PDA

View Full Version : Mavi Kardelen (Scilla Siberica)

Nariel
14-02-2009, 23:00
Soğanlı, zarif bir bitki; boynu bükük, kardelen gibi..

Bitki hakkında düzgün bilgiler bulursak buraya yazalım.

Ben bu bitkinin açmak üzere olan soğanlarından aldım ve birşey danışmak istiyorum. Soğukta durması için dışarıya koyacağım ama küçücük saksılarının kolayca devrilebileceğinden korkuyorum. Aldıklarım 2 adet saksıda, 6'şar soğan halindeler. Bunların tümünü bir araya, büyük saksıya dikmek istiyorum. Soğanları tek tek ayırarak diksem zarar vermiş olur muyum yoksa kalıp halinde çıkarıp kalıp halinde mi dikmeliyim?
Hemen her soğanın tomurcuğu var.

Kharel
15-02-2009, 00:54
Sibiryaya özgü bir türmüş. Soğuğa karşı çok dirençliymiş. Sıcak ve kuru koşullarda iyi gelişmezmiş.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Scilla_siberica0.jpg/180px-Scilla_siberica0.jpg

Minem
15-02-2009, 16:22
Ben de bir saksıda bir kaç soğan almıştım Sevgili Nariel. Eve gelince ayırdım hemen ve farklı saksılara diktim. Hepsi de gayet güzel gelişiyor şu anda..

Nariel
16-02-2009, 21:45
Ben soğanları saksıdan çıkardım ama kökler iyice birbirine dolanmış, bu yüzden hiçbirini ayırmadan iki küçük saksıdakileri tek büyük saksıda birleştirdim (kalıp gibi oturtup boşluklara toprak ekledim). Sonra da aldım dışarı koydum.

Çok da şanslılar ki lapa lapa kar yağmaya başladı, yani Sibirya özlemi duymayacaklar:p

nevsune
16-02-2009, 21:54
Güle güle büyütün. Böyle yapmakla çok iyi etmişsiniz.

Dünden beri netten araştırıp duruyorum. Bauhausun sattığı gibi soğanları dışarda bir şekilde olduğunu hiç bir yerde görmedim. Neden böyle sümbül gibi dikilmiş hiç anlayamadım. Galiba ticari bir düşünceyle, değişik bir görüntü olsun diye yapmışlar.

Nariel
16-02-2009, 22:07
Neyi araştırdığınızı anlayamadım Sayın nevsune, soğanları böyle bitişik diken başka firma vb. mi görmediniz?

Bauhausta nergislere de aynısı yapılmıştı, 10-15 nergis dip dibe küçük bir saksıya dikilmiş, soğanlar tamamen dışarıda, sadece kökler toprakta. Ve yukarıda upuzun, çiçek açmış nergisler.. Komik bir görüntüydü doğrusu. Hediyelik alan olur, bu şekilde dekoratif(!) gözüktüğünü düşünüyorlardır belki.

Şimdiden scillalarımı yazın nasıl muhafaza edeceğimi düşünmeye başladım..

(Tamam daha dikkatli okuyunca ne demek istediğinizi anladım.)

nevsune
16-02-2009, 22:14
Bu ve buna benzer görüntülerden söz etmiştim.

6304863049

Kaynak (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.hort.wisc.edu/mastergardener/Features/bulbs/scilla%2520siberica/scillasibindividual.jpg&imgrefurl=http://www.hort.wisc.edu/mastergardener/Features/bulbs/scilla%2520siberica/scilla%2520sibirica.htm&usg=__g8lBPgXtv063tRoARKBYjQt3rNM=&h=317&w=300&sz=56&hl=tr&start=6&sig2=LmmpwKrQroXPYV2WvECWzQ&tbnid=IL8n_vxRVyStNM:&tbnh=118&tbnw=112&ei=EdaZSfO-JKOyjAfnhJSdCw&prev=/images%3Fq%3Dscilla%2Bsiberica%26gbv%3D2%26hl%3Dtr %26sa%3DG)

denizakvaryumu
17-02-2009, 07:48
Doğada hiçbir soğan toprağın dışarısında değil...

Soğanların dışarıya dikilip satılması olayı, hem küçük saksıda satmak (şirinlik olsun) hem de sanırım soğan sayısını göstermek için yapılıyor.

eylems
17-02-2009, 19:05
Bugün ben de aldım. Bir saksıda 7 soğancık vardı.

Balıkcı
17-02-2009, 20:24
Ben göremedim.:(
Dün gittim Bauhaus'a, abuk sabuk şeyler vardı, bir de kar yağdı, :p kaçtım.

Nariel
25-02-2009, 16:07
Scillalarımı içeri aldım. Dışarıda pek sağlıklı gelmediler gözüme ama içeri getirince gayet iyi olduklarını farkettim. Sürekli gözümün önünde olmalarını istiyorum ama sanırım gene bina dışına koyacağım :(

Yeşil yaprakları oldukça gelişmiş dışarıda durdukları sürece, tomurcuklardan bazıları açmış. İçeri gelince daha da çok açtılar..

Nariel
25-02-2009, 16:12
Ve scillaların polenleri de mavi:eek:

Oysa ben tüm çiçeklerin polenlerinin sarı ve tonlarında olduğunu zannederdim!

yenibey
25-02-2009, 17:48
Bauhaustan alınmış scilla çiçeklenme dönemini geçirmek üzere.Çiçekleri dökülüyor ve çiçek sapları zayıflayıp çiçeğini taşıyamaz duruma gelmiş.
Scilla çiçekteyken fırça yardımıyla döllenmesini sağlamıştım.Şimdi görüyorumki bazı tohum kapsulleri diğerlerine oranla çok daha büyük.Bu tohum kapsulleri döllendiği içinmi büyük ve içerisinde tohum varmıdır? Ve eğer tohum var ise scilla tohumdan üretilebilinirmi

ibrahim37
25-02-2009, 18:42
Sayın yenibey, evet ağır olanlar tohum bağlamış olanlar. Tohum tuttuğuna göre mutlaka tohumdanda yetişmesi gerekir. Yanlız benim tecrübem yok.
Bunlarda benim İstanbul civarında doğada görüntülediğim iki farklı türde olan mavi kardelenler.
-Scilla bifolia
-Scilla bifolia
-Scilla bithynica

nevsune
25-02-2009, 19:09
Her iki alttür de çok güzel. Sn.İbrahim37 bunlar da scilla siberica gibi küçük boyutlu mu?

ibrahim37
25-02-2009, 21:45
Evet bunlarda aynı boyutlarda yanlız çiçekleri büçük salkım şeklinde yukarı doğru Scilla sibirica'nın çiçekleri ise çan gibi aşağı bakıyor. Ayrıca benim fotoğraflarını eklediğim türün yaprakları sürekli ikişer tane iken sizinkisinin yaprakları daha fazla.
Bu tür içinde benim en çok sevdiğim Doğu Karadeniz'de bulunan bir tür var çiçekleri ve yaprakları oldukça iri. Bunun fotoğrafını ekliyorum ancak fotoğraf bana ait değil yabancı bir siteden bir arkadaşa ait. Fotoğraf doğada çekilmiş. Bunun birde birkaç tanesini bir arada özenle yetiştirildiğini düşünün!
-Scilla rosenii

nevsune
25-02-2009, 22:14
Duruş olarak Scilla bithynica'yı, renk olarak Scilla bifolia'yı, yaprak/çiçek bütünlüğü açısından Scilla rosenii'yi beğendim. Scilla siberica zaten gözdem. Tüm türleri ile güzel bir bitkiymiş gerçekten.

Tanıttığınız için teşekkürler.

yenibey
26-02-2009, 10:11
O zaman tohumlar tam olgunlaştığında deneyeyim.Başarabilirsem gelecek sene paylaşıma açayım.Belki başarabiliriz ne dersiniz?

Kharel
26-02-2009, 13:02
umarım başarılı olursunuz yenibey.

Oğuzhan
26-02-2009, 13:06
Güzel bir bitkiymiş. :)

feriha
28-02-2009, 02:26
64672

Arkadaşlar kardelenimde görülen toplar tohum mudur?
Eğer öyle ise PTT kargo ile taşınması dışında özel hiçbirşey yapılmamıştır. Onlara teşekkür etmek lazım sevgili Nevsune:rolleyes:

nevsune
28-02-2009, 08:28
Harikasın arkadaşım, ellerine sağlık. Hani demiştim ya "sen benden daha iyi bakarsın, sende kalsın" diye. PTT salllaya sallaya iyi iş yapmış gerçekten. Bundan sonra bitki tozlamaya PTT kargoyu çağıralım:D Feriha'cığım aman o tohum toplarına iyi bak. Bir deneme yapalım bakalım ne olacak.

Benimkiler baygınlıklarını daha yeni geçirmeye çabalıyorlar. Eziyetli bir yolculuk, Ankara içinde yolculuk, 2 kere saksı değişimi, gariplerim anca toparlanıyorlar. 3 kökten oldukça umutluyum ama diğerleri gelecek yıla artık. Bu yüzden tohumu ancak sende göreceğim.

O üç kökten bir tanesinde dün açan bir çiçek var ki, mavisi görmelere değer. Renk sonraları biraz daha morumsu mavi oluyor. Bu söylediğim mavi, canalıcı bir mavi. İşte o çiçek var ya, her şeyi unutturuyor insana. Tam adına layık mavi kardelen.

Düzeltme: O topçuklar benimkilerde de oluşmuş:D

feriha
28-02-2009, 10:42
Gözün aydın Nevsunecim birlikte sallandılar kutuda ****** olacak:D

Tohumdan mavi kardelen yetiştirme denemesi de yakın gibi gözüküyor

sevgili Müge ye durumu duyurur tekrar teşekkürü borç biliriz;)

yenibey
28-02-2009, 11:16
Sevgili hanımlar tohumdan üretmeyi başarabilirseniz haberim olsun.Bende deneyeceğim ama başaramazsam emsal teşkil etmesi acısından sizi örnek alabilirim.Belki siz başarabilirsiniz.Kolay gelsinnn:)

feriha
28-02-2009, 11:24
Anlaşıldı Sn yenibey yarışma başlamıştır..

Bakalım kim çimlendirebilecek?

Ödül?.. Kaybedenler bölgelerinde yetişen özel bir bitki hazırlasınlar! Kabul

edenler..?

Kolay gelsin:o

ibni-avvam
28-02-2009, 13:38
ay arkadaşalar insan bu resimlere(özellikle kardelenler) baktıkça bitkilere olan aşkı depreşiyor :)

yenibey
28-02-2009, 14:15
Sayın feriha hanım kabulumdur:)Ben manisa lalesi **** manisa mesir macunu diyorum.siz? :)

feriha
28-02-2009, 14:48
Ankara Çiğdemi.. Bizim burda pek meşhurdur. :)

Nevsunecim sen?

nevsune
28-02-2009, 15:19
Red Robin. Kışın mavi kardelen seyrederken, domates yersiniz.

İyi de benim Ankara çiğdemim var (sanki ben bulmuşum gibi:p), başka olasılıkları düşünelim.

Nariel
28-02-2009, 16:23
Benimkiler maşallah mavi toz boya gibi polen döküyorlar yerlere. Ben de arada bir çiçekleri şöyle bir karıştırıyorum elimle, bu sırada bir de güzel üflüyorum üzerlerine, tozlaşma sağlıyorum :p

Ve sanırım benim de tohumlarım olacak:p

nevsune
28-02-2009, 16:34
Şu görüntünün güzelliğine bakın. Anlatmak istediğim mavi, 2. fotoğraftaki sol alt köşede olan kardelenin az biraz açık tonu. Bu fotoğrafta herhangi bir filtre var mı? Mavi renk çok hakim. Benimkiler açınca böyle mavi kalmıyor, morumsu bir maviye dönüşüyor.

Siz içerde mi tutuyorsunuz. Ellerinize sağlık, çok güzel bakmışsınız çok güzel gelişmişler.

Şimdi biraz web sitelerine baktım da güzel kokulu olduğu ve kokusuyla arıları çektiği yazıyor. Ben alamadım kokuyu. Kokusunu alan var mı?

Nariel
28-02-2009, 16:51
Fotoğrafta çok az renk farkı olsa da (ortam gölge olunca alacakaranlık gibi çıkıyor), gerçek renkleri hemen hemen fotoğraftaki gibi. Bunlar tomurcuk halindeyken morumsu maviydiler, açınca bu maviye dönüştüler.

Yeni aldığımda (konunun ilk mesajındaki fotoğraf) yaprakları gelişmemişti ama her soğanda birer-ikişer sap tomurcuk vardı, saksılarını büyütüp dışarı koymuştum. Tam da o zaman kar yağdı üzerlerine, çok soğuk oldu, 1,5 hafta kadar dışarıda durdular. Sonra içeri aldım, alır almaz tüm tomurcukları açmaya başladı..

Harika bir bitki..

feriha
28-02-2009, 17:12
Eline sağlık Sevgili Nariel ne güzel büyütmüşsün maşallah.. Harika olmuşlar;)

Daha önce tohumdan kardelen çimlendirmiştin özel bir işlem yaptın mı, toprağı

nasıldı?

Nariel
28-02-2009, 17:20
Kardelenin tohum kapsülü kuruyunca koparmıştım ve içinden çıkan minicik tohumları bir peçeteye sarıp kitaplığımda bir rafa koymuştum. Tüm yazı orada kuru kuru geçirdiler, sonra sonbahar gelince (ekimde) tohumları ektim. Toprak çam toprağıydı, dağlardaki çam altlarından almıştım. Sonbahar ve kış boyu çimlenmediler, daha geçenlerde çimlendiklerini gördüm. Özel hiçbir işlem yapmadım, olduğu gibi ektim.

Acaba scillalar da böyle çok uzun sürede mi çimleniyordur?

yenibey
28-02-2009, 17:49
Tamamdır nariel tüyolar alındı.Teşekkürler.:)

feriha
28-02-2009, 17:54
Net te bu tohum resimlerini buldum. Google çevirilerinden anladığım kadarıyla fazla tohum veren, tohumları kurumaya başlayıp renk değiştirince alınan **** dökülen, çimlenmesi için üzerinden kış geçmesi gereken bir bilgiye ulaştım.
64723

Minem
01-03-2009, 19:41
Arkadaşlar benim mavi kardelenlerimn üzerindeki toplar da mı tohum olacak acaba? Merak ettim

64851

64852

Nariel
01-03-2009, 20:09
Evet Minem, onlar da tohum oluşturacak :) Yabancı kaynaklardan anladığım üzere kolayca ve çokça tohum tutuyorlarmış.

Minem
01-03-2009, 20:15
Teşekkür ederim Sayın Nariel. Sevindim buna. O zaman dağıtacak bir sürü tohumum olacak :)

Nariel
11-03-2009, 00:12
Mavi kardelenlerim harıl harıl tohum büyütüyor. Yaprakları aşırı eğilmeye başlayınca ortada bir desteğe tutturdum hepsini.

Tohum tutmamış cılız dalları kestim ki boşuna besin tüketmesinler.

Sulamalarımda sık sık sıvı besin veriyorum, hem soğan hem de tohum sağlıklı gelişsin diye.

Nariel
29-03-2009, 18:31
Arkadaşlar, bu aralar Scillalarınızın tohum keselerine dikkat edin, benimkiler henüz yeşilimsi görünmelerine rağmen patlayıp açılmaya başlamışlar. Yere dağılmışlar, zor topladım.

Keseleri kontrol altında tutmakta fayda var, küçük bir torba geçirebilirsiniz dalların üstüne.

Bir keseden oldukça fazla tohum çıkıyor, bu topladıklarımın 10 katı daha tohum var sanırım;) İsteyenlere dağıtacağım.

Sizin tohumlar ne alemde?

feriha
29-03-2009, 19:25
Benim scillamda inanılmaz birşey böyle birden çok tohum taşıyan tek bir yeşil kesecik var:(
Hemen onu korumaya almalıyım yoksa tohum çimlendirme denemesi yapamam.:dilli:

Yazmasanız onu da farketmeyecektim. Birdolu minik top öylece kalmış büyümemiş. Ben tohumlar üzerinde olgunlaşıyor kuruyor diye bekliyorum. Ev sıcak soğanları kötü olmasın diye dışarı koymuştum. Demek tutmamış aslında.

Seneye inşallah tozlanmasına yardım edip sizin gibi üflerim bende. Soğanlı bitkilere sevdam yeni bu sene deniyorum, tecrübe ediniyorum.

Daha kimbilir neler var sizden öğreneceğimiz:)

Adalet Yağcı
29-03-2009, 19:44
Benim Scillam da top top tohumlar oluşturuyor, ilk fırsatta yaylaya götürüp çok güneş almayan bir yere topluca dikmeyi düşünüyorum.
Doğal olarak büyümesini istiyorum, tohumlarını olgunlaşınca toplayıp, ayrı bir yerde çimlendireceğim.

fsuzen
30-03-2009, 12:10
Sayın Nariel

Tohumlarınız için sıraya girmek isterim.
Tohum oluşturduğunuz bitkilerin soğanları ne durumda ?
Benim tohuma bıraktığım lalelerin soğanları çürüyor .

Saygılarımla:)

Kharel
30-03-2009, 12:21
Aynen ben de bu kervana katılmak isterim:D

Adalet Yağcı
30-03-2009, 13:57
İşte benim nazlı kızım, tohumları olgunlaşacak diye ümit ediyorum.

Kharel
30-03-2009, 14:07
Benim asıl merak ettiğim nokta soğuklama ihtiyacı nasıl? Eskişehirde dışarıda yetişebilir mi acaba.

Adalet Yağcı
30-03-2009, 14:15
Bence soğuk havadan hoşlanması gerekir, ne de olsa kardelen değilmi?

ibrahim37
30-03-2009, 15:38
Sayın Nariel bence tohumları çok fazla kurutmayın. Aksi halde çimlenme kabiliyeti düşer!
Kumla karıştırıp bir kapta veya poşette muhafaza edim.
Belkide zaman kaybetmeden ekmek daha doğru olur!

Zeferan
30-03-2009, 16:06
5-6 tane tohuma ben de talibim :)

Kharel
30-03-2009, 16:42
Bence soğuk havadan hoşlanması gerekir, ne de olsa kardelen değilmi?

hayır değil başka bir soğanlı bitki ancak genetik olarak yakın sanırım.
ama soğuk havadan hoşlanması gerektiği konusunda size katılıyorum ne de olsa anavatanı sibiryaymış=P

Nariel
30-03-2009, 16:54
İsteyenler adresini özel mesajla yollasın, Sayın ibrahim37'nin de dediği gibi çimlenme yeteneklerini kaybetmeye başlamadan, en kısa zamanda yollayayım.

Soğanlar şu anda sağlam, yaprakların neredeyse tamamı kurumak üzere.

mormenekşe
30-03-2009, 21:22
Merhaba bende tohumlardan 5-6 tane rica edebilirmiyim çok hoş görüntüsü var.

Nariel
03-04-2009, 18:46
Sayın Arzu Kasapoğlu, fsuzen, mormenekşe, Kharel ve Zeferan, Scilla tohumlarınızı bugün postaya verdim:)

Güngör Salman
03-04-2009, 20:17
Merhaba 4-5 tohumda bana gönderebilirmisiniz teşekkürler.

Kharel
04-04-2009, 09:54
Sayın Arzu Kasapoğlu, fsuzen, mormenekşe, Kharel ve Zeferan, Scilla tohumlarınızı bugün postaya verdim:)
teşekkürler sabırsızlıkla bekliyorum :)

mormenekşe
04-04-2009, 13:42

Sayın Nariel çok teşekkür ederim mesajınızı görünce bu çiçeğe sayenizde sahip olabileceğim için çok sevindim.Sağlıkla mutlulukla kalın.

Zeferan
04-04-2009, 13:47

Sabırsızlıkla bekliyorum. Teşekkürler, Nariel, sayende garklı bir çiçeğim olacak.

mormenekşe
04-04-2009, 13:50
Arkadaşlar mavi kardelen çiçeğinin tohumlarını şimdi saklayıp sonbaharda (Ekim) ekicez ben forumu okuyunca böyle anladım doğrumu acaba?saklama döneminde tohumların çimlenme özelliğini kaybetme olasılığı varmı acaba?

Gülüm
04-04-2009, 23:55
Merhaba Nariel çok hoş bir çiçek.Mümkünse bi kaç tane banada gönderebilir misiniz?

Kharel
06-04-2009, 14:24
Çok teşekkürler Nariel tohumlar elime ulaştı.

Arzu Kasapoğlu
06-04-2009, 18:57
Tohumlar için bende çok teşekkür ederim Nariel.

Sevgiler...

fsuzen
09-04-2009, 10:56
Sayın Nariel

Tohumlar için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla:)

Nariel
09-04-2009, 22:34
Rica ederim, güle güle çimlendirin:)

Sonradan isteyen arkadaşların tohumlarını henüz yollayamadım, inşallah en kısa zamanda yola çıkacaklar.

Bu arada, tohumları alanlar hemen eksinler, sayın ibrahim37'nin söylediğine göre hemen ekilmesi gerekiyor. Bu arkadaşımız bu konularda çok bilgilidir.

Kharel
10-04-2009, 11:17
Ben de sayın ibrahim37'nin de üye olduğu SRGC.org.uk sitesinde danıştım bilenlere eylüle kadar soğuk ve kuru bi yerde muhafaza etmemi söylediler. Mantıklı da geldi ne de olsa soğanlı bitkiler yazın uykuya geçiyor yani nisandan yaza pek bi vakit kalmadı büyüyebilmesi için.

ibrahim37
10-04-2009, 12:26
Sayın Nariel ben özellikle çiğdemler ve acı çiğdemler (crocus ve colchicum) grupları ile ilgileniyorum. Ancak aynı dönemde çiçek açak farklı çiçekleride görünce dayanamıyorum. Bendede bu mavi kardelenlerin iki türü var. Fakat bende tohumdan henuz yetiştirmedim. Bunlarada kardelen dediğimize göre, tohumdan yetiştirme durumuda kardelen gibi olduğunu sanıyorum. Kardelen yetiştiren arkdaşlar anlatıyor eğer toğumlar tamamen kurutulup bir yaz boyunca ekilmezse çimlenme yeteneğini tamamen kaybedebilirler. Bunu engellemek için hemen ekilmesi gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca biraz derine ekilmesi gerekiyormuş aksi halde kesinlikle çimlenmediklerini söylüyorlar.
Anlayacağın hemen ekilselerde bu sene çimlenmeyeceklerdir. Hemen ekilmesinin sebebi tohumları eylül ekime kadar canlı tutmaktır.
Çiğdem tohumlarımın bir kısmını ise Kharel'in söylediği gibi bir miktar kumla karıştırıp eylüle kadar canlı kalmasını sağlayıp eylülde ektim. Bu sene çiğdem tohumlarımın bir kısmını hiç toplamayıp tohum kapsülü açılınca toprağın üst kısımlarını biraz karıştırarak tohumların daha derine inmesini sağlayacağım. Böylelikle tohumların türlerini karıştırma riskim olmaz diye düşünüyorum.

Kharel
10-04-2009, 12:55
ama şimdi ekersek bitki sıcakta iyi gelişebilecek mi?

mormenekşe
10-04-2009, 13:25
Merhaba o halde ben hemen ekiyorum şimdi.Onları kaybetmek istemem inşallah eylül ekim gibi de canlandıklarını görebilirim.Bilgiler için teşekkürler.

Nariel
10-04-2009, 16:11
Sayın Güngör Salman, Gülüm ve k0900, tohumlarınızı bugün postaya verdim..

ibrahim37
10-04-2009, 21:22
Tohumların Saklanması
Tohumlar, toplandığı bitkinin özelliğine bağlı olarak farklı koşullarda saklanır. Kardelen (Galanthus sp.),
Kavak (Populus sp.), katran ağacı (Cedrus sp.), akçaağaç (Acer sp.),karaağaç (Ulmus sp.) vb bazı türlerin
tohumları, kısa ömürlüdür; yani toplanır toplanmaz ekilmelidir. Çünkü, bu tohumlar birkaç gün ya da birkaç
ayda çimlenme yeteneklerini kaybeder. Turunçgiller (Citrus sp.), ceviz (Juglans sp.), meşe (Quercus sp.) vb. bazı türlerin tohumları ise nemini kaybetmezse daha uzun ömürlü olabilir.Tohumların ömrünü uzatmak için nem oranının düşürülmesi, uygulanan işleme bağlı olarak tohumların çimlenme yeteneğini azaltacaktır. Çoğunlukla tohumların tam canlılığı, 0°-10° C sıcaklık ve %50-60 nem koşullarında en az bir yıl; bazı hallerde de birkaç yıl korunabilir. Çabuk bozulan ya da herhangi bir nedenle (örneğin, ıslah
materyalinin muhafazası), uzun süre korunması istenen tohumlar, daha düşük sıcaklık ortamında saklanır.

Yukarıdaki yazıyı NGBB’nin bahçe dergisinin 16. Sayısından alıntıladım. Kardelenler için hemen ekilmesini öneriyor. Ancak Scilla’ların bu kadar hassas olup olmadığını bilmiyorum. Bence ekilmesinin pek mahsuru olmaz. Benim tedirginliğim tohumlar çok fazla kururlarsa daha sonra ekildiğinde çimlenmeme ihtimali. Ancak deneyip sonuçları buradan paylaşırız. Ben ters lale, çiğdem tohumlarımı eylülde ektim şubat martta çimlendi. Acı çiğdemlerimi hiç ekmedim yani tohumlar açılır açılmaz toprağa dağıldılar onlardanda martta bol miktarda çimlenen var. Kardelenleri eylülde ekmiştim çimlenen olmadı.

Kharel
10-04-2009, 22:44
Peki şimdi ekersek yazın sıcaklarda bitki dormancy e girmeyecek mi tam gelişemeden?

ibrahim37
11-04-2009, 13:01
Sayın Kharel şu anda ekilsede havalar sıcak olduğu için zaten hiç uyanmayacaklar sadece toprak içinde tohumlar nemini kaybetmeden yazı geçirecek. Sonbahar yağmurları başlayınca uyanmaya başlayacaklar.
Ancak şu anda eken arkadaşlar varsa özellikle çimlenmeleri için sulamayıp kendi hallerinde bıraksınlar. Yazın bir kaç kez yağmur yağsada sorun değil.
Sayın Kharel sizde haklısınız. Ancak tohumları eylül sonuna kadar nemini kaybetmeden nasıl muhafaza edeceksiniz!. Bende şu anlık 100 cıvarında saksı var bunların hepsinin tohumlarını ayrı ayrı tolayıp muhafaza etmem neredeyse imkansız. İsim ve türlerinin birbirine karışmasını asla kabul edemem!

Kharel
11-04-2009, 23:33
Çimlenmeyecekse sorun değil tabi

Adalet Yağcı
12-04-2009, 22:27
Scillalar hakkında fazla bir şey bilmiyordum, aldığımda çok canlı bir görüntüsü vardı, Güneye bakan balkonumda bir ay kadar kaldı, çok keyifsiz görünüyordu.
İki hafta önce yayla bahçeme götürüp diktim, bu gün gördüm ki, evdeki scilla gitmiş başka bir scilla gelmiş, bu kadar kısa zamanda kendisini toparlamasına çok şaşırdım.
Demek ki, scilla fazla sıcaktan ve düşük rakımdan hoşlanmıyor.

k0900
14-04-2009, 14:48
Sn. Nariel;
Teşekkürler, tohumlar elime ulaştı.

Güngör Salman
16-04-2009, 11:57
sayın Nariel tohumlar elime ulaştı teşekkür ederim.

Zeferan
25-04-2009, 17:47
Sevgili Nariel. Bugün tohumlara kavuştum. Çok sağolun. Hemen toprağa diktim. İnşallah çimlendirmek bana da nail olur.

ibrahim37
25-04-2009, 18:38
Sayın Nariel sizin kardelenler tüm memleketi sardı. İnşallah herkez çimlendirmeyi başarırda emekler boşa gitmez. Bende ısrarla itemeyeye direniyorum.

kaktüs
29-04-2009, 22:47
Nariel elinizde kardelen tohumu kaldı mı?

nevsune
16-10-2009, 19:11
Geçen yıl scilla siberica alan arkadaşlar, soğanlarınızda bir hareketlenme var mı?

Benim sadece tek bir soğanım sağlam kalmıştı, onu da başka soğanları birlikte dikmiştim. Şimdi karıştırdım, ne nedir diye. Bunun yaprak çıkışı diğerlerinden farklı göründüğü için ayrı bir saksıya aldım. Acaba bu fotoğraftaki gibi mi yaprak veriyor?

Nariel
16-10-2009, 21:47
Benim aldığım zamanda yapraklar çok gelişmiş değildi; yapraklarla beraber çiçek tomurcuğu çıkarmış vaziyetteydi. Çiğdemler gibi önce çiçek, sonra yaprak çıkaran bir tür olabilirmiş gibime geliyor, ama bir bileni beklemek en iyisi.

asmine
25-12-2009, 23:55
Merhaba bende tohumlardan 5-6 tane rica edebilirmiyim çok hoş görüntüsü var.elinizde hala varsa

Hhatice
25-12-2009, 23:59
Bende de beyazı var mavisi de çok güzelmiş ,üstelik ağustosta açarak bizi hayrete düşürdü.

ibrahim37
12-02-2010, 23:59
Benim mavi kardelenim çiçek açmaya başlamiş bile.
Sicilla bifolia

agozce
13-02-2010, 01:58
Merhaba, bana bu yıl tohum verebilecek olan var mı acaba? Ya da nerede satıldığını bilen ?

Adalet Yağcı
13-02-2010, 08:56
Sayın İbrahim37, gözünüz aydın, geçen Pazar gittiğimde ne çiçek ne yaprak vardı, şimdi ben de merak ettim, maşallah çok canlı gelişmiş sizin scillanız.
Ben bahçeye dikmiştim soğanları, bakalım bu sene kendini gösterecek mi?

Günüm
13-02-2010, 11:00
Merhaba, bana bu yıl tohum verebilecek olan var mı acaba? Ya da nerede satıldığını bilen ?

Dia marketlere Asya Lale dikilmiş olarak vermiş bu sene soğanları. Ben scilla aldım dün. 6 soğan ekmişler ve hepsi sürmüş. Çiçek vermek üzere.
Fiyatı 1.99 lira.

agozce
14-02-2010, 01:14
Teşekür ederim Günüm hanım. Bakacağım.

nevsune
14-02-2010, 11:20
Geçen sonbahar bir arkadaştan gelen birkaç bifolia soğanım vardı. Çok umutlu değilsem de beklemedeyim.

gurbik67
25-03-2010, 22:44
acaba bendekileri dağıtsammı ?
soğanlı çiçekler içinde en arsız ve çabuk çoğalan tür scilla dır.

nevsune
26-03-2010, 12:16
O kadar arsız da benimkiler neden çıkamadılar bir türlü:)

Bazı soğanlı bitkiler ilk yıllarında gelişmezler diye kendimi avutup gelecek yıla kadar bekleyeceğim.

gurbik67
26-03-2010, 21:51
nevsune hanım cevabını kendin verdin zaten

40 cm lik bir saksıyı düşün ve bu scillayı zevkle seyretmek istiyorsan bu saksının içinde 20 adet soğan olmalı.

nevsune
27-03-2010, 08:49
Çok şanslısınız çok. Bu güzellikleri doğal ortamlarında görebiliyorsunuz, zevkle seyrediyorsunuz:).

Geçen yaz gelen soğanlardan hala bir ses yok sanki. Bütün kış bekledim bir şey çıksın diye. Bu yaz saksılarına dokunmayacağım bakalım belki gelecek yıl görünürler.

Kharel
13-06-2010, 22:51
Sevgili Nariel'in yolladığı tohumlardan çimlenenen 3 soğanı bugün saksıdan çıkardım. Yerlerini değiştireceğim. Çok sevimliler :)

ibrahim37
15-06-2010, 10:51
Sayın kharel bence tohumdan ekim yaptıktan sonra bir iki yıl rahatsız etmemek daha doğru olur! Zira çok küçük yavru soğanları yaz boyunca kurumadan canlı tutmak çok kolay değil!.

Kharel
15-06-2010, 11:17
Toprağa gömüyorum o zaman

KARÇİÇEĞİM
01-04-2012, 16:19
çok güzeller elinize emeğinize sağlık.