PDA

View Full Version : Hezaren, Delfinyum Çiçeği (Delphinium)

limon
25-02-2009, 19:24
Karışık Renkli Delfinyum Çiçeği

Tohumlarını direkt yetiştireceğim yere serptim. Fazlalık yapan fideleri koparacağım. Yaz başından itibaren çiçek açacaklarmış (inşallah :) )
Yüksek boylu bitkileri seviyorum, bu bitki 160 cm boylanıyormuş. Nilüfer akvaryumunun ön tarafındaki bölümün en arka kısmına serptim tohumlarını. Hayalime göre akvaryumun camı yüksekliğinde olup, kötü görünen kısmı kapatacak. Fotoğraftaki çiçekler şahane, kendisi nasıl olacak göreceğiz.
Bana eşlik edecek arkadaşları bekliyorum :)

64379

Buket Aknar
25-02-2009, 20:06
Ben kaç yıldır bahçemde yetiştiriyorum, gerçekten de boylu ve güzel çiçeklerdir. Kıbrıs'ta biz onlara Girit diyoruz. Dökülen tohumlardan her yıl yeniden çimleniyorlar. Bahçemde bu yıl yine çimlenmeye başladılar.

Sümeyye Polat
25-02-2009, 20:50
Delphinium benim de hayran olduğum çiçeklerden biridir. İnternette gördüğüm bazı sitelerde ve tohum paketlerinin üstünde ''hezaran çiçeği '' diye yazıyordu. Hezaranın kelime anlamı ''binler'' miş. Çok sayıda çiçeği olduğu için böyle demişlerdir belki.. Adı ne olursa olsun kendisi olağanüstü... Bu yıl ben de tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum. Saksıda hapsedilince böyle güzel açarlar mı bilmiyorum ama yine de şansımı deneyeceğim. Eminim bahçenize çok yakışacaktır. Buket Hanım ilerde sevgili limon ile beraber başınızı çok ağrıtacağız gibi görünüyor. :rolleyes:

limon
26-02-2009, 11:50
Buket Hanım pakette çok yıllık yazması ve tohumların direkt toprağa ekilmesi bana cazip gelmişti. Demek kendi dökülen tohumlarından yeniden yeşeriyor. Gerçekten bu kadar gösterişli mi çiçekleniyor? Fotoğraftakilerden daha mı cılız?

Eğer yukardaki kadar güzel oluyorlarsa tüm bahçeye ekerim :)

Buket Aknar
26-02-2009, 14:01
Fotoğrafta görülenler, katmerli bir tür. Benimkiler katmersiz, çiçekleri çok fazla iri değil. Bahçemde 2 yıl önce yetiştirdiklerimi yeni yeni çiçeklendiklerinde fotoğraflamıştım. Hepsi çiçeklendiklerinde, zaten fotoğrafta da tomurcuklar görülüyor, daha güzel oluyorlar. Sizin tohum paketi üzerindekilerin yanında benimkiler çooook çirkin kalıyor.

Fotoğrafı daha önce eklediğim için yeniden ekleyemiyorum. İsmini değiştirdiğim halde yine olmadı, bu kez bir kısmını keserek deniyorum umarım eklenir.

Adalet Yağcı
26-02-2009, 16:00
Dört yıl önce bir paket tohum alıp ekmiştim, bir daha hiç ekmedim, ama her baharda öyle bir fışkırıyor ki her yerden, bazılarını içim elvermese de sökmek zorunda kalıyorum.

Benimkiler de katmerli türden, bu kadar bol çiçekli değiller ama hepsi bir araya gelince baya gösterişli oluyorlar.

Benim tek şikayetim, çiçekler uzun zaman açmaya devam ettikleri halde ilk açanlar fazla kalmıyor dalında, yerler çiçek yapraklarından geçilmiyor.

Bahçemi budamaya gittiğimde gördüm ki, yine her yerden çıkmışlar, kimileri onbeş santim olmuş, Mayısta fotoğraflarını çekip paylaşırım buradan.

sevilozcan
26-02-2009, 17:10
Merhaba,

Bu bitkiyi 2 senedir bahçemizde yetiştirdik.
Geçen senelerde direk toprağa serpmiştik tohumları.
Bu sene ben salonumun yarısını sera haline getirip :) , bu ve 5-6 çeşit çiçek tohumlarını çimlendirme kaplarına ektim. Şaşırtmayı da bu hava şartlarında salonumda yapacağım gibi gözüküyor.
Çok güzel renkli ve uzun boylu bitkiler.
Çiçeklendiklerinde fotoğraflarını paylaşırım.

Adalet Yağcı
26-02-2009, 17:53
Hoş geldiniz Sevilözcan, Delfinyumları şaşırtmaya gerek yoktu, onlar kendi doğal ortamlarında kafalarına göre takılmaktan hoşlanıyorlar.

limon
26-02-2009, 18:59
Çiçeklerin renk tonları çok güzeller.

Gullyabani bir çok tohum aldığımdan kaça aldığımı hatırlamıyorum. 4-5 TL gibi olabilir.

Adalet Hanım, demek şimdiden 15 cm olmuşlar. Bu kadar arsız bir tür olduğuna çok sevindim İki yıl uğraştığım Çan çiçekleri gibi olur diye korkmuştum alırken :)

Sevil Hanım çiçeklenmeden de büyüme aşamalarını fotoğraflayıp paylaşabilirsiniz.

Buket Aknar
26-02-2009, 19:17
Ben de bugü bahçede şöyle bir dolaştım ki bahçenin muhtelif yerlerinde çimlendiklerini farkettim. Hava musait olduğunda hepsini bir yere toplamaya karar verdim.(söküp atmaya kıyamıyorum)

Adalet Yağcı
26-02-2009, 20:54
Sevgili Limon, o kadar arsızlar ki, ne soğuk dinliyorlar ne de kar, ilk bahardaki şöleni son derece görkemli, benimkiler rengarenk açıyorlar, pembe, beyaz, mor, eflatun, koyu pembe.

Her yıl, Temmuz Ağustos aylarında kuruyan dalları üzerindeki tohumlarına dikkat ederek kesiyorum, çıkmasını istediğim bölgelere elimdeki demeti çırparak tohumların toprağa düşmesini sağlıyorum, tabi alakasız yerlere de tohum düşebiliyor.

İlkbaharda bir de bakıyorum ki, her yer bu güzelliklerle donanmış, özel bir bakım istemiyor.

limon
04-03-2009, 17:05
Bu çiçek tam benlikmiş Adalet hanım :) (Tembel işi ;))

limon
21-03-2009, 19:01
Henüz tohumlarda çimlenme belirtisi göremedim. Gerçi havalar o kadar soğuk gidiyor ki normaldir sanırım.

Adalet Yağcı
21-03-2009, 20:10
Normaldir Limon, ben artık hiç ekmediğim halde bahçemin içi hazeran dolmuş, mutlaka çimleneceklerdir.

Buket Aknar
21-03-2009, 22:17
Ben orda, burda gelişigüzel çimlenen hezarenleri toplayıp bir yere diktim, şu anda daha tam tutmuş gibi değiller, boynuları bükük duruyorlar. :( İnşallah hepsinin ölmesine sebep olmamışımdır.

Adalet Yağcı
21-03-2009, 22:25
Sevgili Buket, inşallah kendilerine gelirler, şöyle bir hafta sonra filan yerlerine adapte olurlar.
Gerçekten de hepsinin bir arada olması, hem bitkilerin görünüşü açısından, hem de birbirlerine rüzgarlı havalarda destek olmak açısından iyi gelir.
Buradan gelişmeleri yazarsanız ben de böyle bir uygulama yapabilirim, benimkiler bahçenin her yerine dağılmışlar.

powered
24-03-2009, 22:30
Çok güzel bir çiçek olduğu konusunda hepinizle hemfikirim, fakat 2 senedir saksıda tohumdan yetişirmeye çok ama çok çalıştımsada bir iki çiçek açtıktan sonra kırmızı örümcek, çiçeği öldürdü, tekrar diktim, kış yaz farketmiyor hemen çimleniyor saksıda, fakat onlarda kırmızı örümcek istilasına uğradı öldüler, tek bir kök kaldı yaşam mücadelesi veriyor, küçüçük boyuyla 8 tane tomurcuğu var ama kırmızı örümcek onu da öldürecek. Yeryüzünün en dayanıklı akarı kırmızı örümcek ilaç falan işlemiyor çok ilaç aldım. Asit kuyusuna atsanız bu akarı öldürmek imkansız. Neyse Hazeran çiçeğinin tek eksi yanı çiçekleri çok çabuk dökülüyor. Yeni bir parti tohum daha dikicem haftada bir ilaçlıcam bakalım yaşatabilicekmiyim.

limon
16-04-2009, 14:34
Adalet Hanım, bu fideler Delfinyum mudur?
73040

Adalet Yağcı
16-04-2009, 23:12
Üzgünüm sevgili Limon, bu fideler delfinyum değil.
Definyumlar (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=69919&d=1238517039)

limon
17-04-2009, 19:39
Demek bunlar değilmiş. Yeni yeni çıkan bir şeyler daha var, daha çok küçükler, belki onlardır. Büyüyünce anlarız artık :)

limon
18-04-2009, 18:39
Sizin fotoğrafınız olmasaydı Delfinyum ları hayatta bulamazdım. Hatırladığım yere değil de başka bir köşeye ekmişim tohumları. Bugün bahçeyle ilgilenirken dereotuna benzeyen fidecikleri fark ettim. Teşekkür ederim.

Adalet Yağcı
19-04-2009, 19:20
Rica ederim sevgili Limon, ilk defa bildiğim bir konuda yardımcı olmaktan mutlu oldum.

Adalet Yağcı
22-04-2009, 11:13
Bahçemde kendiliğinden çıkan delphiniumlarım tomurcuklanmış açmak üzereler.
Tabi ki, kendiliğinden çıkmadılar, bu güzel çiçeği her yıl bahçesinde görmek isteyenler; Bir kez ektiğinizde, tohumları olgunlaşınca, çıkmasını istediğiniz yerlere tohumlarını taze taze serpin.
Sonbaharda çimlenme başlıyor, soğuk ve kara rağmen gelişiminie devam ediyor, ve ilkbaharda Delphiniumlarınız hazır oluyor, ne kadar kolay değilmi?

Kat'iyen özel bir bakım istemiyor, gübreli topraklardan çok hoşlanıyor, ben bu sene alakasız yerlerden çıkan yüzlerce fideyi içim sızlayarak söküp atmak zorunda kaldım.
Yoksa bahçemde başka çiçeklere yer kalmayacaktı, Haziran sonundan itibaren tohumlananları söküp diğerlerine yer açacağım.

Sevgili Limon, en kısa zamanda sizinkilerde böyle olacaklar.

limon
22-04-2009, 15:15
Ne kadar büyümüşler. Demek sonbaharda tohumunu atmak gerekiyordu.

Adalet Yağcı
12-06-2009, 10:23
Delfiniumlarım bütün bahçeyi sarmış durumda, inanılmaz renk skalası var, sanki her biri diğerinden farklı tonlardaymış gibi.

85969 Morlar.

85972

85973 Bu rengi ilk defa görüyorum, sanki fosforlu gibi mavi ile mor arası.

85974 Bu da çok hoş, fuşya gibi bir rengi var, daha pastel.

pembegül
15-08-2009, 14:23
Sn Adalet Yağcı bu güzel çiçeklerin tohumundan rica etsem banada gönderebilirmisiniz olumlu veya olumsuz cevabınızı bekliyorum sevgiyle kalın .

KARADENİZ37
15-08-2009, 14:38
Adalet hanım elinizde bu çiçeğin tohumu var mı?Varsa ve ya çıkacaksa ben de talibim.Saygılar.

limon
10-10-2009, 22:10
Adalet Hanım'ın hediyesi Hazeran-Delfinyum tohumlarını, geçen hafta ektim. Şimdiden gelecek yılı sabırsızla beklemeye başladım. :)

Adalet Yağcı
11-10-2009, 08:58
Güle güle büyüsünler sevgili Limon, Baharda bahçenizde şenlik var inşallah.

Sevgili Pembegül, KARADAENİZ37, çok üzgünüm, mesajınızı bu gün gördüm :( elimde hiç tohum kalmadı, seneye Sonbaharda tekrar hatırlatırmısınız?

ciceksever70
11-10-2009, 16:14
Ben de sevgili Adalet hanimdan gelen tohumlarimi diktim her gün bakiyorum cimlenme var mi diye. Sansimiza ilik bir sonbahar yasiyoruz umarim cabuk cimlenir. Burada gördügüm delfinyumlarin yapragi kereviz yapragina benziyor biraz acaba baska bir cinsi mi? Adalet hanimcigim kisin yesil kaliyor mu yoksa kesmek mi gerekiyor? Eger yesil kaliyorsa bahcemde sorunlu bir bölge var onu kapatmak icin kullanabilirim. Sevgiler.

limon
11-10-2009, 19:09
Çiçeksever, ektiğimden beri her gün ben de bakıyorum. :) Toprak nemli, hava sıcak-ılık, tam çimlenmeye uygun koşullar var. Şimdilik kıpırtı yok.

Yaprakları kereviz yaprağı gibi, haklısın. Başka cinsi olduğunu sanmıyorum, internette genelde çiçeklerinin yakından fotoğrafları var, 1-2 tane yapraklı fotoğrafa denk gelince bakmıştım da, hepsi Adalet Hanım'ın fotoğraftakindeki gibi yapraklı.

Ozal
11-10-2009, 22:39
bu bitkiyi normal cicekcide bula bilir miyiz?

lastmohikan
11-10-2009, 23:09
maşallah her tarafı çiçek dolu güle güle yetiştirin.

FIRUZAN
12-10-2009, 08:07
Tohumları gittigidiyorda buldum şimdi mi döküceğiz toprağa ?yani baharda değil değil mi ? Kışa dayanıyor heralde.

Adalet Yağcı
12-10-2009, 16:56
Adalet hanimcigim kisin yesil kaliyor mu yoksa kesmek mi gerekiyor? Eger yesil kaliyorsa bahcemde sorunlu bir bölge var onu kapatmak icin kullanabilirim...

Sevgili Çiçeksever, ben kışın bahçeye gitmiyorum, Nisan gibi gittiğimde delphinyumlar 8-10 cm. boylanmış oluyorlar.
Şundan eminim ki, Sonbaharda ekilmesi gerekiyor, şimdiden bahçemde çimlenmeler başladı, henüz bir kaç santimler, ama sanırım İlkbaharda da çimlenenler olacaktır.

limon
16-10-2009, 18:39
Delfinyum tohumlarını ektiğim yerde bunlardan bol miktarda var. Acaba çimlenen Hazeranlar mı yoksa başka çiçeklerden dökülenler mi bilemedim. Hazeranın ilk çıkışı da Dereotu gibi mi?

Bu bölümde yazın Kına Çiçeği de dikiliydi, çok sayıda tohumu toprağa döküldü, belki de O dur. Ama bir sürü çimlenen tohum görünce bu sefer Hazeran işi tamam diye pek sevindim başta sonra yaprakları geldi aklıma :)
108374

Adalet Yağcı
16-10-2009, 21:18
Doğrusu kotiledon yaprakların kalınlığına bakılırsa kına çiçeğine benziyor :(
İlk gerçek yaprak çıktığında fotoğraflarsanız tam olarak belli olur.
Tohumlar çıkıncaya kadar toprağını nemli tutmaya çalışın.

limon
20-10-2009, 16:48
Adalet Hanım, yukardakiler değilmiş ancak 2 gündür çok yoğun çimlenen tohumlar var, onlar kesin sizin Hazeranlar. Tohumları sık atmamaya çalışmıştım ama o kadar yoğun ve sık çıkmışlar ki...

Adalet Yağcı
20-10-2009, 20:40
Bence hazerandırlar ilk yaprakları kına çiçeğninkine benziyor ama az daha küçük ve yaprak yapısı daha ince gibi.
Üçüncü yaprakları maydonoz yaprağını andırıyor kesin anlarsınız.

limon
21-10-2009, 07:56
Daha üçüncü yapraklar çıkmadı ama aynı tarif ettiğiniz gibi ilk çıkış yukardaki fotoğraftan daha ince.

limon
24-10-2009, 13:57
Sanıyorum bunlar Hazeran olsa gerek, çünkü buraya sadece sizden gelen tohumları serpmiştim, herhangi bir çiçekten dökülen tohumların bu sıklıkta çimlenmesi mümkün değil diye düşünüyorum. Hazeran tohumlarını ön tarafa, Dev Acı Bakla tohumlarını da onlardan boylu olacakları için, arka taraflarına ekmiştim. Ben Acı Bakla tohumunun çok geç çimleneceğini sanırken, Hazeranlardan önce çimlenip bana sürpriz yaptılar. Sanıyorum, İlkbaharda bu köşenin seyrine doyum olmayacak.

Hazeran olduğunu sandığım fideler,
109394

36.mesajdaki fotoğrafta çimlenenlerin üçüncü yaprakları çıkınca Acıbakla olduklarını anladım. Gelişmelerini ilgili başlıkta yazacağım.
109395

Adalet Yağcı
24-10-2009, 20:11
Sevgili Limon, üçüncü yaprakları seçemediğim için bir şey diyemiyeceğim.
Bahçenize de yazdım, çimlenmiş hazeranlar (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109506&d=1256405458) böyle oluyor.

limon
25-10-2009, 14:57
Gönderdiğiniz kişilerden tohumları benden başka eken olmadı mı merak ediyorum?

Tohum isterken herkes yazıyor ama yetiştirme aşamasında ses-seda çıkmıyor. Oysa siz, tohumların hemen ekilmesi gerektiğini özellikle belirttiniz. Neredesiniz arkadaşlar, nasıl gidiyor durum?

Bence forum sadece tohum-bitki paylaşımı için kullanılmamalı. Kim, ne zaman, nasıl ekiyor? Nasıl toprak kullanıyor? Çimlenme aşamaları neler? En başarılı yöntem hangisi oldu? gibi sorulara cevaplar, yetiştirme aşamalarını paylaşmakla olur. "Ben tohum istedim, ektim, bitti, hadi bana eyvallah" olmamalı diye düşünüyorum.

Adalet Yağcı
25-10-2009, 15:05
Doğrusu ben de merak ediyorum :)

Kiraz
25-10-2009, 15:47
Ben Adalet Hanım'ın gönderdiklerinden, biraz geç ektim, henüz hareket yok. Yaklaşık kaç günde çimleniyorlar? Havalar bu sıralar çok soğuk değil, sorunsuz çimleneceklerini umuyorum. Bir tek salyangoz tehlikesi var, geçen sene sağlam kalan bir kaç kökü onlara kaptırmıştım, toprağa kahve telvesi serpmeyi deneyeceğim.

Tohumların bir kısmını da ayırdım, baharda deneyeceğim.

Geçen sene erken ilkbaharda içeride, küçük kaplarda çimlendirmiştim ama çok zayıf gelişmişlerdi. Sanırım benimki farklı cinsti, ilk sene çiçek vermediği yazıyordu.

Adalet Yağcı
25-10-2009, 16:23
Sevgili Kiraz doğrusunu isterseniz çimlenme süresini hiç bilmiyorum, her yıl kendisi çıktığı için takip edemiyorum.
Bence delfinyumların hepsini ekin, bahara kadar kendine gelsin, çabuk çiçeklensin.
Bir kaç tanesi benim bahçemde açtı bile.

ciceksever70
25-10-2009, 18:34
Benim ektigim hazeran ve hüsnüyusuflar cimlendi ama henüz cok kücük olduklari ve ikinci yapraklarini cikarmadiklari icin ne olduklarini bilemiyorum. Ancak keyifleri yerinde görünüyor. Bizim burada hava sicakligi gece 2-3 gündüz 10-15 derece arasi bu günlerde. Bizim kisimiza dayanirsa sizler cok rahat yetistirirsiniz.

Kiraz
25-10-2009, 18:56
Bu durumda en kısa zamanda kalanını ekiyorum.

limon
26-10-2009, 10:39
Kiraz, nemli ve ılık havada, 2-3 hafta içinde çimleniyorlar. Zaten şu sıralar toprak hep nemli sulamaya gerek kalmıyor, hava sıcaklığı da güzel gidiyor. Çabuk çimlenirler.

Bu sabah, 3.yaprağını çıkaran bir tanecik fideye rasladım, artık hiç şüphem kalmadı, çimlenenler Hazeran tohumları :) ve bolca Acıbakla.

Kiraz
26-10-2009, 18:28
En geç kasım ortası göreceğim demektir:))

Kiraz
06-11-2009, 14:13
Hava soğuk çimlenmemiştir derken, dün çoğunun çimlendiğini gördüm:) Fırsat bulunca fotoğraf ekleyeceğim.

Geçen sene aldığım tohumlar çok nazlı çimlenmişti, sağ kalan da olmamıştı. Sanırım bu seneki farklı cins, tek senelik. Çok yıllık olanları da varmış.

Adalet Yağcı
06-11-2009, 15:07
Sevgili Kiraz, bunlar ayaz soğuk görmüş hazeran tohumları, hiç nazlanmazlar, baharda bahçenizde şenlik var :)

limon
11-11-2009, 16:25
Hazeranlarımın son durumları, oldukça keyifliler.
113828

Adalet Yağcı
11-11-2009, 16:34
Tebrikler sevgili Limon, isterseniz, bir kaç tanesinde şaşırtma deneyin, böyle bile kalsalar sorun olmazlar ama belki daha geniş bir alana yaymak istersiniz.
Ben İlk baharda boyları neredeyse bir karışken bile şaşırtma yapıyorum, aslında şaşırtma yapmak gereksiz ama bazı yerler çok yoğun çıkıyor, daha serbest büyüsünler istiyorum.

limon
11-11-2009, 16:44
Adalet Hanım, oldukça geniş alanda ekililer. Bunlar sadece çok ufak bir bölümü. :)

Ama dediğiniz gibi 10-15 cm olduklarında, çok sık olanları dikkatlice çıkarıp, yer değiştirebilirim.

Çok dikkatli ekmeme rağmen sonradan toprağı tırmıkla düzeltirken tohumlar yer değiştirdi herhalde, aralarında Acı baklalar da çıktı. Oysa ben Acıbaklaları daha boylu oldukları için arkadaya, Hazeranları ön tarafa ekmiştim. Artık beraberce çiçeklenecekler. :)

Cenk Demir
05-12-2009, 15:58
Merhabalar ,
Benim elimde delfinyum tohumları vardı.Saksıya ektim çimlendide şuan. Ama saksıda yetişirmi pek bir bilgim yok.Saksıda yetiştirebilir miyim sizce?

Buda saksıdan bir fotoğraf

123260

Adalet Yağcı
05-12-2009, 16:39
Sevgili Cenk Demir, saksıda yetiştirebilrsiniz tabi ama gördüğüm bu saksı çok dar, kırk litrelik bir saksı alırsanız altı yedi tanesi bir arada çiçeklenir çok da güzel görünür.
Fideleriniz gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra bir kaşıkla nazikçe alıp daha geniş bir saksıya geçirin, dış ortamda kalsın, soğuktan korkmazlar merak etmeyin.
En az 10 cm. arayla dikin, çok fazlada sulamayın hava ısınıncaya kadar.

Cenk Demir
05-12-2009, 19:49
Çok teşekkürler bilgiler için. Gerçek yaprakları çıktığında daha büyük saksıya alıcam.

limon
11-12-2009, 22:46
Cenk bey, hevesinizi kırmak istemediğimden daha önce de görünce yazmamıştım fakat bu sefer dayanamadım. Saksıdaki fideler yetersiz ışıktan dolayı fazla boylanmışlar. Saksınızı fidelerin daha fazla ışık alacakları serince bir yere yerleştirmenizde fayda olacağını düşünüyorum.

k_donmez
26-01-2010, 20:16
sayın limon. ekim ayı ortalarında tohumları toprağa atmışsınız. acaba gelişim ne durumda, son günlerdeki soğuklar nasıl etki ediyor. ben de bugün tekzen'de tohumları buldum. kapalı bir yerde mi ekmeliyim. yoksa, havalar biraz düzelince doğrudan toprağa mı atmalıyım. değerli bilgi ve önerilerinizi bekliyorum.

limon
27-01-2010, 13:27
Sn.K donmez, şu anda üzerinde kalın bir kar tabakası var, eriyene kadar durumlarını göremeyeceğim fakat, şimdiye kadar gelişmleri çok iyi gidiyordu, daha önceki donlardan da olumsuz etkilenmemişti. Bizlere tohumları gönderen Adalet Hanım daha bilgili bu konuda, tohumları sonbaharda ekilmesi gerektiğini kendisinden öğrenmiştik.

Adalet Yağcı
27-01-2010, 14:26
Ben şimdiye kadar olan donlardan delfinyumun etkilendiğini görmedim, tabi bu don dercesine de bağlı olabilir.

Yaylaya ciddi kar yağıyor, kar kalktıktan sonra dipdiri ortaya çıkıyorlar yine, dilerim sizinkiler de etkilenmezler.

Baharın ilk ışıklarında tomurcukları görürsünüz, delfinyumları şaşırtmayın mümkünse ama şaşırtsanız da biraz gecikerek gelişimlerine devam ediyorlar.

k_donmez
27-01-2010, 19:19
Sayın Limon ve sayın Adalet Yağcı. İlginiz için teşekkür ederim. Ben de temin ettiğim tohumları şu soğuklar geçince daimi kalacakları yere atacağım. Umarım iyi sonuç alabilirim.

limon
14-02-2010, 16:33
Hazeranların keyifleri yerinde tek sorun dikkat etmeme rağmen fazla sık olmaları. Biraz daha güçlendiklerinde aralardan fideleri dikkatlice alıp başka yerlere dikeceğim.
125228

Adalet Yağcı
14-02-2010, 18:41
Sevgili Limon, ellerinize sağlık, süper olmuşlar, inşallah her renginden isabet etmiştir.

Aslında yer değiştirmek için en uygun boydalar, şimdi değiştirirseniz baharda yerlerine tam olarak alışacaklardır.

limon
15-02-2010, 15:35
Tavsiyenize uyacağım Adalet Hanım. Bu hafta seyreltme yapıp, fideleri arka taraftaki boş kısımlara paylaştıracağım. Teşekkür ederim.

k_donmez
19-02-2010, 15:03
Bahçede iki ayrı yerde değerlendirmek istiyordum. Bunlardan birine gerekli hazırlıkları yaparak dün öğleden sonra tohumları attım. Üzerlerini de hafifçe örttüm. Dün gece ve gündüz yağan yağmur tohumların olduğu yere ulaşmamış. Biraz sulama yaparak nemlendirdim.

Zeki Yağlı
20-02-2010, 01:09
İçeride tavada çimlendirip belli bir bya gelince bahçeye dikmek daha doğru ve verimli olmaz mı?
Selamlar

k_donmez
20-02-2010, 17:19
Sayın Zeki Yağlı, bu sene ben erkenci tür oldum. Ne bulursam toprağa bırakıyorum. Bir zinya faciasından sonra içerde yetiştirme, şaşırtma durumundan vazgeçtim. Şaka bir yana bitkilerin hepsinin farklı ekim zamanları var. Ben şubatta ekileceklerden başladım. Şu ana kadar yeşeren yok. Bekliyorum.

Kiraz
20-02-2010, 22:30
Adalet Hn'ın gönderdiği tohumdan çıkan fideler son bir haftada hızla gelişti. Geç ektiğim için zayıf olanları(çimlenenlerinin çoğunu) kaybettim ama bunlardan ümitliyim.Boyları 10 cm civarında.

126378

Adalet Yağcı
20-02-2010, 22:35
Sevgili Kiraz, moralinizi bozmak istemem ama, hepsi bu mu :(
Neyse bu sene telafi ederiz ve zamanında ekerseniz istediğiniz gibi olurlar.

Kiraz
20-02-2010, 23:09
Moralim bozulmaz, bir tanesi açsa bile mutlu olacağım:)

Fotoğraftakinden daha fazla çıktı. Bir "çizgi" halinde ekmiştim, şu an oldukça "kesik çizgi" oldu. Bugün bulamadım ama tekrar bakacağım, tohum ayırmıştım diye hatırlıyorum.

Adalet Yağcı
21-02-2010, 10:11
Delphinium severler, tohumlarınızı Son baharda ekiniz, böylece daha yoğun ve sağlıklı bitkilere kavuşursunuz, çiçeklenme de Baharda olur.

Sevgi Durul
21-02-2010, 10:22
Sevgili Adalet Yağcı, ben delfinyum tohumlarımı cuma günü uzun saksıya ektim. Şimdi bunlar çimlendiğinde uzun saksıda devam etsinler mi? Çünkü evimizde inşaat olacak, diğer bahçemizde de çiçekler için yer yapacağız. Bu işlerin bitmesini beklersem geç olacağını düşündüğüm için mecburen saksıya ektim.

Adalet Yağcı
21-02-2010, 10:29
Saksılarınız geniş ve derinse, sık olmamak kaydı ile, her saksıya en fazla üç bitki dikebilirsiniz.

Delphiniumlar serbest bahçe toprağından hoşlanıyorlar, dona karşı da dayanıklılar.
Çiçek yerlerinin hazırlandığında fideleriniz 10 cm. geçmemişlerse esas yerlerine alabilirsiniz.

Kiraz
01-03-2010, 20:25
Elimde kalanlarla avunuyordum ama bugün çoğunun yokolduğunu gördüm. Sümüklüböcekler pek sevmişler,muskarilerin tamamını götürdükleri gibi, şimdi de bunlara dadanmışlar. Bahçede dondan çok daha fazla sümüklüböcekler hasar verdi, en kısa zamanda çaresine bakmam gerekecek.

Beymen
01-03-2010, 21:45
selamlar..ben saksıya ekim yaptım..bahçeye taşımadan önce şaşırtmam gerekiyormu...

Adalet Yağcı
02-03-2010, 10:11
Sayın Beymen, keşke Sonbaharda direk toprağa ekseydiniz.
Saksıda çok sıkışıksalar hemen ayırıp toprağa geçirin.

Beymen
02-03-2010, 21:42
Adalet hanım...tohumlar yeni elime ulaştı..çimlendirme için saksılara ekim yaptım..bahçeye geçirecem...bu aylarda şiddetli yağmurlar yağıyor tohumların sürklenmesinden çekindiğim için bahçeye ekmedim... yalnız bilgilendirme kartında saksılarda çimlendirirseniz...şaşırtınız diyorda..fideleri direkt bahçeye aralarında mesafe bırakarak geçirsem...ileride zayıflık gösterirmi..genel olarak..fidelerde kök gelişimini sağlamak..ufak saksılarda olması şartmı...
50 civarı tohum siparişi verdim.. hemen hemen hepsinde şaşırtma işlemi yapılmaması halinde ya hiç gelişmez diyor ya da büyürsede cılız kalırmış...çok tohum aldığım için hepsinin hakkını verecekmiyim diye düşündürüyor beni..onun için şaşırtma işlemini en kolay şekli ile yapmak istiyorum ama nasıl...

Adalet Yağcı
03-03-2010, 00:16
Sayın Beymen, Delfinyumlar şaşırtılması gerekmeyen bitkilerden, kosmos, sabah sefası vb. gibi.

Tohumlarınızı yağmur almayacak bir bölümde tutun, ilk gerçek dört yaprağı çıkarınca şaşırtırsınız.
Delfinyumlar özgürlüklerini seviyorlar, çok mecbur değilseniz saksıda yetiştirmeyin.

On santim aralıklarla şaşırtabilirsiniz.
Kök gelişimi ve şaşırtma sonundaki durumu, hava durumu ile yakından bağlantılı, eğer birden ısınmazsa sorun yok, ama sıcaklık mevsim normallerinin üzerine çıkarsa çok itina göstermek gerekir.

Beymen
04-03-2010, 18:47
kapalı ama aydıunlık bir yerdeler...yeşermelerini bekliyorum..elle alınabilecek duruma geldiklerinde dışarı ekecem...ama sanırım geç yeşeren bir bitki..onlardan çok daha sonra ektiğim hatmi hatta selluka bile yeşerirken delphiniumlar hala çıkmadı..2 saksıya ekmiştim bugün birni daha sıcak bir ortama getirdm...inşallah çıkarlar..

uzman16
08-04-2010, 21:20
Pek çok tohum ektim, yetiştirmeyi çok istediğim bir çiçek. Bu sene çiçek verir mi bilmem ama Cemo bana fide yolladı. En azından onlar açarsa mutlu olacağım. Buket Aknar da birkaç tane vermişti. Ben şöyle dolu dolu olsunlar istiyorum. 30-40 tane tohum ektim.

134965

Adalet Yağcı
08-04-2010, 21:56
Hiç merak etmeyin içinde bulunduğu saksıyı dolduracaktır.
Yere dikme imkanınız varsa yerde daha gür oluyor.

Kedi Tırnağı
20-05-2010, 03:55
Bu sene balkonda duran boş saksılarımda kendiliğinden birkaç bitki peyda oldu ve ben de dokunmaya kıyamadım. Çok da iyi yapmışım. Bunlardan birinin ( geçen sene çilek fidemin olduğu kapta) yaprakları belirginleştikçe çok hoşuma gitti ve papatyaya benzettim. Bugün çiçek goncaları belirdi eflatun renkte ve heyecanlanıp, Forumdaki; '' bu çiçeğin adı nedir'' bölümüne baktığımda ne göreyim, son mesajda bir arkadaş daha bu çiçeğin açmış halini fotolayıp sormuş. Cevap olarak ' hezeran çiçeği'' yazılmış. Google da aratınca da latincesini gördüm ve sitede delphinium ismiyle aratınca da bu başlığı buldum. Açmış halini de görünce iyice sevindim. Meğer şansıma ne kadar güzel bir çiçek gelip göç etmiş saksıma. Keşke daha fazla sayıda yerleşselermiş. Şu an 1 buçuk kiloluk bir yoğurt kabında duruyor. Bu kapta ne kadar gelişebilir acaba? Şu an tek bir dal halinde. Yanlardan sürgünle çoğalır mı acaba ve daha büyük bir kaba alsam olduğu gibi ve toprak eklesem incitir miyim? Aslında saksı değişimi yaptım sayılır dün. Acil saksı lazım olunca ve nasılsa yabani ot bişey olmaz diye düşünüp kalıp halinde çıkarıp, bahsettiğim bu yoğurt kabına almıştım. Ne yapmalıyım?
Tohumları da yaz sonuna doğru alıcağım anladığım kadarıyla.

Not: Google' da aratınca bu bitkiyle ilgili aşağıdaki bilgileri buldum. Bit otu da deniliyormuş ve zehirliymiş epey. Dikkatli olun arkadaşlar.

Bit Otu (Delphinium staphisagria): Bir metreye kadar uzayabilen, mor renkte çiçekler açan, iki yıllık, otsu bir bitkidir. Hazeran ya da Hezaren olarak da bilinir. İçerisinde çeşitli alkaloitler, sabit ve uçucu bir yağ bulunur.

Bit Otunun Faydaları ve Etkileri: Bit, pire, kene gibi zararlıları öldürmekte etkilidir. Romatizma ağrılarını hafifletir.

Bit Otu Nasıl Kullanılır? Meyve tohumları toz haline getirildikten sonra merhem olarak ya da kaynatılarak kullanılır. Oldukça zehirli bir bitki olduğu için dahili ve harici olarak kullanımı artık tercih edilmemektedir. Hazeran (Bit otu), yerine başka şifalı bitkiler kullanılmaktadır.

oceanheart
20-05-2010, 08:22
Delfinyumların dereotu yaprağına benzeyen yaprakları olanlar tek yıllık ve daha bodur, daha gösterişsiz çiçek açarlar ama yazışmalarda da zaten belirtildiği gibi çok arsızdırlar, doğal olarak ta hemen hemen Türkiyenin her bölgesinde yetişmektedirler.
Esas gösterişli olanlar yetiştirmesi biraz daha zor olan ve birkaçyllık olan delfinyumlardır.Bunların yaprakları daha farklı ve kalın kesitli olur.Bu türün de doğal olarak yetişenini İzmir Bayındırda bir yerde görmüştüm (gördüğüm yer her ne kadar çiçekçilere çok uzak olsa da tabi Bayındır çiçekçi bölgesi belki kazara tohumu dökülerek yetişmiş olabilir de). Bu türün yetiştirmesi biraz daha zor, kökleri serin kalması ve drenajlı ama nemli toprak sever.Tohumlarını genellikle bulmak tek yıllıklara göre daha zor çok nadir geliyor yapımarketler ama satış sitelerinde mevcut.Tohumları birbirinden ayırmak için de paket üzerindeki yaprak resmine özellikle dikkat etmek gerekir.

kendim yetiştirmiş olduğum bir Çok yıllık delfinyum resmi

145521

feriha
20-05-2010, 10:58
Tohumunu ektiğimi unutup sonra bu çiçeğin adı ne diye aradığım çok yıllık delfinyum bu aralar güzel çiçeklerini açmakta.. Yapraklarını hazeran çiçeğine benzetemediğimden teşhis koymak zor olmuştu.Tohumunu Karınca70 den aldığımı hatırladım. Hemen çimlenmemiş olmalı ki unutmuşum..

145546

limon
20-05-2010, 17:12
Bu türün de tohumunu diğeri gibi sonbaharda mı ekmeli?

Kiraz
20-05-2010, 18:21
Sümüklüböceklerden tek sağ kalan bu diye gözünün içine bakıyordum ama hazerandan çok çörekotuna benzemeye başladı, sanırım bu sene bu çiçeğe hasret geçecek:(

145621

Adalet Yağcı
20-05-2010, 21:39
Sevgili Kiraz, hazeranların içine çörekotu karışmış olmalı, onlar da çok güzel açıyorlar.
Üzülmeyin bu sene bende de az hazeran, Son baharda çimlenenler bahçe kazılınca kayboldular :(

Kedi Tırnağı
20-05-2010, 23:37
Sırf yaprağının güzelliği için bile yetiştiririm ben. Zaten dediğim gibi, hüdayinabit, boş saksımda beliren bitkiyi yaprakları hoşuma gittiği için dokunmamıştım.
Deneyimli arkadaşlardan, ilk mesajımdaki konularda öneri rica ediyorum. Benim hazeranım da ölmesin nolur:(

uzman16
21-05-2010, 20:19
Bunlar da benim hazeranlarım. Nisan başında ektiğim, şu an 10-15 cm. boylanan yaklaşık 30 kök hazerandan birinde tomurcuk oluşumu başladı. Plastik bardaklara tohumları tek tek ekmiştim. Yakında bahçeye geçireceğim. 2 ayda tomurcuklanınca çok sevindim. :p

146082

Ne renk açacaklar merak ediyorum. Tohumların birazını Cemo yollamıştı, bir kısmını internetten almıştım.

146083

nkoksal
21-05-2010, 22:29
Sevgili Limon çok yıllık olan delphiniumların tohumlarını sonbaharda ekmenize gerek yok. İlkbaharda ekerseniz yaz sonuna doğru (Temmuz sonu ya da Ağustosda) çiçek açıyor. Kışa dayanıklı bir bitki, benimkiler terasda ve saksıda olmalarına rağmen Ankara kışını geçirdiler ve şu anda o harika çiçeklerini açtılar. Çiçekleri geçtikten sonra ikinci bir parti açacaklarmı onu daha bilmiyorum. Bu sene gözleyip göreceğim. Çiçek açmasada yaprakları çok güzel ve gösterişli öyle de kalabilir.:p

limon
22-05-2010, 20:42
Gerçekten çok güzelmiş yaprakları. Şakayık yapraklarına benzettim. Muhakkak yetiştirmeye çalışacağım. Teşekkür ederim.

oceanheart
25-05-2010, 15:13
Bu türün de tohumunu diğeri gibi sonbaharda mı ekmeli?

Ben ekim yaptığım her dönemde çimlendiğine tanık oldum.

Kedi Tırnağı
03-08-2010, 02:23
Balkon saksımda kendiliğinden çıkan hazeranım çok güzel çiçekler açtı fakat ömrü kısa oldu, döküldüler. Tohum keselerinin kurumasını bekledim. Bir süre sonra keseler kuruyup açılmaya başladılar ve simsiyah küçük tohumları topladım:D Açan üst kısmı kestim. Alt kısımda bir dal daha vardı o da uzadı ve çiçek açtı. Bunlar da uzun ömürlü olmadılar. Bugün ikinci tohum hasadımı yaptım. İlk hasatta birkaçını saksılara atmıştım ama bir kaç hafta geçtiği halde bir şey çıkmadı. Sonbaharda doğrudan bahçeye ve saksıya tohum ekicem mutlaka.

Kedi Tırnağı
04-08-2010, 23:04
164264

Balkon saksısında kendiliğinden çıkan hazeranımın son demlerinden bir fotoğraf. Bir çok çiçeğin arasında, çiçekleri de yarı yarıya dökük olduğu için görmek biraz zor olabilir. Çiçeklerini neden bu kadar çabuk döktü acaba?

Adalet Yağcı
05-08-2010, 10:00
Hazeranların doğal ömürleri bitmek üzere de ondan.
Hazeranların en güzel zamanı Mayıs Haziran ayları, çok iyi bakılırsa Ağustos ayına kadar kalabilirler.

Kedi Tırnağı
06-08-2010, 01:34
Hazeranların doğal ömürleri bitmek üzere de ondan.
Hazeranların en güzel zamanı Mayıs Haziran ayları, çok iyi bakılırsa Ağustos ayına kadar kalabilirler.

Tüh! şans işte:D Adalet hanım ,keşke daha uzun ömürleri olsaymış. Neyse şikayet etmeyeyim. Benimki zaten misafir gelmişti saksıma:) Neyseki tohumlarını alabildim. Tohumları ne zaman ekmeliyim acaba?

Adalet Yağcı
06-08-2010, 08:24
Eylül, Ekim gibi tohumlarınızı ekin, nerede çıkmasını istiyorsanız oralara serpin, hazeranlae şaşırtılmaktan hoşlanmıyorlar.
İlk bahar gelmeden çimlenmeye başlayacaklardır, Baharda çiçekleriniz hazır olur.

Madem hazeranları çok seviyorsunuz, size tavsiyem çok yıllık olanların tohumlarını bulun, çiçekler ve yapraklar çok daha gösterişliler.

ciceksever70
06-08-2010, 08:42
Benim de buralarda bahcelerde gördügüm delphinium cali formunda büyüyor ve cok görkemli duruyor.

Adalet Yağcı
06-08-2010, 08:52
Bu güzel fotoğraf hepimizin aklını alacak yine, teşekkürler sevgili Çiçeksever.

ciceksever70
06-08-2010, 09:02
Ben tohumlari ektim bile...

Adalet Yağcı
06-08-2010, 12:11
Geçen sene aldığım tohumları ben de ektim, neredeyse on gün oldu ses seda yok, her gün nazik bir şekilde toprağını nemlendiriyorum.

limon
06-08-2010, 12:23
Bana neden söylemediniz? ;) O zaman ben de tohumunu alıp ekeyim hemen. Lupini de eksem mi? Sevgili Çiçeksever, Lupinler şimdi ne haldeler? Çiçekleri olmasa da yaprakları canlı mı? Vereceğiniz bilgiye göre seneye ne yapacağıma karar vereceğim.

Bu Delfinyum fotoğrafı yeni mi? Yani bitki şimdi de çiçekte mi?

ciceksever70
06-08-2010, 16:39
Sevgili Limon delphiniumlarin cicekleri bitmek üzere ama yapraklari hala canli. Lupinlere gelince. Bir resim ekliyorum fikir verir diye hala cali formunu koruyor bu aya kadar iki parti ciceklendi. Gecen yillarda üc kez ciceklendigi de olmustu. Bu yil ciceklerini hemen budamadim tohum icin sözüm vardi belki o yüzden ücüncü ciceklenmeyi geciktirmis olabilirim. Büyük lupin tohumunuz yoksa göndereyim bu yil bol bol topladim. Düzenli budarsaniz lupin tüm yil yesil yaprakli kaliyor.

limon
06-08-2010, 18:13
Çİçekleri geçince yapraklarının yeşil kalması çok güzel, Lupinin yaprakları da çok güzel bence. Yeri boşalmayacağından alternatif aramaya gerek kalmaz. Fotoğraf ve açıklamanız için çok teşekkür ederim. Tohumunu bolca ekmek istiyorum. Siz zahmet etmeyin oralardan, ben buradan alırım. Bulamazsam isterim. :)

Adalet Yağcı
06-08-2010, 18:20
Sevgili Limon, lupin ekimi için erken değil mi?
Ayrıca siz geçen yıl Son baharda ekmiştiniz, onlar gelişmediler mi?

Çok yıllık hazeranları aslında Eylül Ekim gibi eksek daha iyi olurdu ama tohumları bulunca ben sabredemedim, inşallah ziyan etmem, zaten içinden 10-15 tohum çıkıyor tekrar bulabilirmiyim bilmiyorum.

ciceksever70
06-08-2010, 18:25
Sevgili Limon, lupin ekimi için erken değil mi?
Ayrıca siz geçen yıl Son baharda ekmiştiniz, onlar gelişmediler mi?

Çok yıllık hazeranları aslında Eylül Ekim gibi eksek daha iyi olurdu ama tohumları bulunca ben sabredemedim, inşallah ziyan etmem, zaten içinden 10-15 tohum çıkıyor tekrar bulabilirmiyim bilmiyorum.

Adalet abla lupini direk topraga ekince istedigin zaman ek o zamani gelince cimleniyor. Cicek acma zamanini yakalamak icin ne kadar erken ekilse o kadar iyi olur.
Sevgili Limon ben bu yil tohum toplamak icin budamalarini aksattim tepeden düzenli budaninca cok güzel bombeli bir sekil aliyor.

limon
06-08-2010, 18:37
Adalet hanım, sonbaharda ektiğim tohumların hepsi çimlenmişti. Çok ta sevimli minik minik yaprakları vardı ama birden bastıran kar ve don hepsini öldürmüştü. Bu yıl daha erken eksem de kışa daha büyük girseler mi diyorum. Olmazsa baharda yeniden ekerim.

Çok yıllık Delfinyumun sn.Oceanheart "her mevsim çimlendiğini gözlemledim" yazmıştı. Denemekte fayda var.

Adalet Yağcı
06-08-2010, 19:23
Ben lupinleri kışa dayanıklı sanıyordum, İlk baharda yetiştirdiğim on kadar fidem var, aslında daha çoktu ama gerisini göremiyorum, sanırım kayboldular.
Bu fideler kışı geçiremezse baharda tekrar ekmem gerekecek, ve ya şimdiden ekmek lazım.

ciceksever70
07-08-2010, 07:21
Ben lupinleri kışa dayanıklı sanıyordum, İlk baharda yetiştirdiğim on kadar fidem var, aslında daha çoktu ama gerisini göremiyorum, sanırım kayboldular.
Bu fideler kışı geçiremezse baharda tekrar ekmem gerekecek, ve ya şimdiden ekmek lazım.

Adalet ablacigim lupin saksida sasirtilmaktan hoslanmiyor, benim de saksiya ektiklerim hic yasamazken direk topraga ektiklerim üc yildir hala saglam. Istersen önce topraga bir yere ek tohumlari bitki kisi atlatinca ilkbaharda topragiyla söküp baska yere aktarirsin.

zenfree
26-08-2010, 16:36
Hazeranı ilk Adalet Hanım'ın bahçesinde görmüştüm. Çok güzel bir bitki. Tohum edinebilirsem ben de annemin bahçesinde deneyeceğim. Sanırım tohum ekme mevsimi yaklaşıyor.

Adalet Yağcı
26-08-2010, 20:14
Ben lupinleri viyollere ekmiştim, dolayısı ile şaşırtma sayılmaz viyolden toprağa geçti sadece :)
Sevgili Çiçeksever, ilk fırsatta lupin tohumu alıp bu sefer doğrudan toprağa ekmek istiyorum.

Sevgili Zenfree, önceki yıl hazeranlarım çok güzel olmuşlardı, yaz sonuna kadar da çiçeklerini muhafaza ettiler.
Ama iki yıldır aşırı sıcaklardan Haziran ortalarında kurudular.
Size tavsiyem mevsimlik değil de çok yıllıklardan ekin.

Adalet Yağcı
26-08-2010, 20:16
Çok yıllık Delfinyumun sn.Oceanheart "her mevsim çimlendiğini gözlemledim" yazmıştı. Denemekte fayda var.

Bir ay önce ektiğim çok yıllık definyumlardan ses yok, ektikten sonra toprağını sürekli nemli tutmaya çalıştım ama olmadı.
İlk baharda bana sürpriz yaparsa çok sevineceğim.

zenfree
26-08-2010, 23:53
Adalet Hanım öneriniz için teşekkürler.

oceanheart
27-08-2010, 14:35
Bir ay önce ektiğim çok yıllık definyumlardan ses yok, ektikten sonra toprağını sürekli nemli tutmaya çalıştım ama olmadı.
İlk baharda bana sürpriz yaparsa çok sevineceğim.

Geçenlerde ben de iki farklı türde delfinyum aldım ve paketlerin birisinde soğuk katlama yapılması gerektiği yazarken diğerinde böyle bir bilgi yoktu.Yani sanırım bazı delfinyum türleri soğuk katlama istiyorlar benim daha önce her mevsim çimlendirdiklerimin türünün farklı olduğunu anlamış oldum böylece de çünkü ben de bu sene 3 paket ektim çıka çıka 3-4 adet çimlendi hepsi o kadar.Bu durumda sanırım şubat ayının başı gibi dışarı ekmek en doğrusu olabilir.Kusura bakmayın Adalet hanım eksik bilgi nedeniyle sizi de yanıltmış oldum.

Adalet Yağcı
27-08-2010, 15:27
Sayın oceanheart, siz yazmamış olsanız da ben ekecektim zaten, tohum paketini bulunca dayanamadım :)

Tohumların soğuk katlama yapıldıktan sonra satılması gerekmez mi?
Tohumu alanın katlama için yeterince zamanı olmayabilir çünkü, ya da bilmeyebilir.

limon
28-08-2010, 10:35
Denfinyumun veya Acıbaklanın fidesini satan seralar yok mudur?

Adalet Yağcı
28-08-2010, 15:26
Ben hiç görmedim, ikisi de şaşırtılmayı sevmeyen bitkiler, en iyisi arzu ettiğimiz yere Son baharda tohumlarını serpmek.

furkan yıldız
20-12-2010, 17:49
Tohum alırken bunları görüp çok beğenmiştim ama nazlı olabilecekleri takıldı kafama. Arsız olduklarını bilseydim alırdım. Bir sonraki sefere artık :)

k_donmez
03-03-2011, 22:50
Taş toprak demeyip geçen yıldan döküldükleri her yerde kışa rağmen çimlendiler. Bu çiçeği çok seviyorum. Çim taşlarının arasında bolca fide var.:eek:

Adalet Yağcı
04-03-2011, 17:18
Bu bitkinin en güzel özelliği bu olsa gerek, bir defa ekmek yeterli oluyor.
Sonraki yıllarda, dökülen tohumlardan kendiliğinden çimleniyor.
Size tavsiyem şaşırtma yapmayın, bırakın nerede isterlerse orada büyüsünler.

Gerçi bu mevsimde yer değiştirebilirsiniz ama, yeri değişince gelişimi pek güçlü olmuyor.

marluk
16-04-2011, 16:07
8 nisanda tohumları toprağa attım sizce tahminen nekadar sürede çimlenirler :)

Adalet Yağcı
16-04-2011, 22:46
Sayın Marluk, ben hazeranları hep Sonbaharda ekerim, İlkbaharda bitkilerim yaklaşık 10 cm. olur.
Bahçeme kış boyu gidemediğim için ne kadar sürede çimlendiği hakkında bir fikrim yok, ancak şahsi kanaatim, Nisan sonuna kadar çimlenebileceğidir.

k_donmez
06-05-2011, 15:56
Sonbaharda çimlenmeye başlayan delfinyumlar baharla hızlı bir gelişme sürecine giriyor. Bunlardan biri lalelerin arasında onları geçmeye çalışıyor.

mirabel
11-05-2011, 09:47
Arkadaşlar tohumları yaz sonu gibi mi atmak gerekiyor?

k_donmez
11-05-2011, 13:47
Sayın Mirabel,
Tohumları yaz sonunda kalıcı olarak yetişmelerini istediğiniz yere atıp bırakın. Zaten Hatay'da dört mevsimin de güzelliği sebebiyle çabuk çimlenip yerleşik hale geçerler.

ozlemoz
27-05-2011, 08:31
Ben tohumu dün aldım, üzerinde şubattan temmuza kadar ekilebilir, hazirandan eylüle kadar çiçek verir yazıyor. Bakalım şansımı deniycem olmadı sonbaharda tekrar bir tohum atarım.

Kiraz
27-05-2011, 11:51
Geçen sene Adalet hanım'ın gönderdiklerini çok istediğim halde çimlendirememiştim ( ya zamansız ektim ya da salyangozlar yedi). Bu sene Ocak toplantısında Orhan Bey'in verdiklerini bahçeye ektim. Geçen seneden bahçede çok sayıda çörekotu çimlendi, çörekotuna o kadar çok benziyor ki, yanlışlıkla hazeranları sökerim diye çörekotlarını sökemiyorum. Yukarıdaki fotoğrafa bakıyorum da neresi farklı bulamıyorum, belki gövdesi daha kalın olabilir.

Jezebel
19-09-2011, 21:03
Belki burada da vardı ama uzaktan mavinin tüm tonlarında tohumlarım geldi.

246588

.

Adalet Yağcı
19-09-2011, 21:29
Bunlar çok yıllık olmalı Jezebel, eğer öyle ise çok güzel, ben yıllardır çok yıllık hazeranların peşindeyim.
Geçen yıl bu ayda ektiğim çok yıllıklar ne oldu bilemiyorum, komşularım ot diye çekmiş olabilirler.

Bu yıl yine aldım, Vilmorin markasına pek güvenmiyorum ama ümit işte.
Tohumları Mart ayından Temmuz ayına kadar çimlendirebileceğimizi yazıyor açıklamada, ayrıca şaşırtma yapmayı öneriyor.
Deneyimlerimden hazeranların şaşırtmalardan hiç hoşlanmadıklarını biliyorum.
160 cm. boy yaparmış, bu da çok fazla gibi geldi bana.

Senin tohumların açıklamasını da yazarsan ortak bir fikir oluştururuz.

Renkler çok güzemiş, keşke bodur ve çok yıllık olanlardan bulabilsek.

Jezebel
19-09-2011, 21:43
Las Vegas üniversitesinde İzmirli bir kızımız var- öğretim üyesi.
Bu tohumlar onun seçimi.;)

Talimatlar bu şekilde-

246593

246594

.

Adalet Yağcı
19-09-2011, 21:59
Jezebel'ciğim, sular seller gibi okudum ingilizce metni :))
Ancak, güneş isteğini, ekim derinliğini, dikim aralığını ve bitkinin yüksekliğini anlayabildim.

Ben tohumları yarıya bölüp bir kısmını Ekim ayında, geri kalanı da Şubatta ekmek istiyorum.
İyi netice alabilirsem bir sonraki seneye tohumlarından çoğaltabiliriz belki, gerçi tohum vereceği de meçhul, tohumlar hibritmiş.

Jezebel
19-09-2011, 22:24
Adaletciğim deneyip göreceğiz.
Mavisini çok sevdim.
Perennial yazıyor bu da çok yıllık demek sanki ;)
Bir de semi-dwarf var o da yarı cüce demek sanırsam.
Bizim iklimde bu çok yıllık, bence.
USDA 3-7 yazıyor, dona dayanıyor, biz 9b olarak bundan yıl boyu faydalanabiliriz.

Adalet Yağcı
19-09-2011, 22:28
Benim pakette de Delphinium elatum yazıyor, ve açıklamada çok yıllık olduğunu belirtmiş.
Haydi kolay gelsin, sezon hazırlıkları şimdiden başladı.

pembegül
07-12-2011, 12:05
Bende hazeranların beyaz katlısı ve açık pembe katlısını buldum birde buralarda kırlarda yetişen mor renklisi var beyaz ve pembe kokusuz mor olan kurutulmuş gül gibi kokuyor
sevgili adalet hanım sizden daha önce hazeran tohumu istemiştim bana verdiğiniz cevabı yeni gördüm sonbaharda hatırlatın demişsiniz şimdi kış oldu elinizde tohum varmı bilmiyorum varsa rica edebilirmiyim isterseniz bende siz gönderebilirim.:)

feriha
06-06-2012, 21:20
Çok yıllık hazeran fidesi..

Karşıyaka sera gezimizde tesadüfen bulundu. Çiçeklerini paylaşmak nasip olur inşallah.:)

305403

denizakvaryumu
06-06-2012, 21:52
Hangi serada?

feriha
06-06-2012, 21:56
Çamlıkaya nın ikinci serası..

Çok yağmurluydu, bir fide daha bulamadık.. Hasan Bey daha sonra olacak dedi.

Adalet Yağcı
06-06-2012, 22:25
Çok yıllık hazeran fidesi..

Karşıyaka sera gezimizde tesadüfen bulundu. Çiçeklerini paylaşmak nasip olur inşallah.:)

305403

Feriha hanım, tekrar gidecekmisiniz aynı fidanlığa?
Kargo ile gönderim yapabiliyorlar mı acaba?
Ya da rica etsem tlf. site gibi iletişim bilgilerini verebilir misiniz?

Dört yıldır bu bitkinin peşindeyim, tohumdan yetiştiremedim.
Madem ki devamı gelecek, mutlaka edinmek isterim.

Adalet Yağcı
06-06-2012, 22:32
Bende hazeranların beyaz katlısı ve açık pembe katlısını buldum birde buralarda kırlarda yetişen mor renklisi var beyaz ve pembe kokusuz mor olan kurutulmuş gül gibi kokuyor
sevgili adalet hanım sizden daha önce hazeran tohumu istemiştim bana verdiğiniz cevabı yeni gördüm sonbaharda hatırlatın demişsiniz şimdi kış oldu elinizde tohum varmı bilmiyorum varsa rica edebilirmiyim isterseniz bende siz gönderebilirim.:)

Sevgili pembegül;
Ben de buradaki mesajınızı bu gün gördüm :(

Siz yukarıdaki mesajınızı yazdıktan bir hafta sonra ben İstanbul'a gitmişim.
Keşke zamanında hatırlatsaydınız.

Aslında hep not alıyorum ama, notlara bakmayı da unutabiliyorum :(

Bahçemdeki rengarenk hazeranlardan sadece mor renklisi çıktı bu sene.
Bir kaç kök var, tohum verirse toplar gönderirim.
Siz yine de hatırlatın bana, ne olur ne olmaz :)

feriha
06-06-2012, 23:43
Feriha hanım, tekrar gidecekmisiniz aynı fidanlığa?
Kargo ile gönderim yapabiliyorlar mı acaba?
Ya da rica etsem tlf. site gibi iletişim bilgilerini verebilir misiniz?

Dört yıldır bu bitkinin peşindeyim, tohumdan yetiştiremedim.
Madem ki devamı gelecek, mutlaka edinmek isterim.

Adalet Hanım özelinize yazdım.
Sizin için giderim, yeter ki olsun.
Bir kere ektiğimi unuttuğum tohumdan uzun süre sonra yetişti ama kendiliğinden ilginç şekilde yok oldu..Aldığım tohumlarından da tekrar çıkmadı..

Adalet Yağcı
09-06-2012, 12:37
Sevgili Feriha hanım, epey bir telefon trafiğinden sonra, Çamlıkaya serasından çok yıllık delphiniumlarım geldi :)

Fideleri görünce hayal kırıklığına uğradım :(
Sizinki gibi canlı değillerdi, en küçük viyollere ekmişler, viyolden çıkartıp vermişler.
Ama, dün akşam Sürat Kargoya verilen bitkilerim, bu sabah 10:15 gibi elimdeydi, hiç hırpalanmamışlar.

Bulundukları yerde pek dikkatli bakılmadığı belli, gelen kolinin, siz ve bu bitkiyi isteyenler için fotoğraflarını çektim.
Fidelerden kimisi 4-5 cm. kimisi 10 cm. kadar.

Feriha hanımcığım, benim delphiniularla buluşmamı sağladığınız ve tüm zahmetleriniz için teşekkür ederim.

Şimdilik hepsini genişçe bir kaba yerleştirip üzerine bol toprak serdim.

306660

Gerçek yerlerine geçinceye kadar sağlıklı kalırlar dilerim.

306661

306662

Adalet Yağcı
09-06-2012, 12:46
Sitede iki başlık daha buldum.

Endemik türü (http://www.agaclar.net/forum/karadeniz-bolgesi/4981.htm)de varmış.

Delphinium (http://www.agaclar.net/forum/dogu-anadolu-bolgesi/4739.htm)

Bu başlıkta sürekli yazıştığımız, bahçelerimizdeki Hazeranlardan farklı bunlar.
Delphinium ile ilgili bilgilerimizi yukarıda verdiğim iki linkte paylaşabiliriz diye düşünüyorum.

Bizdekilerin hangi türe girdiğini bilmiyorum, bilenler aydınlatırsa sevinirim.

jineop
11-06-2012, 12:43
Adalet ablam, son derece sağlıklı fideler. Eminim hepsi büyüyecek. Delphinium elatum olduklarını net doğruluyor. -40 lara kadar soğuklara dayanıklı olması ne hoş. 1.20 cm' e kadar uzayıp, 60 cm enine büyüyebiliyormuş.

Adalet Yağcı
11-06-2012, 18:28
Buna çok sevinirim sevgili Jineop'um.
Bu güzel bitkinin çiçeklerini bu sene göremem sanırım.
Seneye tohumlarından dağıtmak isterim, kim bilir kaç hastası vardır sitede, benim gibi :)

FatihBahce
30-06-2012, 10:57
Benim bahçedeki Hazeran çiçekleri. Şimdi 40cm oldular. Tohumların çoğu çıkmadı.Çıkan 5-6 adet çok güzeller. Bu çiçeği çok sevdim.

jineop
30-06-2012, 11:07
Benim bahçedeki Hazeran çiçekleri. Tohumlarını Nisan ayında ekmiştim. Şimdi 40cm oldular. Tohumların çoğu çıkmadı.Çıkan 5-6 adet çok güzeller. Bu çiçeği çok sevdim.

Çok bol tohum bıraktığı için her sene artarak kendiliğinden her yerden çıkacak ve sizi mutlu edecekler. Taş aralarından bile çıkıp açıyorlar. ;)

sarigoz
30-06-2012, 18:19
Merhabalar..
Bahcemizde var,lakin cok ufaklar..Sizinkilerle boy olcusemezler maalesef guzellikte.:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

FatihBahce
04-07-2012, 11:13
Sizler tohumları farklı tarihlerde atmışsınız.
Ben bu Nisan'da attığımı hatırlıyorum.
Tohum paketini buldum. Baumax'tan almıştım.

feriha
05-08-2012, 01:16
Tatil dönüşü hezaren çiçeğini açmış buldum. Ben mor çiçekler beklerken pembe beyaz arası bir renkte katmerli çiçeklerle karşılaştım.

Adalet Hanım sizin fideler çiçeklendi mi? Renkleri karışık ise süper olur..;)

323417

Çiçekler açılmadan delfin-yunus balığına benzediği için bu isim verilmiş diye okumuştum. Aslında daha önce yetiştirdiğim mor renklide bu daha belirgindi. Bu kere katmerli olunca biraz daha tombul tomurcuk olmuş.

323423

Adalet Yağcı
05-08-2012, 09:32
Sevgili Feriha hanım, çok güzel çiçeklenmiş, seneye çok daha güçlü olacaktır inşallah.

Benim 20 adet delphiniumdan bir tane bile tutmadı :(
Bu bitkinin benimle arası yok demek ki :)
Ama ben pes edermiyim, yerini yurdunu öğrendim, bu defa daha erken davranıp almak istiyorum.

Benim fideler geldiğinde kök yapılarının fazlası ile gelişmiş olduklarını görmiştüm, sanırım kök geliştirici uygulamışlar.
Bu şekilde bitki transferlerinin pek şansının olmadığını görüyorum, kök yapısı gelişimini tamamlamadan yapılması(toprağa geçirilmesi) daha uygun bence.

Tohumcu Nılgun
11-12-2012, 21:07
Arkadaslar, buda benim Hazeran cicegim.
Mevsim: Sonbahar Ekim 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA.

abor
17-06-2013, 09:35
merhaba arkadaşla aşağıda fotoğrafını eklediğim buğdaylar içerisindeki mor çiçekli bitki hazeran mı acaba...

sarigoz
20-06-2013, 19:40
Merhabalar..Bahcemizde kendiliginde yetismis Delfinyum cicekleri,lakin oyle katmerli degiller.Ekte ,pembelisini ekledim,beyaz olan da var.Ilerki mesajda onu da eklerim..

dinozor
24-10-2014, 10:30
İlkbaharda tek yıllık delphinium tohumlarından ekmiştim fakat başlarına bir kaza geliğinden hepsini kaybettim. Sonra forumda sonbaharda ekilebildiğini okuyunca kalan tohumları tekrar ektim. Baharda açmalarını beklerken cılız cılız da olsa bu mevsimde çiçeklendiler.

İlginç bir şekilde pembeler bir buçuk ay önce çiçeklerini göstermeye başladı (ve hala çiçekliler), bir haftadır belirginleşen tüm tomurcuklar da mor. Tohumlar arasında belirgin bir fark olduğunu hatırlamıyorum halbuki. Koyu renkler çıkmadı, tohumlarda mı yoktu yoksa onlar daha da mı geç açacak bilmiyorum.

Çok dayanıklı bir bitkiymiş, benim gibi sulama tembeli insanın elinde bile oldular. Üstelik çiçekleri çok narin görünüyor olmalarına karşın bitkiyi kolay kolay terketmiyor. Eğer bu şekilde çiçeklenebiliyorsa, yılda iki defa tohum ekmek suretiyle iki kere açtırılabilir belki... Benim ilk delphinium denememdi ve çok sevdim;)

fullya
13-05-2015, 09:27
MERHABA,
yeni aldığım delfinyum'um tam çiçeklerin başladığı noktadan çıt diyip kırıldı,kopmadığı için bir umut düzlestirip kurdele ile sararak çubuğuna geri bağladım.tutarmı caaba tekrar.saksıda yetiştiriyorum.

teşekkürler

Mücevher Çalısı
14-02-2016, 10:55
Senede bir atılan mesajlardan 2016 yılınınki benden olsun:)

595660
Tek yıllık Hezaren tohumlarının ekim tarihini buradan (http://www.agaclar.net/forum/el-yapimi-urunler-hobilerimiz/11777.htm#post1435565) baktım 25 ocak 2016,

595661
Çimlenme tarihi 13 Şubat 2016.

Antalya kış hava koşullarında, açık balkonda 15-20 günde çimlenmişler;)

Not: Geçen sene daha erken ekmiştim ve Şubat ayında minik fidecik olmuşlardı...

Adalet Yağcı
17-02-2016, 18:05
Tebrikler sevgili Mücevher Çalısı :)

Tek yıllıkları şaşırtmak gerekmiyor, yer değiştirmekten pek hoşlanmıyorlar.

Ben de Delphinium ektim, yıllardır uğraşıp durdum bir türlü çimlendirememiştim.
Nihayet başardım.
Şehir dışındaydım bir süredir, akşam üstü döndüm, yarın fotoğrafını çekerim.

Adalet Yağcı
22-02-2016, 19:15
Delphinium tohumları geç çimleniyor ve büyümek için hiç aceleleri yok.
Pakette tohum çok azdı, bu yüzden risk almamak için az tohum ektim.
Çimlenenlerin bugünkü hali.

596935

Mücevher Çalısı
23-02-2016, 14:38
597036
Bu arkadaş kafasına göre takılıp, istediği zaman çimlenen,

597037
Bu da benim istediğim zaman çimlenen 2016 güzeli;)
Özgür yaşayan daha gelişmiş durumda:)

Mart-Nisan aylarına kadar yavaş gelişen bitkimiz, bundan sonra çiçeklenmek için çiçek sapı geliştirmeye duruyor ve büyümeleri de hızlanıyor...

Mücevher Çalısı
10-05-2016, 14:51
Çiçeklenme dönemimize girmiş bulunuyoruz:rolleyes:

611041

Aceminaz
21-05-2019, 19:27
Merhabalar, uzun zamandır hareket görmemiş sayfa ama deneyimimi yazayım istedim. Kızım bu Şubat da minnacık bir saksıya 3 adet delfinyum tohumu ekmişti ikisi çıktı sadece bir tanesi yaşadı. Sonra bende nedir bu çiçeğin gereksinimleri diye burayı baştan sona okudum ( bu arada çiçeğe olan hayranlığını arttı) ve çiçeğini bir yıl sonra göreceğimiz için üzülmüştüm. Fideyi bahçeye diktim Mart ayının sonlarıydı ve bugün kontrol ettim ne göreyim tomurcuklanma var bizim delfinyum da, kızımın minik ellerinin uğurlu olsa gerek.

Nihal.
02-05-2020, 12:26
Merhabalar. Hezeran tohumunu satin aldim gecen yil ve martta saksiya ektim. Kabini kaybedip adini da unuttum gunlerdir ariyorum ama burada yazanlara bakilirsa sanirim dogru cicek. Ama sanirim 20 tohumu kucuk bir saksiya diktim ve biraz ciliz gorunuyorlar. Ne yapmam gerekir bilenler yardimci olabilirse cok sevinirim.

Emine Akman
02-05-2020, 16:52
Merhabalar. Hezeran tohumunu satin aldim gecen yil ve martta saksiya ektim. Kabini kaybedip adini da unuttum gunlerdir ariyorum ama burada yazanlara bakilirsa sanirim dogru cicek. Ama sanirim 20 tohumu kucuk bir saksiya diktim ve biraz ciliz gorunuyorlar. Ne yapmam gerekir bilenler yardimci olabilirse cok sevinirim.
Tohumdan buyuyen mınık bıtkıler ne kadar cılız,ne boyda,ışık-güneş alma durumları nedır bılmıyorum. Ama sanırım "şaşırtma" zamanı gelmiş. Şu yazıya bır bakın tohumdan yetısen tum bıtkıler ıcın özet nıtelıgınde. http://www.agaclar.net/forum/360102-post11.htm

1 de çimlenen mınıklerınızın cılız olmasının 1 nedenı de yetersız ışık,fazla su olabılır ama 2-3 gerçek yapraklarını cıkardıktan sonra şaşırtma ıslemı yapmazsanız buyumezler.