View Full Version : Anemon
Yaklaşık 10 gün önce anemonlarımı dikmek için elime aldığımda pek birşeye benzetememiştim. Kuru, şekilsiz parçalar. Bende hiç bir işlem yapmadan, oldukları halleriyle 1 cm kadar toprağın altına diktim.
Bugün toprağı şöyle bir karıştırıp baktım, şişmişler yumru şeklini almışlar ama hiç kök yok, ve sanki küflenmişler gibi. Acaba bu şekilde mi büyüyolar yoksa ben çok sulayıp da küflendirdim mi? eğer çok sulayıp küflendirdiysem şimdi ne yapmalıyım? Acaba kurtarabilir miyim? Sıcak ortama mı, yoksa daha serin bir yere mi koymalıydım?
Bana yardımcı olur musunuz lütfen ilk defa anemon yetiştireceğim de
TuruncuHis
22-01-2009, 13:42
Züleyha Hanım,
Ben artık bunu da sormaya utanıyordum :) Pek sevindim sorunuzu görünce...
Tüm cümleleriniz benim yazacaklarımla aynı, tek fark 5 cm derinliğe dikmiştim. Yumrular şişmiş gibi gelmişti ama emin olamamıştım, siz de aynı şeyi söylediğinize göre demek ki doğru. Benimkiler yeşilimsi gibi olmuş, sizinkiler de mi öyle?
Sayın turuncuhis,
Bende birilerinin sormasını bekledim ama kimseden ses çıkmayınca galiba ben beceremiyorum diye düşünüp, biraz da yüzümü kızartıp sormaya karar verdim. Aldığım bütün çiçek soğanlarıyla ilgili bişeyler sordum, bununla ilgili de sormazsam olmazdı :P
Benimkilerin üzerinde grimsi tüycükler oluşmuş, rengini de anlayamadım ama pek yeşile benzemiyor, toprağını üzerinden çok temizlemedim bakarken :(
TuruncuHis
22-01-2009, 14:22
Açıkçası ben birini çıkarıp yıkadım detay görmek için. Hiçbir kök ya da filiz görmedim ama yumuşama da yok. Sadece açık yeşilimsi olmuş dışı.
Büyük şehirde toprak bulmak çok büyük zorun; sadece torf bulabiliyorsunuz. Ben çok geç farkettim yüzey kurumasına rağmen saksı içindeki toprağın çok su tuttuğunu. Sanıyorum torf soğanlı bitkiler için çok uygun değil.
Evet kesinlikle uygun değil, bende bugün farkettim saksının yüzeyi kupkuru 2-3 santim aşağı karıştırınca nemli. Aslında bulabilseydim kumla karıştıracaktım ama bulamadım.
Konuyu açmadan önce soruyu satış bölümünde sormuştum, Sayın Hocam100 cevaplamış. Doğru dikmişiz ama çok sulamamak lazımmış, ve birde zaten daha zamanı değilmiş çimlenmesi için.
hocam100
22-01-2009, 15:41
Arkadaşlar çiçeklerinizi sık sık çıkarıp bakarsanız çiçekleriniz olmaz.Biz bahçeye ekim yapıyoruz bir daha onları ellemiyoruz.Eğer sık sık saksıdan toğrağını eşelerseniz soğanalrı çüürtebilirsiniz.En güzeli çimlenmesi için sabretmek.
Haklısınız sayın Hocam100, sanırım bizler biraz sabırsızız. Akşam ekelim sabah büyümüş olarak görelim istiyoruz. Herhangi bir hareket göremeyince de kendi adıma konuşmak gerekirse, çiçekleri rahatsız edip duruyorum. Sabırlı olmak lazım,
sabırlı...
Ben anemonları evin içindeki saksıya dikmiştim. Daha doğrusu büyük limon ağcı saksısının dibine. Bir baktım ince cılız cılız filizler çıkmış. Az güneş alan bir yerde malum mevsim kış güneşte pek çıkmıyor. Acaba başka bir şeymi çıktı diye köküne baktım anemon soğanıydı.
Bir soğanı ve bitkiyi açan bir çiçeğin **** yeşil bir bitkinin bitkinin yanına dikince daha çabuk çimlendiğini söylemişti anneannem. Bitki bitkiyi kıskanır açarmış. Anemonların bir kaç tanesinide nispeten daha güneşli aynı kalitede toprak bulunan saksıya dikmiştim onlardan henüz bir haber yok.
Anneannemin söylediği gerçekmi ne???
Bu forma resim nasıl ekleyebilirim...?
hocam100
25-01-2009, 12:02
Züleyha hanım saksınızı balkona koyun sorun olmaz soğuğa dayanıklı bir bitkidir.Martta çıkmaya başlar.
Anemonlarım 2 tane küçük filiz verdi :D
hocam100
02-02-2009, 16:55
Züleyha hanım güzel de çiçekleri olacak ***.Yalnız altını eşelemeyin aman ha.Dokunulmayı pek sevmez.
Aralığın 20sinde diktiğim anemonlarım balkonda hareketleniyor ;)
61234
İzmir'deki bağzı sokak çiçekçileri dağlardan sökülmüş anemonları kökleriyle birlikte satıyor.
Ne yazıkki alıcısı çıkmayınca çürüyüp gidiyorlar oracıkta,çok üzücü.
1 ay kadar önce bari dikeyim de yaşasınlar diye bir demette ben aldım,(çiçekçiye de söyledim)
Şu anda çiçekleri hala üstünde ve yeni filizler vererek yaşamaya devam ediyorlar.
Sanırım başardım,seneye dağa götürüp dşiksem mi diye de düşünüyorum.
TuruncuHis
20-02-2009, 21:45
10 yumrudan hiçbiri çimlenmedi. Sanırım çürüdüler...
:(
Sanırım benimde sadece 2 tanesi çimlendi. Özellikle meraktan dayanamayıp, topraktan çıkardığım ya da topragın içinde çimlenmiş mi diye karıştırdıklarım çimlenmedi, burdan da şu sonuç test edilip onaylanmış oluyor ki, anemon topraga dikildikten sonra rahatsız edilmekten nefret ediyor. Her ne kadar bunu sayın Hocam100 bize ikaz etmiş olsa da, bir musibet bin nasihatten iyidir atasözümüz gerçekleşmiş oldu benim açımdan :(
TuruncuHis
22-02-2009, 12:54
Bir tanesinin üzerini açıp bakmıştım Sayın Züleyha, şiştiğini o zaman gördüm.
Sizlerinki çimlenince bir tanesini daha açtım; çürümüştü ve sakız kıvamında bir madde oluşmuştu yumrunun içinde. Yani on yumruyu birden rahatsız etmemiştim. Sulamayı da kontrollü yapmıştım.
Arkadaşlar özgür ruhlu herhalde; saksıya hapsolmak değil doğada salınmak istiyorlar...
Sayın turuncuhis, kendi adıma ben çok yakın diktiğim için yumruları min 5,6 tanesini rahatsız etmişimdir. Sayın hocam100 Mart, nisan gibi çıkarlar demişti belki sulamayı iyice azlatıp biraz daha beklesek çıkarlar.
nurcanaybay
22-02-2009, 18:28
Ben tüm soğanlarımı ( anemon ,sümbülteber ,beyaz muscari ) doğaya salmıştım:)
Yüzlerini göstermemek için direniyorlar ,üstelik hiç rahatsız da etmedim:)
hocam100
22-02-2009, 18:35
Arkadaşlar sizlere tavsiyem gerek saksıya gerek bahçeye dikince suyu az verip sadece nemlendirmek için ki gerisi çürütür. Bahçede ise gerekli drenaj olduğu için çürümez.Mesela ben 5 yıldan beri yerinden bile kaldırmadığım anemonlarım var şu anda yapraklarını çıkarmış durumdalar.
Nurcan hanım sümbülteberi doğaya diktiğinizi söylediniz ***. çürümemiştir. Çünkü bu yıl çok yağmur yağdı Sümbülteberler çok hassas soğanlar eğer çürümüşse çıkmaz. Çıkmasa da endişe etmeyin.Gerisi çok.Yine size hediye olarak göndeririz.
Orkun Kırcı
09-03-2009, 23:29
Bunlarda bizim bahçeden. Geçen yıl çekmiştim fotoları:
66360
66361
Mehtaperdem
22-04-2009, 21:24
Benim anemonlarim artik soldu soganlarini topraktan cikarsammi ? yoksa saksi icinde birakip sulamaya devam mi etsem ?
tessekürler
Mehtaperdem
22-04-2009, 21:35
buda anemonlarimin fotograflari:)
geophyte
25-04-2009, 21:46
Suyu azaltın ama vermeye devam edin, ta ki toprak üstü kısımlar kuruyuncaya dek. Sonra çıkarırsınız. Kolay gelsin.
Mehtaperdem
06-05-2009, 20:43
*** ederim dediğinizi yaptım bugünde soğanları çıkardım toraktan ve serin bir odaya koydum. Suyu azaltın ama vermeye devam edin, ta ki toprak üstü kısımlar kuruyuncaya dek. Sonra çıkarırsınız. Kolay gelsin.
nurcanaybay
07-05-2009, 11:57
Ben 9 ocakta 10 adet dikmiştim.Hiç biri filizlenmedi.Artık filizlenmiyecekse ,çıkarıp yerine başka bir çiçek dikmek istiyorum.Bu konu da bilgisi olan arkadaşlar ne dersiniz ?
Mehtaperdem
07-05-2009, 20:19
bence sanırım soğanları çok suladınız ilk başlarda soğanlar çürüdü, çünkü bu zamana kadar çıklmalıydı soğanların toprağın içinden bir bakın ne durumdalar. Normalde çabuk yetişen çiçek ...
İyi akşamlar
Ben 9 ocakta 10 adet dikmiştim.Hiç biri filizlenmedi.Artık filizlenmiyecekse ,çıkarıp yerine başka bir çiçek dikmek istiyorum.Bu konu da bilgisi olan arkadaşlar ne dersiniz ?
nurcanaybay
07-05-2009, 20:31
Ben tüm soğanlarımı bahçeye diktim , yağmur çok yağdı fakat yağışın çok olduğu dönemler de üzerlerini ortmüştüm.
Hocam , yanlış anlamadıysam yeni yapraklandığını söylüyor .Eğer öyleyse hala umut olabilir.
Nurcan hanım bende saksıya 10 adet dikmiştim sadece 2 tanesi yaprak verdi ve yeni çiçek çıkardı. Sanırım biraz da sıcaklıkla alakalı, havalar ısınınca acaba çıkartır mı? Ben de ilk defa diktim bu çiçeği işin açıkçası çok bilmiyorum, tamamen deneme yanılma yöntemi.
MANİSA LALESİ
( Anemone sp. )
İhracatı yapılan Anemone blanda türü Akdeniz Bölgesinde 1500-2000 m yüksekliklerde yayılır. İç pazarda kesme çiçek olarak tüketilen Anemone coronaria türü ise Ege ve Akdeniz Bölgesinde 600 m yüksekliğe kadar yayılır.
(Anemone coronaria)
Anemone coronaria ilk kez 1596’da teşhis edilmiştir ve yaklaşık 400 yıldır kültürü yapılmaktadır. Üretimi Hollanda, Fransa, İngiltere, ABD ve İsrail’de yoğunlaşmıştır. İtalya’da yıllık 80 ha, Fransa’da 60 ha’lık alanda üretimi yapılırken, ülkemizde ithal yumrularla gerçekleştirilen üretim 31 da alanda gerçekleştirilen soğanlı-yumrulu kesme çiçek yetiştiriciliğinin %2’sini oluşturmaktadır.
Tepallerindeki renk varyasyonuna göre Türkiye’de 4 A. coronaria varyetesi bulunmaktadır. Bunlar: A.coranaria var. alba (beyaz), A.coranaria var. rosea (pembe), A.coranaria var. coccinea (kırmızı) ve A.coranaria var. cyanea (mor).
Ortalama 60 gün çiçeklenme süresine sahip doğal A. coronaria çiçeklerinin yaşam süresi 5-12 gün arasındadır. 4-9 cm çaplı çiçeklerin tepal sayısı genellikle 5-6, nadiren 9 hatta 15’e kadar çıkabilmektedir. Bir çiçek 400-800 arasında pistil ve ortalama 2.000.000 polen taşıyan çok sayıda stamene sahiptir. Stamenler 7 veya daha fazla sıra halinde dizilirler ve bunlardan ortadaki 2 veya 3 sıra diğerlerinden daha önce gelişir. Anterler exterior olup, dıştan açılır ve anterlerin patlaması, stigma olgunluğundan yaklaşık 10 gün sonra, filamentler gerçek uzunluklarına erişince başlar.
A. coronaria genellikle yabancı tozlanır ve çiçekleri belirgin şekilde protogynous yani anterleri ovaryumdan daha sonra gelişen bir yapı gösterir. Bunun açık kanıtı, en erken çiçek açan çiçeklerde meyve tutumunun görülmemesidir. Bu nedenle kendine tozlanma yalnız bitkinin 2.çiçeklerinin açmasından sonra mümkündür. Bir çiçek, saç görünüşünde uzun tüylerle kaplı 200-300 aken meyve oluşturabilir ve tozlanmadan yaklaşık 6-8 hafta sonra tohumlar etrafa dağılmaya başlar.
Büyük ölçüde yabancı tozlanan A.coronaria, böcek ziyareti olmadan da tohum bağlayabilir. Fakat ziyarete izin verildiğinde tohum sayısı yaklaşık 3 kat artar. Ancak rüzgarla tozlanma da A.coronaria için oldukça yaygındır ve rüzgarla tozlanmanın bazı karakteristik özellikleri bu bitkide de toplanmıştır. Örneğin polenler kurudur, nişasta depolar, 40 nm’den az genişliktedir ve zar ornate yapı eksikliği gösterir.
A.coranaria, yoğun ıslah çalışmalarının yapıldığı tek Anemon türüdür. Kültürü yapılan anemonların gerçek atası Akdeniz ülkelerinde doğal olarak yetişen A.coronaria’ nın çeşitli varyeteleridir. Kültür çalışmalarında bitkinin sahip olduğu varyasyondan yararlanma önemli olmuştur. Asıl amaç homojenite ile gücü birleştirmek ve saf renklere ulaşmaktır. Genelde 2 ana kültür grubu vardır. Yalın katlı çiçekliler ‘de Caen’, katlı çiçekliler ise ‘St.Brigid’ ismi ile anılmaktadır. ‘His Excellency’(parlak iri kırmızı), ‘Mr.Fokker’(mavi), ‘Sylpide’(menekşe), ‘The Bride’(beyaz), ‘Blue Poppy’(koyu mavi) ‘de Caen’ in önemli kültivarları iken, ‘Lord Lieutenant’(parlak mavi), ‘Mount Everest(beyaz), ‘The Admiral’(sıklamen-menekşe), ‘The Governor’(kırmızı) ise ‘St.Brigid’in favori kültür çeşitleridir.
(Anemone blanda)
Anemon türleri içinde en erken çiçek açan A.blanda Schott et Kotsch.’nın çok loblu parçalardan oluşan yaprakları mor renkli olup, üst yüzleri çok tüylü alt yüzleri ise tüysüzdür. Mart-Nisan aylarında açan ve 12-15 tepalden oluşan çiçekler mor, mavi, pembe veya beyaz renklidir. Tohum veya yumrudan üretilebilir. Toros ile Karadeniz dağlarında yayılış gösterir. –15 C0 ye kadar dayanıklı olup en yaygın olarak Akseki, Manavgat, Alanya ve Beyşehir’in 500-2600 m yüksekliklerinde yetişir.
İç tüketimi bulunmayan A.blanda, ihracatı yapılan geofitler arasında uzun zamandır ilk beş sıra içinde yer alması açısından ekonomik önem taşır. Aşağıdaki tablo 1975-2001 yılları arasında ihraç edilen yumru sayısını göstermektedir.
Yıl : 1975 1984 1987 1990 1995 1996 2000 2001
Yumru : 1.176.000 9.675.000 7.000.000 13.275.000 7.500.000 9.000.000 7.000.000 7.000.000
15 Ağustos 1995 yılında yayınlanan bir yönetmelikten sonra, CITES (Nesilleri Tehlikede Olan Doğal Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretinin Düzenlenmesine Dair Antlaşma) antlaşması gereği ihracatı yapılacak geofitler için her yıl, Kasım ayında toplanan bir komisyonun verdiği karara göre Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile kotalar (doğadan sökülebilecek yumru sayısı) ilan edilmektedir. 2002 yılında ihraç edilecek Anemon yumru sayısı ise yine 7.000.000 olarak belirlenmiş ancak en fazla sökümün yapıldığı Akseki’nin Çimi ve Geyran yaylalarında tespit edilen populasyon azalması nedeniyle, bu yıl bu lokasyonlara söküm yasağı getirilmiştir.
Tamamı Hollanda’ya yapılan A. blanda ihracatı, bu ülkenin bu bitki için yaptığı ithalatın % 90’ını karşılamakta ve bunlar büyük ölçüde dış mekandaki rekreasyon alanlarında parter bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ancak yurtdışında farklı türlerin saksı bitkisi olarak kullanımına olan istek gittikçe artan bir trend gösterdiği için bu konuda yapılan araştırmalar ivme kazanmıştır. Bu kapsamda A.blanda’ nın da saksı bitkisi olma açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu ortaya konmuştur.
A.blanda’ nın bugün kültürü yapılan çeşitli varyeteleri arasında en çok tercih edilenler ‘Alba’, ‘Atrocaerulea’, ‘Rosea’, ‘Blue Star’, ‘Bridesmaid’, ‘Radar’, ‘Pink Star’, ‘White Splendour’ olarak sıralanabilir.
Kaynak : http://www.batem.gov.tr/urunler/sus_ve_tibbi/cicek_sogan/anemone/anemone.htm
Anemon ile ilgili çalışma;
http://web.firat.edu.tr/fenbilimleri/Dergiler/FBD/arsiv/21/21_1/4.%20N.%20%20Kandemir.pdf
Satı Uğurtan
05-09-2009, 19:52
Sayın ko900 ben geçen ay Almanyaya gitmiştim orda gördüm .Tohum aradık bulamadık ,burda hiç bir yerdegörmedim .Lütfen tohum veya fide bulabileceğim bir yer varmı .Bana bu konuda bilgi verirseniz ,çok memnun olurum iyi akşamlar.
Sevgili Satı Uğurtan,
Koçtaşta anemone coronia rizomları vardı,geçen hafta aldım.Dün ılık suyun içinde bekletmeye başladım,bugün de ekeceğim.Sevgiler
Satı Uğurtan
06-09-2009, 11:47
Sayın jineop teşekkür ederim.
hocam100
06-09-2009, 12:19
Anemon dikimi için daha erkedir.
Sevgili Hocam100,
Üzerindeki bilgide eylülden itibaren ekilebileceği yazıyordu. Burası oldukça serin olduğu için sabah ektim. Bakalım ne olacak.
hocam100
06-09-2009, 13:34
O zaman tamam çünkü bunlar şubat marta filizlenecekler ve çiçek açacaklar.
finduk52
08-09-2009, 00:48
Bugün bende 1 paket anemone aldım içinde 25 tane yumru var karışık.
Paketin üzerindeki bilgiye göre suyun içine koydum yarın bahçeme ekeceğim.
Bakalım hangi renkleri çıkacak çok merak ediyorum.Resimlerden çok güzel bir çiçek.
Bahçede olunca acaba çiçekleri bitince topraktan çıkarmak gerekiyormu dinlenme döneminde yoksa diktiğimiz yerde bir dahaki dönemi bekleyebilir mi?
Sevgili finduk52,
Topraktan çıkarmaya gerek yok ama ekerken yönü doğru bulun lütfen,ben 1 saatte ancak ddoğruyu buldum. Alt tarafa daha büzülmüş gibi duran yumruyu getirin,üstteki yumrular daha düzgün ,kollarda yana doğru gelmeli. Sevgiyle kalın.
finduk52
09-09-2009, 23:37
Sevgili jineop,
Vallahi ektim artık inşaallah doğru ekmişimdir :(
Çok karışık bir şekli vardı neresi kök kısmı neresi üst kısmı hiç anlaşılır gibi değildi :(
finduk52
06-10-2009, 07:41
Benim anemonelarım çimlenmişler yaprak çıkarmışlar , aslında mart gibi bekliyordum ama erken davrandılar .Çok mu erken diktik acaba ?
Benim anemonelarım çimlenmişler yaprak çıkarmışlar , aslında mart gibi bekliyordum ama erken davrandılar .Çok mu erken diktik acaba ?
Benimkiler de hala yaprak yok.Resimlemeniz mümkün mü?Sevgiler
finduk52
06-10-2009, 20:15
Elbette sevgili jineop , yarın sabah çeker eklerim resmini .Sanırım anemoneların hepsi erkenci zira 2-3 tane daha var topraktan çıkanlar .Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim , mevsimi değil çünkü .
finduk52
07-10-2009, 08:36
Sevgili jineop söz verdiğim gibi çıkan anemoneların resimlerini ekliyorum ..
106760
106761
106762
106763
Bende bugün anemone soğanlarını aldım ama şeklinden de bişey anlamadım:)Umarım doğru ekip yetiştirebilirim sevgiyle...
Geçen sene şubat ayında diktiğim anemonları topraktan çıkarmamıştım. Yaz boyu saksıda başka çiçekler olduğu üşün sulanmışlardı. Ve zamanı gelmeden yaprak çıkartmaya başladılar. Eeee şimdi nolacak, havalar soğuyunca içeri almasam balkonda kalsalar donarlar mı acaba?
Sevgili Finduk,
Teşekkür ederim. Yapraklarının ilk halini görmeyi istemiştim.Benim kilerden daha ses yok. Soğuk olması hatırladığım kadarıyla daha iyi,dışarda olmaların da sakınca olmamalı.Sevgiler
Bu anemon paketini dün aldım. Anemone Coronaria-Dağ Lalesi yazıyor pakette. Burada okuduklarıma göre soğanları suda bekletip ekeceğim.
121357
Dış mekan bitkisi, 25 cm uzuyor, kışın ekiliyor, Nisan-Mayıs aylarında çiçekleniyor. Soğanlar 15 cm. uzaklıkla ve 10 cm. derine ekilmeli.
Umarım yön konusunda yanlış yapmam. (Büzüşük taraf alta gelmeli.)
121358
Çiçekli kalma süresi hakkında bilgisi olan var mı?
Bu anemon paketini dün aldım. Anemone Coronaria-Dağ Lalesi yazıyor pakette. Burada okuduklarıma göre soğanları suda bekletip ekeceğim.
121357
Dış mekan bitkisi, 25 cm uzuyor, kışın ekiliyor, Nisan-Mayıs aylarında çiçekleniyor. Soğanlar 15 cm. uzaklıkla ve 10 cm. derine ekilmeli.
Umarım yön konusunda yanlış yapmam. (Büzüşük taraf alta gelmeli.)
121358
Çiçekli kalma süresi hakkında bilgisi olan var mı?
Bahçede 2 ay kadar devamlı yeni çiçekler verir. Botrytis (Gri küf) e karşı hassastır. Normalde dipten 15 cıvarında çiçek getirmesi gerekir. Sizin ki De cean kesme çiçekçilikte kullanılan tür. Bir de doğadan toplananlar var (Anemon coronaria) onlar daha kısa çiçekler verir.
Benim anemonlarım çürümüş. Bulabilirsem yeniden ekicem.Şimdilik bulamadım:(
Güngör Salman
02-02-2010, 22:12
Şu güzelliğe bakın. :)
hocam 100 den aldığım soğanlar malesef çürümüş:(
hocam100
03-02-2010, 15:05
hocam 100 den aldığım soğanlar malesef çürümüş:(
Suyu çok mu verdiniz.O yüzden olabiliyor.Mart ayında tekrar gelecek yine gönderir yeniden ekersiniz.
sayın hocam 100, benim hatam oldu çok su verdim ve dediğiniz gibi çürüttüm. dediğiniz gibi yaparım artık, sağolun.
Orkun Kırcı
11-02-2010, 16:17
Hocam100'den aldığım anemonlarım bu durumdalar. Sürekli dipten yeni dallar sürüyor.
Anemonlarım açmaya başladı.
Ben anemonları bir ay önce diktim. Yumrular kupkuruydu ve taş gibiydi, 10 tane dikmiş olmama rağmen 3-4 tanesi yapraklanmış.
4 sene önce Almanya dan 2 paket (60 soğan) anemon almıştım.Başta bana soğanlar çok acayip gelmişti.Sanki odun parçaları almıştım.Pek yapraklanacaklarını da zannetmemiştim aslında.Nitekimde öyle olmuştu.60 soğandan sadece 5-6 soğan çıkmıştı:(.Bugün ise 5 soğancık 30 küsür oldu ve daha saksılarda kalan görmediğim minik soğanlarda var.Bir çoğunu bahçeye dikmiştim.Şimdi güzel güzel açmaya başladılar.Herbir çiçeği 40 45 cm boyunda nefis görünüyor:)..
Bir de ben yetiştirebilsem:( İki paket anemonu ziyan ettim:mad: soğanlar çürüdüler. Yeniden ektim bakalım bu kez büyütebilecek miyim:confused:
Manisanın dağları dolu bunlarla:) Hergün bol bol çıkıyor karşıma, kırmızı ve mavisine denk geldim bugün'e kadar, çiçek sapları 25-30 cm civarında çiçekleri çok canlı, yarın bol bol resimlerini çekerim dağlarda :))
Orkun Kırcı
20-03-2010, 13:39
Yeni tomurcuklarda yolda. Minicik soğanlardan bu kadar dal çıkması çok şaşırtıcı, hala dipten yeni sürgünler çıkıyor...
ibrahim37
20-03-2010, 15:18
Orkun bey demekki yerini sevmiş!! Çok güzel görünüyor.
Benimkilerin çiçek sapları çok kısa nedense.
Ne güzel. Misafirleri de varmış anemonun çiçeğinin:)
Arılar soğanlı çiçeklerimden hiç eksik olmuyor Sevim.K. Bir de çiçek açmış erik ağacım var ki sorma. Arı uğultusu içinde.
Bir kaç defa arı sokması nedeniyle artık tedblrli olmakla birlikte polen taşımacılıkları nedeniyle dost olduğum hayvanlar arılar:) Meyveleriniz bol olsun arılara teşekkür etmeyi de unutmayın:p
Evet, paketini saklamışım. Toprak üstü bölüm 10cm. görünüyor.
ibrahim37
22-03-2010, 22:29
Bu anemonlar Ege ve Akdeniz bölgesinde çok kısa boylu oluyorlar oysa Trakya, İstanbul ve Kuzey illerde rastladıklarım oldukça uzun boylu idi Sanırım sizinkilerde Akdeniz ikliminden bir yerlerden gelmiş olmalılar.
istcallst
25-09-2010, 14:30
Anemon cicekleri sanirim kisin cikecilerde bulunuyor.
Carrefourdan aldigim soganlari mayista diktim, acaba cicek gorecek miyim? Sanirim asiri sicak yuzunden az buyuduler. Yapraklari var, cicek yok.
oceanheart
27-09-2010, 08:28
anemonlar mart ayında çiçek açarlar siz geçen sene mevsimi geçtikten sonra anemonları satınalmışsınız.Ayrıca anemon yetiştirmek isteyenlere tavsiyem kayabahçesi şeklinde bir ortama ekim yapmaları ve doğal yağmurlar haricinde su vermemeleri (Karadenizde doğal yağmurlar bile soğanların çürümeleri için yeterli olduğundan dolayı mayıstan sonra yağmurdan korunması gerekir) **** saksıda ekim yapmışlarsa saksıyı güneşli bir ortama koyup üzerini de laminant parke altı izolasyon malzemesi gibi malzemelerle birkaç kat sararak izole etmeleri (toprak saksı daha kullanışlı olur) ve mayıs sonunda sulamayı kesmeleri şeklindedir.
artemisia10
24-01-2011, 19:54
190114Anemone Lord Lieutenant.Mavi ve katmerli inanılmaz bir güzellik...
ciceksever70
23-03-2011, 15:23
10 tane yumru ne kadarlik bir yer kaplar acaba? Benim aldigim pakette yumrulari islatin demiyor. Ciceklenme zamani Mayis-Temmuz arasi yaziyor. Mr. Fokker ve The Brides cesitleri.
bettyycim
23-03-2011, 17:02
Ben ıslattım iyice şişince ektim çimlendiler bile ;)
Batuhan Yılmaz
23-03-2011, 17:28
Slelamlar ben istambulda oturuyorum bu bitkinin mavi **** beyazının katmerli bodur veya büyük çiçeklisini nerede bulabilirim nereden satın alabilirim vede nezaman dikilir sökümü nezaman yapılır gübre kullanımı...
denizakvaryumu
23-03-2011, 19:51
198168
http://www.zengardentr.com/Anemon-St-brigid-Katmerli-sogani-10-lu-paket-cayir-ruzgar-cicegi-ithal,PR-1783.html#resimler
Linkte var.
bettyycim
24-03-2011, 20:48
Buhouse da satılıyor Batuhan ordan istediğin renge bak ;)
Batuhan Yılmaz
24-03-2011, 21:31
Çoook teşşekkür ederim bettycim peki şimdi satılıyormu.
bettyycim
24-03-2011, 21:51
Evet Cumartesi günü bol miktar da vardı ;)
Batuhan Yılmaz
27-03-2011, 10:35
Evet Cumartesi günü bol miktar da vardı ;)
Peki hangi markadır marka bilmiyorsanız asya lalenin anemonları varmıdır sayın bettyycim .
hocam100
27-03-2011, 16:17
Arkadaşlar anemonun en iyi dikim zamanı ülkemiz şartlarına göre ekim kasım aylarıdır.Şİmdi dikilenler verimli olamıyor.Sıcaktan çabuk kuruyor.
bettyycim
24-05-2011, 09:46
İlk güzel merhaba dedi çok güzel rengi var :D
anemonlar bana çocukluğumu hatırlatıyor. anemon toplamak için ninemle eşeğe binip yaylaya giderdim. Beyaz, kırmızı, mor, lila renkrenk anemonları toplayınca sevinerek eve döner sonra onları küçük bir çay bardağı suyun içine bırakırdım ki ertesi gün öğretmenime hediye etmek için.Ama ozamanlar bu küçük çiçeğin anemon olduğundan bile habersizdim...
bettyycim
02-06-2011, 13:41
Bugün Mor Anemonumda açtı :D
Bülent Baştürk
14-12-2011, 11:11
İstanbul'da Kasım ayında saksıya ektim, balkonda duruyor ve filizlenmeye başladı. Ee ama daha kış gelecek, kar-don vuracak. Erken değil mi filizler için. Bahçeye de 2 adet ektim onlar da filizlenmiş. Akıbeti ne olur bu garibanların?
Sayın Mutruki benim 10 yıl önce Edirne'de bahçemize ektiğim anemonlarım hala duruyor, sarı ve kırmızı . Şu an da yeşil yapraklılar, ben doğadan birer kök çıkarmıştım yıllar önce, soğuktan hiç zarar görmediler. Aksine bayağıda bir yayıldılar.
Katmerli ve yalınkat tüm anemonlarımı çürüttüm :( Haftada bir kez su veriyordum, siz siz olun sulamaya dikkat edin derim, sanırım toprakta sadece hafif bir nem istiyorlar...
Bülent Baştürk
20-12-2011, 10:02
Zengarden sitesinden satın aldım, bahçe-saksı karışık 4 yere ektim. bahçelerdekilerde hareket yok, saksılar maydanoz gibi yeşil yapraklı, hemen hemen hiç su vermiyorum, yağmur serpintisi üzerine ne kadar sıçrarsa onunla yetiniyor. saksı toprağında dere kumu ve perlit var.
dün küçük bir saksımdan nergisler de filizlenince saksıyı daha büyük başka bir saksının içine koyup üzerine 5-6 cm daha toprak koydum. o da erken gibi geldi bana.
alacakaranlik
26-01-2012, 09:04
anemonlar dışarıda toprak içinde olduğu sürece bir sorun olmuyor. Filizlenem oranları gördüğüm kadarıyla düşük 100 adette yaklaşık 15-20 fire oldu bende. Suyu çok seviyorlar , toprak süzek olduğu sürece. Bitkinin güzel bir form oluşturup çiçek açması için 10 cm derinlikteki saksılara dikilmesi daha doğru
kelebek çalısı
17-02-2012, 01:50
merhabalar.bu bitkinin yumruları mart ayında mı yapı marketlere geliyor acaba?izmir de sonbaharda ekilen soğanlı bitkiler reyonunda hiç görmedim.
armeria merhaba,
mart ayı sadece yaz aylarında veya sonbaharda çiçeklenme yapan soğanlılar için uygun olabilir.
İlkbaharda açması beklenen soğanlı bitkilerin ekimi kuzey yarım küre için en geç 11.ayın sonu gibi olmalıdır. Örneğin lale, nergis gibi soğanlılar toprağın altında aylar boyunca geçirecekleri soğuğa ihtiyaç duyar. Bazı soğanlı bitkiler ise yaz döneminde veya sonbahar çiçeklenmesi yaparlar, onlar için de toprağa ekim dönemi ilkbahar aylarında yapılır. Temmuz, ağustos gibi çiçeklenen gladiolus buna örnek olarak verilebilir.
Yapı marketlerde her zaman aranılanları bulmak mümkün olmayabilir, yakınınızda olan seralardan araştırma yaparsanız aradığınız soğanları daha kolay temin edebilirsiniz belki de.
Sayı Kelebek Çalısı,verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.seralarda açmış halde saksıda sümbül bulunuyor da hiç anemona denk gelmedim.sadece geçen sene bir çiçekçide demet halinde satıldığını görmüştüm.bu işin takipçisi olacağım.burdan tüm arkadaşları bilgilendiririm.
alacakaranlik
17-02-2012, 15:03
Anemon, düğün çiçeği bunlar daha yeni sayılır. Tanıtımı zaman alacaktır ülkemizde
anemon un doğal olan türü Anemon blanda belki 100 yıldır doğadan sökülüp ihraç edilmektedir. Yılda yanılmıyorsam 5-8 milyon adet satılmaktadır. Anemon coronaria seralarda kesme çiçek olarak yetiştirilmektedir. Ancak çok karlı olmadığı için üretimi çok az yapılır.
Yani Anemon çok uzun yıllardır bilinen bir yumrulu çiçektir.
Batuhan Yılmaz
16-03-2012, 18:01
Anemon nun yağı müthiş kokuyor ve cilde sürünce gençleştiriyor muş.
kelebek çalısı
22-03-2012, 00:39
Bu sene açan anemonlar. Anemon St. Brigid Mix çeşidi. Her zamanki gibi bonkörce çiçekleniyorlar. Çiçekli kalma süresi uzun olduğu için de çok seviyorum anemonu.
Tek başına olan anemon fotoğrafı ise bahçede kendiliğinden çıkan bir tür. Çiçeği yalın kat ve, yanılmıyorsam bir hafta kadar dayanıyor en fazla. Akşam üzeri çiçeği kapanıyor, sabah açıyor.
Bunlarda benim bahçemden yöresel laleler
Merhabalar arkadaşlar, benim balkondaki kamkat saksımın dibinde kışın yabani ota benzettiğim şeyler çıkmıştı. Baya da uzadı. Ben de yoldum zararı olmasın diye. Daha sonra tekrar çıkmaya başladılar. Bu sefer ellemedim. Ve çok güzel çiçeklerini göstermeye başladı o çiçekler bana. Kamkatlar yüzümü güldürmedi ama o mavi çiçekler çok güzeller. Ben bişey ekmedim. Gördüğüm kadarıyla soğanlı bir çiçek ama nasıl olabilir kuşlar mı toğum getirdi acaba. Balkonumda başka onun gibi çiçek de yoktu. Bir de acaba daha sonra soğanı oluşur da onu sökebilir miyim?
Batuhan Yılmaz
07-04-2012, 18:18
Olabilir fotoraf koyarsanız daha iyi olur benim aldığım anemonların hepsi filiz verdi çok mutluyum ama başıma kötü olaylar gelmeye devam ediyor onları korumalıyım.
Kırlardaki doğal anemonlardan bir kare...
280719
Anemone coronaria 'Lord Lieutenant' gördüm ve dayanamayıp aldım.
Ekmek içn çok mu geç acaba:confused:
Merhaba arkadaslar..
Sonunda bahcemizde de anemon yetisti .Gozlerime inanamadim cicegini gorunce..
:D
Tahminim nisan gibi ektiğim anemonların epey büyüyüp yapraklandılar, bakalım ben çiçeklerini ne zaman göreceğim..
Bir anemone tarlası resmi
300378
Holanda hatırası;)
Benim mavi katlı anemonlar bir karış oldu, geç ektiğimdenmidir bilinmez henüz tomurcuk yok.
Beyaz anemon aynı şakayık gibi:p
Benim Anemone saksısı
300439
açar umuduyla hergün kontrol ediyorum;)
labradorit
25-05-2012, 17:36
Bizim şehrin kuzey çıkışında yabani anemonlar öyle güzel açıyorlar ki... Renkleri lila, mor...
Ah gitsem de bir görsem... Şimdi ne de güzel açmışlardır. :)
Sevgi Durul
27-05-2012, 13:45
Sayın tturt'un gönderdiği, anemon saksım ve tomurcuğu. Yalnız saksıda yok yok.:p
301219
301220
Ne mutlu sizlere, anemon çiçeğini göreceksiniz.
Benimkiler kendilerini maydonoz sanıyor:rolleyes: O kadar yumrudan bir tanesi mi açmaz yahu:mad: Ne istiyorlar bir bilsem...
Sayın tturt'un gönderdiği, anemon saksım ve tomurcuğu. Yalnız saksıda yok yok.:p
301219
301220
Ne renk açacak Sayın Sdurul. Siyah mı yoksa, ne kadar koyuymuş tomurcuk rengi.
Sayin nevsune,benimkiler de oyle cok yapraklanmisti..Daha sonra 1 ad cikti..Cikar,az sabir daha..Cicekli fotosunu da yuklersiniz hatta:p
ciceksever70
27-05-2012, 16:29
Anemonlar günes mi gölge mi seviyor anlayamadim. Gölgeye ektigim yumrular cimlendi ancak henüz cicek yok. Gecen sene uzun zaman acanlarsa fare kulaklarinin altinda kalmislar cok pejmürde durumdalar. Yumrulari söküp baska yere aktarsam yer degistirmeye dayaniklimidir acaba?
kelebek çalısı
27-05-2012, 16:54
Güneşi severler. Fakat yumrular filizlendikten sonra, hatta çiçekli iken yer değiştiriseniz olumsuz sonuçlanacağını sanıyorum. Eğer çok küçük bir filizlenme ise, ve de sınırlarını iyi biliyorsanız anemon yumrularının, o halde toprağı ile geniş ve derin bir kalıp halinde alarak yer değişimi olumlu sonuç verebilir. Bence hiç ellemeyin :)
ciceksever70
27-05-2012, 17:02
Güneşi severler. Fakat yumrular filizlendikten sonra, hatta çiçekli iken yer değiştiriseniz olumsuz sonuçlanacağını sanıyorum. Eğer çok küçük bir filizlenme ise, ve de sınırlarını iyi biliyorsanız anemon yumrularının, o halde toprağı ile geniş ve derin bir kalıp halinde alarak yer değişimi olumlu sonuç verebilir. Bence hiç ellemeyin :)
Üzerini sarmis olan fare kulaklarini temizledim simdi daha fazla isik aliyorlar. Ama gecen yil bu zamanlar coktan acmislardi. Kismet artik. Yaz sonu belki topluca yer degisimi yaparim. Cok tesekkürler.
Sevgi Durul
31-05-2012, 22:21
Ne renk açacak Sayın Sdurul. Siyah mı yoksa, ne kadar koyuymuş tomurcuk rengi.
Rengi biraz belli oldu. :) Dün ve bugünün fotoğrafları.
302996
302997
Hımm. Çok güzel bir mor... ;)
Bu sitede çiçeklerin akla hayale gelmedik renklerini gördüğüm için siyah olabilir mi dedim. Çiçeğiniz benim gözümde siyah açmıştı bile. ;)
Sevgi Durul
01-06-2012, 14:43
Sevgili sakdag, bugün açtı. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/977334-post2060.htm) ekledim.:)
Sevgi Durul
04-06-2012, 18:20
Anemonumuzun bu gün itibariyle görüntüsü. Çiçekli kalma süresini paylaşacağım.
Diğeri iki tomurcuk yaptı. Rengi değişik gibi görünüyor.
304592
Sevgi Durul
11-06-2012, 10:58
Son durum.
307313
On-oniki gün kadar açık kaldı. Yeni tomurcuk vermiş bu arada.:)
Batuhan Yılmaz
13-06-2012, 09:31
Arkadaşlar ben pamuğumsu yumuşak bir tohum elde ettim kavak poleni gibi bunlar tohummudur nezaman nereye nasıl dikilir ?
Sevgi Durul
13-06-2012, 16:11
Diğeri de aynı renk açıyor. Bu sefer iki çiçeğimiz var.:)
308293
Sayın Sdurul,
Size gönderdiğim soğanlarla aynı zamanda ekilen anemon soğanları açıyor ama iki renk şu ana kadar açtı açmayan iki çiçek sapı var onlarda aynı renk mi açar bilemiyorum.
308309
Sevgi Durul
27-06-2012, 12:18
Sayın tturt, anemonların yaprakları sarardı, yumruları topraktan çıkarmam gerekir mi? Aksi takdirde, saksıda başka bitkiler olduğu için sulama devam etmekte yumrular çürür mü?
Sayın SDurul,
Ben geçtiğimiz hafta sonu hem anemon soğanlarını hem de ixia soğanlarını topraktan çıkartıp, ardiye de kurumaya aldım. Ben bu sene farklı bir şey deneyeceğim, soğanların bir kısmını Ağustos başı gibi tekrar dikeceğim. Bir merakım var onu gidereceğim. Bu bitki bildiğim kadarı ile Ocak ve Şubat ayları hariç yılın 10 ayı dikilebiliyor. Fakat 8. ve 9. aydan sonra çiçek vermiyor diye biliyorum. Nasıl tepki verecekler merak ediyorum.
Sizin sorunuza gelince aklımda kaldığı kadarı ile anemon soğanları (yumruları) kış aylarında toprak altında bölünerek çoğalıyor. Takip eden bahar da daha çok çiçek veriyor.
Batuhan Yılmaz
29-08-2012, 09:14
Arkadaşlar benim anemonlarım temuzda kurudu şimdi dikimmi eylülümü bekleyeyim ve bolca tohumum var onları nezaman nasıl nereye dikebilirim ?
kelebek çalısı
12-09-2012, 17:51
Arkadaşlar benim anemonlarım temuzda kurudu şimdi dikimmi eylülümü bekleyeyim ve bolca tohumum var onları nezaman nasıl nereye dikebilirim ?
Anemon yumrularınızı topraktan çıkarıp sakladığınızı ve yeniden ekim için doğru zamanı mı soruyorsunuz yoksa yumru yok da elinizde tohum mu var? Tam olarak netleştiremedim.
Batuhan Yılmaz
12-09-2012, 18:44
Merhaba sayın kelebek çalısı benim elinde yumru var tohumda var yumrular temmuzda kurudu tohumda temmuzda çıktı şimdi eylül ayındayız yumruları nezaman dikeyim tohumları nezaman dikeyim yoksa ikiside ölmüşmüdür inşallah bişey olmamıştırda çıkarlar.
kelebek çalısı
12-09-2012, 20:46
Yumruların içi boşalmış ve sadece kabuktan ibaret kalmışssa işe yaramayacaktır. Ama yumrular sert durumda ise yeniden ekmeye uygundur.
Tohumdan yetiştirme konusunda ise hiç bir deneyimim yok açıkçası. Tohumdan yumrulu veya soğanlı bitki yetiştirip de çiçeğini görebilmek gerçekten sabır ve tecrübe işi olsa gerek. Ben de bu sene tohumdan lale, kala zambağı ve iris yetiştirmeyi deneyimlemek istiyorum. Ama bu uzun bir süreç olacaktır eğer sonunda başarılı olursam en az iki sene sonra verim alabilirim diye düşünüyorum.
Ben geçen sezonun anemon yumrularını topraktan hiç çıkartmadım. Eylül, ekim, kasım ayları ekim için uygundur.
Batuhan Yılmaz
12-09-2012, 23:27
Keşke bende çıkarmasaydim suya koydum yarin bakicam şişerse yaşıyodur.
Batuhan Yılmaz
15-09-2012, 14:52
Arkadaşlar şişmişler ama öldükleri kesin ben şöyle bir bilgi edinmiştim hani dahlia tohumunu dikiyoruz dikildiği yıl çiçek verebiliyorya bu anemonlarda onlar gibiymiş yumrulu bitkiler soğanlılardan daha hızlı gelişiyormuş doğrumu vede ben bu anemone tohumlarını nezaman dikeyim nasıl bir ortama dikeyim ve en önemlisi bu tohumları aldığım çiçeği parmağımla kendi poleniyle ben tozlaştırdım acaba hepsi pembe beyazmı çıkar yoksa hepsi farklı renktemi lütfen yardım edin :'( .
Batuhan Yılmaz
16-09-2012, 18:42
Ben bugün tohumları diktim bayağı var hadi bakalım inşallah yeşerir.
kelebek çalısı
17-09-2012, 00:19
Ben bugün tohumları diktim bayağı var hadi bakalım inşallah yeşerir.
Yeşerir yeşermesine de oldukça zahmetli olacak sanırım. Seyreltmesi, şaşırtması ve çiçek için ikinci seneye kadar sabretmesi..
Nedense tohumlar ne kadar küçük olursa bende o tohumu ekmeye karşı bir gönülsüzlük oluyor. ;)
Kolay gelsin.
Batuhan Yılmaz
17-09-2012, 18:15
Telekkür ederim geçengün çıkan siklameni ben direk söktüm 1 mm kök yumru yapmış ve yeniden diktim bu şaşırtmamı oluyor ve ne faydası var çimlendikten ne zaman sonra yaparsak daha iyi vede seyreltmek ne demek acaba uzun süredir bu forumdayım ama hep soğanla uraştım hiç tohumla değiil :D .
kelebek çalısı
17-09-2012, 23:38
Soğanlı veya yumrulu olarak ektiğimiz bir çiçeğin çimlenmesinden sonra ister saksıda olsun ister toprakta yer değişimi ihtiyacı yoktur zaten. Yani şaşırtma bu durumda geçerli değil.
Siz tohumdan ektiğiniz için belirli bir zaman geçtikten sonra çimlenen tohumdan yeşeren bitki ilk gerçek yapraklarını çıkarmaya başladığında ayrı saksılara almanız gerekir. Seyreltme birden çok tohumun birbirine çok yakın çimlenmesi durumunda gerekir. Şaşırtma da ilk gerçek yaprakların oluşumu ile bitkiyi daha rahat gelişebileceği yeni bir saksıya ya da toprağa geçirme işlemidir.
Çimlendirme torfu ile bitkinin gelişimi için ihtiyaç duyacağı toprak aynı değildir. Şaşırtma yaptığımız toprak besin açısından zengin olmalıdır.
En azından ben böyle uygulamaya dikkat ediyorum.
Batuhan Yılmaz
18-09-2012, 20:04
Bilgi çok faydalı oldu sayın kelebek çalısı teşekkür ederim.
Merhabalar arkadaşlar,
Bulunduğum bölgede insanlar oluruna bırkıyor bu çiçeği.Hiç yerinden oynatmadan senelerdir,kendi kendine çoğalıyor.Kuzey ve soğuk bölgesel iklimdeyim.
Doğadan çektiğim birkaç fotoğraf. Keşke türler hakkında ayrıntılı bilgim olsaydı:( Bunlar anemona blanda. Yanlışım varsa düzeltin;)
Geçen sene praktiekerden aldığım rizomları paketin üstünde yazdığı üzere nisan gibi dikmiştim mayısa epey yeşillenmişti ancak sonradan herhalde fazla sulamadan hepsi çürüdü:(
Bu dönemde kökleriyle birlikte hemen hemen bütün çiçekçilerde pazarlarda vardır. Babaannem denerdi onları ekmeyi ama tutmazlardı. Geçen sene alırken çiçekçiye sormuştum bu sene olmaz artık, kökleri saklayıp seneye ekersen çıkar demişti. Bir heves denemek istedim, ancak onları da muhtemelen tam kurutamadığım için kaldırırken üstleri beyazlaşmış, küflenmiş gibiydi. Ocak ayında ümitsizce saksıya ekip dışarıda tutmuştum soğuk sever diye bu sefer de yağmurlardan olsa gerek çürüdüler.. diyordum ki ne bu saksıdaki tek ot diyip kontollü olarak sökmeye çalışırken baktım dibinde bi topçuk var o yeşilliğin haydi hayırlısı:p
Eriklibahçe
19-03-2013, 08:47
Çocukluğumdan beri düşkün olduğum anemonları(dağ lalesi) zeytinliğimize gittiğimiz zamanlarda kökünden dikkatli bir şekilde çıkarıp evimizin önündeki saksılara dikerdim,ne kadar da keyifli bir uğraşıydı benim için...
379705
379706
379707
Hala daha öyle..
Son fotoğraftaki lalelerim çok güzel poz vermişler(tıpkı başını sevgilinin omzuna yaslamış gibi
TaşevliBahçe
19-03-2013, 10:00
Çocukluğumdan beri düşkün olduğum anemonları(dağ lalesi) zeytinliğimize gittiğimiz zamanlarda kökünden dikkatli bir şekilde çıkarıp evimizin önündeki saksılara dikerdim,ne kadar da keyifli bir uğraşıydı benim için...
Hala daha öyle..
Son fotoğraftaki lalelerim çok güzel poz vermişler(tıpkı başını sevgilinin omzuna yaslamış gibi)
Kartpostal gibi çıkmış ,
herşeyi ile harika bir resim ,
çok şey anlatan bir duruşu var çok asil duruyorlar ,
fon çok hoş ,
renkler çok tatlı .........
Görüntü güzel evet ; peki sonraki yoruma ne demeli :) O sevgiliyi acaba kaç kişi bulmuştur ? ( ben bulduğum anda başını bağladım daaa şimdi o omuza başımı yaslayacak vakti bulamıyorum ki :(...
İlk defa yetiştiriyorum, ne kadar güzel birşeyin elinizde büyümesi güzelce açması:rolleyes:
hocam100
13-04-2013, 21:57
Nihayet benim anemonlarım da açıyor.Bu yıl epey bahçeye yayılmış.Tohumundan üremişler.
Anemone Coronoria..Aslında erken ilkbaharda açması gerekirdi..Bu yıl iklim herkesi şaşırttı..
Şaşkın güzel...
Dağ lalesi (Anemon)
Taze, humusça zengin ve geçirgen topraktan hoşlanır. 120 türü vardır. Bazı türlerinin soğanımsı bir yumrusu, bazılarının kök sapı
vardır. Doğada yabani olarakta yetişir. Ege bölgesinde yaygın olarak bulunan bir bitkidir. Bazı türleri yıldız çiçeklerini andırır. Sizde üretmek istiyorsanız, sonbahar en ideal mevsimdir. Küçük yumrularını bir gece
suda bekletin ve daha sonra geçirgen toprağa dikin. En sağlıklı gelişimi taze ve humusça zengin toprakta gösterir. Türlerine göre farklılık göstersede, genel olarak dayanıklı bir çiçektir. Yarı gölge ve güneş gören alanlarda yetişmesini sağlayın. Çiçekleriyle mart, mayıs aylarında buluşabilirsiniz. 15 santimetre boylanma yapabilir. Kullanım alanları oldukça fazladır. çiçek tarhları, çiçek kapları ve kaya bahçelerinde hoş bir görüntü sergilerler. Hastalıklardan korumayı unutmayın. En bilinen
hastalıkları, anemon pası denilen bir mantar hastalığıdır. Ayrıca uygun ilaçları kullanarak kımıl böceklerine karşı koruma sağlamayıda ihmal etmeyin.
EvBahçe Mart 2009
Anemone coronoria..İkisi kültür, sonuncu doğal..
Beyaz ve pembe.Bu yıl iklimin azizliğinden biraz örselendiler ama yine de açıyorlar.
Merhaba Anemon sever arkadaşlar
Bu yıl 3 -4 çeşit yetiştirebildim...Şükür diyorum zira geçen yıllar çok başarısızdım.İki çeşiti fotograflardım...
Anemon yumruları güzün ekilir en geç Kasım ayına kadar, Mart itibaren de açmaya başlıyorlar. Tohum tecrübem olmadı ama yumrudan epeyce bir süre daha erken ekmek gerekir sanırım. Ayrıca başlık içerisinde tohumdan yetiştirme ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Yumrusunu toprakta bıraktığım anemonlardan biri erken çimlendi, diğerlerini merakla bekliyorum.
Eriklibahçe
27-11-2014, 20:55
Anemonlarım yaprak geliştirmeye devam ediyor
527815
Ben bu anemon işini anlamadım. Eylülde iki paket alıp diktim. Üzerini nemli tutacak kadar su serptim. Hemencecik küflenmişler. Dışları yapışkan olmuş.
Yumruları çıkarım yıkadım, oksijenli sudan geçirdim. Tarçına buladım. ( Tarçın orkidelerde işe yarıyor, o nedenle uyguladım) Bir gün bekletip kuru toprağa gömdüm. 17 yumrudan 5'i çimlenebildi. Senelerdir yetiştirdiğim, doğadan toplanmışlarda 8 yumrudan 8'i de çimlendi. Hatta kırılan parçaları nergis saksılarına serpiştirmiştim, onlar bile çimlendi. Katmerli olanlardan 2 paket daha aldım. Çok az nemli, kuruya yakın derekumu-funda toprağı karışımına ektim. Hiç su vermedim, yumrular yine hafifçe beyazlamış. 3 hafta oldu, tık yok. Bu hibrit yumrulardan anemon yetiştirebilenleri tebrik ediyorum.
Eron2014
10-12-2014, 10:38
Arkadaşlar sizinle bir tecrübemi paylaşmak istiyorum. Haftasonu ağaçlara %2 lik bordo bulamacı uyguladım. Ağaçların diplerine ben de anemon yumruları ekmiştim. Sanırım %80 i çimlendi ve bayağı büyümüşlerdi. Dün baktığımda, anemon yapraklarında nokta nokta kararmalar olmuş. Umarım toparlarlar. Tecrübe: Anemon çiçekleri bordo bulamacını sevmiyor. Fakat bordo bulamacı bakırlı bir karışım olduğu için sümüklü böcekler de artık anemonlarımdan uzak duruyor. Bilgilerinize.
Eriklibahçe
26-12-2014, 18:27
Annemin bana küçük sürprizi,nasıl mutlu oldum anlatamam... 530636
Anemone
Dün 5 demet olarak gelen güzellerimi toprakla buluşturup cansuyu verdim.
Onları sevdikleri dış mekana bıraktım.
537881
Yaşamalarını tüm yüreğimden diliyorum.
Sûz-i Dilârâ
20-02-2015, 14:16
Hayırlı olsun yeni çiçekleriniz sevgili Jezebel. Hep böyle yarım mı açıyorlar?
Anemone
Dün 5 demet olarak gelen güzellerimi toprakla buluşturup cansuyu verdim.
Onları sevdikleri dış mekana bıraktım.
537881
Yaşamalarını tüm yüreğimden diliyorum.
Çok güzeller, çok güzeller, çok güzeller...
Onları o büyüklükteki saksılara ikişerli, üçerli dikseniz daha rahat edecekler sanki. Bu arada bu şekilde zamansız dikimi denemiştim. Çok da güzel yaşadılar/ yaşıyorlar.
Bir de merak ettim bu renkler İzmir'in neresinde yetişiyor?
Hayırlı olsun yeni çiçekleriniz sevgili Jezebel. Hep böyle yarım mı açıyorlar?
Anemonlar, özellikle doğal olanlar, hava kapalı, az güneş olursa böyle kapanıyorlar.
Arkadaşlar ben pamuğumsu yumuşak bir tohum elde ettim kavak poleni gibi bunlar tohummudur nezaman nereye nasıl dikilir ?
Evet, onlar tohumdur. Ben geçen yıl rizomdan büyüttüğüm anemonlarımın oluşan tohumlarını gelişigüzel serpmiştim, bir kaç aydır aynı boyda duran çimlenmiş miniskül anemonlarım oldu. Şaşırdığım şey, 4 anaç ve tohumdan çıkan sıklamenlerim Ocak ayında dondan öldüler, ama bu minikler devam diyor.
Bir de merak ettim bu renkler İzmir'in neresinde yetişiyor?
Bucanın Kaynaklar, Kırıklar,Doğancılar köyleri civarındakı yol kenarlarında elimle toplamıştım. Bu hediye geldi - kaynak anonim :)
Soğukta anca bir saksı ve bu kadar toprak bulabildim, yoksa biliyorum, geniş geniş diksem iyiydi🍄.
Antalya'da Anemone coronaria festivali başladı..
Ne yazık ki resimlerim güzel değil.
Güneş'i görünce böyle
538209
🍀
Batı Rüzgarı
24-11-2016, 19:48
bu yıl anemon soğanı aldım ve diktim.gelişmeleri yazarım ancak soğanlar biraz kaprisliymiş anladığım kadarıyla.benim aldığım cins Anemon blanda blue.balkondaki saksılara diktim.umarım her sene kendiğinden çıkar.çünkü ankaranın ayazı ankaranın yazı gibi zor koşullardan çıkması gerekecek...
Batı Rüzgarı
13-04-2017, 08:26
bu yıl anemon soğanı aldım ve diktim.gelişmeleri yazarım ancak soğanlar biraz kaprisliymiş anladığım kadarıyla.benim aldığım cins Anemon blanda blue.balkondaki saksılara diktim.umarım her sene kendiğinden çıkar.çünkü ankaranın ayazı ankaranın yazı gibi zor koşullardan çıkması gerekecek...
ne yazık ki şimdiye kadar bişey çıkmadı.Bundan sonra da çıkacağını sanmıyorum.bir başarısızlık hikayesi daha ekledim kendime:D
Batuhan Yılmaz
14-04-2017, 21:36
Merhaba Batı Rüzgarı, anemonun yumruları ithal olduğu için kurumuş ağaç kabuğu gibi gelir ülkemize . Bu sebepten direk ekerseniz su alamayıp çürüme yapabiliyor ya bol sulayın ama torf kullanıyorsanız torf çürüyebilir. Bence bahara girmeden bir bardak ılık suya ( kaynar olmasın haşlama patates olur :D ) oda sıcaklığında bir suya yumruları atın 1 gece bekletin yumrular böyle baya şişiyor ve hemen onları toprakla buluşturun yarı gölge alan bir yere koyun 5 cm derine dikseniz yeterli . Çok suda sakın bekletmeyin soğanlar pamuk mantarına yakalanıp çürüme yapıyorlar :). Ben ne yazık ki bütün anemonlarımı lanet olası bir kurt türü yüzünden kaybettim ve internet dahil hiç bir yerden bulamıyorum :( Umarım bir gün tekrar bulurum ...
Batuhan Yılmaz
14-04-2017, 21:39
Merhaba Batı Rüzgarı, anemonun yumruları ithal olduğu için kurumuş ağaç kabuğu gibi gelir ülkemize . Bu sebepten direk ekerseniz su alamayıp çürüme yapabiliyor ya bol sulayın ama torf kullanıyorsanız torf çürüyebilir. Bence bahara girmeden bir bardak ılık suya ( kaynar olmasın haşlama patates olur :D ) oda sıcaklığında bir suya yumruları atın 1 gece bekletin yumrular böyle baya şişiyor ve hemen onları toprakla buluşturun yarı gölge alan bir yere koyun 5 cm derine dikseniz yeterli . Çok suda sakın bekletmeyin soğanlar pamuk mantarına yakalanıp çürüme yapıyorlar :). Ben ne yazık ki bütün anemonlarımı lanet olası bir kurt türü yüzünden kaybettim ve internet dahil hiç bir yerden bulamıyorum :( Umarım bir gün tekrar bulurum ...
Ilık suya koyma sebebimiz eğer soğuk bir yerde yaşıyorsanız dormansinin yani uyku evresinden çıkıp onlara baharın geldiğini hatırlatmak istememizdendir .
Batı Rüzgarı
14-04-2017, 22:08
Merhaba Batı Rüzgarı, anemonun yumruları ithal olduğu için kurumuş ağaç kabuğu gibi gelir ülkemize . Bu sebepten direk ekerseniz su alamayıp çürüme yapabiliyor ya bol sulayın ama torf kullanıyorsanız torf çürüyebilir. Bence bahara girmeden bir bardak ılık suya ( kaynar olmasın haşlama patates olur :D ) oda sıcaklığında bir suya yumruları atın 1 gece bekletin yumrular böyle baya şişiyor ve hemen onları toprakla buluşturun yarı gölge alan bir yere koyun 5 cm derine dikseniz yeterli . Çok suda sakın bekletmeyin soğanlar pamuk mantarına yakalanıp çürüme yapıyorlar :). Ben ne yazık ki bütün anemonlarımı lanet olası bir kurt türü yüzünden kaybettim ve internet dahil hiç bir yerden bulamıyorum :( Umarım bir gün tekrar bulurum ...
teşekkür ederim bilgiler için.
ve evet aynen dediğiniz gibi kuru erik gibi bişeydi.
ilk diktiğimde bolca sulamıştım aslında.kış boyunca toprak kaskatıydı haliyle ankara... bahar gelince çıkmasını ümit ettim bugün yarın diye diye ama malesef... bişey çıktı gerçi de neyse konumuzla alakası yok :D
aslında konunun ilk sayfalarına da bakmıştım benim gibi başarısızlıklar çok olmuş.Genel şikayet ise çürümesi...o yüzden fazla da sulama gayreti içine düşmedim şahsen...Neyse artık olan oldu belki bir daha denerim seneye ...
Batuhan Yılmaz
14-04-2017, 22:25
Hayırlısı olsun soğan bulma şansınız olduğu sürece hiç sorun yok mesela ben 5 senedir bulamıyorum , ne yazık ki drenajı iyi isteyen bir bitki ama çok susuzluğada gelmiyor ne yazık ki .
Ilkbahar ve sonbaharda migroslarda paket icinde bulabilirsiniz..pakette 7 adet cikiyor..bu rizomlari nasil cogaltabilirim.bilgisi olan var mi? Tesekkurler...
Dumlupınar
04-05-2017, 16:38
Arkadaşlar,anemon yumrularını sonbahar aylarında kipa extra hiper marketlerden,internet üzerinden zengarden,e-fidancım adlı sitelerden de alabilirsiniz.
Bugün anemonlardan bir tanesinin topraktan çıktığını gördüm. Umarım çoğalmışlardır. O kadar soğandan ancak bunlar canlanıp çiçek açtılar.
660115
660116
660117
660118
insirah:)
19-11-2017, 12:34
Sizlerden heveslenip bende anemon soganı aldım bauhause dan ama marta kadar beklemem mi gerekiyor dikmem için ? Kuzey cephede kapalı balkonum var acaba şimdiden dikip orda bekletsem olur mu ki ?!?
insirah:)
24-11-2017, 09:45
dün akşamdan ılık suya koyduğum anemon yumrularımı bu sabah itibariyle toprakla buluşturdum kapalı balkonuma yerleştirdim hadi hayırlısı bakalım :)
celalamca
24-11-2017, 15:14
Marketten alınan anemon soğan paketlerinin arkasında "resim-işaretler" vardır.Anemon için "çok yıllık" işareti bulunmaz...Sebebi Ankara gibi kışı çetin geçen yerlerde anemon soğanlarının kışı çıkaramamasından kaynaklanır.Ankarada kapalı balkonda olabilir belki...ama bahçede kesin olmaz.
Marketten alınan anemon soğan paketlerinin arkasında "resim-işaretler" vardır.Anemon için "çok yıllık" işareti bulunmaz...Sebebi Ankara gibi kışı çetin geçen yerlerde anemon soğanlarının kışı çıkaramamasından kaynaklanır.Ankarada kapalı balkonda olabilir belki...ama bahçede kesin olmaz.
Ben de oldukça fazla anemon yumrusu dikmeme rağmen ancak üç dört tanesinden çiçek alabildim.Yukarıda 171. ve 172. mesajlarımda çiçekli resimleri görülüyor. Bulunduğu yer Afyonkarahisar. Rakım ise 1280 civarı. Bu yıl şu anda iki tane çıkmış filiz bulunmakta. Çok fazla güneş görmeyen bir yerdeler. Yarım gün en azından güneş aldıklarını düşünüyorum. Geçen yıl dikmiştim. Ancak dikim zamanını tam olarak hatırlayamıyorum. Muhtemelen sonbaharda diktiğim için bu yıl çiçek açtılar. Umarım ölmeden çoğalırlar. İthal oldukları için sağlamlıkları konusunda bir şey diyemiyorum.
Kışın çıkmama nedeni drenaj sorunu nedeni ile olabilir mi. Kısmi olarak benim dikmiş olduğum yerde de toprak ıslak kalabilir. Ancak aradan zaman geçince ıslaklık eğim nedeni ile gitmekte.
Bu yılı da atlatırlarsa soğuklara dayanıklılıklarını kanıtlamış olacaklar.
Ayırıcılar windflowers olarak da bilinirler, çeşitli türler bahar ve sonbaharda çiçek açarak çeşitlidir. Bazıları lifli köklere sahiptir ve fidanlıklar ve bahçe merkezlerinin uzun ömürlü kısımlarında bulunur. Diğerleri, lüllerle kaplı çiçek açan ampullerle birlikte sonbaharda satılan ve ekilen yumrularla yetişir.
Anemones hakkında
Bahar çiçeklenme maymun taşı, ormanlık alanlar ve kaya bahçeleri için iyi tercih olan düşük yetişen bitkilerdir. Çoğu, sürünen rizomlardan yetişirken , Grecian windflower (Anemone blanda) ve haşhaş anemon (A. coronaria) yumru köklerden yetişir. Sonbahar döneminde bu erken dönem zambakları tohumlayın; Grecian windflowers 4-7 bölgelerinde dayanıklıdır, haşhaş maymunlar 6-9 bölgelerinde gelişir ve zorlamak için popülerdir.
Uzun boylu büyüyen sonbahar anemonları, yazdan sonbahara kadar pembe ve beyaz tonlarına kadar sınırlara ve ormancılık bahçelerine renk katar. Bu Asya yerlileri, koyu yeşil, akçaağaç benzeri yapraklar üzerinde yer alan zarif sapları üzerinde büyük, fincan şeklinde çiçekler taşırlar.
Tüm anemonlar yutulursa zehirlidir.
Anemonların özellikleri Anemone
anemone (Anemone nemorosa) Bu tür genellikle ilkbaharda saf beyaz, tek, yıldız şeklinde çiçekler için bir zemin oluşturduğu yaprak döken ağaçların gölgesinde vatandaşlığa geçecektir. Pembe ve mavi çeşitler de mevcuttur. 6-8 inç boyunda büyüyen, zengin, nemli fakat iyi drene edilmiş asit toprakları tercih eder; Toprak çok hantal ise kökleri çürür. Ahşap anemonlar ağaçların yaprak döktüğü yaz başında uyuyamaz. Bazen sonbaharda dayanma köksap olarak sunulmaktadır. 3-9. Bölgelerde Hardy.
Kardelen anemon (Anemone sylvestris)Doğallaştıran başka bir ilkbahar bloomerı, bu türün 12-18 inçlik bitkilerde 1-2 inç genişliğindeki çiçeklerle kokulu, tek, hafifçe başını sallayan. Ahşap anemon olarak aynı büyüme koşullarını tercih eder. 4-9. Bölgelerde Hardy.
Grapeleaf Anemone (Anemone tomentosa 'Robustissima') Yaklaşık 3 metre boyunda yetişen bu maymun yayılır, ancak invaziv değildir. Sonbahar zenginlikleri en dayanıklı, 3-9 bölgelerinde büyüyecek. Çiçekler gümüşi pembedir ve birkaç hafta boyunca devam eden erken sonbaharda çiçek açar.
Melez veya Japon anemon (Amemone x hybrida)Bu Asya yerlisi, saten yaprakları kontrast bir yeşil ve altın merkezi düğmeyi çevreleyen büyük, tek veya çift, fincan şeklinde çiçekleri taşıyor. Genellikle mevcut çeşitler şık, tek çiçekli, beyaz çeşidi ' Honorine Jobert ' ve yarı-çift, pembe ' Queen Charlotte ' içerir . Çiçeği, orta sonbaharda 3-4 ayak uzunluğundaki gövdelerde taşınır. 5-9. Bölgelerde Hardy.
Çin anemon (Anemone hupehensis) Melez anemonlara benzer, ancak daha kompakt, bu 2-3 metre boyunda çiçek açar. Popüler çeşitler derin gül pembe, yarı çift ' Prince Henry ' ve ' Eylül Charm 'yaz sonunda erken düşene kadar tek, gül-pembe çiçeklerle. 4-9. Bölgelerde Hardy.
Anemones büyüyecek bir site seçimi
Bahar çiçeklenme maymun parçaları gölge en iyisidir. Güz dalları, gölge için tam güneşte gelişirler. Herkes nemli, ancak iyi drene edilmiş, ancak hantal olmayan ve asit tarafındaki toprağı takdir ediyor.
Dikim Talimatları
Konteyner yetiştirilen bitkiler, büyüyen mevsim boyunca sergilenebilir, ancak ilkbahar, güz dalları için tercih edilir. Bahar bloomerlerini yaz ortasında veya erken sonbaharda bölün. Uzay ahşap anemonlar 10 santim uzaklıkta, kardan adam fıstığı 12-24 inç ayrı ve 18 inç aralıklarla şişirilmiş. Toprağı 12 ila 15 inç derinliğe kadar gevşetmek için bir bahçe çatalını veya yeke seti kullanarak bahçe yatağını hazırlayın, sonra 2-4 inçlik bir komposto katına karıştırın. Bitkinin içerdiği saksı çapının iki katı bir delik kazın. Bitkiyi kapından dikkatlice çıkarın ve kök topunun üstü toprak yüzeyi ile aynı hizada olacak şekilde deliğe yerleştirin. Dikkatle kök topu etrafında doldurun ve toprak hafifçe sıkıca. Su iyice karıştır
Devam Eden Bakım
Bahçedeki bitkileri yalnızca ilkbaharda böl veya taşıyın. Güz kurtçukları kurmak yavaş olabilir, ancak yerleştikten sonra ilkbahar bloomerleri gibi yayılma eğilimi gösterirler. Deadheading, çiçek süresini uzatmaz, ancak bitkileri neater yapar.
https://garden.org/plants/group/anemones/
Onları uyandır, böylece büyümenin vakti geldiğini bilirler
Anemon soğanları genellikle büyümeye hazır hale getirmek için önceden ekilerek hazırlanmış bir emmekten yararlanırlar. Bahçeye çıkmadan önce, 2-4 saat veya gece boyunca küçük bir su kabında anemon soğanları ıslatın. Bu onları daha hızlı filizlenmeye ve büyümeye teşvik edecek, böylece bahçedeki ilk sonbaharın kökleri için iyi bir ağ geliştiriyorlar.
BİTKİ
DERİNLİĞİ DÖKÜM
3 inç
SU
MİKTARI
Aktif büyüme sırasında orta dereceli, kuru yaz uykusu
SUNLIGHT
MİKTARI
Tam güneşten yarım güne güneş
ÖĞRETİM PROKSİMYONU
Dikim Arasında 3-4 Inç
TÜM ANEMON ALIŞVERİŞ
Açık Yataklar
Toprağın iyi drene olduğu bir yer bulun. Sert yağmurdan 5-6 saat sonra hala su birikintileri varsa, başka bir siteyi ararız. Ya da drenajı iyileştirmek için 2-3 "seviyesini yükseltmek için organik materyal ilavesi ile toprağı değiştirin Turba yosunu, komposto, toprak kabuğu veya ayrışmış gübrenin hepsi iyi çalışır ve yaygın olarak bulunur Anemonlar toprak hakkında telaşlı olmazken, iyi drenaj sağlayan topraklarda en iyi performansı göstereceklerdir.
Anemonlarınıza nerede yarım gün güneş alacaklarını yerleştirin.
Onlara biraz uyandırma çağrısı yapmak için ampullerinizi ılık suda birkaç saat bekletin. Bir dalış yaparken toprağı hazırlayabilir, ekim düzeninizi tasarlayabilir, işler yönetebilir ya da rahatlayabilirsiniz.
Delikleri kazın ve anemonları 1-2 "inceltin. Ampulün hangi tarafının yukarı bakması gerektiği konusunda endişelenmeyin. Ampullerin konumuna bakılmaksızın, hala büyürler. Anantaralar tipik olarak hangi yoldan çıktığını bulabilir. (Zeki, ha?)
Dikimden sonra, su maymunlarını iyi, toprak hafifçe ıslatılmalı ve ampullerin etrafına yerleşti- rilmelidir. Kökler sonbaharda oluşacak. Sıcak bölgelerde sonbaharda bir miktar gelişebilir. İlkbaharda tomurcuklan ve çiçekler üretilir.
Çiçek açtığınızda, küçük buketler için anemon çiçekleri kesmekten çekinmeyin. Bu bitkilere zarar vermez.
Mevsim çiçeklenme bittikten sonra yeşilliği yerinde bırakın; Kesme Yapraklar güneş ışığını toplar, fotosentez yoluyla yemek yaratır ve gelecek için ampulleri güçlendirir. Aktif büyüme dönemlerinde su; haftada yaklaşık 1 inç nem iyi bir tahmin.
Yaz bitiminde yapraklar sararacak ve bitki durgunluğa kaydığında ölecek. Bu noktada yeşillik çoktan çıkarılabilir. Anemonlarınız, bir sonraki büyüme döngüsüne başlamadan önce birkaç ay dinlenir.
Tencere, fıçılar, küvetler ve kutular
Kaplarınızı kaliteli, iyi drene edilmiş bir toprakla doldurun. Hemen hemen piyasada bulunan herhangi bir saksı hazırlama ortamı iyi çalışacaktır. Yeterli drenaj deliği olduğundan emin olun; anemon soğanları asla su altında kalmış topraklarda oturmamalı veya çürümeye başlanmalıdır.
Anemonlarınıza nerede yarım gün güneş alacaklarını yerleştirin.
Onlara biraz uyandırma çağrısı yapmak için ampullerinizi birkaç saat veya bir gece boyunca ılık suda bekletin. Bu onların ilk sonbaharında iyi güçlü kökleri geliştirmelerine yardımcı olacaktır.
Delikleri kazın ve en parlak görüntüler için anemonları 1-2 inç ve sadece bir inç ya da iki bitki sıkın. Ampulün hangi tarafının yukarı bakması gerektiği konusunda endişelenmeyin. Ampullerin konumuna bakılmaksızın, hala büyürler. Anantaralar tipik olarak hangi yoldan çıktığını bulabilir.
Dikimden sonra, kaplarınızı iyice suya alın, toprağı nazikçe soğumaya ve böylece ampullerin çevresine yerleşir. Sonbaharda kökler oluşacak. Sıcak bölgelerde sonbaharda bazı yapraklar da gelişebilir. İlkbaharda tomurcuklan ve çiçekler üretilir.
Çiçekli kapların tadını çıkarın, isterseniz birkaç çiçek sürünerek. Bu, bitkilerinize zarar vermez.
Mevsim çiçeklenme bittikten sonra yeşilliği yerinde bırakın; Kesme Yapraklar güneş ışığını toplar, fotosentez yoluyla yemek yaratır ve gelecek için ampulleri güçlendirir. Aktif büyüme periyotlarında su, haftada yaklaşık 1 "su gerekir.
Yaz bitiminde yapraklar sararacak ve bitki durgunluğa kaydığında ölecek. Bu noktada yeşillik çoktan çıkarılabilir. Anemonlarınız, bir sonraki büyüme döngüsüne başlamadan önce birkaç ay dinlenir.
https://www.easytogrowbulbs.com/pages/anemone-planting-guide
Batuhan Yılmaz
30-11-2017, 18:20
Merhabalar öncelikle alıntılayamadığım için kusuruma bakmayın bana verdiğiniz güzel cevaplar için hepinize teşekkür ederim şimdi de ilginç bir deney yapıyorum olumlu veya olumsuz size bildiricem .Ne yazık ki soğan bulamadım internettekiler ise hem biraz pahalı hemde istediğim türden bulamadım elimde sanırım 5-6 yıllık evet çok uzu bir süre biliyorum katmerli mavi anemon tohumları var 1 haftadır ılık suda bekliyorlar ama henüz farklı bir gelişim görmedim yarın üstü örtülü minik bir saksıya hepsini dikip bahara kadar bekleyeceğim bakalım filizlenme olucak mı hepinize teşekkürler.
insirah:)
19-02-2018, 09:03
iyi ki yazmışım buraya nezaman dikmiştim anemonları diye düşünüyordum :) dün toprağı hala dümdüz görünce ne oldu bu yumrulara diye düşündüm ve eşelemeye başladım . 8 yumru dikmiştim . eşelerken birisini filizli gördüm ama daha toprağın altında filizi ! sonra diğerlerini dikkatlice eşeledim ama birinden de çıtırt diye bi ses geldi baktım o da filizlemiş inşallah öldürmemişimdir diye tekrar yerine koydum. diğerleri ise çürümüştü. boşluklara yeni anemon yumruları ekip suladım bakalım sonuç ne olur.
2018' in son açan anemonu
Vakit geçtiği halde anemon yumrularından almıştım. Bir süre ekip ekmemekle ilgili tereddütüm ve başka işler olunca toprak ile buluşturamadım. Ektikten sonra da durum çok az çıkan oldu. O da ilk çiçeğini açtı. Tabi ki üzerine kar yağdı.
685778
685779
İşyerimin bahçesinde gördüm. Otların arasından çıkmış:o
Mevsimin ilk anemon çiçeği. Bizim anemon ölmediği gibi tohumlardan yavru da yapmış. Bir de ektiğim kabuk gibi şeylerden az çıkan olmasa.
704274
Şu anda her yer kar altında. Pazartesi yağan kar her yeri beyaz bir örtü ile kapladı.
Batuhan Yılmaz
24-04-2021, 04:16
Selamlar belkide 10-15 sene önce anemon yumrusu almıştım. Geçen gün instagramda gördüm ve yeniden merak ettim. Anemon yetiştiren kaldı mı bilmiyorum ama e fidancımda 5 adt 9₺ güvenip alsam mı almasam mı zamanı mı dikmek için bilmiyorum kokusu var mıydı onuda unuttum aldım diyelim evde balkonda bahçede doldu taştı bitki ayyaşı oldum sanırım :D Bahçesinde Anemon olanlar yazarlarsa sevinirim mutlu musunuz ona göre alacağım.
manolya100
08-03-2022, 17:36
Bahçe markette 14.50 içinde 5 adet var. suya koydum ekeceğim ama yarın kar yağacakmış ekmesem mi bilemedim.
Bahçe markette 14.50 içinde 5 adet var. suya koydum ekeceğim ama yarın kar yağacakmış ekmesem mi bilemedim.
Suya koyduğunuz yumruları toprağa dikmez iseniz zaten ölmeleri kaçınılmaz. Siz hemen toprağa dikin. Büyük çoğunluğu çürüyor. Ancak kalanlar büyüdükten sonra tohumla ve yumru ile zamanla çoğalıyor.Benim diktiklerimden kalan bir tane oldukça çoğaldı. Şu anda yeşil halde baharda çiçek açmak için havaların ısınmasını bekliyorlar.
723906
723907
manolya100
10-03-2022, 11:17
Suya koyduğunuz yumruları toprağa dikmez iseniz zaten ölmeleri kaçınılmaz. Siz hemen toprağa dikin. Büyük çoğunluğu çürüyor. Ancak kalanlar büyüdükten sonra tohumla ve yumru ile zamanla çoğalıyor.Benim diktiklerimden kalan bir tane oldukça çoğaldı. Şu anda yeşil halde baharda çiçek açmak için havaların ısınmasını bekliyorlar.
723906
723907
bir kısmını balkondaki saksıya bir kısmını salondaki saksıya ektim bakalım ne olacak ama bir hata yaptım sanırım. Suda 3-4 saat bekletin diyordu ben 2 saat beklettim acele ettim.
manolya100
18-04-2022, 14:55
Anemonlarım çürüdü malesef
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.