PDA

View Full Version : Kapari (Capparis spinosa)




Mine Pakkaner
28-05-2006, 20:08
KAPARİ



24322


Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri başta olmak üzere, Orta Anadolu’da Tokat ve civarında,Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişen GEBEREOTU(Capparis sp);çalımsı yapıda dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir.Fosfor,potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Capparaceae familyasından olan gebereotunun Capparis spinosa ve C. Ovata olmak üzere iki türü mevcuttur.

GEBEREOTUNUN YETİŞTİRİLMESİ:

Doğada kendiliğinden yetişmekte olan gebereotunun üretimi genellikle tohumla olmaktadır. Tohumlar, ağustos ve eylül aylarında karpuzcuk şeklinde olan meyvelerden elde edilir.

Karpuzcukların içindeki mercimekten küçük olgun kahverengi tohumlar, suyla yıkanıp güneşte kurutulur.(Yapılan bir araştırmada anaçlıklarda toplanan tohumların bindane ağırlığı 9.20 g.olarak bulunmuştur.) Daha sonra bu tohumlar, ince elekten elenmiş eşit orandaki yanmış koyun gübresi, orman toprağı ve yıkanmış dere kumundan oluşan harçla hazırlanan fide yastığına Mart ayı sonunda ekilir.

Fidelik,topraktan 10-15 cm yüksekte düz hazırlanacağı gibi, 15-20 cm mesafeli ve 10 cm derin-likte karıklar açılarak da hazırlanabilir. Karık şeklinde hazırlanan fidelikte tohumlar karık sır-tına ekilir ve su karık içine verilir.Yabancı ot ve mantari hastalıklardan korunmak için fidelik harcı fümige edilmelidir.1 m2 fideliğe 6-9 g. Tohum ekiminden sonra fidelik düzenli olarak süzgeçle sulanmalı ve üzeri gerektiğinde plastik örtü ile örtülmelidir.Tohumlar normal şartlarda 25-30 günde çimlenir.Çıkıştan sonra yaz boyunca ot alımı, sulama ve ilaçlama düzenli olarak yapılmalıdır.

Fideler,sürgünleri kuruduktan sonra toprak seviyesinden Kasım-Aralık ayı içinde kesilip,kalan kısmın üzeri toprakla örtülmelidir.

FİDAN DİKİMİ:
Ocak-Şubat aylarında fidelikten sökülen fidanlar,sonbaharda derin sürüm yapılan arazilere Ocak ayından itibaren dikilebilir.Dikim mesafesi 3*3 veya 4*4 olmalıdır.Bu mesafelerde ve yaklaşık 20 cm derinlikte açılan çukurların dibine bir miktar yanmış hayvan gübresi konulup toprakla karıştırıldıktan sonra fidanlar dikilir ve sıkıştırılır.

Dikimden sonra fidanların üzeri toprakla kümbet şeklinde örtülüp etrafı çanak şeklinde açılarak can suyu verilmelidir.Usulüne göre dikilen fidanlar o yaz 1 m. ye kadar sürgün verebilir.Bu sürgünlerde 10-15 kadar çiçek tomurcuğu olabilir.Birinci yıldaki fidanlara yaz aylarının çok kurak gitmesi halinde su verilmelidir.Sulamada suyun gövdeye temasından kaçınılmalıdır.

Ayrıca böceklere karşı ilaçlama yapılmalıdır.

KAPARİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:

Gebere otunun kapari denilen çiçek tomurcukları, mayıs ayı ortasından itibaren toplanmaya başlanır.Genellikle 10 mm’nin altındaki nohut şeklindeki tomurcuklar, toplama merkezlerinde %20’lik tuzlu suda ya da bir kat tuz, bir kat kapari şeklinde katlanarak muhafaza edilir.

Yurdumuzda pek bilinmemesine rağmen gebereotunun kök kabuğunun idrar söktürücü ve kabızlık giderici bir özelliği vardır.Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein vardır.Yapılan bir çalışmada 100g. Çiçek
tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 mg. Fosfor, 9 mg. Demir, 24 mg. Protein,12 mg. Selüloz ve 2 mg. Lipid tesbit edilmiştir.

Gıda, kozmetik,boya ve ilaç sanayiinde kullanılan kaparinin yurt dışına
ihracı genellikle salamura şeklinde olmaktadır. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata,pizza üstü,balık ve av etleriyanında garnitür olarak yenilmektedir. Sağlık açısından karaciğer fonksiyonlarını düzenlediği ve cinsel gücü artırdığı da söylenmektedir.

Yapılan bir denemede; doğadan toplanan tomurcuklar bir kavanoz içinde %20’lik tuzlu suda üç ay bekletilip, sonra birebir oranında sirke içine konulmuştur.10 gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmiştir.

SONUÇ

Güneş seven,sıcak bölge bitkisi olarak bilinen gebereotu,yurdumuza önemli miktarda döviz getiren bir bitkidir. Yaz aylarında, atıl işgücünün değerlendirilmesi yönüyle işsizliği azaltması ve toplayıcılarına yeterli gelir sağlaması büyük avantajdır.

Çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erezyon kontrol bitkisidir.

Bu bitki, yurdumuzun uygun bölgelerinde, erozyona tabi yerlerde, normal kültür bitkisinin yetişmediği ya da ekonomik gelir elde edilemeyen güneye meyilli arazilerde yetiştirilerek daha çok döviz geliri sağlanıp, işsizlik kısmen önlenebilir.

Gebereotu yetiştiriciliği mutlaka tohumla üretilen fidanlarla yapılmalıdır. Doğadan sökülerek yapılan yetiştiricilik başarılı olmadığı gibi doğanın dengesini de bozmaktadır.

Tomurcukların toplanmasında bez torbalar kullanılmalıdır. Plastik torbalar, tomurcuğun kalitesini uzun süre bekletince bozmaktadır.

Kaynak: Tarım Bakanlığı E-Kitapları




Yalnız Çınar
29-05-2006, 19:45
Forum bitkilerin yararları konusunda bir hayli zenginleşmeye mi başladı ne?
Yoksa benim hüsnü kuruntum mu? :)

Ağaçları ben de çok seviyorum ama biliyormusunuz herkesin sağlık beslenme veya çeşitli konularda pratik bilgilere ihtiyacı var.
Bu tür bilgilere ulaşıldığında arayıp bulan da, bilgi kaynağı da çok mutlu oluyor.
Doğayı verimli kullanmak derken ben bunu kastediyorum işte...

Doğanın herkese verebilecek çok ama çok şeyi var yeter ki almasını bilelim.

Kapari de 4/4 lük bir bitki seçici olmaması özellikle fundalık veormanlık alanlarda ekilebilmesi büyük avantaj. Ayrıca erezyonla mücadelede çok önemli bir bitki. Bildiğim kadarı ile hala ihraç edilen ürünler arasında.

Seçtiğiniz bitki türleri konusunda sizi kutluyorum Mine Hanım.

soztekin
31-05-2006, 08:46
Nisan ayının 20'si gibi güneye bakan bir yamaçta (mevkii köyceğiz) çukurlara ikişer, üçer ve dörderli olmak üzere değişik sayılarda fidanlar diktik; bir tanesini de bahçemizde bir tenekeye diktik... Arazide olanları fazla sulayamadığımız için (aslında okuduğum kadarıyla kıraç topraklarda yetişiyormuş, biraz çürütmekten korktuk, biraz da tembellik ettik) kuruttuk; ama bahçede tenekede olan çıktı, gayet iyi durumda,yalnız bizim kaparimiz resimde görüldüğü gibi yeşil değil bordo-mor arası; çeşitleri mi var,sonradan mı yeşerecek, ya da nasıl bir sorun var acaba??

Mine Pakkaner
31-05-2006, 12:05
Bu bir çeşit özelliği sanırım.Ben şimdiye dek doğada iki türüne rastladım.Bir parlak koyu yeşil yapraklı diğeri de morumsu. Bir de son senelerde ithal süs bitkisi diye yurda gelenler oldu.Çok güzel yer örtücü diye satılmaya çalışılıyordu. Bir baktık bizim kapari.Onlar daha açık yeşil renkli.

soztekin
04-06-2006, 13:29
Mine Hanım, kapari sahiden de yeşile döndü, ama yine de bahsettiğiniz gibi morumsu bir yeşil, açık ve parlak bir renk değil...Neyse, af buyurun, acaba biz bunu ne zaman tenekeden çıkarıp yere ekmeliyiz diye soracaktım...İsterseniz fotoğrafını da çekip yollayabilirim...Bir de kısmet olur da meyve verirse, ileride isteyenlere tohumundan yollayabilirim...

Mine Pakkaner
04-06-2006, 20:01
Hemen şimdi yere dikebilirsiniz, kaplı fidanları genel olarak herzaman dikebilirsiniz. Güneşli bir yer seçin lütfen ve bitkinin ileride çok genişleyeceğini unutmayın.1 kök bitki 1,5- 2 m çap yapar haberiniz olsun.(Etrafta başka bitkileriniz varsa dikim mesafesi ayarlayabilmeniz için söyledim :) )

ercankozer
23-06-2006, 19:06
ben mersin'de kapari yetiştirmek üzere hazırlıklara başladım. Fakat özellikle fidan temini konusunda "Gameks" adlı bir firmadan başkasına internet te rastlayamadım. Mine Pakkaner'in verdiği tüm bilgilere ben de ulaştım.Ayrıca ürün satışı konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını da öğrendim.Fakat fidanın tanesi 1,5-2,00 YTL arası ve dekar'a 500 adet ekiliyor.Gap araştırmaları ise Dekara maliyeti (Tarla hazırlık maliyetleri dahil) 530,00 YTL olarak açıklamış.Daha ucuz fidan bulabileceğim bir yer var mı? yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar...

ceratonia
24-06-2006, 22:06
dikim çalışmalarına başlamadan önce bence erdemliye kadar geçip alatadaki araştırma enstitüsüne bir uğrayın bu konuyla ilgili çalışan arkadaşlarla istişare edin....kolay değil paranızı harcıyacaksınız ,boşa gitmesin

Mine Pakkaner
26-06-2006, 21:43
Orman fidanlıklarına da bakınız, bir dönem çok uygun fiyatlı bulunuyordu.

ceratonia
26-06-2006, 21:57
mine hanım galiba orman teşkilatı kapariden pek umduğunu bulamadı...orman fidanlıklarında bulmak oldukça güç olacak sanırım...hatta şunu söyleyebilirim ercan beyin yorulmaması için mersindeki orman fidanlıklarında kesinlikle böyle bir çalışma yok...

Mine Pakkaner
30-06-2006, 14:22
Ercankozer, buraya baktınız mı?

www.kapari.com (http://www.kapari.com)

iloniatutuklun
24-11-2006, 13:02
2006 sonu itibariyle,kapari hakkında daha geniş istatistik bilgilere nerden ulaşabilirim. dekar alandaki verimi,hastalıkları,toplanmış ham taneciklerin nasıl pazarlanabileceği,ortalama fiyatları.anlaşmalı tarım biçiminde yaptıran firmalar varmıdır.10 dekar alan için bir ön fizibilite araştırması yapmak istiyorum.20 yıllık bir proje ve uygulaması,türkiye ve dünya tüketimi çercevesinde olumlu sonuç verirmi.ayrıca;örneğin:izmir in güney yamaçlarındaki çıplak bozkır topraklar için orman idaresi hem kendi tüzel kişiliğinde hem de özel girişimcilerin talepleri halinde nasıl bir hukuksal süreçle uygulama izni verir..konu uzun ******.özellikle izmir grubundaki arkadaşlarla bu konuyu ayrıntılara inerek tartışmak istiyorum.saygılarımla..

Oğuzhan
24-11-2006, 18:04
Merhaba
Elimde bir miktar kapari tohumu var nasıl çimlendirebilirim.
Daha önce denedim.Direk toprağa diktim.Hiç bir faliyet görmedim..

Mine Pakkaner
24-11-2006, 19:56
Elfogi kapari tohumları çimlenme engelli. Bu yüzden evde çimlendirmeniz zor. Doğada çimlenme sebebi karıncalar, diğer canlılar. Bu tohumları yiyorlar, sindirim sistemi asitlerinden etkilenen tohumlar kolayca çimleniyorlar. Çimlenme engelleri aşılıyor. Bu yüzden kapari yetiştirmek isteyenler doğrudan fide alıp yetiştiriyorlar.

Oğuzhan
25-11-2006, 13:18
Mine Hanım Bilgi için teşekkürler.O zaman Tohumları karıncalara feda edecem...:))

kürşad
25-11-2006, 20:51
bizde de bir kitabı vardı bir ara.
2 türden fiyatı diğerinden çok olan ve tutulanı c.ovata.
denizli civarlarındaki bölgede c.ovata ağırlıkta diğer bölgelerde de c.spinosa daha çoktur.
meyveleri 1-3 mm-3-5mm-5-7mm gibi boylanıp ayrılmaktadır.
eğer ki fiyatı iyice düşük olup 10mm gibi boydaysa da ezmesi yapılmaktadır. ege bölgesinde hangi şehir olduğunu hatırlamıyorum kooperatifi kurulmuştur.
elde edilen mamül işlenerek daha çok döviz girdisi sağlanmaktadır.
bir kişi bir günde yaklaşık 12 kg toplayabilmekte ve kg fiyatı 3-4 dolar civarındaydı.
yatırımınızı yaparken işçi maliyetinin yüksekliğini iyi hesaplayın.
dikkat ederseniz insanların başka gelir getirisi olmayan bölgelerde yani kıraç ve kırsalda yetiştirilmesini öneriyorlar.
50-100 gr civarında ambalajdan yukarıya doğru ambalajlama yapılıyor. salamura suyunun içinde. istanbul izmir istikametinde gidenler küçükkuyuda nusratlı rampalarında bu bitkiden bol bol bulabilirsiniz.
madem ki bi canlının işkembesinden geçmesi gerekiyor tohumları ineğin birine yedirmeyi deyeyin derim.
yediklerini tam öğütmediği için inek gübresi soğuk gübre tabir edilen gübredir. ineğin gübresini de sulayınca muhtemelen çıkacaktır.
ineğimiz olsaydı ben denerdim :)
ayrıca budaması da kökteki birkaç dal dışında traşlama tüm dallar kesilerek veya bir çoğu kesilerek yapılıyordu yanlış hatırlamıyorsam
35 metre civarı derine kök atıyor.
meyveleri de karpuz gibi oluncaya kadar beklenmiyor. hasat sonu bahçeden çıkamayabilirsiniz, günde toplanabilecek meyve miktarıyla kaç günde bir hasat edileceğini hesaplayıp işçi sayısını iyi hesaplamak iyi olur.
şu an bir işçi yevmiyesi burada 15-20 ytl den başlıyor.

Halit Togay
04-12-2006, 09:35
35 metre civarı derine kök atıyor.

35 metre 12 katlı apartman boyu .. bir yanlışlık olmasın. belki de 35 metrekare alana yayılıyor veya toprakta 35 metreküp işgal ediyor gibi birşeydir.

kürşad
05-12-2006, 07:55
http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/43-2.pdf
bir ara biz de niyetlenmiştik kapari dikmeye 2001 de. ancak işçi giderlerinin çok olabileceği ve zamanında toplanamayan meyvelerin büyüyüp ekonomik değerini yitirmesi pek cazip gelmedi.
google da kapari kök yazınca yılda 1-1,5 metre kök saldığını yazmış. bitkinin de bu kadar kök salması pek imkansız görünmüyor.

aer
19-02-2007, 14:52
sabahtan akşama kadar güneş alan, site içinde eğimli bir bahçemiz var. yalnız bahçe yapılırken toprak yetmediği için toprak eklendi..1m kadar toprak ve aşağısı kayalık acaba kaparim tutarmı..10 adet fidan sipariş verdim ..

sukranayalp
19-02-2007, 15:07
Sn Aer, eklenen toprağın derinliği mi 1m., yoksa ileriye doğru eklenen toprağın yatay mesafesi mi?
Eğer 1 m. dernlikte toprak eklenmişse, önce toprağı sıkıştırın ve traversler sayesinde teraslar oluşturarak dikin derim.
Yumuşak ve dolgu toprakta fide tam oturamaz, sulandıkça kökler açığa çıkabilir. Bunu engellemeye çalışmanız gerekir.
Bulunduğunuz mevki, güneş alımı ve entansitesi kapari yetiştirmek için uygun.

aer
19-02-2007, 16:44
sukranayalp teşekkür ederim..
toprağın ortalama kalınlığı 1 m ve alt katmanı kayaç yapı.haklısınız sonradan okuyunca biraz eksik ve yalnış anlatım hatasını farkettim.. özür dilerim

ziraatcı
05-03-2007, 21:40
Elfogi kapari tohumları çimlenme engelli. Bu yüzden evde çimlendirmeniz zor. Doğada çimlenme sebebi karıncalar, diğer canlılar. Bu tohumları yiyorlar, sindirim sistemi asitlerinden etkilenen tohumlar kolayca çimleniyorlar. Çimlenme engelleri aşılıyor. Bu yüzden kapari yetiştirmek isteyenler doğrudan fide alıp yetiştiriyorlar.

Mine Hanım
Kapari ile ben de biraz çalışma yapmıştım.Kapari özellikle marjinal alanlar dediğimiz kullanılmayan arazilerin ekonomiye kazandırılmasında önemli bir bitki.Fazla iş gücü ve maliyet istemiyen ve pazarlama sorunu olmayan bir ürün.
Tohumları ile çimlenmesi oldukça zor bir bitki.Çimlenme yüzdesi % 5.Yani çok düşük.Ancak çelikten üretme yapılabilir.Orta Anadolu için söylüyorum.Mayıs ayı sonu,Haziran ayı başında çelikleri köklendirilerek daha rahat üretilebilir.Köklendirme için köklendirme hormonu kullanılırsa daha iyi netice almak mümkün.
Ben kaparinin meyve döneminde yapılan reçelini de tattım.İnanın çok güzel.Yani sadece tomurcukları işe yaramıyor.Karpuzu'nun da kullanma alanı var.Biz her yıl tomurcuklarını toplayarak turşusunu yaparak kışın turşu olarak tüketiyoruz.
Ancak nedense böyle bir bitki yeterince üretime yönlendirilmiyor.
Ülkemizden yırt dışına ihraç ediliyor,daha sonra işlenerek tekrar Ülkemizde büyük marketlerde yüksek fiyatlara satılıyor.Hem döviz gidiyor,hem de pazar konumundan öteye gidemiyoruz.Yok mu bunun bir çaresi?
Yani bu konuda biraz dertliyim.Kendi değerlerimizi başkasından almak ve tabiri caizse kaymağını onların yemesi zoruma gidiyor.Bunun mutlaka bir çaresi olmalı.Yoksa stresten öleceğim.Ne olur ciddi çalışmalar yapalım.
Son olarak ağaçlar çok hoş bir forum.Bir ziraatcı olarak bir çok şeyi bulabiliyorum ve paylaşabiliyorum.Tebrik ediyorum.

Oğuzhan
09-07-2007, 18:45
Şimdi kapari zamanı reçelin tarifini biliyor musunuz?
Bir deneme yapardık.:))

seren
12-07-2007, 09:11
Merhaba arkadaslar;

Ben Antalya`da oturuyorum. Evimizin yakinlarinda oldukca fazla sayida
dogal yetisen kapari fidani var. Sanirim toplayip satmak zor olur, ayrica satilacak yerleride bilmiyorum.
Ben onun yerine kaparinin neleri yapilip yenebilir ogrenmek istiyorum.
Bilen arkadaslar tarif yazarlarsa memnun olurum.

Oğuzhan
12-07-2007, 12:53
Mutfak bölümünde var .

ilker_eroglu
27-07-2007, 03:44
Merhaba;

Ben kapari yetiştiriciligi konusunda ayrıntılı bilgi veren kitaplar olup olmadıgını sormak istiyorum. ( Bir arkadasımızın arkadasının tez konusuymuş tezi bizimle paylaşabilirmi.)

Ayrıca 20 dönümlük bir alanda ki ürünleri toplamak için en az kaç kişi calışması gerekmektedir ?

Konular hakkında yardımlarınızı rica ederim.

Yardımlarınız ve paylaşımlarınız için şimdiden tesekkürler.

Saygılarımla

İlker EROĞLU

Oğuzhan
27-07-2007, 09:21
Burayı bir incele ...
http://www.kapari.com/kapari/

ilker_eroglu
27-07-2007, 10:10
Merhaba;

O siteden cok sey ögrendim fakat üretimin nasıl yapılacagı konusunda doyurucu bilgi vermemektedir.

Sn ziraatcı
YÖRÜKOĞLU kullanıcımızın bu konularda bilgileri var ise bizle paylaşabilirmi.

Saygılarımla

İlker EROĞLU

Kullanıcı adlı

Sergüzen
27-07-2007, 14:11
Denizlide bir firma kapari fidanları satıyor. Bu sene ben on adet alıp diktim. adeti 2YTL idi. Dikim mevsimi Mart-Nisan ayları. 10 fidandan 3 adedini köklendirebildim. Şu ana kadar özel bir bakım da yapmadım. Şu anda saksıdalar.
Sonbaharda bahçeye dikeceğim.

Sergüzen
27-07-2007, 14:21
http://www.kapari.comkapari.com da çok geniş bilgi var.

ilker_eroglu
29-07-2007, 18:38
Ben internet sitelerinde ve yazılı kaynaklarda yaptıgım arastırmalarda tutmama ihtimalinden bahsetmiyorlar. Sadece tuz oranı yüksek topraklarada yetişmesinin zor oldugunu biliyorum sizce 10 adet fidandan 7 adedinin tutmaması nedenş ne olabilir arastırdınız mı ? Arastırdıysanız sonuclarınızı bizle paylaşabilirmisiniz.

Saygılarımla

İlker EROĞLU

akca
23-09-2007, 23:12
Merhaba arkadaslar,
Bir suredir kapari yetistiriciligi uzerine arastirma yapmaktayiz. Amacimiz tarim arazimizde kapari ureterek, kuracagimiz orta olcekli bir tesiste kaparinin salamurasini yapmak ve ardindan bu urunun ihracatini gerceklestirmektir.

Ancak ozellikle, kapari bitkisinin donum basina verimliligi konusunda internet uzerinde degisik kurumlara ait celiskili bilgilerle karsilasmaktayiz. Ozellikle her turlu kaynak bilginin sadece www.kapari.com sitesine dayandirilmasi, tek yanli bilgiden oteye gecilmemesine neden olmaktadir. Tum bu celiskiler, yapacagimiz bu ciddi yatirim konusundaki kararimizi etkilemektedir.

Bu nedenle, kapari bitkisinin yetistirilmesi, donum basina elde edilecek urun, dikim maliyetleri, vb. konularda bilimsel calismalara/verilere ulasmamiz icin sizlerin yardimlarina ihtiyac duymaktayiz. Onumuzdeki donemde (2008 Mayis-Haziran) urun alabilmemiz icin bu sene kac yasinda fidan ekmemiz gerekir ve bize yaklasik donum basina ne kadar urun getirecektir?

Ilginiz icin simdiden cok tesekkur ederim.
Saygilarimla,

okavlak
24-09-2007, 22:36
iyi geceler

şu anda görevde olan bir subayım ve önümüzdeki ağustos ayında emekli olarak konya da kapari yetiştiriciliği yapmayı ve sizin gibi orta ölçekli bir tesis kurarak kaparileri değerlendirmeyi planlıyorum.

bu konuda bir yılı aşkın süredir araştırma yapıyorum.
bu konuda denizli ve burdur a giderek araştırma yaptım. her iki ildede kapari tarımının yapılmadığını gördüm.Tamamen doğadan toplanarak değerlendiriliyor.
internetten oldukça geniş bir arşiv oluşturdum.Diğer ülkelerdeki kapari yetiştiriciliğini de inceledim.

sizinde birikiminizden faydalanmak isterim.
buradan dosya gönderemedim. mail adresinizi verirseniz size bazı bilgiler / dosyalar gönderebilirim.

iyi geceler...

oktaykavlak@gmail.com

ilker_eroglu
18-10-2007, 02:46
Merhaba;

Sn.okavlak mail adresim ilker_eroglu@msn.com paylaşımlarınız için tesekkür ederim.

İlker

ilker_eroglu
11-11-2007, 20:06
Merhaba;

Cevresinde arkdaslarında arkdasının arkdasında :p bile olsa kapari yetiştiren kişilerle görüşmek istiyorum lütfen tanıdıkları olan varsa benle irtibata gecsinler.

Yardımlarınız için şimdiden tesekkür ederim.

Saygılarımla

İlker

ilker_eroglu
11-11-2007, 23:08
Merhaba;

Konu hakkında teorik olarak bilgim cok fakat pratikte bu işle ugrasan birisiyle görüşmek istiyorum.

Göndermiş oldugunuz link için tesekkür ederim.Daha önce incelemiştim:p


Saygılarımla

İlker

ademm
03-02-2008, 14:24
arkadaşlar kapari hakkında bir çok yeni bilgi buldum ama kapari asitlemesini bir türlü bulşamadım yardımcı olursanız sevinirinm

ademm
05-02-2008, 19:59
kapari yetiştirmeye çalışıyorum elimde tohum var bilgi paylaşımı yapmak isrterim

ademm
05-02-2008, 20:21
selamlar kapari yetişrmeye yeni başlıyorum şu anda tohum temin ettim pazar bilgisi paylaşımı bekliyorum saygılarımla adem

bengi_su
16-02-2008, 17:15
Kapariyi burda doğal alanda bulabiliyo benim teyzem bende çok merak ediyorum toplamaya gel diyo onların evin o aralarda bolca yetişiyo ve herkez topluyo bi kısmet olup gidemedim inanılmaz güzel oluyo salamurası ama yetiştirildiğini duymamıştım hiç biraz araştırdım çorak alanları seviyo sanırım bizimde böyle bi arsamız var köyde çorak tarıma elverişli bi arazi deil çok sulanmıyo ekin ekiliyo genelde ama artık havların azizliği ekinlerde verimsizleşti bu kapari uygunmudur çok fazla sulanmayan bi arazide yetişebilirmi bide Konyada bu bitki yetişiyo ben dallarından çelik alsamda yetiştirsem olurmu?

ilker_eroglu
03-03-2008, 03:28
Sn Bögürtlen,

Merhabalar kapari yetiştirmeyi ticari olarakmı düşünüyorsunuz.

40 adet fidanı 2 adet ekseniz 50 adet cukur acmanız gerek buda sanırsam 1 dönümlük bir alan size yetecek 4 adet ekseniz 12.5 cukur yapmakta.

Ürün alamanız en az 3 yıl sürecektik fidanın yaşı ürün alma süresini etkilememektedir.Ticari olarak yetiştirmeyi düşünüyorsunuz sizle bilgi paylaşımında bulunmak isterim.

Saygılarımla

İlker

böğürtlen
03-03-2008, 11:04
İlker bey,
Aslında ileriki dönemler için ticari amaclı düşünüyorum. Ürün almaya gelince benim acelem yok çünkü emekliyim ve arazimde en iyi ne olur onun arayışı içindeyim. Şuan tek yapmak istediğim bulunduğum bölgede kapariyi yetiştiebilirsem buradaki insanlara örnek teşkil etmek. Çünkü yukarda belirttiğim gibi susuz bir alanda yaşıyoruz ve hazineden satın aldığımız 42 dekar bir arazim var. Bu alanı en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum. Deneme amaçlı yapacağım. Çünkü kimine göre yüksek rakımda olmuyor kimine görede 2000 rakımlara kadar yetişebildiği yazılıyor, deneyip göreceğim eğer olursada toprağımı erozyona karşı koruyacağım. Bilgilerinizden faydalanmak isterim, bu forma yazmaktaki amacımda kapariyi yetiştirenlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmaktır. Şimdiden paylaşımlarınız için teşekkürler.

saygılarımla, Böğürtlen

AfyonluSedat
20-04-2008, 18:59
kapari tohumu nasıl çimlenir?yardımıcı olurmuusunuz?asitleme yöntemi nasıl yapılır...

MeyveliTepe
22-04-2008, 10:55
Arkadaşlar bu bitkiyi dikmeyi deneyen oldu mu? Evimize giden yolun bir kenarında 40-50 metre uzunluğunda, yer yer 3-4 metre yüksekliğinde bir şev var. Yağmurlar toprağı yumuşattığında toprak yola dökülüyor. Öyle bir yere dikebilir miyim? Meyvesini almasam da olur, beklentim duvar veya beton yapmadan doğal bir stabilizasyon sağlamak, ne dersiniz?

papillon22
24-04-2008, 01:20
Ben de kapariyi yetiştirip pazarlama konusunda bilgi edinmeye çalışıyorum.
http://www.haberx.com/n/1063362/silvan-karaca-koyunde-kapari-uretilecek.htm Geçenlerde bu linki buldum. Ancak projenin sonunda neler olduğuna dair hiç bir kayda rastlayamadım. Yani başarılı oldumu, istenen sonuca ulaşıldımı? Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi kişilerden bilgilerini benimle paylaşmalarını rica ediyorum. sibelhosgonul@yahoo.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. saygılar

opalon
27-04-2008, 12:52
benimde bandırma edincikte ve çankırı korgunda 10 dönümlük arazim var bu kapari oralarda olurmu acaba edinciktekiler de zeytin ekimi var ama korgun dağ başı genelde boş kıraç arazi bir çam ekin diyorlar ama kapari daha çok ilgilendirdi beni c türünden denesm diyorum bir kaç site gezdim ama emin olamadım ne dersiniz denemeye değermi

opalon
27-04-2008, 12:55
ayrıca edincik zeytini su zeytiniydi eskiden şimdi yağ zeytinine döndü yeni çok ağaç dikildi ama halk biraz neşesiz bu konuda zeytinin kalitesi düştü alım fiyatıda düştü kapari tutarsa kooperatif kurulabilir

MeyveliTepe
27-04-2008, 20:58
Soruma bir yanıt gelmediğine göre benzer bir deneyim olmadı galiba. Her neyse, be de bekleyemedim. Bir paket fidan (ya da kök) getirterek yol kenarında sürekli toprak dökülen şev kısımlarına köstebek deliğinden hallice çukurlar açarak bazen 1mt, bazen 1,5mt aralıklarla ektim. Şev yüksekliğinin 3-4 metreyi bulduğu yerlere altlı üstlü de ektiğim oldu. Gerisini göreceğiz artık bakalım ne olur...

ilker_eroglu
01-05-2008, 11:21
Sayın meyvelitepe,

Kapari.com sitesinde ekimi konusunda bilgi veriyorlar oradan inceleme yaparak ekim yapabilirsiniz.

Geç cevap yazdıgım için kusura bakmayın.

Saygılarımla

İlker

ilker_eroglu
01-05-2008, 11:28
benimde bandırma edincikte ve çankırı korgunda 10 dönümlük arazim var bu kapari oralarda olurmu acaba edinciktekiler de zeytin ekimi var ama korgun dağ başı genelde boş kıraç arazi bir çam ekin diyorlar ama kapari daha çok ilgilendirdi beni c türünden denesm diyorum bir kaç site gezdim ama emin olamadım ne dersiniz denemeye değermi

Sn opalon,

Konu hakkında biraz bilgim var merakettiginiz konularda yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılarımla

İlker

papillon22
03-05-2008, 01:35
Kapari hakkında yazılanların tümünü okudum. Bulunduğum yerdeki bir konserve firmasıyla da görüştüm. Türkiye de kapari yetiştirmenin maliyeti; özellikle işçilik maliyeti çok yüksek olduğundan( çünkü 1 sezonda ortalama 20 hasat gerçekleştiriliyor Mayıs- Ekim ayları arası) Buradaki işleme ve ihracat firmaları Türki cumhuriyetleden ithal yoluna gitmekteymiş. Zaten Türkiye de dağınık ve doğal (yabani) halde yetişen kaparileri Köylüler toptancılar için hergün belli bir saat ayırıp küçük miktarlarda cep harçlığı bile olmayacak miktarlarda bir bedel için topluyorlarmış. Bunları da genellikle menşei yabancı ülkeler olan işleme fabrikaları köy köy dolaşıp organize etmekteymiş. Ancak çok bilinçsiz ve düzensiz toplama sonucu fabrikada ön işleme sonucu fire miktarı artmaktaymış. Bu nedenlerden dolayı da işçiliğin çok çok düşük olduğu ve kültürünün yapıldığı Türki Cumhuriyetlerinden (Özbekistan vb.) satın alma yoluna gitmektelermiş. Zaten ülkemizde her yıl toplanabilen kapari miktarı 5 milyon ton iken dış talep 40 milyon tonmuş. Kanımca üretimi yapılabilir uygun toprak ve iklimde. Ancak ya tarla, bahçe kendinize ait olacak veya işçi maliyetini düşürmek için üretmeyip toplatıp satacaksınız.

Tohumlarının kabuklarının çok kalın ve sert olmasından dolayı da çimlenme güçlüğü varmış ve % 8 oranında bir çimlenme gözleniyormuş. Bunu kırmak içinse; ya tohumları mekanik aşındırmaya tabi tutacakmışsınız, ya katlama yapacakmışsınız veya suda bekletme yöntemi uygulayacakmışsınız. Veya ekilen tohum miktarını arttırarak çimlenme oranını da arttırabilirsiniz.

Bu arada toplatıp satmak isteyenler için ülkemizde Bursa, İzmir ve İstanbulda ihracat firmaları varmış. Bunlarla bağlantı kurmanızda fayda var.

Kendiniz yetiştirme yolunu seçerseniz şayet çeşitli firmalar sizin markanız altında fason üretim yapmakta ve salamurasını hazırlamaktalar.

saygılarımla..

ilker_eroglu
05-05-2008, 19:58
Kapari hakkında yazılanların tümünü okudum. Bulunduğum yerdeki bir konserve firmasıyla da görüştüm. Türkiye de kapari yetiştirmenin maliyeti; özellikle işçilik maliyeti çok yüksek olduğundan( çünkü 1 sezonda ortalama 20 hasat gerçekleştiriliyor Mayıs- Ekim ayları arası) Buradaki işleme ve ihracat firmaları Türki cumhuriyetleden ithal yoluna gitmekteymiş. Zaten Türkiye de dağınık ve doğal (yabani) halde yetişen kaparileri Köylüler toptancılar için hergün belli bir saat ayırıp küçük miktarlarda cep harçlığı bile olmayacak miktarlarda bir bedel için topluyorlarmış. Bunları da genellikle menşei yabancı ülkeler olan işleme fabrikaları köy köy dolaşıp organize etmekteymiş. Ancak çok bilinçsiz ve düzensiz toplama sonucu fabrikada ön işleme sonucu fire miktarı artmaktaymış. Bu nedenlerden dolayı da işçiliğin çok çok düşük olduğu ve kültürünün yapıldığı Türki Cumhuriyetlerinden (Özbekistan vb.) satın alma yoluna gitmektelermiş. Zaten ülkemizde her yıl toplanabilen kapari miktarı 5 milyon ton iken dış talep 40 milyon tonmuş. Kanımca üretimi yapılabilir uygun toprak ve iklimde. Ancak ya tarla, bahçe kendinize ait olacak veya işçi maliyetini düşürmek için üretmeyip toplatıp satacaksınız.

Tohumlarının kabuklarının çok kalın ve sert olmasından dolayı da çimlenme güçlüğü varmış ve % 8 oranında bir çimlenme gözleniyormuş. Bunu kırmak içinse; ya tohumları mekanik aşındırmaya tabi tutacakmışsınız, ya katlama yapacakmışsınız veya suda bekletme yöntemi uygulayacakmışsınız. Veya ekilen tohum miktarını arttırarak çimlenme oranını da arttırabilirsiniz.

Bu arada toplatıp satmak isteyenler için ülkemizde Bursa, İzmir ve İstanbulda ihracat firmaları varmış. Bunlarla bağlantı kurmanızda fayda var.

Kendiniz yetiştirme yolunu seçerseniz şayet çeşitli firmalar sizin markanız altında fason üretim yapmakta ve salamurasını hazırlamaktalar.

saygılarımla..


Sn papillon22,

Bilgiler için tesekkür ederim bende toplama maliyetin cok oldugunu fark ettigim için kısa bir süre önce üretimden vazgectim.

Yabancı dil bilgim olmadıgı için yurtdışındaki kaynakları araştıramadım. İtalya,İspanya,Fas gibi ülkelerin bu üründen iyi kazanç sagladıklarını yazan yazılar duydum fakat teyit ettiremedim.

Avrupa ülkelerinde işçi maliyetinin bizden fazla oldugunu düşündügümüzde bu ürünü toplamak adına bir araç veya daha degişik bir toplama şekli bulmuş olabilirlermi zamanınız var ise bu konudaki bilgileride araştırıo bizle paylaşa bilirmisiniz.

Saygılarımla

İlker

Avanos
14-05-2008, 10:34
Arkadaşlar
Çağımızdaki en önemli konu pazarlama üretmeden daha önce gelmektedir.
Kapari 15 gündür araştırıyorum ciddi bir firme bulmadım kapari.com yazmış şöle süper böle güzel geleneksel mantık daima iyidir. Herkezin gittiği yoldan gitmek. Gördüğüm kadarı ile toplamak zor. satmak dahada zor ben 35 yaşına kadar kapari satan market görmedim. Onun için deneden çok çevreye bakın. Üretecek arkadaşlara şunu söylerim son 15 yılda tavsiye edilen yeni üretimlerden devekuşu angora tavşanları ve benzerleri nerde sadece kültür mantarı tuttu bu ürünleri size satacak olanların değil üretim satanlardan bir bilgi alın daha ben bulamadım üretim satanı bulan olursa yazsın direk bilgi alalım. kitapta yazanlar hiç bir zaman yeterli değildir.

ilker_eroglu
14-05-2008, 14:27
Arkadaşlar
Çağımızdaki en önemli konu pazarlama üretmeden daha önce gelmektedir.
Kapari 15 gündür araştırıyorum ciddi bir firme bulmadım kapari.com yazmış şöle süper böle güzel geleneksel mantık daima iyidir. Herkezin gittiği yoldan gitmek. Gördüğüm kadarı ile toplamak zor. satmak dahada zor ben 35 yaşına kadar kapari satan market görmedim. Onun için deneden çok çevreye bakın. Üretecek arkadaşlara şunu söylerim son 15 yılda tavsiye edilen yeni üretimlerden devekuşu angora tavşanları ve benzerleri nerde sadece kültür mantarı tuttu bu ürünleri size satacak olanların değil üretim satanlardan bir bilgi alın daha ben bulamadım üretim satanı bulan olursa yazsın direk bilgi alalım. kitapta yazanlar hiç bir zaman yeterli değildir.



Sn sivas5858,

Pazarlama konusunda aklınıza takılan bir konu varsa Türkiyede bu ürünün alımını yapan firmaların bir kaçının iletişim bilgisini verebilirim.

Ürün ülkemizde yeterince yetiştirelemedigi için Kafkas ülkelerinde gelmektedir.

Toplamasının zor olması nedeniyle insanlar vazgeciyor acaba bu ürün başka ülkelerde nasıl toplanıyor diye bilgi bulamıyor ve toplaması zor diyerek vazgeciyoruz.

Toplamayla ilgili bilgilere ulaşırsanız burada bizle paylaşmanızı rica ederim.

Saygılarımla

İlker

akkilic
15-06-2008, 22:28
Herkese Merhaba,
Bu siteye az önce üye oldum ve gerçekten çok değerli arkadaşların olduğunu gördüm...Ben 35 yaşındayım..Kapariyi 10 yaşımdan beri,yani yaklaşık 20 yıldır iyi bilir,iyi tanırım. Ve uzun yıllar cep harçlığımı ,okul masraflarımı karşılamak için topladım...Denizliliyim..Yıllarca dünyanın en iyi en kaliteli kaparisini(gebere) toplamışız ama diğer bütün işlerde olduğu gibi kaynaklarımıza hiçbirşekilde sahip cıkamamışız...Bir dönem biz de fidan üretmeyi, tarlaya dikmeyi düşündük,ama mesleğim beni başka illere atınca hepsi unutuldu...Ama bu sene ilk etapta 20 bin yetiştirmek için ve 15 dönümlük bir araziye dikme çalışmalarına başladım...İlgilenen arkadaşlara önümüzdeki yıl için tabi fidan temin edebilirim...Tabi bu ürün için en büyük iki sıkıntı ürünün toplanması ve piyasa fiyatının istikrarsız oluşu...Bundan 10-15 yıl önce diyebilirim ki 3 kilosunun fiyatı bir günlük işci yövmiyesine denk geliyordu.yani 15 ytl bugünkü rakamlarla.bu da kilosunun 5 ytl olması anlamına geliyor.ama şu an fiyat çok düşük 1,2 ytl.Ama bu şekilde bile kurtaracağından emin olabilirsiniz....tabi bu aynı zamanda sizin işinizi nasıl,nerede yaptığınıza, üretim miktarınıza ve birçok ddurumlara da bağlı. İlginenen arkadaşlara özelden veya buradan konuyla ilgili elimden geeldiğince hertürlü yardımı yapmaya hazırım...

akkilic
15-06-2008, 22:34
bu arada şunu da belirtmeliyim..Bu iş diğer işlerle kesinlikle karıştırılmamalı..Angora tavşanı yok cincila vb..Evet forumda yazan arkadaşıma katılıyorum...ama kapari işi öyle değil..Ve şundan adım gibi eminim..3-5 yıla kalmaz iç tüketim patlaması olacak.Çünkü herşeyin doğal olanına ,organik olanına müthiş bir akın var..İsrailli bile gelip ta Erzurumda Erzincanda organik tarım için uğraş veriyorsa ve kapari gibi mucize bir bitki hak ettiği saltanata er geç kavuşacaktır.Saygılarımla

BirLira
05-09-2008, 22:10
Doğada kendiliğinden yetişen bu bitkiyi bu yaz Çanakkale'de gördüm,
eğimli yol kenarında daha çok aşağıya doğru büyüme sergilemiş.
Bitkinin üzerinde yüzlerce çiçek vardı, yoğun güzel bir kokusu var.
Bu koku **** nektar bombus ve balarılarını cezbedici olmalı ki
çiçeklerin üzeri inanılmaz derecede arı kaynıyordu.

46533

zulkufhacettepe
16-10-2008, 13:53
2,5 lt'lki kola şişesini yatay olarak koy, içine 1/3'üne karınca yuvalarının önünden içi karınca dolu bir toprak koy, sonra üstüne kapari tohumlarını at. Şişenin birçok yerinden iğne ile karıncalarnı çıkmayacağı şekilde del, hava alsınlar. Karıncaları 2 hafta boyunca misafir et. Evinde, biraz aydınlık güneş görmeyen yere koy şişeyi, zemini betona gelsin. 2 hafta sonunda şişeyi boşalt, tohumları tane tane al ve hemen çimlendirme tüplerine koy, bak göreceksin 2 hafta içinde çimlenecektir. Çünkü karıncalar o tohumları ağızlarına aldığında ağızlarındaki bulunan bir sıvı sayesinde çimlenmeye geçmektedirler. Hadi hayırlısı.

Sergüzen
16-10-2008, 21:29
Karıncaların ağzındaki sıvı formikasit ihtiva ediyor.

sokak lambası
26-03-2009, 03:56
Dikensiz Kapari


http://img106.imageshack.us/img106/5268/dikensizkapari.jpg

copur 09
26-03-2009, 08:45
Dikensiz kapari çok ilginç, geçen yaz kapari toplarken dikenleri baya canımı acıtmıştı.

sokak lambası
26-03-2009, 23:11
Kimsenin hevesini kırmak istemem ama kapari üreticileri tarafından verilen bazı bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Bir firma dekardan ortalama 5000 TL kar edildiğini yazmış. Bu bilgi kesinlikle doğru değil. İşçilik masrafı çok yüksek. Kilosu 1.5 TL'den aşağıya kapari toplatılmıyor. Ayrıca fabrikalar kapariyi işçiliğin ucuz olduğu orta asyadan temin ediyorlar. İtalya ve İspanya'da ise dikensiz türlerden kapari tarımı yapılıyor. Kaparinin dekardan ortalama kazancı 750 - 1000 USD arasındadır. Ancak salamura olarak işlenirse bu meblağ 2-3 misli daha fazladır.

hosseda
02-07-2009, 21:03
bahçede ani olarak büyüyen kaparileri yeni farkettim.

hosseda
14-07-2009, 23:05
Meyveleri de büyümüşler.
( meyve diye yazdım ama emin değilim. Çiçeklerin tomurcuğu mu acaba diye de şu anda düşünmekteyim. Kaparinin meyveleri sanki köşeli bir gürz gibiydi diye hatırlamaktayım. Bilen bir arkadaş aydınlatırsa müteşekkir olurum.)

Nariel
15-07-2009, 11:31
Sn.hosseda, bunlar meyveler (karpuz gibiler). Köşeli dedikleriniz ise çiçek tomurcuğu.

hosseda
15-07-2009, 12:05
Sayın Nariel cevabınız için teşekkür ederim.

Bir sorum daha olacak, meyvelerin olgunlaştığını nasıl anlayacağım. Resimdeki meyve ne durumda sizce ?

Hoşçakalın.

Nariel
15-07-2009, 17:22
Malesef o konuda yardımcı olamayacağım.. Meyveler hatırladığım kadarıyla çok büyümüyor, belki gördüklerinizden biraz daha fazla büyür, 2-3 cm kadar daha boy yapar. Emin değilim..

selis
06-08-2009, 12:49
Hosseda o karpuzlar biraz daha büyüyüp üzerindeki çizgilerden gül gibi açılıyor.. Onun şekli daha güzel oluyor.. Çocukken çok toplamıştım..

Fotosunu da buldum.. ;)
http://image5.sahibinden.com/photos/20/75/86/big_10207586_ph9.jpg

Yesiller
06-08-2009, 21:39
Ercankozer, buraya baktınız mı?

www.kapari.com (http://www.kapari.com)

Mine Hanım,
Çok teşekkür ederim. Uzun zamandır aç olduğum bilgiye sayenizde ulaştım.
Ben Bursa da oturuyorum ama İnegöl, Hamzabeyköyü kökenim.
Köy hayatını ve toprağı çok seviyorum. Köyümde yatırım yapmak niyetindeyim.
Sayenezde kapari konusundakı açlığıma giriş yaptım.
Teşekkür ederim.

ongan
04-06-2010, 13:27
herkese merhaba bu kapari hakkında akkılıç üyemize bir sorum var acaba benimle iritibata geçebilir mi?

ongan_mehmet@hotmail.com bu adresten ulaşabilirsiniz

Kedi Tırnağı
04-06-2010, 14:21
Kapariye Kıbrıs' ta '' gabbar '' denilir. Kıbrıs' ta her tarafta çok yaygın şekilde doğal olarak yetişir. Çiçekleri çok güzel.

Onlar turşusunu yapıyorlar. Ben de geçen yaz gittiğimde bir tanıdığa sordum nasıl yapılır turşusu diye. Bir kavanoza babamın bahçesindeki kaparilerin taze sürgünlerinden yıkayıp koyduk. Sanırım kartlaşmadan, baharda çıkan sürgünlerden yapmak gerekiyormuş. Eve dönünce birkaç gün boyunca hergün suyunu değiştirdim. Sonra da tamamen sirke dolu bir cam kavanoza doldurdum. 20 gün, 1 ay sonra filan yemeye başladım. Küçük bir kavanozdu. Geçen sene unuttum pek yemedim. Hala var ve bozulmamış durumda. Sirkeden çıkarınca biraz suyun altına tutup yıkamak gerekiyor yoksa sirke çok yakıyor. Ben tadını seviyorum.

Bir ara haberlerde izlemiştim. Güneydoğu' da sınırdaki köylerden birinde, mayınlı alanda kendiliğinden yetişen geberelerden çocuklar tohum toplayıp kilosunu 1 TL ye satıyorlardı. Mayınlı alanda, 1 TL için hayatını tehlikeye atmak zorunda kalan çocukların durumu çok acı tabii. Kültürel yetiştiriciliği kolaylaştırılsa ve o bölgedeki mayınsız kıraç alanlara devlet tarafından dikimi yaptırılsa hem erozyon çalışmalarına katkısı olur hem de köy çocuklarına okul harçlığı için kaynak yaratılır. Romantik bir temenni tabii benimkisi. Silaha-mayına para harcamak varken:D

nariçi
04-06-2010, 15:41
Yakın ilçe Besni ve Gaziantep Şanlıurfa kara yol boylarında var. Tohum zamanını iyi tespit edebilirsem toplarım. Mesajlarda geçen dikensiz tür olsa çok daha iyi olur ama buralarda yok.

alibabaa
08-06-2010, 00:28
Kapari salamurası yüzde 20'lik kaya tuzu içine biraz da sarımsak doğradım en üstüne maydanoz yaprakları ile kapladım. Bir ay sonra bire bir sirke ile karıştırıp bekleyeceğim biraz daha şimdi bile lezzeti güzel bence tüm arkadaşlara tavsiye ederim.

kamilokyaz
26-10-2010, 21:10
Merhaba arkadaşlar
ben tarım teknikeri kamil okyaz
2006 da denizli tarım müdürlüğünden emekli oldum.11 yıl boyunca ıtri ve tıbbi bitkiler konu sorumlusu olarak çalıştım

tugrulbaba
19-11-2010, 20:32
Bizim buralarda kendiliğinden yetişir ve hiçbir değer arz etmez halk nezdinde...(en azından ben görmüyorum yoğun bir ilgi ile karşılandığını)

Bir dönem ilgilenmiştim ama şu anda umursamaz bir tavırla köye giderken yol kenarlarında, tarla köşelerinde kendiliğinden yetişmiş bu bitkiye bakıp geçiyorum o kadar.

Karamanda da oldukça yaygındır bu arada.

Hala alınıp satılıyor mu? Merakımdan soruyorum bunu...

akyali
16-03-2011, 23:46
Acikcasi sitesindeki ekonomik degerlere de baktim, 2007-2008 yilinda yazilmis oradaki kazanc/gider tablolari. 3 senede verim aliniyormus, yani o zamanlar kapari dikenler nasil bir sonuc aldi merak ettim dogrusu :)

memco
31-05-2011, 02:55
bu sene bizde topladık hanım tuza yatırdı salamurasını yapacağız inşallah.

kelebek çalısı
01-10-2012, 16:31
Dağ, taş, deniz kenarı, hatta en umulmayacak yerlerden dahi fışkırarak can bulan kapari bir benim bahçeye uğramıyor. Türkiye' de bahçe duvarının hemen dibinden çıkarak beni piyango vurmuşçasına şaşırtan bu bitki burada bahçemden nasıl çıkmaz diyerek hayıflanıyorum.

İnsanlar genelde turşunun bir çok çeşidini sever ve evinde uygular ama bu bitkiye rağbet nedense yok gibi. Sadece çiçeği için bile bahçede bir kök olsa dediğim bitkilerden ama olursa turşusunu da denerim :)

selis
01-10-2012, 16:45
Geçen yıl turşusunu denedim ama bir şeye benzetemedim..
Benim bahçede bu yıl 2 kök çıkmıştı köpeklere batmasın diye söktüm ;)

Kelebek Çalısı, sanki bu bitkiden sizin oralarda çok diye hatırlıyorum ben.. Hattâ bir yemek yarışması Kıbrıs'taydı ve dallarını haşlayıp yemek yapmışlardı..

Bizim buralarda da yer gök kapari bitkisi Ne yapsak ki ;) (Plumerianın intikamı :p)
Tesadüfen dün akşam fotoğraf çekmiştim.. Tohumlar saçılmaya başlamış..
335743

kelebek çalısı
01-10-2012, 16:58
Sevgili selis,

bahçemin dışında, sokağımın çeşitli noktalarında kendiliğinden çıkmış kapariler mevcut. Zaten kapari her taşın altından çıkıyor burada ;) bir benim bahçeye uçup konmuyor demek ki :mad:

Bu arada Plumeria' yı Türkiye' de bir kaç kez bahçeye dikip tutturamayınca sonunda burada yetiştirmek kısmet oldu.. Plumeria için Kuzey Kıbrıs' ta ev sahibi olduk gibi bir şey oldu diye takılırım ben bazen Türkiye' de yetiştiremeyenler üzüldüğünde :dilli:

Kaparinin taze filizlenmiş dallarını toplayarak turşusunu yaparlar ama yemeğini duymadım. Sanırım sizin izlediğiniz programı ben de izlemiştim ve o yemeği yapılan ot Molehiya olsa gerek.

Bakın şimdi bana gidip kapari fidesi aldırtacaksınız :D

fatih_isleyen
16-02-2013, 11:42
ucuz fide soran arkadaş kapari (http://www.kapari.org/kapari/) buraya baka bilirsiniz. 0,90tl fide fiyatı,


birde bu ürünü yetiştirmek istesek pazarı hakkında hiç bir bilgim yok kimler alıyor nerelerde kullanılıyor acaba. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz.

Beymen
20-03-2013, 23:14
Selam ..kapari hakkında tecrubelerimi sizlerle paylaşayım..Aman diyim sevdiğiniz çiçeklerinize yakın veyahut evin girşlerine sık sık uğradığınız bahçenizin herhangi bir yerine dikmeyin..hobi olarak dikenler bahçelerinin en ucra köşelerini seçebilirler..kök, tomurcuk ve meyvelerinin faydalarının yanında yaz boyunca bolca açan büyük beyaz hoş kokulu çiçeklerine rağmen.. arsız dikenli ve çok yer kaplayan bir çalı olduğu için ve özellikle yerini tutuktan sonra kolay kolay kurtulamayacağınız için yerini iyi seçmenizi tafsiye ederim..benim köyün hertarafında bolca çalısı var..o kadar arsızki geçen yaz ortasında yangından kuruyup bir daha çıkmaz dediğim kapariler aynı yıl içinde bolca sürgün verip meyveye yattılar..

bahçemdede birkaç tane var birtanesi havuzumun dibinde bir türlü kurtulamadım.. 20 kg tuz aldım köklerinin etrafını kazıyıp bolca dökmeyi düşünüyorum olmazsa çamaşır suyu dökeceğim belki kururlar..kapari yüzünden bitki katili olacağım..:(

Not olarak meyvesi çok kısa süreli çatlar (bu olgunlaşmış demektir) çatladıktan sonra tamamen açılır..işte o çatlamş anında yakalarsanız meyvesinin içindeki taze etli kısmı emerseniz benim çok hoşuma giden hafif acımsı tatlı tadı var.. asıl acı olan içinde bolca bulunan tohumları onları çiğnemezseniz o güzel tadı yakalarsınız..
saygılar..

tarku
11-04-2016, 13:56
Soruma bir yanıt gelmediğine göre benzer bir deneyim olmadı galiba. Her neyse, be de bekleyemedim. Bir paket fidan (ya da kök) getirterek yol kenarında sürekli toprak dökülen şev kısımlarına köstebek deliğinden hallice çukurlar açarak bazen 1mt, bazen 1,5mt aralıklarla ektim. Şev yüksekliğinin 3-4 metreyi bulduğu yerlere altlı üstlü de ektiğim oldu. Gerisini göreceğiz artık bakalım ne olur...
Sayın meyveliTepe, kaparilerin ve şevdeki toprak kayması sorununun durumunu öğrenebilir miyim? İşe yaradı mı? Bahçemin batı tarafında Dsi'nin yaptığı sulama kanalı var ve bahçemden yaklaşık 2-3 metre yüksekte, arada bir yol yapılmış. Yoldan artan toprak bahçemin sınırına yığılmış. Yağmurlar ile birlikte, toprak kayıyor ve ağaçların kök boğazları toprakla doluyor. Eğer kapari sizin isteklerinizi yerine getirdiyse, bende denemek istiyorum.

Muda
11-04-2016, 19:20
Sayın tarku;

Benim gördüğüm kadarı ile yol kenarlarına özellikle toprağı tutması için dikiliyor. Ben Akşehir'den sonra Isparta'ya giderken görmüştüm. Kökleri kuraklığa dayanabilmek için derinlere gidiyor. Bir tane küçüğünü bile çıkaramadım. Üst kısmı da yayıldığı zaman toprağı oldukça iyi tutuyor. Benim dağlık yerlere dikmek istediğim bitkilerden. Ancak daha sonra kurtulmak için uğraşmak zorunda kalır mıyım bilmiyorum. Tohumlarını veya fidesini bulabilirsem deneyeceğim.

Bir de anım var.
İzmir'li bir arkadaş Ms hastalığı için kapari istemişti. Oysa ki onun dükkanının bulunduğu yerin yanında bir kök de olsa kapari bitkisi vardı.

namtha
06-06-2017, 11:58
Bugün çiçek açmış şekilde yol kenarında gördüm ve internette araştırınca kapari (http://www.agaclar.net/forum/24565-post1.htm)olduğunu öğrendim.Tekrar bitkinin olduğu yere gidip küçük tomurcuklarından topladım.Sorularım biraz garip olabilir ancak tanımadığım bir bitki olduğu için sormak istedim.Tomurcukların içini açtığımda fotoğrafta görüldüğü gibi gelişmemiş halde erkek ve dişi üreme organları çıktı.Bunların tamamı mı yeniyor acaba.Günlük tüketim miktarı nedir? Tad olarak biraz acılık var ancak bana çok kötü gelmedi keskin bir baharat gibi (tabi acısı alınmadan anca 1-2 tane yenebilir çok yenemez gibi) .Bu nedenle tuzlu suda bekletmeden yenir mi? Zeytin yağında bekletsem uzun süre saklayabilirmiyim ve bitki özünü yağa salacağı için hem bitkiyi hemde yağı birlikte kullanılabilir mi vb. farklı tüketim ve kullanımlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim.Farklı kullanım yöntemleri hakkında bilgiye ulaşamazsam mecburen tuzlu su salamura ve turşu tariflerine yöneleceğim.Oldukça şifalı ve besleyici bir bitki gibi görünüyor çiçekler açmaya başlamış sevenler tomurcuk toplamaya başlayabilir :)