View Full Version : Süs Narı Yetiştirme
Pazardan almış olduğum süs narımın
kuruyan meyvasından aldığım çekirdeklerden... :)
Uzun süre beklemem gerekti.
Meyva vermesi için ileride aşılanması gerekir mi?
Bu da aynı bitkiden aldığım çelikten ürettiğim süs narı.
Çeliği aldıktan sonra aylarca ne öldü, ne de kök verdi.
Yaklaşık 4-5 ay sonra kök verdi.
Mine Pakkaner
21-05-2006, 19:23
Arsakay, bu fideler pek cılız gelişiyor, kendini taşıyamıyor.Onları dışarıya alın ki biraz pişkinleşsinler. Doğrudan güneşe koymayın.Yanmasınlar, aydınlıkta dursunlar.
Aaa o da ne , ne görüyorum:( , Arsakay, tabakta su mu var?:mad:
Daha yeni başımıza ne işler geldi...
O suyu saksıya su verdikten sonra en fazla yarım saat tutun, (ola ki saksı harcı torftur,epey de kuru kalmıştır da, su verir vermez aşağıya geçmiştir ) saksı geri emsin,sonra kalanını dökün ve iki sulama arası bitkinin hafifçe kurumasına izin verin.
O fidecikleri bir desteğe alın.Gövde pek cılız, ağırlığı taşıyamayınca sarmaşık taklidi yapıyor.;)
Teşekkürler Mine hanım,
dedikleriniz derhal yapıyorum :)))
Ful Sokağı
24-05-2006, 10:59
Hazır aldığım süs narlarını bir yıldan fazla yaşatamadım bir türlü, doğrudan güneşe de koymadım ama kışın yaprak dökünce bir daha uyanmadılar. Ne hata yaptığımı da bilemiyorum, yeniden almayı düşünüyorum ama korkuyorum, yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler
Hazır aldığım süs narlarını bir yıldan fazla yaşatamadım bir türlü, doğrudan güneşe de koymadım ama kışın yaprak dökünce bir daha uyanmadılar. Ne hata yaptığımı da bilemiyorum, yeniden almayı düşünüyorum ama korkuyorum, yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler
Geçen yıl aldığım süs narı bu yıl da sağ ama
garip bir durumu var. Gövde kısmı ince ve kuru
görünmesine rağmen üstünden yeşil dallar çıkıyor.
Bahardan itibaren bu dallardan sürgün verdi ama hala cılız.
Kış boyunca evin içindeydi, hiç uyumadı.
Uykusuz sanırım. :)
caploonba
02-01-2007, 08:44
buda benim süs narım bu soğuk havada dallarında küçük cücükler var.
http://img406.imageshack.us/img406/5050/resim2nd7.th.jpg (http://img406.imageshack.us/my.php?image=resim2nd7.jpg)
http://img329.imageshack.us/img329/8779/resim3zf6.th.jpg (http://img329.imageshack.us/my.php?image=resim3zf6.jpg)
belki bu resimde görebilirsiniz cücükleri biraz sarı gibi görünüyor ama normalde yeşil.sarı görünmesinin sebebi telefonumun görüntü kalitesi iyi değil.
bide bir sorum olacak bu bitkide çelikle üretim yapmak için hangi mevsimde ve bitkinin neresinden alarak yapılır??
Benim süs narlarım hala yapraklarını dökmedi, üstünde 18 tane narı var.Bu süs narım çok sağlıklı. Geçen sene nisan ayında kalın bir dalından çelik almıştım tuttu.Ben de bir arkadaşıma hediye ettim.
:D
İşte benim süs narım ve kuşum Makbule
caploonba
04-02-2007, 17:11
ben izmirde yaşıyorum.benim süs narım şu an dışarıda.havalarda soğudu.içeride mi kalması lazım yoksa dışarıda mı?
Mine Pakkaner
04-02-2007, 17:38
Caploonba, süs narını içeriye alman gerekmez. Ancak don olacağını düşündüğün zamanlarda gece içeriye alıp sonra yine çıkarabilirsin.
bahçe meraklısı
10-02-2007, 14:59
benimde süs narım var ama kışa girerken tüm ağaçlarda olduğu gibi yapraklarını döküyor,ilk baharda ise ben onun ince ve kuru olan dallarına budama yapıyorum 3-4 yıl oldu kurumadı ama fazla gelişmiyor,ben tohumdan yetiştirmeyi denedim ama arsakayın resmettiği şekilden ileriye gitmeden kurudular,çelikten üretildiğini bilmiyordum nasıl üretildiğinin detaylı yazarmısınız zerrin uslu bende dostlara vermek isterim.
benimde süs narım var ama kışa girerken tüm ağaçlarda olduğu gibi yapraklarını döküyor,ilk baharda ise ben onun ince ve kuru olan dallarına budama yapıyorum 3-4 yıl oldu kurumadı ama fazla gelişmiyor,ben tohumdan yetiştirmeyi denedim ama arsakayın resmettiği şekilden ileriye gitmeden kurudular,çelikten üretildiğini bilmiyordum nasıl üretildiğinin detaylı yazarmısınız zerrin uslu bende dostlara vermek isterim.
Haddimi aşmak istemem açıkçası çünkü konunun uzmanı değilim.Uzman olan arkadaşlarımın affına sığınarak ben nisan ayında keskin bir bıçakla ,sağlıklı bir daldan 10 cm. boyutlarında aldığım çeliği ;torf+perlit karışımında, sıcak bir ortamda üretmiştim.Doğrusu bu mudur inanın bilmiyorum.
Mine Pakkaner
10-02-2007, 18:21
Ama köklendiğine göre doğru olmuş Zerrin Hanım. :)
bahçe meraklısı
15-02-2007, 17:59
teşekkürler bu yıl nisan ayında deneyeceğim.
Pazardan almış olduğum süs narımın
kuruyan meyvasından aldığım çekirdeklerden... :)
Uzun süre beklemem gerekti.
Meyva vermesi için ileride aşılanması gerekir mi?
Hayır, gerekmiyor.
Çekirdekten ürüyor ve meyve veriyor.
Bendeki öyle oldu, Allah nazardan korusun, uzun yıllardır yaşıyor.
Özel bir bakım da görmüyor.
süs narı yetiştirmek istiyorum yardım için ilgilenenlerin yardımını bekliyorum.
yeteri kadar tohum var.
tohum çatlatma ve ekim nasıl olmalı
fotoğraflarını gönderemedim.
öğrendiğimde göndereceğim.
nihal_es
08-03-2007, 10:15
yeteri kadar tohum var.
Sn Camako siteye eklemek istediği fotoğrafları bana yollamış, ben de ekliyorum.
7936
7937
Sergüzen
10-03-2007, 21:44
yeteri kadar tohum var.
Sayın Camako
Benim süs narımın meyvelerinden yeni sezonda ,o tarihte hala istekli olursanız 2-3 adet nar gönderebilirim.Bendeki süs narına hiç bir özel bakım yapmıyorum ve her sene iyi de mahsul alıyorum.15-20 adet.Bahçemde ekili
-10C soğuğa dayanabiliyor.İsterseniz küçük bir çelik de gönderebilirim.
Selamlar
caploonba
10-03-2007, 21:47
Bu fotoğraftaki süs narını yetiştireni tebrik ediyorum.Çok güzeller.
yeniyor mu?
Kudret narı tohumu var onda mı devam edeyim çimleme çalışmalarına?
caploonba
10-03-2007, 22:08
Benim bildiğim yenmiyor çünkü içinde 4-5 adet nar var.
Ama benden daha iyi cevap verecekler vardır.Bence kudret narı çimlendirmeye devam et.
Sümeyye Polat
23-06-2007, 16:39
yeniyor mu?
Annemin de var süs narı.Neredeyse on yıla yakın bir zamandır hala hayatta.Bir ara kurur gibi oldu,küçük yeşil böcekler kapladı bazen ama dayandı valla.Kışın içeri alıyoruz malum doğudayız.Herneyse aslında söylemek istediğim bu değildi.Küçük narlar çocukların çok dikkatini çekiyor.O yüzden eve gelen ufaklıklardan çoğunu atıştırırken yakaladım.Fakat kimse zehirlenmedi.Annemler de tadına bakmıştı,normal nardan pek farkı yokmuş.Ama yine de bilenler yiyin demeden yemeyin bence,ne olur ne olmaz.
:D Yeniyor, yeniyor. Bir zamanlar benim çalıştığım yerde yetiştirdiğim minnoş bir süs narım vardı. İzinden gelip baktım ki, nar kalmamış. Meğer ben yokken talan etmiş oda arkadaşlarım. Kimseye de birşey olmamıştı.
Şimdi bir hayır sahibinden bir çekirdek bulsam yine yetiştireceğim:)
Peki ne zaman yemeliyiz.
tam olgunlaşmış olduğunu nasıl anlarız arkadaşlar?
ben de yemiştim zahirli falan değilde tadı biraz ekşiydi erişmemişti zannedersem.
ceviz ağacı
15-08-2007, 09:33
Bu da benim süs narım sabah günün ilk ışıklarında ki çiçeklerinin rengine doyum olmuyor.
arkadaşlar uzun süre sizlere bağlanamadım.ben süs narlarından 50 bin kadar yetiştirdim
arzu eden varsa camako67@hotmail.com ,a mesaj veya 0 533 367 06 49 nolu telden arayabilir.ayrıca manisa akhisardaki çifliğimi de ziyaret edebilirler.
gelen misafirlerime birer adet hediye edebilirim. şimdiden teşekkürler
ayrıca nihal es arkadaşımada candan teşekkürler.izmirden gelip beni ziyeret ederse
çok memnun olurum.
Bana netten ulaşmak isteyen arkadaşlar google;den (camakotarim )aratırlarsa ulaşabilir
O alanda benle ilgili her tür bilgi mevcut .Dolayısıyla ürettiklerimle ilgili.
caploonba
16-10-2007, 15:44
Benim süs narından dün bir tane meyvesi düşmüş içini açtım narlar beyazdı hep böyle mi oluyor yoksa erginleşmemiş mi?
Bu resimi yüklemek için pikselini düşürmeye bayağı uğraştım.
Daha binlerce var ama zor iş. Bu konuda uzman değilim ki!
Tohumların iyice ergin hale gelmesi gerekir. Coploonba arkadaş istersen tohum gönderebilirim.
Ayrıca tohum çatlatmak lazım .Kolay bitmez tohumlar.
Arkadaşlar, adı zaten süs narı ,yemek için niye gayret sarfediyorsunuz.Ağaççık, harika çiçekleri var.meyvesiylede ,görünümü çok güzel.Yemeyelim bu narıda.
Gülleri yemediğimiz gibi! Oldumu?
Dostlarım.Yeni resimler yükliyeceğim.Zevkle izleyin.35 Senedir ,seyrediyorum.Bıkmadım çünkü.
3 Başlık altında yükliyeceğim
1)Saksıda narlar
Dotlarım .Çok çeşitli üründen ziyade,bir ürüne odaklanırsanız,daha verimli olacağınız kanaatindeyim.
Ben,çifliğimde yalnız narlarla ilgileniyorum.Dolyısıyla,daha verimli olduğumu sanıyorum.
Çünkü 35 senedir,hobi olarak yetiştiriyorum.Şimdi ise,ticaretini yapıyorum.
Dünyanın çeşitli ülkelerine hediye olarak da gönderdim.
Dostlarım.Süs narıda,sonuçta yapraklarını döken bir bitki.Kışı çok soğuk olmayan bölgelerde,dışarıda kalsın.Mayıs veya sonuna doğru yaprak açar.Bu arada çok su vermeyin.Çünkü su tüketimi az olur.Kurumalar ,(ölmeler) genelde bu evrede olmaktadır.
Salon bitkisi değil aslında.Balkon bitkisi.Bol güneşli salonlardada yetişebilir.Yoksa çok cılız kalır.Cansız ve kendini taşıyamaz.Boyuda cok uzar.Her bahar şekil terbiyesi(budama)yapmak gerekir.Bir tane narımın kuruduğunu hatırlamıyorum.35 senedir.Resimlerde nasıl şekil verildiğine dikkat edin.Serada ve bahçedekilere,şekil verilmemiştir. Bilgilerinize...
Not:şubat sonunda ,Akhisarda çiflikte olucam.Orada netim yok.telle ulaşabilirsiniz.
hayalciciftci
25-04-2008, 14:32
Ben süs narıyla ilk defa bir tatilde (kalkan) kaldığım pansiyonun bahçesinde karşılaştım. Öyle hayran hayran baktım ki pansiyon sahibi istersen saksısıyla al götür dedi. Adını bilmiyorum o zamanlar (minyatür nar) dedim kendimce. İnanamadım o saksıyı bana verdiğine, ama tatil yeni başlamış, araba da yok, arkadaşlar biz karışmayız tatil boyunca sen taşıyacaksın dediler. Antalya, Muğla dolaştık durduk saksımla 20 gün, sonra da Ankara. Getirip balkona yerleştirdiğimde bütün uğraşlarıma ve inadıma değdiğini anladım. Annem şubat ayında bahar geldi deyip deyip benden gizli balkonlara çıkarmasaydı çok daha iyi olacaktı ama yine de büyümeye devam ediyor. Yemek konusunda da yiğenlerim tecrübe ediyorlar bol bol, yüzlerini buruşturmalarından tadının ekşi olduğunu anlıyorum ama ben yemeye kıyamadım hiç.
deniz-kızı
25-04-2008, 15:41
ya bu süs narı yenmiyor değil mi :d yense bayağı işe yaradı misal çeri domatezi :D tuhaf tuhaf bitkilere bayılıyorum :D:D evim orman gibi olsun her yerden bi ağaç fışkırsın nefes alacak yer kalmasın istiyorum hatta bi kaç sene sora çatıyı da atıp doğa ile bileşip ben de ilk insan görünümlü bi şey olmak istiyorum mağra adamı gibi saç sakal karışmış hahah :D
Ben yiyiyorum.Çok lezzetli.:)
deniz-kızı
27-04-2008, 19:25
reçelini yap bana yolla bakim nasıl oluyo **** sen ye sana bir şey olmaz sa ben de yerim :):D
Benim kışın donduğunu sandığım süs narım minicik yapraklar çıkarmış. :p Çok mutlu oldum.
Sevgili Yukkanın yolladığı nar tohumlarımdan ikitanesi çimlendi ;)
Boyları yaklaşık 5 cm kadar oldular. Okuduklarımdan anladığım kadarı ile tohumdan yetiştirmek epey zor gibi. Bakalım benimkiler neyapacak. Yalnız kararsız kaldığım konu güneşi sevip sevmediği. Benimkiler öğlene kadar güneş alan yerdeler.
Bendede 10 cm kadar var. Tohumdan üretim. Bende nasıl bakacağımı bilmiyorum. Ustalarımız umarım bize yardımcı olur. Nerede duracak, besin verilecek mi, nasıl sulanacak vs...
Benim de tohumdan çimlendirdiğim fideler 2-3 cm boya ulaştı ve iki gün içinde sanki kavruldular, hepsi kurudu. Gelecek tavsiyelere göre yenilerini çimlendirmeye çalışacağım.
Benim narım bu yıl çiçek açmadı.Yaprakları gayet sağılıklı.Mart ayında yanmış hayvan gübresi verdim.Haftada bir sıvı besin takviyesi yapıyorum.Neden çiçeklenmedi dersiniz?
Küçük daha bence ondan. Gövde kalınlaşacak kendi yavru daha. Ama bu bakımla seneye şahane olur bence. Nasıl bakıyorsun anlatırmısın. Detaylı olarak...
Geçen yıl aldığımda üstü çiçek doluydu narlarıda oldu.Mart ayında yaprakları çıkmaya başladı,balkonum çok rüzgarlı olduğu için yaprakları kurudu,tekrar ardından çok sağılıklı sık yapraklar çıkardı,çevreme dikkat ediyorum mevsim itibariyle burdakilerin hepsi çiçekli.Öğlene kadar ve akşam üstü güneş alan açık balkonda günlük suluyorum çünkü toprağı kurumuş oluyor.İki haftadırda çiçek coşturana başladım
Sağol tubay benimki gölgedeydi. Şaşırtalı 3 haftayı geçti. Güneşe alayım bende...
kazatura
11-06-2008, 12:26
ben doğrudan güneşe koydum.üç senedir aynı yerde.adeta çöl güneşine maruz kalıyor.hemde balkonum camlı.hava bile almıyor.ama çok çiçek veriyor ve her sene budamama rağmen iki ayda kocaman oluyor.birde hergün su veriyorum.suyu ve güneşi çok seviyor.acaba benim nar biraz cinsmi?teşekkür ederim.
Hoşgeldin. Benimkide dediğiniz gibi olur umarım.
Her bahar şekil terbiyesi(budama)yapmak gerekir.
Merhabalar Sevgili camako!
Benimde farkında olmadan yanyana iki bitkiden oya çeliği diye aldığım süs narlarım oldu. 50-100 kadar olan bu bitkilerim şu anda 22 lik üretim saksısında seradalar. Biz ne zaman çiçek açtılar o zaman ayırabildik. Form verme konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Budamasını çalı formuna göremi yapalım yoksa ticlimi yapalım şeklinde ikilemde kaldık. Elimizdeki fidanlarımız yaklaşık 60 sn kadar oldular. Mesajlarından okuduğum kadarı ile ticari değeri olan bir bitki. Üretimini tavsiye edermisiniz ?
Sevgiyle kalın.
merhabalar, ben daha yeni siteye üye oldum...genel olarak forumda ilgimi çeken konulara göz atıyordum...Hatta bir oylamaya bile katıldım yeni gelenlerin neden mesaj yazmadığı ile ilgili:))Mine Hanım'ın da gönlü olsun dedim;) neyse! Ben de kendi süs narımdan bahsetmek istedim kısaca! Geçen sene Koçtaş'tan aldığım süs narını arka bahçeme ektim (dış mekanda yani) aldığımda üzerinde bir tane çiçeği vardı o kadar sonra ektiğim yer çok güneş aldığı için mi neden anlamadım ama yapraklarını döktü kurudu sandım...kışı öyle geçirdi! baharda ince dallarını kestim ve diğer çiçeklerle birlikte aynı şekilde sulamaya deam ettim...Kendine gelmesi için bir yılı geçirmesi mi gerekiyormuş yoksa budama mı işe yaradı anlamadım ama inanılmaz bir şekilde canlandı ilk önce küçük yapraklar çıkartmaya başladı ve ardından yapraklarla kaplandı şu anda ufacık bitkinin üzerinde 7-8 adet çiçek var ve güzelliklerini anlatamam....ama siz anlıyorsunuzdur değil mi:)) babamın ektiği bir tane vardı ben küçükken, o küçük bir ağaç olmuştu zaman içinde.hiç unutamıyorum onun güzelliğini anılarımda kalsada artık...Umarım benimki de, sizlerinkilerde o büyüklükte ve güzellikte olur!
sevgiler,
bıcırıkların fotoları;);)
Arkadaşlar ben 1 hafta önce 2 yaşındaki narın saksısını değiştirdim. Mecbur olduğum için. Fakat gölgede olmasına rağmen hem tomurcuk hemde yaprakları kuruyor. Ben su püskürtüyorum. Acaba öldümü yoksa tekrar canlanır mı?
Sanırım Penelophe sizinkide öyle olmuştu. Öldü mü?
Sevgili Olay9 saksısını değiştiğiniz için geçiş döneminden kaynaklanan bir kuruma olabilir.Eğer böceklenme,köklerde çürüme yoksa tekrar yaprak çıkaracaktır.Güneş alan bir yerde düzenli sulamaya devam edin bence
Merhabalar Tuğrul S!
Fidanlarınız gerçekten güzeller. Çoğaltılması ve bakımı ile ilgili bizleri birazcık bilgilendirirmisiniz. Bende profosyonel olmasada üreticiyim. Fakat konum ibreliler. Bilgi paylaşımınız için şimdiden teşekkürler.
Saygıyla.
Tubay çok sağol. Ben yeni su püskürttüm ve poşet bağlamıştım saksıya sizin dediğinizi yapacağım. Direkt güneşemi koymalıyım. Sadece saksı değişiminden oldu. Böceklenme söz konusu değil. Değiştirirken çok canlıydı.
Cemal bey tohumundan veya çeliklerinden üretebilirsiniz çok fazla bakım arayan agaccıklar degiller bu sıcaklarda güneşin alnına istiflemeyin yeter çünkü çiçeklerini güneş kavuru verir çiçek tutmayınca malumunuz meyvada tutmaz agustosta fiskiye tarzı sulama yapmayın meyvanın olgunlaşdıgı dönem yoksa meyvacıkları çatlama yapar iyi çalışmalar..
Merhabalar bende forumdan bir arkadaşımdan aldığım tohumları çimlendirmeyi denedim ama başarılı olamadım...nisan ayın da ektiğin tohumlardan hala ses seda yok...Bunu bir yöntemi varmı...Mesela ben yarım saat ılık suda bekletip öyle ekmiştim...Başka bir metod deneyip başarılı olan varmı?...Elimde 3-4 tane daha tohum kaldı onları sizin yönteminizle denemek isterim...
el-hakir
16-07-2008, 11:33
Valla Arkadaşlar ben martta ekdim haziranda çıkdı havaya neme güneşe bağlı sanırım ama
BARIŞ MACİT
16-12-2008, 15:52
Arkadaşlar herkese merhaba. Konu hakkında fazla bilgi sahibi olmamama rağmen bir tecrübemi paylaşmas isterim. Elimde bulunan süs narı tohumlarını denemek amacıyla(sabırsızlık ta denebilir) yaklaşık 1-1,5 ay kadar önce 2 gün ılık suda beklettikten sonra torf ve dere kumu karışımı toprağa ektim. Saksıyı da kalorifer peteğinin üzerine koydum. Neredeyse günlük olarak suladım.(sulama için içerisinde söğüt dalları bekletilmiş su kullandım) Bu gün ekmiş olduğum 10 tohumdan üç tanesinin çimlendiğini gördüm(umarım ömürleri uzun olur).Diğerlerinin de çimleneceğini umuyorum.
Bende kurumuş tohumları ektim. Üstüne hafif toprak serpip sulayıp saksıya poşet bağladım. 2 ay sonra yeşerdiler. Hiç bir takviye yapmadım. Su dahi vermedim. Yalnız ilk filiz görünür görünmez poşeti açtım. Şimdi normal suluyorum. Gayet iyiler. En kısa zamanda resimde eklerim...
mrtcanary
27-02-2009, 19:28
Ben bir hafta kadar önce komşumdan aldım süs narı. Şu an 33 yaşındaymış. İnşallah ölmez.
Benimde ektiğim tohumlardan 3 tane fidem oldu. Ekim ayında ekmiştim. Geç çıktılar. Sabırla beklemek gerekyor. Yakın zamanda resimlerim. Belki 1 tane çiçek de verbilir. Büyümesi gayet iyi ve evin içinde. Arkadaşlar ne zaman çiçeklenir nar, birde saksı küçük ve olduğu gibi büyük saksıya geçireceğim kestane toprağımı koyayım yoksa başka bir toprak mı? Yardımcı olursanız sevinirim.
Arkadaşlar benim de bir adet süs narım var. Geçen sene neden bilmiyorum ama sadece bir tane çiçek verdi ve onu da tam açmadan kuruttu. Bu senede aynı problemi yaşamak istemiyorum acaba bakımında yanlış birşeyler mi yapıyorum? Çiçek açması için alabileceğim önlemler neler? Bu arada bu sene kışın yapraklarının hepsini dökmedi, kışa girerken bir miktarını döktü ama hala yaprakları var, bu normal mi?
bunyamax
03-07-2009, 22:49
bugün itibariyle benim de artık bir süs narım var:)
ben süs narını bonsai için yetiştirmek istiyorum süs narı bonsai için uygun mudur acaba???
ibni-avvam
04-07-2009, 13:13
benim süs narı 4 yıldır meyve veriyor ve tadı da çok güzel annem bu sene saksıdan alıp bahçenin tenha bir köşesine dikmiş ama yerini hiç yadırgamadı şuan çiçekleniyor güzelim
Benim de süs narlarım çimlenmiş. Bugün süs narı olduklarını öğrendim. Aslında önce bir saksıya ekmiştim bahar başında. Sonra çimlenmeyince toprağını başka saksılara kullandım. Şimdi üç saksı da bitmiş süsü narlarım var. Ne zamandır nedir bunlar diye araştırıp duruyordum. Bugün anneme sorunca bunlar nar dedi.. O zaman aklım başıma geldi ben süsü narı ekmiştim ama nereye ektim nerden çıktı :)) ....
Ben bu fidecikleri biraz büyüyünce bir ikisini bahçeye dikerim. Kışın dışarıda bir şey olmaz değil mi? Ortalama boyu ne kadar bu bitkinin ? Ona göre dikeceğim yere karar vereceğim ...
Nara çok benzeyen bir bitki daha var. Dalları yaprakları aynı nar. Çiçeğini gördüm sadece, sonrasında meyve veriyor mu bilmiyorum. Nara göre daha çalımsı büyüyor. Çiçeği açık turuncu beyaz, ebruli ve çok katlı .Bu da bir nar türü müdür. Ben süs narı diye onu zannediyordum aslında. Bu bitkinin ismini bilen var mı acaba ?
Süs narım bana bir sürpriz yapmış. Saksının yanında minik bir fide daha filizlenmiş. Kendim tohumdan eksem bu kadar başarılı olamazdım. :)
bombacı mülayim
03-04-2011, 09:56
Nara çok benzeyen bir bitki daha var. Dalları yaprakları aynı nar. Çiçeğini gördüm sadece, sonrasında meyve veriyor mu bilmiyorum. Nara göre daha çalımsı büyüyor. Çiçeği açık turuncu beyaz, ebruli ve çok katlı .Bu da bir nar türü müdür. Ben süs narı diye onu zannediyordum aslında. Bu bitkinin ismini bilen var mı acaba ?
tarifinizden japon ayvası dedikleri bitki diye tahmin ediyorum
ligustrum
03-04-2011, 11:13
Süs narmız çok çelimsiz, en fazla bir karış boyda.
Meyve veriyor, ama çok küçük.
Pamuklu bit vardı.Kışa girerken budama ile yoğunluk azalttım.
Şimdi bir iki noktada yine gözüküyor. Bıçakla düşürme, uzaklaştırma yaptım.
Şimdi izlemedeyiz.
arkadaşlar uzun süre sizlere bağlanamadım.ben süs narlarından 50 bin kadar yetiştirdim
arzu eden varsa camako67@hotmail.com ,a mesaj veya 0 533 367 06 49 nolu telden arayabilir.ayrıca manisa akhisardaki çifliğimi de ziyaret edebilirler.
Gelen misafirlerime birer adet hediye edebilirim. şimdiden teşekkürler
merhaba bende süs narı yetiştirmek istiyorum akhisarlıyım nasıl size ulaşabilirim
muratcolak55
26-05-2013, 09:46
Bu başlığu öne çekmek lazım.internetten tohum aldım nemli torfa koydum.çıkacakmı bakalım
ranasena
27-05-2013, 18:42
Bende 7 Nisan 2013de komşumdan aldığım bir küçük kurumuş süsü narı meyvesindeki tohumları ektim. 3 tanesi çimlendi :) (uzun ömürlü olurlar ***) Birisi 8 mayısta diğeri de ondan yaklaşık 1 hafta sonra çimlendi. Çok mutlu oldum büyük halleri de çok tatlıymış :)
Narpitjem
02-06-2013, 20:06
Merhaba arkadaslar,
Benimde bir sus narim var, suanda bolca tomurcuklari var ve bazi tomurcuklar cicek acti bile, ancak tomurcuklarin etrafini hergun bir suru siyah tek cins bocekler sariyor. Cok kucukler ve ne olduklarini cozemedim (yesil bitlerin siyah versiyonu gibi). Lutfen yardimci olursaniz sevinirim...
Maşallah çok güzel olmuş
:D
İşte benim süs narım ve kuşum Makbule
muratcolak55
09-06-2013, 16:04
Bu da benim ufaklik
muratcolak55
15-06-2013, 17:36
şimdi bu halde bebişim...
muratcolak55
15-06-2013, 17:37
buna bitki besini versek ne olur.
albuyuto
26-08-2013, 19:14
Bene fidancıdan aldığım süs narını bahçeye diktim. Kışa bir iki ay var. Ortam biraz rüzgarlı, acaba kışı atlatabilir mi?
gurbik67
26-08-2013, 23:43
süs narı dış mekan bitkisi olduğundan kış şartlarından etkilenmez.
muratcolak55
22-09-2013, 04:42
Bebişim genç kız oldu..yorumlarınızı bekliyorum.
bende 2 sene önce eminönünden almıştım fakat aldığımda üzerinde 2 adet nar vardı nedense 2 yıldır çiçeklendikleri halde meyve vermiyorlar. toprağını değişiyorum dal budaması yapıyorum koyun gübresi dahil sıvı gübrede veriyorum ama nafile. hatta demin yine baktım bir sürü çiçek var üzerinde, yaz sonu olmasına rağmen defalarca açıyorlar ve kuruyup düşüyorlar. komple kurumasa bari... kış gelince korkuyorum birşey olacak diye...
kaktüsçüm
22-09-2013, 17:47
ben de tohum diktim ama büyümediler
muratcolak55
22-09-2013, 19:07
Nar vermesede büyümesi ve çiçeklenmesi harika..onunla her sabah birlikteyi.
:pBu yılın narları hasattan sonra nar eksisi yapayım diyorum..:D
yeşilkolik
01-10-2013, 12:26
Maşallah Allah nazardan saklasın çok güzeller. Bende tohumunu diktim balaım olacakmı yeni başladımda :o
unutulmaz37
15-10-2013, 23:17
annemin balkonuna 5-6 ay önce büyükçe bir saksı içinediktiğimiz süs narı çekirdekleri filizlendi boyları uzamaya başlayınca bir kaç saksıya ayırdık ekim ayına girmemizle birlikte bazılarında çiçek tomurcukları oluştu fakat çiçek açmadılar havalar soğuyor sanırım gelecek yıl yaz ayında çok güzel süs narlarımız olacak
annemi ziyaret ettiğim bir gün fotoğraflarını çekip buraya eklerim :D
ayşegül bal
06-10-2014, 23:15
Kayin validemde kendinden gecmis, hayata küsmüş bir sekilde yillardir duran süs narina biraz bakim yaparak hyata döndürmek istiyorum. Budamasi nasil yapilir ,budama haricinde baska neler yapmaliyim bilmiyorum. Yardimci olur musunuz ?
unutulmaz37
11-11-2014, 19:09
Biraz önce kiler magazasinda alisveris yaparken sus nari fidelerinin satildigini gördüm çok güzel üzerinde meyve ve çiçekleri olan nar fideleri vardi tüm mağazalarında varmi bilmiyorum ancak ilgilenenler bakabilir
muratgudek
25-06-2015, 13:20
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/25/a23b8f2e0a4fb89a9b74a58c767c6f4e.jpggeçen hafta aldığım süs narım
SM-N750 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
çiçekaşkı
17-01-2016, 14:59
Merhabalar.. Ben de süs. Narı hastasıyım. GEÇEN YIL ALDIĞIM aldığım süs narım harika gelişti. Nerdeyse 10- 12 adet nar verdi. Ben de narlar çatlayınca kopardım. Toprağa ektim. Bakalım çimlenecek mi. Çelik olarak üretildiğini de yeni öğrendim. Benim sorum bu bitki kışın sulanacak mı? Kışın balkonda mı içerde mi kalsın? Baharda budayalım mı?
Bu çiçek kızgın güneşi seviyor arkadaşlar. Aksi taktirde meyve olmuyor. Bu tarafımdan denenmiştir. Selamlar
Ekmiş olduğunuz narın içindeki taneleri peçete ile ezip suyunu aldıktan sonra ekerseniz çimlenir.
Kışın donmaması için iç mekanda aydınlık yere koyarsanız filizlenir ve çiçek acar hatta meyve bile verebilir. İstediğiniz gibi budayabilirsiniz. Sorun yaşamazsınız..
Ferkan06
28-01-2016, 00:05
Arkadaşlar ankarada bu süs narını veya tohumunu alabileceğim biri bana yardim edebilir mi lütfen.
gurbik67
28-01-2016, 22:57
[QUOTE=çiçekaşkı;1433831]Merhabalar.. Ben de süs. Narı hastasıyım. GEÇEN YIL ALDIĞIM aldığım süs narım harika gelişti. Nerdeyse 10- 12 adet nar verdi. Ben de narlar çatlayınca kopardım.
süs narı iç mekan bitkisi değildir, soğuklaması gerekir kardan kıştan etkilenmez.
çelik ve tohum ile üretilebilir. tohum +2o dereceninüzerinde çok çabuk çimlenir.
vitamin takviyesinde 2. yılın sonunda çiçek açmaya başlar, budamaya gerek olmaz çünkü tam bodur ağaç türüdür.
Ferkan06
31-01-2016, 14:08
Bu ağaçtan alabileceğim kimse yok mu? Bana tohum, çelik veya fide verebilecek varsa lütfen mesaj atarmisiniz.
Bende ankara'da süs narı arıyorum, nasıl temin edebilirim acaba?
ahsensukran
07-03-2016, 21:16
Subat ayinda komsumun verdigi sus narimi saksiya ektim uzerini posetle kapadim. Bir ay oylece durdu. Artik umudumu kesmistim. Bu sabah ciceklerimi sularken poseti bi actimm cok mutlu oldum uc tane filiz var ben bile nar tohumunu cimlendirdim umudunuzu yitirmeyin. Ilerleyen zamanlarda buyutmeyi becerebilirsem asama asama sizlerle paylasacagim. Resim yukleyemedim bir turlu. En kisa zamanda yukleyecegim filizlerden ikisinin ustune biraz toprak attim o yuden bir tane minik yeserme gorunmekte
hasmet68
15-02-2017, 21:33
mümkünse 2 senede bir toprağını değiştirin, çok suyu sevmiyor, nemli olması yeterli
salih2534
28-08-2018, 11:55
Merhaba
Bu süs narı çiçeğini 2 hafta ömce aldım odası aydınlık güneş odaya giriyor ama çiçeğe vurmuyor fakat fotoda görüldüğü gibi yaprakları sararmaya ve çiçekleri dökülmeye başladı ne yapabilirim şuan ki durumu normal mi acaba
salih2534
31-08-2018, 12:23
Bu konuda bilgisi olan var mı
Merhaba
Bu süs narı çiçeğini 2 hafta ömce aldım odası aydınlık güneş odaya giriyor ama çiçeğe vurmuyor fakat fotoda görüldüğü gibi yaprakları sararmaya ve çiçekleri dökülmeye başladı ne yapabilirim şuan ki durumu normal mi acaba
Sn. salih2534;
Aldığınız süs narı dış ortamda idi. Siz güneş görmeyan aydınlık odaya koydunuz. Bitkinin tüm düzeni değişti. Sulamasını da muhtemelen farklı yapıyorsunuz.
Aydınlık fakat güneş görmeyen bir balkona koymanızı öneririm. Benim bahçede bulunun nar fidanım ilk defa bu yıl çiçek açtı. Yükseklik nedeni ile her yıl donup yeniden yeşeriyordu. Sulamada biraz sıkıntı olunca o bile çiçeklerini döktü. İlkbaharda daha büyük saksıya alıp gübre verince daha iyi olur. Bitkinizin dinlenme dönemine girmesi gerekiyor. Ev içerisinde muhtemel güneş gören ortamda süs narı yetiştirenler ve çok başarılı olanlar mevcut.
salih2534
02-09-2018, 00:06
Değerli yorumlarınız için tesekkür ederim. Aydınlık odada duduyor bitkiye değil ama odaya güneş giriyor. Malesef güneş almayan balkon yok sanırım bu pozisyona alışmasını bekliyeceğim.
İnşallah kurumaz
Sn. salih2534;
Aldığınız süs narı dış ortamda idi. Siz güneş görmeyan aydınlık odaya koydunuz. Bitkinin tüm düzeni değişti. Sulamasını da muhtemelen farklı yapıyorsunuz.
Aydınlık fakat güneş görmeyen bir balkona koymanızı öneririm. Benim bahçede bulunun nar fidanım ilk defa bu yıl çiçek açtı. Yükseklik nedeni ile her yıl donup yeniden yeşeriyordu. Sulamada biraz sıkıntı olunca o bile çiçeklerini döktü. İlkbaharda daha büyük saksıya alıp gübre verince daha iyi olur. Bitkinizin dinlenme dönemine girmesi gerekiyor. Ev içerisinde muhtemel güneş gören ortamda süs narı yetiştirenler ve çok başarılı olanlar mevcut.
Merhaba
2018 ekim ayında yazligimizdaki tadilatta ölür diye söküp getirdigim süs narımı ozenle söküp mavi jel köklendirici de ekleyip salonun ortasında topragini nemli tutacak sekilde bakıyorum yapraklar yeşil ama kuru dokununca cam gibi kırılıyor merak ettiğim canı olup olmadığını nasil anlarım yaprakları kesip budamalı mıyım
Fotoğrafları linktedir
https://photos.app.goo.gl/HUvw55eToZdztcCX6
Fotografta Narınız kurumuş gibi.ama siz yapraklara aldanmayin bir dalını kırın eğer cat diye çabuk kiriliyorsa tamamen kurumuştur. Yok eğer kirilmayip bukuluyorsa kurumamıştır demek. Keske saksıya aldığınızda budasaydiniz
Dediğiniz gibi çatırtı var uc dallarda... ana dala yakin yerlere cesaret edemedim ama budadim ve düzenli suluyorum bakalım ne olacak
Fotografta Narınız kurumuş gibi.ama siz yapraklara aldanmayin bir dalını kırın eğer cat diye çabuk kiriliyorsa tamamen kurumuştur. Yok eğer kirilmayip bukuluyorsa kurumamıştır demek. Keske saksıya aldığınızda budasaydiniz
Kış aylarında yeşil yapraklı kalması mümkün müdür ?Yaprak dökme ve tekrar yaprak açma dönemini ev ortamı için tanımlamak gerekirse hangi aylar diyebiliriz?
Evde süs narı olan hobici dostlarımızın bitkileri yapraklandı mı yoksa benimkiler cidden kurudu mu:(
salih2534
07-04-2019, 23:58
Bu konuda benimde bilgiye ihtiyacım var.
Evde tuttuğum ve tüm yaprakları dökülen süs narı hala uyanmadı acaba kurudu mu?
Normalde ne zaman uyanır lütfen bilgisi olan cevap verir mi?
Evde süs narı olan hobici dostlarımızın bitkileri yapraklandı mı yoksa benimkiler cidden kurudu mu:(
salih2534
12-04-2019, 21:23
Kimse yok mu
egezen20
10-05-2020, 16:50
merhaba süs narı ile ilgili paylaşımınızı okuyunca danışmak istedim. geçen yaz iki adet süs narı aldım kışın yapraklarını döktüler ama don vurmadı. ama mayıs ayı geldi halen yeni yaprak vermediler. gövde halen canlı tırnak attığımda yeşil olduğu görülüyor. acaba daha beklemelimiyim yoksa yanlış yaptığım bir şey mi var.
Melisaadmir
31-05-2020, 19:25
Merhaba arkadaşlar, daha önce bitki yetiştirmedim ama çok fazla isteğim olduğundan arkadaşım geçen yıl kışa girerken çiçeksepetinden sür narı bonsai hediye aldı. Saksısı aşırı küçüktü ve geldiği günün ertesi gününde tüm çiçekleri dökülüp kurudu, araştırma yaptım her sayfada farklı şeyler yazıyordu. Panikledim ve sürekli sulamaya çalıştım ve sürekli yerini değiştirdim tekrar canlandıramadım ki zaten burdan öğrendiğim kadarıyla kışın zaten yaprak döküyormuş. Şimdi aynı arkadaşım mutlu olmam için tekrar çiçeksepetinden bana süs narı bonsai hediye göndermiş. Cam fanusta ve yine geldiği günün ertesinde çiçekleri döküldü ama bu sefer tohumları duruyor ve yaprakları iyi durumda. Odam karanlık olduğu için burdanda öğrendiğim kadarıyla balkonda daha iyi yetiştiği için bugün balkona aldım. Öğrenmek istediğim şey balkonda aşırı güneş zarar verir mi ne yapmam gerekiyor? Fanusa toprağını etrafını kaplayacak kadar koymuşlar ve etrafı tahta çamlarla süslemişler onları çıkartıp eklemeli miyim? Bir sitede yazın odanın gölgelik yerinde durması gerekiyor kışın camın önünde yazıyor başka sitelerde balkonda olması gerekiyor yazıyor. Kafam çok karıştı ve bu sefer iyi bakmak istiyorum, öldürmek istemiyorum. Birde süs narı ve süs narı bonsai arasındaki fark nedir? Bu konularda daha çok bilgisizim yardımcı olurmusunuz lütfen. Teşekkür ederim
egezen20
18-07-2020, 21:18
Merhaba arkadaşlar, busene biraz süs narlarına merak saldım ve en iyi öğrenme yolunun edindiğim bilgileri çekirdekten yetiştirdiğim narlar üzerinde tecrübe ederek olacağına karar vererek kolları sıvadım. 2 senedir büyüttüğüm süs narımın geçen seneki meyvesini kasım ayında kurumaya başlayınca kopararak buzdolabında naylon poşet içerisinde saklamaya aldım. Şubat ayı ortalarında çıkarıp çekirdeklerini çimlendirip mart ayında karton bardaklara dikimi gerçekleştirdim. Bu noktaya kadar hepsi aynı şartlarda ve ortala aynı gelişimi gösterdiler. Mayıs ortalarında havaların ısınmasıyla birlikte farklı saksı ve farklı yerlere konumlandırdım.
İlk fotoğraf 2 senedir bonsai formunda yetiştirmeye çalıştığım bir adayım. Diğer fotoğrafta ise bu sene çimlendirdiğim iki süs narı fidem görülüyor. Soldaki ile sağdakinin aynı zamanda dikilmiş olması hemen dikkat çekiyor. Burada tecrübe ettiğim nokta soldaki saksının altına gelişim için önemli olan kök kaçış saksısı eklemem ve ev içi ışık alan bir pencere önünde konumlandırmam oldu. Diğerinin farkı ise aynı tarihte saksısına dikimi yapılarak aynı pencerenin dış kısmında konumlanması oldu. Aldıkları ışık hemen hemen aynı ve her nekadar hava sıcaklıkları uygunda olsa gece gündüz sıcaklık farkı ve zaman zaman rüzgarın olması gelişimde önemli bir olumsuz yönde fark oluşturdu. Büyük olan fidemin ilk çiçeği fotoğrafta (1 hafta öncesini fotosu) zar zor görülüyor fakat şu an 2. çiçeği açmak üzere ki ilk senesinde beklemiyordum. ****** bunları daha çok bonsai formunda geliştirmek amacıyla erken dönemde bazı dallara telleme ve çengel metoduyla yön veriyorum ki hem dallar arasında sıkışma olmayarak rahat gelişimi sağlıyor, hemde ilerki dal dizilimi planını kolaylaştırıyorum.
Kısaca amacım hobi amaçlı evinde süs narı yetiştirmek isteyen arkadaşlara tecrübelerimi paylaşmak. Gelişimlerini zaman zaman burada paylaşmayı düşünüyorum. Yanlışım varsa affola. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa hatalarımızı düzeltirlerse çok sevinirim. Teşekkürler...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.