PDA

View Full Version : Soğanlı bitkilerde soğanların depolanması (muhafazası) ve çiçek oluşumu




kgursan
13-02-2009, 12:15
Bütün soğanlı bitkiler topraktan çıkarıldıktan sonra uygun koşullarda (Sıcaklık, nem) depolanmazsa Çiçek açmazlar. Her tür için depolama sıcaklıkları ve nem farklıdır. Ayrıca depolama esnasında bazı soğanlarda etilen (Bir gaz, olgunlaştırma hormonu ) önemli etkiler yapmaktadır. Soğanın yapısına bağlı olarak depolama şekilleri de farklıdır.

Lale soğanları

Temmuz gibi topraktan çıkarıldıktan sonra 1 hafta kadar 30 oC lık bir sıcaklıktan sonra 2 ay 18-20 oC sıcaklıktaki havadar depolarda (serin havadar bodrum katları vs.) bekletilirler. Söküldükleri an da çiçek oluşumu başlamıştır ve depolama süresi içinde soğanın içindeki çiçek oluşumu tamamlanır. Bütün organlarıyla soğanın içinde minyatür bir çiçek oluşur.

Çiçek organları şu sıra ile oluşur: önce en dıştaki renkli tepal yapraklar şekil alır. Ardından 6 adet anter ve en son olarak da 3 parçalı dişi organ (Gynoceum) oluşarak çiçek tamamlanır. Daffodillerde ise en son parcorolla (ortadaki boru) tamamlanır. Bu safhaya gelince soğanlar G durumuna gelmiş denir. Bu an zaman olarak yıllara ve yerlere göre değişmekle birlikte Ağustos ortası ile Eylül ortasıdır.

Soğanlar G durumuna gelinceye kadar etilene maruz kalırsa, (eksoz gazı, Meyve ve yeşil sebzeler etilen üretir) bunlarla yan yana gelirsesoğan içindeki çiçek bozulur. Bu nedenle soğanlar garajlarda değil havadar yerlerde depolanır.

Lale soğanları G durumuna geldikten sonra çiçek sapının uzaması için 5oC-9 oC arasındaki sıcaklıklarda 3 ay kadar kalmaları gerekir. Bu soğuk dönemi Ekim ayında açık tarlalara, bahçelere dikilerek doğal şartlarda geçirebilir veya bu sıcaklıklarda çalışan, havalandırması iyi depolarda geçiririr. Bu dönemde yine etilen önemlidir. Lale soğanları elma depolarına konmaz. Lale soğanı depolarında sebzeler veya yeşillikler koyulmaz. Bunlar etilen üretirler.

Bu 3 aylık soğuk dönemde soğan içindeki çiçekler oluşumunu tamamlar ve çiçek sapı gelişir. Soğuklatılmamış (üşütülmemiş) soğanlarda, dikildikten sonra çiçekler yaprakların arasında kalır. Çiçek sapı uzamaz.

Uygun koşullarda depolanmış olan lale soğanları dikildikten sonra sulanır ve toprakta kök atar. Köklenme için en uygun sıcaklık 9 oC dır. Soğanın dışındaki ince sert kabuk (tunik) köklerin çıkışını engelleyebilir. bu nedenle soyulması faydalıdır. Eğer soğanlar özellikle soğuk depolarda fazla nem ile karşılaşırsa dikmeden önce depolarda kök çıkarabilir. Bu kökler kurursa bir daha kök çıkarmazlar. Bu nedenle hava sirkülasyonu iyi olan depolarda altı telli veya delik kasalar içinde depolanır. Yığın yapılmazlar.

Ekim-Aralık ayları arasında dikilip köklenen soğanlar kışı köklü olarak geçirdikten sonra havalar ısınınca toprak yüzüne yaprak verirler 2-3 yapraktan sonra gonca uzatır ve çiçek açarlar.

Lilium soğanları

Lilium türünde soğanların depolanması daha farklıdır. Lilium soğanlarında tunik yoktur, yani çıplaktır. Bu nedenle korunması gerekir ve su kaybının önlenmesi gerekir. Ayrıca lilium soğanları söküldükleri zaman kalın köklerinin de korunması gerekir. Dolayısıyla liliumların depolanması da farklıdır.

Lilium soğanları yaprakları sarardıktan sonra Ekim-Kasım gibi sökülürler. Sökülen soğanlar kurutulmadan hemen toprağından temizlenir. Yavrular ve çiçek verecek soğanlar ayrılır. Yavrular sökümden sonra tarlalara irileştirmek üzere (Kasım) hemen dikilir. Kasalar içine delikli nylon poşetler yayılır. Bu poşetlere nemli torf, perlit, veya rende talaşı gibi materyaller doldurulur. Soğanlar bir kat materyal, bir kat soğan şeklinde kasanın içine 4-6 sıra dizilir. En üste yine materyal konarak naylon poşetin ağzı bağlanır. Böylece naylon deliklerinden hava alır ama kurumaz. Nemli materyal içindeki lilium soğanları da kurumaz.

Dolan kasalar +2oC depolara konur. Lilium soğanları soğuklatılmadan (Vernalizasyon) yani +2oC da 6-8 hafta soğuklatılmadan çiçek tomurcuğu oluşturmazlar ve çiçek açmazlar! Bahçeye sonbaharda dikilen soğanlar soğuklama ihtiyacını kış boyunca toprakta alır.

Laleden farkı soğuk süresinde soğan içinde çiçek tomurcuğu oluşturur. 2 oC da 6-8 hafta bekletildikten sonra soğanlar hemen dikilmeyecekse, ki liliumlar yılın her ayında çiçek açabilir, +2 dereceden -2 oC a aktarılır (Dondurulur). Bu -2 oC da 6 ay kadar depolanabilir. Yılın herhangi bir ayında buradan alınıp buzları çözüldükten sonra dikilirler.

Ancak liliumlar ışığa çok duyarlıdırlar. Karanlık ve ışığın az olduğu kış aylarında (Kasım-Aralık) yetiştirilen liliumlarda ışık azlığı nedeniyle çiçekler 1-2 cm büyüklükteyken dökülürler. Az ışık koşullarında çiçekler 1cm olunca etilen üretir ve bu da çiçekleri döker. Bu zamanlarda lilium seralarında fotosentez yaptıran SON-T tipi (gün ışığı) ampullerle ilave ışık verilir. Özellikle az ışık alan kuzey ülkelerinde bu durum önemlidir.
Bu nedenle liliumlar en iyi çiçeklerini bol ışıklı yaz aylarında verirler.

Lilium soğanları bahçe veya saksılara dikildikleri zaman kökleriyle birlikte dikildiklerinden su biriken yerlerde çürürler. Lilium candidum (Mis zambağı) hariç diğer Liliumların (Asiatic veya oriental) soğanları derin dikilirler. Dikmeden önce 15-20 cm. derinlikte çukur açıp, dip kısmına dere kumu doldurup soğanın köklerini bu kum tabakasının üzerine oturtarak dikmek ve soğanın üzerine 10-12 cm toprak doldurmak iyi bir dikim yöntemidir. Dipte kalan kum tabakası su birikmesini engeller, drenaj yapar. Soğan dikildikten sonra kökleri ile su alır ve yeni kökler verir. Tepe kısmından da sürgün -gövde (filiz) çıkarır. Bu gövde üzerinde yapraklar dizilir ve ucunda kısa saplar ile lilium çiçekleri oluşur.

Gövde uzarken Lilium candidum dışındaki liliumlar soğanın ust kısmından GÖVDE KÖKLERİ çıkarırlar. Bu kökler bitkinin beslenmesinde önemlidir. Dip köklere takviye su ve besin alırlar. Lilium candidum da ise gövde kökleri yoktur. Bu nedenle L.candidum soğanları YÜZLEK dikilir, diğer lilium soğanları derin dikilir.

Diğer soğanlı bitkilerin soğanları da değişik sıcaklıklarda depolanırlar. Sümbül soğanları söküldükten sonra 30 oC dan başlamak üzere her hafta 1 oC düşürülerek dikim zamanına kadar depolanırlar ve kasım da dikilirler.

Nergis (Daffodil) soğanları söküldükleri zaman içinde çiçek tomurcuğu vardır. Soğanlar sökülüp (Haziran sonu) kurutulduktan sonra Ağustos başında 9 oC depolara konursa ve Ekim ayı başında dikilirlerse Erken çiçek açarlar (Aralıkta).

Dutch İris soğanları ise daha farklıdır. Bunlarda soğan söküldüğü zaman içinde çiçek yoktur. Soğan dibinde büyüme noktasını çiçek tomurcuğuna dönüştürmek için soğanlar 4 hafta 35 oC da tutulur. Daha sonra 2-4 hafta 17 oC da depolanır 6 hafta da 9 oC da depolanarak dikilir. Bu tür de liliumlar gibi yetişme döneminde bol ışık isterler. Az ışık koşullarında çiçekleri körelir.

Frezya soğanları

Frezya gibi soğanımsı gövdeli bitkiler (Gövdenin besin biriktirmesiyle oluşmuş bitkiler Frezya, gladiol ve Crocus ) söküldükleri zaman çiçek tomurcuğu bulundurmazlar. Çiçek oluşumu dikildikten sonra oluşur.Veya özel koşullarda 4,5 ay depolanarak (30 oC da 3 ay + %90 nem ile 14oC da 6 hafta) çiçek tomurcuğu oluşturulabilir.

Frezya soğanları söküldükleri zaman (Mayıs) dinlenme (dormancy) halindedir. faaliyete geçmesi ve köklenmesi için 2-3 ay sıcakta (30 oC) depolanır. Eylül-Kasım dikildikleri zaman önce ince soğan kökleri verir. ve yukarıya koruyucu kın yaprakları çıkarır. Daha sonra gerçek yapraklar verir. topraktaki sıcaklık 15 oC düştüğü zaman çiçek tomurcuğu oluşturur. Eğer sıcaklıklar 16 oC üzerinde ise devamlı yaprak çıkarır. 15 oC da 6 haftada çiçek tomurcuğu tamamlanır. Çiçek tomurcuğu oluştuktan sonra sıcaklık artınca çiçek sapları uzar ve Mart- Nisan gibi çiçek açarlar.

Bu arada 3-4 yaprak çıkardığı zaman toprak altında dikilen soğanın üzerinde yeni soğan oluşturmaya başlar. yeni soğan dan kalın hortum kökler (Kontraktil kökler) öeydana gelir ve beslenme işini üzerlerine alırlar. Yeni soğana bitişik yavrular oluşur. Bu oluşum çiçeklenmenin sonuna kadar devam eder. Çiçeklenme sona erdikten sonra yapraklar sararır soğanlar olgunlaşır ve soğanlar sökülerek serin ve gölge yerlerde (Güneş altında değil!) kurutulur. Eski soğan, kökler temizlenir ve 20-30 oC havadar ve gölge yerlerde dikilinceye kadar depolanır.

Diğer soğanlı bitkilerin soğanları da uygun koşullarda depolanırsa çiçek verirler. Çiçek soğanları söküldükten sonra da canlıdırlar ve İçlerinde Morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal faaliyetler devam ederler. Ancak uygun koşullarda bu faaliyetlerini sürdürecek şekilde depolanırlarsa çiçek açarlar.




Zeytinci
13-02-2009, 12:39
Bilgiler çok değerli. Birçok çeşidi birarada olunca birbirine karışıyor gibi geldi.

Soğuklama ihtiyacı sanırım bu başlıkta işlenecek.

Bilgilerinizi herbir cins için ayrı verirseniz bize büyük kolaylık sağlamış olursunuz. Belkide böyle düşündünüz. Dayanamadım bir solukta okudum ve hemen yazdım.

Elinize, emeğinize sağlık.

kgursan
13-02-2009, 12:43
Lale ve frezya soğanlarındaki çiçek oluşumu ve liliumda soğan kökleri ve gövde (boğaz) köklerinin fotoğrafları

kgursan
13-02-2009, 12:47
Sn zeytinci soğuklama isteği her türde yok ve soğuk amacı türlere göre örneğin liliumda çiçek oluşturmak için, lalede sap uzaması için gerekli. frezyada ise soğuk değil serin (14oC) var

Lilium
07-03-2009, 01:10
Lilium soğanları yaprakları sarardıktan sonra Ekim-Kasım gibi sökülürler.

Sayın kgursan;

Bu tarih lilium candidumlar için geç bir tarih, sanırım siz genelleme yaptınız, bilmiyenler için,
Genelleme yapmak kafa karışıklığı yaratabilir.:)

malina
07-03-2009, 10:34
Üyelerin birbirlerine yaptıkları uyarılardan sonra, ortak noktada birleşip, eski mesajların düzeltilmesinde yarar var. Biliyorsunuz bir çok bilgiye google aracılığı ile ulaşıyoruz. Doğru bilgi de indeksleniyor, yanlış olanı da...

kgursan
07-03-2009, 16:15
Sayın kgursan;

Bu tarih lilium candidumlar için geç bir tarih, sanırım siz genelleme yaptınız, bilmiyenler için,
Genelleme yapmak kafa karışıklığı yaratabilir.:)

Sn. Lilium. Lilium candidumu ayırmak gerekirdi. Bu mesaj ile düzeltmeye çalışıyorum . Liliumların söküm zamanı türlere göre değişebilir. Lilium candidum Mayıs gibi erken çiçek açtığı için Temmuz- ağustos gibi sökülür Temmuz-Ağustos gibi geç çiçek açan liliumlar ise (Oriental melezler, speciousım vb.) sökme işlemi de geç olur ve Eylül-Ekim e kalır. Fotolarda Hollanda daki bir Lilium tarlası ve tarladan makina ile söküm tarihi 2 Kasım 1988 dir.

osmann
19-03-2009, 20:34
Arkadaşlar ben birşey yaptım ama fena mı yaptım bilemiyorum. Dağınık halde çiçeği geçmiş nergisleri gömülü oldukları yerden çıkardım. Köklerini ve yapraklarını kestim. Kurumaya bıraktım. Maksadım hepsini biraraya toplayıp yeniden dikmek ama sanırım artık diksem de tutmayacaklar. Bilen birileri yardımcı olursa memnun ve de mesut olurum.

kgursan
22-03-2009, 18:13
Sn osmann., acele etmişsiniz. Fena yapmışsınız. Tamam çiçeği geçmiş nergisler var ama durun bakalım yaprakları daha yeşil!!. Yapraklar gelecek senenin çiçeğini besleyecekti, soğanını genişletecekti ve zamanı gelince sararacaktı. İşte o Zaman SÖkülecekti.

hly999
22-03-2009, 19:36
Ben frezyqa soğanlarımın bir kısamına bahçede bir köşeye diktim. O soğanları ordan hiç sökmesem ne olur? .... Yeri güneş gören bir yer....

kgursan
23-03-2009, 18:53
Ben frezyqa soğanlarımın bir kısamına bahçede bir köşeye diktim. O soğanları ordan hiç sökmesem ne olur? .... Yeri güneş gören bir yer....

Sanıyorum ankara koşulları. Soğanlar yaz boyunca uyur,dinlenir. sonbaharda uyanır sürmeye başlar, Ekim-kasım dan sonra da (ilk don olayında) donarlar çiçek vermezler, ihtimal bitkiler de ölür.

nevsune
24-03-2009, 17:31
Sn kgursan, ben de aynı soruyu biraz daha farklı düşünmüştüm.

Çiçek soğanları; olumsuz iklim koşullarından korumak, çoğaltmak ve mevsimsel bitkiler olduğu için diğer bitkilere yer açmak vb. nedenlerden sökülüyor sanırım, değil mi? Ben saksılarda olan soğanlarımı (lale dahil) sökmeyip onları evin içinde uygun bir ortamda saklasam, soğanların kalitesinde bir düşme olur mu? Daha doğrusu böyle bir işlem doğru olur mu?

Neden böyle birşey yapmak gereğini duyduğumu sorarsanız, soğanlı bitkilerde henüz çok acemiyim ve toprakta bırakma işlemi bana biraz daha garanti gibi gözüküyor:)

kgursan
24-03-2009, 19:56
Sn kgursan, ben de aynı soruyu biraz daha farklı düşünmüştüm.

Çiçek soğanları; olumsuz iklim koşullarından korumak, çoğaltmak ve mevsimsel bitkiler olduğu için diğer bitkilere yer açmak vb. nedenlerden sökülüyor sanırım, değil mi? Ben saksılarda olan soğanlarımı (lale dahil) sökmeyip onları evin içinde uygun bir ortamda saklasam, soğanların kalitesinde bir düşme olur mu? Daha doğrusu böyle bir işlem doğru olur mu?

Neden böyle birşey yapmak gereğini duyduğumu sorarsanız, soğanlı bitkilerde henüz çok acemiyim ve toprakta bırakma işlemi bana biraz daha garanti gibi gözüküyor:)

Bazı soğan türleri (Nergis, Lilium, Lale, sümbül, gladiol vb.) sökülmeden yerinde kalabilir. Bu durum biraz bölgeye göre de değişir.

Yerinde bırakmanın iyi tarafı şu; Bitki kendisini doğal ortama göre ayarlıyor. (Tabi ekstrem iklim koşulları olmazsa) çiçekten sonra dinleniyor, Yağışlar başlayınca köklerini veriyor ve yavruları ile birlikte zamanı gelince gücü olanlar(yeterli irilikte olanlar) çiçeklerini tekrar veriyor. Çok kalabalık olunca 2-3 yılda bir sökülüp dağıtılması gerekiyor.

Kötü tarafı şu: Tabi toprak işlenemeyince sıkışık toprakta kaliteleri düşüyor,küçülüyorlar. İklim uygun değilse kışın donan toprakta zarar görebiliyorlar. Dinlenme zamanlarında (yapraksız dönemde) yerleri kaybolabiliyor, üzerleri çiğnenebiliyor. Üzerlerine başka bitkiler dikme şansı da olmuyor.

Tabi bu durum bahçedeki koşullarda geçerli, saksılarda durum farklı. Öncelikle çok dar bir kap içinde olmaları ve saksi içinde (Ev içinde) toprak çok kuru kalabiliyor ve dinlenmeleri için gerekli doğal sıcaklık sekanslarını (sıcak- serin-soğuk ) ev içinde yaşayamıyorlar ve daha çabuk bozuluyorlar. Saksıda muhafazada laleler için ana soğan ölmüş bir çok yavru olmuştur. Hepsi çimlenince gerekli ışığı alamayan yavrular gelişemiyorlar.

günebakan
25-03-2009, 18:57
Benim lale soğanlarım çürüme yaptı bende topraktan çıkardım küflü yerlerini soydum içinden çıkan sarmısak büyüklüğündeki soğanları geri toprağa ektim yanlış birşeymi yatım acaba.

69089

kgursan
25-03-2009, 19:19
Bu soğan köklenme zamanı olan Kasım ayına kadar muhtemelen çürüyecektir, veya en dıştaki kabuk sertleşerek Tunik olacak soğanın kalan kısmını koruyacaktır.

günebakan
25-03-2009, 19:29
Teşekkürler Kgursan peki birşey yapamazmıyım acaba atılacakmı şimdi bu soğanlar?
Buzdolabına falan koysam olmazmı?

kgursan
26-03-2009, 20:26
Sn günebakan, soğanı ektiğiniz yerde kalsın. Su vermeyin, 2ay sonra hafif su ile toprağınemlendirin, tamamen kurutmayın. Buzdolabına koymak sorunu çözmez. Bu soğan ölmeden kasım ayını bulursa, köklenir ama iyi bir çiçek vermez. çünki çiçeği besleyecek olan besin depoları (scaleler) koparılmıştır. Üstelik kabuğu olmadığı için su kaybı fazla olur. Hafif nemli toprakta (Islak değil!!) belki zarar görmez.

günebakan
26-03-2009, 20:27
Teşekkürler kgursan

kaktüs
30-03-2009, 12:09
Sn kgursan

Benim de bir sorum olacak daha önce hiç başıma gelmeyen birşey ile karşı karşıyayım...
Bu seneki çiğdemlerimde bazıları hala çiçekteyken yapraklarında bozulmalar tespit ettim. Çiğdemlerim geçen senenin soğanları ile bu sene marketlerden aldığım soğanlar karışık halde bir saksıya ekilmiş çiğdemler. Henüz yeşil yapraklı olmaları gereken çiğdemler için bu durum normal gelmediği için soğanların saksısını devirdim. Bazı soğanların içinde minik kurtçukların soğanları yemeye başlamış olduğunu gördüm. İçlerini boşaltmışlardı. Bu çiğdemlerde kök ya çok zayıftı ya da hiç oluşmamıştı.

Bu tip çiğdemleri attım. Sağlam gördüklerimi oksijenli suda beklettim (Tamamen içgüdüsel, doğru mu yaptım bilmem) yeniden temiz toprağa ektim. Oksijenli suyla suladım. Şimdilik sorun yok gibi görünse de acaba diyorum için için bozuluyorlar mıdır?

Benzer bir şey başka bir toprakta olmasına rağmen nergislerimde de olmaya başladı. Nergisler bu sene tamamen ithal olarak nergislerdi, ilk kez yetiştiriyorum. Gene aynı şekilde birkaç tanesini söktüm, gene kurtçuk gibi yapılar vardı...

Bunların sebebi topraktan mı? Bitkinin kendisinden mi? Sulama mı? (Çok sık sulama yapan birisi değilimdir, toprak soğanları çürütecek kadar ıslak değildi zaten).. Bu duruma yapılacak birşey olur mu? Gelecek yıl içi kurtarıp saklayabileceğim soğanlar olma ihtimali var mı? Varsa ne yapabilirim?

kgursan
31-03-2009, 21:20
Sn Kaktüs., Toprakta her türlü canlı vardır. Kıl kurtları, tel kurtları vb. Bunlar soğan dokuları ile beslenebilir. Soğanlarınızı yaprakları sararınca sökün. Bol akarsuda yıkayın, çamurdan topraktan arındırın. Gazete kağıdı arasında serin ,gölge bir yerde dikim zamanına kadar kendi halinde kurusunlar sonra Ekim ayı gibi dikersiniz. Dikmeden önce kurtçuk yumurta vs. varmı diyekabuklarını soyup inceleyin .

kaktüs
31-03-2009, 21:55
Benim soğanların yaprakları henüz sararmadan bastılar kurtçuklar. İçlerini boşaltıyorlar. Sağlam kalmış soğanlara da sıçrarlar kaygım var. Önlemenin bir yolu yok mu?

Doğal seleksiyona mı bırakmak gerek yoksa?

kgursan
03-04-2009, 23:22
Zarar fazla olduğuna göre ilaçlı mücadele yapınız. Tarım ilaçları satan bir bayi veya tarım teşkilatından toprak altı zararlıları için ilaç önerisi alıp uygulayınız. Mümkünse örnekleri tarım teşkilatı veya ilaç bayiine götürünüz. Size yardımcı olurlar.

TuruncuHis
14-04-2009, 22:12
Sayın kgursan,

Verdiğiniz bilgiler çok değerli ama benim gibi bir amatörün gözünü de korkutuyor.
Saklama koşullarını sağlamam imkanlı değil zira evim yazın 40 derecenin üzerinde. Lale, nergis, sümbül ve çiğdemlerim üstten humus eklenmiş torfta dikili. Bunları yaprakları solduğunda saksısında bırakarak, gölgeye almayı düşünüyorum. Torf onları daha çok koruyacaktır fikrimce. Arada sırada hafifçe sulayarak nemini koruyacağım. Eylül ekim gibi de hepsini söküp, toprağı havalandırıp tekrar dikmeyi düşünüyorum.
Uygun mudur sizce? Ekleyeceğiniz öneri var mıdır?

ibrahim37
14-04-2009, 22:42
Bence soğanlarınızı yazın saksıda ve gölgede tutmayı düşünürseniz sulama yapmamanız gerekir. Ayrıca saksı içindeki soğanları söküp tekrar ayarlama yapacaksanız bu işi daha erken yapmanız gerekiyor. Zira eylül ekimde soğanlar kök salmaya başlamış olurlar. Ben saksı değiştirme işlemlerimi ağustos ayında sonbahar yağmurları başlamadan önce yapıyorum.

TuruncuHis
14-04-2009, 23:47
Teşekkür ederim sayın İbrahim37. İşlemi ağustosta yaparım öneriniz üzerine.
Torfun yüzeyini fısfısla nemlendirmekten sözetmiştim. Suyunu kaybederse kalıp gibi olur, soğanları sıkıştırır diye düşünmüştüm. O kadar bile yapmayayım mı acaba?

kgursan
29-04-2009, 00:14
Sayın kgursan,

Verdiğiniz bilgiler çok değerli ama benim gibi bir amatörün gözünü de korkutuyor.
Saklama koşullarını sağlamam imkanlı değil zira evim yazın 40 derecenin üzerinde. Lale, nergis, sümbül ve çiğdemlerim üstten humus eklenmiş torfta dikili. Bunları yaprakları solduğunda saksısında bırakarak, gölgeye almayı düşünüyorum. Torf onları daha çok koruyacaktır fikrimce. Arada sırada hafifçe sulayarak nemini koruyacağım. Eylül ekim gibi de hepsini söküp, toprağı havalandırıp tekrar dikmeyi düşünüyorum.
Uygun mudur sizce? Ekleyeceğiniz öneri var mıdır?

Sadece suyu fazla kaçırmayın. Dediğiniz gibi sonbaharda, toprk soğuyunca (Ekim gibi) ayırıp, temizleyip tekrar dikin.

some_at
29-04-2009, 10:07
Bizim buralarda laleler yeni yeni açıyor.
Bende birkaç gün önce konyadan gelen dört tane lale soğanımı diktim halen bir hareketlilik yok acaba bu sene açarlarmı?

kgursan
04-05-2009, 22:38
Bizim buralarda laleler yeni yeni açıyor.
Bende birkaç gün önce konyadan gelen dört tane lale soğanımı diktim halen bir hareketlilik yok acaba bu sene açarlarmı?

Sayın some at., Lale soğanları normalde sonbaharda dikilir, köklenir ve ilkbaharda çiçek açar. Soğuklatılmış olanlar da sanırım en son Ocak ayında dikilir.

MetinT
05-05-2009, 22:50
sn kgursan verdiğiniz bilgiler için çok sağ olun. yalnız şunu bir genel olarak özetleyebilir misiniz. şimdi laleler haziran gibi solduğunda sökeceğiz ya diyelim genel olarak ne kadar dışarıda 20 derecede ne kadar buz dolabında tutalım? ve en önemlisi ne zaman dikelim eylülde mi ocakta mı? lale soğanı üretimi ve saklama bölümünde de bir çok arkadaş bu konuyu bilmiyor. zahmet veriyoruz ama bunu da bir yanıtlayabilirseniz çok iyi olur.

kgursan
07-05-2009, 20:25
sn kgursan verdiğiniz bilgiler için çok sağ olun. yalnız şunu bir genel olarak özetleyebilir misiniz. şimdi laleler haziran gibi solduğunda sökeceğiz ya diyelim genel olarak ne kadar dışarıda 20 derecede ne kadar buz dolabında tutalım? ve en önemlisi ne zaman dikelim eylülde mi ocakta mı? lale soğanı üretimi ve saklama bölümünde de bir çok arkadaş bu konuyu bilmiyor. zahmet veriyoruz ama bunu da bir yanıtlayabilirseniz çok iyi olur.

soğanları yapraklar sarardıktan sonra sökeceksiniz, gölge, serin havadar bir yerde kurutacaksınız. Temizleyip ayıracaksınız. İri soğanları çiçek almak için Ekim15-Kasım gibi dikeceksiniz. Buzdolabı vs. gerekmez. Eğer buzdolabı düşünüyorsanız, Eylülden sonra Buzdolabının sebzelik gibi bölümüne koyun ama sebzelerle birlikte değil!!

hocam100
08-05-2009, 20:26
Benim bahçede bir çiçek var ama türünü ve adını bilmiyorum bu konuda yardımınız olursa sevinirim .Resmini buraya ekiyorum.Ç ok da çabuk çoğalan bir tür şimdilerde tohum yapmaya başladı , tohumdan da üretmeyi deneyeceğim.Rengi de yeşil beyaz.

kgursan
10-05-2009, 20:36
Sn. Hocam100., Ben tanıyamadım. Bilemedim Özür dilerim.

hocam100
10-05-2009, 22:37
Önemli değil belki bir bilen olur .Zaten bu kadar soğanlı bitkiden hangisini tanıyalım gerçekten zor iş.

Kharel
10-05-2009, 23:17
bugün doğada gezme şansım oldu dikkat edince o kadar çok soğanlı bitki var ki hepsini bilmek çok zor.

Adalet Yağcı
10-05-2009, 23:34
Sayın KGursan, bizler için çok değerli bilgiler vermişsiniz, ben bütün soğanlı bitkilerimi toprakta bırakıyorum, sanırım -10 derecelere kadar dayanabiliyorlar, dediğiniz gibi üç yılda bir yerlerinden söküp seyrelterek tekrar dikiyorum.

Benim asıl sorunum Gallalar, özellikle renkli ve çok nazlı olanlar, bunları büyük saksılara diktim, bakımları nasıl olmalı?
Teşekkürler.

kgursan
12-05-2009, 21:12
Sn Adalet hanım., Calla (galla) yı hiç bilmiyorum. Bidiğim sadece sıcak iklim bitkisi olduğu. Fazla soğuklara gelemiyor.

ibrahim37
12-05-2009, 22:30
Sayın hocam100 sizin o güzel çiçeğiniz bir akyıldız. Aynı zamanda en çok sevilen bir türü.
'Ornithogalum nutans'
Türkiye'de doğal olarak bulunur ve bu akyıldızlar çok arsızdırlar ve her yerde herhangi bir türüne rastlamak mümkün.

callypso
14-05-2009, 09:13
Arkadaşlar, benim balkonda saksılarda yetiştirdiğim lalelerin yaprakları soldu, şimdi sanırım söküp kurutmam lazım, sonra ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum çünkü ilk defa lale yetiştiriyorum...internetten çok araştırdım, ama bakım için kurallar saksıda yetiştirilmek için uygun mu bilemiyorum. Buzdolabında soğutmak şart mı ? yoksa ekim ayı gibi saksıya dikip balkonda bırakırsam havanın serinliği soğanın çiçek oluşturması için yeterince olur mu?
Bir de zambaklarım var, onları da sonbaharda söküp soğutmak mı lazım, bazı kaynaklarda "hemen yeni toprağa dikilir" yazıyor ?
saygılar

hocam100
14-05-2009, 10:01
İbrahim37 Verdiğininiz bilgi için çok teşekkürler.

meraklı
15-05-2009, 18:10
Bu soğanların zambak olduğunu zannediyorum. Ne zaman ekmem gerekiyor?

geophyte
15-05-2009, 18:15
Bu soğanların zambak olduğunu zannediyorum. Ne zaman ekmem gerekiyor?

Arkadaşım, bunlar zambak soğanı değil. Nereden aldınsa sorup iyice öğren bence. Çünkü böyle yaprağını çiçeğini görmeden de cins teşhisi yapılmaz.

callypso
18-05-2009, 09:59
sümbülün soğanına çok benziyor, zambakların soğanları kat-kat oluyor ,kozalak gibi...

hocam100
18-05-2009, 10:59
Bu çiçekler ada soğanına benziyor çiçek açmazlar sadece yaprak görürüsünüz.

Kharel
18-05-2009, 11:50
peki ya güz çiğdemlerini nasıl muhafaza edelim? ağustos sonunda mı ekiyim?

k0900
18-05-2009, 22:58
Bahçemizde ayyıldız soğanlı çiçekler var.

Yarın kazayağı çekilecek, bu çiçekler şuanda çiçekliler.

Sökmemde, başka bir yere taşımamda mahzur varmı?

geophyte
19-05-2009, 12:09
Bahçemizde ayyıldız soğanlı çiçekler var.

Yarın kazayağı çekilecek, bu çiçekler şuanda çiçekliler.

Sökmemde, başka bir yere taşımamda mahzur varmı?

Arkadaşlar, hangi bitki olursa olsun çiçekli iken sökülüp başka yere taşınması tavsiye edilmez. O kadar bitki dikmiş, yetiştirmişssiniz, niye bahçeyi sürüyorsunuz şimdi anlamadım? Bir de bu ayyıldız soğanlı çiçek nedir? Dahlia (Yıldız çiçeği)'nden mi bahsediyorsunuz?

hocam100
19-05-2009, 12:58
Arkadaşlar, hangi bitki olursa olsun çiçekli iken sökülüp başka yere taşınması tavsiye edilmez. O kadar bitki dikmiş, yetiştirmişssiniz, niye bahçeyi sürüyorsunuz şimdi anlamadım? Bir de bu ayyıldız soğanlı çiçek nedir? Dahlia (Yıldız çiçeği)'nden mi bahsediyorsunuz?

Ayyıldız 31. mesajda yukarıdaki resimde görülen çiçektir.K0900 madem bu çiçek sürülecek, kaldırınız ben kaldırıp hemen toprağa ekmiştim. Seneye çiçek açtı.

geophyte
19-05-2009, 20:05
Resme bakmamışım kusura bakmayın. O ayyıldız değil, güneydoğuda da yaygın olarak bulunan soğanlı bir bitki ve akbaldır, yıldız çiçeği ya da akyıldız diye bilinir. Ornithogalum cinsi bitkilere verilen genel isim.

k0900
19-05-2009, 20:10
Teşekkür ederim sayın hocam100.

sayın geophyte, bahçe; kiraz ve elma bahçesi, mecburen kazayağı çektireceğiz; yabani otlar...

Ayyıldızın raklı bir resmi ;

hocam100
19-05-2009, 20:19
Bende de bu tür ve değişiğinden var.

k0900
19-05-2009, 22:41
Sayın hocam100, bahçemizin bir kısmını sedumlarla kaplamıştık, arada birtane çiçekli bitki çiktı.

Sitede sordum, Manisa lalesi olguğunu öğrendim, önce pembe renkli çiçek açtı şimdı kırmızı beyaz çiçek açtı.

Laleden bahısle ben soğanlı bir bitki anladım.

Çiçek çanaklarında tohum gördüm, dökülen çiçeklerden sonra fotoğraflardaki gibi bir topuz kaldı.

Bu lale nasıl çoğaltılır? Bilgi verebilirmisiniz.

oceanheart
21-05-2009, 02:27
Kusura bakmayın bildiğim konularda soruya atıf yapmadan bilgi vereceğim
-Callalar donda kalmadıkları müddetçe bakım istemiyorlar hatta benimkiler kışın dahi süs havuzunun içinde 5cm kadar su seviyesinin altında saksıda yaşayabiliyorlar, bahçede de çok rahat kalabiliyorlar
-Ada soğanı çiçekli bir bitkidir Ege bölgesi sahilinde hemen heryerde yetişirler.
-Anamonlar tohumdan çok rahat yetişmektedirler ben defalarca yetiştirdim hatta çok güzel melezler çıkıyor

ve bir soru
-Ne yaptıysam kokulu star gazer soğanlarını uzun süre yaşatamıyorum bu konuda yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler

hocam100
21-05-2009, 06:38
Sayın hocam100, bahçemizin bir kısmını sedumlarla kaplamıştık, arada birtane çiçekli bitki çiktı.

Sitede sordum, Manisa lalesi olguğunu öğrendim, önce pembe renkli çiçek açtı şimdı kırmızı beyaz çiçek açtı.

Laleden bahısle ben soğanlı bir bitki anladım.

Çiçek çanaklarında tohum gördüm, dökülen çiçeklerden sonra fotoğraflardaki gibi bir topuz kaldı.

Bu lale nasıl çoğaltılır? Bilgi verebilirmisiniz.

KO900 bunlar anemon tohumdan çoğalablir.Biraz daha kurusun tohumunu alıp ekin.

k0900
21-05-2009, 08:20
KO900 bunlar anemon tohumdan çoğalablir.Biraz daha kurusun tohumunu alıp ekin.

Teşekkkür ederim.

denizakvaryumu
21-05-2009, 08:29
-Ne yaptıysam kokulu star gazer soğanlarını uzun süre yaşatamıyorum bu konuda yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler

Star gazer ler benim bildiğim hibrit.

Acaba diyorum, her yıl soğanı satılsın taktiği bu soğanda da uygulanmış olabilir mi?

Yani genlerine 1 senelik kodu aşılanmış olabilir mi?

Çünkü süper kokulu bir çiçek ve görüntüsü de muhteşem.

osmann
21-05-2009, 20:03
Çok ilginç birşey oldu. Mart başıydı sanırım dağınık haldeki nergis soğanlarını topraktan çıkarmış sap ve köklerini sıfırdan kesmiş ve bir hafta soğukta bekletmiştim.Amacım bahçe düzenlemesinde dağınık haldeki bitkileri bir araya toplayarak tanzim yapmaktı. Ardından hepsini tekrar diktim(birarada olmak kaydı ile) Bana yanlış yaptığım ve yeşil yaprakları solduktan sonra topraktan çıkarmam gerektiği yazılmıştı. Ama an itibariyle görüyorum ki soğanlar tekrar 20 cm kadar dikildikleri yerde yerşerdiler. Çok memnunum durumdan ama aslında sevinmemeli miyim? İçime düşen kurtları temizleyemeyince sorayım dedim:)

k0900
24-05-2009, 22:35
Soğanlı bitkiler çiçeklenme takvimi; http://www.ngbb.gen.tr/bagbahce/files/uploads/Bagbahce_16-9.pdf

COYOTE
25-05-2009, 15:00
Yaprakları daha yeni solmaya başlayan, çiçeklerini tepeden koparttığım lalelerim ne yazıkki bitlendiler(yeşil).Neem azal yapmıştım bir kaç kere ama geçmedi.
Şimdi ne yapacağımı bilemedim söksem mi yapraklar solana kadar orada mı kalsa?

Acarextt03
26-05-2009, 08:48
Benim lale soğanlarımda da yeşil küf başladı.. Karanlık bir yerde saklamaya almıştım.. Pazar günü farkettim... Hemen ayrıştırıp güneşe yakın bir yere koydum.. Hepsine bulaşır mı? Ne yapmam gerekir...

h.nisa
26-05-2009, 14:35
Herkese merhaba,
Benim bahçemde muscari, süsen, glayöl ve bir adet de nergis soğanı var. Yazılanları okudum. Kışlık soğanları hiç sökmeden bırakmaya karar verdim. Sadece yeşil yaprakları kurduduktan sonra onları keseceğim. Bilmem doğru mu anlamışım? Fakat yazlık soğanları -örneğin glayöl- hiç çıkarmasam dondan zarar görmezler mi? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim, çünkü çok kararsız kaldım.

k0900
26-05-2009, 15:17
Teşekkkür ederim.

Şuanda dikilirmi?

Dikim tarihi Ankara için nedir:)

hocam100
26-05-2009, 15:23
Şuan dikilmez ankara için eylül ekim ayıdır.

amaç cesur
26-05-2009, 23:23
merhaba yaklaşık 2 saat önce kurumuş laleleri (yerlerini kaybetmediklerimin) kazarak soğanlarını çıkardım.sarımsak tanesi büyüklüğünde yavruları da vardı. benim ricam anlayabileceğim basitlikte bu soğanları nasıl koruyabileceğimin izah edilmesi.... teşekkürler...

kgursan
30-05-2009, 19:22
merhaba yaklaşık 2 saat önce kurumuş laleleri (yerlerini kaybetmediklerimin) kazarak soğanlarını çıkardım.sarımsak tanesi büyüklüğünde yavruları da vardı. benim ricam anlayabileceğim basitlikte bu soğanları nasıl koruyabileceğimin izah edilmesi.... teşekkürler...

Çok basit. Bez torbada havadar yerde soğanları muhafaza edin. Ekim sonu gibi dikin. Bu bölümün 1 No lu mesajını okursanız yardımcı olur kanısındayım.

jineop
09-10-2009, 14:28
Yıldız Çiçeklerini topraktan kaldırıp saklamak,
1-İlk donla kararan yaprakları gördükten sonra ,yumrularını topraktan çıkartmalısınız.Bitkinin dalını kesip,5 cm lik kısmını bırakın.
2-Yumruyu ters bir şekilde kuru ve soğuk olmayan bir yerde 2-4 gün bırakın.Etrafındaki kuruyan toprağı temizleyin,eski kökleri ve dalını kesin ve etiketleyin.
3-İyi havalandırılmış bir kutuya gazete kağıdı ile sardığınız yumruları koyun.
4-Soğuk ama dondan korunan garaj,oda da beklemeye alın.Yumruları ayda bir kontrol edin,çürüyen olursa atılmalıdır.

Abdi
14-12-2009, 22:29
Yıldız Çiçeklerini topraktan kaldırıp saklamak,
1-İlk donla kararan yaprakları gördükten sonra ,yumrularını topraktan çıkartmalısınız.Bitkinin dalını kesip,5 cm lik kısmını bırakın.
2-Yumruyu ters bir şekilde kuru ve soğuk olmayan bir yerde 2-4 gün bırakın.Etrafındaki kuruyan toprağı temizleyin,eski kökleri ve dalını kesin ve etiketleyin.
3-İyi havalandırılmış bir kutuya gazete kağıdı ile sardığınız yumruları koyun.
4-Soğuk ama dondan korunan garaj,oda da beklemeye alın.Yumruları ayda bir kontrol edin,çürüyen olursa atılmalıdır.
Yazınızı şimdi okudum. Ben on gün kadar önce söktüm. Odada kurumaya bıraktım. Yumruları tek tek ayırdım. Güzelce yıkadım. Bir kaç gün sonra da bir sepete koymayı düşünüyordum. Şimdi hepsi öldü mü...

kgursan
16-12-2009, 00:08
Yazınızı şimdi okudum. Ben on gün kadar önce söktüm. Odada kurumaya bıraktım. Yumruları tek tek ayırdım. Güzelce yıkadım. Bir kaç gün sonra da bir sepete koymayı düşünüyordum. Şimdi hepsi öldü mü...

Korkmayın. Hiçbir canlı soğan o kadar çabuk ölmez. Yıldızın yumrularını kuru bir Gazete vaya bez içinde serin bir yerde Mart ayına/ Dikim zamanına kadar muhafaza edin. Mart ta da dikin. Kolay gelsin.

Abdi
21-12-2009, 21:28
Sayın kgurkan,çok teşekkür ederim.Beni çok rahatlattınız.Çok sevindim.Sağolun.İyi günler.

Lilium
26-02-2010, 21:06
Sayın kgursan yavrularınız emin ellerde sizleri selamlar.
127328

kgursan
27-02-2010, 15:44
Sayın kgursan yavrularınız emin ellerde sizleri selamlar.
127328

Blue Jacket!! Çak. Sahibini sevmişler. Selam ve sevgiler.

Lilium
08-03-2010, 12:02
Çok teşekkür ederim Sayın k.gursan. diğerleri de beyaz ve bembe, bakarmısın sizlere öpücük gönderiyorlar.
129010

kgursan
09-03-2010, 23:31
Çok teşekkür ederim Sayın k.gursan. diğerleri de beyaz ve bembe, bakarmısın sizlere öpücük gönderiyorlar.
129010

Teşekkürler lilium. Ben de öptüm. Benim pembeler henüz açmadılar. Beyazlar şu an çiçekte.

Batuhan Yılmaz
31-07-2010, 08:08
Selam arkadaşlar yeni lale sezenu açıldı açılıcak size bir sorum olucak benlalerimi güzelce sorunsuz yetiştiriyorum ama yaz mevsimine doğru yaprakların kuruyum tam olgunlaşmış soğanlar görüceğime yemyeşil kocaman yapraklar ve küflenmiş ana soğan içindende 2-3 tane ortaboy soğan çıkıyor soğanın çürümesini nasıl engelleyebilirim bunu engelleyen ilaç varmıdır varsa fiyatı ne kadardır.

kgursan
31-07-2010, 23:36
Selam arkadaşlar yeni lale sezenu açıldı açılıcak size bir sorum olucak benlalerimi güzelce sorunsuz yetiştiriyorum ama yaz mevsimine doğru yaprakların kuruyum tam olgunlaşmış soğanlar görüceğime yemyeşil kocaman yapraklar ve küflenmiş ana soğan içindende 2-3 tane ortaboy soğan çıkıyor soğanın çürümesini nasıl engelleyebilirim bunu engelleyen ilaç varmıdır varsa fiyatı ne kadardır.

Sn arkadaşım., Yeşil yaprak bitkini (soğanın) daha beslenmeye devam ettiğini gösterir. ana soğan ölecek, yavrular sağ kalacak. Yeşil yaprak sararınca sökün, gölgede kurutun, gelişmiş yavruları serin bir yerde muhafaza edin. ilaç vs. gerekmez.

furkan yıldız
25-05-2011, 10:43
Bir arkadaşım geçen gün sümbül soğanları getirmiş. Söylediğine göre yaprakları tam solmadan sökmüş ve yapraklarını soğandan 10 cm yukarıda koparmış. Bu soğanları nasıl saklayabilirim ve seneye çiçek açmasında bir sorun olur mu acaba ?

Benol Hazaroğlu
29-05-2011, 11:31
Nergis yapraklarım hala çok yeşil. Yerine çiçek dikmem lazım. Onları başka yere nakletsem olur mu?

kgursan
29-05-2011, 17:51
Bir arkadaşım geçen gün sümbül soğanları getirmiş. Söylediğine göre yaprakları tam solmadan sökmüş ve yapraklarını soğandan 10 cm yukarıda koparmış. Bu soğanları nasıl saklayabilirim ve seneye çiçek açmasında bir sorun olur mu acaba ?

File şeklindeki soğan-patates çuvallarının içinde, veya gazete-bez torba vs. arasında gölge bir yerde,(ıslanmadan) Ekim ayı sonuna kadar muhafaza edin ve Kasım başında dikin.

kgursan
29-05-2011, 17:55
Nergis yapraklarım hala çok yeşil. Yerine çiçek dikmem lazım. Onları başka yere nakletsem olur mu?

Soğanları yeşil yaprakları ile sökün, yapraklarını kopartmadan soğan demeti şeklinde bağlayın, serin havadar mümkünse karanlık veya gölge bir yere tavana asın. yeşil yapraklar soluncaya kadar soğanları besler. sonra (yazın)kuruyan yaprakları temizlersiniz.

Benol Hazaroğlu
29-05-2011, 18:25
Teşekkür ederim Kamil bey.

Batuhan Yılmaz
29-05-2011, 20:09
Merhabalar benim nergislerim yeni çiçek açı ve aynı vanilya gibi kokuyor ama bir sorun var daha hepsi açmadan yaprakları uçtan sararmaya başladı ne yapmam lazım.

kgursan
30-05-2011, 19:46
Merhabalar benim nergislerim yeni çiçek açı ve aynı vanilya gibi kokuyor ama bir sorun var daha hepsi açmadan yaprakları uçtan sararmaya başladı ne yapmam lazım.

Bu soruyu " Nergis" başlığı altında sorarsanız daha fazla arkadaş yardımcı olur. Sorunuzun cevabı: Ya soğan çürüme yapıyordur veya aşırı sıcak ve susuzluktan yaprak uçları yanmıştır.

Bülent Baştürk
28-07-2011, 21:43
bu gün topraktan çıkardım, yıkadım pakladım. gazeteye sarıp, onuda karton kutuyla merkezi havalandırma ile 18 C ve nemsiz olan iş yerime dolabıma koymayı planladım.
anlamak istediğim ise: botanik parklarında saksı içinde, saksı da kumlu toprakta tutuluyor soğanlar, bu kolay saklama için mi yoksa bu şekilde gelişimleri devam mı ediyor. biz niye öyle yapmıyoruz?
ikincisi de çıkardığımda bir kısmı köklüydü, kökleri bırakayım kurusunlar mı, keseyim mi. El veren tüm üstadlara minnetlerim ile.

kgursan
31-07-2011, 22:41
bu gün topraktan çıkardım, yıkadım pakladım. gazeteye sarıp, onuda karton kutuyla merkezi havalandırma ile 18 C ve nemsiz olan iş yerime dolabıma koymayı planladım.
anlamak istediğim ise: botanik parklarında saksı içinde, saksı da kumlu toprakta tutuluyor soğanlar, bu kolay saklama için mi yoksa bu şekilde gelişimleri devam mı ediyor. biz niye öyle yapmıyoruz?
ikincisi de çıkardığımda bir kısmı köklüydü, kökleri bırakayım kurusunlar mı, keseyim mi. El veren tüm üstadlara minnetlerim ile.

Fazla paklamışsınız!!!. Üzerindeki kabuklar o soğanların koruyucu zırhlarıdır. Soğanın sıcak yaz aylarında su kaybetmesizi azaltır. Toprak içinde de kalabilir di böylece soğanlar su kaybetmez ve diri kalırlar.

Diğer yandan kurutma tamam ise serin- havadar bir yerde gazete içinde kasıma kadar kalabilir. ANCAK!!: soğanlar tam kurumamış ise havasız, (hava sirkülasyonu olmayan) yerlerde soğanlar çürüyebilir. ara sıra kontrol edin. çürüme emaresi görürseniz açın havadar yerde bekletin. kolay gelsin.

Bülent Baştürk
05-08-2011, 22:34
Fazla paklamışsınız!!!. Üzerindeki kabuklar o soğanların koruyucu zırhlarıdır. Soğanın sıcak yaz aylarında su kaybetmesizi azaltır. Toprak içinde de kalabilir di böylece soğanlar su kaybetmez ve diri kalırlar.

Diğer yandan kurutma tamam ise serin- havadar bir yerde gazete içinde kasıma kadar kalabilir. ANCAK!!: soğanlar tam kurumamış ise havasız, (hava sirkülasyonu olmayan) yerlerde soğanlar çürüyebilir. ara sıra kontrol edin. çürüme emaresi görürseniz açın havadar yerde bekletin. kolay gelsin.

Hımm. Bu siteyi gerçekten sevdim. İyi kalpli yardımsever insanlar karşılıksız benim gibi süzme cahillere sabırla yol gösteriyor. Bu gün kontrol ettiğimde anlam veremediğim bazı güve yenikleri oluşmaya başlamıştı üzerlerinde. yarın bir kurtarma operasyonu deneyeyim, açıkta tutmak gibi. pazar günü de dere kumu bulursam saksıya alayım. pek ümidim yok, sezonu gelince taze soğan pazarlarından alımlara başlarım artık ama tecrübe kazanmak için kurtarmayı da denemem lazım. Bu çiçeklerle ilk tanışmam, eğitim zayiatı diyeceğiz artık. Teşekkürler. Yeni ve safça bir soru; internetten soğan almak mı? yapı marketleri mi? İstanbul içi fide-peyzaj mekanlarında pek soğana rastlamadım. Nerden almalı? Çiğdem kızımın yaşını çiğdemlerle karşılamak istiyorum.

kgursan
11-08-2011, 02:04
Bu sitenin Satış Bölümünde bazı arkadaşlar soğan satarlar. Bunun dışında istediğiniz yerden alın ama soğanlar sert ve sağlam, diri olsun, yara bere çürükleri olmasın.
Çiğdemler bir kısmı ilkbaharda açar, bazıları sonbaharda açar. Kızınızın yaş gününe hangisi uyar? ise onu bulun. Kolay gelsin

Batuhan Yılmaz
17-08-2011, 21:49
Merhaba bugün açıktan ters lale soğanı aldım ama nasıl saklıyacağımı bilmiyorum şimdi dikip sulayımmi ne yapim ?????

Kharel
21-08-2011, 11:09
hayır sakın sulamayın. ama toprağa dikebilirsiniz.

Batuhan Yılmaz
21-08-2011, 12:26
Çok teşekkürler plstik bir kabın içine koyup üstüne torf döktüm ama sulamadım nemlide değildi kurudan birazdaha aşağısıydı.

Kharel
21-08-2011, 13:28
kuru olursa daha iyi olur sayın batuhan. ters lale soğanlarının koruması da olmadığı için daha hassaslar liliumlar gibi. ben şahsen kumun içerisinde bekletiyorum.

Batuhan Yılmaz
21-08-2011, 19:19
Teşekkür aderim arkadaşlarım saygılarla.

Batuhan Yılmaz
22-08-2011, 17:34
Merhabalar geçen gün çok az nemli olan toprağa uykusunu sürsün diye diktiğim adıyaman ve terslale soğanının ters lale soğanı kök kısmında hafif yaralar olduğu için küf mantarı çıkarmış bende korkup oksijenli su ile heryerini sildim sonra yanlışlıkla soğanın pulunun ucunu kırdım belki yavru verir diye onuda diktim büyük olanıda diktim ve şimbi bekliyorlar ne yapmalıyım busefer havadar ve sıcak bir yere koydum ışık almıyor ama çok sıcak biyer.

Andora
10-10-2011, 13:49
Merhabalar,

Geçtiğimiz Mart-Nisan aylarında bahar dikimli bir kaç çeşit lilium soğanı aldım. Saksıda yetiştirmek dışında başka bir alternatifim olmadığı için de saksıda büyüttüm ve güzel çiçeklerini gördüm. Solan çiçekleri hemen kestim ve tüm çiçekler geçtiğinde yeşil aksam soğanları beslenmeye devam etsin diye sulamaya devam ettim, ara ara besin ve 1 kez de bolca sulandırarak 20-20-20 NPK verdim. Nihayetinde Eylül ayı sonlarına doğru sağanları söktüm. Ana soğanları gazete kağıdına sarıp karton bir kolide tutuyorum.

Fakat soğanları saksıdan söktüğümde bir sürü mini mini yavru soğancık vardı. Ben de o soğancıkları daha küçük saksılara yerleştirerek üzerlerini toprakla örttüm ve nemli tutuyorum. Fakat şimdi toprağın üzerine yeşil yapraklar çıktı. Bu durumda ben, yavruların kendilerini besleyip büyütebilmek için fotosentez yapmak üzere filizlendiklerini düşünüyorum. Doğru mudur? Doğru ise,

- Aynı şekilde bakmaya devam etmeli miyim?
- Gübreleme gerekir mi? Gerekir ise ne zaman?
- Onları saksıda ne kadar tutmalıyım?
- Çiçek açmaları için ne kadar zaman gerekli?
- Ana soğanlar oda sıcaklığında muhafaza oluyorlar, yine Nisan ayında mı toprakla buluşturmalıyım?

Şimdiden değerli yardımlarınız için teşekkür ederim.

mrduran
10-10-2011, 15:52
İyi günler herkese, Merhabalar;

Çok güzel bir sayfa, uzman arkadaşların, sabırlarını da zorluyarak, bende hatamı açıklayayaım izninizle.

Tüm soğanlı çiçekleri, yazın yaprakları solduktan sonra 2-3 saksı hariç sökmüştüm.
Ve de karışıklar maalesef. Cinslerini de ayırd edemem. Şu günlerde hepsini bir saksıya ekmeyi düşünüyorum, uygun mu acaba ?
Kurtarabildiklerimi kurtarayım bari. Çiçekleri çıkınca isimlendiririm.

Şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla lütfen.

kgursan
12-10-2011, 18:16
İyi günler herkese, Merhabalar;

Çok güzel bir sayfa, uzman arkadaşların, sabırlarını da zorluyarak, bende hatamı açıklayayaım izninizle.

Tüm soğanlı çiçekleri, yazın yaprakları solduktan sonra 2-3 saksı hariç sökmüştüm.
Ve de karışıklar maalesef. Cinslerini de ayırd edemem. Şu günlerde hepsini bir saksıya ekmeyi düşünüyorum, uygun mu acaba ?
Kurtarabildiklerimi kurtarayım bari. Çiçekleri çıkınca isimlendiririm.

Şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla lütfen.

sanırım hepsi bu ayda dikilir. Dikebilirsiniz.

mrduran
13-10-2011, 10:32
Sayın Kgursan;

Çok teşekkürler efendim. Şimdi faaliyete geçiyorum.

Saygılarımla lütfen.

mrduran
13-10-2011, 11:42
Sayın Kgursan;

Atalarımın yaptığını yaptım ben de, soğanları diktikten sonra, şimdi dizlerimi dövüyorum.

Ekim yaptığım saksı toprağı, elenip 1 haftalık havalandırmadan sonra kullandığım toprak, Yok denecek kadar nemli.

Sulamam gerekli mi şimdi?

Saygılarımla lütfen.

mrduran
13-10-2011, 11:43
Baştan itibaren tekrar okudum, sadece ters lale ile olan sulamayı görebildim. Bağışlayın göremediysem lütfen.

kgursan
13-10-2011, 22:26
Sayın Kgursan;

Atalarımın yaptığını yaptım ben de, soğanları diktikten sonra, şimdi dizlerimi dövüyorum.

Ekim yaptığım saksı toprağı, elenip 1 haftalık havalandırmadan sonra kullandığım toprak, Yok denecek kadar nemli.

Sulamam gerekli mi şimdi?

Saygılarımla lütfen.

Eh, 1 su bardağı sudan zarar gelmez, 2 bardak da olabilir. Yeter ki fazlası alttan çıksın. Haftada 1-3 bardak su zarar vermez kış aylarında yeterli olabilir.

mrduran
14-10-2011, 00:03
Çok çok sağ olun.
Becerisizlikliğime katlandınız.
Anlaşılmıştır efendim:))

Sağlıkla kalın,ALLAH' a emanet olun inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mrduran
18-10-2011, 11:27
Merhaba efendim,

Sizi tekrar rahatsız edeceğim. ''İris/süsen'' sayfasında bir sorum vardı. Gerçi yeni bir soru. ''İris Sibirica'' mı nihayet çimlendirebilme heyacanım yüzünden hoş görünüze sığınıp, yardımınızı rica edecektim.

Özür ve Saygılarımla lütfen.

Andora
18-10-2011, 11:43
Merhabalar,

Geçtiğimiz Mart-Nisan aylarında bahar dikimli bir kaç çeşit lilium soğanı aldım. Saksıda yetiştirmek dışında başka bir alternatifim olmadığı için de saksıda büyüttüm ve güzel çiçeklerini gördüm. Solan çiçekleri hemen kestim ve tüm çiçekler geçtiğinde yeşil aksam soğanları beslenmeye devam etsin diye sulamaya devam ettim, ara ara besin ve 1 kez de bolca sulandırarak 20-20-20 NPK verdim. Nihayetinde Eylül ayı sonlarına doğru sağanları söktüm. Ana soğanları gazete kağıdına sarıp karton bir kolide tutuyorum.

Fakat soğanları saksıdan söktüğümde bir sürü mini mini yavru soğancık vardı. Ben de o soğancıkları daha küçük saksılara yerleştirerek üzerlerini toprakla örttüm ve nemli tutuyorum. Fakat şimdi toprağın üzerine yeşil yapraklar çıktı. Bu durumda ben, yavruların kendilerini besleyip büyütebilmek için fotosentez yapmak üzere filizlendiklerini düşünüyorum. Doğru mudur? Doğru ise,

- Aynı şekilde bakmaya devam etmeli miyim?
- Gübreleme gerekir mi? Gerekir ise ne zaman?
- Onları saksıda ne kadar tutmalıyım?
- Çiçek açmaları için ne kadar zaman gerekli?
- Ana soğanlar oda sıcaklığında muhafaza oluyorlar, yine Nisan ayında mı toprakla buluşturmalıyım?

Şimdiden değerli yardımlarınız için teşekkür ederim.

Sevgili dostlar, hala bir uzman görüşüne ihtiyacım var :D

kgursan
19-10-2011, 23:06
Sevgili dostlar, hala bir uzman görüşüne ihtiyacım var :D

Lilium soğanlarınızı (Ana), hemen dikin,geç kalıyorsunuz!! saksıları dışarı atın,Hafifçe bir sulayın bırakın. Başka birşey yapmanız gerekmez. Dışarıda, açıkta doğal ortamda kalsınlar. Gerekirse , 1 bardak su verin. Kolay gelsin.

mrduran
19-10-2011, 23:30
Sayın Kgursan;

Sanırım 100 nolu mesaj gözünüzden kaçtı:))

Ricam efendim.

Saygılarımla lütfen.

mrduran
19-10-2011, 23:35
Özür efendim.

Kaçmamış. Aynı dakikalarda yazışmamız sonucu sanırım:))

Teşekkür ve Saygılarımla.

Andora
20-10-2011, 07:47
Çok teşekkür ederim Sn. kgursan hemen toprağa kavuşturuyorum anaçları. Saygılarımla.

berçin
13-12-2011, 13:35
sn.kgursan, sanırım ben büyük bir hata yaptım. Bu sene açan lilyumları sökmedim,hala saksılarda duruyorlar.Sayfaları okudum hatta 13.mesajınızda sökülmeden bırakılabileceğini belirtmişsiniz,ancak verimsiz olabilir diyorsunuz.20'in üzerinde soğanım var ve heba olsunlar istemiyorum.Sabahtan beri araştırıyorum, çok farklı bilgiler var kafam çok karıştı. Lütfen bana yardımcı olurmusunuz çok çaresizim ne yapmalıyım.Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

kgursan
13-12-2011, 17:38
Sn berçin, soğanlarınız ne tür? bilmiyorum eğer Lilium candidum ise şimdilerde yapraklanmıştır ve ayrılması uygun olmayabilir. Asiatic veya Oriental ise zaman henüz geçmedi. soğanları dağıtıp tekrar tek tek dikebilirsiniz. Benim önerim budur. Ama saksıda sökmeden bırakırsanız çok kalabalık olacağı için çiçeklenme nasıl olur, bitkiler nasıl beslenir vb. sorularının cevabını bilemiyorum.

Sonuç olarak: İri soğanlar çiçek açar, küçük soğanlar bitki olur, yapraklar soğanı besler ve irileştirir ve sonraki sene çiçek açar. Çiçek açması için soğan iriliği cins ve türe bağlı olarak 10/12 den 18/22 arasında (Çevre uzunluğu cm. olarak) değişir. Soğanlarınıa asiatic ise küçük olan 10/12, 12/14 cm olanlar çiçeklenir ama orientallerde çevre en az 16/18 hatta 18/20 cm olmalıdır.

berçin
13-12-2011, 22:28
Sn.kgursan, çok teşekkür ederim, beni büyük bir sıkıntıdan kurtardınız. Saksılarım açık alanda duruyordu ilk sonbahar yağmurlarında üstlerini örtmüştüm ama son bir aydır açıktaydılar.Aralarında candidum yok,Orientel ve Asiatic türleri var.Yarın çocukları okula gönderir göndermez ilk işim belli oldu. Tekrar çok teşekkür ederim, saygılar.

akon
17-02-2012, 22:38
migroslarda saçma bir şekilde sümbül nergis çiğdem soğanları satılıyor. hem de hepsi filizlenmiş. o kadar acıdım ki ya. şimdi onları çoooktan toprakta olmaları lazımdış.

kgursan
20-02-2012, 17:47
migroslarda saçma bir şekilde sümbül nergis çiğdem soğanları satılıyor. hem de hepsi filizlenmiş. o kadar acıdım ki ya. şimdi onları çoooktan toprakta olmaları lazımdış.

Soğanlı bitkilerde preparasyon nedeniyle zaman mefhumu ortadan kalktı. Yani değişik zamanlarda çiçek alabiliyorsunuz. Migrostaki saksılı çiçekler de böyledir.

wellness
28-04-2012, 09:38
Kamil Bey merhaba,
ben çiğdem ve safran soğanlarının nasıl depolanması gerektiğini öğrenmek istiyorum. Konuyu baştan sona inceledim ama benden başka bu soruyu soran olmamış. Sanırım bu konuda forumda tek cahil benim.:o:D cehaletimi bağışlayın.:o Şu an çiğdem soğanlarımın yaprakları sararmaya başladı ve yere düştüler. Sanırım 1 hafta sonra tamamen kururlar. Depolama için ne yapmam gerekiyor.
Şimdiden teşekkürler.

kgursan
29-04-2012, 22:07
Kamil Bey merhaba,
ben çiğdem ve safran soğanlarının nasıl depolanması gerektiğini öğrenmek istiyorum. Konuyu baştan sona inceledim ama benden başka bu soruyu soran olmamış. Sanırım bu konuda forumda tek cahil benim.:o:D cehaletimi bağışlayın.:o Şu an çiğdem soğanlarımın yaprakları sararmaya başladı ve yere düştüler. Sanırım 1 hafta sonra tamamen kururlar. Depolama için ne yapmam gerekiyor.
Şimdiden teşekkürler.

Sn wellness., Çiğdem soğanı konusunda cehaletimi mazur görünüz. Hiç bilmediğim bir konu. Dolayısıyla yardımcı olamıyorum üzgünüm.
Safran soğanları ise (aslında soğanımsı gövde yani Corm) ise gladiol gibi işlem görmelidir. yaprakları sararıp söküldükten sonra serin bir yerde kurutulup, kuruduktan sonra temizlenip-ayrılıp , dikim zamanına kadar kağıt-bez vb. torbalarda serin yerde muhafazası uygun olur.

wellness
30-04-2012, 10:55
Merhaba Kamil Bey,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bende ki çiğdem soğanı da zaten tam sizin dediğiniz gibi bir şey. Belki de ben karıştırıyor olabilirim. Renkleri sarı açmıştı. Ama soğan yapısı eski soğanın üzerine gladiol ya da frezya gibi yeni soğanlar ya da sizin değiminizle crom yapmış. Şu an eskinin üzerinde 3 adet yavru var. Cromları çıkarttım ve gölge de kurutmaya başladım. Ancak ayırma yapmadım. Ekim ayında toprağa ekene kadar ayırmayı düşünmüyorum, ne dersiniz?

kgursan
01-05-2012, 00:33
Olabilir, birşey olmaz. Ekim ayında dikmeden temizleyip ayırabilirsiniz.

Çiçeksever41
23-05-2012, 10:43
düğün çiçeklerimize nasıl bakım yapacağız, solan yapraklarını kestim ,sulamadan bırakacağım..doğrumudur ve ne zamana kadar

kgursan
24-05-2012, 23:23
Düğün çiçeği ( sanırım ranunculus olmalı) tam bilmiyorum ama diğer soğanlılar gibi dinlenme periyodundan sonra ayırıp, temizlenip tekrar dikilebilir veya yerinde bırakılır ve sürgün (filiz) vermeye başlayınca sulama ve besleme işi başlatılır.

Çiçeksever41
25-05-2012, 07:40
t.ederim peki içerde bir odaya alsam nasıl olur dinlenme sürecinde

kgursan
25-05-2012, 19:50
t.ederim peki içerde bir odaya alsam nasıl olur dinlenme sürecinde

Su vermeden bekleteceğinize göre farketmez sanırım.

ersan86
01-06-2012, 22:05
teşekkürler bu bilgiler için

sardunaki
15-04-2013, 22:40
Merhaba ,
sümbül,nergis ve muscariler ile harika birkaç ay geçirdim .Malum çiçeklerini döktüler ve yeşil yapraklarda çürümeye durdu.Peki bu aşamadan sonra bir dahaki sene için soğanlarını sağlıklı bir şekilde nasıl saklamalı ?..İlgili sitelerden okuduğuma göre kimi bilgilerde soğanlar sökülüp serin yerde muhafaza edilmeli deniliyor,kimi yerde de saksıda kalıp sulanmadan muhafaza edilmeli yazıyor.Şu durumda ben ikilemde kaldım.Tecrübeli çiçek gönüllülerinden yardım istiyorum .Soğanları nasıl saklamalı ?

Sevgiler

kgursan
17-05-2013, 20:11
Merhaba ,
sümbül,nergis ve muscariler ile harika birkaç ay geçirdim .Malum çiçeklerini döktüler ve yeşil yapraklarda çürümeye durdu.Peki bu aşamadan sonra bir dahaki sene için soğanlarını sağlıklı bir şekilde nasıl saklamalı ?..İlgili sitelerden okuduğuma göre kimi bilgilerde soğanlar sökülüp serin yerde muhafaza edilmeli deniliyor,kimi yerde de saksıda kalıp sulanmadan muhafaza edilmeli yazıyor.Şu durumda ben ikilemde kaldım.Tecrübeli çiçek gönüllülerinden yardım istiyorum .Soğanları nasıl saklamalı ?

Sevgiler

ikisi de olur. saksıda su vermeden saklarsanız soğanlar daha diri kalır, kasımda isterseniz saksıları boşaltıp tekrar dikersiniz, veya saksısıyla bırakıp sularsınız.

hira
28-10-2013, 03:41
Geçtiğimiz kış alıp diktiğim lale, sümbül, muskari soğanlarını çiçekler ve yapraklar solduktan sonra söküp sakladım. bugün bi kontrol edeyim derken yeşermeye başladıklarını gördüm. Nergislerde bi hareket yok, bıraktığım gibi duruyorlar. Soğanları dikmelimiyim? ya da ne?

Asilem
28-10-2013, 07:32
Geçtiğimiz kış alıp diktiğim lale, sümbül, muskari soğanlarını çiçekler ve yapraklar solduktan sonra söküp sakladım. bugün bi kontrol edeyim derken yeşermeye başladıklarını gördüm. Nergislerde bi hareket yok, bıraktığım gibi duruyorlar. Soğanları dikmelimiyim? ya da ne?

Benim sümbüllerimde yeşermeye başlamış geçen gün farkettim.. Ama saksılarında toprağa gömülü vaziyette duruyorlardı. Bu kış onları balkondan içeriye alabilirim oda ısısında büyüsünler diye, yanlış olmaz umarım..

YeniGine
28-10-2013, 23:48
:) Sevgili hira ben elimde olanların bir kısmını diktim, bir kısımda komşumda var onları da 1 hafta sonra dikelim diye kararlaştırdık. Yani artık dikim zamanı...

Sayın Asilem, sümbüllerinizi içeri almayın dışarı da kalsınlar. Bırakın üşüsünler...

hira
28-10-2013, 23:54
Bende yarın soğanları dikeyim o zaman ablacım sağol.

YeniGine
28-10-2013, 23:56
Sevgili hira; bahçeye mi, saksıya mı dikeceksin, istersen bir hafta daha bekle, havalar az biraz daha soğusun, zira soğuğu seviyorlar(mış). Lale konu başlığında ben de sormuş idim, Sayın kgursan öyle demiş idi.

DilSe
02-11-2013, 16:47
Merhabalar. :) Benim Lilium orientalis soğanlarım iki yıllık. Geçen sene topraktan çıkarıp, gazetede muhafaza ettiğim 3 soğanımdan birinin içi boşalmıştı, kaybettim. Bu sene nasıl muhafaza edeyim derken, dikim vakti gelmiş ama benim soğanlarımdan biri hala saksıda ve yeşil. Ben de soğan beslensin diye sulamayı kesmedim henüz.

Yaprakları tamamen sararan soğanlarımı ise (resimdekiler) dün topraktan çıkarttım, diğerini sularken onlar çürümesin diye. Bu durumda ne yapmalıyım, resimdeki soğanları tekrar toprağa dikmeli miyim, yoksa biraz daha beklemeli miyim? (Beklersem nasıl muhafaza edeyim?)
Yanıtlarsanız çok sevinirim, saygı ve sevgilerle...

hira
02-11-2013, 17:08
Sevgili hira; bahçeye mi,
saksıya mı dikeceksin, istersen bir hafta daha bekle, havalar az biraz
daha soğusun, zira soğuğu seviyorlar(mış). Lale konu başlığında ben de
sormuş idim, Sayın kgursan öyle demiş idi.

saksıya dikecegim ablacım bahçede toprak yok ki:) zaten dikmedim. bütün yaz muhafaza edipte şimdi bozmam inşallah soğanları.

Mutlu Kutlu
02-11-2013, 17:32
Eylülün 15 inden sonra istediğiniz zamanda dikim yapabilirsiniz. Muhafazada tedirginseniz bahçe veya saksıda dikili olması daha garanti, bir an önce kök yapsınlar.

Mutlu Kutlu
02-11-2013, 17:36
Saksılardan çıkarıpta muhafaza etmek için topluca bir yere koyduğum lilium soğanlarının bir çoğunu her sene kaybediyorum, saksılarda bıraktıklarım her yıl tekrar tekrar çıkıp açıyorlar hiç birşey olmamış gibi. Bu yüzden saksı içerisinde, saksıyı bozmadan gölge bir yerde muhafaza etmek daha kolay. Merhabalar. :) Benim Lilium orientalis soğanlarım iki yıllık. Geçen sene topraktan çıkarıp, gazetede muhafaza ettiğim 3 soğanımdan birinin içi boşalmıştı, kaybettim. Bu sene nasıl muhafaza edeyim derken, dikim vakti gelmiş ama benim soğanlarımdan biri hala saksıda ve yeşil. Ben de soğan beslensin diye sulamayı kesmedim henüz.

Yaprakları tamamen sararan soğanlarımı ise (resimdekiler) dün topraktan çıkarttım, diğerini sularken onlar çürümesin diye. Bu durumda ne yapmalıyım, resimdeki soğanları tekrar toprağa dikmeli miyim, yoksa biraz daha beklemeli miyim? (Beklersem nasıl muhafaza edeyim?)
Yanıtlarsanız çok sevinirim, saygı ve sevgilerle...

hira
02-11-2013, 19:30
Aslında soğanları sökmek daha mantııklı geldi, arkadaşların tecrübelerine
dayanarak sökmeye karar vermiştim ama geçen gün sardunyamın saksısını
değiştirirken, toprak yüzeyine çıkmaya hazırlanan iki tane sümbül çıktı, galiba saksıda soğan olduğunu unutum sardunya dikmişim, kıştan kalmalar yani. Bende o an, soğanları bu sene sökmemeye karar verdim.

YeniGine
03-11-2013, 00:04
Evet maalesef 2 senedir ben de söküyor idim ve saklama konusunda hiç de başarılı olamadım. Geçen sene sezon sonu bulduğum lale soğanlarını gölge bir yerde toprağa gömdüm geçenlerde çıkarttığımda mesela 20 soğandan 10 soğan kalmış neredeyse. Çürümüş gitmiş soğanlar. :( Yine geçen sene saksılardan söküp topraklı bir saksıda bodruma koymuş idim onlar da kurumuş, içleri bomboş... :(

DilSe
03-11-2013, 10:24
Sayın Mutlu Kutlu; cevabınız için çok teşekkür ederim. Ben de seneye öyle yapacağım.
Sayın YeniGine; ben lale, sümbül, frezya, siklamen ve muscari soğanlarını topraktan çıkarıp temizleyip güneş altında kuruttuktan sonra bir gazete kağıdına sarıyorum ve balkonda ya da depoda saklıyorum. Onlarda bir sorun olmuyor ama Lilium soğanında sorun yaşadım. Galiba saklama konusunda okuduklarıma göre, biraz toprak içinde ve nemli tutmak gerekiyor Lilium soğanlarını, tam bilemedim :confused:

kgursan
04-11-2013, 19:05
Merhabalar. :) Benim Lilium orientalis soğanlarım iki yıllık. Geçen sene topraktan çıkarıp, gazetede muhafaza ettiğim 3 soğanımdan birinin içi boşalmıştı, kaybettim. Bu sene nasıl muhafaza edeyim derken, dikim vakti gelmiş ama benim soğanlarımdan biri hala saksıda ve yeşil. Ben de soğan beslensin diye sulamayı kesmedim henüz.

Yaprakları tamamen sararan soğanlarımı ise (resimdekiler) dün topraktan çıkarttım, diğerini sularken onlar çürümesin diye. Bu durumda ne yapmalıyım, resimdeki soğanları tekrar toprağa dikmeli miyim, yoksa biraz daha beklemeli miyim? (Beklersem nasıl muhafaza edeyim?)
Yanıtlarsanız çok sevinirim, saygı ve sevgilerle...

Sn Dilse., Lilium soğanları kabuğu olmadığı için kurutulmaz. nemli torf, talaş vb içinde soğukta (2oC ile 5oC ) arasında muhafaza edilmesi gerekir. Tabi bu muhafaza koşullarını sağlamak zor olduğu için, toprak içinde ve dışarıda(açıkta9 muhafaza edilmesi daha uygundur.

şu anda soğanları KURUTMADAN!! dikip saksıyı dışarıya atın. Bahara kadar soğuğu alır,dinlenir ve çiçeklenir. Haaa , unutmadan liliium soğanları (en az 2-3 ay) soğuk yemez ise çiçek açmaz!!!

DilSe
04-11-2013, 19:11
Sn. kgursan çok teşekkür ederim cevabınız için. :) Ben de soğanların yavaş yavaş diriliklerini kaybettiklerini farkettim iki günde, hemen toprağa alacağım onları, diğer soğanın da suyunu keseceğim artık.

ametarasu
13-11-2013, 11:29
Selamlar.
İstanbul'da yol kenarlarında bulunan peyzaj alanlarına bol miktarda lale soğanı dikiliyor sanırım. Bu günlerde birşey dikkatimi çekti. Bu peyzaj bantlarının içerisine yeni dikilen çiçeklerin arasında, toprağın üstünde, altında eşelenmiş noktalarda boyları4-5 cm, kalınlıkları ise baş parmak kadar olan minik soğancıkları görüyorum. Acaba bunları toplayıp saksıya diksem çiçek açar mı ?

kgursan
13-11-2013, 17:22
Selamlar.
İstanbul'da yol kenarlarında bulunan peyzaj alanlarına bol miktarda lale soğanı dikiliyor sanırım. Bu günlerde birşey dikkatimi çekti. Bu peyzaj bantlarının içerisine yeni dikilen çiçeklerin arasında, toprağın üstünde, altında eşelenmiş noktalarda boyları4-5 cm, kalınlıkları ise baş parmak kadar olan minik soğancıkları görüyorum. Acaba bunları toplayıp saksıya diksem çiçek açar mı ?

Anlaşılmıyor., boyu 4-5 cm, kalınlığı başparmak kadar olan MİNİK??? soğancık ne demek?
Ayrıca, belediyenin dikmiş olduğu peyzaj alanlarından, soğan çıkarıp alıp dikmek!!?? ne kadar doğru ?

Boşverin. Onları saksıya dikseniz çiçek açmaz!

ametarasu
13-11-2013, 21:04
Anlaşılmıyor., boyu 4-5 cm, kalınlığı başparmak kadar olan MİNİK??? soğancık ne demek?
Ayrıca, belediyenin dikmiş olduğu peyzaj alanlarından, soğan çıkarıp alıp dikmek!!?? ne kadar doğru ?

Boşverin. Onları saksıya dikseniz çiçek açmaz!


Gördüğüm normal lale soğanlarının 3 te 1 i büyüklükte soğanlar. Belediyenin muhtemelen geçen yıl lale diktiği, bu yıl ise gül ve mevsimlik çiçek diktiği peyzaj alanlarında; toprak bellenirken rastgele ortaya çıkmış minik soğanlar. Kimisi çapa vb. aletle yaralanmış. Çoğunun dış kabukları yok bembeyaz duruyorlar. Dikili olan birşeyi söküp almadım. Açıkta, toprağın üzerinde, rastgele duran (muhtemelen çöp olan) soğanların ne olduğunu anlamaya çalışıyorum =)

kgursan
14-11-2013, 16:24
Sevgili arkadaşım.,
Lale soğanının 1/3 büyükl
ğ
ndeki soğan muhtemelen yavru lale soğanı veya başka bir bitkinin yavru soğanı dır. Pek hayır gelmez, uğraştığına değmez ve üstelik ne olduğunu da bilmiyoruz. Bence: uğraşmak istersen uğraş ama fazla ümit bağlama. kolay gelsin.

ametarasu
15-11-2013, 16:14
Tavsiyeye uydum, A-101 den lale ve sümbül soğanları aldım :rolleyes:

kiziltan
17-11-2013, 14:05
Sn Kgursan

Merhaba. Iran`da Nevruz ( 21 Mart ) yilbasi oluyor, cok cok fazla lale ve sumbul satildigindan, bugunlerd sogana asiri talep var. 2-3 arkadasim kendi seralari icin LALE, SUMBUL, LILIUM sogan istediler. Bu isi bimem, size sorayim dedim. Herbirisinden 100,000 adet istiyorlar, renkleri muhtelif olabilir ama karisik olmasin, ayri ayri paketlensin diyorlar. Sizin veya guvendiginiz birisinin temini mumkun mu ? Odemelerini pesin doviz yapacaklar, birisi gelip teslim alacak.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

kgursan
18-11-2013, 17:01
Sn Kgursan

Merhaba. Iran`da Nevruz ( 21 Mart ) yilbasi oluyor, cok cok fazla lale ve sumbul satildigindan, bugunlerd sogana asiri talep var. 2-3 arkadasim kendi seralari icin LALE, SUMBUL, LILIUM sogan istediler. Bu isi bimem, size sorayim dedim. Herbirisinden 100,000 adet istiyorlar, renkleri muhtelif olabilir ama karisik olmasin, ayri ayri paketlensin diyorlar. Sizin veya guvendiginiz birisinin temini mumkun mu ? Odemelerini pesin doviz yapacaklar, birisi gelip teslim alacak.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Lale ve sümbül bu günlerde dikilirse muhtemelen Martta çiçeklenir. Lilium için fikrim yok Orientaller 21 martta zor çiçeklenir ama Asiatic türler belki açar.

Bu miktarlardaki soğan ancak ithalat yolu ile bulunabilir, ithalat için ise bu günler çok geç.

Başka yerde bulabileceğini sanmıyorum, çünkü olan soğanlar şu anda dikilmiş durumdalardır.

Deryya
18-11-2013, 20:25
iyi akşamlar arkadaşlar; ilk defa bu bölüme yazıyorum. A101 den aldığım çiğdem ve sümbüm soğanlarımı bu akşam heyecanla diktim. Erken mi davrandım dikmekte bilmiyorum ama denemekte de sakınca görmedim. Bakalım neler olacak.

Deryya
18-11-2013, 20:40
Sümbül soğanlarımı biraz farklı diktim. Bir sepetin içini alüminyum folyo ile kaplayıp kalem ucu ile küçük küçük delikler açtım saksı tabağına çakıl taşı koydum ki suyu fazla kaçırırsam altında gizlesin diye. Soğanları torf+perlit+hazır toprak karışımına diktim. (Aslında kumlu toprak deniyor ama benim kumum yoktu) Hafif suladıktan sonra üzerini süsledim. Soğanların karanlık ve soğuk yemesi gerektiği için balkondaki dolabıma kaldırdım.3 ay her iki saksımı da orada tutmayı ve kurudukça hafif sulamayı düşünüyorum. Gelişmelerden haberdar ederim inşallah.

kiziltan
18-11-2013, 20:50
Merhaba

Hem cevap vermek nezaketinize hem de bilgilendirmenize tesekkurler.

kgursan
29-11-2013, 16:23
iyi akşamlar arkadaşlar; ilk defa bu bölüme yazıyorum. A101 den aldığım çiğdem ve sümbüm soğanlarımı bu akşam heyecanla diktim. Erken mi davrandım dikmekte bilmiyorum ama denemekte de sakınca görmedim. Bakalım neler olacak.

Dikimler tam zamanında olmuş. ancak, kökün yayılacağı altta kalan toprak bana biraz az gibi geldi. Alt toprağın kalınlığını biraz artırsanız iyi olur. Yani soğan tabanının altında, kökün yayılacağı ortamda 2-3 parmak kadar (3-5 cm ) toprak olsun. kolay gelsin.

loveforlife
29-11-2013, 22:04
Sümbül soğanlarımı biraz farklı diktim. Bir sepetin içini alüminyum folyo ile kaplayıp kalem ucu ile küçük küçük delikler açtım saksı tabağına çakıl taşı koydum ki suyu fazla kaçırırsam altında gizlesin diye. Soğanları torf+perlit+hazır toprak karışımına diktim. (Aslında kumlu toprak deniyor ama benim kumum yoktu) Hafif suladıktan sonra üzerini süsledim. Soğanların karanlık ve soğuk yemesi gerektiği için balkondaki dolabıma kaldırdım.3 ay her iki saksımı da orada tutmayı ve kurudukça hafif sulamayı düşünüyorum. Gelişmelerden haberdar ederim inşallah.

Zavallıcıklar, köklerini nereye salacak? Hem o üstlerindeki taşlar da ne? Kaktüs değil yetiştirdiğiniz. Hadi o kadar zor şartlarda kök saldı diyelim, yapraklarını büyütmesi için epeyce bir yük kaldırması gerekli. Halterci değil ki bu güzeller! Ayrıca bu taşlar yüzünden toprağın hava alması da güçleşeceğinden mantari hastalıklar olabileceği gibi soğanlarınız çürüyebilir de. Üstelik dolabın içine kapatmanız da hiç sağlıklı olmayacaktır görüşündeyim. Ben balkonda, bahçede tutuyorum. Maşallah, son derece de sağlıkla yetişiyorlar her yıl. Bence siz de daha derin bir saksıya geçirin onları ve üzerindeki taşları kaldırın.

Deryya
12-01-2014, 12:21
Saksısını değiştirmemi tavsiye ettiniz ama ben ısrarla denemek istedim.
Koçtaş ta yeşermiş sümbülleri görünce ben de sümbülllerimi içeri aldım. Biraz erken davrandım ama sabredemedim ve pencere kenarında 2 hafta da bu kadar büyüdüler. İçlerinde tomurcuklar gözüküyor ama bakalım açacacaklar mı.

Deryya
12-01-2014, 12:25
bunlar da çiğdemlerim

hira
12-01-2014, 12:42
Ben
hemen bu fotoğrafın altında bir soru sormak istiyorum.

Sn. Derya'nın ektiği çiğdem soğanlarının dikim derinliği uygunmudur? Ben
çiğdem soğanlarının bir kısmı toprak üzerinde kalacak şekilde ektim.
Hata mı ettim acaba? soğanlar tamamiyle toprakla örtülmeli mi?

Deryya
05-02-2014, 07:48
GÜNAYDIN; SÜMBÜLLERİM AÇTI:p
KOKUSUYLA ODAMIZI MİS GİBİ DOLDURDU...

ngr33
05-02-2014, 13:07
merhabalar lale ve sumbullerimi kasım gibi ektim balkonda duruyorlar.. toprağın üzeri kupkuru birazcık sulasam mı yoksa öylece kalsın mı?

kgursan
09-02-2014, 17:35
merhabalar lale ve sumbullerimi kasım gibi ektim balkonda duruyorlar.. toprağın üzeri kupkuru birazcık sulasam mı yoksa öylece kalsın mı?

Sulanmadan nasıl kök salacak ki? Elbette sulayın, ama ıslak-çamur olmasın nemli olsun toprak. Yani verdiğiniz su toprağı ıslatıp, akıp gitsin. alt tan Su akmaz ise (drenaj olmaz ise) kökler çürür. kolay g elsin

Deryya
25-02-2014, 07:58
Sümbüllerimin son hali . Sizce artık sökeyim mi, yoksa yaprakların kurumasını mı bekliyeyim. Görüldüğü gibi yeni sürgünler çıktı acaba onlar da bu yıl mı açacaklar? Bilemedim.

kgursan
10-03-2014, 18:07
Sümbüllerimin son hali . Sizce artık sökeyim mi, yoksa yaprakların kurumasını mı bekliyeyim. Görüldüğü gibi yeni sürgünler çıktı acaba onlar da bu yıl mı açacaklar? Bilemedim.

Önce lütfen biraz sakin olun! Acele etmeye gerek yok ki? Daha dün diktiniz, bu gün sökecekmisiniz? Olmaz...

1. Soğanı diktiniz ve kök saldı,
2. Kökler su alıp çiçeğini verdi (biraz da yaprak verdi) verdiği çiçek GEÇEN sene oluşmuştu..
3. Şimdi yapraklar besin yapacak , bitkiyi- soğanı besleyecek
4. Bu besleme Hazirana kadar devam edecek,
5. Haziran-temmuz da yapraklar sararacak,
6. temmuz da soğan sökülecek. (veya saksı içinde toprağı ile kuru kalacak)
7. Eylül sonu- Ekim de yeniden dikilir, sulanır ve bitki yenilenir.

Kolay gelsin

jardine
28-06-2014, 20:09
Herkese merhabalar.3-4 hafta kadar önce aldığım saksıdaki beyaz mis zambaklarım çiçeklerini soldurmaya başladı.Benim sorum tüm çiçekler ve yapraklar düşünce toprakta ne kadar bırakmam uygun olur?çünkü daha önce bunu ayarlayamayıp soğanlarımı kurutmuştum.malum havalar çok sıcak.

jardine
04-07-2014, 09:15
çiçeklerim tamamen soldu ve döküldü.sanırım çoğu kişi tatilde.

kgursan
09-07-2014, 17:42
çiçeklerim tamamen soldu ve döküldü.sanırım çoğu kişi tatilde.

Tatilde değilim, ama bilgisayar sorunu yaşadım.:(

Bitkinizin üst aksamı kurudu ise, saksıda ise dikim zamanına (Ekim ayı) kadar (kuru-susuz olarak) saksıda bırakabilirsiniz. yerde ise , bu günlerde söküp çıkarın, gazete kağıdı arasında serin bir yerde iyice kurusun, ve Eylül-ekim gibi dikin)
kolay gelsin

jardine
18-07-2014, 19:35
Tatilde değilim, ama bilgisayar sorunu yaşadım.:(

Bitkinizin üst aksamı kurudu ise, saksıda ise dikim zamanına (Ekim ayı) kadar (kuru-susuz olarak) saksıda bırakabilirsiniz. yerde ise , bu günlerde söküp çıkarın, gazete kağıdı arasında serin bir yerde iyice kurusun, ve Eylül-ekim gibi dikin)
kolay gelsin


merhabalar.soğanları gazete arasına koymuştum zaten, toprağımın yanında duruyordu.daha kuru bir yere alayım.çünkü geçenlerde açtığımda sanki üzerinde beyaz küfümsü birşeyler vardı yıkadım.çiçeklerim saksıdaydı.umarım yanlış yapmamışımdır.

kgursan
19-07-2014, 19:11
merhabalar.soğanları gazete arasına koymuştum zaten, toprağımın yanında duruyordu.daha kuru bir yere alayım.çünkü geçenlerde açtığımda sanki üzerinde beyaz küfümsü birşeyler vardı yıkadım.çiçeklerim saksıdaydı.umarım yanlış yapmamışımdır.

iyi kurumadan gazeteye sarınca nemli kalıp küf yapmıştır. havadar yerde ( güneş altında DEĞİL!!) açık bırakın iyice kurusun, tekrar gazeteye sarın.

hira
02-09-2014, 20:26
Muscari, lale, sümbül, amaryllis ve kardelenleri saksıdan çıkartmadım bu kez... Bakalım nasıl bir sonuca varacağım.. Umutsuz bekleyiş:) Sadece çiğdemleri sökmüştüm küf oldukları için..

hira
12-10-2014, 17:44
Saksıda bırakılan soğanlar nasıl olurda toprak altında yok olur acaba? Çok merak ettim, soğanların bazıları yok olmuş, şaka gibi:)

Laleci_03
12-10-2014, 17:47
Aynı şeyi bende yaşadım Sn. Hira gerçektende şaka gibi :rolleyes:

kgursan
16-10-2014, 17:25
Saksıda bırakılan soğanlar nasıl olurda toprak altında yok olur acaba? Çok merak ettim, soğanların bazıları yok olmuş, şaka gibi:)

Çok basit: Çürümüşlerdir.

capsaicin
16-10-2014, 18:19
Bende geçen hafta oturduğum evden taşınıp, terasımdan olacağım için, balkon hazırlığı yaptım soğanlı bitkilerime. E hazır zamanı gelmişken yeni soğanlar almak olmaz mı? :D Koçtaştan güzel soğanlar aldım, özellikle bayadır aradığım paper white ve sir winston churchill nergislerini bulunca çok sevindim. Araya gardenya da sıkıştırdım tabi. :p

521410

521411

521412

Yeni evde kullanacağım saksıları belirledim, güzel gübreli zengin harç yaptım. Soğanları zevkime göre güzel güzel yerleştirdim. O sağdaki büyük 60lık saksıdakiler tür tür sümbül, 28 civarı, bazıları yavrulu Onlar açınca salona yerleştireceğim. Kokuyu artık siz düşünün komşulara kadar gider heralde. :p

521413

En son da çok üşümesinler, donmasınlar diye ince şekilde kızıl çam malçıyla üzerlerini örttüm. Şimdi battaniyelerinin altında yavaş yavaş uyuyorlar.

521414


Bunların dışında zambak ve sümbülteberlerim var, onları bu sene saksılarında tutup rahatlarını bozmayacağım, zaten topraklarını gayet zengin yapmıştım. İdare edecektir 2 sene daha. Ben bu soğanlı işini çok sevdim. 10 yıldır tohumdan chili biberi yetiştiririm, bu sene ilk kez çiçeklere de geçtim ama gözdem soğanlılar oldu.

pembefil
17-10-2014, 11:18
Merhabalar,
Benim sorum dışarı da toprakta bıraktığımız soğanlar; Solcanlar ve sümüklü böcekler tarafından yenmezmi?

YeniGine
22-10-2014, 00:25
Benimde amarallis, glayöl soğanlarım komşumun bahçesinde idiler. Bahçe düzenlemesi için bahçeyi bütün kazdılar vs. vs. 3 gün kadar önce bahçeye gidip de soğanlarımın parçalanmış, bölünmüş, yüzeyde kalıp kurumaya yüz tutmuş olduklarını bir ikisinin de yeşermeye başlamış olduğunu görünce :( tabi yine bana zarar, ziyan; çok üzüldüm. Nihayet bugün soğanlarımı zarar ziyanıyla topladım ve büyük bir yoğurt kovasına hepsini bir araya diktim, su vermedim. Doğru mudur ya da ne yapmam gerek idi, yardımcı olur iseniz sevinirim.

gökhan Arslan
09-04-2015, 19:26
Sayın kgursan hocam neredeyse tüm soğanlı bitkilerin saklanması konusunda bilgiler vermişsiniz fakat amaryllis hakkında bilgi göremedim rica etsem bu konuya da el atar mısınız?

kgursan
10-04-2015, 19:11
Sayın kgursan hocam neredeyse tüm soğanlı bitkilerin saklanması konusunda bilgiler vermişsiniz fakat amaryllis hakkında bilgi göremedim rica etsem bu konuya da el atar mısınız?

Sn gökhan arslan., Önce bizler amarylles ile Hippeastrum u karıştırıyoruz. İkisi farklı bitkiler olduğu halde amarylles diye geçiyoruz.

Bunların depolanması ve bakımları da biraz farklılık gösteriyor. Yanlış hatırlamıyorsam, Hippeastrum soğanı devamlı büyüme yapmakltadır, ve çiçek açması için bir ay kadar kuru kalması, saksılarının yan yatırılması gerekir. kuraklıktan sonra çiçek tomurcuğu oluşturmaktadır.

ayrıca bildiğim kadarıyla bunlar 9-13 oC da 2 ay depolanması çiçek açması yönünden gerekli olduğunu sanıyorum. kısaca 2 ay 9-13 oC da,kuru koşullarda depolanmalıdır.
Bildiklerim bunlar. Amarylles ise bunlardan farklı bitki/ soğan. Amarylles güney afrika kökenli, hippeastrum ise güney amerika kökenli, amaryllesin saplarının içi dolu, hippeastrumun saplarının içi boş.

hatırlayabildiğim bunlar kolay gelsin.

gökhan Arslan
10-04-2015, 20:41
Sn gökhan arslan., Önce bizler amarylles ile Hippeastrum u karıştırıyoruz. İkisi farklı bitkiler olduğu halde amarylles diye geçiyoruz.

Bunların depolanması ve bakımları da biraz farklılık gösteriyor. Yanlış hatırlamıyorsam, Hippeastrum soğanı devamlı büyüme yapmakltadır, ve çiçek açması için bir ay kadar kuru kalması, saksılarının yan yatırılması gerekir. kuraklıktan sonra çiçek tomurcuğu oluşturmaktadır.

ayrıca bildiğim kadarıyla bunlar 9-13 oC da 2 ay depolanması çiçek açması yönünden gerekli olduğunu sanıyorum. kısaca 2 ay 9-13 oC da,kuru koşullarda depolanmalıdır.
Bildiklerim bunlar. Amarylles ise bunlardan farklı bitki/ soğan. Amarylles güney afrika kökenli, hippeastrum ise güney amerika kökenli, amaryllesin saplarının içi dolu, hippeastrumun saplarının içi boş.

hatırlayabildiğim bunlar kolay gelsin.

Sayın kgursan öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ben şahsen şu yöntemi uygulamaya çalışıyorum. Kasım ayı gibi ( tabi bu izmir için ) sulamayı kesip yapraklarının kurumasını bekliyorum daha sonra saksısından hiç çıkarmadan serin ve gölge bir yerde dinlenmeye alıyorum. Havalar iyice ısınınca ( nisan başı gibi ) sulamaya başlıyorum fakat daha öncesinde sap veren soğan olursa sulamayı o bitki için daha erkene çekiyorum. Yalnız geçen sene bu yöntem yüzünden sorun yaşadığım bazı soğanlarım oldu zira çürüdüler. Önümüzdeki yıl için soğanları topraktan çıkarmayı mı denesem diyorum böyle yaparsam çürümenin önüne geçebilir miyiz?

Not: Sanırım bendeki soğanların çoğu hippeastrum.

kgursan
11-04-2015, 18:42
Sayın kgursan öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ben şahsen şu yöntemi uygulamaya çalışıyorum. Kasım ayı gibi ( tabi bu izmir için ) sulamayı kesip yapraklarının kurumasını bekliyorum daha sonra saksısından hiç çıkarmadan serin ve gölge bir yerde dinlenmeye alıyorum. Havalar iyice ısınınca ( nisan başı gibi ) sulamaya başlıyorum fakat daha öncesinde sap veren soğan olursa sulamayı o bitki için daha erkene çekiyorum. Yalnız geçen sene bu yöntem yüzünden sorun yaşadığım bazı soğanlarım oldu zira çürüdüler. Önümüzdeki yıl için soğanları topraktan çıkarmayı mı denesem diyorum böyle yaparsam çürümenin önüne geçebilir miyiz?

Not: Sanırım bendeki soğanların çoğu hippeastrum.

Çürüme varsa ister toprakta (kuru toprak) olsun, isterseniz çıkarın fark etmez soğandaki çürük topraktan çıksa da çürütür. Diktiğiniz zaman çürür.
,
Topraktan çıkarıp depolamanın avantajı; Eğer soğanda çürüme noktaları varsa dikmezsiniz.!! kolay gelsin

Lavanta
22-05-2015, 16:05
Evimin bahçesinde , çimlerin kenarlarında lale ve nergisler var. Çimler yaz boyunca sulanacağı için tüm bu çiçeklerin soğanlarını çıkarmalıyım değil mi ?..

kgursan
22-05-2015, 23:21
Evimin bahçesinde , çimlerin kenarlarında lale ve nergisler var. Çimler yaz boyunca sulanacağı için tüm bu çiçeklerin soğanlarını çıkarmalıyım değil mi ?..

Yaprakları sararıp kuruyunca çıkartıp, gölgede kurutup Ekim ayına kadar muhafaza etmeniz gerekir.

LİLİBET
26-10-2015, 18:54
Sayın Kgursan sizin yazdıklarınızın hemen hemen hepsini okudum. Bu faydalı bilgilerden dolayı size çok teşekkür ederim. Ben forumda yeniyim. Mis zambağı çiçeği hakkınnda herşeyi okudum. Bu konuda çok acemi olduğum için size bazı sorularım olucak. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Yaz aylarında saksıda lilyum aldım çok güzel çiçekleri vardı. Çiçekler soldu döküldü, şimdide yapraklar sararıp dökülüyor( çok üzücü tabi) ama doğanın kanunu olsa gerek. Çiçeğimin ceviz büyüklüğünde tohum kapsülleri var dallarında(acemiligimden kaynaklı zamanında almadım çiçekleri) şimdi napmam gerekir. Budarsam olurmu acaba? Bu kapsullerden tohum alıp çimlendirebilirmiyim, çimlenmeni nasıl yapmalıyım? Bide çiçeğim yazın yine çiçek açarmı? Daha net bir aydınlatma için resiminide koyuyorum çiçeğimin. Sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum saygılarımla. Teşekkürler.

kgursan
31-10-2015, 21:36
Sayın Kgursan sizin yazdıklarınızın hemen hemen hepsini okudum. Bu faydalı bilgilerden dolayı size çok teşekkür ederim. Ben forumda yeniyim. Mis zambağı çiçeği hakkınnda herşeyi okudum. Bu konuda çok acemi olduğum için size bazı sorularım olucak. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Yaz aylarında saksıda lilyum aldım çok güzel çiçekleri vardı. Çiçekler soldu döküldü, şimdide yapraklar sararıp dökülüyor( çok üzücü tabi) ama doğanın kanunu olsa gerek. Çiçeğimin ceviz büyüklüğünde tohum kapsülleri var dallarında(acemiligimden kaynaklı zamanında almadım çiçekleri) şimdi napmam gerekir. Budarsam olurmu acaba? Bu kapsullerden tohum alıp çimlendirebilirmiyim, çimlenmeni nasıl yapmalıyım? Bide çiçeğim yazın yine çiçek açarmı? Daha net bir aydınlatma için resiminide koyuyorum çiçeğimin. Sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum saygılarımla. Teşekkürler.

Kapsullerin kuruyup çatlamasını bekleyin ve içerisindeki para gibi üst üste dizilmiş tohumları çıkarıp kurutun ve TOHUM ÇİMLENDİRME başlıklarındaki gibi ekimlerini (Mart-Nisanda) yapın ve 3-4 yıl her sene söküp-dikerek büyütün.
kolay gelsin

capsaicin
13-01-2016, 09:16
Tohumlar çok kolay çimleniyor arkadaşlar, bir saksı tabağında su içerisinde kök verene kadar bekletin, sonra toprağa ekin. Ben bu şekilde 25-30 tane çimlendirdim büyük kısmını iş yerinde dağıttım, sonbahardan beri şu anda taze sarımsak boyutuna geldiler.

Jakin
02-05-2016, 12:22
Tüm soğanlar küflenmişler.. Kabuklarını soydum ama sanırım yapabileceğim bir şey yok.. :( Küfleri silip kurutup kurtarmayı denemeli miyim?
Bir de konserve var..
Oğlumun sürpriz hediyeleri bunlar.. :(
En çok da o üzüleceği için üzüldüm.. :(



609414

Jakin
02-05-2016, 13:59
Bu şekilde küflü yerlerini soyup temizledim.
Bunları sonbahara kadar saklamalı mıyım?



609429

kgursan
02-05-2016, 21:06
Tüm soğanlar küflenmişler.. Kabuklarını soydum ama sanırım yapabileceğim bir şey yok.. :( Küfleri silip kurutup kurtarmayı denemeli miyim?
Bir de konserve var..
Oğlumun sürpriz hediyeleri bunlar.. :(
En çok da o üzüleceği için üzüldüm.. :(



609414

Çiçek soğanları genellikle havadar yerlerde, file çuval (soğan çuvalı) , file torba veya bez torbalarda muhafaza edilirler. iyi kururlarsa küf oluşmaz, Küf oluştuysa nemin kurutulması (esintili yerde) gerekir kolay gelsin

Jakin
02-05-2016, 22:44
Çiçek soğanları genellikle havadar yerlerde, file çuval (soğan çuvalı) , file torba veya bez torbalarda muhafaza edilirler. iyi kururlarsa küf oluşmaz, Küf oluştuysa nemin kurutulması (esintili yerde) gerekir kolay gelsin


Sn. kgursan, şimdi dikmeli miyim, yoksa sonbaharda mı dikmek gerekir?

TCM
03-05-2016, 09:41
Süğmeye başlamışlar sanki, zamanı geldiyse ekin sorun yok gibi duruyor.

Khan
01-03-2017, 18:25
Geçen kış yapı marketten saksılı aldığım nergiz, sümbül ve muskari kuruduğu zaman saksılarında dokunmadan kuru olarak öylece bırakmıştım. Uçlarını gördüğüm zaman sulamaya başlamıştım. Şimdi sümbül ve muskari çiçek bile açtılar. Nergiz çiçeklerine daha var gözüküyor.

Ferit Kesen
03-03-2017, 16:03
Merhabalar. Bence çiçek soğanlarının korunmasını toprak anaya bırakmak en mantıklısı. Yaklaşık 30 yıldır evimizin önündeki bahçede, bir kısmı bahçedeki saksılarda zambak yetişir. Hiçbir özel işlem de yapılmaz. Her yıl zamanı gelince çiçek açar ve gayet de sağlıklılar. En son 2 yıl önce ben bazı zambak soğanlarını söküp, farklı yerlere dağıttım. Hepsi orada büyüdü ve çiçeklendi. Ayrıca bahçemizde doğal yetişen nergisler var. Her yıl aynı yerde çoğalarak tekrar açarlar. Daha önce diktiğim lale soğanları da hiç dokunmadığım halde yine yeşerip, çiçekleniyor. O yüzden soğan saklama konusunda çok endişelenmemenizi öneririm. Bu çiçekler günümüze kadar insan müdahalesi olmadan geldiyse, bundan sonra da devam eder...

kgursan
19-03-2017, 14:54
eğer iklim ortamı uygun ise ve toprak su göllenmeyen drenajı olan bir yapıda ise o ortama uygun bazı soğanlı bitkilerin soğanları ve bitkileri orada yıllarca sorunsuz yaşar bu tip yerler doğada mevcut ise buralara o bitkinin "GEN MERKEZİ " derler. Ama diğer bazı soğanlı türleri o merkezde yaşayamayabilir!!.

çiğdem42
19-03-2017, 20:54
Merhabalar. Bence çiçek soğanlarının korunmasını toprak anaya bırakmak en mantıklısı... Bu çiçekler günümüze kadar insan müdahalesi olmadan geldiyse, bundan sonra da devam eder... Sahile sahil çiçeği ,yaylaya yayla çiçeği ekerseniz haklısınız.Bazen hepsini birden istiyoruz.Bilerek **** bilmiyerek. Sorun, burdan kaynaklanıyor.Saygılarımla.

Gülizarşen
27-01-2018, 20:50
Sorumu nereye soracağımı bilemedim Hollanda dan hediye kardelen soğanları geldi. Fışkıran var daha başlamayan da var. Ne önerirsiniz. Dikmek gerekenleri diksem diğerleri buzdolabında kasıma kadar durur mu? Ya da nerede ve nasıl saklanır?

TCM
27-01-2018, 22:00
Sorumu nereye soracağımı bilemedim Hollanda dan hediye kardelen soğanları geldi. Fışkıran var daha başlamayan da var. Ne önerirsiniz. Dikmek gerekenleri diksem diğerleri buzdolabında kasıma kadar durur mu? Ya da nerede ve nasıl saklanır?

Çiçeklenme zamanları gelmiş, bence hepsini hemen ekin.

engnkucuk
29-01-2018, 12:41
Trajik bir olayı paylaşmak istiyorum..

Merhabalar. Birkaç yıldır bahçemizde Sürekli sulanan bir yerdeki Lale Sümbül Nergiz ve Zambak soğanlarını Kasım döneminde ekip, çiçekleri solduktan sonra haziran ayı içerisinde yerinden sökmekteydik. (Soğanları yerlerinden sökmemin sebebi Surekli sulanan yerde çürümeleri) Böylece yavru soğanlarıda ana soğandan ayırıp daha fazla soğan elde etmekteydik. Geçen yıl Soğanlarımız hava şartlarının güzelliği veya Kar yağışının fazla olmasından dolayı fazlasıyla yavru verdiler. Soğanları söküp kuruttuktan sonra. Hem ambar farelerinden korumnak hemde kasalara yerleştirene kadar emaneten naylon un çuvalı tarzındaki kısıtlı hava alan 2 çuvala doldurdum. Aradan 2 hafta geçtikten sonra çuvalın ağzını açtığımda soğanları tamamı havasızlıktan çürüyüp bozulmuşlardı..

Soğanların sökülüp, temizlenip kurutulduktan sonra mutlaka kasalara konulup ışık almayan serin yerlerde muhafaza edilmesi gerekiyor..

Bucomumi
11-04-2021, 16:09
İyi günler. Nergis soğanlarımız iki senedir, yeşili açıyor ama çiçek yok. Bu sene yeterli güneş görmediğini düşünüp yerini değiştirdik bahçede ama bu yıl da çiçek vermedi. Nedeni ne olabilir?