View Full Version : Kumru
velveteen
25-01-2009, 10:51
Merhaba, bu haftasonu balkonumuzdaki misafiri farkettik. Adını bilemediğim askı saksıdaki çiçeğimi kendine yuva bilmiş meğerse bir kumru :) Balkonum panjurlu ancak hava alması için bir iki kanadı açık bırakıyordum. Bir kanadı ise naylon ile kaplamıştım zeytin ağacım ışık alsın diye. İşte ordaki saksımı beğenmişler.
Biraz su, ekmek koyduk balkona ama sanırım hiç yerinden kalmıyor. Eşim bir kaç kez yanaşıp su ve ekmek vermeye kalkıştı ama nafile, ürkütmekden başka bir işe yaramadı, şu an balkonun kapısını açmadan uzaktan bakıyoruz.
Askı saksıya hiç güvenmiyorum, ağırlıklarını taşıyacağına ama şu an yapabileceğim hiç bir şey yok. Civarda çok fazla karga ve martı var. Yavruları onlardan korumamız gerekecek mi yumurtadan çıktıkları zaman? Biraz araştırdım, hiç ürkütmemek, yuvanın yerini hiç değiştirmemek gerekiyormuş. Enteresan bir duygu. Güzel bir deneyim. Paylaşmak istedim. Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Kumruların yuva edindikleri evlere uğur getirdiğine dair çok kuvvetli bir inanç vardır. En azından benim çevremdeki insanlar böyle düşünürler. İnşallah onlar da size uğur getirirler. Ayrıca çok da şirin görünüyor. İnşallah yavrularınızı da görürsünüz. Burada onların resimlerini görmek isteriz.
velveteen
31-01-2009, 14:55
Umuyorum aaylin :) Hiç rahatsız etmemeye çalışıyoruz. Yalnız hiç yerinden kalkmadığını düşünüyorum. Kuluçka dönemlerinde hiç mi yemek yemiyor kuşlar? O kadar uzağımki konuya şimdilik sadece cam ardından kontrol etmekle kalıyorum. Umuyorum herşey yolunda gider :)
“AŞK” NE ZAMAN BAŞLAR VE NE ZAMAN BİTER?
Oğlum olmasa fark etmeyecektim ikisini de ve çabalarını da elbette.
Evimizin balkonunda boş bir saksı seçerek koyuldular işe.
Özellikle dişi olan her gün bitip tükenmeyen bir azimle, yanında kendi cinsinin erkeği ile birlikte, özenle çalı çırpı taşıdılar boş saksının içine. Kısa sürede boş bir saksıyı yuvaya dönüştürmeyi de başardılar.
Bir çift kumruydular onlar.
Oğlumun deyimiyle “anne kumruyla, baba kumru”.
Mutlulardı, çünkü çok yakında çoğalacaklardı.
Çoğalabilmenin coşkusuydu belki de onlara doğa karşısında mücadele gücü veren.
Birkaç gün sonra o boş saksının içinde iki minik yumurta gördüm.
Kuluçkaya yatacaktı bizim dişi kumru, kendine yuva yaptığı, evimizin balkonundaki boş saksı, bu durum için onun sarayıydı belki de.
İnat mıdır, doğası gereği midir bilinmez, 2 ya da 3 hafta kalkmadı kuluçkadan.
Önceleri erkek yiyecek taşıdı ona, gözlerimle şahit oldum da, “aşk böyle bir şey herhalde” dedim. Sevindim üstelik. Kuş da olsa birlikte bir hayat paylaşıyorlardı işte.
Oysa, dişi kumrunun sonrasında yaşadıkları, her kadının başına gelebilecek şeylerdi, terk etti bizim erkek kumru eşini, görünmedi bir daha.
Bu erkek milleti her cinste aynı oluyor galiba.
Anneyi yavrularıyla bıraktı gitti vefasız.
Sanki gagasıyla eşine yiyecek taşıyan O değildi. Diyorum ya gözümle görmesem inanmazdım.
Bir de bunun şarkısı vardı değil mi, eski yıllarda çok popüler olan : “ Baharı bekleyen kumrular gibi.. . .”
Üstelik kumrular eşlerine bağlılıklarıyla bilinen bir kuş cinsidir. Hem de eşleri ölünce başka kuşlarla bile eşleşemeyecek kadar bağlıdırlar eşine.
Eee ne olmuştu peki?
Ne diyeyim, birlikte bir yaşamı paylaşmak, çoluk çocuk, kuş cinsinde bile aşkı öldürebiliyordu demek ki!
Süre dolunca yavrular çıktılar kabuklarından.
Şu dünyada annelik kadar yüce duygu var mıdır? Anne kumru yavrularını kanatlarının altında besledi günlerce.
Yaklaştırmadı da kimseyi yanına, “ Tek başıma yeterim ben onlara ” dercesine. Mağrur ve kendinden emin.
Gagasında yiyecek taşıyarak büyüttü onları sabırla.
Hazırladı hayata.
Birkaç hafta sonra kanatlanmaya başladı yavrular. Uçmaya çalışırken bile anneleri yanlarındaydı. Yalnız bırakmadı onları.
Uçmayı öğrendiler iyiden iyiye. Sonra da uçup gittiler yuvadan.
İşi bitmişti anne kumrunun işte, doğaya salmıştı bile yavrularını.
Kendisi bir süre daha terk edemedi sarayını.
Biraz daha kaldı.
Haklı tabii, önce eşi, şimdi de çocukları gitti birer birer.
En son gün, çiçekleri sulamak için balkona çıktığımda oradaydı.
Gözlerime anlamlı anlamlı baktı.
O’na “ Zor mu annelik? “ diye sordum.
“ Sen benden daha iyi bilirsin” dedi ve ekledi:
“ Sizin işiniz daha zor. Doğada insan yavrusu kadar anneye ihtiyaç duyan canlı yok ki. Farkında değil misin yoksa?” dedi.
Sustum . . . cevap veremedim.
Doğruydu dedikleri.
“Peki eşin neden gitti” dedim.
“
Hayat bu unutma, ” dedi.
“ Nasıl yani hep terk mi edilir dişiler, bu mudur hayat dediğin, bu kadar kolay mı biter aşklar?
Hele bir de sizin aşkınız, kumruların aşkı nasıl bitebilir ?” dedim.
“ Cevabı sen bul ama sakın unutma, aşk özgür bırakmayı bilmektir, herkes özüne döner bir gün, vereceğin cevap kendini yansıtır çoğu kez, üstelik dünya dönerken, aynı kalmayız, değişiriz hepimiz, bir günümüz uymaz diğerine. ” dedi.
Ne de çok şey biliyordu bu kumru!!
Çiçekleri sulamam bitti. Bu arada, O da uçup gitti.
Bir daha hiç görmedim, ne O’nu, ne yavrularını, ne de terk eden, özgürlüğe kanat çırpan eşini.
Şimdilerde balkondaki saksım hâla boş. İçindeki çalı çırpıları bile atmadım.
Kendine yeni bir yuva aradığında düşünmeden gelsin konuğum olsun bizim anne kumru ya da başka bir anne kumru.
Anneyiz ya halden anlarız. Yardımcı oluruz kendilerine
Bu yazıyı bir blogda okumuş ve hayran kalmıştım. Belki hem kumrular hem de bizler için dersler verir diye düşünerek sizlerle paylaşmak istedim. Ayrıca hikayeden anladığım kadarıyla kuluçka döneminde aç kalıyorlar :(
velveteen
31-01-2009, 15:56
:) evet bende onu okuyunca rahatladim, çok tesekkurler. Bekleyeceğiz demek ki bir süre daha. Okuduğum kadarı ile tek eşlilermiş kumrular. Bu kadar çabuk terketmiş olamaz sanıyorum. Umutla beklemeye devam :)
Benim balkonumda da misafir olmuşlardı. Ama artık taşındılar.:)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20625&catid=member&imageuser=11935
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=20624&c=member&imageuser=11935
velveteen
01-02-2009, 00:37
Süper :)
Sizinkisi yaz döneminde misafir olmuş anladığım. Havalar soğuk olduğu için endişeleniyorum. Umuyorum bizde güzelce yavrularını büyütüp uçurup gittiği günleri göreceğiz :)
Kumrular tek eşlidirler . Eşlerini terk etmezler. Başına başka bir iş gelmiştir. Büyük olasılıkla kedilere kurban gitmiştir. Yuvada nöbetleşe yumurtaların üstünde yattıkları da olur.
Benim balkonumda da hiç eksik olmaz kumrular.
Eskiden büyüklerimiz ev veya cami inşa ederken kuş evlerini de unutmazlardı. Şimdi ise hiç kimse düşünmüyor, onlarda mecburen balkon gibi üstü korunaklı yerleri seçmek zorunda kalıyorlar.
Bu durumlarına üzüldüğüm için elimden geleni yapmak istedim ve balkona iki tane sepet astım, onların içinde yavruluyorlar büyütüyorlar.
Geçen yaz 5-6 tane yavru uçurdular. Kumruların bebekliklerini, uçtuklarını görünce çok mutlu oluyoruz. Oğlumda çok seviyor yem vermek için yarışıyor.
nazmikoc
27-02-2009, 14:28
benim evde kombinin bacasına yuva yapmışlardı kıyamadım uzun süre soğuk suyla duş almıştım.
Yuva yıkanın yuvası yıkılı hesabı :))))
korkmuştum..
velveteen
14-03-2009, 22:16
Maalesef haberler pek iç açicı değil. Misafir kumrunun 2. denemeside başarısız oldu. Yumurtadan çıkan yavru ölmüş. Bir yumurta var, içinden yavru çıkmamış. Anne olduğunu tahmin ediyorum, bir kuş yerde oturuyordu. Düzgün uçamıyor. Bir kutunun içine gazete kağıdı ve pamuklar koyduk soğuktan koruması için ama maalesef bizden korktuğu için kaçıyor. Kutunun içinde değil, yanında oturuyor. Açıkcası neler olduğunu anlamadık. Neden uçamadığına dair bir yorum yürütemiyorum. Eğer bu anne kuş ise yaralanmış olma ihtimali düşük çünkü balkonu terk etmiyordu. Kumrular konusunda deneyimli arkadaşların yapabileceğim şeyler hakkında önerisi varsa çok sevinirim.
Günaydın arkadaşlar, benimde balkonuma bir kumru yumurtladı. Yazılarınızı şimdi okuduğumdan daha önce resimlerini çekmemiştim. İnşallah yarın ben de bizim misafirin resimlerini sizinle paylaşırım. Çiçeklerimi korumak için balkonda duran merdivene kilimlerimi koymuştum, rüzgardan kilimler toplanınca üst kısımda birikmiş ve kumru da orayı kendisine yuva edinmiş. Ağaç dallarını görünce yuva yapacaklarını anladım, hiç dokunmadık. Şimdi anne kumru yumurtaların üzerinde oturuyor. Çocuklar balkona kuş yemi koyuyorlar. (muhabbet kuşlarımız da var). Annenin yerinden kalktığını evde olduğum müddetçe görmedim. Bakalım yavrularımız ne zaman çıkacaklar.
Günaydın arkadaşlar, dün bahsettiğim kumrunun fotoğrafını bu sabah çektim.
Kumrular yavrular tüyleninceye kadar bebeklerin yanında oturur eşi onu besler. Yavrular biraz büyüyünce sabah ve akşam nöbetleşe otururlar, gün batımında bizim kumruların değişim yaptığını görüyoruz.
Sayın velveteen,
Kumrular kendi yuvalarını kendileri yaptıklarından, pamuk gibi onlara yabancı olan bir cismin yanına gitmezler. Onlara hiç karışmadan uzaktan takip edilmesi gerek. Kuşun kendini toparlaması için biraz bulgur veya kenevir verirseniz iyi olabilir, yine yavru yapabilirler.
Bizim geçenlerde iki yumarta vardı ama bir tane yavru büyütebildiler. Diğeri ölmüş demek ki. Daha sonra yumurta kabuklarını dışarı attılar.
Geçen yaz eltim, kedinin kovaladığı uçamayan sakatlanmış bir kumru getirdi, balkona koyduk yerde 4-5 gün gezindi güçlendi ve uçabilecek duruma gelince de gitti.
Onlar için sadece yüksekte bir yer ve yem ve su vermek yeterli.
şanlıurfa dilinde bu kuşun adı
yusufu tutan'dır.
velveteen
20-03-2009, 21:06
İncifem eşimle beraber elimizden geleni yaptık diyebilirim. 2 gün içinde diğer yumurtadan da umudunu kesince sanırım, maalesef gitti kumrumuz. Ona bir yuva yaptık, yalıtım malzemelerinden bir kutu, içinede pamuk koymuştuk ama çıkartacağım hemen verdiğiniz bilgi üstüne. Eski yuvasının hemen yanına monte ettik. Eski yuvasınıda bozmadık ama.. Eski yuvasına getirdiği çalı öırpıyı alıp pamukların ustune mi koysam?
bir kaç gün geçti pek umudum kalmadı açıkcası. Yinede her akşam kontrol ediyorum geldimi diye?
Sayın velveten,
yuvanın içine hiçbirşey koymayın onlar gerekince çalı çırpı getirirler. Yuva bomboş olsun. Üzülmeyin bir sonraki yumurtlama zamanında yine gelirler.
Birol Ketenci
25-03-2009, 13:49
Yuvanın içine siz birşeyler koyduğunuz takdirde o yuvanın başka sahipleri olduğu duygusuyla uzak kalabilirler. Bulabilirseniz bildiğimiz süpürgeden bir karışlık teller keserek yakın bir yere koymanız faydalı olabilir. Yuvada bulunacak pamuk nöbet değişimlerinde tırnaklara takılarak yuvaya zarar verebilir. Kumrular narinliklerine oranla çok kötü yuva yaparlar. Balkon kenarında derin olmayan bir yemlik ve suluk yapabilirsiniz. Yem olarak buğday-mısır-günebakan yeterli olur. Rahatsız edilmedikleri için yakında dönme ihtimalleri yüksek. Yakın bir yerlerde de yuvalanabilirler. Kumruların ocak ayında kuluçka yapması gerçekten çok şaşırtıcı bir durum. Tekrar gelirlerse eğer zamanla sizi tanırlar ve varlığınıza alışırlar. Yabancı insanlara karşı tepkili olurlar. Uçamamasının sebebi büyük ihtimal yırtıcılar tarafından yediği darbedir.
Merhaba arkadaşlar geçenlerde tatile gittiğimizde kumrular balkona yuva yapmış döndüğümüzde baktım yuva üstünde sürekli yatıyor ekmek su falan verdiğimde ürküp gitti o arada yumurta olduğunu gördüm, yumurtalar 10 gün önce açıldı 2 tane yavru var.Anne ve babası sürekli balkonda duruyor anne, yavruların üstünde yatıyordu fakat 2 gündür anne geceleri gelmiyor akşam saat 8-9 gibi yan balkona geçip orada takılıyor.Yavrular şimdilik yaşıyor ama gün içinde annesi besliyormu bilmiyorum.
Acaba ben yem versem mi ? Bu yavruların bu şekilde yaşama şansı var mıdır? Ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum.
Mümkün olduğunca anne ve baba kuşa gözükmeyin.
Yavruları ellemeyin.
Bulgur ve ekmek ve ya kek parçaları sadece anne ve baba kuşa verilebilir.
Bol şans kuşlara iyi bakın.
ya pardon pek çok şeyle alakasız ama ben üye oldum napcm bilmiyom
imdaat :(((
bu arada bitküleri çok seviyomm :)
Sabahları yemlenmeye gelen kumrular. Birisi annemin elindeki yeme uzanacak kadar samimi.
Geçen yıl balkondaki asmayı budarken kumru yuvasını farkettik.Minicik bir yavru ve annesi asma yapraklarının arasında idi babayı sonradan tanıdık, hakikatten yuvasına yiyecek taşıyor. Şu anda antenin üzerinde yuva yapmış yeni bir aileyle balkonumuzu paylaşıyoruz. Artık bizden biri gibiler, galiba saksılara ektiğimiz tohumlardan göz hakkı da alıyorlar.
Cuma günü aynı telaş bizim balkondada vardı anne kumru en dip saksıya oturmus beni görünce kaçtı..Annem galiba yuva yapacak dedi bende sulama sırasında benden kacmasın diye o yokken saksının benden tarafına bez astım bi nevi perde arkasında kaldı tekrar gelmez diye korktum.hafta sonu evde yoktuk ve aksam geldiğimizde balkona çiçekleri sulama cıktım fark etmeden onun yanıdaki saksıya gidince bişi uctu ve bi baktım yumurta eyvah anne ya geri dönmezse telaşına kapıldım ama geri dödü ve şu anda ötüyor ve bi bebek bekliyo haliyle bizde bekliyoruz rahatsız etmemk için uğrasıyorum umarım ev arkadaşım olmaya devam eder..
gokayeren
18-06-2010, 08:43
oy ne güzel
Merhaba arkadaşlar, benim odamın camının önüne de kumru yuva yaptı ben ona her gün yiyecek verdim bu gece çok şiddetli yağmur yağıyordu ıslanmasın diye bir şeyler yaparken kaçtı ve şimdi çatıdaki gider borusunun üstünde duruyor 2 yavrusu açıkta çok korkuyoruz yavular soğuktan ölür diye ne kadar beklemeliyiz geri dönmesini?
Cumhur Tonba
21-06-2010, 01:21
Sayın Selvia,
Siz iyi niyetle davranmışsınız. Fakat düşünün. Doğada ki yavruların üstünü kim örtecek. Onları biraz kendine haline bırakın. Dilerim anne gelir.
Gelmezse, civciv büyütür gibi evde büyütebilirsiniz. sabaha kadar bekleyin bakalım. Hava sıcak. Yavruların da kaç günlük olduğunu bilmiyoruz. Neticeyi bekliyoruz.
Benim bildiğim kadarıylabu hayvanlar yuva yaptıkları zaman yuvaya ozellikle yumurta veya yavrulara dokunulursa birdaha hiç geri gelmiyebiliyorlar kokunuzu alıyorlar veya artık o yuvanın bir yabancı tarafından bulunduğunu ve güvenli olmadığını düşünüyorlar yanlışım varsa düzeltin lütfen
evet sabah güneş doğar doğmaz döndü 5te falan uyku uyuyamadım gece=)) yavrular daha 6 günlük falan çok küçükler teşekkür ederim herkese=)))
Cumhur Tonba
22-06-2010, 13:32
Bu iyi haber. Sevindik.
manisali64
01-05-2011, 10:19
Herkese merhabalar ve koccamaann bir günaydın diyerek başlamak istiyorum sözlerime bende bu siteye yeni üye oldum bunun sebebinide dün akşam benim odamın penceresinin önünde farkettiğim kumru yuvası ve içindede bir de şirin ve minik bir yumurta olan maaşşaallah diyim bir yuvayı ve anasını farkettim
Hemmen yiyecek koydum su koydum yalnız akşam gitti gece sabaha kadar yoktu annesi üzerinde sabah kalkıp baktığımdada üzerindeydi inşaallah yumurtaya bişiy olmaz bu ilk değil 2008 dede aynı yerin tam karşısına yanılmıyorsam yuva yapan kuşun yavrularıydı bunlar onlar geldi diye tahmin ediyorum
Şimdilik bir problem yok 2008' den tecrübeli olduğum için bakıyorum onlara resmen bakıcı olduk ama benim 2008' deki kumrulara bakmam çok enteresandı kumru yuva yaptı: Açılır pencerenin önüne yumurtaların olduğu ilk gün hemen oraya bir avuç ekmek kırıntısı koydum baktım yemiyorlar narin narin yiyorlar kendi kendime dedim bunlar herhalde yeni beğenmedi bende evde bir hayvan besliyordum; Kanarya onun yeminden verdim baktım hemmen yiyorlar sonra birde bir kilo buğday verdim oh hanımefendinin keyfine diyecek yoktu ama öyle enteresanki pencereyi açıyorum hayvan kuluçkadayken bile hiç kaçmıyor ama gardını alıyor ve biraz yaklaştımmı hemmen kanatlarıyla bana saldırıyor du hiç aldırış etmedim defalarca aynı şeyi yaptım durdum icabında ellerimle baktım onlara karpuz koydum, domates koydum, ekmek koydum
Yaz ayıydı hava nasıl sıcak anlatamam size benim pencerenin önü kuş cennetine döndü o kumru çiftinden başka yuva yapan yok ama diğer kuşlarda geliyor yalnız sadece serçeler ama içimden gelin dedim gelin bende hepinize yetecek kadar yem var günde 7-8 defa orayı bir avuç buğdayla yemliyordum ve günde üç defada bir su kabına da su doldurmayıda ihmal etmiyordum
Derken bizim kuş bana alıştı kaçmıyordu pekde saldırmıyordu ama biraz daha yaklaştığımı farkettiği an analık içgüdüsüylede hemen saldırıya geçiyordu bende aldırış etmiyordum :) ama bazen parmaklarımın ucundanda yemini buğdayını yerdi bende sıkılmasın utanmasın diye uzaklaşıverirdim pencerenin önünden uzaklaştığım anda hayvan sanki beni anlıyormuş gibi bakardı bana ve başlardı yemini yemeğe sonrada içerdi suyunu bazen kuluçkadan kalkmazdı bende kuluçkanın içine dökerdim buğdayları
Hayvan öyle enteresan olmuştuki her yeri yem dolu baba da gelirdi ordan yerdi artık kuluçkadaki dişi kuşu öyle bir alıştırmıştımki hayvan kuluçkadan yumurtalarının üzerinden kalmadan yanıbaşındaki ve altındaki yemlerden yerdi karpuz koyardım yerdi, domates koyardım yerdi, yumurta koyardım yerdi, üzüm koyardım yerdi, afiyetle güçlendiler :D sonra da yavrular çıktı büyüdü palazlandı bende onları severdim başını okşardım baktım sonraları ne anne geliyor nede baba geliyor aslında geliyorlardı ama seyrekleşmeye başlamıştı yuvaya gelişler bende bir gece dayanamadım aldım onları baktım biraz havada serin gibiydi ikisinide sardım sarmaladım sııkıp sevesim geldim :)
Sonrada hayvanlarda ne enteresanki yavrularda bana aynı duyguyla yaklaşıyorlardı baktım tirtir titriyor biraz üşümüş herhalde yavruyu avucumun içine kafası başı dışarıda olacak şekilde kapattım birisinide bıraktım bir köşeye biraz durdu baktım sıcaktan biri elimde uyuya kalmıştı, titremeside kesilmişti ötekide uçmaya çalışıyordu neyse sonra tekrar yerlerine koydum bu şekilde uğraştım durdum onlarla :D sonrada zamani gelincede uçup gittiler bendede kalan kirli bir cam ve pencere önü onlarıda temziledik herşey bitmişti şimdi aynı şey bi daha olmayacak 2008 deki gibi yapmıyacağım ama yem ve su konusundaki tavırım asla değişmez bu sabah baktım kuş yemini onlara verdim nasıl yiyorlar sonra biraz evde darı vardı ondan koydum önlerine markettende Aşurelik buğday aldım biraz onlarıda koydum önüne hayvan öyle enteresanki ben öyle yaptıkça yuvayı bozuyor ve açılan pencereye doğru yaklaştırıyor yuvasını erkekte geliyor ikide bir ağzında çam dalı, ince dal ne bulduysa getiriyor yalnız bişiy dikkatimi çekti direkt koymuyorlar çam dallarını ve dal parçalarını önce dalların sivri ve sert taraflarını gagasıyla ezip öyle koyuyor yuvaya bakalım nolacak bizim kumrucuklar bide ötüyor guguuuuuk guuukk diye mükemmel bir atustikle ötüyor bakalım hayırlısı bize gene bakıcılık yapmak düşüyor düşüyor galiba :)))
Bu başlığa ilk uğradığımda okuduğum öykülerdeki sizlere nasıl da özenmiştim.
Benim balkonumda da bir misafirim olsa diye nasıl içten bir istekte bulunduysam artık, "secret" dedikleri gerçekten doğru mu diye düşünmeye başladım açıkçası:eek:
Tekrar neden burada olduğumu ve neden bu kez mesaj bırakmadan ayrılmadığımı tahmin etmişsinizdir.
Eveeeeeeeetttttt, benim de artık iki misafirim var !:)
Devam edeceğim.
Bir de kaçması olmasa ne iyi olacak. Alışmasını, bizden zarar gelmeyeceğini anlamasını çok istiyorum.
Dün akşam yoktu. Açıktaydı yumurta. Şimdi baktım, geri gelmiş.;)
Bey amca ortalarda yok ama:rolleyes:
edis2209
21-05-2011, 12:49
Harika kuşlardır.. Balkonumda onları izlemek büyük keyif verir bana.. İnsanlara yakın ama mesafeli duruşları bu kuşların zeki ve asil olduklarını çağrıştırır bana.. Saygılarımla,
Bugün işe gitmeden önce havanın nasıl olduğuna bakmak istediğimde penceremde bu manzara ile karşılaştım.Yetiştirdiğim maydanozlarımın ortasında bu sevimli canlıyı ve eşini gördüm.Yarı uyur bir vaziyetteydim ama hemen fotoğraflamak istedim smile.gif .Akşam da eve geldiğimde halen ordaydılar.Sanırım artık penceremde bir yuva , bir aile var. ;)Ayrıca kumrunun altında beyaz bir yumurta olduğunu farkettim.Çıkacakları anı heycanla bekliyorum.Onlara birşey olmasından korkuyorum.Bugün yumurtladığına göre 15 ten itibaren geri sayıma başladım.Yavrularını göreceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorum.
http://img705.imageshack.us/img705/2565/73375986.jpg
Kötü haber:
Bu sabah baktığımda kumrunun da, iki yumurtanın da yerinde yeller esiyordu:(
İlk olarak aklıma gelen, başka kuşlar tarafından yenmiş olabileceği ama hiç kalıntı yok.
E taşıyamayacağına göre...Çıkamadım işin içinden:confused:
Sayın Aygün;
İki sene saksılarımın içinde benimde böyle misafirlerim vardı. İlk sene fazla kullanmadığım pencerenin önündeki saksıda yumurtasını gördüm. Kalkmasın diye yanına su ve buğday gibi yiyecekler koydum. Ertesi günü yoktu.
İkinci sene çok kullandığım pencerenin önündeki saksıda gördüm yumurtayı, bir kaç pencere açışımdan sonra, yine yoktu. Dediğiniz gibi hiç bir kalıntı da yoktu.
Benim anladığım, koruma içgüdüsü ile yumurtayı daha güvenli bir yere taşıyor.
Evet sevgili alanur, ben de yemini, suyunu koymuştum. Hatta alışmaya başlamıştı, kaçmıyordu artık bizden.
Yine de buna rağmen gitti. Başta ihtimal vermedim ama sanırım yumurtalarını taşıyabiliyorlar . Başka açıklaması yok.
elifsirin
30-05-2011, 14:27
Benim bebişler :D
Gözünüz aydın. Ne mutlu size.
elifsirin
10-06-2011, 10:26
Bebişeler artık büyüdü evin içinde geziyorlar :p
Bahçemiz
10-06-2011, 19:12
Elifşirin kumrumu güvercin yavrusumu bunlar?
elifsirin
01-07-2011, 11:06
Merhaba kumru bunlar şimdi bu resimdekiler gitti,ama yenisi geldi ve büyümekete :D
mavikartal5
01-07-2011, 16:29
o kadar uğraştım ev yaptım ama hiçbir misafir gelmedi, kira da almayacağım dedim yine gelmediler. inşallah seneye gelir misafirlerim...
ENFARKLISI
20-11-2011, 14:19
İş yerimize ait binanın bütün balkonlarında bulunan klimaların arkaları, neredeyse bu manzaraya sahip. Her bir klima arkası yenidoğan ünitesine dönüşmüş durumda. O kadar çerçöpü nasıl tek tek taşıyorlar, tahmini imkansız.
Balkonumdaki barbekü bölümüne yuva yapmış kumrularımın akibetini öğrenmek için geçtim bilgisayarın başına. Müthiş üzgünüm. Oysaki daha bir hafta geçmedi aileme müjdeli haberi verdiğim, ikiz bebelerimiz olacaktı. Kuşlarımın huzuru kaçmasın diye bir tek çiçek sulamaya çıkıyordum balkona. heyecanla yumurtaların çatlayacağı günü hayal ettim durdum taki bu sabaha kadar. yok kuşlar yok, yumurtalar yok, hiç bir şey yok. kuru yuva var sadece. resimlerini çekmemiş olsam kendimden şüphe edeceğim. terk etmiş kumrularım beni. tüm kış besledim, çiçeklerimi talan etmelerine, balkonumu ve evin önünü pisletmelerine aldırış etmeden. yuva yapmaları üstüne yumurtlamaları çok sevindirmişti beni.müthiş bir terkedilmiş duygusu yaşıyorum arkadaşlar.
Kerem211
23-05-2012, 16:44
Merhaba arkadaşlar,
İşyerindeki odamın dış klima ünitesi ile duvarı arasında bir kumru yuva yapmış, yetmemiş bir de iki yavru peydahlamış.
İçerisi felaket, diğer odalar püfür püfür eserken ben 30 derece sıcaklıkta kavruluyorum resmen. Bir de bizim buraların yazını düşünmek istemiyorum; gölgede 38-40 dereceyi buluruz her sene... Klimayı açarsam yavrular kavrulacak, açmazsam ben... Şimdilik idare ediyorum ama 1-2 aya dek uçarlar mı diye sormak istedim? Yavrular 1 haftalıklar daha...
Olmadı camın önüne bir yuva yapsam, yavruları taşısam diye düşündüm ama güvercin meraklısı bir arkadaşım sakın ha, dedi. Olmuyormuş öyle.
Bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum; bunun bir çözümü var mıdır?
Bir de yuvayı yıkın, atın gitsin, yavruları pilavlık yapın tarzı saçma salak cevaplar olmasın lütfen.
YeniGine
28-05-2012, 01:26
Merhabalar; ben siteyi sadece çiçek, bitki, bahçe diye algılıyor idim. Fakat bir arkadaşın bıldırcınlar mesajını görünce gerçekten heyecanlandım ve çok sevindim.
Evet kumrular; harikalar, keşkee çoğalabilseler. Benim balkonumda 2 sene öncesine kadar gayet güzel otururlar, yumurtlarlar, yavrularını büyütürler uçarlardı. Fakat 2 senedir maalesef karga ve saksağanlar!!! Maalesef sayelerinde 2 senedir yavru alamıyorum. İnanın balkonu çarşaflarla örttüm sakladım yuvayı ve anneyi, poşetler astım.. Ama maalesef saksağan ve kargalar anneyi hiçe sayım yumurtaları yiyorlar, olmadı yetişemediler yavruları katlediyorlar!! Gerçekten nasıl başarabilirim, nasıl bir çözüm bulabilirim düşünüyorum, düşünüyorum ama aklıma hiçbirşey gelmiyor. Zira yapabileceğimi yaptım, onun haricinde başka birşey gelmiyor aklıma. Hep birlikte, sizce nasıl çözümler üretebiliriz arkadaşlar!!
Bugün yine oturdu bir anne aynı yuvaya ve bu sefer ne çarşaf var, ne de poşetler!! :(( Tabi ki eminim bunu da saksağan ve kargalar yok edecekler. Kesin birşeyler üretelim birlikte diyorum.
Halil Önen
28-05-2012, 02:08
Akıllı Karga.. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=vLKWuPdupjI)
Kumru yuvası kafes benzeri bir şeyin içine korumaya alınabilir belki... Kuluçkaya yattığı dönemde pek yuvasını terk etmez, beslenmesi sağlanabilir.
Kargaların gelmediği zaman dilimi vardır o zamanlarda kafes açılabilir belki...
Zor bir durum...
Yine de kargalar diğer kuşlara göre çok akıllılar, alet kullanmayı bile biliyorlar. Ve hatta insanları...:)
Kırmızı ışıkta cevizi yola atıyor, yeşil ışık yanınca yiyor; bizim hanım kurusun diye balkona serdiği cevizleri kimlerin yediğini öğreninceye kadar potansiyel suçlu oğlum, kızım ve ben olmuştum. Cevizlerin yarısı gitti ama bizde aklandık...:D
YeniGine
28-05-2012, 02:16
:)) Halil Beeey çok teşekkür ediyorum, sağolun varolun. Ama kumrunun balkonda belli bir yeri var duvar üzeri, hep oraya yuva yapıyorlar. Geliyor oturuyor, yumurtluyor ve yavru çıkıyor. Ama işte ya yumurta yeniyor; ya da yumurta yenmez isee yavrular kesin yeniliyor karga ve saksağanlar tarafından. :(( Mart ayında 2 yumurtadan bir yavru çıkarabildik çok şükür. Fakat nisanda oturdular hiçbirşey olmadı, bugün yine oturmuş kumru oraya.
Spirulina
28-05-2012, 16:36
Bazen yumurtalar dolsuz olur, genelde yasli kuslarda gorulen bu durumda anne yumurtalari disari atabilir cunku icden ice cururler. Bazende yumurtalarin kabugu ince olur ve kirilirlar bu durumdada anne yine yuvayi temizler. Sizin dediginiz gibi kargalar ya da saksaganlarda tebelles olmus olabilir. Bu durumda fazla yapabilecek bir sey yok ne yazikki, annenin daha korunakli bir yer secmesi gerekir.
Güzin Çakar
28-05-2012, 19:05
Sayın YeniGine
Balkonunuzdan uzağa, karga ve saksağanların ulaşabileceği bir yere onlar için yiyecek, ceviz, çekirdek gibi bir şeyler koyarak ilgi alanlarını değiştirseniz sonuç alabilirmisiniz acaba? Otuduğum sitenin bahçesinde yüksekçe yem masası var. Üzerine kumrular için buğday, karga ve saksağanlar için kedi maması koyuyoruz. Aralarında bir problem olmuyor, sırayla acıkan gelip karnını doyuruyor.
Karga ve saksağanların balkonlara gelmediğini biliyorum. Site sakinlerinden bir kısmı kumrular gelip,balkonlarını kirletmesin diye balkonlarına tuhaf şeyler takıyorlar, eğer kargalar gelseydi kıyameti koparırlardı. Mutlaka şikayet olurdu.
YeniGine
28-05-2012, 23:54
Merhabalar
:(( Bugün yine ya karga ya da saksağan kumruyu kovmuş, yumurtayı yemişler. Çok üzüldüm. Çevremde karga ve saksağanların yiyebilecekleri çok şey var. Mesela hemen komşumun bahçesindeki kirazlar. Anlaşılan o ki artık kumrular benim balkonumda yavru yapamayacaklar. :((
Merhaba arkadaşlar,
İşyerindeki odamın dış klima ünitesi ile duvarı arasında bir kumru yuva yapmış, yetmemiş bir de iki yavru peydahlamış.
İçerisi felaket, diğer odalar püfür püfür eserken ben 30 derece sıcaklıkta kavruluyorum resmen. Bir de bizim buraların yazını düşünmek istemiyorum; gölgede 38-40 dereceyi buluruz her sene... Klimayı açarsam yavrular kavrulacak, açmazsam ben... Şimdilik idare ediyorum ama 1-2 aya dek uçarlar mı diye sormak istedim? Yavrular 1 haftalıklar daha...
Olmadı camın önüne bir yuva yapsam, yavruları taşısam diye düşündüm ama güvercin meraklısı bir arkadaşım sakın ha, dedi. Olmuyormuş öyle.
Bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum; bunun bir çözümü var mıdır?
Bir de yuvayı yıkın, atın gitsin, yavruları pilavlık yapın tarzı saçma salak cevaplar olmasın lütfen.
Daha ilk mesajınızı yazıyorsunuz, yazmadan önce diğer sayfaları hiç mi incelemediniz? Bir tane "saçma salak" cevap gördünüz mü ki uyarma ihtiyacı hissediyorsunuz?
Burası heryerde okuyup gördüğünüz uyduruk sitelere benzemez, insanlar bilinçli ve yardımseverdir; yuvayı yıkıp hayvanları pilav yapacak cinsten kişi yoktur buralarda, gönlünüz rahat olsun.
Gelelim sorunuzun cevabına, bulunduğunuz durum gerçekten zor. Ben de klima dış ünitesi bulunan bir balkonda bitki ve kedi yavruları beslediğim için bu durumu bilirim. Lakin önerebileceğim tek şey yavrular gidene kadar odayı vantilatör ile serinletmenizdir, yuvayı taşırsanız büyük ihtimalle annesi yavruları terk edecektir.
YeniGine
10-06-2012, 02:15
Kumruseverler; benim balkonuma yine bir kumru oturdu. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemiyorum. Daha öncekilere çarşaflar gerdim sakladım kendimce ama karga ve saksağanlar yumurtaları yok ettiler. Şimdi yine 4 gündür bir kumru oturdu... Bu sefer balkona gerdiğim çamaşır ipine bir sürü CD ve naylon poşetler astım. 4 gündür oturuyor kumru gelen giden yok. Diyorum ya henüz yumurta yok, ya da CD ve naylon poşetler işe yaradı. Başka ne yapabilirim, önerileriniz, çözümleriniz olur ise sevinirim.
.... CD ve naylon poşetler astım. 4 gündür oturuyor kumru gelen giden yok.
Bilakis parlak objeler karga ve saksağanı cezbeder. Dikkatli olmalısınız.
YeniGine
12-06-2012, 23:31
Teşekkürler Tura; fakat yapabileceğim başka birşey yok. Şu an için kumru oturuyor hala. İnşallah böyle devam eder diye düşünüyorum.
Arkadaşlar ,kumrularının sevimliliklerinin yanında kimsenin bahsetmediği bir sıkıntıdan burada bahsedeyim.Bunlar uçtuklraında artlarında güvercin bitidiye beyaz minik mi minik bitçikler bırakıyor ve bu da güvercinler olmazsa direk eve insanlara saldırıyor.müthiş kaşıntı yapıyor ve acayip çoğalıyorlar.Biz 3 gün evde rezil olmuştuk 2 yıl önce evi ilaçlatmadan da kurtulmak mümkün değil. Aman dikkat !!!!
YeniGine
27-06-2012, 23:47
Kumruseverler; benim balkonuma yine bir kumru oturdu. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemiyorum. Daha öncekilere çarşaflar gerdim sakladım kendimce ama karga ve saksağanlar yumurtaları yok ettiler. Şimdi yine 4 gündür bir kumru oturdu... Bu sefer balkona gerdiğim çamaşır ipine bir sürü CD ve naylon poşetler astım. 4 gündür oturuyor kumru gelen giden yok. Diyorum ya henüz yumurta yok, ya da CD ve naylon poşetler işe yaradı. Başka ne yapabilirim, önerileriniz, çözümleriniz olur ise sevinirim.
:(( Hiçbiri bir işe yaramadı; 2 yavru idi... İkisini de yemişler bugün saksağanlar. Çok üzgünüm.
kelebek çalısı
28-06-2012, 01:28
:(( Hiçbiri bir işe yaramadı; 2 yavru idi... İkisini de yemişler bugün saksağanlar. Çok üzgünüm.
Sn. YeniGine, Bizim semtin kuşları başlığına abone olduğumdan en son mesajın sizin yönlendirmeniz olduğunu farkettim ve bu sayfaya ilk kez göz atma fırsatı buldum.
Paylaştığınız hikaye üzücü. Korumak istediğiniz yumurtalar için büyük bir gayret ile çabalamışsınız ama sonucunda maalesef ki doğa kanunlarına karşı gelememişsiniz.
Hemen sizinle bu durumu paylaşanlar olup olmadığını kontrol etmek istedim ve ilk etapta arama yaptırdığımda, kuşlarının yumurtalarını kargalardan korumak isteyenlerin başvurduğu methodlardan birinin sahte yuva yaparak ve içine tavuk yumurtaları yerleştirerek kargaların ilgisini bu sahte yuva ve yumurtalara yönlendirdiklerini okudum.
Bu yolu denediniz mi bilmiyorum ama belki yeniden bu durumun vuku bulmaması adına bir işe yarar diyerek size iletmek istedim.
Çabalarınız adına teşekkürlerimle.
YeniGine
28-06-2012, 01:38
Teşekkür ediyorum kelebek; ben de Bizim Semtin Kuşları başlığına; Bitkilerinizi Kuşlardan Kedilerden Koruma Yöntemleri başlağından, Sayın Nevsune hanımın bu ne şiddet, bu ne celal dediğim yazısı sonucu girdim. Ve kendisinden de rica ettim siz de Balkonumdaki , yumurtadaki kumrular başlığını bir ziyaret ediniz diye.
Bence gayet de iyi olmuuuş, sizin cevabınız geldi. Çok teşekkür ediyorum. Benim ve gayretim için çook değerli bilginiz için ben çok teşekkür ediyorum. Sağolun. Tabi ki deneyeceğim.
YeniGine
28-06-2012, 01:44
Sn. YeniGine, Bizim semtin kuşları başlığına abone olduğumdan en son mesajın sizin yönlendirmeniz olduğunu farkettim ve bu sayfaya ilk kez göz atma fırsatı buldum.
Paylaştığınız hikaye üzücü. Korumak istediğiniz yumurtalar için büyük bir gayret ile çabalamışsınız ama sonucunda maalesef ki doğa kanunlarına karşı gelememişsiniz.
Hemen sizinle bu durumu paylaşanlar olup olmadığını kontrol etmek istedim ve ilk etapta arama yaptırdığımda, kuşlarının yumurtalarını kargalardan korumak isteyenlerin başvurduğu methodlardan birinin sahte yuva yaparak ve içine tavuk yumurtaları yerleştirerek kargaların ilgisini bu sahte yuva ve yumurtalara yönlendirdiklerini okudum.
Bu yolu denediniz mi bilmiyorum ama belki yeniden bu durumun vuku bulmaması adına bir işe yarar diyerek size iletmek istedim.
Çabalarınız adına teşekkürlerimle.
:(( Ahhhh çok geç kaldık bu öneride kelebeek... Gitti kaç günlük 2 tane yavru. ki hep yazdım, sordum var mı bir bildiğiniz, yardım edecek diye. Ben bunu bilseeem karton karton yumurta alıııp koymaz mıydım o sahte yuvaya. Ve böyle birşey de hiççç aklıma gelmedi. Ah böyle bir yöntem bilsem koymaz mıydım sahte yuva yapıp da oraya karton karton yumurtaları ben. :(( Şimdi daha çok üzüldüm inanın.
kelebek çalısı
28-06-2012, 01:57
Ben de daha önce bu başlığı ve konuyu farketmediğim için üzüldüm, belki işe yarardı. Ama bundan sonrası için belki bir işe yarar diyerek teselli bulmaya çalışmalı. İşe yarayıp yaramadığını ya da daha farklı çözüm uygulayanların farklı forumlardaki yazışmalarına ya da tecrübelerini aktardıkları bilgilerine ulaşırsam yine buradaki sayfaya aktarırım seve seve.
Bilenler olsa ya da bu yöntemi benim gibi okuyan olsa muhakkak paylaşırlardı. Her gün birşeyler öğreniyoruz işte ama erken ama geç. Üzülmeyiniz, bu durum doğanın kanunu maalesef.
YeniGine
28-06-2012, 02:05
Teşekkür ediyorum Kelebek. Ben de artık bu yuvayı buradan kaldırayım ve yuva yapmalarını engelleyim diye düşünüyor idim artık. Tamam kelebek ile birlik olayım yuvayı kaldırmayayım, artık sahte yuva, tavuk yumurtası bir kez daha deneyeyim ki 2-3 gündür de bakıp bakıp duruyorum onlara sanki miyadları dolmuş gibi geliyordu bana. Bilseem tavuk yumurtası anında koyar idim. :((
YeniGine
28-06-2012, 02:06
kelebek peki siz sahte yuva ve tavuk yumurtası nereden edindiniz bu bilgiyi, ben de bakayım oraya?
kelebek çalısı
28-06-2012, 02:12
kelebek peki siz sahte yuva ve tavuk yumurtası nereden edindiniz bu bilgiyi, ben de bakayım oraya?
Pigeon eggs are for the crows... - Pigeon-Talk (http://www.pigeons.biz/forums/f5/pigeon-eggs-are-for-the-crows-51238.html)
Üstteki adresteki forum sayfasında okudum. Kargaların güvercinlerinin yumurtalarını yediklerinden muzdarip olan kişilerin forum yazışmalarındaki öneriler bu sahte yuva ve tavuk yumurtası üzerine idi.
YeniGine
28-06-2012, 02:15
Hmm kelebek ben anlamam ki o yazılardan. Artık siz okuyun okuyun bana tercüme edin lütfeen. O halde ben kelebek e güvenim o yuvayı bozmuyorum, bir kez daha kelebek ile deneyelim diyorum. Kabul mü?
kelebek çalısı
28-06-2012, 02:22
Böyle bir örnekleme yapmışlar da başarı oranı nedir acaba biraz araştırayım. Başka örnekler var mı birşeyler öğrenirsem size aktaracağım. :)
Bazen şehir efsanesi tarzı konuşmalar da olabilir forumlarda. Kuşları doğal kuluçka ortamında bırakmak en iyisi bana göre ama eğer gerçekten de aynı kuşlar gelip aynı yere yuva yaparak yumurtluyorsa ve her seferinde kargalara veya diğer yırtıcı kuşlara yem yapıyorsa yumurtalarını bunun sebebini daha çok merak ettim açıkçası. Kuşların davranışı üzerine meraklandım.
Biraz göz atayım umarım faydalı bir bilgi bulurum sizinle paylaşırım ama kararı siz vereceksiniz. Büyük sorumluluk olduğunu düşünüyorum.
YeniGine
28-06-2012, 02:30
Tamam haklısınız. Siz araştırın, gine şöyle şöyle yapalım deyin, ben dünden hazırım. :(( Sonuçta iki yavru gitti bugün, daha önce de birkaç kez yumurta gitmiş idi. İnanın çok çabaladım neler yapmadım ki yorgan iğnesi, ipi ile çarşaflar gerdim sakladım, bekledim. Tabiii 4-5 kez yavru uçtu. Ama bu son zamanlarda kargalar, saksağanlar azdılar. Çünkü daha önceleri bizim bina önündeki eskii yapılarda idiler hep. O eski yapıları TOKİ Avrupa Konutlarına çevirince bütün karga ve saksağanlar yöneldi bizim bu tarafa. O yüzden de ne kuşlarda, ne de yuvalarda eski rahat kalmadı. Ben ta Belgrad Ormanların dan 7-8 tane kuş yuvası getirdim astım ağaçlara ki kumrular için değil tabi; daha küçük kuşlar için. Ama maalesef onlar bile karga ve saksağanlardan yana rahat değiller. Ormanda her yuva kuş yumurta ve yavrusu ile dolu. Ama benim buradakiler :(( boş.
Sizden ricaam ne yapabiliriz, ne edebiliriz, ben çabalıyorum, siz de yardım edin bana.
kelebek çalısı
28-06-2012, 02:48
Umarım yardımcı olabilirim fakat kargalar ve diğer yırtıcı kuşlara karşı yuvalarını korumak zorunda olan asıl sorumlular kuşların yine kendisi ve yer seçimi konusunda da yuvayı koruma konusunda da içgüdülerini kullanıyorlardır sanırım. Biz insanlar olarak ne kadar müdahale edebiliriz, sanırım çok kısıtlı. Kanadı kırık bir kuş bulsak veya ayağına ip dolanan bir kuşu tedavi etsek eminim çok faydalı olur bu davranışımız. Ama yuva yapmalarına nasıl mani oluruz ayrıca onların koruması gereken yuvayı nasıl koruruz gece-gündüz bilemiyorum. Özel olarak kuş kafeslerinde güvercin yetiştirenler gibi kafes veya kuş evleri ne derece diğer yırtıcılara karşı korunaklı onu da bilmiyorum ama ancak özel yetiştirici olunca sanırım yumurtlama dönemini başarıyla takip etmek mümkün olmakta.
Hayvanların dünyasında da zorlu bir rekabet ve hayatta kalma mücadelesi amansızca sürmekte.
Siz yine doğal akışına bırakın ama çok üzülüyorsanız yuvayı bozarsınız.
Belki yumurtalar boştu? Bunu düşündünüz mü? İçi boş olabiliyormuş yumurtaların bazı durumlarda.
YeniGine
28-06-2012, 02:53
:(( 2 tane yavru vardı kelebek.
kelebek çalısı
28-06-2012, 02:59
Doğmuş olan yavrular söz konusu ise daha zor muhafaza sağlamak. Haklısınız. Ben sorunu yumurtaları korumak olarak anladığımdan o eksende düşünüyordum. :(
İnanın yumurtayı çatlatarak çıkan yavruyu anne veya babası haricinde nasıl korumak mümkün hiç bir fikrim yok. Kargaların veya diğer yırtıcı kuşların açlığını giderecek başka yiyecek kaynakları oluşturmak ve ilgisini dağıtmaktan başka aklıma birşey gelmiyor.
Yuva üstüne yuva kursanız, kumrunun girebildiği yerden karga da geçer sanırım?
Ya yuva kurmalarına izin vermeyerek kuşları bölgenizden uzak yere yuva yapmaya zorlayacaksınız ya da görmezden gelecek ve doğal seleksiyon dediğimiz duruma bağlı olarak yaşayan ya da ölen yavrulara şahit olacaksınız sanırım...
YeniGine
28-06-2012, 03:03
:( Evet maalesef, yuvayı bozuup, tekrar yuva yapmalarını engelleyeceğim sanırım. Çünkü, zira gerçekten eziyet bana. Bugün o yuvayı öyle boş görüp, yerde ufacık tüyleri görüncee inanın öyleee bakakaldım yuvaya bir müddet. Sonra tam anında yan balkonda sanırım anne, baba idi, kumruları görüncee vallahi gözlerim doldu. Öyleee bakakaldım. Çoook üzüldüm çok.
KELEBEK ilgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum, tekraar görüşürüz inşallah deyiiip, çıkayım ben artık. İyi geceleeer.
Çok üzücü ama ne yazık ki böyle şeyler yaşanıyor. İşin en kötü tarafı siz ne kadar önlem alırsanız alın, kargalar, saksağanlar nasıl koku alıyorlarsa yavruları buluyorlar. Ne yaptıklarını, neden yaptıklarını da anlayamıyorum. Yeseler (bize yanlış görünse de) karınlarını doyurmak için yapıyorlar diye düşünüp doğanın yasası diyeceğim ama o minicik yavruların karnını deşip gidiyorlar. Gözümün önünde bir karga yaptı ve kaçtı gitti. Yaşadığım şeyi düşünebiliyor musunuz. O yavrucuk gözümün önünde can çekişerek öldü. Belki bu da bir tür doğal populasyondur, bilmiyorum ki. Böyle olmasaydı ve yumurtadan çıkan her tür yavru yaşasaydı dünyanın hali ne olurdu acaba?
Beni buraya davet etmişsiniz, sağolun:) Bilgim olsaydı da ne yapacağınız hakkında birşeyler söyleyebilseydim keşke ama kelin merhemi meselesi. Ben kendimce çözümümü, kuşların girmemesi için balkonuma ağ germekte buldum.
kelebek çalısı
28-06-2012, 15:32
Ağ konusunda da bir şeyler söylemek istiyorum. Bir kaç yerde okuduğum kadarıyla ağa bir şekilde takılan kuşların akıbetinin ayak kırıkları veya çeşitli yaralanmalar olduğuna dair üzücü sonuçlar da olabiliyor. Normalde bir kuş ağı farkederek ona takılmamalı elbet, fakat kuşların da sersemlediği ve panik halinde olduğu anlarda delice uçarak camlara dahi çarptıklarına şahit oldum. Bu durumda ağa takılması durumu da ihtimal dahilinde. Böyle bir olayla karşılaşmamanızı dilerim, aksi halde üzüleceğinizi tahmin ederim.
Ayrıca, ağ gerili bir balkondan dışarı bakmak optik açıdan gözünüzü yormaktadır. Benzer durum basketbol sahalarını veya tenis kortlarını tel örgü ile çevirmelerinde de geçerlidir. Etkisi rahatsız edici olmaktadır.
Kuş kovan olarak adlandırılan, kendini gün ışığı ile şarj eden ve kuşlara oradan uzaklaşmalarını hissetiren frekansta ses yayarak kuş için zararsız ama etki eden ürünlerden kullanarak, hiç olmazsa sizin alanınıza alışmamalarını sağlayabilirsiniz.
Bahçede bir adet var ve güvercinlerin konuşlanmasında oldukça azalma var. Bu sadece kendi bahçeme kadar etki eden bir ürün, yandaki çatılara veya bahçelere kuşlar rahatsız olmadan konabiliyor. Sadece benim alanımdan uzak duruyorlar. Tabi daha geniş çapta etki alanına sahip olan kapsamlı ürünler de var.
karşıyakam1912
25-07-2012, 12:54
öncelikle herkeze merhaba arka balkonumuzda 3 hafta önce bir kumru yuvası farkettik bir süre sonra içinde 2 tane kücük yumurta vardı , ama bir türlü anne veya baba kumruyu göremiyorduk herneyse ertesi gün anne kumru geldi ve birdaha hiç kalkmadı yurmurtaların üstünden yawrular dogana kadar , 6 gün önce yavrular doğdu sürekli uzaktan takip ediyorum yawrular doğdugunda da anneleri sürekli yanındaydı fakat şu son iki gündür sadece bu sabah yuvaya geldiğini gördüm , acıkcası korkuyorum yawruları terketmiş olabilirmi ? öyle bişey varsa hemen alıp kendim besliycem yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba. Yıllar önce bir çift kumru salondaki kütüphanenin üstünde iki yıl üstüste yedi çift yavru büyütmüştü. İlk yavrularda bir gece anneyle baba gelmeyiverince biz de çok telaşlanmıştık. Veterineri aradık, internetten araştırdık, vs. Neyse ki ertesi sabah erkenden gelip beslemeye devam ettiler. Diğer yavrularda da hep bu şekilde devam etti. Anne baba bir süre başlarından ayrılmıyor, sonra gidip gelmeye başlıyorlar. Tavsiyem devreye girmekte acele etmeden iyice gözlemlemeniz. Anneyle babanın ikisinin birden başlarına birşey gelmemişse ilgileniyorlardır.
YeniGine
25-07-2012, 23:28
öncelikle herkeze merhaba arka balkonumuzda 3 hafta önce bir kumru yuvası farkettik bir süre sonra içinde 2 tane kücük yumurta vardı , ama bir türlü anne veya baba kumruyu göremiyorduk herneyse ertesi gün anne kumru geldi ve birdaha hiç kalkmadı yurmurtaların üstünden yawrular dogana kadar , 6 gün önce yavrular doğdu sürekli uzaktan takip ediyorum yawrular doğdugunda da anneleri sürekli yanındaydı fakat şu son iki gündür sadece bu sabah yuvaya geldiğini gördüm , acıkcası korkuyorum yawruları terketmiş olabilirmi ? öyle bişey varsa hemen alıp kendim besliycem yardımcı olursanız sevinirim
Gözünüz aydın; ne mutlu size... Çok sevindim sizin adınıza. Evet yavrular doğduktan sonra ara ara yalnız bırakıyorlar fakat tekrar geliyorlar. Sakın yuvayı özellikle yavruları ellemeyin... Güle güle büyütün inşallah yavrularınızı... Darısı başıma inşallah.
jetmatikmmr
03-08-2012, 14:08
Arkadaşlar şu son 6 senedir bizim 6 binanın arasında baya büyük biyer var sürekli aynı çiftler yuvalama yapıyor ilk başta herhangi bir bilgimiz yoktu fakat öğrendik yavaş yavaş komşumuza sürekli yumurtlamaya başladı bir yılda 3 kez süper rekor şuan ise sürekli bizim pencerenin önüne yumurtlamalarını istiyorum ama napabilirim bu sayede yumurtanın özlemini çekmem:p
YeniGine
06-09-2012, 00:50
330003
YeniGine
06-09-2012, 00:50
330004
YeniGine
16-09-2012, 17:56
331845
Geliyorlar, yemlerini yiyorlar; yine duvarın üst kısmına yuva yapmaya çalışıyorlar.
kelebek çalısı
17-09-2012, 00:24
Sn. YeniGine,
kumru yemlik ve yuvası hoş olmuş da neden balkonunuzda hiç bitki yok:confused:, eksiklik büyük olmuş doğrusu:p.
YeniGine
17-09-2012, 00:29
KELEBEK im çok teşekkür ediyorum... Ve fotoğrafı yüklerken çiçekseverlerin bu soruyu soracağını düşünmüş idim. Evet evimde hiç bitki yok, hem fazla güneş almıyor hem de ben daha çok bahçede, bahçe bitkilerini seviyorum.
Kafesi yeni aldım, gayet güzel geliyorlar yemlerini yiyorlar ama ille de tam kafesin üzerindeki duvara yuva yapmaya çalışıyorlar, getirmişler yine çalı çırpıları. Ama orada da karga ve saksağanlara yem oluyorlar. Bilemiyorum o yuvaya nasıl girerler??
kelebek çalısı
17-09-2012, 00:36
...evimde hiç bitki yok, hem fazla güneş almıyor hem de ben daha çok bahçede, bahçe bitkilerini seviyorum.
Kafesi yeni aldım, gayet güzel geliyorlar yemlerini yiyorlar ama ille de tam kafesin üzerindeki duvara yuva yapmaya çalışıyorlar, getirmişler yine çalı çırpıları. Ama orada da karga ve saksağanlara yem oluyorlar. Bilemiyorum o yuvaya nasıl girerler??
Bence balkon şartlarınıza uyan bitkiler muhakak vardır. Hem bu siteye üye olup da balkonunda bir saksı bitkisi dahi olmayan bir üye var mıdır? ;)
Kumrular içinse söylenebilecek tek söz, kuşlar nereye yuva yapacağını kendileri tayin ettiklerine göre vardır bir bildikleri.
Hem o kafese girseler dahi, aynı yuvaya karga ve saksağanlar da girebilir anlamına gelmez mi bu?
Tahminen bu kafes daha çok dekoratif olarak kullanılacak bir yemlik görevi görecek balkonunuzda.
YeniGine
17-09-2012, 00:52
Bence balkon şartlarınıza uyan bitkiler muhakak vardır. Hem bu siteye üye olup da balkonunda bir saksı bitkisi dahi olmayan bir üye var mıdır? ;)
Kumrular içinse söylenebilecek tek söz, kuşlar nereye yuva yapacağını kendileri tayin ettiklerine göre vardır bir bildikleri.
Hem o kafese girseler dahi, aynı yuvaya karga ve saksağanlar da girebilir anlamına gelmez mi bu?
Tahminen bu kafes daha çok dekoratif olarak kullanılacak bir yemlik görevi görecek balkonunuzda.
Evet biliyorum; elbette yoktur. Ama zaten üye balkonlarını gördükçe imrenmiyorum da değil. Bahçede çok çiçeklerim var; onlara bile yetişemiyorum.
Duvar üzeri daha görünürde KELEBEK im, eğer o yuvaya girerler ise daha iyi saklayabileceğimi düşünüyorum. Baktım daha olmadı girmiyorlar komşumun bahçesinde daha müsait yerler var; kafesi oraya vermeyi düşünüyorum.
kelebek çalısı
17-09-2012, 01:12
Anladım. Gelişmeleri paylaşırsınız bizler de kafesin işe yarayıp yaramadığını öğreniriz.
Bahçe de olur, balkon da. Bahçeye bakan balkondaki saksıya mı yetişemeyecek? İlahi YeniGine bir alemsiniz :)
YeniGine
17-09-2012, 01:16
Tamam inşallah... Deme öyleee... Balkon ile uğraşır iseem bahçe kalacak. Ah beni bir görsen bir bu taraf, bir o taraf, bir arka bahçe, bir arka bahçenin sağı, bir arka bahçenin solu, bir saz ekibim... Tabi bu sözlerimi ustalar duymasın inşallah.
merhaba arkadaşlar yazılarınızı okudum hepsi harika duyarlılınıza *** ederim bende doğayı cicekleri tüm hayvancıkları çok seveyorum 2 yıl önce arkadışımın camının önüne bi yavru düştü kediler yemesin diye aldım itfayeyi aradım duyarlım için *** ettiler ama gelmediler bende eve getirdim ayakkabı kutusunda büyüttüm çok harika bi kumrucuk oldu adını neşe koydum her gün yumurta haşlayıp yedirdim cay kaşıyla su içirdim artık suyunu yemini kendi yiyo beni annesi sanıyo gercektende evime neşe huzur bereket getirdi hangi odada olsam ucup geliyo omzuma kafama konuyo cinsiyetini bilmiyoduk dün bi mucize oldu kafesinin üstündeki örtüyü actımda gözlerime inanamaım neşem meğer dişimiş bir tane yumurta yapmış balkonum camekanlı hiç dışarıya cıkmadı eşleşmesine imkan yok bu yumurtadan yavru çıkması imkansız zaten üstündede yatmıyo bakalım ne olcak gelişmeleri yazarım size paylaşmak istedim sizlerle.
mandalinleerik
20-03-2013, 07:54
*** arkadaşlar yazılarınızı okudum hepsi çok güzel bende sizingibi çok seviyom doğayı hayvanları cicekleri 2 yıl önce arkaşımın evinde otururken camın önüne bi yavru düştü çok tatlı miniçikti kediler yemesin diye aldım itfayeyi aradım duyarlımdan dolayı *** ettiler ama gelmediler kıyıp bırakamadım sokakta alıp eve getirdim ayakkabı kutusuna pamuk koydum üstüne bes parcası örtüm yavruyu kutunun içinde büyüttüm adını neşe koydum evime neşe huzur bereket getirdi hergün yumurta haşlayıp yedirdim cay kaşıyla su içirdim şimdi kocaman bi kumrucuk oldu omzuma başıma konuyo bana çok alıştı annesi görüyo beni hangi odada olsam ucup yanıma geliyo cinsiyetini bilmiyodum düne kadar dün bi mucuze oldu kafesinin üstündeki örtüyü actımda şok oldum benim neşem yumurta yapmış meğer dişimiş okadar harika bi duyguki anlatması imkansız cocuklarım eşim hepimiz çok seviyoz kızımızı sizlerle paylaşmak istedim resimlerinide atıcam belki inanmazsınız diye yalnız neşem hiç dışarıya cıkmadı balkonum camekanlı eşleşmesine imkan yok eşsiz yumurtladı yavru çıkmaz eşleşmedn yumurtlası beni çok şaşırttı yumurtanın üstünde yatmıyo napcamı bilmiyorum yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden ***.
Öncelikle merhaba;
Kumrunuzun hayatını kurtararak çok güzel bir davranışta bulunmuşsunuz. Yavrudan yetiştiği için size bağlanmış. Yumurtanın üzerine yatmaması normal şuan doğal ortamında değil ve bir eşi yok. Aslında alıştıra alıştıra kumrunuzu doğaya bıraksanız iyi olur. Tabi şuan tamamen size bağımlı olduğu için bunu başaramayabilir. Sizin için zor olabilir ama Neşe'niz sanırım doğada daha mutlu olacak. Fakat tekrar yazayım doğa şartlarını bilmiyor, umarım bu duruma bir çare bulabilirsiniz.
merhaba mandalinleerik önerileriniz için teşekkür ederim haklısınız aslında doğaya bıraksam iyi olacak ama okadar alıştıkki kıyamıyorum oda bize alıştı dışarda kedilere kolay yem olur dış dünyayı tanımıyo
yumurtasını saklıcam ilk yumurtası çok güzel bi duygu bu tarifi imkansız.
ben nesenin resimlerini nasıl atcam sayfaya yardımcı olurmusunuz yeni üye oldum bilmiyom.
mandalinleerik
20-03-2013, 13:36
Neşen'nin fotoğraflarını görmek isterim. Buradan nasıl fotoğraf yükleneceğini öğrenebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Kumrular sizin dost olduğunuzu anladıklarında kaçmıyorlar.Ancak kuluçka sırasında yem vermek yararsız yemezler.Elinizi uzatmayın korkarlar.Yuvalarına **** yumurtalarına ellerseniz güvensiz bulup o yuvayı bırakıp gidiyorlar.Bizim misafirlerimiz bir hafta önce yavrularını yumurtadan çıkardılar ve bir haftadır başından hiç ayrılmadıkları yavrularını bu gün yalnız bıraktılar bir süre...Çok güzeller ...
YeniGine
04-04-2013, 00:46
331845
Geliyorlar, yemlerini yiyorlar; yine duvarın üst kısmına yuva yapmaya çalışıyorlar.
:( Şu görüntüyü ne kadar özledim bilemezsiniz... :( Karga ve saksağanlar balkonumda çok yumurta ve yavru yediler; yok ettiler...
:( Her sene mart ayında mutlaka 2 yavrum oluyordu ki çok yavru da uçtu benim balkonumdan. Ama artık :( yuva bile yapmıyorlar benim balkona. Gözlemliyor ve izliyorum; sadece benim balkon değil eskiden yuva yaptıkları yerlere de yuva yapamıyorlar. :( :(
Çözümünü de bulamadım maalesef. Çok üzgünüm.
YeniGine
04-04-2013, 00:48
Kumrularımız
Çok sevindim, çok yavruları görünce... Maşallah, daim olsun inşallah diyeyim.
Darısı başıma diyeceğim ama; boşa... :( :(
Biz de çok uzun bekledik ama oldu :eek: Video yüklenmiyor galiba :mad:
YeniGine
04-04-2013, 01:00
Ben uzun beklemekten bahsetmiyorum; oturması 21 gün, doğum, büyüme 1 - 1.5 ay. Ama dediğim gibi yumurtaların daha olmadı yavruların karga ve saksağanlar tarafından yenilmesi. :( O yüzden artık benim balkona yuva yapmıyorlar... :( :(
Çok emin değilim fakat video yüklenebiliyor diye biliyorum.
pilarternera
16-04-2013, 17:11
arkadaşlar öncelikle hepinize merhaba. danışmak istediğim bir konu var, o sebeple şu anda üye oldum..
balkonuma yuva yapan bir kumru var. eşiyle birlikte çalı çırpıdan yuva yaptılar. bazen yuva boş kalıyordu ama günde bir kere mutlaka uğruyorlardı. ben de ulaşabilecekleri bir yere, yuvaya çok yakın, su ve bir peçetenin üzerinde bulgur koydum. bir kaç gün sonra baktığımda yaptıkları yuvanın üzerinde buldum peçeteyi. rüzgardan uçup oraya gelmiş olması imkansız ya da herhangi başka bir sebepten. ben de kendilerinin üstünü kapatmış olabileceğini düşündüğüm için hiç dokunmadım. ama iki gündür hiç gelmiyorlar. ben de bugün peçetenin ucundan tutup altına baktım, sadece 1 tane küçük bir yumurta var. ne yapacağımı bilmiyorum. peçeteyi yuvanın üzerinden alsam mı, acaba bulamıyorlar mı yuvayı. yoksa kendileri mi koydu hiç bozmasam mı. hiç fikrim olmayan bir konu. üzerini açarsam başka kuşlar zarar verir mi. lütfen yardım edin. çaresizce gelmelerini bekliyorum ama gelmiyorlar.
pilarternera
16-04-2013, 17:13
bu da bıraktığı yumurta, peçeteyi aralayıp fotoğrafını çektim.
file:///C:/Users/LG/Desktop/Foto%C4%9Fraf1031.jpg
pilarternera
16-04-2013, 19:22
arkadaşlar öncelikle hepinize merhaba. danışmak istediğim bir konu var, o sebeple biraz önce üye oldum..
balkonuma yuva yapan bir kumru var. eşiyle birlikte çalı çırpıdan yuva yaptılar. bazen yuva boş kalıyordu ama günde bir kere mutlaka uğruyorlardı. ben de ulaşabilecekleri bir yere, yuvaya çok yakın, su ve bir peçetenin üzerinde bulgur koydum. bir kaç gün sonra baktığımda yaptıkları yuvanın üzerinde buldum peçeteyi. rüzgardan uçup oraya gelmiş olması imkansız ya da herhangi başka bir sebepten. ben de kendilerinin üstünü kapatmış olabileceğini düşündüğüm için hiç dokunmadım. ama iki gündür hiç gelmiyorlar.
ben de bugün peçetenin ucundan tutup altına baktım, sadece 1 tane küçük bir yumurta var. ne yapacağımı bilmiyorum. peçeteyi yuvanın üzerinden alsam mı, acaba bulamıyorlar mı yuvayı. yoksa kendileri mi koydu hiç bozmasam mı.
hiç fikrim olmayan bir konu. üzerini açarsam başka kuşlar zarar verir mi. lütfen yardım edin. çaresizce gelmelerini bekliyorum ama gelmiyorlar.
bu konuyu ilgili başlık altına da yazmıştım ama sanırım gören olmadı, o sebeple başlık açtım. ilgilenirseniz çok sevinirim arkadaşlar.
YeniGine
16-04-2013, 23:59
Sayın pilarternera; siz yuvaya hiç dokunmayın, bırakın kendileri çözümleyeceklerdir. Fakat fazlaca açıkta bir yuva ise yuvaya yine dokunmadan yuvayı saklamaya çalışın (Kargalar, saksağanlar yuvayı görmesinler.)
pilarternera
17-04-2013, 00:44
çok teşekkür ederim. umarım yumurta bozulmamıştır. hava da çok soğuk. sadece 1 tane yumurta var zaten.
YeniGine
17-04-2013, 00:48
Siz hiç dokunmayın, ellemeyin, onların doğasına bırakın. Ellerseniz zaten gelmezler bir daha. Dediğim gibi karga, saksağanlar görmeyecek şekilde saklayabiliyor iseniz saklayın. :( ki ben saklayaladım. Yarın belki perşembe ikinci yumurta da gelir. Ondan sonra 21 gün gibi otururlar sonra yavrular e 10-15 gün kadar da onlar. Yani kısaca siz yuvalarını saklayın ondan sonra yuvanın olduğu tarafa bile bakmayın. :D
Merhabalar, şu ana kadar forumda sadece okuyucuydum ama az önce yaşadığım kötü bir olay üzerine sizlere danışmak istedim. 5. Katta oturuyoruz, kapalı durumdaki panjurla camın arasına kumrular yuva yapmıştı. Biz de hiç dokunmadık ve her gün diğer pencereyi açarak dışarı yem koyduk. İki yavru yuvadan çıkmıştı ve hızla büyüyorlardı. Bu sabah bir tanesinin kapalı panjurun yanına çıkarak dışarı baktığını gördüm. Zaten ne olduysa da o zaman oldu. Kuşu gören bir karga yuvaya saldırdı.
Karganın saldırısını görüp pencereye doğru koştuğumda yuva boştu, ne kargayı tekrar görebildim ne de yavruları. Kaçmaya çalıştılar, kanat çırptılar ama kaçabildiler mi? Şimdi anne-babaları gelip boş yuvaya bakıp duruyor. İnanın içim parçalandı, çok üzgünüm.
Yavruların daha bugün sabah çekmiş olduğum fotoğraflarını koyuyorum. Sizce kaçıp kargadan kurtulmuş olabilirler mi? Yuvaya tekrar gelirler mi? Biraz uçabiliyorlardı, kuytu yerde kanat çırpıyorlardı ama pek umutlu değilim.
401675
:(
mandalinleerik
09-05-2013, 14:53
Karga ve Martı'lar başka şey yokmuş gibi Güvercin ve Kumru yavrularına saldırıyorlar. Umarım ellerinden kurtulmuşlardır. Ama yuvaya geri döneceklerini sanmıyorum, inşallah beni şaşırtırlar.
Merhaba arkadaşlar ,
Benim de balkonumun penceresine kumru yuva yapmıstı . Her sabah yemlerini verip onları kontrol ediyordum. Dönüşümlü olarak yuvayı bekliyorlardı . Gün içerisinde de baba kuş yakınında bekliyordu yuvayı tehlikelerden korumak için fakat ne olduysa, bu sabah uyandıgımda sadece boş bir yuva ile karşılaştım etrafa baktım ne yumurtalar nede kumrular var . Yuva yatak odamın penceresinde ve demirparmaklıkla kapalı durumda idi. Çok üzüldüm çok yuvayı boş görünce içim parcalandı çünkü sabah onların sesiyle uyanıyordum. Kaç gündür güvercinler etraftaydı sizce güvercinler yemiş olabilirmi ?:(
YeniGine
11-05-2013, 00:22
:( Çok üzgünüm fakat bu karga ve saksağanlar kumruların neslini tüketecekler gibi geliyor bana. Yumurtaları da yiyorlar, yavruları da yiyorlar. Saklamak için çok çaba sarfettim. Ne kadar saklamaya çalışsam da başaramadım, her seferinde çok üzülüyorum onun için artık yuva yaptırmıyorum.
Fakat sizler hemen pes etmeden elinizden geldiğince saklamaya korumaya çalışın lütfen. :(
mandalinleerik
11-05-2013, 00:27
Merhaba arkadaşlar ,
Benim de balkonumun penceresine kumru yuva yapmıstı . Her sabah yemlerini verip onları kontrol ediyordum. Dönüşümlü olarak yuvayı bekliyorlardı . Gün içerisinde de baba kuş yakınında bekliyordu yuvayı tehlikelerden korumak için fakat ne olduysa, bu sabah uyandıgımda sadece boş bir yuva ile karşılaştım etrafa baktım ne yumurtalar nede kumrular var . Yuva yatak odamın penceresinde ve demirparmaklıkla kapalı durumda idi. Çok üzüldüm çok yuvayı boş görünce içim parcalandı çünkü sabah onların sesiyle uyanıyordum. Kaç gündür güvercinler etraftaydı sizce güvercinler yemiş olabilirmi ?:(
Güvercinler yapmaz. Karga, martı ya da saksağan olabilir.
mandalinleerik
11-05-2013, 00:30
:( Çok üzgünüm fakat bu karga ve saksağanlar kumruların neslini tüketecekler gibi geliyor bana. Yumurtaları da yiyorlar, yavruları da yiyorlar. Saklamak için çok çaba sarfettim. Ne kadar saklamaya çalışsam da başaramadım, her seferinde çok üzülüyorum onun için artık yuva yaptırmıyorum.
Fakat sizler hemen pes etmeden elinizden geldiğince saklamaya korumaya çalışın lütfen. :(
Sorma Yengine o kadar kızıyorum ki etrafta onca şey dururken bizim bahçede de karatavuk yavrularını, yumurtalarını alıp kaçıyorlar. Hatta 3- 5 martı toplanıp çatılardaki güvercin yuvalarına saldırıyorlar. Ama maalesef önüne geçilemeyecek bir durum.
YeniGine
11-05-2013, 01:12
Sayın mandalinleerik, daha gerideki sayfalara bakar iseniz inanın çok mücadele ettim. :( Fakat başaramadım karga ve saksağanlar, bizim burada martı yok. Ve bizim buralarda bu gidişle nesilleri kesin tükenecek ve ben bu duruma çok üzülüyorum, elimden de gelen birşey yok maalesef.
bunlarda bizim güvercinler..çok ürkekler ama..;)
YeniGine
13-05-2013, 00:35
Sayın justice evet güvercinler; maşallah diyeyim... Tabi sizi hissettikleri için ürkmüşlerdir. Maşallah onlara, inşallah yavrularını uçurabilirler.
bunlarda sonra bir tane daha geldi ön balkona ve de şu an ikiz yavruları oldu. ben 1 aydır evden uzakta olduğumdan foto çekip ekleyemedim. süperler maşallah..
YeniGine
12-06-2013, 00:23
:D Çok güzel bir haber Sayın justice... Sevindim. İnşallah daha çok olsunlar. Darısı başıma diyeyim tekrar...
Peki hep güvercin mi geliyor sizin oraya, kumru gelmez mi?
sayın YeniGine teşekkürler.. Buralarda tabii ki bolca kumru var ama nedense onlar gelmekten çekiniyorlar.. Utangaçlar sanırım :) ...ya da bana saygı yapıyor olabilirler..:) darısı başınıza umarım...
Bugün sabah çayını içmek için balkona çıktığımda, 20x20 ebadındaki, içinde şebboy ekili saksımı kontrol ederken, bıldırcın yumurtası büyüklüğünde, beyaz tek bir yumurta gördüm..
Deneme amaçlı ektiğim tirfil otlarıyla örtmüş yumurtasını..
Şaşırdık..''be mübarek hayvan, koca bahçede onca yeşillik varken bula bula burayı mı buldun'' diye söylendim..
Sanırım, zeminde dolaşan kedilerden sakınmak için yaptı bu işi..
Çaresiz, düşünmeye başladık..Orada yumurta varken saksıyı da sulayamazdım..
Elimi sürmedim yumurtaya..
Kara kara düşünürken, derken az önce kahvemi alıp balkona çıktığımda bir de ne göreyim; yumurta yoktu saksıda..
O da anladı demek ki, orada bu işin olmayacağını..almış gitmiş yumurtayı..
Sanırım, kışın beslediğimiz kumruların işi bu..
Neyse, rahatladık..
Balkonumdaki en üstte duran ve en büyük sepet saksının içine kumru yumurtlamış;ama kumruyu sürekli yumurtanın üzerinde otururken görmüyorum.Arada sırada gelip gidiyor,bu şekilde yavru büyümez sanırım,değil mi?
Ekleme:Merdivenin üzerine çıkıp içeriden baktım.Kumru saksıda kuluçkadaydı.Benim baktığım tarafta çok fazla yaprak olduğundan görünmüyormuş demek ki.
Yumurtladığı saksının içinde üç tane sakız ekili,sarkan dalların hepsini kesip ayrı bir saksıya dikeyim bari,sulamadığımdan bitki kuruyacak bu gidişle.Yedeklemiş olurum bu şekilde iyi olur.
Sıradan bir güvercin öyküsü (http://www.gercekgundem.com/?c=70927)
loveforlife
22-07-2013, 13:21
Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Ali Erdoğan, havai fişeklerin insana ve çevreye olan zararları hakkında bir rapor oluşturdu. Rapora göre yüksek ses ve basınç geçici işitme kaybına neden oluyor. Oluşan göğü kaplayan ışık halesi, görme problemlerine neden olabiliyor. Özellikle kuşları etkileyen havai fişekler, kaymakamlık ve belediyelere şikayet gelirse durduruluyor.
Levent Turan (Hacettepe Üniversitesi Kuş Araştırmaları Bölümü )'ın yaptığı bir açıklama: "Kuşları sakat bırakma olasılığı çok yüksek. Aşağıdan hızlı bir şekilde gelen havai fişekleri kuşların fark edebilmesi çok zor bir durum. Kuluçkadaki kuşlar sesten korkarak yavrularını bırakarak kaçıyorlar.”
Mustafa Durmuş (Biyoçeşitlilik Uzmanı) ise şöyle diyor: “Caretta carettalar kuluçka döneminde denize doğru yürümek için kendilerini ay ışığına göre ayarlar. Havai fişeklerin ortaya çıkardığı ışık aşırı güçlü, kaplumbağaları yanıltabiliyor. Kuşlarda da aynı sorun geçerli. Fişeklerin ışıklarından dolayı göç sırasında yönlerini şaşırıp ters yöne doğru uçabiliyor. Havai fişek senelerdir tuhaf bir eğlence, sona ermesi gerekiyor.”
........................
İnsanoğlu için bu çok önemli değildir. Kendi keyifleri önceliklidir! Birilerine gösteriş yapmak ve zevk için can alınıyorsa bu zevk değil...........
Ne diyeyim?:(
434239
Merhaba
Bu kumru balkonumuza geliyor, yemliyoruz ama bir hafta belki 10 gündür sürekli tüyleri kabarik tos tos olmus vaziyette duruyor, fotografta biraz toparlamisti tüylerini. Yem koyuyorum önüne kacmiyor ama yedigini de görmedim saniyorum ben görmeden yiyor. Hasta olabilir mi?
Bir de bazi kumrularin tüyleri bozuk görünüyor, gidasiz mi kaliyorlar acaba, sadece bugday veriyorum?
YeniGine
16-08-2013, 23:27
Sayın Mercani; kumrunuz çok güzel maşallah. Fakat fakat benim bildiğim kumrularla ilgili bir konu başlığı var: http://www.agaclar.net/forum/kuslar/12251.htm
merhabalar,
bu forumu internette kumruların kuluçka dönemini araştırırken keşfettim. benim de danışmak istediğim bir konu var. yardımcı olursanız çok sevinirim.
kapalı büyük bir balkonum var. yazın balkonun bütün camları sürekli açık durur. her yaz balkonun içine kumrular yuva yapıyordu. fakat bu sene biraz geç kaldılar. 3-4 gün önce balkon demirlerine takılı duran saksıya yumurtladılar. dün gece çok şiddetli yağmur yağıyordu, kumruyu ürkütmeden saksıyı yavaşça içeri doğru aldım. hemen camın önünde duran masanın üzerine koydum. zaten bana alıştığı için hiç tedirgin olmadı. fakat sabah diğer eşi gelip nöbet değişimi yaptıklarında yeni gelen kumru yerini yadırgadı ve yumurtaların üzerine yatmadı. balkonun kenarında bekliyordu. mecburen saksıyı tekrar eski yerine aldım yine yuvaya hiç dokunmadan. böylece gelip yattı üzerine. fakat 7.katta oturuyorum ve saksı balkonun dışına doğru çıkmış durumda. yavrular çıktığında aşağı düşerler endişesi duyuyorum. ayrıca malum havalar soğumaya başladı ve yağmurlu günler başlıyor. ama saksıyı içeri aldığımda kumru içeri girmeye ürküyor sanırım. saksıyı ne şekilde korumaya alabilirim öneriniz var mı? fikir verirseniz çok memnun olurum. kuşlar orada şiddetli yağmurun altında kalınca içim acıyor. yavrular aşağı düşerse kahrolurum.
YeniGine
20-09-2013, 23:22
Sayın browni evet haklısınız üzücü bir durum. :( Alsanız bir dert, almasanız yine bir dert. Onun için anne saksıda iken gece karanlıkta saksının altından tutarak yavaşçaa içeri alın öylece bırakın bakalım. Zira yumurtalar olduktan sonra anne insan kokusu almaz, tabi onu çok çok korkutacak birşey olmadığı sürece pek yuvayı terketme taraftarı değil.
Benim bir deneyimim yuvayı saklamak için gece karanlıkta çarşaflarla kamufle ettim ertesi gün anne yuvadan ayrılıp tekrar yuvayı bulabilmiş idi.
Rastgelsin inşallah diyorum. Ve sonucu merakla bekliyorum.
Sayın browni evet haklısınız üzücü bir durum. :( Alsanız bir dert, almasanız yine bir dert. Onun için anne saksıda iken gece karanlıkta saksının altından tutarak yavaşçaa içeri alın öylece bırakın bakalım. Zira yumurtalar olduktan sonra anne insan kokusu almaz, tabi onu çok çok korkutacak birşey olmadığı sürece pek yuvayı terketme taraftarı değil.
Benim bir deneyimim yuvayı saklamak için gece karanlıkta çarşaflarla kamufle ettim ertesi gün anne yuvadan ayrılıp tekrar yuvayı bulabilmiş idi.
Rastgelsin inşallah diyorum. Ve sonucu merakla bekliyorum.
teşekkürler YeniGine,
maalesef bu sabah uyandığımda kumrularım gitmişti. ama yumurtaları da götürmüşler. aslında bir bakıma içim rahatladı çünkü balkona girmeyi tercih etmiyorlardı ve yavrular oradan kesin aşağı düşerlerdi. gerçekten çok küçük bir saksıydı yumurtladığı yer. en ufak boy saksılardan. umarım kendilerine daha güvenli ve korunaklı bir yer bulmuşlardır da yavrular hem ıslanma hem düşme tehlikesi yaşamazlar.
tekrardan teşekkür ederim. artık bi dahaki yazı bekleyeceğim, yapacak bir şey yok :)
YeniGine
26-09-2013, 00:09
Sayın browni o halde ilk iş o saksınızı oradan kaldırmak, neyse rahatlamışsınız sevindim zira bilirim o tereddütleri, huzursuzluğu yaşamanın ne olduğunu. Balkonunuza şöyle güvenip yumurtlayacak bir şekilde bir yer oluşturur iseniz yazı beklemenize gerek yok, nisan, mayıs aylarında minik minik yavrularınız olur. İnşallah!..
heyyamola
21-02-2014, 20:31
Kapalı balkonumuzun dış pervazında, 2013 yılının Nisan-Mayıs aylarında kuluçkaya yatan kumru, iki yumurtasından birine hayat vermiş, çıkan yavrusunu da uçurmayı başarmıştı. Kuluçkaya yattıkları yer, tam da çanak antenlerin bağlantı yeri... Güneş, rüzgar ve yağmurdan nispeten korunaklı ve kem gözlerden uzak..
İlk kuluçkaya yatan kumru, herhalde diğerine bu güvenli yerden bahsetmiş olacak ki, yeni misafirimiz çat-kapı yapmış...
5 Haziran 2013' den (1 Haziran'da yuva yoktu. Geçen 4 gün içinde ne zaman kuluçkaya yattığı belli değil)
471011
22 Haziran 2013' den
471015
Kaç yumurta var bilmiyoruz. Hep çaktırmadan takip ediyoruz. Bir ara bizi farkedince, yavrularını koruma içgüsüyle kanatlarını genişce açıp onlara siper oluşu vardı ki; gözlerimi yaşarttı. (Zannedersiniz kartal..)
471016
22 Haziran 2013' den diğer fotoğraflar
471017
Sanki yavrular yumurtadan çıkmışlar.
471018
heyyamola
21-02-2014, 20:41
23 Haziran 2013' den
471056
Çıkmışlar, hem de ikisi birden...
471057
En az anneleri kadar sevindim.
471058
İyi ki hiç dokunmamışız.
471059
Tatlılıklarına bakar mısınız?!..
471060
heyyamola
21-02-2014, 20:57
24 Haziran 2013' den
471062
24 Haziran 2013' den
471063
24 Haziran 2013' den
471064
26 Haziran 2013' den
471065
29 Haziran 2013' den
471066
Ne kadar da çabuk büyüyorlar.
heyyamola
21-02-2014, 21:08
30 Haziran 2013' den
471067
30 Haziran 2013' den
471068
1 Temmuz 2013' den
471069
1 Temmuz 2013' den
471070
1 Temmuz 2013' den
471071
heyyamola
21-02-2014, 21:31
3 Temmuz 2013' den
471073
3 Temmuz 2013' den
471074
3 Temmuz 2013' den
471075
3 Temmuz 2013' den
471076
5 Temmuz 2013' den
471077
6 Temmuz 2013' de iki yavru da uçmuşlardı. Yaklaşık kuluçka süresi: 21 gün, yumurta çıkışından-uçuşa kadar geçen süre: Yaklaşık 14 gün
heyyamola
21-02-2014, 21:59
Yaz aylarında bağ evinde kaldığımızdan, şehirdeki eve arada-bir kolaçan etmek maksadıyla uğruyoruz. Bu ziyaretimizde bir de ne görelim: Bizim balkon meşhur olmuş, duyan gelmiş, üçüncü parti kumru yavrularımız olmuş. Artık konaklama bedeli mi alsak, ne yapsak?.. Tek siz çoğalın da her yer size feda olsun!..
14 Ağustos 2013' den
471078
471079
471083
Nöbetçi anne
471084
heyyamola
21-02-2014, 22:10
19 Ağustos 2013' den
471087
19 Ağustos 2013' den
471088
19 Ağustos 2013' den
471089
20 Ağustos 2013' den
471090
20 Ağustos 2013' den
471091
heyyamola
21-02-2014, 22:16
21 Ağustos 2013' den
471092
Uçuş talimine hazır
471093
471094
471095
Vedalaşma zamanı..
471096
YeniGine
21-02-2014, 23:47
:) Sayın heyyamola bayıldım vallahi, çook güzeller çok. Bir vakitler benim balkonumdan da çok kumru yavrusu uçtu gitti, onun için SSK doğumevi diyor idim. Fakat artık karga ve saksağanlar yüzünden gelemez oldular.
Sizin balkonunuza kuluçkaya yatan kumru sizin balkonunuzda dünyaya gelmiştir. Öyle yaparlarmış dünyaya geldikleri yere kuluçkaya yatarlarmış.
Bayıldım bu paylaşımlarınıza, darısı başıma olsun inşallah.
fotoğraflar güzel ellerinize sağlık Sn heyyamola çok güzeller çok tatlılar benim terasa da geliyorlar ama sizinki gibi durmuyorlar acaba bendemi bi yavruluk yapsam :p
YeniGine
22-02-2014, 00:24
Sevgili habiş, etrafta karga, saksağanlar varsa, kendilerini güvende hissedemiyorlarsa gelmezler. Ama işte korunaklı, gözükmeyecekleri bir yerler varsa zaten kendiliklerinden gelirler.
YeniGine
22-02-2014, 00:30
Sevgili habiş dediğim gibi balkonumdan bir sürü uçan yavru oldu. Ne zamanki saksağan ve kargalar peydahlandı gelmez oldular ben de gittim bu kafesi aldım ama ne yazık ki o kafeste de başarılı olamadım. Ta ki geçen sene komşumun bahçesinde köpeği var oraya asana kadar. Geçtiğimiz yaz 4 tane yavru uçurttuk bu kafesten. Darısı bu seneye olsun inşallah.
471125
Sevgili YeniGine ay maşallah ya cidden iyi düşünmüşsün çok güzeller bu sene de olur inşallah.. senin balkona gelmişlerse benimkinede gelirler galiba geliyorlar ama durmuyorlar guk guk ötüyorlar hayranlıkla dinliyorum sanırım bizimde karga sorunumuz var çünkü terastan tavuk kemiği buluyorum arasıra nereden geldiğini bilemiyorum ..
bernacyhn
18-05-2014, 19:35
Ben kötü bir şey yaptım. Balkonumdaki kumru yavrularını(2 taneler) anneleri çevrede mi değil mi kontrol etmeden parmağımın ucuyla sevdim. Ama annesi elektrik kablosunun üzerinden beni izliyormuş meğer. Tam yuvasına gelecekti ki beni gördü, ben de hemen içeri kaçtım. O zamandan beri kontrol ediyorum, anneden iz yok. Yavrular bekleşiyorlar öylece. Umarım yavrularını terk etmez benim yüzümden. Yalnızca anneleri vardı yanlarında, baba yok uzun zamandır. Eğer o da terk ederse bakımını ben yapmak durumundayım. Yavrular çıkalı 10 gün oldu, epey de tüylendiler. Bu gece sıcaklık 8 dereceye düşecekmiş. Sizce atlatabilirler mi?
YeniGine
18-05-2014, 23:55
İşte sevince ille de görmek bir de üstüne dokunmak da isteriz. Epey tüylenmişler ise evet bazı akşamlar anne gelmiyor yanlarına yalnız bırakıyor. Annenin yalnız bıraktığı dönemler oluyor, üzülmeyin. O dönemdir, büyük bir ihtimalle atlatırlar.
bernacyhn
19-05-2014, 18:39
Geceyi atlattılar, bugün 3-4 defa kontrol ettim ama anneleri yoktu. Bakmazken gelip gidiyor mu bilmediğim için mama hazırlığına girişmedim. Umarım gece olmadan döner.
bernacyhn
20-05-2014, 19:56
Bu sabah kontrol ettiğimde anne ve yavruları yerindeydi. Ama öğleden sonra okuldan döndüğümde annem yavrulardan birinin yerinde olmadığını söyledi. Sanırım karga götürdü.
YeniGine
21-05-2014, 00:10
:( Eyvah, kargalar öğrendiler ise yeri mümkün değil bırakmazlar. Karga ve saksağanlar kumru yuvaları için büyük bir sorun. Ya yumurtayı, ya da yavruları bırakmıyorlar. Ve bu gidişle :( korkarım kumruların nesilleri tükenecek. :( :( Üzgünüm.
O yavru yuvadan uçmuş olmasın? Söylediğinize göre 12 günlük falan olmalı, belki de kendi uçup gitmiştir. Karga saldırısı olsaydı sağ kalan yavru da yuvaya geri gelmiyor genelde, başka bir yerde saklanmaya çalışıyor.
YeniGine
21-05-2014, 00:40
İnşallah sevgili Esin dediğin gibi olmuştur.
Ama yine bunu Sevgili bernacyhn biliyordur. Mesela, Sayın heyyamola'nın 138 nolu mesajında görüldüğü gibi uçuş talimine hazır dediği gibi olmuşlarmıydı? İnşallah olmuşlardır diyeyim ben.
bernacyhn
21-05-2014, 08:26
Henüz yetişkin tüyleri çıkmamıştı sadece kuyruğunun ucunda beyaz bir tüy vardı o kadar. Yuvaları cam önünde. Babam camın önündeki mermerden balkonun köşesine uzanan bir tahta koymuştu saksıları koymak için. Camın dibindeki saksıyla cam arasında bir boşluk vardı oraya kurmuştu yuvasını. Gitmiş olduğunu söylediğim yavru dün sabah baktığımda yuvanın dışına doğru çıkmıştı biraz. Kenardan yere düşmüş olabileceğini ve yerdeyken karganın görmüş olabileceğini düşünmüştüm. Ancak az önce baktığımda diğer yavru da yoktu yerinde. YeniGine'nin söylediği gibi yuva keşfedilmiş :(
qwerty16
12-07-2014, 16:34
bizim camın önüne kumru ailesi musallat oldular.saksıda sevdiğim çiçekler vardı ve bende saksıyı balkona aldım.onun yerine içi boş saksı koyup etrafını kartonla kapladım.bu saksıya koyduğum gün gelip çam yaprakları,süpürge çöpleri falan getirdiler.bende korumalık olsun diye saksının yanına zaten kökleyeceğim bitkinin saksısını koydum.Şuan annecik yumurtlayıp babacığa bıraktı.babacık yumurtaya bakıyor annecik ise
diğer yumurtayı yumurtlamak için güç topluyor...(öyle zannediyorum)
selenza2
13-08-2014, 23:39
Merhaba arkadaşlar,
Bu sene balkonumdaki saksılarıma kuşlar dadandı :o işe giderken balkonumdaki çiçeklerimi sulayım dedim bir de ne göreyim ? Kuş yuva yapmamış mı marullarım olduğu saksıya yapmışlar kumrular . hemde merakla büyüttüğüm marullarımın.... Onları ürkütmek istemedim elimde dolu sulama kabıyla girdim içeri neyse artık bu saksımda kuşların nasibiymiş işe giderken hep şunu düşündüm acaba kaç gün kalıyorlar kuluçkada? Acaba bir yere bulgur filan koysam yermi kuş? konuğa o kadar uzağım ki ne yapacağımı bilmiyorum bu konuda tecrübeli olan arkadaşlar bana bildirirse sevinirim :p
YeniGine
13-08-2014, 23:46
:) Maşallah... Yumurta olduktan sonra 21 gün. Sonra kargalara, saksağanlara yem olmazlar ise ki olmazlar inşallah uçmaları tam emin değilim fakat 2 belki 3 hafta da ona diyelim.
İnşallah uçtuklarını görürsün Sevgili selenza2. Başarılar.
selenza2
14-08-2014, 00:09
Teşekkürler yeniGiNe
Fakat emin değilim karga ve saksağanlar konusunda :( buradan karga fazla geçer ama yukardan uçar yani konmaz buralara . Ama yinede emin değilim . Bak içime sıkıntı girdi şimdi :(
selenza2
14-08-2014, 08:10
Peki YeniGine
Kuluçkadan kalkar mı kuşlar acaba görebileceği yere bulgur, Su falan koysam yermi kuş?
selenza2
14-08-2014, 08:25
Sn. YENİGine kumrumuzun akibetini öğrenmek için bilgisayar başına geçtim kumrularımızı karga ve saksağanlardan korumak için neler yapıldığını öğrendim sizinde hikayenizi okuyup sizede bunu bildirmek istedim sizin için biraz geç olsada....
1-)siyah poşet asmak
2-)rüzgar çanı asmak
3-)Cd asmak
Okuduklarım ne kadar doğru bilmiyorum ama belki sizinde işinize yarar :rolleyes:
YeniGine
14-08-2014, 23:32
Sevgili selenza çarşaflarla kapattım, poşetler astım, cd'ler astım ama olmadı maalesef karga ve saksağanlar bir şekilde gelip yavruları götürdüler. :( Fakat siyah poşet denemedim. Ama zaten artık benim balkonuma gelmiyorlar. :(
Sevgili selenza siz hiçbirşey koymayın yakınlarına. Onlar bir anne bir baba dönüşümlü olarak kuluçkaya oturuyorlar. Siz yuvaya dokunmayın onları kendi hallerine bırakın.
Rastgelsin, inşallah başarırsınız!..
YeniGine
14-08-2014, 23:39
Bu minik güzeller, 1 hafta önce uçtular. Bu yeni yerlerini çok şükür şimdilik karga ve saksağanlar bulamadılar. İnşallah devamı gelir...
513447
513448
selenza2
23-08-2014, 23:33
İlginiz için çok teşekkür ederim
Kumrularınız çok güzel maşaallah :-) Umarım sonrası gelir
inşallah büyütürsünüz daha nice kumrular ...
YeniGine
24-08-2014, 00:10
Sevgili selenza2 çok teşekkür ediyorum, hepimize olsun inşallah nice nice kumrular...
Merak ettim sizin kumrularınız ne oldu?
Benim yine aynı komşumun kafese değil de sakız sardunya saksısına yapmışlar yine iki yumurtaları var, anne şimdilik oturuyor. Bu pek korunaklı yerde değil açıktalar. Şimdilik anne oturuyor, bakalım sonuç ne olacak? İnşallah bunlar da uçarlar.
selenza2
24-08-2014, 00:15
Yenigine bu sabah kumrumuz ne yapıyor diye cam ardından bakarken bir olaya şahit oldum. Kumrumuz baktığımda yoktu iki yumurtası vardı açıkta daha sonra kumru geldi içeri girdim biraz ev işlerini yaptım yine kumrumuz olduğu yere yöneldiğimde yine yoktu,yine gitmiş . neler oluyor anlamadım acaba yemek mi arıyordu yoksa? Okuduklarıma göre kuluçka döneminde hiç yemek Yemezler, Hiç kuluçkadan kalkmazlar ama bu kuşun yaptıkları garip.şuan oturuyor ama yine gider diye korkuyorum . Neden böyle yaptı ki? Yenigine bir bilginiz varsa cevaplarmısınız lütfen
YeniGine
24-08-2014, 00:25
Sevgili selenza2 bu fotoğrafı anne yokken çektim, yani anne bazı bazı yuvadan kalkıp gidebiliyor. Sorun yok.
514610
selenza2
24-08-2014, 00:44
Çok teşekkür ederim yenigine
Sizin kumru yuvayı beğendi anlaşılan bırakmış yine 2 Yumurta.karga ve saksağanlara yem olmazlar inşallah
Yenigine biliyorum çok soru sordum ama anlayışla karşılıcağınızı umuyorum. Son sorumu soruyum anne kumru bazen eğer bizim balkona başka kuş konarsa kovalıyor neden acaba? Son sorumuda sorup çıkıyım sabah yine buluşuruz inşallah
YeniGine
24-08-2014, 00:49
:) İnşallah sevgili selenza2; inşallah uçarlar diyeyim.
Valla işte karga saksağan olursa balkona gelen diğer kuşlar yuvayı, yumurtalarını, yavrularını korumak için kovarlarsa başarılı olamıyorlar. Ama kovaladıkları kuşlar kendilerinden küçük isee inşallah başarırlar diyeyim. Tamamen yuvayı, yumurtayı ya da yavruları koruma amaçlı.
Sizin de 10 gün oldu gibi yumurtalar. 10-11 gün daha beklemeniz gerekiyor. Ondan sonra yavrular gelecek inşallah. Yavruları da koruyabilir iseniz işte 2 tane kumrunuz oldu demektir. İnşallah, nasip olsun.
selenza2
25-08-2014, 23:12
Çok teşekkür ederim
Evet öyle olacak bi 10 gün filan bekleyeceğiz. Hadi inşallah başlarına bişey gelmeden büyütelim şu kumruları.
Peki sizin kumruların durumu nedir yenigine ? Yuva saksağan ve kargalar tarafından keşfedilmedi değil mi?
YeniGine
25-08-2014, 23:34
:) Benim fotoğrafını paylaştığım kumrular uçtuu gitti. Şimdi işte bir hafta olmuştur kafese değil yine aynı bahçede bir saksıya oturmuş. Şimdilik hâlâ oturuyor. İnşallah uçarlar diye dua ediyorum.
selenza2
26-08-2014, 16:20
İnşallah...
Bizim kumrunun sonucunuda bekliyoruz iyişallah olumlu bir sonuç çıkar.
selenza2
26-08-2014, 20:58
Sn. Yenigine
Çok güzel bir haberim var!
Bizim kumrucuklar yumurtadan çıktı.anne ve babaları biraz üstünde oturduktan sonra sonra gittiler,sanırım yemek bulmaya . 3-4saat Önce baba kumru geldi şuan yavru kumruların üstünde (hangisi anne kumru hangisi baba kumru biliyorum) şuan ne kadar mutluyum bilemezsiniz... şu ana kadar kumrularımızın başına birşey gelmedi iyişallahda uçup gidene kadar gelmez:-)
Peki sizin kumruların durumu nasıl yenigine ? Karga ve saksağanlar bulamadı değil İ yuvayı?
selenza2
26-08-2014, 21:38
Sn. Velveteen
Peki yuvadan düşmüş olabilirmi ?
Dediğiniz gibi askı saksınıza pek güvenmiyordunuz belki bu yüzden düşmüş olabilir
selenza2
26-08-2014, 21:43
İncifem eşimle beraber elimizden geleni yaptık diyebilirim. 2 gün içinde diğer yumurtadan da umudunu kesince sanırım, maalesef gitti kumrumuz. Ona bir yuva yaptık, yalıtım malzemelerinden bir kutu, içinede pamuk koymuştuk ama çıkartacağım hemen verdiğiniz bilgi üstüne. Eski yuvasının hemen yanına monte ettik. Eski yuvasınıda bozmadık ama.. Eski yuvasına getirdiği çalı öırpıyı alıp pamukların ustune mi koysam?
bir kaç gün geçti pek umudum kalmadı açıkcası. Yinede her akşam kontrol ediyorum geldimi diye?
Sn. Velveteen acaba askı saksıdan düşmüş olabilirmi ? Hatta yazmıştınız askı saksıya fazla güvenmiyorum diye . Galiba saksı biraz sallanınca veya kumru dengesini kaybedip düştü sanırım benim tahminim öyle
Karton gibi yabancı cisimlerin içine girmezler . Ayrıcada sizden korktuğu içinde size yaklaşmıyordur büyük ihtimal. Üzülmeyiniz velveteen . Kimbilir bi bakarsın bigün yuva yapmışlar
YeniGine
26-08-2014, 23:15
Sevgili selenza gözünüz aydın :) inşallah uçtuklarını da görürsünüz. Benim ikinciler henüz yumurta, anneleri oturuyor şimdilik üzerinde.
selenza2
27-08-2014, 20:17
İyişallah sizinkilerde sağlıklı bir şekilde uçarlar
Yavrulara hergün cam ardından bakıyorum, Anne ve babaları üstünde oturuyorlar oda arada,sırada. Şuana kadar 1 Gece üstünde yattı kumru diğer geceler hep yalnız bıraktılar yavrucakları....
Anne ve baba yuvaya uğruyorlar,ama öyle sık değil . Geldiklerindede hiç yemek filan getirmiyorlar ,biraz üstünde oturup hemen geri gidiyor. Açıkçası yavruların aç kalmasından korkuyorum, Belki ben görmedende getiriyorlardırda hiç rastlamadım . 1 Gece yavrularla yattılar sadece ,ondan sonraki geceler yavrular yalnız... Hem üşümelerinden korkuyorum hemde aç kalmalarından. Ne yapsam yenigine yedirsem onlara birşey yoksa yiyorlarmıdır onlar. Kararsız kaldım ne yapabilirim yenigine?yediriyim mi onları **** alıyım mı içeri?
İyişallah sizinkilerde sağlıklı bir şekilde uçarlar
Yavrulara hergün cam ardından bakıyorum, Anne ve babaları üstünde oturuyorlar oda arada,sırada. Şuana kadar 1 Gece üstünde yattı kumru diğer geceler hep yalnız bıraktılar yavrucakları....
Anne ve baba yuvaya uğruyorlar,ama öyle sık değil . Geldiklerindede hiç yemek filan getirmiyorlar ,biraz üstünde oturup hemen geri gidiyor. Açıkçası yavruların aç kalmasından korkuyorum, Belki ben görmedende getiriyorlardırda hiç rastlamadım . 1 Gece yavrularla yattılar sadece ,ondan sonraki geceler yavrular yalnız... Hem üşümelerinden korkuyorum hemde aç kalmalarından. Ne yapsam yenigine yedirsem onlara birşey yoksa yiyorlarmıdır onlar. Kararsız kaldım ne yapabilirim yenigine?yediriyim mi onları **** alıyım mı içeri?
Kumru ağzında yemek getirmez, kendi yediklerini yavrusunun kursağına kusar. Merak etmeyin onlar aç kalmaz. Müdahele ederseniz anne baba korkar ve bir daha uğramayabilirler.
selenza2
27-08-2014, 21:57
Kumru ağzında yemek getirmez, kendi yediklerini yavrusunun kursağına kusar. Merak etmeyin onlar aç kalmaz. Müdahele ederseniz anne baba korkar ve bir daha uğramayabilirler.
Çok teşekkür ediyorum musk. Yazınızdan sonra içim rahatladı . Peki soğuktan korumamız gerekecek mi yavruları ? Anne ve baba yavruları çoğunlukla yalnız bırakıyor geceleri bile... Birbirlerine sarılıyorlar ama üşüyorlar mı yoksa sıcaklıyorlarmı bilemiyorum. Soğuktankorumam gerekecek mi onzrı peki musk ?:confused:
YeniGine
27-08-2014, 22:58
:D Sevgili selenza lütfen sen yavrulara hiçbirşey yapma, sadece uzaktan izle.
selenza2
02-09-2014, 10:49
Çok teşekkür ederim yenigine,
Kumrularımız dün uçup gittiler yenigine. Biraz üzüldüm sanki. Her yeni güne onlarla başlardım oysaki. İyişallah yine yuva yaparlar ,hergün bekliyorum kumruları.başta yenigine olmak üzere bana sorularımda yardım eden tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Sizi merak ettim yenigine . Kumrularınız nasıl sizin ?
YeniGine
02-09-2014, 23:27
Sevgili selenza, ben de çok sevindim yavruların uçup gitmiş olmalarına, İstanbul'a iki kumru daha kazandırdın. İnşallah artık bundan sonra gelirler. Benimkiler 4 gün oldu yumurtadan çıkalı, daha çok minikler. İnşallah ben de uçtuklarını görebilirim.
selenza2
03-09-2014, 14:50
İyişallah,
Yenigine bugün 8-9 tane saksağan ve karga kumruların yuva yaptığı saksıma kondular. Herhalde çalı çırpıları görünce buranın yuva olduğunu anladılar. Daha sonrada bişey bulamayınca uçup gittiler. İyikide kumrularım uçmuş diyorum yoksa karga ve saksağanların sabah kahvaltısı olacaklardı . Yenigine merak ediyorum karga ve saksağanlar sadece yumurtaları yemez mi? Yoksa yumurtadan çıkmış minik yavrularıda mı yiyorlar ?
İyişallah,
Yenigine bugün 8-9 tane saksağan ve karga kumruların yuva yaptığı saksıma kondular. Herhalde çalı çırpıları görünce buranın yuva olduğunu anladılar. Daha sonrada bişey bulamayınca uçup gittiler. İyikide kumrularım uçmuş diyorum yoksa karga ve saksağanların sabah kahvaltısı olacaklardı . Yenigine merak ediyorum karga ve saksağanlar sadece yumurtaları yemez mi? Yoksa yumurtadan çıkmış minik yavrularıda mı yiyorlar ?
Yavruları da yerler, yumurtaları da. Kargalar kıstırabilirse yetişkin kumruyu da güvercini de yer.
YeniGine
03-09-2014, 23:23
Sevgili selenza çok şükür senin kumruların uçup gitti, şanslılarmış. Sayın musk'un dediği gibi yumurtayı da, yavruyu da yerler. Yuvayı keşfettiklerine göre şimdi ne yapman gerekiyor hiçbir fikrim de yok. Bundan sonra kumru yavru yapar mı? Onu da bilmiyorum ama artık yapmazlar gibi de düşünüyorum. Sen o yuva saksıyı oradan kaldır derim ben, iyice öğrenmesinler.
Ama belki Sayın musk'un ya da başka bir arkadaşın fikirleri de olabilir... Bakalım!..
selenza2
04-09-2014, 08:16
İkinizede teşekkürlerimi sunarım
Bu sabah saksıma yine bir karga geldi yenigine. Onu kovaladıktan 1-2saat sonra 2karga Olup geldiler. Ondan sonrada işe gittim, Kaç karga olmuşlardır o zaman bilmiyorum yani. Doğru söylüyorsun en iyisi o saksıyı oradan kaldırmak. Kumrular yuva yaparlarsa yenmesin yumurtaları, biricik yavruları. Zaten yuva yapma ihtimalide yok. Ne diyeyim kendilerine daha güvenli bir yuva bulsunlar,yapçak bişey yok.
Belki Sn. Musk un bu konuda önerebileceği birşey vardır. Onunda sözünü almadan geçmeyeyim. Ne diyorsunuz bu konuda sn. Musk?
İkinizede teşekkürlerimi sunarım
Bu sabah saksıma yine bir karga geldi yenigine. Onu kovaladıktan 1-2saat sonra 2karga Olup geldiler. Ondan sonrada işe gittim, Kaç karga olmuşlardır o zaman bilmiyorum yani. Doğru söylüyorsun en iyisi o saksıyı oradan kaldırmak. Kumrular yuva yaparlarsa yenmesin yumurtaları, biricik yavruları. Zaten yuva yapma ihtimalide yok. Ne diyeyim kendilerine daha güvenli bir yuva bulsunlar,yapçak bişey yok.
Belki Sn. Musk un bu konuda önerebileceği birşey vardır. Onunda sözünü almadan geçmeyeyim. Ne diyorsunuz bu konuda sn. Musk?
Yuvayı kaldırın veya kaldırmayın. Kargaların sıklıkla ziyaret ettiği bir yere kumrular tekrar yuvalanmayacaktır.
selenza2
04-09-2014, 22:51
En iyisi kaldırmak Musk. Sende aynı fikirdesin bende ,sn. Yeniginede. Yapsa bile yavrunun uçma şansı yok. Çünkü karga ve saksağanlar fazlaca çoğaldı. En iyisi almak o saksıyı oradan. Zaten o saksıyıda bir daha kullanamam .pislikten saksının toprağı gözükmüyor çünkü .......
selenza2
04-09-2014, 22:57
Sn musk,
Saksıyı oradan aldım çöpe attım. Kullanılamayacak hale geldi saksım.. Birdaha saksıya yuva yaparlar diye ümitlenmiştim ama bu ümidimin arkasından bişey çıkmayacak yaptım yapacağımı.
Zaten bir muhabbet kuşu aldım . Adı bücürük onla fazlasıyla ilgileniyorum. Yani bu üzüntüyü nerdeyse hiç hissetmiyorum .
Yenigine peki sizin kumrular yine o duvarın üstüne yuva yapıyorlar mı ?
2. Sorumu size yönlendiriyorum sn. Musk sizinde böyle yuva yapmış kumrularınız var mı ?
YeniGine
04-09-2014, 23:34
Maalesef sevgili selenza benim o duvarın üzerine artık kumrular gelmiyorlar... Saksıyı attığın iyi olmuş, kargalara yem olacaklarına hiç oturmasınlar daha iyi, çünkü yumurta ya da yavrular gidince daha çok üzülüyorsun.
Artık seneye nasip olsun inşallah nisan-mayıs gibi başlarlar yuva yapmaya yine. Ben bu sene yanlış hatırlamıyorsam komşum sayesinde 4 yavru ve şu anda büyüyenlerle birlikte uçarlarsa inşallah 6 yavru başarmış olacağız. :( Bu arada ilk 2 yavrudan sonra 2 yavruyu kargalar kaptı, belki de saksağan.
Sn musk,
2. Sorumu size yönlendiriyorum sn. Musk sizinde böyle yuva yapmış kumrularınız var mı ?
Sayın Selenza,
Hikayeyi anlatayım;
Hayır benim böyle yakınıma yuva yapan kumru olmadı. Ancak kuşlara özel ilgim olduğunu bilen yakınlarım sürekli yaralı, uçamayan yavru veya hasta kuş buldular mı bana getirirler. Kumru ile ilgili olan da özetle şöyle.
Yuvadan düşmüş veya atılmış henüz 10 günlük var yok bir kumru getirildi bana ve onu yetiştirdik. Bir aylık bakımdan sonra kendi başına bakacak hale geldi ve doğaya saldık. Her sabah yol gözler, görünce ofisi açarken omzuma uçar benle içeri gelirdi. Şayet ortalıkta yoksa kendisi ile ilk günden beri iletişimde kullandığım ıslığı çaldığımda hemen gelirdi. Sabah kahvaltıma ortak olurdu elimden ekmekleri yerdi ve asla yere düşen kırıntılara itibar etmezdi.
Biraz vakit geçirdikten sonra çıkmak istediğini belirtirdi ve bırakırdım. Her gün iki ziyaret yapardı. En son bir arkadaş da edinmişti beraber dolaşıyorladı, ancak 2 ay sonra maalesef karga kaptı.
Zira annesi gibi düşmanlarını ve onlardan nasıl ve ne zaman kaçması gerektiğini öğretmek bizim içir biraz! zor.
Ne kadar acı olsada Doğanın Kanunu...
selenza2
07-09-2014, 07:39
çok üzüldüm sn. Yenigine
maalesef böyle şeyler çoğu kez yaşanıyor. benimde başıma böyle birşey gelcektide kumrularım uçtu gitti çok şükür
selenza2
07-09-2014, 07:41
sn. musk
evet üzücü olsada bu doğanın kanunu. ve insanlarında yapacağı pek birşey yok maalesef
demek sizde bu nedenle kumru forumuna geldiniz . daha çok kumru büyütürsünüz inşallah
selenza2
11-09-2014, 11:25
Sn. musk Sn. yenigine,
Sevineyim mi üzüleyim mi bilemedim. Benim bir tane daha balkon var, Arkadaki balkonum.... orada bozulmuş,eski bir fırınım vardı,masanın üstüne koymuştum, Eskici görünce ona verecektim çalışmayan fırınımı . Ama ne göreyim bizim bu bozuk fırını kuş yuva olarak bilmiş üstüne yuva yapmış . İyişallah karga ve saksağanlar bulamazlar bu yeni yuvalarını.... Dün sabahtan beri oturuyor bakalım sonuç nasıl olacak. Sizin fikirleriniz nedir bu konuda?dermisiniz ki karga ve saksağanlara yem olurlar?
Sn. musk Sn. yenigine,
Sevineyim mi üzüleyim mi bilemedim. Benim bir tane daha balkon var, Arkadaki balkonum.... orada bozulmuş,eski bir fırınım vardı,masanın üstüne koymuştum, Eskici görünce ona verecektim çalışmayan fırınımı . Ama ne göreyim bizim bu bozuk fırını kuş yuva olarak bilmiş üstüne yuva yapmış . İyişallah karga ve saksağanlar bulamazlar bu yeni yuvalarını.... Dün sabahtan beri oturuyor bakalım sonuç nasıl olacak. Sizin fikirleriniz nedir bu konuda?dermisiniz ki karga ve saksağanlara yem olurlar?
Sn Selenza2
Yapacak bir şey yok. Madem yuva yapmışlar demekki orayı emniyetli bulmuşlar. Size zararı yoksa kendi hallerine bırakın.
Cumhur Tonba
11-09-2014, 20:39
selenza2; Dün sabahtan beri oturuyor bakalım sonuç nasıl olacak. Sizin fikirleriniz nedir bu konuda?
Dilerim bir şey olmaz. İnanın ben kumrulara şaşıyorum. O kadar basit ve o kadar baştan savma yuva yapıyorlar ki anlatılamaz. iki üç çöp. Tamam.
Belki de onların özelliği bu. Bize basit gelebilir. Vardır bir bildikleri. Kış geliyor. Yazın bek muhabbetimiz olmuyor. Her taraf yem dolu. Evlerin önü, buğday toplama depoları, kurutma alanları.
Bahçemde ve yanımızda ki Sağlık Ocağında ki ağaçlarda kışın 6-7 çift kumrumuz olur. Daha kapıdan çıkar çıkmaz pike yaparlar önüme. Yemlerini veririm. Biraz izlerim onları. Sonra kahveye. Eve gelirken de üzerimde uçuşurlar. Onlar mutlu, ben mutlu.
YeniGine
11-09-2014, 22:59
Sevgili selenza öncelikle rastgelsin inşallah diyeyim. Artık hem yuvayı yapmış hem de oturmuş yapacak bir şey yok. Başarabilir isen yuvayı gizlemeye çalış. Dilerim inşallah uçtuklarını da görürsün...
selenza2
12-09-2014, 11:13
Cumhur tonba,
Bende kuşun yuva yaptığını görünce hemen görebilecekleri bir yere dal koyarım onlardan yuva yaparlar,doğru söylüyorsunuz getirdikleri dal2-3 tane bişey...
selenza2
12-09-2014, 11:19
Sn. Musk,sn. Yenigine ve sn. Cumhur tonba,
Hepiniz aynı fikirdesiniz ve bende bu fikirde ilerliyordum hiç kaldırmayacaktım yalnızca fikrinizi sormak istedim belki daha değişik bir fikriniz olur diye... Ama sizde aynı fikirdesiniz en iyi yöntem hiç kaldırmamak
Kumruların bana herhangi bir zararı yok, Ben karga ve saksağanlar kapar mı diye düşündümde o yüzden. Yinede önlemimi aldım okuduğum yazıları uygulayarak kumrumuzu karga ve saksağanlardan korumak için siyah poşet,CD, Rüzgar çanı astım. Şuan gelen giden yok, Ya bu siyah poşet,CD işe yaradı **** karga ve saksağanlar tarafından görülmedi... Bakalım sonuç ne olucak fikirleriniz varsa yazmanızı beklerimm...
selenza2
14-09-2014, 18:29
Arkadaşlar sabah kumrumuza baktığımda yoktu.bomboş yuva birde iki yumurta.... akşama kadarda gelmedi bıraktı diye endişeleniyorum. Bırakmış olabilir mi? Oysaki hiçbişey yapmadık ne kovaladık nede başka birşey yaptık. Başına bir iş mi gelmiştir yoksa bırakmışmıdır acaba? Aslında hiç korkutmadık bişey yapmadık ama... Yarın gelir diye umut ediyorum ama bu sabahtan beri yoktu yumurtalarda yerinde... Ne olmuştur sizce?geri gelir İ????:(
YeniGine
14-09-2014, 23:54
:) Kıyamam sevgili selenza tahminen 2 aydır dert sahibi oldun, endişelisin, üzülüyorsun, dertleniyorsun, seviniyorsun... Anne kumru gelir yine, dert etme. İnşallah yarın görürsün anneyi. Hem de ne kadar çabalarsan çabala sonuçta senin elinde değil bazı şeyler. Sen yuvayı görüyorsun gizleyebilirsen gizlersin; ondan sonrası maalesef doğanın kanunlarına kalıyor. Ama tabi ki tek dileğimiz uçtuklarını görebilmek; o da gerçekten süper bir zevk, mutluluk. Rabbim bu yavrularda da nasip etsin inşallah sana o mutluluğu diyeyim. Veee bugün bizim yavru kumrularımız uçtu ve gittiler. Çok şükür, darısı başına olsun inşallah.
selenza2
16-09-2014, 12:14
Aynen öyle yenigine :D kim zaman sevindim kimi zaman üzüldüm kimi zaman endişelendim. Bu kuş konusu beni biraz tedirgin ediyor doğru söylemek gerekirse.... Yuva yaptığında düşünüyorum .karga ve saksağanlar yer mi? Yavrularını terkeder mi? Anne ku ru aç mıdır kuluçka esnasında? Bu ve bunun gibi sorular kafama çok takılıyor . Evet doğru bazı şeyleri doğa kanununa bırakmak lazım ama... Ben hiç yaşanmasın istiyorum.
Bu arada yenigine kumru döndü diğer gece hemen ardından.cevabın için teşekkürler.şimdi merakla yavrularımızı bekliyoruz. Sizinkilerde büyüyüp uçtular demek... Hadi hayırlı olsun :-) istanbulun iki kumrusuda sizden..
birolcicek
16-09-2014, 22:14
Çatıda bir çift kumru yuva yaptı sonra 2.çift yaptı aradan 6 ay geçti balkondan , camdan yem istemeye başladılar
Cumhur Tonba
16-09-2014, 22:26
Sayın selanza2,
İnşallah yavruların çıktığını göreceksiniz. Fazla müdahale etmeyin. Bırakın doğal olan neyse o olsun. İlerde sevinçli haberlerinizi duyacağıma eminim. Kumrular o kadar çaresiz değil. İnanın bir yavruı kumruyu beslemiştim. Kanat vuruşu inanın insanın elini acıtıyor. Hele anne kumru. Yavrularını rahatlıkla korur. İçiniz rahat etsin.
selenza2
17-09-2014, 12:12
Birolcicek, Evet kumrular bir senede2-3 kez yumurtlayabiliyorlar.doğru eğer kumrunuza sürekli baktı iseniz ve korkutmadıysanız sizi tanıyacaklar ve dost olarak göreceklerdir.bu yüzden yem isterler belli ki... Bekleyin 1tanede Daha yumurtlarlar onlar....
selenza2
18-09-2014, 17:16
Saolun sn. Cumhurtonba,
Zaten çoğu kişi ve ben böyle istiyor en iyisi hiç dokunmamak. Kumrumuz şuan oturuyor gelen giden yok zaten karga ve saksağanlar arka balkonumun oralarda dolaşmıyorlar o yönden kumrularımız çok rahat
YeniGine
18-09-2014, 23:18
:) Sevgili selenza yumurtaları görebildin mi?
selenza2
21-09-2014, 10:29
:) Sevgili selenza yumurtaları görebildin mi?
Şuanlık yavrularımız çıkmadılar ama nöbet değişimi sırasında baktım yumurtalarda küçük küçük çatlaklar var sanırım yakında çıkacaklar :p
selenza2
21-09-2014, 12:13
Sn. Yenigine,
Ben kumrularımızın fotoğrafını göndermek istiyorum ama daha yeni olduğum için bilmiyorum. Sizin bir bu konuda bir bilginiz varsa söyler misiniz acaba ?
selenza2
23-09-2014, 15:07
Çok şükür.... 2yumurtada çatladı arkadaşlar. Böyle minnacık yavrular... iyişallah olmazlar kargalara yem.çok mutluyum şuan :-)
YeniGine
26-09-2014, 23:27
:) Sevindim sevgili selenza...
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
selenza2
27-09-2014, 14:03
Bu yavrularıda uçurduk gitti çok şükür.cevabın için çok teşekkür ederim yenigine fakat kumrularımız uçup gitti . Bir dahaki sefere eklerim inşallah saolun.
kendimce
30-09-2014, 08:00
Merhabalar, Benim Ağustos başında mutfak balkonuma kuş yuva yaptı.Ekstra camda olmayınca yuvada yumurta olmadığını görünce önce o yuvayı çöpe attım. Ama sabaha tekrar yuva yapmış ve içine de 2 tane yumurta bırakmış olduğunu gördüm. Su, pirinç pilavı, bulgur, kek, ekmek kırıntısını hemen hemen her gün vermeye çalışarak büyüttüm. Bu süre zarfında da hiç balkona dokunmadım,kapıyı sadece yem ve su vermek için açtım. Bugün 2 yavruda yoktu, sanırım uçup gittiler. Öyle olduğunu düşünüyorum. Annesi uçmaları konusunda baya uğraş verdi. Burada kargalardan bahsettiğinizi duyunca açıkçası tedirgin oldum. Uçmuşlardır değil mi? Yaklaşık 2 ay oldu.
YeniGine
30-09-2014, 23:25
Sayın kendimce yumurtanın üzerinde yatma süresi 21 gün, yumurtadan çıkıp uçma süreleri 14-15 gün. :) Uçmuşlardır; rahatlayın bence. Zaten kargalar ya yumurtaları yiyor ya da minik yavruları yiyor.
selenza2
16-10-2014, 19:58
Sn. Yenigine Haklı kendimce. Rahat olun bu süre zarfında kumrularınız mutlaka uçmuşlardır.ayrıca kargalar yeseydi yuvada kan izleri görürdünüz.rahatlayın sorun yok :-)
selenza2
16-10-2014, 20:02
Yenigine bir daha gelen kumru olmadı o fırının üstündeki kumruları uçurunca.zaten burada kargalar iyiden iyiye çoğaldı .her sabah 7-8 Tane beraber gezinen karga görüyorum etrafta.zaten bu kargalar çoğaldıktan sonrada etrafta pek kumru göremedim. Yani kumrular anladılar burada yuva olmayacağını gittiler başka yerlere :( Oysa onları ne çok seviyordum. Sence gelirler yuva yaparlar mı yenigine kargalar çoğalsada ...
YeniGine
16-10-2014, 23:23
Sevgili selenza üzme kendini, bundan sonra mart sonu, nisan başı, mayıs bekleyeceğiz. O zamana kadar yumurta yok. :D Ondan sonra da benim gibi hava çok soğuk bu yavrular bu soğukta nasıl büyüyecek, anne de gelmedi donacak bu yavrular demeye başlayacağız.
selenza2
15-01-2015, 16:28
iş nedeniyle uzun zamandır bakamıyorum...
anladım yenigine demek kışın yumurta yok.ilkbaharı bekleyeceğiz mecburen.sizinkilerin anneside bir an önce gelmiştir umarım :)
YeniGine
15-01-2015, 17:10
:) Yok yok, yani yumurtalar başlayınca bu soğuk havada yavrular nasıl büyüyecek, anne de gelmedi diye söylenmeye, dert edinmeye başlayacağız...
canselma
06-05-2015, 16:45
Herkese merhaba. Arkadaşlar, banyomun penceresine kumrular yuva yaptılar birkaç hafta önce. Epey bir oldu, belki bir ayı bile geçmiştir. Kuluçkaya yatmışlardı ve sürekli gidip geliyorlardı. Ancak bir süre sonra, birkaç gündür gelmediklerini fark ettim. Camdan yuvaya baktım ki, yuvanın kenarında bir kuş ölüsü var ve bir yumurta da yuvanın dışında, pencere kenarında duruyor. Pencereyi açtım, yumurtayı hemen alıp yuvaya koydum. Yine birkaç gün öyle sahipsiz kaldı yuva ancak sonradan tekrar dönüp kuluçkaya yatmaya başladılar. Üstünden gene bir iki hafta geçmiştir. Dün sabah yuvaya tekrar baktığımda yine yuvada kuş oturuyordu. Yalnız, ne yavruya benziyor ne de kuluçkaya yatan kumruya. Yumurta çatlamamış gibi duruyor çünkü (sadece bir yumurta vardı); kuş da, kuluçkaya yatan kumruya göre küçücük ve o ölü kuşa benziyor, ölmek üzere sanki. Emin olamıyorum, bu kuş kuluçkaya yatan kuş mu yoksa yavru mu çıktı yumurtadan. Çok tedirgin ve huzursuz oldum. Neden böyle olmuş olabilir? Acaba ben mi yanılıyorum? Yavru kuş olabilir mi?
canselma
07-05-2015, 07:44
Bugun cevabimi aldim kumrusever arkadaslar. Yumurtadan yeni cikmis yumurcak. Ebeveynleri geldi az once ;) Nasil mutlu oldum anlatamam. Umarim saglikli buyuyup uctugunu gorurum.
Mücevher Çalısı
02-06-2015, 15:50
Bizim sokakta sürüsüne bereket -bir keresinde saydım tek balkon demirinde 20 adet- kumru var. Boş buldukları evlerin balkon kenar mermerlerini bir görseniz temizlemeye tiksinecek kadar pislik bırakıyorlar.
Bu seneye kadar kumrularımız bu kadar çok değildi ta ki yeni komşumuz taşınana kadar. Alt komşumuz onlara her gün 1-2 ekmek ıslatıyor, 1 leğen de su veriyor. Böylece sokağımızın tüm kumrularını nişastayla doyuruyor. O iyi bir iş yaptığını sanıyor ama bu kuşlar doğal hayatın bir parçasıdır ve ekmek gibi doğal olmayan, tek bir besinle beslenince dengesiz beslenmiş olyor. Hazır beslendiği için tembelliğe alışıyor ki gelecek nesilleri de doğalarına ters bir adaptasyona uğruyor.
Tabii sokaktaki vatandaşım bunu bilmiyor ve merhametiyle kıyamadığı hayvancığa kötülük ediyor :(
Eltimin balkonu.. Kombinin üzeri uygun yer seçilmiş :)
YeniGine
01-07-2015, 00:54
Sevgili Mücevher Çalısı çok güzel açıklamışsınız ve ben aman kumrular üresin, çoğalsın diye çaba sarfeden ve onları çok seven birisi olarak hiç sizin gibi düşünmemiştim, çok haklısınız. O halde hemen birkaç komşumu bu konuda uyarmam gerekiyor demek ki. Peki siz yeni gelen komşunuzu bu konuda uyarabildiniz mi?
Sevgili hira maşallah çok tatlılar, inşallah yavruları da olsun, uçtuklarını da görüün...
Mücevher Çalısı
01-07-2015, 12:14
Sevgili Mücevher Çalısı çok güzel açıklamışsınız ve ben aman kumrular üresin, çoğalsın diye çaba sarfeden ve onları çok seven birisi olarak hiç sizin gibi düşünmemiştim, çok haklısınız. O halde hemen birkaç komşumu bu konuda uyarmam gerekiyor demek ki. Peki siz yeni gelen komşunuzu bu konuda uyarabildiniz mi?
Sevgili YeniGine ben de kumruları çok seviyorum şikayetçi gibi görünmek istemem hatta kışın soğuk günlerinde -komşumuz taşınana kadar- ben de 1-2 dilim ekmek ıslatıp penceremin kenarına koyardım. Yaşam koşullarının zor olduğu o soğuk günlerde ne bir meyve, ne bir böcek bulacak o zavallılar. Ama burada "azı karar çoğu zarar" atasözümüz devreye giriyor. 1-2 ekmek çok fazla hele ki havalar ısınınca hiç gereksiz, onlar kendi yiyeceklerini kendileri bulabiliyorlar zaten...
Komşumuzu uyarmaz olur muyum uyardım fakat merhameti mantığından baskın geldi :)
Öncelikle söze buradan(Bilim.org :: Başlık görüntüleniyor - Balkon misafirleri: Kumrular (http://www.bilim.org/forum/viewtopic.php?t=545)) bulduğum bilgilerle başlamak istiyorum:
anet news grubunda hobi.evcil'e sordum, şu cevap geldi
------------------
Kuşun cinsi kumru veya üveyik. Aradaki fark kumrunun boynunda siyah bir halevar. Kumru kurşuni renklidir. Üveyik ise kirli kurşuni beje çalar. İkisi de
güvercingillerdendir.
Aklımda yanlış kalmadıysa kuluçka süresi 17 gündür. Aslında üveyikler yaban hayvanıdır. Ne hikmetse İstanbul'da şehir içinde kalmışlar. Kumrular ise köylük alanları yeğlemişler. Bu İstanbul için geçerli İstanbul dışındaki yerleşim alanlarında üveyiğe rastlanılmaz.
Kumru insana çok yakındır. Bu yüzden bazı yörelerde kutsal sayılırlar. Yuva yapmakta çok beceriksizdirler. Bu yüzden sepet, küçük leğen gibi ev eşyasını balkonda gördüler mi hemen yerleşirler.
Bulgurdan ziyade buğday, mısır, ekmek kırıntıları verseniz daha iyi edersiniz. Gerekli vitaminler için özellikle ekmeğin kabuğunu ıslatıp vermek daha yararlı olur.
Bu hayvanlar genelde iki yumurta yaparlar. Belki de ikincisini yapmadığı için yuvayı terk ediyordur. Hava çok sıcak olduğundan gündüzleri belki de yumurtayı serinletmek için geliyordur. Zira yumurtalar soğuğa karşı dayanaklıdır ama sıcağa karşı dayanıklılıkları sıfırdır.
Eğer kuş yumurtaların üzerinde sürekli yatmazsa, yatmadığı zaman kadar geç çıkar. Annenin bir iki gün yumurtalardan uzaklaşmasıyla yumurtalar bozulmaz. Yavrular biraz geç çıkarlar.
Karga Sorunu:
Bizim balkon saksısında da 2 senedir yumurtlaya bir aile var ve maalesef kargalar onların oraya yapıp durduklarını bellemişler. Aynı bir karga yavrusuna ilişenlere ömrü boyunca dadanmaları gibi, bu hayvanlar unutmuyor. Bu durumda bence yapılabilecek 2-3 şey var;
1- kargalar için tavuk parçaları/bıldırcın yumurtasıyla sahte yuva gibi ama bunda da daha fazla kargayı çekebilir belki.
2- yumurta nöbeti, yani sabah akşam yapabilene ne ala. Ben sabaha kadar annem de akşama kadar nöbetleşe bakıyoruz da bunu yapabilecek kaç kişi vardır XD. Maalesef kargaları engelleyen etkili bir yöntem pek yok. Akıllı hayvan ve de zaten ortalama ömrü 200 filandı galiba.
3- Belki apartmanınızın tepesine tavuk parçaları(yağı, derisi vs.), kedi maması koyarak başka bir yerde doyurursanız belki vaz geçebilirler.
Kargalar hep sorun olmuştur bana, daha öncelerde de resmen en iri civcivimi kapıp kaçmışlığı vardır. Yumurtaları tek hamlede yutmuşluğu vardır. O yüzden illaki kan, yumurta akı filan gibi kanıt gerektirmiyor. Bir kere bellediler mi hep dadanırlar.
Klima üstlerine yuva yapanlara:
Şimdi eğer kumrular mekan olarak klimaların üstünü seçenlere 1-2 önerim olacak. Klimanın sıcağından korumak için bence cerrah eldiveni takarak, klima kutusu ile aynı renkte tahtalarla, yuvayı dağıtmadan yükseklik yapabilirsiniz; ama bu işlemi yapmadan önce annenin yuvada olmaması lazım ya da kovalanmaması. Bence böyle yaparak, hem yuvanın yeri değişmemiş olur(sadece yükselir) hem de yavrular fazla ısıdan korunur.
Ama yine de ben bunda düşük de olsa bir olasılık yuvayı bırakabilir diye düşünüyorum. Sonuç olarak klimaya ne kadar ihtiyacınız var ve bu riske girmek tamamen size bağlı.
Beslemek isteyenlere:
Öncelikle lütfen onlara kek, ekmek, ıslatılmış bir şey(ıslanan bir ürün daha çabuk bozulur) vs. vermeyin. Eğer cidden faydalı bir şey yapmak istiyorsanız kabuklu buğday verin, bir petshop'dan/yem satan yerden/yemlikçiden 1 tane kuş yemliği alıp kabuklu buğday ve bir suluğa da su doldurmak yapabileceğiniz en iyi şey.
Ama, bu kabukludaki kepek ve ruşeym durduğundan aşurelik buğdaydan biraz daha pahallı gelebilir. O yüzden olmadı yavru besleme döneminde kullanabilirsiniz.
Mısırı hem çoğu gdolu olduğundan hem de muhtemelen buğdaydan daha pahallı olabileceğinden tavsiye etmem.
Bazen sırf buğday yemek için bile gelen kargalar olmuştu. Yumurta ve yavruya dokunmadıktan sonra bir şey dediğim yok ya neyse.
Güvenini kazanmak isteyenlere tavsiye:
Bizdekiler de önceleri çıkar çıkmaz kaçıyorlardı. Sonraları kombinin üstüne yemlikle yem koymaya başladık. Yine de yemi koymaya çalıştığımız seferler kaçıyorlardı, ama zamanla ve de kargaları kovaladıkça bunlar iyice bize alıştılır. Şimdiyse yarım metre yaklaşsam bile kaçmıyorlar. Sonuç olarak her kuşun huyu suyu aynı değil. Mesela benimkiler bana bön bön bakarlar, aşırı korkaklar, karga gelirse tası tarağı toplayıp kaçıyorlar.
Saksıyı kaldırıp yuva yapmalarını önlemek:
Bence bu hiç gereksiz bir şey, çünkü bizimkiler de kaldırınca bu sefer cama gelip bön bön bakıyorlardı "Kafesi koyacaksun uleyn" tarzı XD. Zaten o hayvan başka yere yapsa da yine yenme olasılığı hep var. O yüzden bence bırakın yapsın, en azından gözünüzün önünde durur. Ve de yuvanın yerini değiştirmek, ya da başka bir yuva yapmak da hiçbir zaman işe yaramıyor.
Kuşun akşam/sabah gelmemesi:
Eğer kumru akşam yağmurluyken ya da normal zamanda da gelmiyorsa merak etmeyin. Alıntıda da yazdığı gibi 1-2 günden bir şey olmaz. Bizimkiler de bazen öyle yaptığı oluyor. Bunun sebeplerine gelirsek bence:
1-Yağmur yağıyorsa muhtemelen ıslanmak istemeyeceğinden bir yere sığınmıştır.
2- Bir şeyden ürkmüş olabilir hatta belki de yumurtadan umudu kesecek kadar olabilir; ama belki yarın yine de kontrole gelebilir.
3- Yemek aramaya dolaşmaya çıkabilir. Yumurta/yavru alıntıda da yazana göre zaten soğuğa bir süre dayanır. Belki de dayanıklılığını arttırmak için bebekleri buza batırıp çıkartmaya da benzetilebilir.
Çok uzun süreli kaybolmadıkça endişelenmeyin.
En son kısaca, en iyi yem bence kabuklu buğdaydır. Siz de balkonunuza alışmalarını isterseniz koyabilirsiniz. Hiç olmadı en azından sevaba geçersiniz. Kargalara karşı da kulağınız kesik olursa onlara daha fazla yapabilecek bir şey yok. Bütün bunlar benim gözlemlerime ve de internetten okuduklarıma dayalıdır......
Merhaba
Bizim balkondada yuva yapmis iki tanede yavrusu var bu sabah uyandim bi yavru yuvadan dusmus yerine koymak istemedim tekrar duser kanatlari kirilabilir diye asagiya aldik biraz.Kumru geldi ama yavrulari giremeyince kendini duvara vurup gitti yuvayi yerine koyduk tekrar annesi gelirmi bidaha:(
YeniGine
28-08-2015, 23:41
:( Kumruların çok akıllı olduğu söylenemez derler. Bina boşluk camı, 2 tane dal getirmiş oturmuş üzerine 2 tane yumurta yapmış bir tanesini düşürmüş, bir tanesi de ha düştü ha düşer. :( Tabi yine kabahat biz insanoğlunda...
573083
Fotoğraf çok net değil, çünkü bina içinden (ters ışık) ve ürkütmemek için uzaktan fotoğraflayabildim.
Mesut Temiz
29-08-2015, 19:30
Evet, kumrular biraz eğreti yuva yapıyorlar... Ama milyonlarca yıldır nesillerini devam ettirdikleri göz önünde bulundurulursa yine de işi biliyorlar diyebiliriz.. :) İnsanın olmadığı ortamda doğa mükemmel işliyor işin aslı...
http://i.hizliresim.com/mzW1GY.jpg (https://hizliresim.com/mzW1GY)
Saksıma yumurtlamış,henüz birkaç günlükler...
Benimde bir adet var yumurtladı bende yem koydum.
http://i.hizliresim.com/GR0Way.jpg (http://hizliresim.com/GR0Way)
Ama sorun şu ki kombiye yaptı bir sorun olur mu?
ediz001
Maşaallah ,yumurtalarının çıktığınıda görürsünüz inşaallah :)tabii,kombinin üstüne yapması hoş olmamış yumurtalar ısıdan zarar görebilirler :( benimde tanıdığım bir arkadaşımın kumru kombisine yuva yapmıştı ama yavrucaklar zarar görür diye kaldırdı.bu arada merak ettim yavrular çıktı mı?:rolleyes:
Kumrucuk beni ihya ettin [emoji738]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170820/28a5913d4080e686231186c84bb434ba.jpg
SM-G600F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
mehmet0791
22-08-2018, 20:07
https://www.youtube.com/watch?v=3CrSNEvFgXk
mehmet0791
22-08-2018, 20:09
https://www.youtube.com/watch?v=TM5_HfAdUhU
15 dk önce fark ettim ki benim de bir çift kumrum var.
Kapalı balkon kapısı yaz boyu açık olur ve orada iki saksı rafı var .
En üst raftaki boş seramik bir saksı düşmüş kırılmış.
Ben de hayıflanarak parçaları toplarken o anne adayı ile göz göze geldim.
Faraşımı alıp mekanı düşünmek için terk ettim.
E napcaz şimdi?
Rahatsız etmemek için pek yaklaşmak istemiyorum.
Şimdilik uzaktan bakış atıyorum
696479
Çiçekleri sulayıp kibarca çekildim ayak altından:)
Kumrular sanırım yuva yapma konusunda çok beceriksiz.
Yakından bakmak için merdiven koydum.
Yavru çıkmış, ortalık darmadağınık, yuva hiç yuvaya benzemiyor.
697471
Baya da serpilmiş.
Uçsa da ben huzur bulsam.
mehmet0791
17-08-2019, 19:43
https://www.youtube.com/watch?v=KfnQPaf3VRE
Selamlar, geçen gün balkonumuza (3.kat) yavru kumru,geldi, henüz tam ucamiyor ve kuyruğu biraz zedelenmiş gibi, ****** de bakmaya başladık, ekmek kasasının içine , kurumuş otlardan koyduk, bir iki tane de tunemesi için, değnek. Gün içinde evde olmadığımız zamanlarda üstünü kapatıyorum, aşağı düşüp ye ,yem olmasın diye. Yuva kısmı kafamı karıştırdı, sepet içine mi yapsam yoksa bu yuva onun işini gorurumu? Bu şekilde daha önce kumru besleyenler fikir verirse,sevinirim. Teşekkürler
Shebboy17
19-04-2020, 17:10
Balkondaki kombinin üzerine bir ay önce kumrular yavru yaptılar yumurtadan çıktı büyüdüler fakat daha uçamıyorlar 2 tane kıskanç ve bir o kadar da inatçı kötü Kumru devamlı gelip yavruları yuvadan aşağı atmaya çalışıyorlar ailecek nöbet beklemekten yorulduk sabah gece uyurken yavruları yuvadan atmışlar şükür ki balkondaki saksının arkasına saklanmışlar şimdilik kurtuldular tekrar yuvalarına yerleştirdik. Anne gelip besleyip gidiyor gün içinde koruma görevi bizde. sizden ricam eğer biliyorsanız diğer kumruları uzak tutmanın bir yolu var mıdır? Amaçları nedir? Bu yavrulardan ne istiyorlar?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.