Bağlan

View Full Version : Domateslerde siyah sinekler

gummi
12-01-2009, 09:21
Selam arkadaşlar ,

Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , bir sürü vardı öldürdükçe yenisi geliyordu ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm . Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar .

Bu yaz bir organik ekim yapılan tarlaya gitmiştim oradaki tüm bitkilerde vardı bu sinek , tarla sahibi kurtulamadım bunlardan insanın burnuna ağzına bile giriyorlar demişti . İlaç da kullanamıyormuş organik olduğu için .

Bu zararlı nedir ? Forumdaki zararlılara baktım hiçbirine benzemiyor . Hangi ilacı almalıyım ?

Teşekkürler

Erdem

gummi
10-02-2009, 14:32
Arkadaşlar , kimse rastlamadımı bu sineklere? Büyükçekmece civarındaki tüm tarlalarda rastlanıyor . Baya da zarar veriyor . Aynı övez gibi . Ama büyüyünce uçmuyor , domateslere konup bekliyor . Yardım lütfen

malina
10-02-2009, 14:56
Bilen biri vardır umarım...

izzeterisen
10-02-2009, 16:27
Ben domateste yılarca çalıştım ama hiç insanın burnuna giren üvez gibi bir domates zaarlısı canlı tanımadım. Herhalde hayvan gübresinden gelen bir sinektir. Ayrıca sinek te bir böcektir. Anlatım iyi olursa veya bir resim eklenirse herhalde biliriz. Bir öneri getiririz.
"Beyaz ama siyah "gibi tariflerle bir yere varılamaz ki.

sercan1969
22-02-2009, 12:44
Sanırım bahsettiğiniz Yaprak biti...Yaprak bitleri konukçu bitki ölmeye başladığında kanatlı bireyler dünyaya getirirler onlarda uçup yeni konukçu bitkiyi bulduklarında konarlar ve sabit olarak yaşamaya başlarlar...Bitkinin öz
suyunu emerek zararlı olurlar ve tatlımsı bir madde salgılarlarlar.Bu bitkileri ellediğinizde eliniz yapış yapış olur..

Douglas Fir
02-03-2009, 12:23
Selam,
fotograf ve daha fazla bilgi lazım sanırım.

Douglas Fir
02-03-2009, 12:25
Tekrar selam,
Bir de yapışkanlı böcek kapanları satanlara sorsun arkadaşınız onlar belki bilebilirler. Hem organik çözüm önerileri de alabilir.

gummi
06-04-2009, 08:38
Sorun çözüldü arkadaşlar , işi bilen bi ziraatçi olayı çözdü . Size de anlatayım öğrenin . Toprak ıslak bırakıldığı zaman övez yapar . Özellikle Torf , sık sulanır ve güneş görmez ise anında övez ürer ve heryeri sarar . Bitkileri güneşe çıkar . Suyu kes .
Yaptım , milyon övez 3 günde yok oldu . Tekrar içeri aldım , 1 hafta oldu hala 1 tane övez yok . Domateslerim iç ortamda suni güneşle yetiştiği için güneş görmüyor ve toprak sürekli ıslak kalıyormuş . Bunun ise bitkilere bir zararı yokmuş...

gummi
06-04-2009, 13:20
Kimsenin kalbini kırmak istemiyorum , neticede burası bir forum ama bir dolu ziraat mühendisi var aramızda . Tahsili bile olmayan 2 ayrı çiçekçiye sordum ikisi de yukarıdaki teşhisi koydular ve doğru çıktı . Ve bu sinekler amatörlerin en çok rastladığı sorunmuş , suyu çok ve yanlış veren herkese mutlaka bu sinekler musallat olurmuş . 4 ay askıda kalan bu soru hakkında kimsenin fikir yürütememesi çok acı .

kgunduzalp
30-05-2009, 11:58
Kimsenin kalbini kırmak istemiyorum , neticede burası bir forum ama bir dolu ziraat mühendisi var aramızda . Tahsili bile olmayan 2 ayrı çiçekçiye sordum ikisi de yukarıdaki teşhisi koydular ve doğru çıktı . Ve bu sinekler amatörlerin en çok rastladığı sorunmuş , suyu çok ve yanlış veren herkese mutlaka bu sinekler musallat olurmuş . 4 ay askıda kalan bu soru hakkında kimsenin fikir yürütememesi çok acı .

Aynı sorun bende de var.sanırım bende sulamayı fazla yaptım ondan suyu kesip sonucu izlicem bu yazıyı okumasaydım ilaçlama yapmayı düşünüyordum umarım sorun çözümlenir saygılar

maki01
30-05-2009, 14:30
Sayın gummi bu sineğin bitkiye zararı var mı? Ben de sorun yaşıyorum. Fidelerim ölüyor. Minik sinekler gördüm bugün. Yaprakların özsuyunu bu sinekler emiyor olabilir mi?
Sorunumu 2 yere yazdım yanıt yok :(
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=432837&postcount=957

kumkuma
06-06-2010, 21:02
aynı sorunu süreki güneş gören domates fidelerimde 2 haftadır yaşıyorum.bende yarın ilaçlama yapmayı düşünüyordum sulamayı kesip bekleyeceğim.umarum domatesler susuzluktan ölmez

zebra
17-06-2013, 09:08
Gunaydin arkadaslar,

Eski konuyu hortlatmis gibi olmasin ama baska bir konu acmaya gerek yok diye dusunuyorum. Cozum olarak az sulama lazim demis ama bunun gercek sebep oldugunu zannetmiyorum. Internetten isgirgan otu cozum olarak verilmis, bugun onu deneyecegim. Ama siz bana bu siyah sineklerin ne oldugunu ve varsa gercek cozumu verebilirseniz sevinecegim. Ilginiz icin tesekkurler ederim.

dağçiçeği
17-06-2013, 22:33
Aynı sorun bende de var. Çok hızlı çoğalıyorlar. :(

zebra
17-06-2013, 22:36
Aynı sorun bende de var. Çok hızlı çoğalıyorlar. :(

Isirgan otu suyu iyi geldi (cogu siyahlik kayboldu) gibi ama uygulamaya devam edecegim, tam sonucu gormek icin. Ayrica arapsabunu+zeytinyagi karisimi tavsiye ediliyor forumda ama onu deneme firsatim olmadi.

Yusufcan
04-06-2015, 03:29
aynı sorun bendede var . suyu kısalım bakalım nolacak

eurosat55
20-10-2015, 16:10
Sorun çözüldü arkadaşlar , işi bilen bi ziraatçi olayı çözdü . Size de anlatayım öğrenin . Toprak ıslak bırakıldığı zaman övez yapar . Özellikle Torf , sık sulanır ve güneş görmez ise anında övez ürer ve heryeri sarar . Bitkileri güneşe çıkar . Suyu kes .
Yaptım , milyon övez 3 günde yok oldu . Tekrar içeri aldım , 1 hafta oldu hala 1 tane övez yok . Domateslerim iç ortamda suni güneşle yetiştiği için güneş görmüyor ve toprak sürekli ıslak kalıyormuş . Bunun ise bitkilere bir zararı yokmuş...

Konuya epeydir yazılmamış,gummi arkadaşımızın çözüm önerisinin doğru olduğunu tesadüfen öğrenmiş oldum.Bende saksıda domates yetiştiriyorum,ve 3-4 gündür bu sineklerden türedi.Toprağı karıştırdıkça sinekler uçuşuyordu.Ben güvercin gübresinden oldugunu düşünmüştüm.Fakat,sonradan alt tahliye tabagını cıkardıgımda aşırı su vardı ve toprak cıvıklaşmıştı,önlem olarak (yeride dar geldiginden) toprağı değiştim şuan 1 tane bile sinek yok,kesinlikle fazla sulamamak gerekiyor...