View Full Version : Çörek otu
yaprak 92
02-02-2009, 20:41
Hepinize merhaba,
Yazılanlara göz attım da tohumları yumurta kaplarında mı tutmak gerekiyor merak ettim birde bilen birileri vardır mutlaka çörek otu çok hoş bir bitkiymiş tohumu direkt saksıya ekebilir miyim.sevgiler...
Adalet Yağcı
02-02-2009, 20:48
Yumurta kaplarındaki tohumları anlayamadım, açar mısınız biraz?
Cumhur Tonba
02-02-2009, 22:29
Adelet Hanım. Kahve bahane kahvehanesinde viyollerle beraber oturuyoruz yazınız var. Sağolsun Ülker hanımda Yoğurt kaplarını kullandığını yazmış. O nedenle soruyor olabilir kanaatindeyim.
...tohumu direkt saksıya ekebilir miyim...
Sayın yaprak 92,
Çörek otu (Nigella spp.) şaşırtmayı sevmeyen bir bitkidir; direkt toprağa ekilmelidir.
Saksıda yetiştirmedim ama bahçemde olan bir bitki.
Çörek otu tek yıllık bir bitkidir. Bahçeye bir kere ekildikten sonra dağılan tohumlar ile kendi kendine çoğalır. (Mavi ve beyaz renk çiçekliler sonraki yıllarda tekrar tekrar çıkıyor.) Güneşi sever; sürekli ıslak topraktan hoşlanmaz. Çiçekte kalma süresi uzun değildir.
begonvil 14
03-02-2009, 10:50
Ben şunu anlamadım affınıza sığınarak soruyorum. Çörek otu hani pastalara,böreklere kullandığımız çörek otu mu? Öyleyse ben de deneyeyim..
ben vilmorin'in çörekotu tohumunu aldım
Diğerleriyle birlikte seraya yerleştirdim
Funda ve hodan otu aldı başını gidiyor ama ne çörekotundan ne de kadi nanesinden tık yok!
acaba sera ortamını istemiyorlar?
Ben şunu anlamadım affınıza sığınarak soruyorum. Çörek otu hani pastalara,böreklere kullandığımız çörek otu mu? Öyleyse ben de deneyeyim..
Sayın begonvil 14,
Bildiğim kadarıyla "Nigella sativa" pasta ve böreklerde kullandığımız çörek otu. Ben "Nigella damascena" yetiştiriyorum (piyasada satılan tohumlar bu tür galiba) ki özellikleri "Nigella sativa'dan" farklı.
Umarım tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda uzman olan bir arkadaşımız bizi bu konuda bilgilendirir.
yaprak 92
04-02-2009, 20:30
arkadaşlar ilginize teşekkürler ,
mesajlarınızı şimdi gördüm,elimde pasta böreklerde kullandıgımız çörek otu vardı denedim bakalım sonuçları sizlerle paylaşacagım.
nurcanaybay
22-02-2009, 18:08
Sn.Üzüm çiçekte kalma süresi uzun değil diyorsunuz ,sanırım haziranda çiçekleniyor
ne zamana kadar çiçekte kalıyor ,göz dolduruyormu ,daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz ?
Ben daha önce Vilmorin marka çörek otu yetiştirmiştim. Çok güzel çiçekleri oluyor. Çörek otlarını da yiyebiliyorsunuz.
Sn.Üzüm çiçekte kalma süresi uzun değil diyorsunuz ,sanırım haziranda çiçekleniyor
ne zamana kadar çiçekte kalıyor ,göz dolduruyormu ,daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz ?
Sayın nurcanaybay,
Çörek otu sadece bir dönem çiçek açar. Kaç hafta çiçekte kaldığına hiç dikkat etmemişim. Bahçedeki diğer çiçeklere göre söylersem kendi kendine tohumdan çoğalan çiçeklerden acem lalesi (California poppy) 5 birim , keten otu (Flax) 4 birim, peygamber çiçeği (Centaurea cyanus) 2 birim zaman çiçek açıyor diye tanımlarsam çörek otu 1 birim zaman çiçekte oluyor. Acem lalesi, keten otu yazın çok sıcaklarda çiçeklenmesi yavaşlar, sıcaklık normale dönünce tekrar çiçeklenmeye devam eder. Çörek otu ise sadece yaz önü çiçekleniyor.
Çiçeğinden daha çok çiçek açma dönemine kadar ki hali daha fazla hoşuma gidiyor. Çiçek açtıktan sonra tohum kapsülü oluşturuyorlar; bu dönemde yeşillik kısmı cılızlaşıyor, daha sonra kuruyorlar.
Tohum kapsülü kuru çiçek düzenlemelerinde kullanılıyor.
Sayın sakagun'un resimleri görselliği için bir fikir verebiir.
Çiçek tohumu olarak satılanlar Nigella damascena'dir. Özellikleri çörek, böreklerde kullandığımız çörek otundan farklı diye bildiğim için tohumlarını mutfakta kullanmıyorum.
Bitki veritabanında Nigella damascena (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=694) ile ilgili olarak işinize yarayacak bilgileri bulabilirsiniz.
Douglas Fir
03-03-2009, 09:30
Selam,
"Üzüm" e katılıyorum. Şaşırtmada kaçmak için doğrudan toprağa ekin tohumları...
chçiftliği
11-03-2009, 16:24
Selam,
Tohum dikim derinliği hakkında bilgisi olan?
Yanılmıyorsam 0.3-0.8 cm.
sukranayalp
12-03-2009, 11:23
Sn chçiftliği;
Bellenmiş, tırmıklanmış ve kabarıklığı düzeltilmiş bahçe toprağı üzerine tohumları serpin, spor ayakkabı ile üzerinde dolaşıp sonra da sulayın.
Tek tek her bir tohum için uğraşılmaz. Ben böyle yapıyorum.
Sn chçiftliği;
Bellenmiş, tırmıklanmış ve kabarıklığı düzeltilmiş bahçe toprağı üzerine tohumları serpin, spor ayakkabı ile üzerinde dolaşıp sonra da sulayın.
Tek tek her bir tohum için uğraşılmaz. Ben böyle yapıyorum.
Kesinlikle süper bir yöntem. Bazı tohumlar o kadar küçük oluyor değil tek tek ekebilmek, 1 tane olarak ele alabilmek bile imkansız
nurcanaybay
20-03-2009, 12:58
Çörek otlarımı bugün bahçeye ektim.Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Vilmorin marka çörekotu çiçeğinin tohumlarını dün ektim. Bakalım gelişimi nasıl olacak!
75306
Tohumlar bidiğimiz çörekotu.:p
75307
nurcanaybay
20-05-2009, 10:26
Çörek otlarını 2 ay önce ekmiştim ,yavaş büyüyorlar. Bugünki durumları şöyle ;
Sizinkiler benden 1 ay önce ekilmiş. Bahçede gelişimi daha hızlı olacaktır.
Henüz 5-6 cm. oldular. Küçük bir saksıdalar.
Boyları neredeyse hiç uzamayan çörekotunda bir tane çiçek tomurcuğu belirdi.. ;)
sn uzman16, mutfaklar da kullandıgımız çörek otunu mu ektiniz,yoksa satılan farklı tohum mu var?
nurcanaybay
16-06-2009, 17:27
Benimkiler de 3 cm de kaldılar ,tohumlarını ekeli üç ay olmak üzere :)
sn uzman16, mutfaklar da kullandıgımız çörek otunu mu ektiniz,yoksa satılan farklı tohum mu var?
Fotoğrafını koymuştum. Tohum aldım, ektim. Mutfakta kullandığımız ile aynı görüntüde ama türü farklıymış. Sn. Üzüm vediği bilgilerde açıklamıştı.
Ben de mutfakta kullandığımız çörekotunu küçük bir peynir kabına yumuşak bahçe toprağı doldurarak ektim çimlenmeye başladılar demekki evde kullandığımız çörekotunu tohum yerine kullanabiliriz yetiştirmek isteyen arkadaşlara bilgilendirme olsun :)
nurcanaybay
22-06-2009, 10:35
Çörek otlarım 21.mesajda ki gibi kaldılar ,boyları hiç uzamadı fakat nohut büyüklüğün de çiçekler açmaya başladı.Sn.Uzman ile benimkiler minyatür çörek otumu acaba :)
Minyatür çörekotlarım geçen haftadan beridir çiçekliler. Çiçek büyüklüğü 1 - 1,5 cm. kadar.
Bu çiçeğin saksıda iyi gelişmediğini düşünüyorum.
90882
ozgurbilgin
22-07-2009, 16:41
Kokulu bir bitki midir?
çözbeniarapsaçı
29-08-2009, 16:46
bu vilmorin çörek otu tohumu farklı cins herhalde bodur oluyor ben mutfakta kullandığımızı çimlendircem sonuçta olgunlaşınca yiyebiliriz.
Kedi Tırnağı
17-05-2010, 23:51
Uzun zamandır çörekotuyla ilgili yazan olmamış. Hobi bahçesi resimlerinde Çörekotu çiçeklerini görünce çarpıldım vallahi. Muhteşem güzel bir çiçekmiş. Evde kutusunu bile açmadığım, hamur işlerinde kullanılan çörekotlarını hemen bi yerlere ekmeliyim. Ama zamanı uygun mudur acaba? Gerçi birçok çiçek mayısta da ekilebiliyor. Saksıda pek büyümediği yorumlarından sonra bahçeye direkt ekmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz bilen arkadaşlar?
Not: Sapıtıyorum iyice ben. Ne görsem ekip dikmeye çalışıyorum yahu. Bahar çarptı beni de sanırım:))
Kedi Tırnağı
19-05-2010, 15:02
Dayanamadım ve dün gece viyol yaptığım bir kaba tohumlardan ektim. Şaşırtmayı pek sevmeyen bir bitki diye yazılmış ama bir deneyelim bakalım nasıl olacak? Evin ön ve arka tarafındaki bahçeye de pencereden biraz su boca edip tohumları döktüm. Çapalanmamış sert haliyle o toprakta tutmaz ya da karıncalar aşırır herhalde ama, deney yapmak bedava nasılsa:)
Çörekotu çiçeklerini sabırsızlıkla bekleyeceğim şimdi.
Nigelya-Çörek otlarının beyazları açmaya başladı. Mavi olanları da tomurcukta.
145464
Sevgi Durul
19-05-2010, 21:53
Sevgili Güler hanım, çörek otlarınız geçen yıllardan mı, bu yıl mı çimlendirdiniz? Bana gönderdikleriniz hala çıkmadı. Bundan sonra çimlenirlerse bu yaz çiçek açarlar mı?
Ben bir defa ektim. Şimdi kendisi büyüyor, çiçek açıyor, tohum yapıyor ve keselerden patlayan tohumlar döküldüğü yerden seneye tekrar çıkıyor. Hem de öyle azgın bir şekilde ki şaşarsınız.
Siz tohumları attığınızda üzerlerine toprak atmış mıydınız? Hiç gereği yok.
Sevgi Durul
19-05-2010, 22:20
Biraz toprak atmıştım. Tohumların hepsini ekmedim , şimdi üzerine toprak atmadan yeniden eksem olur mu?
Şimdi atsanız ne zaman yeşerecek ve çiçek verecek? Ama isterseniz atın, bu sene çiçek vermese bile seneye hazırlık olabilir.
Tohum zamanı siz yine bana hatırlatın, size tekrar göndereyim.
Çörekotunun bir senelik olmadığını biliyorum. Geçen sene ekilenler kuruduktan sonra yerlerinde hiçbir şey kalmadı, tamamem gittiler diye düşündüm. Bu sene çıkanlar dökülen tohumlardan mı, eski kök mü anlayamadım. Yaz sonu, tamamen ortadan kalkması normal mi? Daha sonra toprak altındaki kök mü tekrar sürgün veriyor?
Emin olmamakla beraber sanırım yeni dökülen tohumlar yeşeriyor. Zaten zayıf bir bitki görünümünde, dereotu havasında. Kuvvetli bir kök yapısı olacağını sanmıyorum.
Ben de bir defa kapı yakınına ekmiştim, her sene çoğalarak hatta kapı dışında-sokakta bile çıkıyor.
budak-botanik
20-05-2010, 14:34
Çörekotunun bilmediğimiz ne çeşitleri varmış. Ben tek çeşit sanıyordum.
Merhabalar
Benim bu ilkbaharda,gec de olsa ektiklerim cikti...
canannuman
04-05-2012, 10:43
Baharatçıdan alıp deneyeceğim bu yıl nasipse ama acaba tohumu tazemidirki nereden buluruz yenen tohumu olanı. Malum Peygamber ilacı deniyor su götürmez faydası olmasa Sevgili Peygamberimiz (S.A.V)tavsiye etmezmiş. Mutlaka edinmeliyim.
Çörekotu tohumlarını 30 martta ektim.Şu anki durumları..
Merhabalar corekotu cicegi sevenler..Ben bu yil hic ekmedim..Fakat gecen yilda corekotu cicegimin tohumlari dokulmus ve bir suru cicegim olacak..Elbette ki fotoda cikmazlarsa olmaz..Mutlaka cikacaklar:D
Su anki durumlari aynen sizinkiler gibi hberbul..
Ben de ilk yıl bahar aylarında ekmiştim tohumları. İki yıldır dökülen tohumlardan kendisi çimleniyor. Köyümüzdeki bahçedeler. Geçen hafta gittiğimde tomurcuklar oluşmuştu. Sonbaharda tohumlar ekilirse daha sağlıklı ve güzel gelişiyorlar.
bernacyhn
04-05-2012, 18:54
Çörek otu yetiştirmek epeyden beri aklımdaydı ancak marketlerden aldığımız çörek otları yeşerir mi bilemiyordum. Forumda gezerken aklıma düştü, bakayım dedim. Çok da sevindim öğrenince :) Hemen koşup saksı aramaya gittim ancak bulamadan geri döndüm. Yarın tekrar araştırma yapıp derince bir saksı bulacağım ve hemen ekeceğim tohumları.
Benim tohumlarım buzdolabındaydı, acaba çimlenmede sorun yaratır mı ?
Sevgi Durul
04-05-2012, 19:06
Benim tohumlarım buzdolabındaydı, acaba çimlenmede sorun yaratır mı ?
Sorun yaratmaz. Bende üçüncü yılları, topladığım tohumları dağıtıyorum, yeniden ekmiyorum.
Yere dökülen tohumlar, karın buzun altında kışı geçirip baharda kendiliğinden çimleniyorlar.:)
Biraz geç kaldılar ama sonunda açtılar. Çok zarif şeyler..sevgili SDurul çok teşekkür ederim, tohumlar için tekrar...tekrar..
beyazların içinde maviler çok güzel göründüler.
Evet.sira geldi bahcemizin neseli yilidzimsi corekotu ciceklerine..Fotoya cikmadan once iyce duzelttiler kendilerini..Ve karsinizde..
Bunlarda,beni de cek diyen cicekler..Kiramadim,cektim ve burdalar..:D
Arkadaslar,Nigela ciceklerim yavastan cicekten,baloncuklara dogru gidiyor.Yeni tohumlar olusacak..Evella.. ve son kare de olusmaya baslangici baloncuklar
Sevgi Durul
08-07-2012, 17:35
Çoktan açmış ve geçmişlerdi. Biri mavi biri beyaz, iki minik daha yeni açmış.
316602
316603
Önceden açanlar tohum oluşturmuşlar.
316604
316605
Bahcemizin guzelleri artik son pozunu verdiler..
Ne güzel açmışlar. Elinize sağlık:) Benimkiler yarım metreyi buldular. Çok sağlıklı görünüyorlar. Çiçeği görünürde yok henüz. Geç ektiğim için de olabilir bu durum. Saygılar.
Umarim acarlar arkadasim..Zira ben Kuzeyde olmama ragmen ve gec tohum dustugu icin de olanlar artik gecmeye basladilar..SDurul arkadasiminkiler tohum vermis bile.Insallah ciceklerini gorur ve bizinle ,fotograflayip paylasirsiniz..
Çörek otum epey bir boy attıktan sonra çiçek açmaya karar verdi sanırım:rolleyes: Diğer tomurcuklar açınca daha da bir güzel olacak...321048
Şimdi dikkat ettim de Sn Sarıgöz'ün Çörek otunun yaprakları farklı. Benimk tek kat. Yoksa çörek otu değil mi? Ne dersiniz arkadaşlar?
Sevgi Durul
25-07-2012, 11:52
Çörek otum epey bir boy attıktan sonra çiçek açmaya karar verdi sanırım:rolleyes: Diğer tomurcuklar açınca daha da bir güzel olacak...321048
Şimdi dikkat ettim de Sn Sarıgöz'ün Çörek otunun yaprakları farklı. Benimk tek kat. Yoksa çörek otu değil mi? Ne dersiniz arkadaşlar?
Sayın arıkuşu, sizin bitkiniz sanırım cosmos.
Evet haklısınız cosmosmuş çıkanlar. Yaprakları benziyor karıştırmışım ben. Başından beri onlara hep çörek otu diye baktım hep:)) Bahçede bakındım şöyle bir buldum onu. Resmini yarın koyarım. Çok küçükler ama çiçek açmışlar. Çok da albenisi yok doğrusu. Vilmorin'di sanırım markası. Rengi de pek yok. Yani soluk renkli. Saygılar.
Günaydın,
Bu sabah resmini çektiğim çörek otları. Paketin üstündeki renklerden çıkmadı nedense:o
321241
321242
bu yıl bende çörek otu ektim ama topraktan cıkmalarıyla ölmeleri bir oldu.. hassas bir bitki olduğunu düşünüyorum.
Ben de ektim sadece 2 tanesi çıktı ama ümitli değilim..
mavisedir
16-04-2013, 12:37
Bende bir hafta önce bahçeye çörek otu tohumu ektim. Benimkilerde bi hareket yok henüz. Bu yaz baharat olarak tohum toplamayı düşünüyordum ama bu yapı marketlerde satılanların, bizim mutfakta kullandığımız çörek otuyla aynı cins olmadığını okudum. Buna üzüldüm doğrusu :(
Merhabalar..Bahcemizin corekotlari acti nihayetinde.Herzamanki yerinde ve hatta baska yerlere tohumlari sicramis haldeler..Fotografladim,tekini ekliyorum.Digerlerini baska mesajda eklerim artik..
Sihirlikaktus
13-06-2013, 13:38
Merhaba arkadaslar aranıza yeni geldim okuduklarımla birşeyler yetiştirme çabasına giri duruyorum acaba olur mu diye bende bugün denemeden bilemeyiz mutfaktaki çörek otlarını pet şişeme ektim bi fiske kadar :)))))) vur deyince öldürmek olsa gerek benimki acaba çimlenme ihtimali olabilir mi?tohum ekenlerde 2 ay gibi bi zamanda çimlenmiş valla çok sabırsız çıkacaksa çıksın bi an önce :))))
cörekotu
15-07-2013, 10:07
Merhaba arkadaslar, ben bu bitkinin cicegine bayildim onun icin bu ismi sectim, bu sene de ektim 6-7 fidem var bakalim ciceklerini görebilecekmiyiz :)
cörekotu
15-07-2013, 10:09
Bu arada bu bitkinin sasirtilmadigini buradan okudum ne yazikki gec kaldim, sasirtmayi coktan yapmis bulundum, seneye yeniden ekicem o zaman direkt topraga ekerim.
:) ümidi kesmeyin cörekotu, Allahtan ümit kesilmez.. ben öylesine bir tutam serpiştirmiştim bahçeye, hemencik çiçekte açtılar ama o kadar şaşalı bir çiçek görmedim ben.
Bende bir hafta önce
bahçeye çörek otu tohumu ektim. Benimkilerde bi hareket yok henüz. Bu
yaz baharat olarak tohum toplamayı düşünüyordum ama bu yapı marketlerde
satılanların, bizim mutfakta kullandığımız çörek otuyla aynı cins
olmadığını okudum. Buna üzüldüm doğrusu :(
Merak edenler olabilir diye yazmak istedim, çünkü benimde tereddütlerim vardı. Ben mutfakta poğaçaların üzerine serpiştirdiğim o çörek otunu ekmiştim ve yetişip çiçeklenmişlerdi. Yani farklı şeyler değiller.
birgaripyolcu
22-02-2015, 17:37
harika çiçekleri var,çabuk büyüyor,bakımı kolay
birgaripyolcu
02-04-2015, 22:16
arkadaşlar saksılara,büyüklüklerine göre birkaç tohum ekin,sık olmasın düzenli sulandığı zaman hem büyür,çiçekleri çok şıktır.Bazı arkadaşlar tohum derinliğini soruyor,daima tohumun 1 veya 1,5 katı kadardır.Mor ve beyaz çiçekleri ile güzel görüntüsü vardır.Yaklaşık 10 gün civarında çiçekte kalır.Hem birazda tohum kazanırsınız.Kese yapıp tohuma kaçtığı zaman sulamayı iyice azaltınız...
Ben de merak edip mutfakta kullandığım çörek otlarından ektim geçen yıl, Sayın birgaripyolcu'nun belirttiği gibi sıkışık ekilmezse çok güzel çiçekleniyor. Kır çiçeği tarzında çok gösterişli olmasa da bana göre çok güzel bir çiçeği var. Ayrıca tarla kenarına ekildiğinde patates böceğini kaçırdığını okumuştum forumda.
arkadaşlar ben çörek otunu bu yıl yetiştirmeye karar verim bahçeye ektim ve Allah'ın izniyle çıktılar ama sulaması kaç günde yapılır ve içerisinde yapancı otlar var yabancı otları kurutmak için hangi ilaç kullanılmalı veya ilaç kullanmasak olurmu?
Mücevher Çalısı
07-05-2015, 10:39
Bu senenin ilk fotoğrafı benden olsun. Tohumları sonbaharda ekmiştim. İlk defa yetiştiriyorum çok zarifmiş...
551120
Mücevher Çalısı
07-05-2015, 16:38
Geçen sene baharda markette satılan genta marka mavi-beyaz karışık renk tohumdan almıştım, bakalım beyaz çıkacak mı?
Bunlar da yalınkatlarım...
551175
Mücevher Çalısı
09-05-2015, 13:29
551533
551534
551535
Yaşlandıkça güzelleşiyorlar :rolleyes:
Mücevher Çalısı
13-05-2015, 11:42
552536
552537
552538
Sonunda beyazlar da kendini gösterdi...
Mücevher Çalısı
18-05-2015, 17:54
Benden başka kimse bu sene bu güzel çiçeği yetiştirmemiş sanırım, fotoğraf ekleyen yok. Çiçek ömrü kısa, boyutu ufak -2 cm çap- olsa da herkese tavsiye ederim.
553657
Görsel olarak şahane bir görüntüsü var...
maysan80
30-11-2017, 07:50
Geniş saksıda dikim aralığı ne kadar olmalı ki
Fotoğraf eklemek zor çünkü.Boyutlandirma gerekli. Siz nasıl ekliyorsunuz.
Jasmine Tea
06-03-2020, 19:43
Fotoğraf eklemek zor çünkü.Boyutlandirma gerekli. Siz nasıl ekliyorsunuz.
Ben bu şekilde yüklüyorum. Boyut konusunda sıkıntı yaşamadım şu ana kadar
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.