PDA

View Full Version : Safran (Crocus sativus)




drosophila
18-05-2006, 09:40
bu bitkinin üretimi hakkında bilgi arıyorum. biraz bilgi buldum ancak yeterli olduğunu sanmıyorum

Safran Ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilen önemli ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Osmanlılar zamanında safran üretimini 8-10 tona çıktığı kayd edilmektedir. Safranbolu,İstanbul, Tokat, İzmir, Adana ve Şanlıurfa civarlarında yetiştirilen safran bu gün sadece Safranbolu Davut obası köyünde çok dar bir alanda(3-4 dak) yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Safran (Crocus Sativus) soğanlı bir bitkidir. Soğan çapları 2-4 cm kadardır. Soğanlar küremsi ve hafif basık olup ağ şeklinde kabuklarla sarılmıştır. Yaprakları dar buğdaygil yaprağına benzer, yapraklar çiçeklenme zamanında veya çiçeklenmeden sonra görülür. Eylül, Ekim aylarında açan çiçekler, açık viole rengindedir. Çiçeğin içindeki erkek organları sapları beyaz tepesi sarı renklidir. Dişi organ üç parçalı olarak uzayan portakal sarısı renginde olup, bitkinin faydalanılan kısmı bu kısımdır.

Safran baharat, boya maddesi, ilaç ve kozmetik sanayi ile halk hekimliğinde kullanıldığı söylenmektedir. Safranbolu da tüketim daha çok aşure ve zerde yapımında ve lokum imalatın da kullanılmaktadır. Safran yetiştiriciliğinde oldukça fazla insan gücüne ihtiyaç vardır. Soğan dikilmeden önce çok iyi bir toprak hazırlığı ister. Derin sürümden sonra 3-4 kez ikileme ister. Soğanlar 30-40 cm sıra arası çizilere, 20 cm derinliğe dikilir. En iyi gübreleme yanlış ahır gübresiyle(soğanları örtecek kadar) örtülür ve yiye toprakla kapatılır. Dikim Ağustos 20 – Eylül 10 arasında yapılır. Dikildiği yılın 15 Ekim – 15 Kasım tarihleri arası çiçeklenmeye başlar. İlk yıl çiçek verimi önemsizdir. 2.yıl dekardan 0.75 – 1 kg kadar ürün alınır. 3. Yıl verim 1 – 1.5 kg kadardır.4 yıl dekardan 1 kg kadar daha ürün alabilmektedir. 4. Yıl sonunda Haziran – Temmuz aylarında soğanlar sökülerek başka bir alana 4 yıl için tekrar dikilir. Soğan üretimi için dikilen soğan miktarının 2 katı kadar soğan elde edilir.




drosophila
18-05-2006, 09:55
4 yıldan sonra toprağı verimsizleştirdiğine dair bazı şeyler duydum. neden 4 yıl sonunda sökülmesi gerekiyor acaba. bilgisi olan varsa, paylaşırsa sevinirim.

Mine Pakkaner
23-05-2006, 17:17
drosophila bak burada safran üretimine ilişkin çok faydalı bilgiler bulacaksın.
Sevgiler.


KOCAELİ İLİ KOŞULLARINDA SAFRAN (Crocus sativus L.) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YETİŞME YERİ VE KORM ÇAPI’NIN VERİM VE ERKENCİLİK ÜZERİNE ETKİSİ (http://ziraatdergi.akdeniz.edu.tr/_dinamik/144/173.pdf)

Farklı Azotlu Gübre Çeşitlerinin Safran (Crocus sativus L.) Verimi Üzerine Etkisi (http://ziraatdergi.akdeniz.edu.tr/_dinamik/144/128.pdf)

inci gül
24-05-2006, 16:53
drosophila safran hakkında detaylı bilgi elimde kitap olarak var. Size onu tavsiye edebilirim. Gazi Üniversitesi Kastamonu Orman Fakültesinde araştırma ve ticari amaçlı yetiştirilmekte. Prof.Dr.Vurdu, Yrd. Doç. Dr. Kerim Güney hocalarımızın yazmış olduğu SAFRAN kırmızı altın adlı kitabında tüm bilgiler mevcut. üniversitelerin kütüphanelerinden temin edebilirsin.
http://www.ugurer.com/icindekiler/s5540.asp

drosophila
24-05-2006, 18:35
merhaba inci gül. yardımcı olduğun için teşekkür ederim. çok değerli bir bitki olduğunu öğrendim. bu yüzden araştırıyorum. safranın en ilginç yanı ise "kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarı renge boyayabilmesi özelliği".

inci gül
27-05-2006, 23:54
*** drosophila ödevlerimden dolayı size daha geniş bir bilgi veremedim arkadaşlarımın araştırma konusu ve benim yakından ilgilendiğim bir bitki.kendi araştırmam olmadığı için güvenilir bir kaynak belirtemediğim için elimdeki kaynaklarıda göndermek istemiyorum.

piyasada safran ismi altında (bilhassa aktarlarda) başka bitkiler satışa sunulmakta. gerçek safranı anımlamamız da çok zor. ancak botanikciler ve araştırmalar sonucunda anlaşılmakta. safranın fotoğrafını internetten incelemişsinizdir.

safran adı altında değişik her türden bitki mevcut geneli ise güz çiğdemleri. size kendi yetiştirmiş olduğumuz fotoğrafı benim fotoğraflarımın içinde safran adı altında var.

inceler isen içinde 3 adet olan stigması var değerli olan kısmı bu stigmaları. piyasada bizlere sunulan safranların tamamı aspir bitkisinden elde edilen yaprak veya benzeri maddeler. biz tüketiciler en basit bitki tanımlamayı fiyatından bilebiliriz. eğer gıramı 10,100ytl gibi bir fiyat ile satıyorlarise bu bitki hakkında bir düşünmemiz gerekir.

Tam olarak bu bitki hakkında ne gibi bir bilgi istediğinizi ve ne yönde kullanacağınızı belirtirseniz size daha fazla yardımcı olmak isterim.
Altınla eş değer olmasının sebebi çok yönlü bir bitki tam anlamıyla bir tıba bitkisi
(tıbbi bir bitki, boya bitkisi, aroma yönüyle en pahalı baharat bitkisi)

drosophila
28-05-2006, 00:25
bilgiler için teşekkür ederim. benimkisi daha çok merak. etraftan birkaç bilgi duymuştum. çok pahalı olduğu için insanların ilgisini hemen çekiyor. bana sordular ben de foruma sordum. vay be çok kıymetli diye herkes bunu yetiştirelim zengin olalım diye düşünüyor. ama anladığım kadarıyla bakımı hayli zahmetli. şimdilik bu bilgiler bile bana yetti gibi. merak ettiğim diğer hususlar olursa tekrar size başvurabilirim. ödevlerinizde başarılar.

drosophila
01-06-2006, 23:18
4. Yıl sonunda Haziran – Temmuz aylarında soğanlar sökülerek başka bir alana 4 yıl için tekrar dikilir.

ben bunu anlayamadım. neden başka bir alana ekiliyor. verdiğiniz bilgileri okudum ancak bununla ilgili birşeye rastlamadım **** gözden kaçırdım.

o_zgun
04-09-2006, 22:36
arkadaslar safran bıtkısının zararlısı ıle mucadele yontemı bugun hala bulununamamiş.uretımın dusmesının sebebı buda olabılır.paylasmak ıstedım.

TigerX
13-10-2006, 14:09
Deneme amaçlı olarak temin ettiğim bu değerli bitkinin fotoğrafı...

Bir aksilik olmazsa edindiğim bilgilere göre kasım ayı ortasına kadar çiçek açması lazım. Tam mevsimi olduğu için şanslı sayılırım. Satın aldığım yere sordum bana baharda çiçek açar dediler. Oysa topiğin başında da belirtildiği gibi bu bitki iklime bağlı olarak Kasım gibi çiçekleniyor.

İnsan böylesine değerli bir çiçeği görmek için sabırsızlanıyor. Şimdi geçmez 1 aylık zaman...

Bana saksı küçük gibi geldi ama değiştirmeye de korkuyorum. Malum tam çiçek mevsimi. Sonra kök gelişimi yapayım derken çiçek açmaktan vazgeçebilir... :(

TigerX
14-10-2006, 13:17
Bir de çiçeğinin resmini koyalım. Topikde şu ana kadar resmi konmamış.

Öğrendiğim kadarısı ile bazı çiğdemler safranla karıştırılıyormuş. Her ne kadar da safrana benzeseler, geçek safran değillermiş. Yeni bilgiler öğrendikçe eklemeler yaparım...



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Saffran_crocus_sativus_moist.jpg/250px-Saffran_crocus_sativus_moist.jpg

sukranayalp
06-02-2007, 13:14
Sn MEMET (17 NOLU FORUMCU) Safran bitkisinin (yemekte kullandığımız safran) aslı bu bitkidir. Ve safranın elde edildiği kısım da bu pistüllerdir. Mor kısmından elde edilmez. Bu nedenle gerçek safran çiçeğini diğerlerinden ortadaki kırmızı pistüller vasıtasıyla ayırırız.

liquidambar-
09-06-2007, 14:43
zeytin burnunda tıbbı bitkiler bahçesi var 2005 yılında açıldı 400'ü aşkın tıbbı bitki var ancak satışa sunulmuyor sanırım sadece genç arkadaşları bilgilendirme eğitme ve bilimsel araştırmalar yapılıyordu ancak size aradığınız safranı bulmaya yardımcı olabilirler dergideki adresi vermek isterim araştırabilirsiniz burdan http://www.merkezefendi.org/
Zeytinburnu Belediyesi'nin her yıl Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği’nin katkılarıyla düzenlediği Geleneksel Tıp Festivali'nin sekizincisi, 1 - 10 Haziran 2007 tarihleri arasındadır.

liquidambar-
09-06-2007, 15:31
safran diyince kafamda bir şimşek çaktı ve ben bunu bir dergide okumuştum dedim e-mecmua ya üye olanlar için http://www.emecmua.com/DergiRead.aspx?DID=46&SayID=445 (http://www.emecmua.com/DergiRead.aspx?DID=46&SayID=445) bakabilirler ama üyeliğiniz yoksa ben size tek tek yazıyım

çiğdemle renk ve görünüşleri bakımından karıştırılan bu bitkiyi ayırt etmek için erkek organlarını saymak gerekir safranda 3 çiğdemde 6 adet erkek organ bulunurmuş .

süsengiller ailesinden olup safran sadece mor çiçekli bitkinin dişi organlarından elde ediliyormuş.ülkemizde 32 türü ve beyaz sarı mavi pembe mor renklerde bulunuyormuş.soğan halde alıp(bir paket soğan 5.50 ytl) ağustos - eylül ayında dikilebilir güneşli bolgelere dikilmeli ve bol sulanmalı

Oğuzhan
16-07-2007, 18:29
16177

billur1985
17-11-2009, 12:11
arkadaşlar safran yetiştiriciliğini herkes yapabilir ben istanbulda oturuyorum ve safran yetiştiriyorum hemde saksıda ayrıca safranboluluyum :)

bazı arkadaşlar neden 3-4 sende sökülmesi lazım diyorlar yetiştiricisi olarak somut delillere dayanıyorum ki tohumu ektiğiniz zaman 3 sene boyunca yerinden oynatmayacaksınız topraktan yani.3 sene sonunda sizin 1 ektiğiniz tohum 3 oluveriyor

kastamonuya gittiğinizdeki şu an hasat zamanının sonuna yaklaşıyoruz her yerde bulabilirsiniz safranbolu merkezde safran dükkanı vardır orda safran çayları safran sabunu kolonyası ki safranın kokusuda bir başkadır ve en önemlisi safranın tohumunu bulabilirsiniz bildiğim kadarıyla bir tohumu 5 tl idi ama karabükte köylere sorarsanız daha ucuza ve kalitelisine sahip olabilirsiniz ama ben bulamam gezmem okadar derseniz safranboluya gitmeniz yeterli olucak

bu arada kırmızı dalı çok kıymetlidir bir dalını pilava atın ozaman o pilavın tadına doyum olmaz ayva tatlısında kullanın çayın içine yapraklarıda dahil olmak üzere atın çok şifalıdır

maki01
24-11-2009, 12:01
Neresini nerede kullanacağımı bilmiyorum ama mesajları okuyacağım.
Sayın hocam100'den gelen safranlarım ilk çiçeği ile "Merhaba" dedi :)

115188

botanik2009
16-03-2010, 12:29
Gerçekten muhteşem sn;maki01,güle güle büyütün. Nasıl ürettiniz?,bakımı çok zormu, bilgi verirseniz sevinirim.

oppss!
23-04-2010, 19:22
Arkadaşlar bunun beyazından burada olabildiğince var, safran olduğunu bilmiyordum...

Öznur
16-11-2010, 18:33
Benim dikmekte geciktiğim safranlarım kendi kendilerine yuvalarından çıkıp gözlerini açıp merhaba dünya demişler bile:rolleyes: Beni çok utandırdılar:o

dünyam1
05-01-2012, 20:33
Öznur ne kadar sevimli görünüyor ,bende safran yetiştirmek istiyorum,soganını nasıl bulabilirim?

thunder_bird_1
04-02-2012, 14:51
Arkadaşlar iyi günler dilerim forumu 2 3 aydır takip ediyorum safran bitkisinin çok kıymetli oldugunu ogrendim bu bitki hakkında sizlerle bilgi paylaşmak isterim yetistirenler varmı nasıl yetişir gibi şimdiden teşekkür ederim saygılarımla.

Seyfi Dağdeviren
06-02-2012, 22:08
Safran yumrularından bir arkadaşım 5 adet verdi ve saksıda yetiştirmeye çalışıyorum. 4 yıl önce bir diğer arkadaşım köyde yetiştirmeye çalıştı,ilgisizlikten otların arasında kayboldu gittiler.Benim 5 yumrudan 2 si filiz verdi.2 yıl yerinde kalacak.Merakla bekliyorum.Arkadaşım bayağı yumru dikti,yetiştiriciliği ticari anlamda düşünüyor.İzliyorum,bekleyip sonucunu göreceğim.

suplilumas
27-05-2012, 16:49
Ben yıllar önce bahçeye üç adet safran soğanı dikmiştim. Çoğaldıkça çoğalıyorlar özel bir ilgi ve bakım gerektirmiyor. Baharat olarak kullandığımız safranı bahçeden topluyoruz :) Safranın kıymeti üretim zorluğundan değil toplama zorluğundan kaynaklanıyor. Her çiçekten tek tek saftanları toplamak baya zaman ve işçilik gerektiriyor.

latif.07
04-11-2012, 20:59
arkadaşlar antalyada yaşıyorum,evimiz bahçeli bahçede bizim bahçede asma agaçları falan var.evin bahçesinde safran üretmeyi düşünüyorum. akdenizde safran bitkisi diksek olurmu? yani verim alabilirmiyiz?

torkulu
08-02-2013, 13:39
arkadaşlar antalyada yaşıyorum,evimiz bahçeli bahçede bizim bahçede asma agaçları falan var.evin bahçesinde safran üretmeyi düşünüyorum. akdenizde safran bitkisi diksek olurmu? yani verim alabilirmiyiz?

bence denemekte fayda var. bir zamanlar izmir de bile yetiştirildiğini bir yerlerde okumuştum. normalde % 60-65 nem isteyen bir bitki olmasına rağmen, ankarada bile saksıda sorunsuzca yaşıyorlar. zor bir bitki değil. bence antalyada da yaşar.

elTURco
14-03-2013, 23:56
bence denemekte fayda var. bir zamanlar izmir de bile yetiştirildiğini bir yerlerde okumuştum. normalde % 60-65 nem isteyen bir bitki olmasına rağmen, ankarada bile saksıda sorunsuzca yaşıyorlar. zor bir bitki değil. bence antalyada da yaşar.

Sayın Torkulu,

Kuzenim safranboludan 5-6 sogan getirdi. Ankara'da bunlari saksida yetistirmek istiyorum. Alırken sonbaharda dikeceksiniz demisler, acaba simdi dikebilirmiyim, ne dersiniz? Yoksa sonbahari beklemelimiyim. Birde 20 cm ara demisler cok degilmi? Fotograflardan gordugum kadariyla izdusumu cok yayılan bir bitki degil...

torkulu
14-04-2013, 23:19
sn elturco
dikimi yaz sonu gibi yapın. o zamana kadar kuru , serin ve karanlık bir yerde tutun. soğanlar saksıda ise orada da kalabilir. ancak anladığım henüz dikilmemiş , o yüzden bekleyin derim.
dikim aralığı olarak bence de fazla , ben 5 cm aralıkla dikmiştim. tarlaya dikerken 8-10 tanesini bir arada dikiyorlar. şayet bahçeye dikecekseniz ve yıllarca orada kalır diyorsanız bir mahsuru yok tabi. saksıya dikecekseniz , saksınızın çapına bağlı....

elTURco
16-04-2013, 17:49
sn elturco
dikimi yaz sonu gibi yapın. o zamana kadar kuru , serin ve karanlık bir yerde tutun. soğanlar saksıda ise orada da kalabilir. ancak anladığım henüz dikilmemiş , o yüzden bekleyin derim.
dikim aralığı olarak bence de fazla , ben 5 cm aralıkla dikmiştim. tarlaya dikerken 8-10 tanesini bir arada dikiyorlar. şayet bahçeye dikecekseniz ve yıllarca orada kalır diyorsanız bir mahsuru yok tabi. saksıya dikecekseniz , saksınızın çapına bağlı....

Tesekkurler sayin torkulu,

Sanirim elimdekileri bende bir arada bahceye diksem iyi olacak. Yerleri belli olmus olur kazaya ugramazlar.

Pera Artia
20-04-2013, 14:38
Mutlu Günler,
Yılda birden fazla Safran hasadı almak istiyorum. Bunu nasıl sağlayabilirim?
Aklımda 2-3 ayda bir safran ekimini yenilemek var ancak sizce bu nasıl bir sonuç verir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.

malina
20-04-2013, 16:42
Mutlu Günler,
Yılda birden fazla Safran hasadı almak istiyorum. Bunu nasıl sağlayabilirim?
Aklımda 2-3 ayda bir safran ekimini yenilemek var ancak sizce bu nasıl bir sonuç verir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.

http://ziraatdergi.akdeniz.edu.tr/_dinamik/144/173.pdf

Birkaç yere göz attım, yılda birkaç kez hasatla ilgili bilgiye rastlayamadım. Siz yetiştiriciliği düşündüğünüze göre benden daha fazla araştırmış olmalısınız...

Etrd
03-11-2013, 00:14
Bu fotoğraflar bu gün geldi , doğal ortamda bulunuyorlar.
Bulundukları yer güneybatı'ya bakan bir yamacın etekleri kumsal bir bölge oldukça geniş bir alanı kaplıyor , fırsat bulabilirsem , bende gidip fotoğraf çekmeyi ve biraz hasat düşünüyorum .

pria
11-11-2013, 21:06
Antik çağlardan beri şifa kaynağı: Safran (http://www.gercekgundem.com/kadin-saglik/3907/antik-caglardan-beri-sifa-kaynagi-safran)

ratio41
19-12-2013, 19:52
değerli safran sevdalıları!

acaba elinde safran soğanı olan var mıdır?
bende kendi çapımda biraz yetiştirme niyetindeyim,umarım elinde soğan olan birini bulabilirim!tesekkurler!

torkulu
25-03-2014, 19:53
arkadaşlar bendeki safranlar şimdiden sarardılar, daha çok erken değil mi? neredeyse 2 ay öndeler. bu durumda olan var mı? yoksa bendekiler mi garipleşti ?

fındıkkurdu
30-08-2014, 13:10
Bugün itibari ile hocam100 den satın almış olduğum safran soğanları ile bende artık safran soğanı sahibiyım. Umarım çiçeklerini görürüm. hocam100 e teşekkürler.

Vakit buldukça dikim ve gelişimlerini paylaşırım.

fındıkkurdu
02-09-2014, 09:32
02/09/2014 (bugün) safran soğanlarımı toprakla buluşturdum. Güzelce suladım. Bakalım ilk filizlerini ve çiçeklerini ne zaman gösterecek.

fındıkkurdu
19-10-2014, 23:37
Safran soğanlarım ekim ayı başlarında ilk filizlerini gösterdi. Şu an 7-8 cm kadar büyüdüler. 15 adet soğanın sadece iki tanesinin filizini göremedim. 13 tanesinin gelişimi gayet güzel.

Bugün hava çok soğudu ve yüksek kesimlerimize kar yağdı yani yılın ilk kar yağışı yaylalarımızla buluştu. Bakalım bu soğuk havanın safran yetiştirilmesinde etkisi nasıl olacak.

fındıkkurdu
05-11-2014, 06:51
27/10/2014 tarihinde sulama yaparken yaprakların arasında çiçek saplarının olduğunu fark ettim.

29/10/2014 tarihinde diğer çiçeklerimi sulamak için balkona çıktığımda ufak bir çığlık attım. Oleyyyyy )) Safranlarımın 4 tanesi çiçek açmıştı. hocam100 e tekrar teşekkür ediyorum.

Başarabilirsem şimdi 29 Ekim'de çekmiş olduğum fotoğraflarını yüklemeye çalışacağım.

Darısı safran soğanı olan bütün arkadaşların başına diyorum.

celalim01
11-11-2014, 12:33
Safranlarım çiçekle buluştular.Benim için çiçeği önemli ,baharat kullanması yasak olan birisi olduğum için ben kullanamıyorum.Ama hoş ve göze hitap eden çiçekleri güzel.

fındıkkurdu
20-11-2014, 11:49
İşte 29 Ekim 2014 tarihinde fotoğraflarını çektiğim güzeller :)

fındıkkurdu
20-11-2014, 12:17
Bunlarda diğer fotoğraflar :)

celalim01
20-11-2014, 14:00
Birde çiçeği geçtikten sonra tekrar çiçeklenmesi daha da güzel bir şey.

safran
31-01-2015, 12:08
safranboluda yetiştirlmekte olan bu bitkinin yabanileri daglarında dahi bulunmakta...

elfeliff
10-04-2015, 11:21
Merhabalar.balkonumda yetiştirdiğim safran Soğanlarından 2 sini çürümüş mu diye bakmak için cikarmistim 2 iken 4 olmuşlar. :) ama yerinden sökülmemeli 4 yıl boyunca diye okudum.yanlis bir şey mi yaptım. Şimdi o Soğanları tekrar dikmelimiyim yoksa yaz sonunu mu beklemeliyim. Soğanlarım ölmesin. Lütfen bir yardım :(

Milla
30-04-2015, 13:38
Merhaba, benim de safranlarımın artık tüm yaprakları sararıp kendini bıraktı. Acaba onları söküp de mi muhafaza etmeliyim? Yoksa yerinde bırakıp hiç sulamadan sezonunun gelmesini mi beklemeliyim.( Bendeki 1. çiçeklenmelerini yaşadım. Soğanından ekmiştim.)

sercan1969
30-04-2015, 19:19
Soğanı 3 yıl yerinden sökmüyoruz.

lilpar76
16-11-2015, 11:49
Merhabalar, iki gün önce bir arkadaşım bana safran soğanları getirdi, soğanların neredeyse yarıdan çoğu filizlenmiş. Bahçeye mi diksem, saksıya mı diksem karar veremiyorum, bahçeye dikersem havalar hoş geçerse çiçeklenir mi aceba, yoksa soğuklar filizlerine zarar mı verir?

Dumlupınar
17-11-2015, 23:59
Merhabalar, iki gün önce bir arkadaşım bana safran soğanları getirdi, soğanların neredeyse yarıdan çoğu filizlenmiş. Bahçeye mi diksem, saksıya mı diksem karar veremiyorum, bahçeye dikersem havalar hoş geçerse çiçeklenir mi aceba, yoksa soğuklar filizlerine zarar mı verir?

Merhaba,hemen bol güneş gören bir alana dikin.Saksıya da bahceye de dikseniz çiçeklenebilirler.Soğukların zararı olmaz.Safran soğuğa karşı dayanıklıdır.SELAMLAR...

lilpar76
18-11-2015, 12:47
Teşekkürler, sn Dumlupınar. Bugün hemen dikerim.

skayacik
02-12-2016, 14:59
Konuyu hortlatıyorum.Ben sanıyorum an itibari ile geç kaldım bu iş için.Daha erken farketseydim çilekleri söküp safranı da bir denerdim.13 adet büyük saksım var.2 chery geri kalan çilek şeklinde balkonlarımda hobi ve ilerisi için tecrübe edinmek amaçlı uğraşıyorum.

heyyamola
30-01-2017, 03:17
2015 Kasım ayında dikilen, 2016 Şubat sonunda çiçeklenen safran, 16 Ekim 2016'da tekrar ve daha güçlü çiçeklenmişti.

637891

ksantip
14-10-2017, 19:21
Nihayet safran soğanları çimlendi.

Kharel
31-10-2017, 15:47
kök salmışlar toprakla buluşturun

evandevan5
08-11-2023, 07:58
istanbulda bahçeye 8-9 safran soganı ekmiştim iki gündür çiçek açtı çok sevindim
akşamdan sabaha solma moduna geçmiş..

evandevan5
08-11-2023, 08:00
2015 Kasım ayında dikilen, 2016 Şubat sonunda çiçeklenen safran, 16 Ekim 2016'da tekrar ve daha güçlü çiçeklenmişti.

637891

niye çok hızlı dün sabah tomurcuktu akşama açmıştı bu sabah solma moduna gelmiş neden.
istanbulun havasından herhalde.

yavuz10
08-11-2023, 09:02
niye çok hızlı dün sabah tomurcuktu akşama açmıştı bu sabah solma moduna gelmiş neden.
istanbulun havasından herhalde.

Havasından veya suyundan değil. O safranın özelliği hızlı açıp hızlı soluyor. Değerli olmasının bi sebebi de budur. Çiçeğindeki kırmızı kısımları toplarsanız baharat olarak kullanabilirsiniz.