View Full Version : Hoya Çeliklerini Köklendirmek
esmaesma
09-02-2015, 12:24
Of ya ne büyük bir hata yaptım istemeden de olsa. Acaba yeni sürgün verir mi sayın edelvays58 ?
edelvays58
09-02-2015, 13:32
Yeni kökler yapmaya başlayabilirse yeni sürgün verir bence...çünkü gövdesindeki sürgün veren oluşum hala orada...
esmaesma
09-02-2015, 14:08
Yeni kökler yapmaya başlayabilirse yeni sürgün verir bence...çünkü gövdesindeki sürgün veren oluşum hala orada...
Çok teşekkür ederim günün güzel haberini de almış oldum böylelikle. Çıkmayan candan umut kesilmezmiş :D
Sevgili esmaesma,gün geçtikçe çeşitleriniz çogalıyor..Nerden buluyorsunuz acaba:confused:
esmaesma
10-02-2015, 15:11
Sayın sonkez, ilk hoyam olan hoya carnosayı bir akrabam hediye etmişti. Zaten onun sayesinde verdiği çiçekle ilgili araştırma yaparken öğrendim mum çiçeklerini ve ağaçlar.net' i keşfettim. İyiki de etmişim. Burada birçok arkadaşın bilgilerinden yararlanıyorum. Hatta bazen çok soru sorduğumu bile düşünüyorum ;) Hoya sunrise ve parasitica sayın yeşillimin hediyesi. Hoya curtisii sayın tamaşanın hediyesi. Hoya kerrii' yi de çeliklerim için lav taşı ararken çiçekçide gördüm kendime hakim olamayıp aldım :D Ama senelerce sürgün versin diye herkesin gözüne baktığı tek yapraklı kerrii sürgünümü bilinçsizce kırdım :( Bana bol şans dileyin umarım yeni sürgün verir.
esmaesma
17-02-2015, 23:22
Hoya kerriimde hafif kararma başladı. Nedeni ne olabilir. Acaba onu da lav taşına alsam mı diye düşünüyorum ama birkez saksı değiştirirken yaptığım hata malum. Yardımlarınızı bekliyorum
esmaesma
18-02-2015, 17:09
İşte kerriimin resimleri. Pet bardak içinde lav taşına yerleştirdim. Umarım ona iyi gelir ;)
esmaesma
18-02-2015, 17:11
Ve deeee toplu kareler :D
Ditto_Leeve
19-02-2015, 13:34
537758
537759
Merhaba,
Hoya çeliklerini nereden bulabilirim derken, bir arkadaşımda gördüm ve rica edip ekte sizlerle de paylaştığım çelikleri aldım.
Umarım köklenirler. Sadece küçük çimlendirme saksısına ektim. Ve forumda gördüğüm kadarıyla Hoya carnosa'ya benzettiğim için çabuk tutunacağını ümit ediyorum. Diğer türleri de çok güzel görünüyor, öncellikle bu çeliklerim tutsun sonrasında ebay'den diğer türlerini de almayı düşünüyorum.
Çok sağlıklı çelikler, sürgün ucu da var. Bol şans :)
çiçeksever
20-02-2015, 14:56
Hoyaları lav taşında çiçek açtırabilirmiyiz. Yoksa köklenince başka toprağa mı dikmeliyiz.
edelvays58
20-02-2015, 15:32
Hoyaları lav taşında çiçek açtırabilirmiyiz. Yoksa köklenince başka toprağa mı dikmeliyiz.
Benim lav taşında çiçek açan ve şimdilik iyi durumda olan 3-4 tür hoyam var:carnosa pembe,verticillata,buotii ve davidcummingii. Ama zamanla ne olur bilemem.
esmaesma
25-02-2015, 15:26
İşte çeliklerimin kökleri, resimler çok net değil ama hoya parasitica ve curtisii' nin kökleri pet bardaktan görünmeye başladı bile. Hoya sunrise da köklendi tabi. Nereden mi biliyorum toprağından çıkarıp bakmıştım dayanamayıp :D Merak işte :p
esmaesma
07-03-2015, 18:53
Çeliklerimin üçünün de kökleri pet bardağın dışından görünüyor artık. En çok da parasitica' nın :D
esmaesma
12-03-2015, 14:44
Merhabalar, sayın yeşillim' den aldığım çelikler ertesi gün bana ulaştılar. Kargomu hızlı almak ve çeliklerin çok sağlıklı olduklarını görmek çok büyük bir sevinçti. Ayrıca bu sevincime hediye çelikler de eklenince değmeyin keyfime ;). Çelikleri dört saat kadar şekerli suda bekletip, tabanına lav taşı ve çam kabuğu koyduğum pet bardakların üstüne biraz da toprak ekleyip çelikleri yerleştirdim. En üste biraz daha lav taşı koydum. İşte resimler :D
esmaesma
12-03-2015, 14:48
veee
esmaesma
12-03-2015, 14:50
Bir de sorum var sizlere davidcumingii çeliğini ikiye bölüp diksem olur mu?
esmaesma
12-03-2015, 14:54
Köklü çelikleri kalıcı 1,5 litrelik saksılarına almayı düşünüyorum. Şimdilik saksı alana kadar onları da bardaklara koydum. Geçici olarak tabi ;) Sağlık sorunlarım nedeniyle dışarı çıkamadım. En yakın zamanda çıkacağım. Sardırma aparatı almayı da düşünüyorum bakalım...
yeşillim
12-03-2015, 17:41
Sayın esmaesma,
Davidcumingii çeliğinizi rahat ikiye bölebilirsiniz. Yine de tercih sizindir.
esmaesma
12-03-2015, 23:07
Çok teşekkürler sayın yeşillim.
Darısı güzel günlerde çiçeklerini görmene sevgili esmaesma :)
Küçük bir uyarı, kalıcı saksı için 1.5 litrelik saksı büyük , en fazla bir hatta yarım litrelik saksıya dikmen daha sağlıklı olacaktır.
Yaz geliyor ve köklü de olsa 1.5 litreye yayılacak kadar gelişmiş kökleri henüz yoktur. Sıcak hava ve büyük saksı kök çürüme riskini arttırır. Ayrıca ne kadar küçük saksı, o kadar erken çiçek :)
esmaesma
13-03-2015, 09:37
Cok tesekkur ederim. Hem uyariniz hem de guzel temenniniz icin. O zaman dediginiz gibi daha kucuk saksiya alirim sayin maki01 ;)
esmaesma
26-03-2015, 17:39
Darısı güzel günlerde çiçeklerini görmene sevgili esmaesma :)
Küçük bir uyarı, kalıcı saksı için 1.5 litrelik saksı büyük , en fazla bir hatta yarım litrelik saksıya dikmen daha sağlıklı olacaktır.
Yaz geliyor ve köklü de olsa 1.5 litreye yayılacak kadar gelişmiş kökleri henüz yoktur. Sıcak hava ve büyük saksı kök çürüme riskini arttırır. Ayrıca ne kadar küçük saksı, o kadar erken çiçek :)
Sayın maki01,
Sayın yeşillim' in hediyeleri sunrise, curtisii, parasitica ve kendisinden aldığım çeliklerin yanında köklü olarak gönderdiği hediyelerim pubicalyx ve minibelle kalıcı saksılarına alındı. Hoya buotii çeliği tüm yapraklarını döktü nedense :( Hoya australisim de köklendi :D. Onu da bir iki güne kalıcı saksısına alırım. Geiye davidcumingi, excavata, buotii ve minibelle kaldı. Bu arada önerdiğiniz gibi hepsini 1 litrelik saksıya aldım. Önerileriniz için teşekkürler. Bana bu mutluluğu yaşattığı için sayın yeşillim' e de çok çok teşekkür ediyorum.
esmaesma
26-03-2015, 17:41
devamı ...
esmaesma
26-03-2015, 17:43
ve ...
Buotii çeliğini bol ışık alan bir yere alıp, sera uygulayarak nem sağlarsan yaprak olmamasına rağmen gövdeden fotosentez yaparak sürgün verebilir sevgili esmaesma.
Milla'dan gelen çelikleri dikmiştim çoktan ama bir türlü fırsat bulup foruma girip yazmak nasip olmadı. şimdi diktim ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. diktiğim saksıda beklesin mi? tutmuşsa zaten büyür diyerek... yoksa belli bir süre sonra başka bir yere mi almalıyım. bu arada akşam güneşini gören bir pencere önüne koydum, gardenyanın yanında, onu fısfıslarken hoyayı da fısfıslıyorum (yani bir sabah bir de akşam. gerçi bazan günde bir oluyor, ya sabah ya akşam). resim de yükleyecektim ama sorun var sanırım :(
Saksı değişimi için acele etme sevgili saisha, hele bir sürgün versin , büyüsün :)
Fotoğraf ekleyebildiğinde daha sağlıklı yorumlar yapılabilir.
Saksı değişimi için acele etme sevgili saisha, hele bir sürgün versin , büyüsün :)
Fotoğraf ekleyebildiğinde daha sağlıklı yorumlar yapılabilir.
tamam, teşekkür ederim. eve gidince hemen deneyeceğim, yükleyebilirsem...
fotoğrafı yükleyebildim ama bir fikir verir mi bilemiyorum :confused:
Bu saksı büyüklüğü 5-6 ay yeterli olur sevgili saisha, saksı değiştirip kökleri zedeleme :) Sık sık yapraklara su püskürtülmesini cok seviyorlar, aklında bulunsun :)
çok teşekkür ederim sayın maki01. inşallah büyüdüğünü görmek nasip olur :)
esmaesma
01-05-2015, 16:23
Çoğu türü edinmemi sağlayan sayın yeşillim'in gönderdiği çeliklerle ilgili gelişmeleri paylaşmak istiyorum sizlerle. Hoya buotii sayın maki01'in önerisini uygulamama rağmen malesef ilk kaybım oldu. Zaten onden çok umudum yoktu. Ardından da kerrii sizlere ömür :( Gelelim iyi haberlere hoya parasitica çıkardığı yaprağı epey büyüttü. Davidcumingi sürgün büyütmeye çalışıyor. Australis yaprak büyütüyor. Curtisiide ne olduğunu bilmediğim bir oluşum var :p
yeşillim
01-05-2015, 17:36
Sanırım kerrii yi bir yapı marketten almıştınız. Bir de Excavata'yı göremedim. Australis'in yapraklarını az sulayın derim.
Su isteği fazla değildir ve henüz sizin Australis bebe.Curtisii tam göremedim, havai kök var. Acaba onu mu oluşum dediğiniz. Buotii için de aslında zor olmayan fakat ilk başı titizlik isteyen bir tür dür. Sağlık olsun.
salihcan
01-05-2015, 19:52
Arkadaşlar 20 gün önce gelen hoyalarım da gelişmeler var ;) Geldiklerinde kendi hoya sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/1370901-post34.htm) paylaşmıştım .Dün merak ettim bakayım dedim köklenmeye başlamışlar :p
İlk Hoya cv Joy
549954
549955
Sonra pişman oldum üzerinde uyanan göz varmış:(
549960
En son geri ektim lav taşına ama bu sefer köklerini göreceğim bir şekilde diktim kökler biraz açıkta kalmış:o
549961
salihcan
01-05-2015, 19:56
Hoya sp Black Leaves
549962
Üzerinde çiçek sapı var galiba ilk başta sürgün sandım ama yanında başka yaprakçıklar var çiçek gibime geldi :confused:
Hoya pubicalyx royal hawaiin purple beni hiç üzmedi hemen köklendi.Bir gözüde uyanıyor :)
549965
esmaesma
01-05-2015, 21:26
Sanırım kerrii yi bir yapı marketten almıştınız. Bir de Excavata'yı göremedim. Australis'in yapraklarını az sulayın derim.
Su isteği fazla değildir ve henüz sizin Australis bebe.Curtisii tam göremedim, havai kök var. Acaba onu mu oluşum dediğiniz. Buotii için de aslında zor olmayan fakat ilk başı titizlik isteyen bir tür dür. Sağlık olsun.
Kerrii yi cicekciden almistim. Excavata iyi, kocaman kokler yapmisti kalici saksiya aldigimda. Sadece bir yapragini sarartip dusurdu. Acaba nedeni nedir? Yarin aydinlikken resmini cekip eklerim. Australis icin onerinizi dikkate alacagim. Tesekkurler. Curtisii resimde en altta sagdaki yapragin dibine bakin. Bahsettigim olusum o. Sanirim ucundan iki yaprak cikariyor. Emin degilim. Simdi cok kucuk ancak buyutecle goruluyor :D
yeşillim
01-05-2015, 21:48
O büyüteçlerle baka baka gözlerden olduk. Yaşımız da uygun. Yakın gözlük camlarımız mercek olacak. Excavata hiç sorun çıkarmazdı, erken saksı değişiminden olsa gerek, ne bileyim belki hava değişikliği..! Curtiisiyi rahat bırakın kurur o oluşum. Bu heyecanınızı anlamamak mümkün değil. Aynı heyecan, coşku, bizlerden önceki hoya severlerden bizim aldığımız gibi. Sonuçta her şey yolunda..
Kolay gelsin.
Erdem 01
02-05-2015, 16:47
Mum Çiçeği çelikleri alırken dikkat edilmesi gereken dal çeliği üzerinde kök noktaları olması. Yaprağın altında dalın üzerinde kök noktaları olacak. Bu kök noktaları çeliğin köklenme oranını yükseltir. Kök noktaları olmayan ve iki yapraklı bir dal varsa yapraklardan birini kesin ve diğer yaprağın sapının biraz üzerini kapatacak biçimde dikin. Çok derine dikmeyin. Aşırı sulamayın. Sadece nemli kalacak. Kabın içine kumlu toprak veya parçalanmış bitki artıkları koyun. Yumuşak bir malzeme yapın. Biraz maydanozu iyice doğrayın kabınıza koyun çeliği dikip spreyle suyu sisleme yapın. Bu nemli ortamda bile köklenecek özelliği var. Kışın sürekli 20 derece sıcak yeriniz varsa yapın yoksa bahar-yaz döneminde yapın. Sıcak bol ışık ve nemli hava seven bitki. Akdeniz kıyı şehirlerinde çok hızlı büyüyüp çabuk çiçeklenmesi bu nedenledir.
esmaesma
02-05-2015, 23:18
Sayın yeşillim, excavata nın son durumu böyle :confused:
esmaesma
04-05-2015, 22:56
Arkadaslar sizce hoya celiklerimi yarindan itibaren bahceye alsam uygun olur mu ? Gece hava sogursa etkilenirler mi ? Biraz daha bekleyip beklememe konusunda kararsiz kaldim da ;)
edelvays58
05-05-2015, 10:20
esmaesma hanım,ben tam olarak anlayamadım:çelikleri mi,yoksa kök yapmış, sürgüne geçmiş fideleri mi dışarı çıkartmak istiyorsunuz. Çelik ise ,bence çıkartmayın,ama fide ise alıştıra alıştıra çıkartabilirsiniz rüzgar almayan bir yere.
esmaesma
05-05-2015, 10:54
Hepsi koklenmis durumda sayin edelvays58. Kokleri de gayet saglam. Hatta cogu yeni yaprak da cikardi :D Yanlis ifade ettim galiba ;) Sadece gece dusen hava sicakligindan etkilenmelerinden endiseleniyorum. O zaman dediginiz gibi cikarayim. Tesekkurler.
Erdem 01
05-05-2015, 13:37
Mum çiçeği sıcağı seven tropikal bitki olmasına rağmen dondurucu soğukların dışında kışa dayanıklıdır. Adana'da sürekli açık balkonumuzda duruyor. Kışın 5 derecenin altına arada sırada düşer. Bu kış sıfır dereceler oldu. Balkon içinde olduğundan dayandı. Bulunduğunuz yerde çok soğuk hava yoksa köklenmiş çelikleriniz dayanır. Endişeleniyorsanız biraz daha bekleyebilirsiniz. Fakat çok dayanıklı bitkidir etkileneceklerini sanmıyorum. Akdeniz kıyılarında olsanız korkmayın derim. En iyi gelişme şartları sıcak hava, parlak ışık, nemli hava. Adana'da Nisan ayından beri yeni yapraklar görünmeye başladı.
esmaesma
05-05-2015, 22:18
Bugun bahceye ciktik. Nasil olmus?
Aman aman hava bir soguk bir sicak disarda usutmesinler, sonra grip olurlar mazallah😛 Şaka bir yana gece alacak misin iceri?
esmaesma
05-05-2015, 23:25
Aman aman hava bir soguk bir sicak disarda usutmesinler, sonra grip olurlar mazallah😛 Şaka bir yana gece alacak misin iceri?
Aman usutmesinler. Zaten evde bir oraya bir buraya akillari karismisti. Bir de grip olurlarsa :(. Sayin samur, aslinda daha gec cikaracaktim bahceye ama camimiz kucuk. Ev de karanlik :( Camin onune sigmayanlar isik alsin diye tum gun evin icinde oradan oraya tasiniyordu. Sizce gece soguktan etkilenirler mi ? Cok emin olarak cikarmamistim zaten bahceye :confused:
salihcan
06-05-2015, 07:08
Sn esmaesma bence çok güzel olmuş ama havalar çok çabuk ısınıyor direk üzerlerine Güneş gelirse etkilenebilir gibime geldi :)
yeşillim
06-05-2015, 07:12
Sayın esmaesma,
Genelde şöyle yapın böyle yapın diye etkileyici olmaktan kaçınmışımdır. Burada düşüncemi söylemek istiyorum. Özellikle excavata çeliği zaten yaprak sarartıyor bir de bu hava değişikliğini kaldırır mı dersiniz? henüz çok erken diye düşünüyorum..! Maden yeriniz sınırlı türler hakkında seçici olmak zorundasınız.
Erdem 01
06-05-2015, 12:18
Pencere önü uygunsa hemen dışına ağırlığı kaldıran geniş bir raf yaptırın. Sürekli taşımak zorunda kalmaz hemde kontrol etmeniz kolaylaşır. Mum çiçeği çeliklerini bir köklendirdiniz mi çok dayanıklıdır. Aşırı sulayıp kökleri çürütmezseniz, dondurucu kış soğuklarında bırakmazsanız hiç bir sorun olmadan yaşar. Köklenme oranını yükseltmek için, dalda kök noktaları olacak, yoksa daldaki yapraklardan birini kesip toprak içinde kalmasını sağlayın. Toprağın dışında kalan kesik yere çakmakla mumu erime yumuşaklığında sürün kesik yerden su kaybını önleyin. Aşırı sulamayın kökleri saçak kök. Çeliğin toprağını spreyle sisleme yapın nemli olacak biçimde. Köklenmede kullanacağınız toprak kum diğer malzemeyi bir kaba koyup kaynayan tencerenin içine koyun kapağını kapatıp 10-15 dk sterilize edebilirsiniz. Mantar bakteri gibi olaydan kurtulursunuz.
Carnosa yani klasik mum çiçeği dışındaki türlerin sıcağa, soğuğa, ışığa göre ortam koşulları biribirinden çok farklı sevgli Erdem01.
Kimisi 10 derecenin altındaki ısıya dayanamazken kimisi carnosa ya pubicalyx türleri gibi kısa süreli olarak 0 dereceye bile dayanabiliyor. Doğal yetişmeye ortamlarına göre değişiyor. Himalaya'da bulunup bizlere kazandırılan türlerin sıcağa dayanmalarını beklemek zor. Buotii geçen yaz Adana sıcağına dayanamadı mesela, klimalı odadan çıkarmamak lazımmış. Demem o ki genelleme yapmaktan kaçınmak lazım.
Ankara'da bu hafta sıcaklıklarda ani 10 dereceye varan düşüş bekleniyor, dikkatli olman lazım sevgili esmaesma :)
Erdem 01
07-05-2015, 13:01
Dışarı bahçeye çıkarılacaksa don soğukları, dolunun bitmesi gerekir. Bahçelerde çocuklar ve kuş gibi hayvanlardan zarar görmemesini sağlayın. Denetim altında olacak balkon içleri pencere önü rafları daha kullanışlı. Buoti Filipin kaynaklı görünüyor. Sıcak nemli tropikal bir yer. Sıcak dışında nedenlerde olur. Havasız her tarafı kapalı bir odanın içinde sıcakta uzun süre kalırsa da etkilenir. Akşam serinliği mum çiçeklerine iyi gelir.
sonunda sayın Milla'nın gönderdiği mum çiçeği çeliği tutmuş :) resimdeki kırmızımsı çıkıntıyı yanlış yorumlamıyorumdur inşallah :D
salihcan
10-05-2015, 18:41
Tutmuş :)
Tutmuş :)
çok teşeekür ederim :)
sonunda sayın Milla'nın gönderdiği mum çiçeği çeliği tutmuş :) resimdeki kırmızımsı çıkıntıyı yanlış yorumlamıyorumdur inşallah :D
Gözünüz aydın tutmuş :)
esmaesma
13-05-2015, 15:49
Merhaba. Hoya bahce maceramiz korktugumuz gibi olmadi sukur. İste yeni durumlarimiz. Australis yaprak buyutmekle mesgul. Sunrise onceden iki yapragini dokmustu yeniden buyutuyor. Minibelle de gelisiyor. En cok korktugum excavataydi o da yeni bir goz buyutuyor.
Erdem 01
14-05-2015, 14:52
Esma Abla korkma birşey olmaz. Çok dayanıklı bitkidir. Bahçede denetim altında tutabiliyorsan çok hızlı gelişecekler. Dondurucu soğuklar geçti. Çocuklardan, doludan şiddetli rüzgardan kuşlardan koru. Parlak ışıklı gölge, üzerine 3-4 saat sabah güneşi vursun, nemli sıcak hava,yazın akşam serinliği en sevdiği ortam. Adana'da balkonda, yarı güneşli damlarda duran Karnosalar 1-2 yılda boyları 2 m ye yaklaşıyor çiçek açıyor. Toprağa azotlu sıvı gübre verin. Gövde daları yaprakları gelişir. Aşırıya kaçmadan. Marul maydanoz gibi yeşil bitkileri toprağa karıştırın içlerindeki azot tekrar toprağa karışır. Dünyada Azot döngüsü var. Yosun ve yeşil bitkileri yiyen hayvanlar azotu alır protein yapar etçil hayvanlar ve insan bunları yer azot protein geçer. Sonra bitki hayvan insan ölünce tekrar azot toprağa karışır döngü gelişme yeniden başlar.
esmaesma
14-05-2015, 16:30
Esma Abla korkma birşey olmaz. Çok dayanıklı bitkidir. Bahçede denetim altında tutabiliyorsan çok hızlı gelişecekler. Dondurucu soğuklar geçti. Çocuklardan, doludan şiddetli rüzgardan kuşlardan koru. Parlak ışıklı gölge, üzerine 3-4 saat sabah güneşi vursun, nemli sıcak hava,yazın akşam serinliği en sevdiği ortam. Adana'da balkonda, yarı güneşli damlarda duran Karnosalar 1-2 yılda boyları 2 m ye yaklaşıyor çiçek açıyor. Toprağa azotlu sıvı gübre verin. Gövde daları yaprakları gelişir. Aşırıya kaçmadan. Marul maydanoz gibi yeşil bitkileri toprağa karıştırın içlerindeki azot tekrar toprağa karışır. Dünyada Azot döngüsü var. Yosun ve yeşil bitkileri yiyen hayvanlar azotu alır protein yapar etçil hayvanlar ve insan bunları yer azot protein geçer. Sonra bitki hayvan insan ölünce tekrar azot toprağa karışır döngü gelişme yeniden başlar.
Cok tesekkurler erdem01. Gubreyi simdilik cok cok az veriyorum. Yarasa gubresi almayi dusunuyorum. Bakalim kullaninca gelismeleri paylasirim yine.
esmaesma
22-05-2015, 16:02
Bahar hoyalarima cok iyi geldi :D
esmaesma
31-05-2015, 13:17
Son durumumuz ...
salihcan
31-05-2015, 15:42
Arkadaşlar Hoya Memoriam Sürgün ve göz çıkardıktan sonra kurutuyordu bugün toprağına baktım ki ne göreyim kök çürümesi :eek: Tek kök diye biliyordum 3 kök varmış bir tanesinin sürgünü toprağa yakın yerde kök salmıştı onuda ayırdım . Ayırdığım anacı ve çeliği yarın ekmeyi düşünüyorum ne dersiniz diğerlerini de şu an havalandırıyorum lav taşında köklendircem akşamı mı ekeyim şimdi mi?
edelvays58
31-05-2015, 17:43
Ben ne yapardım onu yazayım. Farklı öneriler gelecektir mutlaka. Havalar hoyaların çabuk köklenmeleri için harika. Hazırladığım ,benim evim için uygun toprak karışımına bu çelikleri olduğu gibi dikerdim. Toprak mutlaka nemli olacak ,ıslak değil. Üzerlerine de 5 litrelik plastik bidonu ikiye keserek, bir yarısını üzerlerine sera yapardım. Bidonun muhtelif yerlerine delikler oyardım hava alması için.
Senin çeliklerin gayet sağlıklı görünüyor. Su kaybı olmamış henüz. Yaşama şansları çok yüksek.
Ama ille de risk almak istemiyorsan lav taşı ya da perlitte de köklendirip toprak ortamına alabilirsin.
salihcan
31-05-2015, 17:46
Lav taşına ekmeyi düşünüyorum hem garantilerim :) Birde çeliğin yarası kuruması için 6 saat yeter mi ?
edelvays58
31-05-2015, 17:49
Evet ,ben de geçen yıla kadar risk almak istemezdim ve hep lav taşında köklendirirdim ama şimdi doğrudan toprağa,hele elimde o bitkiden varsa. :-))
salihcan
31-05-2015, 17:52
Birde son olarak buda memoria'nın dibinden çıktı ve diğerlerine göre farklı ve kalın bunun cinsi ne olabilir ?
edelvays58
31-05-2015, 17:58
Bence Memoria olabilir. Diğerlerinden farkı ne? Çilli olmaması mı?
salihcan
31-05-2015, 17:59
Bu hem çilsiz hemde daha kalın sukulent yapıda diyebilirim :)
edelvays58
31-05-2015, 18:02
Bendeki Memorianın dip yaprakları çilsiz. Normalde de bu türün yaprakları sukulent . Ama farklı bir saksıya dik ve biraz büyüsün daha kolay karar verilebilir.
esmaesma
06-06-2015, 12:49
Yeni guzellerim... Hoya longifolia, hoya chouke ve hoya pubycalix.
yeşillim
07-06-2015, 08:51
Pubicalyx 282 15 güne yakın zaman içerisinde suda kök yaptı. Nemli toprağa bir kaç saat sonra dikeceğim.
İlk zamanlardaki, sulamayı da fıs fıs ile su püskürterek gerçekleştiririm.
Erdem 01
08-06-2015, 13:41
Esma Abla 3.fotoğraftaki dalı sanki ters dikmişsin.
esmaesma
08-06-2015, 16:11
Esma Abla 3.fotoğraftaki dalı sanki ters dikmişsin.
Ben de tereddutte kalmistim ama dogrusu boyleymis. Sagolsun celikleri gonderen kisi de teyid etti :D Yapraklari ters gibi duruyo di mi ;)
esmaesma
15-06-2015, 21:48
Hoyalarim ve misafirleri... Ugur bocekleri... Hoyalarimi ziyarete geliyorlar, hatta yapraklarinda yumurtalari bile var :D:D
Hoyalarim ve misafirleri... Ugur bocekleri... Hoyalarimi ziyarete geliyorlar, hatta yapraklarinda yumurtalari bile var :D:D
Acik hava iyi geldi de mi hoyalara gelisimleri hizlanmis esmaesma, masaallah.
yeşillim
16-06-2015, 05:04
Güzel gelişmişler. Gözüm excavata'yı aradı yine
Uğur böceklerini ben de severim.
Uç uç böceğiydi çocukken aklımızda kalan.
Her şeyin fazlası zararlıdır. Yapraklardaki yumurtalara dikkat!
Acaba ne yumurtası ?
Kolay gelsin
evandevan5
16-06-2015, 10:05
Bendeki Memorianın dip yaprakları çilsiz. Normalde de bu türün yaprakları sukulent . Ama farklı bir saksıya dik ve biraz büyüsün daha kolay karar verilebilir.
valla evde de var hoya cornosa içerde değil dışarda gelişim gösteriyor.
esmaesma
16-06-2015, 12:05
Acik hava iyi geldi de mi hoyalara gelisimleri hizlanmis esmaesma, masaallah.
Tesekkurler sayin samur. Evet bence gozlemledigim kadariyla acik havayi cok seviyor olmalilar ki ucer dorder yaprak buyutuyorlar ;)
esmaesma
16-06-2015, 12:12
Güzel gelişmişler. Gözüm excavata'yı aradı yine
Uğur böceklerini ben de severim.
Uç uç böceğiydi çocukken aklımızda kalan.
Her şeyin fazlası zararlıdır. Yapraklardaki yumurtalara dikkat!
Acaba ne yumurtası ?
Kolay gelsin
Yapraklardaki yumurtalar ugur bocegi yumurtasiymis sayin yesillim. O yuzden dokunmadim onlara hatta resimler net olmadigindan belli olmuyor ama yapraktaki ugur bocegini tam yumurtlarken cektim :p Son resimden bir onceki excavata yandan cektigim icin yaprak sekli farkli gibi duruyor. O da tam dort yaprak buyutuyor.
yeşillim
16-06-2015, 13:22
Maşallah yumurtlarken belgeseli bekleriz. Tamamdır excavata da güzel olmuş, ellerinize sağlık.
esmaesma
23-06-2015, 17:21
Curtisii nin yeni yapraklarindan biri kalp seklinde cikti :cool: Davidcumingi gayet iyi gidiyor bir suru yeni yapragi var. Minibellenin de keyfi yerinde. Parasitica uzun bir aradan sonra yeni yaprak buyutmeye karar verdi ;)
esmaesma
23-06-2015, 17:33
En istikrarlı şekilde büyüyenlerse australis ve pubycalix. Excavatanın yaprakları nedense içe doğru kıvrık büyüyor sanki. Sunrise iki defa yaprak büyütüp sarartarak döktü. Sanırım sulama döngüsünü ayarlayamadım :( Büyütebildiği tek yaprak da pek sağlıklı görünmüyor :(
yeşillim
23-06-2015, 18:38
Nedense derken neye bağlıyorsunuz? Excavata'nın yapraklarının aşağıya kıvrık olmasını.
Bir ara sayfamda anacının fotoğrafını ekleyeyim kendiniz karar verin isterseniz. Bayağı iri ve etli bir yaprağı var.
Normalde böyle bir yaprağın, düz olması beklenemez.
yeşillim
23-06-2015, 19:01
Yeni çeliklediğim zamanlardan excavata ..
esmaesma
23-06-2015, 19:12
Nedense derken neye bağlıyorsunuz? Excavata'nın yapraklarının aşağıya kıvrık olmasını.
Bir ara sayfamda anacının fotoğrafını ekleyeyim kendiniz karar verin isterseniz. Bayağı iri ve etli bir yaprağı var.
Normalde böyle bir yaprağın, düz olması beklenemez.
Ben bana çelik geldiğindeki iki yaprağını baz almıştım. Onlar çok düzgün, dümdüzlerdi ben de ya sulamadan dolayı böyle oldu ya da besin eksikliğinden diye düşünmüştüm. Sorun yok diyorsunuz yani :D İşte bilmeyince yapraklardaki en ufak bir değişikliği bile sorun sanıyorum. Biraz da kaybetme korkusuyla tabi malum acemilik zor zanaat ;)
yeşillim
23-06-2015, 19:46
Özellikle excavata çeliğini kaybetmemeye özen göstermenizi rica edeceğim.
Bir de çiçeklendiğini görebilseydik, ne mutlu olurduk değil mi?
Çok değerli ve çok güzel bir çelik olarak edindiniz. Buradan bakınca gayet iyi durumda tebrikler.
Elbette excavata nın, yakınında siz varsınız ve sağlıklı mı değil mi en güzel gözlem sizden çıkar.
Bu arada hepimiz her an acemiyiz. Ne mi yapıyoruz bol bol araştırarak.
Kolay gelsin
esmaesma
23-06-2015, 22:54
Ben elimden geleni yapıyorum. Gözlemlediğim kadarıyla çok suyu sevmiyor. Arada toprağının kurumasına izin veriyorum. Çok az çiçek besini verdim iki kez. Yaptığım herşeyi aşırıya kaçmadan yapmaya çalışıyorum. Su ve besini dozunda kullanmaya gayret ediyorum. Sizin de bakımla ilgili önerileriniz varsa mutlaka uygularım. Çok teşekkür ediyorum bu türü bana kazandırdığınız için. Umarım çiçeğini de görürüz hep beraber :D
köklenen hoya çeliğimin son hali :) sadece yaprak olarak toprağa daldırdıklarım da tutmuş olmalı ama neden hala bir hareket yok anlamadım :confused:
Yaprak kökleniyor ancak her zamam sürgün vermiyor, verse de çok daha uzun sürede veriyor.
Erdem 01
30-06-2015, 08:30
Köklendirdiğiniz çelikleri hemen büyük saksılara dikmeyin. En küçük saksılara dikin. Kökleri saksıyı iyice saracak. Yaprak çelikleri kök geliştirme, kök geliştirmeden sonra sürgün verecek gövde oluşturma en az 2 yıl beklersiniz.
Köklendirdiğiniz çelikleri hemen büyük saksılara dikmeyin. En küçük saksılara dikin. Kökleri saksıyı iyice saracak. Yaprak çelikleri kök geliştirme, kök geliştirmeden sonra sürgün verecek gövde oluşturma en az 2 yıl beklersiniz.
ben de bugün bir kaç yaprak vermiş olan çeliği, daha rahat gelişsin diye başka bir saksıya almayı düşünüyordum (şu an bulunduğu saksıdan biraz daha büyük) almayım mı yani? iyice kök saldığını nasıl bileceğim? toprağını kurcalasam rahatsız etmiş olurum sanki... çok mu aceleci davranıyorum :confused:
Erdem 01
16-08-2015, 15:08
Udun kömürü tozunda köklendirme çalışmamdan örnekler. Odun kömürünü bir bez veya naylon torbada çekiçle ezin. Küçük bir saksı kullanın veya küçük pet şişeyi kesin. Altına delik açın. Saksı altına deliklerin üstüne iri kömür parçalarını koyun. Sonra üstüne toz ve mercimek iriliğinde ezdiğiniz odun kömürü tozlarını koyun. Üzerinde uyuyan köklerin bulunduğu çeliği dikin. Sonra sulayın. Kömür tozlarının siyahı biraz akacak bir kabın içinde bırakın. Su akması kesilince saksıyı şeffaf naylon içine alıp köklenmeyi bekleyin. Haftada bir açın nemlendirin.
Merhabalar
Aranıza Yeni katılan olmasam da ,sessiz takipçileriniz den biriyim.
Acemi hoya sevdalısı biri olarak sizden görüşlerinizi beklemekteyim...
Birkaç gün önce Sn Yeşillimden almış olduğum H. Pubicalyx Red buttons çeliği ve ayrıca bana hediye olarak göndermiş olduğu köklenmiş H.Rebecca ve
H. Pubicalyx silver pink çeliklerimin ortamını hazırladım
574705
574706
574707
Kendimce sera yaptım. Ama bütün türleri aynı yere koydum. 6 çelik birden. Bu onlar için bir sıkıntı yaratırmı?
Ayrıca kabın kapağının muhtelif yerlerine ufak delikler açmamı önerirmisiniz?
574708
Çeliklerin yakın çekimlerinide paylaşmak istedim.. Durumları iyi midir?
574710
574711
574712
574713
574714
Buda İlk göz ağrım.. 1 yılını doldurmadan tomurcuk verdi ama bahardan beri açmadı.. kurumuş olabilir mi? ayrıca 1-2 hafta önce sararmalar başlamıştı kökteki yapraklarda. Hoya toprağında değildi hemen toprağını değiştirip, eski saksısından bir numara daha büyük bir saksıya aldım.
574715
574716
574717
574718
574719
yeşillim
12-09-2015, 11:55
Sayın Vety, Hayırlı olsun. Bir hoya sevdalısı daha..
Bu sıcak günlerde sera ortamına gerek yok. Bence sera ortamında tutmayın.
Carnosa'ya gelince saksısını bir boy büyük saksıya almasanız daha olurmuş diye düşündüm.
Ne kadar küçük saksı, kökler saksı çevresini saracak. Bir o kadar da çiçeklenmeye teşviktir.
Tesekkur ederim Yeşillim
Fotografini cektigim, cicek sapi degilmi? Eger oyleyse sağlıklı mı? Hemen seradan cikartiyorum.. Yapmam gereken gozden kacan baska birsey yoktur umarim..
yeşillim
12-09-2015, 12:33
Carnosada tomurcuk var, evet çiçek sapı. Carnosanın yeri de güzelmiş, ışık alıyor.
Bulunduğu yerin hava sirkülasyonunu bilemem ama havalandırılmasından hoşlanır.
Bir de ara ara fıs fıs ile su püskürtürseniz, yağmurlama gibi iyi olur.
Kolay gelsin.
mmanager
09-11-2015, 13:15
Arkadaşlar hoyaları bazen diatomitte köklendiriyotum üzerine de biraz pomza karıştırıyorum.Acaba köklendirdikten sonra toprağa aktarsam bir şey olur mu diatomit ekildiyse hep onun içinde kalması gerek diye bir şey duymuştum da ne gibi sakıncaları olur sormak istedim...
yigit666
10-11-2015, 12:11
diatomitte ekili ise hoya çelikleriniz ,diatomitte büyüyecek ,
toprak karışımında olmaz ,eğer diatomitte büyüyen hoyanızdan bir çelik alıp lav taşı kırıklarında köklendirip ,daha sonra hoya toprak karışımına alabilirsiniz .
Ben hoya çeliklerini tarımsal üretim için kullanılan kaya yünü (taş yünü olarakta bilinir) kullanarak köklendirip, sonrasında kalıcı saksılarına kayıpsız alıyorum. 1 yılda 10 farklı hoyada hiç kayıpsız toplam 30 çelik köklendirdim. Birinci yılını doldurmamış olan (kışın çeliklemiştim) 10 hoya şu anda bir karışa ulaşan sürgünlerini atağa geçirdi ve hiç çürüme **** duraksama yaşamadı.
2 çeşit taş yünü var piyasada bulunan. Ben tarımsal üretim için üretilen taş yünü bloklarını kullanıyorum. Birde kullanmamanız gereken ısı yalıtımı için üretilmiş olanları var. Temin ederken karıştırmamak gerekiyor. Zirai satış yapan yerlerden alınması gerek.
5 x 5 cm. ölçüsünde olan taş yünü blokları çelik dikimi için çok uygun. Ortasından çeliğin girebileceği kadar bir deliğe çeliği saplamanız yeterli. Ben kibrit çöpünü bloğun ortasına biraz saplayıp çıkararak çeliğin yuvasını hazırlıyorum. Taş yünü bloğunu pet bardağa koyup 1 cm kadar suyun içinde kalacak şekilde suluyorum. Suyu hemen emen bir yapıya sahip zaten. Sonrasında hazırlamış olduğum uygun bir çeliği taş yünü bloğunun yarısına kadar gelecek şekilde nazikçe saplıyorum.
Çelikler için çok iyi bir ortam oluşturuyor bu yöntem. Suyu bitmesine yakın içinde 1 cm su olacak şekilde suyunu tamamlıyorum. Hem çeliklere sürekli nem sağlıyor, hemde sürekli küçük gözenekleri sayesinde oksijenle buluşturuyor kökleri. Besin eriyiğinide köklenme sonrası gayet homojen bir şekilde tüm köklere ulaştırabiliyor. Toprak ortama alma zamanı gelince artık fide olan köklü çeliğimi taş yünü bloğundan hiç ayırmaya çalışmadan hoya topraklı saksısına rahatlıkla dikebiliyorum. Kök yapısı hiç bozulmadığı için bitki yer ve ortam değiştirme stresi yaşamıyor.
Benim yaşadığım tecrübelerim umarım sizlerede faydalı olur. Herkese bol çiçekli günler dilerim. ;)
shawshang
10-11-2015, 13:56
köklendirme macunu ile takviye yapsak nasıl olur peki ?
Hoya carnosa çeliklerini suda köklendirerek diken oldumu arkadaşlar? Herhangi bir problem meydana geldimi acaba?
yeşillim
14-04-2016, 17:16
Suda köklendirerek de diktiğim olmuştur. Problem yaşamadım.
kelebek çalısı
15-04-2016, 22:55
(Hoya carnosa çeliklerini suda köklendirerek diken oldumu arkadaşlar? Herhangi bir problem meydana geldimi acaba?
Evet ben de suda köklendirdim, hiç sorun yaşamadım. Sadece, carnosa değil pubicalyx köklendirdim.
heartmaker
09-05-2016, 09:49
Arkadaşlar bir Hoya sever olarak bende kolları sıvadım yurtdışından çelik getirttim, şuan elimde Hoya Danumensis, Heuschkelina Pink, Png Sp 432, Meliflua ve Macgillivrayi var. Ne dersiniz zor türle mi? Gelirken yolda susuz kaldıklarından yapraklar solmuş haliyle tabanında 1 cm su olan saklama kabında ağzı streçle kapalı iki gün beklettikten sonra ince ve geniş yapraklı olanlarını sphagnum yosununa diktim. Kalın yapraklı ve risksiz gördüklerimi uygun karışımlı topraklarla fidelemeye aldım. Doğru yapıyor muyum?
Fikirlerinizi bekliyorum.
Bayrakgil
05-06-2016, 20:15
Arkadaşlar bir Hoya sever olarak bende kolları sıvadım yurtdışından çelik getirttim, şuan elimde Hoya Danumensis, Heuschkelina Pink, Png Sp 432, Meliflua ve Macgillivrayi var. Ne dersiniz zor türle mi? Gelirken yolda susuz kaldıklarından yapraklar solmuş haliyle tabanında 1 cm su olan saklama kabında ağzı streçle kapalı iki gün beklettikten sonra ince ve geniş yapraklı olanlarını sphagnum yosununa diktim. Kalın yapraklı ve risksiz gördüklerimi uygun karışımlı topraklarla fidelemeye aldım. Doğru yapıyor muyum?
Fikirlerinizi bekliyorum.
merhaba acaba yurtdsınfan nasıl getirttinizzz
elindeki hoyalardan benle celik paylasabilecek var mi sevgili forumdaslar...
Sayın Milla'dan aldığım mum çiçeği çeliğinin son hali... Büyüyor ;)
Merhaba Arkadaşlar 4 adet Hoya çeliği aldım. Bunları nasıl köklendirebilirim.
havalar malum sabahları 9 dereceye kadar düşüyor.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
çiçeksever
28-04-2017, 14:09
Toprakta, perlitte veya lav taşında köklendirebilirsiniz.
Erdem 01
02-05-2017, 09:50
Çeliği inceleyin. Üzerinde uyuyan kök noktaları varsa köklenme buralardan daha kolay oluyor. Dalda nem kaybını önleyeceksiniz. Dalın üst kesik yerine çakmakla mum eritip sürün ben böyle yapıyorum. Oje de sürebilirsiniz ben denemedim. Amaç üst kesik yerden su kaybını önlemek. Ortam aydınlık ve sıcak olacak. Güneş görmesin. Çeşitli yöntemler var. Su içinde bekletme, kedi kumu-diatomit, perlit, mangal kömürü parçaları, lav taşı, dalı nemli peçeteye sarıp naylon torbada bekletme gibi. Ben kibrit başı-mercimek tanesi iriliğinde mangal kömüründe köklendirdim. Bugünlerde lav taşı buldum bunda deniyorum. Şeffaf naylon piknik bardakları kullanın. Bardağın altına delikler açın. Perlit, lav taşı, diatomiti bir iki parmak kalınlığında bardağın altına koyun. Yapraklı dalı içine koyup bir elinizle tutun bir elle malzemeyi doldurun. Su döküp nemlendirin. Altına geniş çaplı sert mika-plastik şeffaf bardaklar var. İçine bir parmak su koyup içine çelik bardağını koyun. Bu biçimde malzeme sürekli nemli kalır. Suyu arada değiştirin. üst kuruyorsa üstten sulayın. Kökler görünmeye başlayınca, sürgün vermeye başlayınca toprağa dikin.
Hoya çeliklerimi başarı ile köklendirdim ve yaprak , filiz verdiler toprak olarak torf kullandım 10 lt lik su petinin dibine torf doldurdum kafa kısmını kestim pet şişenin ekim yaptıktan sonra kestiğim kısmı tekrar kapağını çıkarıp üzerine kapattım 15- 20 gün arası 3-4 günde bir sadece fısfıs yaparak 4 çelikte köklendi.
Rönesans
16-04-2018, 14:16
Yeni mum cicekleri :)
https://i.hizliresim.com/6J0R1P.jpg (https://hizliresim.com/6J0R1P)
https://i.hizliresim.com/BLkXdg.jpg (https://hizliresim.com/BLkXdg)
https://i.hizliresim.com/nOBPdV.jpg (https://hizliresim.com/nOBPdV)
https://i.hizliresim.com/gOBlg5.jpg (https://hizliresim.com/gOBlg5)
banubanu
21-05-2018, 00:18
merhaba bitkilerden pek anlayan bir kişi değilim. 8 martta 2 tane ayrı saksılarda kalp şeklinde sukulent hediye geldi. nedir ne değildir, nasıl bakılır diye araştırırken bu internet sitesinden bu yaprakların aslında rahmetli ananemin evini mis gibi kokutan mum çiçeğinin bir türü olduğunu öğrendim. ananemin hastalığı döneminde bu çiçekle ilgilenememiştik ve kurumuştu maalesef. şimdi bu anıdan sebep ayrı bir heveslendim. İnternetten aldığım bilgiler ile bir şeyler yapmaya çalıştım. ikisini de plastik bardağa koydum (altı delik). kök oluşmuş durumda ikisinde de. dibine doğru bakınca T harfi şeklinde kesilmiş olduklarını gördüm sanırım ana dal parçası var. bir tanesinde etrafını sıkıca saran ince tel kabukları sıyırdım bir tanesinde sıyırmadım. etrafındaki ince tel şeklindeki (sanırım hindistan cevizi kabuğu, forumda öyle yazıyordu) kabukları sıyırmadığımın sap kısmında küçücük bir yeşil uzantı var. bu küçük yeşil uzantı sürgün müdür?
teşekkür
tanitamum
17-07-2018, 11:20
Eser İlhan kardeşimin hediyesi ilk ve tek hoya çiçeğimi yaklaşık bir yıldan bu yana dikkatle gözlüyordum. Uzadı, yapraklandı. Durumuna bakarsanız keyfi de yerinde.
4 ay önce uzayan saplarından birini iki yaprağı ile içi süs taşları dolu sulu bir cam kabın içine daldırdım. Bilerek veya çoğaltma amaçlı değildi yaptığım. Birkaç hafta hiç b ir değişiklik olmadı. Yaklaşık 3. haftadan sonra biraz uzadığını gözlemledim. Durum dikkatimi çektiği için suyunu devamlı takviye ederek takip etmeye başladım. Küçük küçük kökler görünce daha bir merak ve dikkatle takip ettim. Gübre, toprak, perlit hiçbir şey olmadan kök salmaya devam etti. Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz yani Hoyamı uzmanların görüşlerine sunuyorum.
bu keskin kabuklar köklere zarar vermiyor mu acaba?
tanitamum
17-07-2018, 15:38
678402
sizce bu yaprakların sürgün verme ihtinali var mıdır?
Mesut Temiz
17-06-2019, 21:11
Yıllar önce saksıya düşüp orada köklenen hoya yapraklarımın ve suda kendi köklendirdiğim hoya yapraklarının sürgün verip geliştiklerini hatırlıyorum...
Ancak birçok yerde gövde dokusuna sahip olmayan yaprak çeliklerinin köklendiğini ama sürgün vermeyip zamanla öldüklerini okuyunca hafızamdan tereddüt ettim.. Ne zamandır denemek istiyordum ama fırsat olmamıştı.. Birkaç hafta önce hoya'mdan düşen (ve kesinlikle gövde dokusu içermeyen) iki yaprağı suya koydum.. Birinde hiç hareket yok, ama bir tanesi iyice köklendi (Resimlerini paylaşıyorum..)... Bugün onu toprağa diktim ve kendi deneyimi başlattım... Gelişmeler olursa paylaşacağım...
Merhabalar hoyalar ile ilgili araştırma yaparken sipariş verme gibi mesajlar okudum nereden ve nasıl sipariş verebilirim yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum
Morkoyun
26-08-2019, 11:03
Merhabalar ,iki çeşit Hoyam var ,küçük boyuttaki lav taşındaydı baktım koku geliyor ,köklerden çürüme yapmaya başlamış,ben de çıkarıp çürük yerini kestim kuruttum,şimdi suda köklendirme yapmak istiyorum diğer seçeneklere şu an ulaşamıyorum maalesef.çelikleri suya koyup bekleyecek miyim sadece ,yapmam gereken başka bişi var mı?yaprakları da eski canlılığını kaybetti ne yazık ki. Tavsiyelerinizi bekliyorum ,teşekkür ederim .
Mesut Temiz
26-08-2019, 12:06
Merhabalar ,iki çeşit Hoyam var ,küçük boyuttaki lav taşındaydı baktım koku geliyor ,köklerden çürüme yapmaya başlamış,ben de çıkarıp çürük yerini kestim kuruttum,şimdi suda köklendirme yapmak istiyorum diğer seçeneklere şu an ulaşamıyorum maalesef.çelikleri suya koyup bekleyecek miyim sadece ,yapmam gereken başka bişi var mı?yaprakları da eski canlılığını kaybetti ne yazık ki. Tavsiyelerinizi bekliyorum ,teşekkür ederim .
En az 20 yıldır sayısız hoya çeliği köklendirip yetiştirdim.. Suya koyuyorum, kısmî ya da dolaylı güneş ışığı alan bir yere koyuyorum (köklendirme işlemini ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yapıyorum), köklenmeyen olmadı bugüne dek... Toprağa dikmeden önce köklerinin iyice uzayıp gelişmesini bekliyorum... Hoyaları köklendimek oldukça kolaydır... Bence suya koyun...
Morkoyun
26-08-2019, 12:43
En az 20 yıldır sayısız hoya çeliği köklendirip yetiştirdim.. Suya koyuyorum, kısmî ya da dolaylı güneş ışığı alan bir yere koyuyorum (köklendirme işlemini ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yapıyorum), köklenmeyen olmadı bugüne dek... Toprağa dikmeden önce köklerinin iyice uzayıp gelişmesini bekliyorum... Hoyaları köklendimek oldukça kolaydır... Bence suya koyun...
Sevgili Mesut Temiz ,cevabınız için teşekkürler, o zaman bana da beklemek düşüyor .ne kadar sürede köklenir sizce ? Köklendirmeden sonra dikmek için kolay ulaşılabilir uygun toprak **** içerik tavsiyeniz var mı ?
Mesut Temiz
26-08-2019, 16:00
Sevgili Mesut Temiz ,cevabınız için teşekkürler, o zaman bana da beklemek düşüyor .ne kadar sürede köklenir sizce ? Köklendirmeden sonra dikmek için kolay ulaşılabilir uygun toprak **** içerik tavsiyeniz var mı ?
Süre hep aynı olmamakla birlikte, birkaç haftada epey köklenir... Çıkan beyaz renkli köklerin 10 santim kadar uzunluğa ulaşmasını bekleseniz daha iyi olur... Toprak için, yapı marketlerde geniş yapraklı tropik salon bitkileri için satılan hazır topraklar gayet uygun olur... Hatta ben A101, Şok falan gibi normal marketlerde denk geldiğimde oralardan alıyorum, çok daha ucuz oluyor... Bol şans diliyorum...
Morkoyun
26-08-2019, 19:48
Süre hep aynı olmamakla birlikte, birkaç haftada epey köklenir... Çıkan beyaz renkli köklerin 10 santim kadar uzunluğa ulaşmasını bekleseniz daha iyi olur... Toprak için, yapı marketlerde geniş yapraklı tropik salon bitkileri için satılan hazır topraklar gayet uygun olur... Hatta ben A101, Şok falan gibi normal marketlerde denk geldiğimde oralardan alıyorum, çok daha ucuz oluyor... Bol şans diliyorum...
Cevap için çok teşekkürler :)
yasemin&gökhan
07-12-2019, 14:52
Merhaba hoyalar suda yaklaşık ne kadar köklendirilmeli kaç cm olunca toprağa alınmalı? Teşekkürler
Merhaba, elimdeki hoya çeliği 2 haftadır suda olmasına rağmen koklenme belirtisi göstermiyor. Yapraklar sağlıklı şu an ama çürür ve çeliği kaybederim diye korkuyorum. Hoyaların köklenme süresi ortalama ne kadardır?
Not: çeliği ıslattığım suya 1-2 damla oksijenli su damlattım.
VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim kökü çürüdüğü için suda köklendirdiğim çelikler yaklaşık bir yıldır su içindeler. Çürümediler. En kısa zamanda dikmeliyim. Hoya çeliklerinin köklenmesi bazen uzun sürebiliyor. Oksijenli suyu değiştirirseniz iyi olabilir. Ben sadece su ile köklendiriyorum. Kış döneminde muhtemel dinlenme dönemine girdiği için bitkiler zor köklenebiliyor.
Benim kökü çürüdüğü için suda köklendirdiğim çelikler yaklaşık bir yıldır su içindeler. Çürümediler. En kısa zamanda dikmeliyim. Hoya çeliklerinin köklenmesi bazen uzun sürebiliyor. Oksijenli suyu değiştirirseniz iyi olabilir. Ben sadece su ile köklendiriyorum. Kış döneminde muhtemel dinlenme dönemine girdiği için bitkiler zor köklenebiliyor. Lav taşına almayı düşünmüştüm ama dokunmayayım o zaman.
Teşekkür ederim.
İstatistik olsun diye yazıyorum, belki benim gibi acemilerin işine yarar.
Su içinde 3 hafta duran ve artık çürümeye başlayan çeliği lav taşına alınca 1 haftada koklendi.
Ben de deneme yanilmayla öğrenmiş oldum.
Hoya yetiştirmek çok istiyorum. Çelik gönderebilecek hoya sever varmı :)
Merhabalar,
27 Ocakta poşete koyduğum hoyalarda bugün itibariyle hiç gelişme olmayınca orkideler için kullandığım kabuklara ısladım hoyaları. Çeliğin bittiği yere kadar su var bardakta. 1 tanesi yaprak, diğeri ise yaprağı kopardığım sürgün. Gelişmeleri yazarım.
https://www.linkpicture.com/q/IMG_20220225_131555.jpg
https://www.linkpicture.com/q/IMG_20220312_104838.jpg
Bergüzar_Çlşkn
19-05-2022, 03:05
Hoya türlerini sayfada takas yapabilme imkanımız mevcut mu, elimde mevcut olan Hoya türü ile takas yapmak istiyorum yasak değilse.
Yeni üyeyim bilgilendirme yapabilirseniz memnun olurum
Yıllar önce saksıya düşüp orada köklenen hoya yapraklarımın ve suda kendi köklendirdiğim hoya yapraklarının sürgün verip geliştiklerini hatırlıyorum...
Ancak birçok yerde gövde dokusuna sahip olmayan yaprak çeliklerinin köklendiğini ama sürgün vermeyip zamanla öldüklerini okuyunca hafızamdan tereddüt ettim.. Ne zamandır denemek istiyordum ama fırsat olmamıştı.. Birkaç hafta önce hoya'mdan düşen (ve kesinlikle gövde dokusu içermeyen) iki yaprağı suya koydum.. Birinde hiç hareket yok, ama bir tanesi iyice köklendi (Resimlerini paylaşıyorum..)... Bugün onu toprağa diktim ve kendi deneyimi başlattım... Gelişmeler olursa paylaşacağım...
Merhaba Mesut Bey, diktiğiniz hoya yaprakları sürgün verdi mi? bilgilendirirseniz çok sevinirim. Suya yaprak koydum az önce.
Yapraktan üretim yapan biri tekniğini paylaşmış. Faydalı olabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=Zf9K_pHEbuA
Mahmut Tebir
15-03-2023, 22:26
Yapraktan hoya kesinlikle yetişmiyor arkadaşlar. Yaprak kökleniyor ama ileriye gitmiyor. Hiç bir dal oluşturmuyor. Gözsüz çelik hiçbir zaman köklenmez.
Çelik alırken 2-3 yapraklı çelik almalısınız.
Çelikleri ister toprağa isterseniz suda köklendirebilirsiniz.
Çelikler 20-25 gün arasında köklenir.
Çelikleri küçük saksıya dikin.
Küçük saksı hoya çiçeğinin daha erken çiçek açmasını sağlar.
Bunun sebebi bitki ilk önce köklerini büyütür.
Saksıyı doldurduktan sonra sıra çiçeğe gelir.
Büyük saksı kullanırsanız kök saksıyı doldurana kadar beklemelisiniz.
Çiçeklenme güneş az olan yerde hiçbir zaman olmaz.
Hoya mutlaka güneş görmelidir. Yoksa çiçek açmaz.
Güzel çiçekli günler dilerim.
Mesut Temiz
16-03-2023, 05:14
Merhaba Mesut Bey, diktiğiniz hoya yaprakları sürgün verdi mi? bilgilendirirseniz çok sevinirim. Suya yaprak koydum az önce.
Biri köklendi, 1-2 yıl canlı kaldı ve sonra maalesef sürgün vermeden öldü... Diğeri sürgün verdi, sürgünü uzadı ve yaprak da verdi, ancak o da benim bir ihmalim nedeniyle sonradan öldü... O sürgün verenin de yaprak sapının dibinde a da olsa dal dokusunun bulunduğunu, o dokuyla koptuğunu düşünüyorum...
En azından hoya carnosa için, yapraktan köklenme gayet mümkün, ancak sürgün verebilmesi ancak yaprak koparken gövde dokusundan en az bir kısmının da kopup yaprak sapıyla birlikte köklenmesiyle mümkün oluyor anladığım kadarıyla...
Ancak yukarıdaki mesajda Mahmut Bey'in de dediği gibi daldan çelik alıp yetiştirmek lazım, yaprakla uğraşmak boşa çaba... Zaten hoya'lar çok fazla dal veren bitkiler, sık sık budamak bile gerekiyor büyüdüğünde... Daldan tutturup yeni sağlıklı bitki etmek hem çok kolay hem de neredeyse yüzde yüz garanti bir yöntem diyebilirim..
Biri köklendi, 1-2 yıl canlı kaldı ve sonra maalesef sürgün vermeden öldü... Diğeri sürgün verdi, sürgünü uzadı ve yaprak da verdi, ancak o da benim bir ihmalim nedeniyle sonradan öldü... O sürgün verenin de yaprak sapının dibinde a da olsa dal dokusunun bulunduğunu, o dokuyla koptuğunu düşünüyorum...
En azından hoya carnosa için, yapraktan köklenme gayet mümkün, ancak sürgün verebilmesi ancak yaprak koparken gövde dokusundan en az bir kısmının da kopup yaprak sapıyla birlikte köklenmesiyle mümkün oluyor anladığım kadarıyla...
Ancak yukarıdaki mesajda Mahmut Bey'in de dediği gibi daldan çelik alıp yetiştirmek lazım, yaprakla uğraşmak boşa çaba... Zaten hoya'lar çok fazla dal veren bitkiler, sık sık budamak bile gerekiyor büyüdüğünde... Daldan tutturup yeni sağlıklı bitki etmek hem çok kolay hem de neredeyse yüzde yüz garanti bir yöntem diyebilirim..
Neden bilmem yapraktan büyütmek istiyorum. Cidden takıntı oldu bende, uzun uzun emek verip sonrasında tatmak istiyorum sanırım, ayrıca çiçeksiz hali ile yaprağına aşık olduğum bir bitki. Bu 2. deneyişim. İlk denemem kış mevsimindeydi, ilginç olan yaprağın kışın olmasına rağmen 2 ay direnmesi oldu. Önemli bir detay vermişiniz, yanlış anlamadıysam uzun zaman sonra çıkan "sürgünün de yapraktan bağımsız köklenmesi lazım" dediniz, lazım ki tutunabilsin, yaprak sapına tutunan sürgün uzadığında kopar tutunamaz. Gerekirse sürgün sonrası daha derine tekrar dikim yapılabilir veya sürgün uzadıkça toprak eklenip sürgünün derinde kalması ve köklenmesi sağlanabilir... Gelişmeleri yazarım.
Sn. lonicera'dan köklenmiş halde hoya yaprakları gelmişti. Uzun yıllar baktım. Ancak kökler çok büyüdüğü halde hiç filiz veremediler. Daha sonra kış döneminde birer birer öldüler. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yorumlara yazılanlara bakarsanız hoya yapraklarının filiz vermediğini ancak köklendiğini görürsünüz. İki yapraklı bir dal bile alsanız o filiz verecek ve büyüyecektir. Karar sizin.
Yorumlardan biri bu şekilde. Benzer yorumlar hep aynı yönde. Benim tecrübem de.
"Yapraklar filizlenmez, sadece köklenir. Tomurcukları üretmek için, yaprağın dalla buluştuğu yerde filizlenen tomurcukların olması gerekir. Uzun yıllardır Hoyas yetiştiriyorum."
1 Gün suda durdu, ertesi günü toprağa diktim. Dayanamadım baktım az önce saçak çıkarmış :) Gelişmeleri fotoğrafla toplu olarak özet geçerim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.