mı beklesem. Evde yeni yeni yapraklar fışkırmaya başladılar.

huso93
12-03-2019, 19:00
Geçen hafta bir çekirdeğimi daha saksıya diktim ve 5cm oldu 1 haftada (suda patlamıştı çekirdek). Toplamda 4 avokadom oldu. 2 si 2 yaşlarında aşılı 2 si çekirdekten aşısız. 2 sini yarın götürüp bahçeye diksemmi yoksa havaların biraz daha ısınmasını mı beklesem. Evde yeni yeni yapraklar fışkırmaya başladılar.

Eskişehir e mi dikmeyi planlıyorsunuz?

huso93
12-03-2019, 19:03
Ağaç fuerte cinsi ve meyve veriyor ama bu büyüklükte bir ağaç için az meyvesi var. Yaklaşık 10-15 meyve tutuyor. Meyvesi az olduğundan da çok iri oluyor. Bir de çekirdeksiz sosise benzeyen meyveleri var, bunların sayısı baya fazla. Sosis ağacı esprisi yapmayalım lütfen fuerte cinsinde gördüğüm bir durum bu ve sanırım tozlaşmayla ilgili. Bakalım bu yıl nasıl olacak?

Ağacınız kaç yaşında ve büyüklüğü ne kadar?
Benim de kuşadasında fuerte ve bacon cinsi var. Seneye ürün bekliyorum.

chelik26
12-03-2019, 19:36
Eskişehir e mi dikmeyi planlıyorsunuz?

Yok Esk değil, Bilecik İnhisar, 190 rakım. Deneme amaçlı. Olacağını tahmin etmiyorum ama denemekten zarar gelmez. Bakarsın olur

huso93
12-03-2019, 21:16
Yok Esk değil, Bilecik İnhisar, 190 rakım. Deneme amaçlı. Olacağını tahmin etmiyorum ama denemekten zarar gelmez. Bakarsın olur

Bacon cinsi çeşit ve dayanıklı anaçla birlikte dikeceğiniz yer kuzey rüzgarlarından korunaklı bir yerse ve ilk bir kaç yılı atlatırsa olur tabi. Bursa da Mudanya, Balıkesir de Erdek bölgelerinde yetiştirenler var diye biliyorum.

Eomer07
13-03-2019, 05:53
Ağacınız kaç yaşında ve büyüklüğü ne kadar?
Benim de kuşadasında fuerte ve bacon cinsi var. Seneye ürün bekliyorum.

Dikeli baya oldu, sanırım 6-7 yıl kadar. Tepeye giden dalını kesmiştik, acemilik işte yanlış budandı. Yine de 3 m yükseklik, 2 m'ye 4 m genişliği var. Siz de ürün alırsınız inşallah.

devrann
17-03-2019, 21:17
Avokadoda bazı meyve ağaçlarında olduğu gibi airlayering yöntemiyle kolonlama yapılabiliyor mu? YouTube videolarında var uygulamaları ama sonuç videoları yok.Yapan ve sonuç alan var mı ?

chelik26
20-03-2019, 13:25
10 gün önce odadan alıp bahçeye diktiğim Avokadolar şok içindeler. Gecenin düşük sıcaklığı sanrım iyi gelmedi. Ama alışacaktır. SOn halleri bu şekilde

Sütlü Muz
25-04-2019, 15:46
Ülkemizde yaz aylarında kurak çöl iklimi hakimken, kışın çok soğuk hava koşulları yaşanıyordu. Ancak avokadonun yetişmesi iklim değişikliği nedeniyle olabilir. Artık yazın yağışlı, kışın kurak bir iklime doğru gidiyor ülkemiz.

Sadece hava kirliliği değil, doğanında bu işe dolaylı katkıları oldu sanırım, depremler ve tusinamiler sebebiyle ülkemiz ekvatora bilmem kaç derece yakınlaşmış.

Mesela, Amerika kıtası da kuzeye doğru kaymış, bizim ülke kışın ısınırken, aksine amerika soğumaya başlamış. Amerika da, asırlardır kar yağmayan yerlere kar yağıyor, dondurucu soğuklar yaşanıyormuş.

Küresel ısınmanın artışında, bahane sadece sera gazları ve doğa kirliliği değil, doğanın kadersel katkıları da iklim değişikliğini hızlandırıyor. Uzmanların tahminlerine göre, kademeli olarak bir kaç yıl içerisinde, ülkemizde kar yağışı artık tarihe karışacak, sanırım yüksek tepeler harici aşağılarda kar yağmayacakmış.

Kötü haber: en azından akdeniz bölgesi için, eğer korunma sağlanmazsa endemik hayvan ve bitki örtüsü kısmen yok olacak gibi :(
İyi haber: çoğu egzotik bitki yetişecek, en azından, hatay, adana, mersin, antalya, muğla gibi şehirlerde ise kışın ılıman geçeceği için evlerden ısıtıcılar kaldırılabilecek, yetmedi ocak ve şubat ayında tatil ve deniz sezonu olasılığı var.

vero beаch
25-04-2019, 16:28
Ülkemizde yaz aylarında kurak çöl iklimi hakimken, kışın çok soğuk hava koşulları yaşanıyordu. Ancak avokadonun yetişmesi iklim değişikliği nedeniyle olabilir. Artık yazın yağışlı, kışın kurak bir iklime doğru gidiyor ülkemiz.

Sadece hava kirliliği değil, doğanında bu işe dolaylı katkıları oldu sanırım, depremler ve tusinamiler sebebiyle ülkemiz ekvatora bilmem kaç derece yakınlaşmış.

Mesela, Amerika kıtası da kuzeye doğru kaymış, bizim ülke kışın ısınırken, aksine amerika soğumaya başlamış. Amerika da, asırlardır kar yağmayan yerlere kar yağıyor, dondurucu soğuklar yaşanıyormuş.

Küresel ısınmanın artışında, bahane sadece sera gazları ve doğa kirliliği değil, doğanın kadersel katkıları da iklim değişikliğini hızlandırıyor. Uzmanların tahminlerine göre, kademeli olarak bir kaç yıl içerisinde, ülkemizde kar yağışı artık tarihe karışacak, sanırım yüksek tepeler harici aşağılarda kar yağmayacakmış.

Kötü haber: en azından akdeniz bölgesi için, eğer korunma sağlanmazsa endemik hayvan ve bitki örtüsü kısmen yok olacak gibi :(
İyi haber: çoğu egzotik bitki yetişecek, en azından, hatay, adana, mersin, antalya, muğla gibi şehirlerde ise kışın ılıman geçeceği için evlerden ısıtıcılar kaldırılabilecek, yetmedi ocak ve şubat ayında tatil ve deniz sezonu olasılığı var.

Kaynağınız nedir? Kastettiğiniz gibi olursa, endemik bitkiler yok olmaz aksine çoğalırlar, (doğu)Nepal iklimine benzeyen melez bir akdeniz iklimi ortaya çıkar. Ki, bu harika verimli bir iklim olur, ama inanması güç fazlaca ütopik. Neyse, eksik bir şeyler var gözden kaçmış, ısınıyoruz bu doğru, fakat, gelecekte yağışlı değil alabildiğine sıcak ve daha da çok çöl iklimine eşdeğer olası bir risk söz konusu... Ülkemizde kuraklık, akdeniz bölgesi için gelecekte kaçınılmaz olacak. Küresel ısınma bizim lehimize değil aleyhimize olacak. Üzgünüm, diyeceğim o ki, iddia ettiğiniz gibi akdenizde yağışlı tropikal bir iklimin tam aksine, tropikal çöl iklimine doğru ilerliyoruz :(

Eomer07
25-04-2019, 20:18
Ülkemizde yaz aylarında kurak çöl iklimi hakimken, kışın çok soğuk hava koşulları yaşanıyordu. Ancak avokadonun yetişmesi iklim değişikliği nedeniyle olabilir. Artık yazın yağışlı, kışın kurak bir iklime doğru gidiyor ülkemiz.

Sadece hava kirliliği değil, doğanında bu işe dolaylı katkıları oldu sanırım, depremler ve tusinamiler sebebiyle ülkemiz ekvatora bilmem kaç derece yakınlaşmış.

Mesela, Amerika kıtası da kuzeye doğru kaymış, bizim ülke kışın ısınırken, aksine amerika soğumaya başlamış. Amerika da, asırlardır kar yağmayan yerlere kar yağıyor, dondurucu soğuklar yaşanıyormuş.

Küresel ısınmanın artışında, bahane sadece sera gazları ve doğa kirliliği değil, doğanın kadersel katkıları da iklim değişikliğini hızlandırıyor. Uzmanların tahminlerine göre, kademeli olarak bir kaç yıl içerisinde, ülkemizde kar yağışı artık tarihe karışacak, sanırım yüksek tepeler harici aşağılarda kar yağmayacakmış.

Kötü haber: en azından akdeniz bölgesi için, eğer korunma sağlanmazsa endemik hayvan ve bitki örtüsü kısmen yok olacak gibi :(
İyi haber: çoğu egzotik bitki yetişecek, en azından, hatay, adana, mersin, antalya, muğla gibi şehirlerde ise kışın ılıman geçeceği için evlerden ısıtıcılar kaldırılabilecek, yetmedi ocak ve şubat ayında tatil ve deniz sezonu olasılığı var.

Avokado ülkemizde uzun yıllardır yetiştiriliyor. 18. yy başlarında Anadolu'da avokado yetiştirildiğine dair kayıtlar var. Bu bakımdan Türkiye'de avokadonun yetişebilmesi son zamanlardaki iklim değişikliğine bağlanamaz.

Kıtaların kaymasının da iklimi bir insan ömründe değiştirmesi söz konusu olamaz. Türkiye'nin üzerinde bulunduğu Anadolu plakası diğer plakaların etkisiyle güneybatıya doğru hareket ediyor. Ancak yılda sadece birkaç santimetre. Böylesine yavaş bir hareketin iklim değişikliğine neden olması en iyi ihtimalle onbinlerce yıl sürer.

Amerika'da asırlardır kar yağmayan yerlere artık kar yağıyormuş demek de biraz mesnetsiz. Amerika keşfedileli zaten 5 asır oldu. Düzenli hava kayıtları 1 belki 2 asır. Öncesini kim biliyor?

Sütlü Muz
25-04-2019, 21:50
Avokado ülkemizde uzun yıllardır yetiştiriliyor. 18. yy başlarında Anadolu'da avokado yetiştirildiğine dair kayıtlar var. Bu bakımdan Türkiye'de avokadonun yetişebilmesi son zamanlardaki iklim değişikliğine bağlanamaz.

Kıtaların kaymasının da iklimi bir insan ömründe değiştirmesi söz konusu olamaz. Türkiye'nin üzerinde bulunduğu Anadolu plakası diğer plakaların etkisiyle güneybatıya doğru hareket ediyor. Ancak yılda sadece birkaç santimetre. Böylesine yavaş bir hareketin iklim değişikliğine neden olması en iyi ihtimalle onbinlerce yıl sürer.

Amerika'da asırlardır kar yağmayan yerlere artık kar yağıyormuş demek de biraz mesnetsiz. Amerika keşfedileli zaten 5 asır oldu. Düzenli hava kayıtları 1 belki 2 asır. Öncesini kim biliyor?
Ağaçlar forum 'a üye olduğumda hindistan cevizi ile ilgili konu altında bir üye tarafından paylaşılmış olan bu videonun doğru olabileceğini düşünerek sizi yanıltmış olabilirim, kaynağım sağlam değildir, af edersiniz: http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/1400-2.htm#post1553255

www.youtube.com/watch?v=zsSQ14y7pwE
www.youtube.com/watch?v=wkJXLCqCc6o

Eomer07
26-04-2019, 00:04
Ağaçlar forum 'a üye olduğumda hindistan cevizi ile ilgili konu altında bir üye tarafından paylaşılmış olan bu videonun doğru olabileceğini düşünerek sizi yanıltmış olabilirim, kaynağım sağlam değildir, af edersiniz: http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/1400-2.htm#post1553255

www.youtube.com/watch?v=zsSQ14y7pwE
www.youtube.com/watch?v=wkJXLCqCc6o

Ben de videoyu görmüş ama izlememiştim. İzlemeden yazmayayım dedim, izledim öyle yazıyorum. Bu videoya itibar etmeyin.

Dünya belirli periyodlarla ısınıp soğumakta. Bu konuda araştırmalar yapılıyor ve bilim insanları bu durumu Güneş üzerindeki lekelerin artıp azalması, Dünya'nın yörüngesindeki değişiklikler, volkanik faaliyetlerin artıp azalması ya da atmosferdeki sera gazı oranındaki değişimlerle açıklıyor. Son yıllardaki ısınmanın ise insan kaynaklı sera gazı artışı nedeniyle oluştuğu genel kabul görmüş durumda.

Küresel iklim değişikliği Türkiye'ye ne getirir ne götürür bilmiyorum ama avokado, muz gibi tropik meyvelerin Türkiye'de yetiştirilmeye başlaması 200-300 yıllık bir geçmişe sahip ve küçük iklimsel değişikler sonucu ortaya çıkmış gibi görünmüyor. Ülkemizin iklimi bu meyvelerin yetiştirilmesi için uygun.

Hamza Güneş
27-04-2019, 14:56
selam aleyküm. foruma yeni üye oldum. iyi forumlar diliyorum. konu dikkatimi çekti. üye olurken biraz zorlansamda başardım. karadenizin çoğu bölgesinde avokado var. sadece meyvesi değil yapraklarıda şifalıdır. iklim değişikliğine benim pek bir inancım yok. sadece ara sıra bazı dalgalanmalar olabiliyor. mesela bu sene güzel bir kara kış yaşadık. antakyada bir süre işim gereği ikamet ettim. ordada çok karadenizli var. bir kaç ülke gezme fırsatıda yakaladım. akdeniz sahillerimiz tropikal iklimleri anımsatıyor. bence tropikal bitkileri yetiştirmek için iklimimiz elverişli. delilsiz konuşmak veya tahmin yürütmek biraz abes kaçabilir ama hislerimde pek yanılmam. sadece biraz daha emek araştırma gözlem gerekiyor.. var sayalım iklim değişse veya havalar ısınsa ne olacak ki sanki? ülke insanımız bu konulara çok ilgisiz.. tarih bilginiz varsa bakın toprak istilası ve savaş sanatından başka ne dehalığımız varki geçmişe yönelik? toprak istilası ve sürekli toprak genişletme telaşı ile meşgul olmuş atalar, ama toprağın kadri kıymeti hakkında hiç bir çalışma yapılmamış sanki. ALLAH,lN patatesini domatesini bile kaç asır sonra anadolu topraklarıyla buluşturmuşlar!? kaldıki bu millete sokağa tükürme adabını etrafa izmarit atmamayı bile öğretemişken tropikal bitkilerin türkiyede yetişip yetişmemesi meşguliyetini aşılamak için 1000 yıl gerekiyor.
itiraf etmem gerekirse. kendimden örnek vereyim gittiğim ülkelerde egzotik meyveleri gördüm tanıdım yedim çoğunun internette resmi ismi bile yok. aklımdan geçirdim. fidanını çekirdeğini getirmeyi düşündüm çoğu kez ama nasip olmadı. ya ALLAH ya şeytan? bilemiyorum ama sürekli araya bir şey girip bunu unutturdu. kısmet de bizim için bir imtihan. bazı şeyler kaf dağının ardından gelir ve kolayca olmaz işler kolayca oluverir. ama bazende gözünüzün önündeki basit olacak şeylerin yolu tıkanır inatla olmaz. işin birde daha vahim bir yüzü varki belkide her ikiside değil, belkide suçu ALLAHA veya şeytana yıkarak kendi ihmalimizi aklamaya çalışıyoruz emin değilim. ama ikinci ihtimal ağır basıyor. çünkü ispanyada çok çeşitli egzotik meyve sebzeler yetiştiriliyor. bizim vatanımızda neden ordaki kadar çeşit yok? aynı iklim şartları hatta türkiye daha verimli. bence bu bizim ihmalimiz değilmi??!!
NOT: lütfen sokağa izmarit atmayın lamalar gibi sağa sola tükürmeyin çevreci olalım. Tekrarselam

mübarekler
28-04-2019, 16:27
Müparekler sanki forum değildе burayı iyice υlυdаğsözlüğе çеvirmişsiniz , avokadaya dair az şey, ama başka harici çoğu şeyi yazmışsınız , konu üzere kalsaydınız iyiydi.

Firo43
01-05-2019, 14:12
Merhabalar ağaçlar.net üyeleri. Uzaktan takip ettiğim cok faydalandigim bir forum olarak çekirdekten yetiştirdiğim avakafom hakkında bir sorum olacak. 5-6 aylik avakadomun yaprak uçları kuruyor yaprak ortaları da benek şeklinde yanik oluşuyor. Içerde perde arkasında duruyor. Sorun ne olabilir. Toprağa geçirilince su ihtiyacı nasıl. Kimi yerde sık sulama diye okudum. Kafam çok karıştı

bugraatar
01-05-2019, 14:56
Bende 1,5 yaşında avakado var adanada aşı kalemi verecek olan varmı?

its_just_a_ride
01-05-2019, 22:26
Merhabalar ağaçlar.net üyeleri. Uzaktan takip ettiğim cok faydalandigim bir forum olarak çekirdekten yetiştirdiğim avakafom hakkında bir sorum olacak. 5-6 aylik avakadomun yaprak uçları kuruyor yaprak ortaları da benek şeklinde yanik oluşuyor. Içerde perde arkasında duruyor. Sorun ne olabilir. Toprağa geçirilince su ihtiyacı nasıl. Kimi yerde sık sulama diye okudum. Kafam çok karıştı

İçme suyuyla sulayın mümkün olduğunca. Sorun azalacaktır.

Firo43
02-05-2019, 06:07
Teşekkür ederim. Şimdiye kadar hiç çeşme suyu kullanmadım. Umarım canlı kalır

Tropikal Sahra
03-05-2019, 12:53
1. Mango ile Avokado arasında soğuğu tolere etme açısından kaç derece fark var?
2. Kuraklığa hangisi daha dayanıklıdır?

sıkma kehribar
09-05-2019, 19:13
1. Mango ile Avokado arasında soğuğu tolere etme açısından kaç derece fark var?
2. Kuraklığa hangisi daha dayanıklıdır?
Hemen hemene aynı sayılırlar, ancak mango anadolu topraklarında henüz tanınma aşamalarında, gelecekte ticari açıdan avokadoyu sollayabilir...

Eomer07
16-05-2019, 18:26
Bu sezonun ilk meyveleri tutmaya başladı.

699399

chuckybebek79
21-05-2019, 07:56
1. Mango ile Avokado arasında soğuğu tolere etme açısından kaç derece fark var?
2. Kuraklığa hangisi daha dayanıklıdır?Avakado küçüklükten itibaren -4 dereceleri atlatabilir Mango ise 1-2 yaşına geldikten sonra -4 derecelere kadar dayanabilir
İkiside suyu seviyor ancak Avakado kuraklığa daha dayanıklı

Esmaadurann
04-06-2019, 22:20
Merhaba. Saksıdaki avokado ilk denememdi. Suda kürdan ile denedim ve yaklaşık 3 ay sürdü çatlaması. Nasıl sabrettim o kadar ben bile hayret içindeyim:)
Meyve vermesi için iki ağaç olmalı gibi şeyler okuyunca bir çekirdek daha filizlendirmeye koyuldum. Bu sefer farklı bir yöntem ile buzdolabında bekleterek filizlendirdim. 1 ayda filizlendi.
Fakat bu çekirdeği yere düşürdüm ve ikiye ayrıldı. bir tarafında kökü sağlam kalırken filizlenen kısmının koptuğunu gördüm. Yine de bir ümit diyerek bir bardak toprağa iki tarafını birbirine yapıştırarak gömdüm. bu sabah köklerinin bardağın altına ulaştığını farkettim.
Bu çekirdeği de suda büyütsem mi acaba diyerek lastik ile tutturup görseldeki gibi bir şişenin üstüne bıraktım.
Fakat hala soru işaretlerim var bu şekilde büyüyecek mi yoksa toprağa mı dikmeliyim. Eğer toprağa dikeceksem çekirdeğin iki tarafını ayrı ayrı mı dikmeliyim.

Eomer07
06-06-2019, 21:25
Merhaba. Saksıdaki avokado ilk denememdi. Suda kürdan ile denedim ve yaklaşık 3 ay sürdü çatlaması. Nasıl sabrettim o kadar ben bile hayret içindeyim:)
Meyve vermesi için iki ağaç olmalı gibi şeyler okuyunca bir çekirdek daha filizlendirmeye koyuldum. Bu sefer farklı bir yöntem ile buzdolabında bekleterek filizlendirdim. 1 ayda filizlendi.
Fakat bu çekirdeği yere düşürdüm ve ikiye ayrıldı. bir tarafında kökü sağlam kalırken filizlenen kısmının koptuğunu gördüm. Yine de bir ümit diyerek bir bardak toprağa iki tarafını birbirine yapıştırarak gömdüm. bu sabah köklerinin bardağın altına ulaştığını farkettim.
Bu çekirdeği de suda büyütsem mi acaba diyerek lastik ile tutturup görseldeki gibi bir şişenin üstüne bıraktım.
Fakat hala soru işaretlerim var bu şekilde büyüyecek mi yoksa toprağa mı dikmeliyim. Eğer toprağa dikeceksem çekirdeğin iki tarafını ayrı ayrı mı dikmeliyim.

Selamlar; bir keresinde ben de yarım avokado çekirdeği deneyimini yaşamıştım. Toprağa ektiğim bir tane çekirdek aylardır çimlenmemişti. Ben de diğerleri çimlendi bu niye çimlenmemiş diyerek ortadan ikiye açtım ve embriyonun sağlıklı olduğunu gördüm. Olur mu olmaz mı diyerekten yarım çekirdeği kürdanla suya bıraktım. Bir süre sonra aşağıdaki gibi büyümeye başladı.

699396

On gün sonra aşağıdaki gibi boylanmıştı. Artık tedavin bitti seni taburcu edelim dedim, tekrar tüpe ekip dışarı, diğer fidanlarin yanına koydum. Tüpte bir süre sağlıklı kaldı ama sonra aniden kurudu gitti.

699397

Yarım çekirdek oluşunun nasıl bir etkisi olabilir? Galiba embriyo çekirdek tarafından korunmadığından çürüme yaptı. Tabi benden kaynaklı başka bir terslik de olmuş olabilir. İnşallah sizinki büyür. Bu arada meyve vermesi için iki ağaç olmasına gerek yok. ;)

garuramon
19-06-2019, 09:36
Bende 1,5 yaşında bir avokado var, aşı kalemini nereden bulabilirim?

karademirsuat
01-07-2019, 18:24
Sizlerden bir bilgi istirham ediyorum mümkünse. Bodrum’da yaşıyorum. Bahçemde bir adet Fuerte Avokado ağacım var, sertifikalı, aşılı. Henüz fidan bir metre civarında boyu var, 3-4 yaşında. Henüz meyve tutumunda değil, şu ana kadar hiç çiçeğini görmedim daha.

Avokado çiçeğinde “Senkronoiz Dikogami” olduğunu biliyorum. Tozlama için, A tipi, (mesela Hass) ikinci bir Avokado ağacı olmadan, tek başına bu Fuerte ileride ne kadar meyve tutar? Yani ticaretini yapmayacağız sonuçta. Bize yetecek kadar meyve vermez mi? Fuertenin böyle bir özelliğini duymuştum. Mümkünse, konuyu bilenler kısacık beni aydınlatabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

Eomer07
01-07-2019, 22:10
Sizlerden bir bilgi istirham ediyorum mümkünse. Bodrum’da yaşıyorum. Bahçemde bir adet Fuerte Avokado ağacım var, sertifikalı, aşılı. Henüz fidan bir metre civarında boyu var, 3-4 yaşında. Henüz meyve tutumunda değil, şu ana kadar hiç çiçeğini görmedim daha.

Avokado çiçeğinde “Senkronoiz Dikogami” olduğunu biliyorum. Tozlama için, A tipi, (mesela Hass) ikinci bir Avokado ağacı olmadan, tek başına bu Fuerte ileride ne kadar meyve tutar? Yani ticaretini yapmayacağız sonuçta. Bize yetecek kadar meyve vermez mi? Fuertenin böyle bir özelliğini duymuştum. Mümkünse, konuyu bilenler kısacık beni aydınlatabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

Selamlar; zamanla avokadonuz size yetecek kadar meyve verecektir. Yanına tozlayıcı dikmeniz verimi bir miktar arttırabilir ancak olmazsa olmaz değil. Meyve sayısını arttırmak için sulanmasına dikkat edin. Yine de bazen yıl seçebiliyor.

chelik26
29-07-2019, 20:35
Çelikten avokado çoğaltılır mı?
Sanırım çoğaltılacak gibi duruyor.
Çekirdekten yetiştirdiğim avokadonun bir dalı kırıldı, bende zayi olmasın diye bir kavanoza su doldurup öylesine içine atmıştım, yaklaşık 15 gün falan oldu bugün kırılan yerine baktım beyaz beyaz saçaklanacak gibi bi hali vardı.

tropikalist
08-08-2019, 17:11
Çelikten avokado çoğaltılır mı?
Sanırım çoğaltılacak gibi duruyor.
Çekirdekten yetiştirdiğim avokadonun bir dalı kırıldı, bende zayi olmasın diye bir kavanoza su doldurup öylesine içine atmıştım, yaklaşık 15 gün falan oldu bugün kırılan yerine baktım beyaz beyaz saçaklanacak gibi bi hali vardı.


evet son durum ne oldu acaba merak ediyorum

afz
27-08-2019, 16:45
Benimde tohumdan yetiştirdiğim avakadom var. Yedi sekiz aydır bizimle. Yaz tatiline giderken suyun içine koyup gitmiştim. Geldiğimde çok fazla yaprak verdigini ve boyunun uzadığını gördüm. Tek fide meyve verir mi yoksa aşımı yapmaliyiz

tropikalist
28-08-2019, 17:03
nasıl yani anlamadım kırılan dalı mı suya koydunuz

garuramon
05-09-2019, 21:22
Merhaba,
Avakado aşı kalemi arıyorum 3 aydır. Netten bakmadığım yer kalmadı.Lütfen yardımcı olurmusunuz.

siflera12
17-10-2019, 21:32
Benim avokadolar çok güzel oldu bu sene çiçek açmalarını bekliyorum İnşAllah meyve de alabiliriz ve birde yeni avokadom oldu [emoji3] Kenya avokadosu [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
17-10-2019, 21:33
Buarada Kenya avokadosu diğer avokado türlerinden çok daha güzel bir tada sahip [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

istcallst
18-10-2019, 07:34
Buarada Kenya avokadosu diğer avokado türlerinden çok daha güzel bir tada sahip [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Bunun ağaç ve meyve resmi buraya koyabilir misiniz. Fidanı nerede temin ettiniz?

siflera12
18-10-2019, 07:35
Bunun ağaç ve meyve resmi buraya koyabilir misiniz. Fidanı nerede temin ettiniz?Fidan almadım meyvesini aldım resmi vardı sanırım bulabilirsem paylaşacağım [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
18-10-2019, 07:38
Bunun ağaç ve meyve resmi buraya koyabilir misiniz. Fidanı nerede temin ettiniz?Kenya avokadosu bu [emoji4]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191018/8c38247e7a9541b187ae1ca3d8461372.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20191018/afc90747ddd2a376a723e2b6eb77f834.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Eomer07
30-10-2019, 21:35
Ülkemizde üretimi ve tüketimi giderek artan avokadonun yeni bir cinsi Amerika'da hızla yaygınlaşıyor. Florida avokadosu ya da slimkado olarak bilinen bu cins ilerde aranan bir meyve olmaya aday.

Adı "slim" yani ince, zayıf ve avokado sözcüklerinden türetilse de slimkado aslında tombul bir avokadoya benziyor. Boyu 15 cm'e, ağırlığı ise 1 kg'a kadar ulaşabiliyor. Peki neden adı slimkado? Çünkü sıradan avokado türleriyle hemen hemen aynı besin değerlerine sahip olmasına rağmen %50 daha az yağ içeriyor. Bu da %35 daha az kalori demek. Tadının ise yağ içeriğinin düşük olması nedeniyle diğer avokadolar kadar iyi olmadığı söyleniyor. Tadı sos yapımına uygun olmasa da karsanbaç tarzı buzlu meyveli tatlılarda kullanılabiliyor. Adından hitap ettiği kesim belli olan slimkado ileride diyet listelerinin vazgeçilmezi olabilir. Fiyatı ise mormal avokadonun iki katıymış.

700286

Bakalım Türkiye'ye de gelir mi? Bu cinsin geleceği var gibi. Çünkü slimkado zekice bir pazarlama fikrine sahip.

Floroplus
05-11-2019, 01:40
Ülkemizde üretimi ve tüketimi giderek artan avokadonun yeni bir cinsi Amerika'da hızla yaygınlaşıyor. Florida avokadosu ya da slimkado olarak bilinen bu cins ilerde aranan bir meyve olmaya aday.

Adı "slim" yani ince, zayıf ve avokado sözcüklerinden türetilse de slimkado aslında tombul bir avokadoya benziyor. Boyu 15 cm'e, ağırlığı ise 1 kg'a kadar ulaşabiliyor. Peki neden adı slimkado? Çünkü sıradan avokado türleriyle hemen hemen aynı besin değerlerine sahip olmasına rağmen %50 daha az yağ içeriyor. Bu da %35 daha az kalori demek. Tadının ise yağ içeriğinin düşük olması nedeniyle diğer avokadolar kadar iyi olmadığı söyleniyor. Tadı sos yapımına uygun olmasa da karsanbaç tarzı buzlu meyveli tatlılarda kullanılabiliyor. Adından hitap ettiği kesim belli olan slimkado ileride diyet listelerinin vazgeçilmezi olabilir. Fiyatı ise mormal avokadonun iki katıymış.

700286

Bakalım Türkiye'ye de gelir mi? Bu cinsin geleceği var gibi. Çünkü slimkado zekice bir pazarlama fikrine sahip. florida iklimi türkiyeden farklıdır. türkiye 37 enlem florida ise 26 enlemdedir. floridada kış mevsimi yoktur, yazlarıda kurak değil yıl boyu yağışlıdır. türkiye kışın soğuktur yazın kuraktır. florida geneli tropikal türkiye ise güneyde bile ancak akdeniz iklimidir. avokadonun SlimCado türü değil ancak daha farklı türleri ülkemizde yetişir.

Rekor Gelişim
12-11-2019, 18:07
florida iklimi türkiyeden farklıdır. türkiye 37 enlem florida ise 26 enlemdedir. floridada kış mevsimi yoktur, yazlarıda kurak değil yıl boyu yağışlıdır. türkiye kışın soğuktur yazın kuraktır. florida geneli tropikal türkiye ise güneyde bile ancak akdeniz iklimidir. avokadonun SlimCado türü değil ancak daha farklı türleri ülkemizde yetişir. Florida da 48 çeşit hava durumu var, koca eyalet, neresi farklıymış? Batısı farklı, doğusu farklı, kuzeyi güneyi farklı... Enlemler bazı yerlerde iklime yön veremez, güney florida da bile çoğu zaman kışın eksi 4 dereceye kadar soğuklar vardır.

Flοroplus
16-11-2019, 23:21
Florida da 48 çeşit hava durumu var, koca eyalet, neresi farklıymış? Batısı farklı, doğusu farklı, kuzeyi güneyi farklı... Enlemler bazı yerlerde iklime yön veremez, güney florida da bile çoğu zaman kışın eksi 4 dereceye kadar soğuklar vardır. Sanırım yanılıyorsunuz, çok uçurum farklar yok, hemen hemene eyaletin tamamında özellikle kıyı kesimlerde farkı hissedemezsiniz, geneli aynıdır.

Kübra 26
06-12-2019, 09:08
arkadaşlar avokado ve mango çimlendirmeyi anlatmıştım şimdide bunların bakımını sizler için anlatmaya çalıştım izleyip yorum yaparsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=zfTVnyFNjeM

evandevan5
06-12-2019, 12:43
ben hiç öyle suda bekleterek hiç sonuç alamadım avakado da toprağa gömüp yanında birkaç çiçek ekip sularken çıkan avakado sayısı şimdilik 3 hiçbir şey ekmeyip sadece avakado olarak ekince ölen sayısı 2 den fazla galiba rakamı unuttum o kadar çok.

Kübra 26
07-12-2019, 10:45
ben hep suda filizlendirdim. şu ana kadar sadece bir tanesini toprakta çimlendirdim. bana göre suda daha hızlı çimleniyor

Jasmine Tea
07-12-2019, 13:51
Avokadolarım aydınlık güneş alan yerde de duruyorlar spreyliyorum da ama yine de yaprakları kahverengileşip kuruyor. Bunu bir çok kişi de yaşıyormuş.

tropikalist
07-12-2019, 18:26
Toprağını kurcala benimkinde Solucan gibi bişey musallat oluşlar avokadolu zor kurtardım ama yeniden başladı

Jasmine Tea
07-12-2019, 19:51
Toprağını kurcala benimkinde Solucan gibi bişey musallat oluşlar avokadolu zor kurtardım ama yeniden başladı

toprağında bir şey göremedim ben. Kuruyan yapraklarını koparta koparta yaprak kalmadı upuzun dal kaldı tepede 5-6 yaprak palmiye gibi oldu sanırım bu böyle uzayıp gidecek. yakında sökeceğim :(

Sıfır bіr
12-12-2019, 11:14
arkadaşlar avokado ve mango çimlendirmeyi anlatmıştım şimdide bunların bakımını sizler için anlatmaya çalıştım izleyip yorum yaparsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=zfTVnyFNjeM Çok teşekkürler, şimdiye kadar izlediğim videolar içerisinde en eğitici ve aydınlatıcı olabilecek tarzda bir açıklamaya denk geldim diyebilirim.

Kanalınızı takip etmekteyim muhteşem bilgilendirmeleriniz için tekrar teşekkürler.

Bu arada sesiniz bu videoda tuhaf, sanırım bir üst solunum yolu rahatsızlığı geçiriyorsunuz, geçmiş olsun.

Bir ricam olacak: Mangrov - Hindistan cevizi - Coccoloba uvifera , evet bu üç bitkiyi yetiştirme ile alakalı uygulamalı videolar çekmenizi çok isterdim, şimdiden teşekkürler.

Nihall.Enes
01-04-2020, 12:58
toprağında bir şey göremedim ben. Kuruyan yapraklarını koparta koparta yaprak kalmadı upuzun dal kaldı tepede 5-6 yaprak palmiye gibi oldu sanırım bu böyle uzayıp gidecek. yakında sökeceğim :(
Bende avakadomda alt yapraklarında kararma kuruma görüyorum . Bu durum olmadan önce çok güzel filizler verdi üstü çok güzel uzadı . Şuan moralim bozuldu karardı diye budamaya da korkuyorum sizinki şuan ne durumda acaba

tropikalist
01-04-2020, 13:14
arkadaşlar acaba bana çelik gönderebilecek var mı 1.5 yaşında bir avokado fidem var tohumdan çimlendirdim meyve vermesi için 1.5 sene daha bekleyemem :D

cebiresim
18-04-2020, 01:09
Forumda ilk mesajım. Selamlar herkese.

3 sene evvel denize 200 metre mesafede bulunan ve bol rüzgar alan küçük bahçemize diktiği avokado fidanıma neredeyse tüm komşular yaşamaz burada demişti ama oğlumun maşallahı var, 3 senede 3 metre oldu. İlk sene hariç gübreleme dahi yapmadım üstelik. Ama annem sağolsun, çiçeklerini her gün suladığı için bol su gördü evlat.

Bu sene ise çiçek açtığını duyunca kulaklarıma inanamadım. Bildiğim kadarıyla aşısız bir fidandı ve üstelik avokadonun çiçek açması için en az 2 tane olması gerektiğini düşünüyordum. Konuyu okuyunca yanıldığımı öğrendim tabii.

Aşağıya oğlumun ve çiçeklerinin fotoğrafını ekliyorum. Dün itibariyle, biri fidancıdan alınma aşılı ve bakımlı; diğeri çekirdekten yetişme 2 arkadaş daha ekledim yanına. Şimdilik meyve beklentim yok ama 2 3 seneye eve yetecek kadar meyve bekliyorum. Çünkü haftada 3 adet tüketiyorum ve öğrenci bütçesini ister istemez sarsıyor.

edit: resimler ilk mesajımda çıkmamış

https://pbs.twimg.com/media/EVvaOjuWoAAh3yh?format=jpg&name=small

https://pbs.twimg.com/media/EVvaOjqWAAADESU?format=jpg&name=small

https://pbs.twimg.com/media/EVvaOjnXgAU4yUh?format=jpg&name=small

Duru
05-06-2020, 11:40
Merhabalar İstanbulda avokado yetişir mi? Meyve alınabilir mi acaba? Deneyen var mi?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Eomer07
05-06-2020, 16:26
Avokado yetiştiricilerinin yeni gözdesi pinkerton. Geççi bir tür olması dolayısıyla yüksek fiyat getirisi pinkertonu aranan bir tür yaptı. Ağacının çok boylanmaması ise seraya ekime uygun bir tür olmasını sağlıyor. Benimki iki yıl sonunda 20'nin üzerinde meyve tutmayı başardı. Hasata kadar ne kadarı dayanacak merak ediyorum. Çünkü kendisine yöneltilen en büyük eleştiri rüzgara karşı hassas olması. Meyvelerin olgunlaşması için kışın fırtınalarda dökülmemesi gerekli. Ayrıca soğuğa direnci de diğer türlere göre düşük.

709878

709879

Bu da yıldızı sönmeye başlayan fuerte. Fuerte güçlüdür. Soğuğa dirençlidir. Meyvesini döküvermez. 3 ay hasat etmeyin bana mısın demez. Kasım, aralık, ocak, şubat ne zaman canınız isterse toplayın satın. Sadece abuk sabuk dallanır. Bazen mümkünü yok ayağa kaldıramazsınız, yerlerde sürünür. Bir de yıl seçer ki sormayın. Bir yıl 200 meyve alırsınız öbür yıl bir bakmışsınız 50 meyve yok. Diktikten dört yıl sonra meyveye durur. İki yıllık verimi ise bu kadar. Tadımlık.

709880

siflera12
07-06-2020, 07:59
Merhabalar İstanbulda avokado yetişir mi? Meyve alınabilir mi acaba? Deneyen var mi?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bursa' da meyve veriyor aşağı yukarı aynı iklimdeyiz bence İstanbul da da verir 🤔

Eomer07
07-06-2020, 12:43
Merhabalar İstanbulda avokado yetişir mi? Meyve alınabilir mi acaba? Deneyen var mi?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

İstanbul'un havası neredeyse semtten semte değişiyor. Üniversite'de İstanbul'daydım. 2007 ya da 2008 yılında sağlam kar yağışı olmuştu, üç gün erimemişti. Heralde beş yılda bir soğuk bir kış yaşanıyor. Avokado, İstanbul'da ağır kışları atlatamayabilir. Burada bile kıyıdan uzakta avokado zorlanıyor.

its_just_a_ride
07-06-2020, 14:05
İstanbul'un havası neredeyse semtten semte değişiyor. Üniversite'de İstanbul'daydım. 2007 ya da 2008 yılında sağlam kar yağışı olmuştu, üç gün erimemişti. Heralde beş yılda bir soğuk bir kış yaşanıyor. Avokado, İstanbul'da ağır kışları atlatamayabilir. Burada bile kıyıdan uzakta avokado zorlanıyor.

2007 kışıydı.

Eomer07
07-06-2020, 19:58
2007 kışıydı.

Kayda değer bir kışmış anlaşılan :)

Duru
09-06-2020, 09:59
Teşekkürler cevaplar için :)


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

ugurseker885848
11-06-2020, 13:49
merhabalar hayırlı forumlar küçük bir avokado fidanım var kendim çekirdekte yetiştirdim aşısızdı yeni aşı yaptık. bu fidanım dip bölgesinden 2 3 cm kadar kararmış ve tepe bölgesini kesmiştim kuruma yapıyor acaba tepeden bir daha kessem aşağıya doğru koruyucu birşey sürsem olur mu? ve ne sürebilirim.

Eomer07
11-06-2020, 22:28
merhabalar hayırlı forumlar küçük bir avokado fidanım var kendim çekirdekte yetiştirdim aşısızdı yeni aşı yaptık. bu fidanım dip bölgesinden 2 3 cm kadar kararmış ve tepe bölgesini kesmiştim kuruma yapıyor acaba tepeden bir daha kessem aşağıya doğru koruyucu birşey sürsem olur mu? ve ne sürebilirim.

Aşı macunu sürmeniz gerekli, havayla temasını keserseniz aşağı doğru kurumaz. Dipdeki kararma güneş yanığı olabilir, birşeyle sürtünme yapmış olabilir, Görmek gerekli.

Baruthane
29-09-2020, 16:38
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım aslıda uzun zamandır takip ediyorum ama üyelik açamaya uğraşmak istemiyordum açıkçası ve üşendim bugüne nasipmiş

ben de uzun süredir avokado yetiştirmeye çalışıyorum fakat o kadar denememe rağmen çimlendiremedim acaba neyde hata yapmış olabilirim lütfen cevaplayın ona göre yeni meyve alacağım mesajlarında neredeyse hepsini okudum ama sorunum hakkında hiçbir bilgi bulamadım


lütfen cevaplayın ona göre hatamı anlayıp yenisini çimlendirmeyi deneyeceğim yeniden hataya düşüp heba olmasını istemem.

tanery
03-10-2020, 13:30
bunu bahçe olarak 5-6 dönüme dikip verim alan varmı?

Eomer07
03-10-2020, 13:51
bunu bahçe olarak 5-6 dönüme dikip verim alan varmı?

Dönümden 30 bin lira kadar kazanç alınır. 7-8 yaşında bahçeden 5 dönümde 150 bin lira kazanırsınız.

tanery
04-10-2020, 10:25
Dönümden 30 bin lira kadar kazanç alınır. 7-8 yaşında bahçeden 5 dönümde 150 bin lira kazanırsınız.

Çok teşekkürler cevap için. Benim bir düşüncem var. Araziyi önümüzdeki yıl alıp ağaçları dikip ondan iki üç yıl kadar sonra yerleşmeyi düşünüyorum. O sırada ev vs için para biriktirmek gerekiyor. Sorum şu. Araziyi alıp ağaçları dikip sulama sistemini uzaktan kontrol edilecek şekilde damlama sistemi kursam ve yılda bir kere çapa bakım budama vs için araziye gitsem herhangi bir sorun yaşarmıyım? Ben hemen yerlesemiyorum. Yerlesik düzene geçene kadar da ağaçlar bir kaç yaş büyümüş olur diye düşünüyorum ama siz bu konuda ne düşünürsünüz? Sorun çıkar mı sizce

Eomer07
05-10-2020, 10:27
Çok teşekkürler cevap için. Benim bir düşüncem var. Araziyi önümüzdeki yıl alıp ağaçları dikip ondan iki üç yıl kadar sonra yerleşmeyi düşünüyorum. O sırada ev vs için para biriktirmek gerekiyor. Sorum şu. Araziyi alıp ağaçları dikip sulama sistemini uzaktan kontrol edilecek şekilde damlama sistemi kursam ve yılda bir kere çapa bakım budama vs için araziye gitsem herhangi bir sorun yaşarmıyım? Ben hemen yerlesemiyorum. Yerlesik düzene geçene kadar da ağaçlar bir kaç yaş büyümüş olur diye düşünüyorum ama siz bu konuda ne düşünürsünüz? Sorun çıkar mı sizce

Muhtemelen sorun çıkmaz. Yine de bahçeye göz kulak olup size haber verecek birisi olsa daha iyi. Avokadoda kırmızı örümcek sıkıntısı var. Zamanında ilaçlama yapılması iyi olur. Bir de besin eksikliği çekip yaprakları sararabiliyor. Bunlar ağaçların büyümesini yavaşlatabilecek durumlar. Büyümesini de takip etmek gerekli. Abuk sabuk dallanıp fidanı bir tarafa yatırabiliyor. Bunlar küçük problemler. Onun dışında avokadoda pek bir sorun çıkmıyor.

tanery
05-10-2020, 18:16
Muhtemelen sorun çıkmaz. Yine de bahçeye göz kulak olup size haber verecek birisi olsa daha iyi. Avokadoda kırmızı örümcek sıkıntısı var. Zamanında ilaçlama yapılması iyi olur. Bir de besin eksikliği çekip yaprakları sararabiliyor. Bunlar ağaçların büyümesini yavaşlatabilecek durumlar. Büyümesini de takip etmek gerekli. Abuk sabuk dallanıp fidanı bir tarafa yatırabiliyor. Bunlar küçük problemler. Onun dışında avokadoda pek bir sorun çıkmıyor.

teşekkür ederim

cemilsisik
15-10-2020, 15:04
Haziran ayıydı sanırım, marketten alıp meyvesini yediğimiz avakado çekirdeğini direk saksıdaki toprağın içine koydum. Farklı zamanlarda koyduğum çekirdeklerin hepsi çıktı topraktan. 20 gün kadardır yapraklarında sanırım bir hastalık oluştu, ne yapmam gerektiği konusunda fikirlerinizi almak istiyorum. Yaklaşık 4 aylık fideler ve ilk günden beri balkonda duruyorlar.
Konu ile ilgili fotoğrafları yayınlıyorum.

pinariplik
26-10-2020, 22:24
Avakado fidanlarımı aşılatmak istiyorum
Nasıl yapabilirim? Temin edebileceğim bir yer var mı acaba? Yardımcı olabilir misiniz?

Charmilium
30-11-2020, 23:19
Bende bir kaç çekirdek filizlendirmeye çalışıyorum bekliyoum şuan çok heyecanlıyım

_violet
01-12-2020, 05:31
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım aslıda uzun zamandır takip ediyorum ama üyelik açamaya uğraşmak istemiyordum açıkçası ve üşendim bugüne nasipmiş

ben de uzun süredir avokado yetiştirmeye çalışıyorum fakat o kadar denememe rağmen çimlendiremedim acaba neyde hata yapmış olabilirim lütfen cevaplayın ona göre yeni meyve alacağım mesajlarında neredeyse hepsini okudum ama sorunum hakkında hiçbir bilgi bulamadım


lütfen cevaplayın ona göre hatamı anlayıp yenisini çimlendirmeyi deneyeceğim yeniden hataya düşüp heba olmasını istemem.

Ben marketlerden aldığım avokado çekirdeklerinin hepsini çimlendirdim. Hepsi farklı zamanlarda .deneyimlerimi paylaşmak isterim. İlk çimlendirme için çekirdeği olduğu gibi 3 kürdan vasıtasıyla suda beklettim. Kaç ay sonra çatlayıp kök salmaya başladı hatırlamıyorum. Ama çok uzun sürdü. Daha sonra birkaç vidyo izledim. Çekirdeğin kabuğunu soyduğumuzda daha erken kök verdiğini gördüm ,denedim gerçekten de öyle oldu. 3. Ve en hızlı sonuç veren denemem ise çekirdeğin yine kabuğunu soyduktan sonra ortadan bir çizgisi var gibi ayrılacağı yerden , onu hafif çıtlattım ama tam ayırmadım. Bir hafta bile geçmeden kök verdi. Daha sonra fotoğraflarını paylaşabilirim. İlk 2 denemem Bafra'da bir bahçedeler şuan 1 yılı geçmiştir. Gittiğimde fotoğraflarını çekip paylaşırım. 1 tanesini kendi evimin önündeki bahçeye diktim. O da gayet sağlıklı durumda .meyve vermese bile payzaj için güzel yeşillik görüntüsü veriyor diye diktim. 1 tanesi balkonumda saksıda ,onu da bahçeye götürme niyetim var, diğerleri 5 tane suda çimleniyor. Ama ilerde meyve verir mi onu bilmiyorum. Sadece bu şekilde tohumdan yetişen avokado yaklaşık 5 yıl sonra meyve verir diye okudum . Gelişimlerini zamanla burada paylaşmak isterim. Araştırma yaptığımda genelde nasıl çimlendirilir diye paylaşımlar var , sonra ne olduğu konusunda bir bilgi yok malesef.

cebiresim
16-12-2020, 21:15
bu konuya ikinci mesajım. maalesef fotoğraf ekleyemiyorum, bahçedeyken aklıma gelmedi. :(

önceki sayfada fotoğrafı bulunan fidanımın başına çok kötü bir olay geldi maalesef. ağaç sadece 1 ay içinde delifişek olup, dallarının komşunun penceresine dayandığını gördüm. hiç söylemediler de. yani o 1 ay içinde ne kadar hızlı boy attığını söylesem pek çoğunuz mümkünü yok inanmaz, ben de inanamadım.

neyse, hal böyle olunca komşuyu rahatsız etmesin diye tepe dallarından iple bağlayıp kendi evimize yönlendirmek istedim. o kadar saçma bir mantık ki. işte bunun için uğraşır dururken ağacın belini jimnastikçi gibi bükmüşüm ve koca ağaç tam tepeden çaat diye kırıldı.

tabii çok üzüldüm. ama ağaç bu duruma dahi bana mısın demedi. özel olarak verdiğim bir gübre kesinlikle yoktu, biraz komşunun al at dediği şeker gübresi, o kadar. bir de her pazar yapraklarına sirkeli su sıkıyordum. işte tam tepeden ikiye bölünen ağaç daha yazın sonu gelmeden evimizin (oba diyoruz bunlara) boyunu aşıverdi!

ancak şekli şemali o kadar garip bir hal aldı ki.. inanılmaz komik ve ilginç duruyor. tepesi kırıldığı için yan dallardan biri çok güçlendi. ondan baş veren 3 büyük dal ise yarışır vaziyette göğe uzanmış durumda. 2 katlı bir ağaç görünümde anlayacağınız.

ilginç olan şu ki, bu fidanın kardeşi olarak 1 sene sonra diktiğim 1 muz fidanı vardı, o da durdu durdu ve bu sene patladı. ana gövdesi neredeyse benim boyuma geldi, yazın son günlerinde çıkan yapraklar o kadar büyüktü ki avokado ağacına sürtünmeye başladı. :( ve bu muz da şimdi yanlardan yavrular vermiş durumda.

nisan ayında diktiğim fidan ise hiç büyümedi. :( onun sorunu yazın dadanan çekirge idi. birkaç kere kovaladım, elimle alıp başka yerlere taşıdım (komşunun bahçesine attım :d) ama bana mısın demedi, yine geldi o fidana tünedi. zavallıyı öldürmedim de, yepyeşil, kocaman bir şey. sonbahar soğuklarıyla görünmez oldu ama yaprakların hali benden beter. bütün yapraklar delik deşik ve düzelmiyor da. :(

sorum şu, acaba bu ağaçta bit tarzında bir parazit filan olabilir mi? çünkü çekirge yok, eminim. tüm yaprakları tek tek kontrol ettim, gitmiş beyefendi. ama yapraklardaki harabiyet devam ediyor, sanırım bit filan da türedi bu zavallıma.


çok uzattım ama bunu da yazamadan edemeyeceğim. avokado çekirdeğini çimlendirmek inanılmaz basit. çimlendirme özürlüsü ben dahi epey çok çekirdeği küçük fidan edip birilerine verdim. şimdi elimde 10-15 adet köklü çekirdek var. amacım şu, bunları 30-35 cm lik fidanlar yapacağım. sonra hepsini verimli ağaçlardan aşılayıp, 100-120 cm olana kadar büyüteceğim.

sonra ya birilerine hediye ederim ya da belli mi olur, alıcısı çıkarsa satarım.

not: eğer bu dileğimi gerçekleştirebilirsem forumdan (antalya içindeki) arkadaşlara aşılı fidanlarımı hediye etmek isterim. yavrularım saçılsın dünyanın dört bir yanına. :)

ziyakoray
07-04-2021, 10:23
merhaba, antalyadan selamlar öncelikle. ofiste 3 5 çekirdek filizlendirdik, başarılı olabildiklerimizi hayvan gübreli bahçe toprağıyla 3 kglik yoğurt kovalarında büyütmeye çalışıyoruz. fotograflardan da görebileceğiniz gibi şuan için bir sorun görünmüyor sağlıklı büyümeye devam ediyorlar. sormak istediğim fotograflarda göreceğiniz 2 çekirdeğimizden 1'inde 2 gövde, 1inde 3 gövde oluştu. bu konuda ne yapmak gerek bu şekilde büyürlermi, keserek tek gövdemi bıraksak? saksılarda sinek olmaya başladı sulama fazla olabilirmi ne yapmak gerek?
https://i.hizliresim.com/Wb6ohM.jpg (https://hizliresim.com/Wb6ohM)

https://i.hizliresim.com/DySK33.png (https://hizliresim.com/DySK33)

fatmanur yılmaz
01-05-2021, 07:50
ucu kurumamışsa sorun yok benim avakadom da yaprakları sarardı kurudu şuan yeni yaprak veriyor

devrann
01-05-2021, 20:27
merhaba, antalyadan selamlar öncelikle. ofiste 3 5 çekirdek filizlendirdik, başarılı olabildiklerimizi hayvan gübreli bahçe toprağıyla 3 kglik yoğurt kovalarında büyütmeye çalışıyoruz. fotograflardan da görebileceğiniz gibi şuan için bir sorun görünmüyor sağlıklı büyümeye devam ediyorlar. sormak istediğim fotograflarda göreceğiniz 2 çekirdeğimizden 1'inde 2 gövde, 1inde 3 gövde oluştu. bu konuda ne yapmak gerek bu şekilde büyürlermi, keserek tek gövdemi bıraksak? saksılarda sinek olmaya başladı sulama fazla olabilirmi ne yapmak gerek?
https://i.hizliresim.com/Wb6ohM.jpg (https://hizliresim.com/Wb6ohM)

https://i.hizliresim.com/DySK33.png (https://hizliresim.com/DySK33)

Biraz daha büyüdüklerinde başka saksılara ayırmayı deneyin muhtemelen tutacaklardır.Bu şekilde her birine bir çeşit veya iki gövdeyi çok yakın birleştirip tek çeşit aşılayabilirsiniz.Daha çok hintliler yapıyor iki gövde üstüne tek çeşit aşılamayı.

Akçay Balıkesir
22-08-2021, 19:35
Akçay da gördüm, bu ağaç avokadomu?
Bahçe sahibi tarçın defnesi derler buna avokado değil dedi ama? https://www.google.com/maps/place/%C3%87itk%C3%B6yl%C3%BC+Otel+%26+Apart/@39.5823425,26.9283194,3a,26.1y,249.42h,95.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sGhs_JjwEUYIL37ye8MPJRQ!2e0!7i1 6384!8i8192!4m8!3m7!1s0x0:0x3be9f7f3b7555fb0!5m2!4 m1!1i2!8m2!3d39.5822533!4d26.9286002

Kâfur ağacı
23-08-2021, 03:32
Akçay da gördüm, bu ağaç avokadomu?
Bahçe sahibi tarçın defnesi derler buna avokado değil dedi ama? https://www.google.com/maps/place/%C3%87itk%C3%B6yl%C3%BC+Otel+%26+Apart/@39.5823425,26.9283194,3a,26.1y,249.42h,95.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sGhs_JjwEUYIL37ye8MPJRQ!2e0!7i1 6384!8i8192!4m8!3m7!1s0x0:0x3be9f7f3b7555fb0!5m2!4 m1!1i2!8m2!3d39.5822533!4d26.9286002

Cinnamomum camphora olabilir, emin değilim.

dunya_karakas
08-12-2021, 12:25
Merhabalar,

yaklaşık bir yaşında olan avokadom geçtiğimiz aya kadar evimin kapalı balkonundaydı. Ankara'da yaşadığım için havalar soğuyunca içeri aldım. Yüksek bir yere koyarak 2 kedimden korumaya çalışmıştım fakat işe yaramadı. Kedilerim saksıyı devirdiler ve bütün yapraklarını ve uç kısmını yediler. Allah'tan köklerine bir zarar gelmemişti, tekrar saksısına koyup bu defa mutfakta cam önünde bulunan buzdolabının üzerine koydum. Bir süre sonra gövdesinden dal yermeye başladı. 4 tane yaprak verdi çıkan daldan. Düne kadar hiç bir şeyi yoktu, gayet sağlıklı görünüyordu yapraklar. Fakat bu sabah baktığımda yaprakların büzüşmüş ve şeffaflaşmış olduğunu farkettim. Bunun neden olabileceğini biliyor musunuz?

723098

Edkedkedk
02-03-2022, 22:31
2 yaş civarında ekim ayında 2 avokado fidanı aldım bahçede pek bir büyüme belirtisi göstermediler öylece durdular. 1 ay kadar önce kuzumuzun biri zaten çok az olan yaprakların hepsini yedi. Sadece gözde olarak kaldı. Ne büyüyor ne yaprak veriyor. Sizce büyürler mi? Yoksa artık ümidi kesmeli miyim? Bir de gövdede fotoğraftaki görünen kahverengilikler var. Ne yapmam gerekir bir bilen yardım ederse çok sevinirim. Mersin Toroslarda yaşıyorum.

ELBiSDANLI
11-04-2022, 17:47
İç anadoluda yetişir mi, biraz büyük yaşlı ağaç nakil edilse?

cebiresim
28-05-2022, 17:46
2 yıl aradan sonra avokadomun son durumunu paylaşacağım.https://www.hizliresim.com/e4hinzk

Ağacımızı geçen sene kesmeyi düşündük. Daha doğrusu ailem düşündü. Yerine aşılı bir avokado dikelim dediler. Bense ağacın gayet sağlıklı olduğunu ve yaşaması gerektiğini söyledim. Bir komşumuz bu çok arsız olur evinizin temeline zarar verir dedi. Bir de bu tipler var tabii. Hı hı dedim ona da.

Veee bu bahar ayında ağacımız meyveye oturdu. <33

https://www.hizliresim.com/dab3z7x

Şu an başında 50 kadar yavru meyve var. Boyuna göre kaldırabileceğini düşünüyorum. Bu yaz olabildiğince korumaya çalışacağım. İlk avokado meyvesi deneyimim olacağından 10 kadar meyve alabilirsem iyi olur. Seneye ise 50-100 arası meyve alıp tüm kışa yetirebiliriz.

Sizlerden gübre ve diger bakım önerili bekliyorum. Herkese yemyeşil günler.

Gübreleme
03-06-2022, 02:05
İç anadoluda yetişir mi, biraz büyük yaşlı ağaç nakil edilse?
Serada mı?

_violet
12-12-2023, 16:51
Merhaba, 3 yıl önce çekirdekten yetiştirip bahçeme diktiğim avokadomun son hali. hiç çiçek meyve oluşturmadı. Boyu 2 metreye yakın .birgün meyvesi olursa onu da paylaşırım.:p

naturefan
04-10-2024, 20:43
Merhaba, soğuğa dayanıklı Mexicola, Pryor, May türü
avakado arıyorum.

devrann
05-10-2024, 11:59
Merhaba, soğuğa dayanıklı Mexicola, Pryor, May türü
avakado arıyorum.

Pryor ve may ilk defa duyuyorum.Mexicola siyah parlak meyveli elipsoit biraz uzunca bir meyveye sahiptir.Soğuğa dayanımı daha iyi ve genelde aşı anacı olarak kullanılıyor.Batemde belki vardır ancak ne tohum ne aşı kalemi vereceklerini sanmam.

https://www.avocadosource.com/AvocadoVarieties/QueryDB.asp

Bu listede bahsettiğiniz çeşitler yok mesela.

naturefan
06-10-2024, 15:17
Teşekkürler.... Pryor, Del Rio ile aynı olabilir. May, Wilma ve Bacon bunlar Meksika türü veya melezleri soğuğa daha dayanıklı imiş. Burası -10c ile -15c arasında değişiyor. Uygun çeşit bulursam, hobi amaçlı, birkaç fidan denemek istiyorum.

devrann
09-10-2024, 20:43
Teşekkürler.... Pryor, Del Rio ile aynı olabilir. May, Wilma ve Bacon bunlar Meksika türü veya melezleri soğuğa daha dayanıklı imiş. Burası -10c ile -15c arasında değişiyor. Uygun çeşit bulursam, hobi amaçlı, birkaç fidan denemek istiyorum.

Meksika soyluların daha bulunabilir olanlarıyla deneyin önce Zutano ve Bacon gibi sonra daha iyi fikir yürütebilirsiniz.Soğuğa dayanım için öncelikle anaç önemlidir hatta çeşit birşey ifade etmez üst taraf dayanıklı olsa bile anacın soğuk dayanımı yoksa anaç soğuktan ölebilir örneğin zutano tohumunun üzerine aşılı bir zutano çeşiti bulmalısınız veya bacon çeşiti.

naturefan
10-10-2024, 08:25
Mexicola bulamazsam, çekirdekten Bacon ve Zutano yetiştirmeyi deneyeceğim.

SukunetiAdab
07-12-2024, 13:24
Del Rio çeşidi soğuğa en dayanıklı çeşittir ve Teksas'ta -9 derece sıcaklığı atlatabilen ilk çeşit olmuştur.

SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

SukunetiAdab
07-12-2024, 13:25
Bende 2 adet avokado var 9a bölgesindeyim ve şuan adaptasyon ile uğraşıyorum bakalım ne olacak, İnşaAllah meyvelerini hasat ettiğimiz günleride görürüz.

SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

In God We Trust
12-07-2025, 10:37
Clifton cinsini 10 sene kadar önce bahçeme diktim, bildiğim kadarıyla tozlayıcı da yok etrafta tek başına 100 kadar meyve aldık geçen sene, bu sene fidan alıp komşulara hediye ettim dikmeleri için ancak bu sene dondan çiçekleri etkilendi ve hiç meyve yok. Istanbul için meyve biraz az da olsa görsel olarak mükemmel oldu.