View Full Version : Evde ve balkonda, Mutfak için hangi bitkilerin yetişmesi mümkün?
halilaras
17-01-2009, 17:16
Mutfakta kullandığımız ürünleri evimizde yetiştirebilir miyiz?
emek verilerek yetiştirilmiş bir domates, satın alınandan kat kat tatlı olacaktır.
bir de organik olduğunu düşünürsek tadından yenmez.
balkonda ve odamızda, sebzelerin bir kısmı ile özellikle yemeklere renk katan baharatları kendimiz yetiştirebiliriz.
sayın Mine Pakkaner hanım'a sordum. Şimdilik benim yazabileceklerim şunlar:
1-Lavanta,
2-adaçayı,
3-kekik,
4-mercanköşk,
5-fesleğen,
6-biberiye,
7-zencefil..
biberiye şu an balkonumda var. kekik ve lavanta kısa sürede listeme eklemeyi düşünüyorum. fesleğenim kışın kurudu (tek yıllık bir bitki) ama tohumları var.
sizce bu listeye neler ekleyebiliriz?
ben çörek otu, kırmızı biber, nane, karanfil gibi bitkileri de eklemeyi düşünüyorum ama yetişmesi mümkün mü bilmiyorum.
Evde yetiştirilmeye uygun olanların sadece adlarını yazarak devam edelim.
Bitki hakkında yazışmak gerekirse, daha önce onlar adına açılmış konu başlıklarında devam edelim. Açılmamış başlıklar varsa, açabilirsiniz.
Nane ve kırmızı biber deneyebilirsiniz.
turkuaz61
31-01-2009, 21:58
Reyhan da eklenilebilir bu listeye.
turkuaz61
31-01-2009, 22:11
Roka da yetiştirilebilir.
Maydanoz yazılmadı sanırım göremedim. Güzel olur mutfak için..
süsdomatesi
31-01-2009, 23:25
Evde maydanoz ve dereotu hep ekili olur benim mutfak penceremde. Çok sık kullanırım. Yarın nane, fesleğen, sarımsak vb. bir karışık saksı daha yapacağım.
Kendi yetiştirdiğiniz ürünlerin kokusu bile bir başka oluyor.
Listem:
Nane
Maydanoz
Dereotu
Kekik
Fesleğen
Mini acı biber
halilaras
31-01-2009, 23:56
Kesinlikle insanın kendisinin yetiştirmesi gibisi yok.
Kekik nasıl temin ettiniz sayın süsdomatesi. ben kaç gündür nasıl yaparım bu işi diye düşünüyorum.
Sarımsak nasıl olacak? Yeşil saplarını mı kullanacaksınız? tam anlayamadım..
Yeşil soğan var, yeşil (taze) sarımsak da var...
Toprağa aralıklarla, dişlere ayırdığınız sarımsakları (kabuklarını soymayacaksınız tabii :) 0.5-1 cm derinlikte olacak gibi, sivri uçları yukarıda olacak biçimde diklemesine yerleştirin. Arada sulayın. Birkaç hafta içinde yeşerecektir.
Kokusu kuru sarımsağa göre daha azdır. Bu nedenle daha rahat yiyebilirsiniz.
denizakvaryumu
02-02-2009, 18:31
Thyme (kekik)
Oregano (mercanköşk)
Savory (ne kekiğe ne mercan köşke benzeyen Türkçe adı olmayan bitki)
3 farklı bitki...Türkiye'de bu 3 bitkiye de kekik deniyor.
Bu 3 bitki, evde-balkonda yetiştirilebilecek favori mutfak bitkilerim.
Bakım istemezler, tatilde ne yapacağım derdi olmaz, kırmızı örümcek-yaprak biti ile uğraşmazsınız. Tek istekleri güneşdir, öğleden sonraki güneşi aldılar mı değmeyin keyiflerine...
Hemen hemen her ana yemeğe eklersiniz, olmadı çay demlerken bir dal da bu bitkilerden katarsınız, kışın sadece bu bitkilerden yapacağınız çay sizi gripten-soğuk algınlığından, bademcik dertlerinden kurtarır.
Balkonunuzda, bu bitkilerin çiçek zamanı arı ve kelebekleri de misafir edersiniz ...Arıları kanatlarından okşasanız bile korkmayın sokmazlar çünkü onlar Halil İbrahim Sofrasındadırlar sizinle ilgilenmezler.
Kışın da yeşil görünümünü muhafaza ederler, üstelik klasik kekik kokusu yanında limonlu ve portakallı çeşitleri de vardır (lemon thyme ve orange thyme)
Erkekler için kaktüsten sonra en ideal bitkilerdir :)
Yazılanlardan liste yaparsak:
Lavanta
adaçayı
Thyme (kekik)
Oregano (mercanköşk)
Savory (ne kekiğe ne mercan köşke benzeyen Türkçe adı olmayan bitki)
fesleğen
biberiye,
zencefil
Nane
kırmızı biber
Reyhan
Roka
Maydanoz
dereotu
taze sarımsak, soğan
Mini acı biber
tere
semizotu
kişniş
Thyme (kekik)
Balkonunuzda, bu bitkilerin çiçek zamanı arı ve kelebekleri de misafir edersiniz ...Arıları kanatlarından okşasanız bile korkmayın sokmazlar çünkü onlar Halil İbrahim Sofrasındadırlar sizinle ilgilenmezler.:)
Yok artık abartık mı ne?
Arıları kanatlarından okşarken oldu olacak ayağındaki polenide alıverelim.
denizakvaryumu
02-02-2009, 20:21
Ben her zaman bu kanat sevme hareketini yaparım, şimdiye kadar iğnelenmedim, siz de deneyin derim :)
berduray
02-02-2009, 23:14
Savory (ne kekiğe ne mercan köşke benzeyen Türkçe adı olmayan bitki)
Bu bitkinin Türkçe adı ZAHTER değil midir?
denizakvaryumu
03-02-2009, 14:11
Zahter bir savory dir, yani savory içinde zahter gibi başka bitkiler de var.
(kekik içinde kış kekiği, ingiliz kekiği, limon kekiği olduğu gibi ya da mercanköşk içinde Yunan mercanköşkü, Meksika mercanköşkü olduğu gibi)
Savory için şöyle bir genel tanım var;ballıbabagillerden bir geyikotu türü.
Bu konuda Sn.herbaryum bir açıklamada bulunursa durum netleşir.
onuruygun
19-02-2009, 23:36
Ben her zaman bu kanat sevme hareketini yaparım, şimdiye kadar iğnelenmedim, siz de deneyin derim :)
Arıları(bal) severken sayın denizakvaryumu'nun dediği gibi korkmayın. Balarıları kadar sakin bir arı türü bulamazsınız.(Alerjiniz varsa uzak durun, ne olur ne olmaz) Yalnız benim yaptığım gibi yaban arılarını falan dürtmeyin. Tepkileri hoş olmayabiliyor.
Bu arada kekik ve nane ekmeyi düşünüyorum. Acaba hangi kekik türünü tavsiye edersiniz ve bu türü bulmak kolay mıdır?
kadiray27
12-03-2009, 09:53
Merhaba Arkadaşlar
Ben yeni başlayanlardanım. Bu yıl ilk defa balkon da bazı sebze türleri denemeyi düşünüyorum. Bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Evde bu yil domates, biber, salatalık, Bezelye, bulabilirsem bodur ayçiçek, nane, tere, maydonoz ve kekik yetirştirmeyi hedefliyorum. ama bunların toprak ihtiyarçları ne kadar bilemiyorum.
misal bir sırık domates icin kac lt lik bir saksı lazım, (elime fide olarak geçecek)
konulardan okuduğum kadarı ile nane, tere, maydonoz ve kekik cok koku olmayan 10 cm toprak kalınlığı istiyor bunun icinde yayvan 10 cm lik saksılar ayarlamayı dusunuyorum.
saklılarda torf+toprak karışımımı kullanmalıyım yoksa hayvani gubre ve toprak karisimimi?
cunku balkonda bu yil becerebilirsem gelecek yilda ayni saksida devam edeceğim her yil torf ekleyip karistirip fazlasini atarsam saksidaki toprak miktari azalmazmi?
bana bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Aramıza hoş geldiniz kadiray27. Aradığınız tüm cevapları şu anda bulunduğunuz başlığın ana başlığı olan "Balkon Bahçeciliği" başlığında detaylı olarak bulabilirsiniz.
Bir de; forumda Türkçemizin düzgün kullanımına özen gösteriyoruz. Sizin de aynı özeni göstereceğinizden eminiz.
Çalışmalarınızda başarılar.
Ben de şu sıra uzuuuun bir saksı içine Adaçayı, Fesleğen, Kekik ve Sarımsak ekmeyi düşünüyorum. Bunlar birbiri ile geçinebilir umarım...
Söyle bir bakınca Fesleğen ile Adaçayı'nın benzer şeylerden hoşlandığını düşündüm. Kekik de sorunsuz ise eğer sorun çıkarmaz komşulukta. Hepsi sıcaktan hoşlanıyor nasıl olsa.. Sarımsak nasıl bir komşu olur onu bilemedim :D
gordesli
07-02-2010, 22:21
bende bir kaç ay önce küçük bir saksıya dalından nane dikmiştim coştukça coştu,
çok sağlıklı
annemin söylediğine göre geniş bir saksıya dikilirse çok daha verimli oluyormuş.
taze nane çok zahmetsiz ve mutlaka balkonda pencere önünde bulunması gereken değerli bir bitki:)
Sanırım listeye ıtırı da ekleyebiliriz. Bizim oralarda (Aydın) intişah da derler. Tatlıların üstüne koyar annem yapraklarını hoş bir kokusu vardır.
Bende okurken adaçayını düşündüm. Şimdiden mis gibi kokusunu hissedebiliyorum. Yakın zamanda balkonda adaçayı yetiştirmeliyim.
Bende fesleğen ve biber yetiştiriyordum ama sonzamanlarda ikiside kurudu.
nehirderya
04-12-2010, 21:39
fesleğeni soğuk günlerde sabah güneşi gören sıcak bir yere alırsanız yeniden yeşerecektir. benimde fesleğenim kuruyordu maşallah şimdi yeniden yeşerdi.
ismail seyrek
04-12-2010, 22:45
Listeye; rezene, yarpuz ve defne de(küçük bir ağaç olarak) eklenebilir.
Bendeki yarpuz iki yılını doldurdu. Arada bir seyreltmek zorunda kalıyorum. Defnenin çok dayanıklı olması ve bakım gerektirmeden yaz-kış yeşil kalmasıyla taze yaprakları işime yarıyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.