View Full Version : Sarıcan, Topraksız Tarım Denemelerim
Tarla ekiminde dikimin ilk senesi açan çiçekler kopartılarak bitkinin 2. seneye daha kuvvetli girmesi sağlanmakta. Fakat topraksız tarımda bu geçerli midir? Balkonda çilek yetiştiriciliği bölümünde de sık sık bu konu geçmişti. Selahattin Hocam'da bundan bahsetmişti. Yanlış hatırlamıyorsam çiçeklerin kopartılmasındaki amaç, bitkinin kök gelişimini sağlamasına destek olmak. Buna göre bende oluşan fikir şöyle oldu. Eğer topraksız tarımda yetişen bir çilek fidesinin kök gelişmesi sağlıklıysa ilk çiçekleri kopartmamız gereksiz. Yok kökler gelişmesini tamamlamamışsa -ki biz acemiler bunu biraz zor anlarız- :) en azından ilk çiçekleri kopartarak bitkinin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayabiliriz. Benimkisi mantıksal düşünceydi, tabii ki Envor ve Selahattin Hocam gibi abilerimiz konuya daha vakıftırlar, onlar daha iyi bilirler.
Topraksız yetiştiricilikte kullanılan çilek fidelerinin ömürleri ne kadardır? Örneğin 4 yıl verim alınabilir mi?
Çilek fideleri yeni dikildiğinde ilk açan çiçekler kopartılır. Sebebi de, fidenin yeterince büyümemiş olmasındandır. Fide çiçek açtığında, tüm enerjisini çiçeğe verir, böyle oluncada fidenin gelişmesi yavaşlar vede otomatik olarak verim düşer. Benim olaya bakış açım bu :) Başka yorumu olan varsa alalım :)
Sayın Sarıcan, eğer ben olsam kopartmazdım. ****** bu siz kopartmayın demek olmuyor.
akinselcuk
26-03-2009, 12:57
Böyle güzel gelişen çicek bizim durumumuzda kopartılmaz. Bırakın meyve olsun.
Tabi tozlaşmayı sağlamayı unutmayın. Eğer hiç kıpırdamadan duruyorsa hiç elinizi değmemişseniz meyve bağlamayabilir. Polenlerin çicek tablasına düşmesini sağlayın. Basit parmak hareketleri bunu sağlar. Hatta mümkünse çok hassas bir işçilikle her fidenin tablasına başka bir fidenin polenini bulaştırın.
Umarım meyve tutarlar, bugüne kadar hiç özel olarak ilgilenmedim. Havalandırma için camlardan gelen esinti veya yaprak kontrolleri için fidelere dokunmamla polenler dağıldıysa bilemem ama özellikle çiçeklere dokunmadım. Bu kadar uğraşıdan sonra meyve görmezsem üzülürüm. Ama çilek için aynı ortamda başka bir çilek fidesinin olması bile yeter deniliyor.
akinselcuk
26-03-2009, 15:54
Yaprak kıpırdamaz bir ortamda yetmez ama yaprak mutlaka kıpırdamıştır. Esinti,sizin hareketleriniz mutlaka bir şeyler olmasına yardım etmiştir. Polen gideceği yeri bilir sonuçta . . .
Havalar ısınınca hem buharlaşmanın fazlalaşması hemde besin eriyiğinin ısınmasından dolayı, daha önce 11 derecede 2,2 - 2,5 arası ölçülen EC değerleri, hava sıcaklığının 21 dereceye yükselmesi ile birlikte 3,0 - 3,35 arası çıkmaya başladı.
Normalde EC değerini kaçta tutmaya çalışmalı? Havalar ısndıkça EC değerini düşürmek için besin eriyiğini seyreltmeli miyiz?
Sıcak havlarda EC biraz düşürülmeli, 2.2, 2.5 EC'yi ayarladığınızda, ne kadar zaman sonra 3.0, 3.35 oluyor.
Sevgili Envor;
EC yi ölçtüğüm zaman sıcaklık parametresi ile düzeltmeden direkt ölçtüğüm değeri yazıyorum. 24.03.2009 da ölçtüğümde hava sıcaklığı 11 derece idi. EC değerleride 2,2-2,5 arası idi. Bugün hava çok sıcaktı (21 derece) EC değerleri ısı artışına bağlı olarak yüksek ölçülmüş durumda.
Ölçtüğümüz iki ayrı değeride 25 derecelik ortam sıcaklığına göre düzeltirsek 2,2-2,5 olan değerler 3,0-3,2 olması lazım, yeni ölçtüğüm 3,0-3,5 değerleri ise 3,2-3,6 olması lazım.
Yani buharlaşmadan dolayı yükselme bir haftada 0,4 mertebesinde. Diğer yüksek ölçme tamamen ortam ısının, dolayısıyla besin eriyiğinin ısısının yükselmesinden kaynaklanıyor.
Nominal EC değerini bilirsem ona göre saf su ilave ederek EC değerini düşüreceğim.
6 günde EC normal yükselmiş, bence siz suyu yenileyin. Size ilk başta yazdığımı sanıyorum, "5 günde bir değiştirirseniz iyi bir sonuç alırsınız" diye...
akinselcuk
01-04-2009, 21:06
Sayın Sarıcan, Aldığınız motor benimkinin aynısı ise eğer, kesik kesik çalışmaması gerekir. Ya motorda bir kollektör problemi vardır **** kapak vidaları gevşektir. Bu motor kuru çalışarak çay bardağından 20 cm yukarıya suyu vakum etkisi ile çekebiliyor. Suyu çıkış ucundan 12 volt 1A ile daraltılmamış kendi ucundan 1 metre ileriye ( yere yatay 1 metre yüksekte iken) fışkırtabiliyor.
Bence 3 vidasını söküp kömürlere baskı yapan bakırları bir kontrol edin. Birisi eğiktir. Kömüre yay etkisi yapamıyordur mesela. Makinacı olarak kolayca anlarsınız demek istediğimi. Vidaları sıkarken küçük bir tornavida kullanın. Boşluğunu almak yeterli. Kolayca yuvasını bozabilir.
Aldığınız 12V 15W 1.2A adaptör yeterli bir vertex 701 motor için.
Adaptörde kısa devre koruması olmasın ? Darbeli çalışmaya bu da sebep olabilir. Motor çok çekince kısadevre oldum sanır ya voltajı keser **** düşürüp düşürüp tekrar verir.
Eğer böyleyse ya adaptörü değiştirin.
Paralel saksıdaki 5 fideden ikisini sistemden çıkarmak zorunda kaldım. Kalan 3 adedinde de büyüme noktasında yeni çıkan yapraklar hem sararmış hem cılız çıkıyor. Gövde odunsulaşmış ve gevrekleşmiş durumda. Gövde üzerinde ve yaprakların gövdeye tutunduğu sap bitim noktalarında kahverengi lekeler oluştu. Sebep ne olabilir, sebebini öğrenirsek ikinci denemede bilgimiz olur. Üzerinde meyveler ve yeni açan çiçekler olduğu için sökmeye kıyamadım. Biraz daha bekleyeceğim ama durum pek içaçıcı değil. Paralel saksıdaki eksiğimiz ne idi bilemiyorum ama fideleri yenilemem gerekecek herhalde.
Torftaki fidelerden daha önce yaprak güzeli dediğim fide aynı anda 3 salkım birden çiçeğe durdu.
Çilek ağacında ilk çiçeklenme 09.03.2009 da başlamıştı. Neredeyse tam bir ay olacak. Açan çiçeklerin bir çoğu yapraklarını döktü, bir taraftan yenileri açıyor ama meyve oluşumu henüz olmadı.
Çiçekten meyveye dönüşüm süreci kaç gündür. Yoksa tozlanmayı beceremedi mi bizim tembeller? Aslında çok çabuk dejenere oluyorlar diye iki ayrı cins çileği aynı ortamda tutmak bile sakıncalı oluyor diyoruz. Tozlanmama riskimiz var mıdır? Varsa ne yapmalı?
Vitamini görünce yapraklar azmanlaştı. Kocaman kocaman yapraklar ve bol sayıda çiçek var ama meyve yok. En vefalısı marullarmış, iki defa salata yaptık hiç değilse. Henüz domates yiyemedik, yiyeceğimizde şüpheli gibi.
Sn. Sarıcan besin eriyiğinizin formul,ec,ph değerleri,ortam sıcaklığı,güneşlenme süresi,hava motorunuzun çalışma aralığı,sirkülasyon aralıkları gibi bilgileri verebilirmisiniz.Teşekkürler.
Acarextt03
04-04-2009, 11:27
Valla müthiş büyümüşler...
Ben çileklerimi saksıya ve normal olarak haftada 1 defa sulama yapıyorum..
Sadece 1-2 yeni yaprak açtılar... Bazıları büyümek dahi istemiyor..
akinselcuk
04-04-2009, 14:08
Sayın Sarıcan,
Meyve bağlatma en önemli kısmı bu işin. Kapalı ortamda olmamız farkında olamadığımız bazı hassas işleri bazen engelliyor.
Bizim kullandığımız fideler yediveren, yani her mevsim meyve verebilen çeşit. Osmanlı ve arnavutköy çeşitleri gün uzunluğuna hassas olduğu gibi çicekleri çift cinsiyetli de değil en azından tam olarak. Polen sayısı az ve dişi taplalar sadece birkaç gün toşlaşmaya açık mesela.
Yediverenin çicekleri hem çift cinsiyetli hem de gün uzunluğuna hassas değil. Ama bence genede ışıklanma süresini ve sıcaklığı biraz önemsiyorlar. Neden ? Çünkü bunlar literatüre geçmiş saf, elit çeşit olmayabilirler.
Çicekler açtıktan sonra asla bitkiye spreyle su sıkmayın. Bitkinin çok hafifde olsa bir esintiye maruz kalmasını sağlayın. Stomalardan biraz su kaybı besinli suyu daha iyi değerlendirmelerini sağlar. (stoma = yapraktaki minik gözenekler)
8-10 saat ışıklanma tomurcuk oluşumunu hızlandırıken daha uzun ışıklanma dal oluşumunu hızlandırır.
Sıcaklığın 20 derecelerde bulunduğuna emin olun. 23-24 ideal olan sıcaklık. Geceleri biraz soğuyup gündüz ısınmak bitkiye daha faydalı olur. Ama gece soğuğunun 15 derecenin altına da düşmemesi gerek. Gece gündüz 23 derece de duran bir bitkinin gelişimi , gece gündüz farkı yaşayan bir bitkiden daha yavaş olcaktır.
Tam meyve bağlama döneminde bitkiyi hiç şaşırtmayın bizim usuller için söylüyorum. Su değişimi, sıcaklık değişimi, ciddi kimyasal değişim gibi.
Meyve bağlama süresi çicekten meyveye toprakta en az 20 - 25 gün alacak. Bazı çeşitlerde 60 - 70 güne çıkabilir. Bizim usulde diğer şartlar tamamsa bu sürenin 20 - 25 günden kısa olabilmesi gerek.
Çicekler tamamen açıldıktan sonra çok küçük ve hassas parmak hareketleri ile çiceği oynayın. Bunu aynı çiceğe birkaç gün tam gün ortasında uygulamaya devam edin.
Hocam tavsiyeler benim aklımın yattığı tavsiyelerdir. Bildiklerimle, önümdeki çilek çiceklerine bakınca aklıma oturan tavsiyeler. Henüz benim de çilek meyvesi göremediğimi göz önünde bulundurun.
Saygılarımla....
akinselcuk
04-04-2009, 14:14
Sayın Sarıcan,
Yapraklar çok azman ve etli iken çicekler orantısız şekilde cılız ce çok cansız görünüyorlar resimlerde bana. Meyve bağlayacak çicek daha gergin beyaz yapraklara ve canlı etli stigmaya sahip olmalı. (stigma=ortadaki toz kabul edecek olan dişi organ)
Bitki dal gelişimine uygun şartlarda bulunuyor demekki hem besin solusyonu hem ışıklanma hem nem ortamı hem de sıcaklık olarak....
Sn. Selçuk,
Senin çilekler benden de önce açmıştı, ne yapacağız bu yaprak güzellerini. Bu sene çilek yiyemeyecekmiyiz. Bende ilk çiçeklenme 9 Mart ta olmuş, bugün tam bir ay. Henüz hiç bir meyve belirtisi yok.
Neden olduğunu bilsek yeni açan çiçeklere bir operasyon yapardık, sadece sallama titretme ile olmuyor bu. Yaprakların aşırı büyümesi çileğin cinsinden mi, yoksa EC den mi bilemiyorum?
Bilen biri yorumlasada öğrensek. Sn. Nariçi çileklerin yaprak ve meyve özelliklerini bilir herhalde, ona mı sorsak acaba?
akinselcuk
04-04-2009, 21:11
Sn. Sarıcan,
Ben ilk diktiğim fidelerden hiçbirini sağ bırakmadım. Çilek ağaçları eski yatay yatay sistemler dahil bütün çilekleri çeşitli vesilelerle katlettim. Balkona yeni diktiğim akansudaki çilekler ve saksıdaki perlit fideleri ise daha üç beş günlük sayılırlar.
Çilek ağaçlarına da eski yatay sistemlere de birkaç hafta önce yeni fideler dikildi. Sistemlerden bu yüzden halihazırda meyve bekleyemeyiz. Herşeye yeni başladım sayılır.
Bu diktiklerimin çicekleri fena değil yapraklar gür canlı, bu şekilde meyve almalıyım diye düşünüyorum.
Bu kadar kılıçtan geçen fidenin arasından Envorun domates fidelerinin bir tanesinin inatla canlı kalması ve hala çicek açmaya çalışması çok enteresan.
Fideleri neden öldürdüğüme gelirsek, yapmadığım denemeyi bırakmadım bu bir, ikinciside bu düzenekleri bir yarışmaya soktuk, resmi prosedürlerden dolayı dolaşmadıklşarı yer kalmadı. Nakledilirken suları boşaltıldı rüzgara maruz kaldılar, çalışan düzen görülsün diye sıcaklığına bakılmadan geçici olarak su dolduruldu tekrar boşaltıldı vs. vs. vs.
Bu kadar çabaya eziyete, domates düzenimiz il ikincisi olmayı başardıysa da bana göre hepsi boşa gitti. 1 metrelik çilek ağacı benimle değil ama başka bir arkadaşla 1. oldu Antalya ya gidip ülke genelinde yarışacak . . . . . .
Sonuçta olan onca fideye oldu. Balkonumdakiler bana ait gerisine okul el koydu. Hikaye böyle.
Bunlardan meyve alacağız merak etmeyin.
--------------------------------------------------------------------------
1 ve 2 metrelik çilek ağaçlarının okuldaki son durumunun resimleri....
1 metreliğin içi perlit dolu ama eskisi gibi su sürekl,i akmıyor günde 10 kere falan 15 dakika akıyor sonra dinleniyor, 2 metrelikte hiç bir şey yok su şelale gibi sürekli akıyor.
Diğer resim de neredeyse hiç köksüz gelen Envorun domates fidesinin, çileklerin yataydaki akansuyu ve 2 metrelik çilek ağacında perlit olmadan tepeden akan suyunda nöbetleşe durarak geliştirdiği kökler.
Fidede yeni çicekler var, yaprakları çok iyi durumda.
Sn. derin,
Besin eriyiği Kudret Bey'den aldığım domates besini. Çilek içinde aynısını kullanıyorum.
pH ölçümü yapmıyorum. EC değeri hava sıcaklığına bağlı olarak değişiyor. Ortam sıcaklığı 11 derece iken hazırladığım EC 2,35 geliyordu. Havalar ısınınca 21 derece ortam sıcaklığında aynı EC 3,38 oldu.
Bu buharlaşma veya fidenin kullanımından kaynaklanan bir yükselme değil, tamamen iletkenliğin sıcaklığın bir parametresi olarak değişmesinden kaynaklanıyor. Bitkinin kullanmasından olsa 2,35 ' in anacak 2,7 olması gerekirdi. Diğer artış sıcaklıktan kaynaklanıyor.
Güneş alma süreci ise sabah 9 akşam 18 gibi, kapalı balkon bu yüzden gün içinde çok sıcak oluyor, mümkün olduğunca pencereyi açık bırakarak dengelemeye çalışıyorum.
Hava motoru kullanmıyorum. Devridaimi bir dalgıç pompa vasıtasıyla yapıyorum. Sabah 8 akşam 20 arası her iki saatte bir 15 dakika çalışıyor.
Sn sarıcan ec değeriniz yüksek gözüküyor,ph değeriniz ise hiç gözükmüyor.
Ph yı bilmezseniz boşuna uğraşmayın hiçbirşey elde edemezsiniz.Sebebine gelince bazı besin elementleri belli ph aralıklarında alınabiliyor,her bitki için bu aralık değiştiği gibi elemente göre de değişiyor.Öncelikle ph ayarını yapmanızı öneririm zaten çilek saplarınızın ince ve uzun oluşu dengesiz beslenmeden kanaklanıyor olabilir.Meyve tutmayışı kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.Sonuçta dengesiz beslenme olduğu açık.
Perlitte çilek yetiştirme.
Size uygulanmış başarı elde edilmiş çilek yetiştirme değerlerini veriyorum.
EC 1.8/2.2 dS/m pH 5.5/6.5 sıcaklık 22-26 C gün boyu saat başı 15 dakika çalışma aralığı.
Başarılar diliyorum.
Sn. Derin,
EC değerini başlangıçtan beri 1,85 te tutmaya çalışıyordum ama eğer geçmiş mesajlarımıda okursanızi yaprak ucu yanıkları ile uğraştım bir süre. O zaman EC değerini biraz daha yükseltmem gerektiği konusunda gelen ikazlar üzerine 2,1-2,2 olacak gibi ilaveler yaptım.
Ama o zaman havalar daha serin gidiyordu, gündüz en fazla 15 derece gibi oluyordu. Hava sıcaklıkları birden artınca EC değeri kontrolumun dışında sıcaklığa bağlı olarak değişiyor.
Dün bende fazla yüksek bulduğum için konsantrasyonu düşürmek için su ilave ettim. EC 1,7 'ye kadar düştü, 1-2 gün dengeye geldikten sonra tekrar ölçüp ilave gerekiyorsa ilave yapacağım.
pH konusunda bir problem olacağını zannetmiyorum.
Sulama sıklığını daha önce saat başı 15 dakika yapıyordum ama o ara 6 köke yakın kök çürümesi yoluyla telef ettim, sulama peryodunu uzattıktan sonra problem düzeldi.
sn sarıcan iz elementleriniz şelatlı ise ph 7 nin altında çalışır. ph 7 nin üzerine çıktıysa iz elementleriniz kökler tarafından alınmıyor demektir dolayısıyla beslenme bozuklukları başgösterir.
Sn. Derin,
Çilekte Kudret Bey' in besin kitini kullanıyorum. Demir bildiğim kadarı ile şelatlı ama diğerlerini bilemiyorum. Gübreden de pek anlamıyorum şimdilik. Daha detaylı açıklarsan memnun olurum.
sn sarıcan bende enaz sizin kadar acemiyim edindiğim bilgiler tamamen litaretüre dayalı çeşitli veri bankalarını inceleyerek elde ediyorum.
Bunu öncelikle belirtmek istedim ki sonra yanlış anlaşılmalara meyil vermeyelim.
Sizde internetten bu araştırmaları yapabilirsiniz.
edta formunda şelatlanmışsa yani şunu söylüyor karton koliyle şelatlandığı için suyla temas ettirilmemeli aksi taktirde kutu işlevini yerine getiremez,aynı bu örnekteki gibi edta ile şelatlı demir iyonu ph 7 nin altında kökler tarafından alınabiliyor.
eddha ile şelatlı ise buda bir nevi naylon paket kullanmak gibi birşey daha dayanıklı hem ph7 nin altında hemde ph7 nin üstünde etkinliğini yerine getirebiliyor.
Daha çok sayıda şelat formu var çeşitli şelatlama metodları deneniyor,bunun yanı sıra şelatlamaya gerek duymadan besin elementlerinin verilcebileceği gibi araştırmalarda yapılıyor.
İşte bu noktada sizin tercihiniz çok önemli besin elementleriniz nasıl hazırlanmışsa o prosedürü izlemelisiniz aksi taktirde başarı şansınız çok zayıf.
Hoşçakalın.
Alan Parsons
07-04-2009, 11:13
Bir sorum olacak, menekşeyi yapraklarından üretmek gibi,domates veya diğer sebzeleri de yapraklarından üretebilirmiyiz?
Sn. Alan Parsons,
Hem de o kadar kolay ve güzel oluyor ki, atmaya kıyamadığım koltuk budamalarını (Yaprak veya daldan değil) su dolu bardağın içine koyduğunuz zaman bir kaç günde inanılmaz kök üretiyorlar. Sırık domateste fidenin meyve verimini artırmak için koltuk budaması yapmak zorundayız zaten.
Ondan sonra isterseniz toprağa isterseniz yine tekrar yopraksız tarım yaptığınız sisteme yeni fide olarak transfer edebilirsiniz.
Acarextt03
07-04-2009, 13:11
Arkadaşlar dün yeni edinebildiğim PH kağıtlarımla bir deneme yaptım..
Yer :İstanbul İçerenköy
Şebeke suyu PH : 8.0
Limonlu marul salatam PH : 1.0
Freşa muzlu maden suyum: 2.0 gibi değerler çıkıyor.
Bilen bir arkadaşım limonlu salata değerinin 1 çıkmasını **** şebeke suyunun neden bu kadar yüksek çıkmasını açıklayabilirmi? Bu suyun içine Enver beyin EC sini kattığımızda PH düşücek mi?
Teşekkürler.
Alan Parsons
07-04-2009, 13:55
Sayın Sarıcan,
Dün bende domateslere budama yaptım, kıyamadım atmaya, durgun su sistemine diktim,
Bilgileriniz için çok teşekkürler.
Arkadaşlar dün yeni edinebildiğim PH kağıtlarımla bir deneme yaptım..
Yer :İstanbul İçerenköy
Şebeke suyu PH : 8.0
Limonlu marul salatam PH : 1.0
Freşa muzlu maden suyum: 2.0 gibi değerler çıkıyor.
Bilen bir arkadaşım limonlu salata değerinin 1 çıkmasını **** şebeke suyunun neden bu kadar yüksek çıkmasını açıklayabilirmi? Bu suyun içine Enver beyin EC sini kattığımızda PH düşücek mi?
Teşekkürler.
Besin eriyiğini (1lt A 3ml+B 3ml) karıştırdığınızda pH'nın 6.7 - 6.9'a düşecektir.
Limon suyu pH'yı düşürür. Normal musluk suyuna limon tuzu atıp bir daha ölçün, pH'nın düşeceğini göreceksiniz.
Kola gibi içeceklerin pH'sı 3.0 tür. İçerken bir daha düşünün:eek:
Acarextt03
09-04-2009, 10:15
Sağolun gerçekten işe yaradı... Musluk suyumun PH'ı 6 ya düştü... Süper birşey oldu...
Serada son durum diye başlayıp kendimi avutuyorum, seram varmış gibi
71981
Adım atacak yer kalmamış küçük bir balkon. Çilek ağacı, Hyponica' da domates, Saksıda (Torfta) domates, paralel saksıda eskiden durgun su şimdilerde akan suda domates, durgun suda (Kavanozda, Yoğurt kabında, 5 lt.'lik Pet Şişede) domates falan filan. Durgun suda marul. Hepsi bu kumpanyada.
71987
Çilek Ağacında nihayet iki üç tane meyve oluşumu gördündü de derin bir ohh çektim bu kadar uğraştan sonra. Ama yinede meyve tutumu az olacakmış gibi. Ama görüntüsü çok güzel oldu, hergün gidip yapraklarını seviyorum.
71982
71989
Torftaki domateslerim beni utandırdı. Kavanozda durgun sudaki fide ile yarış içindeler ama tomucuklanma ve meyve tutumunda onuda geçecek gibiler. Seranın gözdesi çilek ağacının yanında duran. Şu anda üç ayrı salkımda meyve tutumunda. Paralel saksılardaki fideler sağ tarafta renginden de anlaşılacağı üzere ölmek üzere. İki adedini sökmüştüm. Üç adedindede inatla yeni çiçeklenmeler ve üzerindeki meyvelerin kırmızıya dönmesi devam ediyor. Onun için kıyamıyorum.
71990
Hyponica' daki fide gelişmeye devam ediyor. Kökler çok temiz ve gelişmeye devam ediyor ama performansı böyle mi olmalıydı bilemiyorum. İzlemeye devam ediyorum.
71991
Envor' a özendiğim için çilek ağacının havuzuna yine marul ilavesi yaptım. Perlit içinde yedek fideler de beklemede.
Tohumdan çimlendirdiğim domates fidelerinden tekrar bir deneme başlattım. Bir adet kavanozda, bir adet saksıda torfa, bir adet yoğurt kabında ve son olarak 5 lt. lik Pet şişede durgun su yaptım. Evdeki her türlü evsel malzemeyi denemek için.
71992
Saksının içinde görünen minikler diğer domateslerden aldığım koltuk budamaları. Yine Sn. Envor' a nispet parmağımı daldırsam yeşeriyor muhabbeti, aldığım koltukları ya suda **** direkt torfta köklendirip komşulara dağıtıyorum.
71993
71994
71995
Fakat bu arada tohumdan çimlendirdiğim fideleri kodlamadığım için karıştırdım. Anadolu tohumculuğun Super Marmande ve eve gelen köy domatesinden (Pembe mi bilmem?) aldığım tohumlardan çimlendirdiğim fideler karıştı. Hangisi hangisidir bilemiyorum. Yaprak şekillerinden ayırmak mümkün müdür bunları.
Birde aklıma gelmişken söyliyeyim, bu yeni transfer ettiğim fideler bu hale gelene kadar ilk başta yoğurt kabından yaptığım Hyponica çalışması içinde büyüdüler. Çilek ağacının havuzunun bir kenarında çilek besini ile altı bardaklık bir akan su kültüründe büyüdüler.
Biraz gölgede kaldıkları için güneşi bulmak için boya gittiler, gövdeleri ince kaldı. Ama şuda gösteriyorki basit bir Hyponica bile iş görüyor. Serası olan arkadaşlar bunu profesyonel anlamda düşünmeleri lazım.
Bu arada RRDA' dan temin ettiğim Red Robinlerimden bahsetmeyeceğim. Onları Red Robin sayfalarında tanıttım. Burada sadece seranın bireyleri olarak adını yazacağım. Henüz bitmedi ama fotoğraf yükleme sınırını aştık yine.
71996
Benim birde Romantik Serseri köşem var biliyorsunuz. Ordaki Mayer Limonun delikli yaprakların bulunduğu dalları budadım. Baharın ve güneşin kendini göstermesi ile yeni filizler kendini gösterdi. Delik yapraklardan da kurtulunca biraz daha güzelleşti. Aynı saksı içinde yaşam mücadelesi veren çilek fideleride mevcut. Eğer yaşatabilirsem önümüzdeki seneye belki onlarda çiçek açabilirler. Yirmi beş fideden beş altı kök ancak kaldı.
71997
Birde elime geçen çekirdek, tohum ne olursa bu büyük saksının içine atıyorum. Bir davetsiz misafirimiz var. Tanıyabilirmisiniz? Gerekirse bunuda şaşırtıp ayrı bir saksıya alayım.
Bu arada Kudret Ağabey' in hediye ettiği dört adet Osmanlı çileği fidem var ama onu devlet sırrı gibi saklıyorum. Şaka bir yana diğer çileklerle polinasyona girmesin diye onu balkonun dışında yetiştirmeye çalışıyorum. Fotoğraf çekerken de hep gözümden kaçıyor. Onlardan ikiside çiçek açmak için tomurcuklanmıştı. Bu akşamlık bu kadar yeter sanırım.
Acarextt03
11-04-2009, 11:17
Sayın sarıcan ben size şunu sormak istedim... 2 ay önce Nariçinden 40 kök çilek aldım.. Osmanlı çileği diye... Fakat benim geçen seneden kalma halen ayakta durmayı becermiş 2 adette pazardan alma türünü bilmediğim (ama kesinlikle farklı bir tür) çileklerim var, ve bunlar yanyana duruyor... Sorum bu çileklerin osmanlı çileğini tozlanmasındaki problemler neler olabilir. Forumdan anladığım kadarıyla bu türü başka çileklere yaklaştırmayın mesajı var. Fakat ben nedenini anlayamadım. 10 kök çileğim aynı balkonda birbirlerine 1,5 metre uzaklıkta. Diğer 30 kök bahçede uzaklık 15 metre.. Bana biraz açıklayıcı şekilde konuyu anlatırmısınız... Teşekkürler...
Bütün bitki türlerinde türlerin genetik özelliklerinin korunması için diğer çeşitlerle döllenmesinin engellenmesi lazım. Bunu bilinçli olarak yapıp akıllı tohum denilen hibrit tohumları üretiyorlar zaten.
Osmanlı çileğinin kendine has kokusu ve tadı olan meyve taneleri daha küçük ve lezzetli bir çilek türü. Bu saflığın ve lezzetin bozulmaması için başka çeşitle döllenmemesi lazım. Çilekte ise bu tozlanma mesafesi oldukça aktif, bu yüzden ayrı ortamlarda tutulması öneriliyor.
Aynı şeyler domates içinde geçerli. Bu yüzden ayrı cins domatesleride ayrı tutmak lazım.
Alan Parsons
11-04-2009, 19:43
Aynı şeyler domates içinde geçerli. Bu yüzden ayrı cins domatesleride ayrı tutmak lazım.
Bu haber kötü oldu:(
Ziraat mühendisi arkadaşlar bu konuda daha temel bilgiler verirlerse iyi olur. Her bitkinin birbirine yakın durma mesafeleri farklı.
Ayrı tür çileklerin bir arada yetiştirilmesinin bence hiç bir mahsuru yok. Çünkü; Çileklerden tohum alıp, fide haline getirmeyeceğiz, çilek bitkisi dal, kök, kol atarak üremiyormu? Bir birilerini tozlasa ne olur? Tozlamasa ne olur? Benim düşüncem, birlikte yetiştirilebilir. Başka arkadaşların yorumu varsa alalım :)
Alan Parsons
11-04-2009, 20:53
internette satılan 50 farklı domates tohumundan aldım, gözüme kestirdiklerimi çimlendirdim, şimdi fide aşamasındayım, bu farklı tür domateslerin hepsini evde bir odada yapmayı planlıyorum..bakalım görecez.. :)
Sevgili Envor, merak ettiğim meyvelerin lezzetinde ve görünümünde bir değişiklik olur mu? Aynı şey pembe domates içinde geçerli. Şayet o kadar önemli değilse pembe domatesçilerin bu kadar sakınması neden?
Bence korumamız gereken bir şeyler varsa bunu korumayı öğrenmeliyiz. Osmanlı çileğinin nesli tükenmek üzere diyorlar. Eskiden semt pazarlarında Ereğli çileği diye satılırdı bu kokulu çilekler. Şimdi bulmak ne mümkün, semt pazarları ve marketlerde satılan çilekler yumurta büyüklüğünde ve tadlarıda değişik. Çoğunu tatlandırmak için pudra şekeriyle yemek zorunda kalıyorsunuz.
Çilekten tohum nasıl alınıyor? Öğretirseniz onuda yapmaya çalışırız. Önemli olan hibrit tohumların esiri olup İsrail' in eline düşmemek için yerli tohum deposunu güçlendirmek. Okyanusta bir damlada olsa bir kıyamet gününde veya savaşta insanlarımızın elinde azda olsa tohum kalmış olur. Çoğaltmak ziraat mühendisi arkadaşlarımızın işi olur.
Şaka gibi ama Sn. Malbman' ın RRDA' sını gönülden destekliyorum.
Alan Parsons
11-04-2009, 21:25
Domates fidesinin 6 günde büyüme hızı beni hayrete düşürdü:p
Bugün 8.gün, koruma amaçlı arap sabunu+kekik suyu ile ilaçlama yaptım.
1.günü yükleyemedim..ama toplam 8-9 yaprak var,yok.Boyuda resimdekinin yarısı bile değil
Alan Parsons
11-04-2009, 21:33
Şİmdi oldu:) bu da 1. gün
Sn. Alan Parsons,
Altı gün önce nasıldı? Kaç yapraktı? Onlarıda resimleyip koysaydınız, bizde hakikaten çok hızlı büyüyorlar bu işin sırrı nedir:confused: diye sizden paylaşım rica ederdik:eek: Üstteki mesajda tohumdan çimlendirdiğinizi söylüyorsunuz. Eğer altı günde tohumdan bu hale geldilerse bravo size:D
Şaka şaka, gayet iyi gidiyorsunuz. Ama bence yaptığınız çeşitlerin cinsini ve genetiğini bozmadan devam edebilseniz çok iyi olur.
İlaçlamayı nasıl uyguladınız? Yapraklara püskürterek mi?
Ben geç kaldım mesajı göndermeye, beni utandırdınız:o
merak ettiğim meyvelerin lezzetinde ve görünümünde bir değişiklik olur mu? Aynı şey pembe domates içinde geçerli. Şayet o kadar önemli değilse pembe domatesçilerin bu kadar sakınması neden?
.
Lezzetinde ve görünümünde çok da bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Bu benim düşüncem ******.
Pembe domates durumu farklı, domateslerin tohumunu almak için yetiştiriyorlar, eğer domatesde çilek gibi üreseydi, onun içinde bir sorun olmazdı diye düşünüyorum.
Sistemi kurduğunuz kutu ve iç detayını resimleyebilirmisiniz? Çok güzel olmuş.
Sevgili Envor,
Toptaksız tarımda biz koldan nasıl fide üreteceğiz, kolu değdirecek toprağımız yok ki. OLsa olsa ya hazır fide alacağız, **** tohumdan çimlendireceğiz uzun dönemde.
Sn. Alan Parsons,
Sanayi casusluğu yapıp şık fideliklerinizin mutfak kaşıklığı olduğunu gördüm. Oldukça yaratıcı bir çözüm. Kutlarım sizi. Tam bir endüstriyel tasarım harikası olmuş.
Alan Parsons
12-04-2009, 08:58
Sn. Alan Parsons,
Sanayi casusluğu yapıp şık fideliklerinizin mutfak kaşıklığı olduğunu gördüm. Oldukça yaratıcı bir çözüm. Kutlarım sizi. Tam bir endüstriyel tasarım harikası olmuş.
:p
Sayın sarıcan bey, inanın delikli saksı bulmak için kemer ve antalyanın bir kısmında gezmediğim peyzajcı, züccaciyeci kalmadı.İnternettede tekine 4-4.5TL olarak fiyatlandırmaktalar, bir gün pazarda gözüme takıldı kaşıklık-çatallık, denedim oldu, alt deliklerini makkap ile genişlettim,ekstra bir delik açtım.
Enbüyük artısı ortasında bulunan sert plastikten bulunan sap kısmı, bu kısımda domateslerin tutunması için destek çıtası takılabilir..
Max kapaklı mutfak saklama kabı 17lt:9TL(Üzerinde 17 lt yazsada, strafor kapak nedeniyle, 15litreye yakın solüsyon almakta,daha fazla almaz)
Kaşıklık-Çatallık: 2TL
Strafor(daha sık ve sert olan) tabakası:4TL(Bir tabakadan 3 adet kapak yapılıyor)
Çift Çıkışlı Hava motoru:15TL(aletin üzerinde 2 kademe var)
2 Adet uzun hava taşı:8TL
5adet vantuz:2,5TL
2 Metrelik hava hotumu:2TL
Alan Parsons
12-04-2009, 09:09
İlaçlamayı nasıl uyguladınız? Yapraklara püskürterek mi?
Sayın Sarıcan , ilaçlama konusundaki bilgilerimi agaçlar.net ten okudum, ancak biraz modifiye ettim, durgun su sistemi evin içinde olduğundan, zeytin yağı kullanamazdım,
1 litre suya; Arap sabunu (2 çorba kaşığı) ve marketlede satılan ''bağdat'' marka kekik suyu(bir çay bardağı) karıştırdım, camsil ile püskürttüm, hemen etkisini gösterdi, benim domateserimde bir tek böcek veya yaralı yaprak yoktu, ben koruma amaçlı ilaçladığımı sanmaktaydım, ancak 2-3 dk sonra beyaz straforun üzerinde 5-6 tane siyaz börtü böcek gördüm, bir parti daha fısfısladım, 1hafta sonra bir fısfıs daha yapacağım...
Bu konuda da, bazı fikirlerim var, masaj yağlarından bazıları ile daha etkili solüsyonlar hazırlayabiliriz sanırım, kekik yağı vb.,Mutlaka kekik yağından temin edip elma sirkesi ile deneyeceğim,
Not:Elma sirkesinin etkisini marulları yıkarken görüyorum.
Alan Parsons
12-04-2009, 10:01
Sizlere bir konuda sorum olacak,beni aydınlatırsanız sevinirim..
Forumda bir kaç yerde bahsedilmiş ancak ben hala anlamadım:(
Durgun su sisteminde tek bir domates bitkisi için gerekli ve yeterli volüm hakkı ne kadar olmalıdır?
Eklediğim resimde 1yatay çuvalda 3 tane domates ağacının kökü var, üretici odukça cimri davranmış gibi,ama sonuçta üzüm salkımı gibi domatesleri olmuş, sizlerde nette birçok resim görmüşsünüzdür, kök başına düşen volüm çok değişken, Ben yukarıda resmini verdiğim sistemime-durgun su- 4 tane fide yerleştirsem, yani kök başına 15/4=3,75lt düşer ise bu çok mu cimrice olur, yoksa bu volüm ile EC arasında bir bağlantı var mıdır?Kök başına düşen volümü düşürdükçe ECyi arttırmalımıyız.
Sn. Alan Parson,
Fide yetiştirmek için kaşıklık çok güzel bir çözüm, yalnız fideler büyüdükten sonra size sıkıntı verecek. Bildiğim kadarıyla, **** bu işi eskiden beri yapan arkadaşların bana söylediği saklama bir sisteminizde bir adet domates fidesi ancak yapabilirsiniz.
Çünki fideler büyüyünce çok yer kaplıyor ve yapraklar birbirine giriyor. Alttada kökler birbirine dolaşacak. Hem yaprakları birbirinden ayırmak ve bakım yapmak zor oluyor, hemde biri diğerinin güneşini engelliyor.
Bu konuda arkadaşlar uyarılarını güncellerse bilgimiz tazelenmiş olur. Şimdiden fideleri ayırmak zorunda kalırsam nasıl yaparım diye düşünün bence.
Buradaki sıkıntı köklerden çok yapraklardaki sıkışıklık ve güneşten faydalanma. Sn. Envorun akan su kültüründe kökler arası 20 cm. fakat kendisine taklıdığımda işin püf noktasını söyledi.
Fideleri iple asarken birini sağa doğru, diğerini sola doğru yatırarak astığı için fideler arasında 40 cm boşluk bıraktığını söyledi ve resimde uygulamasını gördük. Böylrcr bir fidenin diğerinin güneşini kesmesinide önlemiş oldu.
**** sizin sistemde dört kökü merkezden dışa doğru açılan bir askılama sistemi ile dışa doğru askılamak ama balkon veya ev ortamında nasıl olur bilemiyorum. Bu yüzden her saksıda bir kök yapmak ve bu saksılarıda minimum 30 cm birbirinden ayrı tutmak gerekli. Ben 30 cm. de bile sıkıntı yaşıyorum.
Alan Parsons
12-04-2009, 10:20
Sn. Alan Parson,
Fide yetiştirmek için kaşıklık çok güzel bir çözüm, yalnız fideler büyüdükten sonra size sıkıntı verecek. Bildiğim kadarıyla, **** bu işi eskiden beri yapan arkadaşların bana söylediği saklama bir sisteminizde bir adet domates fidesi ancak yapabilirsiniz.
Çünki fideler büyüyünce çok yer kaplıyor ve yapraklar birbirine giriyor. Alttada kökler birbirine dolaşacak. Hem yaprakları birbirinden ayırmak ve bakım yapmak zor oluyor, hemde biri diğerinin güneşini engelliyor.
Sayın Sarıcan,
Sizi çok net anlıyorum, ancak anlamadığım bir konu var;
Seralarda hemen hemen hepsinde, domates ağaçları o kadar sık, yan yana duruyorlar ki aynı problem bu sera sahipleri içinde geçerli.Domatesin yukarıdaki ve en dış yanlardaki yaprakları güneşi görmesi yeterli değil midir? Yeşil domateserin güneş görmelerini engelleyen dalların budanması,
Domates bitkilerinin iç içe geçmesinin zararı ne olur ki?(Yeşil bir domatesin güneşi görmemesi dışında)
Benim amacım domates ağacı yapmak değil,ama iyi verim alınan domates çalılığı oluşturmak istiyorum.
Asıl buradaki ana konu Budama sanırım.
Bu konuda bizi en iyi Sn. Envor aydınlatır. Domates serasında olayları yaşayan o.
Paralel saksılarla aynı anda kurduğum kavanozdaki domates fidesinde meyve tutumu dışındaki gelişim gayet güzeldi. Bugün pH kiti alınca EC ile birlikte pH' ınıda ölçeyim dedim. EC= 2,65 pH= 7,6 ölçtüm. pH' ın yükselmesi bitkinin görüntüsünü hiç bozmadı ama sade suyla besleniyor gibi herhalde. Köklere baktım gayet sağlıklı.
Fakat ilk salkımda minik bir meyve tutmuştu, ondan sonra oluşan salkımların hiç birinde çiçek açmadı. İlk defa bu hafta fide boyu 2 metreyi bulmuşken yeni bir salkım çiçeklendi.
Bende pH' ı kontrol etmemekle hatanın bende olduğunu bildiğim için onu ödüllendirdim ve besin değişimi yaptım. Bakalım bundan sonraki gelişimi nasıl olacak.
72468
Paralel saksılardaki fidelerin gelişimi durdu. Üzerindeki meyvelerin kızarmasını bekliyorum. Komple kaldırmayı veya yeni fidelerle yeniden kurmayı düşünüyorum. Büyük bir ihtimalle onlarda da pH kontrolsüzlüğünden fideleri kavurduk. Ama yinede pH' a bağlı olmayan ve sebebini bir türlü bulamadığım bir eksiğim var. Başından beri o saksıları labaratuvar gibi kullandım ama beceremedim. Bir sürü deney yaptım ama olmadı. Hepsi sil baştan sıfırdan başlayacağız.
Parelel saksılardaki problemi sanki keşfettim gibi. Paralel saksıları damacana ile beslediğim için su değişim süresini uzatmak için bilerek su değişimlerini hep geç yaptım. Nasıl olsa damacanadan taze besin veriyoruz diye.
Başlangıçta damacanaya yakın veya uzaklığa göre saksılardaki EC değerleri uzaklığın parametresi olarak değişkenlik arzediyordu. Bun keşfedene kadar fidelerin yapraklarında renk bozulmaları yaşadım.
Bunu aşmak için sisteme ilave ettiğim devridaim pompası ile durgun sudan akan suya dönüştürdüm. Fakat yinede yanlış giden bir şeyler vardı. Dün aldığım pH kiti ile yaptığım kontrolde farkettimki kullanılmış besine (Yani tuzluluk seviyesi yükselmiş) damacanadan taze besin vermekle EC' yi belkide gereğinden fazla yükseltiyoruz ama pH' ı kontrol etmediğim için sistemin bir bacağı aksak kalıyordu.
Bugün yaptığım ölçümde EC= 2,95 gibi yüksek bir değerde olmasına rağmen fideyi beslemediğine kanaat getirdim. Çünki yapraklardaki bozulma halen devam ediyor hatta fideler ölmek üzere. pH ölçümü bütün aksaklığı göstermeye yetti. Çünki pH 7,0 değerinin üzerine çıkmış gibiydi.
Anlatılanlara göre eriyik içinde besin olsa bile fidenin alması mümkün değil. Bu yüzden radikal bir karar alarak paralel saksıları kaldırdım ve fideleri 5 lt' lik Erikli Pet şişelerine durgun su olarak transfer ettim.
Tekli Durgun suyun bir avantajıda ölürse bir fide ölüyor. Paralel saksılarda 5 fideyi birden hastalandırdık. Topraksız tarımda domatesçiliği öğrenene kadar durgun suda çalışmaya karar verdim.
Akan su olarak Hyponica ve Çilek ağacı çalışıyor nasıl olsa. Birazda böyle gitsin bakalım.
Domates yaprakları üzerinde beyaz sinekler tesbit ettim. Üç dört gün evde değildim. Yeni oluşmuş, nasıl mücadele etmemi önerirsiniz?
74545
74546
İki adet torf ve bir adet durgun sudaki fidelerin boyu 2 metreyi geçti. Tepelerini kesmek istemiyorum. Yukardaki çamaşır iplerine çardak gibi sarılmasının bir sakıncası var mı? Özellikle torftaki ilk fide çok güzel meyve tutumuna başladı. Tepe kesmezsem bu meyvelenme devam eder mi? Yoksa meyvelerin büyümesi için tepeden budamalımıyım?
74547
Bir adette başaşağı domates yapmıştım. Ben evde yokken bol miktarda koltuk yapmış ama sırık domates gibi davranıp koltuk almam gerekir mi? Yoksa bir güzellik yapıp böylece bırakayım mı? Hoşuma giderse 1 Adet Red Robini böyele baş aşağı asayım diyorum.
74549
Mayer Limonda budamadan sonra çıkan yapraklar sağlıklı, bir kaç kök çilekte yanında kardeş kardeş büyüyorlar. Yalnız arada bir misafir var. Ben tanıyamadım. Daha öncede sordum tanıyan çıkmadı. Biraz daha serpilmiş, belki bir tanıyan çıkar. Ben yabancı bir tohum attığımı pek hatırlamıyorum.
Çilek ağacında daha önce bahsettiğim gibi yüzlerce çiçek içinden dört beş tane çilek oluşmuştu. İkisi kızarmış, diğer ikisi henüz beyaz. Müthiş güzel kokuyorlar.
Bugün birini oğluma tattırmak için kopardım ve ilk hasadımızı yaptık. Ama bir hafta içinde deli gibi stolon (sürgün) üretmiş, daha önce söylenilen tavsiyelere uyarak hepsini mümkün olduğunca dipten budadım.
Yapraklar azman gibi. Bu yüzden bir hafta olmadan 10 litreye yakın su tüketiyorlar. Buharlaşma mı? Yoksa çilekler mi tüketiyor bilemiyorum. Bugün tekrar 10 litre besin takviyesi yaptım.
Diğer eriyiklerde pH bozulmamıştı ama çilekte pH yine yükselmişti asit ilavesi ile düşürmek zorunda kaldım.
akinselcuk
24-04-2009, 23:26
Mutlu sona ulaşmışsınız. Tebrik ederim.
omer.tuncer
25-04-2009, 00:05
Mayer Limonda budamadan sonra çıkan yapraklar sağlıklı, bir kaç kök çilekte yanında kardeş kardeş büyüyorlar. Yalnız arada bir misafir var. Ben tanıyamadım. Daha öncede sordum tanıyan çıkmadı. Biraz daha serpilmiş, belki bir tanıyan çıkar. Ben yabancı bir tohum attığımı pek hatırlamıyorum.[/QUOTE]
Sayın: Sarıcan biber olabilir
Kudret Beyin hediyesi olan Osmanlı (Ereğli) çileklerim. Diğer çileklerden ayrı olarak salonda ağırlıyorum kendilerini.
Besin deposu PVC borulardan oluşmuş çilek ağacı denemesi. Altta kullanılan boru uzunlukları ve bağlantı elemanlarını çeşitlendirerek değişik dizaynlar yapılabilir.
Boş bırakılan Te parçasına devridaim pompası konulması düşünülmüştür. Orta boşluğa ilave bir besin deposu konulabilirse ağaç sayısı 4 adette olabilir.
Ağaçlar arası mesafe balkondaki yerin durumuna göre borular yardımıyla uzatılabilir.
sn sarıcan.teşekkürler.aynen dediğiniz şeyi yaptım.şu an balkonda.ama pvc leri birbirlerine geçirmek-montaj o kadar zorladı ki.arap sabunuyla zorlaya zorlaya yerleştirdim.4 köşeye 4 adet 125 lik dirsek ve aralarına 125*100 lük te attım.4 ağaç yapacağım.ama bence gene de ağaçlar yakın oldular.hem ağaçların yakın olması hem sök takın beni zorlaması, hem de alt kesimdeki dirsek + te borulardaki suyu boşaltma kolaylığı açısından, her te nin yanına bir ya da 2 tane daha te eklemeyi düşünüyorum.yani 4 te borudan ağaç çıkacak, 4 te boru boş kalacak.boştaki te lerin ağzını tapa ile kapatacağım. ya da onlara birer marul koyacağım.su boşaltma anında da oralardan boşaltırım.bir de sizin yoğurt kabından yaptığınız elek yerine, fırat borudan yaprak tutucu diye,borunun içine yerleştirilen elek gibi bişey aldım.fotoğrafını koyarım.
omer.tuncer
27-04-2009, 23:24
Sayın: Sarıcan tasarladığınız ağaç modeli çok güzel olmuş. Ama bana göre iç kısımlardaki fideler fazla güneşten faydalanamazlar. Çok verimli olacak bir model olarak görmedim.
75137
pazar günü gördüm tansaş ta bu saksıların ufaklarından satıyorlardı hatta 4 tanesini üst üste koyup baktım. alta bir tank ilavesi yapılsa olcak gibiydi fiyatlarıda galiba 5tl di.
Yurt dışında bu tip saksılarla 5-6 katlı seralar kurmuşlar. Çilek için çok ideal gibi...
Sn. Ömer Tuncer,
Fotoğraflarını gösterdiğin saksılardan bulsaydım neden uğraşayım PVC borularla. Bugün Tansaş' a bakacağım, varsa alırım o saksılardan.
Acarextt03
28-04-2009, 09:22
Dombili haricinde saksıları ve sistemi beğendim...
Sn. ömer.tuncer,
Bugün iki adet Tansaş gezdim bahçe malzemesi satan bölümü bile yoktu. Biri Istanbul' un en büyük Tansaş mağazalarından biridir.
Belkide yakınında Koçtaş var diye bahçe bölümü yapmamışlar. Koçtaş' a da tekrar baktım gözümden kaçmışmıdır diye ama fotoğrafını koyduğunuz saksılardan yok.
Sizin gördüğünüz Tansaş mağazasına yolunun düşerse, saksılar ithal mi? yoksa yerli imalat mı? öğrenirseniz belki imalatçısını buluruz Istanbul' da.
omer.tuncer
28-04-2009, 23:00
Sayın: Sarıcan yarın söz veriyorum gidip bakacağım yerli olduğunu sanıyorum eger marka yoksa satış sorumlusunu sıkıştırıp sevk irsaliyesini görmek istiyeceğim. mutlaka üretici firmayı size bulup yazacağım. zaten bir takım alıp kendime kule yapmayı düşünüyorum.
Acarextt03: sana bir lafın olacak kişilerin görünüşüne göremi davranıyorsun mesela bende 120 KG ım alınmadım dersem yalan olur.
omer.tuncer
29-04-2009, 17:17
Sayın: Sarıcan bugün söz verdim diye sağnak yağmur altında gittim.:o 6 adet aldım ama 3,7 litre markası 1EX GARDEN telefonu var sanıyorum İstanbul 212 671 19 85
(1exgarden.com) ama sitesinde 9 ve 29 lt liği var.
işin gerçeği sitesini daha önce görseydim 9 litreliği tercih ederdim;)
fotoğraf koymadım zaten sitede var.
Çok teşekkürler. Ama gördüğüm saksılar üst üste dizilmek için pek emniyetli değil gibi görünüyor. Uygulama yapınca resimlermisiniz.
Alan Parsons
29-04-2009, 18:55
Yukarıdaki resimde olduğu gibi saksıların alt ve üst yüzlerinde dişler yok, sorun olabilir ama sayın omer.tuncer alırken denemiştir, bana kalırsa olur :)
omer.tuncer
29-04-2009, 21:29
Sistemi kurarken ortalarından delik delip pompanın bastıği çözeltiyi yukarıya boru ile ileteceğim. hem ortada boru görüntüsü olmayacak hemde sisteme rijitlik kazandıracak.
Zaten dikkat ederseniz örnektede öyle yapılmış.
Herhangi bir tasarım değişikliğine gitmeye gerek görmüyorum.
Saksıların normal delikleri aşağıya süzülmek için yeterli olurmu bilmiyorum deneyip görmeli pompanın debisine göre ilave delik delmek gerekebilir.
sn. omer.tuncer;
Devrilmeyi engelleyebilirseniz delikler sorun olmaz. Ama tecrübeyle sabittir ki birbirine 5-6 cm geçen PVC boruların bile devrilmesini engellemek büyük zaman kaybettirmişti bana. Özellikle sistemin içini doldurduktan sonra problem daha da büyüyor. Onun için baştan dikkatli olmanızı öneririm.
Sayın Sarıcan, çilek bitkileriniz sağlıklıysa, normal meyve vermesi ikinci yıldan itibaren olabilir. Fideler yeni, ilk yılları idi. Adı fide ya, kök yapısı kalınlaştıkça meyveye daha çok yönelir. Benim yeni fideler de toprağa dikmeme rağmen çiçeklenmediler.
Balkonda adım atacak yer kalmadı. Çilek ağacından ilk hasatı eve gelen misafirler yaptı ve altı ayda altı adet olan üretimden her birine bir adet ikram edildi. Daha önce iki adette oğlumla ben yemiştim. Üzerinde bir kaç tane daha çiçek ve yeni döllenmiş meyve oluşumu var ama kilogram fiyatı bayağı pahalı olan bir çilek yiyoruz. Manzarası ve stres alması yetiyor. 36 yıldır çalışan bir bünyeyi emekliliğe başka türlü adapte edemezdim herhalde.
Sn. Envor' un hediyesi domateslerden kalan 3 adet fide (İkisi torfta, biri durgun suda) tavanı zorluyorlar artık. Boyum falan yetişmiyor çiçekleri silkelemek için. İnce bir çubukla ancak ulaşabiliyorum. Meyve tutumu torftakilerde daha iyi ama ****** onlarında sulama suyu genellikle topraksızda kullandığımız sıvı besinle oluyor. İlave olarak çeşme suyuda kullanıyorum. Boyu en uzun olan durgun sudaki ama meyve tutumunda tembel biraz. Bakalım bundan sonra nasıl davranacak.
Paralel saksıları kaldırdıktan sonra 5 lt' lik pet şişelere tohumdan kendi yetiştirdiğim fidelerden durgun su yapmıştım. Şimdilik gayet güzel bir gelişim gösteriyorlar ama henüz çiçek açmadılar. Merakla onları bekliyorum. Sn. Alan Parson' un dediği gibi fidenin birinin tomurcuklarının içi boş. Tomurcuklar açıldı ama içinde çiçek yok. İki ayrı tohum çimlendirmiştim. Hangisi olduğunu karıştırdım. Sadece yapraklarından ayırt edebiliyorum.
Bir adette başaşağı domates yapmıştım. Ondada tomurcuklanma başladı. Bu fidede koltuk alma yapmadım. Bakalım nasıl olacak.
omer.tuncer
01-05-2009, 23:51
Sayın Sarıcan duruma bakılırsa 1 aya kadar balkona siz bile giremiyeceksiniz. Amazon cangıllarına dönecek.
Balkon zemini saksıdan görünmez halde. Kapıdan zor giriyorum. Siz saksıları dizdiniz mi? Denge problemini merak ediyorum doğrusu?
omer.tuncer
02-05-2009, 10:22
ben onları sizin gazınızla aldım ama herhangi bir sorunu yok üstelik altlarında tırnaklı yolluklar sayesinde sağa sola dönmüyorlar üstelik ben boru takacağım problem olmaz. Başka başlık altında yazdığım gibi 15 gün sonra dikiliye gidiyorum sanırım 20 dönüm kadar bir arazi satın alma aşamasına geldim orada 150m lik bir sera yapıp üretim denemesi yapacağım orda kullanmak istiyorum ama son baharı bulur.
Acarextt03
02-05-2009, 11:48
sayın: Sarıcan yarın söz veriyorum gidip bakacağım yerli olduğunu sanıyorum eger marka yoksa satış sorumlusunu sıkıştırıp sevk irsaliyesini görmek istiyeceğim. Mutlaka üretici firmayı size bulup yazacağım. Zaten bir takım alıp kendime kule yapmayı düşünüyorum.
Acarextt03: Sana bir lafın olacak kişilerin görünüşüne göremi davranıyorsun mesela bende 120 kg ım alınmadım dersem yalan olur.
Ne olmuş ki bende kemiksiz 100 kg geliyorum...
Ben adamın tipine gıcık oldum...
Oldum işte ne yapaılım. Sevmeyince sevemiyorum....
Senin alınacak bir tarafın yok...
Ayrıca ben lafımı ortaya koyarım.
Begenen alır gider. Begenmeyen bön bön bakar..
Hadi canlarım ben şimdi marullarıma ve güllerime koşuyorum...
Herkese kolay gelsin...
Sn. omer.tuncer,
Bende henüz vazgeçmiş değilim o saksılardan. Tereddütlerimi gidermeye çalışıyorum. Koçtaş ve Bauhaus' ta bulamadım. İnternet sitesinde metro, praktiker de yazıyordu. Onlara bakmaya vaktim olmadı. Dikili' de alacağınız arazide jeotermal enerji kullanma imkanı var mı? Sera yatırımında çok faydası olurdu. Mahzuru yoksa birde fiyatlar hakkında bilgi sorabilir miyim?
Ne olmuş ki bende kemiksiz 100 kg geliyorum...
Ben adamın tipine gıcık oldum...
Oldum işte ne yapaılım. Sevmeyince sevemiyorum....
Senin alınacak bir tarafın yok...
Ayrıca ben lafımı ortaya koyarım.
Begenen alır gider. Begenmeyen bön bön bakar..
Hadi canlarım ben şimdi marullarıma ve güllerime koşuyorum...
Herkese kolay gelsin...
Hayırdır acarextt, pek hiddetli gördüm seni? Düşüncelerini bu kadar kırıcı olmadan da aktarabilirdin.
Alan Parsons
02-05-2009, 13:22
Bakınız Hydroponic code, teyemmüm havuzları :)
omer.tuncer
02-05-2009, 14:37
Sayın: Sarıcan benim baktığım yerde jeotermal yok ama Çanakkale- İzmir yolu )oralarada baktım dönümü 4000 gibi rakamlar var ama 25000 isteyende var. Ben serayı hobi bahçesi olarak kuracağım için o tarafla ilgilenmedim. Ağırlık olarak ceviz, zeytin ve birazda badem bahçesi kurmayı arayada karışık meyva çeşitleri düşünüyorum. benim baktığım yerde (Dikili - Çandarlı yolu) dönümü 2500- 4000 tl istiyorlar.
Sevgili Envor,
Benim hayatta kalan fideler 2 metreyi geçtiler hala uzamaya devam ediyorlar. Artık bunlara boyum yetişmiyor. Dur diyecek miyiz? Yoksa asma gibi yukardaki iplere sarılsın mı? O kadar boya rağmen durgun sudaki fidede ceviz büyüklüğünde 1 adet domates var. Yeni çiçeklerden meyve tutar mı bilemiyorum? Havalarda ısındı, daha ne istiyor bu domates güzelleri?
Alan Parsons
02-05-2009, 21:30
Sevgili Envor,
Havalarda ısındı, daha ne istiyor bu domates güzelleri?
Nesilleri yok olma pahasına Çiftleşmeyen pandalar gibiler, ırklarının devamı için pek isteksizler,eski domatesler böylemiydi?:D
Topraksız tarım yapan arkadaşlar, ekteki resimleri inceleyip yorum yaparmısınız. Domates fidelerinin hepsi aynı cins ve Sn. Envor' un bebekleri. Şimdi hepsi azman oldu, benim boyumu geçtiler.
76187
76188
Başlangıçta denemek için gelen fideleri 2 adet torfta, 6 adette durgun suda yetiştirmeye karar vermiştim. Durgun sudakilerilerden paralel saksıda olanları benim hatalarımdan dolayı kısa zaman önce tamamen kaldırmıştım. Kalan 3 adet fidenin hepside 2,5 metre yüksekliği zorluyor.
En uzunu da durgun suda olan. Torfta olan fidelerede durgun sudaki besinlerden takviye olarak veriyorum. Fakat durgun sudaki kardeş meyve yapmamak için direniyor. Torftakiler istediğim düzeyde olmasada açan çiçeklerin hiç değilse %50 si meyveye dönüşüyor.
Nerede yanlış yapıyorum. Balkon aynı balkon, ısı aynı ısı, ilgi aynı ilgi. Aklıma tek takılan fidenin her evresinde farklı besin formülü uygulayamadığımız. Torftakiler bunu torfta bulunan minerallerden belki kendileri takviye ediyorlar ve meyve yapıyorlar (Eksikte olsa), ama durgun suda fide biz ne verirsek onu almak durumunda.
76186
Fidenin gelişim evrelerinde farklı formüller uygulandığını yabancı kaynaklarda okudum. Bu bilgileri Sn. Envor' lada paylaştım. Bu sorunu sadece domateste yaşasam bu kadar kafama takılmayacak ama aynı durum çilek ağacı içinde geçerli.
Fidelerin gelişimine bakarsanız her biri birer dev oldu. Ben bahçelerde böyle çilek yaprağı ve fidesine hiç rastlamadım. Biz sürekli yaprakları besliyormuşuz gibime geliyor. Bu konuda biraz araştırma yapalım mı?
Topraksız tarım yapıyoruz diye hava atıyoruz. Sn. Alan Parsons gibi bende çevreye cevap yetiştirmekte zorlanıyorum artık. Haydi cevaplarınızı bekliyorum.
Alan Parsons
04-05-2009, 13:26
Sevgili sarıcan nefis,en azından domates bitkisinin üzerinde domatesler var, benimkilerin çalılıktan farkı yok,haybeye büyütüyorum :)
Heralde bir aya kalmaz kızarmaya başlarlar, merakla bekliyorum o zaman ki fotoğrafları.
omer.tuncer
04-05-2009, 13:34
Topraksız tarım yapıyoruz diye hava atıyoruz. Sn. Alan Parsons gibi bende çevreye cevap yetiştirmekte zorlanıyorum artık. Haydi cevaplarınızı bekliyorum.
Alan Persos a da yazdım ama sizede sorayım. Yeterli havalandırma yapılıyormu?
Şayet yeterli havalandırma yapılmazsa bitkinin fotosentez için gerekli olan oksijen ve karbondioksit alımı olmazsa meyve tutumu ve çiçeklenme etkilenir diye biliyorum.
not: envor un Alan Persons a yazdığı cevap vde en son eklediği resimlere bakarsanız serada havalandırma pencerelerinin açık olduğunu görürsünüz.
Acarextt03
04-05-2009, 14:02
hayırdır acarextt, pek hiddetli gördüm seni? Düşüncelerini bu kadar kırıcı olmadan da aktarabilirdin.
Yok be dostum.. Olabildiğince sakin ve sessizim.
Aslında Ömer Tuncer!e de sinirlenmemiştim..
Sadece öyle yazmak geldi içimden öyle yazdım.
Ama gerçekten de o adamı gözüm tutmadı...
Neyse boşver. Elin adamı için birbirimizi kırmaya değmez..
Kırılan arkadaşlardan özür dilerim...
Alan Parsons
04-05-2009, 14:26
Alan Persos a da yazdım ama sizede sorayım. Yeterli havalandırma yapılıyormu?
Şayet yeterli havalandırma yapılmazsa bitkinin fotosentez için gerekli olan oksijen ve karbondioksit alımı olmazsa meyve tutumu ve çiçeklenme etkilenir diye biliyorum.
not: envor un Alan Persons a yazdığı cevap vde en son eklediği resimlere bakarsanız serada havalandırma pencerelerinin açık olduğunu görürsünüz.
Sistemim kapalı alanda, ara ara terasa çıktıkça havalanıyor sistemin bulunduğu oda, özellikle kapı pencereyi açıp havalandırmıyorum, Sarıcanında balkon pvc ile kapalı, ikimizinde aynı problemi var.Sanırım omer.tuncer bey haklı, problem havalandırma
Bitki beslemede N-P-K için dal-döl -bal üçlemesi yapılır. Resimlere bakılırsa azotla sağlanacak dal kısmı oldukça iyi gelişmiş. Acaba artık azotu fazla mı geliyor bu bitkilerin. Belki de fosfor kısmında bir ayarlama yapılması gerekiyordur.
omer.tuncer
04-05-2009, 15:12
3) Nem
Sera toprağının, bitkilerin ihtiyaçlarına göre sulanması gerekir Sulamayla sera içindeki havanın nem oranı artar. Havalandırma ile de sera içindeki havanın nem oranı düşer. Bu nem çeşitli önlemlerle tekrar normal düzeyine yükseltilmelidir.
Seradaki havanın nem oranının en uygun sınırları, yetiştirilen bitki türüne, seranın sıcaklığına, ışıklandırma yoğunluğuna ve özümleme hızına bağlı olarak değişir. Oransal nemin çok düşük olması bitki büyümesi ve gelişmesini geriletmesi yanında, çok yüksek nem oranı da sera örtüsünün iç yüzeyinde yoğunlaşır. Yoğunlaşan nemin bitkiler üzerine damlaması bitkilerin hastalanmasına da neden olur.
Ayrıca yüksek hava nemi, bitkiler için zararlı mikroorganizmaların gelişmesi için uygun ortam oluşturur ve mantar hastalıklarının çıkmasına neden olur.
4) Hava ve Karbondioksit
Oksijen bitkilerin solunumu için; karbondioksit ise bitkilerin özümleme yapmaları için gereklidir. Seralarda havalandırma yapılmazsa sera içinde gece Co2 artar ve gündüz azalır.
Serada CO2 oranını yapay yollarla artırmak CO2 gübrelemesiyle olabilir. CO2 gübrelemesi en kolay olarak sera içinde organik gübre kullanılmakla olur. Organik gübrenin sera toprağında parçalanması ile ortaya çıkan CO2 sera havasının CO2 oranını yükseltir. CO2 gübrelemesinin başarısı, sera içi sıcaklık derecesi ve seranın ışıklanma yoğunluğuna bağlıdır.
Sera içinde gece CO2 artar. Fakat sabahları güneş ışıkları ile bitkilerde başlayan özümleme sonucunda, sera içinde CO2 normal havadakinin altına düşer. CO2 oranının azalması özümlemenin de yavaşlamasına neden olur. Bunun için ya serada havalandırma ile serada CO2 oranı yükseltilmeli, ya da CO2 gübrelemesi yapılmalıdır.
tarımsal.com dan alıntıdır.
Sn. omer.tuncer,
Söylediğiniz nedenleri sırası ile defalarca düşündüm. Balkonum kapalı ama yeterince havalandırıyorum. Bazan gece dahil gün boyu açıkta bırakıyorum pencereyi. Yeterince nem de var. Çünki çilek ağacının havuzundan ve çilek yapraklarından anaormal bir buharlaşma var. Pencereyi açmazsam hemen buhar oluyor.
Beni asıl düşündüren ve cevap aradığım soru aynı balkonda ve aynı şartlarda yetişen iki fideden torfta dikili olan meyve veriyor, durgun suda olan meyve vermiyor. Büyüme hızı durgun sudaki en az 30 cm diğerinden uzun. Çilek ağacında çilek yaprakları delirmiş gibi büyüyor.
Sn. Tabiatın dediği gibi Dal+Döl+Bal üçlemesini yapamıyoruz. Sürekli birinci fazda kalıyoruz ve bolca dal yapıyoruz. İkinci faza geçip döl yapamadığımız için üçüncü faz kendiliğinden oluşmuyor. Torfta olanlar ikinci fazı ucundan kıyısından yakaladıkları için azda olsa dölleniyorlar ama durgun suda olanların durumu vahim.
Birinci mesajımda yabancı kaynaktan verdiğim resimde fidenin üç ayrı döneminde üç ayrı N:K oranı formülle besliyorlar domatesi. Fosfor genellikle sabit kalıyor. Dönem içinde azot azalırken Potasyum oranı artıyor. Belkide üç ayrı formülde besinle beslemek lazım fideyi. Kudret Bey ve Sn. Envor' a duyurulur.
omer.tuncer
04-05-2009, 18:08
ben sizin havalandırmayı az yaptığınızı çektiğiniz resimlerde camlarda çok yoğuşma gördüğüm için söylemiştim.
Önemli bir etken de bence güneş ışınlarının direk bitkiye ulaşamaması. Seralar direk güneş ışıkları altında oysa balkonlar veya pencere içleri yandan veya yansıma aydınlanma ile ışık alıyor. İçerideki bir saksı domatesini, güneş altındaki naylon örtü altına koydum hemen rengi koyulaşıp çiçeklenmeye başladı.
Alan Parsons
04-05-2009, 19:32
Önemli bir etken de bence güneş ışınlarının direk bitkiye ulaşamaması. .
Bu konuda şüpheniz olmasın, sabah güneşi bıçak gibi domates bitkime 13:00-13:30'a kadar vurmakta, ama nafile
fidenin her evresinde farklı besin formülü uygulayamadığımız. Torftakiler bunu torfta bulunan minerallerden belki kendileri takviye ediyorlar ve meyve yapıyorlar (Eksikte olsa), ama durgun suda fide biz ne verirsek onu almak durumunda.
Sayın Sarıcan, sorun iklimlendirmede, aynı besini bende kullanıyorum, fakat iklimlendirme aşamasında ki imkanlarım çok iyi. Bitkiniz yeterince güneş ışığından faydalanamıyor, bu da fotosentezi tam olarak yapmasını engelliyor. Bence sorun burada.
Bugün yaptığım çilek ağaçlarında da aynı besin eriyiğini kullanacağım, sonuçları hep beraber göreceğiz.
Alan Parsons
05-05-2009, 09:13
Bundan sonraki sistemi terasa koyacağım, açık hava daha bol güneş,
Kolay gelsin,
Bitkilerin büyümesinde bir çok faktör görev alır. Eğer bunlardan bir kaçı bile eksik olduğunda verim ve kalite sorunları yaşanır. Bitkiler içerisinde bulundukları ortamların yapısına göre reaksiyon verirler. Bitkiler yeterli ışık,sıcaklık,besin elementleri, CO2,nem...v.b bir çok etmenin birlikte etkin olmasını isterler. Gelen ışığın şiddeti, yoğunluğu, intensitesi, ışıklanma süresi çok önemlidir. Diğer parametreler optimum olsa bile bunların azlığı veya çokluğu büyümeyi olumsuz etkileyebilir.Işık konusuna dikkat edin derim.
Kısacası çeşitli sistemler denenebilir, çeşitli uygulamalar yapılabilir ama optimum faydayı sağlamak güçtür. Yapılan çalışmalarda sterilizasyona dikkat edilmesi gerekir. Çünkü topraksız ortamlarda bitkiler normal topraktaki hallerine göre değişimlere daha hassastırlar.
Çalışmalarınızda Başarılar dilerim.
koray112
05-05-2009, 16:57
sarıcan hayırlı olsun bende besın erıgıklerımı aldım benım daha onceden toprakta olan fıdelerıme kudret beyın dedıgı gıbı uyguladım tabıkı dun ılk gundu bugun ıkıncı gun bakalım 15 gun sonra bır degısklık olcakmı bu arad fotoları koyamadım yane yukel e dedım kabul etmedı neden anlamadım saygılar
Acarextt03
05-05-2009, 17:09
sarıcan hayırlı olsun bende besın erıgıklerımı aldım benım daha onceden toprakta olan fıdelerıme kudret beyın dedıgı gıbı uyguladım tabıkı dun ılk gundu bugun ıkıncı gun bakalım 15 gun sonra bır degısklık olcakmı bu arad fotoları koyamadım yane yukel e dedım kabul etmedı neden anlamadım saygılar
Lütfen imla kurallarına göre tekrar düzenlermisiniz...
Son kısmı anlamakta zorluk çekiyorum...
Fotoğraf yükleme kısmına bakınız.
Forum kuralları....
Sayın Sarıcan, benim domatesleri görüyormusunuz? Bir gecede hasata gelmiş:D:D:p Hasata gelirkende bir iki tane yere düşmüş, yeni fark ettim:)
76561
76562
Manavdan alıp getirip asmadın değil mi?
Hiç olurmu öyle şey:p:p Domatesede paramı veririm.:D
Buradan aldım:o
76568
Seninle uğraşılmaz. Antalya' nın bütün seraları senin. Seni Jibuti' ye havale ediyorum. Domatesleri çok güzel olmuş. Akdeniz güneşi bir başka oluyor demekki. Bu domates ağacı mı oluyor, domates asması mı?
akinselcuk
06-05-2009, 21:28
Sayın Sarıcan, Envorun bitkileri genetik olarakta epey sağlıklı daha bir canlılar.
Bana gönderdiği fideleri nasıl söylesem, sanki öldürmek mümküm değil. Buradan da fide buldum çok nazikler. Üf deseniz soluveriyorlar.
Bendeki ilk fidesini domates ağacına dönüştürme yolunda ilerliyorum. Kökleri resimlerde gördüğümüz köklere benzedi. Şimdi güneşimiz gittikce artıyor. Biraz bakımla meyve bağlatmaya geçebiliriz. Kaldıki bu domates birbirinden zayıf eriyiklerle bu hale geldi. Hatta iki hafta besinsiz suda kaldı. Salı günü özellikle resimlerini çekmiştim ama yaptım ki bir yanlışlık bilgisayara yüklemeye oturduğumda resim mesim yoktu telefonda. Önümüzdeki Pazartesi Salı resimlerim tekrar.
Bitki ince işcilik. Senkronizasyonu yakalamak gerek. Bizden bir şey istiyor biz vermiyoruz. Suya batırdık, güneşe koyduk diye olmuyor. Her yaptığım sistemde farklı bir şeyler keşfettim. Bir zaman sonra domateste uzman olacağız. Daha değiliz.
*** ben ne zamandır takip ediyorum yazdıklarınızı benimde seram var evde 50m2 içine çilek diktim topraksız perlitle çokda güzel oldular ama ben eriyik yapmasını anlatırsanız **** gereklı karısımları nasıl yapıcağımı sölemısınız???
aldığım gübreler:
potasyum nitrat
potasyum sülfat
mkp
calsiyum nitrat
calsiyum sülfat
magnezyum sülfat
combi
aldım bunları nasıl karısım yapmam gerekiyor:çilek için şimdiden çok tşkr
Sn. Alone35,
Foruma girişiniz benden daha önce, size akıl vermek gibi olmasın ama besin eriyiklerinin hazırlanması ile ilgili Kudret Bey' in açtığı özel bir başlık var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6949
Hepimiz bu çalışmaları okuyarak başladık. Seranızın büyüklüğünü bilmiyorum ama keşke besin eriyiği hazırlama işine hemen girmeseydiniz. Ama gerekli kimyasalları kolayca temin edebiliyorsanız ve deney yapmaktan hoşlanıyorsanız güzel bir iş.
Aldığınız bütün kimyasalların safiyet derecelerini gösteren bilgiler elinizde mevcut ise ve hazırlamak istediğiniz bir besin eriyiği formülünüz varsa yardımcı olabiliriz. Bu değerleri biliyorsanız zaten sizde hesaplayabilirsiniz. Konuyu biraz daha açar mısınız?
*** herkese iyi pazarlar ve anneler günü kutlu olsun.tşkr Sarıcan ewt bu siteye girişim önce ama fazla giremiyorum ve topraksız tarım da ilk deneyimim daha önce hiç görmrmiştim sadece marul videoları gördum nette ordan heslenerek basladım çilek yaptım bir yakınımızın yardımıyla ama formüllerin açıklamasını yapmıyor karısımları yani onu burdan sizlerin yardımlarıyla öğreneceğim insallah bana bunları aldırdı tavsiye ettıler ama bunları nasıl karısım yapmam gerekıyor ustalarım???
potasyum nitrat
potasyum sülfat
mkp
calsiyum nitrat
magnezyum sülfat
combi 5 iz elementli
bunlar nasıl eriyik yapıcam ve bu çilek içindi marul da da geçerli olurmu şimdiden çok tşkrler
bu arada seranın ebatlarını yazmadım 5m en 10m boyu 125*2000 pimaş borudan yaptım 48 adet boru var her birinde 38 kök çilek var toplam 1824 adet yapıyor **** ben size fotoları çekeyım bir ara göndereyım sizlerin fikirlerini alayım
Anlaşıldı Sn. Alone,
O zaman size tavsiyem siz o kimyasalları ışık ve rutubetten uzak bir şekilde saklıyorsunuz. Miktarlar ne kadar bilemiyorum?
Şimdilik besin imalatına ara verin ve besini forumdaki bütün arkadaşlar gibi sizde Sn. Kudret Tezel veya Sn. Envor arkadaşımızdan kullanıma hazır (karışımı yapılmış) olarak temin edin.
Bu sezonu bu şekilde yaşadıktan sonra gübreler hakkında daha geniş bilgiler edinin. Gübrelerin ismini bilmekle hiç bir şey yapamazsınız. Örnek verirsek MKP dediğiniz gübre Monopotasyumfosfat denilen bir gübre. Siz bunun içinde Azot olmadığını bileceksiniz (0), Potasyum %kaç, Fosfat %kaç onuda bileceksiniz ki hesap yapabilin.
Bu söylediklerim bütün gübreleriniz için geçerli. Bu değerleri söyleyemezseniz size kimse yardımcı olamaz. Bir önceki mesajda verdiğim linkte bu kimyasallar hakkında geniş bilgiler bulacaksınız ve nasıl hesap yapıldığınıda göreceksiniz.
Bu arada İzmir li olmanız hasebiyle Sn. Malbman la görüşebilirseniz size yüzyüze daha kolay yardımcı olur diye düşünüyorum. Sormak istediğiniz bir şey olursa, bizimde yapabileceğimiz bir şey olursa seve seve yardımcı oluruz. Kolay gelsin.
tşkr verdığınız bilgilerden dolayı ewt gübrelerı aldım üslerınde yazıyor oranları yok zaten eriyikleri yapıyor söledığım kişi ama benım istediğim onları öğrenmek yük olmak istemiyorum kimseye benim sera buyuk olduğu için yaz malum çok çabuk tüketiyo suyu o yüzden kendı basıma bişeyler yapmak istedım yinede çok tşkr merak ettiğim bişey olursa sormamda sakınca varmıdır
O zaman biraz ders çalışmak gerekiyor Sn. alone35. Çünki siz bir takım bilgileri özümsemeden dışardan birinin tarifi ile eriyik hazırlamanız çok zor. Ders çalışırken kafanızın takıldığı her şeyi sorabilirsiniz. Dilimizin döndüğünce, bilgimizin yettiğince hepimiz destek oluruz.
Yaptığınız sistemin resimlerini koyarsanız o konuda da yardımcı olmaya çalışırız. Hemde imkanlarınızı gözümüzde canlandırmamız daha kolay olur. Hemen aklıma gelmişken söyliyeyim, besin hazırlayabilmeniz için miligram (mg) hassasiyetinde tartım yapabileceğiniz bir hassas terazi ve mililitre (ml) bazında ölçüm yapabileceğiniz cam labaratuar malzemelerine ihtiyacınız olacak. Yani kendinize küçük bir labaratuar kurmanız gerekli.
Başaşağı domates beni şaşırtmaya devam ediyor. Küçük yoğurt kasesinde çiçeğe durdu. Ben bu çalışmayı deneme için yapmıştım, bu yüzden domates fidesinin cinsini ihmal etmiştim.
Elimde koltuk almalardan köklendirdiğim bir fideyi yapmıştım. ****** sırık domatesi başaşağı uzatmak mümkün olmadığı için fidecik baston gibi kıvrılarak tekrar yukarı döndü ve uzamaya devam ediyor. Askıda sırık domates modeli oldu.
İyi güneş alan bir köşede olduğu için hemen tomurcuk ve çiçek yaptı. Yakında altı ay büyük kardeşlerini kıskandıracak kadar meyvesi olursa şaşırmayacağım.
77579
Diğer domateslerimden saksıda olanlar çok güzel meyve yaptılar. Gerçi Envor' un salkımlarına yetişmemiz mümkün değil ama yine de idare eder. Boyları tavana değmek üzere. Durgun suda olan fide tavana çarptıktan sonra geri döndü. Çamaşır iplerine çardak yapacağım.
77580
77581
77582
Balkondan da, evden de atılmazsak iyi. Öyle bir hastalığa tutulduk ki nerede fide görsek alıyoruz. Yer var mı? yok mu? düşünmeden. Semt pazarında üzerinde meyveleride oluşmuş çeri fideleri vardı. En küçüklerinden henüz meyve tutmamış bir tane alarak yoğurt kabından yaptığım durgun suya koydum. Zaten çiçekler vardı, besin eriyiğini görünce daha da neşelendi. Bir bebeğimiz daha oldu anlayacağınız.
77583
Çilek ağacı aynen devam ediyor. Bol ve dev gibi yapraklar ve arada tek tük meyve. Balkonda en fazka su tüketimini onlar yapıyor.
Daha öncede sormuştum, Mayer Limon ve çilek fidelerinin yanında yükselen misafir bitki her geçen gün diğerlerini rahatsız edecek seviyede yapraklarını büyütüyor. Tanımadığım için koparmak istemedim çünki yaban otuna benzemiyor. Tanıyanınız varsa beni aydınlatırsanız memnun olurum.
sabri zeki
10-05-2009, 20:46
Daha öncede sormuştum, Mayer Limon ve çilek fidelerinin yanında yükselen misafir bitki her geçen gün diğerlerini rahatsız edecek seviyede yapraklarını büyütüyor. Tanımadığım için koparmak istemedim çünki yaban otuna benzemiyor. Tanıyanınız varsa beni aydınlatırsanız memnun olurum.
selamsevgili sarıcan soldaki turunç olabilir sagdaki çiçek **** yabani ot
Sn. Sabri Zeki,
Soldaki Mayer Limon. Onu Romantik Serseri' den almıştım. Diğeri sarmaşık türü bir şeye benziyor ama tanıyamadım.
fatmadundar
10-05-2009, 23:34
Sağda yükselen akşamsefasına çok benziyor. Çok baskındır.
Acarextt03
11-05-2009, 11:20
******* akşamsefası olabilir.. çok benziyor...
Alan Parsons
11-05-2009, 19:20
sağdakiler photoshoplu bence
sn sarıcan tşkr ederım peki nerden temin edebılırım tartı ve cam pipetleri??? ne kadar fiyatı?bugun yaptı abi bana ama ne kadar koydu gramlarını gormedım şöle yazayım size 2 bidon yaptık a ve b ve c dıye ve iz elementler şişesi c de iz elenementler vardı cu-fe-mn-zn-mo-bor a ve b 20 litrelık bunlardan 100 litre suya 1 litre alıcam c dedende 100cc alıcam karısım böle ama ne kadar kaç gram koyarak yaptı bılmıyom bunun ne kadar olduğunu bılen varsa anlatırsanız çok sevınırım
Sn. alone35,
Şu işi biraz daha netleştirelim. Size bu besin eriyiğini hazırlayan tanıdığınız size bu konuyu öğretmeye taraftar değil mi? Siz mi utanıp öğretmesi için rica etmiyorsunuz? Eğer sizin yanınızda yapıyorsa kullandığı terazi ve diğer ölçme aletlerini görmüş olmanız lazım.
Siz önce biraz kimya dersi çalışmak zorundasınız, bu dersler sonucunda nasıl bir tartı aletine ve ne tür cam eşyaya ihtiyacınız olacağını daha iyi anlayacaksınız.
Eğer burda biz size şu kadar miktar bundan, şu kadar miktar şundan koy dersek ki sizin gübreleri görmeden uzaktan bunu dememiz çok zor. Siz yine balık tutmayı öğrenmemiş olursunuz. Siz birisi benim yerime balık tutsun diyorsunuz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6949
Bu başlıkta yazan bütün sayfaları okuyup öğrenmeniz lazım. Size besin hazırlayan tanıdığınız bu işi danışman olarak profesyonel olarak yapıyor ve sizden ücret alıyorsa öğretmeyebilir ama size yardımcı olmak için yapıyorsa mutlaka öğretir diye düşünüyorum.
Gerekli teçhizatıda İzmirde labaratuar malzemesi satan yerlerden rahatlıkla bulursunuz. Ders çalışmaya başlarsanız biz size teknik konuda daha çok yardımcı olabiliriz. Başarılar
tşkr sn sarıcan ewt bu işi yapıyor tanıdığım kişi parayla sattığını bılmıyorum ama bana öğretmek istemedığını acık bellı.benim anladığım kadarıyla sadce bana su an için hassas tartı yeterlı çünkü bugun hiç cam pipetlerle ölcum falan yapmadı sadce 6 iz element birleşik ondan 2 litre suya 420gram koydum bunu erit dedi bana ben gittikten sonra öbürlerini yaptı ama ne kadar koydu
bilmiyorum onu sormustum.burda resımlerde gormustum a ve b şişesi yapıyorlardı bılen vardır diye sordum ama insallah öğrenıcem sizlerin sayesın de çok tşkrler
Sevgili hemşehrim, besin eriyiklerini öğrenmek konusundaki çabaların ve özenin gerçekten takdire değer; ama lütfen aynı özeni güzel Türkçemize de göster. Alfabemizde "w" harfi yok. Ayrıca cümlelerimize büyük harfle başlıyoruz ve arada noktalama işaretleri kullanıyoruz.
Lütfen bu uyarımı yanlış anlama. Zira yukarıda yazdığın şekilde yazdığın zaman, bilgi verebilecek kişiler yazdıklarını okurken yoruluyor ve okumuyor. Dolayısıyla sen de bilgiye ulaşma şansını yitiriyorsun.
Sevgilerimle
Sn.Malbman tşkrler uyarılarınız için.
Sn.sarıcan çilek ağacınız çok güzel keyfi yerinde ama yanlış anlamayan neden çilek yapmıyor???
benimkilerde çilek çok ama yaprakları kırılıyor ve çok daha az neden alabilir acaba???
foto yine çekemedim kusura bakmayın en kısa zamanda göstericem bir sorum daha dinamoyu kaç saatte bir çalıştırıyorsunuz yani ne sıklıkta su veriyorusunuz???
Bir saat 45 dakika dinleniyor, 15 dakika çalışıyor. Gece çalışmıyor.
Sn.Malbman tşkrler uyarılarınız için.
Sn.sarıcan çilek ağacınız çok güzel keyfi yerinde ama yanlış anlamayan neden çilek yapmıyor???
benimkilerde çilek çok ama yaprakları kırılıyor ve çok daha az neden alabilir acaba???
foto yine çekemedim kusura bakmayın en kısa zamanda göstericem bir sorum daha dinamoyu kaç saatte bir çalıştırıyorsunuz yani ne sıklıkta su veriyorusunuz???
Sayın malbman'a teşekkür ediyorsunuz, ama forum kurallarına yine uymayıp tşkrler yazmaktanda kendinizi alamıyorsunuz. Teşekkürler yazmak bu kadar zor mu?
Ayrıca bir tane soru işareti yeterli, üç taneye gerek yok.
Sayın alone35; Forumda imla kurallarına uyulması hakkında çok hassasız, sizden de bu hassasiyeti bekliyoruz.
FORUM KURALLARI (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=vb_faq#faq_111)
Sn.envor
Chat oratamı el alışkanlığı olduğu için mazur görün hocam elimden geldiğince yapmamaya çalışacağım inşallah.
Ben önceden 1 saat de bir 5 dakika çalıştırıyordum şimdi 3 saate cıkardı abi yeterli diye demekki benimkilerin yaprakları o yüzden renk attı yani düşüreyim mi ayarını Sn. sarıcan?
Bir de yaz olduğu için baya bir sıcak oluyor seranın üstüne o yeşil filelerden koyayım mı güneşi kesmek için?
Sn. Kudret tüzel daha önceki eriyik hazırlayışında bunları yazmışsınız.
Bunların hazır karıştırılmış olanlarını aldım ben marul için
bundan ne kadar koymam gerekiyor 10litre suya
Amış olduğum karışım
bor-cu-fe-mn-zn-mo aynısı mı?
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml
Sn. alone35,
Kimya dersi çalışmanın yanında Dilbilgisi çalışmaya da devam. Almış olduğun izelement şişesinin üzerinde bir konsantrasyon bilgisi varmı? Hiç bir bilgi yazmadan başkalarından senin yerine bir şeyler yapmasını istiyorsun.
İster çilek olsun ister başka bir bitki olsun, sulama süresi uzarsa yapraklar baygınlaşır. Sulama süresi uygunsa yapraklar diri durur. Çileğinizin yaprakları diri fakat renkleri değişiyorsa, besin eriyiğinizin EC ve pH değerlerini kontrol etmen gerekiyor. Ama EC metre veya pH ölçeriniz olup olmadığını bilmiyorum.
Sulama süresini sıcak yaz günlerinde yaprakların durumuna bakarak daha kısa aralıklarla yapabilirsiniz. Gölgeleme için dilbilgisi kurallarına uyarak Sn. Envor' a sorabilirsin. Çünki sera konusunda tecrübeli olan o. Ama gölgeleme yapman gerekebilir.
Acarextt03
14-05-2009, 10:46
Sn. alone35 Gerçektende arkadaşların imla ve dilbigisi uyarılarına kulak ver.
Senin mesajlarını okumak bir yana anlamak bir yana...
Lütfen bizlere de hak vererek kısıtlı zamanlarda ilgilenebildiğimiz bu güzel ortamı kolay anlaşılabilir halde bırakalım.
Dedikleri gibi : Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak.
Sen güzel güzel soru sor. Üstadlarda bil mukabil cevaplasınlar ki bizlerde bu bilgilerden faydalanalım. Anlayışınz için teşekkürler....
İnanın ki forumdaki en güzel başlık diyebilirim...
Topraksız Kardeşlik deseler yeridir.
Herkese teşekkürler uyarılarından doyayı Topraksız Kardeşlerim.
Elimden egeldiğince dikkat edicem.
Sn.sarıcan evet yapraklarda biraz sararma ve renk değişimi oldu biraz su akışını çoğaltım 2 gündür ve etkisini göstermeye başladı düzeliyor.
Sayın kudret tüzel seramın üstüne file ile örtmeme gerek varmıdır?
Bir sorum daha Almış olduğum karışım
bor-cu-fe-mn-zn-mo aynısı mı?
Kaç gram koymam gerekiyor c şişesine eriyik yapıcam 2 litre suya?
Borik asit şişesinden 7 ml
Bakır Sülfat şişesinden 1 ml
Demir Sülfat şişesinden12 ml
Mangan Sülfat şişesinden1,6 ml
Çinko Sülfat şişesinden 4,5 ml
Amonyum Molibdat şişesinden 0,2 ml
Gübrelerimde şöyle
Potasyum Nitrat
Potasyum Sülfat
Mkp
Calsiyum Nitrat
Magnezyum Sülfat
Bunlarıda a ve b yapıcam bunlardan hangisiyle karışım yapıcam ve ne kadar koymalıyım hocam 20 litre bidonlara yapıcam karışımları şimdiden çok teşekkürler
Acarextt03
14-05-2009, 13:53
Sanırım zamanla olacak bu iş...
Alan Parsons
14-05-2009, 14:16
Sanırım zamanla olacak bu iş...
:p:p
Sn. alone35,
Kimya dersi çalışmanın yanında Dilbilgisi çalışmaya da devam. Almış olduğun izelement şişesinin üzerinde bir konsantrasyon bilgisi varmı? Hiç bir bilgi yazmadan başkalarından senin yerine bir şeyler yapmasını istiyorsun.
İster çilek olsun ister başka bir bitki olsun, sulama süresi uzarsa yapraklar baygınlaşır. Sulama süresi uygunsa yapraklar diri durur. Çileğinizin yaprakları diri fakat renkleri değişiyorsa, besin eriyiğinizin EC ve pH değerlerini kontrol etmen gerekiyor. Ama EC metre veya pH ölçeriniz olup olmadığını bilmiyorum.
Sulama süresini sıcak yaz günlerinde yaprakların durumuna bakarak daha kısa aralıklarla yapabilirsiniz. Gölgeleme için dilbilgisi kurallarına uyarak Sn. Envor' a sorabilirsin. Çünki sera konusunda tecrübeli olan o. Ama gölgeleme yapman gerekebilir.
Sn. alone35,
Son bir kez daha yazacağım, ondan sonra bende yazmayacağım artık. Çünki yazdıklarımı okumadan veya özümsemeden tekrar aynı soruları soruyorsun.
Yazdığın kimyasal gübre isimleri ile kimse sana yardımcı olamaz. Gübrelerin niteliklerini (konsantrasyon, formül, % vb. ) bir takım bilgileri bilmeniz ve yazmanız lazım. Bunları bilmek veya yazmak içinse biraz kimya dersi çalışmanız lazım.
Yok bunları yapamam diyorsanız ister Sn. Kudret Tezel' den (Tüzel değil) isterse Sn. Envor' dan hazır besin kiti alıp tarifine göre onu kullanacaksınız.
Bir başka çözüm danışmanlık hizmeti almaya devam edeceksiniz fakat danışmanınıza size bu karışımı nasıl yaptığını öğretmesini şart koşacaksınız ve bir miktar daha eğitim parası vereceksiniz.
Alınmayın Sn. alone35,
Sahiden size yardımcı olmaya çalışıyorum ama siz hep aynı şeyi sormakta ısrar ediyorsunuz. Ben izelementin ambalajında bir bilgi varmı bizimle paylaşın diyorum, siz yine bildiğiniz soruyu soruyorsunuz. Sizden bilgi gelmezse biz nasıl yardımcı olacağız size.
Gübrelerin yüzdeleri ile bir bilgi varmı diyorum siz sadece adını yazmakla yetiniyorsunuz. EC metreniz var mı diyorum. Cevap yok. pH ölçüyormusunuz diyorum. Cevap yok. Başka ne yapabilirim (yapabiliriz ki).
Sn. sarıcan
Teşekkürler yardımcı olmak istediğinizi anladım. Ben en iyisimi size yarın çekeyim fotolarını gübrelerin ve karışımın göndereyim buraya daha iyi olur.
ph ve ec ölçer aletlerim var onları ama iki kez kullandım sonra baktım çalışmıyorlar neden bilmiyorum acaba güneşte kalmaktan bozulurlarmı ki serada duruyordu.
Sn. sarıcan fotolarımı çektim ama buraya nasıl koyucaz?
Mesaj yazılan bölümün altında gelişmiş moda dön kısmını tıkla, yeni açılan mesaj bölümünde fotoğraf eklemek için menü çıkacak. Ataç işareti var. Ordana fotoğrafı yüklemek için menünün istediklerini yapman lazım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256
Bu linki oku
tamam bundum usta atıyorum
bunlar devamı hepsini gönderiyorum
Kalsiyum ve Mağnezyum' u nasıl halletmeyi düşünüyorsun. Elementlerden biri eksik olursa hiçbir şey yapamazsın.
Senin seranın maşallahı varmış. İşi iyice öğrenmeden hareket edersen perişan edebilirsin sistemi. Bu sezon danışmanlık almaya devam etsen iyi olur derim.
bu kadar yeter daha var ama ne demek isdedin sarıcan anlamadım?
Sn. sarıcan bu gübreler doğru değilmi?birde iz elementleri çekmeyi unutmuşum sonra gönderirim.
Neden sn. sarıcan sizlerin yardımıyla olmaz mı yani?
EC ve pH metreni hangi firmadan aldın. Kalibrasyon sıvısı var mı? Teknik servisine götürebilirsin.
Kalsiyum Nitrat, Manezyum Nitrat veya Mağnezyum Sülfat gibi bir şeyler yok mu?
Çektiğin gübreler eksik gibi.
Sayın büyüklerimin yorumlarını ve hatalarım varsa uyarmanızı diliyorum saygılarımla.
Hayır abi söle aldıklarım.
potasyum nitrat
potasyum sülfat
mkp
calsiyum nitrat
magnezyum sülfat
combi
diye aldım combi iz elementler 6 mineralli yazıyor üstünde onlarıda vereyim
bor-cu-fe-mn-zn-mo
bunlar varmı eksik hozam?
Seranı çok beğendim ama uzaktan ne kadar yardımcı olunabilir bilmiyorum. En küçük bir hatanda yazık olur güzelim seraya.
Fotoğrafta Kalsiyum Nitrat ve Mağnezyum Sülfat' ı göremedim. Ayrıca izelement' ide çek.
omer.tuncer
15-05-2009, 21:01
Sayın: alone35 (hemşerim) size diyeceğim ilk önce topraksız tarımla ilgili ve besin eriyikleri ile ilgili tüm sitelere girip bunları okumalısın. Bende acemiyim ama senin aldığın gübrelerle sen en az 10 yıl üretim yaparsın. Birde elindeki ölçü aletlerinin kalibrasyon sıvıları var onlardan edinmelisin ki neyi ölçecegin belli olsun. böyle ayak üstü şunu şöyle yap bunu böyle denilip geçilecek bir iş değil.
güle güle kullan seran çok güzel yapılmış ilerde daha çok bitki yetiştirilebilinir. ama bunları öğrenmeden olmaz. hatta şöyle diyeyim iz elementlerde olsa elinde hangi maddeden ne kadar koyulacağını öğrenmeden bu iş hiç olmaz. ya danışmanlık almaya devam edip yapılanları kopyalıyacan ya da biraz kimya çalışacan.
ama senin istediklerinin hemen hemen hepsi olmasada bu sitede var emin ol bu sitedeki ikinci yılım hala başlamaya korkmuyorum desem yalan.
Ama sen siteyi takip ederken danışmandan da zaman içinde incelikleri kaparsan başarısız olmamış olursun.
omer.tuncer
15-05-2009, 21:07
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7413
burayı
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6943
burayı
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8030
ve
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7870
ve de
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7823
buraları bir oku
Pardon Sn. sarıcan burdaki resimlerin arasında kalmış gönderiyorum ama
iz element yok onu sonra çekerim
Mağnezyum Sülfat ve Kalsiyum Nitrat torbasında gübre yüzdelerinin olduğu rakamlar çıkmamış. Onların resmini rakamlar görülecek şekilde tekrar çek. İzelement resmi ile tekrar koyarsın.
Mağnezyum resminde garanti edilen içerik diye yazan yerin resmini çek.
Tamam yarın çekerim sarıcan
Acarextt03
16-05-2009, 10:31
Sanki çilek yaprakları pek bi sarıcan geldi bana...
sarıcan'la selocanların bir benzerliği varmı..?
Kızmak yok. Ama ben alone35 serasını çok beğendim...
Bana sanki herşeye yeni başlayacak gibi gelmişti. Fakat arkadaş yolun yarısını geçip
bizlere fark atmış... Seni gidi İzmirli... Yoksa Karşıyakalımısın...
akinselcuk
16-05-2009, 18:44
: ))
Son diyalogları okuyunca... (elone-sarıcan)
Sn. acarextt03 çok teşekkür yok ben menemenliyim ustam.
Ben daha size yetişemem sizler çok yol almışsınız ben ise daha yolun başındayım.
Yapraklar sarardı gitti neden bilmiyorum ya çok sıcak geliyor ve ilk sene olduğu için üstünde çilek çok geldi bilmiyorum artık ama sararma çok sizlere sorayım neden olabilir?
Sn.akinselcuk ne varmıs son diyaglarımızdaz?
bilmemek ayıp mı yani..
Başağı domates fidesi balkonun en gözde fidesi oldu. Açan her çiçek meyveye dönüşüyor. Her salkımda bolca tomurcuk var ve çiçeğe dönmüş durumda.
79410
Çimlendirme kabı olarak kullandığım yoğurt kabında şaşırtmak için yer bulamadığım 3 adet fide anaç fide olma yolunda. Bir avuç perlit içinde atık EC ile beslenmelerine devam edip boy uzattılar ve çiçek açmaya başladılar. Ne yapacağımı şaşırdım.
Balkon kapasitem doldu. Bundan önce bir kaç kökte eşe dosta dağıttım. Bunları söküp atmayada kıyamadım. Belki beni şaşırtıp diğerlerinden daha fazla domates yapacaklar. Onlar pes edene kadar böyle devam edeceğiz herhalde.
79411
Diğer domates fideleri uzayarak tavana çarptılar. Durgun suda olan daha fazla uzamasın diye tepe budaması yaptım. Torftakilerde bol miktarda domates oluştu. Bunları büyüyüp kızarması için bunlarada tepe budaması yapsam mı acaba? Ne dersin Envor kardeş?
79413
79414
Çilek ormanı bildiğiniz gibi. El ayak girmiyor. Hergün 5-10 adet stolon koparıyorum. Geçen hafta 7-8 adet daha çilek yedik. Çileklerin kokusu ve görünüşü çok güzel ama şerbeti biraz eksik gibi. Mis gibi kokuyor, sulu ama insan biraz daha tatlı olsaydı diye içinden geçiriyor. Cinsinden mi, yoksa benim yanlış operasyonlarımdan mı bilemiyorum.
Çünki uzun zamandır EC eriyiğini komple değiştirmiyorum. Azalan yerine yeni takviye yapıyorum. EC ve pH' ını kontrol altında tutmak için zaman zaman ilave müdaheleler yapıyorum. (Asitle pH düşürme veya yükselen EC' yi düşürmek için temiz su ilavesi gibi.
Çünki balkonda büyük hacimli deponun suyunu komple değiştirmek çok zor oluyor. Seneye belkide çilek ağacı projesini yeniden gözden geçirip daha düşük kapasiteli bir şey yapacağım. Çok yer kapladığı için bakım yapmamda zor oluyor.
akinselcuk
18-05-2009, 22:17
Sizin bu tam çilek ağacı olmuş hocam. Şu anda bunu bir yarışmaya soksak birinci gelir. Çok bilimsel çalıştınız ama emekli olmak bu işin asıl püf noktası bence.
Hocam N P K ya Dal döl bal derler ya, şekeri az geliyorsa o zaman potasyumu az kaçmış demek ki :D
Balkondaki yatayda ve perlit saksısında benim çileklerde kızardılar. Tüm terkedilmişliklerine rağmen.
Bakalım tatları nasıl olacak ?
Bir enayilik var bu işte. Kudret abiden besin kiti harici birazda Potasyum Sülfat' mı alsak. Tadına bakıp bir iki tutam serperiz havuza. Karıştırır tekrar bakarız tadına. Nasrettin Hoca misali ya tutarsa. Tadından yenmez vallahi.
Sn.sarıcan sorum olucak kışın serada perlitte kabak olurmu?
Bir sorum daha olucak bu akan su sisteminde marul yapsak krom saçlardan kanal yapsak şu boyutlarda 2 metre eninde 50 metre uzunluğunda 30 veya 50 cm yüksekliğinde perlit koymadan sadace suda olurmu yoksa perlitin içene mi yapsak olur fikirlerinizi bekliyorum
akinselcuk
18-05-2009, 22:28
.....................
Sn.akinselcuk ne varmıs son diyaglarımızdaz?
bilmemek ayıp mı yani..
Sayın Alone35, Ben Mehmet beyin karizmatik yaklaşımını kastetmiştim. Bilip bilmemekle ilgili bir şey aklıma gelmemişti. Ben daha ziyade bilmediğini bilmeyene gülerim, burada öyle bir durum yok.
sayın selcuk hocam benim çileklerde tatsız ve sıcaktan yaprakları kurudu bende kestim üstünde ne varsa hemen iki gün gecmesine karşılık yenden yeşermeye başladı diplerinden
özür dilerim hocam bende yanlış anladım sanırım kusura bakmayın
Sn. alone35,
Kudret Bey topraksız tarımla kabak yetiştirdi bildiğim kadarıyla. Ama terasta yazın. Sera şartlarını en güzel Sn. Envor bilir. Sen beni bu gidişle tarım uzmanı yapacaksın, Envor' la kavga ettireceksin beni:D:D:D Ben şimdi yürü be alone35 kim tutar seni olur derim, Envor Antalya' dan olmaz diye bağırırsa ben ne yaparım sonra.
Akan suda marulda da yanlış adrestesin. Önerdiğin sistemi youtube' da izlediğin marul fabrikasından esinlenerek önerdiğin belli ama Sevgili Envor' un ve Sn. Tabiat' ın PVC boru uygulamaları senin sera için daha uygun bence. Katlı sistem, fazla yer kaplamadan en ekonomik çözüm. 2 metreye 50 metre alana yaklaşık 10 adet katlı sistem yerleştirebilirsin. Hatırladığım kadarıyla Sn. Tabiatın katlı sisteminin boyu 4 metre idi. Enide 2 metreyi kurtarır.
Paslanmaz havuzla uğraşılır mı hiç. Sende para çok harcayacak yer arıyorsun herhalde.
akinselcuk
19-05-2009, 13:05
Marul akan suya çok güzel tepki veriyor. Daha ne olup bittiğini anlamadan marul kocaman olabiliyor. Topraksız tarım sistemi kuracak kişinin en önce güneşli bir yerde marul yetiştirmesi işin daha başında zevkini ikiye katlayacaktır. Tesbitim bu yönde.
15 liralık bir su motoru. 4 liralık bir 70mm boru iki ucunda tapa. bir kova 2 m hortum. Bir saatlik işcilik ve güneşli bir yer. 10 veya 15 marul sanki sihirli gibi büyüyor. İnsan çok şaşırıyor.
Sn. sarıcan evet marul fabrikasını gördüm ondan esinlenek sordum.
Benim amacım sizlerin engin bilgilerinden faydalanmak.
sayın envor hocam cevaplayabilir tabi isterse..
Sn. Tabiat' ın PVC resimleri varmı acaba sarıcan?
Sn. Alone35,
İslamın ilk emri oku!... Öyle bir soru soruyorsunuz ki forumu hiç okumadığınıza kanaat getiriyorum ve size kızıyorum. Forumu nasıl dolaşıyorsunuz bilemiyorum. Sn. Envor' dan cevap istiyorsunuz. Adamcağızın topraksız tarım başlığında akan su kültürü başlığı altında tam 9 sayfa akan suda marul yetiştiriciliği hakkında A' dan Z ' ye katlı sistemi anlatan paylaşımı var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7854
Siz bu başlığı okumadan Sn. Envor' dan cevap bekleyemezsiniz.
Sn. Tabiat' ın PVC resimleri var mı? diye soruyorsunuz. Tam beş sayfalık, resmiyle, besin hesabı ile, sera maliyet hesabıyle forumda akan suda marul yetiştiriciliği başlığındaki en güzel paylaşımı okumamış oluyorsunuz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12632
Size geçen günde söyledim. Hiç bir bilgi insanların önüne hazır tepside sunulmuyor. Sunulsa bile sizin bir işinize yaramaz. Çünki balık yemeyi öğrenirsiniz, balık tutmayı değil.
Size geçen gübre hazırlığı için eksikleri söyledim. Tamam yarın hallederim dediniz, ama okumaktan veya paylaşmaktan sıkıldığınız için unuttunuz yine hazır bir şeyler istiyorsunuz.
Kendiniz iki satır okuyup Sn. Tabiat' ın akan suda marul sistemini kurarken ne zorluklar yaşadığını görmek bile istemiyorsunuz.
Sn. Tabiat o zorlukları yaşayarak forumun en güzel marullarından birini yetiştirdi (Sn. Envor' dan sonra). Siz onu okuyup öğrenene kadar benden Tabiat' ın resimlerini soruyorsunuz. Biliyorum yine darılacaksınız ama ben bunları söylemek zorundayım. Lütfen paylaşılanları okuyun, eksik kalan tarafları sorun ki insanlar size yardımcı olabilsinler.
Forumun en güzel uygulama seralarından birine sahipsiniz ve bunun kıymetini bilmiyorsunuz. Anladığım kadarıyla daha yeni seralar kuracak gücünüzde var ama öğrenmek için bir çabanız yok. Birileri hazırlasın gelsin kursun istiyorsunuz. Evet oda bir yöntemdir ama o zaman işin idaresini profesyonel danışmanlara bırakmak zorundasınız. Siz sadece sermayedar olarak paraları saymakla ilgilenirsiniz.
Ben bu yazdıklarımı hiç yazmadan forum ortamında sorduğunuz soruları görmezden de gelebilirdim. Cevap yazmazdım, sizde unutur giderdiniz. Ama ben bunları söylemek zorunda hissediyorum kendimi. Biraz gayretle çok güzel şeyler yapma imkanınız var. Allah kolaylık versin.
Arkadaşlar bu mesajı tablo kullanmayı denemek için yazdım ama tablo yaparkende belki işinize yarayabilir diye pH ile CE değeri arasındaki ilişkiyi gösteren bir tablo bulmuştum onu paylaşayım dedim.
Tablo yapmak bize mesajın düzgünlüğü ve anlaşılabilirliği açısından çok faydalı olacak. pH ve EC arasındaki ilişki aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
pH||EC (mS/cm)
5,0||4,7
5,1||4,1
5,2||3,6
5,3||3,3
5,4||3,0
5,5||2,8
5,6||2,6
5,7||2,5
5,8||2,4
5,9||2,4
6,0||2,4
6,1||2,4
6,2||2,5
6,3||2,4
6,4||2,3
6,5||2,2
6,6||2,1
6,7||2,6
6,8||3,1
6,9||3,8
7,0||4,6
soilless
26-05-2009, 22:05
Sn Sarıcan,
Sizin deneme tecrübelerinize göre tablodaki değerler nasıl sizce ? Sorumun nedeni Ph kağıt temin etmek, ya da idrar stick temin etmek ne kadar ihtiyaca cevap verir düşüncesi ile Kudret beyin Ph metre çalışmasını beklemekteyim.
2 ayda forum ve internetten öğrenebildiğim kadarı ile Ph 5.8-6.5 Ec 1.5-2.5 olması gerekir. Bu durumda her ne kadar hobi olarak yaparken küçük farklılıkları gözardı etsek de ben EC değerini 2.0-2.1 seviyesinde tutmaya çalışıyorum. Bu durumda tabloya göre Ph değeri optimum sınırların üzerinde kalıyor. Ne dersiniz EC değerini 2.4 e ayarlamaya çalışayım mı?
soilless
26-05-2009, 22:22
Bir diğer sorum daha olacak. Mümkün olduğunca koltuk alma yöntemini uygulamaya çalıştım. Ancak bunu fidelerin bana ulaşmasından yaklaşık 10 gün sonra yapmaya başladım. Sanırım atladığım oldu. çünkü aşağıda resimlerini koyduğum tek bir fidede (ki büyümede ve çiçek sayısında fark atan en canlı fide) ana gövdeye ilave biri en altta biri ana gövdenin tepesine paralel 2 ilave çok gelişmiş (hatta üstteki paralel gövdede çiçek geliyor) ve gelişmeye devam eden yan dallar var.
Bu iki yan gövdeyi de kesmem doğru olur mu? Üç ayrı salkım çiçek ana gövdede olduğunu not olarak belirtmek isterim.
Acil görüşleriniz için teşekkürler.
Sn Sarıcan,
Sizin deneme tecrübelerinize göre tablodaki değerler nasıl sizce ? Sorumun nedeni Ph kağıt temin etmek, ya da idrar stick temin etmek ne kadar ihtiyaca cevap verir düşüncesi ile Kudret beyin Ph metre çalışmasını beklemekteyim.
2 ayda forum ve internetten öğrenebildiğim kadarı ile Ph 5.8-6.5 Ec 1.5-2.5 olması gerekir. Bu durumda her ne kadar hobi olarak yaparken küçük farklılıkları gözardı etsek de ben EC değerini 2.0-2.1 seviyesinde tutmaya çalışıyorum. Bu durumda tabloya göre Ph değeri optimum sınırların üzerinde kalıyor. Ne dersiniz EC değerini 2.4 e ayarlamaya çalışayım mı?
Sn. Soilless,
Tablodaki değerler radiometer-analytical diye EC metre üretimi yapan firmanın tablosu. Pratikte 1:1 tutarmı bilmiyorum ama yaklaşık değerler çıkabiliyor. Kudret Bey' in pH metre çalışmasını bende bekliyorum.
Şimdilik 6,0 - 7,6 arası ölçer 0,2 skalalı damla tip pH test kiti kullanıyorum. Bir kaç sefer ölçüm yaptıktan sonra renk skalasına bakmaya gerek bile kalmadan pH' ın kaç olduğunu tahmin edebiliyorsunuz ve bizim için yeterli herhalde.
Ben başlangıçta pH kontrolü yapmadan başladım. Sadece EC kontrolü yapıyordum ve kış mevsimi olması nedeniyle EC değerinide yüksek tutuyordum. Paralel saksı sistemindeki fideler birazda tecrübesizlik nedeniyle telef oldu. Şu anada pH' ı 6,0 - 6,4 arasında tutmaya çalışıyorum. EC' yi genellikle 2,5 yapmaya çalışıyorum.
Fakat su kültüründe bu sezon başarılı olamadım. Haziran 15 gibi belkide bu sezonu kapatacağım. Saksıda yapıp durgun sudaki fidelerin atık besin sıvısı ile beslediğim fidelerim daha iyi sonuç verdiler.
Hatta tava yoğurt kabında perlit içinde çimlendirip fakat dikecek yer kalmadığı için o sıkışık ortamda büyümek zorunda kalan 3 adet fide bile çiçeğe durdu ve meyve yapmaya başladı. Onlarıda atık besin sıvısı ile veya çilek ağacının havuzundan aldığım sıvı besin ile suluyorum.
Kökleri direkt sıvı içinde olan fidelerim ise boyları iki metreyi geçmesine rağmen daha çiçek bile açmadılar. Tomurcuk gelişimi çok yavaş. Çok güzel yeşil bitkiler yetiştiriyorum. Paralel saksılardan sonra dört adet kendim çimlendirdiğim fideleri durgun su yapmıştım, görünüş muhteşem ama meyve yok.
EC değerleri için sevgili üstatlar öneride bulunursa sevinirim. Benim yaşadıklarımı yaşamanı istemem.
Koltuk almaya gelince. Domatesleriniz sırık cinsi ise koltuk almanız gerekiyor ama geçen hafta Istanbul' da bir sera ziyaretine gitmiştim. Orada öğrendiğim bir metodu arkadaşlarla paylaşıp görüşlerini soracaktım ama kısmet bu güne imiş.
Serada yapılan domates fidelerinin tamamı ikiz gövde idi. Yani yanyana çıkan iki gövde vardı. Biraz dikkat edince fidenin ana gövdesinin bir karış yukarısındaki koldan çıkan koltuk alınmamış ve ikinci bir ana gövdeye dönüşmesi sağlanmıştı.
Serada görevli çiftçiye neden koltuk almadıklarını sorduğumda koltuk alma işlemi yaptıklarını fakat bir metod olarak ilk tomurcuğun hemen altında çıkan koltuğu almayıp ikinci bir gövde oluşturduklarını, her iki gövdeden aynı miktarda domates alarak ana fidenin verimini ikiye katladıklarını söyledi. Yani yapılan denenmiş ve bilinçli bir seçimdi.
Bu durumu Sevgili Envor ile tartışacaktım ama bir iki haftadır pek karşılaşamıyoruz. Bence tek bir adet gözden kaçırdığınız koltuk varsa onu bırakın, yeni çıkanları almaya devam edersiniz. Tabii ki domatesiniz sırıksa.
soilless
28-05-2009, 21:27
Sn Sarıcan teşekkür ederim.
Daha önce belirttiğim üzere bu sene ilk deneyimim. Tabii ki Kudret beyden telefonla kopya çekiyorum ama işyeri ve aile tüm paylaştığım dostlarım kendi toprak tecrübelerine göre hayret seviyesinde çok hızlı bir gelişme olduğunda hemfikirler.
En hızlı gelişen ve şu an 4. salkımda olan, meyveye duran çift gövdeli fidemi belirttiğiniz serada uygulanan tecrübeye göre çift bırakacağım. Diğer 3 gövdeliyi teke düşüreceğim. Sonucunu ilerleyen dönemde paylaşırım.
Bu arada çok hayret ettiğim (belki tecrübesizlikten) bir durumu fotolarla sizlere soracağım. İlla ki tecrübe eden dostlar vardır diye düşünüyorum ve yorum bekliyorum. En az 10 kişiye sordum cevap alamadım.
Bu en hızlı gelişen fidem (ki ben ona IQ'su yüksek akıllı fide diyorum) güneş batmadan önce (diyelim 1-1.5 saat önce bile) güneş hayli ilerdeki apartmanın arkasında kaldığında yapraklarını kapatmaya başlıyor (çiçek demiyorum yaprak) güneş battıkttan sonra her daldaki yapraklar resmen birbirinin içine geçercesine kapanıyor. Bunu 3-4 gün önce farkkettim. Her gün izliyorum. Her gün aynı olay. Diğer fidelerimde ve akkılı fide ile aynı durgun su sisteminde olan fidemde çok hafif bir yaprak kapanması var.
Fotoları aşağıda. Sebebini çok merak ediyorum. NOT: Bu fidem diğerleri gibi Sn Envor beyden gelen fide. (belki ilgisini çekeriz :p)
soilless
28-05-2009, 21:44
Ec Ph ilişkisi konusunda ise, foruma eklediğim PDF dökümanındaki asid-baz ortam Ph değerleri tablosunda da görüleceği üzere 6.25 tüm elementlerin maksimum seviyede olduğu Ph değeri. Eklediğiniz tabloda 6.25 Ph, 2.5-2.4 Ec aralığına tekabül ediyor. Ancak bir kaç 2.5 ve 2.4 Ec değeri ve karşılığında farklı Ph değerleri olan kısım da var. Bunu anlayamadım. Sizce?
Ayrıca Kudret beyin bugün okuduğum sanırım 97 yılına ait mesajında da domates için 2.5 değerini bildirmişti. Havalar gittikçe ısınırken bu "sınır Ec değerini" sanırım yavaş yavaş düşürmek gerekir. Doğru mu düşünüyorum?
Son bir sorum, ilk heyecanlı denemenizde (sıralı PVC boru ve bileşik kap otomatik sulama sistemli) bir fidenin günlük besin eriyikli su ihtiyacının 1-1.5 lt civarında olduğunu yazmıştınız yanlış hatırlamıyorsam. Torf-kum karışımı besin artıklarıyla günlük manuel olarak beslediğim fideme bu oranda beslememi tavsiye edermisiniz?
Saygı ve sevgilerimle :)
soilless
28-05-2009, 21:50
Ahh pardon, sorunuzu Enver bey imalatı olarak aslında yanıtlamışım ama evet domates sırık.
soilless
28-05-2009, 22:55
Sn Akınselçuk,
bendeki akvaryum hava motoru 2 veya 3 defa sigortaları attırınca, su pompalı, drenajlı, zaman röleli, bir sistem kurmaktan kaçındım ve durgun su sistemi kurdum. Ama Torf kum karışımındaki saksıya aldığım ve manuel sulama yaptığım fidelere de üzülüyorum.
Tecrübelerinize göre güvendiğiniz bir marka su motoru ve zaman rölesi var mı ?
Teşekkür ederim.
akinselcuk
29-05-2009, 01:40
Açıkcası belli bir marka yok. Hatta elimde bulunan sayısını bilmediğim hava ve su motorlarınında hiçbirinin markasından haberim yok. Alırken, kutusuna, fiyatına, kablosunun kalınlığına-kalitesine ve çalıştığında ne yapabildiğine bakıp alıyorum.
Ben bir mal alırken en önce satıcı seçerim. Hikaye yazmaktan kaçınan, dükkanında aynı maldan bir kaç çeşit bulundurabilen ve iletişim kurulabilen bir satıcının malından pek fazla zarar gelmez.
Zaten her aldığım 10 karpuzun 8 inin kan kırmızı çıkması, dışından tanıyabilme yeteneğimden çok satıcının kalitesiz maldan kaçınanını bulabilmemdendir.
İşin sırrı budur.
Saygılar.
Ec Ph ilişkisi konusunda ise, foruma eklediğim PDF dökümanındaki asid-baz ortam Ph değerleri tablosunda da görüleceği üzere 6.25 tüm elementlerin maksimum seviyede olduğu Ph değeri. Eklediğiniz tabloda 6.25 Ph, 2.5-2.4 Ec aralığına tekabül ediyor. Ancak bir kaç 2.5 ve 2.4 Ec değeri ve karşılığında farklı Ph değerleri olan kısım da var. Bunu anlayamadım. Sizce?
Ayrıca Kudret beyin bugün okuduğum sanırım 97 yılına ait mesajında da domates için 2.5 değerini bildirmişti. Havalar gittikçe ısınırken bu "sınır Ec değerini" sanırım yavaş yavaş düşürmek gerekir. Doğru mu düşünüyorum?
Son bir sorum, ilk heyecanlı denemenizde (sıralı PVC boru ve bileşik kap otomatik sulama sistemli) bir fidenin günlük besin eriyikli su ihtiyacının 1-1.5 lt civarında olduğunu yazmıştınız yanlış hatırlamıyorsam. Torf-kum karışımı besin artıklarıyla günlük manuel olarak beslediğim fideme bu oranda beslememi tavsiye edermisiniz?
Saygı ve sevgilerimle :)
Sevgili Soilless,
pH-EC karşılaştırma tablosu daha önce söylediğim gibi EC metre üreten bir firmanın hazırladığı tablo ve dikkat isterseniz tabloda pH 6,0' dan başlayarak 0,1 artırılarak EC ölçümleri yapılmış ve yazılmış. Değişik pH değerlerinde aynı EC değerlerinin çıkması bundandır.
Bunun kimyasal yorumunu yapacak kadar teknik donanıma ve bilgiye sahip değilim ama bu tabloyu denemek için elimdeki kullanılmış EC' ye temiz su ekleyerek EC' nin düşmesini sağlarken PH' ın değişimini kontrol etmeye çalıştım. pH' ı renk skalası ile kontrol ettiğim için digital hassasiyetini tam bilemiyorum ama değerler tabloya uygun çıkıyor gibi.
EC değerinin ne olması gerektiğinde hala kesin bir fikrim yok. Çünki bu seneki başarısızlığımın bir nedenide hep yüksek EC değerleri ile çalışmam oldu. Hava sıcaklığına bağlı olarak EC değeri kontrolümüz dışında çok değişken oluyor.
EC ölçümlerinde Kudret Bey' in verdiği enterpolasyon formülünü kullanarak t=25 °C sıcaklığa göre düzeltmek lazım. Cihazla ölçülen EC o anki ortam (Su) sıcaklığına göre değerdir. Saksı içindeki su ısındığı zaman bu değer hemen değişmektedir.
Fidenin su ihtiyacına gelince, durgun su kültüründe yetişkin fidenin tükettiği su ihtiyacını yine Kudret Bey ve Sn. Envor' un yazdıklarından çıkarmıştım ama buda hava sıcaklığı ve yapraklardan buharlaşmaya göre çok değişiyor. Bende en fazla suyu çilek ağacı tüketiyordu. Tüketiyordu diyorum çünki dün çilek ağacını söktüm.
Toprakta (torfta) olan bitkilerde ise sulama rejimi daha farklı. Fidenin her döneminde farklı sulama yapmak lazım. Bazı arkadaşlar saksıdaki toprak kuruyana kadar sulamayıp üç- dört günde bir suladıklarını söylerler. Çünki fazla sulandığında fide boya gidiyor, tomurcuk ve çiçek gelişimi çok uzuyor. Ben bu olumsuzluğuda Red Robin domates saksılarımda yaşadım.
EC ölçümlerinden artan şırınga ve EC metre içindeki suları ziyan olmasın diye sürekli bu saksıların dibine döküyordum. Devamlı ıslak kalan saksılardaki fideler bodur kalması gerekirken sırık domates gibi uzadılar ve çiçeğe durmadılar. Şimdi daha seyrek suluyorum. Fideler toparlandı gibi.
Yukardaki mesajda da bahsettim. Dün çilek ağacını tamamen söktüm. Çilek ağacını monte etmek ve fideleri dikmek çok kolaymış. Dün sabahtan gece geç saatlere kadar çilek ağacını fidelere zarar vermeden sökmek için uğraştım.
Hem drenaj problemi yaşamaya başlamıştım (75 mm' lik ana borular orta bölümde fazla gelişen fidelerin kökleri tarafından tıkanmış durumda olduğu için su alt taraf geçmiyor ve 50' lik çatallardan taşmaya başlamıştı), hemde okulların tatil olması sebebi ile 15 Haziran' da sistemi zaten kapatacaktım veya kendi haline terkedecektim. Herhangi bir taşma veya deponuz susuz kalmasında dalgıç pompanın susuz kalma riskine karşı sistemi kapatmanın daha uygun çözüm olduğunu düşündüm.
Başlangıçta 75 mm boru çilek için bize fazla büyük bir çapmış gibi görünebilir ama dün söktüğüm kökleri gördükten sonra gözüm korktu. Borulardan kökleri çıkarmak için saatlerce uğraştım. Hydrotonun etrafına sarılarak beton gibi olmuş. Güneşle çok muhatap olan bazı fideler orta bölgede resmen tıkaç oluşturmuş.
Fideleri Ömerli' deki seraya göndermek üzere kendi besin deposu içindeki suya koydum ama umarım bozulma olmaz. Depodaki besini havalandırmaya devam ediyorum.
soilless
29-05-2009, 20:41
Tesekkürler sn. Sarıcan
Çilek ağacı denemenizi ilgiyle okumuştum. Üzüldüm. Ancak emeğinizle, paylaştığınız tecrübenizle bizler de deneyim sahibi oluyoruz.
soilless
29-05-2009, 20:43
sn. Akınselcuk tesekkürler
İyi bir elektrik ustasıyla önce evde elektrik sisteminde sorun var mı bunu tespit etmem gerekiyor sanırım
Sebebini çok merak ediyorum. NOT: Bu fidem diğerleri gibi Sn Envor beyden gelen fide. (belki ilgisini çekeriz )
Bu kelimelerde sitem mi var?:D
Ama haklısınız. Konu açılmışken, birazda vaktim varken, hemen konuya açıklık getireyim :)
İşlerimin yoğunluğundan dolayı foruma sadece akşamları girebiliyorum. Evi taşıdık, ama interneti daha taşıyamadık :) Önümüzdeki hafta inşallah bağlanır. Şu an olduğu gibi bilgisayar omzumda size ulaşmak için gerçekten uğraşıyorum, adım beleşçiye çıkacak, ondan korkuyorum :p Her neyse, özelden çok mesaj geliyor, forumda sorulması gereken bir konu hakkında mesaj gelmişse cevap yazamıyorum. Forumda cevaplarsak herkes öğrenir değil mi? Tabi ki foruma uğramaya zaman bulursak forumda da sorulan soruları mümkün olduğunca cevaplamaya çalışıyorum, uzun uzadıya anlatılacak bir konuysa yarına bırakıyorum, e tabi ki yarın olunca diğer mesajların içinde kaybolup gidiyor. Ama zaman buldukça geriye dönük forum sayfalarını okuyorum, cevap vermediğim mesajları görünce hemen cevabını yazıyorum. Forumu incelerseniz örneklerine rastlarınız :)
Yani demem o ki; Cevap veya yorum yazamamışsam, mutlaka işler yoğundur, gözden kaçmıştır, şahsi bir durum yoktur, geriye dönük mutlaka (belki biraz geç olacaktır) cevaplanacaktır. Bu açıklamayı neden mi yaptım? Bir arkadaşımızdan sitem dolu e-mail aldımda ondan. Kendisine hiç kızgınlığım yok, hakveriyorum, büyük bir hevesle bir işe kalkışmış, heyecenla cevap bekliyor. Haklı :) Durum bu yani, ama ileriki günlerde inşallah daha aktif olacağım.
Her neyse çenem düştü yine.
Sayın soilles, domatesinizin akşam olunca yapraklarını kapatması normal bir durum, çünkü onun için artık şekerleme vakti :) Benim çoçuklarda da durum aynı. Sadece diğer tekniklerle yetişmiş domateslere göre biraz daha fazla kapatıyor yaprakları, onunda sebebide köklerin sürekli suyun içinde olmasından.
şiiştt, sessiz olun çoçuklar uyuyor
Şöhret olmak işte böyle bir şey olsa gerek.:D:D İnsan toplu ulaşım taşıtlarına binemez olur:eek:, çarşıya pazara çıkıp kaldırımlarda rahat yürüyemez olur. Bilgisayar sistemleri kilitlenir, posta kutuları çöker vs. vs. :confused:;):mad::cool:
Kudret Tezel
29-05-2009, 22:29
Sevgili sarıcan çilek ağacını söktüğünüze üzüldüm, ama gördüklerinizde tecrübe ve bilgi birikimi açısından çok faydalı şeyler.Köklerin nekadar sıkışıp kaldığına bizzat şahit oldunuz. Sizden ricam çilekleri resimledinizmi bilmiyorum ama domateslerede aynı sökümü uygularsanız kökleri lütfen resimleyin, gelişmeyi hepbirlikte görelim. Tecrübelerin büyük bir kısmı, soruların birçok cevabı,hasad dan sonra söküm temizliği yaparken anlaşılıyor.
Sökme esnasında değil resim çekmek balkonda kımıldayacak halim kalmamıştı. PVC çatallar köklerle birbirine öyle bir bağlanmış ki birbirinden ayırmak ayrı bir eziyet, ayırdıktan sonra kökleri PVC borudan çıkarmak ayrı bir eziyet. O anda benim halimde içler acısı tabi, fotoğraf makinasını tutacak halim bile yoktu. Bu arada balkondaki pisliği salona taşırmamak da işin cabası.
O anda dışardan birinin benim çektiğim eziyeti diğer balkon delilerine göstermek için videoya alması gerekirdi belgesel olarak.
Kudret Tezel
29-05-2009, 23:06
Geçmişolsun sevgili sarıcan ,ozaman hep beraber envora yardima gidelim hasad dan sonra. Siz 10 tane çatal söktünüz adam serayı sökecek vay haline desene.Allah kolaylık versin.
Acarextt03
30-05-2009, 11:44
Evet ya bu yaz hep beraber antalyaya sn envor a gidelim.... Süper olur...
Adamı soyup denize atarız.. Biz de seraya bakarız... Bütün sırlarını öğreniriz...
Kudret Tezel
30-05-2009, 11:49
İyi fikir.
Bu hafta sonu itibarı ile balkonu uzun süre kendi haline bırakarak tatile çıkıyorum. Bu yüzden durgun sudaki domates fidelerini paralel saksı düzeneğini tekrar kurarak damacanalı besleme ile yeniden kurdum. Bakalım ne kadar süre ile yaşamaya devam edecek. Sonucu bende çok merak ediyorum.
Torftaki domateslerden kızaranları bir kaç gündür hasat edip bugüne kadar yediğim en güzel salatalarını hazırladık. Altı aylık yorgunluğa değdi doğrusu. Henüz yeşil olan domatesleri belkide yeşil hasat edip yanıma alacağım.
86119
Askıda yetişen ters domates fidemde ilk oluşan meyveleri sapı ağırlığından dolayı taşıyamadı. Açan diğer çiçeklerde yoğurt kabının küçük gelmesinden mi, yoksa köklerin fazla ısınmasından mı meyve oluşmadan kuruyup döküldü.
Bende zaten uzun süreli ayrılacağım için sulaması problem olacak bu denemeyi sonlandırmaya karar verdim. Saksıyı boşalttığımda köklerin çok sıkıştığını gördüm. Bir sonraki denemeyi kesin daha büyük bir saksı ile denemek lazım. Balkonun en verimli fidelerinden biri oldu dersem yalan olmaz.
86120
86121
3 Adet meyve oluştu ama yine de güzel ve ilginç bir denemeydi. Herkese tavsiye ederim. Yalnız benim gibi sırık domatesi ters asmamak kaydıyle:D
86122
evet en büyük proplem bu balkonların küçük olması .Çatıların üzerleri açık olacak
rencberdede
08-10-2009, 15:10
Merhaba Sayın Sarıcan,
Paralel saksılarınızı (pimaş boru) birbirne bağladığınız rekorların adı nedir? Nereden temin ettiniz? Çapları 12.5 mm hortum için uygun mu? Hatırlıyorsanız fiyatını da söylerseniz çok memnun olurum. Teşekkürler ...
Sn. rencberdede,
Pnömatik (hava) tesisatında kullanılan dirsek ve tee parçalarının bir tarafı 1/2" dişli diğer tarafları 12 mm pnömatik hortumun kolayca takılıp söküleceği şekilde özel bağlantı elemanları bunlar. Biraz pahalı malzemeler. Ben geçen sene tanesini 7,5 TL den aldım diye aklımda kalmış. Hortumuda özeldir. Diğer hortumlar olmayabilir.
Bugün yapsam aynı malzemeyi kullanmam. En basitinden PVC boruya deldiğiniz deliğe hortumu sıkı olarak geçirip sızdırmazlık sağlarsanız yeterli oluyor. Sızdıranıda silikonla tamir edersiniz, daha ucuz olur. PVC ye deliği matkapla değilde ısıtılmış bir malzeme ile delerseniz sızdırmazlık daha rahat oluyor. 12,5 mm hortum için 12 mm veya 11,5 mm delik yaparsanız hortum sıkı olarak geçer. Kolay gelsin.
külkedisi
08-10-2009, 20:12
arkadaşlar herkese merhaba konu açamadığım için buraya yazıorum üni. son sınıf örencisiyim ve topraksız tarım örnei gerçekleştirmem gerekiyor bunun için gerekli malzemeleri nerden temin edebilirim bana yardımcı olurmusunuz konu çok ilgimi çekiyo başarabilrsem devamınıda getircem *** ama şuan acil yardıma ihtiyacım var:(
Sn. külkedisi,
En sağlıklısı kendinize bir konu başlığı açıp yardım taleplerinizi orada başlatırsanız projenizin alt yapısı sizin sayfanızda birikir. Siz önce ne yetiştirmek istediğinizi ve ne yapmak istediğinizi belirleyin ve konu başlıklarını üşenmeden okuyun. Hem gerekli malzemeler hem de imalat konusunda her türlü bilgiyi bulacaksınız. Ancak çözüm bulamadığınız özel soruları sorarsanız cevap alabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15888
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15889
Topraksız tarımın olmazsa olmazı sıvı besini ve sıvı besinin kontrolü için gerekli EC metreyi yukardaki linkten temin edebilirsiniz. Fideyi, saksıyı ve saksı içini dolduracağın perlit i ise Denizli' de bol bol bulursunuz. Hatta İzmir' e Tartes firmasına giderseniz oradan hazır topraksız tarım kiti bile alabilirsiniz.
külkedisi
08-10-2009, 20:59
çok teşekür ederim biraz hızlandırdınız beni hemen bunları temin edip en kolay ne yetiştirebileceğimide öğrenmem lazım tekrar saolun tabii siteyede 5 msj yazmam lazımmış
Ne yapacağına karar verdin mi? Projede bir sınırlama var mı? Denizli de bildiğim kadarıyla krizden sonra tekstil fabrikatörleri topraksız tarımla domates üretiyorlar.
külkedisi
09-10-2009, 15:38
hayır hiç bir sınırlama yok topraksız tarımda benim seçimimdi zaten,ödev için en risksiz olan bi bitkiyi seçmem lazım bunuda yine internetten araştırcam,,acaba nerde yetiştiriyolar onlarıda araştırıp projeye dahil etsem güzel olur
Ne yapacağına karar verdin mi? Projede bir sınırlama var mı? Denizli de bildiğim kadarıyla krizden sonra tekstil fabrikatörleri topraksız tarımla domates üretiyorlar.
Evet,Bende Ekonomist Dergisinde okumuştum. Büyük yatırımlar mevcutmuş fırsat bulursanız bence gezin seraları.
külkedisi
09-10-2009, 18:08
bi kişi yapmış böle bişe ama arılar falan varmış serada pek anlamadım olayı kafamda kurdum sulamayıda pompa mekanik saatle yapıcam tek eksik besin ve ne tohumu **** fidesi
Bambus arıları domates çiçeklerinin döllenmesi için, onlarda topraksız tarımın bir parçası ama büyük ve profesyonel seralar için. Sen çiçekleri bir fırça veya elle titreterek çiçeklerin döllenmesini sağlayabilirsin.
Bir de ağabey olarak cümle kurarken konuşur gibi yazmamanı rica etsem. Bu konuda forum moderatörlerinden uyarı alabilirsin. Ayrıca noktalama işaretlerine de tabii ki.
( bi kişi yapmış böle bişe ) Bir kişi yapmış böyle bir şey
bi kişi yapmış böle bişe ama arılar falan varmış serada pek anlamadım olayı kafamda kurdum sulamayıda pompa mekanik saatle yapıcam tek eksik besin ve ne tohumu **** fidesi
Bence ilk durgun su tekniğini dene, hem basit hem de hata götürür. Domates fidesi de benden :)
Tabi ki; sayın Sarıcanın imla hakkında söylediklerini de hafife almayın... Saygılar...
külkedisi
14-10-2009, 16:20
öneriler için sağolun imla olayında alışkanlık tabi siz ne desenizde ben yanlış yazımlar yapıcam burda:( fenciyim ben bu tarz şeylere önem vermem ama dikkat edicem sizin için,,,konu açıcam ama burayada yazayım marul tohumlarını ektim ve çıkmaya başladılar kudret beyin yardımıyla daha sonra onları perlite geçircem bakalım neler olcak
Sn. Külkedisi,
İmla için söylediklerim daha önce de söylediğim gibi sadece fenci:( ( emekli makina mühendisi ) bir büyüğünüz olarak rica idi.
öneriler için sağolun imla olayında alışkanlık tabi siz ne desenizde ben yanlış yazımlar yapıcam burda fenciyim ben bu tarz şeylere önem vermem ama dikkat edicem sizin için,,,konu açıcam ama burayada yazayım marul tohumlarını ektim ve çıkmaya başladılar kudret beyin yardımıyla daha sonra onları perlite geçircem bakalım neler olcak
Ama yukardaki yazım şekli ile forum yöneticilerinden çok sert uyarılar alabilirsiniz. Bir tek noktalama işareti var o da arka arkaya üç adet virgül, hangi anlamda kullandınız anlayamadım. Bu hatalar alışkanlık değil ve düzeltilmesi gerekir.
"Fenci" de olsanız, mesleğinize baktım öğretmensiniz. Öğrencilerinize dersi daha iyi aktarabilmek için alışkanlıklarınızdan kesin kurtulmanız gerekir. Sadece biraz dikkat yeterli, biraz da sabır tabii ki.
"Yapıcam, edicem, açıcam ve geçircem" in düzgün yazılışlarına ve noktalama işaretlerine dikkat ederek yazınızı tekrar düzeltirseniz bir ucundan başlamış olursunuz. İsterseniz böyle yazmaya da devam edebilirsiniz. Karar sizin. Ama yeni başlık açma kararınıza sevindim.
külkedisi
14-10-2009, 18:52
bende büyüğüm olduğunuz için dikkat edeceğimi söyledim düşünerek yazıyorum çünkü inanın bilmiyorum türkçe öğrenmek için yeterli zamanım yok en iyisi ben sadece resimlerle ifade edeyim kendimi özel msjlarlada iletişim kurarım:(
Bu sene sessiz sedasız pembe domates yapayım dedim. Sonrada sürpriz yapacaktım. Başlangıç ve son bir aya kadar her şey çok güzeldi. Balkon çiçek bahçesine donmüştü. Kocaman pembe domates çiçekleri. Fakat birden yapraklarda beyaz küf lekeleri oluşmaya başladı.
Pembe domates sayfasında da daha önce yazmıştım. Alttan başlayarak bütün fidelerdeki hastalıklı dal ve yaprakları budayıp hastalığın yayılmasını önlemeye çalıştım ama son zamanlarda yapraklardaki lekelerin dışında çiçekleri etkileyen kahverengi küfler oluşmaya başladı ve çiçekler yanmaya başladı.
O kadar çiçekten sadece 3 adet domates oluştu. Pamuklu kulak çöpüyle döllenmesi için yardımcı olmama rağmen başka domates oluşmadı. Hala yeni çiçekler var ama hastalık hızla yayılıyor. Belkide bu sene erken paydos edeceğim.
Sayın Sarıcan, domatesleriniz külleme olmuş malesef. Bitkiyi kurtamanız için ilaçlamanız şart. Ev ortamı olduğu için, organik tarımda da kullanılan "sulu kükürt" kullanabilirsiniz. Tabi ki bir kök domates için bu masraf yapılır mı?
Bence yapılmaz :)
Sn. Sarıcan, belki işinize yarayabilir:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=YAPIMI+K%DCLLEME+%DDLACI
6. mesaj:
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.
Bence de bir kaç kök için ilaçlamaya değmez. Hele benim gibi solunum yolları problemli olan biri için.
Pembeleri söküp yeni çimlendirdiğim red robinler vardı olmazsa onları büyütmeye çalışırım. Yalnız aklıma takılan bir şey daha var. Pembe domateslerden başaşağı saksı ile birlikte 4 saksıda hydroton içinde topraksız tarım uygularken iki kökte önce durgun suda daha sonra ise hyponicada akar suya taşıdığım fidelerle ilgili.
Katı ortamdaki fideler çiçekten yıkılırken kökleri suda olan bu iki fidede çiçek oluşmadı. Sadece boya uzayıp gittiler. Pembe domates katı ortamı daha fazla seviyor diye düşünüyorum. Su kültüründe pembe domates deneyen arkadaşımız oldumu acaba?
Katı ortamdaki fideler çiçekten yıkılırken kökleri suda olan bu iki fidede çiçek oluşmadı. Sadece boya uzayıp gittiler. Pembe domates katı ortamı daha fazla seviyor diye düşünüyorum.
Bence tam tersi sayın sarıcan. Su kültüründe daha hızlı büyümeli, daha çok çiçek göze çarpmalıydı. Ben sizin daha önce yaptığınız denemelerde ki durumları gözümün önüne getiriyorum ve sizin şebeke suyunuzla ilgili olduğunu düşünüyorum bu durumun. Sudaki aşırı klorun besin eriyiğini, haliylede bitkiyi olumsuz şekilde etkilediğini düşünüyorum. Yani; katı ortamdaki bitki daha az klora maruz kalıyor. Bu sadece benim düşüncem, başka bir sebebde olabilir :)
Sevgili Envor,
Katı ortamdaki domatesler daha öncede söylediğim gibi sadece kökler hydrotonda ve sudakilerden hiç bir farkı yok. Saksıların sulama suyunu su kültüründe duran fidelerin deposundan (Hyponica) her sabah ve akşam bir enjektör ( 60 ml ) çekerek aynı su ile suladım. Yani şartlar aynı, sadece köklerin durduğu ortam değişik ve su kültüründe kökler devamlı suyun içinde, diğerinde sadece nemli ortamda.
Özellikle aynı depodan suladım çünki su kültüründeki besini çabuk tüketip yeni besin sıvısı hazırlayarak su kültüründeki besin kalitesinide sürekli diri tutmak istedim. Aynı su kültüründe bir kökte red robin fidesi vardı, inanılmaz verimli bir hasat yaşadım. Yazlıktan gelince bakımsızlıktan hasta düşen red robin tekrar canlandı ve bir sürü domates verdi. Daha hala üzerinde 8-10 adet domates var ama balkondaki küf hastalığı onada bulaştı. Bütün dal ve yapraklarını kopardım. Domatesler kızardıktan sonra komple söküp yeni red robin fideleyeceğim.
Bu benim gözlemim sadece pembe domatesle ilgili. Senin gönderdiğin domates fideleri o kadar olumsuzluğa rağmen geçen sene ben yazlığa gittikten sonra bile bir sürü domates verdi ama dalında çürüdü ben gelene kadar.
EC'nin tam olarak açılımı nedir. bilgileriniz için teşekkür ederim.
EC=Electric Conductivty ( Elektrik İletkenliği ) Sıvının içindeki eriyen kimyasal miktarına göre sıvının elektrik iletme kabiliyeti ölçülerek içinde çözünen kimyasal hakkında bilgi edinmek için kullanılıyor.
Bu aynı zamanda besin eriyiğni tarif etmek içinde kullanılıyor. Yani saf temiz su değil de içinde şu miktarda kimyasal olan besinli su demek gibi bir şey.
EC metre şöyle (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15889) bir şey.
EC denilen besin eriyiğide şöyle (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15888) bir şey
Sevgiler
kardelen86
03-02-2010, 15:06
şuncacık yerde,şu enteresan çalışmaları yapabilmişsiniz ya;
,sizleri tebrik ediyorum..ve çok şey öğretebileceğinize inanıyorum..
Pylşımlarınız için teşekkür ederim...
Sayın kardelen86, forumumuzda Türkçe'nin kullanımına özel bir özen gösteriyor ve bunu her üyemizden aynı duyarlılıkta bekliyoruz. Öncelikle burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)başından sonuna okumanızı rica ediyoruz.
Sevgiler
Sn. kardelen86,
Beğeniniz ve güzel dilekleriniz için ben teşekkür ederim.
Pek ümüdim olmadığı için tohum ilk filizlendiği zamanki resimlerini çekmeyi ihmal ettiğim patates denemesi beni şaşırtacak herhalde. Onun için bu deneyimi sizlerinde bilmesini istedim.
Evde bulunan 19 litrelik bir pet su şişesinin üst kısmının keserek uzun bir saksı oluşturdum ve drenaj içinde tabana teğet olacak şekilde 4 mm bir delik delerek akvaryum hortumu ve vanası ile bir tertibat yaptım. Taban kısmına takriben dört parmak yüksekliğinde perlit koydum.
Evde yediğimiz patateslerden üzerinde göz sayısı fazla olan birini 5-6 parçaya ayırdım ve perlit üzerini kapatacak kadar saksının tabanına yerleştirdim. Perliti ıslatacak kadar ilk sulamayı yaptım ve pet şişenin üsten kestiğim parçasınıda geçici olarak tekrar yerine bir bant vasıtası ile yapıştırarak minik bir sera haline getirdim.
Bu haliyle resimlerinide çekmiştim. Fakat çimlenmesi o kadar uzun sürdü ki, ben çimlenmesinden ümidimi kestiğim için ilk resimleri sildim ve deneyi kafamda bitirmiştim. Fakat saksıyıda boşaltıp atmamıştım. Hiç ummadığım bir anda 3 yerden filizlenme başladığını gördüm.
Fakat yinede ümitli değildim. Bu yüzden resimlemeye biraz daha geç başladım. Patatesleri tabana çok sığ yere dikmekteki amacım filizler büyüdükçe boğaz dolgusu yaparak saksıyı ağzına kadar doldurmak ve patatese kök yapması için hacim yaratmaktı. Şu anda nerede ise saksı tam ağzına kadar doldu ve artık sizlerle paylaşımı haketti diye düşünüyorum.
Yumru yapar mı, yapmaz mı onu bu oyunun sonunda göreceğiz ama yumru yapmasa bile buraya kadar paylaşıma değer görüyorum. Umarım yumrularda oluşur ve kendi yetiştirdiğim patatesi yemekte kısmet olur. Gecikmelide olsa işte resimler. Rseimlerin üzerinde çekim tarihleri var. Bu size bir fikir verebilir. Ama ilk resime kadar her halde bir buçuk ay geçmiştir. İlk dikim tarihini net hatırlayamıyorum.
***Sildim dediğim resimlerden ikisini başka klasöre de kopyalamışım. Onları ilave ediyorum. Bu resimler ilk filizler çıktığı zaman çekmişim, demek ki ekim zamanı da en az bir ay önceye dayanıyor.
Patates filizleri boylarını uzattıkça bende bir taraftan hydrotonla dolgu yapmaya devam ettim ve en sonunda bu hale geldiler. Hydroton yeni kök oluşumu ve yumru oluşumu için ne kadar verimli olur görmek istedim. Pet şişe şeffaf olduğu için perlit dolgunun ışıkla temas eden kısımları hemen yosun oluşturuyor. hydroton da böyle bir problem yoktur. Birazda bu yüzden tercih ettim. Bundan sonra yumru oluşumlarını beklemekten başka çare yok.
Yanlış sulamadan, daha doğrusu drenajın tıkanmasını farketmediğim için ortadaki en büyük fide çürüdü. Sistemden çıkarırken minik bir sürprizle karşılaştım ve balkonda patates yetiştirilebileceğine inandım. Yeter ki dikkat edilsin.
Sistemi komple boşaltmaya kıyamadım. Büyük bir ihtimalle içinde de yumrular var ama henüz diğer fideler sağlıklı gibi duruyor.
Kıyamadığınız süngerler konusunda sizinle aynı fikirde olan başkalarıda varmış.
arkadaşlar pet şişe teknigine bayıldım bende yapmak istiyorum şişeleri duvara telle nasıl tutturuluyor yardımcı olurmusunuz?
gyilmaz70
25-10-2010, 18:24
sayın envor bende balkonda topraksız suda domates yetiştirmek istiyorum ama maliyeti diğer şarlar hakkında yardımınızı rica ediyorum.yardım ederseniz sevinirim selamlar
merhabalar,
sayın sarıcan patateslerin son durumu ne oldu acaba merak ettim..çürüme devam etti mi ya da sonunda yemek olabildiler mi?ben de oğlumla balkonda denemeler yapıyorum ve amcamdan aldığım bu fikri denemeyi düşünüyodum,sizin patatesleri görünce biraz daha heveslendik..paylaşırsanız sevinirim..
yaprakyesili
05-01-2012, 18:01
Ben de merak saldım bu konuya ama 2010 yılından beridir bir şey yazılmamış
sayın sarıcan yapmıs olduğunuz topraksız tarım uygulamalarını daha ayrıntılı olarak anlatma imkanınız var mı ?
okuduğum okul ve bolum nedenıyle topraksız tarıma alakam var.bu yuzden sızden topraksız tarımın yapılısı hakkında bılgılendırılmek ıstıyorum.bana yaptığınız topraksız tarım asamaları tek tek anlatabılırmısınız ?
yardımlarınız ıcın sımdıden tesekkurler
garlangufa
05-04-2012, 16:38
sayın sarıcan yapmıs olduğunuz topraksız tarım uygulamalarını daha ayrıntılı olarak anlatma imkanınız var mı ?
okuduğum okul ve bolum nedenıyle topraksız tarıma alakam var.bu yuzden sızden topraksız tarımın yapılısı hakkında bılgılendırılmek ıstıyorum.bana yaptığınız topraksız tarım asamaları tek tek anlatabılırmısınız ?
yardımlarınız ıcın sımdıden tesekkurler
Sayın Sarıcan burada artık yazı yazmamaktadır. Kendisine soru sormak veya görüş bildirmek için Soilless Culture - Topraksz Tarm (http://www.topraksizkultur.com) forumundan ulaşabilirsiniz.
iyi günler
idris şenol
08-05-2012, 17:51
sayın sarıcan hocam burası için büyük kayıp,umarım birgün tekrar aramızda our
cumayilmaz
28-05-2012, 16:39
kudret tezel beye nasıl ulaşabilirim ?
kudret tezel beye nasıl ulaşabilirim ?
Kendisine özel mesaj atabilirsiniz.
acemitarımcı
07-03-2013, 01:40
Burada yapılanları gördükçe insanın iştahı kabarıyor. Bir an evvel başlamak istiyorum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.