Bağlan

View Full Version : Maş fasülyesi (cin börülcesi)




malina
07-02-2009, 18:46
Gaziantep yöresinden olduğu söyleniyor...

61911

61912




nariçi
07-02-2009, 19:02
Zahirecide var, ama hiç yememiştim, Bir tatmak lazım.

izzeterisen
07-02-2009, 20:59
Bizde kuru fasulye gibi pişirilip yenilirdi eskiden bu bitkinin kuru daneleri. Biraz kara olur suyu ama tadı güzeldir.

Müjgan
07-02-2009, 21:00
Geçenlerde annemin verdiği, yarım paket maş fasulyesini pişirdim. İlk denememdi ve nasıl pişirileceğine dair hiç bir fikrim yoktu. Olsa olsa kuru börülce gibi pişer dedim.
Yarım paketin tamamını, kendimce uygun bulduğum büyüklükte bir tencereye koyup haşlamaya başladım. O kadar sert görünüyorlar ki bu ancak yarına pişer diye düşünüyordum.
Ben başka bir işle uğraşırken, meğer onlar şişmişler, pişmişler ve tencereden taşmaya meyletmişler.:o
Daha büyük bir tencereye aldım, soğanlarını kavurana kadar azcık daha pişsinler dedim, ama hata etmişim. Ben soğanı daha kavuramadan, hepsi çorba kıvamına gelmişlerdi.
Yeni bir yemek deneyecekken hayallerimin suya düşmesine aldırmadan, soğanı salçasını ekledim. O gece çorbamsı yemek halinde yendi. Neyse tadı fena değilmiş :)

Ertesi gün nerde hata yaptım diye internetten maş fasulyesi tariflerine baktım. Ama hep çorba tarifi vermişlerdi.:p

Kiraz
08-02-2009, 07:51
Maş fasulyesini yeterince ama dağıtmadan suda haşladıktan sonra (önce tuz koymuyorum, altını kapatmaya yakın tuz ilave ediyorum) süzüp, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave ediyorum (limon da ilave edebilirsiz). Yemeğinden çok daha lezzetli oluyor.

Ayrıca yine haşlayıp, domates, haşlanmış bulgur, taze soğan,maydanoz,.. gibi istediğiniz malzemelerle salata gibi de yapabilirsiniz.

tropikana
09-02-2009, 15:23
Ben maşı çorba yapımında kullanıyorum. Aynı mercimek çorbası gibi oluyor.

alperfect
14-12-2010, 21:00
Maş çorbasını Anamurda nenem yapardı pişirirken kabuklarını ayırmak gerekiyormuş kıvamını tutturmanın zor olduğunu söylerler
hatta maş çorbasını iyi yapan bir gelin çok ama çok becerikli demekmiş

Güler
15-12-2010, 06:52
Sayın malina'da salatasının tadına bakmıştım. Mayhoş güzel bir tadı vardı.
Elimde biraz tohum var (Hobi bahçesinden toplamıştık), bu sene kendi bahçeme ekerim, olursa çorbasını denemek isterim.
Bakalım arkadaşımız alperect'in söylediği gibi " maş çorbasını iyi yapan bir gelin çok ama çok becerikli demekmiş" diyecekler mi?
Hoş, ben kendim kayınvalde oldum ama Oğuz'un köyünde halâ Kemal'in nisesiyim (nise-çerkezce gelin demektir)

üzüm
15-12-2010, 18:33
Bu sene ilk defa yetiştirdim; henüz pişirmedim. Bulgur pilavi ile pişiriliyor. -yeşil mercimekli bulgur pilavı gibi. Piyazınıda (http://cafefernando.com/turkce/mas-fasulye-piyazi/) denemek istiyorum.

hince007
04-02-2011, 19:21
ben muğlalıyım.çocukluğumda bu börülceyi dikerdik tarlaya.şimdi pazarda köylülerden alıyoz.bu, genelde taze iken yenmez, tohumları yenir.o da pişirmesi zahmetlidir ama çorbası süperdir.limon veya nar ekşşisi ile.şöyle pişirilir.

1 çay bardağı cin börülce taş ,kuru kabuk filan varsa ayıklanır,yıkanır.tencereye konur ve üzeri 3-4 parmak geçene kadar su ilave edilir ve ocağa konur.

aynı zamanda başka yerde biraz su ıstılır.tenceredeki su 10-15 dk. kaynadıktan sonra böülceler yarılmaya(çatlamaya) başlayacaktır.bu esnada çaydanlıkta kaynayan su gerektiği kadar tencereye ilave edilir.

su tekrar kaynamaya başlayınca börülcenin kabukları özünden ayrılır ve kabukların alınması gereklidir.onun için başında beklemek gerek.kapak kapalıyken suyu taşma anına geldiği anda kapağı hemen kaldırılır ve hemen kepçe ile suyun üzerinde biriken kabuklar kepçe ile alınır.kapak hemen kapatılır.bu işlem harlı ateşte yapılır ve bi kaç defa kabukların çoğu alınıncaya kadar tekrar edilir.hiç bi zaman kabukların hepsini alamazsınız.ille de biraz kalır.önemli olan çoğunu almak.alınmazsa yerken ağıza kabuklar erimediği için cırt cırt gelir.

kabuk alma işleminden sonra 2-3 orta boy soğan kaynayan çorbaya ilave edilir.soğan eridikten sonra bi tavada biraz ince kıyılmış soğan ile zeytinyağı ve biber salçası biraz toz biber eritilir ve bu yağ tencereye ilave edilir biraz daha kaynamaya bıraklır kısık ateşte.kapak hafif aralanır çünkü çabuk taşar bu cin börülce.

biraz daha kaynadıktan sonra ateşten alınır.sıcak içilmesi makbuldur.yerken limon veya nar ekşisini eksik etmeyin.afiyet olsun...

Suna
04-02-2011, 19:37
Ben maş ı karaçorba da kullanıyorum. karaçorba malatya yöresine ait diye biliyorum.

kurufasulye
nohut
aşurelik buğday
maş
küçük kara nohut

hepsini karıştırıp suyla 1 taşım kaynatıyorum sabaha kadar bekletiyorum.
sonra yumuşayana kadar kaynatıyorum.

üstüne bol miktarda incecik doğranmış kuru soğanı kızartıp kırmızı biber , salça ve kavurma ilave ediyorum.
turşu veya kurusoğan eşliğinde afiyetle yiyoruz.
su miktarı çorbadan daha koyu oluyor kuru fasulye veya yeşil mercimek yemeği gibi.

malina
04-02-2011, 22:36
kapak kapalıyken suyu taşma anına geldiği anda kapağı hemen kaldırılır ve hemen kepçe ile suyun üzerinde biriken kabuklar kepçe ile alınır.kapak hemen kapatılır.bu işlem harlı ateşte yapılır ve bi kaç defa kabukların çoğu alınıncaya kadar tekrar edilir.

Bu çok iyi bir püf noktası oldu :)

Teşekkür ederim :)

birgaripyolcu
26-03-2014, 22:18
Arkadaşlar bunun ekim zamanı hakkında biraz bilgi verseniz.Nette bulamadım..

yarenimex
27-03-2014, 10:37
Arkadaşlar bunun ekim zamanı hakkında biraz bilgi verseniz.Nette bulamadım..

Diğer fasulye çeşitlerini ektiğiniz dönemde ekebilirsiniz.. Ben mayıs ortalarında ekiyorum..Zaten 45 - 50 günde verim almaya başlarsınız

birnefestoprak
08-07-2015, 09:00
Gaziantep yöresinden olduğu söyleniyor...

Gaziantep'e ait bir (benim bildigim en az bir) kultivarinin oldugu dogru.

umutyolcusu
18-06-2018, 14:56
Bende bu yıl ilk defa maş fasulyesi ektim daha küçükler.Sirik dikmek gerekiyor mu onu araştırıyorum.Hic fotoğraf yok olursa ben eklerim inşaallah

yarenimex
19-06-2018, 21:09
Bende bu yıl ilk defa maş fasulyesi ektim daha küçükler.Sirik dikmek gerekiyor mu onu araştırıyorum.Hic fotoğraf yok olursa ben eklerim inşaallah


Sırık dikmek gerekmez, oturak bir cins. Yalnız hasat yaparken dikkat edin, baklalar yeşilden kahverengiye dönmeye başladığında hasat edin. Tam kahverengi olduğu zaman baklalar açılıyor ve taneleri etrafa fırlatıyor..

aydemiraydın
20-06-2018, 12:24
ekoorganikten maş fasulyesi alıp tüketiyorum. hastalık ve zararlılara dayanımı nasıl? geçen yıl börülce denemem felaketti ilaçlamama rağmen yeşilkurttan arındıramadım.

yarenimex
20-06-2018, 19:42
ekoorganikten maş fasulyesi alıp tüketiyorum. hastalık ve zararlılara dayanımı nasıl? geçen yıl börülce denemem felaketti ilaçlamama rağmen yeşilkurttan arındıramadım.

Kurt meselesi börülcenin en sıkıntı veren yanı. Ürünü neredeyse yarıya indiriyor. Maş fasulyesinin ciddi bir hastalığı yok ve kurt da pek görünmüyor. Verimi fena değil ayrıca..

aydemiraydın
21-06-2018, 08:12
Kurt meselesi börülcenin en sıkıntı veren yanı. Ürünü neredeyse yarıya indiriyor. Maş fasulyesinin ciddi bir hastalığı yok ve kurt da pek görünmüyor. Verimi fena değil ayrıca..


maş fasulyesinide denemeye alabilirim bu durumda . maş fasulyesinin su isteği nasıl?

yarenimex
27-06-2018, 20:54
maş fasulyesinide denemeye alabilirim bu durumda . maş fasulyesinin su isteği nasıl?

Öyle çok fazla su istemiyor. Sulamasanız bile ürün veriyor ama sulanınca hem devamlı hem de iyi kalite ürün veriyor. Haftada bir sulansa yeterli olur.

umutyolcusu
27-06-2018, 21:35
Sırık dikmek gerekmez, oturak bir cins. Yalnız hasat yaparken dikkat edin, baklalar yeşilden kahverengiye dönmeye başladığında hasat edin. Tam kahverengi olduğu zaman baklalar açılıyor ve taneleri etrafa fırlatıyor..
Teşekkürler yareminex, şu anda daha bir karış boydalar verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak