View Full Version : agaclar.net,Kuzey Kıbrıs / 2. Bonsai Atölyesi (14 Mart 2009)
msgurkan
16-02-2009, 07:54
Bonsaiye başlangıç yapmak için ilkbahar en uygun mevsimdir.
Daha önce yaptığımız gibi bir tanıtım toplantısı mı yoksa fidancılardan sağlayacağımız ağaçlar üzerinde uygulama şeklinde atölye çalışması mı yapalım? Böyle bir çalışmaya kimler katılmak iseter.
Konuya ilgi duyan arkadaşların görüş ve önerilerini bekliyorum.
-----------------------------------
14 Mart Cumartesi
Saat:10.00-13.00 arası
Teknecik'teki evimin bahçesi
(Katılmak isteyenlere özel mesajla adres bildireceğim)
Konularımız:
-Toprak karışımı hazırlama,
-Kök budama,
-Telleme ve şekil verme, telleri keserek çıkarma,
-Budama, aşı macunu kullanma,
-Katılımcıların telep edeceği diğer konular.
Ali H. ALI
16-02-2009, 11:53
Kibrisli arkadaslar, Mehmet Salih bey, Kibrista bonsaiyi ogretmek icin adam ariyor kimseden ses cikmiyor. Ustelik herkes fidanlari ile gelsin de, bir bonsai atolye calismasi mi yapalim diye oneri sunuyor.
Turkiyede, sadece belli basli 4-5 sehirde yapilabilen buna benzer bonsai atolye calismalarinin bir benzerinin de Kibrista yapilacak olmasi bence sizler icin bulunmaz bir firsat.
Okuyarak ve kendi kendinize deniyerek, belkide 4-5 yilda ogreneceginiz bonsai bilgilerini, Mehmet Salih beyin verecegi ve agaclar uzerinde uygulaycagi calismalarla, sizleri bonsaide cok ilerilere tasiyaycaktir.
Acaba ben yapabilirmiyim diye de tasa etmeyiniz. Dogru zaman ve dogru bilgilerle agaclariniz uzerinde calismak hic de zor degildir.
Bir gun, kucuk bir saksida, ama heybetli gosterisli ve bir guzellik sergileyen, harnip(harup), zeytin, alic, incir veya baska bir agacinizin evinizin, bahcenizin bir kosesinde yillarca size dostluk yapmasini istemezmisiniz?
Buket, Sergul, Feza, Sengul, Birsen, Guz, Ulvan, Hanimlar. Kibrisli, Ahmet, Ulus, Ozycan, ozgur, Serhan, Despberado beyler ve isimlerini hatirlayamadigim diger Kibrisli uyeler, Mehmet Salih bey bonsai atolye calismasi yapmiya calisiyor. Nerdeyse dunyadaki tum ulkelerde, ilgi ile ogrenilen ve yapilan bonsaiyi Kibrista tanitmaya sevdirmeye calisiyor. agaclar. net uyeleri olarak bu calismasinda, bonsaiye ilgi duyan arkadas ve tanidiklariniza da haber vererek, guzel bir atolye calismasi yapabilmesi icin, Mehmet salih beye el vereceginizden hic suphem yok.
Uzaklarda olsam da ben yine yaninizdayim.
1- Mehmet Salih Gurkan
2- Ali H. ALI
Buket Aknar
16-02-2009, 16:34
Ben Mehmet Salin beyin çalışmalarını hayranlıkla izliyorum ve atölye çalışmasına katılmak istiyorum ama makas kullanma konusunda çok büyük sorunlarım var.
Mehmet Salih bey, bana verdiğiniz yeşim veya incirle katılabilirmiyim?
msgurkan
16-02-2009, 18:17
Buket hanım onların yanında sizin için bir de fidan alırız. Yeşim şimdilik pek bir işlem istemez. Belki sadece tellerini keserek çıkarırız. İncire ise kök budaması yapılabilir.
Ancak dal budaması yapmanız (yani makas kullanmanız:D) için bir fidana ihtiyacınız olacak. Fidancılardan bir tane buluruz. Mesela mazı olabilir.
Buket Aknar
16-02-2009, 20:26
Bulmak kolay da budamak !!!!
Benim yeşim ağacım hazır ama bende başaramam diye korkuyorum
Harun Parlak
26-02-2009, 23:14
En fazla acemi berberler gibi alaca yaparsın. Sonra büyüdükce düzelir. Kaybedeceğin fazla bişe yok. Ama kazanacağın dünyanın nadide bir sanaatını icra etmeye başlayıp sonrada başarmış olacaksınız. Kolay gelsin.
Teşekürler, umarım başarırız.
msgurkan
27-02-2009, 09:04
Sergül hanım, sizin de katılmanız sayesinde katılımda %100'lük bir artış sağlamış olduk:D.
Diğer arkadaşlar da katılmaya karar verirler ümidi ile bir hafta daha bekleyip atölye çalışmamızı yaparız. Eğer katılım birkaç kişi ile sınırlı kalırsa sizleri benim bahçede ağırlarım. Hem sizin ve benim ağaçlarımız üzerinde işlem yaparız, hem de benim çalışmalarım hakkında konuşuruz. Bu arada katılacak arkadaşlara ödül olarak prebonsai hediyelerim de olacak:confused:.
Kimsenin cesareti yok galiba:( ben denemek istiyorum, ağacımı hazırladım bekliyorum. Hazır öğretmenimizi de bulmuşken;)
Ali H. ALI
07-03-2009, 11:30
Sergul hanim bonsaiyi mutlaka seveceksiniz. Mehmet Salih beyin sizlerle paylasacagi bilgi ve deneyimlerle ben guzel bonsailer yapacaginiza inaniyorum.
Buket hanim, budama da sorunlarim var diyor ama o sorunlarda bir sekilde asilir.
Katilim az da olsa unutmayiniz ki bir atesin baslamasi icin bir kivilcim yeterlidir.
Iste kibristaki bonsai atesinin kivilcimlari sizler olacaksiniz ve bir gun bakacaksiniz ki bonsai sevgisi tum adaya yayilmis.
Mehmet Salih bey biliyorum yapacaginiz toplantilar zor ve ozveri gerektiren bir is ama inanin istediginiz sonuca ulastiginiz zaman cok keyifli oluyor.
Simdiden kolay gelsin.
msgurkan
08-03-2009, 19:18
Ali Bey. atölye çalışmasının benim için bir zorluğu yok. Umarım bu hafta yapabiliriz.
Katılımcı sayısının bundan sonra artacağını sanmıyorum. Herkese uygunsa çalışmamızı bu hafta cumartesi günü yapalım.
Sergül hanım birkaç gün önce ben de atölye çalışması için 5 tane mazı aldım. Sizinkileri de getirirsiniz, zaman yeterse hepsine uygulama yaparız.
Benim Önerim: 14 Mart Cumartesi saat 10 -13 arası 3 saatlik çalışma. Eğer herkese uygun değilse, cuma günü saat 3-6 arası da olabilir.
Buket Aknar
08-03-2009, 20:11
Mehmetsalih Bey; cumartesi bize uygun. Ahmet ve oğlum ile katılacağız. Gelirken ne getirmem gerekiyor. Oldukça çok dalı olan bir yeşimim var. Veya başka ne olabilir?
Mehmet bey,
Sevgili Sergül ve Buket sayenizde bonsai denemelerine başlayacaklar. Bu bile çok önemli bence.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
msgurkan
08-03-2009, 20:55
Uzman16, eminim bu çalışmadan sonra bonsai yapmanın o kadarda zor olmadığını anlayacak ve bırakamayacaklar.
Buket, yeşim ile birlikte sana verdiğim inciri de getir onu da bonsai saksısına alalım. Ben üç tane incirimi bonsai saksısına aldım gayet sağlıklı görünüyorlar. Başka birşey getirmen gerekmez.
Buket Aknar
08-03-2009, 21:01
Benim bahsettiğim yeşim başka bir yeşim. Gelirken diğerlerini de getiririm. Bunların dışında başka birşeyler getirmemiz gerekmiyor mu? kerpeden falan, ne bileyim... ( çok mu saçma oldu:( )
msgurkan
08-03-2009, 22:28
Buket, bende ihtiyacımız olacak her tür alet ve malzeme var. Ancak kullanmayı istediğin aletlerin varsa getirebilirsin.
Buket Aknar
08-03-2009, 22:32
Kullanmayı istediğim alet??? yani ne kullanacağımı bilmiyorum ki! Ne ise bir makas getireyim zaten uygun başka alet de yok.
14 mart cumartesi banada uyar, yeri bildirirsiniz.
msgurkan
10-03-2009, 19:42
O zaman 14 Mart Cumartesi günü Saat:10-13 arasında Teknecik'teki evimin bahçesinde atölye çalışmamızı yapıyoruz.
Katılmak isteyen diğer arkadaşlara da kapımız açıktır.
Konularımız:
-Toprak karışımı hazırlama,
-Kök budama,
-Telleme ve şekil verme, telleri keserek çıkarma,
-Budama, aşı macunu kullanma,
-Katılımcıların telep edeceği diğer konular.
merhaba, uzun zamandır beklemekte olduğum atolye bu :) ancak getirecek bir fidana sahip değilim. maalesef elimde çalışma yapacak fidan bile yok. ne yapabilirim?
msgurkan
11-03-2009, 18:07
umutk, bonsai atölye çalışmamıza sizi de bekliyoruz. Üzerinde çalışacak yeterli fidanımız var, getirmenize gerek yok.
Buket Aknar
11-03-2009, 18:14
MehmetSalih Bey; Uzman16'nın bana hediye ettiği Adenium'um var ama henüz o kadar küçük ki sanırım bonsai olmaya uygun olmaz. Ben gelirken, sizin bana verdiklerinizi, kendi yeşimimi getireceğim. Aslında bir de mor salkımım var ama onu sarmaşık olarak kullanmayı düşünüyorum.
umutk'nin de aramıza katılacak olmasına hem Kıbrıs'lı üyeler açısından hem de sizin açınızdan çok sevindim,yanınızda bizden daha bilgili biri daha olacak.
Feza Hanım bonsai ile ilgilenmiyor mu? ( Ben halen ilgilenip ilgilenmediğimden emin değilim, bu kez bir daha deneyeceğim. Bakalım ne olacak!)
msgurkan
11-03-2009, 18:25
Buket, adenium çok küçükse beklesin, diğerlerini getirebilirsin. Mor salkımı zor gelmeyecekse getir, çoğaltma yapılabilirmi veya bonsai olabilirmi değerlendiririz.
Geçtiğimiz hafta Lefkoşa'daki toplantılardan Teknecik'e gidemedim. Feza hanımla belki yarın konuşuruz.
secsec.220
11-03-2009, 22:03
selamlar efendim bonsai çalışmasına bende katılabilirmiyim
msgurkan
12-03-2009, 07:32
Secsec.220, elbette siz de katılabilirsiniz. İletişim için telefon numaramı size de özel mesaj ile gönderiyorum.
İbrahim Lalehan
12-03-2009, 09:01
Geçen yıl düzenlenen bonsai çalışmasını kaçırdığım için çok üzülmüştüm ama bu yıl yapılacak olan çalışmaya katılmak istediğimi belirtirim. Kıbrıs'ta bonsai yetiştrimeye meraklı kişilerin olması beni sevindirdi.
msgurkan
12-03-2009, 09:21
İbrahim bey, sizi de atölye çalışmamıza memnuniyetle bekliyoruz.
msgurkan
12-03-2009, 09:26
Kuzey Kıbrıs / 2. Bonsai Atölyesi Katılımcılar:
1-Mehmet Salih Gurkan
2-Ali H. ALI
3-Buket Aknar (Eşi ve oğlu ile)
4-Sergül
5-Umutk
6-Secsec.220
7-İbrahim Lalehan
Ali H. ALI
12-03-2009, 10:04
Mehmet salih bey, su anki katilim listesi fena degil. Atolye gunune kadar daha da artabilir. Basta katilim az olsada zaman icerisinde katilimin istenen duzeye ulasacagini dusunuyorum.
Hepinize kolay gelsin.
Toplantıya katılacak arkadaşlardan, video görüntü kaydetme imkanı olan var mıdır?
bende katılmak istiyoruuuuuum....gidip gelip mesajları okuyorum,heves ediyorum, ama birşeyler yazamadan çıkıyorum... kaygım becerememek degil ******...:), çocuklara bakacak birini bulsam listeye hemen katılacağım. katılan arkadaşlarada başarılar.
msgurkan
12-03-2009, 20:07
tees, bonsaiye bu kadar ilgi duyduğunuza göre bu fırsatı kaçırmamanız gerekiyor. Uygulama yapma bonsai öğrenme sürecini hızlandırıyor. Benim böyle bir imkanım olmadığı için sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olmak istiyorum.
Sonuç olarak sizi de bekliyoruz.
jstthegry
13-03-2009, 00:19
Sayın Mehmet Salih bey;
Mail atmıştım size. Bizde katılmak istiyoruz diye.
Güray Bukan
Sait Nuri Karakeçi
Teşekkür ederiz..
msgurkan
13-03-2009, 07:40
Kuzey Kıbrıs / 2. Bonsai Atölyesi Katılımcılar:
1-Mehmet Salih Gurkan
2-Ali H. ALI
3-Buket Aknar (Eşi ve oğlu ile)
4-Sergül
5-Umutk
6-Secsec.220
7-İbrahim Lalehan
8-tees
9-Güray Burkan
10-Sait Nuri Karakeçi
11-Ahmet Demirağ
Buket Aknar
14-03-2009, 15:07
Bugün, MehmetSalih bey'in gayreti ve daveti ile çok verimli bir çalışma yaptık, Mehmet Salih Bey'e çok teşekkürler.
Sabah 10:00'da çalışmamız başladı ve saat 13:30'a kadar devam etti aslında işlerimiz olmasaydı daha da devam edebilirdi. MehmetSalih bey, o kadar çok bilgi verdi ki !
msgurkan
14-03-2009, 19:11
Atölye çalışmamızı planladığımız gibi yapabildik. Sabahleyin yağmur vardı. Ancak hava atölye çalışmamızı yapmamıza müsaade etti.
Katılan arkadaşlar: Buket Aknar, Eşi Ahmet Aknar ve oğlu, İbrahim Lalehan, Güray Burkan, Sait Nuri Karakeçi ve Ahmet Demirağ.
Sayımız azdı ancak arkadaşlar çok katılımcıydı. Katılımcılık o kadar fazlaydı ki kıvrımlı dik tarz yapmayı planladığım mazı fidanını Rüzgar Yatığı yapmamıza karar verdiler. Açıkçası onların seçimi daha isabetliydi ve karşı çıkamadım.
Rüzgar Yatığı tarzını ilk kez uygulayacak olduğum için önce biraz tereddüt ettim. Ancak seçimi onlar yaptığı için her detayı birlikte tartışarak uygulama yaptık.
msgurkan
14-03-2009, 19:27
Resimlerden de görülebileceği gibi gövdenin alt kısımlarındaki iki dalı kurala aykırı olduğu için (dallar gövdenin üçte birinden daha kalındı) budandı. Ancak ilerde jin yapmak için dipten parça bırakıldı.
Atölye çalışmasında önce bonsai için toprak karışımı hazırlandı. Sonra telleme, tel sökme, dal budama, kök budama, kök telleme, dal ve kök şekillendirme, aşı macunu kullanma uygulamaları yapıldı.
Yaklaşık bir ay önce Buket’e verdiğim minyatür(mame) incir fidanını küçük bir oval saksıya alıp mame bonsai yaptık. Bunu yaparken saksıya yerleştirme kural ve tekniklerini de konuştuk.
Rüzgar yatığı ağacımı arkadaşlar ayrıldıktan sonra tekrar şekillendirdim. Gövdenin tepe kısmını biraz daha yatık hale getirdim. Yeterli zamanım olmadığı için şimdilik 3,4 ve 5. resimlerde görüldüğü gibi bıraktım. Ancak zirvesinden çok memnun değilim. Hala düzeltme gerekiyor.
67022
67023
67024
67025
67026
Harun Parlak
14-03-2009, 21:14
Etkinliğe katılan tüm arkadaşları kutluyorum. Ortaklaşa güzel bir sitile karar verip ve uygulamşsınız.
Elinize sağlık.
Ayrıca anlatım ve çalışmalarınızı bizlerle paylaştığınız için teşekkürler. Sayın msgurkan. Etkinliklerin daim olur inşallah.
Buket Aknar
14-03-2009, 21:46
Çalışmadan fotoğraflar...
Buket Aknar
14-03-2009, 21:53
Fotoğrafların devamı...
Harun Parlak
14-03-2009, 23:31
Güzel bir ortamda çok iyi zaman geçirdiğiniz belli. Ayrıca katılan arkadaşlar çok dikkatli izliyor resimlerden anladığım kadar ile. Kuzey Kıbrıs dan çok iyi BONSAİ usdaları yetişecek inşallah.
Sayın msgurkan'ın Harnup ları süper olacak. İnşallah her geçen yıl güzelleştiğini görme şansımız olur.
msgurkan
15-03-2009, 00:08
Tekin bey, bu kez katılan arkadaşların bonsaiye devam edeceği konusunda ümitliyim. Çalışmayı sürdürürlerse ustalaşmamaları için hiç bir sebep yok.
Ahmet Demirağ bey bugün bonsai kulübü kurma önerisi yaptı. Yani Kıbrıs'ta Bonsai adına ümit verici bir gündü.
Ali H. ALI
15-03-2009, 10:53
Mehmet Salih bey sayenizde bu toplantinin da guzel bir sekilde gectigi her halinden belli oluyor.
Ileriki toplantilarin daha cok katilanlarla yapilmasini dilerim. Ahmet beyin bonsai kulubu teklifi guzel bir teklif. Sanirim artik her sehirde bonsai kulubleri kurulmali. Buralarda oldugu gibi belki buyuk sehirlerde 2-3 kulub bile olabilir ve yine burda oladugu gibi Kulubler birbirleri ile rekabet icinde degil dayanisma ve bilgi alisverisi icerisinde olurlarsa ne guzel olur.
Calismalarinizda hepinize kolayliklar diliyorum.
bende katılmayı çok istiyordum, şartlar zordu ama adreside son ana kadar bekledim ne yalan söyleyeyim...arada kaynadım sanırım... ama verimli bir çalışma olmuş, kolaylıklar diliyorum.
Toplantının güzel geçmesine sevindim. Sürekli toplantılarımız devam ettikçe ilgi de artacaktır.
Şu Linkteki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8186)ağaçtan çelikler alıp, hem ağacı çoğaltacak hem Kıbrısa özgü bonsai yapan arkadaşlar da olacaktır.
msgurkan
15-03-2009, 21:37
Ali bey, umarım yakın bir zamanda yeterli sayıya ulaşıp Kıbrıs Türk Bonsai Kulübü'nü kurarız.
Mehmet bey, katılımdaki artışta büyük katkınız oldu. Size çok teşekkürler.
msgurkan
15-03-2009, 21:53
bende katılmayı çok istiyordum, şartlar zordu ama adreside son ana kadar bekledim ne yalan söyleyeyim...arada kaynadım sanırım... ama verimli bir çalışma olmuş, kolaylıklar diliyorum.
tees, çalışmaya gelememenize çok üzüldüm. Ben de sizden katılacağınızı kesinleştirmenizi bekledim. Sizi listeye yazdım ancak sizden tepki gelmedi. Keşke katılacağınızı bildirseydiniz, size özelden iletişim için telefon numaramı ve adres bilgilerini gönderirdim. Bonsiye ilgi duyduğunuza göre sizi bonsai sayfalarında da bekliyoruz. İleride yapacağımız çalışmalarda sizi de bekliyoruz.
Verimli bir çalışma olmuş Mehmet Salih bey, başarılarınızın devamını dilerim. Tecrübelerinizi yeni arkadaşlarla paylaşmanız onlar için de birkaç adım önde başlamalarını sağlayacak.
Ali H. ALI
16-03-2009, 10:40
Ali bey, umarım yakın bir zamanda yeterli sayıya ulaşıp Kıbrıs Türk Bonsai Kulübü'nü kurarız.
Mehmet bey, katılımdaki artışta büyük katkınız oldu. Size çok teşekkürler.
Mehmet Salih bey yeterli sayiya ulasmanizi beklemenize gerek yok. Burada kurulan bonsai kulubleri kurulduklari zaman simdiki uye sayilari yoktu.
Bonsaiye gonul vermis 3-4 kisi tarafindan kuruldu ve bu gunku duruma geldiler.
Bence orda da(Turkiyede de) kulub temellerini atmak icin yeterlisiniz. Hele siz bir baslayin, bir sure sonra meraklilar kulube uye olmak icin siraya girecekler.
Ali H. ALI
16-03-2009, 10:43
Bu ara aklima gelmisken sorayim. Guney Kibrista bonsaiye ilgi varmidir? bonsai saksisi ve aletlerini Guneyde bulma imkaniniz varmidir. Yoksa onlar da bonsaiyi yenimi taniyorlar?
Ali H. ALI
16-03-2009, 10:59
Resimlerden de görülebileceği gibi gövdenin alt kısımlarındaki iki dalı kurala aykırı olduğu için (dallar gövdenin üçte birinden daha kalındı) budandı. Ancak ilerde jin yapmak için dipten parça bırakıldı.
Atölye çalışmasında önce bonsai için toprak karışımı hazırlandı. Sonra telleme, tel sökme, dal budama, kök budama, kök telleme, dal ve kök şekillendirme, aşı macunu kullanma uygulamaları yapıldı.
Yaklaşık bir ay önce Buket’e verdiğim minyatür(mame) incir fidanını küçük bir oval saksıya alıp mame bonsai yaptık. Bunu yaparken saksıya yerleştirme kural ve tekniklerini de konuştuk.
Rüzgar yatığı ağacımı arkadaşlar ayrıldıktan sonra tekrar şekillendirdim. Gövdenin tepe kısmını biraz daha yatık hale getirdim. Yeterli zamanım olmadığı için şimdilik 3,4 ve 5. resimlerde görüldüğü gibi bıraktım. Ancak zirvesinden çok memnun değilim. Hala düzeltme gerekiyor.
Mehmet Salih bey ruzgar yatiginiz guzel bir calisma olmus ama yine de sizin icinize sinmeyen taraflari oldugunu yaziyorsunuz.
Ileride en guzel olani ve icinize sineni bulacaginizdan eminim.
Yine de ben agaciniza bakarken gorduklerimi ve dusunduklerimi soyliyeyim:)
Govde kivrimlarini oldugu gibi birakip agacin tum dallarini ters yone(sola) cevirirseniz agacinizin ruzgardan etkilenmesi daha belirgin bir sekilde ortaya cikacagini dusunuyorum. Ayni zamanda kurumus dal gorunumu vereceginiz iki kesik dalcikla da tum dallar ayni yone bakmis olacak.
Bir degisiklik yapmadan once bir kagit kalem alip dallari kagit uzerinde ters yone cevirip yapacaginiz calismanin nasil olacagina bakabilirsiniz.
Benimkisi sadece bin oneri. Agac sizin agaciniz son karari siz vereceksiniz.
Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.
msgurkan
16-03-2009, 12:33
Mehmet Salih bey yeterli sayiya ulasmanizi beklemenize gerek yok. Burada kurulan bonsai kulubleri kurulduklari zaman simdiki uye sayilari yoktu.
Bonsaiye gonul vermis 3-4 kisi tarafindan kuruldu ve bu gunku duruma geldiler.
Bence orda da(Turkiyede de) kulub temellerini atmak icin yeterlisiniz. Hele siz bir baslayin, bir sure sonra meraklilar kulube uye olmak icin siraya girecekler.
Ali bey, bonsaiye gönül vermiş ve vazgeçmeyecek 3-4 kişi olduğumuz zaman kulübü kuracağız. Umarım erken başarırız.
msgurkan
16-03-2009, 12:56
Bu ara aklima gelmisken sorayim. Guney Kibrista bonsaiye ilgi varmidir? bonsai saksisi ve aletlerini Guneyde bulma imkaniniz varmidir. Yoksa onlar da bonsaiyi yenimi taniyorlar?
Ali bey, internetten izlediğim kadar Güney Kıbrıs'ta bireysel olarak bonsai ile ilgilenenler var. Hatta 2007 yılında İngiltere'den iki uzman getirip atölye çalışması yapayı planlamışlar, ancak anladığım kadarıyla başaramamışlar.
Daha sonra herhangi bir faliyetlerine rastlamadım. Organizasyonu yapan bonsaicinin yazışmalarını burdan görebilirsiniz:
http://forum.bonsaitalk.com/f14/bonsai-workshop-ideas-******-****-22680.html
Bunun dışında Güney Kıbrıs'ta bonsai ile ilgili hiçbir malzeme ve alete rastlamadım.
msgurkan
16-03-2009, 19:23
Mehmet Salih bey ruzgar yatiginiz guzel bir calisma olmus ama yine de sizin icinize sinmeyen taraflari oldugunu yaziyorsunuz.
Ileride en guzel olani ve icinize sineni bulacaginizdan eminim.
Yine de ben agaciniza bakarken gorduklerimi ve dusunduklerimi soyliyeyim:)
Govde kivrimlarini oldugu gibi birakip agacin tum dallarini ters yone(sola) cevirirseniz agacinizin ruzgardan etkilenmesi daha belirgin bir sekilde ortaya cikacagini dusunuyorum. Ayni zamanda kurumus dal gorunumu vereceginiz iki kesik dalcikla da tum dallar ayni yone bakmis olacak.
Bir degisiklik yapmadan once bir kagit kalem alip dallari kagit uzerinde ters yone cevirip yapacaginiz calismanin nasil olacagina bakabilirsiniz.
Benimkisi sadece bin oneri. Agac sizin agaciniz son karari siz vereceksiniz.
Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.
Ali bey, önerinizi okuduğum anda haklı olduğunuzu anladım ancak önce denemek istedim. Dediğiniz gibi tüm dalları gövdenin sağ tarafından sol tarafına, yani ters yöne çevirdim. Sonra ağacın arkada kalan tarafını ön yüz yaptığim için ağaç yine sağa yatık görünüyor. Ben ağacın bu halini daha çok beğendim.
67328
Ali H. ALI
18-03-2009, 12:16
Mehmet Salih bey, dusundugunuz gibi simdi agac daha bir guzel duruyor.
Ikinci kucuk ve dorduncu dallar, govdenin onunden gecip saga uzaniyorlar. Govdenin arka tarafindan dolanip saga uzanmalari, belki agac uzerinde daha iyi duracak diye dusunuyorum.
Bonsai calismalarin kolay ve keyifli olsun.
msgurkan
18-03-2009, 12:41
Ali bey, ağacın doğru duruşu, aşağıda görüldüğü gibi 45 derece geriye doğru olacağı için şu hali daha iyi olabilir diye düşünüyorum.
67610
Ali H. ALI
18-03-2009, 13:26
Mehmet Salih bey, agaci en iyi sen goruyorsun bizler sadece resimlerden izliyoruz. Ilk firsatta agacinizin 45 derecelik geriye bakacak sekilde olmasini dusundugunuz bir fotografini eklermisiniz? dusundugunuzu fotografta gorebilirmiyim?
msgurkan
18-03-2009, 18:35
Ağacın dalları 45 derece geriye doğru konumlanmış iken üstten, ön üsten ve önden görünüşü:
67640
67641
67642
Ali H. ALI
19-03-2009, 10:40
Mehmet salih bey, bu durumda dorduncu dal iyi gorunuyor. Ikinci dalcik icin ise, dusunebilirsin. Unutma agac senin agacin ve icine nasil siniyorsa onu nasil gormek istiyorsan oyle yapmalisin. Zaten zaman, zaman agaclarina bakarken onceleri begendigin ama sonralari bu boyle olmasaydi diyecegin kimi calismalarin olacak ve bu normaldir tum bonsai ile calisanlarda oluyor.
Kolay gelsin.
msgurkan
19-03-2009, 12:59
Ali bey, ikinci dal bana da hoş görünmediği için onu iki kesik dalın arasından geçirdim.
Aytaç-Çağın
27-03-2009, 08:26
Mehmet Salih Bey; mesajınızı geç de olsa bugün (27-03-09) aldım ve bu atölye çalışmasını kaçırdığım için üzüldüm. İleriki zamanda tekrarı yapılırsa haberim olsun lütfen.
Aytaç Çağın. Kuzucuk - İskele Tel: 0533-8610774
Aytaç-Çağın
27-03-2009, 08:30
Benim börülce konusunda bir problemim oldu. Tünele ektiğim börülce fidelerinde sararma var. Yapraklar önce sararıp, sonra beyazlaşıyor. Bakır oksi klorür attım. Doğru mu? Beni bilgilendirebilir misiniz? Selamlar. Aytaç Çağın. Kuzucuk- İskele KKTC.
Aytaç Çağın börülce sorununuzu yazdığınız başlık bonsai başlığı olduğu için, konuyla ilgi olan arkadaşların sorununuzu burada görme olaslığı düşük olabilir. Eğer uygun başlığı bulup orada yazarsanız, daha çabuk cevap bulma şansınız olur.
msgurkan
27-03-2009, 12:09
Aytaç bey, geç haberiniz olduğuna üzüldüm. İleride yapacağımız çalışmalara sizi de bekleriz. Bonsai konusunda ihtiyacınız olacak her tür bilgiye sitemizin Bonsai sayfalarında ulaşabilirsiniz.
Yapacağınız deneme çalışmalarını Üyelerin Bonsai Çalışmaları bölümünde yayınlayıp diğer site üyesi arkadaşların önerilerini alarak ve kendi bonsailerinizi yaratabilirsiniz.
Ayrıca size Kuzey Kıbrıs Sayfasını da hatırlatmak isterim. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=387917#post387917
ALYILMAZ
31-05-2010, 23:46
Hayret
OrmanMühendisi
20-04-2012, 11:52
ne oldu bu çalışma yapıldımı çalışma sonuçları varmı?
hasmet68
29-09-2013, 00:23
KIBRIS a tayin işim olursa mutlaka tanışmak isterim,
Kıbrıstaki bonsai ile uğraşanlar hadi artık toparlanalım,tek başımıza olmak fayda getirmiyor yardımlaşalım konuşalım tartışalım..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.