PDA

View Full Version : Doğa Derneği: Belediye başkan adaylarına sorulacak sorular




malina
22-02-2009, 13:52
Doğa Derneği, yerel seçimlerde oy verecek olan vatandaşların belediye başkan adaylarına aşağıdaki soruları sormasını talep ediyor.

Başkanların doğa sınavı

1. Doğal alanlar: Seçim bölgeleri içinde yer alan içme suyu havzalarını ve oksijen kaynağı olan doğal alanları nasıl koruyacaksınız? Yasadışı yapılaşma ile nasıl mücadele stratejiniz hazır mı?

2. Çöple mücadele: Seçim bölgelerinden çıkan çöpün geri dönüşümü için nasıl bir planınız var? Kağıt, plastik ve elektronik atık gibi doğaya ağır maliyeti olan maddeleri ekonomiye yeniden nasıl kazandıracaksınız?

3. İçme suyu: Bölgenizdeki içme suyunun kalitesini nasıl yükselteceksiniz? Başka havzaların suyunu taşımadan içme suyu sağlamak için projeleriniz neler?

4. Doğa koruma alanları: Seçim bölgenizdeki insanların doğayla buluşması ve onu tanıması için nasıl bir vizyonunuz var? Bölgeniz yakınlarındaki önemli doğa alanlarında ziyaret alanları kurmayı düşünüyor musunuz?

5. Ekoturizm: Bölgenizdeki doğal ve kültürel kaynak değerlerinin ekoturizm yoluyla korunması ve bölge halkına gelir getirmesi için bir planınız var mı?

6. Sağlıklı beslenme: Bölgenizde sağlıklı organik ürünlerin tüketilmesi için bir vizyonunuz var mı? Bölge halkının kendi sebze meyvesini yetiştirebileceği küçük tarım alanları oluşturacak mısınız? Organik ürünlerin bölgenize daha kolay ulaşması için somut projeler (ekolojik pazarlar vb.) geliştirecek misiniz?

7. Enreji ve su tasarrufu: Bölgenizdeki insanları enerji ve su tasarrufu konusunda nasıl teşvik edeceksiniz? Bu konuyla ilgili yerel kampanyalar planlıyor musunuz? Güneş enerjisi gibi doğa dostu enerji üretimi şekillerini yaygınlaştırmak için çalışacak mısınız? Park ve bahçelerde damla sulamaya geçecek ve az su tüketen yerli bahçe bitkilerini tercih edecek misiniz?

8. Biyolojik çeşitlilik: Bölgenizde yaşayan doğal canlı türlerinin korunması ve tanınması için ne gibi çalışmalar yapacaksınız? Çocukların doğadaki canlıları tanımaları için ne gibi imkanlar sağlayacaksınız?

9. Sokak hayvanları: Bölgenizdeki sokak hayvanlarının korunması için nasıl bir çalışmanız var? Hayvan barınakları kuracak mısınız?

10. Kültürel miras: Geleneksel mimarinin korunması ve doğa dostu yapılaşma biçimi olarak yaygınlaşması için bir hedefiniz var mı? Bölgenizdeki tarihi eserler için planlarınız neler?

Sizin başkan adayınızın cevaplarını biliyor musunuz?




Oğuz Karsan
23-02-2009, 15:15
Merhaba.

Sn. Malina,

Çok güzel sorular sormuşsunuz. Esasında sorulmalı da. Acaba başkan adaylarımız bu gibi sorulara nasıl cevap verirlerdi?

Ben eski seçmen bölgem olan Balıkesir, Altınoluğun hapiste bulunan belediye başkan adayına sorsaydım herhalde aşağıdaki gibi yanıtlar alırdım.

1-Eskiden seçim bölgemde sular seller gibi akardı. Malum bölgenin eski adı Bin Pınarlı İda'ydı. Şimdi ise bizim başarılı icraatımız sonunda Altınoluk'ta Şişe suyu satılmakta herkes alıp içiyor çünkü eski güzel suları mahfettik.

Yasadışı yapılaşma için herşeyi yaptık. Altınoluğa bir bakın bizim dönemimizde(son 15 yıl)hemen, ne kadar yapılaşmaya açtığımızı anlayacaksınız. Zeytinleri kesip yerine beton diktirdim. İstanbuldan bir farkı kalmadı güzelim beldenin. Her yer beton. ben yaptım. . .

2-Aman sende düşündüğün şeye bak. Her yer ağaç her yer Zeytinlik. Kaba çöpleri ağaçların altına salladınmı tamam. Zaten arıtmayı da temizliği ile ünlü Şahinderesine veriyoruz. Kimsenin ruhu duymuyor.

3- Valla kim ne istiyorsa içsin. Mis gibi şişe sular var. Hem de turkuaz değil aynı firmanın diğer markası.

4-Esasında benim çiftliğimin yanı orman. Ama Altınoluğun içinde ağaç kalmadı ne yapayım? Evler yapılmasamıydı? nerede oturacaktık? Bak şimdi mis gibi villalar var.Ağacı ne yapacaksın.

5-Ekoturizm hikaye. Ben köylülerin Zeytinliklerini imara açtım. Hepsi zengin oldu. Daha ne yapayım?

6- Ekolojik yiyecek de ne oluyor. Küçücük beldemizde 1 adet 2m migros , 1 adet ondan büyük Tansaş, 1 adet Bim, 1 adet Şok var kim ne istiyorsa satın alsın hem kendin yetiştirince ne olacak? Mesela bizde yazın ortasında domates 2.500.tl ne Küçükkuyuda 500.tl mi banane orası Çanakkale.

7-Valla suya öyle bir zam yaptım ki kimse boşa akıtamaz artık. Körfezde en pahalı su bizde. Belki Balıkesirde de, hatta Pahalılıkta dereceye bile gireriz.

8- Biyolojik çeşitlilik de ne? bak bizim beldede her cins villa var. Daha iyi değil mi?

9- Biz hayvanları çok severiz. Bakın koca Şahinderesinde bir tane canlı kalmadı. Eskiden köpekleri zehirliyorduk. Artık kimse görmeden başka yerlere taşıyoruz. Ne yapalım çok köpek var.

10-Bölgemizde 36 adet tescilli bina vardı. Şimdi hiç kalmadı. Ama benim suçum değil. Bak Antandrosu broşürüme kapak yaptım. Nasıl? Molida adlı Alışveriş Merkezi yaptık. İçinde 3 tane sinema var. Yine de yaranamadık.

İşte benim eski başkanım buna benzer cevaplar verirdi. Dünyaca ünlü, Bin pınarlı İda şimdi suyu kendisine yetmeyen aksa da içilmeye korkulan bir su haline geldi.

Dünyaca ünlü oksijenini üreten ağaçlar kesilip yerine Villalar yükseldi.

Altınoluğu bilenlere soruyorum İmar yüzdesi % 25 olan bir beldede % 85 ağaç olması gerekmez mi? peki bu ağaçlar ve yeşillik nerede de göremiyoruz?

Körfezin diğer beldeleri de farklı durumda değil.

Belediyecilik, bulunduğunuz beldenin kaynaklarını ve zenginliklerini tanıdıklara dağıtıp beldeye olmadık imarlar vererek, Güzelim beldeleri adeta İstanbulun çarpık gelişmiş bir ilçesi haline getirmek olarak algılanıyor.

Yukarıdaki maddelerde olması gerekenler ise kimseyi ilgilendirmiyor.

Anlattıklarımın doğruluğunu yerinde görebilmeniz için bu yaz herkesi Altınoluktaki evime bekliyorum. Laf olsun diye değil. Sahiden bekliyorum

Oğuz Karsan
0536 558 05 05

Saygılar.