PDA

View Full Version : Topraksız tarım konusunda üniversitelerden bilgi desteği isteyelim mi?




derin
17-02-2009, 15:03
Topraksız tarım konusunda ege üniversitesi çok ilerde gözüküyor.
Öğretim üyelerinden rica etsek foruma davet etsek bilgi alabilirmiyiz ne dersiniz.




sabri zeki
18-02-2009, 17:51
İyi akşamlar sevgili derin benim tanıdığım bir hoca var ondan yardım isteriz ancak ne soralımki ,önce soracağımızı belirleyelimhangi sorunlarımızacevap isteyelim ,,

mckadioglu
01-03-2009, 21:43
arkadaşlar ben ege üniv. de 2. sınıf öğrencisiyim ve yakında *** topraksız tarım seralarında çalışmaya başlıcam eğer bi sorunuz olursa hocalarıma iletebilirim

sabri zeki
03-03-2009, 19:10
mc kadıoğlu iyi akşamlar. burada teknik desteğe teorik anlaatım için destek alabilirsek dahada tekniğimizi geliştiririz, sizin bölümde topraksız tarımla ilgilenen golgen hanım vardı . bize seminerde topraksız tarımla ilgili sunum yapmıştı . yardımcı olabilirim demişti belki ondan bilgisinden yararlanabiliriz. sizlerinde bilgilerinize ihtiyacımız olur..

derin
03-03-2009, 21:21
Sonunda davete cevap geldiği için çok memnun oldum,
Sn.sabri zeki ve sn.mckadıoğlu ilginize teşekkür ederim.

Hocalarımıza sorulacak soru istiyorsanız aklıma yüzlerce geliyor hangisini sorsak diye düşünüyorum.

1-Öncelikle hydroponics nedir,nasıl yararlanılabilir.Dünyada ki son durumu nedir?
2-Sağlıklımıdır?
3-Amatörce yetiştirdiğimiz ürünlerde toksik etki ne kadar söz konusudur?Herhangi bir topraktaki toksisite ile karşılaştırılınca nasıldır?
4-Gerçekten çok çok büyük verimler elde edilir mi?
5-Hangi elementler neden ne miktarda kullanılır?(Örneğin NO3 suda kalırken,NH4 kısa zamanda ortamdan uzaklaşabiliyor)
6-Ozon kullanımı.
7-Bitki düzenleyiciler kullanılıyor mu?Kullanılıyorsa neler?
8-Organik mi?Hydroponics mi?

Kısacası bize sağlıklı sebze,meyve yedirecek?
Eğer değerli bir hocamız katkı sağlarsa buraya olan ilginin çok artacağını düşünüyorum.
Sizlerin değerli yorumlarını bekliyorum.

mckadioglu
05-03-2009, 14:56
arkadaşlar ben kendim de öğrenci olduğum için şimdi size yanlış bilgiler vermek istemem ama gölgen hanımı tanıyorum bizim hocamızdır sorularınızı en kısa zamanda kendisine iletmeye çalışıcam umarım yardımcı olabilirim... bu arada sormak istediğiniz başka sorular olursa yine hocalarıma ulaşarak yardımcı olabilirim

malina
05-03-2009, 15:41
İnternete girmek için zamanları varsa, ayrıca kendilerini burada görmekten de onur duyarız :)

Bir sorun bakalım. Teşekkür ederiz :)

mckadioglu
05-03-2009, 22:56
tabi ki! ileteceğimden emin olabilirsiniz :)

onuruygun
13-03-2009, 04:25
Sn Derin; her ne kadar bu işin okulunu okumamış olsam da su kimyası ve sucul bitkiler ile haşır neşir olduğumdan dolayı 5. sorunuzun cevabı ile ilgili biraz bilgim var. Belki işinize yarayabilir:


5-Hangi elementler neden ne miktarda kullanılır?(Örneğin NO3 suda kalırken,NH4 kısa zamanda ortamdan uzaklaşabiliyor)

NH4(amonyum) su bazik özellikte ise NH3'e(amonyak) dönüşme eğilimindedir. İkisi de buhar basınçları düşük olan bileşikler kurduklarından genelde uçucu niteliğe sahiptir diyebiliriz.

Eğer azotu nitrat veya benzeri bir tuz halinde verme şansınız yoksa ve amonyum/amonyak kullanacaksanız ve bunların kaybını nitrata dönüştürerek engellemek isterseniz sünger dolu bir kaptan suyu devamlı olarak geçirerek nitrifikasyon bakterilerinin kolonileşmesini sağlayabilir ve amonyak/amonyum formundaki azotun nitrata dönüştürülmesini sağlayabilirsiniz. (Bu sistemi akvaryumlarda kullanıyoruz) Bu nitrifikasyon işlemi sırasınca en uygun pH 7 ve civarıdır. Normalde bir nitrifikasyon işleminin verimli çalışması için 4-8 hafta gerekir.

Ayrıca bitkilerin azotu nitrat ve amonyak olarak alması arasında metabolizmadaki son ürün açısından çok büyük bir fark yok. Yalnız önemli olan bir nokta şudur; bitki azotu nitrat olarak alınca bu azotu aminoasit yapımında kullanmak için önce nitrite, sonra da amonyuma dönüştürmek zorundadır. Bu işlem bitkinin azotu nitrat yerine amonyum olarak almasına göre 1 mol azot başına fazladan 81,6 joule enerji harcamasına sebep olur.

Neden kısmına gelince... Bitkinin azot ihtiyacı genelde genetik faktörlere göre belirlenir. Mesela bir bitki A işlemini gerçekleştirmek için X proteini kullanırken diğer bitki aynı A işlemi için Y proteinini kullanıyor diyelim. Eğer X proteinini yapmakta kullanılan aminoasit sayısı Y proteinininkinden fazla ise o zaman daha çok azot gerekecektir. (Tabii bu kabataslak bir örnek, azot ihtiyacını etkileyen en azından 100 tane örnek daha kolayca sayılabilir)

akinselcuk
13-03-2009, 05:29
Sevgili arkadaşlar topraksız tarımla ilgili bilgi arayışında üniversitelerin mutlaka bir faydası olacaktır.

Fakat topraksız tarım ile ilgili en fazla bilgiyi toplu halde uygulama sonuçları ile birlikte bulabileceğiniz tek kaynak, ülkemiz topraklarında www.agaçlar.net tir.

Bir yıldır yaptığım çalışmaların sonucu olarak buna ikna oldum. Aslında üniversite raflarında duran bazı kaynaklar var ama bunlara ulaşmak ya tedasüfen **** çok zor oluyor. Yapılan çalışmaların bir çoğu da burada bizimde kaynak olarak ilk elden ulaştığımız yurtdışı kaynaklarına dayanıyor.

Mesela ülkemizde hiç bir akademik kaynak yukarıda onuruygun tarafından verilen bilgi detayını vermiyor sunduğu kaynaklarda.

Bu konuda detaylı bir kitabı derleyen ilk olacaktır. Sadece ağaçlar netin içindeki bilgilerle böyle Türkçe bir kaynak oluşturulması mümkün görünüyor. Çünkü burada hiç denenmemiş yeni sistemlerin denemeleri de var.

Bir sistem kategorizasyonu, kullanılan yaygın bitkilerin fizyolojik özellikleri, ayrıntılı bir besin elementleri kimyasal özellikleri ve uygulama sonuçları beraberce derlendiğinde mükemmel bir eser ortaya çıkar. Arkasına bir de küçük ve büyük ölçekli sistem kurulumlarına örnekler oluşturulabilirse, ticari kaynak bile olur bir çok yapılabilirlik hesaplamalarına. Dünyada başka bir örneği de olmaz.

Burası tarım teknolojileri fan klup gibi bir yer olmuş durumda. Bir kaç yüz kişi aynı anda araştırma yapıyor ve sonuçlarını pratik gerçeklere dayanarak yazıyor. Hiç bir akademik kurum bu kadar kapsamlı ve büyük bütçeli bir araştırmaya ön ayak olmaz.

Doğrusu bunu üyelerle de iletişim kurarak derlemeye başlamak çok akla yakın bir iş gibi geliyor bana.

Saygılarımla . . .

derin
13-03-2009, 10:32
Sn. onuruygun bilgileriniz için teşekkür ederim,
Sn. akınselçuk agaçlar.net gerçekten çok büyük paylaşım forumu,burada yaptığımız amatör bilgi paylaşımı belki çokaz alanda yapılıyor bu kadar istekli bu kadar emek harcanan bir platforma hocalarımızda katkıda bulunmak isteyeceklerdir.Sizde taktir edersiniz ki bu araştırmaların birçoğu üniversitelerin bilgi kaynaklarına dayanıyor,üniversitelerimizde yapılan araştırmalar uluslararası hakemli dergilerde yayınlanıyor bu yayınların bir kısmı yok sayfasında mevcut,bu tezlere dışardan ulaşımlar ne yazık ki kısıtlı,
http://www.sciencedirect.com, http://springerlink.com bu veri tabanları bazı dergilerin yayım hakkını elinde bulunduran şirketlere ait hocalarımızın araştırmaları bu ve benzeri veri tabanlarına aktarılıyor veri tabanları paralı veya üniversitelere açık eğer bu ve benzeri veri tabanlarını tararsanız ne kadar çok bilginin mevcut olduğunu görürsünüz üstelik buralardaki bilgiler denizde damla,bizimkini artık siz takdir edersiniz.
Hocalarımızın bize yararı şu olacaktır istediğimiz bilgiye bu veri tabanlarına ulaşmadan direk ulaşabilceğiz,hocalarımızın bizden faydalanmasına gelince öncelikle hoclarımızı hayatlarında duyamayacakları soruları bizden duyabilirler, bilim soru sormaksa burada onu yapacak çok kişi var, ayrıca kendi denemelerinde yardımcı olacak birçok gönüllü çıkacağına eminim iki taraflı fayda söz konusu olunca neden olmasın diyorum.
Sn akınselçuk siz çilek yetiştiriyorsunuz hocalarımız gerekli araştırmayı yapıp yayınlamışlar
özet aşağıdadır
Raşit Z. ELTEZ2 Yüksel TÜZEL3
Geliş tarihi: 04.09.2007 Kabul ediliş tarihi: 17.09.2007
Öz: Bu çalışma besin eriyiği yönetiminin kapalı sistem şeklinde uygulandığı,
merdiven şeklinde (A-shape) dizayn edilen sistemlerde yapılan sera çilek
yetiştiriciliğinde besleyici film tekniği (NFT) ve ortam kültüründe kullanılan perlit ve
perlit+torf (1:1)(v/v)’un verim ve kalite üzerine etkilerini saptamak amacıyla
2006/2007 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada uygulamalara ilişkin verim ve bazı
meyve kalite özellikleri saptanmıştır. Uygulamalar arasında besleyici film tekniğinden
en fazla meyve (34.789 adet/bitki), erkenci (40.8 g/bitki) ve toplam verim (387.52
g/bitki) elde edilirken en yüksek meyve ağırlığı (13.128 g) perlite+torf (1:1) (v/v)
ortamından elde edilmiştir.

mckadioglu
17-03-2009, 20:13
arkadaşlar konuyla pek ilgilenemedim kusura bakmayın sebebi gölgen hocamın annesinin rahatsızlığı yüzünden 2-3 hafta okulda olmayacak olması ve benim derslerimin yoğunluğudur.. gölgen hoca döndüğünde sorularınızı sorup cevaplarını buraya yazıcam ve forumumuza davet edicem.. ayrıca yarın domates,karpuz ve hıyarların ip bağlama işlemi yapılıcak geçen hafta dikimlerini yapmıştık isterseniz resim çekip buraya ekleyebilirim?

derin
18-03-2009, 00:27
Sn. mckadioğlu özveriniz için teşekkür ederim.Hocamızın annesine acil şifalar diliyorum.Resimler sizin için zorluk teşkil etmezse elbette görmek isteriz.Hoşçakalın

Acarextt03
15-04-2009, 12:46
Maalesef çok önemli bir konunun bu kadar sona kalması kötü oldu...
Mesela benim çevremde yaşadığım en büyük problem sağlık.
Bitkiye verilen ec nin bitki ve insan sağlığına etkisi çok önemli...
Bu konudaki çalışmaları merak ediyorum...

Ayrıca ziraat mühendisi bir arkadaşımı aradığımda bana verdiği yanıtlar beni üzmüştü. Işte bitkiyi kandırarak büyümeyi hızlandırmanın faydalı olmayacağı ve hollanda da bu çalışmaların azaltılarak doğal sürece yöneldikleri gibi şeyler söylemişti... Benim aklımda halen bu sorulara yanıt verebilecek yeterli bilgi yok. Yani faydaları olduğu kadar neden kimse zararlarından bahsetmiyor...

mckadioglu
25-04-2009, 21:39
Sonunda davete cevap geldiği için çok memnun oldum,
Sn.sabri zeki ve sn.mckadıoğlu ilginize teşekkür ederim.

Hocalarımıza sorulacak soru istiyorsanız aklıma yüzlerce geliyor hangisini sorsak diye düşünüyorum.

1-Öncelikle hydroponics nedir,nasıl yararlanılabilir.Dünyada ki son durumu nedir?
2-Sağlıklımıdır?
3-Amatörce yetiştirdiğimiz ürünlerde toksik etki ne kadar söz konusudur?Herhangi bir topraktaki toksisite ile karşılaştırılınca nasıldır?
4-Gerçekten çok çok büyük verimler elde edilir mi?
5-Hangi elementler neden ne miktarda kullanılır?(Örneğin NO3 suda kalırken,NH4 kısa zamanda ortamdan uzaklaşabiliyor)
6-Ozon kullanımı.
7-Bitki düzenleyiciler kullanılıyor mu?Kullanılıyorsa neler?
8-Organik mi?Hydroponics mi?

Kısacası bize sağlıklı sebze,meyve yedirecek?
Eğer değerli bir hocamız katkı sağlarsa buraya olan ilginin çok artacağını düşünüyorum.
Sizlerin değerli yorumlarını bekliyorum.

1-Hydroponics suda ortamında bitki yetiştiriciliğidir. Bitkibesin kontrolü,suyun ekonomik kullanımı,zararlı ve hastalıkların kontrolü vs sebeplerden doluyı dünyada giderek yaygınlaşmaktadır.
2-Bitkinin kontrolü tamamen elimizde olduğundan gerekli şartları yerine getirdiğimizde gayet sağlıklı ve lezzetlidir.
3-toprağın tamponlama özelliği olduğundan toksik etkiyi yok eder ama topraksız tarımda ortamımızı kendimiz oluşturduğumuzdan malesef bu özellikten mahrumuz o yüzden toksik etki yapabilicek maddelerin (besin elementlerinin fazla kullanımı vs) kullanımında bilgili ve dikkatli olmalıyız
4-Bitki ihtiyaçlarını optimum düzeyde tutarak sahip olduğumuz alanda max. verim alabiliriz.Bu verim topraktan alınan verimden oldukça fazladır.Bunun sebebi de taprakta yetiştirilen bitkilerin gerek iklim şartlarının gerekse hastalık ve zararlılarının topraksız tarımdaki gibi kontrol altına alınamayışıdır.Buna örnek dizayn grubun yaptığı yetiştiriciliği örnek verebiliriz
5-Bu soruyu değerli arkadaşımız onuruygun un gayet güzel cevaplandırdığını düşünüyorum
6-Ortamda oluşan mikrobiyal kirlilikler verimi olumsuz yönde etkilediğinden dolayı gerek sulama suyunun ozonlanması gerekse ortama ozon verilmesi mikrobiyal kirliliklerin sterilizasyonu için kullanılır
7-Bu soruyu hocalarıma sormaya pek fırsatım olmağı için kendimce cevap vericek olursam bildiğim kadarıyla fide yetiştiricileri bazı düzenleyiciler kullanıyolar bunlar gerek eş zamanlı büyüme gerekse gelişmeyi yavaşlatmak için kullanılıyo ama bi zararı var mı? varsa ne kadar bilmiyorum..
8-Yine kendimce cevap vericek olursam yetiştirici bitki üzerinde gerekli özeni gösterir ve ticari amaçtan çok insan sağlığını ön planda tutarsa arasında pek fark olduğunu düşünmüyorum..

Arkadaşlar sınavlarımın yoğunluğundan dolayı uzun süredir arnızda yoktum cvplar geciktiği için özür dilerim.. sorulara gelince bazılarını hocalarımdan aldığım cevaplardan bazılarına da kendi bilgi birikimimden cevap vermeye çalıştım bi hatam varsa veya eksik bilgi varsa şimdiden affola başka sorularınız olursa da elimden gelen yardımı yaparım

sabri zeki
26-04-2009, 12:43
topraksız tarımda başarı ve iyi ürün alabilmenin püf noktaları, yani nelere dikkat etmeliyizki, daha başarılı olalım daha iyi ürün elde edelim..

mckadioglu
26-04-2009, 23:06
Öncelikle hijyen çok önemli her ne kadar hastalık ve zararlı riski toprakta yetiştirilenlere göre az desekte yine de karşımıza çıkabilmektedir o yüzden mümkün olduğunca hijyene dikkat etmeliyiz (örn; en basitinden sigara dumanı bile bitki gelişimine olumsuz etki yapmaktadır). Sonra bitkinin iklim istekleri (ortam sıcaklığı,nemi,havalanması vs) de çok önemlidir.Bitkinin iklim isteğini optimum seviyede tuttuğumuz sürece bitki gelişimi ve verim miktarı sizi tatmin eden seviyede olacaktır tabi bitki besin elementlerini de uygun zamanda ve miktarda verdiğimiz sürece..