PDA

View Full Version : Flamingo (Anthurium)




Mine Pakkaner
17-05-2006, 20:52
Anthurium veya Türkçe adıyla Flamingo tropik bir saksı çiçeğidir.
Son derece zarif yaprakları ve çiçekleri olan bu bitki çok aydınlık ancak doğrudan yakıcı güneş almayan bir yere konmalıdır (kuzey pencerelerinde harika açıyor denedi ;) ). Karanlıkta yaprak ve çiçekler küçülür, sonrasında çiçek açmayı keser.

18 -21°C ideal yetişme sıcaklığıdır. Salonda iklimlendirme varsa asla üzerine hava akımı gelecek şekilde fan ayarı yapılmamalıdır.Kışın da ısıtılan bir ortamda bulunmalıdır.

Dip sürgünlerinden ayırma ile üretilir.

Humuslu toprakları sever.Yani saksı değiştirirken toprağına torf ile birlikte artık piyasaya bol bulunan bio-humus türü
bir organik, pastörize ,kompost gübre konmalıdır.

İlkbahardan sonbahara dek piyasadaki bir salon bitkisi besini ile etiket talimatına göre düzenli besleyin.

Her zaman oda sıcaklığında su ile sulayın, saksı tabağında su bırakmayın. İki sulama arasında hafifçe hurumasına izin verin ama asla tamamen kurutmayın zarar görür.Çeşme sularındaki aşırı klor ve kireç yaprak uçlarında yanmaya sebep olur.İyi içme suyu veya çaydanlıkta arta kalan suyu bir kaç kez kaptan kaba aktarıp oksijenlendirdikten sonra kullanın. Kuru ortamda kireçsiz yapraklarına su püskürtün.

Aslında dayanıklı ve güçlü bir bitkidir, yerini, kabını, sizi severse çok uzun yıllar sizinle beraber olur.




aybala
30-05-2006, 22:06
Bir de fotoğraf :)

http://www.sudecicek.com.tr/resim/urun/ANTHURİUM.jpg
www.sudecicek.com.tr (http://www.sudecicek.com.tr)

Mine fotoğraflar doğru değil mi? :)

Mine Pakkaner
31-05-2006, 10:45
Mine fotoğraflar doğru değil mi? :)
Evet doğru;)

Murat ÖZDİL
29-08-2006, 08:18
Geçen sene bir yapı markette çok yıpranmış olarak bulduğum ve ucuza aldığım bir Anthurium'um var. Bir senedir özenli bir bakım sağlamaya çalışıyorum. 15 gün kadar önce çiçek açmaya başladı. İki adet çiçek açıyor. Çiçekler somon renginde. Ancak çiçekler tam gelişme göstermedi. Yani yukarıdaki fotoğrafta yer alan forma gelmedi. Çiçeklerin tam formunu alması ne kadar sürer? Yoksa burada bir yalnışlık mı var?

Mine Pakkaner
05-09-2006, 11:13
Murat Bey, hırpalanmış bir anthuriumu evinizde bakıp çiçek açar hale getirmiş olmanıza çok sevindirici. Yukarıdaki formda bir bitki sera koşullarında yetiştiriliyor. Ancak seneye daha güçlü ve bol çiçekli bir bitkinizin olacağına eminim.

praecox
01-10-2006, 09:15
Mine hanım,

bende de 15-20 saksı kadar Anthuryum bulunmakda lakin çiçeğinin çanak yaprağı kırmızı olanları bir türlü diğer pembeleri gibi büyük olmuyor. Burdan bir kaç üretici ile konuşdum ise de kırmızıda bu genel bir sorun olduğu söylenmekde bana. zaten birazcık becerebileni de devlet sırrı misali kendine saklıyor...:rolleyes:
Peki bu hollandalılar bunu nasıl beceriyorlar var mı sizi bildiğiniz bu konuda bir bilgi. Hormonlamalı mı? ben şu etapda elimde laboraturdan kalma (analiz safiyetinde) p.a. alpha-naphtylacetik asit var. onu % 0.1 lik çözelti ile çifte kör denemeye başladım. Henüz bir şeyler söylemek için erken.
siz bu duruma ne dersiniz? Ne tavsiye ederdiniz? indol butyricasid mi yoksa.....?
ilginize şimdiden teşekkürler.

Ali H. ALI
01-10-2006, 15:03
Herkese merhaba, gecen hafta bir arkadasimin evinde gordugum bu guzel Anthurium[Flamingo lily] un resmini sizlerle paylasmak istedim. Nasil bir yontem kullanip kirmizi Anthuirumlarinin boyle guzel cicek acmasini sagladigini bilmiyorum bir dahaki gorusumdde ondan sorarim.

4085
Anthurium

Mine Pakkaner
02-10-2006, 01:06
Peki bu hollandalılar bunu nasıl beceriyorlar var mı sizi bildiğiniz bu konuda bir bilgi. Hormonlamalı mı? ben şu etapda elimde laboraturdan kalma (analiz safiyetinde) p.a. alpha-naphtylacetik asit var. onu % 0.1 lik çözelti ile çifte kör denemeye başladım. Henüz bir şeyler söylemek için erken.
siz bu duruma ne dersiniz? Ne tavsiye ederdiniz? indol butyricasid mi yoksa.....?


Praecox, bu konuda giberellic asit ile çalıştınız mı acaba? Anthuriumun giberellic asite iyi cevap verdiği ve giberellic asit uygulandığında çiçeği irileştirdiği kalmış aklımda.

Çalışmalarınızın sonuçlarını paylaşırsanız, güzelim saksılarınızın resimlerini yollarsanız ne hora geçecek bilseniz... ;)

praecox
02-10-2006, 17:05
Mine hanım,

şu sıra resimlerini dahi çeksem yukardaki mesajda yapıştırılmışkilerinden çok farklı değil. o kırmızı çanaklar hiç de beklediğim veya en azından hollandadan ithal kesme çiçeklerinki kadar kollosal ve göz açıcı değil zaten o resimdedeki gibi de açılırken son açılan kenar biraz prematüre bir görüntü hakim. Benim gözümdeki görüntüsü, şevkle açıp yaprağını tüm haşmeti ile açmakdan uzak bir heves içinde gibi gelmekde. Adeta yukardaki resimde de olduğu gibi (orda sol kulak) başını eğmiş kaldırmakdan aciz bir kulağını eğmiş acındırır gibi bakan bir fino köpeği gibi. Bir sorunları var, bir yerleri ağrıyor, bir şeyleri eksik ama ne.
Gibberelik asid konusunda haklı çıkmanızı dilerim. nasıl bir aplikasyon tavsiye ederdiniz. Sigma'dan herzamanki gibi getirtmem uzun sürer burda istanbulda hemen hazırda nereden bulabilirim konusunda bir fikriniz, bir bilginiz var mıydı acaba?

Mine Pakkaner
02-10-2006, 21:29
Erkan Bey,

Herhangi bir zirai ilaç bayisinden BERELEX, CEKUGIB,GOLD GIBB TB, MASS GIB gibi ticari isimlerle suda eriyen tablet formunda malzeme bulabilirsiniz. Etiketinde yazan süs bitkisi veya kesme çiçek yetiştiriciliği dozunu kullanmak gerekiyor. Bu ürünler çiçeğin kalitesini iyileştiriyor. Çiçek sapa kalktığında 2-3 uygulama yapmak gerekiyordu hatırladığım kadarıyla, ancak ben üreticiliği bırakalı çok oldu. Dozaj ve uygulama konusunda etiket bilgisi ve ürünü alacağınız bayideki mühendis arkadaşım size daha yeni, güncel bilgi verecektir diye umuyorum.

Bir de sizin için notlarıma bir baktım, saksılı anthurium yetiştiriciliğinde bodur, kısa saplı ve bol çiçekli bitki elde etmek için %1 lik doz Chlormequat chlorur etkili maddeli Cycocel 1 kez kullanılıyormuş. Cycocel piyasada yok bildiğim kadarıyla. Biz 15 sene kadar önce bodur, kompakt bitki yetiştirmek için kullanmıştık.

Bu kırık kırpık bilgilerin size yardımcı olmaya yeteceğini veya en azından bir fikir vereceğini umuyorum.

Saygılar.

praecox
03-10-2006, 09:38
Hemde nasıl fikirler verdi bilseniz Mine hanım. Biraz temel biraz da bilgi birikim olunca her bir cümle her bir "sizin tabirle kırpık" bilgiler birer ışığın tekrar yanmasına neden oldu aklımda. Adeta kendimi suçladım neden ben bunları unuttum diye.
Sizin de değindiğiniz gibi mesleklerle iş hayatı kesişmezse, vede konuya biraz uzak kalınca unutulmuyorlarsa da bastırılıp arka köşede saklı bekliyorlarmış :)
Teşekkürler Mine hanım.

malina
08-10-2006, 20:06
Bugün Ateş Bey'in hediye etmesiyle, benim çiçekler neden büyük değil diyenler kervanına ben de katıldım :)

Ama benim bitki de henüz küçük, bir buçuk karış falan :) İki çiçeği var...

gulse
13-10-2006, 18:38
Selam herkese. bende evimde flamingo çiçeği besliyorum 3 saksım var fakat benim çiçeklerim toprakta değil toprak yosununda yetişiyor. Bu konuda bir bilgisi olan var mı acaba?

OZLEMN
09-05-2007, 16:32
merhaba,
anthurium filizinden ayırdım ekmek için bir iki tane kökü var, sudabekletmem gerekıyormu yoksa dırekt saksıya ekmelımıyım?

papatyam
17-05-2007, 14:34
Flamingom (Anthurium) yaklaşık üç aydır benimle henüz yaprak bile vermedi çiçeğide yok :( cam önünde sehpa üzerinde duruyor güzel güneş alıyor yerinden dolayımı ilerlemedi acaba.

papatyam
19-05-2007, 09:05
İyi ki yazmışım buraya yoksa yaprak vereceği yoktu :)))
bir kaç gündür görmemiştim çiçeğimi dün akşam yeni bir yaprak verdiğıni gördüm :)) minicik çok güzel

cyucel
21-05-2007, 12:50
Benim Anthuriumu küçük bir fideden büyüttüm. Ama henüz çiçeğini göremedim. Kapalı öğleden sonra güneş gören bir yerde duruyor. Ama bir senedir henüz açmadı. Sizce nasıl bir vitamin vermem lazım ?

Mine Pakkaner
21-05-2007, 13:04
Bu bir flamingo değil. Yelken çiçeği. Bakımı ile ilgili çok detaylı bilgi de derginin geçen ayki sayısında mevcut.

papatyam
21-05-2007, 13:10
Mine Hanım yanlış görmüyorsam sol köşedeki (Anthurium) sağ taraftaki yelken çiçeği :)

Mine Pakkaner
21-05-2007, 13:47
Fotoğrafın odak noktası bir yelken çiçeği, flamingonun ise 3 tek yapracığı patosun içine şıkışmış.Flamingonun durumuna resimdeki 3 yapraktan bakıp fikir yürütmek çok anlamlı da olmayacakmış zaten.

cyucel
21-05-2007, 13:55
İş yerimdeki bilgisayardaki resimi koydum. Dediğiniz gibi soldaki çiçek. Akşam ilk işim onu çekmek olsun garibim sıkışmış.

ALEV
21-05-2007, 16:50
benim de bir flamingom var. güneşli bir yerde duruyor hemde öğlenden sonra komple güneş alıyor. ama durmadanda çiçek açıyor. Tek sorunu yapraklarda kahverengi yanıklar var. Sanırım onu güneşten alırsam yapraklarda çok güzel olucak. Verilen bilgilere teşekkürler bide bişi daha sorucam çiçeğinin nezaman kesmek lazım bir süre sonra çok kötü görünmeye başlıyor kırmızı yerin orasından çıkan beyaz yeri sanırım tohumu kalınlaşıyor. tahmini bir süre varmı yoksa o hale gelmeden kesilmesi daha mı iyi. Bide eski çiçekleri kestikçemi yenileri gelir. teşekkürlerrrrr.

papatyam
26-05-2007, 11:00
Küçük Flamingom :)

mkorayt
06-08-2007, 11:12
Ufak bir saksıda devamlı aydınlık olarak,ayda bir vitaminle beslenen Anthurium.

Şu anda üzerinde fotoğraftakilerin haricinde 4 çiçek daha mevcut.

Sanırım türü de biraz farklı,yaprakları diğer gördüklerimden daha büyük.

Sulama her gün az miktarda yapılıyor,haftada 1-2 kez yapraktan sulanıyor.Toprağa verilen vitaminin haricinde,ayda bir kez az miktarda püskürtme ile yapraklardan vitamin alıyor..

Aslında bu,sadece bu çiçeğe değil tüm çiçeklere standart prosedürüm.(Ekstra bir bakım istemeyenlere)

Sadece paylaşmak istedim...

Mine Pakkaner
06-08-2007, 11:24
İyi ki paylaştınız, böylece ev koşullarında da, bakımında, yaşatılmasında zorluk olmadığını bir kez daha görmüş olduk. :) Çok sağlıklı ve keyifli, kutlarım.

Ne süredir sizde, evde hep aynı yerde mi duruyor, arkada kalorifer peteği görüyorum, kışın size sorun yaratmıyor mu, hiç saksı değiştirdiniz mi?

mkorayt
06-08-2007, 11:33
Çiçek yaklaşık olarak bir senedir bizde ve geldiğine bunun yarısı kadardı.Evde 2-3 kez yer değiştirdi ama son yerine aldığımda farkedilir bir canlanma gösterince bir daha kıpırdatmadım.

Kalorifer peteği sorun yaratmıyor hiç.Ama en üst kat olmamızdan dolayı çok aman aman yanmıyor kaloriferler.Yani çiçeğe vuran bir sıcak mevcut değil.

Saksı değiştirmeyi bu baharda düşündüm ama o kadar güzel ve hızlı büyüyordu ki açıkcası korktum.Üzerindeki çiçekler geçince sonbaharda çok değil biraz daha büyük bir saksıya almayı düşünüyorum.

Tüm gün aydınlık olmasına rağmen özellikle akşam güneşini güzel alan bir yerde.Sanırım tül perde de bir nevi filtreleme yaparak güneş ışığının zarar vermesini engelliyor.

Valla size komik gelecek belki ama eşime sevgililer gününde aldığım bu çiçek yanındaki çiçekler ne zaman çiçek açarsa,birden yeni çiçekler vermeye başlıyor.

Artık kıskanıyor herhalde diye düşünüyorum :) İşin esprisi bu tabi ama düzenli vitamin takviyesinin (özellikle küçük saksılarda) önemli olduğunu düşünüyorum.

Görüşmek üzere...

Filiz
10-08-2007, 17:47
merhaba,
anthurium filizinden ayırdım ekmek için bir iki tane kökü var, sudabekletmem gerekıyormu yoksa dırekt saksıya ekmelımıyım?

Bugün bir saksının köşesinden aldığım flamingo için aynı soruyu soruyorum.

flamingo
29-08-2007, 22:10
merhaba
anthurium bakimi hakkinda genel bilgi istiyorum.
çiçeğimin her yeni çikan yapraği çürük olarak büyüyo.ve toprağida beyaz küf gibi tabakayla kapli.
üzerinde bi tane çiçeğide var ama burdakiler gibi sağlikli değil rengi turuncuya bakio.
çiçeğimi kurtaracak bilgi istiyotum

Mine Pakkaner
30-08-2007, 11:41
Sorularınıza cevap alabilmek için nelere dikkat etmelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126)

papatyam
19-10-2007, 13:54
Bu gün bir arkadaşımdan Beyaz Anthurium geldi zavallıcık 4 gün yolculuk yapmış ve çok susuz kalmış fotoğrafları ekliyorum akşam **** yarın saksıya dikeceğim extra yapmam gereken bir şey var mı?
4 adet çiçek vardı üzerinde hepsi ölmüş :(

papatyam
19-10-2007, 14:13
Yolculuktan önceki hali.

Mugey
24-10-2007, 06:52
Merhaba
Kirmizi anthuriumumun yapraklarinda buyuk kahverengi zamanla koyulasan lekeler var. Daha sonra bu lekelerin oldugu yerler kuruyarak dokuluyor.
Yapraklari ve topragi inceledim herhangi bocek vs yok. Yurtdisinda kuru bir iklimde oldugumuz icin topragi nemli tutmaya calisiyorum.

Ne tur bir iyilestirme yontemi onerirsiniz, burada onerilen bitki ilaclarini bulmak biraz zor. Ilac disi veya evyapimi bir yontemle iyilestirilebilir mi? Yoksa onerdiginiz ilaci Turkiyeden getirtmeye calisacagim.

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

Ophrys
24-10-2007, 10:43
Sevgili Mugey aramıza hoşgeldiniz.
Önce sizi burada (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82)tanıyalım.
Daha sonra da sorularınıza daha hızlı yanıt alabilmenin yolları için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126) uğrayın lütfen.

Teşekkürler

Turkmusun
01-11-2007, 22:06
Merhabalar;
Benim Anthuriumumu alalı iki yıl oldu.Her yaprağında kahve rengi lekeler oluştu ve yaprakta çıkarmıyor.Sebebi ne olabilir.Yardımcı olursanız sevinirim.Çiçeğim ölmesin :(

celalsungur
16-11-2007, 16:47
Yeni bir anthurium aldım ancak Bauhaus'un küçük broşürü ''yarı ve tam gölgeyi sever'' diyor. Forum'da ise direk güneş almayan aydınlık cam önü tavsiye ediliyor. Hangisini uygulayayım?

praecox
16-11-2007, 23:32
Yeni bir anthurium aldım ancak Bauhaus'un küçük broşürü ''yarı ve tam gölgeyi sever'' diyor. Forum'da ise direk güneş almayan aydınlık cam önü tavsiye ediliyor. Hangisini uygulayayım?

Benim deneyimlerim Yazın direk güneş almayan aydınlık cam önü kışın ise ''yarı ve tam gölgeyi sever'
Bu Anthuriumun çiçekleneceği zamanı ayarlamak açısından önemlidir.
Seralarda çok güneş altında olan anthuryumların %80 e varan gölgelendirme perdeleri de kullanıldığını yani kışı ac ışıklı havalarını erkenden simule etmek amacı ile sağlandığı bilinmektedir.

Kısacası yarım gölge veya tam gölge uygun olur, ancak kış güneşini, kısa süreli de olsa, bitki doğrudan alsa faydası olur.

Mine Pakkaner
16-11-2007, 23:47
Teşekkürler Sayın Praecox, sizin neredeyse profesyonelce olan Anthurium yetiştiriciliği tecrübeleriniz pek çoğumuza yol gösteriyor.

tugo
17-11-2007, 10:31
Teşekkürler Sayın Praecox, sizin neredeyse profesyonelce olan Anthurium yetiştiriciliği tecrübeleriniz pek çoğumuza yol gösteriyor.

Uzun zamandır aklımı kurcalayan bir konuya yaklaşıldığı için, burada sizlere danışayım dedim;

Takip etmekte olduğum bir yabancı botanik forumunda “ Araceae (Aroids) ailesi” ana başlığı altında, Anthurium’lar ile ilgili hayli sert tartışmalar oldu ve de halen olmakda. http://www.ubcbotanicalgarden.org/forums/forumdisplay.php?f=272 .

Bu arada, kısıtlı bilgimden dolayı, bizim malum Flamingo’ muzun resmi de benim tarafımdan, öğrenmek amaçlı olarak, konuya dahil edildi.

Konu enteresan fakat burada özetlemeğe kalkarsam bayağı uzun, arzu edilirse izlenimlerimi aktarabilirim.

Buradan hareketle ve de Karadeniz bölgemizin ılıman yağmur ormanı karakteristiğinde olduğu sitemizde ve başka kaynaklar belirtildiği göz önüne alındığında, ben de çok etkileyici türleri olan Anthurium’ un doğal floramızda yetişip yetişmediği konusunu merak ettim.

Gerçi sitemizin muhtelif bölümlerinde “Yılan Ekmeği, Yılan Yastığı, Gölevez, Anubias” türlerinden bahsedilse de aradığım sorunun cevabını bulamadım.

Üyelerimizin, tanıdıkça bu etkileyici bitkiye ilgi duyabileceklerini zannediyorum.

Çok görkemli bitkiler olan “Aracea ailesi” ile ilgili olarak uzmanlarımız tarafından böyle bir başlık açılabilirmi?

Yukarıda kısaca değindiğim konuya dolaylı olarak taraf olan

http://www.exoticrainforest.com/ sitesindeki bilgi ve resimlerin arkadaşların

ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

Botanik bilgim olmadığı için, tabirler de hata yaptıysam, özür dilerim.

Saygılarımla

berkay_952
15-12-2007, 13:00
ANTHURİUM

(Flamingo Çiçeği)





Anthurium; havai köklere sahip, epifitic (epiphytically) ve epilytic (epilytically) yani doğal koşullarda asalak olmada

Anthurium; Araceae familyası, Pothoideae alt familyasının 6 takımından en genişi olan Anthurieae takımına aittir. Kesme çiçek ve saksı bitkisi olarak kültürü yapılan Anthurium andreanum ve Anthurium sherzerianum olmak üzere iki türü ve bunların bilinen 900 çeşidi mevcuttur. Anthurium’un ana vatanı Orta ve Güney Amerika’nın tropik bölgeleri, Kostarika, Kolombiya ve Ekvator’dur. Anthurium ismini Yunanca’dan alır. Anthos=Çiçek ve Oura= Kuyruk kelimelerinin birleşmesiyle ‘tail flower=kuyruklu çiçek’ diye adlandırılır. Ülkemizde ve bazı ülkelerde Flamingo çiçeği adı verilen Anthurium’a Güney Amerika’da “Cresto de Gallo”, Çin’de “Bullshead”, Amerika’da “Tail flower”, Hollanda’da “Lak-Anthurium (Lacquer flower)=vernikli çiçek’’ denir. Hollanda da üretimin % 40’ını kırmızı renkli çeşitler oluşturmaktadır. Üretilen ve mezatlarda satışı yapılan kırmızı çeşitler içinde % 95’den fazlasını da ‘Tropikal’ çeşidi teşkil etmektedir.

SICAKLIK, IŞIK VE NEM İSTEKLERİ

Tropikal iklim bitkisidir. Doğal yetiştiği alanlar, direk güneş ışığı almayan yarı gölge ortamlardır. 20oC’ın üzerinde bir sıcaklık ve bununla birlikte %80 nem içeren ortamlarda iyi gelişir. Anthurium yetiştiriciliğinde, sıcaklık, ışık ve nem arasındaki ilişki çok önemlidir. Sera sıcaklığı 14oC’ın altına düşürülmemeli, 35oC’ında üzerine çıkarılmamalıdır. Sera içi optimum sıcaklık ve nem değerleri; geceleri 18oC sıcaklık, en az %90 nem, bulutlu günlerde 18-20oC sıcaklık, %70-80 nem, güneşli günlerde ise 20 - 28oC sıcaklık ve en az %50 nem olmalıdır. İdeal ışık şiddeti sera içinde 20.000 lux civarında olmalıdır.

Sera içinde % 75 oranında ışığı engelleyen ve açılıp kapanabilen düzeneğe sahip netler kullanılmalıdır. Aliminyum içerikli termal gölgeleme netleri pahalı olmasına karşın, ışığı yansıtması ve kış aylarında sera içi sıcaklığını koruması açısından çok uygundur. Sabit olan % 40, açılıp kapanabilen % 60 gölgeleme sağlayan çift perde kullanımı da önerilmektedir. Yaz aylarında, seranın üstüne dıştan kireç, üstübeç veya tebeşir tozu (gölge tozu) sulandırılarak düzgünce yayıldığı takdirde ideal gölgeleme sağlanmaktadır. Yaz aylarında sera havalandırmasının çok iyi olması gerekir. Antalya gibi yazları çok sıcak geçen bölgelerde sera içi sıcaklığı çok yükselmektedir. 35oC’ı geçen sıcaklıklarda Anthurium gelişmesini durdurur ve bitkide zararlaşmalar meydana gelir. Bu nedenle serada çatı havalandırmasının mutlaka olması gerekir ve ayrıca nemli ve durgun havanın sirkülasyonunu sağlayacak fanlar yerleştirilmelidir. Bu amaçla biraz pahalı olmasına karşılık sera içi serinletmesini sağlayan pad-fan (Petek-Fanlı) sistemlerinin kullanılması tavsiye edilir.

Yukarıda da belirtildiği gibi sera içi nemi çok önemlidir. İdeal bir Anthurium serasında nemlendirmeyi sağlayacak sisleme sisteminin mutlaka bulunması gereklidir.
YETİŞTİRME SİSTEMLERİ, ORTAMLARI (SUBSTRAT) VE DİKİM

Anthurium yetiştiriciliğinde farklı yetiştirme sistemleri ve ortamları kullanılmaktadır. Toprakta yetiştiricilik sadece tropikal ülkelerde yapılmaktadır. Diğer kullanılan bütün sistemler, yetiştirme ortamını topraktan ayıran, toprak kökenli hastalık ve zararlılara maruz bırakmayan sistemlerdir. Açık ve kapalı (resirküle) yetiştirme sistemleri kullanılabilir.

Kesme çiçek Anthurium yetiştiriciliği, farklı materyallerden yapılmış değişik boyutlarda yetiştirme yataklarında, saksılarda veya kanaletlerde yapılır (Resim 1)



Resim 1. Değişik Yetiştirme Yatakları

Yetiştirme yatakları genellikle 1.20 m eninde 30 cm derinliğinde, sert plastik, sac, köpük, polyester veya tahtadan yapılmış ve tabanında drenaj delikleri olan sistemlerdir (Resim 2). Ayrıca 5-10 litrelik saksılarda veya kanaletlerde de yetiştiricilik yapılmaktadır.



Resim 2. Anthurium Yetiştirme Yatağı

Anthurium’lar; havai köklere sahip, epifitic (epiphytically) ve epilytic (epilytically), yani doğal koşullarda asalak olmadan başka ağaçlar ve kayalar üzerinde yaşayabilen, havai kökleriyle havanın serbest neminden yararlanarak yaşamlarını sürdürebilen bitkilerdir. Bu özelliğinden dolayı Anthurium yetiştiriciliği için havalanması çok iyi olan ortamlar uygundur. Yetiştiriciliği yapılan ülkelerde Polyfenol köpük (oasis), kaba lifli torf, hindistan cevizi lifleri, volkanik tüf (pomza), dere kumu, kömür ve rock-wool (kaya yünü) gibi porozitesi fazla, gözenekli ortamlar üzerinde yetiştirilmektedir (Resim 3).



Resim 3. Bazı Yetiştirme Ortamları

Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 1999-2002 yılları arasında TÜBİTAK desteğiyle yürütülen çalışmada; Dünya rezervlerinin 1/7’si ülkemizde bulunan pomza ile %70’i kaya yünü, %30’u sentetik kauçuktan oluşan ticari bir materyal karşılaştırılmıştır. Verim ve kalite kriterleri bakımından istatistiksel olarak fark bulunmamış, ucuz ve kolay temin edilebilir olan pomzanın kesme çiçek Anthurium yetiştiriciliğinde başarı ile kullanılabileceği kanıtlanmıştır. Bu çalışmada kapalı (resirküle) yetiştirme sistemi kullanılmıştır.

Anthurium, yetiştirme yataklarına çeşit özelliklerine, tekli veya çiftli fide oluşuna göre farklı aralık mesafelerde dikilir. 25-35 cm sıra arası ve üzeri mesafelerde üçgen dikim yapılır. Dikimi takiben ortamı dengeli bir şekilde sulayabilecek damla sulama boruları veya sadece kök bölgelerini sulayabilecek mini sprink sulama sistemi yerleştirilmelidir.

BİTKİ BESLEME

Anthurium yetiştiriciliğinde, yetiştirme ortamı ve bitki besin solusyonu pH ve EC’si çok önemlidir. Yetiştirme ortamının pH’sı 5.2-6.2 arasında olması gerekir. Bitki besin solüsyonunun pH’sı 5.5-6.0 arasında, EC’si ise 1.2 mS/cm olmalıdır. Sulamada kullanılan suyun pH’ının yüksek olması durumunda fosforik asit veya nitrik asit kullanılarak nötralize edilmelidir. Suyun EC’sinin yüksek olması durumunda, hazırlanacak bitki besin solüsyonuna konulacak gübrelerle birlikte, yukarıda belirtilen 1.2 mS/cm’lik değer aşılacaktır. Bu nedenle bitki besin solüsyonunda kullanılacak suyun kalitesi iyi olmalıdır. Kış aylarında yağmur suları biriktirilerek sulamada kullanılabilir. Bitki beslemede, kullanılacak gübreler ile yoğun stok solüsyonlar hazırlanır. Gübreler iki farklı tankta, özellikleri dikkate alınarak genel olarak 100 kat oranında arttırılarak eritilir. Anthurium için uygun bitki besin maddeleri kompozisyonu ; NH4+ :14mg/l, K+:176mg/l, Ca++:60mg/l, Mg++:24mg/l, NO3-:91mg/l, SO4-:48mg/l, P-:31mg/l, Fe++:0,80mg/l, Mn++:0,16mg/l, B:0,22mg/l, Zn++:0,20mg/l, Cu++:0,03mg/l, Mo:0,05mg/l.

CO2 gübrelemesinin bitki gelişimine verim ve çiçek kalitesine olumlu etkisi vardır. Maksimum CO2 konsantrasyonu 800 ppm olmalı üzerine çıkılmamalıdır.

Bitki beslemede hazır kompoze gübrelerden de yararlanılabilir. Ancak istenen oranlarda kompoze gübreler bulunamayabileceğinden besin maddelerinin oranlarını ayarlamada güçlükler olabilir.

HASAT

Anthurium’da hasat, çiçeğin pistilindeki renk değişimine göre yapılır. En uygun çiçek kesim zamanı, pistilin çiçek ayasına bağlandığı yerden itibaren 2/3 oranında pistil rengine göre renk değişiminin olduğu dönemdir (Resim 4).



Resim 4. Hasat Zamanı

Erken veya geç kesilen çiçekler, çiçeğin vazo kalitesini azaltır ve ömrünü kısaltır. Hasat keskin ve temiz bir bıçak ile çiçek sapının bitkiye bağlandığı yerin 3 cm üzerinden yapılır. Çiçekler hasat edildikten hemen sonra kovalardaki temiz suların içine konur. Hasat edilen çiçekler 14-15 oC’larda muhafaza edilmeli ve fazla bekletilmemelidir. Hasat, paketleme ve nakliye sırasında dikkatli davranılmalı, çiçekler bir birlerine sürtünmemelidir. Aksi halde çiçeklerin, zedelenen yerlerinden çok çabuk karararak pazar ve vazo kaliteleri düşer.

Çiçek verimi çeşit ve dikim sıklığına göre değişir. Genel olarak m2’den 50-70 adet çiçek hasat edilir. Anthurium’un yaprakları da arajmanlarda kullanılmak üzere yeşillik olarak satılır. Genel olarak yılda m2’den 15-25 adet yaprak kesilir.

HASTALIK VE ZARARLILARI

Anthurium ülkemiz koşullarında kontrollü seralarda yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Bu nedenle çok fazla hastalık ve zararlı problemi yaşanmaz. Görülebilecek bazı hastalık ve zararlılar ile alınabilecek önlemler aşağıya çıkarılmıştır.

Bakteriyel Hastalıklar

Bakteriyel yanıklık (Xanthomonas campestris pv.dieffenbachiae): Bulaşık ve şüpheli bitki dikilmemeli, bulaşmayı engellemek için çiçek ve yaprak hasadında kullanılacak bıçaklar ayrılmalı ve dezenfekte edilmeli, bulaşık bitkiler ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Kimyasal mücadelesi yoktur. Simtomları için kullanılabilecek bazı bakırlı preparatları kullanırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü bakırlı preparatlar fito-toksiteye neden olurlar.

Ervinia: Kimyasal olarak ‘‘Phytostrep(4 g/l. Stretomycin-sulphate)’’ kullanılır (1.5 L/ 100 L su).

Pseudomonas: Bakteriyel yanıklıktaki hususlara dikkat edilmelidir.

Fungal Hastalıklar

Anthracnose: Mücadelesinde Benomyl, Carbendazim, Captan ve Zinebli fungusitler kullanılır.

Pythium/Pythophthora: Kimyasal Mücadele diğer fungal hastalıklarda olduğu gibi çok başarılı değildir. Furalaxyl, Propamocarb-hydrochloride, Fosetly-aliminium ve Dimethomorf kullanılır.

Fusarium spp: Mücadelesinde Benomyl, Carbendazim, Prochloraz ve Thiophanete-methyl içerikli fungusitler kullanılır.

Septoria anthurii: Mücadelesi Anthrocnos da olduğu gibidir.

Rhizoctonia: Fusarium spp mücadelesinde kullanılan ilaçlarla, Rhizolex(tolclopos-methyl) kullanılabilir.

Nematod: Mücadelesinde Oxamyl, Aldicarb ve Phenamiphos içerikli Nematisitler kullanılır.

Bitki bitleri, Kırmızı Örümcekler, Tripsler, Yeşil Kurtlar ve salyangozlar zamam zaman görülebilecek zararlılardır. Bunlara karşı kullanılabilecek birçok insektisit mevcuttur.

Selahattin Yılmaz
15-12-2007, 21:01
Üstteki mesaj buradaki (http://www.batem.gov.tr/urunler/sus_ve_tibbi/kesme/anthurium/anthurium.htm) linkten alınmış. Lütfen alıntılama yaptığınızda yaptığınız işin ciddiyeti, alıntılanan kaynağın güvenilirliği gereği alıntılama yaptığınız kaynağı belirtin.

berkay_952
16-12-2007, 10:25
Selahattin bey uyarılarınızı dikkate alacağım tesekkür ederim...

yukka
31-12-2007, 00:50
27204Bana bugün geldi. Evi olanca güzelliğiyle şereflendirdi. Görüntü muhteşem. Evde güneye bakan bir camın önüne yerleştirdim. Kışın güneş alıyor, yazın, önünde balkon olduğu için güneş ışınları camdan içeri girmiyor. İçinden çıkan bakım klavuzunda yazın bol aydınlık, kışın güneş de alabilen bir yer, toprağının çok kurumasına izin vermeden düzenli sulama ve her altı sulamada bir gübreleme, diyor. Bakalım bu görüntüyü koruyabilecek miyim ...

bitkici_volkan
01-01-2008, 17:02
Suyu seven, sıcak ve nemli havayı tercih eden yarı gölge bitkisi bu bitkinin her hafta çiçek açması bitkinin değerine değer katıyor.

Bu bitkiyi satış yapmak için yetiştirme nasıl olur.Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.:confused:

bitkici_volkan
01-01-2008, 17:10
işte anthurium bitkisinin birkaç resmi

maktas61
15-02-2008, 08:38
Arkadaşlar Flamingo için güzel bilgiler verdiniz ellerinize sağlık, bende de bu güzel çiçekten bir adet var. Üzerinde 10 adet yaprak ve 1 çiçek mevcut, 10 gündür yaprakları (özellikle eski yaprakları) hızlı bir şekilde sarardı. Soğuk bir ortamdaydı o yüzden olabilir mi? Şimdi sıcak bir ortama aldım ama faydası olmadı. iyice inceledim bir hastalık belirtisi gözükmüyor
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

bitkici_volkan
16-02-2008, 22:22
Arkadaşlar Flamingo için güzel bilgiler verdiniz ellerinize sağlık, bende de bu güzel çiçekten bir adet var. Üzerinde 10 adet yaprak ve 1 çiçek mevcut, 10 gündür yaprakları (özellikle eski yaprakları) hızlı bir şekilde sarardı. Soğuk bir ortamdaydı o yüzden olabilir mi? Şimdi sıcak bir ortama aldım ama faydası olmadı. iyice inceledim bir hastalık belirtisi gözükmüyor
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

merhaba bu bitki sıcağı seven bir bitki ortam sıcaklığı düştüğü zaman hücrelerindeki suyu dışarıya çıkarır donmamak için ****** ben o kadar soğuk olduğundan bahsetmiyorum sadece sıcaklık 4 veya 5 derece düştüğü zaman ve bu ani den olmuşsa bitki bu işlemi gerçekleştiri sen onu sıcak bir ortama al ve 2 hafta da 1 kere kapraklarını ıslak süngerle sil iyi olacaktır birde fotoğrafını filan gönderirsen daha iyi olur çünki besin maddeleri yetersizliğinden de yaprakları sararır. görüşmek üzere:)

maktas61
18-02-2008, 15:20
Merhaba Bitkici Volkan,
Ben çiçeği 5 günden beri sıcak bir ortama aldım ve sararan yapraklarını kestim maalesef fotoğraf çekme imkânım olmadı. Besin yetersizliği olsa yeni yaprakları da sararmaz mı?
Aynı durum daha önce aglonema (silver green) çiçeğimde oldu ve sıcak bir ortama alınca düzeldi. Ben Flamingo yu bir arkadaştan aldım ve kendisi anaç bir çiçekten ayırma ile dikmişti.
Özel bir toprak kullandığını zannetmiyorum. Besinsiz bir toprakta olabilir. İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

bitkici_volkan
18-02-2008, 16:35
Merhaba Bitkici Volkan,
Ben çiçeği 5 günden beri sıcak bir ortama aldım ve sararan yapraklarını kestim maalesef fotoğraf çekme imkânım olmadı. Besin yetersizliği olsa yeni yaprakları da sararmaz mı?
Aynı durum daha önce aglonema (silver green) çiçeğimde oldu ve sıcak bir ortama alınca düzeldi. Ben Flamingo yu bir arkadaştan aldım ve kendisi anaç bir çiçekten ayırma ile dikmişti.
Özel bir toprak kullandığını zannetmiyorum. Besinsiz bir toprakta olabilir. İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

bazı besin elementleri yaşlı olan yapraklarda belirtisini gösteriyor eğer tekrar sararma söz konusu olursa fotoğrafını çekersin inşallah olmaz. değerli bir bitki iyi bakın ona;)

ciceksever70
24-02-2008, 10:59
Herkese iyi günler, yaklasik bir yildir baktigim bir anthurium´um var. Kis boyunca cicek acmadi ancak yapraklari cok iyi görünüyordu ve yeni yapraklar cikariyordu, son günlerde cicek acma hazirliklari icindeydi. Birkac gün önce sularken evdeki diger saksilara verdigim sivi gübreden verdim. Iki günden beri yapraklarinda bir cansizlasma ve bazi yapraklarin icinde renk degisimleri farkettim. Gübre sorun yaratmis olabilir mi?

ciceksever70
26-02-2008, 06:35
Anthurium um gittikce kötülesiyor. Bütün yapraklari boynunu büktü, bozulan yapraklari kesmeli miyim? Durumuna cok üzülüyorum.

Ludisa Excellence
26-02-2008, 12:18
Sn. çiçeksever70;

Herkese iyi günler, yaklasik bir yildir baktigim bir anthurium´um var.

Birkac gün önce sularken evdeki diger saksilara verdigim sivi gübreden verdim.

Benim şimdi anlamadığım birkaç şey var.Bitkinize bir kaç yıldır bakıyorsunuz iyi de...
Daha önce hiç gübrelemediniz mi?
**** bu sefer dozunumu arttırdınız?
Bitkinizi nasıl bir su ile suluyordunuz?
Birde gübrenin değerleri(NPK) ve kullanılma derişimi(Lit başına)?
Antor. larda diğer epf. orc. ler gibi gübreye ve TUZ lanmaya aşırı hassaslar.
TUZ lanmadan kasıt kullanılan suyun sertliliği tabiyki.
Ben bile antor. larımı gübrelemeden önce 2 kez düşünüyorum, ona göre...

Eğerki TUZ lanmadan meydana gelen bir kök deformansyonu söz konusu ise saksı harcını acilen değiştirmek en doğrusu olur.Tabi resim görmedende birşey söylemek güç ama yaprakların sarkması buna işaret olabilir.
Benim buradan anladıklarım bunlar, ve anca bu kadarını söyleyebiliyorum.

Saygılar

praecox
26-02-2008, 13:40
Sayın LUDİSİA_BAHYA haklı,

sulama ve gübreleme konusunda Anthuryum'lar da en az Orkideler kadar hassaslar. Burda dikkat gerektiren konular asidik bir saksı harı, seyreltik gübre, kireçsiz su. Kökler normal gübrelerle kolayca tuzlanıp kök çürümeleri ve buna bağlı olarak hastalıklar görülebilmekte.
Normal bir çiçek gübresi kullanıyor iseniz bunun en azından asidik özelikte olduğuna dikkat edin, önerilen miktarı 1/4 oranında sulama suyuna katıp 15 günde bir gübreleme yapın. Kuş dışkılarından mamul gübrelemeler asla kullanmayın.
Bunlar benim deneyimlerim sonucu tafsiyelerim.

ciceksever70
26-02-2008, 16:29
Yanitlariniz icin cok tesekkür ederim inanin kac günden beri istemeden de olsa cicegime verdigim zarardan dolayi o kadar üzülüyorum ki vicdan azabi icinde gidip gelip sararip solan cicegime bakiyorum belki bir mucize olur diye. Sulama suyunda bir problem oldugunu sanmiyorum her zaman bekletilmis su veriyorum bugüne kadar cicekte bir problem olmadi. Ancak ilk defa bitki besini verdim ve orkidelere de uyumlu bir besin oldugu yaziyor kutuda. Sizlerin tavsiyelerine uyarak saksiyi acilen degistirecegim ama nasil bir toprak kullanmaliyim bilgi verebilirmisiniz? Tekrar tesekkürler.

ciceksever70
26-02-2008, 16:32
Bu arada saksiyi degistirirken bozulan yapraklari da kesmeli miyim? Yarina kadar torf alma olanagim yok ancak bahcemizim topragi humuslu o topraktan kullansam olur mu? Mutlaka torfla mi karistirmaliyim? Acelemi mazur görün cicegim ölmeden kurtarmak istiyorum.

praecox
26-02-2008, 16:53
Sayın çiçeksever70,

madem Graz'da sınız, o zaman weiss torf da temin edebilirsiniz. hazır substrat karışımları da bulma ihtimaliniz var. Anthuryumlara bahçe toprağı karıştırmayın pek, vede kompost erde denilen humuslu toprağı da fazla miktarda eklemeyin.
En kötü durumda Orchideen erde gibi bir hazır karışıma da ekebilirsiniz.
Anthuryumlarda killi milli ağır tınılı topraklardan uzak durun. Compo guano içerikli gübre kullanmayın.

Kolay gelsin

Saygılar.

espri
19-03-2008, 13:10
2 yıl olmuştu alalı..
aldığımda üzerinde olan çiçeklerden sonra bir türlü çiçek açmamıştı..
ve..
açıyor artık
2 çiçek var üzerinde..
ancak ben bu aralar bahar gelince 2 kökü ayıracaktım..
şu an ayırmam iyi olmaz heralde değil mi?
yardımcı olursanız sevinirim..

tijeen
21-03-2008, 20:40
Sayın espri;
2 sene ara verdikden sonra ,çiçek açmasına kim bilir ne kadar sevinmişsinizdir.
Benim flamingomda aylardır açmadı,sanırım yakındır, heyecanla bekliyorum.

espri
24-03-2008, 10:10
elbette..
yanlız bi sorum olacak yardımcı olabilecek varsa sevinirim..
antuirumun saksısını değiştirmek ve bu esnada köklerinden ayırarak çoğaltmayı düşünüyordum
bu aşamada bunun zararı olurmu çiçeklere..
ayırayım mı? bekleyeyim mi?

beyaz orkide
01-04-2008, 21:41
Ayırmayın sayın esprı bildigim kadarıyla cicekli iken hicbir cicekte ayırma yapılmıyor.Hem neden ayırasınızkı daha yeni barışmışsınız.Ayrıca coklusu daha hoş gorunuyor inanın.Ben ayırmıştım cok pişman oldum.

peaceseller
06-05-2008, 19:19
Bu da benim Anthurium'um. Boyu 1 metreye ulaştı.

erbek_
09-05-2008, 11:20
Benim bildiğim, düzenli gübrelendiğinde sürekli çiçek veriyor...Yani her hafta sabah erken saatlerde düzeni gübreliyorum ben ve toprağını hiç kurutmuyorum, nemi seviyor çünkü. Bu durumda sene boyunca çiçek açar diye biliyorum, şimdilik bende sorun yok kaç ay oldu alalı hala çiçekli...

daffodil_dr
27-05-2008, 18:27
Merhabalar,
Yaklaşık bir ay önce odamda çiçek bakmaya karar verdiğimde yaptığım araştırmalarımın sonucu beni bir tane anthurium da almaya sevketti. Aldıktan sonra kendisini sultanlar gibi hissetsin diye ne gerekiyorsa yaptım,çiçekler hakkında hiç bir bilgim yoktu sayfalarca forum-yorum okudum,ona uygun toprak harcı bulmak için şehrimdeki tüm peyzajcıları gezdim,kilolarca toprağı ellerimle taşıdım,özenle diktim,doğu penceresinin önünde güzel bir yer yaptım,kalanchoelerimle birlikte oraya oturttum,zamanı geldiğinde dinlenmiş su verdim,haftada bir kuru bezle yapraklarını temizledim ve yine haftada bir sıvı besin verdim,hergün yapraklarına hazır su püskürttüm vs vs ve geldi geleli bir sürü yaprak ve tam 3 yeni çiçek açtı ve çok çok canlandı :) E gelde sevme bu sultanı :) Bunu sizlerle paylaşmak için yaklaşık bir ay sonra bu başlığa yeniden bir hevesle girdim ama çiçeklerimin burdaki resimdekilerden çok çok küçük olduğunu farkettim :o Benimkinin cinsi mi farklı ne?
Bir de sorum var,en alttaki resimdeki yapılar nedir acaba? Dediğim gibi çiçekler hakkında çok şey bilmiyorum,bunlar ne olaki?

daffodil_dr
29-05-2008, 12:49
Benim sorum da yukardaki güzelim muhabbetlerin üstüne baya komik kaçmış çünkü burdan nerdeyse yaprağı gösterip "Aman Tanrım bu ne ilginçtir,peki bu nedir?" diyecekmiş gibi duruyorum :) Ama dip sürgünü,yan filizi gibi şeyler duyuyorum,bunlar öyle olabilir mi yoksa kökümsü şeyler mi merak ettim. Annesinin kucağına oturmuş yanağındaki siyah şeyi gösterip "Anne bu ne?", "Ben", "Ne, sen mi?" diyen bi çocuğum :D

Lalezar78
01-06-2008, 02:31
Tam da dediğiniz gibi onlar kökümsü şeyler sanırım . Üzerine biraz toprak ilave etseniz iyi olur diye düşünüyorum.

daffodil_dr
07-06-2008, 13:10
Teşekkürler LALEZAR78 :)
Bu arada benim anthuriumum yerliymiş o yüzden yaprağıyla çiçeğiyle minyonmuş..Bu yerli olandan daha çok hoşlansam da ithal olanından da aldım bugün..

Arzu Kırlangıç
07-06-2008, 17:56
Sevgili daffodil , Benim anthuriumum çiçekleri o kadar kırmızı değil . Sizdeki ithal olanın rengi nasıl ..

Lalezar78
08-06-2008, 02:36
Sn. ErtanGM çiçeğiniz acaba fazla mı güneş görüyor. Bazı bitkilerin rengi güneşten yeşile dönebiliyor. (Atatürk çiçeği gibi.)

daffodil_dr
08-06-2008, 16:32
Sevgili ErtanGM, ben çiçekçilerden özellikle az gelişmiş olanları seçiyorum ki büyüdüklerini geliştiklerini zevkle izleyip mutlu mesuud olayım :D O yüzden aldığımın küçük anthuriumun tek çiçeği var ve kıpkırmızı. Ama aldığım yerde diğer saksıdakilerin hepsinde en az bir tane yeşilli çiçek vardı,garipsedim sordum,"İlk açtıklarında böyleler, sonra kendine gelirler" dediler. Umarım ki ben eminim sizinkiler elinizde canlı ve kıpkırmızı olacaklar :)
Fakat resimlerinizde bir şey dikkatimi çekti, ucu yanmış-geçmiş olan çiçeklerde hala yeşil yerler var,demek tam olarak çiçeğin yaşıyla alakalı birşey değil..
Bu arada yaklaşık bir aylık gözlemim şu ki, bizim eve geldikten sonra yerli anthuriumumda açan çiçekler çiçekçiden aldığım zamankinden çok daha canlı kırmızı, en yenisi aynı zamanda en kırmızısı oluyor.

beyaz orkide
08-06-2008, 18:45
Arkadaşlar benim bir sorum olacaktı ciceklerimizin cok daha büyük acmasının bir püf noktası varmı? Bir yerde gördüm bizim ciceklerimizin tam 2katı büyüklügündeydi tabi yapraklarıda devasa büyüklükteydi.Yoksa bu durum cinsinden mi kaynaklanıyor.Cabalamak bosuna mı olur?

Arzu Kırlangıç
09-06-2008, 13:27
Sevgili lalezar ; Anthuriumun 6 ayı aşkın süredir benimle .. 2 sefer saksısını değiştirdim . Bu esnada kök sürgününden ufak birşey ayırdım .Fotoğrafladığımda eklerim . Yarı gölge ve aydınlık bir yerde . ( Fotoğraflarken balkona güneşe çıkardım . Normalde ev içersinde duruyor ) Toprağını sürekli nemli tutuyorum . 15 günde 1 sıvı besini toprağına ve yapraklarına püskürtüyorum . Arıtılmış musluk suyu kullanıyorum .
Sevgili daffodil ; Bence bütün anthurıum türleri ithal . Sizin çiçeğiniz benimkiyle aynı türde değil . O yüzden çiçeklerinin kırmızı olmalarını beklemiyorum . Geçmiş çiçekleri tamamen pembe oluyor . Ama sendeki çiçek rengi daha güzel . Bende çiçek alırken sağlıklı gelişimi olan çiçekleri tercih ediyorum . ( Özellikle salon çiçeklerinde .. ) ******* çiçekçilerden çok daha iyi bakıyoruz .
Sevgili beyaz orkide ; yaprak ve çiçek büyüklükleri , şekil ve renk tonları tamamen değişik türde olmalarından kaynaklanıyor . Anthuriumun ; beyaz , portakal rengi , koyu pembe , yeşili hatta siyah rengi bile var .

absoposi
24-06-2008, 14:12
MErhabalar,

Bulduğum günden itibaren hayranlıkla izlediğim ve fikir babalarına, emekçilerine minnettar olduğumuz seçkin "agaclar.net" ile tanışmam 1 yılı buluyor olsa da, bu benim ilk yazışım.
Öncelikle çok teşekürler ve hepinize sevgiler, saygılar...

Kışın elimize geçen sevgisiz ve mutsuz Anthurium'umuz uçları ve kenarlarında kocaman kurumuş bölgelerle geldi. Normal bir ev ve ilgiye düzene kavuşunca sadece 1-2 ayda toparlandı. Saksısını da değiştirdikten sonra neredeyse aynı anda 3 tane de çiçek verdi. Çiçeğin bizdeki geçmişi yaklaşık toplam 6 ay ve toplam 10'dan fazla da yeni yaprak verdi. Büyük yapraklarının boyu 1 karışı buluyor. Yerini, sulanmasını ve ışığını çok sevdiği sanırım belli oluyor. Çiçeğimi ve gelişimini size anlattıktan sonra şimdi de şu konuda yardımınızı isteyeceğim.

Düzenli büyümesini (her yöne eşit uzama, genişleme) sağlamak için çiçeği arasıra çeviriyorum. Bu doğru mudur/ yararlı/zararlı mıdır? Daha sıkışık/ dolu / yoğun gelişim için neler yapılabilir? Örneğin ben sadece boya ya da sadece yanlara gelişimi sevmiyorum. Bitki ya cılız duruyor ya da çok yaygın ve dolayısıyla boş.. Bu anlamda neler yapılabilir.
Bazen çiçek her yönden eşit ışık alsın diye önünde yanındaki beyaz yemek sandalyelerinin geniş yüzeylerini bitkiye çeviriyorum ki direk aldığı ışık dışında, dolaylı olarak ve diğer yönlerden de ışık alsın. Bu arada Anthurium'un aldığı bu direk ışık iki açık renk perde arasından geliyor. Yani direkt güneş ışığı yok, parlak ışık var.

Bilgi ve tavsiyelerinizi bekler, mutlu günler dilerim...

eda06
26-08-2008, 12:36
merhaba.arkadaşlar ben yeni bir flamingo aldim.alalı1 hafta oldu.aldıgımda çok kötü.durumdaydı şimdi birazdaha iyi saksısını degiştirsem çiçegime,zarar vermiş olurmuyum bilgisi olanlar lütfen yardımcı olabilirmi.şimdiden teşekkür ediyorum

diver_bird
17-09-2008, 14:23
Merhaba Arkadaşlar

Flamingo çiçeğinden filiz ayırmayı bizlerle paylaşmayı düşünen arkadaşlar varmı.
Özellikle beyazı çok hoşuma gitti. Bir kez ektim ama tutturamadım.
Paylaşmak isteyen arkadaşlar olursa çok sevinirim. Bu güzel çiçeğe talip olabilirim.

Sevgilerimle :))

danua
13-11-2008, 12:29
Anthurium'um bir seneyi aşkın zamandır çiçek vermiyor.Geldiginde üstünde iki adet çiçeği vardı onlar kurudu o zamandan bu zamana çiçek yok.
Yapraklarda gelişim ve yenileme normal çiçeklenme olmuyor.
Haftada bir suluyorum suyu dinlendirilmiş su , ışık alan bir yerde.
Çiçeklendirmek için ne yapmalıyım.
resmi : http://img171.imageshack.us/img171/4196/bitkiah1.jpg (http://imageshack.us)

rgok
18-11-2008, 12:11
merhaba arkadaşlar bende aldım koçtaş,tan anthurium ama bizim evin sıcaklıgı 22-23 derece olurmu dersiniz teşekkürler şimdiden.

KARATOPRAKLI
20-11-2008, 09:17
merhaba arkadaşlar ben yeni sahip olduğum bu çiçek hakkında değerli bilgilerinizi okuyarak çiçeğin bakımı hakkında bilgilenmeye çalışıyorum fakat yeni aldığım bu çiçeğe ilk etepta ne gibi bir bakım yapmalıyım suyunu gübresini ne zaman vermeliyim vb. Değerli bilgi ve yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.

rgok
16-12-2008, 11:11
degerli arkadaşlar benim anthurium bir ayda iki yaprak verdi ama çiçek daha vermedi sıvı güpre veriyorum sizce çiçek ne zaman verir.

Hakkı Şen
12-02-2009, 14:46
Merhaba, ölmek üzere olan anthuriumu komşum atıyordu, iyileştirmek umuduyla ondan aldım. Yaklaşık 3 aydır yapraksız iki gövde halinde hemen her boğumunda kökümsü uzantıları var ve gövdeler kurumuş değil. Canlanır diye bekliyorum ama değişen hiçbirşey yok. Toprağını tamamen değiştirsem bir faydası olur mu acaba?

Kartal23
26-02-2009, 13:17
Hakkı Şen beyin durumunda benim de bir ANTHURIUM um var..

Yanlız benim ANTHURIUM um kurumaya başladı... Ne yapmam gerek? Çok seviyorum ANTHURIUM ama bir türlü bakamadım...

merakli
04-03-2009, 13:03
Merhabalar;

9 aydır baktığım kırmızı renkli çiçek açan bir anthurimum var. Geldiğinde üzerinde 7 tane çiçeği vardı. Düzenli bakım yapıyorum, orkide besini veriyorum. Neredeyse 15 günde bir yaprak verdi, geldiğinden beri hiç yeni çiçek açmadı. Şu an sonun çiçeği solmak üzere. Batıya bakan penceremin biraz ötesinde duruyor. Yerinden bir şikayeti yok gibi.

Gelişimine bağlı olarak havai kökler toprağın üzerinde kaldı ve saksı içindeki kökleri saksının altından dışarı çıkmaya başladı. Saksısını değiştirmek ve bu arada da epeyce çoğalan bitkiyi ayırmak istiyorum.

Ayırdığım parçaların ana gövdeden kopan kısımlarına tarçın sürmem gerekir mi? Torf kullanmam uygun olur mu?

Günüm
04-03-2009, 15:53
Torf kesinlikle kullanmayın. Özel toprak bulamazsanız orkide toprağı kullanabilirsiniz.

merakli
05-03-2009, 08:49
Teşekkür ederim sevgili Günüm. Orkide toprağı bulmaya çalışacağım. Asitli toprağı sevdiğini düşünerek açelya toprağı aradım ama onu bulamadım. Buradaki yapı marketlerde daha çok genel kullanım için torf satılıyor.

süreyya aysun
05-03-2009, 11:45
Merhabalar eşim 14 şubat ta antoryum almış.Çokta güzel ama yapraklarında siyah lekeler var.Kurumaya başladı.Neler yapmalıyım?

merakli
05-03-2009, 14:17
Merhabalar eşim 14 şubat ta antoryum almış.Çokta güzel ama yapraklarında siyah lekeler var.Kurumaya başladı.Neler yapmalıyım?

Çeşme suyu ile suluyorsanız sudaki klor ve kireç etkilemiş olabilir. Kaynatılmış su ya da iyi içme suyu ile sulamanız daha iyi olur sanırım.

süreyya aysun
05-03-2009, 18:10
Aslında eşim çiçegin kokusuna bayılıp almış. Eve geldiginde çok güzel kokuyordu. Şimdi kokusuda yok.İçme suyu kullanıyorum.Resmini ekliyorum.Sizin çiçeklerde güzel kokar mı?Yoksa bir hilesimi var :(

Kartal23
10-03-2009, 12:04
benim bildiğim kokmaz.

Başbahcivan
10-03-2009, 14:09
Aslında eşim çiçegin kokusuna bayılıp almış. Eve geldiginde çok güzel kokuyordu. Şimdi kokusuda yok.İçme suyu kullanıyorum.Resmini ekliyorum.Sizin çiçeklerde güzel kokar mı?Yoksa bir hilesimi var :(
Arkadaşım çiçekçilerde satış yaparken yapraklar canlı görünsün diye parlatıcı sıkıyorlar geldiğinde parlatıcının kokusu olmasın dediğiniz koku, benim bildiğim arkadaşımında dediği gibi kokmaz.

merakli
11-03-2009, 08:20
Süreyya Hanım;

Anthurium hastalık başlığında sizin çiçeğiniz gibi yaprakları kararmış bir anthurium için başlık açılmış oraya bakabilirsiniz.

Bu arada çiçeğimin saksı değişimi için orkide toprağı bulamadım ama benzer şekilde hazırlamak için çam kabuğu kırıklarını humus katklılı torfa karıştırarak kullanmayı düşünüyorum.

Ceviz kabuklarının toprak karışımıda kullanımı uygun olabilir diyerek kabukları suda kaynattım, bir gün de suyunu değiştirerek beklettim. Aspirinin çiçeklere faydası olduğu yazıyordu. Ceviz kabuğu da doğal aspirin üretiyor bilgisine nette rastlamıştım. Belki işe yarayabilir diyerek ayırdığım yavruların bir kısmını ceviz kabuğu ile hazırladığım torfa dikmeyi düşünüyorum.

Ne dersiniz?

attseval
19-03-2009, 13:45
***.ben yeni katıldım anthurium çiçeğime nasıl bakmam gerektini öğren mek istiyorum ***

Kartal23
20-03-2009, 15:39
***.ben yeni katıldım anthurium çiçeğime nasıl bakmam gerektini öğren mek istiyorum ***


ilk sayfada çiçek bakımıyla ilgili bilgiler mevcut...

süreyya aysun
20-04-2009, 00:25
Merhabalar Acil yardımınıza ihtiyacım var.Daha önceki mesajlarda resmi bulunan anthoryumun saksını degiştirdik ve kökleri çok fazlaydı üç saksıya ayırdık.Maalesef kuruyorlar.Sarı sarı yapraklara baktıkça çok üzülüyorum.Cam ışıgına yakın ama çok az direkt güneş alıyor.Suyunu dibi çok kurumadan içme suyundan veriyorum.Oda ısı 22 derece civarından...ne olur bilen birileri yardımcı olsun.....

Günüm
20-04-2009, 12:49
Benim bildiğim bu çiçeği ayırarak çoğaltmak biz acemilerin harcı değil. Kökleri zedelendiği anda ölümü kaçınılmaz oluyor.

süreyya aysun
03-05-2009, 00:35
Sayın günüm haklısınız galiba ama bu tez çürümek üzere anthoryumun köklerinden birisi tuttu birisini ise kurumak üzereydi suya koydum kökleri dahada kuvvetlensin diye fakat dogru mu yaptım bilemiyorum.

cancan08
01-06-2009, 22:03
Merhaba...anthurium'um bana üzerinde 2 çiçekle geldi ancak geldikten birkaç gün sonra çiçekleri öldü..Yaprakları da geldiği zamanki gibi dik durmuyor.Ne yapmalı,nasıl bakmalıyım?

danua
02-06-2009, 15:11
Anthuriumun dallarından birini kesip suya koyarsam köklenirmi ?

merakli
16-06-2009, 09:12
Sevgili cancan08;

Yaprakları genelde ışığa doğru dönmeye çalıştığından daha hareketli bir form alıyor ve yayılma şeklinde etrafa doğru açılıyor. Benimki de geldiğinde çok düzgn bir formdaydı sonra ev ortamında kendini bıraktı. Yaklaşık 1 yıldır bizimle ve gayet mutlu ama çiçek açmıyor....

Yaprakların dik durmamasının bir diğer sebebi de çiçekçilerde satılmayı beklerken naylon poşet gibi bir koruyucunun içinde kalmaları ve bu koruyucunun sınırları içinde gelişmeleri de olabilir.

Bence bir sorun olarak görmeniz gerekmez. Ama önceki mesajlarda anlatıldığı gibi sulama suyunun kalitesine ve miktarına dkkat etmenizde yarar var.

merakli
16-06-2009, 09:14
Anthuriumun dallarından birini kesip suya koyarsam köklenirmi ?

Sevgili danua;

Sanırım köklenmez, eğer elinizdeki dalın ucunda havai kök çıkıntısı veya kök oluşumu benzeri bir yapı yoksa. Bu çiçek genelde yavruların ayrılması ile çoğaltılıyor.

cancan08
16-06-2009, 22:02
Teşekkür ederim merakli....umarım sadece bu yüzdendir..şimdilik başka bir sorun görünmüyor..inşallah da olmaz...

kirazçiçeği
26-06-2009, 16:02
benim de bir anhuriumum var. ev hediyesi gelmişti. çok sevmiştim. ama bir türlü çiçek açmıyor. sıvı gübre de kullandım.

kirazçiçeği
21-07-2009, 13:03
benim falamingomun da yaprakları uçtan sararmaya başladı. sorun ne bilmiyorum. bütün yapraklar güneye yöneliyor. ve büyük olan yaprakların ucu sararmış durumda. resmen kuruyor. sorun çiçeğimin yerimi acaba. daha önce çiçek açmıyor diye yazmıştım. ama şu o çiçeksiz sağlıklı haline razıyım. :(

Crocus Şen
11-08-2009, 22:27
Bugün Teyzeme hediye olarak gelen Anthurium çiçeğinden 2 kök aldım,eve gelip hemen toprakla buluşturdum,toprağına biraz su verdim,bol bolda fıs fısladım bakalım yeni evinde nasıl bir yol izleyecek..Gelişmeleri fotoğraflayacağım.

merakli
20-08-2009, 15:29
Sevgili Crocus Şen;

Ben de çiçeğimi çoğaltmayı düşünüyorum ama cesaret edemiyorum. Bazı sitelerde ayırmanın ve saksı değişiminin mart nisan aylarında yapılmasının uygun olacağı belirtiliyordu. Sizin çiçeğinizin durumunu merak ediyorum. Gelişmeleri bildirir misiniz?

Volare
21-09-2009, 19:20
Farklı renkte üç anthurium' mum oldu , beyaz , kavuniçi , ve satıcının gökkuşağı dediği bir renk .
Hepsini aynı ama çok büyük saksıda baksam sorun olur mu?
Sevdiği toprak cinsi konusunda bilgi verebilitmisiniz ?

finduk52
22-09-2009, 11:30
Benim anthuriumun da hediye gelmişti , aslında geleli de çok oldu ama bir iki ay öncesine kadar gerekli ilgiyi göstermemişim. İhmal ediyordum itiraf ediyorum. Ağaçlar.net e üye olduktan sonra farkettim bunu.

Yapraklarında ki kahverenk lekeler önceden oluşan lekeler. Burada okuduğum bilgiler doğrultusunda daha rahat ışık alabileceği bir yere aldım nazlımı. Yapraklarına da artık fıs fıs yapıyorum arada bir.

Gözle görülür gelişim gösterdi . Eşim bile bitkideki gelişimi fark etti . Artık daha sık yeni yapraklar çıkarıyor. Fotoğrafta görülebiliyor mu acaba yan tarafında bir de minik yavrucuğu var .

103788

103789

absoposi
23-09-2009, 17:03
MErhaba,
Çok sağlıklı bir anthurium'um var. Uzun süredir istikrarlı şekilde büyüyor. Saksı değişimine de iyi uyum sağladı ve gelişmeye devam ediyor. Üstünde 2 senedir sürekli en az 3-4 tane çiçeği oluyor ANCAK SORUM ŞU Kİ;

Çiçekleri çok az ve kısmen renkli oluyor. Bazı çiçekleri tamamen yaprak renginde oluyor. Topraktaki kimyasal durumla mı ilgili olabilir nedendir? Çiçekleri nasıl renklendirebilirim? Bugüne kadar hiçbir tür gübre/ilaç kullanmadım. Mümkün mertebe de doğallığı savunuyorum. Bir fikri olan var mı?

Volare
26-09-2009, 07:09
Dogallığın savunulması gübre kullanmanıza engel değil ki .
Besin ihtiyacı su ihtiyacı kadar vazgeçilmez .
O bir çiçek , yemeği düşünmediğinize göre , organik olma zorunluluğu yok .
Orkidelere uygun olan tüm gübre ve katkılar çiçeğinizin gelişmesine yardımcı olur .

salon agaci
26-09-2009, 13:00
merhabalar,

Forumu baştan sona okudum, gerçeten burdaki bilgiler anthurium bakımı için aradığımdan da fazlasını içeriyor. paylaşımları için arkadaşlara çok teşekkür ederim. açıkcası 1 ay kadar önce edindiğim bitkim kocaman çiçeklere ve düzenli yapraklara sahipti. sabah yaklaşık 4 saat kadar tül arkasından güneş alan ve soğuk olmayan salonumda yerleşmişti. zamanla kocaman çiçeklerinin ebatları 6 cm'2 ye kadar düştü ve kırmızı renkleri önce pembeye sonra yeşile çalmaya başladı. işte o zaman yerini değiştirdim ve öğlene kadar yine tül arkasından güneş alan doğu cepheli odaya koydum. su miktarını azalttım (yapraklarından sulamayıysa arttırdım) ve her bitkiye verdiğim sıvı gübreden kullanmaya devam ettim. şimdi bitkim daha sağlıklı görünüyor. çiçekleri yeşilden tekrar pembeye geçmeye başladı. bazı çiçekleri kaybettim ama ebatlarıda büyüyor gibi.
uzman arkadaşlara sormak istediğimse şuki;
bir odamı sodyum lamba yardımıyla ışıklandırıyorum. diğer bitkilerim durumdan çok memnun, acaba anthuriumum bu ışığa dayanabilirmi? önümüz kış ama ben çiçek açtırmaya kararlıyım :) acaba tavsiyeleriniz nelerdir?
yemyeşil günler dilerim...

triple
13-11-2009, 13:23
Arkadaslar selam!!
agustos sonu itibarı ile anthurium un saksısı dar geldigi icin değiştiriyim dedim ve oyle bir gaflete kapıldım saksıyı oldugu gibi ters cevirdim birde ne goreyim butun saksı kokle dolmus nerdeyse toprak dahi kalmamıs. Yaprak boyları ve çiçekler küçülmüş ve nerdeyse aylardır çiçek dahi açmıyordu. Neyse anthurium u 3 farklı saksıya ayırarak diktim fakat bu seferde hepsi sararmaya basladi ne yapmamı onerirsiniz? nasil bir toprak kulanmaliyim? Kulandığım torf ta da bir sorun var sanirim cunku suladıkca saksıların ustu beyazliyor sanki kirec dokmusm gibi (Guya piyasanın en kaliteli torfu diye vermisti çiçekci ve holandadan ithal bir torf oyle az buz da degil 40 lt lik bir pakette) Sanırım bazik bir torf bendeki Ph seviyesinini nasil ayarlayabilirm bir diger sorum da toprak taki ph seviyesini olcecek bir ph olcer nerden alabilirim?
saygılar!!

yukka
16-11-2009, 09:43
Bana iki yıl önce gelen Antoryum, şu anda coşmuş durumda. Mutfakta, yandan ve tepeden ışık alıyor. Çiçek sapları çok uzun, çiçekler çok büyük. Sıkça (Istanbul) musluk suyuyla suluyorum. Bir yıl yerinden hiç oynatmadım. Fırsat bulabilirsem fotoğraflarını yüklerim.

denizkedisi
03-12-2009, 18:04
Sayın yukka daha ayrıntılı bilgi verirseniz çok sevinirim.Nasıl bir yerde duruyor,sulama miktarı gibi..

Artık söz verdim çiçek almayacağım diye,umarım bunu görmem buralarda.

yukka
03-12-2009, 20:42
Sabah güneşini tepesinde bir camdan alıyor. Çiçeğin sadece uçları güneşi bir saate yakın görüyor. Tepeden ve yandaki balkon kapısından bol "ışık" alıyor. Hemen her gün bir su bardağı kadar su döküyorum. Yerini hiç oynatmadan sabırla beklemek lazım. Üzerinde 4-5 tane büyük çiçek var. Toprak saksıda. Saksı 40 cm çapında.

denizkedisi
04-12-2009, 23:02
Maşallah,yapraklarına sprey mi sıktınız?Pırıl pırıl.

yukka
05-12-2009, 20:44
Yok, hiçbir şey sıkmadım. Kendiliğinden parlaklar... Sanırım bol ışık ve yerinden oynatmamak bu işin formülü...

labarf
05-01-2010, 23:19
http://i1001.hizliresim.com/2010/1/6/158.jpg
http://i1001.hizliresim.com/2010/1/6/170.jpg
http://i1001.hizliresim.com/2010/1/6/176.jpg

merhaba,ben de flamingo sevenlerdenim.Ama bir sorunum var,flamingomun çiçeği resimdeki gibi karardı ve şuan çürümüş durumda.Eşime hediye olarak bi kaç ay önce almıştım,bu durum yeni oldu.Netten biraz araştırdığıma göre bunun bi hasat zamanı varmış sanırım ama bunu yapmadık.Şuan yapacak bişey varmı bilmiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim

L A L
25-02-2010, 20:01
kısa bir süre önce kız arkadaşıma almışdım o kadar mutlu olmuştuki anlatamam. Ama kızarkadaşım şuan çok ciddi bir hastalıkla mucadele ediyor. :( ve bakıma muhtaç geçen ziyaretine gittigimde Anthuriumu yaprakları kararmış dalların kurumuş olduğunu gördügümde ilgilenemedigini evininde sobalı olmasından dolayı sen bakıma al demişti. Ve getirdim eve sorunum şu arkadaşlar. Bitkinin topragında geçen gün bir tane solucan tarzı beyaz böcek buldum. Bugün ise 4 tane daha çıkardım attım. Hala bitkiler konusunda cahil oldugumdan kimyasal konusunda kararsız kaldım. Ne yapmam gerek bu konuda yardımcı olurmusunuz. Açıkcası bu Anthuriumu kurutmamam kurtarmam gerek. Arkadaşımla aramızda manevi bir bag oldu diyebilirim. :( :(

merakli
18-03-2010, 14:48
Neredeyse iki yıldır çiçek açmayan bol yapraklı sağlıklı anthuriumumu şubat ayından itibaren gece gündüz dışarıda güney balkonumda bıraktım. Bu esnada fazla ışık almaktan yaprakları daha açık yeşil oldu ve yaprak sapları ve damarları hafifçe kızardı. Böylece anthuriumun çiçek açmak için soğuklama ihtiyacı olduğunu tespit ettim. Bu arada düzenli olarak orkide vitamini de verdim.


Neticede bitki bu hafta çiçek sapını çıkarmaya başladı.

Çiçek açmadığından şikayet eden arkadaşlara duyurulur.

Bugdem
30-06-2010, 08:40
Geçen sene bir yapı marketten aldığım Anthurium bu sene hiç çiçek açmadı.Aldığımda çiçekleri kırmızıya yakın bir renkti daha sonra çıkardığı 2 3 çiçek yeşile döndü.bu yaz ise hiç çiçek açmadı balkon kapısına yakın az güneş gören bir yerde saksısınıda değiştirdim yapı marketten aldığım uzun kırmızı bitki besinlerindende koydum ama hala çiçek açmadı ve yapraklarında kahverengi lekeler var .suyunu vermeden önce kaynatık soğutup öyle suluyorum daha ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz.Resimlerini yollamaya çalıştım ama olmadı galiba.

http://www.facebook.com/album.php?aid=170807&id=551371838&page=3#!/photo.php?pid=4197190&id=551371838

http://www.facebook.com/album.php?aid=170807&id=551371838&page=3#!/photo.php?pid=4197186&id=551371838&fbid=407815861838

Balıkcı
30-06-2010, 22:35
Benimki de kendi kendine kafakol takmış, acemi güreşçi gibi. :D

thisisme
12-07-2010, 15:20
sizce benim flamingom neden böyle yamuk yumuk çiçek açıyor?

kartal124
17-07-2010, 19:00
Evet bazen böyle şekilleri bozulabiliyor çiçeklerinin ama sebebini bulamadım bu güne kadar.

Pat(i)ilker
24-08-2010, 23:53
Arkadaşlar bu bitkiyi çok beğendim almaya karar verdim tabii buralarda bulabilirsem :) Forumu baştan sona okudum umarım işe yarar öğrendiklerim. Ama bazıları orkide besini kullanıyor bazıları çiçekli salon bitkileri için olanı demiş hangisini kullanmam lazım ?

merakli
26-08-2010, 12:06
Sayın Pat(i)ilker;

Anthurium bu ara Adana'daki yapı markette indirimdeydi, çok fazla da renk vardı, beyaz, pembe, kırmızı. Düşünürseniz.

Ben besin olarak orkide besini veriyorum, anthurium da asitli ortamdan hoşlandığı için uygun buldum. İki yılı geçti çiçeğim şu an gayet sağlıklı bir sorunu yok. Gerçi iki yıldan sonra ilk defa bu yıl açtı. Şu an üzerinde 8 tane çiçeği var.

Kişisel tespitlerim şöyle; nemden ve yarı güneşli ortamlardan hoşlanıyor. Geçen yıl saksı değişimi yapmıştım ve torf ağırlıklı toprağa bir miktar bahçe toprağı ve birkaç gün suda bekletilerek acı suyu çıkarılmış ceviz kabuğu eklemiştim. Ceviz kabuğunun zararı olmadı, ayrıca ceviz kabuğunun toprak içindeki kurtçukları önleyeceğini duymuştum. Çiçek açması için de mutlaka uygun koşullarda soğuklamaya ihtiyacı var. Ben ilkbahardan itibaren bitkiyi balkonda bıraktım ve uzun süredir açmayan çiçeğim bu yaz bolca açtı.

Pat(i)ilker
26-08-2010, 15:06
Teşekkür ederim Sayın meraklı, en son gezdiğimde rastlamamıştım bir daha bakarım.
Demek soğuklama böyle bir işlem balkonda bir zarar görmüyor, peki daha öncede bıraktınızda açmadı mı yoksa ilk kez bıraktınız ve olumlu sonuç mu aldınız? umarım öğrendiklerim bu bitki elime geçince yaşatmaya yarar.

geceme
27-08-2010, 17:22
3 ay önce eşim aldı bana bu çiçeği 5 çiçeği vardı şimdi kalan son 2side solmak üzere sap kısmında bir bölüm çürümeye başladı bir yaprağı sarardı düştü 2si de sararıyor ne yapayım bilemedim ölmesin çiçeğim nolur :( resimleri ekledim bi de orasında burasından kökler çıkıyo npıcam onları bilemedim

merakli
31-08-2010, 11:53
Sayın Pati(i)lker tabi ki bitkiyi kış soğuğunda dışarıda bırakmadım. Mart-Nisan gibi gece sıcaklığı arttıktan ve don riski kalktıktan sonra çıkardım. Bu işlemden önce çiçeğim açmamıştı.



Sayın geceme;

Çiçeğiniz fazla sulanıyor gibi. Toprağı nemli olmalı ama çok sulu değil. Çıkan kökler normal, havai kök. Daha sonra bitkiyi çoğaltmak istediğinizde yararı olacaktır.

geceme
01-09-2010, 16:37
çok teşekkür ederim
ama kaç günde 1 ne kadar su vereyim anlayamıyorumki topragın neminden

Pat(i)ilker
06-09-2010, 15:02
Artık benimde bir anthuriumum var :D. Umarım bu siteden öğrendiklerim sayesinde iyi bakarım uzun zaman çicekli kalır. Üstünde şuanda 10 çicek var. Yaprakların bazılarında büyük hasar var acaba sorun yaratırmı ? Saksıda küçük geldi biraz değiştirmeme gerek varmı ?

merakli
06-09-2010, 23:01
Hayırlı olsun sayın Pati(i)ilker. Gayet sağlıklı görünüyor. Saksı değişimi için önerilen zaman mart-nisan ayı. Böylece üzerindeki çiçekler geçmiş olur. Aman sulamaya dikkat, özenli bir bakımla çiçekleri uzun süre kalacaktır.

merakli
06-09-2010, 23:05
çok teşekkür ederim
ama kaç günde 1 ne kadar su vereyim anlayamıyorumki topragın neminden


Bunun için sık sık toprağı kontrol etmelisiniz. Bu çiçekle ilgili kaynaklar sudan çok nemi sevdiğini, toprağın nemli, ama vıcık vıcık su olmaması gerektiğini söylüyor. Hatta orkidelerde olduğu gibi tabağında su kalmaması gerektiğini özellikle vurguluyorlar. Bu arada düzenli olarak yaprakları da fısfıslarsanız nem ihtiyacını karşılamış olursunuz diye düşünüyorum.

Pat(i)ilker
18-10-2010, 16:38
Arkadaşlar yukarda resimleri bulunan Flamingonun durumu şimdi çok kötü bütün yapraklarında lekeler var kuruyup dökülüyorlar. Forumu gezdim aynı sorunu yaşayan kişi çok ama çözüm bulunamamış. Oksijenli su denedim ama hala var ve hızla yayılıyor aşağıdaki resmi birkaç sayfa önceden aldım aynen böyle başlıyor sonra kararıyor ve kuruyor... Ne yapmalıyım lütfen yardım edin ?

Hydrosuccess
11-11-2010, 17:03
7 aylık ''water culture'' uygulaması.Anthurium andreanum epifit bir tür olduğundan deneysel çalışmalar için ideal.Bitki kökleri tamamen su içinde yaşıyor yaprak çıkarıyor ve çiçek açıyor.Bu tür için saksı kültürü bir zorunluluk ya da gereklilik değil...
Bitkinin genel görünümü, besin eriyiği içindeki kökler ve tekniğin özelliklerini gösteren görseller.

combine
13-11-2010, 17:06
Merhaba arkadaşlar,banada eylül de doğumgünümde kızım çok hoş ve büyük bir antoryum almıştı...istediği şekilde güneş alan bir yere koydum sulamasını da yapraklarıdan 2 günde bir içme suyu ile püskürtme şeklinde suluyorum ihtiyaç olduğunu hissettiğimdede dipten sulama yapıyorum kararınca...geldikten sonra çok sayıda dipten yaprak çıkarttı fakat çiçek çıkartmadı...şimdiye kadar gübre kullanmadım bana markasıyla bir gübre ismi yazarmısınız çünkü bozulmasından küsmesinden korkuyorum:((

maki01
14-11-2010, 21:48
Sayın Hydrosuccess,

Topraklı ortamda, saksıda yaşayan anthuriumu "Water Culture" ortamına nasıl transfer edebilirim?

Hydrosuccess
14-11-2010, 22:13
Sayın Maki01, öncelikle bu bitkinin kısa öyküsünü paylaşayım.Yıllar önce edinilmiş olan bu bitkiyi saksı kültüründe ölmek üzereyken topraksız ortama aktardım.Problemsiz yaşayan ve pek de ilgilenmediğim bitki bir gün düştü ve üst ucu kırıldı.Asıl bitki halen topraksız ortamda ve bugünlerde de üzerinde çiçek var.Üst ucu daha önce de uyguladığım ''water culture'' yöntemi ile büyütmeye karar verdim.Bitki hızla köklendi yeni yapraklar/çiçekler geliştirdi sistemi dengeye oturdu.(Bu uygulamada köklerin içinde bulunduğu ortamın dengeye oturması hayati ve en zor bölüm.Teknik bilgi ve gözlem gerektiriyor.)Halen bitkinin bakımı çok kolay nerdeyse artık ilgilenmediğim bir aşamada ve sistem sağlıklı şekilde devam ediyor.
Ancak bu uygulama için köklerin ya orkideler gibi kolay temizlenir olması ya katı ortam kültüründen geçilmesi (yine temiz kökler) ya da benim bitkimde olduğu gibi köklerin bu sistem içinde oluşması (temiz kökler) gerekiyor.Saksıdan bu uygulamaya (kökler yeterince temizlenemez) geçiş imkansızdır.Bu uygulamanın başlangıcında sistem çok dengesizdir ancak kritik süreç atlatılabilirse sistem dengeye oturursa devamı kolay oluyor.Açıkçası bitkinizi bu haliyle katı ortam kültürüne geçirmeniz daha uygun olur.Eğer birden fazla gövde varsa bir gövdeyi kırarak sıfırdan köklendirme ile denemenizi öneririm.Teknik ayrıntıları yakında paylaşacağım.

ATAMET
02-12-2010, 21:32
benim anatoryum çiçeğim eve ilk geldiğinde kırmızıydı.Bir forumda gölgeli yeri sever diye okudum ve odanın girişine koydum camdan uzağa..Kırmızı olan yapraklar sarımsı bir pembeye dönmeye başladı.Toprağında da beyaz beyaz bitler gördüm ve etrafındada uçuşan küçük sinekler.Toprağımı bunlardan kurtarmak için ne yapmalıyım.Anatoryumum bunlardan mı böyle oldu yoksa başka bi derdi mi var? Saksısı çok küçük ve kökler birbirine geçtiğinden ilk işim saksısını değiştiemk oldu.Saksıda toprak namına birşey yoktu.Toprağına torf, çam toprağı ve keçi gübresi ilave ederek yeni saksısına aldım.Bunlardan herhangi biri ağır ya da fazla gelmiş olabilir mi sizce ne yapmalıyım??

ATAMET
26-12-2010, 15:16
benim anatoryum çiçeğim eve ilk geldiğinde kırmızıydı.Bir forumda gölgeli yeri sever diye okudum ve odanın girişine koydum camdan uzağa..Kırmızı olan yapraklar sarımsı bir pembeye dönmeye başladı.Toprağında da beyaz beyaz bitler gördüm ve etrafındada uçuşan küçük sinekler.Toprağımı bunlardan kurtarmak için ne yapmalıyım.Anatoryumum bunlardan mı böyle oldu yoksa başka bi derdi mi var? Saksısı çok küçük ve kökler birbirine geçtiğinden ilk işim saksısını değiştiemk oldu.Saksıda toprak namına birşey yoktu.Toprağına torf, çam toprağı ve keçi gübresi ilave ederek yeni saksısına aldım.Bunlardan herhangi biri ağır ya da fazla gelmiş olabilir mi sizce ne yapmalıyım??

resimleride ekledim

Jezebel
23-01-2011, 11:13
Su kültüründe Anthurium uygulaması başka bir yerde daha gördüm ve büsbütün ikna oldum.


189821


Işık biraz loş.

Bu yöntemi geç keşfettiğime çok üzüldüm.
Bitki bir plastik sepet içinnde, sepet dibe değmiyecek şekilde cam vazoya yerleştirilmiş.
Üstten flaşlı çekim.

189823

;)

Jezebel
15-02-2011, 11:16
Bu gün anthuriumun saksısını değiştirdim.
Vakti mi değil mi bilmiyorum ama plastik saksısına tahammülüm kalmadı.
Organik olmayan harç kullandım- vermiculit, cocopeat, sphagnum biraz da cocochups. Bakalım nasıl gelişecek.
Daha önce 3 tane öldürdüğüm için artık toprak ve su konusunda daha dikkali olacağım. Ona orkide muamelesine yakın bir özen göstereceğim.
Umarım yaşar...

Jezebel
17-02-2011, 22:09
Saksı değişince biraz bozldu sanki


193093


:)


193094


Toparlar umarım.





193095

Begonyam
20-05-2011, 23:59
Herkese merhaba, gecen hafta bir arkadasimin evinde gordugum bu guzel Anthurium[Flamingo lily] un resmini sizlerle paylasmak istedim. Nasil bir yontem kullanip kirmizi Anthuirumlarinin boyle guzel cicek acmasini sagladigini bilmiyorum bir dahaki gorusumdde ondan sorarim.

4085
Anthurium
Merhaba sayin mkoyrat benimde iki tane anthurium cicegim var fakat cicekleri kalp gibi olmuyor adeta bir elmaya benziyor yamuk yumuk oluyor ve Son cikan 6 ciceginde ortalarindaki parmaksi bolumude sanki yanmis gibi kahve rengi bir sekilde kurumus bir sekilde aciyor Acaba bu sekilde bozuklullari ve ortadaki bolumdeki kuruma hakkinda bana bir fikir verebilirmisiniz buyuk bir hevesle addigim anthuriumlarimi boyle gormek beni cok uzuyor tesekkurler

merakli
23-05-2011, 13:55
Sayın Begonyam;

Tarifinize göre çok emin olmamakla birlikte bitkinizde mantari bir hastalık olabilir düşüncesindeyim. Resim eklerseniz daha kesin yanıt bulabilirsiniz.

sedefimre
08-07-2011, 22:22
merhaba benimde bir anthuriumum var ilk alındığındaki çiçekleri düşünce yaklaşık 1 senedir yerine yeni hiç çiçek açmadı aydınlık ve havadar bir yerde duruyor cok güneş almıyor sulamasınıda haftada bir düzenli yapıyorum surekli yeni yeşil yaprak açıyor ama kırmızılardan eser yok :( nedendir sizce nerde hata yapıyorum?

jumbo
04-08-2011, 13:43
merhabalar,
yaklaşık 2 aydır bir antoryumum var. ilk geldiğinden beri düzenli olarak haftada 2 kere su veriyorum, gölgede duruyor. bir süre sonra yapraklarında kahverengi lekelenmeler başladı. lekeli yaprakları budayarak yeni çıkan yaprakların büyümesini bekledim, ama küçük yapraklar da lekelenmeye başlıyor maalesef. çiçekleri de vardı ve son 2 haftadır çiçekler de pembeye ,sarıya dönerek kurumaya - çürümeye başladı. dalları da sararıyor. bu hale glen çiçekleri de budadım. çiçeğim epey küçük kaldı budaya budaya. bu aşamada ne yapacağımı bilemedim. 2 hafta önce vitamin de vermiştim. yardımcı olursanız sevinirim.

ilknurberil
08-10-2011, 20:38
Merhabalar,
Benim de yaklaşık 7 yıldır beslediğim ve çok sevdiğim bir anthurium'um var. 7 senede sadece 1-2 kez çiçek açtı ve oldukça soluk kırmızı renkte idiler. Ama yinede ondan vazgeçmedim. Şimdi ise dokununca sanki hiç kök kalmamışta topraktan kopup geliverecekmiş gibi duruyorlar ve yapraklarında minik minik açık kahverengi yapışkan noktacık şeklinde bir şeyler var. Bende burayı iyice okudum ve saksıyı tamamen boşalttım. Yaprakları teker teker silip temizledim ve yeniden diktim. Bakalım buradan öğrendiklerim gibi bakım yapacağım. İnşallah düzelir. Piyasada satılan besinlerden önerebilirseniz sevinirim. Teşekkürler...

ela_45
26-03-2012, 22:02
*** benimde 1 yıla aşkın süredır yetiştirdigim yerli antaryum çiçegim varr çok hos bir bitki yetistirmeside kolay agaç çürüntülü topraklala saksı degişimi yaptım iki kati büyüdü 6 tane çiçegi var salon bitkilerinin en güzeli..

y.melike
23-05-2012, 09:56
Merhaba;

Benim antoryum çiçeğimin yaprakları üzerinde sarı kuru çizgiler var ve yapraklar buralarda delinmiş durumda. Acaba bu çizikler çiçekçi taşırken mi oldu yoksa bir hastalıktan mı kaynaklanıyor bilemiyorum. Çiçekleri de sararmaya ve kuruyup dökülmeye başladı. Son birkaç gündür küçük sinekler oluştu. Fotoğrafları gönderiyorum.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.

Süleyman Koçak
22-11-2012, 12:57
Merhaba.
Fotoğraftaki flamingoyu dün almıştım. Dıştan genel görünümü gayet iyi idi. Köklerini kontrol etmek için saksıyı çıkardığımda ise köklerin saksıyı tamamen sardığını ve klasik kuş yuvası durumunu gördüm. Şu an itibarı ile saksı değişimi için önerilerinizi bekliyorum. Düzenli sulama ve vitamin takviyesi ile Mart'ı-Nisan'ı bekleyeyim mi? Yoksa hemen toprak değişimi mi yapmalıyım?
İkinci fotoğraftaki bitki ise 7-8 aydır bende. Toprağı hiç değişmemiş sanırım, çiçekçiden alındığı gibi duruyor. Çiçekleri pek eksik olmaz üstünden. Ancak onun da toprağı çok uygun değil gibi. Toprak harcı için tavsiyelerinizi bekliyorum.
Selamlar..

s-bilge
26-11-2012, 10:13
süleyman bey ben de dün bauhaustan 2. fotoğraftakinden aldım. bayıldım çiçeğe. 1. fotoğraftakinden farklı bir tür sanırım.
orkideyle kardeş galiba bunlar. kök yapısı da çok benziyor.

Süleyman Koçak
29-11-2012, 16:13
Merhaba. Kimseden müspet veya menfi bir cevap gelmeyince ben de antoryumlarımın saksılarını değiştirmeye karar verdim. Saksı harcı olarak bir ölçü orkide toprağı ile yarım ölçü torf katkılı iç mekan bitkileri için satılan normal topraktan koydum. Son halleri böyle. İnşallah bitkilerim bu mevsimde yapılan saksı değişimini iyi karşılarlar...

gokcegokce
27-02-2013, 20:50
Merhaba, antoryumum aldığımızda bu (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/336958d1349629393-2012-10-07-18.40.37.jpg) haldeydi daha sonra ise çiçekleri ve yaprakları kurumaya (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/360972d1357906726-2013-01-11-13.26.21.jpg) başladı. Ben de bugün saksısını değiştirdim ve budadım. Nasıl kötü bir toprağı varmış, neredeyse sırf strafor kırıntısından oluşan bir toprak... İçinden küçük bir solucanın çıkması da cabası oldu. Solucanlar bahçe için iyi ama saksı için pek hoş değiller. Saksı harcına biraz ağaç kabuklu orkide toprağı ve pakette satılan saksı toprağı karışımı ekledim. Biraz da köklerini budayıp tarçınladım ve eskisinden küçük şeffaf orkide saksısına yerleştirdim. Orkide muamelesine bir de orkide besiniyle devam ettim. Son görüntüsü aşağıda. Umarım doğru bir uygulama yapmışımdır.

melek yüzlü
28-02-2013, 16:41
Merhaba Arkadaşlar,
Eşim bana bu çiçeği aldı. Yaprakları da çiçeği de sizlerin çiçeklerinizin yarısı kadar. Bu çiçeğin sizce türü mü böyledir. Yoksa büyüdükçe yaprakları ve çiçeği de büyür mü? Ayrıca saksısı çok küçük, kökleri dışarı çıkmış, neredeyse sulama bile yapılmıyor. Saksısını değiştirmem gerekir mi?

ezoom
21-04-2013, 08:53
Merhaba arkadaşlar,banada eylül de doğumgünümde kızım çok hoş ve büyük bir antoryum almıştı...istediği şekilde güneş alan bir yere koydum sulamasını da yapraklarıdan 2 günde bir içme suyu ile püskürtme şeklinde suluyorum ihtiyaç olduğunu hissettiğimdede dipten sulama yapıyorum kararınca...geldikten sonra çok sayıda dipten yaprak çıkarttı fakat çiçek çıkartmadı...şimdiye kadar gübre kullanmadım bana markasıyla bir gübre ismi yazarmısınız çünkü bozulmasından küsmesinden korkuyorum:((

;) :( :( :cool:

taisenberg
04-05-2013, 21:11
Kuruyan yaprakları dalı kökünden mi kesmek gerek acaba yoksa direk yaprak kökünden mi?

SUDEM
23-05-2013, 10:37
Bu da benim Anthurium'um. Boyu 1 metreye ulaştı.

Çoook güzel.Geçen sene doğum günü hediyesi olarak gelen bir çiçeğim vardı.Çook güzeldi.Ama artık hiç çiçek açmıyor ne yapmam gerekiyor acaba bir de çiçeğin yapraklarını neyle siliyorsunuz?Karşı komşum makina yağıyla siliyor ancak bana mantıklı gelmedi.Önerebileceğiniz başka bir yöntem var mı?:confused:

ootkn
28-06-2013, 19:01
Budaması konusunda benim de bilgiye ihtiyacım var.

Kuruyan yaprakları dalı kökünden mi kesmek gerek acaba yoksa direk yaprak kökünden mi?

ootkn
28-06-2013, 19:04
Ben fısfıs ile sulayıp kağıt havlu ile fazla suyu alıyorum. Su kalırsa yapraklarda sarartı yapıyor. Sırf parlayacak diye sprey yağ vs doğru olmayacaktır diye düşünüyorum.
Çoook güzel.Geçen sene doğum günü hediyesi olarak gelen bir çiçeğim vardı.Çook güzeldi.Ama artık hiç çiçek açmıyor ne yapmam gerekiyor acaba bir de çiçeğin yapraklarını neyle siliyorsunuz?Karşı komşum makina yağıyla siliyor ancak bana mantıklı gelmedi.Önerebileceğiniz başka bir yöntem var mı?:confused:

burak_skry
06-11-2013, 03:33
bunlarda benim Anthuriumlarım ilk aldığımda sağlıklı bir tek gövdeydi daha sonra bir süre ananeme verdim oda ayırıp iki saksı haline getirmiş yazı balkonun doğrudan güneş almayan kısmında geçirdiler havalar serinleyince içeri almıştım dışardayken birinde çiçek oluşumu başladı ama salona aldığımdan beri aynı şekilde kaldı büyümedi birtürlü acaba dışardamı bıraksaydım dedim geçen kışta salonda hiç ilerlememelerine karşın balkonda 2-3 ay içinde çiçek verdi.içerideki oda sabahtan öğlene kadar güneş alıyor kışın herhangi bir ısıtması yok daha çok çamaşır kurutmak için kullanılan oda nemde var içeride perde arkasından güneşte alıyorlar ama balkonda daha mı mutlu olucaklar acaba?

Deryya
30-11-2013, 16:29
2 sene önce işyerindeki çiçeğin dibinden çalmıştım. ancak bu kadar büyütebildim, galiba açma zamanı gelmiş;)

sar-dunya
04-03-2014, 18:47
Merhaba,
Anthuriumlarda yapraklarda damlama (gutasyon) normal midir? Bir sorunun belirtisi midir?

Yaklaşık iki buçuk ay önce çiçeksiz bir anthurium aldım. Saksısı hafifledikçe sabahları suluyorum. Yaprakları spreylemediğim halde son bir aydır yaprak kenarlarında su damlacıkları görüyorum.

sar-dunya
25-05-2014, 18:38
Geçen Ocak ayında hediye gelen antoryumun üstündeki çiçeklerde meyveleri vardı, olgunlaşınca ektim. Yaklaşık üç hafta sonraki hali fotoğraflardaki gibi. Gördüğüm kadarıyla bir miktar küflenme var, umarım kaybetmem.

Normalde antoryumun dişi ve erkek çiçekleri farklı zamanda olgunlaştığı için tozlaşma olmuyor. Sanırım çiçekçide yandaki saksılarla tozlaşmış.

salihcan
20-06-2014, 00:43
Arkadaşlar banada bu bitkiden banada hediye geldi bir tanıdığımız bakamadığı için bana verdi nasıl bakılır şimdiden teşekür ederim :)

sar-dunya
20-06-2014, 08:40
Altı bol delikli bir saksıdadır diye tahmin ediyorum. Tül perde arkasından kuvvetli ama yakmayan güneş alsın. (Kışın güney, yazın doğu cephe gibi)
Saksı deliklerinden biraz su çıkana kadar sulayın.
Saksı hafifleyince tekrar sulayın; tamamen kurumasın ama saksı su emmiş sünger gibi de olmasın.
Sertliği düşük içme suyuyla sulayın. Çok az gübreleyin.

Daha önce yazılmış mesajlarda daha detaylısını bulabilirsiniz.

salihcan
20-06-2014, 14:36
Sn sar-dünya bilgileriniz için teşekür ederim :) Bolkonum hiç güneş almıyor ama aydınlık oraya koysam olurmu :)

taisenberg
20-07-2014, 11:56
Merhabalar.

Bu çiçek uzun zamandır bende yaklaşık iki sene kadar ve sürekli kötüye gitti. Toprak değiştirdim yerini değiştirdim ama yaprakları kurudu birşey yapamadım. en son tüm yaprakları kurudu. Bende saksıdan çıkarıp toprakları temizleyip yıkadım. Resimdeki gibi bir cam kaba koydum. İçine de çok az sıvı gübre koydum. Bu saatten sonra ne yapılabilir acaba?

enfur
11-11-2014, 15:01
ANTHORYUM
Selam arkadaşlar
ben enfur önceden tam üç defa satın almama rağmen bir türlü büyütmeyi beceremedim.Sonuncusuda ancak birkaç ay durdu ve sonunda oda kurudu.Çiçekçiden aldığımdan olsa gerek seraya alışkın bitki evde çok uzun ömürlü olmuyor .Evde yetiştiren arkadaşlardan bana sitil verebilecek birisi olursa sevinirim.

sar-dunya
23-04-2015, 12:29
Tohumdan çıkan bitkilerden biri onbir ay sonunda bu boya ulaştı, ama çiçeklenmesine hala bir miktar zaman var :dilli:

Geçen Ocak ayında hediye gelen antoryumun üstündeki çiçeklerde meyveleri vardı, olgunlaşınca ektim.

asker54
30-04-2015, 15:23
Çiçekleri solunca, bir işe yarar mı? Yapılacak işlem nedir? (Yani, solmuş çiçekler toprağa dikilirse, her hangi bir gelişme olur mu?) Bil verirseniz sevinirim. Teşekkürler

sar-dunya
30-04-2015, 22:35
Solmuş çiçekler için yapabileceğiniz birşey yok. Üstünde (çoğu durumda olduğu gibi) tohum oluşmadıysa bir faydası da yok.

Çiçekleri solunca, bir işe yarar mı? Yapılacak işlem nedir? (Yani, solmuş çiçekler toprağa dikilirse, her hangi bir gelişme olur mu?) Bil verirseniz sevinirim. Teşekkürler

a_fan_of_barca
02-07-2015, 21:44
Merhaba, 2 ay önce ben de bu bitkiden aldım. Büyük boy kırmızı kultivarından. Orta boy saksıda, iki gövdeydi(antoryum için büyük saksıydı). Eve gelince yaprakları kopmaya, çatlamaya, yarılmaya, kararmaya başladı. Ben de sulamayı kesip, serin balkona koydum. 10 gün hiç su vermedim. 10 günün sonunda artık bozulma durmuştu. Ve ben de azar azar toprağı sadece ıslatacak kadar sulamaya başladım. Sadece toprak kurudukca sulamaya devam ettim ve şimdi de devam ediyorum. Düzeldikten sonra 4 yaprak ve 4 çiçek verdi(her kök 2 yaprak, 2 çiçek verdi). Şimdi de hızla büyümeye devam ediyor. Şimdiye kadar hiç bitki besini vermedim

a_fan_of_barca
02-07-2015, 21:50
Tohumdan çıkan bitkilerden biri onbir ay sonunda bu boya ulaştı, ama çiçeklenmesine hala bir miktar zaman var :dilli:

Sn. sar-dunya, tohumdan antoryum büyütmek sabır istiyor. O yüzden, sizi tebrik etmek istiyorum. Tohumdan büyüttüğünüz antoryum ayrıca çok güzel ve sağlıklı :)

a_fan_of_barca
03-07-2015, 17:02
Bu da en güzel çiçeği. Birinci resim çiçek ilk açtığı zaman. İkinci resim çiçek açtıktan yaklaşık 1 hafta sonra

aslı çoban
09-02-2016, 11:31
merabalar, bu arkadaşımın flamingosu :( (umarım fotoğrafları yükleyebilmişimdir.)yaprakları soluyor ve dökülüyor diye tavsiye üzerine saksı ve toprağını değiştiriyor ancak bu durum dökülme sürecini hızlandırıyor.Sizce kurtulabilir mi, neler yapılabilir ?

a_fan_of_barca
09-02-2016, 16:54
merabalar, bu arkadaşımın flamingosu :( (umarım fotoğrafları yükleyebilmişimdir.)yaprakları soluyor ve dökülüyor diye tavsiye üzerine saksı ve toprağını değiştiriyor ancak bu durum dökülme sürecini hızlandırıyor.Sizce kurtulabilir mi, neler yapılabilir ?

Çıkmadık candan umut kesilmez, sn. aslı çoban. Bu durumdayken saksı değişimi hiç iyi olmamış. Antoryum, gerekli şartlar sağlandığında bakımı hiç zor olmayan bir bitki, ama gerekli şartlar olmadığı taktirde, antoryumları yaşatmak pek mümkün olmuyor. Buradan (http://azbitki.com/anthurium-andreanum) bakım bilgilerini dikkatle okuyup ona göre haraket edin. Doğru bakıma alırsanız iyileşme gösterecektir

lusoari
09-02-2016, 18:24
Anthurium çabuk strese giren bir bitki ama toprak ve saksı değişiminden sonra bitki tamamen bozulsa bile gözden çıkarmamanızı tavsiye ederim, gövdesi sağlam olduğu sürece yeniden yavrular verip büyümeye devam edecektir yeter ki yüksek hava nemi, hava esintisi ve bir parça güneş görsün.
Genel bakım önerisi olarak anthuriumlar havadar ve hafif toprak karışımlarından hoşlanırlar, köklerinin zar zor sığacağı bir saksı kullanmak iyi olacaktır çünkü büyük saksılardan hoşlanmazlar, bulundukları mekan bol aydınlık ve bir parçada yakıcı olmayan güneş ışığıyla desteklenmeli, yapraklarına fıs fıs yapmak faydalı ama tercihe bağlı olarak saksı altlığını bir iki numara büyük tutup içine çakıl taşı döşiyerek su doldurulabilir ve saksı bu taşların üzerine oturtulabilir ama saksının suyla temas etmemesi gerekli bu sayede bitki sürekli nemli ortamda bulunabilir.

Zehraylmz
14-02-2016, 19:22
2 sene önce işyerindeki çiçeğin dibinden çalmıştım. ancak bu kadar büyütebildim, galiba açma zamanı gelmiş;)

Acaba yavruyu dikerken ne tür toprak kullandınız ve nasıl ayırdınız ana gövdeden

aslı çoban
19-02-2016, 16:05
merabalar verdiğiniz bilgiler için arkadaşım da bende çok teşekkur ediyorum :) sizlere bir sorum daha olcaktı.;) bu da benm flamingom, yapraklarının kırmızısı yeşile dönuyor,dinlendirilmiş oksijenli su kullanıyorum ama yapraklarının uçları kuruyor, gövdesi saksıya buyuk gibi geliyor dallar da aşağıya meğilleniyor.sizce neyapmalıyım? saksı değiştrmenin zamanı var sanırım,toprağını dallarına destek olsun diye çubuk koysam kokunu zedelermiyim ?
sakın bir cevap verdim bin cevap istiyor diye kızmayın bana:(

aslı çoban
19-02-2016, 16:06
kıskandım walla, ne kadar güzel bakmışsınız ve sevmişsiniz :)

lusoari
19-02-2016, 19:08
merabalar verdiğiniz bilgiler için arkadaşım da bende çok teşekkur ediyorum :) sizlere bir sorum daha olcaktı.;) bu da benm flamingom, yapraklarının kırmızısı yeşile dönuyor,dinlendirilmiş oksijenli su kullanıyorum ama yapraklarının uçları kuruyor, gövdesi saksıya buyuk gibi geliyor dallar da aşağıya meğilleniyor.sizce neyapmalıyım? saksı değiştrmenin zamanı var sanırım,toprağını dallarına destek olsun diye çubuk koysam kokunu zedelermiyim ?
sakın bir cevap verdim bin cevap istiyor diye kızmayın bana:(

Aşk olsun kızmak ne demek Sevgili aslı çoban bugün ben size yardım ediyorum yarında belki benim bir sorum olur siz cevaplarsınız, hayat paylaştıkça güzel bence severek yardımcı oluyorum. :)

İlk başta yaprakların aşağıya eğilmesini size açıklamak istiyorum. Bitkiler yetiştirildikleri seralarda yukarıdan ışık aldıkları için bitkilerin yaprakları devamlı yukarıya doğru gelişir, eve geldiklerinde ise yeterli ışık alamadıklarından daha doğrusu tepeden ışık alamadıkları için etraflarına doğru yayılırlar bu bir sorun değil normal bir durumdur.
Bu bitkinin o kadar çok farklı renkleri var ki, renk değişimi normaldir çiçekleri solmaya başladığında çiçek sapının dibinden kesebilirsiniz. Yaprak uçlarındaki kurumalar genelde bulunduğu ortamın havası kuru demektir sabah erken saatlerde yapraklarına fıs fıs uygulayıp bulunduğu odadaki pencereyi açıp havalandırın antoryum sis ormanı bitkisi olduğu için nemli ortamı ve hava esintisini çok sever, dikkat ettiniz ise gövdesinde de kısa kısa kökler bulunmakta bu kökler neme va hava akımlarına çok güzel tepki verir ve toprak dışında oldukları için bunlarlada kendi bünyesini beslemeye devam eder. Antoryum zaten büyük saksılardan hoşlanmaz, saksısını büyütmak istediğinizde bile çok az farkla büyük saksıya alın derim, bitkiniz tahminimce sadece torf ya da coco peatte dikili olduğu için yeterli besin alamaz topraktan saksısını değiştireceğiniz zaman biraz yanlarından eski toprağından arındırın ve yeni toprak karışımınıza dikin ama oksijenli suyu hiç kullanmadım bu yüzden yorum yapmam yanlış olur normal dinlendirilmiş oda ısısındaki suyla sulayabilirsiniz.

Bende kırmızı ve beyazı var sadece ve şu sıralar siyahımsı, çikolata rengi gibi olanını arıyordum ama birde sizinkinden bulmam gerekecek sanırım rengini çok beğendim. :D Yine yardım edebileceğim sorularınız olursa çekinmeden sorun lütfen severek cevaplarım her zaman. :)

aslı çoban
22-02-2016, 15:38
tekrar çok teşekkur ediyorum, gerçekten çok incesiniz..oksijenli su yazarken sanırım yanlış yazdım, dinlendirilmiş ılık suyu kaptan kaba boşaltarak havalandırıyorum..walla siz ne derseniz onu yapıcam, saksıyı değiştirin diosanız az buyuk bi saksı alayım,bi taraftan da sayenizde dar saksıyı sevdiğini öğrendm..yapraklarına toprağını suladığım aynı sudan fıs fıslıyorum.çiçeklerin güneşin aksi yönune donduğünü farkettiğimden bu yana, ara ara çeviriyorum..ola ki saksı değiştrin derseniz,soylediğiniz torf **** coco peatte li mi toprak almam lazım..
bu arada koklerden biri ayrılmak uzere, istanbuldasınız sanırım,ben zeytinburnundayım,isterseniz kökü size verebilirim :)

lusoari
22-02-2016, 20:38
Nazik teklifinizi geri çevirmem mümkün değil bir anthurium sevdalısı olarak çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum :D yurt dışında yaşıyorum ama yazları Türkiye'de oluyorum İstanbul'a geldiğimde Bakırköy'de kalıyorum evimiz orada mutlaka gelince görüşürüz hem bende size bir iki hediye çiçek getiririm. :)

Saksı değişimi için şimdikte uygun ama ben martın ikinci haftasını beklerin derim, oksijenli su dediğinizde aklıma birden eczanelerde satılan oksijenden sandım özür dilerim normal suyu havalandıracağınız aklıma gelmedi, : D kafanıza takılan ne soru olursa severek cevaplarım hiç sorun değil. :)

aslı çoban
23-02-2016, 10:54
çok sevindim yakın olduğunuza,yazın görüşürüz inşallah :) martın 2.haftası sizi tekrar rahatsız edicem o zaman, edindiğim bilgiye göre saksı değişimi yaparken kökü ayırmak gerekiyormuş, size sorarım nasıl yapacağımı,bu işlerde malasef çok acemiyim :( topu topu iki çiçeğim var, onlarda hep değer verdiğim insanlardan, onlara iyi bakamadıkça sanki onlara da gereken değeri veremiyormuşum gibi hissediyorum :( orkidelerle ilgili de deneyiminiz varsa yine resim yollayabilirim ;)

lusoari
23-02-2016, 17:42
İnşallah kısmet olursa görüşürüz. :)
Ben hergün forumdayım ne zaman istiyorsanız yardıma hazırım ;) orkideler hakkında benden çok daha bilgili arkadaşlarımızda var mutlaka sorularınızı el ele vererek cevaplarız merak etmeyin. ;)
Çocukluğumdan beri bitki yetiştiriyorum bu benim en büyük hevesim, yaşama sevincim ama tabii ki hediye edilen çiçeklerimin yeri ayrıdır kalbimde, eminim bir gün sizinde çok güzel çiçekleriniz olacak onlarla zaman geçirdikçe dillerinden daha iyi anlayacaksınız sadece birazcık zamana ihtiyacınız var. :)

umutyolcusu
23-03-2016, 19:10
Çiçekli antoryum da saksı değişimi uygun mudur?
Orkide toprağı aldım ona dikmek istiyorum ama zarar verir miyim ne dersiniz?

musk
23-03-2016, 19:59
Çiçekli antoryum da saksı değişimi uygun mudur?
Orkide toprağı aldım ona dikmek istiyorum ama zarar verir miyim ne dersiniz?
Saksıyı bir boy büyütmek kaydıyla 1 kısım orkide toprağı (ağaç kabuğu) 1 kısım lifli torf ve yarım kısım ponza dan ibaret karışım antoryumlar için uygun olacaktır.

İlknur
25-03-2016, 08:52
Bu minik çiçeği komşumdan almıştım geçen sene . Onda da iki senedir hiçbir gelişim göstermemiş. Oldukça büyük bir saksıda torfa dikilydi. Biraz iri kum torf ve ağaç kabukları olan toprak karışımında saksını oldukça küçültüp bu hale getirdim. Ama bütün bakım bilgilerini unutup geçen hafta yapı marketten aldığım bahçe toprağına diktim. Tabii kökleri sıkıştı ve durumdan memnun değil. Tekrar yeni bir karışım yapmak lazım.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160325/1c03acbb504a43ab513bcc9b63422e4f.jpg

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Erdem 01
25-03-2016, 09:26
Böyle tropik bitkileri yetiştirmek için doğal yaşadığı ortamı iyi anlamak gerekiyor. Anavatanı Amerikanın tropik orman tabanı. Yarı gölgeli, nemli, toprak yüzeyinde çürümüş bitkilerin olduğu yerler. Toprak yüzeyindeki köklerle nem ve besin alıyormuş. Saksı yanına nem için su dolu tas konulabilir. Kireçsiz sularla yüzeydeki köklere sprey yapılıp nem alması sağlanabilir. Bir de bu konuyu okuyun. /hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/anthurium_yetistiriciligi.pdf[/url]

İlknur
25-03-2016, 15:59
Böyle tropik bitkileri yetiştirmek için doğal yaşadığı ortamı iyi anlamak gerekiyor. Anavatanı Amerikanın tropik orman tabanı. Yarı gölgeli, nemli, toprak yüzeyinde çürümüş bitkilerin olduğu yerler. Toprak yüzeyindeki köklerle nem ve besin alıyormuş. Saksı yanına nem için su dolu tas konulabilir. Kireçsiz sularla yüzeydeki köklere sprey yapılıp nem alması sağlanabilir. Bir de bu konuyu okuyun. /hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/anthurium_yetistiriciligi.pdf[/url]

Öneri için teşekkür ederim ama maalesef ben bu sayfaya ulaşamadım bahçe ile ilgili bir çok pdf dosyası var ama bu yok :(

musk
25-03-2016, 16:56
Öneri için teşekkür ederim ama maalesef ben bu sayfaya ulaşamadım bahçe ile ilgili bir çok pdf dosyası var ama bu yok :(

en arkadaki [/url] kısmını silerek kopyalarsanız dosyaya ulaşırsınız.

ya da tıklayın hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/anthurium_yetistiriciligi.pdf

İlknur
25-03-2016, 17:04
Teşekkür ederim :)

Gardenias
25-03-2016, 19:05
AÇMAYAN ANTHURİUMLARA KOLAY ÇİÇEK AÇTIRMA FORMÜLÜ :

Anthuriumlarınız, çiçek açmıyorsa hiç üzülmeyin...Bir de şu formülü uygulayın...Açmayan anthuriumlarınız kısa bir sürede çiçek açacak ve yıl boyu anthuriumlarınız hiç çiçeksiz kalmayacaktır.Böylece siz de güzel anthuriumlarınızın keyfini yaşayacaksınız...

Anthuriumlara çiçek açtırmanın sırrı : 1 litre suya 0,5 cc. Gibberellic asit koyup, akşamları anthuriumlarınıza fısfıs yapmak...(Birkaç gün bu şekilde uygulama yapın.) Göreceksiniz çok kısa bir zamanda anthuriumlarınız sizi güzel çiçekleriyle ödüllendirecektir. (Anthurium çiçek açtığında, çiçeği çok uzun süre üzerinde kaldığından, harika bir ev bitkisi...Sürekli de çiçekli...Daha ne olsun? )

Anthuriumlara; biyolojik gübre de çok iyi geliyor.Yani, toprağa topraktaki gübre kalıntılarını ve her türlü kalıntıyı humusa çeviren ve azot vs.üreten bakteri ve mikroorganizmalar veriyorsunuz.Bunlar giderek çoğalıyor..Bunu mutlaka ama mutlaka deneyin..(Ağaçlar da dahil olmak üzere tüm bitkilerde işe yarıyor.Çiçekler bu yöntemle hemen çiçek açıyorlar.Daha sağlıklı oluyorlar.En mantıklı gübre çeşidi, bence toprağa faydalı mikroorganizma yüklemek...) Toprakta tuzlanma ve kalıntı bırakan alelade gübrelemeyi sevmiyorlar..Yaprakları bozuluyor.

Sizlere güzel çiçekli anthuriumlarınızla , güzel günler dilerim.

Gardenias
25-03-2016, 19:31
601877601878601879601880601881

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gardenias
25-03-2016, 19:32
601882601883601884601885601887

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

sar-dunya
12-05-2016, 08:45
İdeal olmayan bakım şartlarında geçen iki yılın sonunda tohumdan çıkan antoryumdan çiçek alacağım gibi görünüyor. Bu deneysel aktivite böylelikle mutlu sona erdi :D


Geçen Ocak ayında hediye gelen antoryumun üstündeki çiçeklerde meyveleri vardı, olgunlaşınca ektim. Yaklaşık üç hafta sonraki hali fotoğraflardaki gibi. Gördüğüm kadarıyla bir miktar küflenme var, umarım kaybetmem.

Normalde antoryumun dişi ve erkek çiçekleri farklı zamanda olgunlaştığı için tozlaşma olmuyor. Sanırım çiçekçide yandaki saksılarla tozlaşmış.

fuaterkul
13-10-2016, 23:09
Merhaba ,

Arkadaşlar bitkinin tohumunu göremedim lütfen paylaşım yaparken tohumda ekleyin bizde ne aldığımızı ona göre bilelim . Resimdeki tohum ile filizler antoryuma mı ait ?

sar-dunya
14-10-2016, 11:38
Merhaba ,

Arkadaşlar bitkinin tohumunu göremedim lütfen paylaşım yaparken tohumda ekleyin bizde ne aldığımızı ona göre bilelim . Resimdeki tohum ile filizler antoryuma mı ait ?

Filizler büyük ihtimalle antoryum filizi değil.

Tohumlar şuna (https://www.google.com.tr/search?q=anthurium+seed&tbm=isch) benziyor, dışında etli -ve temizlenmesi gereken- bir meyvesi var.

fuaterkul
14-10-2016, 19:56
Filizler büyük ihtimalle antoryum filizi değil.

Tohumlar şuna (https://www.google.com.tr/search?q=anthurium+seed&tbm=isch) benziyor, dışında etli -ve temizlenmesi gereken- bir meyvesi var.

Sipariş verdiğim tohumlar sahte oluyor demekki . Eksemmi ki ? Zararlı mıdır ?

fuaterkul
04-11-2016, 13:59
Filizler büyük ihtimalle antoryum filizi değil.

Tohumlar şuna (https://www.google.com.tr/search?q=anthurium+seed&tbm=isch) benziyor, dışında etli -ve temizlenmesi gereken- bir meyvesi var.

Birde o dışındaki yeşillik tohumdan bağımsız suda eridi altından normal top gibi tohum çıktı . 2 günde filizlendi resmini çeksem daha doğru bir tespit yapabilir miyiz ? Ama şuan daha minnoş belirteyim 😊

Morelma
18-03-2017, 21:23
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170318/fd20cc9e874be74286ddec1faf326065.jpg

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Morelma
18-03-2017, 21:27
[QUOTE=Morelma;1499504]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170318/fd20cc9e874be74286ddec1faf326065.jpg

Evimin yeni üyesi. :) Bitkimin dibine volkanik tüf döktüm. Faydalı olur mu bilgisi olan var mı?



D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

toolss
18-04-2017, 19:09
arkadaşlar merhaba. yaklaşık 1.5 ay önce internetten antoryum almıştım gelince saksı değişimini yaptım herşeyi normaldi ama nedense bir yaprak bile vermedi 3 çiçeği vardı kurudu. Annem çok seviyordu onun için almıştım hayal kırıklığı oldu resmen. Acaba seradan gelip ev ortamına alışamadı mı diyecem ama bayadır böyle. Sonradan yapraklarında lekeler oluştu iyice sıktı yani. Hastalıklı mı ne insan şüphe duyuyor hep

sar-dunya
18-04-2017, 21:32
Çiçeklerin belli bir süre içinde kuruması normal. Öte yandan yeterince ışık almadıysa ve iyi bakılmadıysa bir büyüme görmemeniz normal.

Buradaki yanlış büyük olasılıkla "saksı değiştirmek". Daha büyük ve daha çok su tutan bir saksıya bildiğiniz saksı toprağına diktiyseniz sıkıntı çok normal.


arkadaşlar merhaba. yaklaşık 1.5 ay önce internetten antoryum almıştım gelince saksı değişimini yaptım herşeyi normaldi ama nedense bir yaprak bile vermedi 3 çiçeği vardı kurudu. Annem çok seviyordu onun için almıştım hayal kırıklığı oldu resmen. Acaba seradan gelip ev ortamına alışamadı mı diyecem ama bayadır böyle. Sonradan yapraklarında lekeler oluştu iyice sıktı yani. Hastalıklı mı ne insan şüphe duyuyor hep

toolss
19-04-2017, 09:20
Çiçeklerin belli bir süre içinde kuruması normal. Öte yandan yeterince ışık almadıysa ve iyi bakılmadıysa bir büyüme görmemeniz normal.

Buradaki yanlış büyük olasılıkla "saksı değiştirmek". Daha büyük ve daha çok su tutan bir saksıya bildiğiniz saksı toprağına diktiyseniz sıkıntı çok normal.

But numara büyük saksıya dikmistim toprağı bildiğimiz torf degilmi hatamı yaptim yoksa

sar-dunya
19-04-2017, 17:49
Az yukarıda yazılmışı (http://www.agaclar.net/forum/1449128-post184.htm) var, orkideler gibi epifit (https://tr.wikipedia.org/wiki/Epifit) olan bu bitkiler için havadar bir karışım gerekiyor. Sade torf kullandıysanız ve bir boy büyük saksıya hemen aldıysanız çok su tutacaktır.

But numara büyük saksıya dikmistim toprağı bildiğimiz torf degilmi hatamı yaptim yoksa

Nilay.cvc
13-05-2017, 23:57
Merhaba, çiçeğim de oluşan tohum mudur? hastalık mıdır? Ne zaman müdahale etmem gerekiyor? Aydınlatırsanız sevinirim.

musk
14-05-2017, 09:54
Merhaba, çiçeğim de oluşan tohum mudur? hastalık mıdır? Ne zaman müdahale etmem gerekiyor? Aydınlatırsanız sevinirim.

Tohum. Ancak bunlardan üretim yapmak uzun ve meşakkatli bir iş.

Nilay.cvc
15-05-2017, 13:19
Tohum. Ancak bunlardan üretim yapmak uzun ve meşakkatli bir iş.

Teşekkür ederim. Kendi kendine tohumlanmasına şaşırdım. Belkide silerken polenlerini birbirine bulaştırmışım dır ;)

Jezebel
21-12-2017, 16:14
Bu çiçekte stamen nerede pistil nerede kafam karıştı.
O yüzden orta kısmının kırmızı olması bana ilginç geldi diyeceğim.
Dayanamadım gene aldım :)

663033


Değişik değil mi ?

Jezebel
21-12-2017, 17:33
Bazı kaynaklara göre bu kadar çeşit varmış.
Ancak benimki burada yok, bir de mor olacaktı, onu da göremedim.


663038


663039


663040



Başdöndürücü.

Jezebel
21-12-2017, 17:41
Yan gelip yatmamışlar üretmişler


663041


:)

lusoari
21-12-2017, 18:40
Şu anthuriumlardan çektiğim kadar hiçbir bitkiden çekmedim :(
Yetiştirdiğim bitkilerden hiçbiri ilk aldığım zaman ki gibi açmıyorlar, hem yaprakları hem çiçekleri küçük ve en önemlisi yamuk yumuk oluyorlar.
Seralarda üretilip satışa çıkanlar sera ortamında kusursuz bakılıp, büyütüldükleri için çok alımlı oluyorlar bizlerde cazibelerine kapılıp alıyoruz. Herşeye rağmen vazgeçemiyorum anthuriumlardan. :)

lusoari
21-12-2017, 18:51
Sonbahar da edindiğim mor anthurium. :D
İş yerinden bir arkadaşım Rusya'ya konferansa gidecekti, ricam üzerine internetten araştırıp bulduk ve kaldığı otele kargolattık. Küçücük bitki hayata tutundu ve daha yeni büyümeye başladı, bakalım gerçektende mor mu? ;)

Jezebel
07-07-2018, 21:43
Aralıkta edindiğim çiçeğim.




677834






Hala aynı çiçekler üzerinde duruyor, bir tane de yeni verdi.
Satan amcadan öğrendiğim kadarıyla büyük saksı sevmezmiş.
Öncekiler niye öldü anlaşıldı, alır almaz rahat etsin diye büyük boy saksılara alıyordum:(

lusoari
01-09-2018, 17:07
Görünce verilen yeminler, tövbeler unutuluyor ve yine alınıyor :o

lusoari
07-12-2018, 21:47
Geçen sene aralık ayında yurtdışından gelen mor flamingo dün açtı. Sipariş ettiğim kişide iki farklı mor vardı benim şansıma istediğim bir tık farklı mor geldi. :D
Sonunda öldüre öldüre bunları yetiştirmeyide öğrendik :)
Şaka bir yana geçen sene hepsinin topraklarını değiştirip orkide toprağı ilave edip öyle dikmiştim ve bu sene maşallahları var, ben bile şaşırdım.

nevgül
07-12-2018, 21:58
Maşallah 🧿 nasıl güzel öyle...

lusoari
07-12-2018, 22:05
Çok güzel, sevimli ve mini çiçekli bir tür bende çok sevdim açıkçası ama birde yüklediğim resimler düz çıksa daha iyi olacak bir türlü düzeltemedim..

Jezebel
08-12-2018, 07:10
:)




684906




çiçeksiz yeri kestim

lusoari
08-12-2018, 11:50
Bence de böylesi daha güzel oldu. :)

Hirsu
08-05-2019, 19:54
Merhabalar doğru yere yazıp yazmadıgımdan emin değilim fakat başka çarem kalmadı. Yeni aldığım antoryum çiçeğim bir hafta olmadı birkez suladım ve şuan aşırı kötü çürümüş gibi kokuyor sebebi ne olabilir ve ne yapabilirim lütfen yardım edin

dirittoo
26-07-2019, 20:47
Merhabalar çiçeğin ortasındaki sarı kısım yeşile döndü bunun bir anlamı var mı teşekkür ederim

Gülbeden
19-10-2019, 08:48
Sıvı besinden kastınız ne?

manolya100
29-04-2022, 18:23
Merhaba. Migrostan aldığım çiçeğimi iki yıldır adam edemedim hep kötüye gitti. Geldiğinde çiçekleri vardı. Çiçekleri solunca daha bütük bir saksıya aldım. Daha sonra bir kez çok küçük çiçekler açtı ve yapraklar kenarlarından kurudu. Yeni çıkan taze yapraklar bilel kuruyor. Saksı değiştirdiğimde şok marketten aldığım toprağı mangal kömürü ve orkide toprağıyla karştırıp takviye yaptım. neyi yanlış yağıyorum.

MonsteraAlbo
04-05-2022, 23:28
Anthurium veya Türkçe adıyla Flamingo tropik bir saksı çiçeğidir.
Son derece zarif yaprakları ve çiçekleri olan bu bitki çok aydınlık ancak doğrudan yakıcı güneş almayan bir yere konmalıdır (kuzey pencerelerinde harika açıyor denedi ;) ). Karanlıkta yaprak ve çiçekler küçülür, sonrasında çiçek açmayı keser.

18 -21°C ideal yetişme sıcaklığıdır. Salonda iklimlendirme varsa asla üzerine hava akımı gelecek şekilde fan ayarı yapılmamalıdır.Kışın da ısıtılan bir ortamda bulunmalıdır.

Dip sürgünlerinden ayırma ile üretilir.

Humuslu toprakları sever.Yani saksı değiştirirken toprağına torf ile birlikte artık piyasaya bol bulunan bio-humus türü
bir organik, pastörize ,kompost gübre konmalıdır.

İlkbahardan sonbahara dek piyasadaki bir salon bitkisi besini ile etiket talimatına göre düzenli besleyin.

Her zaman oda sıcaklığında su ile sulayın, saksı tabağında su bırakmayın. İki sulama arasında hafifçe hurumasına izin verin ama asla tamamen kurutmayın zarar görür.Çeşme sularındaki aşırı klor ve kireç yaprak uçlarında yanmaya sebep olur.İyi içme suyu veya çaydanlıkta arta kalan suyu bir kaç kez kaptan kaba aktarıp oksijenlendirdikten sonra kullanın. Kuru ortamda kireçsiz yapraklarına su püskürtün.

Aslında dayanıklı ve güçlü bir bitkidir, yerini, kabını, sizi severse çok uzun yıllar sizinle beraber olur.

Anthurium için genelleme yapmayı uygun bulmuyorum. Bu cinsin bir çok alt türü var ve bu türler tropikal bitkilerdir. Direkt ışık almamalı ve yarı aydınlık yerlerde bulunmalı. Nadir tür Anthurium yetiştiriyorum ve özellikle ışık konusunda aşırı hassas.
Çözünürlükten dolayı görsel ekleyemedim. Link bırakıyorum https://twitter.com/ilgimsgarden/status/1521967473448431618?s=21&t=A-RQVF4f_2nTSHj5jZPgrA

Muda
04-02-2023, 19:27
https://www.youtube.com/watch?v=-GhbwybVE8w

Muda
04-02-2023, 19:27
https://www.youtube.com/watch?v=riu9yk7qARM

Konusuzinsan
04-02-2023, 20:54
https://www.youtube.com/watch?v=riu9yk7qARM

Yapraktan üretilebildiğini hiç bilmiyordum gerçekten. Geçen sene A101 den almıştım öylesine, çok hoşuma gitti nasıl çoğaltırım diye geziniyordum iyi oldu