PDA

View Full Version : Ayva Yetiştiriciliği

Mine Pakkaner
17-05-2006, 18:38
1409

AYVANIN KÜLTÜR TARİHİ
Ayvanın anavatanı kuzey – batı İran, kuzey Kafkasya, Hazar Denizi dolayları ve kuzey Anadolu’ dur. Yabanileri doğuda Türkistan’ a kadar uzandığı gibi batıda da Avrupa’ nın Güney bölgelerine ve kuzey Afrika’ ya kadar genişler. Adları sayılan bu yerlerde ayva yabani olarak yetişmektedir.
Ayva kültürü çok eski çağlardan beri bilinmektedir. Kültürü Anadolu’ dan, milattan önceki yıllarda Yunanistan ve Roma’ ya geçmiştir. Milattan önce 650 yıllarında Yunanistan’ da yetiştirildiği bilinmektedir. Sonradan orta ve doğu Avrupa’ya yayılmıştır.
Ayva bugün Avustralya hariç diğer ülkelerin hepsinde yetiştirilmektedir. Bununla birlikte, bu meyve türü öteki meyvelere göre rağbet görmemiş ve üretimi sınırlı kalmıştır.

SİSTEMATİĞİ VE GENOLOJİSİ

Ayva (Cydonia vulgaris Pers.) Rosales takımının, Rosaceae familyasının Pomoide altfamilyasının Cydonia cinsine girer.
Cydonia cinsi içerisinde bu türden başka, özellikle süs bitkisi olarak önem kazanmış Cydonia sinensis Thouin ve Cydonia japonica Pers. olmak üzere iki tür daha vardır. Bu iki tür Türkiye’ de süs bahçelerinde yer almış bulunmaktadırlar.
Cydonia vulgaris türü içerisinde iki botanik varyete ayrılabilir. Bunlardan C. vulgaris maliformis, meyveleri elma biçiminde olan kültür çeşitlerini, C. vulgaris piriformis ise meyveleri armut şeklinde olan çeşitleri içine alır.

Ayvalarda kültür çeşitleri buna yakın olan akraba olan elma ve armutlardaki kadar fazla değildir. Buna sebep, kültürünün önem kazanmamış olması yüzünden yeni çeşitlerin seleksiyon ve ıslahı üzerinde durulmaması, aynı zamanda çoğunlukla da kendi kendini dölleyen bu çeşitte melez açılmasının çok olmaması yüzünden yeni çeşitlerin tabi olarak ortaya çıkma şansının azlığıdır. Ayrıca çok eski zamanlardan beri vejetatif üretme (çelik, dip sürgünü) metodunun kullanılması da çeşit sayısının azlığında etkili olmuştur. Elimizde bulunan kültür çeşitleri yabaniler içerisinde nispeten yüksek kaliteli olanlarının seçilmesi sureti ile ortaya konulmuştur.

POMOLOJİK BAKIMDAN SINIFLANDIRILMASI

Ayvalar şimdiye kadar daha çok meyve şekli dikkate alınarak iki gruba ayrılmıştır.

1 – Meyveleri elma biçiminde olan ayvalar (v. maliformis)
2 – Meyveleri armut biçiminde olan ayvalar (v. piriformis)

Bizim ayva çeşitlerimizin çoğu, Limon, Demir, Ekmek ve Bardak ayvalar bu ikinci gruba girer.

ÇEŞİTLERİ

Bardak Ayvası; özellikle Kocaeli bölgesinde yetiştirilen bir çeşittir. Bağlar arasında bu ayvaya kirazlar ile birlikte rastlanır.
Meyvelerin üzeri sık tüylü, eti gevrek, sulu ve mayhoştur. Eylül sonlarında toplanarak hevenk yapılır ve uzun bir süre kilerde saklanır.
Ağacı çoğunlukla tek gövdeli, orta irilikte (3 – 4 m) ve verimlidir.

Demir Ayvası; bu çeşidin meyveleri ekmek ayvasına göre küçük şeklide toparlaktır. Meyve eti çok sıkı olduğundan bu ad verilmiş olsa gerektir.
Meyve yeşilimtırak sarı renkte, tüysüz, parlak, eti sert, sulu, mayhoş ve boğucu değildir. Ekim ayında olgunlaşır.
Ağacı orta kuvvette olup çok gövdelidir. Ağaçları önce dikine büyürlerse de meyveye yattıktan sonra dalları sarkmaya başlar.

Ekmek Ayvası; Bu çeşidin aynı ad altında tanınan bir çok tipleri vardır. Bu tiplerde meyveler gerek tat ve gerekte büyüklük bakımından farklılık gösterir.
Esas tipi teşkil eden Ekmek ayvaları güzel sofralık ve mutfaklık meyvelerdir. Bunlarda meyveler; iri ve gösterişli, sap tarafı dar, karın kısmı geniş, kabuk sarı renkte, üzeri hafif havlı, kalın, meyve eti; gevrek sulu ve mayhoştur. Kocaeli bölgesinde Eylül sonlarında toplanan meyveler Şubat ayına kadar saklanabilir.
Ağacı, orta kuvvette büyür, seyrek dallıdır, verimlidir.

Limon Ayvası; Piyasalarda aranan bir çeşittir.
Meyveler toparlak, sap tarafına doğru uzunca, kabuk limon sarısı renginde, havlı, kalın ve sert, eti; sarımtırak, gevrek, bol sulu ve mayhoştur. Eylül sonlarında olgunlaşan meyveler Aralık ayına kadar saklanabilir.
Ağacı, orta kuvvette gelişir, önce dikine büyür, ağaç yaşlandıkça dallarda sarkmaya başlar.

Eşme Ayvası; Yetiştiriciliği son yıllarda Marmara bölgesinde yaygınlaşmıştır. Orta – iri, iri, yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru daralır. Meyve eti gevrek sulu, mayhoş, boğucu değildir. Sofralık değeri yüksektir. Uygun koşullarda Şubat – Mart’ a kadar saklanabilir.

Şekergevrek : Meyve iri düzgün şekilli, karın tarafı şişkin, sap ve çiçek çukuruna doğruna doğru dardır. Meyve kabuğu ince, gevrek, sulu ve hafif mayhoştur. Ekim ayının ilk haftasında hasat edilir.

Altın : Meyvesi çok iri ve sap tarafında belirgin boyun vardır. Kabuk koyu sarı renkli, üzerinde parçalı pas lekeleri bulunur. Meyve eti altın sarısı renkte, az sulu fakat boğucu değildir.

Tekkeş : Meyveleri iri, gösterişli, ince kabuklu, gevrek, sulu, mayhoş ve verimli bir çeşittir. Meyve kabuğu parlak sarı renkli, ince tüylü ve meyve eti gevrektir.

Bu çeşitlerin haricinde; Havan, Gördes, Beyaz, Viranyadevi, Bencikli çeşitlerimiz bulunmaktadır.

MORFOLOJİK VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Morfolojisi

Habitüsü ; Çalı şeklindedir. Tek gövdeli olduğunda 6 – 8 m boylanabilir. Gövde kısadır. Yüzlek ve saçak köklüdür.
Dallar ; Elma ve armutta olduğu gibi özel meyve dalları yoktur. Genç dallar sık keçe gibi tüylü, sarı yeşil, yaşlıca dallar, seyrek keçe gibi tüylü kahverengi – yeşildir.
Tomurcukları ; Tomurcuklar küçük, tüylü ve birkaç pulla örtülüdür. Çiçek tomurcukları, karışık yapıda olup, hem sürgün hem de çiçek oluştururlar, meyve dalcıklarının ucunda meydana gelirler. Her tomurcuktan bir çiçek meydana gelir. Sürgün tomurcuklarından ise sadece sürgünler oluşur.
Yapraklar ; Yumurta veya geniş elips şeklindedir. Koyu yeşil kenarları dişsiz, genç yapraklarda sap kanatçıklıdır.
Çiçekler ; Rosacaea tipinde olup, 5 çanak ve 5 taç yaprak vardır. Çanaklar, meyve üzerinde kalır. Taç yapraklar pembe – beyaz veya beyazdır. Stamen 15 – 20, yumurtalık 5 karpellidir.
Meyve ; Elma ve armut grubundan olup (pome) yalancı meyvedir. İri üzeri az veya çok havlıdır. Eti sert veya gevrek, sulu veya boğucudur, güzel kokuludur. Çekirdek ters yumurta şeklinde, üzeri yapışkan ve çok sayıdadır. Meyvede yüze kadar çıkar.

Döllenme Biyolojisi

Kültür çeşitlerinin çoğu kendine verimli olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle tek çeşitten kapama bahçeler kurulabilmektedir. Kromozom sayısı n=17 dir. Bu türde triploidiye rastlanmamıştır .

EKOLOJİK İSTEKLERİ

İklim
Ayvalar için en iyi iklim mutedil deniz iklimidir. Bununla birlikte ayvaya memleketimizin deniz ikliminden çok uzak olan yerlerinde, mesela iç anadolu illerimizde de çoklukla rastlamaktayız. Ancak bu gibi yerlerde ayvanın yetişmesi uygun yöneylere ve vadi içlerine bağlı kalmaktadır.
Ayva ağacı Türkiye şartlarında armut kadar kış soğuklarına dayanıklıdır. Bu meyve türünün kış soğuklanma isteği elma ve armutlara göre daha azdır (Özbek, 1979). Çiçeklerin o yılda büyüyen sürgünlerin ucunda meydana gelmesi nedeniyle özellikle soğuk yerlerde geç çiçek açar. Sıcak iklimlerde eriklerle birlikte çiçeklenir. Çok rüzgarlı yerlerde iyi yetişmez. Dallar kırılır. Fazla meyve dökümü olur. Yaprak ve meyveleri sclerotinia’ ya (mumya) karşı hassastır. Fazla yağışlı yerlerde ürün tehlikeye girer .

Toprak
Kumlu tınlı, geçirgen sıcak topraklarda yetişir. Kökleri yüzlek olup çok derine gitmediğinden toprağın fazla derin olması şart değildir. Ancak bu hiçbir zaman boğucu nem şartları ile bir araya gelmemelidir. Soğuk ve nemli topraklarda meyveler odunumsu bir hal alarak kaliteleri düşer. Ayvaya anaç olarak alıç kullanıldığı takdirde o zaman bunu kuru kumlu topraklarda da yetiştirmek mümkün olursa da genellikle bu gibi durumlarda ağaçların büyümesi zayıf ve verimi düşüktür.

YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Ayvanın Çoğaltılması ve Anaçları

Ayva çeşitlerinin autogam olmaları bu türde tohumla üretme imkanını sağlarsa da, türün vegetatif olarak da kolaylıkla üretilmesi yüzünden kültür çeşitlerinin çoğaltılması geniş ölçüde çelik, dip sürgünü veya bazı durumlarda aşı ile olur.
Aşı yapma zorunluluğu olan durumlarda durgun göz aşısı tercih edilir.
Ayva ayva anacı üzerinde düzgün gelişirse de alıç üzerinde büyümesi yavaş ve zayıf olur. Aşı yerlerinde ve kalem tarafında daima bir şişkinlik meydana gelir.

Ayva Bahçesi Tesisi

Dünyanın hemen her tarafında kapama ayva bahçelerine pek az rastlanır. Memleketimizde de yalnız sapanca gölü kenarında Eşmede ve bir de İzmir’ de kapama ayva bahçeleri vardır.
Kapama ayva bahçeleri kurarken tek gövdeli olarak yetiştirilecek ağaçlar arasında 3 – 4 m aralık ve mesafe bırakılır ve genellikle dikim kare şeklindedir.
Dik dörtgen dikimde 4x5 veya 5x6 m aralık ve mesafelerle dikilirler. Verilecek olan aralık - mesafeler toprak tipine ve yetiştirme sistemine göre değişiklik gösterir. Dikim budaması yapılan fidanlar aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde ılıman iklimlerde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir. Daha soğuk olan bölgelerde ise fidan dikimi Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır. Yetiştiriciliği yapılan ayva çeşitlerinin çoğu kendine verimli olduğu için tek bir çeşitten kapama ayva bahçesi kurulabilir. Fakat düzgün şekilli meyveler elde etmek için mutlaka tozlanma ve döllenmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için çeşit karışımı yapmakta fayda vardır. Dikim sırasında bahçede sağlıklı bir tozlanma ve döllenme için mutlaka aynı dönemde çiçek açan çeşit karışımlarına yer verilerek bahçe kurulmalıdır. Aksi takdirde iklimsel olayların olumsuz gittiği bazı yıllarda meyve tutumu oranlarında ciddi düşüşler yaşanır.

Bakım

Toprak İşleme ; Kapama ayva bahçelerinde toprak işlemesi yapılırken dikkat edilecek en önemli nokta toprağı derin sürmekten kaçınmaktır. Ayva kökleri yüzlek ve toprak yüzüne yakındır. Sürme derin yapılırsa kökler çok fazla kesilerek ağaçlar bundan zarar görür. Bahçelerin biri baharda biri de yaz başlarında sürülmesi yeterlidir. Bu sürmeden sonra bir örtü bitkisinin ekilmesi çok faydalı olur.
Örtülü toprak işlemede bahçede herhangi bir toprak işlemesi söz konusu değildir. Sadece aşırı boylanmış olan otlar biçilir veya özellikle ağaç altlarında yabancı ot ilaçları ile düzenli bir mücadele yapılır. Yarı-örtülü veya geçici örtülü toprak işlemede ise bahçede toprak işlemenin uygun olduğu ilkbahar ve yaz aylarında işleme yapılır. Sonbahar ve kış aylarında ise bir kez toprak işleme yapılır veya hiç yapılmaz. Özellikle genç bahçelerde yabancı ot ilacı kullanırken dikkatli olunmalı ve ağaç gövdeleri ilacın etkisinden korunmalıdır. Aksi takdirde genç ağaçların gelişmesi bundan olumsuz etkilenir.

Sulama ; Kapama ayva bahçelerinde yazı kurak geçen yerlerde, mesela Orta Anadolu’ da olduğu gibi, yazın sulanır. Ağaçların sağlıklı bir gelişme gösterebilmesi, düzenli ve kaliteli meyve elde edebilmesi için mutlaka sulamaya ihtiyaç vardır. Sulama sırasında aşırı sudan ve sulama suyunun ağacın gövdesine değmesinden kaçınılmalıdır. İmkanlar ölçüsünde damlama veya mini-yağmurlama sistemleri kurulmasında fayda vardır. Salma ve karık sistemi sulamalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.Su bulunmayan yerlerde ayva bahçeleri ancak yeterli yağış alan ve yağışların iyi dağılmış olduğu yerlerde kurulabilir.

Gübreleme ; Tüm meyve bahçelerinde olduğu gibi ayva bahçelerinde de dengeli ve düzenli bir gübreleme yapmak için mutlaka her yıl toprak ve üç yılda bir yaprak analizleri yapılmalıdır. Yapılan analizlerin sonucuna göre de bahçenin gübre ihtiyacı belirlenmelidir. Verilecek olan kimyasal gübreler ağaçların taç iz düşümü içersine ama asla gövdeye ve köklere temas etmeyecek şekilde uygulanmalıdır. Bitkinin daha fazla ihtiyacı olan makro elementler hemen her yıl mikro elementler ise ihtiyaca göre verilmelidir. Ayrıca toprağın organik madde miktarına göre de organik gübrelemeye önem verilmelidirAyvanın kökleri derine gitmediğinden besin maddelerini belli kalınlıktaki topraktan almak zorunluluğundadır. Bu nedenle toprağın bu kısmının besin maddelerince zengin tutulmasına çaba gösterilmelidir. Her üç dört yılda bir dönüme üç dört ton çiftlik gübresi verilmesi çok faydalıdır. Ayrıca azotlu gübrelerle iyi bir destek ister.

Budama ; Ayva yetiştiriciliğinde budama olayına fidanın alınması ile başlanır. Budamada daha çok ayvanın doğal büyüme şekline yakın olan Goble (Vazo, Kase) veya bu şeklin değiştirilmiş varyasyonlarının kullanılmasında (uygulama kolaylığı bakımından) faydalar vardır. Gövde alçaktan taçlandırılır ve ileriki yıllarda da uç almalarla tacın daha fazla yükselmesine meydan verilmez. Ancak uç almalarda gereğinden çok kesme yapılmamalıdır. Çünkü meyveler sürgün uçlarında oluşur ve çok uç alınırsa ağaç tamamen meyvesiz kalabilir.
Özellikle daha sıcak iklimlerde doruk dallı şekle yakın (yıllar ilerledikçe doruk-dal hakimiyeti kayboluyor) bir sistemin uygulanmasında fayda vardır. Ayva düzgün bir taç teşkil eder. Onun için başlangıçta taçlandırma iyi yapılırsa sonraki yıllarda fazla budamaya ihtiyaç kalmaz.

1407Goble (Vazo ) Şekli 1408Doruk Dallı Sistem

MEYVE İŞLERİ

Derim

Ayva meyvelerinde olgunluk meyve kabuğu yeşil rengin sarıya dönmeye başlaması ve havlı çeşitlerde bu havın kolayca silinmesiyle anlaşılır. Erken toplanan meyveler çoğunlukla susuz, tatsız ve boğucu olur.
Ayvalar el ile ve bir makas veya bıçak yardımıyla toplanır. Meyve dalcıkla birleştiği yerden kesilerek ayrılır. Toplama sırasında meyvelerin zedelenmemesine özel olarak dikkat edilmelidir. Ayva meyveleri görünüşte sert ve bu nedenle basınçlara karşı dayanıklı hissini verirse de gerçekte böyle değildir. Meyve eti çabuk zedelenir. Zedelenen yerler kararır ve buralardan çürümeye başlar. Bu nedenle gerek toplamada ve gerek bundan sonraki ellemelerde çok dikkatli olmak gerekir.
Toplama için meyvelerin üzerinin nemli olmadığı bir zaman seçilir ve genellikle derim bir ağaçta bir defada yapılır.

Ayvaların Depoda Saklanması

Ayvalar derimden sonra soğuk hava depolarında 2 – 3 ay saklanabilir. En uygun saklama sıcaklığı 1,5 OC, en iyi hava nispi nemi de % 75 – 80 dir.
Ayvalar saklama sırasında öteki meyvelerle bir arada tutulmamalıdır. Ağır olan kokuları öteki meyvelere sinerek onların tatlarını bozabilir.

HASTALIK VE ZARARLILAR

-Armut ateş yanıklığı
-Mumya (Monilia) hastalığı
-Meyve İç kurdu
-Kahverengi benek
-Bu hastalık ve zararlılarla mücadele teknik talimatlarda belirtildiği gibidir.
1410Kahverengi benek1411 Mumya

Kaynak:1) Ayva Yetiştiriciliği Ziraat Mühendisi Mustafa PEKTAŞ, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yayını
2)Dr. M. Emin AKÇAY Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Ayva Yetiştiriciliği Çiftçi Broşürü
Bir nolu yayın temel alınıp, üzerine 2 nolu yayından bilgi ve resimler eklenmiştir.

Todor
14-05-2007, 18:53
Ayva (Cydonia vulgaris Pers.) Rosales takımının, Rosaceae familyasının Pomoide altfamilyasının Cydonia cinsine girer.

Ayva üzerine gül aşılanabilir mi acaba?

Lilium
03-06-2008, 02:18
Hiç ayvacı yok galiba

serpilcix
28-06-2008, 19:13
Mayıs başında %2 lik bordo bulamacı ile ilaçladığım ayva ağaçlarım çok güzel çiçek açmıştı. Ancak çiçekler meyve tutmadan çiçek sapı ile birlikte kurudu. kahverengi ve sert bir görünüm aldı. köyde yaşıyanlar bunun sebebini don olayına bağladılar. Diğer ağaçlarıma hiç bir şey olmaması beni düşündürdü. sizce bunun sebebi ne olabilir. İlgilenenler için teşekkürler.

kuzen38
29-06-2008, 04:04
Hiç ayvacı yok galiba

Olmaz mı?
Henüz dün cektigim ayva agaclarim. Sanirim 2 ay sonra onlar artık midemde olacaklar:dilli:

halilk
06-07-2008, 21:07
dostum 1 hafta önce kökü topraklı 1.5 metre boyunda ayva fidanı aldım bahçeye toğrağını dagıtmadam diktim. bir hafta sonra bütün yapraklarını döküldü gübresimi ? suyumu fazla geldi.neye dikkat etmek gerekir.
saygılar

damat ferit
06-07-2008, 22:20
biliyormusunus aslen fidan dikim işi binevi şans işi yukarıda yazılanlar bu işi proffessiyonel yapanlar için geçerli bilgiler,bizim gibi hobi maksatlı yetiştirenlerin işine yaramaz....

olay şu fideyi dikersin tutar tutmaz oda şansına kalmış.....

ben mesela 4 adet lambert kirazı fidesi diktim 2 si tuttu 2 si tutmadı,bukar yani tutmayana ne yapabilirimki....hiçbirşey seneye bi fide daha,ya nasip hesabı....

Lilium
12-07-2008, 19:57
Sayın kuzen38 mesajını geç farkettim, bahçen güzelmiş 3 yıllık fidanlarmı çinsleri nedir, birdahaki yıl daha çok bağlarlar, sizlere kolay gelsin.

Bunlarda benim mideme inenler

Lilium
12-07-2008, 20:14
yukarıda yazılanlar bu işi proffessiyonel yapanlar için geçerli bilgiler,bizim gibi hobi maksatlı yetiştirenlerin işine yaramaz....

Sayın damat ferit sizin için burası ne işe yaradığını anlatırmısın.

sakagun
12-07-2008, 20:18
Bunlar da benim ayva bahçemden fotoğraflar. 90 tane ayva ağacım var.:p

Lilium
12-07-2008, 20:54
O maşallah maşallah bakın ayvacılar yavaş yavaş çıkıyor,

Sayın sakagun;
Bahçeniz çok güzel sanırım 6-7 yıllık var, sizler gibi ayvacı varken bizler ayvacık kalırız,
Çinsleri nelerdir biraz anlatırmısın,bu yıl verim nasıl sorunlarınız varmı.

kuzen38
13-07-2008, 05:28
Sayın Lillium malasef cinslerini bilmiyorum ama ekmek ayvası olduklarını tahmin ediyorum. Büyüdükleri zaman resimlerini eklerim, Maşallah sizinkiler epey önden gitmişler kocaman olmuşlar, bizimkiler Eylülü buluyor yenecek hale gelmeleri icin.

sakagun
13-07-2008, 06:31
Lilium, bahçeyi bu sene aldım. Ayvacılık hakkında en ufak bir fikrim yok.:( Ama olacak. Bahçeyle ilgilenecek birini tuttuk. Şimdi sulanacak, şimdi gübrelenecek diyor. Biz de tamam yap diyoruz. Bahçe 4-5 senedir bakımsızmış. Bu sene masrafını bile çıkarmayabilir. Biz ağaçlar toparlansın, toprak kendine gelsin istedik. Yaklaşık 300 ağaç var bahçemizde. 90'ı ayva.

Lilium
13-07-2008, 12:45
Sayın kuzen benim geçen yıl çektiğim fotoğraflar bu yıl daha o kadar olmadılar.

Mahmut Leventoğlu
09-10-2008, 14:50
Arkadaşlar bizim ayvalar amatörce ve el yordamı ile yetiştiği için meyva görünümü çok iyi fakat inanılmaz derecede kurt var. Ne yapmalıyım. Sanıyorum bu yıl böyle olacak ama seneye önlemimizi şimdiden almalıyız. Bilgi lütfen

Lilium
10-10-2008, 01:06
Sevgili Mahmut Leventoğlu;
Önçe kış ilaçlaması yapmanız şart, daha sonra meyvalar ceviz iriliğine geldiğinde kurt ilaçlaması gerekli.
Zamanında iki defa ilaçlamanız yeterli olur kanısındayım (tabi kış ilaçı hariç) Daha ileride ki ilaçlama kansorejen kalıntı bırakacağından tavsiye etmiyoruz.

Ama en güzeli doğal olanı, imkanınız varsa hiç ilaç kullanmadan haşere cezbedici ilaçlar var bunlarla haşere müçadelenizi yaparsanız daha iyi olur.

Birde burada söz açılmışken şunuda söyliyeyim, kurttan korkmayın, eğer ki bir meyvanın içinde kurt varsa bu meyvayı, kurtlu bölümünü çıkarın diğer kısmını gönül rahatlığı ile yiyiniz, bu demektir ki o meyvaya zehir tesir etmemiş, veya değmemiş tesir etse idi kurt yaşamazdı.

Buradan da meyvalarınızı kurtlandırın anlamı çıkarmayınız lütfen, ****** kurtsuz bir meyva daha güzel ama,
Zirai ilaçlı bir meyvaya da, kurtlu bir meyvayı terçih edelim.

Saygılarımla
lilium

kuyucu
11-10-2008, 08:38
Arkadaşlar değişik Ayva fidanı çeşitlerinden temin etmek istiyorum fakat Ekmek Ayvası ve Eşme dışında fidancılarda bulamadım. Yardımcı olabilecek birileri varmıdır?
teşekkürler

eylems
16-10-2008, 06:01
Çelikle ayva yetiştirebilmek için, hangi ayda ve nasıl bir çelik almalıyım? Bu çeliğe IBA kullanabilir miyim?

aybala-06
17-10-2008, 20:25
Merhaba arkadaşlar buda benim bahçede bulunan ayva agaclarım dan bir tanesi

sakagun
20-10-2008, 16:18
Bu da benim bahçemden bir sepet ayva. Büyük bir ayvayı tarttım, 840 gr. geldi.:p

MSaygin
20-10-2008, 16:21
Çelikle ayva yetiştirebilmek için, hangi ayda ve nasıl bir çelik almalıyım? Bu çeliğe IBA kullanabilir miyim?

Dün eniştemin yayladan getirdiği ayva dallarından çelikler hazırladım.
Dip kısmını 45 derece açıyla kesip yüzeyi büyüttüm, ayrıca yine dipten her iki yandan 2 cm kadar kabuğu makasla sıyırdım, IBA, toz hormona batırıp, %50-50 perlit/torf karışımına diktim.
Dallar biraz kalıncaydı, sonuç ne olur bilmiyorum ama 10 tane çelik hazırladım, sonucu size bildiririm buradan.

limon
20-10-2008, 18:47
Ayvalar şahane görünüyor, ellerinize sağlık. Aybala-06 sizin arkada görülen (çok küçük olanlar değil diğerleri) ağaçlarınız büyüklüğünde bir ayva ağacım var ama çok çiçeklenip meyve bağladığı halde ceviz büyüklüğündeyken tüm meyvelerini döktü.

Bu kadar bol meyvelenmesi için neler yapmak gerekiyor?

Selahattin Yılmaz
20-10-2008, 19:15

Sevgili eylems, ayvaya dikkat et gördüğün ve beğendiğin ayva fidnalrında eğer aşılı değilse kök çevresinde dip sürgünleri patlatır bunlar aynı bitkinin özelliklerini taşıyan köklü parçalardır bunları dikebilirsiniz. Ama eğer aşılı ise o zaman aşı yapmak gerekir o zaman ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. :D

nazlı06
20-10-2008, 19:17
[QUOTE=Lilium;296699]Sevgili Mahmut Leventoğlu;
Ama en güzeli doğal olanı, imkanınız varsa hiç ilaç kullanmadan haşere cezbedici ilaçlar var bunlarla haşere müçadelenizi yaparsanız daha iyi olur.

Haşere cezbedici ilaçlar nasıl birşey? Adını yazabilirmisiniz?

eylems
20-10-2008, 19:29
Sevgili eylems, ayvaya dikkat et gördüğün ve beğendiğin ayva fidnalrında eğer aşılı değilse kök çevresinde dip sürgünleri patlatır bunlar aynı bitkinin özelliklerini taşıyan köklü parçalardır bunları dikebilirsiniz. Ama eğer aşılı ise o zaman aşı yapmak gerekir o zaman ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. :D

Bilgiler için teşekkür ederim. Sayenizde görsel olarak aşı yapmayı öğrendim. Sıra uygulamada. Öğrenip öğrenemediğim **** beceri düzeyim aşı sonucunda ortaya çıkacak. Yaprak, kalem **** yarma aşı hangisini önerirsiniz. Ayva için başarı şansım hangi aşıda ve hangi ayda yüksek olur?

Sayın MSaygin, çeliklerinizin gelişimini merakla takip edeceğim.

Selahattin Yılmaz
22-10-2008, 18:41
Bilgiler için teşekkür ederim. Sayenizde görsel olarak aşı yapmayı öğrendim. Sıra uygulamada. Öğrenip öğrenemediğim **** beceri düzeyim aşı sonucunda ortaya çıkacak. Yaprak, kalem **** yarma aşı hangisini önerirsiniz. Ayva için başarı şansım hangi aşıda ve hangi ayda yüksek olur?

Sayın MSaygin, çeliklerinizin gelişimini merakla takip edeceğim.

Sevgili eylems, ayvada kalem aşısını (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=909&highlight=kalem+a%FE%FDlar%FD) mart ayında yapın, göz aşısını ise size haziran ayı içerisinde tavsiye ederim (sizin acemiliğinizi düşünerek sizin için söylüyorum gözlemlemeniz için). Ayrıca ben bir hata yaptım size gönderdiğim 200 gr yerine 100 gr gönderip yerine aşı bıçağı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10078) gönderebilirmişim bu sorunuz üzerine aklıma geldi ama bir dahaki sefere artık.

eylems
22-10-2008, 18:54
Sevgili eylems, ayvada kalem aşısını (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=909&highlight=kalem+a%FE%FDlar%FD) mart ayında yapın, göz aşısını ise size haziran ayı içerisinde tavsiye ederim (sizin acemiliğinizi düşünerek sizin için söylüyorum gözlemlemeniz için). Ayrıca ben bir hata yaptım size gönderdiğim 200 gr yerine 100 gr gönderip yerine aşı bıçağı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10078) gönderebilirmişim bu sorunuz üzerine aklıma geldi ama bir dahaki sefere artık.

Teşekkür ederim hocam. Aşı bıçağı sizinde dediğiniz gibi bir dahaki sefere.

Kudret
22-10-2008, 19:11
Şubat ayında 50-60 cm'lik ayva çeliklerini direkt toprağa dikmiştim. Çoğu köklendi. Ancak aklımda şöyle bir soru işareti var. Acaba çelikleme ile elde edilen fidan ile çöğür olarak kullanılan fidanın verimi, dayanıklılığı ve kök açısından farkı varmıdır?

ayax
09-11-2008, 11:50
Geçen hafta dalından koparıp ayva yedim ve harika bir tadı vardı dolayısıyla çekirdeklerini hemen sakladım. ağaç henüz 3 yaşında olmasına rağmen inanılmaz bir ayva vardı üzerinde ve kendini taşıyamamış desteklerle ayakta duruyordu fotoğrafladım fakat karanlık olduğu için güzel çıkmadı...

ayax
11-11-2008, 12:46
Sonunda ayva ağacının fotoğrafları çektim.

hassoman
29-11-2008, 12:14
İstanbul'dan ayva da gelir, nar gelir,
Döndüm baktım, bir edalı yar gelir
Orhan Veli

Bu günlerde ayvayı semt pazarlarında, marketlerin sebze-meyva reyonlarında, manavlarda bol bol görüyoruz.
Şimdi tam zamanı...
Size daha önce ayvanın yararlarını ve ayvadan neler yapılabilir, http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=320859&postcount=13 de Ayva Tatlısı tarifini verirken ayrıntılıca anlatmıştım. Diyet Uzmanı Dr İsmail Ağar' da Ayva yemek için 12 neden saymış:

1- Damar sertliğini önler.
2- Karaciğer tembelliğine iyi gelir.
3- Ayva şurubu ishali ve dizenteriyi keser. Mideye ve bağırsaklara kuvvet verir.
4- Tansiyonu düşürür.
5- Safrayı tedavi eder.
6- Bronşite, öksürüğe ve vereme faydalıdır. Çekirdekleri kaynatılıp suyu içilirse göğsü yumuşatır.
7- Çekirdeklerinden yapılan merhem, dudak ve meme çatlaklarında, ekzamalarda kullanılır. Çekirdekleri kaynatılıp suyu içilirse göğsü yumuşatır.
8- Ayvanın yaprağını yakıp kül olmadan söndürüp iyice dövüp göze çekilirse çok faydalıdır.
9- Çiçeği baş ağrısını geçirir, kalbe, beyne iyi gelir.
10- Ayva suyu kabızlığı giderir.
11- Çiçeği bal ile pişirilip emzikli anneye verilirse sütü bollaşır.
12- Yemekten önce yenilirse kabızlık, sonra yenirse ishal yapar
(Bugün)

Ayvayı koklayarak seçin e mi?..

aybala-06
03-12-2008, 11:26
Merhabalar ellerine saglık dedem benim kolaygelsın

vıolet
17-12-2008, 01:14
süper bir site..zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.
sevgiyle kalın

Lilium
17-12-2008, 11:38
Hoş geldiniz sayın vıolet umarım sitemizde yararlanır ve yararlandırırsınız

toprak12
17-02-2009, 12:56
Olmaz mı?
Henüz dün cektigim ayva agaclarim. Sanirim 2 ay sonra onlar artık midemde olacaklar:dilli:

benim ayvamda 7 senelik, fotosunu yakında koyacam şimdi dinleniyor:D

kipouros
08-03-2009, 16:33
Mayıs başında %2 lik bordo bulamacı ile ilaçladığım ayva ağaçlarım çok güzel çiçek açmıştı. Ancak çiçekler meyve tutmadan çiçek sapı ile birlikte kurudu. kahverengi ve sert bir görünüm aldı. köyde yaşıyanlar bunun sebebini don olayına bağladılar. Diğer ağaçlarıma hiç bir şey olmaması beni düşündürdü. sizce bunun sebebi ne olabilir. İlgilenenler için teşekkürler.

Benim bahçemde bir ayva ağacı var, tam aynı sorun yaşıyoruz. Geçen sene tam aynı şey oldu. İznikte ayva yetişen birisine sordum, sorunun İstanbul'un nemli iklimi olduğunu zannediyordu (Anadoluhisarı'ndayım). Fakat İstanbul'un çok yerinde çok verimli ayva ağaçları gördüğüm için şüpheleniyorum. İlgilenlerin fikirleri için şimdiden teşekkür ederim.

perfecto
27-04-2009, 11:20
Şubat ayında 50-60 cm'lik ayva çeliklerini direkt toprağa dikmiştim. Çoğu köklendi. Ancak aklımda şöyle bir soru işareti var. Acaba çelikleme ile elde edilen fidan ile çöğür olarak kullanılan fidanın verimi, dayanıklılığı ve kök açısından farkı varmıdır?

Merhaba Herkese,

Ben Kudret Arkadaşımızın sorusunun güme gittiğini farkettim.Ben de aynı soruyu sormak istiyorum,doğada gördüğümüz aşılı ya da aşısız olup olmadığını bilmediğimiz bir Ayva Ağacının (Başka Meyve ağaçları da olabilir,elma,armut vs) kökünden alınan bir parça çelik ile üretilmiş olan bir başka fidanın ana ağaç kadar miktar olarak verimli,meyve olarak kaliteli ve dayanıklılık olarak tam anlamıyla bir genetik kopyası olup olmadığını merak ediyorum.

Aramızdaki uzman arkadaşlara cevapları için şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.

kürşad
27-04-2009, 12:27
Eğer ki üretim metodunuz generatif ise (generatif organlar: çiçek, meyve) genetik açılım gösterme riski çok büyük. Eğer ki kendisi de deli tabir edilen yabani tür ise pek de mühim değil. Ancak kültüre alınmış bir çeşit ise genetik olarak geriye giden bir özelliktedir.
Eğer ki üretim metodu vejetatif (vejetatif organlar: kök, gövde, yapraklar, dallar) ise elde edeceğiniz fidan diğerinin genotip olarak aynı özelliği taşır. Bunları da çelik, doku kültürü, kök sürgünü, daldırma, aşı gibi yöntemlerle çoğaltabilirsiniz. Ha eğer aşılı bir meyve fidanı ise aşı noktasından aşağıdan alacağınız bir kısım yine anacın genotip olarak aynı özellikleri taşıyacaktır. Kiraz ağacından üretmek istiyorsanız dallara jilet ile birkaç çizik atın ve yosunu nemlendirip sarın, üstüne de naylon sarıp nemini koruyun, size direk olarak bir kiraz fidesi sağlar. Hem de üstündeki meyvenin aynısı meyveler veren bir fide.

msafak
26-10-2009, 09:42

Sn. Yılmaz merhaba, forumda araştırdım ancak cevabını bulamadım. Ayva konusunda tavsiyelerinizi görünce, size sormanın doğru olacağını düşündüm.

Birincisi benim de ayva ağıcımın dibinde bir çok sayıda sürgün oluşuyor. Bu ağacın aşılı olmadığının bir göstergesidir. Ancak bu ağacın meyvesi çok lezzetli.

Diğer sorum ise; Her iki ayva ağcımın meyvelerinde aşırı derecede kurt oluşuyor. (ilaçlama yapmmadım) Bu duruma az sulamanın yol açtığı söyleniyor..

Samsunlu55
31-10-2009, 22:46
Ayva dibinden çok sürgün veriyor diye aşısız diyemeyiz ayva genetik olarak dibinden sürgün vermeye meyillidir.

Selahattin Yılmaz
01-11-2009, 21:59
...

Birincisi benim de ayva ağıcımın dibinde bir çok sayıda sürgün oluşuyor. Bu ağacın aşılı olmadığının bir göstergesidir. Ancak bu ağacın meyvesi çok lezzetli.

Diğer sorum ise; Her iki ayva ağcımın meyvelerinde aşırı derecede kurt oluşuyor. (ilaçlama yapmmadım) Bu duruma az sulamanın yol açtığı söyleniyor..

Sevgili msafak, mesejınızı geç görüm kusura bakmayın.

Bir çok ayva çeşidinde aşılı olmaya gerek kalmaksızın meyve lezzetlidir ancak seri çoğaltımda illaki dip sürgünü yetmeyecektir, sizin ayvanızda da eğer aşı yeri yoksa dip sürgünleri aynı bitkinin özelliklerini gösterir rahatlıkla çoğaltabilirsiniz.

Dengeli ve organik büyüyen her bitki maalesef lezzetlidir ve o lezzete talip bir çok canlı vardır, ya ilaçla veya yapışkan tuzak gibi eylemlerle kurtlara engel olmaya çalışacaksınız veya kurtlarla meyvelerinizi paylaşmayı öğreneceksiniz. :)

Selahattin Yılmaz
01-11-2009, 22:06
Arkadaşlar sevgili aybala06 nın gönderdiği ayva aşı kalemlerinden kalem aşısıyla çoğaltmayı başaramadık maalesef. Onun yerine göz aşısı yöntemiyle daha sonradan sevgili liliumun gönderdiği aşı gözleriyle 2 adet kendim tuturmayı başardım kalan gözleri fidancı bir arkadaşa vermiştim ancak onlarda tutturamamışlar elimizde sadece benim temmuzda yaptığım aşıdan tutan bu iki sürgün var.

112645

112646

kuyucu
02-11-2009, 08:59
Hocam benim göz aşıların da tamamı tuttu. Şu anda 5 tane ağacı tutturmayı başardım. Tabii sayenizde :)

Lilium
02-11-2009, 17:22
Arkadaşlar sevgili aybala06 nın gönderdiği ayva aşı kalemlerinden kalem aşısıyla çoğaltmayı başaramadık maalesef. Onun yerine göz aşısı yöntemiyle daha sonradan sevgili liliumun gönderdiği aşı gözleriyle 2 adet kendim tuturmayı başardım kalan gözleri fidancı bir arkadaşa vermiştim ancak onlarda tutturamamışlar elimizde sadece benim temmuzda yaptığım aşıdan tutan bu iki sürgün var.

112645

112646

Selahattin bey tutturduğuna sevindim, inşallah meyvesini de yemek kısmet olur.

sakagun
06-04-2010, 09:18
Meşhur Geyve ayvası.

Saklı Bahçe
17-04-2010, 09:23
Sevgili sakagun,benimde bir ayva ağacım var,cinsinin ne olduğunu bilmiyorum.Sizin eklediğiniz resimdekine benziyor.Yanlız 4 yıllık ağaç ciddi bir gelişme göstermiyor,odunsu bir yapısı var bunların cinsi böylemi? 5-6 meyve veriyor çocuklardan meyvesini yemek nasip olmadı :)
Cevap verirsen sevinirim.

sakagun
17-04-2010, 12:29
Sayın Saklı Bahçe, bakımını yaptığınızda ayvalardan çok verim alabiliyorsunuz. Ben ayva bahçemi 2 sene önce satın aldım. Benim ağaçlar 15 yaşında. İlk sene tüm ilaçlarını attırdım. Ağaç başına 50 kilo civarı ürün almıştım. Geçen sene yalnızca 2 kez ilaç attırdım. Ağaç başı 5-10 kilo civarı kurtlu ürün aldım.

neconeco
17-04-2010, 13:48
Selamlar. Böyle bir yönteme başvurdum, ne kadar başarılı bilemiyorum daha önce zeytin ağacına yapmıştım olumlu sonuç verdi buda olur inşallah. VALLAH BEN ÜZERİME DÜŞENİ YAPTIM GERİSİ ONUN İNSAFINA KALMIŞ.)))))))

Saklı Bahçe
19-04-2010, 10:58
Sevgili sakagun cevabınız için teşekkürler.Sanırım benim sorunum bakımsızlıktan.Bu yıl ciddi anlamda bahçemle ilgileniyorum,seneye zannedersem iyi bir bahçe olacak.Umarım sizde bu yıl bol ürün alırsınız.Kurtlu olması daha iyimiş :)

Sayın neconeco sizin ağaca bağladığınız şey ne işe yarıyor.Bahçe konusunda tecrübesizim, işime yarayacaksa bende yapmak isterim. Saygılar...

neconeco
19-04-2010, 13:26
Selamlar Biraz konu dişina sapmışım galiba havai köklendirme ayva deyince bakımı konusunda gecen sene cılızdı yaprakları kahve rengi lekeler vardın ilaçladım bu sene çok güzel oldu

birazad besi verdim 15-15 -15

Samsunlu55
20-04-2010, 21:56
Ayva karaleke hastalığı ilaçlamasını çiçeklenme döneminde mi yapmak gerekiyor?

Ayvalar yavaş yavaş çiçek açmaya başlıyor ilaçlama zamanı hakkında bilgisi olan arkadaşların mesajlarını bekliyorum...

Samsunlu55
28-04-2010, 21:22
Bazı ayvaların pazar günü çektiğim fotoğrafları, şimdilik iyi görünüyorlar inşallah böyle gider...

139717
139718
139719
139720
139721

blood
23-05-2010, 10:51
arkadaşlar merhaba ,
ben aşı konusunda biraz acemiyim.göz aşısını nasıl yapmalıyım.bilgilendirirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler .....:confused:

Bahar
23-05-2010, 11:28
Eğer ki üretim metodunuz generatif ise (generatif organlar: çiçek, meyve) genetik açılım gösterme riski çok büyük. Eğer ki kendisi de deli tabir edilen yabani tür ise pek de mühim değil. Ancak kültüre alınmış bir çeşit ise genetik olarak geriye giden bir özelliktedir.
Eğer ki üretim metodu vejetatif (vejetatif organlar: kök, gövde, yapraklar, dallar) ise elde edeceğiniz fidan diğerinin genotip olarak aynı özelliği taşır. Bunları da çelik, doku kültürü, kök sürgünü, daldırma, aşı gibi yöntemlerle çoğaltabilirsiniz. Ha eğer aşılı bir meyve fidanı ise aşı noktasından aşağıdan alacağınız bir kısım yine anacın genotip olarak aynı özellikleri taşıyacaktır. Kiraz ağacından üretmek istiyorsanız dallara jilet ile birkaç çizik atın ve yosunu nemlendirip sarın, üstüne de naylon sarıp nemini koruyun, size direk olarak bir kiraz fidesi sağlar. Hem de üstündeki meyvenin aynısı meyveler veren bir fide.

Sn kürşat biraz daha detay istiyorum sizden.Bu dediğiniz işlem
toprağa dikilmeden mi oluyor.

Bahar
23-05-2010, 11:43
arkadaşlar merhaba ,
ben aşı konusunda biraz acemiyim.göz aşısını nasıl yapmalıyım.bilgilendirirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler .....:confused:

Aşı ile üretime bakarsanız aşılar hakkında
istediğiniz bilgilere ulaşırsınız.

sakagun
11-09-2010, 19:15
Meşhur Geyve ayvası. Bu sene ayvam bol. Sanırım 5 ton kadar ürün alacağım.

Lilium
12-09-2010, 02:33
Bereketli olsun, Hayırlı hasatlar sayın sakagun, ürününüzün alın terinizin hakkını da alır yüzünüz güler inşallah.

hkn59
12-09-2010, 14:49
http://yfrog.com/j4ayva1p
http://yfrog.com/n6ayva2p

Merhabalar.Bunlarda Benim Ayva Bahcemden Toplam 100 Ağac

Samsunlu55
30-10-2010, 16:39
Sn. Lütfi Deveci'nin ilk deveci armudunu aşıladığı bahçe (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1871&page=3)yi görmeye gittiğimizde aynı çiftlik içinde kurulmuş olan ayva bahçesinden birkaç fotoğraf çekmiştim...

177651

177652

177653

mitredl
24-11-2010, 10:04
Herkese merhaba,sizlere bi sorum olacak arkadaşlar ben Denizlide 20 000 m2 lik bir arazi satın aldım buraya eşme cinsi ayva bahçesi kurmayı düşünüyorum ancak bi kaç istatistikibilgiye ihtiyacım var özellikle kaçıncı yılında ürün almaya başlamalıyım,5 yaşında ağaç başına verimi nedir ve maksimum verimi kaç kilodur bu konularda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden çok teşekkürler...

copur 09
26-11-2010, 13:21
Sayın Mitredl cevap veren olmamış. Bir de Honaz' ın 8113367 no'lu telefonunu deneyin. Yardımcı olabilirler.

mitredl
06-12-2010, 18:49
Teşekkür ederim...

bonsade
18-12-2010, 23:22

112645

112646

Kırnızı ayva mı ? .. İmrendim . Bende aşı isterim Selehattin Hocam .

wellness
26-04-2011, 06:28
Sayın Lilium öncelikle merhaba,
kırmızı ayvanız benimde ilgimi çekti. Çelik istiyecem ancak şu an vakti geçti. Önümüzde ki kasım ayında size hatırlatsam kırmızı ayvanızdan çelik gönderirmisiniz?

Lilium
26-04-2011, 10:46
Unutabilirim, hatırlatırsanız gönderirim.

wellness
26-04-2011, 17:40
Unutabilirim, hatırlatırsanız gönderirim.

Tamam ben size zamanı gelince hatırlatıcam.

destina
08-06-2011, 13:31
Arkadaşlar elinizde yemek için ayva kaldımı acaba ? malum mevsimi geçti.Olan varsa bana yazabilir mi ? Satın almak istiyorum.

aydoner
08-06-2011, 14:35
Ben ayvada aşı-tohudan ziyade eğer vaktiniz varsa iyi bir anaç bulup oradan çelik alın derim. İyi bakım şartlarında bir yılda köklenen çelikleriniz 120-130 cm boy yapacaklardır. Sonrasında dikim yapacağınız yerlere rahatça iletirsiniz. Bol su şart, aksi takdirde en iyi bireyler bile pısırık meyveler veriyor. kötü niyetli fidancıların elinde 5-8 yılınız boşa gitmektense!

aydoner
08-06-2011, 14:38
Merhabalar kırmızı ayvalar kızar maya başladı fakat kuşlardan basımızı alamadık cok hasar verdiler bende kalanların resimlerini şizlerle paylasayım dedim

Kırmızı ayva çok ilginç, ilk kez duyuyorum da, meyve elmaya, yapraklar trabzon hurmasına benziyor. Nasıl birşey bu böyle, turuncu renkli biberler gibi GDO'lu mu?

seratblyz
04-09-2011, 21:19
Merhabalar,

Çekirdeğini çimlendirme yoluyla iki kez ayva yetiştirmeye çalıştım fakat başarısız oldum. Her ikisinde de 15-20 çekirdeğimden hiçbiri çimlenmedi. Meyvenin çekirdeğini ayırdığımda aklımda ilk şüphe uyandıran şey çekirdek üzerindeki salgı oluyor. İlk denememde salgısıyla beraber gömmüştüm. İkincisinde salgıyı kurutup denedim, ikisi de olmadı. Çimlendirmek için ne yapmam gerekiyor? Kurutmam mı gerekir yoksa kurutmadan salgısını ayırıp çimlendirmem mi gerekir. Bu konuda bilgisi olanların yardımını bekliyorum, teşekkürler...

copur 09
06-09-2011, 13:51
Çekirdekten yetiştirmek istiyorsanız; deli ayva çekirdeğini deneyin. Bahçe kenarlarında kış sonuna doğru bulabilirsiniz. Ekonomik değeri olmadığından toplama zahmetine girmezler. Çimlenmeleri daha kolaydır. Taşla ezip, çıkan çekirdeklerini fazla derine gömmeyin. Aşı yapmak istemiyorsanız; beğendiğiniz ayvanın dalından kış sonunda üç, beş tanesini toprağa sokun. Deli ayvanın dayanıklılığı ve ömrü daha fazladır.

dogan222
20-10-2011, 21:05
Denizli den ***

dogan222
20-10-2011, 21:06
selam

dogan222
21-10-2011, 22:13
ayva hasat zamanı geldi gelecek. sezon nasıl gecti Arkadaslar ?

Ilgaz Toydemir
30-10-2011, 21:11
herkese selamlar saygılar... küçük bir hobi bahçesi tesis etmeye çalışıyorum yuzeyi kumlu 2-3 mt altı kil tabakaları rastlanabilen bir toprağa sahibim .. ancak kumlu geçirgen toprakların meyve bahcesi tesisisnde talaş, perlit organik gübreler ile zenginleştirme çalışmaları yapılarak verimli bir ortam yaratılabileceğini okumuştum. fotoğraflarda güzel ayvalar gördüm zaten siteyede üye olmamın asıl sebebi oldu... yıllar evvel çok büyük elma gibi sulu sulu yediğim boğazıma durmayan bir ayva yemiştim. şu andada evde bir ayva var ailecek yiyoruz ama aynı tadı sululuğu bulamıyoruz herşeyden önemlisi elma gibi ısrarak yeme şansı yok denecek kadar az. ben iyi bir cins ekmek ayvası arıyorum tek bir tane fidan dikeceğim bahçeme bu yuzden iyisini arıyorum bana yardımcı olacak kimse varmı burda

Ilgaz Toydemir
30-10-2011, 21:20
Merhaba arkadaşlar buda benim bahçede bulunan ayva agaclarım dan bir tanesi

merhabalar ... ayvalarınız çok güzel görünüyor geçekten ne cins acaba ?

Ilgaz Toydemir
30-10-2011, 21:22
Bu da benim bahçemden bir sepet ayva. Büyük bir ayvayı tarttım, 840 gr. geldi.:p

sizin ayvalarınızda çok hoş görünüyor sizinkilerin cinsi ne acaba ?

sakagun
31-10-2011, 06:00
Birkaç çeşit var. Genelde ekmek ayvası.

copur 09
31-10-2011, 17:07
Ayva meyvesi tam olgunluğa ulaşmadan koparıldıysa yemek sorun olur. İnsanın boğazında kalır, tıkız olur. Zamanında koparıldıysa ekmek ayvası ve limon ayvasının yemesi güzeldir. Sayın Lilium'un 2 - 3 yıl önce gönderdiği kırmızı ayva çeliğini aşıladık ancak; çiçek veriyor ve meyvesi ilek olup düşüyor. Daha meyvesini göremedim. Yaprakları da, elma ayva arası birşey. Bakalım seneye kısmet.

Alperen43
25-11-2011, 02:41
SelamunAleykum arkadaslar ve forum yöneticileri bu siteye kim ön ayak olduysa herkese merhabalar.. Ben sağlık alanında calısan memurum, ama bir ayva yetiştirme merakım var sormayın gitsin, internette gezinirken birde baktım agaclar.net diye bir link geldi karsıma dolaştım dolaştım dolaştım ve dolaştıkca hala zevk alıyorum dedım hemen üye olayım oldum, çünkü buradaki bilgi paylaşımları cok guzel ve bir o kadarda samimi ve 1 hafta sonra dikim yapacagım 325 adet eşme ayvalarımı sizinle paylasmak istedim ve bilgisi olan arkadaslarımdan faydalanmak icin buradayım...Selametle kalın

Alperen43
25-11-2011, 02:45
şimdi sizden bilgi almak istedigim konular var bana yardımcı olursanız sevinirimm..1 hafta sonra fidanları dikecegim , dikim esnasında hayvan gübresi koymalımıyım veya sanayi gübresi , bana söylenilen bir kaç ziraat mühendisi arkadasimada sordum ve bana söyledikleri bahara kadar hiç bir şey yapmadan sadece fidanımı dikmemi söylediler..

Alperen43
25-11-2011, 02:47
Sizce bana söylenen ne kadar dogru bir bilgi , bunun yanında bir fidan cukuruna bir kova yanmıs hayvan gübresi üstü toprakla kapatılı p sıkıstırılıp fidan yerleştiirlip cukurun kapatılmasından bahsettiler , bende ikilemde kaldım bana bu konuda yardımcı olacak arkadas varmi sizden yardım beklıyorum

Lilium
25-11-2011, 11:39
Fidan çukurlarına fidanı ekmeden önce bir çay bardağı kadar kök gübresi vermende yarar var.
Fidan çukurlarına koyacağınız toprağı iyi yanmış hayvan gübresiyle bire bir olarak karıştırınız.
Çukurun dibine bir çay bardağı zirai kök gübresini serpin ve çukurun içindeki toprakla karıştırın, üzerine beş santim önceden hazırladığınız hayvan gübreli topraktan koyunuz, ve fidanı yerleştiriniz, gübreli toprakla iyi sıkıştırarak aşı yeri 3-4 santim dışarıda kalacak şekilde kapatınız. Can suyu vermeyi ihmal etmeyiniz.

Alperen43
25-11-2011, 15:36
Lilium teşekkür ederim,,Can suyu verecegiz bizim burada su an geceleri orta kuvette don oluyor bu verecegimiz can suyu fidan köküne zarar vermezmi don vs...

Alperen43
25-11-2011, 17:27
Birde şimdi aklıma geldi ilk dikimde fidanlara Herek dikelimmi .....

Lilium
25-11-2011, 22:50
Çok aşırı su vermeyiniz, 4-5 kilogram su yeterli gelir, toprağın daha iyi oturuşmasını sağlar, kök hava alırsa dondan daha çabuk etkilenir.

Dikimden sonra herekten fidanı bağlayınız.

Alperen43
26-11-2011, 08:42
Tamam Teşekkür ederim..

Alperen43
27-11-2011, 14:04
SAyın lilium kök budamasından sonra bu kökü bir sıvıya batırıp sonra dikim yap dediler ne sıvısına batıralım yıkayalım kökü..

wellness
03-12-2011, 20:07
SAyın lilium kök budamasından sonra bu kökü bir sıvıya batırıp sonra dikim yap dediler ne sıvısına batıralım yıkayalım kökü..

Merhaba Alperen43,
bahsi geçen sıvı bordo bulamacıdır. Bunun amacı, fidanı çeşitli kök hastalıklarından ve zararlılarından korumak içindir. Bordo bulamacını zirai ilaç satan bayilerden temin edebilirsin. Onu alırken hangi amaçla kullanacağını da söylersen, sana nasıl kullanacağını da tarif ederler. Saygılar.

Alperen43
03-12-2011, 22:19
Saolasin Reis..

Alperen43
03-12-2011, 22:19
Birde Verdiğim fidan siparişleri büyük ihtimal yagıslı havaya denk gelecek sizce yagmur ve kar yagarken dikim yapabilirmiyim..?

wellness
04-12-2011, 00:16
Birde Verdiğim fidan siparişleri büyük ihtimal yagıslı havaya denk gelecek sizce yagmur ve kar yagarken dikim yapabilirmiyim..?

Ayaz olmadıkça problem olmaz. Ayazlı havada ya fidan almayın ya da alıpta hemen dikemeyecekseniz köklerini ayaz haşlamayacak şekilde hendekleme yapıp toplu olarak toprağa ya da kuma gömün.

Alperen43
05-12-2011, 03:55
saol Reis

ELAY
29-12-2011, 14:40
Merhabalar arkadaşlar buda yine benim bahcede kırmızı bir ayva agacı

Sevgili AYBALA ben Bursada çalışan bir Ziraat Mühendisiyim.Bu ayvayı duymuştum ama ilk kez görüntüsünü sizin sayesinde elde ettim.
Lütfen bana bu ayvadan birkaç kalem gönderirmisiniz.Eğer dilerseniz ben de bunun aşılı fidanını üretir size gönderirim.Tel: 0225-3725629 Tarım İlçe Müdürlüğü

brr54
02-02-2012, 19:00
Herkese selam... Sayın aybala, kırmızı ayvanızdan bana da iki-üç çelik gönderebilmeniz mümkün mü? Kocaelide oturmaktayım, fakat Sakarya ilinin geyve ilçesinin doğantepe köyünde ayva bahçelerimiz var.Eğer unutmazsam buradan hangi ay ne gibi işler yapıldığını yazmaya çalışacağım, babamdan aldığım bilgileri.

theclient
28-02-2012, 15:51
Merhaba birşey sormak istiyorum lütfen fikir verin..2-3 ay önce yedigim ayvanın çekirdeklerini evdeki çiçek saksısının içine gömmüştüm 3 tanesi filizlendi büyüyor..Bu durumda şimdi ne yapmam lazım beklemeli miyim yoksa başka bir saksıya mı almalıyım hemen..???

Halil Önen
28-02-2012, 22:15
Merhaba birşey sormak istiyorum lütfen fikir verin..2-3 ay önce yedigim ayvanın çekirdeklerini evdeki çiçek saksısının içine gömmüştüm 3 tanesi filizlendi büyüyor..Bu durumda şimdi ne yapmam lazım beklemeli miyim yoksa başka bir saksıya mı almalıyım hemen..???

Mayısa kadar saksıda büyütülebilir. Sonra her birini ayırır daha büyük saksılara ya da toprağa dikersiniz.

Çekirdekten yetiştirdiğiniz aşılı ayva ise, yani hangi anaca aşılanmışsa ona benzer. Böyle durumlarda çelikten _ ki kolay tutar yetiştirmek daha iyidir. Tabii ileride istediğiniz ayva çeşidine de aşılayabilirsiniz.

theclient
01-03-2012, 17:21
Mayısa kadar saksıda büyütülebilir. Sonra her birini ayırır daha büyük saksılara ya da toprağa dikersiniz.

Çekirdekten yetiştirdiğiniz aşılı ayva ise, yani hangi anaca aşılanmışsa ona benzer. Böyle durumlarda çelikten _ ki kolay tutar yetiştirmek daha iyidir. Tabii ileride istediğiniz ayva çeşidine de aşılayabilirsiniz.

Öncelikle cevap için teşekkürler..Ayvanın cinsini bilmiyorum bir tanıdık bağ evinden toplamış getirmişti..Peki şimdi çiçek saksısında kalsın mı yoksa hemen mi ayrı saksıya alayım? Gerçi saksı küçük degil dikdörtgen balkon saksılarından, ama diğer çiçek bunların büyümesini engeller mi acaba?Ayırırken köklerine zarar veririm diye de korkuyorum..İlk defa bir ağacım olacak ne yapacağımı şaşırdım:)

copur 09
01-03-2012, 17:51
Eğer topraklı ayıramayacağınızı düşünüyorsanız, önümüzdeki kış yapraklarını dökünce uyku durumunda ayırın. Selamlar.

theclient
01-03-2012, 18:12
Eğer topraklı ayıramayacağınızı düşünüyorsanız, önümüzdeki kış yapraklarını dökünce uyku durumunda ayırın. Selamlar.

Hmmm topraklı ayırabilirim aslında bir tanesini deneyeceğim..Teşekkürler.Selamlar

s.serdar
01-03-2012, 22:14
Yediğimiz ve lezzetini beğendiğimiz ayvanın çekirdeklerimi hanım saksıya çok sık ve bitişik olarak dikmiş.

Çimlenen tohumlar şu anda 2-3 cm2 kareden 2-3 tane birden çıkmış ve şu an boyları 5-6 cm kadar.

271763

Eğer başarabilirsek ve yaşatabilirsek en azından bir tanesini yazın bahçeme ekmek istiyorum

Ne zaman her birini ayrı bir tüp veya saksıya dikmem konusunda bigilendirmede bulunacak tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

brr54
18-03-2012, 21:49
Bu hafta sonu köye babama yardım etmeye gittim. Ayva budaması yaptık, budama için son günleri olmasına rağmen. Yarın da babam ayvalara sarı ilaç diye bir şey atacak. Ayvalara erken uyanmmaması içinde göztaşı atıyorlar, bu günlerde.

Alperen43
24-03-2012, 00:53
Sevgili arkadaslar gübreleme konusunda bir sorum olacak, fidan dikimi yapmadan önce yaptırmıs oldugum toprak analızınde dekara 25 kg amonyum sülfat eksik oldugu cıktı, ve gübreleme yapacakken amonyum sülfatın kullanım alanlarını arastırdım, yumusak cekırdeklı elma armut ayva da kullanmayınız dıyor sızde ne yapmalıyım bilgi verırsenız sevınırım..

Sanalbahcem
20-04-2012, 17:11
Meyvede haliyle ayvadada gübreleme prensipleri üzerine önemli bir tablo

Gurbetci20
25-04-2012, 20:24
Merhabalar Arkadaslar, bahce islerinden hic anlamiyorum, kendimize yeni bir ev aldik ve asfalt olan girisin yanin da bulunan 3 metre kare büyüklügündeki yere bir ayva agaci fidani diktik oda tuttu-)) simdi sorum su; bu ayva agaci büyüdügünde kökleri asfalt zemine kadar uzanip zarar verir mi? Asfalt bir sekilde kabarir mi acaba? Simdiden cevaplariniz icin tesekkür ederim ve sanirim bahce mi güzeltmek icin kafanizi daha cok sisirecegim, simdiden özür-))

Halil Önen
25-04-2012, 23:56
Merhabalar Arkadaslar, bahce islerinden hic anlamiyorum, kendimize yeni bir ev aldik ve asfalt olan girisin yanin da bulunan 3 metre kare büyüklügündeki yere bir ayva agaci fidani diktik oda tuttu-)) simdi sorum su; bu ayva agaci büyüdügünde kökleri asfalt zemine kadar uzanip zarar verir mi? Asfalt bir sekilde kabarir mi acaba? Simdiden cevaplariniz icin tesekkür ederim ve sanirim bahce mi güzeltmek icin kafanizi daha cok sisirecegim, simdiden özür-))

Asfaltı değil ağacı_ ayvayı_ düşünmek daha doğru gibi geliyor bana...;) Sıcakta eriyen ve yağmur suları ile beslenen toprak ayvanın köklerine zarar verebilir. Ayva kökleri toprağın yüzeyine yakın gelişir.

Asfalt toprağa ve köke zararlıdır.

Gurbetci20
26-04-2012, 21:05
Halil Bey, kusura bakmayin haklisiniz ama tam anlatacak olursam, benim sizlerin gibi büyük bahcem **** tarlam yok,araba giris asfaltinin oldugu yerle agacin dikili oldugu yerdeki mesafe 3m kare. Benim erkenden ögrenmek istedigim köklerin ne kadar asagiya **** yana dogru büyüdügü! Egerki ilerde sorun olacaksa simdiden baska bir yere almaya calisacagim.Bilginiz varsa vede cevap verirseniz sevinirim, Herkese Iyi Aksamlar.

Halil Önen
27-04-2012, 08:22
Halil Bey, kusura bakmayin haklisiniz ama tam anlatacak olursam, benim sizlerin gibi büyük bahcem **** tarlam yok,araba giris asfaltinin oldugu yerle agacin dikili oldugu yerdeki mesafe 3m kare. Benim erkenden ögrenmek istedigim köklerin ne kadar asagiya **** yana dogru büyüdügü! Egerki ilerde sorun olacaksa simdiden baska bir yere almaya calisacagim.Bilginiz varsa vede cevap verirseniz sevinirim, Herkese Iyi Aksamlar.

3 m. uzakta ise Ayva ağacının asfalta uzaklığı bundan ağacanız da asfaltınız da _ köklerden_ zarar görmez. Daha yakın düşünmüştük.

Ancak asfalt bahçe içinde atılmışsa toprağa zararlıdır. Yerine taş döşeme yapmak daha iyi, onun için demiştim.

Gurbetci20
02-05-2012, 01:42
:rolleyes:3 m. uzakta ise Ayva ağacının asfalta uzaklığı bundan ağacanız da asfaltınız da _ köklerden_ zarar görmez. Daha yakın düşünmüştük.

Ancak asfalt bahçe içinde atılmışsa toprağa zararlıdır. Yerine taş döşeme yapmak daha iyi, onun için demiştim.

Halil Bey, verdiginiz bilgiler icin tesekkür ederim :rolleyes:

bonjour40
15-07-2012, 19:03
Merhaba,
Ayva ağaclarında simdiye kadar hiç karsilasmadiğim bir hastalık var.

Konu hakkında bilgisi olan var midir acaba

Selamlar

ayvacı
09-08-2012, 17:18
Bu gün bahçede dolaşırken gözüme ilişti, ayva ağacının 60 - 70 cm uzağından kökten ayva filiz vermiş, bunu gözüm gibi koruyorum, bahara bunu kökten ayıracağım, aynı kalitede ayva verirmi ?, yoksa açı gerekirmi ?

çiftçi5234
29-08-2012, 17:52
Benimde bahçemde 50 senelik aşısız ekmek ayvası var.Hiç bir hastalığı yok, gübresi yok ilacı yok.Sadece dibinde biraz moloz var.Her sene sepetle topluyoruz bir sıkıntısı olmuyor.Ancak ısırmak mümkün değil.Bıçağı üstüne koyup çekiçle vurarak kesiyoruz :))

wellness
15-10-2012, 20:07
Bu gün bahçede dolaşırken gözüme ilişti, ayva ağacının 60 - 70 cm uzağından kökten ayva filiz vermiş, bunu gözüm gibi koruyorum, bahara bunu kökten ayıracağım, aynı kalitede ayva verirmi ?, yoksa açı gerekirmi ?

Sayın Ayvacı bu denemeniz biraz risk olur. Çünkü şu anki ayva ağacınız aşılıdır sanırım. Aşının altından çıkan sürgün ise aşının özelliğini taşımaz. Çünkü anacınız büyük ihtimal, tohumdan yetiştirilme çöğürün üzerine aşı yapılmıştır. Tohumdan yetiştirilmelerde şu sorun yaşanır;

O tohumun anacı o meyveyi yaparken yabancı döllenme yapması muhtemeldir. Yabancı döllenmeden dolayı anacının aynısı gibi meyve vermez. Çünkü melez olur. Bu sebeble siz o sürgünün üzerine riske girmeden aşı yapmanızı öneririm.

limon_sever
23-10-2012, 12:39
Ayvalarımız her sene daha irileşiyor ve verimini de artırıyor. Ama gel gelelim olgunlaşanların 1/4'ü genelde düşüyor, 1/4'ü de yarılıyor. Yarılanlara tadından yarıldı deyip geçiştiriyoruz. Düşenlere ise fikir yürütemiyoruz çünkü rüzgar felan olmuyor. Yarılma ve düşmelerin sebebi ne olabilir?

340965

340966

340967

Ali Sadıç
12-11-2012, 22:57
Sayın Selahattin Yılmaz merhaba bende Bursanın Gürsu ilçesinde yaşıyorum. Foruma yeni katıldım siz Bursanın neresindensiniz?

Samsunlu55
16-11-2012, 21:55
Ayvanın yarıldığını ilk defa duydum. Acaba aşırı gübre uyguladınız da o nedenle hararet mi yaptı, her sene yarılıyor mu? Çevredeki diğer ayvalarda da yarılma var mı?

limon_sever
16-11-2012, 22:23
Ayvanın yarıldığını ilk defa duydum. Acaba aşırı gübre uyguladınız da o nedenle hararet mi yaptı, her sene yarılıyor mu? Çevredeki diğer ayvalarda da yarılma var mı?

Gübre uygulamadık. Nerdeyse 2-3 senedir yarılmalar var. Çevremizde ayva ağacı hiç görmedim. Sebebi nedir bilmiyorum.

Ali Sadıç
17-11-2012, 20:25
Gübre uygulamadık. Nerdeyse 2-3 senedir yarılmalar var. Çevremizde ayva ağacı hiç görmedim. Sebebi nedir bilmiyorum.
Dökülmeler ve yarılmalar hangi ayda başlıyor? Hasat süresi geciktiğinde ve çeşitle alakalı da olabilir.

Ali Sadıç
17-11-2012, 20:28
Merhaba,
Ayva ağaclarında simdiye kadar hiç karsilasmadiğim bir hastalık var.

Konu hakkında bilgisi olan var midir acaba

Selamlar

Merhaba,
Bu hastalık ayvada memeli pastır.

limon_sever
17-11-2012, 20:45
Dökülmeler ve yarılmalar hangi ayda başlıyor? Hasat süresi geciktiğinde ve çeşitle alakalı da olabilir.

İlk sararma belirtisinde, yani eylül ayında başlıyor...

Ali Sadıç
03-12-2012, 20:55
İlk sararma belirtisinde, yani eylül ayında başlıyor...
Bu durum çeşitle alakalı olabilir. Eşme çeşidi seçerseniz bu sorunla karşılaşmazsınız.

FKY100
02-01-2013, 11:47
Sayın forumdaşlar

ekli resimde yeni aldığım tarlamın ölçümü sonucunda bizim sınırımızda olduğu kesinleşen ayva ağacımız.

yakın çekim resimlerini daha sonra çekince gönderirim. İlk aşamada budamamızı önerdi bazı arkadaşlar. Sizlerin de bana önerileri olur mu? Olursa çok sevineceğim.

Saygılarımla;

FKY100
02-01-2013, 11:50
Sayın forumdaşlar

ekli resimde yeni aldığım tarlamın ölçümü sonucunda bizim sınırımızda olduğu kesinleşen ayva ağacımız.

yakın çekim resimlerini daha sonra çekince gönderirim. İlk aşamada budamamızı önerdi bazı arkadaşlar. Sizlerin de bana önerileri olur mu? Olursa çok sevineceğim.

Saygılarımla;

Resim eklemeyi beceremememişim....

milne
02-01-2013, 23:18
Sayın FKY100
Öncelikle Tarlanız hayırlı olsun Allah bereketini içinden daim etsin.

Aynı şekilde yıllar önce biz de bağımızın kenarında kalan yerleri almıştık eski duvarların kenarı komple böyle eski ayvalarla doluydu artık ağaçlıktan çıkıp çalı konumuna geçmişti çünkü kenarlarından yoğun şekilde çöğürler fırlamış bunlar ana ağacı büyütmez hale gelmişti sizinki de öyle gibi duruyor fotoğrafta çokta anlaşılamasa da.

Ben bu çöğürleri komple söküp temizledim arasından işime yarayacak cinste olanları başka yerlere diktim sonraki yıllarda aşıladım ve güzel fidanlar elde ettim böylelikle ana ağacı da kurtarmış oldum ona da yoğun budama yapmıştım dipleri otluk kayalıkdı temizledim her sene sürümünü yapıyorum üzeri küçücük ayva meyveleri doluydu şimdi ise belli bir büyüklüğe ve kaliteye geldi ayvaları ve çok yoğun meyve verimi oluyor ağacın eski halinde yaprakları aynı böyle sarı ve sönük bir haldeydi şimdi ise koyu yeşil oldu taze dallar ve sürgünlerin gelişimide çok iyi , sanırım sizde böyle bir yöntem uygularsanız hem ana ağacı kurtarmış olursunuz hem de kenardaki çöğürlerden ihtiyacınız varsa başka yerlere dikersiniz.

FKY100
03-01-2013, 07:57
Sayın FKY100
Öncelikle Tarlanız hayırlı olsun Allah bereketini içinden daim etsin.

Aynı şekilde yıllar önce biz de bağımızın kenarında kalan yerleri almıştık eski duvarların kenarı komple böyle eski ayvalarla doluydu artık ağaçlıktan çıkıp çalı konumuna geçmişti çünkü kenarlarından yoğun şekilde çöğürler fırlamış bunlar ana ağacı büyütmez hale gelmişti sizinki de öyle gibi duruyor fotoğrafta çokta anlaşılamasa da.

Ben bu çöğürleri komple söküp temizledim arasından işime yarayacak cinste olanları başka yerlere diktim sonraki yıllarda aşıladım ve güzel fidanlar elde ettim böylelikle ana ağacı da kurtarmış oldum ona da yoğun budama yapmıştım dipleri otluk kayalıkdı temizledim her sene sürümünü yapıyorum üzeri küçücük ayva meyveleri doluydu şimdi ise belli bir büyüklüğe ve kaliteye geldi ayvaları ve çok yoğun meyve verimi oluyor ağacın eski halinde yaprakları aynı böyle sarı ve sönük bir haldeydi şimdi ise koyu yeşil oldu taze dallar ve sürgünlerin gelişimide çok iyi , sanırım sizde böyle bir yöntem uygularsanız hem ana ağacı kurtarmış olursunuz hem de kenardaki çöğürlerden ihtiyacınız varsa başka yerlere dikersiniz.

Sayın Milne

Verdiğiniz çok değerli bilgiler için teşekkür ederim. Evet bizim ayva da küçük küçük ama çok lezzetliydi. Sadece gelişmemiş ve içi kurtluydu. Kurtlu oluşu güzel , çünkü hiç ilaç görmediğini gösteriyor. Bizim amacımızda zaten mümkün olduğunca ilaçsız ve doğal birşeyler yetiştirebilmek. Evet ağacımızın budama ve çöğürleri sökmeye ihtiyacı var. Dediğiniz gibi dikilebilecekleride dikebiliriz. Çünkü arazi büyük ve bir kısmını mevyelik yapmak niyetindeyiz. Böylelikle birkaç ayva ağacımız olmuş olur.

Peki budamak için şimdi uygun bir zaman mı yoksa baharı beklemeli miyiz.

milne
03-01-2013, 09:02
Sayın FKY100

Bu yıl kış ılık geçiyor ve öyle gidecek gibi tüm yurtta ayva ağacı soğuğa en dayanıklı ağaçların başında gelir Kocaeli şartlarında hava durumları nasıl bilmiyorum ama havalar böyle gittiği için budanır baharı beklemekten ziyade ağaçlara su yürümeden budamak önemlidir sanırım Kocaeli de şubatın ortalarında ağaçlara su yürümeye başlar yani 1 ay sonrada budaya bilirsiniz tercih sizin şayet ben olsam bugünden tezi yok ağacı budar çöğürleri de dikerdim bir an önce rahatlasın ağaç ve uyanma sürecine kendini yeni şekliyle bulsun , ihtiyar ve hastalıklı, kırık dalları çıkarın dalların ve sürgünlerin uclarını kısaltın.

Ayva'da kurtlanma pek olmaz budama ve bakımdan sonra bu sorununuzun da aza ineceğini düşünüyorum ayva da hastalık olarak yukarıdaki fotoğraflar gibi ulama ve çatlama olur genelde kurtlanma çok nadir olur 3-4 adet en fazla o da erkenden dökümünü yapar zaten özellikle baharın ağacı bolca sulayın gerekirse biraz gübrelemede yapın gelişimi sizi sevindirecektir, yavaş büyüme gösterir ayva ağacı ama çok sağlam, dayanıklı bir ağaçtır.

FKY100
18-01-2013, 08:19
Sayın FKY100

Bu yıl kış ılık geçiyor ve öyle gidecek gibi tüm yurtta ayva ağacı soğuğa en dayanıklı ağaçların başında gelir Kocaeli şartlarında hava durumları nasıl bilmiyorum ama havalar böyle gittiği için budanır baharı beklemekten ziyade ağaçlara su yürümeden budamak önemlidir sanırım Kocaeli de şubatın ortalarında ağaçlara su yürümeye başlar yani 1 ay sonrada budaya bilirsiniz tercih sizin şayet ben olsam bugünden tezi yok ağacı budar çöğürleri de dikerdim bir an önce rahatlasın ağaç ve uyanma sürecine kendini yeni şekliyle bulsun , ihtiyar ve hastalıklı, kırık dalları çıkarın dalların ve sürgünlerin uclarını kısaltın.

Ayva'da kurtlanma pek olmaz budama ve bakımdan sonra bu sorununuzun da aza ineceğini düşünüyorum ayva da hastalık olarak yukarıdaki fotoğraflar gibi ulama ve çatlama olur genelde kurtlanma çok nadir olur 3-4 adet en fazla o da erkenden dökümünü yapar zaten özellikle baharın ağacı bolca sulayın gerekirse biraz gübrelemede yapın gelişimi sizi sevindirecektir, yavaş büyüme gösterir ayva ağacı ama çok sağlam, dayanıklı bir ağaçtır.

Sayın Milne;

Ağacı kayınbiraderim dediğiniz gibi budadı. Belirttiğiniz gibi gübreleme ve bakımını da yaparsak o da bize karşılığını verecektir. Güzel bilgileriniz için teşekkür ederim.

Saygılarımla;

milne
28-01-2013, 21:18
Rica ederim, sevindim umduğunuz gibi olması dileğiyle.

satsuma
29-01-2013, 16:53
Ayva fidanı almayı düsünüyorum Bende olan ekmek ayvası sanırım. Farklı bir tür almak istiyorum eşme ve ege22 yi önerdiler sizler hangi ayvayı önerirsiniz?

cliepy
07-02-2013, 20:53
Sevgili aybala-06 ve Lilium,
Öncelikle Kırmızı ayva ağacına sahip olduğunuz için sizi tebrik etmek istiyorum.
Zira her geçen gün bir şeylerin nesli yok oluyor. Ben de değişik meyve türlerine meraklilardanim. Maalesef gecen sene çelik istemek için geç kalmıştım ama
mümkünse bu sene ucretini odemek şartiyla talep etmek isterim.
Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Saygılar

Lilium
12-02-2013, 14:34
Arkadaşlar ben kırmızı ayva ağacımı kaybettim nedenini bilemediğim bir sebepten kurudu o nedenle kelem teleplerinize cevap veremiyorum, ama sitede kalem gönderdiğim arkadaşlar vardı tutturup tutturamadıklarını bilmiyorum.

cliepy
12-02-2013, 15:47
Nazar değdi herhalde :(

Gökhan Diler
11-07-2013, 10:39
selamlar,

ayva agaclarımın govde dıs kabugunda resimdeki sekilde catlaklar olusuyor. acaba nedenini bilen varmı

http://imageshack.us/a/img856/1034/kkol.jpg

seratblyz
16-07-2013, 16:55
Nisan başında çektiğim yeni çimlenmiş ayvalarımın fotoğrafı. Birazdan 3.5 aylık hallerini de atacağım.

seratblyz
16-07-2013, 17:05
Ayvalarımın 3.5 aylık halleri. Uzun olanın boyundaki 7 tanesini dayanamayıp toprağa aldım. Mevsiminde toprağa almadığım için her gün suluyorum. Kalan üç tanesini de yer bulduğumda toprağa aktarmayı düşünüyorum.

Kayahann
10-01-2014, 19:28
hormonsuz çeliklemek çok zor oluyo ayvayı 7 daldan 5 i öldü 2 si nolacak belli değil sera da yaptım aslında seneye bi de iba alıp deniycem, çok çok beğendiğim bi ayva ağacı var komşunun bahçesinde

hakali
15-03-2014, 23:58
merhaba benim sorunum bahçemdeki ayva ağaçlarının gövdelerinde belirli bi alanda kararmalar oluşuyor ve kararan bölümden başlayarak kuruma baylıyor.fakat devamındaki dallar canlı zamanla onlarda kuruyor ne olduğunu bir türlü çözemedim yardımlarınıı bekliyorum

orkide3425
26-03-2014, 13:57
Merhaba arkadaşlar bahçemde kayısı ağacım var bi kaç yıldır meyveler büyümüyor döllenmede mi bir problem var acaba?

herkul
04-09-2014, 15:53
Forumda olan **** olmayan toprakla uğraşan, toprağı seven, çalışmayı seven, üreten, paylaşan tüm insanlara selamlar,
ben de ayvacıyım.

herkul
04-09-2014, 15:56
merhaba benim sorunum bahçemdeki ayva ağaçlarının gövdelerinde belirli bi alanda kararmalar oluşuyor ve kararan bölümden başlayarak kuruma baylıyor.fakat devamındaki dallar canlı zamanla onlarda kuruyor ne olduğunu bir türlü çözemedim yardımlarınıı bekliyorum
ateş yanıklığı diyorlar,
gerekli tüm tedbirleri ciddi ciddi uygulamak gerekiyor, çok tehlikeli bir hastalık, kültürel etmenlerin çok etkili olduğunu öğrendik ama biraz pahalıya patladı

herkul
04-09-2014, 15:59

Sn. limonsever , eğer yarılmalar 2-3 senedir varsa çeşitten başka bir sebep vardır diye düşünüyorum, bu sebep topraktaki bir eksiklikten örneğin kireç eksikliğinden olabilir.

herkul
23-10-2014, 15:41
Bu sene ayva senesiymiş, ama forumda ayvacı yok sanırsam, hepsi bahçede :)

brr54
29-11-2014, 22:55
Yaz aylarında düzenli sulama (15 gün arayla) yapmadığınızda eylül ayındaki yağmurlar da çatlamalar artar.

herkul
10-12-2014, 15:52
İnternette kaynağını hatırlayamayacağım bir yerde ayva ağaçları için ihtiyaç duyulan besin türleri olarak;
1 hektar 600 ağaç için :
51 kg azot
17 kg fosfor
63 kg potasyum
73 kg kalsiyum
olarak belirtilmiş ve ayrıca dikim sıklığı arttıkça ihtiyaç duyulan miktarın arttığı belirtilmiştir.
Bu konu hakkında ne düşünürsünüz. Ayvada besleme nasıl yapılmalıdır?

tarku
03-10-2015, 21:19
Merhabalar,
Bahçemde 50 tane ayva ağacım var. Bahar başında bütün ağaçlara iç kurdu ve mantari hastalıklar için ilaç attım. Ayvaların yaprakları kurudu ve meyvelerden bir kısmı döküldü. Ziraat ilacı satan teknisyen "ayvalara iç kurdu ilacı atılmaz, ayva ilaçtan hoşlanmaz" dedi. Bunun aslı var mıdır? Ayvaya ilaç atılmazsa kurtlanmasını nasıl engelleyeceğiz? Bir de bahçem karışık dikim yapılan bir bahçe vişnelerin arasına ayva dikilmiş, kiraz sineği için ilaç atmam gerekiyor. Bu durumda ne yapmalıyım? Ayvalara armut aşılamayı düşünüyorum. Ayvalarında meyvesi çok güzel, kıyamıyorum. Bana bir akıl verin lütfen...

herkul
06-10-2015, 16:13
Ayvalara iç kurdu ilacı atılır kardeşim. gövde kurdu da atılır. belki dozajı ayarlayamadın. **** başka bir ilaçla karıştırdın. karışmaması gereken oda toksik etki yaptı. hepsinde mi oldu. düzelmedi mi. fotoğrafı yokmu? uzmanlarına danışmak lazım. bilen bilmeyen konuşuyor sonra sıkıntı oluyor. (özel mesaj da yazabilirsin vatsaptan resim de gönderebilirsin)

tarku
06-10-2015, 17:10
Ayvalara iç kurdu ilacı atılır kardeşim. gövde kurdu da atılır. belki dozajı ayarlayamadın. **** başka bir ilaçla karıştırdın. karışmaması gereken oda toksik etki yaptı. hepsinde mi oldu. düzelmedi mi. fotoğrafı yokmu? uzmanlarına danışmak lazım. bilen bilmeyen konuşuyor sonra sıkıntı oluyor. (özel mesaj da yazabilirsin vatsaptan resim de gönderebilirsin)

Cevabınız için teşekkür ederim. Ziraatçiden aldığım elma iç kurdu ilacını kutunun üzerine yazdığı dozda şırınga ile ölçerek attım. Kara leke için fungusit ile karıştırdım. Ziraatçiler de kafadan atarak konuşurlarsa, biz kime güveneceğiz? ağaçları hepsinde az da olsa belirti vardı. Yapraklar kavrulmuş gibi kahverengi oldular ve aynı daldaki meyvelerin büyümeleri durdu. Yaprağı elinize alıp sıktığınızda un ufak oluyordu. Bende o belirtileri görüldüğü dalları kestim

herkul
07-10-2015, 10:40
anladım. Burada tarım md. bitki koruma şubesindeki uzman arkadaşlar bir defa üzerinde şu ilaçlarla karışabilir yazıyorsa karıştırın aksi halde karıştırmayın diyorlar ilaçları. Her karaleke için atılan fungusit kurt ilacıyla karıştırılabilir diye bir şey yok. Özellikle bakır içerikli olanlar karışım için çok tehlikeli markalarını biliyorsanız yazın. uzman arkadaşlar yorumlasın bence. Bir de her ziraat müh. her konuyu bilmeyebilir. Özellikle ilaç satanlara güvenmeyin derim acizane. söylediğiniz durum toksik etki yapmışa benziyor. karışım nedeniyle

spices girl
08-02-2016, 10:49
merhaba arkadaşlar.ayva ağaçı hangi ayda budanır?artık şubat ayı ve ağaçda beyaz tumurcuk yerleri görünüyor.şimdi mi budamalıyım?

herkul
09-02-2016, 09:50
merhaba arkadaşlar.ayva ağaçı hangi ayda budanır?artık şubat ayı ve ağaçda beyaz tumurcuk yerleri görünüyor.şimdi mi budamalıyım?

Merhabalar. Ben 2 hafta oldu budadım. Çok tanıdığım insan ayvalar yapraklarını döktükten hemen sonra budadı. Ama tabi yöreye göre değişiyor. Çok soğuk bölgedeyseniz erken budama tehlikeli. Ama ağaçlara su yürümeden de budamak gerekli.

herkul
09-02-2016, 09:52
Bakü için hemen budamak mantıklı. Deniz seviyesinden 28 metre aşağıda imiş . yeni öğrendim.

spices girl
09-02-2016, 12:58
evet şubat ayının ortalarında budamaya başlıycam.yeni makas almalıyım.
bi de yalnış söylemişim.beyaz şeyler ağaç geneleri imiş.bunun için ne tavsiyye edersiniz?

herkul
10-02-2016, 08:26
evet şubat ayının ortalarında budamaya başlıycam.yeni makas almalıyım.
bi de yalnış söylemişim.beyaz şeyler ağaç geneleri imiş.bunun için ne tavsiyye edersiniz?

hmm. ağaç genesi hakkında bu zamana kadar bir şey duymadım. bilmiyorum. sıkıntılı bir durum galiba. işin içine kene girdiyse. Allah muhafaza H1N1 falan. Bitki korumacılardan destek almak lazım gibi

herkul
22-03-2016, 15:35
geçen yıl ayva ağaçlarında genel olarak çiçeklerin ve meyvelerin fındık büyüklüğünde bile dökülme devam etti döküldüler. Haziran ayı sonuna kadar dökülme devam etti. acaba nasıl tedbir almak gerekir dökülmemesi için

ngzs
05-05-2016, 21:39
Ayva ağacındaki birçok ayva resimde görüldüğü gibi döküldü . Geçen yıl da tüm ayvalar dökülmüştü . Bunun sebebi ve çaresi nedir

bonjour40
14-05-2016, 08:36
Ayva ağacındaki birçok ayva resimde görüldüğü gibi döküldü . Geçen yıl da tüm ayvalar dökülmüştü . Bunun sebebi ve çaresi nedir
Problem bence "ayva monilya"si gibi duruyor

Samsung mobile tarafindan gonderildi

bayramay
19-06-2016, 21:07
merhaba ağaçlar.net ailesi. yeni üyenizim.sayfayı çok sık takip ediyorum. kendime ait 165 adet ayva fidanım var. geçen yıl mart ayında diktik. bu sene ilkbaharda leonardit- hümik- 100 gr 20-20-0 gübreyi kökten verdim. yapraktan 2 kez mantar ilacı ve bakırlı ilaç uyguladım. suna rağmen 13-14 fidanda mantar hastalığına çare olamadık. üstüne birde şimdi sürgünlerde dal kanseri dedikleri bir olay çıkmaya başladı. üstelik bu fidanların %75-80 inde var ve sürgün o bölgeden kırılıyor.. bilgisi olanlar lütfen yardımcı olsun.

estikey
20-06-2016, 00:20
Mantar ve bakteriyel hastalıklarla mücadele öyle 2 veya 10 ilaçlama ile olmaz. Etkili koruma doğru Zaman'da doğru ilaçları doğru bir şekilde uygulama ile olur. Bu bazen bir haftada iki ilaçlama bazen de 2 haftada bir ilaçlama şeklinde olabilir. Bunda iklim, ağaçların morfolojik dönemleri ve olası salgın **** istila halleri gibi etmenler belirleyici olur. Aynı Zaman'da sağlam kafa sağlam vücut ta olur hesabı direnci yüksek güçlü gelişen stressiz ve sağlıklı bitkiler hastalıklara karşı daha korunaklıdır. Etkili bir bitki besleme de etkili bir korumada önemli faktördür.
Ağaçlarda oluşan kanser türevi oluşumlar da aslında bakteriyel ve mantar hastalıkları ile gelişen ve bulaşan türde hastalıklardır.
Sizin bundan sonra yapacağınız kültürel önlemleri yerine getirip beslenmeyi güçlendirmeniz ve iyi bir ilaçlama mantalitesi üzerine program oluşturmanız ve buna riayet etmeniz gerekir. Bunun içinde bölgenizdeki yetkin birinden destek veya danışmanlık almanız yerinde olur. Yoksa durum iyiye gitmiyor.

bayramay
23-06-2016, 12:25
Mantar ve bakteriyel hastalıklarla mücadele öyle 2 veya 10 ilaçlama ile olmaz. Etkili koruma doğru Zaman'da doğru ilaçları doğru bir şekilde uygulama ile olur. Bu bazen bir haftada iki ilaçlama bazen de 2 haftada bir ilaçlama şeklinde olabilir. Bunda iklim, ağaçların morfolojik dönemleri ve olası salgın **** istila halleri gibi etmenler belirleyici olur. Aynı Zaman'da sağlam kafa sağlam vücut ta olur hesabı direnci yüksek güçlü gelişen stressiz ve sağlıklı bitkiler hastalıklara karşı daha korunaklıdır. Etkili bir bitki besleme de etkili bir korumada önemli faktördür.
Ağaçlarda oluşan kanser türevi oluşumlar da aslında bakteriyel ve mantar hastalıkları ile gelişen ve bulaşan türde hastalıklardır.
Sizin bundan sonra yapacağınız kültürel önlemleri yerine getirip beslenmeyi güçlendirmeniz ve iyi bir ilaçlama mantalitesi üzerine program oluşturmanız ve buna riayet etmeniz gerekir. Bunun içinde bölgenizdeki yetkin birinden destek veya danışmanlık almanız yerinde olur. Yoksa durum iyiye gitmiyor.
danışman ile görüştük ve gönderdiğim resimler ve verdiğim bilgiler ışığında hastalığın kanser değil memeli pas hastalığı olduğunu öğrendik. çok şükür ki kanser değil. ama memeli pas hastalığı da ileri derecede ağacı kuruttuğu için ayva fidanında memeli pas hastalığına etkili ilaç kullanıp hastalığı durdurmak istiyorum. hangi ilacı kullanmamı öneriyorsunuz.

estikey
23-06-2016, 23:43
Buraya de o resimleri koyabilirmisiniz? Memeli pas yapraklardaki memeli çıkıntıları ile çok belirgin bi hastalıktır. Dal kanseri veya başka bi hastalıkla kolayına karıştırılmaz. Merak ettim doğrusu...
Karalekede kullanılan ilaçlar memeli pas ta da kullanılır. Başlangıç olarak luna experience i önerebilirim ancak direnç oluşmaması için herseferinde farklı grup bir fungusit kullanmanız gerekir.
Ayrıca en önemlisi kullanılan ilacın hasat öncesi güvenlik süresine muhakkak dikkat edin.

bayramay
24-06-2016, 15:53
Buraya de o resimleri koyabilirmisiniz? Memeli pas yapraklardaki memeli çıkıntıları ile çok belirgin bi hastalıktır. Dal kanseri veya başka bi hastalıkla kolayına karıştırılmaz. Merak ettim doğrusu...
Karalekede kullanılan ilaçlar memeli pas ta da kullanılır. Başlangıç olarak luna experience i önerebilirim ancak direnç oluşmaması için herseferinde farklı grup bir fungusit kullanmanız gerekir.
Ayrıca en önemlisi kullanılan ilacın hasat öncesi güvenlik süresine muhakkak dikkat edin.

sayın estikey resimleri akşam yükleyeceğim inşallah. ilaç olarak bioglobal cumax ı kullanacağız. biyolojik bir ilaç olduğu için etkisinin daha iyi olduğunu söylediler. ama sizin de resimleri görüp fikrinizi almak istiyorum.

serin rüzgar
24-10-2016, 17:39
sayfadaki ayva resimleri süper canım çekti tam mevsimi ;))))

hakkısoner
27-10-2016, 09:51
Öncelikke merhaba.
Bize dededen 3.5 dönüm ayva bahçesi kaldı.. Yaklaşık 100 adet 30 yaşlarında verimli ağaç var. Biz bu işten anlamadığımız için önce yarıcıya verelim dedik ama bize çok komik bir rakam teklif etti. Sorum şu; biz bu tarladan yaklaşık kaç ton ayva alırız. Ama daha önemlisi kendimiz dışarıdan yardımla yapabilirmiyiz. Veya bakımı çok zorsa burayı ceviz bahçesine çevirmek istiyoruz sizce mantıklımı. Saygılar. Cevaplarınızı bekliyorum.

tarku
27-10-2016, 19:30
Öncelikke merhaba.
Bize dededen 3.5 dönüm ayva bahçesi kaldı.. Yaklaşık 100 adet 30 yaşlarında verimli ağaç var. Biz bu işten anlamadığımız için önce yarıcıya verelim dedik ama bize çok komik bir rakam teklif etti. Sorum şu; biz bu tarladan yaklaşık kaç ton ayva alırız. Ama daha önemlisi kendimiz dışarıdan yardımla yapabilirmiyiz. Veya bakımı çok zorsa burayı ceviz bahçesine çevirmek istiyoruz sizce mantıklımı. Saygılar. Cevaplarınızı bekliyorum.

Cevizin ayvadan daha kolay olduğunu kim söyledi? Verimli ağaçları söküp, 7-8 sene hiçbir gelir elde etmeden cevizler büyüsün diye uğraşacaksınız. Kaç ton ayva alacağınızi ağaçlarınızın durumuna bağlıdır. Benim vişnelerimin arasına ayva dikilmiş, güneş almadıkları için kavak gibi olmuşlar. Bazı ağaç 5 kilo zar zor veriyor :p . Açık alanda olanlar 50-60 kilo veriyor. Siz bahçenizde örnek bir kaç ağaç belirleyip ne kadar meyve verdiğini ortalama olarak ölçebilirsiniz.

Dededen kalma bahçe diyorsunuz. Benim rahmetli eniştem evimizin arkasına bir dut dikmişti, dut hiç meyve vermiyor. Eniştemden yadigar diye bir dalını bile kesemiyorum. Her şey para değil.

hakkısoner
28-10-2016, 09:04
Sayın Tarku herhalde siz yanlış anladınız. Ceviz işi bir sadece düşünceden ibaret. Benim öncelikli sorum şu ; biz bu bahçeyi dışarıdan yardım alarak kendimiz bakabilirmiyiz. Bize yıllık maliyeti ne olur. Ağaçlar ortalama 100 kilo veriyor. Konuştuğumuz yarıcı bize 1500 lira teklif etti. Yemin billah para kazanmıyacam dedi. Benim anlamadığım şey bahçemizin yanına 6 dönüm yeni ayva fidesi diktiler. Eğer bu iş bu kadar karsızsa neden yeni ayva bahçesi yaptılar.

kuşdemir
27-03-2017, 09:48
5 yaşında ayva bahçem var. Uşak merkezdeyim bahçem 930 mt rakımda kurulu. 2 dekarda 70 adat eşme cinsi ayva ağaçlarım var. sulamayı damla sulama ile yapıyorum. buyıl resimlerde gördüğünüz; dalın kabuklarında kararma ve büzülme oluştu. dalın üst tarafı yeşil. 2 ağaçta bu olay oluştu. bulaşıcımıdır. başına böyla bir olay gelen var mı? rahatızlık nedir? tedavisi nedir.? şimdiden teşekkür edrim.

http://i.hizliresim.com/aLGJZz.jpg
http://i.hizliresim.com/5gQrjL.jpg
http://i.hizliresim.com/JalrjQ.jpg

http://i.hizliresim.com/aLGJZz.jpg
http://i.hizliresim.com/5gQrjL.jpg
http://i.hizliresim.com/JalrjQ.jpg

konyalıhalil
28-04-2017, 16:53
Merhaba arkadaşlar, kapalı ayva bahçesi yapacağım.Cinsi,dikim aralığı ve fidan temini konusunda yardımınızı rica ederim.Teşekkürler.

Lydian
14-11-2017, 10:05
40 da tarlaya chandler ceviz dikecegim... baya bi masraf ama bu tür seylerle ugrasmak hosuma gidiyor... cevizleri 7x7 dikmeyi düsünüyordum ama söyle bir fikir geldi:

cevizleri 8x8 dikeyim, aralarina da esme ayvasi dikeyim... en azindan 4-5 yil sonra alacagim hasat ile biraz masraf karsilamis olurum... 10-12 yil sonra da ayvalari (gerekirse eger) köklerim...

ne dersiniz? tarlamin bulundugu bölgede bircok ciftci ayva bahceleri kurmus... ceviz icin riskli don bölgesi deniliyor ama ben yillardir ceviz dikmek istedigim icin cevizden vazgecemiyorum... simdi, aralarina ayva dikeyim diyorum...

tarku
14-11-2017, 17:54
40 da tarlaya chandler ceviz dikecegim... baya bi masraf ama bu tür seylerle ugrasmak hosuma gidiyor... cevizleri 7x7 dikmeyi düsünüyordum ama söyle bir fikir geldi:

cevizleri 8x8 dikeyim, aralarina da esme ayvasi dikeyim... en azindan 4-5 yil sonra alacagim hasat ile biraz masraf karsilamis olurum... 10-12 yil sonra da ayvalari (gerekirse eger) köklerim...

ne dersiniz? tarlamin bulundugu bölgede bircok ciftci ayva bahceleri kurmus... ceviz icin riskli don bölgesi deniliyor ama ben yillardir ceviz dikmek istedigim icin cevizden vazgecemiyorum... simdi, aralarina ayva dikeyim diyorum...
Ayva yerine şeftali dikin. Daha çabuk meyveye yatar, cevizler verime başladığında zaten şeftalilerin ömrü bitmeye yakın olur.

Lydian
14-11-2017, 21:06
Ayva yerine şeftali dikin. Daha çabuk meyveye yatar, cevizler verime başladığında zaten şeftalilerin ömrü bitmeye yakın olur.

seftali zor olur benim icin... etrafta hic seftali agacida görmedim (olur mu olmaz mi bile bilgim yok). ben dayanikli bisey olsun, gerekirse 1-2 hafta (belki 1-2 ay) satmasamda erimeden, cürümeden durur diye düsünerek secim yapiyorum...

ciftcilik, ziraat benim meslek ile uzaktan yakindan ilgili degil. bu bir heves ve hobi (ticari kazanc olmasi hedefi ile)...

ayrica tarla ile ikamet noktam arasi 80km... yani sürekli tarlada olmayacagim

sercanakkale
18-03-2018, 23:47
4 ay önce 190 tane eşme ve 30 tane Ege 22 cinsi ayva ağacı ektim.. Çevremde fikirlerine saygı duyduğum ve bana gerçekten yardımcı olan büyüklerim var.. ancak bu gün gübre ve ilaçlama konusunda kendi aralarında farklı fikirler öne sürdüler..
1-Fidanlarım 4 aylıkken gübre istermi ? Gübrelemem gerekiyorsa tavsiye edeceğiniz bir gübre varmı?
2-Bordo denilen bir ilaç varmış... bazıları atman gerekir diyor... bazılarıda hiç gerek yok 1 sene sonra atsan olur diyor...

Benim ise hiç bir bilgim yok.. ne yapacağımı şaşırıyorum böyle olunca... bu konuda bilgi sahibi üstatlar yardımcı olursa sevinirim..

Atilgan
20-10-2018, 19:32
Geçen yıl soğuktan korkup ayvaları erken topladık tadı olmadı. Acaba dalında ne kadar soğuğa dayanır. Beklemek istiyorum mümkün olduğunca.

ykamcez
07-04-2019, 15:31
merhabalar,
ayva çok dip sürgün vermiş ve çiçeğe durmuş. dip sürgünleri kesmenin bir zararı var mı?