View Full Version : Seleste'nin Bahçesi
Bahçenin bulunduğu şehir: Burdur
Bahçenin büyüklüğü 100 metrekare
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları Bir bölümü iyi güneş alıyor, bir bölümü ise kuzey ve doğu cephe
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeriTam bilemiyorum
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) Konut bahçesi
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?Aldığımızda hiç işlenmemiş durumdaydı.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 5 Yıldır
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Almadım. Çimler ekilirken bir bahçıvandan yardım aldım.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz
Şu anda yok, ilerde ekleyebilirim.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Tamamen ben bakıyorum
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Bahçede bir pergola var
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Şu anda aşağı yukarı istediğim durumda. Bahçe .çok küçük olmasa Cem o’nun bahçesindeki havuzu yapmak isterdim.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
• 1 Manolya
• 4 adet limon servi
• 1 Goji Berry
• Filbahri
• 3 hanımeli
• 3 yasemin biri sarı
• 4 böğürtlen
• 5 ahududu
• Ortancalar, sarmaşık ve normal güller, çilek, muhtelif sebzeler, lavanta, muhtelif sezonluk çiçekler
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? GojiBerry i bu forum sayesinde tanıyıp aldım, henüz meyvesini yemedim. Merak ediyorum. Ahududu cinsleri ile kokulu bitkiler, mavi çiçekler hoşuma gider.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Goji Berry var, sanırım şu anda Burdur da bir tek bende var, hepsini aynı ölçüde seviyorum, ağaçları özellikle.
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Dal yatırarak üretilebilenleri muhakkak arkadaşlarım için yatırırım, tohumları ve çelikleri bir isteyen olur fikriyle biriktiririm, hediye ederim.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?Şehir suyu kullanıyoruz bir sıkıntı yok.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Fıskiye sistemi kurdum, damla sulama da var ve klima atık sularını da kullanırım
Toprak özellikleri Toprak killidir
Kompost yapıyor musunuz? 2 yıldır EM kullanarak kompost yapıyorum. 2011 yılında yaptığım kompost 1 tona yaklaşmıştır.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Saymakla bitmez, bitkilerin yerleri hala değişiyor. En geri dönüşsüz hatam ise , çimin ekildikten sonra kaldırım seviyesinden aşağıda kalmasıdır. Tamamen kaldırıp altına toprak ekletip seviyeyi yukarı kaldırmak istiyorum.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Gül biti için forumdaki arapsabunlu mücadeleyi yapıyorum.
Bahçeniz organik mi? Organiktir evet.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Hayvansal gübre ve kompost kullanıyorum. Demir ekliyorum bazen
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Hiç zararlı yok
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Yağmurlama ve bahçe duvarımının dışındaki ağaçlar içi damlama sistemi var
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Yakında dağ yok, Burdur Gölü var. Bahçemin arkada kalan bölümü soğuk oluyor
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Çim, bahçedeki pergola, meyve ağaçları, bahçede yaptığım her şeyi seviyorum. Özellikle bu yıl yaptığım çilek bahçesini
Tetanoz aşısı oldunuz mu? :) Hamileyken zorunlu olarak yapıyorlar, o yüzden yeniden olmadım. Fakat olmasaydım olurdum.
Siz sormamışsınız ama söyleyeyim, bahçede en korktuğum şey oğlumun ya da yeğenlerimizin bahçe aletlerinden yaralanması ve bahçemde kene olmasıdır.
Ağaçlar net e hep minnettar kalacağım, teşekkür ederim
---------------------------------------------------------------------------------------------------
2007 yılında bahar aylarında başladığım bahçe düzenlemesi birkaç aylık bir sürede sonuç verdi. Bahçemin 3 aylık görüntüleri
Ön bahçe
64615
64616
64617
64618
64620
İlk fotoğrafta sunta ile kapatılmış bir bölüm görüyorsunuz. Telefon hattı buradan geçiyor. Çiçeklerimi diktikten sonra hat, 2 kere arızalandı. Hattı karşıya almak gerekti. Bahçemizin çimlerini yapan Adil Usta bunu patenti kendine ait olan dahiyane bir fikirle halletti. Bir tek çiçeğim zarar görmedi. Hat karşıya alındı, rafta fincanlar dizilir gibi çiçekler yeniden yerine dizildi desem ....
Merak edin bakalım, Adil Usta bu işi nasıl halletti :)
Mor Hercailer ne kadar coşmuşlar, elinize sağlık.
günebakan
27-02-2009, 20:01
Bahçeniz çok hoş gözüküyor sayın Seleste güle güle oturun:)
Bunlar da arka bahçeden görüntüler.
2008 Eylül ayında taşındığımızda bu arakadaki kamelya ve etrafındaki bu pembe gülden başka bir şey yoktu. Önce kamelyanın etrafını sınırladık. Sonra gördüğünüz çuha çiçeklerini ektik. Adil Usta adım taşlarını dizdi, çimleri ekti.
Ben her hafta kucak kucak çiçek ve ağaç taşıyarak bahçede adım atacak yer bırakmadım
64626
64627
64628
Sevgili Limon ve günebakan çok teşekkür ederim. Sağlıkla ve sevdiklerimizle oturalım elbette.
Limon'un o güzelim yasemin sarılmış kamelyasına bayılıyorum. Ne yazık ki karasal iklime pek gelmiyor yasemin. Geçen yıl diktiğim 3 yaseminden yalnızca biri hayatta. Yanlış bir tür seçtiğimi forumu okudukça anladım. Komşumun çok güzel bir yasemini var, benim için ayırdığı çelikleri kamelya etrafına geçireceğim. Kar yağışı bitince :)
Bu başlığı bu sıralarda bahçesini yeni yeni düzenlemeye çalışan ve benim gibi bitki sevgisi çok ama deneyimi az olan üyelere destek olmak için açtım. Kısa bir sürede bahçeniz cennet gibi olabilir. Bütün yaz eşiniz dostunuzla keyfini sürebilirsiniz. Bütün bir yıl Ağaçlar net'i okumanız kaydıyla :) Ben hâlâ tüm forumu okuyup bitiremeyi tamamlayamadım ama kendimi bu bahçeme bakmaya yetecek yeterliliğe sahip sayıyorum.
Fırsat bu fırsat, tüm Ağaçlar net ekibine, tüm üyelere, verilen tüm emeklere teşekkür etmek isterim.
turkuaz61
27-02-2009, 20:46
Bahçeniz harika elinize sağlık.
Sevgili seleste, bahçeniz çok güzel ellerinize sağlık. Hele biraz zaman geçsin, bitkileriniz büyüsün. Siz o zaman keyfi görün.
Bu güzellikler içinde huzurla ve sağlıkla, sevdiklerinizle beraber olun inşallah.
Tek çekilmiş pembe gül resmen gülümsüyor sanki , kollarını kaldırmış heyooo diyerek gülümseyen bir insana benziyor. Dikkatle bakın göreceksiniz :)
Bahçenizle uzun mutlu yıllar geçirin inşallah...
ışığınız eksilmesin...
Adalet Yağcı
27-02-2009, 21:46
Sevgili Seleste, burada kendimize benzeyen insalarla birlikte olmak gerçekten çok hoş değilmi?
Ben de Ağaçlar net üyesi olduktan sonra bahçemi değiştirmeye karar vermiştim, gelişim devam ediyor.
Bahçeniz çok güzel, giderek bitkileriniz büyüdükçe dahada güzelleşecek, yeter ki, siz üzerinden elinizi çekmeyin.
Kolay gelsin.
Sevgili Güler Abla - sakıncası yoktur umarım böyle hitab etmemin -, fizikçi,turkuaz ve Adalet Abla, iyi dileklerinize çok teşekkürler. Yolunuz düşerse hepinizi bir kahve içmeye beklerim.
Güler Abla, sizin bahçe başlığınızı sayfa sayfa okudum. Sizinkine benzer bir anım var paylaşmak isitiyorum.
Bahçemizin çimlerini eken Adil usta gelinine şöyle diyor : " Bak o hocanım, okuldan geliyor ojeli tırnaklarım bozulacak diye düşünmeden gübreye toprağa dalıyor da - bu ben oluyorum - sen bizim bahçeden bir marul koparıp salata yapayım demiyorsun " Çok güldüm, ama kızmadım olanca samimiyetiyle bunu bana bir de kendisi anlatıyordu :))
Adalet Abla, bugün Tekpa'ya uğradım. Henüz bitki tohumları gelmeye başlamamış. Karagözlü Suzan ektiğimde, sizin için de bir tane ayıracağım. Yazın Mersin'de bir hizmetiçi eğitim var. Başvurdum ama henüz çıkıp çıkmadığı belli değil. Ama Mersin'e gelirsem size ellerimle getireceğim suzanları. Bir türlü talihiniz yaver gitmedi bu bitkide, üzülüyorum. Çok da güzel bir bitki. Hepinize selam ve sevgiler.
Sevgili seleste, hiç sakınca yok. Abla da diyebilirsiniz teyze de. Hatta banane de ( bir arkadaşın torunu, anneannesine-anneanne diyormuş ama babaannesine, banane diyormuş)
Sayın seleste;Günün aydın olması dilekerimle resimlerinizde bahçenizi dolaştım. Gözlemlerimde yapıcı olması bakımdan yorum koymak istiyorum bahçeniz çiçek,oluşumlarıyla ilk önce çiçek sevginizi açıklıyor.
Hercaileriniz şimdiden öne çıkmayı başarmışlar bu da sizin çiçekler konusundaki çabalarınızın iyi sonuçlar verdiğinin kanıtı olsa gerek çiçekçiliğiliniz on üzerinden on alır başarılarınızın mutluluğu daim olsun.
Sayın seleste Bahçenizde sebzeleri göremedim merak ettim soruyorum bahçenizde sadece çiçeklerle mi hobi çalışmalarında bulunacaksınız. Bir köşede sebze yetiştirmek düşüceniz varmı. ? Bence sebzelerle'de ilgilenirseniz Bahçeciğiliniz bütünlük kazanır kanısındayım,tabii bu sizin bileceğiniz bir iş olmalı biz kendi adımıza yapıcılık olsun diye görüş belirtmiş oluyoruz
Satırlarıma son vermeden önce sağlık esenlik ve huzur dolu oluşumlar la bahçenizdeki yaşamınız anlam kazanarak iyi günleriniz olsun.Saygılar
Adalet Yağcı
18-03-2009, 12:05
Adalet Abla, bugün Tekpa'ya uğradım. Henüz bitki tohumları gelmeye başlamamış. Karagözlü Suzan ektiğimde, sizin için de bir tane ayıracağım. Yazın Mersin'de bir hizmetiçi eğitim var. Başvurdum ama henüz çıkıp çıkmadığı belli değil. Ama Mersin'e gelirsem size ellerimle getireceğim suzanları. Bir türlü talihiniz yaver gitmedi bu bitkide, üzülüyorum. Çok da güzel bir bitki. Hepinize selam ve sevgiler.
Sevgili Seleste, inşallah çıkar da sizi daha yakından tanıma fırsatım olur, laf aramızda buralarda kendimi biraz yalnız hissediyorum.
Suzanlar için gerçekten üzgünüm, olmadı işte, inşallah siz bana getirirsiniz.
Orkun Kırcı
18-03-2009, 12:20
Sevgili Seleste ilk önce böyle bir bahçeye sahip olduğunuz için çok şanslısınız. Çiçekleriniz de gayet güzeller ancak ben böyle güzel bir bahçede daha çok çeşitlilik olmasından yanayım. Özellikle Burdur gibi havası serin olan bir yerde ters lale yetiştirmenizi tavsiye ederim. Bu bahçeye çok yakışırlar umarım. Bir köşeye de "sardunya köşesi" yaparsanız off ne güzel olurlar. Bol çiçekli günler diliyorum hoşçakalın.
Sayın Epsody,
Yan komşum bütün siteye yetecek kadar sebze ektiği için ben ayrı bir sebze bahçesi yapmaya gerek görmemiştim. Bu yıl birkaç domates ve biber fidesi dikmeyi düşünüyorum. Bahçe duvarının dışına, sitenin ortak kullanım alanı olan bir bölüme de meyve ağaçları diktim. Çocuklarımız sokakta oynadıkça, ağaçlardan meyve toplayıp yesinler, oyuna devam etsinler istedim. Tıpkı kendi çocukluğumdaki gibi.
Sizin bahçenizin fotoğraflarını da gördüm. Özellikle birkaç renk açan gülü çok beğendim. Bulunduğunuz yerdeki bir ilköğretim okuluna giderek, okul bahçesine birkaç gül dikmenizi, daha sonraki yılarda budamayı ve aşılamayı çocuklara göstererek yapmanızı çok isterim. Bu güzellikleri çocuklarımızın görmesi, bu güzelliklerin nasıl oluştuğunu nasıl yaşatıldığını öğrenmeleri çok önemli.
Görüş ve önerilerinize teşekürler.
Sevgili Adalet Abla,
Görüşme fırsatımız olur umarım. Bu arada sizden gelen Sarı Suzanların bir tanesi bile çimlenmedi. Şanssızlık markada mı, pakette mi ben de emin olamadım. Size yolladığım Japon Fenerlerinden çimlendi mi ?
Sevgili Orkunkırcı öğretmenim,
Ters Lale'yi komşularımın bahçelerinde gördüm. Hakikaten sorunsuz yetişiyorlar. Bu bitkiyle ilgili başlığı okuyacağım. Gördüğünüz hercaileri okul bahçesine götürmek için çoğaltmak üzere diktim. Bahçe düzenleniyor ve bu yıl da tam olarak bitmedi. Bir çiçeği mutlaka bir çocuk koklamalı, bir ağaca mutlaka bir çocuk sarılmalı, böyle düşünüyorum. Vakti gelince hepsini kucakladığım gibi okula götüreceğim.
Laleleri seviyorum. Bu yıl hercailerin arasına kırmızı laleler diktim. Bahçe girişinin diğer tarafında da şakayıklar var. Açtıktan sonra ortadan kaybolmalarını, baharda neşeli bir sürpriz yaparak yeniden ortaya çıkmalarını seviyorum. Saksıda birkaç sardunya var, büyükçe saksılara almayı düşünüyorum. Açtıkları zaman fotoğraf yüklerim. Görüş ve önerilerinize teşekkürler.
Sayın seleste,Günün aydın dileklerimle,bahçenizin dışındaki faaliyetlerinizin devamı olan çalışmalarımıza aynen katıldığımı belirtmek isterim bunlar çok güzel şeyler bende sizin gibi düşünerek sitemizin ortak alanlarına komşularımın bahçelerinde ağaç dikmeyi çiçeklerine bakım yapmayı toplumsallık heyacını içinde, hatta ben bunu babamın hatırasına bir saygı olarak südürüyorum.
Rahmetli babamda doğa tutkunu ağaçsever bir insan olarak yaşadı,buradaki evimizin bahçesinde ağaçlandıma yapma, aşı uygulama faaliyetlerinde bulunurken ben yanından ayrılmazdım her halde ağaç ve yeşil sevgisini ondan aldımki bende bu işlerde bulunurken büyük haz duyuyorum.
Geliboludaki bahçemde yetiştirdiğim sebze ve meyvelerimin komşularımla paylaşımlarımdan
büyük haz duyuyorum insanın kendi elleriyle yetiştirerek ortaya koyduğu bu ürünlerin birileriyle paylaşılarak takdir görmesinin insanın içine sağladığı huzur anlatılamaz.
Güler hanımın bir sözüyle bizler burada bir aile gibiyiz, madem birikimlerimizi bu forumlarda paylaşıyoruz bu paylaşımadan doğan hazzın tekrar yaşanması umudu ile sizlere geliboludaki
komşularımızla yaşadığımız komşuluklardan bahsetmek isterim.
Eşimle ben komşu toplantılarımızı geleneksel çizgilere paralel olarak klasikleşmiş çay toplantılarını dahada anlamlandıracak bazı ilaveler yaparak, bahçemizde yetiştirdiğimiz mısırların haşlamaları, zamanına göre bahçemizde yetişen meyveli toplatılarıda yaparak daha coşkulu paylaşımlarla komşuluklarımız ileri düzeylerde yaşanması insanın yaşama olan heyacanını artırarak daha mutlu olmasını sağlıyor.
Sayın seleste okul dönemlerinde bulunamasam da oralarda, çiçek veya ağaç sevgisinin ortaya konması bakımından toplumun bireylerine hatta gençlere bu tür yaklaşımlarda bulunmayı bir vesile sayarak gençlerimize iyi şeyler kazandırmak kötü şeylerden sakındırmak bizim gibi yetişkinlerin asli görevlerinden olmalı derim,büyük şehirlerde yaşamanın gençlerde çok kötü alışkanlıklar içinde olmaları beni etkiliyor,sigara içmeyen biri olarak onlarda bu alışkanlıkların değiştirilmesi ve iyi alışkanlıklar edindirilmesi bizlere çok işlerin düştüğünün götergesi olarak ifade edebilirim.
Sayın seleste bahçe yaşantımızda oluşturduğumuz birikimlerimizi etrafımızla paylaşma konusunda sizleride katarak açıklamaya çalıştım tekrer bahçe konulu sohpetlerde bulunmak dileğiyle sağlık esenlik mutluluklar sizinle olsun Saygılar.
Sevgili seleste ellerinize sağlık bahçeniz çok güzel:)
Ayrıca Burdurda bir ağaçlar net üyemiz varmışta haberim yokmuş:p
Günsu Merhaba,
Vallahi ben de sizi görünce şaşırdım, buralarda yalnız olduğumu sanıyordum :) Görüşmek dileğiyle...
Bu yıl açan sarı yaseminim.
70181
Ayrıca, bu forumda tescillettirdiğime göre bahçemde bir Unutma Beni çiçeğim var :) Şu an tomurcuk halinde, açtığı zaman fotoğraf ekleyeceğim. Bu çiçeği yetiştirebilmeyi çok istiyordum, çok mutlu oldum.
Yeniden bahar geldi. Şakayıkların keyfine diyecek yok.
75293
75296
Behçemdeki diğer sarılar
75295
75294
Geçen yılki çuha çiçekleri neredeyse bir kucak dolusu oldu ve 12 ay çiçekli kaldı. En çiçekli dönemleri şubatta başlıyor.
75297
Şebboylar
75298
Çiçekli bahçemizin yollarında koşarken...
75299
Mercanköşk olduğunu sandığım bitki. Dokunduğunuz zaman nefis bir kokusu var.
75300
Sevgili seleste
bahcen çok güzel, keyfini sağlıklı, mutlu şekilde, sürersin inşallah. Mercanköşkün yaprakları birazdaha küçük olmazmı? en azından ben öyle biliyorum **** bu başka çeşidi. Hoşcakal.
Çok hoş bir bahçe olmuş, ellerinize sağlık Sayın Seleste. Keyifle, mutlulukla zaman geçirmenizi dilerim. Bana balkonda saksılarla, toprakla, bitkilerimle uğraşmak öyle büyük bir keyif veriyor ki buna terapi diyorum. Bahçe sahibi birçok üyemizin mesajlarından sıklıkla okuyorum ne kadar yorucu ve emek isteyen bir iş olduğunu. Sonuçta ortaya çıkan güzelliklere bakınca tüm yorgunluğa değiyor. Bahar ile birlikte koşturmaca da başlıyor bahçe işlerinde ama değmeyin sonra yazın keyfine. Dilerim güzellikler içinde bir yaz geçirirsiniz.Sevgilerimle.
Merhaba Seleste
Bahçeniz eminim çok güzel olacak çeşit çok ama daha küçükler sanırım,benimkiler gibi :(
Sabırla beklemekten başka birşey yok.İçinizde ki çocuk-çiçek sevgi ikilemesine hayran kaldım. Seleste içinde ki güzellikler artarak devam etsin. Sevgiler
Sevgili seleste
bahcen çok güzel, keyfini sağlıklı, mutlu şekilde, sürersin inşallah. Mercanköşkün yaprakları birazdaha küçük olmazmı? en azından ben öyle biliyorum **** bu başka çeşidi. Hoşcakal.
Sevgili Birol,
Ben de emin değilim, satıcı adının mercanköşk olduğunu söylemişti. İyi dileklerine teşekkürler.
Çok hoş bir bahçe olmuş, ellerinize sağlık Sayın Seleste. Keyifle, mutlulukla zaman geçirmenizi dilerim. Bana balkonda saksılarla, toprakla, bitkilerimle uğraşmak öyle büyük bir keyif veriyor ki buna terapi diyorum. Bahçe sahibi birçok üyemizin mesajlarından sıklıkla okuyorum ne kadar yorucu ve emek isteyen bir iş olduğunu. Sonuçta ortaya çıkan güzelliklere bakınca tüm yorgunluğa değiyor. Bahar ile birlikte koşturmaca da başlıyor bahçe işlerinde ama değmeyin sonra yazın keyfine. Dilerim güzellikler içinde bir yaz geçirirsiniz.Sevgilerimle.
Sevgili Selenn, gerçekten yorucu ve emek isteyen bir iş. Diğer taraftan da, bahçenizin yaşadığını - değiştiğini, geliştiğini, büyüdüğünü, düşmanları tarafından sarıldığını ( Yaprak bitlerinin fotoğraflarını ekleyeceğim birazdan ), savaştığını, yendiğini, yenildiğini, solduğunu bazen de ne yazık ki öldüğünü
- görüyorsunuz. Bu sürece tanık olmak da olağanüstü birşey aslında. Selam ve sevgilerimle.
Merhaba Seleste
Bahçeniz eminim çok güzel olacak çeşit çok ama daha küçükler sanırım,benimkiler gibi :(
Sabırla beklemekten başka birşey yok.İçinizde ki çocuk-çiçek sevgi ikilemesine hayran kaldım. Seleste içinde ki güzellikler artarak devam etsin. Sevgiler
Sevgili Jineop,
Bahçem henüz sizinki gibi bebek sayılır. Yaşlı bir ağaç olmadıkça bahçe bahçeye benzemiyor henüz değil mi ? Çocuk çiçek ikilemesini farkettiğinize çok sevindim. Okul Bahçeleri ile ilgili bir başlık açmıştım, fazla katılım olmadı. "Köyümün mezarlığını yeşillendirmek istiyorum" başlığına ise sayfalar dolusu katılım var. (Hakan Bey, kişisel olarak ele almasın ) Toprağın altında uyuyanlar, toprağın üstünde cıvıldayanlardan daha kıymetli olmasın. Okul bahçeleri bu kadar betonken, mezarlıkların yemyeşil olmasını herhangi birşeyle açıklayamıyorum.
Bir üyemizin, " Yazdıklarınızdan etkilendim. Yakınımdaki bir İlköğretim Okuluna gittim. O okulun Seleste'sini buldum :) Şu fidanları diktik, şu çiçekliği oluşturduk " demesini çok isterim. İyi dileklerinize teşekkürler. Çok selam ve sevgiyle.
Katmerli Haseki Küpeleri bu yıl ilk defa rüya gibi açtı.
75925
75926
Bahçemdeki lavantalardan biri. Bu görünüşe aldanmayın, elinizi sürmedikçe harika bir koku gelmiyor.
75927
Bu bitkiye ise burada kolonya çiçeği deniyor. Bu forumda adını öğrendim, Melissa ya da oğulotu. Öğrendiğime göre yapraklarından yapılan çay uykusuzluğa iyi geliyor. Elinizi sürdüğünüzde limon kolonyası gibi kokuyor.
75932
Balkona askılıklı saksılardan aldım ve çilek diktim.
75938
Sukkulent ve kaktüsleri de seviyorum. Bu saksı, oğlumun karate darbelerine mi maruz kalmadı, komşumun 20 kedisininden herhangi birine yataklık mı etmedi. Zavallı saksı belki 5 defa baştan yerleştirildi. Çilekleri dikince onu da bu balkona taşıdım. Çok sıkışık durumdalar. Ayırıp tek tek ya da ikişerli gruplayacağım. Graptopetalum pentandrum üzerinde lekeler var. Kediler yüzünden diye düşünüyorum, belki mantardır.
75939
75940
Dönelim bahçeye. Birkaç sorunlu bitki var. Manolyamın yaprakları böyle kavruluyor, yerini sevmedi. Güney yönüne dikmişim, güneşten değil gölgeden hoşlandığını bu forumdan öğrendim.
75941
Çok yoğun bir yaprak biti saldırısıyla karşı karşıyayız. Geçen hafta arap sabunlu karışımla tüm güllerimi ilaçladım. Yinelemem gerekecek ama bu hafta hava hem rüzgarlı hem de yağmurlu. Hava durgun olursa yarın yeniden. Bitler bitişik olduğumuz diğer bahçelerden birbirine taşındıkça taşınıyor.
75942
75945
Burası da sitenin ortak alanı. Benim bahçe duvarımın hizasında meyve ağaçları var. Kalanına zeytin ve ibreli türler dikili. Şansımızdan, evi bu alana bakan komşuların tümü bahçeden topraktan hoşlanıyor. Yabani otlar sürmekle yolmakla bitecek gibi değil. 3 haftadır pazar günleri birkaç kişi bu alanda ot yoluyoruz.
Bu alanla ilgili fikrinizi almak isterim. Karşıdaki komşularıma daha güzel bir manzara sağlamak için ne yapabilirim ?
Bahçe duvarı önünde meyve ağaçlarım var. Dikeceğim bitkiler, meyve ağaçları ile duvar arasında kalacak. Sarmaşık türleri tercih edersek, sarılabilmesi için bahçe duvarıma parmaklık yaptırmam gerekecek : Bahçe kafes gibi oluyor pek istemiyorum bu yüzden, üstelik parmaklıkların arasından meyve ağaçlarını sulamam zorlaşacak. Başka türlü bir çözümle sarmaşık sardırabilir miyim ?
Tutuklayıp salvia'yı /attılar dipkapalıya /İkindiyin saat beşte :)
75948
Bu forumdan öğrendiğime göre, bu bitki adaçayı (salvia ) Ben çiçek olmasını umarak tohumdan yetiştimiştim, olsun.
İlgli başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1923&highlight=salvia+ada%E7ay%FD), Tigerx 'in yazdığına göre tıbbi türü olan Salvia Officinalis'in yetiştirilmesi yasaklanmış. Benim adaçayımın haberi yok henüz ; keyfine bakar mısınız ?
Merhaba
Gösterdiğiniz alanın ortasına bahçenin kösesine simetrik gelecek şekilde ortada kalacak bir basit pergola yerleştirin. Koçtaşta 200 lira ama 2 tane alırsanız yanyana çok sık olur . Pergolaların ayaklarına clematis,hanımeli,sarmasık gül dolandırın ,pergolanın ortasından taşlı bir yürüme yolu,ya da betonu yapın,sonra duvar kenarlarına uygun mesafede çimi bitirin ağaç altlarını da boş bırakarak ve de beton diplerini (bu boşluğu mümkünse yılan kayışı gibi şekil verin.Benim bahçemdeki gibi.. Bu s boşlukları elinizden geldiğince renklendirin. Örneğin gazanya ,allisyum Kolay gelsin...
fikreteren
03-05-2009, 06:32
Çicekleriniz çok güzel .Bende bekliyorum Haseki küplerim açsın diye hepsi tomucukta.
Seleste Hasekiler şahaneler.
Bugün görünce "Adaçayı"ndan aldım ben de. Saksılara biberiye, nane, kekik, adaçayı, melisa gibi şifalı bitkiler ekip-dikerek özellikle bir parça kaynar suya atıp 5 dk. demleyip içebileceğimiz şifalı bitkiler köşesi oluşturmak istiyorum. Adaçayını alırken "bir parça yapraklarından koparıp çayını yapıp içebilir miyiz?" diye özellikle sordum, "Tabii ki çok güzel olur" dediler. Aynı isimde değşik türler vardır belki diye korktum doğrusu, çayı içip hastaneye koşmayalım :) Kurularındansa tazelerinden yapılan bitki çayları çok daha lezzetli ve hafif geliyor bana. Mesela kuru nane çayını hiç içemem ama kaynar suya attığımız bir parça yeşil nane çayını severim.
Sevgili Limon,
Taze nane limonataya da ne güzel yakışır. Bizim buralarda " Nane kokusu, anne kokusu " derler. Gelgelelim, ben o fotoğraftaki bitkimin adaçayı olduğunda hâlâ emin değilim ve ne içtim ne de kimseye yaprağını verdim. Kokusu hiç yok, adaçayına benzemiyor, üstelik en az 1 metre boyu var ! Hastanelik olmak da var, doğru diyorsun.
Sevgili Jineop,
Evimizin ön cephesi, tarif ettiklerinize benzer kocaman bir yeşil alana bakıyor. Yüzme havuzu olarak düşünülüp yeşil alana dönüştürülmüş. Bahsettiğim alan planda yeşil alan olarak görünüyormuş, boş kalmış. Komşularım da biz taşınmadan önce bu alanı ağaçlandırmışlar. Ben bahçe duvarımı sarmaşık güllerle filan mı kaplasam da karşıdan güzel görünse diye düşünüyorum. ( Benim karşıma gelen duvara bir kartopu bir leylak sıra ile dikilmiş, ben de onlara bir jest yapayım diyorum :) Önerilere teşekkürler, sevgiler.
Sevgili Fikreteren,
Artık açmıştır hasekileriniz sanırım. Güle güle seyredin. Sevgiler.
O bitki bendekine çok benziyor. Yapraklarını ovuşturduğunuzda da kokmuyor mu? (Bendeki yoğun kokkuyor)
Hayır Limon, hiç koku yok. Bu bitki burada dağlarda bolca yetişir. Adı şalva ya da şalba'dır. Adaçayına gerçekten benzer, kokuludur. Benim bahçemdeki gibi gürbüz değildir
( boyu 1 metre var :) Şu an tomurcukta, çiçek açınca fotoğrafını çekip tekrar sorayım forumda.
Geçen yıl yasemin kışı geçiremezse diye yanına ihtiyaten diktiğim ve adını bilmediğim bir sarmaşık, meğer erik çiçeği görünümünde ve büyüklüğünde beyaz yoğun çiçekler açan harika bir sarmaşıkmış. Satıcı da adını bilmiyordu, kışa dayanıklı ve kokulu olduğunu söylediği için almıştım. - Burdur salı pazarında, akdolandı mı buldum acaba ? :) Ne güzel bir sürpriz olurdu. - Kokusu fule, yasemine hanımeline hepsine birden benziyor. Fotoğraf makinem bir arkadaşımda, gelince fotoğraf ekleyeceğim. Şu fotoğrafı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=15264&catid=searchresults&searchid=10292)bir sarmaşık olarak düşünün. Ne dersiniz, akdolanan mı acaba ?
Hayır Limon, hiç koku yok. Bu bitki burada dağlarda bolca yetişir. Adı şalva ya da şalba'dır. Adaçayına gerçekten benzer, kokuludur. Benim bahçemdeki gibi gürbüz değildir
( boyu 1 metre var :) Şu an tomurcukta, çiçek açınca fotoğrafını çekip tekrar sorayım forumda.
Şalbayı biliyorum :) Burdur, Antalya tarafına gittiğimizde bir demet alırız. Bardağa bir dal şalba, üstüne de kaynar su, güzel bir bitki çayı olur :)
Sevgili Gilan,
Seydiköy Dinlenme Tesisleri'nden mi alıyorsunuz şalbaları ? Izgaraları da nefistir, tavsiye ederim.
Bahçemde açan sarmaşık şu. (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=80872&d=1243111531)Biraz önce forumda sordum, cevabı burada da yazacağım. Yasemin sevdama derman olacak gibi görünüyor.
Bahar olsun da seyredin 7 Nasıl süsler çayırları / Zümrüt gibi bayırları
Yüze gülen o nazenin / Altın gözlü papatyalar / Gelin yüzlü papatyalar
80876
İşte gürbüz papatyalarım. Çapı ve boyu 1 m den fazla.
80875
Vazoda uzun süre dayanıyor.
80877
Bir karış boyuna bakmadan açan yer açalyası.
80878
Sebze bahçeme neler diktim ? :) Geçen yıl petunya olan bu bölüme Limon'dan heveslenerek 4 adet domates ile 3 adet biber diktim. " Mikro sebze bahçesi yarışması " dalında adayım. :) A, bir tane de kompost toprağı doldurulmuş saksıda olmak üzere 5 domates.
Sarmaşığımın adı filbahri. Tomurcuğunun fotoğraflarını da galeride görünce tam emin oldum. Yalnız sarmaşık değil, bir çalı. Her ne olursa, karasal iklime dayanıklı ve harika kokulu. Bayldım doğrusu :)
nurcanaybay
24-05-2009, 09:53
Sn. Seleste , filbahri 3 metre kadar uzayabilen bir çalı türü.Çevrem de iki bahçe de görmüştüm fakat ismini bilmiyordum.Ağaç formu verilince de çok güzel duruyor.
Sevgili Gilan,
Seydiköy Dinlenme Tesisleri'nden mi alıyorsunuz şalbaları ? Izgaraları da nefistir, tavsiye ederim.
Kusura bakmayın geç gördüm.
Biz genelde semt pazarlarına uğrayıp alıyoruz :)
Sn Seleste bahçeniz çok güzel cidden ellerinze emeğinize sağlık baktıkça içimiz açılıyor valla..:)
Sayın seleste dini bayramların geleneklerimizde, bir anlamıda toplum içinde
birlik ve beraberliğin sağlanmasıyla huzur ve mutlulukların paylaşılmasına imkan sağlamasıdır.
Bizler yaşamımızın içeriğine bağlı farklı görüşlerden dolayı polemikler içine düşerek kişisel zaaflarımız yüzünden paylaşımlarımız inkitaya uğramaktadır.
Mademki bizlerde ağaçlar net çatısı altında bulunarak paylaşımlarla bilgi sürecine katılıyorsak kesıntiler yaşamadan bu sürecin işlemesiyle dini bayramınızı kutlar sevdiklerinizle beraber sağlık ve esenlikler bahçenizden eksilmesin, sevgiyle kalın saygılar sunarım.
Herkese merhaba. Bu yıl işlerimin yoğunluğu nedeniyle foruma çok bakamadım ama bahçemde değişiklikler var.
Bahçedeki en sevdiğim köşe olan pergola güllerle donandı.
148117
Bahçe girişindeki bu sarmaşık gülü sürekli buduyordum. Kapıya gül değil yasemin sardırmaya karar vermiştim. Sonradan sitenin ortak alanının bahçe duvarına doğru yönlendirdim. Öyle güzel açtı ki...
148118
Beni güllerden vazgeçiren gelişme komşumdan aldığım bu yaseminin kışı sorunsuz geçirip boyuna bakmadan çiçeklenmesiydi.
148119
Pervane çiçekli olan türünden pergolanın ayağına da diktim yerini sevdi ve tomurcukta. Geçen yıl bu boyda yaseminler 20-30 tl arası idi. Bu yıl 1 metre kadar boylanmış bu yaseminleri 10'ar tl ye aldım.
148120
Bu yıl yaptığım başka bir uygulama mutfak balkonunun ayaklarındaki sarı yasemin ve haımelinin hemen dibine birer yasemin dikmek oldu. Birbiriyle uyumlu olurlar umarım. O zaman sarı yasemin bitince beyaz açmaya başlayacak.
148121
Hanımeline sardırdığım yasemin. Bu hanımeli nedense tepeden kuruyor.
148122
Pergolanın ayaklarında ortancalar var. Biri deneme amaçlı geçen yıl bahçede bırakıldı. Kışı atlattı ama henüz açamadı.
Bu çiçekleri görüneni de yeni diktim. Fiyatı bahar başında 30 tl iken geçen hafta 15 tl oldu :) Bahçenin bana en iyi öğrettiği şey : Hırslanmamak.
148124
Bahçemdeki maviler. Mavi haseki küpesini tohumdan yetiştirmiştim. Keşke daha uzun çiçekli kalsalar. Şu an hepsi tohuma dönmüş durumda.
148125
Unutma beni çiçeği, tohumları da yanında. Bu yıl daha uzun süre çiçekli kaldı.
148127
Picasa adlı fotoğraf işleme programını kullanmaya başladım.
148129
148130
günebakan
30-05-2010, 18:57
Sevgili Seleste bahçendeki yenilikler çok güzel olmuş özellikle güller:)
Sevgili Günebakan teşekkürler. Buyrun size başka güller o halde :)
148165
günebakan
30-05-2010, 19:26
Ohh mis,mis Teşekkürler:)
Girişteki lavantayı derin budadım çünkü çime doğru eğilen kısmından ötürü çim sarardı. O kısımda ve pergolaya doğru olan yürüyüş yolunda benzer nedenlerle çimde yamama yaptım. Henüz tam çıkmadı. Biraz da geç kaldım zaten- yağmur göz açtırmadı.
148172
148173
Bir boşluğu doldurmak üzere taflan zannederek aldığım ve üç tane yanyana diktiğim btikinin adı photos birşey. Şimdi gene unuttum ! Bir tane de okula götürmüştüm, onu tek dikmiştim. Meğer yasemin gibi çiçek açan ve kokan (!) hatta belki kısmet ağacına benzeyen bir ağaççıkmış.
148174
Yer açelyaları bu yıl da yerlerini aldılar. Limon duymasın ama gene fidelerini 50 kr tan aldım. Bahçenin başka yerlerinde de var. Açelyaların önünde her ne kadar görünmüyorsa da melissa var. Bunu ön bahçe güneş aldığı için yere diktim. Başka iki tane de saksıda var ama daha çiçek açtığını ve koktuğunu hiç görmedim. :)
148175
Birsürü de zıpçıktı var. Açtıkları zaman şahane görünüyorlar, lavantayı zaten biraz da onlar yüzünden budadım.
Seleste, bahçenizin yeni düzenlemeleri çok güzel olmuş. güle güle keyfini sürün.
Nazlı Hanım teşekkür ederim.
Bahçe dışındaki kayısı yıkılmak üzere. :)
148180
Kayısı ve şeftalinin budanması gerekiyormuş,yeni öğrendim. Malatyalı bir komşu taşındı, önümüzdeki kış kayısıyı malatya kayısı aşılamayı teklif etti. Ben Malatya kayısıları hakkında, ilçeler arasında bile lezzet farkı olduğunu duymuştum. Toprak ve iklim farklılaştığı içinmiş. Belki de şehir efsanesidir bu ilçeler arasında bile lezzet farkı olması. Her ne hal ise, kışın bu kayısı aşılanacak, ama öncelikle ermek üzere olan bu kayısı eş dostla tanıdık ve tanımadıklarla birlikte yenecek. Zaten bu yüzden bahçenin dışına diktim.
Bir tane de şekerpare cinsi kayısı var, bu yıl dikildi. Böylece dışarda 2 zeytin, 2 kayısı, 2 kiraz bir hünnap bir şeftali bir de böğürtlen oldu.
Bahçe küçük ya, bir gül, ona sarmış bir sarmaşık gül, ona sarmış bir şey daha var, bulabilecek misiniz ? :)
148181
Kendiliğinden çıkmış kıyamıyorum sökmeye.
serifetaylan
30-05-2010, 21:05
senin ve adil ustanın ellerine sağlık canım kardeşim seninle gurur duyuyorum
Ablacığım çok teşekkürler. En kısa zamanda bahçede birlikte olmak dileğiyle.
Bahçemden 2012 manzaraları
Ön Balkonum
294139
Begonvilim
294140
Toplu halde çiçeklerim
294141
Hemen açıp solan kaktüsüm
294143
294144
294146
294147
294148
294149
294150
Ön bahçede bulunan S düzenlemsi fikri için sevgili Jineop a teşekkürler. Bu bölüm gayet nizami ! idi. Şimdi çok daha iyi görünüyr. Her sene bu bölüme yer açelyaları dikiyorum. Bu sene de yeni diktim, henüz boşlukları tam doldurmadı. Etrafındaki çim ise doğal gaz çalışmaları nedeniyle bozulduğu için yeniden çimlendirildi.
Arka bahçe ise hala nizami !. O sınırlara sebze dikiyorum. Bahçe çok küçük olduğu için en ergonomik biçimde değerlendirmem gerekiyor. Bu bölümde geçen yıldan beri yaptığım kompostu kullandım. Belki 1 tonu bulmuştur ; bahçeden kestiğim bir tutam çimi bile çöpe atmadım.
akçabardak
12-05-2012, 08:21
Sevgili seleste bu gün bahçenize ziyarete geldim ellerinize sağlık çiçekleriniz çok güzel. Bende yeni katıldım aranıza benim sizler gibi büyük bahçem yok ama işte kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum. Arkadaşlarımın bahçelerini ziyaret ediyorum çok değişik bitkiler var içim gidiyor o güzellikleri görünce ve çok mutlu oluyorum. Tekrar emeklerinize sağlık güle güle büyütün bitkilerinizi. Saygılar
Halil Önen
12-05-2012, 09:36
Ön bahçede bulunan S düzenlemsi fikri için sevgili Jineop a teşekkürler. Bu bölüm gayet nizami ! idi. Şimdi çok daha iyi görünüyr. Her sene bu bölüme yer açelyaları dikiyorum. Bu sene de yeni diktim, henüz boşlukları tam doldurmadı. Etrafındaki çim ise doğal gaz çalışmaları nedeniyle bozulduğu için yeniden çimlendirildi.
Arka bahçe ise hala nizami !. O sınırlara sebze dikiyorum. Bahçe çok küçük olduğu için en ergonomik biçimde değerlendirmem gerekiyor. Bu bölümde geçen yıldan beri yaptığım kompostu kullandım. Belki 1 tonu bulmuştur ; bahçeden kestiğim bir tutam çimi bile çöpe atmadım.
Apartman bahçelerinde otlar büyüdü ve kesilip biçilerek yol kenarlarına, duvar diplerine yığılıyor, sonra da çöpçüler gelip alıyor ve çöplüklere atılıyor.
Doğanın serveti heba ediliyor; gördükçe üzülüyorum... Halbuki bahçenin bir köşesine yığılsaydı, üzerine bir az toprak atılsaydı ne iyi olurdu derim hep gördüğümde...
Öğretmenim siz bir harikasınız ve bahçeniz de sizin kadar harika ...
Safranlı
12-05-2012, 10:17
Apartman bahçelerinde otlar büyüdü ve kesilip biçilerek yol kenarlarına, duvar diplerine yığılıyor, sonra da çöpçüler gelip alıyor ve çöplüklere atılıyor.
Doğanın serveti heba ediliyor; gördükçe üzülüyorum... Halbuki bahçenin bir köşesine yığılsaydı, üzerine bir az toprak atılsaydı ne iyi olurdu derim hep gördüğümde...
Öğretmenim siz bir harikasınız ve bahçeniz de sizin kadar harika ...
Hocamın yazdıklarının tümüne kabul buyurursa imzamı atarım....
aynı üzüntüleri yaşarken bu site sayesinde ümitlerimizde yeşeriyor...
daha çok yapılacak iş var....
Sevgili seleste uzun zamandır görüşemedik. Geçen zamanda ne kadar hoş bir bahçe oluşturmuşsun. Çocuklara sevgin, ilgin dün gibi aklımda. Okul bahçesi uğraşların. Bugün bahçenin son halini gördüğüm zaman inan hiç şaşırmadım. Sevgi dolu, estetik ve bilinçli super bir yer olmuş. Gönülden kutluyor ve seni kucaklıyorum. Çok öptüm.
Not: Çok beğendim, nazar boncuklarını yıldızlar olarak astım bahçene.
Değerli akçabardak, umarım en kısa zamanda siz de bir bahçeye kavuşursunuz.
Değerli Halil Bey, bahçede çalışırken en çok duyduğum 2 soru vardır:
- 1 torba gübre bu kadar ucuzken ne diye çimlerle gübre yapmaya uğraşıyorsun ?
- Meyve ağaçlarını niye bahçenin DIŞINA diktin ? ÇOCUKLAR YER bitirir.
İnsanların bahçelerinde birşeyler yetiştirmelerinin nedenleri çok çeşitli. Doğaya ve onun en güzel çiçekleri çocuklara bir faydam olmayacaksa ben ne yapacağım o bahçeyi ?
Bu yıl bizim çimi yamamak için gelen bahçıvan, kompostumu beğendi, belediye araçlarının belli bir düzende çim kestiklerini ve o araçları takip ettiğini söyledi. Bunları kompost yapıyormuş, hakkaten sonra evinin bahçesinde dev gibi bir yığın gördüm. Tahmin ettiğiniz üzere bunları satıyor. Olsun, ne diyeyim doğaya dönsün de.
Değerli Safranlı, teşekür ederim güzel sözlerinize. Ortak çabamızla kompost yapımı yaygınlaşacaktır, bu biraz
zaman alacak olsa da.
Değerli Jineop doktorum, ne diyeyim ben size ? :)) Az gelecek nasıl olsa, siz beni ve bu forumdaki birçok insanın ruhunu görüyorsunuz.Tekrar burada olmanız çok güzel : siz bu foruma, bu forum size layıktır Güzel bir okul bahçesi tanzim etmek üzere bir gün birlikte çalışacağız, öyle sanıyorum. :)) Sevgiler
Acemi bahçıvanlara birkaç öğüt :
- Evinizin tadilat işleri - bahçe duvarı, mantolama, boya,çatı, hatta cam balkonlar - bitmeden bahçe düzenlemesine tam girişmeyin. O özene bezene diktiğiniz yüzüne baktığınız bitkiler eziliyor, kırılıyor, boyanıyor. Ustalar dışarı, bitkiler içeri !
- Çim yapacağınız toprak biraz çökecektir, özellikle çok dolaşılan alanlar. Dikkat edin çim seviyesi, bahçe etrafındaki kaldıırmların seviyesinin altında kalmasın. Çim yapılacağı zaman, iyi bir usta,iyi toprak, iyi tohum ve doğru zamanlamadan şaşmayın. Çim bahçenin en zahmetli işi, bir kere yapıldktan sonra değiştirip durmanız çok zor.
- Bir bahçede ağaç dikilecek yer, ağacın yetişkin durumdaki gölgesinin binaya değeceği en dış noktadır. Bu yüzden küçücük bir bahçeyi bir çok ağaçla doldurmayın.
- Bu yılki deneyimime dayanan önerim şudur : Eğer benimki gibi konut bahçesine sahipseniz, bahçenizde yapacağınız en güzel şey bahçeyi içeri taşımaktır. Bu yıl bahçeye en geniş açıyla bakan balkon kapısı ve penceresini kırdırarak wosvagen cam denen bütün ve kaydırmalı cam sistemine geçtim. Işık arttığı gibi, o duvara eşsiz ve kıymetinin takdiri bana ait devasa bir tablo asılmış gibi oldu. Bahçeniz evinizden başlıyor, camları ve duvarları kırdırın !
ciceksever70
27-05-2012, 16:04
Uzun bir aradan sonra hosgeldiniz sevgili seleste. Bahce tavsiyelerinizde haklisiniz. Bazi bahcelere baktigimda kücücük bahceye dev gibi mavi ladin ya da cam türü agaclari dikmisler bir garip duruyor hic yakistiramiyorum. Bence normal büyüklükteki ev bahceleri icin en ideali cali türleri. Bahce hizli bir giris yapti. Sevgiler.
Sevgili çiçeksever, teşekkür ederim. Bu bahçem küçük olduğu için ağaçlardan hevesimi alamıyordum. Evimin 10- 15 km uzağında, hobi bahçesi diyebileceğim bir yerden 300 metrekare içi meyve ağaçları ile dolu yeni bir bahçe satın
aldım. Yanındaki boş parseli de içine bir bağevi yapmak üzere satın aldım. Bu hafta işlemler bitecek. Size bol bol yeni bahçe fotoğrafları göstereceğim.
Bu senenin güzelleri
301865
301866
301867
301868
301869
Bu bölüm ön bahçemde. Bu yıl mantolama çalışmalarında en çok berbat olan alan burasıydı. Çimi kaldırdım. Bu bölüme çilek diktim.
301870
301871
Okuldan gelince bir avuç çilek toplayıp yemek çok güzel. Bahçe duvarları da geçen kış boyandı, üzerine demir tel korkuluk çekildi. Artık bahçeye kedi köpek girmiyor. Gönül rahatlığıyla bahçeden bir çilek koparıp yiyebiliyoruz. Buradan çıkan toprağı kökleriyle birlikte arka bahçeye götürdüm.
301875
301876
Kesilmiş çimleri biraz havalandırıyorum. Bunları kompost yapımında kullanacağım. Nasıl yaptığımı ilerki zamanlarda fotoğraflayarak anlatacağım.
Hanımeli bileğim kalınlıktaydı. Bahçenin güney yönünde bulunmasına rağmen bu yıkli kış soğuklarına dayanamadı. Kırıldı. Kökünden yeniden süğmekte olan hanımelini sardırıyorum, anca bu kadar büyüyebildi.
Bu bölümde kışı geçiremeyen bir diğer bitkim, kışın bana değerli Halil Bey den hediye gelen bodur zeytin fidanımdı. Hava bozduğunda birkaç çul çaputa sardım fakat ne yazık ki kış soğukları bitmek tükenmek bilmedi. Hediye olduğu için iyice üzüldüm. Gene de bir hitimal di,yerek sökmedim ön bahçede yerinde duruyor.
301894
Çeşmenin altına hem çamur olmaması için hem kırmızı ile kontrast yapması için dolomit taşı denen bu beyaz taşları doldurdum.
Arka bahçe duvarına sardırdığım güller. Mutfak penceresinden bakınca bu gülleri görüyorum.
301900
301901
301902
Bu da salonumdan bir görüntü. Geçen kış bu duvarı yıktırdım, balknda onarım yapıldı. Bahçemiz evimizin içinden başlar. Bu şekilde duvarını kırdırıp pencereyi genişletmeyi düşünen üye arkadaşlarımıza öneririm: 1 dakika bile kaybetmesinler. Evin havası tamamen değişiyor.
302053
En sevdiklerimden. filbahri
302053
En sevdiklerimden. filbahri
Filbahriye çok benzeyen clematis göremedim:o
Filbahri gibi kokan clematis dersen, o da yok...
Var mı yoksa , jineop, clematis uzmanı sensin. Bahçende 1 tane clematise yer olsa, bu hangisi olurdu ?
Seleste, inan bana çok zor soru. Uzun süre çiçekli kalan, büyük çiçekli rengi de mor olsun derim. The president olabilir. Ama emin olduğum konu bir tane ile kalamayacağındır. :p
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.