View Full Version : Sığla (Liquidambar orientalis)
Sığla sadece bizim ülkemizde Köyceğiz-Dalaman arasında yetişen endemik bir tür. Milli bonsai listemizdeki ağaçlardan.
...Bu ağacı bende yeni keşfettim.Pahalı olan acer'e (akçaağaç) benzemesinden dolayı ucuz bir alternatif.Üstelik benzer yönü sadece bununla kalmıyor güneş gören yerler acer gibi kırmızı renge dönüyor.Fotolarınıda ilave ediyorum.
...Buda yaprakların görüntüsü...
...Bonsai sığla sonbahar...
drosophila
30-06-2006, 16:35
bende karşıdan yapraklarını ilk gördüğümde acer sanmıştım. tohumları bir ön işleme tabi tutulmadan direk ekiliyor. peki çelikle üretimi mümkün müdür? **** hangisi daha uygundur? tohumdan mı çelikle mi. büyüme süreci de çok yavaş değilse deneyebilirim.
Fidancılarda bu türe pek rastlamadım acaba İstanbul ikliminde yaşayabilirmi araştırmak lazım
drosophila
30-06-2006, 17:37
yuvarlak tepeli, 20 ye varan boyu vardır. yaprak lopları 3-5 adettir. mart-nisan ayında çiçek açar. meyveleri 2-2,5 cm çapında olup kasım ayında olgunlaşırlar.
Güneybatı Anadolu da muğla'da marmaris , köyceğiz , dalaman ve fethiye'de , denizli'de eskere ve tavas'da , antalya bucak'ta yayılış gösterir.
Asıl geniş yayılışını MUĞLA ilinde yapar.
kışın soğuklardan ve donlardan koruduğumuz sürece istanbul'da yaşayabilir diye düşünüyorum. sonuçta anadolu sığla ağacı diye geçiyor. bu iklimde yaşatmak çok zor olmasa gerek. tabi sadece fikir. uzmanlardan bilgi bekliyoruz.
Kaynak: Dendroloji (Prof.Dr.Faik Yaltırık , Prof.Dr.Asuman Efe)
Limon ağacı gibi yazın dışarıda kışında balkon gibi korunaklı yerlerde yetiştirilir kanısındayım denemek gerekiyor yalnız ilk önce fidanı bulmamız lazım:)
drosophila
30-06-2006, 18:03
okulda birkaç tane sığla ağacı var. yerlerde bir sürü kozalak vardı. (sanırım buna meyve kurulu deniyor) ama tohumları kasım da olgunlaşıyormuş. tohumdan deneme yapabilirim. sonbaharı beklemek gerekiyor. yerlerde boş meyve kurullarını gördüğümü hatırlıyorum. hatta birkaç tanesine tekme bile atmış olabilirim.küre şeklinde dikenli, gürz gibi şekli var. sonbaharda unutturmayın mutlaka tohumunu bulacağım.isteyenlere yollayabilirim.
Tamam olur ben sana hatırlatırım:)
Limon ağacı gibi yazın dışarıda kışında balkon gibi korunaklı yerlerde yetiştirilir kanısındayım denemek gerekiyor yalnız ilk önce fidanı bulmamız lazım:)
...Turunçgiller veya tropikal türler gibi bir özelliği varmı araştırmak lazım ki kışın kapalı bir yere alabilelim zira dış mekan türlerin kışın en az 45 günlük soğuk bir dinlenme dönemi geçirmesi gerekiyor.yoksa ömrü 1 seneyi geçiyor.
denizakvaryumu
24-07-2006, 10:54
Fidancılarda bu türe pek rastlamadım acaba İstanbul ikliminde yaşayabilirmi araştırmak lazım
Arkadaşlar,
burnumuzun dibinde böyle güzel bir ağaç var, biz tutturduk acer palmatum diye :)
sığla-günlük ağacı bence Türk bonsaicilerin mutlaka elinde olması gereken bir ağaç..
http://www.mineflora.com/product.asp?pid=1937&associate=
bulamayanlar için işte link ,bulamadım mazareti olmasın lütfen :D
bonsaisever
24-07-2006, 12:08
biz tutturduk acer palmatum diye :)
Takıntıya sahip olmak kolay değil :)
denizakvaryumu
24-07-2006, 13:11
Sığla ağacından yağ çıkarıldığını bilir miydiniz? Üstelik bu yağın parazit öldürücü, mide hastalıklarında tedavi edici olması nedeniyle ilaç endüstrisinde kullanıldığını? Dünyada sığla yağı üreten iki ülkeden birinin Honduras, diğerinin Türkiye olduğunu?
http://www.mugla-turizm.gov.tr/tr/09410.asp
Kleopatra'nın aşk iksiri Hipokratın ilacıydı
Sığla ağacı, Köyceğiz ve çevresinde yetişen nadir bir ağaç türü. Türkiye'den başka Rodos ve Çin'de yetişiyor. Günlük ağacı da denen bu ağacın salgısı kozmetik sanayiinin vazgeçemediği bir hammadde. Mısır Kraliçesi Kleopatra, yağını aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmış. Hipokrat döneminden beri sağaltıcı etkileri nedeniyle ilaç olarak da kullanılmış. İyi bir antiseptik ve parazitlere karşı etkili. Türkiye'nin bu doğal zenginliği perişan durumda. Büyük sığla ormanları küçüle küçüle ufak korulara dönüşmüş. Kimsenin kılı kıpırdamıyor. Bir tek etkinlik olsun diye sığla fidanı diken ilkokul öğrencileri var meydanda
Reçinesi cildi yumuşatıyor ve temizliyor
Sığla ağacı (liquidambar oriantalis) dünyada pek az yerde, Türkiye'de ise güneybatıda yetişiyor. 20 metreye kadar boylanan, çınar görünüşünde bir ağaç. Sığla yağı, güzel kokusu ve tedavi edici özellikleri nedeniyle en eski Akdeniz uygarlıklarından beri kullanılagelen bir salgı. Kuru yongaları mevlitlerde ve kilise ayinlerinde yakılarak tütsü yapıldığı için bu ağaca günlük ağacı da deniyor.
Sığla yağı elde etmek için bahar aylarında ağaç gövdelerine çizikler açılır. Temmuz ayından itibaren gövde üzerinde biriken salgı ve kabuklar özel bıçaklar ile kazınır. Bu salgı ve kabuklar sıcak su ile kaynatıldıktan sonra özel preslerde sıkılarak sığla yağı elde edilir. Sığla yağının bileşiminde hoş kokmasını sağlayan sinnamik asit (tarçın kokusu veren madde), uçucu yağ ve reçine bulunuyor. Sığla yağı Hipokrat döneminden beri kullanılan, eski hekimlerin reçetelerinde de sık sık rastlanan bir şifa kaynağıdır
http://www.milliyet.com.tr/2004/06/27/business/bus06.html
MÖ Fenikeliler ve Mısırlılar arasında bir ihraç ürünü olan sığla yağı Mısırlılar tarafından ölüleri mumyalamak için kulanılmıştır. Osmanlılar tarafından Ev Hayvanalarına musallat olan haşerelere karşı ve sünnet olan çocukların yaralarının çabuk iyileşmesi için yaralara sürülmüştür.
drosophila
17-10-2006, 22:42
birkaç gün önce kasım beklemem gerektiği halde dayanamayıp sığla ağacından bir kozalak yürüttüm. 2 arkadaş epeyce zıplamamız gerekti fakat sonunda arkadaşım bir tane kopartabildi. kozalak 4-5 gündür evdeydi. bugün iyice açıldığını gördüm. içinden kanatlı tohumların yanı sıra bir sürü minik şey çıktı. yüzlerce.büyüklükleri kırık bulgur tanesinin yarısı kadar.
4430
bu ağacı tanıyanlarımıza soruyorum. bu küçük şeyler nelerdir. sayın ormancı abilerim ablalarım.
drosophila
17-10-2006, 22:58
bir de tohumları kasım yanıda toplayacağız fakat bunları ne zaman ekmemiz gerekiyor?
kasımda isteyenlere bu tohumlardan yollayabilirim elimden geldiğince
drosophila
04-11-2006, 14:32
Tamam olur ben sana hatırlatırım:)
hatırlatmayı unuttunuz.
ben 1 hafta önce iki kozalak daha koparttım sığla ağacından. fakat ekilme mevsimiyle ilgili bilgiyi hala bulamadım. baharı beklemek gerekiyor mu? yoksa bu mevsimde mi ekilmesi gerekiyor?
bu arada elimde epeyce tohum var isteyenlere yollayabilirim. bizim endemik türümüz olan bu ağacın denemesini mutlaka yapmalıyız bence.
Mahmut Leventoğlu
04-11-2006, 16:46
Dostlar başka sahifelerde de belirtmiştim. İsparta /Sütçüler de Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı var. Milli Parklar statüsünde.Burada Sütçüler Orman İşletme Md.lüğü Sığla Yağı elde ediyor. İsteyen olursa Sığla Fidanı satıyorlar.
Bilgilerinize sunulr.
hatırlatmayı unuttunuz.
Haklısınız unuttum :)
Tohum ekim zamanı genelde kasım aralık ayları arası bildiğim kadarıyla fakat emin değilim konunun uzmanı arkadaşlar cevap verse daha iyi olur. Fakat ben elimde ki meşe, akçaağaç, erguvan, hurma, hünnap, fındık, alıç, muşmulla ve şeftali tohumlarını geçen hafta ektim. Bakalım ne kadarı çıkacak geçen sene tohumdan çıkanları şubat ayında dikmeyi düşünüyorum tabiattan aldığımızı tekrar geri vermemiz gerekiyor.
Yaklaşık bir buçuk yıl önce topladığım ve geçtiğimiz bahar başlarında ektiğim sığala fidanlarımı göstermek istedim.
5456
Öncelikle sığalanın yetiştirilmesinin kolay olduğunu söylemeliyim. Benim gibi ağacın yetiştirilmesi konusunda çok az olanakları olan birinin bile bu ağacı yetiştirmesi sorun olmadı. Tohumları elde ettikten sonra birbirinden ayrı olacak şekilde torfa ekmeniz ve düzenli sulamanız yeterli. Tohumları toprağa serpiştirirsenizokadar çok filizleniyor ki şaşırırsınız. Ancak gövde kalınlaşmadan ayırma işlemi yapılmamalı. Aksi takdirde ölüyorlar. Balkonum çok az güneş alıyor. Yine de bu fidancıklar büyümeyi başardı. Meşe fidanlarındaki mantarlanma bu ağaççıklarda olmadı. Son derece dayanıklı ve güzel bir ağaç. Herkese tavsiye ederim. ****** fidanına ulaşmayı başaranlar vakit kazanmak için fidan satın alabilir ve tohumla vakit kaybı yaşamayabilir. Bir seneden kısa bir sürede yaklaşık 20 cm oldular.
sayın hocalarım,ben bu agacın doğal olarak yetiştiği yerlere çok yakın bir yerde oturuyorum.bu kadar değerli endemik bir türe bu kadar yakınken bundan yararlanayım dedim.bu agaçtan açıkçası bonsai yapmak istiyorum.fakat ağacın çelikle üreyip üremediğini bilmiyorum.dahası tohum dışında nasıl ürediğini bilmiyorum.bu ağacın yetiştirilmesi hakkında fikri olan var mı?
mor salkım
21-10-2007, 22:05
Arakadaşlar bu sayfada bazı ciddi hataların yapıldığını düşünmekteyim;
sığla ağacının lopları kertikli olmaz ancak yollanan resimlerin bir çoğunda interloblar da girintiler görülmekte. yaprak şekli sayın cemboanın 3 numaralı mesajda gösterdiği şekle sahiptir.
Ayrıca bu ağacın yayılımı sorulmuş; Liquidambar orientalis iç anadolu ve doğu anadolu bölgeleri hariç hemen hemen her bölgede nemli ve derin topraklarda üretilebilir.
Selahattin Yılmaz
21-10-2007, 22:09
Sevgili mor salkım, eğer sığla türlerini (anadolu sığlası, doğu sığlası, amerikan sığlası) birbirinden ayırabilmek için gerekli bilgilere sahipseniz bunu bizimle paylaşmanızdan memnun oluruz.
mor salkım
21-10-2007, 22:35
doğu sığlası ve anadolu sığlası bildiğim kadarıyla Liquidambar orientalis'e verilen iki ayrı ad.
Doğu sığlasını, batı sığlası (ya da Amerikan sığlası) olarak bilinen Liquidambar styraciflua 'dan ayıran başlıca fark yaprak ve nuks meyve büyüklükleridir.
Batı sığlasının yaprak büyüklükleri 15 cm, küremsi birleşik meyveleri ise 2-3 cm civarındadır.
Doğu sığlasının yaprak ve meyve büyüklüğü daha küçüktür
Liquidambarların başka bir alt türü olan Liquidambar formosana hakkında malesef pek fazla bilgiye sahip değilim ancak lop sayısının 3'ü çok nadir geçmesi ve loplarının kenarlarının biraz daha kavisli gelmesi ile ayrıldığını söyleyebilirm
drosophila
02-12-2007, 18:48
geçen yıl da denemiştim fakat olmamıştı. bu yılki denememde 2 hafta bekleyip az daha olmadı atayım artık diyecekken bir baktım çimlenmişler.2 hafta önce toplanıp kozalağın açılması beklenip hemen ekildiler.
Liquidambar styraciflua - Amerikan Sığla Ağacı
25865
25864
Ali H. ALI
03-12-2007, 09:04
Drosophila iyi gunler, cimlenen siglalarinizin uzun omurlu olmasini dilerim.
Bonsai forumuna yazdiginiz icin onlari buyuyunce bonsai yapacaginizi dusunuyorum. Yeni basliyan biri icin tohumdan bonsai yapmak zaman aldigi icin yeni basliyanin hevesi gecebilir. O yuzden ben size bir fidanciya gidip uygun bir fidan almanizi ve bonsaiye onunla baslamanizi oneririm.
Siglalariniz da buyudugu zaman onlar uzerinde nasil calisacaginizi deneyimlerle ogrenmis olursunuz.
Bol sanslar.
drosophila
04-12-2007, 21:34
teşekkürler Ali bey. benimkisi biraz sabır denemesi. amacım bonsai olsundan ziyade doğmalarını büyümelerini seyredeyim kıvamında olduğu için tohumdan çimlendirme daha cazip geliyor bana. çimlendiklerini görünce insan evlat sahibi gibi oluyor. büyümeleri zaman alıyor. kızılçamım henüz bir karışı geçmedi. çamları tohumdan yetiştirmeyi kimseye tavsiye etmiyorum.
Doğru yazılış liquidambar mı yoksa liquidamber mi ?
drosophila
08-12-2007, 02:07
daha önce amerikan sığla ağacını çimlendiren var mı acaba? ben toprağın içine koymadan nemli ortamda çimlendirdim. tohumdan ince kurtçuk gibi filizleme yaptı. bu çıkan kısım toprağa mı bakacak yoksa yukarı doğru mu bunu bilmiyorum.
Toprağa girecek olan kök oluşumu olması gerekiyor. Toprak yüzeyine yatırsan tohumu kök oluşumu kendisi doğru yönde gidecektir.
Selahattin Yılmaz
08-12-2007, 09:12
1 cm kadar üzerine toprak serpin o kendisi yolunu bulur...
Ali H. ALI
08-12-2007, 13:02
Doğru yazılış liquidambar mı yoksa liquidamber mi ?
Ingilizcede ikisi de kullaniliyor. Ikisi de dogrudur.
Amerikan Sığla ağacı çok ilgimi çekti.Yaylanın (Mersin'de 1000mt.) soğuğuna dayanırmış, bahçe çamlarla kaplı, biraz kumlu bir toprak yapısı da var, bu durumda ihtiyaçlarına uyar gibi görünüyor, yaylada deneyeceğim.
Peki Adana'nın sıcağında nasıl olur acaba, toprak ve su ph'ı da yüksek, ne dersiniz?
Ali H. ALI
18-01-2009, 13:02
Sayin m.saygin, iyi gunler.
Siglanizi topragami dikeceksiniz yoksa bonsai mi yapacaksiniz?
Bonsai yapacaksaniz saksida olacagindan topragini da siz hazirlaycaginiz icin, Adananin cok sicak gunlerinde de onu golgeye alabileceginizi dusunuyorum. O zaman neden olmasin. :)
Ali Bey, cevabınızı yeni gördüm, çok teşekkür ederim.
Aslında toprağa ekeceğim, bonsai yapmayacağım.Sığla diye forumda aratıp, sığla başlığını görünce de sorumu yazmıştım, bu başlığın Bonsai forumunda olduğunu sonradan farkettim, sorum yanlış yerde biliyorum.
Sonuç olarak, yaylada , toprakta olur mu diye merak etmekteyim.
Gökova'da tatile gittiğimde (Yıl 2007), ormanlar içinde bir butik otelde kalmıştık. 6 metrekarelik odaların gölgelikleri dev sığla ağaçları(ymış). İlk bakışta onları çınar sanmıştım. Akşamları altındaki hamakta uzanır yatarken burnuma gelen harika kokunun ne olduğunu anlamaya çalışmaya başladım. (Kokulara zaafım var, belki söylemişimdir)
Sonra o muhteşem kokunun bizim başımızın üzerindeki ağaçtan geldiğini gördük ve sığla hakkında bilgileri edindik. Sığlanın yaprakları da kokuyor. Ayrıca çizilmiş yerlerinden reçinemsi bir sıvı salgılıyor ve o reçine sakız gibi sertleşiyor. Ayrıca kapsülleri var, ve çok estetik görünüyor diye alıp onu da kozalak kolleksiyonumun içine eklemiştir. Ben kapsülleri aldığımda Eylül idi. Eve geldikten 10-15 gün sonra kapsüller açıldı ve içinden çörek otu gibi küçük tohum tanecikleri çıkınca ben onları saksıya ekmekten kendimi alamadım. 1 hafta 10 gün içerisinde kıl kadar ince bir ot gibi filizlendi. Kış boyunca hiç ama hiç büyümedi. Bahara kadar rahat bıraktım. Baharda 2 arkadaş da o filize eşlik etti. Aralarında çok fark kalmaksızın hızla büyüdüler. Sonbahar geldiğinde yaklaşık 25-30 cm olmuşlardı.
Bu kış yapraklarını döktüler. Ancak bendekiler belki de çok küçük olduklarından bilemiyorum o kıpkırmızı renge ulaşmadı yapraklar. Şu sıralar 3 küçük fidancık da uyanmaya başlamışlar. Bu seneki gelişimlerini yakından takip edeceğim gene. Bonsai yapmayı bilseydim bir tanesini denemek isterdim ama bana çok zor görünüyor :)
Ben de bu haftasonu resimlerini çekip ekleyebilirim sığlaların...
msgurkan
27-02-2009, 18:44
Kaktüs, Bonsai yapmayı sadece siz değil biz de bilmiyoruz:D. Karşılıklı yardımlaşma ve deneyim alışverişi ile hepbirlikte öğrenmeye çalışıyoruz.
Tohumdan elde ettiğiniz sığla fidesi bonsai olmak için çok uzun zaman ister. Sığla fidelerinizin yanında başka birkaç gelişkin fidan da bulursanız bu keyifli uğraşa siz de katılmış olursunuz. Fidanlarınızın resimlerii bekliyoruz.
Dediğim gibi hangisi daha kolay nedir ne değildir hiçbir fikrim yok. :)
Sığlacıklar benim cocuklarım gibi oldu. İlk çimlendikleri andaki heyecanım bambaşka idi. Tohumdan ürettiğim bitkiler daha bir özel geliyor bana nedense. Bugün fotoğraflarını çekeceğim.. Uyanmaya başlamışlar kendileri, yeşil yapraklar görünmeye başlamış
Zeolit55
17-09-2009, 12:15
Arkadaşlar bonsai mantığı bir c vitamini mantığıdır size sadec bu kadar tüyo vereyim.
Şimdi Türkiyede hele helede istanbul gibi sahil kesimlerimde sığla çok rahat yetişebilmektedir.
Türkiyenin deniz kıyısına yakın ve yeterli nutubeti olan ( batı çınarı ve akçaağaç türlerinin yetiştiği yerlerde ) Sığlanın olmama gibi bir olayı yoktur.
Ama tabiiki doğal ortamı Egeden akdenize doğru uzanan okısımlardır.
İstanbulda yetişirmi tabiiki evet çünkü yıllarca İstanbul İl özel idaresi Beykoz Fidanlığında ve Büyükdere fidanlığında yetiştirilmiştir.
Beykoz da yetişiyorsa demekki yaşayabiliyor demektir. Şu andada Bildiğim kadarı ile almak isteyenler için satılık Satılık sığla Ağacı mevcuttur saygılarımla
kalambaklı
23-09-2009, 09:07
Arkadaşlar bonsai mantığı bir c vitamini mantığıdır size sadec bu kadar tüyo vereyim.
Şimdi Türkiyede hele helede istanbul gibi sahil kesimlerimde sığla çok rahat yetişebilmektedir.
Türkiyenin deniz kıyısına yakın ve yeterli nutubeti olan ( batı çınarı ve akçaağaç türlerinin yetiştiği yerlerde ) Sığlanın olmama gibi bir olayı yoktur.
Ama tabiiki doğal ortamı Egeden akdenize doğru uzanan okısımlardır.
İstanbulda yetişirmi tabiiki evet çünkü yıllarca İstanbul İl özel idaresi Beykoz Fidanlığında ve Büyükdere fidanlığında yetiştirilmiştir.
Beykoz da yetişiyorsa demekki yaşayabiliyor demektir. Şu andada Bildiğim kadarı ile almak isteyenler için satılık Satılık sığla Ağacı mevcuttur saygılarımla
Sayın Zeolit55; Sığla fidesi satılan yer adresleri ve telefon numaraları verebilirmisin!
saygılarımla,:)
tourkana
25-09-2009, 22:55
Muğla Dalyandayım ve heryer Sığla ,kokuları hiç aklımdan çıkmayacak kadar burnuma kazındı artık.. Bu arada yağından da aldım.
En çok yetiştiği bölge olmasına rağmen fidancılarda hiç göremedim, bence bunun üstüne gidilmeli..
gokovali
06-10-2009, 23:55
Merhaba arkadaşlar,
Ben Gökova'da oturuyorum. Burada çok miktarda Günnük ağacı var. Bu ağaca burada günnük deniliyor, sığla çıkan yağın adı olarak anılıyor.
Bir ağaçtan kurumuş ve kurumamış bir miktar kozalak aldım (burada kozalağa da kozak deniyor :p)
Kozalakların içinden çıkan ve tohum olduğunu düşündüğüm parçaları hemen çimlendirmeye aldım.
Bu arada henüz açılmamış yeşil kozalakları da bir pet şişeye koydum. Kuruyunca dökülecek tohumlar içinde kalsın diye. Sonuçtan sizi haberdar ederim.
Benim acelem yok. Çıkarlarsa birkaçını bonsai denemesi için ayıracağım.
Ali H. ALI
08-10-2009, 13:47
Iyi gunler Sayin Gokovali, aramiza hos geldiniz.
Bir ogretmenin bonsaiye ilgi duymasi, bonsai yapmak istemesi, bonsainin Turkiyede daha hizli bir sekilde yayilabilecegini, daha cok kisi tarafindan bonsainin ne oldugu bilinecek, diye dusunuyorum.
Yasadiginiz yerdeki (Gokova) agaclardan bonsai yapmayi secmeniz cok dogru bir karar. Sigla oranin ikliminde yasamayi bildigi icin hic zorlanmadan bonsai yapabileceksiniz. Yaptiginiz bonsailerin de en az Japon akcaagaclari kadar gosterisli ve guzel olacagindan hic suphem yok.
Yorenizdeki baska, yerli turlerle de calismalar yapmalisiniz. Tohumdan bonsai yapmak uzun bir zaman alabilir, bekliyebilirim derseniz sorun yok.
Cevrenizdeki fidancilara da bakip bonsaiye uygun agaclar bulursaniz, daha cabuk bonsailer elde edebilirsiniz.
Size kolayliklar diliyorum.
gokovali
08-10-2009, 23:54
Öncelikle teşekkür ederim.
Ben bu siteden öğrendiklerimi uygulamaya çalışacağım. Günnük zaten bizim okulun bahçesinde. Ben de okuldaki odamda onun fidanlarını üretmek ve birkaç tanesini de bonsai yapmak istiyorum. Çevremde günnük fidanı bulabileceğimden eminim. Ama ben o minicik tohumun dev gibi bir ağaç olmasını izlemekten keyif alacağımı düşünüyorum.
İlerleyen zamanlarda bilgilerinizden yararlanmak istiyorum.
Hepinizin yemyeşil bir doğada yaşamanızı dilerim.
kalambaklı
04-11-2009, 21:27
Değerli hocam iyi akşamlar, o minicik tohumun fidan sonra da kocaman bir ağaç olmasını seyretmek ve ona yön vermek (Tıpkı çocuklar gibi) ne kadar güzel bir duygudur, doğru değil mi!...
Saygı ve sevgilerimle iyi akşamlar,
Selahattin Yılmaz
04-11-2009, 22:37
Tohum yere çarptığında yere düşen nesneler tohum değil, iyice kurumasını bekleyip yere sertçe çapın ve tek kanatlı tohumları o zaman göreceksiniz.
gokovali
04-11-2009, 22:54
Ben de hala filizlenme yok diye düşünüyordum :(
Ben dökülenleri filizlendirmeye çalışıyordum. Yarın onlara tekrar bakayım.
Şu ana kadar hiç filizlenme olmadı.
Benim günnük ağaçlarım daha doğamadılar :mad:
Selahattin Yılmaz
04-11-2009, 23:06
112950
Burada tohumları görün...
gokovali
05-11-2009, 18:05
Bunların hepsi tohum mu Selahattin Bey? Yoksa sadece büyük olanlar mı?
Bir de çimlenme süresi ne kadar acaba?
Ben sabırla bekliyorum. Ağaç olduğu için maydanoz gibi bir haftada çimlenmeyeceği kesin :)
Shibumi71
05-11-2009, 18:55
aynen bende bekliyorum tohum toplayacağım parktan hafta sonu sanırım
:)
kararmışlarından ki çürümüş diye düşünüyorum çıkmayacağını düşünüyorum
doğrumudur
saygılarımla
Selahattin Yılmaz
05-11-2009, 18:58
Yeşilden kahverengiye dönmeden toplayınki gözler tohum dökülmek üzere açılmamış olsun.
Shibumi71
08-11-2009, 21:38
Herkese iyi geceler,
bulduğum sığla ağaçlarının üzerindeki meyvelerinden birazını topladım.
tohumları sanırım ekleyeceğim ikinci fotoğraftaki gibi. Diğer meyveleri hiç bişey yapmadan güneşte bekleterek açılmalarını bekleyeceğim galiba.
Tohumları ise 1 cm toprak altında kalacak gibi **** daha az ( torf düşünüyorum ) şekilde ekmeyi düşünüyorum. Birde bu zamanda eksem nolur acaba?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2977&highlight=Liquidambar
linkte 3. mesajda hiçbir işleme gerek olmadığını öğrendim. Bilgilenmek isteyenlere nottur.
doğrumudur diye bir sorayım dedim bilen dostlarımıza
pm: isteyen olursa açıldıktan sonra gönderebilirim tohumlardan
saygılarımla
Shibumi71
12-11-2009, 21:33
ilk parti tohumları ayıkladım kızımla beraber
isteyenler vardı adreslerini vermişlerdi onlara yarın göndereceğim. Başka isteyen varsa lütfen adres göndersinler onlara da göndereyim.
saygılarımla
Harun Parlak
12-11-2009, 21:37
Bende isterim ama postayla değil. Bir ara toplantılara denk gelirsek ozaman elden alırım.
Shibumi71
12-11-2009, 21:38
Elbette hocam ,
ne demek, en kısa sürede ***.
saygılarımla
Shibumi71
12-11-2009, 21:40
Bir bilene danışmakta fayda var,
tohumların bazıları biraz kahverengi gibi iken bir bölümü ise parlak siyah :)
enteresan
onları da ayıracağım gibime geliyor:)
düzeltme olarak eklediğim fotoğrafta da görüleceği üzere;
kırmızı yapraklı sığla ağacından çıkan tohumlar daha açık renk ancak diğerleri daha koyu ve parlak
kırmızılaşan yapraklardan mı kaynaklanıyor yoksa sadece bir tesadüfmüdür?
Bir bilen varsa paylaşırsa sevinirim.
Saygılarımla
msgurkan
13-11-2009, 08:54
Eğer size zahmet olmazsa bana da gönderebilirmisiniz? Posta ile olabilir. Adresim:
Mehmet Salih Gürkan
Teknecik Elektrik Santralı
Girne KKTC
Shibumi71
13-11-2009, 20:35
Düzeltme olarak eklediğim fotoğrafta da görüleceği üzere;
kırmızı yapraklı sığla ağacından çıkan tohumlar daha açık renk ancak diğerleri daha koyu ve parlak
kırmızılaşan yapraklardan mı kaynaklanıyor yoksa sadece bir tesadüfmüdür?
Bir bilen varsa paylaşırsa sevinirim.
Saygılarımla
Resim: bir önce yüklediğim fotoğraf
mylasoslu
15-11-2009, 00:09
ilk parti tohumları ayıkladım kızımla beraber
isteyenler vardı adreslerini vermişlerdi onlara yarın göndereceğim. Başka isteyen varsa lütfen adres göndersinler onlara da göndereyim.
saygılarımla
Bana da gönderebilir misiniz?Adresimi Mail adresinize göndedriyorum.Gönderebilirseniz mutlu olurum.
İzmir'de sığlayı fidan olarak da bulabilirdiniz.
kirangokhan
14-06-2010, 10:43
Konuya çok uzun zamandan beri rağbet yok sanırım. Evimin yakınlarında yeni bir fidanlık açılmıştı. Fidanlıkta gezerken amerikan sığla ağaçlarını buldum. En kısa zamanda resimlerini hem burada hem bonsai çalışmaları sayfasında paylaşacağım.
delielveli
17-08-2011, 22:25
merhaba ben de bu ağacı çok seviyorum. sormak istediğim büyük ağactan alınan, budanmış ve üzerinde yaprakçık olan yan dallar köklendirme hormonuyla dikilse tutar mı acaba?
Evet yetişir. Aldığınız çeliklerin çok yeni olmasına, hafif dışlarının odunsulaşmış olmasına dikkat edin. Köklendirme hormonuna batırmadan önce çeliğin ekseni doğrultusunda köklenecek kısmına küçük çentikler atmak köklenmeyi fazlalaştırabiliyor. Çeliklerin boyları da önemli üst kısmında en az iki filiz boğumu alt kısmında ise en az bir boğum olmalı. Üzerlerinde en üste kadar dolaşımın devam edebilmesi adına birkaç yaprak bırakılmalı. Dikildikten sonra nem miktarı ve havalandırma çok önemli, eğer yapılmaz ise ya kuru havalandırma olmazsa da üzerine mantarlar ve küfler türeyip hemen ölmesine neden olabilir. Daha ayrıntılı bilgi için: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8452
kısmına bakmanızda fayda var.
delielveli
18-08-2011, 03:31
teşekkür ederim auguste, ben çelikten ziyade daha iri bir budak düşünüyordum. yani çapı 5 cm civarında bir yan dal. sitedeki ağaçları çok kabaca budamışlar ve yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 5 cm kalınlığında pek çok budak bırakmışlar. bu budaklarda küçük kapraklar çıkartmış. benim yapmak istediğim bu yaş budakları ağacın gövdesine yakın bir noktadan keserek dikmek. böylece oldukça kalın bir gövde elde etmiş olacağım. zeytinde böyle kalın dallarında başarıyla köklendirilebildiğini görmüştüm. acaba sığlada da yapılabilir mi diye merak ettim. daha ince çeliklerden senin önerdiğin gibi bir çalışma da iyi olacaktır ama ağaçların saksıda budak kalınlığına gelmesi herhalde en az 5 seneyi bulur. selamlar
Sığla tohumdanda kolay üretilebilir,tohum çıktıkdan sonrada uygun şartlarda çok hızlı büyümekte olan bir bitki.
delielveli
19-08-2011, 01:32
uysal kısmet olursa onu da denemek istiyorum. tohumları kasımda toplanıyormuş ve baharda da ekiliyor anladığım kadarıyla.
İsteyen olursa şubat ayında her boy sığla fidanı temin edebilirim.(20cm-2m)arası isteyen bonsai yapsın isteyen normal ağaç olarak büyütsün
mehmet0791
23-04-2019, 10:07
https://www.youtube.com/watch?v=gSomIVl4fjY
mehmet0791
23-04-2019, 10:12
https://www.youtube.com/watch?v=0wh-8OMacjw
mehmet0791
23-04-2019, 13:14
https://www.youtube.com/watch?v=vYZTmRpdGIM
mehmet0791
08-06-2019, 14:16
https://www.youtube.com/watch?v=jEZv3jQbkqM
Amatörceanlatım
09-09-2022, 10:57
https://www.youtube.com/watch?v=1od2XBCqFSM
Amatörceanlatım
14-11-2022, 17:48
https://www.youtube.com/watch?v=TRYRDPLTWjQ
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.