View Full Version : Balkonda Zeytin yetiştirmek
merhaba bilen arkadaşlar;
ben konyada evimin salonunda büyük bir saksıda zeytin ağacı yetiştirmek istiyorum acaba yetişir mi yoksa çok fazla mı hayal kuruyorum!
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Mine Pakkaner
28-10-2008, 23:15
Zeytin ağacı tam güneş bitkisidir. İhtiyacı olan güneşlenmeyi, ısıyı ve bakımı sağlarsanız zeytini kaplı olarak yetiştirmeniz mümkün olur.
Başarabilirsen bizde seni kutlarız, sanırım ilk olursunuz.
Orkun Kırcı
29-10-2008, 15:54
Mine hanımın dediği gibi güneş sorunu hallolursa bence kesin ürün alırsınız.
Balkonumda şuan saksıda yetiştirdiğim zeytin fidem biraz daha büyüyünce başka yere ekicem. bir fotoğrafını sizinle paylaşmak istedim. yorumlarınızı bekliyorum.
Herhangi bir sorum yok sadece zeytin fidemin fotoğrafını koydum. bence başlık iyiydi
espirili olsun diye zeytinnn hanimiş zeytin yazmıştım :D neyse burda önemli olan fide :D
o zaman başlığı "Balkondaki Zeytin Fidem" diye değiştirseniz sevinirim teşekkürler.
Yaklaşık dört yıl önce Bodrum'da saksıya diktiğim zeytini fidanım, önce iki yıl Antalya'da yaşadı, ardından da Ankara'ya taşındı. Antalya'da yaz kış balkonda duruyordu ve çok sağlıklıydı. Sayılı olsa dahi zeytin verdi.
Ancak bir aydır Ankara'dayız ve zeytini kapalı bir balkona koydum. Isı geceleri 1-2 dereceye kadar düşebiliyor. Acaba bu hızlı iklim değişimi köklerinin donmasına neden olur mu, mini zeytinimi evin içine almalı mıyım (Evin ortalama ısısı 18 derece civarında)?
Gelecek bilgi için şimdiden teşekkürler.
MeyveliTepe
11-12-2009, 20:11
Kapalı balkonunuz güneş de alıyorsa orada kalsın. Zeytinin yaşama sınırı -7'dir. Kapalı balkon buraya kadar düşmezse sorun yok. Saksı büyüktür umarım. Saksıyı sarıp sarmalayabilirsiniz.
Güneye bakan bir balkon olduğundan ortam çok ışıklı, önlem olarak saksıyı saracağım. Tesekkürler.
Mini zeytinimin bir de fotoğrafını yolluyorum (biberiye ile birlikteler)... bakalım kış sonuna kadar ne tür değişiklikler gözleyeceğiz!
siniroluyorum
15-12-2009, 17:40
Komşunun bahçesinde 20-25 yaşında bir zeytin ağacı var edirne'de olmasına rağmen meyve de veriyor
Dilerim Ankara'da da yaşayabilir. Gerçi buradaki hava şartları Trakya bölgesine göre biraz daha sert... İki gecedir -2'ye kadar düştü ısı. Gerekirse, zeytinimi evin içine de alabilirim... Sanrıım bekleyip göreceğiz.
siniroluyorum
16-12-2009, 17:34
Burda en fazla -5'e kadar düşüyor ama bu aralar 0'ın altına dahi düşmedi...
zehra enes
18-12-2009, 15:15
Merhaba. Zeytin çekirdeğini nasıl ekeceğim ağaç olması için
siniroluyorum
18-12-2009, 15:58
Zeytin Fidanı Yetiştirme Teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2892)
Burayı okudunuz mu?
Bu konuda ne yazık ki bilgim yok. Ben fidan olarak almıştım.
insallah bi aksilik gelmez malum zeytın soğuğa hiç dayanamıo??
güvercin01
24-12-2009, 18:58
Aşılı zeytin almanız önerilir.İl veya ilçe tarımlara veya bu işlerle ilgilenen satıcılara sorabilirsiniz
merhaba, saksıdan topraga geçirmeli miyiz? yoksa saksıyı buyutmeye devam mı edelim.? bizde simdi bir zeytin var, satıcıdan saksıyla aldık, fakat ne kadar buyumesini beklemeliyiz bilemedik. şimdiden teşekkürler.
Buakşam markete alışveriş için çıktığımda ne göreyim birsürü tüp poşette zeytin fidanı fiyatı 4,99 tl hemen aklıma limon ağacımın yanına bir arkadaş istermi diye bir fikir geldi büyükçe bir saksıya bu fidanı diksem uygun budamayla bodur sayılabilecek boyutlarda bir zeytin ağacı yetiştirebilirmiyim diye araştırma yapıyorum sizler nedersiniz ?
ben de Bursa Osmangazi'den çok kaliteli zeytin var. Ben bun zeytinlerin çekirdeğinden zeytin yetiştirmek istiyorum. Çekirdeği toprağa ne zaman ekmeliyim?
benim bir sorum olucakti. bu zeytin simdilik kucuk bir saksida ama gelistikten sonra her zaman daha buyuk saksiya **** bahceye ekmemiz gerekmezmi? ya da boyle kalip zeytin verirmi?
seyyah53
27-11-2010, 20:57
Bir soruda benden...
Bu bayram trakya gezimizde çanakkaleden bir abimin zeytin bahçesinden zeytin toplarken aynı zamanda 3-5 yaşlı aşılı zeytin ağaçlarından da 5-6 tane çelik aldım (üzerlerinde hala yaprakları var )
bu yaprakların yarısnı koparıp zeytinleri önceden ıslattığım toprağa batırdım üzerlerinide sera misali poşet torba ile (delikleri var) örttüm haftada bir toprağı ıslatıyorum..
soru-1;bu çeliklerin tutma şansı varmı?
soru-2;tutan çelikler aşılı zeytin kadar zeytin verirlermi?
şimdiden cevplayan **** yorum yapan dostlarıma teşekkürler...
laf kalabalığı
09-01-2011, 20:28
Çok güzel uğraşlar bunlar?
güzelde kelimemi mükemmel birşey. birde zeytin verdimi demeyin keyfine.
tavsiyem fidenizi mümkün oldukça güneş gören bir yere ekmeniz.
hanbiyçe
07-03-2012, 03:13
aceba zeytinin toprağının kireç oranı ne olmalıdır nasıl bir toprakta bakmalıyız
Merhaba,
Ben küçük bi saksıda zeytin ekmek istiyorum. Normal işlenmiş zeytinleri eksem fide verir mi? ya da onlara herhangi bi işlem uygulamalı mıyım? yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba, gunun birinde bahcem olursa dikmek uzere balkonumuzda 3. yilindaki zeytin agaci bu yil bizi kocaman zeytinlerle odullendirdi. Cok meyvesi vardi ama doktu kala kala 5 adet iri olan kaldi. Kalamataya benziyor ama daha kucuk. Zeytin uzmanlari yardimci olabilirse cok memnun olurum.
Ben de evde zeytin yetiştirmek istiyorum baya zamandır. resimleri görünce hevesim iyice arttı :) ama bakımından endişeliyim. normal salon bitkileri gibi bakılsa ve çok büyük saksı ihtiyacı olmasa büyük bonsai gibi bakmak isterim.
google dan resimler :
http://4.bp.blogspot.com/_KdZJbePY084/TUnMpQ5kIBI/AAAAAAAADAY/Eg49HMOYREc/s640/southern+accents+2.jpg
burda adamlar çok hoş bir dizayn yapmışlar. toprak evin içinde çıplak kalmış oraya ağaç dikmişler :)
http://st.houzz.com/fimages/1374373_7898-w394-h394-b0-p0--contemporary-entry.jpg
http://www.stonewallkitchen.com/swk_inc/images/medium/601257.jpg
http://schubertnursery.com/images/products/detail/6100.jpg
http://cdn.next.co.uk/flowers/images/X50/hero/770076_1_h.jpg
konu ilgimi çekti ama kimse deneyilerini paylaşmamış mesajlar eski acaba saksıda zeytin olabilirmi bolkonumda bende yetiştirmek istiyorum ağacı alıpta katletmek istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim
konu ilgimi çekti ama kimse deneyilerini paylaşmamış mesajlar eski acaba saksıda zeytin olabilirmi bolkonumda bende yetiştirmek istiyorum ağacı alıpta katletmek istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim
sayın yavuz haklısınız bu başlık biraz pasif kalmış. ben de aldım bi tane fidan balkonda büyümesini bekliyorum. bence yeteri kadar güneş alırsa bi sorun olacağını düşünmüyorum. yanına bir tane de defne fidanı alacağım.
merhabalar, bende terasımda zeytin yetiştirmek için sıvadım kolları ve dün bir gün suda beklettiğim ve sonra kuruttuğum zeytin çekirdeğimi toprağa ektim. Umarım güzel sonuçlar alırım...
erdemoztoprak
13-08-2013, 02:48
Komşunun bahçesinde 20-25 yaşında bir zeytin ağacı var edirne'de olmasına rağmen meyve de veriyor
Kütahya'nın tavşanlı ilçesinde zeytin ağacı diktim bahçemize ancak kuruyup gitti. Fakat bazı evlerin bahçelerinde sağlıklı şekilde büyüyüp geliştiklerini görüyorum. Sizce bir daha denesem mi? Zeytin fidanı alıp dikmeyi ?
Salonumuz kışın güneş almıyor. Zeytin fidanı içeride yaprak döker mi?
Dışarıda tutmama rağmen yaprak döküyor? Ne yapmalıyım?
Melih Bakırlıoğlu
08-12-2014, 07:23
Zeytin ağacı hem güneşi, hem de rüzgarı sever. suyu çok fazla sevmez. Yaprakların üzerinde daire şeklinde lekeler(halkalı leke hastalığı) var ise ondan döküyordur, tekrar yaprakları çıkar. E
n ucuzundan ve de en küçüğünden bakırlı bir ilaç alın fısfıs ile ilaçlayın. :)
Zeytin ağacı hem güneşi, hem de rüzgarı sever. suyu çok fazla sevmez. Yaprakların üzerinde daire şeklinde lekeler(halkalı leke hastalığı) var ise ondan döküyordur, tekrar yaprakları çıkar. E
n ucuzundan ve de en küçüğünden bakırlı bir ilaç alın fısfıs ile ilaçlayın. :)
İlaç ismi verebilir misiniz? En azından bileşenleri ne olmalı bakır dışında?
Jack smith
03-02-2015, 12:22
Arkadaşlar ben bi zeytin ektim ama fazla ışık almayan bir yere koydum bişey olur mu
Melih Bakırlıoğlu
04-02-2015, 07:34
Sayın polemos, bu iş için bordo bulamacından daha iyisi yoktur, ama sizin bir ağacınız için bu çok pahalıya gelir. Bakırlı ilaç(labicuper gibi) size daha hesaplı gelecektir.
Acemi_ciftci20
31-08-2015, 14:16
Merhaba herkese denizlinin ilcesinde zeytin yetiştirmek istiyorum karasal iklim ve Akdeniz iklimi geçiş özelliği olan bir bölgede sulak olmayan dağlık ve taslik bir köyde bunu yapmak istiyorum ve bu bölgeye hangi çeşit yaglik olmalı nasıl bir yol izlemeliyim savrani ve memecik düşünüyorum yağ bakımından hem.kaliteli hemde bana maddi getirisi olabilecek bir ağaç türü istiyorum koyumuzde tarlamizda zeytin vardır 50 ye yakın sanırım yetismektedir yani ama deneme amaçlı dikilmisti onlarda yardimci olabilecek fikirlerini paylasabilcek arkadaşlar yazarsa sevinirim
ceycanli
19-09-2015, 14:28
Bende Ankara da balkonumda yetiştirmeyi düşünüyorum
Merhabalar
Ben de zeytin fidanı diktim saksıya (resimde göründüğü kadar küçük değil aslında saksı, foto tepeden çekildiği için öyle görünüyor), bir yerde "2 yaşından sonra 1 metreyi geçen en tepe noktasını 90cm 'den budayın, 90 ı geçmesin" diye bir yazı okudum. Benim fidanımın boyu 140 civarında. Budamalı mıyım bilemedim. Bu şekilde biraz daha gelişse daha iyi olmaz mı yoksa sağlığı için budamalı mıyım?
http://resimag.com/p1/325ab52cc4.jpeg
sn acerkan ağacınızı güle güle büyütün.
budama yaparsanız fidanınız daha sağlıklı gelişecektir. hem gövdesi kalınlaşır hemde yanlardan dallamaya meyleder.
ayrıca en altta kök kısmına en yakından çıkan filizi kökünden alın. 20-30 cm altlardan çıkan filizlerin büyümesine izin vermeyin
Mine Pakkaner
04-04-2018, 11:26
Öncelikle ağacı tam güneşe balkona çıkarın.
Balkona aldım, önerilerileriniz için teşekkür ederim. Dediğiniz filizi ve bir üstündekini de aldım.
Algıda seçicilik midir yoksa yeni trend midir bilmem ama artık en göz önündeki bahçelerde cafe restoranlarda avm girişlerinde en önde zeytin ağaçları sergileniyor bolca artık. İçi açılıyor insanın görünce.
İyi akşamlar :)
mehmet0791
09-09-2018, 21:03
https://www.youtube.com/watch?v=TyoyagC-SNU
mehmet0791
19-03-2019, 09:03
https://www.youtube.com/watch?v=zeAZo1OqsQc
EAkpınar
02-06-2019, 11:35
Dün migrostan 20 liraya bir zeytin fidanı aldım. Saksıda yetiştiricem. Evin giriş kat çok fazla güneş almıyor. Yazın açık balkona koyucam. 4 5 saat iyi güneş alıyor. Kapalı balkonum öğleden sonra 2 saat güneş alıyor. Kışın bu süre daha da kısalıyor ******. Hazır torfa dikersem nasıl olur. Etiketinde kimyasal gübre vermeyin yazıyordu. Bir de internette erkek ve dişinin ayrı olduğu yazıyordu. Bunun ne olduğunu nerden bilicem.
TUĞRULÜNAL
02-06-2019, 21:18
Dün migrostan 20 liraya bir zeytin fidanı aldım. Saksıda yetiştiricem. Evin giriş kat çok fazla güneş almıyor. Yazın açık balkona koyucam. 4 5 saat iyi güneş alıyor. Kapalı balkonum öğleden sonra 2 saat güneş alıyor. Kışın bu süre daha da kısalıyor ******. Hazır torfa dikersem nasıl olur. Etiketinde kimyasal gübre vermeyin yazıyordu. Bir de internette erkek ve dişinin ayrı olduğu yazıyordu. Bunun ne olduğunu nerden bilicem.
Merhaba,
Zeytinden çok anlamam ama,eğer ankarada iseniz zaten meyve vermiyeceğini düşündüğüm için erkek - dişi ,tozlayıcı derdiniz olmaz. Yaz-kış yeşil olan ,yaprak dökmeyen bitkiniz olmuş olur. Görsel olarak zeytin ağacını severim.
Hazır sadece torf değilde ,topraklı torf veya bahçe toprağı olursa uzun ömürlü olur.
EAkpınar
03-06-2019, 14:37
Ben de çok ümitlenmedim meyve konusunda. Zeytin yaprağı çayı şeker hastalarına iyi geliyormuş. Bakalım biz de yaprağıyla avunuruz.
serkan_istanbul
12-06-2019, 22:39
Terasımda 5 yaşında bir zeytinim var meyve alıyorum. geçen sene 2 kılo kadar topladım...bu sene yıne meyvelerı oluşmaya basladı...
t_cicekci
24-06-2019, 22:14
Merhaba,
4 yıl önce üzerinde zeytinlerle aldığımız balkonumuzdaki zeytin ağacı; bu yıl ilk defa çiçek verdi, fakat 1-2 dalındaki yapraklar sarardı. Herhangi bir şey yapmak gerekir mi? Bilginiz varsa paylaşmanızı rica ederim. Resimlerini ekte iletiyorum
Padron34
26-07-2019, 15:42
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190726/c3d886c19a7e15a413eb7ff04908943e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190726/56befdfdcfe59db4e160ea42aec777a3.jpg
Merhabalar;
Bende balkonumda zeytin bonsai bakmaktayım güneş alma konusu ile ilgili fotoğraflarda görüldüğü gibidir.
Sizce güneş yeterli gelirmi günde 4-5 saat arası bu şekilde güneş görmekteler yetiştirdiğim şehir İstanbul
Bilgi ve tecrübelerinizi beklemekteyim
Saygılar.
Zamandar
07-04-2020, 23:50
Zeytin ağacı balkonda olur..fakat sık budanmak ister.. güneş ister.. az su ister.. kalsiyum ister..
Minyatür peyzaj ister.. güzel de olur
burcuyey
01-05-2020, 14:58
sağlıklı ağaçlaırnı paylaşanlar yaptığı bakımı da söylese ya
Buyukcelebi
16-05-2020, 16:43
Merhabalar;
Balkonda baktığım minik bir zeytinim vardı.. Sonra bir sebepten kurudu. Ben de belki tekrar canlanır diye gövdesini budadım. Şu anda resimde göründüğü gibi pek çok sürgün vermiş durumda.
Acaba burada nasıl bir budama yapmam gerekir, yardımcı olur musunuz?
Merhaba sevgili ağaç sever dostlar,
Bodur bir zeytin ağacı aldım. Güneye bakan cam önünde duruyor, tüm gün aydınlıkta fakat direkt güneş ışığında değil, balkonda ise cayır cayır güneşe maruz kalacak. Ev içinde yaşayabilir mi yoksa balkonda direkt günes ışıgında mı durmasını tavsiye edersiniz? Bu arada lokasyon İzmir.
Merhaba sevgili ağaç sever dostlar,
Bodur bir zeytin ağacı aldım. Güneye bakan cam önünde duruyor, tüm gün aydınlıkta fakat direkt güneş ışığında değil, balkonda ise cayır cayır güneşe maruz kalacak. Ev içinde yaşayabilir mi yoksa balkonda direkt günes ışıgında mı durmasını tavsiye edersiniz? Bu arada lokasyon İzmir.
Bence balkonda durmalı sonuçta zeytin bir dış mekan bitkisi. Daha çok sevecektir balkonu.
Cok tesekkurler, balkona koydum, gayet iyi durumda neredeyse hic yaprak dokmedi ve yeni yapraklar cikiyor. Kisin cok soguklarda iceri almayi dusunuyorum ya da kaloriferden bozulabilir diye belki disarda musamba ile bir koruma yapabilirim.
Balkondaki zeytinim, saksi haric boyu yaklasik 35 cm.
Size danismak istedigim konu hangi aylarda ne cesit gubreleme yapiyorsunuz?
Tesekkurler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.