View Full Version : Yumurta çeşitleri, Yumurta yemekleri
caucasus
21-01-2009, 10:32
Yumurta, hemen hemen hepimizin sürekli kullandığı besin değeri yüksek, kullanımı ve pişirmesi kolay, kullanım yelpazesi çok geniş olup mutfağımızın olmazsa olmazlarından biridir YUMURTA.
Genellikle bekarların, acelesi olanların, yemek yapmasını bilmeyenlerin kullandığı Yumurtanın bir çok çeşiti vardır. Benim aklıma ilk gelen Melemen ve mantarlı yumurta.
Başka çeşitlerin yapılışları ve tariflerini de sizlerden bekliyorum.
Misal olarak eski zamanlar da Camilerimiz de deve kuşu yumurtası asarlarmış. Asılmasının sebebi ise deve kuşu yumurtasının olduğu yere örümcek yuva yapmazmış.
berduray
21-01-2009, 10:43
Çılbır var.
Sahanda kaynayan sirkeli suya yumurta kırılır. (Dağılmaması için sirke konulur.)
Piştikten sonra kevgirle alınarak üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür, tereyağ, pul biber yakılarak yapılan en üste sos dökülür.
caucasus
21-01-2009, 14:13
Mantarlı yumurta,
İlk önce mantarları istediğiniz miktar da ve ebatta keserek bir tava içine atıyoruz. Tavanın teflon olması benim tercihimdir. Tava da bulunan mantarlar Kısık ateşte pişmeye devam ederken. Bir kapta kırılımış halde bekleyen yumurtaların üzerine Bir tutam Karabiber, Bir tutam Kırmızıbiber ve biraz tuz ektikten sonra iyice çırparak yumurtaları Baharatlarla karıştırıyoruz.
Mantarlar suyu bittikten sonra, içerisine 2 yemek kaşığı kadar Tereyağı ekleyip Mantarları bir iki kez çevirdikten sonra yumurtaları Mantarın üzerine döküyoruz. Hafif ateşte pişirerek yenmeye hazır hale geldikten sonra sunum ise size kalmış bir güzellik.
Malzemeler:
3 Yumurta .
250 gr kadar Mantar.
1 Tutam Karabiber.
1 Tutam Kırmızı biber.
1 Tutam Tuz.
2 Yemek kaşığı Tereyağ.
Not: Yumurtanın daha fazla kabarmasını, çok ve beyaz gözükmesini isterseniz kapta ki yumurtaları karıştırırken içine bir tutam kadar UN atın. Pişirirken yumurtaların kabarmasını görünce sizler de şaşıracaksınız.
AFİYET OLSUN.
YUMURTA DOLMASI...
MALZEMELER:
12 yumurta,100 gr beyaz peynir,5-6 dal maydanoz,karabiber,tuz,sumak,kırmızı biber.
YAPILIŞI:
1-)Önce oniki yumurtadan on tanesi lop hale gelinceye kadar haşlanır.Yumurtalar şekilleri hiç bozulmayacak şekilde soyulur.Ardından on yumurta dikey olarak ortadan ikiye bölünüyor ve sarıları çıkarılır
2-)Çıkarılan bu sarı kısımlar ayrı bir kaba konur.Tuz,karabiber,peynir ve ince kıyılmış maydanozla birlikte karıştırılıp,ezildikten sonra harç haline getirilir.
3-)Hazırlanan bu harç ortadan kesilip içi boşaltılmış yumurtaların ortasındaki boşluğa doldurulur.Ardından üstleri çatalla ezilip düzleştiriliyor.
4-)Geriye kalan iki çiğ yumurta kırılıp bir kapta çırpılıyor ve içleri doldurulmuş yumurtalar çiğ yumurtaya bulanıp bir tavaya düzgünce yerleştiriliyor.
5-)Yumurtalar hafifce pembeleşene kadar çiçek yağında kızartılıp parçalanmadan servis yapılacak tabağa alınır.
6-)Servis tabağına alınan yumurtalar üzerine sumak ve isteğe göre kırmızı biber koyularak servis yapılır.
Yumurta severlerin denemesini tavsiye ederim. Çok güzel oluyor.
Sn minem bu tarif çok hoşuma gitti . En kısa zamanda bir yumurta sever olarak deneyeceğim. Teşekkür ederim tarif için. Daha önce hiç duymamıştım.
Haşlanmış yumurta ve peynir sevenler için oldukca güzel ve değişik bir tat. Afiyet olsun Sayın Evrim:)
Valla bana yumurta olsunda nasıl olursa olsun . Hemen hemen her gün en kötü ihtimal 2 günde bir yemek olsa bile yanında mutlaka bir yumurta kırar yerim ben :D
Tabi değişik tarifleri de denemek lazım :P
Hatta sizin tarife eklemek istiyorum müsadenizle.Hani kızartmak ağır olursa hiç çiğ yumurtaya bulayıp kızartmadan da öyle bile güzel olur benim kanaatimce. Üzerine de zeytinyağı limon ::dilli: Ay bugün eve gidince yapayım bari .
Sahanda yumurtayı zeytinyağıyla denediniz mi? çok güzel bir tadı oluyor.
Zeytin yağını tavaya koyun, ama sakın ızıtmayın, kızdırmayın. Hemen üzerine yumurtaları kırın. Ben beyazını iyi pişmiş, sarısını pişmemiş sevdiğim için bu şekilde pişriyorum, tuzunu üzerine döküp ateşten alıyorum. Üzerini çiçek kekik, karabiber ve pul biber ile süslüyorum. Taze ekmekle, yağının tek zerresini de heba etmedenyemek gerek; çok güzel olur.
Denemeyenler için çok farklı bir tat oluyor.
KREP (kendi denemelerim sonucu oluşan ölçüler)
4 yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı silme tuz
1/2 çay bardağı su
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
karıştırıcı ile iyice karıştırıyoruz hepsini.
sadece birer kepçe ile çok ince krepler yapabiliyorsunuz. 10-12cm çap oluyordur sanıyorum
teflon tavaya ilk krepten önce çok çok az yağ sürmek iyi olur.
caucasus
22-01-2009, 17:49
Sayın minem çok güzel bir tarife benziyor ilk fırsatta değerlendireceğim.
Çiğ yumurtaya bulamadan **** yumurtaya bulayıp kızarttığınız da bir çeşit meze olarak yemeklerinizin yanında da kullanabilirsiniz arkadaşlar. Afiyet olsun :)
caucasus
22-01-2009, 17:58
Teşekkürler. İlk fırsatta deneyeceğim. Başka ilginç tarifleriniz varsa bekliyoruz.
Zeytin yağını tavaya koyun, ama sakın ızıtmayın, kızdırmayın. Hemen üzerine yumurtaları kırın. Ben beyazını iyi pişmiş, sarısını pişmemiş sevdiğim için bu şekilde pişriyorum, tuzunu üzerine döküp ateşten alıyorum. Üzerini çiçek kekik, karabiber ve pul biber ile süslüyorum. Taze ekmekle, yağının tek zerresini de heba etmedenyemek gerek; çok güzel olur.
Sn Tenar tam beni anlatmışsınız . Ben yazsam bu kadar olurdu.:D Kesinlikle tavsiye ediyorum arkadaşlar .Zeytinyağında yumurtayı. Çok lezzetli.
Soğanlı yumurta;
Hem kolay hem de evde yemeğiniz olmadığı zaman çok güzel yasak savıyor.
Dört-beş tane iri kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayınız. Az yağda (tereyağ da olabilir sıvı yağ da) bu soğanları pembeleştirin.
Pembeleştikten sonra bir tatlı kaşığı kadar et suyu (toz) ilave edin. Varsa bir çay bardağı tavuk suyu da olur. Biraz kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek birkaç dakika (beş dakika) daha yumuşatın. Eğer tavuk suyunu toz olarak kullanacaksanız, tuzunu çok az koyun.
Soğanlar iyice pişince, sahanda yumurtaları kıracağınız yerlerden soğanları açarak çukurlar yapın. Ve yumurtaları kırın.
Yumurtaların beyazları pişince hemen ateşi söndürün. Sarılarının pişmemesi gerekiyor.
Sonra tabaklarınıza servis yapınca, ekmeğinizle sarılarının üzerine iyice bandırın.
Patatesli yumurta :
Patatesleri başparmak tırnağı ebadında ve fazla kalın olmayacak şekilde gelişi güzel olmak üzere doğrayın, tuzlayın ve az miktarda zeytinyağda pembeleşinceye kadar hafif kızartın. Ateşi iyice kısın ve yumurtaları kırın ( köy yumurtası olmazsa olmaz), karıştırın ve sıcak ekmek ile yeyin. Yanına taze soğanı ve limonu bol marul salatası eklerseniz şahane olacaktır.
Kesikli ( çökelekli yumurta) :
Tereyağı kapta eritin sonra çökelekleri koyun kaba, tuzunu ve bolca toz kırmızı biber ekin. Karıştırarak hafif ateşte pişirin. Rengi sarıya dönecektir sonra yumurtaları ( mutlaka köy gene) kırın ve iyice karıştırarak istediğiniz kıvama gelinceye kadar pişirin. Yanına en iyi giden şey taze soğan ve taze ekmektir. Marul salatası da fena olmaz tabii.
Afiyetler olsun.
caucasus
23-01-2009, 16:02
Oooooh aman Allahım bu ne tarifler, iyi ki spora başladım yoksa bunları yemekten bol bol kilo alıp buldozere dönerdim :) Tarifler için teşekkürler.
Üniversitede okuyan , ve yalnız yaşayan gençler için sağlıklı , pratik tarifler.
caucasus
30-01-2009, 22:03
YUMURTA DOLMASI...
3-)Hazırlanan bu harç ortadan kesilip içi boşaltılmış yumurtaların ortasındaki boşluğa doldurulur.Ardından üstleri çatalla ezilip düzleştiriliyor.
Sayın minem, tarifte biraz noksanlık var zannedersem. Yumurtalar ortadan bölündükten sonra derken, enine mi boyuna mı bölünecek. Bir de harç olararak hazırlanan yumurtanın sarıları tekrar içerisine doldurulduktan sonra, yumurtalar yarımşar halde mi pişiriliyor **** bir bütün olacak şekil de tamamlandıktan sonra mı kızartılıyor.
Ben bu sabah yapalım dedim ancak hem eşimle içinden çıkamadık bir de biraz zahmetli olur diye vaz geçildi. Konuyu biraz daha açarsanız ben bu tarifi denemek istiyorum. Teşekkürler.
Yumurtaları ortadan dikine kesiyorsunuz. Çıkardığınız sarılarını harçla karıştırdıktan sonra içini boşalttığınız yarım yumrta dilimlerinin içine dolduruyorsunuz. Hafifce çatalla üzerine bastırırsanız harç yapışıyor. Aman fazla bastırmayın çünkü yumurtalar çabucak dağılabiliyor :)
Yani yumurtaları yarım yarım doldurup yarım yarım kızartıyorsunuz.
Ortaya neredeyse böyle bir görüntü çıkıyor Sayın Caucasus. Kendi yaptığım değil ama netten bulduğum bir fotoğraf...
60840
caucasus
30-01-2009, 22:23
Hımmm ilginç. Ben eşime sizin tarifinizi söyledim ancak şimdi onunla uğraşamam çok uzun sürer deyince ben de vaz geçtim. Ancak ilk fırsatta ben üşenmeyip kendim yapacağım.
caucasus
04-02-2009, 23:59
ilk önce teflon tavaya yağ konur, yağ kızınca istenen miktar da yumurta kırılır ve pişenen kadar beklenir ( kısık ateşte ) aman sarısını pişirmeyin ki ekmeğe bandırıp tadını alabilesiniz.
Balık Ekmek
(taze ekmekle güzel olmaz, ekmek hamurlaşır)
malzemeler:
dilimlenmiş bayat ekmek
yumurta
tuz
isteğe bağlı malzemeler:
süt
sarımsak
- yumurtalar sarısı beyazı birbirine karışana kadar çatalla çırpılır. Tuzu atılır.
- istenirse dövülmü sarımsak da yakışır.
- eger daha yumuşakca olması isteniyorsa (3 yumurtaya bir fincandan bile az) süt katılır.
- zeytinyağının kızgın hali iyi olmaz diyorlar, istediğniz kızgın sıvı yağda turuncu olana kadar kızartılır.
Kahvaltıda, peynir ve zeytinle çok güzel yenir.
Anneannemin Kuzinesinde Yumurtalı Ekmek
malzemeler:
Dilimlenmiş ekmek
tereyağ veya zeytinyağı
3 yumurta
rendelenmiş koyun peyniri
kıyılmış maydonoz, dereotu, nane
pul biber
tuz
- yumurtalar saırısı beyazı karışana kadar çırpılır
- tuz+peynir+kıyılmış otlar+biber katılır, karıştırılır
- üzeri hafif yağlanmış ekmekler tepsiye dizilir,
- üzerine bu karışım eşit olarak dağıtılıp yayılır.
- sıcak fırına sürülür. tupturuncu olana kadar kızartılır.
Üniversitede okuyan , ve yalnız yaşayan gençler için sağlıklı , pratik tarifler.
Tupinel Yumurta
beyaz kabuklu yumurta
kurusoğan kabuğu
kuru safran otu
değişik renkte çiçek polenleri
- soğankabuğu ve renk verici polenler, otlar ayrı ayrı kaplarda kaynatılır; elimizde farklı renklerde kaynar su olacak.
- kim hangi renk istiyorsa, yumurtanın tepesi topluiğneyle delinerek kaynar suya kaşıkla bırakılır.
- 3 dakikada kayısı olacağı unutulmamalıdır. kabuk renk değiştirdiğinde çıkarılıp, kabuğu soyulmadan önce sevinilir ve yumurta avuçlarınızın içerisinde sevilir, sonra yüze sürülür; ancak yumurta öpülmez; yoksa dudaklarınız tavuk totosu gibi olur.
- hiç yemeyceğiniz varsa da yumurta soyulup, ekmek veya yufka arasına sarılıp, yaş nane ve soğan, tuz konularak yenilir.
Yumurtayı illaki değişik bir şekilde yemek, bir seramoni yaşamak istiyorsanız, siz de anneannemim ve annemin bize yaptıklarını uygulayabilirsiniz.
Sevgiler
Hakkı Şen
05-02-2009, 09:26
Merhaba tarif becerim pek yoktur ama, denemekten ne çıkar demi:
Bir gün önceden kalan kızartmalar ertesi gün yine yenir fakat özellikle patates pek yenmez.
Bunun için önceden kalan kızartmalar uygun boyda bir tepsiye sıralanır. Ayrı bir kap içine 1-2 domates rendelenir içine tuz, karabiber ve arzuya göre çeşitli baharatlar ilave edildikten sonra kızartmaların üzerini kaplayacak şekilde yayılır. Domates için adet vermiyorum elinizdeki kızartma miktarına göre siz ayarlayacaksınız:rolleyes: Daha sonra tepsi ocak üzerinde gezdirilerek domateslerin pişmesi sağlanır. Yeterli miktar yumurta bir kap içinde çırpıldıktan sonra tepsinin üzerini kaplayacak şekilde yayılır. Üzerine ince dilimlenmiş kaşar peyniri dilerseniz dilimlenmiş yeşil zeytin sosis gibi aklınıza gelen malzemelerle süslenip sadece üstü yakılmış (üst ızgarası) fırına sürülür. Yumurtalar piştikten sonra pizza görünümlü harika bir lezzet sizi bekliyor...
Afiyet olsun.
Hayret!
Yumurtanın en güzel yemeği olan omlet unutulmuş.
Bir adet orta boy domatesi küçük küçük doğrayıp önceden hazırlayın.
Üç adet yumurtayı da çukurca bir kasenin içinde iyice karıştırın.
Genişçe bir teflon tavaya az miktarda yağ koyun. Benim tercihim tereyağı.
Yağı orta ateşte kızdırdıktan sonra yumurtayı tavaya dökün ve tavayı sağa sola eğerek yumurtanın tavanın tabanını kaplayacak şekilde yayılmasını sağlayın.
Yumurtanın alt kısmı bir miktar piştikten sonra, üst kısmı hala sıvı halde iken domatesleri yumurtanın tam orta kısmına, 4-5 cm genişliğinde, boylu boyunca dökün.
Üzerine tuzunu, karabiberini ve seviyorsanız toz kırmızı biberini serpin.
Tahta veya plastik spatula yardımı ile yumurtanın domates olmayan kenarlarını domateslerin üzerine katlayın ve alt-üst ederek diğer yüzünü de bir miktar kızartın.
İçindeki domatesleri pişirmeye kalkmayın, domateslerin ısınması kafidir.
Afiyet olsun.
Not: Uzun yazdığıma bakmayın bütün bu işlemler 4-5 dakikada bitmiş olacak.
Kaymaklı yumurta
200 gram "köy kaymağı" tavada fokurdamaya başlayınca;
içersine 4-5 adet" köy yumurtası "kırılır.
Kaymağın tuzu yoksa yeterince tuz inceden serpilir.
Yumurtanın sarısı katılaşmaya yakın, kaşık ucu ile delinir.
Yumurtanın yarım rafadan sarısı ve katılaşan akı kaymak içersinde albeni oluşturur ki;
Buna, kaymaklı yumurta denir.
Üzerine çok az baharat( pul biber,karabiber,kekik) te olabillir.
2 kişilik sıcak servis yapın. Hemen iki koyu yeşil körpe biber de alın.
Afiyet olsun.
caucasus
11-02-2009, 10:04
Sevgili Polen, valla çok ilginç bir yumurta tarifi vermişsiniz ben düşünmeye kalksam 36 sene 15 gün 12 saat 22 dakika düşünsem aklıma gelmez bakın bunu da tariflerime ekliyorum ve deneyeceğim.
Tarif için teşekkürler.
Melemeni unuttuk
Kuru soğan da koyuyorlar ama ben sağansızını severim. Gerçekte melemen hangisine denir?
- Acılı yeşil biberler ince doğaranır, zeytin yağında haşlanır.
- Sulu kımızı domatesler ince doğranır, iyice sulanıp, eriyene kadar pişirilir.
- Karışıma tuzu katılıp, yumurtalar tek tek içine kırılır ve karıştırılır.
Sündürme
- Yağlı beyaz penir veya tulum peyniri tereyağıyla birlikte tavada eritilir
- Üzerine yumurta kırılır, karıştırılır, çok katı pişirilmez.
Cumhur Tonba
11-02-2009, 10:51
Vallahi yumurta olsunda nasıl olursa olsun. Hepside birbirinden güzel tarifler.
Bir romanda okumuştum. Armatör Onasis Jakie Kenedy haşlıyor. Böyle yumurta mı olur.
Önce tereyağını çok kısık ateşte eriteceksin. Yumurtayı kırıp yne çok hafif ateşte beyazının sarının üstünü kapattığı an ateşden indireceksin diyordu.
Bu köşe sık sık ziyaret edeceğim bir köşe olur.
Yumurtasız yapamayanlardan birisiyim.
Tarif yapan herkeze çok teşekkürler.
Beyaz Gece
11-02-2009, 11:01
kaç sabahtır patatesli yumurta yapacaktım kalıyordu :(
ama canım acayip soganlı yumurta çekti yapsam fena olmayacak akrnımda açıktı :p
bir tarifte benden olsun kaynayan suyun üstüne yumurtayı kırıp ve suyun üstünde pişmeye bırakmadan önce tuz ekleyin
yagın agırlıgından kurtulmuş bir yumurtaa afiyet olsun ;)
En kısa "yumurta tarifi"
Lüp yumurta
Tavuğun yumurtlama sesi duyulur.(gıt gıt gıdak)
Hemen holluktan taze yumurta alınır.
Yumurtanın dip kısmından 1 cm capında delik açılır.
Yumurtanın akı bu delikten başaşa yapılarak akıtılır.
Açılan delik 2 cm çapında büyütülür.
Bir iki üç deyip, lüpletilir.
Afiyet olsun
Mehmet Eskizara
11-02-2009, 22:30
Sayın Polen lüp yumurta tarifiniz kayda değer bir tarif
ancak tavuk beslemek gerekli herhalde.Şaka bir yana
yumurta ile yapılan tüm yemeklere hayır demem,afiyet
olsun,üstünede çay içilirse daha nefis olur herhalde.
caucasus
13-02-2009, 14:00
Yoğurtlu yumurta Tarifi benim değil bir arkadaşımdan duydum, çoğu kişiye saçma geliyor ama bence mümkün bir tarif gibi. Denedim mi ? Hayır ;)
Teflon tavaya yağı atıyoruz ısınıp fokurdamaya başlayınca 4 yemek kaşığı yoğurdu tavanın içine atıyoruz. Bir yandan karıştırırken bir yandan da suyu çekilmiş mi diye bakıyoruz. Suyu azalıpta çökelek kıvamına gelince 3 yumurtalık obruk açıyoruz ve yumurtaları içerisine kırıp sarılarını patlatmadan pişirip üzerlerine pulbiber, Karabiber ve tuzu serpip beslenmeye devam ediyoruz.
Tarif bu dur Bilen **** deneyen arkadaş var mı bilmiyorum deneyen olursa bizlere de bildirsin.
Merhabalar,
Saç tava aldım. Yarın kısmetse bahçeye gideceğim.
Tavayı kısa zamanda kapkara yapmak lazım. Yanıma 4-5 tane köy yumurtası alacağım dolaptan. Bir kocaman parçada sert tulum. Tulumu bir kaba rendeleyeceğim. Üzerine yumurtaları kırıp iyice çırpacağım. Çardakta yağmurdan korunmak mümkün ama soğuktan değil onun için mangalımı da yakarım. Tavayı sacayağının üzerine yerleştirip, içine bolca sızma yağdan koyacağım. Yağ kızınca peynirle çırpılmış yumurtayı tavaya dökeceğim ve tahta kaşığım ile arada altını kontrol edeceğim kızarmışmı diye. Ekmeğimi de mangalın yanında kızartırım taze de olsa. Soğanlar bir karış olmuşdu 2 hafta önce. Sanırım bu gidişimde yenecek boya ulaştılar. Başka da ne isteyeceğim sağlıktan gayri.
Hoşçakalın.
Yoğurtlu yumurta Tarifi benim değil bir arkadaşımdan duydum, çoğu kişiye saçma geliyor ama bence mümkün bir tarif gibi. Denedim mi ? Hayır ;)
Tarif bu dur Bilen **** deneyen arkadaş var mı bilmiyorum deneyen olursa bizlere de bildirsin.
Ben denedim.
Bir süredir gribim ve doğru dürüst yemek yiyemiyorum. Yoğurt da ev yapımı olduğu için hazırlar gibi dayanamadı ve ekşidi. Bir kısmıyla lor yaptım, gerisini nasıl değerlendirsem diye düşünüyordum. Ve caucasus sayesinde çok lezzetli bir şekilde değerlenmiş oldu:)
Yağı (tabii ki tereyağı) önceden kızdırmayı unutup, yoğurdun üstüne ekleyiverdim.
62701
Kaynamaya başladı.
62702
Suyunu çekiyor.
62703
Suyu iyice azalınca, açtığım göbeklere yumurtaları kırdım.
62704
Veee işte, karabiber ve saksı maydonozlarım eşliğinde yoğurtlu yumurta:
62705
Lor peynirli yumurta oldu. Ben lor peynirini zaten çok sevdiğim için bu yemeği de çok beğendim. Teşekkür ederim caucasus.
caucasus
14-02-2009, 17:51
Sayın Nevsune, ellerinize sağlık çok güzel olmuş. İnşallah benim için de bir, iki lokma almışsınızdır.
Ben teşekkür ederim tarifimi deneyip uyguladığınız için. Afiyet olsun
Sn. caucasus, yerken elbette sizi düşündüm ve ne zaman yapsam aklıma hep siz geleceksiniz:).
Yoğurdum ekşiydi, sayenizde değerlendirdim ama yeni yaptığım taze yoğurtla bir kez daha deneyeceğim. Sanırım tam lor peyniri tadını verecek o zaman ve tam istediğim gibi olacak.
Ben teşekkür ederim.
caucasus
14-02-2009, 22:28
Sn Nevsune, taze yoğurtla denedikten sonra deneyimlerinizi aktarabilirseniz sevinirim. Benim için de bir kaç lokma yediğiniz için teşekkür ederim inanın ben de yemiş kadar oldum ve sevindim.
Bundan sonra artık bol bol yumurta pişirmenizi dilerim. Tekrardan teşekkürler afiyetler olsun.
Tekrar görüşmek üzere.
gülşeker
14-02-2009, 22:51
yarın hemen deneyeceğim...
caucasus
16-02-2009, 14:15
Sn Gulseker. Denedıkten sonra deneyımızı bızlerle paylasırssanız sevnırız.
Pastırmalı yumurta
Malzemeler...
100 gr pastırma.
3 Yumurta
Istek kadar yag Tercıhen tere yag
Pul bıber karabıber tuz
Yapılısı.
Teflon tavaya bır mıktar su koyuyoruz uzerıne pastırmaları atıyoruz. Patırmaların cemenlerını dagıtmadan suda yumusatana kadar pısırıyoruz suyun bıtmesının hemen ardından yagımızı eklıyoruz. Yag ıle bır kac sefer cevırdıkten sonra ıster calkalanmıs ıster calkalanmamıs yumurtaları tvaya boca ettıkten sonra yumurtalar ıstenen kıvama gelene kadar psırıyoruz uzerıne pulbıber ve karabıber ektıkten sonra hemen ekmegı daldırıyoruz.
Hepınıze afıyet olsun.
Bargan45
03-03-2009, 23:01
Arkadaşlar gece gece canımı çektirdiniz.fanatik derecede yumurta sever ve yerim.Bir yumurta tarifi de benden.
Tarhana Çılbırı ( Ben uydurdum).
Aneanemden öğrendim (yaş 90)
Şimdi efendim hepimiz tarhana çorbasını biliriz. şimdi tarhana çorbası olayına girmeden tarife geçelim.
Tarhana ocakta pişmeye alındığında kaynamadan önce çorba tenceresinin içine 2 yumurta kırılır.Yumurtalar kırıldıktan sonra ateş iyice kısılır. Tarhana kaynamaya bırakılır. Bu esnada tencreye kırdığımız yumurtalar ve çorba kesinlikle karıştırılmaz. Yaklaşık 10-15 dk sonra tarhana çorbası kayadıktan sonra ateşten alınır.
Başka bir kapta ( Ben bakır sahanları çok severim ) bir kaşık tereyağı veya isteğe göre margarin eritilir. kevgir yardımıyla çorbanın içindeki yumurtalar alınarak hafif kızan erimiş tereyağı sahanına konulur ve ateşten alınır.Üstüne tarhana çorbamızdan 2 kaşık alarak çılbıra ilave ederiz. üstüne biraz tuz ve karabiber ekeriz. Tarhana çılbırımız hazırdır.
Burada dikkat edeceğimiz nokta yumurtayı tencereden kevgirle alırken mümkün olduğunca dağıtmadan almaya çalışacağız.
Arkadaşlar biz 7 yaşındaki oğlumla bunu yerken resmen yarış eder durumdayız. Eğer denerseniz beğeneceğinizden adım gibi eminim. Bu tarifi hiç bir yerde bulamazsınız diye tahmin ediyorum. Çünkü ben hiç rastlamadım.
bazı arkadaşların aklına tarifi okuyunca ilk gelecek soruyu tahmin edebiliyorum. Çorba yumurta kokmaz mı? Cevap kesinlikle. Deneyenler olursa deneyimlerini bana yazabilirler. Afiyet olsun arkadaşlar.:)
Sayın serdar tarhanalı yumurta çok ilginç doğrusu.
denemek lazım.:)
berduray
04-03-2009, 23:42
Ben yoğurtlu, tereyağlıyı denedim, pek bana uymadı, sırada tarhanalıyı denemek var.
Bargan45
06-03-2009, 18:07
Valla arkadaşlar üşenmeyip denerseniz beğeneceğinizden eminim. Ben bayılıyorum. Deneyen arkadaşlardan yorumlarını beklerim.:))
urfa usulü yoğurtlu yumurta
malzemeler:
3 yemek kaşığı sade Urfa yağı
5 yumurta
1 kğ. yağlı yoğurt
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
hazırlanışı:
yağ tavaya alınarak kızdırılır,yumurtalar bir tabakta çırpılır.
Yağın içine yumurtalar bırakılır ,nar gibi kızarınca ocaktan alınır.
Sarımsaklı yoğurt hazırlanır.Pişmiş yumurtalar yoğurtla karıştırılır.
sıcak servis yapılır.
Bu yemek kitabında yazan ölçüler.
benim ölçüm ise;
1 yumurta çırpılır, göz kararı yağ (1 yumurta pişirecek kadar) evinizde hangisi varsa(margarin ,tereyağı,zeytinyağı,mısırözü) tavaya alınır.Yumurta kızgın yağda pişirilir.
İlk sıcaklığı çıkınca 3-4 yemek kaşığı yoğurt ilave dilerek karıştırılır.Ben sarımsak koymuyorum.
Öğlen yemeği için idealdir.
Afiyet olsun...
caucasus
11-03-2009, 00:04
Patatesli yumurta;
Malzemeler:
1- Orta boy Patates
2-3 yumurta
3- Bir miktar yağ
4- Yine isteğe bağlı olarak pulbiber, karabiber
İlk önce teflon tavaya bir miktar yağ koyuyoruz ( İsteğe göre tereyağ da olabilir ) Patatesleri zar kadar ufak parçalara ayırdıktan sonra ısınmış yağın içine atıyoruz bir yandan kavrulurken bir yandan da karıştırıyoruz. Patatesler istenen kıvama geldikten sonra çırpılmış yumurtaları tavanın içine atıyoruz. Üzerine biraz pul biraz da karabiber atıyoruz. Yumurtalar piştikten sonra bir kenara alıyoruz ve soğumasına fırsat vermeden sıcak ekmekle yiyoruz.
Yanın da çay da iyi gider.
Hadi Afiyet olsun.
Sayın caucasus, patatesli yumurta (aslında yumurtalı patates daha uygun gibi;)) harikadır..
Yumurtaya allerjisi olmayanlar mutlaka her gün yumurta yemeye çalışsın, zihni inanılmaz derecede açıyor, düşünme ve kavrama hızı artıyor. Yemeyince ise düşünmede yavaşlığa, hafıza zayıflamasına, anlama güçlüğüne yol açıyor. (Kendimden biliyorum:dilli:)
caucasus
11-03-2009, 10:02
Sayın Nariel, Ben çocukken ben de alerji yapıyor du. Hatta sadece yumurta değil çikolata, şekerler dahildi o zaman doktora gittiğimiz de bol bol denize gidin demişti doktor ve bir kaç kez denize gittikten sonra alerji falan kalmıyordu bir kaç sene bu şekil de devam etti artık bol bol yumurta yiyebiliyorum. Köydeyken kümesten yumurtaları alıp taze taze günlük tüketirdim bazen gün de 5-6 tane haşlar hepsini birden yerdim. :)
Yumurtayı akladık, yaşlılar ve çocuklar her gün 1 yumurta yetişkinler ise hafta da 3-4 tane yemeliler. Ben biraz sonra yoğurtlu yumurtayı deneyecem. Sporun üstüne de gitmez ama ne yapayım canım çekti sabah sabah açmışsınız yuymurta faslını. Kilo alırsam sizden bilirim :)
Süha Şendoğan
11-03-2009, 10:07
Saç tava aldım. Yarın kısmetse bahçeye gideceğim.
Tavayı kısa zamanda kapkara yapmak lazım. Yanıma 4-5 tane köy yumurtası alacağım dolaptan. Bir kocaman parçada sert tulum..
-----------------
Sn.Hosseda,
Okadar içten yazmışsınki bir an yanında o bahçede olup yumurtanı paylaşmak istedim.;)
caucasus
11-03-2009, 11:37
Nevsune, yoğurtlu yumurtayı bu gün deneme fırsatını buldum. Tad olarak hafif di ancak ben pek sevmedim. Belki de benden kaynaklandı çünkü yoğurdu biraz fazla koydum ve çok sulandı suyu bitmeden yumurtaları kırınca haliyle biraz sulu kaldı. Zannedersem benden kaynaklanan bir sorun oldu ama bir daha deneyecem bakalım o zman kıvamını tutturabilecem mi ?
Sayın caucasus;
Urfa usulünüde denemenizi tavsiye ederim,yoğurt pişirilmediği
için sulanma riski yok;)Bakalım bu tarifi beğenecekmisiniz?
Birde yumurtayı bakır tavada veya sahanda pişirirseniz ,ekmek banıp yerseniz
tadına doyum olmaz afiyet olsun.
caucasus
11-03-2009, 14:02
Radem63, fırsat buldukça denemeye çalışıyorum :) ilk fırsatta urfa usulunu de deneyeceğim.
Yumurtayla yapılan ne kadar çok yemek varmış:)))
berduray
11-03-2009, 21:04
Valla arkadaşlar üşenmeyip denerseniz beğeneceğinizden eminim. Ben bayılıyorum. Deneyen arkadaşlardan yorumlarını beklerim.:))
Haklıymışsınız, ben çok beğendim. Hatta üzerine birkaç kaşık ta sarmısaklı yoğurt ekledim böyle de beğendim, uydurduğunuz tarifi paylaştığınız için teşekkürler.
Sayın Serdar,
tarhana çılbırı hakkında merak ettiğim bişey var,
acaba yumurta pişince katı haşlanmış yumurta gibimi oluyor?
Sayın turco,
Ne zaman arzu ederseniz buyrun yumurtamı paylaşmaya.
Malumunuz soğuk ve yağışı bol bir kış geçiriyoruz.
Mangal üstünde pişen sucuklu yumurtanın yerini tutan yok gibi geliyor bana bu soğuk günlerde.
Hoşçakalın.
Süha Şendoğan
12-03-2009, 09:13
Sn.Hosseda,
Davetin için çok teşekkürler, eminimki o bahçede yenen yumurtanın tadı hiçbir yerle mukayese olmaz.
Bende sizi Yalova'ya beklerim.
caucasus
13-03-2009, 16:15
Acıkalı Yumurta.
Öncelikle Acıka'yı açıklamak gerekecek zannedersem. Acıka Kafkasyadan göçen Abhaz, çerkezlerin kullandığı bir tür çemene benzer malzeme.
İçerisin de: Pul biber, karabiber, kimyon, ceviz, biber salçası, kişniş, aruhana, ajubra, sarımsak karışımlarının bulunduğu çemene benzer ancak bizim için acıka, acuka, pırpılcıka, biberli tuz diye bilinir.
Öncelikle Acıka'yı Bir tatlı kaşığı kadar alıp bir kasenin içerisine koyuyorsunuz. Üzerine 2 yemek kaşığı su ilave edip su ve acıka yı birbiriyle katıştırıyorsunuz. Sulandırılmış acıkanın üzerine 3 yumurta kırıp iyice karıştırıyorsunuz birbiriyle bütünleşen karışımı teflon tavada kızmış olarak bekleyen tereyağın üzerine döküyoruz, iyice pişirdikten sonra yanına bir kupa çay alıp afiyetle yiyorsunuz.
Beyaz Gece
13-03-2009, 16:56
sayın caucasus benim bildigim acıkanın içine yani bizim oralarda acıkaya çekilmiş fındık veya cevizde karıştırırlar
caucasus
13-03-2009, 20:19
Sayın beyaz gece, içindekilere ceviz yazdım zaten. Bizde de ceviz kullanırlar.
Bargan45
18-03-2009, 22:57
Sayın radem63
görüntü olarak sahanda yumurta gibi oluyor. üstü beyaz altta sarısı. haşlanmış yumurta gibi de denilebilir. denemenizi tavsiye ederim. afiyet olsun. :))
caucasus
25-03-2009, 16:11
MALZEMELER
4 kişilik
2 adet mantar piyaz doğranmış
1 su bardağı kırmızı şarap
½ adet küçük piyaz doğranmış domates
½ yaprak defne
4 tane karabiber
1 çay kaşığı kekik
¼ tatlı kaşığı un
½ tatlı kaşığı margarin
1 tatlı kaşığı tereyağı
4 adet yumurta
4 dilim taze kızarmış tost ekmek
HAZIRLANIŞI
Küçük bir tencerede margarini kızdırıp; mantar, karabiber, maydanoz, defne ve kekiği ilave edin. Orta ateşte bir dakika sote yapın ve şarabı ilave edin, ağır ağır kaynatarak şarabın dörtte üçünü çektirin. Tereyağı ile unu karıştırarak şarabın içine ekleyip birkaç dakika kaynatıp ateşten alın ve süzün. Sos yarım sus bardağı olmalı ve boza kıvamında olmalı. Tostları yumurta sahanına koyun. Yumurtaların üzerlerini 2 parmak kapatabilecek kadar bir suyu ocağa koyup içerisine bir miktar sirke koyun ve su kaynayınca yumurtaları kırın. Ağır ağır kaynatın ve 3 dakika sonra yumurtaları kevgirle sudan çıkarıp susuz olarak tost ekmeklerinin üzerlerine koyun. Hazırladığınız sosu kaynar olarak üzerlerine bölüştürerek dökün.
http://www.yemektarifleri.org dan alıntı
caucasus
15-04-2009, 13:34
Yumurtanın çok gözükmesi için yapılan işlem. İstenen adette yumurta alınıp bir kaseye kırılır çırpılmadan yumurtaların üzerine bir tutam ( 2 yumurta için 1/2 çay kaşığı un ) un serpilir ve çırpılır bir miktar tuz eklenip çırpılmaya devam edilir ve tava da ısıtılmış yağın üzerine boca edilir. pişirmiş olduğunuz yumurtaların daha çok göründüğünün farkına varabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Sayın Caucasus; abazalar acıkayı- biberli tuz adından da anlaşıldığı gibi- çok tuzlu yaparlar. Bir tatlı kaşığı acıka üç yumurta için fazla olmaz mı bu durumda. Biz kahvaltılık acıkayı oldukça az tuzlu bol ceviz ve fındıklı yapıyoruz ben de seviyorum kızlarım da seviyorlar. Yumurtayı acıkayla pişirmeyi deniycem:)
Doğukaradenizde acıkayı taze kinziden yaparlar. Yeşil çok hoş kokulu bir tat olur. Yumurtayı bir de o acıkada düşündüm. Sanırım hoş bir lezzet olurdu.
Ben kahvaltıda veya öğleden sonraları taze fasülyeli yumurtayı da çok severim ya da yumurtalı fasülye. Ama süt gibi çok taze ve kılçıksız fasülye olmalı. Bir de kızımın ne çok maydanoz karıştırıyorsun herşeye itirazlarına kulak tıkayıp maydanozlu yumurta yaparım. (Bolca maydanozu çok az yağda hafifçe kavuruyorum üzerine yumurta kırıyorum çok az nane, karabiber, pul biber vb. tatlandırıyorum. Yeşillik, ot yemeyi sevdiğim için severek yiyorum:)
Anneannemin Kuzinesinde Yumurtalı Ekmek
malzemeler:
Dilimlenmiş ekmek
tereyağ veya zeytinyağı
3 yumurta
rendelenmiş koyun peyniri
kıyılmış maydonoz, dereotu, nane
pul biber
tuz
- yumurtalar saırısı beyazı karışana kadar çırpılır
- tuz+peynir+kıyılmış otlar+biber katılır, karıştırılır
- üzeri hafif yağlanmış ekmekler tepsiye dizilir,
- üzerine bu karışım eşit olarak dağıtılıp yayılır.
- sıcak fırına sürülür. tupturuncu olana kadar kızartılır.
Fırında yumurtalı ekmek bizim haftasonu keyfimizdir Tenar. Eşim ve çocuklarımda çok severler. Ben pulbiberi harcı sürdükten sonra üstüne serpiyorum:)
caucasus
07-06-2009, 12:20
Sayın Sevim.k, Biberli tuz asıl adı acıka **** pırpılcıga derler. Tuz oranını ise sizin kullanım amacınıza göre ayarlayabiliyorsunuz, kahvaltılık ve yemeklik olarak değişiyor. Kahvaltılık daha az tuzlu ve bol cevizli, fındıklı, baharatı daha az. Yemeklik olarak ise daha tuzlu ve baharat kısmı daha fazla olan.
Acıkalı yumurta yaparken, yapacağınız yumurtanın içine ne kadar acıka katarsınız bilemiyorum ama ilk önce bir kabın için de acıkayı suyla karıştırıp sulandırırsanız iyi olur direk olarak yumurtanın içine attığınız da ise dağıtması zor oluyor ve yumurtanın için de top top kalıyor, hatta acıkayı sulandırdıktan sonra içine yumurtaları da kırıp çırpa bilirsiniz daha da iyi olacaktır.
Yumurtanın daha fazla gözükmesini isterseniz çırparken içerisine bir tutam un atın daha çok kabaracaktır.
Afitet olsun.
Açıklama için teşekkürler Caucasus:) Anne tarafından çerkezim. Bilirsiniz çerkez ve abazalar ortak kültüre sahip. Bir de uzun yıllar önce abaza köyünde öğretmenlik yapmıştım. Tuz konusuna gelince yemeklerimi alabildiğince tuzsuz yaptığım için - hatta bazan hiç tuz kullanmam- ortalama tuzu olan yiyecekler bile bana göre çok tuzlu oluyor;) Yani sorun acıkanın tuzunda değil, benim tuz sevmeyişimde:)
Yumurta( omlet) yaparken elimin altında katabileceğim baharatları katmayı seviyorum. Acıkalı yumurtayı biber salçası yaptığım zaman kendi hazırladığım acıkada deniycem. Sağlıkla kalın.
caucasus
07-06-2009, 13:09
Sizin de yazdığınız gibi kültürlerimiz birbirine çok benzerler. Kökeniniz nereden gelmekte ? Bizimkiler zamanın da kafkasyadan göç etmişler.
Eeee o zaman afiyet olsun Sevim.k Benim için de bir iki lokma yerseniz sevinirim :)
berduray
07-06-2009, 13:45
Aslında fotosunu çekmiştim ama bulamadım, yeşil soğanın tohum sapı oluşturan kısmı var ya hani soğan erkeği derler, işte onlardan varsa bahçeden, yoksa semt pazarlarından alınır, ince halkalar halinde doğranır, hafif zeytinyağında kavurduktan ssonra dilediğiniz kadar yumurta, karabiber, tuz eklenerek, afiyetle yenir.
Soğan erkeğinin hafif ballı, şekerimsi tadı olur kavrulunca, deneyin bakalım, beğenecekmisiniz?
caucasus
07-06-2009, 13:54
Sayın Berduray, soğan ( Erkeği ) tohumu derken bu resimde ki kısımını mı ? kastediyorsunuz ?
berduray
07-06-2009, 13:57
Aynen, doğrudur.
Tohum hariç tüm sap kısmını, kartlaşmamış kısma dek halka halka doğranır.
caucasus
07-06-2009, 13:59
Hımmm ilginç ! İlk fırsatta deneyeceğim. Teşekkürler.
hassoman
08-06-2009, 01:04
Doğaçlama usulü domatesli yumurta vs...
Yumurta geleneksel reçete tariflerinin dışında doğaçlama yemek yapma meraklılarına uygun bir malzeme...
Sonuç ne olursa olsun ortaya çıkan yemek ziyan olmuyor...
Yenebiliyor yani...
İşte bir doğaçlama (uyduruk) yumurta yemeği de benden...
Hadi İki kişilik olsun: Kişi başına bir yumurta yani...
Malzeme
- İki yumurta
- Bir büyük domates... (kabuğu soyulmuş, çekirdek yatakları ayıklanmış, tavla zarı gibi doğranmış...)
- Zeytinyağı ya da Ayçiçek yağı ya da tereyağı...
- Çorba kaşığının ucuyla biber salçası
- Tuz, Pul biber, karabiber...
- Çok ince kıyılmış maydanoz...
Yumurtaları çılbır usulü pişirirken, (bknz: http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=348197&postcount=2 ) ayrı bir tavada yağ içinde salçanın kokusunu alıncaya kadar kavurduktan sonra domatesleri içine atıyoruz... Bırakın fokurdasın ama bu arada ocağın altını kısın, tuz atmayı da unutmayın...
Bir delikli süzgeçle sıcak sudan aldığınız sarıları pişmemiş ayardaki yumurtaları hiç dağıtmadan tavada fokurdayan domateslerin üstüne koyup tavanın kapağını kapatıyoruz...
Çok değil beş dakika sonra ocağın altını kapatıp, delikli düz kepçe ile yumurtaları dağıtmadan domateslerle birlikte servis tabaklarına alıyoruz... Üzerine karabiber ekilebilir. Ekşi tatlar sevenlerin bu yemeği daha çok seveceklerini sanıyorum...
Bunu aynı yöntemle soğan reçeliyle de yaptım.
Soğan reçeli üzerine, peynirli yeşil sos... Onun üstüne çılbır usulü yumurta... Yeşil sos dediysem renginden dolayı... Fesleğen, sarımsak, zeytinyağı, peynir filanla yaptım sosu.. Aslında makarnaya yaptığım sostur bu. (İtalyanlar duymasın, saçlarını başlarını yolarlar yani..). Fesleğn bulamadınız maydonoz olsun ne çıkar.
Anladım ki mutfak işi cesaret işidir... Uçuk kaçık olacaksın...
Siz de deneyin yahu. Küçük bir macera yaşayın.
Atak olun... Ne diyor gençler!.. Ekşıııın!..
Dediğim gibi yumurta ile denenen yemekler çöpe gitmiyor nasıl olsa...
Sizin de yazdığınız gibi kültürlerimiz birbirine çok benzerler. Kökeniniz nereden gelmekte ? Bizimkiler zamanın da kafkasyadan göç etmişler.
Eeee o zaman afiyet olsun Sevim.k Benim için de bir iki lokma yerseniz sevinirim :)
Çerkezlerde kafkas kökenli. Yani benim anne atalar, büyükler kafkasyadan gelmişler:) Köklerinin kafkasyada tam olarak nerede olduğunu bilmiyorum:o
Biber salçasına gelince açıkçası ben hamarat annenin beceriksiz kızıyım. Meraklı bir insan olduğum için deniyorum, yapıyorum, öğreniyorum ama sürekliliği olmuyor. Biber salçasıda öyle ilk kez geçen yaz kendim yaptım. Ondan önce hep büyükler yapıp veriyordu:o
Anne deyince çerkezlerin yoğurtlu yumurtaları aklıma geldi. Yumurtayı haşlayıp dilimliyorsunuz. Sonra hafif sarmısaklı yoğurtla karıştırıyorsunuz. İsterseniz hoşunuza giden baharatlarla da tatlandırabilirsiniz. Yemeklerin yanında soğuk bir tat:)
Tabii bir de abhazların pasta çerkezlerin mamusalarına kırılan yumurta var. Onu siz daha iyi anlatabilirsiniz
berduray
08-06-2009, 15:35
Malzemeler; zeytinyağı, karakabak, yumurta
Mümkünse karakabak ya da köy kabağı denilen cinsten olsun.Sakız kabakla pek güzel olmuyor.
84919
Son anda bahçede gördüğüm 2 dal soğan erkeğini de ilave ettim.
84920
Kabakların içindeki çekirdekli kısmı tıpkı kavun gibi ayırıyoruz, doğruyoruz.
84921
Soğan, kabak, zeytinyağını tavaya koyup, kabaklar yumuşayıncaya dek kavuruyoruz.
Kendi suyu yetiyor, ama çok harlı ateşte yanabilir, orta hararetli alev iyi olur.
Yumuşayan kabaklara yumurta kırıp, tuzunu, karabiberini ekliyoruz.
84922Malzemeler
Ben yarısına da sarmısaklı yoğurt döktüm, öyle de güzel, deneyin
Yumurtalı ıspanak
Ispanakları soğan ile suyunu çekinceye kadar kavuralım. Yumurta kıracağımız yerleri çukur yapalım. Yumurtayı kırıp, sarısını çok pişirmeden ateşten alıp, afiyetle yiyelim.
Kıymalı Yumurta
Kıymayı soğan, salça, karabiber, sivribiber, tuz ve biraz da yağ (katı olsa daha güzel) ile kavurup, açtığımız çukurlara yumurta kıralım. Sarısını çok pişmeden ocaktan alıp üzerine pul biber ile servis edelim.
Yemek programı gibi oldu :)
Bir arkadaşım sahanda yumurta veya omlet yaparken yarım çay bardağı kadar da süt ekliyor. Yumurta börek gibi kabarıp daha hafif oluyor.
caucasus
09-06-2009, 10:36
Tabii bir de abhazların pasta çerkezlerin mamusalarına kırılan yumurta var. Onu siz daha iyi anlatabilirsiniz
Ben pek anlatamam desem yeri var. Benim annem laz olduğu için biraz kırma olduk :) Eğer bilgi dağarcığınız da varsa bizide bilgilendirirseniz sevinirim.
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Sevgili Berduray, soğan erkeklerini bulmuşsunuz :) Resimlerle de süslemişsiniz. Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
Sayın Talar, yumurtanın içine süt'ü katarken nasıl yapıyor biliyormusunuz ?
Yoksa çırparken mi içini katıyor ?
Evet sayın caucasus. Yumurtayı omlet için çıparken içine katıp çırpıyor. Yumurta sufle gibi kabarıyor.
Annem yumurtalı çalı yapar. Tadı muhteşemdir.
Ayıklayıp kıydığı çalı fasulyesini yumuşayana kadar haşlayıp, üzerine yumurta kırar. Biraz da pul biber.
Sanırım karadenize özgü bir tat.
caucasus
09-06-2009, 11:00
Sayın Talar, teşekkürler. Ne kadar çok yumurta çeşitleri varmış.
Sütlü olanı hemen deniyorum birazdan dönerim.
Bu tarif kaç yumurta için geçerli ? Hani ben 2 yumurta için deneyecem de :)
Ben cevap yazana kadar siz çoktan mideye indirmişsinizdir yumurtaları :) Afiyet olsun..
caucasus
09-06-2009, 12:23
Ben cevap yazana kadar siz çoktan mideye indirmişsinizdir yumurtaları :) Afiyet olsun..
Aynen yazdığın gibi, hatta okuldan oğlumu aldım geldim bile :)
Yumurta gerçekten yazdığınız gigi süper oldu,daha pişerken kokusundan güzel olduğu belliydi, artı çok da hafifti. Hemen resimlerini de ekleyeyim.
Ben içlerine biraz Karabiber, Pul biber ve tuz attım.
Ve son hali ise tavada görüldüğü gibi artık daha göremezsiniz :)
füsunANK
09-06-2009, 12:55
Anladım ki mutfak işi cesaret işidir... Uçuk kaçık olacaksın...
Siz de deneyin yahu. Küçük bir macera yaşayın.
Atak olun... Ne diyor gençler!.. Ekşıııın!..
Dediğim gibi yumurta ile denenen yemekler çöpe gitmiyor nasıl olsa...
Sizin bu uçuk kaçık , ekşııınnn halinize özeniyorum Sn.Hassoman. Maşallah ;)
Karnı aç ve yumurta seven biri olarak , tüm tarifleri deneyesim geldi. :cool: En sık yaptığım ve sevdiğim ise; kocaman bir kuru soğanı (**** iki :o) yağda sarartıp üzerine yumurtayı kırmak ve afiyetle yemek.
Sn Caucasus'un 49 nolu mesajında vermiş olduğu patatesli yumurtayı ben şöyle yapıyorum. 2 orta boy patates ince rendelenir, içine 2 yumurta kırılır, tuz, kara ve kırmızı biber eklenir. İyice karıştırılıp, tavaya koyup erittiğiniz azıcık yağın üzerine döküp tavayı hafifçe sallayıp:cool: inceltin. Her iki tarafını da koyu pembe hale getirip afiyetle yiyiniz.
Sizlere bir de şöyle bir tarif (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=139173&highlight=%FD%FEg%FDn#post139173)verebilirim.
Evdeki bayat ekmekleri biriktirir pazar sabahları yumurtalı ekmek yaparım.
Çırptığım yumurtanın içine biraz da su ekleyip (inceltip daha hafif olması için) ekmek dilimlerini bu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartırım.
Üzerine pudra şekeri veya reçel ile çok lezetli olur.
Yumurtayı çok seven bir tanıdığımız bize her geldiğinde annem yumurta salatası yapar ona. Nedense gençler değil de yaşlılar daha çok seviyor bu salatayı.
Katı haşlanmış yumurtalar çok küçük olmayacak parçalara bölünüp içine maydanoz, taze soğan, küp küp doğranmış domates ve ağız tadınıza göre evde ne yeşillik, sebze varsa eklenir. Zeytin yağı, tuz ,karabiber,pul biber ile harmanlanır.
Sn Talar siz yazınca aklıma geldi evimize yakın bir Aydın usulü pide vs. yapan Künar Pide Salonu bir yerde sabah kahvaltı ya da alafranga usulde söylersek:D brunch'a gittiğimizde yediğimiz ve çok sevdiğimiz bir tarif var. Yumurtaları iyice haşlayıp minik minik doğradıktan sonra üzerine tuz ve bolca zeytinyağı döküyorlar. Parmaklarınızı da yersiniz. Elbette burada yağın kalitesi önemli.
Ben pek anlatamam desem yeri var. Benim annem laz olduğu için biraz kırma olduk :) Eğer bilgi dağarcığınız da varsa bizide bilgilendirirseniz sevinirim.
Sayın Talar, yumurtanın içine süt'ü katarken nasıl yapıyor biliyormusunuz ?
Yoksa çırparken mi içini katıyor ?
İşte şimdi utandım. İyiki bilgisayarda görünmüyor. Yukardaki mesajımda yazmıştım hamarat annenin beceriksiz kızıyım diye. Abaza pastası veya mamusa mısır unu, su ve tuz karışımı. Pratik yaptıkları için hiç ölçü sormak aklıma gelmemişti doğrusu. Mısır ununun piştiğinden emin oluncaya kadar karıştırıp bir tepsiye kubbe gibi döküyorsunuz. Sonra o kubbe kısmını oyup içine tereyağı, kaymak, peynir veya tereyağında pişmiş yumurta vb. ne arzu ediliyorsa konur.
Annemden öğrendiğim bir pişirme şekliydi Sayın Talar'ın omlet tarifi.
Fasülyeli yumurta benim severek yaptığım ve ikindi çayında yediğim bir yemek. Çok taze fasülye alırım onun için. Fasülyelerin uçlarını koparır ve enine keserim.Zeytinyağlı fasülye yaparken kestiğimiz gibi. Eğer fasülye çok tazeyse haşlanmak istemiyor çabuk pişiyor. Yalnız ben önce soğan kavururum.(Çünkü bazan yumurta kırmadan da yerim hatta birkaç diş sarımsak atarım içine.) Sonra bol suyla yıkadığım fasülyeleri katarım. Tencerenizin ağzı kapalı olduğu için o kendi suyuyla haşlanıyor zaten veya pişmezse kuşkusu taşıyacaksanız çok az suda haşlayabilirsiniz.. Sonra kavururum. Yumurtasını kırarak karıştırırım karabiber ve pul biber ekerim ve çok az da tuz.
Aa..! bu arada benim de baba tarafı laz:) Yani iki tarafın da mutfağını bilmekle beraber iki kez beceriksizim demek oluyor bu:(;)
caucasus
09-06-2009, 17:21
Bence bardağa boş tarafından bakıyorsunuz. Beceriksizlik başka, yemek tariflerini bilmek başka. En azından tariflerini biliyorsunuz, hani başınız sıkışsa istediğiniz gibi yapma imkanınız var. Daha da olmadı doğaçlama yaparsınız malzemede biraz az, biraz fazla farketmez. Acısı, tuzu, tatlısı, kıvamı hariç.
Malzemeler:
4 yumurta
2 elma
2 sert armut
1 salkım siyah üzüm
bir avuç iri kıyılmış ceviz
biraz kuru üzüm
1/2 litre süt
100gr. un
100 gr. tereyağı
100 gr pudra şekeri
hazırlanması 10 dakika_pişirme süresi 30 dakikadır.
Yapılışı
Elma, armut küp şeklinde doğranır,üzümler ikiye bölünür.
Meyvelere:ceviz ve kuru üzüm eklenerek karıştırılıp fırın tepsisine konur.
Yarım litre süt kaynatılır, ocaktan indirilip tereyağı ilave edilerek erimesi beklenir.
4 yumurta, un ve pudra şekeri çırpılarak yağlı süte eklenir.
karışım tepsideki meyvelerin üstüne dökülür.
önceden ısıtılmış,(160 derece)deki fırında 30 dakika pişirilir. Arzuya bağlı olarak üzerine tarçın ekilebilir.
Not:yumurta tatlısı ılık olarak ikram edilir
Porsiyonu 320 kaloridir.Diyet yapanlara duyurulur
afiyet olsun.
Oooo çok güzel:) Bu benim hem kolayca yapacağım hem de severek yiyeceğim bir tatlıya benziyor Hozat tarif için teşekkürler.
Yalnız diyet konusunu anlayamadım. Kalori hesabı yapmaktan hiç hoşlanmıyorum şu sıralar. Fazla kilolarım çok rahatsız ediyor hesap yapmaya başlayınca:o
Bence bardağa boş tarafından bakıyorsunuz. [/COLOR]
Yok yok bardağa boş tarafından bakmıyorum:) Kendime takılmayı, kendimle eylenmeyi seviyorum. Beceriksiz sözü de kendime takılmalarımdan biri. Ben beceriksiz değilim ama çok ehli keyif bir insanım:o. Öyle söylemektense çok beceriksizim diyorum sanırım. ;)En azından ısrar ve zorlamalar olmuyor o zaman. Çünkü yemek yapmak ve yemek bir keyif işi. Bir zevk alma olayı olursa çok güzel. Zorunluluk oldu mu sıradanlaşıyor
caucasus
11-06-2009, 14:14
Haklısınız, yemek yapmak tamamen bir zevk işi ben yyemek yapmaktan büyük haz alıyorum. Bütün büyük ahçılar zaten bu yüz<den erkek oluyorlar. Kadınlar iş olsun diye, erkekler ise zevk olsun diye yemek yaparlar, erkeklerin yemeklerinin bu kadar güzel ve tatlı olmasının sebebi odur.
caucasus
11-06-2009, 14:15
Eee hani yemek tarifi burada yemek yapmayıp sadece tarifini vereceksin :p yemek yapma işi tamamen bize kalacak :D
:D:D Yumurta yemeği tariflerinde sıra tatlılara gelmiş. Neredeyse bütün tatlılarda, keklerde yumurta kullanıldığına göre tarif yazmaya başlarsam yemek kitaplarındaki tüm tatlıları yazmam gerekecek;)
Özel bir tarif var mı düşüneyim, sağa sola not ettiğim tariflerde yazabileceğim bir şey var mı bakayım.
Oooo bu keyif olmaktan çıktı iş olmaya başladı, ben çok köyü bir aşçıyım, molaaaa demeliyim:)))
YAĞLI
Bu benim evde fırında denediğim bir pide değil. Artvin pidesi de diyorlar ama biz - yağlı- derdik, yöresel adı yağlıydı sanırım içine konan taze tereyağından geliyordu adı. Çocukken Hopa'da haftasonları taş fırında yaptırdığımız ve çok severek yediğimiz bir pideydi. Doğrusu Hopa'dan ayrıldıktan sonra hiç bir fırında- karadeniz fırını- yağlı yapıldığını görmedim. Çocukluğumdan hatırladığım bir damak tadıdır.
Pidede bildiğiniz pide hamuru kullanılıyor. Yuvarlak ve ince açılan hamurun etrafı yine hafifçe kıvrılıyor. İçine karadeniz kavurması konuyor veya isterseniz peynirli yapabiliyorsunuz veya sade.. Pidenin özelliği üzerine yumurta kırılması. Yumurtalar katı pişmiyor. Pidenin kenarından koparıp ekmek bandırabilirsiniz sarısına..
Sade yapılan pidede pidenin üzerine bir parça mis gibi karadeniz dağlarının, yaylalarının, otlarının koktuğu yayık tereyağı koyuluyor. Üzerine yumurta kırılıp fırına sürülüyor yine sarısı pişmeden çıkarılıyor.Tereyağını emmiş pidenin üzerinde yine mis gibi kokan yumurtayı afiyetle yiyorsunuz.:)))
Evdeki bayat ekmekleri biriktirir pazar sabahları yumurtalı ekmek yaparım.
Çırptığım yumurtanın içine biraz da su ekleyip (inceltip daha hafif olması için) ekmek dilimlerini bu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartırım.
Üzerine pudra şekeri veya reçel ile çok lezetli olur.
Yağda kızarmış yumurtalı ekmek hemen hemen her yörede biliniyor ve yapılıyor Sayın Talar. Sanırım daha az bilineni tatlısı:) Artvinde ve Hopa 'da annem yöre halkından öğrendiği üzere koyuca bir ağda yapar tavadan aldığı ekmeği o ağdaya batırırdı. Yani yumurtalı ekmek tatlısı yaparlardı. Ben tatlısını hiç yapmadım denemek isteyen olursa diye yazdım.
caucasus
11-06-2009, 17:24
Sevim.k, siz de daha çok yemek tarifleri var :)
FIRINDA YUMURTA
MALZEMELER
6 kişilik
6 adet yumurta
1.5 kahve fincanı tereyağı
2 su bardağı süt
2 adet soğan
1 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı un
toz muskat
tuz
karabiber
HAZIRLANIŞI
Yumurtaları soğuk su dolu derin bir kaba yerleştirip katı şekilde pişirin. Tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritip unu ekleyerek kısık ateşte kavurun. Sütü yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak ekleyin. Pütürsüz bir beşamel sos elde edinceye kadar, sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Muskat, karabiber ve tuzu ekleyip ateşten alın.
Yumurtalar soğuduktan sonra kabuklarını soyun ve yuvarlak şekilde dilimleyin. Soğanları ince halkalar halinde kesin. Kalan tereyağını eritip soğanları pembeleştirin. Hazırladığınız beşamel sosu ekleyin. İçine yumurta dilimleri ekleyin. Geniş bir fırın kabını yağlayın. yumurta dilimlerini soslu olarak fırın kabına dizin ve kalan sosu da üzerine dökün. Önceden kızdırılmış orta ısılı fırında 5 dakika kızartın ve servis yapın:) :) :)
Sevim.k, siz de daha çok yemek tarifleri var :)
Yok yok neredeee:D:D
Haftasonu kaygana yapmaya niyetlendim sabah kahvaltısında. Kızım hayır, istemiyorum deyince vazgeçmek zorunda kaldım. Kaygana çocukluğumda babaannemin elinden yediğim yumurtalı, sebzeli gözleme türü bir yiyecek. Babaannem pazı katardı sebze olarak, tabi maydanoz ve arzusuna göre baharatlar hariç.:)
Kızımın ifadesiyle internette onlarca kaygana tarifi var. Ehh ben de tarifleri okudum yanlış yönlendirmemek için. Karadeniz yemeği, Trabzon kayganası.... gibi değişik başlıklarda yazılmış, pazıyla yapılan tarifte var. Buraya kopyalamıyorum yumurtaseverler denemeye karar verirlerse mutlaka kendilerine en yakın buldukları tarifi kullanacaklardır.Ama mısır unu katılan tarif bulamadım çünkü babaannem mısır unu karıştırır, plakide pişirirdi:)
(plaki tava gibi yayvan ama sapsız toprak kap)
caucasus
17-06-2009, 20:38
Ben biliyordum zaten, siz de ne hünerler ne tarifler olduğunu :) ellerinize sağlık. Benim için de bir iki lokma alsaydınız.
:D Öyle anne, babaanne tarifleri oldu mu sizin yerinize de tadarız evet yaptıklarımızdan. Bu kez mutfağı istediğim gibi karıştıramadım. Çocuklar istemiyoruz deyince onların isteklerine boyun eğdim:D;)
Bende; diet yapacaklara tavsiyede bulunayım. Yumurta 100 kaloridir , 85 sarı 15 beyazı
istediğiniz an 5 tane bile olabilir sadece beyazını yiyin , hem tok tutar hemde yerken lezzetlidir.Baharatlı veya beyazı doğranmış Salatalarda yaparak diet menünüzü zenginleştire bilirsiniz.
Teşekkürler Delimus. Yumurtanın beyazı benim kahvaltı menümün vazgeçilmezidir. Sarısını haftada 2 en fazla 3 kez tüketirim. Beyazı her gün.
caucasus
18-06-2009, 09:50
Oldumu şimdi !!! Yumurtanın sarısına çıtır çıtır ekmeği banmadın mı ne anlamı kaldı yumurta pişirmenin.
Malzemeler:
4 yumurta
2 elma
2 sert armut
1 salkım siyah üzüm
bir avuç iri kıyılmış ceviz
biraz kuru üzüm
1/2 litre süt
100gr. un
100 gr. tereyağı
100 gr pudra şekeri
hazırlanması 10 dakika_pişirme süresi 30 dakikadır.
Yapılışı
Elma, armut küp şeklinde doğranır,üzümler ikiye bölünür.
Meyvelere:ceviz ve kuru üzüm eklenerek karıştırılıp fırın tepsisine konur.
Yarım litre süt kaynatılır, ocaktan indirilip tereyağı ilave edilerek erimesi beklenir.
4 yumurta, un ve pudra şekeri çırpılarak yağlı süte eklenir.
karışım tepsideki meyvelerin üstüne dökülür.
önceden ısıtılmış,(160 derece)deki fırında 30 dakika pişirilir. Arzuya bağlı olarak üzerine tarçın ekilebilir.
Not:yumurta tatlısı ılık olarak ikram edilir
Porsiyonu 320 kaloridir.Diyet yapanlara duyurulur
afiyet olsun.
Sn hozat,
1 porsiyona kaç dilim düşüyor acaba?:)
Yok o özel günler için caucasus:D.. Yağda yumurtayı sevmez miyim? Ama açıkçası yediklerime dikkat etmek zorunda hissettiğim için kendimi özel zevkim dediğim yemekleri çok özlediğim zamanlarda kendimi şımartmak için hazırlıyor ve zevkle yiyorum tabi ki.
Taze tereyağına kırılmış yine taze yumurta. Mis gibi tereyağı kokusu taze yumurta kokusuna karışacak ama ikisini de ayırdedeceksiniz. ;)Hafif kızarmış ekmekle harika yaa.:D
caucasus
18-06-2009, 12:15
Ne kadar güzel tarif ettiniz, ben biraz da pul biber serpip tadına bakıyorum.
Ben uğramayalı yumurta yemekleri sayfası öksüz kalmış bitti mi bütün yumurta yemekleri;)
Aklıma lokma tatlısı geldi. İnternette lokma tatlılarına baktım. Hatta yengeme sordum. Hamuruna çok az süt kattığını söyledi. Benim hatırladığım yoğurt, yumurta ve aldığı kadar un. Tabi kaşıkla alınıp kızartma tavasına atılacak kadar yumuşak bir hamur. Tam tarifini yeniden sorup öğrenmeliyim
Annem lokma yaparken babam da sabırsızlıkla başında beklerdi hep. Hopa'da çok sevildiğini kısa fıkramsı bir olayla anlatmıştı.
Karşı komşularının dedeleri - öyle karşı derken hemen kapı komşu değil, yamacın karşısı- ağır hasta. Hatta ölüm döşeğinde. Canı lokma istiyor. Belki son isteğidir diyerek yapmaya koyuluyorlar.
Dede yattığı yerden sayıklamaya başlıyor.
- Ölüyoruuumm
- Lokma olmadı mı?
- Lokmaaaaa
- Çabuuuukkk.
Tabii babam o dedenin sayıklamasını lazca söylüyordu ve çok da komikti.
caucasus
29-07-2009, 21:19
Dikenli yumurta.
Öncelikle dikeni açıklamak gerekecek sanırım. Bizim oralar da deve dikeni deriz, sarmaşır gibi olup ağaçların tepelerine kadar tırmanırlar. Kalın ve sağlam gövdeli olup dikenleri ise büyük ve battıktan sonra batan yer de yanma hissi uyandırırlar.
Similax.sp Dikenin tam adı..Resmi için buraya (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=3099&catid=member&imageuser=8941) bakabilirsiniz.
Bahar ayların da bu deve dikenlerinin yeni sürgün uçlarından toplanır isterseniz o şekilde de yiyebilirsiniz veya yurta ile de pişirebilirsiniz.
MALZEMELER:
2 Avuç kadar deve dikeninin uç kısımı.ç
4 Yumurta.
Baharat pulbiber, karabiber ve tuz.
Bir miktar yağ ( Teryağı olursa makbuldur )
YAPILIŞI:
Dikenlerin filizlerini tavanın içerisine atmadan önce 3 ila 5 cm civarın da küçültüyoruz. Tava da bulunan kızgın yağın içerisine atıyoruz ve 1 ila 2 dk. tava da pişirdikten sonra içerisine yurtaları kırıyoruz. Üzerine ise baharatları attıktan sonra afiyetle yiyoruz.
Hadi afiyet olsun.
Benden de basit ama lezzetli (bence) bir omlet tarifi:
Malzemelerimiz:
Yumurta
Labne ya da beyaz krem peynir
Maydanoz
Tuz, karabiber
Pişirmek için tercih ettiğiniz yağ
Dilediğimiz kadar yumurtayı bir kaba kıralım. İçerisine (benim ölçüm iki yumurtaya tepeleme dolu 1 yemek kaşığı) yukardaki peynirlerden birini koyalım. İnce doğranmış maydanoz, tuz, karabiber (isteye göre kırmızı biber) ilave edip, iyice çırpalım. Yağı tavada kızdırıp karışımı dökerek iki tarafını pişirelim, sonrada afiyetle yiyelim:)
Sanırım peynirden dolayı, piştiğinde sanki içine kabartma tozu konmuş gibi puf puf kabarıyor.
caucasus
29-07-2009, 22:03
Yumurtanızın iyice kabarmasını istiyorsanız, çırpmadan önce içerisine bir tutam un katıp öyle karıştırın.
Sevgili caucasus, verdiğim peynirli tarif öyle bir kabarıyor ki, şaşarsınız. Deneyin, pişman olmazsınız:)
caucasus
29-07-2009, 22:12
Sevgili DefneD, yazdığınız tarife benzer bir çok şekil de pişirdim ancak aşırı derece de kabardığını görmedim. Yarın sabah Sakarya'ya gidecem kahvaltıya yetişebilirsem dediğiniz tarifi deneyecem. Bakalım nasıl olacak :)
Köy yumurtası ile de süper olur valla hımmm tadı şimdiden damağım da.
O dikeni biliyorum:D. Çocukken toplar yerdik. Mayhoşumsu hoş bir tadı vardı. Kavurmasını da yapardı annem.
caucasus
31-07-2009, 16:41
Sevgili sevim.k, yazdığınız gibi mayhoş bir tadı var. Ben sadece yumurtalı olanını yedim, bir de uçlarından kopararak yeme imkanım oldu. Senelerdir tadına bakmadım, artık tadları unutumaya başladım. :(
SARIMSAKLI YUMURTA
Bir veya bir kaç diş sarımsak bir kaba kıyılır ve istendiği kadar üzerine yumurta kırılarak karıştırılır, bu karışım baharatlarla zenginleştirilerek kızdırılmış tavada (tercihen tereyağı) yağın içinde arzu edildiği katılıkta pişirilir.
Oldukça basit görülüyör, denemeyenlere kesinlikle tavsiye ediyorum.
caucasus
20-12-2009, 21:18
Sayın Gezerci, tarif çok kolaya benziyor ancak yedikten sonra ağız a bıraktığı koku nasıl oluyor. Sarımsak kokusu bırakıyor mu ? bırakıyorsa izinli zamanlarımız da yiyelim :)
Sayın Caucasus merhaba.
Sarımsaklı yumurtayı denedinizmi bilmiyorum, ama kosusu olaçaktır. Önerdiğiniz gibi hafta sonları yenmesini tafsiye ediyorum.
Arkadaşlar benim ara ara yaptığım ve çok sevilen bir ezme tarifini ve resimlerini ekliyorum.
Özellikle aromatik yumurtalar olan kaz, ördek, hindi yumurtalarından yapılırsa daha lezzetli olan ezmemizin malzemeleri;
4-6 kişilik tarif,
3 kaz yumurtası
3 çorba kaşığı mayonez,
2 çorba kaşığı krem hardal,
5 çorba kaığı yoğurt,
2-3 adet taze ya da 2-3 diş kuru sarımsak,
tuz-karabiber, isteğe göre köri,
isteğe göre ilave 5-6 çiğ ya da haşlanmış mini sosis,
Yumurtamızı çok aktı haşlıyoruz. Daha sonra el rendemizin orta gözlü yerinde rendeliyoruz.Aynı şekilde rendelenen sosis ya da salam ilave edip, hardali,yoğurt, mayonez ve baharatları ilave ediyoruz. Taze **** kuru sarımsağımızı çok ince kıyıp **** dövüp harcımızı karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp üzerini zeytin ve pul biber ile süsleyerek afiyet ile yiyoruz.
Çok sevilen bir mezedir.
caucasus
04-09-2010, 14:30
Sayın Balbay, Vermiş olduğunuz tarif güzele benziyor. Bunları yedikten sonra alacağımız kaloriler hakkında da biraz bilgi verirseniz iyi olur :)
Rumeli usulü Çılbır
Malzemeler
-4 yumurta
-2 çay bardağı yoğurt
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 diş sarımsak
-3 Su bardağı su
-2 çorba kaşığı sıvıyağ
-1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Yapılışı
Yumurtaları sarılarını patlatmadan önce bir kaseye kırın. Derince bir tencereye koyduğunuz su kaynayınca içine 1 çay kaşığı kadar tuz atın. Kasedeki yumurtaları yavaşca suyun içine salın.
Eğer yumurtaların dağılmasından korkuyorsanız, yumurtaları büyükçe bir kepçe içine kırıp, kepçeyle hafifçe suyun içine koyun ki hiç dağılmamış olurlar.
2-3 dakika kaynatıktan sonra bir delikli kepçeyle servis tabağına alın. Yoğurdun içine sarımsağı ezerek karıştırın ve tuzunu ekleyin.
Tabağa aldığınız yumurtaların üzerine yoğurtlu karışımı dökün.
Servise almazdan önce, üstüne tavada kırmızı biberli yağ yakıp, gezdirin. —
Afiyet olsun
Harika görünüyor . Afiyet olsun. İç anadolu bölgesinde bizde aynı usulde Çılbır yapıyoruz. Ancak kahvaltı olduğu için sarmısak koymuyoruz.
limon_sever
17-02-2012, 17:50
Çılbırı Konya'da farklı yapıyorlar. Yumurta suda değil de normal tavada biraz fazla yağda pişiriliyor. Sonra yoğurda ekleniyor. Suda pişirilene göre biraz daha lezzetli.
Baharatlı yumurta:
1 tatlı kasığı sızma zeytinyağı,1 t.k. zerdeçal,1 t.k. isot ile ısıtılır,üzerine 2-3 yumurta kırılır,pişen tarafları çevrilerek arkalı önlü pişmesi sağlanır.Dietlerde sabah için çok iyi bir protein seçenegi..
Aynı zamanda bağışıklık kuvvetlendirir.Afiyet olsun..
Soğanlı yumurta;
Hem kolay hem de evde yemeğiniz olmadığı zaman çok güzel yasak savıyor.
Dört-beş tane iri kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayınız. Az yağda (tereyağ da olabilir sıvı yağ da) bu soğanları pembeleştirin.
Pembeleştikten sonra bir tatlı kaşığı kadar et suyu (toz) ilave edin. Varsa bir çay bardağı tavuk suyu da olur. Biraz kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek birkaç dakika (beş dakika) daha yumuşatın. Eğer tavuk suyunu toz olarak kullanacaksanız, tuzunu çok az koyun.
Soğanlar iyice pişince, sahanda yumurtaları kıracağınız yerlerden soğanları açarak çukurlar yapın. Ve yumurtaları kırın.
Yumurtaların beyazları pişince hemen ateşi söndürün. Sarılarının pişmemesi gerekiyor.
Sonra tabaklarınıza servis yapınca, ekmeğinizle sarılarının üzerine iyice bandırın.
(OSMANLI SARAY MUTFAĞI'NDAN- 19 .yüzyıl)
Bu tarifin yer aldığı, Marianna Yerasimos’un “500 yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kıymetli eserde yazdığına göre:
""(.......)“Zarif Orgun’un verdiği bilgiye göre; Ramazanın onbeşinde padişaha sunulan iftar yemekleri arasında soğanlı yumurta da yer alırmış. Padişah soğanlı yumurtayı beğenirse, yemeği pişiren Enderun Efendisini kendisine kilercibaşı* seçermiş. (Kilercibaşı, Saray ve konaklarda, erzakların korunduğu büyük kilerlerden sorumlu üst düzey görevlilerden biriydi.”)"(......)"
MALZEMELER:
6 orta boy soğan(dişi soğan denen tatlılarından olmalı)
5 kaşık tereyağı(75 gr)
8 yumurta
2 kaşık sirke
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
tuz
YAPILIŞI:
Soğanlar halka halka doğranıp tuzlanır. Genişçe bir tavada yağ eritilir ve çok kısık ateşte,tahta kaşıkla karıştırarak,soğanlar nar gibi oluncaya kadar en az bir buçuk saat kızartılır. Kavurup yakmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Bu yüzden, ateşin de oldukça hafif, -mum ateşi tabir edilen kısıklıkta ve ısıda- olmalıdır. Ayrıca da soğanlar sürekli (kısa aralıklarla) olarak karıştırılmalıdır. Bir buçuk saatin sonunda eğer tavada fazla yağ varsa süzülür. Sirke, şeker, yenibahar da soğanlara katılıp iyice karıştırılır. Büyük bir tahta kaşığın tersi ile soğanlar tavanın içine düzgünce yayılır ve yumurtaların kırılabileceği şekilde 8 yuva açılır.Yuvaların içine yumurtalar kırıldıktan sonra tavanın kapağı kapatılır ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika daha pişirilir.Arada bir kapağı açıp yağlı soğan suyundan bir kaşık alıp yumurtaların üzerine gezdirmekte -görsellik açısından- fayda vardır. Yumurtalar hazır olunca "ilik gibi olmuş" soğanlarla birlikte servis tabağına alın, karabiber ve tarçın serpiştirip sıcak olarak servis edilir.
osmanlı usûlü soğanlı yumurta - cafebrunch - Blogcu.com (http://cafebrunch.blogcu.com/osmanli-us-lu-soganli-yumurta/4757706)
Padişahların gözde yemeği “Soğanlı Yumurta” | Çiftlik Dergisi (http://www.ciftlikdergisi.com.tr/padisahlarin-bas-yemegi-soganli-yumurta.html)
Bizim en sevdiğimiz, hem ucuz hem de besleyici yemeklerimizdendir..
Biz soğanlarla beraber 3-4 diş sarımsak ta doğrarız..
Deneyin isterseniz bir de böylesini..
Anacığım söyleyebildiğim ilk anlamlı sözcüğümün "yuu" (yumurta) olduğunu söyler.
Bir yumurta sever olarak başlığın tamamını okudum. Bilmediğim tarifleri not aldım. Benim de bir katkım olsun istedim.
LİMONLU YUMURTA
Yetecek kadar yumurta, bol limon suyu, tuz, karabiber, ( bazen kıyılmış nane veya maydanoz da katıyorum.) iyice çırpılıp az yağlı tavada karıştırılarak pişiriliyor. Ben az pişmişini tercih ediyorum.
Afiyet olsun.
ÇIRPILMIŞ YUMURTA (Scrambled Eggs )
Manyas'da taze taze yumurtalar elimizin altında olunca bol bol tüketiyoruz.
Sabah kahvaltılarında haftada iki kez çırpılmış yumurta yapıyorum. Evvelden omlet yapardım ama Oğuz son zamanlarda Scrambled eggs'i tercih eder oldu. Torunlar da çok severek yiyorlar.
Çok kolay, sade yumurta sevenler için de güzel bir tarif. İçinde başka malzeme olmayan bir nevi omlet gibi.
4 yumurta, 1 tatlı kaşığı tereyağ, 3-4 çorba kalığı su (süt de kullanabilirsiniz) biraz tuz, pul biber ve kuru nane.
Size tarif verirken seramik tava kullandım ama siz teflonda yapın daha rahat toplarsınız.
4 adet yumurtayı çukur bir kaseye kırın, biraz tuz ve 3-4 çorba kaşığı su ile iyice çırpın.
Çok az en fazla bir tatlı kaşığı kadar tereyağ koyduğunuz tavayı ocağa koyun ve çoook kısık ateşte erimesini sağlayın, yağ eriyince tavayı sağa sola döndürerek yağın tavanın her yanına bulaşmasını sağlayın.
Sonra çırpılmış yumurtaları tavaya boşaltın, ateş yine çok kısık olacak.
Biraz sonra tavanın kenarlarında hafifçe beyazlaşmaya başlayan yumurtayı bir plastik spatula ile tavanın ortasına doğru çekin. Bunu devamlı olarak yapın, yayılan yumurtayı sağdan soldan ortaya toplayın. Hepsinin toplanması bittiğinde yumurtaları tavadan bir tabağa kaydırın.
Üzerine pul biber ve kuru nane serperek servis yapın.
673223
673224
673225
673226
673227
kekieres
19-09-2020, 20:34
Her zaman denediğimiz ve güvendiğimiz bir tariftir. Denemek isteyenler buyursun:
Çılbır (https://www.nefisyemektarifleri.com/cilbir-tarifi/) Tarifi
Malzemeler:
2-3 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
Yoğurt
2 yemek kaşığı Tereyağı
Pulbiber
Yapılışı: Küçük bir tencere içerisine suyu alın, üzerine damak zevkinize göre tuz ve sirkeyi de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan suyu kaşıkla karıştırın ve bir girdap olmasını sağlayın. Daha sonra yumurtaları teker teker kırarak 5 dakika kadar kaynatın. Bir kaşık yardımıyla pişen yumurtaları sudan alarak servis tabağına yerleştirin. Üzerine çırpılmış yoğurt ekleyelim. Sonrasında tereyağını tavada eritip pul biber ekleyin. Hazırladığınız biberli sosu yumurtaların üzerine gezdirin.
Deneyeceklere afiyet olsun :)
TarifiniSevdim
21-12-2020, 12:57
Ben de farklı bir yumurta tarifi paylaşmak istedim:
YUMURTA DOLMASI
715280
Malzemeler:
10 dal maydanoz yaprağı (kıyılmış)
1 çorba kaşığı taze biberiye (kıyılmış)
6 adet yumurta
Yumurtaların üzerini geçecek kadar su (sıcak)
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Kızartmak için;
1 çay bardağı sıvı yağ
Bulamak için;
1 adet yumurta
4 çorba kaşığı ekmek kırıntısı
Üzeri için;
Maydanoz (kıyılmış)
Hazırlanışı:
Yumurtaları tencerede kaynayan suyun içine ekleyin. 10 dakika haşlayın. Yumurtalar haşlandıktan sonra bir kevgir yardımıyla yumurtaları soğuk suyun içine alın. Yumurtaların kabuklarını soyun.
Kabuklarını soyduğunuz yumurtaları ikiye bölün ve sarılarını bir tatlı kaşığı yardımıyla çıkarın. Yumurta beyazlarını kenarda bekletin. Yumurta sarılarını bir kase içine alın. Yumurta sarılarını çatalla iyice ezin.
Üzerine kıyılmış maydanoz, kıyılmış taze biberiye, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ekleyin. İyice karıştırın. Devamında yumurta sarısıyla hazırlanan harcı yumurta beyazlarının içine doldurun. Kızartmak için tavaya sıvı yağ ekleyin. Yağı kızdırın.
Ardından bulamak için bir kasede yumurtayı çırpın. Diğer bir kaseye de ekmek kırıntılarını ekleyin. İçi doldurulmuş yumurtaları önce çırpılmış yumurtaya sonrasında ekmek kırıntısına bulayın. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Kızaran yumurta dolmalarını yağlı kağıt serili tepsiye alın. (Fazla yağının süzülmesi için)
Kızarma işlemi bittikten sonra sunum yapacağınız tabağa alın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek sıcak sıcak servise sunun.
Not: Ekmek kırıntısı yerine galeta unu kullanabilirsiniz.
İçine maydanoz yerine dereotu, taze soğan gibi dilediğiniz yeşillikleri ekleyebilirsiniz.
Tarif videosu için:
https://www.tarifinisevdim.com/detay/citir-yumurta-dolmasi-tarifi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.