Bağlan

View Full Version : Tohum, çimlenme ve şaşırtma aşamaları




deflet
13-02-2009, 12:55
Merhabalar öncelikle bu forumda okuduğum bilgi aldığım edindiğim herkese teşekkür ederim.

Adım Aytunç İstanbulda büyümüş ve 7 8 yaşında okulda öğrendiğim fasulye çimlendirme dışında sadece boş saksıya attığım biber tohumunun gelişmesiyle toprakla haşır nelşirim. diktiğim tohum biber vermişti ama ben büyükşehirin verdiği cahillikle yediğimiz biberlerin farklı bir şekilde yetiştirildiğini ve benim büyüttüğüm biberin yabani yenilmez olduğunu düşünmüştüm. :dilli:

Şimdi 30lu yaşlarımdayım ve İzmirdeyim.Eşimin saksıda aldığı bir bitkinin toprağına yemek yaparken annemle telefonla konuşurken tohumlarını kürdanla batırdım. ve 1 ay içinde gelişmeye başladılar. Ta çoçuk yıllarıma döndüm. Cahilliğime güldüm. Fakat araya bayram vs. girince sulayamadığım için biberim ölmüştü.


Eşimin ailesinin Muğladan getirdiği domatesler ve biberlere gözümü dikmem ise yaklaşık 1 ayı buluyor.Tohumlarını gelişi güzel(cahillik) atıp yaklaşık 2 3 santim toprakla kapattım. 1 ay içinde çıktılar çenek yaprağı deniyor sanırsam onlar çıktı hatta kimilerinin orta yaprağıda çıktı. şu an 5 ve 8 lt.lik su bidonlarında 30'a yakın fidem var hepside oluşum içinde 3 4 günde 1 suluyorum. acemice sorularıma cevap verirseniz sevinirim.

1- Koçtaşda satılan 10 veya 20 litrelik topraktan aldım. bu domateslerimin besin kaynağı için yeterlimi.

2- eğer yeterli değilse http://www.tarimtedarik.com/KMDefault.aspx?ctrid=12191 sitesindeki organik gübrelerden mi almam lazım.

3- Sulamayı nasıl yapmalıyım.

4- Fideleri ayrı bir yere ne zaman almalıyım.

5- Ayrı bir yere alırken farklı bir toprakmı almalıyım.

6- Forumda okuduğum kahve telvesi yumurta kabuğu pirinç suyu fasülye suyu gibi yöntemleri uygularsam tekrar organik gübre almama gerek var mı

ilginiz için teşekkürler. Bu forumu sıklıkla takip ettim.yeterince okudum ama sorularıma cevap alamadım. cevaplarınız için teşekkür ederim.




malina
13-02-2009, 13:16
Bu forumu sıklıkla takip ettim.yeterince okudum ama sorularıma cevap alamadım.

Bu foruma yazdığınız ilk mesaj :) Nasıl cevap alamamış oluyorsunuz?
Avatarınızın altında yazan mesaj sayısı :
Mesajlar: 1

Başka isimle bir üyeliğiniz daha varsa, bildirirseniz sevinirim.

malina
13-02-2009, 13:29
Bu bahane ile, agaclar.net derginin eski sayılarını da hatırlatayım...

Selahatttin Yılmaz / Sebzelerde Tohum Ekimi ve Fide Yetiştirme

http://www.agaclar.net/forum/../dergi/images/mart.jpg (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/mart07.html)
Mart 2007 (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/mart07.html)


Selahattin Yılmaz / Torfta Sebze Fidesi Yetiştirme

(http://www.agaclar.net/forum/../dergi/mart07.html)
http://www.agaclar.net/forum/../dergi/images/nisan.jpg (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/nisan07.html)
Nisan 2007 (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/nisan07.html)


Selahattin Yılmaz / Sebze Şaşırtma Zamanı Geldi

http://www.agaclar.net/forum/../dergi/images/mayis.jpg (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/mayis07.html)
Mayıs 2007 (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/mayis07.html)

Volare
13-02-2009, 13:36
Sevgili malina,
arkadaş sanırım kafasındaki sorulara okuyarak cevap aramış,
sitede yeniyken bende saatlerce kafamdaki sorulara , arama yaparak yanıt arardım...

Penelophe
13-02-2009, 13:56
Merhaba, aramıza hoşgeldiniz.:) Malina'nın link verdiği dergilerden çok yararlanacağınızı düşünüyorum.

Sorularınıza kısaca yanıt vereyim ama dergileri mutlaka okuyun, pişman olmazsınız.:)

1- Koçtaşda satılan 10 veya 20 litrelik topraktan aldım. Bu domateslerimin besin kaynağı için yeterli mi?

-Siz torf almışsınız, şimdilik yeterli ama torfu bahçe toprağıyla harmanlayın, yarı yarıya olabilir. Bahçe toprağı: bahçenizde veya yoksa uygun bir bahçelik alandan alacağınız toprak.

2- Eğer yeterli değilse http://www.tarimtedarik.com/KMDefault.aspx?ctrid=12191 sitesindeki organik gübrelerden mi almam lazım?

-Organik gübre kullanabilirsiniz ama torfda zaten besin bulunuyor. Mesela 3-6 ay sonra torfun besini bitince organik gübre kullanabilirsiniz. Tohum halindeyken değil de fide halindeyken gübreleme yapmalısınız.

3- Sulamayı nasıl yapmalıyım?

Sulama çok önemli, çimlenme aşamasında toprak kurumamalı, ama fazla ıslak olup da tohumu çürütmemeli de. Nemli kalacak şekilde ayarlayacaksınız. Tohumlarınız fide olduktan sonra, toprak kurudukça sulayın. Sebze zamanında ise, fazla sulamamak gerekir, sebzeleri dökebilir. Sonuç olarak bitkinin suya ihtiyacı var diye onu vıcık vıcık suya boğmuyoruz.:)

4- Fideleri ayrı bir yere ne zaman almalıyım?

Bu işleme şaşırtma deniliyor. Fidelerin boyu 10-15 cm olduğunda şaşırtma zamanı gelmiştir. Tohumlar çimlenince bol ışık alan yere koyun ki cılız ve uzun olmasınlar. Dal araları ve boyu kısa fide her zaman sağlıklıdır. Şunu demek istiyorum, fideniz az ışık alan bir yerdeyse, boyu 3 günde 15 cm olur ve sizde şaşırtırsınız ama sağlıklı olmaz..) Genellikle tohumlar çimlendikten sonraki 20 gün içinde yapılan şaşırtmalar iyidir.

5- Ayrı bir yere alırken farklı bir toprak mı almalıyım?
Bu soruyu tam olarak anlamadım. Şaşırtma ile ilgili bilgi vereyim. Mesela, pet bir bardaktaysa şaşırtacağınız bitki, bardağı kesip toprağını köklerden dağıtmadan olduğu gibi, içinde toprak diğer bulunan saksıya almalısınız. Büyük saksı gibi **** bahçe gibi geniş bir alanda dikiliyse şaşırtacağınız fideler, çok sık olanlar için, aradan zayıf olanları çekip atarak, aralarındaki mesafeyi açın ve topraklı biçimde köklerdeki toprağı dağıtmadan diğer saksıya alın.

6- Forumda okuduğum kahve telvesi, yumurta kabuğu, pirinç suyu, fasülye suyu gibi yöntemleri uygularsam tekrar organik gübre almama gerek var mı?

Bunları düzenli uygularsanız gerek yok.:)

Kolay gelsin..

deflet
13-02-2009, 13:59
Bu foruma yazdığınız ilk mesaj :) Nasıl cevap alamamış oluyorsunuz?
Avatarınızın altında yazan mesaj sayısı :
Mesajlar: 1

Başka isimle bir üyeliğiniz daha varsa, bildirirseniz sevinirim.


forumda kirlilik yaratmamak için aklımdaki soruları forumda aratıp yön bulmaya çalıştım. bulamadıklarımı buraya yazıyorum. ilk defa mesaj yazıyorum evet sahte üyeliğimde yok. üye olmadan önce fazlasıyla cevap bulmak için forumu okudum.

deflet
13-02-2009, 14:07
@Penelophe cevapların çok teşekkür ederim. açıkçası koçtaştan aldığımı toprak zannediyordum torfmuş meğer. bende okudukça bu torf ne acaba diyordum.

4- Fideleri ayrı bir yere ne zaman almalıyım?
5- Ayrı bir yere alırken farklı bir toprak mı almalıyım?

aslında bu sorularım şaşırtmayla ilgili değildi. 20 adet 5-8 cm. arasındaki fideyi ne zaman meyve verecekleri yere koymam gerektiği ile ilgiliydi.yani hepsi bir arada mı kalmalı yoksa fideleri tek tek saksılara mı koymalıyım

Penelophe
13-02-2009, 14:10
aslında bu sorularım şaşırtmayla ilgili değildi. 20 adet 5-8 cm. arasındaki fideyi ne zaman meyve verecekleri yere koymam gerektiği ile ilgiliydi.yani hepsi bir arada mı kalmalı yoksa fideleri tek tek saksılara mı koymalıyım

Tamam doğru anlamışım.:) Fideleri ilk yerlerinden, daimi yerlerine alma işlemi şaşırtmadır. Cevabını da vermişim.

Penelophe
13-02-2009, 14:18
Şaşırtma 2-3 kademeden oluşabiliyor. Sanırım bunu sormak istiyorsunuz. Yani ilk kez şaşırtmanın(8-10cm/2-3 yapraklı bitki) orta boy bir saksıya ve daha sonraki dönemde gelişme gözlemlenip(15-20cm/çok dallı ve yapraklı bitki), 2. şaşırtmanın daha zengin bir harçla daha geniş bir saksıya olması. Aslında doğru olan bu.

Ben size kendi uyguladığım yöntemi anlatmışım.:) Siz doğru olanı yapın lütfen.

deflet
13-02-2009, 14:30
ya çok özür dileyerek bir soru daha soracağım.

Hiç gerçek şekilde domatesin olgunlaşmış(meyve verecek şeklini) görmedim. ne kadar büyüdüğü hakkında fikrim yok. 8 litrelik su bidonlarından kullanıyorum. ne kadar aralıkla domates fidelerini yerleştirmeliyim.Nirde gerçekten anlamadığım 20 adet fideyi ben daimi yere alacağım. bu da şaşırtmamı oluyor.

kusura bakmayın geç anlıyorum ya da terim karmaşasına giriyorum. çok teşekkür ederim cevaplar için.

Birde son 3 ayda şunu anladım ki toprakla uğraşmak insana güç veriyor neşe veriyor domateslerimle konuşmak biberime gelişmesi için gaz vermek çok farklı bir duygu. Lütfen denemeyenler denesin.Eşim benle hep dalga geçti kendisini köylü atfededer. ben domates biber ektiğimde sakın bizim oralarda söyleme dalga geçerler seninle demişti şimdi kendisi bile şaşırdı.

Penelophe
13-02-2009, 14:45
Hiç gerçek şekilde domatesin olgunlaşmış(meyve verecek şeklini) görmedim. Ne kadar büyüdüğü hakkında fikrim yok.

-Bu domatesinizin çeşidine göre değişir.
a)Oturak domates: Fazla boylanmayan domates çeşidine denir. Ortalama 40-70 cm arasında değişir boyları.
b)Sırık domates: Uzadığından dolayı bir ipe **** sopaya sardırılan domates çeşididir. 2mye kadar uzayabilir.


Birde gerçekten anlamadığım 20 adet fideyi ben daimi yere alacağım. Buda şaşırtmamı oluyor?

Şaşırtma 2-3 aşamadan oluşabilir.

-Tohumlar çimlendikten sonra 3-5 yapraklı hale gelince, ortaboy bir saksıya alınır. Bu şaşırtmadır.

-Orta boy saksıdaki gelişme gözlemlemesi sonucu orta boya gelen fideler, daha büyük boy ve daha zengin harçlı bir saksıya alınır. Busaksı fidelerin daimi yeridir ve buda şaşırtmadır.

-Sonuç olarak, fideler daimi yerlerine alınana kadar olan saksı değişimlerine şaşırtma diyebiliriz. Umarım anlatabilmişimdir.

Ben uzman değilim, sizin gibi düşe kalka öğrendim bende, paylaştıklarım bilimsel bilgi değil, deneyimlerimdir. Kolay gelsin..

Penelophe
13-02-2009, 14:49
Ziraat MÜhendisi Mine Pakkaner bu ayki toplantımızda, "Baharda bitki bakımı" konulu eğitim verecek. Eğitim ücretsizdir. Katılırsanız sorularınızın cevabını bir profesyonelden öğrenebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için linki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12486)takip edin.

deflet
13-02-2009, 15:28
sağolun çok teşekkür ederim bilgiler için.çok sağolun.

Douglas Fir
03-03-2009, 09:48
Selam,

Mekan sıcaklığına dikkat. 18-24 C iyi. Steril toprak lazım hastalıklardan kaçınmak için. Toprak nemli olmalı ıslak değil

Douglas Fir
03-03-2009, 09:48
Mine hanım ne zaman Ankara'ya gelecek acaba?

Milka
09-03-2009, 10:57
Arkadaşlar merhaba,

Size bir şey sormak istiyorum mazur görün , şaşırtma işini yapmak mutlaka gereklimi?
Ben 2 gün önce 4-5 çeşit biber tohumu ektim saksılara. Merak ettiğim illaki şaşırtma yapmalımıyım ?

Teşekkür ederim.

feriha
11-03-2009, 07:52
Sayın Milka bu konudaki mesajları okuyarak, en çok da kendiniz uygularak kendi beklentinize uygun sonucu almaya başlayacaksınız.

Daha iyi bir cevap alabilirsiniz ama gelene kadar yazayım. Benim öğrendiğim şaşırtma ile fide daha güçlü bir kök sistemi geliştiriyor. Daha sağlıklı bir bitki oluyor. Güzel ürünler veriyor.

Bu ilk denemenizse bir karşılaştırma yapmak amacıyla bir fideyi birç kaç yapraklı olunca başka bir yere köklerini zedelemeden alın deneyin kendi tecrübenizi yaşayın. Ama hiç şaşırtmadan da tohumları aralıklı ekmiş iseniz bitkileniz büyür. İyice büyüyünce keşke ayırsaydım dersiniz işte bunu şaşırtarak baştan uygun yerlere geçirerek yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Milka
16-03-2009, 08:01
Sayın Milka bu konudaki mesajları okuyarak, en çok da kendiniz uygularak kendi beklentinize uygun sonucu almaya başlayacaksınız.

Daha iyi bir cevap alabilirsiniz ama gelene kadar yazayım. Benim öğrendiğim şaşırtma ile fide daha güçlü bir kök sistemi geliştiriyor. Daha sağlıklı bir bitki oluyor. Güzel ürünler veriyor.

Bu ilk denemenizse bir karşılaştırma yapmak amacıyla bir fideyi birç kaç yapraklı olunca başka bir yere köklerini zedelemeden alın deneyin kendi tecrübenizi yaşayın. Ama hiç şaşırtmadan da tohumları aralıklı ekmiş iseniz bitkileniz büyür. İyice büyüyünce keşke ayırsaydım dersiniz işte bunu şaşırtarak baştan uygun yerlere geçirerek yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Merhaba Feriha ,

Cevabın için teşekkür ederim geçen hafta ben tohumları tekrar şaşırtma yapacak şekilde ufak kaplara ektim çimlenmelerini bekliyorum. Zamanı gelince şaşırtma yapacağım.

Kolay gelsin.

cobaindyg
04-10-2009, 20:33
Bende salondaki saksılarımın kenarına limon çekirdekleri atmıştım,filizlendiler boyları 5-6 cm olduğu için ayrı yere aldım,çiçekçiden (humuslu toprak diyor üzerinde) aldığım toprağa ektim,destek olması açısından burada dediği prinç suyu vb şeylerden vermeme gerek var mıdır sizce?

http://img525.imageshack.us/img525/5435/041020092744.jpg

GENÇ BAHÇECİ
04-11-2009, 20:19
bence pirinç suyuna gerek yok ama daha verimli olabilir dene istersen ;) bende de limon çekirdeği ekeceğim. bu yöntemi ilk defa duyuyorum sağol;)

ayferaksit
18-11-2009, 10:25
http://www.youtube.com/watch?v=OHw-DJ0EKbQ

gazeteden tohum çimlendirme kapları yapımı


How to Make Seedling Pots from Newspaper Nasıl gazeteden Tencere Fide to Make
January 18, 2008 18 Ocak 2008
Listen to this article. Powered by Odiogo.com

The lovely Willi Galloway from eHow shows us how to create newspaper seedling pots from old newspapers. Lovely Willi Galloway eHow kimden nasıl gazete eski gazetelerden kapları fide oluşturmak için bize gösterir. Try to only use black and white newspaper as they don't have the chemicals which are found in coloured newspaper. Gibi bir renkli gazete bulunan kimyasallar yoksa sadece siyah ve beyaz gazete kullanmaya çalışın. Always use a good quality compost (preferable organically certified) when potting up your seeds or seedlings for the best results. Her zaman iyi kalitede organik gübre kullanımı (organik sertifikalı) zaman iyi sonuç için tohum veya fidan kadar konserveleme tercih.

[youtube=http://au.youtube.com/watch?v=OHw-DJ0EKbQ] [youtube = http://au.youtube.com/watch?v=OHw-DJ0EKbQ]

www.nuganics.com.au

ayferaksit
18-11-2009, 10:32
http://www.youtube.com/watch?v=xqywwIr5-aI&feature=related

olea_
12-01-2010, 02:01
merhaba, bitki için gerekli olduğu söylenilen kahve telvesi, yumurta kabuğu, pirinç suyu, fasülye suyu gibi yöntemleri nasıl ve ne şekilde uygulamak gerekiyor acaba? benim balkonumda 4 aydır cıksın diye umutla beklediğim, maydanozum, nanem, rokam ve feslegenim var da her turlu gerekli işlemi yaptım ama bu kahve telvesini, pirinç suyunu falan anlamadım. ne yapmam gerekiyor? nasıl uygulamalıyım? işe yarar mı?

ahmetselçuk
13-01-2010, 11:21
bence yaramaz sen güzel bi gübre ve nemli bırak tohumların sağlam mı yani boşver o tür koca kara ilaçları gibi şeyleri **** tanıdığın iyi bir uzman varsa ona danış bende acemisiyim bu işlerin :D

ahmetselçuk
13-01-2010, 11:24
bana da asker de bulaştı çiçek tutkusu ama çiçekler ve bitkiler bence şu yalan dünyanın en güzel olayı bazen bahçelere bakıp değişik çiçekleri gözlüyorum bazen çalmak bile geçiyo :D

sonfenomen
15-01-2010, 09:40
kahve telvesi, yumurta kabuğu, pirinç suyu, fasülye suyu gibi yöntemleri nasıl ve ne şekilde uygulamak gerekiyor acaba? bende merak ettim bu konuyu acaba işe yarar mı? bilen bir arkadaş varsa bizi bilgilndirirse sevinirim.

qokhanyilmaz
31-03-2010, 22:31
Bunlarda benim soğanlarım.

http://picasaweb.google.com/mustafagokhanyilmaz/DropBox?authkey=Gv1sRgCNr6qKiX3_CksgE#544587581958 4958210