View Full Version : Avustralya Karadutu sökümü ve taşıması
Harun Parlak
13-02-2009, 15:39
Avustralya Karadutu Sökümü ve taşıması. İşlemi
Bugün 3 kişilik bir mesai ile yağmura rağmen sökümü gerçekleştirip yeni yerine kadar taşıyıp kökleri sarıp, yarına kadar bıraktım. Yarın yeni yerine yerleştireceğim.
62665
62666
62667
62668
62669
tekin bey son fotoğraftaki mavi kabın içindekiler çelikler mi?
Harun Parlak
13-02-2009, 16:04
Evet çelikler. Aynı zamanda kalem aşıları bunları bir kısmını Slehittin beye söz verdim ona göndereceğim bir kısmınıda Köklendirmeye çalışacağım bir kısmıda aşılanacak tabi ki.
Harun Parlak
15-02-2009, 18:18
Söktüğüm Avustralya karadutu unu bugün dikebildim.
gökceada
16-02-2009, 03:52
Söktüğüm Avustralya karadutu unu bugün dikenildim.
Evet sizlere imreniyorm.Ama asla kiskanmiyorum,sakin böyle anlasilmasin.
Ne güzel kendi yurdunuzda,kendi bahcenizde,topraginizda böylesi güzel ve ****** sizi mutlu eden ugraslariniz var.Hep derim ; insanin sansli olani kendi ülkesinde insan gibi yasama imkanina sahip olanidir" diye.Bizler gerek siyasi,gereksede ekonomik nedenlerle bu sansa nail olamadik ve yaban ellerde geciyor göcmen olarak ömrümüz. Ve tabidirki en büyük hayalimiz bir gün yurdumuza dönmek... kendi havamizi solumak,kendi bahcemizi kazmak ve kendi insanlarimizla komsuluk yapmaktir.
Gelelim saadete; dut en sevdigim meyvelerden biridir.Zamaninda bahcemizde dut`un da diger meyvelerinde bir kac cinsi bulunurdu.Ben Cerkezim.Cerkezlerin bahceleri meyve ile dolu olur.
Kara dutun ise kimi diger meyvelerin oldugu gibi güzel bir türküsü vardir.Sizde bilirsiniz muhakkak . Ama yinede yüregim bir kez daha dostlarimla bu türküyü paylas dedi bana.
Kara dut parmak gibi
Oglanlar arap gibi
Kizlari sorarsaniz
Tabakta kaymak gibi...
Ben mini minnacik bir erkek cocuguydum bu tekerlemeyi ögrendigimde.Tabakta kaymak gibi olan kizlari kiskanir,büyüyünce arap gibi olacagimdan korkardim o zamanlar.Arap nasil bir seydir inanin haberim yoktu aslinda.Ama kaymagin ne oldugunu iyi,cok iyi biliyordum... Sevgilerimle
Kolay gelsin, tutacağından eminim.
Harun Parlak
17-02-2009, 23:48
Teşekkürler Sayın gökceada ve Sayın nariçi inşallah sizin dediğinizgibi zorlanmadan yaşamına devam eder.
Harun Parlak
06-04-2009, 00:41
Sökülüp dikilen dut ağcının çeliklerini Bomza taşı tozuna diktim sonucu hep beraber göreceğiz inşallah.
Şimdiki halini yüklüyorum.
Elinize sağlık. Bende de var bu duttan. Geçen sene dikmiştim. Dün baktığımda, küçücük boyuna rağmen o kadar çok meyvası vardı ki. Erken hasat yaptıktan sonra, bir kez daha meyve vereceğini duydum. Bu yıl tecrübe edineceğim. Resim çekince paylaşıcam.
Seyfi Dağdeviren
02-05-2009, 10:24
Tekin bey çeliklerin şu andaki durumu nedir?
Harun Parlak
02-05-2009, 10:29
1 Saat sonra bahçeye gideceğim. Resimleri çekip akçama yüklerim.
Selahattin Yılmaz
02-05-2009, 11:39
Buda bana Avustralya kara dutu diye gelen çeşitlerden birisi ancak Antalya şartlarında yaz boyunc averdiğini biliyorum göreceğiz.
İnşallah meyveleride böyle olur :)
75849
Harun Parlak
03-05-2009, 20:16
Tekin bey çeliklerin şu andaki durumu nedir?
Dün çekim yapmayı unutdum bu gün çekebildim. Şimdilik % 30 zayat % 70 başarı olacak gibi.
76067
Bunlarda aynı ağaçdan aşıladığım fidanlar.
Seyfi Dağdeviren
04-05-2009, 07:49
Bu Avustralya kara dutu fidanlarını ne yapmayı düşünüyorsunuz?Bir tanesine talip olabilirim.
Harun Parlak
05-05-2009, 17:11
Büyüsünler tüplere alayım. Neden olmasın bunlar ya bonsai olur ya da yaygınlaşması için dağıtırım.
Seyfi Dağdeviren
05-05-2009, 20:32
Sayın Tekin;Resimden saydığım kadarı ile 35 in üzerinde köklenmiş çelik var (Allah nazardan saklasın) bir bonsai eksik olursa farkedilmez diye düşünüyorum.Selamlar.
Benimkilerin cinsini bilmiyorum ama bunların yanında fasafiso! Saksıdakilerde mi böyle çelikten büyüdüler:confused:
Harun Parlak
05-05-2009, 20:45
Saksılardakiler aşılama Sayın nariçi her yaz yere dökülen dutları toplayıp eziyorum çıkan çekirdekleri ekiyorum 15 günde çimleniyorlar. Sonrada onları aşılıyorum.
Birazda bonsai hazırlığı yapıyorum ilerisi için.
Sayın Tekin, Dut bonsai aklıma hiç gelmemişti, meyvesi olan dut bonsai çok güzel olur. Ben çok severim. Ama meyveli bir dut bonsai için ortalama kaç yıl geçebilir.?
Sizin söküp diktiğiniz büyük bir dut vardı ne oldu?
Harun Parlak
05-05-2009, 21:25
Canlanmaya başladı. Ondan havai köklendirme yapabilirim.
Sn. Tekin ,merhaba...
Sayenizde dut ağacının nasıl yer değiştirdiğini görmüş oldum..
Ellerinize sağlık. Bol meyve vermesini dilerim.
Bu güzel dutun yaygınlaşması konusunda yardımcı olmak isterim..:)
Sağlıklı, mutlu günler dilerim.
Harun Parlak
07-05-2009, 11:40
Uyku döneminde bu şekilde bir çok ağaç yer değitirebilir. Hatda daha itinalı ve kapsamlı bir çalışma ile Asırlık ağaçların taşınabildiğini tv lerde görmüştüm.
satılık olarak var mı elinizde
bekiralkanat
07-05-2009, 13:15
evet tekin bey bende seyretmiştim hatta bir makine dahi yapmışlar toprağı ile söküyor ve aynı ölçüde açtığı boşluğa yerleştiriyor.Bitki toprakla birlikte taşındığı içinde hiç zarar görmüyor.Benim gördüğüm kadarı ile meysim dönemde taşımak için farketmiyor.
köklenmeye basladılar mı acaba
bu arada elinizde fazla sayıda var mı
Harun Parlak
07-09-2009, 21:11
Baharda sökülen dut ağcım kendini toparladı arkadaşlar.
godofwar
24-09-2009, 22:25
Sn Tekin bey ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. Peki Bomza taşı tozuna dikmenizin sebebi nedir sorabilirmiyim nasıl özellikleri vardır?
sayın tekin şu bomza tozunu nerden bulabiliriz baya araştırdım bulamadım
bu konuda güzelmiş hemen karadut fidanı alacagım ,Avustralya kara dutu olgunlaştıgında tadı ekşimi tatlımı oluyor acaba?
Harun Parlak
01-12-2010, 19:09
Pomza taşı tozu dediğim Perlit tir. Bu toz halindeki malzemeyi genellikle reklam ajansları kar efekti yaratmak için kullanır. Aynı zaman da kot taşlama ve yıkıma işinde de kullanılır.
Buraya (http://www.atestugla.com.tr/tekstil_perliti.html?gclid=CO33xMrQy6UCFQsJ3woddQY Sjg)bir göz atarmısınız bu gibi yerlerde bulunabilir.
Ama genellikle çuval işi satılır az miktar bulmakta biraz zorlanabilirsiniz.
sanırım bomza yanlış yazılmış pomza olsa gerek..http://www.pomza.net/fidanliklar-da-pomza-kullanimi
KAPTANzst
09-01-2011, 10:53
Selam Tekin bey.
Bu dutun çeliklerinden göndermeniz mümkünmü. Bende sera ortamında yetiştirmek istiyorum.
metintekin143
19-01-2011, 14:06
maşallah çelikler meyve vermiş, elinize emeğinize sağlık,
Büyük ağaçların nasıl yerdeğiştirildiğini gördük. Elinize sağlık...
Tekin bey, elinize sağlık. Çok ihtişamlı olacak.
Çeliklerden bir tanesini bende bonsai için satınalabilirim, mümkünse.
tebrikler Tekin bey. peki rica etsek dikim yapacağımız toprakta nasıl hazırlık yapmamız gerekiyor onu da söyleyebilir misiniz, mesela ben de 20-25 metrelik birkaç asma için bunu denemek istiyorum fakat killi topraktan çıkarıp yine killiye dikmem gerekiyor ve sanırım gübre humus kimyasal vb. takviye yapmak gerekiyor. teşekkür ediyorum.
Harun Parlak
14-06-2012, 23:58
Killi topraktan söküp killi toprağa dikmeniz gerekmez mecburiyetiniz var ise olabilir tabi ki.
Söküp taşıdığınız ağaçları hangi tür topraktan sökerseniz sökün gittiği yere söktüğünüz yerden bir kürek kadar da olsa toprak götürüp yeni yerinde köklerine koyun. Geldiği yerde alışık olduğu mikroorganizmalar ı da getirmiş olacaksınız ozaman yeni yerine daha çabuk uyum sağlayacaktır. İlk yıl gübrelemezseniz iyi olur.
karatren67
01-07-2012, 01:17
İyi geceler tekin bey.Sizden rica etsem ücreti karşılığı bu duttan bana gönderebilirmisiniz.
Harun Parlak
01-07-2012, 22:33
Elimde sadece büyük olan ağaç kaldı. Tüm fidanları dağıttım ama busene aşılamayı düşündüğüm fidanlarım var. Öncekilerin çoğunu bonsai için ayırmıştım.
haruntuncer
26-10-2013, 17:56
Merhabalar . Eski Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama , Saksıya aldığınız dut ağacının son durumu nedir . Mümkünse resim paylaşır mısınız ?
Harun Parlak
28-10-2013, 18:23
Bugünkü hal kışa hazırlanıyor yaz boyu bolca meyvesini yedik.
haruntuncer
29-10-2013, 14:36
Maşallah . Gövdeyi sarmaşık mı sarmış ?
Tekin bey, benim için önemli bir mesele var, yardımcı olursanız memnun olurum. Bursa'daki bahçeden 100 tane elma-armut ağacını istanbula getirmem lazım. yaşları 10-12 civarı. yaprak döküp uykuya geçtikten sonra ne şekilde bunları sökebilirim. adet olarak fazla olup kamyon kasasına dolacakları için kepçeyle söktürsem, toprağını sizinki kadar bıraksam, dallarını-kollarını yanlara 1er metre daha uzun bıraksam, ve dikim süresi boyunca kökleri naylonla güzelce sarsam ve o şekilde 1 hafta civarı beklese başarı oranım ne olur. amacım tamamına yakınının tutması, bu önemli. tavsiyeniz ne olabilir. elma ve armut ağacının genel olarak bu nakil işlemine cevabı nasıldır, kolay adaptasyonlu ağaçlar mıdır bunlar. teşekkür ediyorum.
Harun Parlak
01-12-2013, 07:23
Söküm yaparken ve yerine yerleştirene kadar rüzgarlı havaya denk getirmeyin birde eksi sıcaklığı görmezse yukarıda belirtilen şekilde incitmeden alırsanız hepsini de kurtarma şansınız olur.
Tekin bey
Çelikten denemeleriniz hangi aşamada acaba
Bende çok lezzetli kara dut ağacı gördüm
Meyvesi ekşi ve bi o kadarda şekerliydi
Bahçe sahibinden izin alıp havai çimlendirme yaptım
Bakın;
http://img.tapatalk.com/d/14/07/17/u5ana8yd.jpghttp://img.tapatalk.com/d/14/07/17/4y7ezypu.jpg
Tepetaklakdan gönderdi
Saksıya aldığım dutların son hali meyveside var.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/26/4abdbc5517b4144592328ef061e163be.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/26/369bd1fdf781ee8fb9200c3a14a746ce.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/26/f469ab4c9bbeb9846caf92cfc2ffb1ef.jpg
Tepetaklakdan gönderdi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.